29.09.09, 17:14
znalazłam stanik który w mairę (jak na moje niewprawne oko) trzyma piesi na miejscu. okazało się że sporą część biustu nosze pod pachami.ale problem poleaga na tym, ze ten staniczek jest dość wysoko zabudowany pod pachami. ładnie wszystko zbiera ale upija, wpija się w ciało pod pachami (z przodu). czy to normalne na początku czy raczej oznaka że coś jest źle dopasowane?
Obserwuj wątek
    • turzyca stanik ma byc wygodny 29.09.09, 17:30
      Zbierac biust, trzymac go, unieruchamiac, ale ma byc wygodny. Odpilowywanie
      raczek, uniemozliwianie ziewania, zostawianie trwalych sladow dyskwalifikuja stanik.

Co nie oznacza ze po przesiadce nie odczuwa sie czasem przez pare dni
      dyskomfortu, a stanik nie pozostawia czerwonych odbic, ale tak dlugo jak
      niewygoda porownywalna jest z pierwszymi obcislymi dzinsami, tak dlugo wszystko
      jest ok, po kilku dniach czlowiek sie przyzwyczaja i nie chce nosic nic innego. :)
      • antyka Re: stanik ma byc wygodny 29.09.09, 17:43
        mnie tak pila pollyanna w rozmiarze 65HH
        i antoska freyowa w analogicznym rozmiarze.

Dodam, ze jestem dosc wysoka, tulow mam dosc spory
        a i tak pije.

Gowniane staniki, ot tyle.
        effuniaki mnie nie pija ;)
        • nowokaina123 Re: stanik ma byc wygodny 29.09.09, 18:00
          moj pierwszy stanik po nawroceniu, dobrany przez brafiterke to bylo
          harmony. Niestety, pod dniu noszenia, poddalam sie. Nie dalam rady,
          tak mnie pil. No, ale przesiadka byla z sutkozaslaniaczy 75B/80B na
          65FF, wiec trudno sie dziwic
          Po roku brafiterka znowu uznala, ze najbardziej jestem kompatybilna
          z harmony, tym razem 65G. Mimo obaw, kupilam. Ciezko bylo, ale odkąd
          nosze z przedłuzka (bo ciąża) jest absolutnie genialnie i juz nie
          boje sie zakladac rano stanika ;)
          Nie wiem, moze po czesci to sprawa przyzwyczajenia do wyzszych
          boczkow, a po czesci lepszego (czyli nie duszącego) obwodu?
        • turzyca Re: stanik ma byc wygodny 29.09.09, 18:09
          antyka napisała:

> mnie tak pila pollyanna w rozmiarze 65HH
          > i antoska freyowa w analogicznym rozmiarze.

> Dodam, ze jestem dosc wysoka, tulow mam dosc spory
          > a i tak pije.

> [...] staniki, ot tyle.
          > effuniaki mnie nie pija ;)

To nie ma nic wspolnego z dlugoscia tulowia, tegoscia ani nawet z jedrnoscia ale
          z miejscem zaczepienia biustu. Mozliwa jest dowolna kombinacja wzrost-miejsce
          zawieszenia biustu. Im wyzej zawieszony biust tym wieksze szane, ze stanik sie
          bedzie wzynal bokiem miski, bo mniejsza tolerancja dla wysokich konstrukcji. Mi
          frejowa antoska raczek nie ucina, choc czuje ja wyrazniej niz np. tango. ale mi
          w nim wygodnie, taki moj zabudowaniec na ruchliwe dni, podczas skakanego
          aerobiku tez daje rade. Tak wiec ta konstrukcja nie jest schrzaniona w ogole,
          ale po prostu z Toba niekompatybilna. A effuniak w trakcie takich dni daje ciala.

I uwaga moderatorska - Antyko, Twoj post powinien poleciec za jezyk, trzymaj sie
          prosze regulaminu i nie przeklinaj.
    • agus2412 Re: upija :/ 29.09.09, 18:10
      Wątek poważny ale.. jak rzuciłam okiem na temat to pomyślałam, że ktoś kogoś
      upija :D
    • nathd Re: upija :/ 29.09.09, 19:03
      Mnie na początku (zaraz po przesiadce z 70D na 70G) piła Ophelia. Teraz nie mam
      z nią problemów. Trwało to chyba 2-3 dni, potem się "uleżała". Pił mnie też
      Panache Profile. Miał zdecydowanie za wysokie fiszbiny to się go pozbyłam ;p
      Jeśli nie przejdzie za kilka dni to czas pomyśleć nad nowym zakupem z niższymi
      boczkami / fiszbinami.
    • malagracja Re: upija :/ 29.09.09, 19:21
      Czasami tak jest, gdy:
      - za bardzo zaniżymy obwód
      - za bardzo podciągniemy ramiączka, chcąc ukryć za dużość miseczki
    • karlajn_27 Re: upija :/ 30.09.09, 11:12
      nic nie powinno gryzc, gniesc, wbijac sie ani zgniatac. Jezeli stanik nie jest
      wygony to jedna z oznak ze jest zle dobrany
    • ko_kartka OFFTOP 30.09.09, 11:53
      ładnie wszyst
      > ko zbiera ale upija, wpija się

Z jakiej przyczyny ludzie wymyślają w pocie czoła formy jak "upija" albo
      "uciągliwy", zamiast użyć powszechnie znanych i rozumianych słów, jak np.
      "wpija" czy "rozciągliwy"?
      • turzyca Re: OFFTOP 30.09.09, 12:49
        > Z jakiej przyczyny ludzie wymyślają w pocie czoła formy jak "upija" albo
        > "uciągliwy", zamiast użyć powszechnie znanych i rozumianych słów, jak np.
        > "wpija" czy "rozciągliwy"?

Oni ich nie wymyslaja, oni je znaja z domu, bo to sa regionalizmy. W trakcie
        dlugiej dyskusji o poprawnosci jezykowej na forum zostalo stwierdzone, ze
        regionalizmy sa ok, wiec akceptujemy "naramki" i inne takie wynalazki.
        • marciasek Re: OFFTOP 30.09.09, 12:56
          w ten sposób można usprawiedliwić każdego językowego dziwoląga ;)
          • turzyca Re: OFFTOP 30.09.09, 13:12
            No jednak nie kazdego.
            • ko_kartka Re: OFFTOP 30.09.09, 15:11
              To już cała Polska ma się uczyć regionalizmów? Ale ok, nie przeszkadza mnie to,
              ino jest zabawne. Bo ja żyłam w przekonaniu, że takich wyrażeń używają twórcy
              "nok dałnu" i chciałam poznać ich tok rozumowania.
              • jul-kaa Re: OFFTOP 30.09.09, 16:11
                Muszę przyznać, że zgadzam się z tymi, które promują w miarę jednolity polski język. Gwara na co dzień - tak, uczyć, mówić, podtrzymywać. Ale na forum publicznym i ogólnopolskim język powinien być powszechnie zrozumiały.
                Poza tym myślę, że warto jest odróżniać gwarę od języka literackiego i wydaje mi się, że osoby rozróżniające rzadko świadomie używają tej pierwszej.
                Ja bym nigdy nie zwróciła nikomu uwagi na regionalizm, ale troszkę mimo wszystko razi mnie ich nadużywanie.
                • ko_kartka Re: OFFTOP 30.09.09, 16:22
                  > Ja bym nigdy nie zwróciła nikomu uwagi na regionalizm, ale troszkę mimo wszystk
                  > o razi mnie ich nadużywanie.

Sęk jest w tym, że dla osoby nieobeznanej z regionalnymi formami powszechnie
                  używanych wyrazów (nie czepiam się np. o taki "wymborek", bo to jest inna nazwa,
                  a nie forma) taki regionalizm jak "upija" lub "uciągliwy" wydaje się błędem.
                  Zresztą, "uciągliwego" mnie FF podkreśla na czerwono, a "wymborka" nie...
                  • jul-kaa Re: OFFTOP 30.09.09, 17:05
                    Była już na LB dyskusja o "obejrzeć" kontra "oglądnąć". Druga forma jest niepoprawna jako słowo ogólnopolskie, ale już jako regionalizm krakowski jest w porządku.

A dla mnie "upija" jest jednak logiczniejsze, bo mogę się chociaż domyślać, o co chodzi. Czym jest wymborek/węborek, nie zgadłabym nigdy.
                    • princesswhitewolf Re: OFFTOP 30.09.09, 17:20
                      Peerfekcjonizm. musi byc jakas statystyczna korelacja miedzy milosniczkami
                      precyzyjnego dobierania rozmiaru stanikow, a poprawnoscia wyrazania w jezyku
                      polskim. :))))))

• turzyca Re: OFFTOP 30.09.09, 17:22
                Jak komus sie nie podoba, ze inni nie wyrazaja sie polszczyzna literacka, to
                wypadaloby zadbac o wlasny jezyk, zeby nie wyjsc na osobe czepialska.
                • ko_kartka Re: OFFTOP 01.10.09, 10:10
                  A gdzie ja zaznaczyłam, że NIE jestem czepialska? ;) Jestem - straszliwie. I nie
                  idzie mnie o język literacki, ino o tzw. "nowomowę", co do której śmiałam
                  zaliczyć wyraz "upija". I pewnie jestem naiwna, ale myślałam na poważnie, że
                  ktoś mi przedłoży teorię o ewolucji języka, podług której ludzie tworzą językowe
                  dziwolągi (błędne, dodajmy, bo nie każda nowomowa jest błędna), zamiast używać
                  prostszych i bardziej zrozumiałych dla ogółu słów.

O regionalizmy się nie czepiam, ale to też nie znaczy, że muszę zrozumieć ludzi
                  nimi się posługujących, jako i oni mnie.
        • indigo-rose Re: OFFTOP 30.09.09, 13:30
          a co to są te naramki, tak właściwie? :)
          • turzyca Re: OFFTOP 30.09.09, 14:07
            Po poznansku ramiaczka.
      • joanna784 Re: OFFTOP 30.09.09, 13:46
        ko_kartka napisała:

> powszechnie znanych i rozumianych słów

:) biada kaszubom ślązakom itp. za chęć wypowiedzi...
        • ko_kartka Re: OFFTOP 30.09.09, 15:14
          Kluczowym, myślę, wręcz przewodnim, motywem w chęci jakiejkolwiek konwersacji
          jest wzajemne zrozumienie ;) Stąd słówko "powszechne".
        • princesswhitewolf Re: OFFTOP 30.09.09, 17:17
          joanna784 napisała:

> :) biada kaszubom ślązakom itp. za chęć wypowiedzi...
          > lol
    • black_halo Re: upija :/ 01.10.09, 19:30
      no wlasnie, mnie tez pije ale na plecach. mam cleo george i strasznie
      pije mnie obwod. rano jest ok ale wieczorem nie do zniesienia. zrobily
      mi sie wrecz trwale otarcia a stanik nie jest za ciasny. moge odciagnac
      go od plecow ma jakies 3-4 cm wiec jest luz. jak myslicie? kupic
      wiekszy obwod czy pomeczyc sie z 75?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka