Dodaj do ulubionych

Koszula do karmienia

16.11.12, 12:25
Zaczęłam się rozglądać za koszulą nadającą się do szpitala i do karmienia dziecia już w domu. Na Allegro dużo bawełniaczków z ograniczonym miejscem na biust. Przy obecnym 70FF brytyjskim i konfekcyjnym 36 wolałabym coś pojemnego, ale nie w kierunku worka. Z ładnie wyglądających na zdjęciach jest jeszcze Alles - koszulki są odcinane pod biustem i na modelkach wyglądają dość pojemnie.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Jakie firmy mogłybyście polecić?
Obserwuj wątek
    • genepi Re: Koszula do karmienia 16.11.12, 12:32
      Wydaje mi się że te:
      mytummy.pl/category/bluzki-do-karmienia-topy-do-karmienia
      pomieszczą 70FF, bo są z elastycznych tkanin i zaprojektowane dla karmiących.

• ciociazlarada Re: Koszula do karmienia 16.11.12, 12:42
      Kupiłam prawie wszystkie dostępne z serii Freya Lounge, nawet kupiłam sobie szlafroczek Sadie (polecam, zajefajny) i do tego galoty w kilku wersjach. Podtrzymanie jest średnie, ale:

- w tej chwili (37+5) brzuch mam pod nosem i nie mogę nosić żadnych staników, nawet najbardziej miękkie karmniki wyżerają mi swędzącą dziurę pod biustem;
      - cała seria jest bardzo ładna, zwłaszcza bluzki z długim rękawem, wyglądają jak normalne bluzki i mają ekstra marszczenia, które zadają szyku;
      - spodnie są świetne, nie mam wrażenia, że zaraz utną dziecku łeb jak siadam;
      - ogólnie wszystkie te koszulki, spodnie i szlafrok wyglądają ładnie i zgrabnie, nie mam wrażenia, że biegam po domu w starej piżamie, a moje pożycie małżeńskie nie leży w gruzach:)
      - w tych z długim rękawem można normalnie wyjść z domu, powiedziałabym, że są tak samo ładne (lub ładniejsze) niż dokonania naszych biuściastych firm forumowych.

Kupowałam na wyprzedaży na Bras & Honey i Brastopie. Rozmiar S spodni zmieści ponad 100 w biodrach (100 rano, 104 spuchnięte wieczorem).
    • margo13ak Re: Koszula do karmienia 16.11.12, 14:11
      Przy obu karmieniach miałam namiotowe, rozpinane bawełniaczki i ładniejsze, nieco mniej workowe Mothercare (niektóre miały napy zamiast guziczków, całkiem fajne), np.:
      www.mothercare.com/Blooming-Marvellous-Maternity-Colour-Block-Nightdress---2-Pack/LY4162,default,pd.html
      Z Mothercare miałam też koszulki do karmienia, takie z "miseczkami" i zapięciami, na ramiączka - no, do spania się mniej więcej nadawały... coś takiego np.:
      www.mothercare.com/Nursing-Longline-Green/Grey/LW9948,default,pd.html
      www.mothercare.com/Blooming-Marvellous-Maternity-Hidden-Support-Pyjamas-Set---Grey-Marl/LW5080,default,pd.html
      www.mothercare.com/Blooming-Marvellous-Maternity-Nightdresses-2-pack/LW9917,default,pd.html
      Jedyny problem to była dostępność w polskich sklepach, zamawiałam z UK (chociaż koszt przesyłki jeżył włosy na głowie)... ale z moim wtedy 30KK koszulki do karmienia się nie za bardzo sprawdziły, chociaż wiem, że są dziewczyny, którym odpowiadały.
    • melissadessous Re: Koszula do karmienia 16.11.12, 14:47
      Zapraszamy do naszego sklepu www.melissa.com.pl w ofercie posiadamy koszulkę specjalnie przystosowaną do karmienia z odpinanymi miseczkami
    • marikooo Re: Koszula do karmienia 19.11.12, 11:16
      Dzięki, dziewczyny, za Wasze opinie. Przejrzałam dokładnie linkowane przez Was ubrania.

Jeśli chodzi o bluzki do karmienia, to oprócz linkowanych przez Ganepi, podejrzewam, że doskonale się sprawdzi mocno eksploatowane przeze mnie teraz zielone Kocio-kocio :) Pamiętacie w ogóle jak wygląda? :) Marszczenia mieszczą na razie siedmiomiesięczny brzuch, kopertowy dekolt pozwoli karmić. Cudo.

Piżamę ciążowo-karmnikową nabyłam już jakiś czas temu na Allegro, BPC czyli Bon Prixa. Taką - przepraszam, nie znalazłam lepszego linku. Jest OK, bardzo wygodna, chociaż rozmiarowo duuuuża, a ta część "maskująca" biust nie do końca spełnia swoje zadanie. W nocy daje często spontaniczny efekt "nipple peep", który niezmiennie cieszy mojego męża ;)

Największe trudności mam z koszulą nocną. Bardzo podobają mi się frejowe, ale niestety nie rozwiązują problemu karmienia. Chyba, że przerobiłabym ramiączka, co jest do rozważenia...

Melissa z kolei nie do końca mi odpowiada estetycznie, poza tym szew na misce jest w dość newralgicznym miejscu.

Muszę się lepiej zapoznać z Mothercare, chociaż, jak wspomniała Margo13ak, ceny przesyłki trochę zniechęcają...

Ufff, nikt nie mówił, że to będzie proste.
      Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, to dzielcie się nimi, proszę!!!
      • ciociazlarada Re: Koszula do karmienia 19.11.12, 11:28
        marikooo napisała:

> Największe trudności mam z koszulą nocną. Bardzo podobają mi się frejowe, ale n
        > iestety nie rozwiązują problemu karmienia. Chyba, że przerobiłabym ramiączka, c
        > o jest do rozważenia...

Ja po prostu albo opuszczam ramiączko, albo wyciągam cyc górą (te z długim rękawem mają spory i szeroki dekolt) - mam rozmiar 32FF w tej chwili. I tak spuchnięte ręce, że nie jestem w stanie obsłużyć zapięcia karmika typu click-clack obydwoma rękami, a co dopiero jedną. Po porodzie pewnie to zejdzie, ale nie wiem czy tak od razu - nabrałam ponad 4 kilo wody w ciągu jednego dnia, aż sobie zrobiłam pamiątkowe zdjęcia na wadze;-)

• marikooo Re: Koszula do karmienia 19.11.12, 11:33
          nabrałam ponad 4 kilo wody w ciągu jednego dnia

Hm, to normalny objaw jest? Takie tempo chyba by mnie zaniepokoiło.
          • ciociazlarada Re: Koszula do karmienia 19.11.12, 12:05
            Czuję się normalnie, powiedziałabym - kwitnąco. Dziecko - żywe. Waga - nie kłamie. Widoki - niezapomniane. Nigdy w życiu nie miałam jeszcze takich gładkich nóg, rąk i gęby;-)
        • azymut17 OT zdrowotny 19.11.12, 15:35
          ciociazlarada napisała:
          > nabrałam ponad 4 kilo wody w ciągu jednego dnia, aż sobie zrob
          > iłam pamiątkowe zdjęcia na wadze;-)
          >
          Hmmm, a nic Cię nie swędzi? Ciśnienie masz w normie?
          Wiem wiem, ciąża to nie choroba, ale warto się upewnić :-)
          • ciociazlarada Re: OT zdrowotny 19.11.12, 17:37
            Ależ owszem, swędzi mnie WSZYSTKO - co według mojej położnej jest objawem zdrowia i normy psychicznej w 38 tygodniu. Tzn. jeśli pytasz o stopy i dłonie, to nie. Ciśnienie mam przez całą ciążę bardzo niskie.
            • azymut17 Re: OT zdrowotny 19.11.12, 17:58
              Chodziło mi głównie o ciśnienie :-) Dobrze, że wszystko jest o.k.

P.S. 38 to w sumie poród o czasie, jakby co ;-)
            • beniutka_bo trzymaj się tam! 20.11.12, 08:48
              Pisze teraz, jakby Ci Młodą znienacka wzięło do wylotu i potem nie mogłabyś zajrzeć na forum :)
    • marikooo Lupoline 23.11.12, 15:33
      O, dzięki.
      Sądząc po zdjęciach nie spodziewałabym się dużej pojemności tych koszulek w biuście. W jaki rozmiar radzisz celować z 65GG/70FF? Może jakiś konkretny "pojemniejszy" model?
      • moniach_1 Re: Lupoline 23.11.12, 18:12
        Pod tym nickiem nie ma żadnych innych postów, więc niunia może być spamerem :/

Ale te koszulki są dostępne w tym sklepie: www.lovemum.pl/producers/lupoline Więc może u nich spytaj? Sklep jest specjalistyczny jeśli chodzi o stanikomanię ciążowo-karmieniową więc powinni się znać :)
        • marikooo Re: Lupoline 24.11.12, 20:07
          moniach_1 napisała:
          > Pod tym nickiem nie ma żadnych innych postów, więc niunia może być spamerem :/

Heh, też o tym pomyślałam :)
          Napisałam do sklepu, jak poradziłaś, i zobaczymy, co i czy odpiszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka