Dodaj do ulubionych

Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużką?

14.04.10, 00:17
Wypatrzyłam prześliczny, bawełniany staniczek Freyi. Niestety wg informacji
sprzedawcy obwód po rozciągnięciu ma max 69cm, a ja 72 pod biustem:( Reszta
wymiarów (rozstaw fiszbin, głębokość miski) jest ok. No i teraz nie wiem, czy
ryzykować, zamówić i ratować się przedłużką (z której zresztą nigdy jeszcze
nie korzystałam) czy dać sobie spokój? Dla mnie wielkim plusem jest przewaga
bawełny w składzie, bo nie cierpię wszelkiego rodzaju poliestrów i nylonów, a
z tego co zauważyłam olbrzymia większość 'brytyjczyków' jest szyta właśnie z
syntetycznych materiałów. Cena w miarę przyzwoita, bo to stary model, ale mimo
wszystko nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto:( Dodam jeszcze tylko, że nie
jestem fanką obwodu pod łopatkami, ale nie lubię też jak jest ciasno;) Proszę,
doradźcie :D
Obserwuj wątek
    • edhelwen Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 00:36
      co to za rozmiar i jaki model? Niektórzy sprzedawcy podają mniejszą wartość w
      rozciągnięciu niż prawdziwa, czasem też rozciągają "asekuracyjnie", żeby nie
      uszkodzić stanika, tzn. ktoś inny mógłby rozciągnąć obwód np. 5cm więcej
      • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 00:49
        rosalie 30e - zwykły, nie karmnik. w katalogu lb czytałam opinię, że
        rzeczywiście ma bardziej ścisły obwód niż większość modeli.
        • edhelwen Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 00:58
          hm jeśli jest nowy to faktycznie może mieć ścisły obwód, ja bym wtedy odpuściła
          ;) Ale może się wypowiedzą dziewczyny, które miały do czynienia z tym modelem
          • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 01:13
            No na pewno będzie za ścisły:( W grę wchodzi albo przedłużka albo nic:P
            Normalnie bym sobie odpuściła, ale ta bawełna tak strasznie mnie kusi... Tylko
            ja nie wiem jak to jest z przedłużkami, czy to nie wpływa na całą konstrukcje
            stanika, czy jest wygodne i czy rzeczywiście sprawdza się w praktyce.
            • anka-ania Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 09:27
              Jeśli cena jest naprawdę okazyjna, to ja bym zaryzykowała. W razie, gdyby okazał
              się za ciasny, sprzedałabym na Giełdzie LB&LMB albo balkonetkowym Bra Swapie.
              IMO sporo dziewczyn szuka bawełnianego biustonosza (ja też - do spania), więc
              nie powinno być problemu ze sprzedażą.
              • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 10:20
                No właśnie tutaj jest mały problem, bo przez najbliższe miesiące nie będzie mnie
                w pl, ale w sumie mogę wrzucić na giełdę po powrocie w sierpniu. Tylko ja
                najbardziej chciałabym widzieć jak to jest z tymi przedłużkami, czy one się
                sprawdzają w praktyce, bo bez niej to na 100% nie wytrzymam w tak ciasnym obwodzie.
    • aksanti bawełniany stanik - link 14.04.10, 09:32
      wypatrzyłam wczoraj na bravissimo, więc podrzucam:

tiny.pl/hgk88
      • confused.girl Re: bawełniany stanik - link 14.04.10, 10:23
        aksanti napisała:

> wypatrzyłam wczoraj na bravissimo, więc podrzucam:
        >
        > tiny.pl/hgk88

Dzięki. Widziałam ten staniczek już wcześniej, ale nie miałam nigdy w ręce
        żadnego modelu Faubourg (Kalyani?) i nie wiem jak mają szwy wykańczane. Do tej
        pory z brytyjczyków miałam Freyę, Pour Moi i DM i jeszcze mierzyłam panache,
        która razem z Freya ma świetnie wykończone szwy dla mnie, taką mięciutką
        tasiemką, natomiast Pour Moi ma szorstkie i strasznie masakruje mój biust -
        wytrzymuje w nim max. 15 minut.
        • jud.yta Re: bawełniany stanik - link 14.04.10, 10:28
          confused.girl napisała:

