tequieroquerida 85/108 14.01.11, 22:03 Jaki powinnam nosić rozmiar biustonosza mając 85 pod biustem i 108 w biuście. Ostatnio nosiłam rozmiar 85D. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/108 - tequieroquerida 14.01.11, 22:22 A co myślisz o tym staniku 85D? Czy jeśli założysz stanik zgodnie z opisem z artykułu podlinkowanego w drugiej linijce sygnaturki, to czy z tym stanikiem jest wszystko w porządku? Odpowiedz Link
black_vinyl Re: 88/103 14.01.11, 23:05 Jak do tej pory kupowałam biustonosze w rozmiarze 80C,80D. Przymierzam się, by zakupić porządny biustonosz, ale nie wiem w jakim mniej więcej rozmiarze. Odpowiedz Link
maheda Re: 88/103 - black_vinyl 14.01.11, 23:10 Po założeniu stanika zgodnie z zasadami opisanymi w artykule z drugiego linku mojej sygnaturki - co jest nie tak ze stanikiem w rozmiarze 80D? Odpowiedz Link
black_vinyl Re: 88/103 - black_vinyl 14.01.11, 23:15 Jeśli jestem lekko zgarbiona to jest ok. Jeśli jednak się wyprostować to piersi "wyskakują" ze stanika. Zwłaszcza w biustonoszach usztywnianych i push-upach. Odpowiedz Link
maheda Re: 88/103 - black_vinyl 14.01.11, 23:24 W takim razie próbuj staników z tym samym obwodem, ale miseczką o jeden albo i o dwa większą. Odpowiedz Link
lena-to-ja 78/102 15.01.11, 15:06 witam Jaki rozm stanika powinnam nosić? Pod biustem mam 78cm, w biuście 102cm. Jestem mamą noworodka i karmię piersią. Poszukuję również idealnego stanika do karmienia:) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/102 - lena-to-ja 15.01.11, 21:37 Próbowałabym zacząć od rozmiaru albo z okolic brytyjskiego 34(75)F lub 34(75)FF. Ewentualnie czegoś z okolic 32(70)G. Odpowiedz Link
lena-to-ja Re: 78/102 - lena-to-ja 15.01.11, 21:51 "Próbowałabym zacząć od rozmiaru albo z okolic brytyjskiego 34(75)F lub 34(75)FF. Ewentualnie czegoś z okolic 32(70)G." Bardzo dziękuję za odpowiedź:) a w Polskich sklepach szukać jakiego rozmiaru? 75F? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/102 - lena-to-ja 16.01.11, 12:13 W sklepach polskich są różne marki. Brytyjskie również. W rozmiarówkach polskich producentów panuje nieliche zamieszanie, w obwodzie 75 trzeba byłoby celować w rozmiary między 75F a 75I, natomiast w obwodzie 70 - w rozmiary między 70G a 70J. Odpowiedz Link
myszeczkaaa199 73/91 15.01.11, 21:41 Aktualnie nosze 75C. W jednym z moich biustonoszy piesi "wylewają" się ku górze w pozycji leżącej tworząc tak jakby podwójny biust. Obwód pod biustem jest troszeczkę luźny. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/91 - myszeczkaaa199 16.01.11, 12:22 Spróbuj raczej staników w rozmiarze brytyjskim z okolice 32(70)DD lub 30(65)E - może 30(65)F. Przeczytaj dokładnie artykuł, podlinkowany jako drugi w mojej sygnaturce :) Odpowiedz Link
maa821 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 18.01.11, 11:48 Pod biustem 84, a w biuście 102. Pomóżcie dobrać dobry rozmiar. Jestem w trakcie karmienia piersią(ponad rok), więc mój biust nie jest już tak jędrny jak był kiedyś. Odpowiedz Link
maheda Re: 84/102 - maa821 20.01.11, 15:53 Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze np. 36(80)E, względnie 34(75)F. Odpowiedz Link
ashia79 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 18.01.11, 13:41 Pod biustem mierząc ścisle 107, w biuście 127. Aktualnie nosze 95D i to jest jedyny biustonosz który na mnie pasuje. Inne mam 85D miseczka za mała, pod biustem za duże. Lewa piers jest mniejsza o jakis rozmiar, wiec ciezko dobrac odpowiedni biustonosz. Prosze o rade... Odpowiedz Link
maheda Re: 107/127 - ashia79 20.01.11, 15:56 A jeśli założysz stanik w rozmiarze 95D w sposób opisany w artykule, podłączonym w mojej sygnaturce jako drugi - czy ten stanik na pewno jest OK? Odpowiedz Link
ashia79 Re: 107/127 - ashia79 23.01.11, 09:23 pod biustem ok, w biuscie wydaje mi sie troche mały. zauwazyłam ze stanik z koronką musi miec u mnie wiekszy obwód pod biustem (np ten 95D) a taki ktory ma rozciągliwy materiał, to 80 pod biustem to za duzo... Odpowiedz Link
maheda Re: 107/127 - ashia79 23.01.11, 14:21 To może po prostu celuj w staniki o mniej rozciągliwym obwodzie.. Wg miary krawieckiej, powinnaś raczej celować w staniki o trochę większych miseczkach, ale być może część obwodu masz w plecach, na przykład. Teoretycznie dobre na Ciebie staniki powinny wypadać w okolicach 95G polskiego, czyli 42F brytyjskiego. Spróbuj może przymierzyć stanik z większą miseczką i sprawdzić, czy nie będzie lepiej zbierał biustu :) Odpowiedz Link
scoobydoo1125 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 18.01.11, 13:53 witam. pod biustem mam ciasno zmierzone 75, a w biuście 95. nie mam pojęcia jaki to rozmiar... Odpowiedz Link
scoobydoo1125 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 18.01.11, 13:57 sorki ze drugi raz ale nie wiem gdzie jest opcja edytuj, bo dopiero konto założyłam... Do tego wszystkie staniki podnoszą mi się do góry, muszę je poprawiać co chwile, piersi wyłażą dołem, bokami, a stanik i tak odstaje jakby był za duży, mimo że ramiączka ma bardzo ściśnięte. Odpowiedz Link
zedytka 70/91 18.01.11, 16:56 Do tej pory myślałam, że mam rozmiar 70E, ale chyba się myliłam :( Odpowiedz Link
maheda Re: 70/91 - zedytka 20.01.11, 15:59 Wydaje mi się, że w stanikach, w których rozmiary odpowiadają tabelkom ;) - możesz nosić staniki właśnie w takim, europejskim, rozmiarze. Czyli brytyjskie 32DD. Względnie możesz próbować ściślejszego obwodu z przeliczoną miseczką, czyli rozmiarów w okolicach 30(65)E lub 65F. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/95 - scoobydoo1125 20.01.11, 15:57 Próbowałabym chyba zaczynać od staników z okolic brytyjskiego 32(70)E lub 32(70)F... Odpowiedz Link
kasztan79-1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 18.01.11, 21:05 95/112 Witam! Mam mały problem z dopasowaniem biustonosza. Moje wymiary to pod biustem 95cm, w biuście 112. Obecnie jestem w ciąży, koniec 4 miesiąca. Jestem osobą jakby tu powiedzieć delikatnie- z nadwagą, wg BMI to już otyłość. Na wysokości piersi mam oponkę tłuszczową. Wydaje mi się, że znalazłam stanik idealny, brytyjskie 36 G, ponieważ nic mi nie podjeżdża do góry, biust nie zlewa się z dużym i tak brzuchem, fiszbiny okalaja całą pierś, przylegają do mostka. To stanik Joanna Hope kupiony w lumpeksie za niecałe 1zł. w ogóle wyglądam apetycznie seksownie, w innych nie. Zapinam na ostatnią haftkę. Mój problem jest taki, że wydaje mi się, że powinnam mieć może większy biust, bo innym kobietom po takiej przemianie"biust rośnie o kilka wymiarów". Jak byłam nastolatką mama nauczyła mnie wygarniania piersi. Wydaje mi się (i tak czułam od jakiegoś czasu), że powinnam nosić 85F/G, nawet tak wychodzi z elektronicznego kalkulatora. O taki prosiłam w sklepie, ostatnio kończyło się to na tym, że wychodziłam z 95F, bo mi się wydawało, że wszystko ok (w noszeniu co innego się okazywało, pas wędrował do góry). Przy przymiarkach okazywało się, że pani zamiast przynosić mi większe miseczki, to przynosiła staniki z większym obwodem. A ja na to nie zwracałam uwagi, kupiłam to co wydawało mi sie słuszne i dobre, bo chiałam, żeby nie było buł nad miseczką i nad paskiem obwodu i przy fiszbinie pod pachą. Z kalkulatora wyszło 85 F/G, więc zakupiłam Panache Tango II 38FF 85FF. Niby dobry, ale nie przylega do mostka, w ogóle mam wrażenie, że fiszbina jest za krótka między piersiami. Przy przyciśnięciu do mostka stanik wydaje się za mały ( na luzie niby ok, ale nie przylega do mostka), przy przyciśnięciu pierś wychodzi górą. Ja już nie wiem z jakim rozmiarem mam spróbować. Interesuje mnie rozmiarówka polska i brytyjska. Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo kalkulator chyba mnie robi w balona albo coś mi się źle wydaje. Odpowiedz Link
maheda Re: 95/112 - kasztan79-1 20.01.11, 16:18 Opisywane przez Ciebie objawy to efekt zbyt małej miseczki. Jednak nie wiem, czy np. fiszbiny na pewno obejmują pierś od dołu i czy na pewno nie marszczy Ci się materiał miseczek pod piersią - czyli, krótko mówiąc, nie wiem na pewno, czy prawidłowo założyłaś stanik. Jeśli stanik Tango II jest kroju plunge (z krótkimi/niskimi fiszbinami na mostku) - ma on stosunkowo małe miseczki. Lepiej sprawdzić w tym rozmiarze jego starszego brata - Tango II balconette (który de facto jest prawie full cupem). Tak wygląda właśnie dobieranie stanika - bierze się jakiś rozmiar, sprawdza się, co w nim jest nie tak (z Twojego opisu wydaje mi się, że są zbyt małe miseczki), a potem mierzy się stanik - w tym wypadku - z większą miseczką i zastanawia się, czy wszystko jest OK, czy nadal coś trzeba zmienić. Odpowiedz Link
kasztan79-1 Re: 95/112 - kasztan79-1 21.01.11, 13:57 Ten Panache Tango II o który pisałam to taki jest: img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/30/52/20/1330522052. Jak dla mnie ma za krótkie fiszbiny na mostku (ale może się mylę?). Nic mi nie wychodzi dołem ani bokiem, nie marszczy się dołem. W sumie mogłabym go zapinać, żeby obwód był węższy, ale wygląda na to że może mieć za szeroki obwód. Niestety nie mogę, bo ma za mało haftek, przy zapinaniu na pierwszy rządek jest troszkę luzu. A co z tym biustonoszem o który pisałam wcześniej-80G? Odpowiedz Link
maheda Re: 95/112 - kasztan79-1 21.01.11, 14:26 Jeśli Tango II balkonik (o ile to NA PEWNO ten model) odczuwasz jako model o zbyt niskich fiszbinakch, to bankowo miseczki są za małe ;) Próbuj większych miseczek. Co do obwodu - zapnij sobie ten stanik z miseczkami na plecach, zapięcie pod biustem i określ, czy nadal ten stanik jest ścisły? Stanik składa się z: 1. obwodu 2. miseczek Najpierw sprawdzamy sam obwód, zapinając go sobie na gołym ciele (bez założonego innego stanika), z miseczkami albo na plecach, albo skierowanymi w stronę brzucha, czyli w dół. Jeśli obwód jest OK, to sprawdzamy miseczki, nakładając je sobie na piersi. Jeśli okazuje się, że miseczki są za małe lub obwód, który przed nałożeniem miseczek był w porządku, nagle zaczyna być za ciasny - trzeba wziąć większe miseczki. Koszulki - jak i staniki - są szyte w przeróżny sposób. Nie znam firmy, o której piszesz, i nie mam pojęcia, czy ten rozmiar jest OK, czy nie. Odpowiedz Link
white.poziomka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 19.01.11, 01:01 ok zatem ja mam pod biustem 75 a w biuście 88-89. Zawsze nosiłam 75B ale po tym co tu czytam chyba nie był to super dobry wybór. Jak myślicie co powinnam sobie teraz kupić? Jaki polski a jaki brytyjski numer, wyjeżdżam do Londynu więc jest szansa że tam coś nabędę :) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/89 - white.poziomka 20.01.11, 16:00 Spróbuj zarówno w polskich, jak i w brytyjskich stanikach rozmiaru około 32(70)C lub 32(70)D. Odpowiedz Link
figaaa_88 80/95 19.01.11, 19:32 hmmmm właśnie się tak zastanawiam już od dłuższego czasu jaki tak naprawdę pemowinnam nosić rozmiar stanika pod biustem mam 80, a w biuście 95. Często kiedy kupuje stanik patrząc w lustro nie podoba mi się to że z boków coś wystaje ale za każdym razem słysze że tak ma być i taką mam urodę i nic się z tym nie da zrobić? ten w którym się najlepiej czuje jest w rozmaże 75C ale i tak bokami coś wystaje i bardzo mnie to drażni natomiast 80C jest miseczka jak by lepsza ale w obwodze bardzo luźno i stanik ucieka:( pomóżcie Odpowiedz Link
maheda Re: 80/95 - figaaa_88 20.01.11, 16:03 Wygląda na to, że masz wszystkie dane, tylko z nimi nic nie robisz. Wiesz, że w w 80C jest za luźno w obwodzie - świetnie, trzeba zatem brać 75tki. W 75C jest za mała miseczka, bo bokami coś wystaje - zatem co?... trzeba wziąć ten sam obwód 75, ale większą miseczkę. Większą aż do skutku, czyli do momentu, gdy piersi da się włożyć CAŁE do miseczek :) Czyli próbować 75D, 75DD (lub 75E)... aż do skutku. Odpowiedz Link
figaaa_88 Re: 80/95 - figaaa_88 07.02.11, 15:47 hmmmm zakpiłam stanik taki w którym się najlepiej czułam do tej pory ale wydawał mi się za mały. Niestety musiałm to zrobić przez internet gdyż trgomodelu nie ma juz w sklepach. zakupisłam w rozmiarze 75D ale teraz mam wrażenie tak jak by miseczka w pewnym miejscu była nie wypełniona niby wygląda lepiej ale nie wiem czy jest to możliwe żeby jednak był za duży?? sama nie wiem już. Wydawało mi się że powinien być dobry:( Odpowiedz Link
oliczek10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19.01.11, 20:26 Witam niestety natura obdarzyła mnie duzym biustem , jak mierzyłam w/g rady to pod biustem mam tak 87 cm. a bez stanika po pochyleniu około 122 cm. moje piersi są obwisłe i co kupie stanik to troche mi utrzymuje biust a potem się rozciaga i klapa. Proszę o pomoc i podanie jakich firm staniki kupować ale nie takie bardzo drogie bo na te mnie nie stać.Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 87/122 - oliczek10 20.01.11, 16:05 Wymiary podobne do moich, kiedy trafiłam na forum :-) Polecam zaczęcie od rozmiarów około brytyjskiego 38(85)GG lub 36(80)H. Może się okazać, że miseczki będą trochę za małe, jeśli biust masz mało rozjechany na plecy, lub za duże, jeśli masz mocno zniszczony lub plecy szerokie. Sama musisz zdecydować, czy ze stanikiem jest wszystko OK, korzystając z drugiego linku mojej sygnaturki. Możesz też przejść się do któregoś ze sklepów zaznaczonych na biuściastej mapie świata - stanikowamapa.prv.pl Odpowiedz Link
konewka15 87/107 19.01.11, 22:17 Witam!probuje dobrac sobie stanik i nie mam pojecia jaki rozmiar bylby ok. Jestem w trakcie odchudzania po ciazy wiec wszystkie moje staniki sa...do bani :) w tej chwili nosze miekki Playtex 36DD brytyjski ale czuje ze jest bardzo rozjechany no i do fajnych stanikow on nie nalezy. Miekkie nic... (nie ma gumek w obwodzie tylko pogumowany material) Obwod jednak jest na najciasniejszej haftce chyba ok bo mi "bulki" na plecach nie wychodza i moge oddychac swobodnie a wiem ze jak mam za ciasny stanik to mi sie w cialo wbija pod piersiami ze mam az czerwone pregi! Ktore z polskich albo moze inaczej dostepne na polskim rynku staniki bylyby dobre? a brytyjskie? czy kupowac to 36DD/ 80E? dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/107 - konewka15 20.01.11, 16:08 Nie mam pojęcia, które byłyby dobre... Tak samo, jak nie potrafiłabym Ci poradzić, które buty byłyby na Ciebie najlepsze, jeśli brązowe buty od Ryłki, te na niewielkim klocku, są dobre na Ciebie w 36 ;-) Ten wątek jest dla osób, które całkiem nie mają pojęcia, w jakie okolice rozmiarów mają celować i od czego zacząć. Wg mnie powinnaś zaczynać od brytyjskiego rozmiaru z okoli 36(80)E. W polskiej rozmiarówce, w zależności od firmy, da to rozrzut od 80E do 80G. Odpowiedz Link
guernicayluno3 78/105 20.01.11, 18:08 Teraz mam niektóre staniki 80D, a niektóre 80E, bo tamte były za małe. Teraz planowałam kupno stanika i myślałam o rozmiarze 85E, ewentualnie D,F gdyż wcześniej wymierzyłam sobie pod biustem 81, a w biuście 104. Pod biustem wcześniej nie mierzyłam tak ściśle jak teraz. Naczytałam się ostatnio, że od obwodu odejmuje się 5 i zaniża w dół. To mnie zadziwia bo wychodzi mi bardzo niski rozmiar stanika jeśli chodzi o obwód. A przecież chce kupić teraz 85, bo 80 jest bardzo ciasny, czasami nie mogę oddychać i w nocy budzę się i rozpinam stanik. Muszę spać w staniku, bo mam dość duży biust i w dodatku karmię i byłoby mi niewygodnie spać bez, a poza tym boję się, że mój biust będzie źle wyglądał później... Urodziłam dziecko 7-8 tygodni temu i od tego czasu karmię. Chciałam wiedzieć jaki powinnam wybrać rozmiar stanika zarówno gdy wybiorę markę brytyjską np. freya, a jaką gdy wybiorę europejską. Jakie firmy są godne polecenia, jeśli nie macie zakazu polecania firm? Z góry dziękuję, Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
maheda Re: 78/105 - guernicayluno3 20.01.11, 18:26 Mam do Ciebie prośbę - zapnij ten stanik 80E, ale w taki sposób, żeby miseczki były na plecach, a zapięcie pod biustem. Czy wtedy też ten obwód jest bardzo ciasny? Niejednokrotnie stanik odczuwamy jako ciasny bynajmniej nie z powodu obwodu, ale zbyt małych miseczek, w które nie mieszczą się nasze piersi. Te ich fragmenty, które nie mieszczą się w miseczki - odpychają do przodu obwód oraz wpychają się pod obwód dołem, bokami... Stąd wrażenie zbyt ciasnego stanika. Wg mnie raczej powinnaś celować w rozmiary z okolic brytyjskiego 32(70)GG lub 32(70)H, względnie, jeśli w tym obwodzie byłoby Ci za ciasno - 34(75)G lub 34(75)GG. Popatrz, tu dziewczyna o wymiarach podobnych do Twoich - 83/107: stanikomania.blox.pl/2008/05/W-zdrowym-staniku-zdrowy-biust.html Odpowiedz Link
odynka_odi 76/105 20.01.11, 18:19 Witam, jestem tu po raz pierwszy... pod biustem mam 76cm a w biuście - mierzonym przy pochyleniu się w biustonoszu miękkim;) - 105cm biustonosza nie nosiłam już dawno, chodzę w topie z wszytym biustonoszem w rozmiarze 36G firmy Bravado, 4 msce temu urodzilam bliźnięta i karmię piersią;) będę wdzięczna bo zupełnie nie wiem co kupić w rozsądnych pieniądzach zresztą i jakie firmy trzymają rozmiar... a zależy mi na biustonoszu miękkim... pozdrawiam odynka Odpowiedz Link
maheda Re: 76/105 - odynka_odi 20.01.11, 18:32 Spróbuj raczej staników w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)H. Jeśli 36G ma odpowiednią dla Ciebie miseczkę - powinien to być niezły wybór. Da się kupić na aukcjach niezbyt drogie takie staniki. W stanikach polskich - z Kris Line są świetne staniki do karmienia, celuj w okolice 70HH (bo one są nieco mniejsze od brytyjskich). Względnie możesz też spróbować staników do karmienia Melissy, w rozmiarze około 70J. Staniki do karmienia powyższych firm są miękkie, usztywniane tylko fiszbinami. Czyli mają najlepszą konstrukcję dla piersi mam karmiących, jaką można sobie wymarzyć! :-) Odpowiedz Link
odynka_odi Re: 76/105 - odynka_odi 20.01.11, 18:34 dziekuje:) z kalkulatora wyszlo mi 70K i sie przerazilam - dlatego wolalam zapytac madrych glow:) Odpowiedz Link
athyde37 71/95 20.01.11, 22:28 Witam, zastanawiam sie, jaki powinnam nosic rozmiar stanika. Pod biustem mam 71 cm, a w biuscie (bez stanika) 95 cm, pochylajac sie mam w biuscie jakies 103 cm. Dotychczas nosilam 85D, miseczki byly w miare ok, jednak obwod byl zdecydowanie za luzny. Dziekuje za gory za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/95 20.01.11, 23:05 A pochylając się, ale w najlepiej zbierającym i trzymającym staniku - ile masz w biuście? Odpowiedz Link
athyde37 Re: 71/95 21.01.11, 17:03 Pochylajac sie w staniku mam jakies 100 cm (mam nadzieje, ze dobrze mierze :)) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/100 - athyde37 21.01.11, 17:21 No to polecam raczej rozpoczęcie przygody z dobrze dobranymi stanikami od rozmiaru około brytyjskiego 32(70)G, względnie 30(65)GG. :) Odpowiedz Link
anuetka 80/99 20.01.11, 23:25 Witam serdecznie:] Mój obwód pod biustem ciasno wynosi 80, natomiast w biuście przy pochyleniu 99. Najczęściej nosze staniki o rozmiarze 75C chociaz to sie troszkę zmienia w zalezności od fasonu. W niektórych stanikach 75C miseczka jest ciut za mała. Będę wdzięczna za odpowiedz:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 80/99 - anuetka 21.01.11, 09:16 Bo ze stanikami jest jeszcze gorzej, niż z butami czy odzieżą. Przecież buty i ciuchy też mierzysz, bo czasem kupujesz jeden rozmiar, a czasem całkiem inny ;) Ze stanikami jest niemal identycznie - z tą jedyną różnicą, że są dwa rozmiary do odchyleń, czyli obwód oraz miseczka. Czasem na Ciebie będzie dobre 75D, czasem 80D, czasem 75E, a nieraz i 70F lub 70G. Tak to już jest i nie ma się co zastanawiać :) Jedyne, o co chciałam zapytać - to, czy próbowałaś kiedykolwiek właśnie staników w rozmiarze 75E lub 75F (brytyjskie 34DD lub 34E)? Co o nich myślisz? Odpowiedz Link
kakaka2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 21.01.11, 04:51 jestem mamą od niedawna, laktacja powoli się stabilizuje wymiary duże bo 99/115 ;/ ufam ze się zmniejszą z czasem;) mam stanik Alles Mama 95D, czuję się w nim w miarę-ale nie wiem czy jest dobrze dobrany? dziękuję Odpowiedz Link
maheda Re: 99/115 - kakaka2 21.01.11, 09:18 Nie wiem, czy jest dobrze dobrany, bo Cię nie widzę :) Jednak sama to możesz sprawdzić, korzystając z artykułu podlinkowanego jako drugi w mojej sygnaturce. Jak Ci się laktacja ustabilizuje, polecam spróbować przejść na staniki z fiszbinami - dużo lepiej podtrzymują biust. Warunek - muszą być bardzo dobrze dobrane! Odpowiedz Link
doris210 72/87 21.01.11, 22:44 Witam, pomożecie mi dobrać rozmiar? Pod biustem na wydechu - 72 W biuście 87 swobodnie /86 w staniku miękkim atlantica 70C Na codzień noszę atlantica sztywne 70D = do czasu zużycia trzymają się całkiem nieźle - nawet przy testowanych pajacykach. Wychodzi mi, że będzie to jednak 65 E. Rozważam zakup staniczka z tej strony (świetne bony na gruponie) www.stylea.pl/bielizna;rozmiar=65E?PHPSESSID=869baf1bd5f1af554e576443cb8be572 możecie doradzić który będzie odpowiedni? a może jednak, jeśli któryś będzie wypadał na małomiskowy wybrać rozmiar 65F? Z góry dziękuję :) Dorota Odpowiedz Link
maheda Re: 72/87 - doris210 21.01.11, 23:10 Przede wszystkim nie wiadomo, jaki rozmiar będzie dobry - tym bardziej trudno podać Ci jeszcze model stanika ;-) Niestety, dobieranie sobie stanika przez internet może okazać się długotrwałym i kosztownym procesem. Najprościej wybrać się do sklepu stacjonarnego... Też próbowałabym zaczynać od 65E lub 65F (polska rozmiarówka), względnie od brytyjskiego około 30(65)DD lub 30(65)E. Odpowiedz Link
doris210 Re: 72/87 - doris210 22.01.11, 10:21 Pewnie tak, ale mam nadzieję, że się uda, prędzej czy później - niestety sklepy stacjonarne już przeszłam - w atlanticu znalazłam 65E - ale patrząc na te miski - są żywcem wycięte z 70D. Obstawiam, że skoro przy 70D mam z reguły dość mocno wypełnioną miseczkę (choć w zalezności od czasu w miesiącu bywa wręcz pustawa) to arytmetycznie wyjdzie 65E. Zastanawiam się, czy jeśli np. zgodnie z tym co znalazłam na forum Kostar produkuje dość rozciągliwe staniki, czy nie będzie gorzej niż 70 z atlantica. Może wtedy zamówić 60? Czy to z kolei już nie przesada? Nic nie znalazłam na temat rozciągliwości avy. Do tego zależałoby mi by biust nie "rozglądał się na boki" ale"patrzył do przodu". Wydaje mi się, że mój biust wyraźnie odczuł zmiane (jakieś 3 lata temu) z 75 B na 70 C, potem na 70D. Od niedawna śpie też w miękkim staniku (atlantic - bawałniany - 70 C - ale to zecydowanie wielkomiseczkowiec) biust duzo lepiej wygląda gdy jest bez niczego :) Mam 23 lata - mam jeszcze szanse na migrację? Nie znalazłam nadprogramowych fałdek dookoła biustu, a spod pach znikły dość dawno. Czy nie powinnam pytać na forum małobiuściastych? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/87 - doris210 23.01.11, 12:59 Generalnie jest tak, że nikt Ci nie powie, co na Tobie będzie dobrze wyglądało. Trzeba mierzyć i próbować. A po to, żeby popełniane błędy były możliwie najmniejsze, dziewczyny wymyśliły wątki producenckie :-) do których można zaglądać przed dokonaniem zakupu. Na LMB na pewno znajdziesz więcej opisów interesujących Cię modeli :-) Odpowiedz Link
sania190 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 22.01.11, 12:57 Witam;) Ostatnio spadło mi z obwodu 77 do 74 , teraz moje wymiary to 74/93 wcześniej nosiłam rozmiar 70 F jednak w obwodzie wydaje mi sie za luźny, wg waszego kalkulatora teraz powinnam nosic 65 H polskie, czy moze jakiś inny rozmiar?? I jeszcze jedno jaki rozmiar powinna nosić moja kolezanka jej wymiary to 74/84 wg kalkulatora to 65C, czy może 65 D???? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/93 - sania190 23.01.11, 14:02 Skoro 70F jest dla Ciebie odpowiednie w miseczce, to raczej celuj w 65G podobnych modeli. Oczywiście, może się okazać, że naciągnięta fiszbina spłaszczy trochę miseczkę i lepiej Ci będzie w 65H - dlatego zawsze wszystko przed zakupem trzeba zmierzyć. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/84 - sania190 - koleżanka 23.01.11, 14:38 Koleżance sugerowałabym raczej staniki w rozmiarze około 70A/70B lub z okolic 65C. Odpowiedz Link
3-mamuska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 24.01.11, 00:03 Witam,mam pytanie oczywiscie dotyczace rozmiaru. Moje wymiary to: 82/100 w staniku bez 105. Podaje 2 rozmiary w biuscie, bo mam na sobie stanik 34/D niestety on nie jest wlasciwy,bo pod biustem jest roche luzno pod zapiecie moge wlorzyc reke,natomiast w biuscie jest ciasny, bo robia mi sie male bulki nad biustem jak i pod pachami. Mam jeszcze jedno pytanie,gdzies przeczytalam ze mierzac pod biustem nalezy odjac od wymiaru 5 i wtedy szukac rozmiaru czyli moje 82-5=77 i to jest rzeczywisty rozmiar?Czy to prawda? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/100 - 3-mamuska 24.01.11, 08:38 Jeśli mierzyłaś się w biuście, pochylając się mocno w przód, to nie ma znaczenia rozmiar stanika. Przy luźnych piersiach pomiar w biuście bez stanika daje przekłamany pomiar w biuście. Oczywiście zakładam, że przeczytałaś pierwszy post wątku, łącznie z instrukcją, jak należy się mierzyć. ;-) 75tka powinna Ci wystarczyć, chociaż w niektórych stanikach pewnie lepiej będą Ci odpowiadać staniki z obwodem 70, a w jeszcze innych (niewiele marek) 80. Przy czym celowałabym jednak w rozmiary z okolic 34(75)E-34(75)F lub 32(70)F-32(70)FF. Załóż stanik zgodnie z "przepisem" z artykułu podlinkowanego jako drugi w mojej sygnaturce. Czy wszystko jest w porządku? Odpowiedz Link
3-mamuska Re: 82/100 - 3-mamuska 24.01.11, 14:32 maheda napisała: > Jeśli mierzyłaś się w biuście, pochylając się mocno w przód, to nie ma znaczeni > a rozmiar stanika. Przy luźnych piersiach pomiar w biuście bez stanika daje prz > ekłamany pomiar w biuście. > Oczywiście zakładam, że przeczytałaś pierwszy post wątku, łącznie z instrukcją, > jak należy się mierzyć. ;-) Tak przeczytalam i stosowalam sie do instrukcji,ale balam sie ze wlasnie rozmiar w biuscie bedzie nieprawidlowy ,wlasnie ze wzgledu na maly stanik,dlatego podalam 2 rozmiary. Dziekuje bardzo za pomoc. Odpowiedz Link
kasia190219 73/92 23.01.11, 22:15 Witam! Ja tez mam problem z zakupem stanika. Zawsze kupowalam 75c, a czasami ekspedientki wciskakly mi 80c(gdy miseczka byla za mala). Ale w tych biustonoszach piersi mi wypadaly z miseczek,musialam chodzic bardzo ostroznie, nie pochylac sie. Poza tym zapiecie podchodzilo mi do polowy lopatek. Moj ostatni zakup to 75d. I jest lepiej,ale nie idealnie. Obwod chyba jeszcze troszke za duzy. A jesli chodzi o miseczki to tak: piersi mam nierowne, jedna jest duzo wieksza od drugiej. Ta mniejsza ma w miseczce duzo luzu. Natomiast ta wieksza ciagle mi wypada. Boje sie ruszac, bo to naprawde wstyd,kiedy w jakims towarzystwie lekko sie pochyle i piers jest juz poza stanikiem,a do tego musze ja wlozyc na miejsce. Kiedy np.biegne to piersi mi skacza, a ta wieksza wyskakuje. Dodam,ze moje piersi,pomimo,ze ma tylko 25lat,sa bardzo obwisle,bo wykarmilam nimi dwojke dzieciaczkow. Nadal karmie coreczke,ale jest to juz koncowka karmienia. Dzisiaj dowiedzialm sie jak mam sie zmierzyc. No wiec pod biustem mam 73, a w biuscie 92. Dziewczyny,prosze doradzcie cos, bo to wypadanie piersi z miseczek doprowadza mnie do szalu! Caly dzien musze poprawiac biustonosz i jestem bardzo szczesliwa,kiedy wreszcie go zdejme! Odpowiedz Link
maheda Re: 73/92 - kasia190219 23.01.11, 22:19 Jeśli Ci wypadają ze stanika piersi - jest to objaw nie tyle zbyt małych miseczek, ile zbyt luźnego obwodu. Powinnaś nosić obwód 70, jeśli nie 65. Zacznij dobieranie sobie stanika od rozmiaru z okolic brytyjskiego 32(70)E lub 30(65)F. No i spróbuj jednak dobrać rozmiar do większej piersi. Może Cię zainteresuje też mój świeży cykl na stronie, poświęcony naprawie biustu po karmieniach. Znajdziesz go pod adresem: maheda.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=86&lang=pl Odpowiedz Link
mitsuhiko 82/92 24.01.11, 10:47 Witam, proszę o pomoc w doborze biustonosza. Moje wymiary to 82 pod biustem, 92 w biuście (w obu przypadkach na wydechu). Obecnie noszę biustonosze w rozmiarze 80A push-up, zwykle firmy Triuph. Pod biustem rozmiar jest ok, niemniej zawsze zapinam się na ostatnią haftkę. Mam problem z doborem miseczki - A wydaje się za małe (biust nieco wylewa się z miseczki), B zaś za duże. Dodatkowo mam dość szeroko rozstawiony biust i piersi "uciekają" pod pachy. W rezultacie po paru godzinach noszenia fiszbiny zaczynają się wbijać z boku w piersi. Z gory dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link
zimnokrwista 82/113 24.01.11, 15:12 Witam, podobnie jak reszta z pań poproszę o pomoc w doborze;) Od paru lat nosze rozne modele triumphow 75 f/g; moze jednak zaryzykowac cos z większą miską? Odpowiedz Link
maheda Re: 82/113 - zimnokrwista 25.01.11, 11:50 A co jest nie tak z tymi stanikami? Wg tabel, teoretycznie, powinnaś celować raczej w staniki o rozmiarze brytyjskim 34(75)H, który jest kilka miseczek większy od tego, co nosisz teraz. Ale nieraz tabele sobie, a nasze piersi sobie ;-) Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: 82/113 - zimnokrwista 26.01.11, 01:45 co jest nie tak? otóż wydaje mi się, ze teraz <kiedy nauczyłam sie prawidłowego zakładania;)> czułe przygarnięcie biustu spod pach powoduje, ze nie miesci sie on w miseczce. no nic, zatem popróbuję cos poprzymierzać. dziękuję za rady:) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/92 - mitsuhiko 25.01.11, 11:48 Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze 75C. Może będą w sam raz? Wbijanie się fiszbiny w bok piersi świadczy tym, że fiszbina jest zbyt wąska. Odpowiedz Link
rena3008 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 24.01.11, 16:39 witam moje wymiary 106/87 do tej pory nosiłam 90D ale po schudnięciu nie mam pojęcia jaki mam rozmiar Odpowiedz Link
maheda Re: 87/106 - rena3008 25.01.11, 11:51 Może spróbuj czegoś w rozmiarze około 36(80)E? Odpowiedz Link
rene1231 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 25.01.11, 16:53 pod biustem na ciasno 105 a w biuście 136,obecnie nosze viki 95k ale dołem jest za luźny a miseczki przymaławe.Chciałabym coś z www.bravissimo.com/default.aspx tylko nie mam pojęcia jaki rozmiar.Możecie mi pomóc ? Jak będziecie coś miały wklejcie linka z danym modelem ,strona bravissimo jest po ang.a ja nie znam tego języka:( Odpowiedz Link
maheda Re: 105/136 - rene1231 25.01.11, 17:04 Viki ma bardzo rozciągliwe obwody, spróbuj czegoś innego z obwodem również 95. Może coś z okolic 42(95)HH? W Bravissimo, jak widzę, są obwody do 90 (40). Dlaczego chcesz korzystać ze sklepu brytyjskiego? Może lepiej będzie znaleźć sklep stacjonarny w Polsce, o ile tutaj mieszkasz? Sprawdź na Biuściastej Mapie Świata: stanikowamapa.prv.pl Odpowiedz Link
rene1231 Re: 105/136 - rene1231 25.01.11, 17:19 mieszkam w Grecji i szukam czegoś wysyłkowego,a na tej mapie to co mam zrobić? Odpowiedz Link
maheda Re: 105/136 - rene1231 25.01.11, 19:20 Aaaaa w Grecji :( Na mapie można znaleźć sklepy stacjonarne (oraz internetowe), w których można robić zakupy. Myślałam, że mieszkasz w Polsce - w kraju jest masa sklepów stacjonarnych. Ale w Grecji, niestety, jeszcze nic nie ma :( Odpowiedz Link
rene1231 Re: 105/136 - rene1231 -maheda 26.01.11, 11:03 maheda napisała: > Aaaaa w Grecji :( > > Na mapie można znaleźć sklepy stacjonarne (oraz internetowe), w których można r > obić zakupy. > Myślałam, że mieszkasz w Polsce - w kraju jest masa sklepów stacjonarnych. Ale > w Grecji, niestety, jeszcze nic nie ma :( > Maheda a możesz mi doradzić w jakim sklepie w PL najlepiej kupić,oczywiście chodzi mi o wysyłkowy sklep :) i dokładnie jaki rozmiar...prosze pomóż :)) Odpowiedz Link
maheda Re: 105/136 - rene1231 -maheda 27.01.11, 11:05 Wszystkie sklepy na Biuściastej Mapie Świata są godne polecenia. Część z nich prowadzi sprzedaż wysyłkową, przejrzyj :) A co do rozmiaru - ja już powiedziałam, od jakiego rozmiaru zaczaynałabym. Jednak nie potrafię powiedzieć, jak bardzo przestrzeliłabym się z rozmiarem. Bezproblemowo dobrać można stanik wyłącznie osobie, która stoi obok. Na odległość zawsze jest problem. Będziesz musiała, jak ta część nas, która zaczynała dobierać sobie staniki pięć lat temu: zamawiać, próbować, odsyłać, wymieniać... Powodzenia! Odpowiedz Link
gosiak_200789 71/85 na wydechu 87 na wdechu ;) 26.01.11, 00:16 ostatnio nosiłam 75C. niestety stanik był luźny pod biustem, a przy pochyleniu miseczki odrywały się od piersi zostawiając je samopas :/ kupiłam ok. tydzień temu 70D. obwód minimalnie gniecie (ale nie wiem czy z braku przyzwyczajenia, czy może powinien być ten centymetr szerszy?), miseczki są małe bo brodawki chowaja sie na granicy lub wyglądają spod miseczek, no i robią się takie nieładne bułeczki, ale przynajmniej piersi przy pochylaniu etc są na swoim miejscu (w większości przypadków). niestety nadal nie jest to właściwy rozmiar, a przymiarka 70E jest dla mnie niemożliwa. Jedynie staniki w tym rozmiarze dostępne są drogą elektroniczną :/ nie chce odkładać do szafy kolejnych staników. i czy to prawda, że staniki miewają różne kształty miseczek? pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link
maheda Re: 71/85 - gosiak_200789 26.01.11, 09:14 Tak, mogą mieć różne kształty - oraz, niestety, pojemności miseczek. Czyli w tym samym nominalnie rozmiarze jeden stanik może być na Ciebie za mały, a inny w sam raz... Z tego, co opisujesz, kupiony przez Ciebie stanik 70D ma zbyt małe miseczki. Spróbuj go zapiąć na sobie, ale z miseczkami skierowanymi w dół, w kierunku brzucha. Czy obwód nadal jest identycznie ścisły, jak wtedy, gdy miseczki są na piersiach? Nie wiem, jakiej firmy kupiłaś stanik. Jeśli to firma szyjąca wyjątkowo małe miseczki, może się okazać, że 70D z innej firmy będzie na Ciebie w sam raz (lub nawet nieco za duże). Może jednak być i tak, że 70D to naprawdę całkiem nie Twój rozmiar i powinnaś nosić coś z okolic 70DD (lub 70E). Niestety, pozostaje mierzenie... Jak każdej z nas. Spora część z nas zaczynała właśnie od zamawiania i odsyłania... i zamawiania, i odsyłania... Powodzenia! Odpowiedz Link
poppyolala87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 26.01.11, 16:38 Witam!! Chciałam się poradzić w sprawie rozmiaru stanika:)) Zmierzona według zaleceń: bardzo ciasno na wydechu obwód 91 cm i luźno, pochylona w miękkim staniku biust 106 cm (dla pewności zmierzyłam też bez stanika 112 cm). W chwili obecnej najwygodniejszym stanikiem jest kupiony w C&A na miękkiej gąbce, niezabudowany zbyt mocno stanik o polskiej rozmiarówce 80C. Trzyma się dobrze na żebrach, obwód jest dobrze dopasowany jedyne do czego mam "ale" to miseczka.. Pomimo tego, że wydaje się dobrze obejmować pierś to coś nie gra, muszę poprawiać ułożenie biustu. Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link
maheda Re: 91/106 - poppyolala87 27.01.11, 14:06 Wg mnie powinnaś spróbować czegoś z większą miseczką, na przykład z okolic 80E. Odpowiedz Link
wroobela 86/114 27.01.11, 09:06 Kiedyś do Was pisałam z prośbą, ale ostatnio mi się utyło i moje dotychczasowe staniki w romiarze 34 są ciasne i pozostawiają bardzo bolesne ślady w obwodzie, no i wbijają się pod pachami. Z kolei gdy kupiłam 36, obwód jest luźny nawet gdy zapinam się na ostatnią haftkę. Dzisiaj rano zmierzyłam się ponownie, obwód w pionie, miska w pozimie i taki jest oto rezultat. Baaardzo ciasno wychodzi pod biustem 86, a luźno w pochyleniu w biuście wychodzi 114. To jaki powinnam nosić rozmiar? Odpowiedz Link
wroobela Re: 86/110 27.01.11, 09:25 poprawka, nie mierzyłam się w staniku, tylko bez. W staniku mam 110 w biuście. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/110 - wroobela 27.01.11, 11:08 Bardzo wiele zależy też od konkretnego modelu. W jednym 34 będzie Ci się wbijał obwód, inny 34 będzie w sam raz. Spróbuj te wrzynające się 34 zapiąć tak, żeby miseczki skierować w dół, w stronę brzucha. Czy stanik zapięty w ten sposób nadal wrzyna Ci się w ciało? Jakie rozmiar tych 34 masz i jakich firm? Zaczynałabym pewnie od okolic rozmiarów 36(80)FF (lub okolic 34(75)G). Odpowiedz Link
wroobela Re: 86/110 - wroobela 27.01.11, 13:19 34F - Curvy Kate, wrzyna się obwód i fiszbina pod pachami 36E - Retro Basic Majenta Bra by Freya wychodzą mi bułki pod pachami, obwód ciut za duży 36E - Elomi KRISTIE SUPPORT BRA za duża miska, pierś nie wypełnia jej i materiał marszczy się na szczycie Odpowiedz Link
maheda Re: 86/110 - wroobela 27.01.11, 14:02 Ad Elomi - gdzie się marszczy miseczka? Które miejsce miseczki określasz szczytem? Okolice brodawki czy górną część miseczki? Odpowiedz Link
wroobela Re: 86/110 - wroobela 27.01.11, 14:10 nad brodawkami się marszczy. Zapomniałam wtedy napisac, że jak zakładam stanik w pochyleniu, to potem w ciągu dnia również zaczyna mi się wpijać Odpowiedz Link
maheda Re: 86/110 - wroobela 27.01.11, 14:14 Jeśli marszczy się na brodawkach, to znaczy, ze miseczka jest przypuszczalnie jednak właśnie za mała. Proponuję spróbować czegoś (uwaga: Elomi miewa nieprzewidywalnie duże miseczki) w okolicy 36FF. Odpowiedz Link
wroobela Re: 86/110 - wroobela - dziękuje 27.01.11, 14:17 poszukam po różnych wątkach informacji o producentach. Odpowiedz Link
manteiga 76/93 27.01.11, 16:33 Wymiary 76/93, najlepiej dopasowany mój biustonosz to MAT 70f, który się zdecydowanie rozciągnął w obwodzie, miseczki po lekturze wnikliwej LB oceniam na moje laickie oko jako dopasowane. Wybieram się do salonu stacjonarnego, ale póki co mam chorego malucha i urwanie głowy w pracy od poniedziałku. Czy sposobić się na 65g? Czy pozostać przy 70f, a jeśli tak to do których marek startować w której kategorii? Karmię Synka (rok i 4 miesiące), 2-3 razy na dobę. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/93 - manteiga 27.01.11, 16:39 Jeśli stanik jest dobry, to po co się nastawiać na ściślejszy obwód? Obwód jest dobry, jeśli jest wystarczająco ścisły, żeby nas trzymać, a nie wtedy, kiedy jest baaardzo ścisły i nas trzyma. Co do poszukiwań - polecam jednak wycieczkę do stacjonarnego, nikt tak dobrze nie pomoże dobrać stanika, jak stacjonarna bra fitterka :) Odpowiedz Link
manteiga Re: 76/93 - manteiga 27.01.11, 17:20 Chyba się źle wyraziłam, najlepszy znaczy najbliżej opisywanych ideałów. Ten egzemplarz odstaje mi przy mostku i to dość sporo, generalnie jest luźniejszy niż był jak go kupowałam. Zadaję pytanie właśnie po to, żeby się zorientować, czy to jeszcze norma czy już powinnam myśleć o węższym obwodzie. A może akurat ta firma tak ma? Wizyta w salonie - wiem, musowo, ale chciałam zaryzykować wcześniej i kupić coś w Internecie, póki mam fundusze:) Odpowiedz Link