margala 14.06.04, 12:30 czy ktoś z Was wie ilu Rosjan jest w UE? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yawokim Re: Rosjanie w UE 14.06.04, 13:37 jak podliczyc rosjan z pribaltyki to z milion, plus kilkanascie/kilkadziesiat tysiecy potomkow bialych emigrantow na zachodzie Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Rosjanie w UE 16.06.04, 15:24 slyszalem, ze w samych Niemczech tyle... Odpowiedz Link
margala Re: Rosjanie w UE 19.06.04, 17:58 skoro ich tyle to ciekawe czy zorganizuja sie jakos, aby miec w UE wieksza sile przebicia. jest ich przeciez w UE wiecej niz Estonczykow, Cypryjczykow, mieszkancow Malty itp. Odpowiedz Link
3axap Re: Rosjanie w UE 19.06.04, 20:37 Rosjanie w obcych krajach w odroznieniu od innych narodowosci nie organizuja sie, w kazdym razie nigdy tego nie widzialem. Nie wiem z jakiego powodu, ale kazdy jest sam za siebie i inni Rosjanie go nie obchodza. I to moim zdaniem jest ich duzy blad. Odpowiedz Link
kontrkultura Czy to zle? 20.06.04, 11:21 Z drugiej strony nie zauwazylem tez, zeby ludnosc lokalna miala cos przeciwko Rosjanom. Ludzie zaczynaja sie bac, a nawet nie lubic mniejszosci, ktore sie organizuja i maja jakas wieksza sile polityczna. Tak to jest na przyklad z muzulmanami i zydami, czy z Slazakami i Niemcami w Polsce. Odpowiedz Link
3axap Re: Czy to zle? 20.06.04, 15:03 Mi chodzilo tylko o tak zwane "diaspory", na przyklad diaspory zydewskie, ormanskie, ukrainskie sa bardzo potezne w Stanach i na poczatku pomagaja swoim nowym rodakam z praca i zamieszkaniem w obcym kraju. Stosunek ze ludnosci lokalnej mi malo obchodzi, bo w moim domu w Moskwie od lat zamieszkuja kilkadziesiat narodowosci, i nie slyszalem, zeby ktos cos mial przeciw tego. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Czy to zle? 20.06.04, 17:52 diaspory sa ok. Ale czasami ludzie lacza sie w takie ciagnace sie nawzejem w dol srodowiska. Patrz polski greenpoint w Stanach. Zamkniete srodowiska to niekoniecznie dobry patent. Trudno sie z nich wyrwac a jak juz sie uda, to sie moga ciagnac za Toba ziomki z sasiedniej ulicy jeszcze przez wiele lat... Ja mysle, ze rosjanie niekoniecznie wybrali zla droge. "Umiesz liczyc- licz na siebie" Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Czy to zle? 20.06.04, 17:56 W sprawie diaspor dostrzegam wiecej pozytywnych stron niz negatywnych. Dobrze, czy zle zorganizowanych. Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Czy to zle? 20.06.04, 17:54 Ale to tylko i wylacznie dlatego, ze nawet u siebie w kraju nie mozemy sie zorganizowac... )) Jesli powaznie to (z moich obserwacji) w Rosji nie brakuje ludzi bardzo negatywnie, czasem wprost wrogo nastawionych do przybyszow. Odpowiedz Link