> Do tej
          > pory z brytyjczyków miałam Freyę, Pour Moi i DM i jeszcze
          mierzyłam panache,
          > która razem z Freya ma świetnie wykończone szwy dla mnie, taką
          mięciutką
          > tasiemką, natomiast Pour Moi ma szorstkie i strasznie masakruje
          mój biust -
          > wytrzymuje w nim max. 15 minut.
          >

Jakie miałaś rozmiary z frei?
    • jud.yta Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 10:26
      A ile masz w biuście?
      I czy te 72 pod to tak mierzone na ścisło?

Bo moim zdanie powinnaś się zapiąć bez przedłużki, a przedłużka na
      początku może i ma sens, nie przeszkadza to jakoś w noszeniu czy w
      ogólnej konstrukcji stanika.
      • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 10:51
        Tak, na ścisło. Tylko, że ja nie lubię jak jest za ciasno i celuję głównie w
        32dd, a tutaj jest ścisłe 65, które rozciąga się do 69cm, więc wiem, że nie dam
        rady w tak ciasnym obwodzie wytrzymać. Dla mnie jednak najważniejsza jest
        wygoda:) Może rzeczywiście zacznę od przedłużki i będę liczyć na to, że skoro to
        bawełna to się rozciągnie te kilka cm;)
        • edhelwen Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 15:33
          w zasadzie to dziewczyny różnie się czują w staniku z przedłużką ;) Niektórym
          jest wygodnie, a ja np. nie czuję się komfortowo kiedy obwód jest mocno za
          ciasny, bo pomimo przedłużki czuję ścisk na żebrach, a na plecach obwód jest już
          luźny...
          • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 20:38
            O, no to mnie zmartwiłaś:( Nawet mi do głowy nie przyszło, że może tak być.
        • agn44 Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 20:30
          Nie wiem jaki jest w tym staniku obwód, ale mierzyłam kiedyś za ciasnego cleo
          bobbie, który w dużej mierze wykonany jest z bawełny i po naciągnięciu obwód
          robił się sznurkowaty. Nie twierdzę, że w tej freyi też taki będzie, bo nawet
          nie miałam jej nigdy w rękach.

Gdzie chcesz chodzić w tym staniku? Bo jeśli chcesz go wykorzystać do celów
          buduarowych, to przedłużka się nie nadaje. Ale jeśli chcesz mieć go jako
          podomowy stanik, ewentualnie do pracy (czasami przedłużki są widoczne pod
          obcisłymi ubraniami) to jak najbardziej bym go na Twoim miejscu kupiła. Nie
          widziałam zbyt wiele bawełnianych staników (no chyba, że te bazarowe), więc
          jeśli lubisz takie i masz szansę kupić pasujący na Ciebie rozmiar, to bym kupowała.
          • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 20:57
            Chciałam właśnie taki everyday bra;) dlatego tak desperacko poszukuję bawełny.
            Wcześniej miałam bawełniaczki z triumpha i staniki z modalu z kanadyjskiej la
            senzy i były mega wygodne. A napisałabyś coś więcej o bobbim? Też się nad nim
            zastanawiałam, chociaż ma mniej bawełny niż ta moja upatrzona freyka:P
            • indigo-rose Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 14.04.10, 21:04
              Obwód jest usztywniony jakąś siateczką. Mój się specjalnie nie rozciągnął, ma 57
              cm i naciąga się do 67. Noszę go na ostatniej haftce. Ale uwaga na fiszbiny, są
              szerokie i bardzo twarde.
              • agn44 Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 17.04.10, 17:55
                indigo-rose napisała:
                > Obwód jest usztywniony jakąś siateczką.

Nie przypominam sobie, żeby w tym moim była siateczka na obwodzie (miałam 2
                rozmiary). Za to z całą pewnością była siateczka na miseczkach. Miski są
                bawełniane tylko z zewnątrz, a od środka jest jakiś inny sztuczny materiał.
                confused.girl - gdybyś się zdecydowała na Bobbiego to nie radziłabym Ci za
                bardzo zaniżać obwodu, jeśli masz wybór. Mam 68cm ciasno pod biustem i 28-ka
                była na mnie za mała. Dosłownie, nie mogłam wziąć głębokiego wdechu bo miałam
                wrażenie, że zaraz obwód trzaśnie, robił się jak sznurek.
                • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 17.04.10, 18:46
                  Dzięki. Dzisiaj już zmacałam bobbiego na żywo;) i nawet nie fatygowałam się z
                  przymierzaniem - ta siateczka na miskach jest taka sztywna, nieprzyjemna, a ja
                  właśnie po to chcę bawełniaczka, żeby było milutko, mięciutko i niesyntetycznie:D
                • indigo-rose Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 17.04.10, 21:50
                  A, no bo przekombinowałam. Nie cały obwód, tylko część haftowana. Ona jest z
                  innego materiału i właśnie z tą siateczką.
                  Co do obwodu - w niektóre dni muszę przepinać na środkową haftkę, bo na
                  ostatniej czasami pije mnie szew na krawędzi mostka. Ale nie odczuwam go jako
                  bardzo ścisły, raczej umiarkowanie.
    • marikooo stanik z przedłużką 14.04.10, 20:42
      Na pewno zmienia się rozstaw ramiączek. To mnie zawsze irytuje najbardziej, że w
      staniku z przedłużką zawsze spadają mi ramiączka. Jeśli chodzi o wygodę, to dużo
      zależy od przedłużki - są takie z wszytą mało elastyczną gumą, które moim
      zdaniem są wygodniejsze (takie jak ta: tiny.pl/hg2gh). Ja nosze z
      przedłużką dwa staniki, z których jeden jest dzięki temu wygodny, a drugi nie,
      więc nie ma reguły ;)
    • mam_to_w_nosie Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 15.04.10, 09:11
      Wiele zależy od elastyczności samego stanika. Nie nosiłam nigdy na stałe stanika
      z przedłużką, ale zdarzało mi się mierzyć kupując przez Internet. I jeśli sam
      obwód nie był odpowiednio elastyczny, to dodanie przedłużki powodowało,
      że przy większych ruchach stanik z tyłu już podjeżdżał, a mnie w obwodzie
      dalej było za ciasno.

Natomiast jeśli bardzo zależy Ci na tym staniku, a cena jest korzystna to
      ja bym zaryzykowała - w razie czego odsprzedasz :)
    • confused.girl Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 03.05.10, 20:20
      No i zamówiłam:) Obwód jest rzeczywiście ścisły, ale raczej obejdzie się bez
      przedłużki. Chyba jednak polubię ściskanie się w obwodzie;) Sam staniczek jest
      bardzo ładny (chociaż to full cup). Trochę się zawiodłam co do tej bawełny - bo
      obwód jednak jest ze sztucznej siateczki, a materiał miski od wewnętrznej strony
      jest czymś pokryty, no ale zobaczę jak się sprawdzi w praktyce przy wyższych
      temperaturach:)
    • madzioreck Re: Wąski obwód - jest sens ratować się przedłużk 04.05.10, 18:29
      Trudno jest wyrokować bez przymierzenia stanika. Może się okazać nie aż tak
      ciasny, może się okazać, ze rozstaw ramiączek jest taki, ze przedłużka nie
      spowoduje przesunięcia się ramiączek z tyłu w stronę pach, może się też okazać,
      że nie musisz korzystać z całej długości przedłużki, a jedynie z jednego jej
      stopnia. Może się też okazać, ze przedłużka będzie potrzebna tylko przez jakiś
      czas. Jeśli tak Ci zależy na tym staniku, to zaryzykuj :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka