Dodaj do ulubionych

Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki rynek

05.02.11, 01:13
Pomyślałam sobie, że fajnie by było, żeby Busenfreundinnen miało zbiorczy wątek na LB. Bo jak się czasem pojawi coś ciekawego to chciałabym się tym z Wami podzielić, nie robiąc bałaganu wieloma wątkami.

Dla osób, które nie wiedzą, o co chodzi: busenfreundinnen.net to siostrzane forum Lobby Biuściastych, założone w maju 2008 roku przez aadriankę, turzycę i przeze mnie, prowadzone po niemiecku, początkowo w celu uświadamiania niemieckojęzycznych koleżanek. W tej chwili odwiedza nas ok. 1500-1800 osób dziennie. Ostanikowałyśmy ponad 3000 kobiet bezpośrednio (tyle jest wątków z tzw. "Erstberatung", czyli powitalnymi poradami, zawierającymi nie tylko rozmiary, ale i wiele innych cennych wskazówek). Podobna jest liczba wątków galeriowych. Zespół Busenfreundinnen, do którego zaliczają się Administratorki, Moderatorki, Bra-Fitterki, Redaktorki, PRowcy i użytkowniczki uczące się bra-fittingu, składa się w tej chwili z ok. 30 osób (aczkolwiek zawsze spora część jest akurat z różnych osobistych powodów nieaktywna).
Ze statystyk: mamy ok. 135000 wpisów, ponad 11000 wątków i ponad 3500 zarejestrowanych użytkowników, aczkolwiek od czasu powstania forum zostało skasowanych już 2600 nieużywanych kont użytkowników.

No to tyle tytułem ogólnego wstępu :)

Natomiast czym się chciałam pochwalić: dostałam dziś wiadomość, że jeden z najpopularniejszych domów wysyłkowych w Niemczech - bonprix - postanowił na skutek akcji pisania listów do nich, zapoczątkowanej przez jedną z forumek, rozszerzyć ofertę staników o rozmiary 65-70 A-D. Może to nic wielkiego, szczególnie, że są rozmiary, które by były znacznie bardziej potrzebne niż 65A, np. 65E, ale poczucie, że coś zmieniliśmy, jest niesamowite.

Pisałam jakiś czas temu o tym, że stawiamy pierwsze kroki w mediach i nasza bra-fitterka brała udział w nagraniu. Otóż program został wyemitowany, ale bez jakiegokolwiek udziału z naszej strony. Nikt nas nie poinformował o zmianie, niestety, choć obiecywali nam wiele (m.in., że pokażą forum i adres...), także się bardzo rozczarowaliśmy. Do tej pory nikt się z nami w tej sprawie nie skontaktował.

Jak będą kolejne ciekawe rzeczy się działy u nas to napiszę tu.

A jeśli macie jakieś pytania odnośnie naszej działalności albo cokolwiek związanego z BF to piszcie w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • effuniak Gratuluję 05.02.11, 08:16
      i życzę dalszego rozwoju :)
    • kis-moho Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 05.02.11, 10:12
      Gratuluje i trzymam kciuki, bo jestescie tutaj niesamowicie potrzebne!
    • ja_joanna Bra-fitting przy kawie w Berlinie :) 18.02.11, 04:48
      Pozwolę sobie na małą reklamę: w ramach działalności forum, postanowiłam przenieść jej część ze świata wirtualnego do realnego. Od początku lutego doradzam również osobiście przy kawie i herbacie u mnie w domu.
      Do dyspozycji mam w tej chwili kilkadziesiąt staników w różnych rozmiarach i krojach. Jeszcze nie wszystkie rozmiary udało mi się zebrać, ale jest ich już całkiem sporo, a zbiór ciągle rośnie :)

Także jeśli znacie kogoś w Berlinie, kto mógłby być zainteresowany bra-fittingiem, przekażcie mu proszę ten link:
      busenfreundinnen.net/viewtopic.php?f=4&t=13799&p=139168#p139168
      Mam nadzieję, że z czasem rozszerzę działalność i będzie ona bardziej profesjonalna, ale już teraz wychodzą ode mnie rozpromienione, szczęśliwe i zaskoczone klientki. :)
      • kalina29 Re: Bra-fitting przy kawie w Berlinie :) 18.02.11, 21:06
        dziewczyny jedyne co moge powiedziec to : brawo!
        opowiedzcie co sie dzieje na waszym forum i jakie sa reakcje dziewczyn z Niemiec? (niestety nie znam niemieckiego)
        pozdrawiam
        • aadrianka Re: Bra-fitting przy kawie w Berlinie :) 19.02.11, 09:06
          Forum ma w tej chwili ponad 145 tysięcy postów, ponad 3,5 tysiąca zarejestrowanych uczestników, z czego ponad 700 aktywnych, 120 tematów oznaczonych jako "ważne". Trudno streścić, co się na nim dzieje;)
          W każdym razie bardzo rozwiniętą częścią jest doradzanie rozmiarowe i galeria.
    • aleksandralm Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 19.02.11, 13:58
      Jaka fajna macie strone glowna:)
      Zaroaz to sobie podlinkuje na FB.
      Apropos, macie swojego Facebooka?
      • aadrianka Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 19.02.11, 17:20
        Jasne że mamy:)
        • aleksandralm Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 19.02.11, 18:45
          A gdzie? Bo chce dodac do ulubionych, a jak wpisuje Busenfreundinnen to pokazuje mi sie pare zamknietych grup o tej nazwie i wasz portal.
          • ja_joanna BF na fejsie 19.02.11, 19:35
            Proszę bardzo:
            www.facebook.com/Busenfreundinnen.net
            :))

Napiszę później jeszcze kilka słów o tym, jak się rozwija forum :)
    • kotwtrampkach gratuluję :-) 20.02.11, 09:47
      wprawdzie nigdy nie chciałabym mieszkać w Niemczech, nie bardzo mnie interesuje tamtejszy rynek (przesyłki w cenach europejskich), staniki kupuję w okolicy lub w anglii..
      ale uwielbiam czytać o ekspansji naszej "renesansowej myśli" ;-)
      Sekta, jak nic sekta!
    • martaroma Gratulacje 25.02.11, 09:07
      Witam i gratuluje! Ciesze sie, ze Wasze forum tak swietnie dziala. Jest ono dla nas zacheta, inspiracja i utwierdzeniem, ze mozna! Prace nad wloska odpowiednikiem juz trwaja, jak tylko bedzie cos gotowego, to sie pochwalimy.
      (biusciaste z Wloch: zapraszamy do wspolpracy!)
    • ja_joanna Wywiad o Busenfreundinnen na blogu Busts 4 Justice 28.04.11, 17:02
      Dzisiaj pojawił się wywiad ze mną na temat Busenfreundinnen na blogu Busts 4 Justice, jak macie ochotę poczytać to zapraszam:
      busts4justice.com/2011/04/28/we-love-busenfreundinnen/
      Udzieliłam też wywiadu dla niemieckiej gazety skierowanej do przemysłu tekstylnego, wydanie specjalne na temat "Big cups", ale jeszcze nie widziałam i nie dostałam, choć wiem, że się już ukazało.
      To jest strona tej gazety: www.textilwirtschaft.de/
      Wydanie specjalne działu Bodywear.
      • sbarazzina [OT]mail 28.04.11, 20:30
        Joanna, dostałaś mojego maila?
        • ja_joanna TAK! zaraz zajrzę, przepraszam n/t 28.04.11, 23:57
    • maith Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 29.04.11, 22:57
      Od początku gorąco Wam kibicuję, tym bardziej ogrooomnie się cieszę, że już tyle osiągnęłyście, że tak prężnie działacie i że macie taką fajną społeczność :)
      • ja_joanna Re: Co słychać za Odrą czyli zmieniamy niemiecki 30.04.11, 12:17
        Cudownie, dzięki :)
    • ja_joanna TextilWirtschaft, Bodywear, „Big & Beautiful” 05.05.11, 21:22
      Jak ktoś z Was umie po niemiecku to zapraszam do przeczytania artykułu w niemieckiej branżowej gazecie (wydanie specjalne o bieliźnie i dużych miskach):
      www.textilwirtschaft.de/service/archiv/pages/show.php?id=815693&a=0
      Szczerze powiem, że jestem maks rozczarowana. Był to dwugodzinny wywiad ze mną, a zostało tylko to (dwa akapity!) i w dodatku autorka nie postarała się nawet napisać poprawnie mojego nazwiska...
      No ale fajnie, że BF się pojawiło w prasie branżowej. Z tego się cieszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka