Dodaj do ulubionych

"panachowiec" "freyowiec" - o co kaman + uwagi

13.10.11, 22:50
Czym tak generalnie roznia sie modele Freyi i Panache, ze niektore z Was pisza "jestem typowym panachowcem", "jestem freyowcem"? Ja przymierzylam dopiero kilka modeli z min. tych marek i Freye leza ok, natomiast Panache nie - w moim rozmiarze miseczka jest mala, w rozmiarze z dobra miseczka biust wydaje sie jakis plaski, jak w sportowym staniku.

...i kilka moich sugestii. Super, ze zebrane sa konkretne tematy w jednym miejscu, ale nadal znalezenie dla mnie konkretnych informacji zjamuje sporo czasu - uzywanie wyszukiwarki, czytanie wszystkich wypowiedzi, czasem nawet lekkich sporow nt danego modelu - duuuzo czasu, a nie zawsze jestem w stanie wylapac to, czego szukalam. Mam nadzieje, ze nie zostanie to zle odebrane - pisze to z punkt widzenia "nowej" - stale bywalczyni sa juz obcykane, a w takiej sytuacji czasem trudno obiektywnie ocenic, czego taka nowa forumka moze potrzebowac jak tu trafia. Jesli wymienie cos, co juz jest, to z gory pzepraszam.

1. Jak wyzej - czy sa gdzies info o stanikach w typu Panache albo Freyi? Fajnie by bylo, gdyby to krotko opisac i konkretne modele roznych marek wpisyac do ktorejs grupy, ulatwi to szukanie stanikow.

2. Zauwazylam tez, ze marki te wypuszczaja sezonowo w nowych odslonach swoje bazowe modele, ale nazywaja je inaczej, np. Layla - klasyczna Arabella. Dzieki temu, jesli mamy Arabelke, to bedziemy wiedziec, ze Layla powinna nam pasowac i w jakim rozmiarze

3. krotki ogolny opis konkretnych marek - "freya jest przewaznie scisliwa, ma standardowe miseczki, szerokie fiszbiny", "panache ma male miseczki, rozciagliwe obwody" - itp. mozna tez dodac wyjatki "Arabelka - rozciagliwa, duze miseczki" albo na podstawie wielu wypowiedzi podsumowanie konkretnych modeli (wiem, ze jest dokument, w ktorym sa opisy ile ma w obwodzie, do ile sie rozciaga itp., ale chodzi o info typu: Arabelka - sugerujemy mniejszy obwodm i mniejsza miseczke, Deco - sygerujemy mniejsza miseczke")

4. widzialam na jakims blogu opis roznych ksztaltow biustu: stozerk, kula i kropla - moze by zrobic zestawienie najodpowiedniejszych konkretnych modeli do kazdego?

5. brakuje mi tez troche info o polskich producentach. nie wiem, czy lepiej unikac Ewy Bien, Dalii, samanty, Gai, bo sa kiepskie, czy z zasady, przyzwyczajenia itp. wolicie brytyjcxzyki. (Mierzylam Kirke Ewy Bien - cudny, slicznie lezal, ale cena porownywalna do brytyjczykow i troche mi siedzi w glowie, ze lepiej kupic brytyjczyka)

Obserwuj wątek
    • besame.mucho Re: "panachowiec" "freyowiec" - o co kaman + uwag 13.10.11, 23:04
      Panache ma szersze fiszbiny niż Freya. Dlatego miseczka w tym samym rozmiarze jest szersza, ale trochę płytsza. Tzn. mówię o strefie do G, bo powyżej G Freya też się robi szerokaśna.

1. Były chyba kiedyś wątki o wąsko i szerokofiszbinowcach, ale dawno, więc odkopanie ich niewiele da, bo informacje są o starych modelach, których już od kilku lat nie ma w sklepach.

2. Zgoda, np. wspomnina Arabella - na początku (kiedy jeszcze był Chaos ;) ) była Zeta, później Arabella, później Eleanor, teraz kolejne. Ten model ma się świetnie i Freya co rusz wypuszcza jego kolejną odsłonę z innym haftem i pod inną nazwą :).

3. Niestety wyjątków jest tyle, że trudno określić jakąś markę jednoznacznie. Tzn. wiemy, że staniki Ewy Michalak, Miss Mandalay czy La Senzy są ścisłe i tu rzadko są wyjątki, ale np. Freya i Panache to już większy kłopot, to wielkie firmy i mają tak dużo różniących się między sobą konstrukcji, że trudno je sprowadzić do wspólnego mianownika, tych wyjątków byłoby bardzo dużo.

4. Niestety nie będzie łatwo, bo każdy z rodzajów biustu ma swoje podrodzaje ;) - biust bardziej i mniej jędrny, o szerszej i węższej podstawie, itd. Także robi się ogrom informacji. Ale na pewno warto próbować, a przynajmniej w opisie w Katalogu staników czy w Galeriach zamieszczać informację typu "mój biust jest stożkowaty i jędrny i w tym staniku nie jest mi wygodnie, miseczka robi się pusta u góry, a rozmiar mniejsza jest już za mała". To cenne wskazówki dla czytających.

5. A tu zostaje tylko apel - recenzujmy staniki! (kajam się przy okazji, bo sama dawno nie recenzowałam nowych nabytków). To niestety nie jest tak, że te z nas, które siedzą na Lobby dłużej, wiedzą wszystko :). Ja np. jestem na Lobby od dawna, a z polskich marek jestem zielona - nie znalazłam poza Avocado żadnej polskiej firmy, której biustonosze dobrze by na mnie leżały, więc zupełnie nic nie potrafię o nich powiedzieć. No a recenzje i opinie muszą pisać użytkowniczki, żeby te recenzje komukolwiek się przydały :). Im więcej mamy recenzji tym łatwiej kolejnym forumkom podejmować decyzje przy zakupach.
    • kasica_k Re: "panachowiec" "freyowiec" - o co kaman + uwag 13.10.11, 23:23
      Na początek - polecam przewodnik po forum :)
      lobby.blox.pl/strony/przewodnik.html
      - znajdziesz tam np. linki do wątków o wąsko- i szerokofiszbinowcach, rozciągliwcach i ściśliwcach, i tak dalej. O problematyce fiszbinowej jest na przykład ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,74949691,74949691,FISZBINOLOGIA_STOSOWANA_czyli_garsc_spostrzezen_.html
      Niektóre informacje są już nieco nieaktualne, bo rynek się zmienia ostatnio w szalonym tempie...

Jeżeli chodzi o przeciętne cechy poszczególnych marek - ogólnie uważa się, że Freye mają wąskie fiszbiny, a Panache szerokie, że Freye są rozciągliwsze, a Panache ściśliwsze - ale od tych reguł jest tyle wyjątków, że moim zdaniem nie warto takich charakterystyk w ogóle formułować. Np. w strefie G+ Freya robi się równie szerokofiszbinowa, co Panache.

Każda marka ma, jak na pewno zauważyłaś, własny wątek. Polskie marki, jak Ewa Bien czy Dalia, też. Linki do wszystkich tych wątków są zgrupowane w spisie producentów, który jest podlinkowany na górze we wstępie do forum oraz w wyż/wym przewodniku. Mniejsza ilość informacji o polskich produktach spowodana jest tym, że po prostu na mniej tutejszych bywalczyń pasują (miseczki sięgają jeszcze niezbyt daleko w górę :), poza tym dopiero niedawno zaczęli w ogóle zajmować się strefą D+. Ogólnie, im więcej osób będzie próbować i recenzować, tym więcej będziemy wiedziały. O postępach polskich producentów jest też wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,96292365,96292365,Polskie_firmy_godne_uwagi_postepy_na_rynku.html
      Rozumiem, że do ogarnięcia tego gąszczu marek i modeli przydałaby się wielka obiektywna baza danych, ale możliwość stworzenia czegoś takiego to moim zdaniem kompletna utopia. Po pierwsze, różne osoby potrafią całkowicie różnie odbierać ten sam model - dla jednej Deco będzie np. ściśliwe i małomiseczkowe, dla drugiej wręcz przeciwnie. Wynika to z miliona indywidualnych różnic, zarówno między biustami, jak i modelami, które w różnych rozmiarach, a nawet kolorach, potrafią zachowywać się różnie. Druga sprawa: każdy model prędzej czy później odchodzi w cień i często-gęsto zanim zdążymy zebrać o nim wystarczającą ilość danych, przestaje być produkowany. Poza tym nawet konstrukcja jednego modelu potrafi zmieniać się z sezonu na sezon (np. Panache ostatnio wprowadza zmiany). Jedyną możliwością dla osoby próbującej znaleźć odpowiedzi na swoje pytania o konkretny model jest więc po prostu czytanie jego recenzji w wątku producenckim, ze świadomością, że są to wrażenia innych osób, które u nas nie do końca muszą się sprawdzić. I wymiana doświadczeń, tzn. kupujemy, a potem recenzujemy, żeby inni mieli co czytać :)

O konkretny model można też spytać po prostu zakładając wątek na forum. Kiedyś miałyśmy do takich doraźnych spraw specjalny "wątek ratunkowy", ale zrezygnowałyśmy z niego - jeśli masz coś konkretnego na oku i potrzebujesz pomocy w podjęciu decyzji, możesz swobodnie założyć wątek. Ale gdy już kupisz, nie zapomnij wpisać się z recenzją w wątku producenckim :)
    • maith Polskie marki 14.10.11, 00:38
      To ja tylko dodam, że polskie staniki wcale nie są kiepskie. Są różne. Podobnie jak brytyjskie.

Zwróć uwagę, że tu na forum najwięcej wątków ma polska marka - Ewa Michalak (Effuniak, już 13 wątek). Bardzo cenione jest też Avocado. Wiele osób uważa te marki za lepsze od brytyjczyków.

A powoli kolejne polskie marki się poprawiają.
      Kiedyś na prośby o poprawę konstrukcji czy rozmiarówki reagowały, że przecież lepiej wiedzą, co jest dobre, teraz naprawdę zaczynają równać do najlepszych.
      A my... namawiamy, zachęcamy, chwalimy te, które pokażą się z dobrej strony.
      Jest taki słynny tekst na Stanikomanii
      stanikomania.blox.pl/2009/07/Polski-biust-czeka-na-polski-biustonosz.html
      Od tamtej pory jest lepiej, co widać też na recenzjach Stanikomanii.
      Mamy tu też od dawna specjalny wątek
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,96292365,96292365,Polskie_firmy_godne_uwagi_postepy_na_rynku.html
      żeby wyłapywać dobre posunięcia polskich firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka