Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc - stanik strapless

19.03.12, 19:26
Dziewczyny proszę o pomoc. We wrześniu wychodzę za mąż i zaczynam rozglądac się za sukienkami. 95% jest bez ramiączek więc postanowiłam zamówić stanik bez ramiączek. Nigdy takiego nie mialam i po przymierzeniu modelów Freya deco i Panache evie wydaje się, że nie będę mogła takiego nosić. Mam biust w fatalnym stanie. Obecnie najlepszy dla mnie rozmiar to 70h (pod biustem 78-79, a w biuście w staniku ok. 103), ale piersi są bardzo rozciągnięte, takie budyniowate i co tu dużo mówić obwisłe. Z w/w modeli zostawiłam Freya rozm. 70GG ale chyba nie tak powinien leżeć stanik bez ramiączek. Mam wrażenie, że wszystko jest rozpłaszczone na klatce piersiowej i jak się schylę to wyleje mi się górą, a nadto biust jest dość nisko. Trudno mi to wytłumaczyć. Poza tym oststnio schudłam ostatnio około 9 kg i do ślubu chcę schudnąć jeszcze 9 i biust na pewno się zmniejszy ale straci jeszcze więcej na jędrności. Zawsze myślałam, że kupię stanik u Pani Ewy Michalak ale tam chyba nie ma dla mnie rozmiaru straplessów (mam jesen stanik ale byłam wtedy grubsza i jest trochę za duży miskach w 75JJ). Czy to oznacza, że jestem zmuszona do szukania skukienki z ramiączkami i nie mam po co mierzyć takich bez ramiączek.
Z góry dziękuje za rady.
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 19.03.12, 20:06
      Powiem tak - proponuję najpierw rozejrzeć się za odpowiednim stanikiem, a później decydować o kroju sukienki. W mojej pracy często zdarza mi się doradzać spanikowanym dziewczynom, których suknie bez ramiączek już się szyją, a okazuje się, że nie bardzo da się dobrać stanik bez ramiączek - nie polecam.
      Po drugie - Deco jest ścisłe, zdaje się, więc może efekt rozpłaszczenia może się brać z przyciasnego obwodu. Jeśli zaś chcesz do ślubu schudnąć kolejne kilogramy, to raczej nie kupuj stanika teraz, bo i rozmiar, i stan piersi się zmieni.
      Jeśli chodzi o rozmiary u Ewy Michalak, to najpewniej jest skorzystać z kalkulatora na jej stronie, ale obwód to raczej 80 (największa miseczka w straplesie przy 80 to chyba F albo FF, ale nie jestem pewna). Tyle, że ten strapless jest chyba najbardziej wycięty ze wszystkich staników tego typu, więc nie wiem, na ile sprawdzi się na biuście po przejściach.
      drugiej strony - jeżeli sukienka będzie miała gorsetową górę (z fiszbinami, a nie z samego materiału), to możliwe, że i w bezramiączkowcu będzie OK.

Możesz się sfotografować w tym Deco i pokazać się nam w zamkniętej galerii, i wtedy zobaczymy, jak to wygląda i będzie można doradzić coś więcej - info, jak to zrobić znajdziesz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,132501212,132501212,Galeria_stanikow_regulamin.html
    • maheda Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 19.03.12, 20:13
      Wg mnie lepiej by było, żebyś poszukała sobie sukienki z ramiączkami i miała jeden stres mniej - a i tak będziesz ich miała sporo, bo to normalne.
      Popieram poza tym Madziorecka w całej rozciągłości.
      Dodam, że strapless Ewy Michalak jest zdecydowanie stanikiem dla dziewczyn z jędrnym biustem. Przy miękkim, lejącym się biuście, nie ma szans się sprawdzić.
      Na miękkim sprawdza się najlepiej Evie z Panache, bo jest najwyżej zabudowany. Jednak i tak nie wiadomo, jaki rozmiar stanika będziesz miała, jak schudniesz kolejnych 9 kg, więc w sumie kupno stanika teraz powinnaś sobie odpuścić.
      • madzioreck Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 19.03.12, 20:26
        > Wg mnie lepiej by było, żebyś poszukała sobie sukienki z ramiączkami i miała je
        > den stres mniej - a i tak będziesz ich miała sporo, bo to normalne.

Albo suknię z grubszym ramiączkiem na szyję - ja tak zrobiłam, i miałam niby straplessa (multiway), ale zapięłam sobie jedno ramiączko na szyi dla pewności (nosiłam wtedy 32J, ścisły strapless wyszedł 36G).
        • kokosek0 Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 19.03.12, 21:00
          Wiem, że zaczęłam od drugiej strony i dlatego mnie to stresuje, ale nie schudłam wystarczająco wcześniej, a nie chcę się bardzo szybko odchudzać bo to jeszcze pogorszy stan moich piersi. Oczywiście plan był inny najpierw odchudzanie, stanik i na końcu sukienka. Nie udało się a teraz już musz zacząć się rozglądać bo w salonach odpowiadają, że zamawiać trzeba około 5 miesięcy wcześniej. Zdjęcie postaram się zrobić w wolnej chwili ale wydaje mi się, że werdykt będzie na nie. Szkoda strasznie mi smutno bo marzyłam o sukni koronkowej bez ramiączek, ale już powinnam się przyzwyczaić, że mój biust ogranicza mnie w wielu moich marzeniach. Myślę, że stanik u Ewy odpada bo w skłonie mam w biuście aż 118 cm:(
          • merlinek1 Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 20.03.12, 09:20
            Ja mam bezramiaczkowce Panache porcelain. Biały i brązowy. Zastosowanie do letnich bluzeczek i sukienek. Jestem bardzo zadowolona i na urlop nie zabieram innych. Trzymaja świetnie i biust nie ucieka. Nie wiem czy ten fason będzie ok na taką okazje jak potrzebujesz, ale bezramiączkowce na pewno godne polecenia. Pozdrawiam
            • kokosek0 Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 20.03.12, 10:03
              Postaram się dzisiaj albo jutro zrobić zdjęcia w tych dwóch stanikach i wrzucę do galerii z prośbą o komentarz, bo ja tak naprawdę nie wiem jak to powinno wyglądać, a Wy od razu będziecie wiedziały czy ten krój mam sobie odpuścić czy po prostu inny rozmiar:)
              • clarisse Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 20.03.12, 12:44
                Jako nosicielka effuniaków 75JJ dodam od siebie, że nie udało mi się znaleźć na siebie straplessa. Próbowałam zawyżania obwódów w Porcelain (ono jest do miski H albo HH chyba, mnie wypadało wtedy w brytyjczykach 70J-JJ/75HH) i efekt był do d... :) Biust mieścił mi się w 80H (albo 80HH - największą istniejącą miskę), a obwód był do skrócenia o duuuużo. Dałam spokój.

Natomiast jedna rzecz mnie dziwi - nie wiem jak to jest z kupowaniem sukienek ślubnych, ale kiedy ja sobie takową kupowałam (5 lat temu), to krawcowe wszyły mi biustonosz w sukienkę. Podczas pierwszej wizyty w salonie, kiedy wybrałam fason sukni, dostałam prikaz, żeby przyjść na pierwsze zdjęcie miary z białym biustonoszem przeznaczonym dokładnie w tym celu - wszycia w sukienkę. Może to by pomogło w rozwiązaniu problemu? W sensie, porozmawiaj w salonie jak to się u nich odbywa i co jest możliwe - bo może udałoby się wszyć jakiś biały nisko zabudowany biustonosz (half-cup albo niska balkonetka) w sukienkę, a jednocześnie zastąpić jego oryginalne ramiączka czymś przezroczystym w ramach szycia sukienki? Mogłyby też w ramach usługi krawieckiej zmodyfikować jakiegoś straplessa (skrócić mu obwód) - wiem, że to nie jest profesjonalne (i niestety skracane obwody to nie to samo co obwód+miska od razu pasujący), ale jeśli tak bardzo Ci na nim zależy, to może?

Choć tak całkiem szczerze, to popieram dziewczyny proponujące, żebyś dała sobie spokój. Nie wiem - na mój biust nigdy nie było straplessów więc nawet ciężko mi ocenić, jak się je nosi. Ale pamiętaj, że biust podczas całej uroczystości nie może sprawiać Ci problemu, wylewać się, wypadać, wymagać poprawiania.

Aaaa jeszcze jeden pomysł. Nie wiem, czy sprawdzi się na ślub, ale ja ostatnio zastosowałam go w sylwestra. Mam niebieską sukienkę bez ramiączek, kupiłam do niej granatowy biustonosz z ozdobnie i elegancko wyglądającymi ramiączkami - założone razem wyglądają jak cienkie ramiączka od sukienki, a nie jak wystający stanik. Teoretycznie mogłabyś znaleźć albo stanik, ktory będzie wydawał się częścią ciucha - albo też skleić go z dwóch - pasującego stanika i pięknych ozdobnych ramiączek od innego stanika, ale to sporo kombinowania i dodatkowy wydatek. No i efekt nie ten, bo jednak są ramiączka, a rozumiem, że zależy Ci na tym, żeby nie było? :)

I ostatnie: widziałam strapless z miskami do K... ale moim zdaniem to nie jest dobry pomysł.
                fullerfigurefullerbust.wordpress.com/2011/09/30/my-review-of-the-naturally-close-strapless-bra-by-simply-yours/
                To może być rozwiązanie, jeśli ktoś absolutnie musi, ale moim zdaniem po prostu przy pewnej wielkości biustu bez pomocy ramiączek staniki nie dają rady.
    • anka_z_lasu Re: Prośba o pomoc - stanik strapless 20.03.12, 18:14
      A może gorset bez ramiączek? (większość ma pewnie odpinane). O ile miewają odpowiednią rozmiarówkę - nie orientuję się.
      We wrześniu może już się nie upieczesz z gorąca mimo dwóch warstw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka