Dodaj do ulubionych

Jeszcze trochę, a kupię 75B

28.01.13, 12:32
Sprawa dotyczy miękkich half cupów. Znowu. Z całym szacunkiem dla balkonetek i usztywanianych staników, ale z pierwszymi jestem niekompatybilna, a do drugich nie mogę się przemóc. Nie podoba mi się efekt gąbki na biuście i już. Noszę więc na zmianę tych kilka marnych half cupów Ewy Michalak, ale powoli mam dosyć. Chcę szalonego kolorowego half cupa. Zbliża się wiosna, a ja nic nie mogę znaleźć. Nie czarne, nie beżowe, nie nudno czerwone, a kolorowe. Jakieś łączenia, zielone z fioletem, żółte z niebieskim, rude z czymś tam, kwiaty, motylki, groszki, byle jakieś kolory. Nawet Chantelle nie ma nic kolorowego, jedynie Simone Perelle ma coś co by od biedy uszło, ale w ichni największy half cupowy rozmiar, czyli kontynentalne 70E się nie mieszczę. A nie mam wielkich wymagań, miękki kolorowy half cup w prawie małobiuściastym rozmiarze 32E. Jeżeli już mam nosić niedopasowany stanik, to kupię od razu jakiś 75B, przyjnajmniej dużo nie zapłacę.
Jestem też zła, bo u Effuniaka znowu jakieś nowe modele, ale znowu sztywniaki i znowu w tych samych zachowawczych kolorach. Jedyny przedstawiony na fejsbuku miękki jest znowu czarny. No kiedyś te szafy z tymi nudziarzami muszę być przecież pełne, czyż nie? Ja w każdym razie kolejnego czarnego, czy kolejnego beżowego stanika nie kupię. Inne polskie marki? Nie mam z nimi żadnych doświadczeń, a może powinnam się zainteresować? Coś polecacie?
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 13:23
      Piękne halfy widziałam u Ewy Bień, ale tylko na zdjęciach, nie miałam ich nigdy w rękach. Inna opcja - próbowałaś freyowych halfów? Wiem, że są usztywniane, ale to w ogóle nie jest gąbka, raczej klika warstw materiału - wg. mnie coś pomiędzy usztywnianym gąbkowanym stanikiem o trwałym kształcie a miękkusem. Kolory i wzory fantastyczne, ale to pewnie wiesz.
      • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 13:53
        Też pomyślałam o Ewie Bień. Na balkonetce jest sporo zdjęć, nie wiem, jak się noszą, ale wzornictwo jest ciekawe. Miałam testowy model Ewy Bień (nie halfcup, raczej balkonetka) i muszę przyznać, że wykończenia, jakość materiałów bardzo mi się podobały.

Tak wszyscy chwalą te halfy od Frei, że aż zaczynam być ciekawa.
        • fanaberia.fanaberia Też się zaciekawiłam 28.01.13, 14:37
          pinupgirl_dg napisała:

> Tak wszyscy chwalą te halfy od Frei, że aż zaczynam być ciekawa.

I z szybkiego przeglądu wychodzi, że one wszystkie są niebieskie lub okołoniebieskie, co z mojego punktu widzenia je dyskwalifikuje. Rzuciłam się na ten bladozielony, to w zbliżeniu wylazły kropki - jedyny bodaj deseń, którego na swoich ciuchach nie znoszę. Miła była summerka, no ale właśnie była - i minęła. Po latach już wiem (acz nadal nie akceptuję), że jestem całkowicie niekompatybilna z upodobaniami kolorystyczno-wzorniczymi brytyjskich producentów, ale żeby tak nic zupełnie nie wpadło mi w oko? Źle paczę? ;)
        • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 14:38
          No to uderzaj w Bieniową, tylko te staniki mają strasznie rozciągliwe obwody. Ja od dłuższego czasu wolę luźniej, 65 prawie nie kupuję, więszość 70 z Dalii i Gossarda też chce mnie udusić, a bieniowe 65 jest po prostu za luźne.
          Ale wzornictwo mają super. Ostatnio kupiłam halfa, czarnego wprawdzie, ale z tęczowymi haftami. No i małomiskowe są. 65F jest na mnie zwykle przyduże w miskach, a to zdaje się być przymałe, tyle, że ja mam biust, który da się skompresować. A halfy są, zdaje się, do 65G.
          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 16:08
            madzioreck napisała:

No i małomiskowe są. 65F jest na mnie zwykle przyduże w miskac
            > h, a to zdaje się być przymałe,

A masz jakiegoś pasującego Effuniaka? W jakim rozmiarze?
            • miss-alchemist Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 17:18
              > A masz jakiegoś pasującego Effuniaka? W jakim rozmiarze?

Ja nie Madzioreck, ale jakiś czas temu, kiedy Effuniakowe 70D w HM było na mnie dobre nie na styk (ale też nie było za duże), przy jakichś 67 cm pod biustem, mierzyłam Ewę Bień 65E. Miskowo nawet ok, nie powiedziałabym, że to jakoś szczególnie małe miski (takie typowo polskie 65E), obwód luzak. Z Bieniowej wybrałabym wtedy najchętniej 60F, gdyby takowe szyli. Teraz pewnie to 65E byłoby na mnie dobre albo przymaławe (Effuniakowe 70D w HM jest na styk, ale u mnie taka micha na styk nie daje buły, tylko fajny efekt właśnie), niestety, nie mierzyłam już później. ALE - im dalej w rozmiarówkę, tym IMO miseczki wypadają mniejsze, takie typowo polskie.
            • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 20:06
              Szczerze, to obecnie nie mam, wszystkie są na mnie za duże w miskach. Myślę, że jakieś 70DD byłoby w tej chwili OK.
          • martvica Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 22:51
            Miałam model Rea (żółty) i byłam całkiem zadowolona, a potem dorwałam Balor, teoretycznie ten sam krój, ten sam kod, ten sam rozmiar. I kicha, Rea leżała ładnie, a Balor ma coś zmienionego w konstrukcji, wcinał mi się w biust i z ciężkim sercem odesłałam, bo to chyba najładniejszy stanik jaki mierzyłam (mru, ta czarna mgiełka i te tęczowe irysy czy inne kwiecie, obłęd) - ale nie był wart tych nawet tych 76zł (50% przeceny), niestety mój biust i i ten stanik lepiej wyglądały osobno .
            Oba miałam w 65G, w La Senzie nosiłam 32F, a w brytyjczykach celowałabym w 30FF, jeśli to coś pomoże :)
            I jeśli chcesz spróbować, to na stronie EB bywają bardzo fajne promocje typu -25, czy nawet -50%.
        • yaga7 Ewa Bień 29.01.13, 11:22
          Podczepię się :)

A jaki rozmiar EB (pewnie nie halfy, bo nie sądzę, żeby je robili w takiej rozmiarówce) może odpowiadać angielskiemu 34G/GG? Bo mnie ta polska rozmiarówka przeraża, nie mam nawet mini pojęcia, w jaki rozmiar celować i czego szukać.

A miękkie halfy też mi się marzą....
          • martulka_s Re: Ewa Bień 29.01.13, 14:30
            Nie testowałam, ale pamiętam notkę kasicy o cudnym modelu. Może Ci coś podpowie:

stanikomania.blox.pl/2011/03/Sliwkowa-mgielka-od-Ewy-Bien-tr232s-bien.html
            • yaga7 Re: Ewa Bień 29.01.13, 14:34
              Ooo, dzięki za linka :)

Ciekawa jestem, czy od czasu 2011 coś się zmieniło, bo jeżeli nie, to pewnie nie mam i tak czego szukać, bo jestem na końcu rozmiarówki.
              • martulka_s Re: Ewa Bień 29.01.13, 14:50
                Właśnie spojrzałam w komentarze do tej notki, a tam pierwsza wypowiedź Twoja ; )
      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 15:48
        kis-moho napisała:

> Piękne halfy widziałam u Ewy Bień, ale tylko na zdjęciach, nie miałam ich nigdy
        > w rękach. Inna opcja - próbowałaś freyowych halfów?

Nie przekonasz mnie do freyowych halfów. ;-) Usztywniane, to usztywniane, chcę całkiem miękkie. Tylko jedna warstwa cieńkiego materiału. Do tej Ewy Bień muszę się przymierzyć, tylko jak dopasować sobie na odległość rozmiar? Już się cieszyłam, że w Effuniaku znam swój rozmiar, a tu nowe wyzwanie. :-/
        • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 15:53
          > Nie przekonasz mnie do freyowych halfów. ;-) Usztywniane, to usztywniane, chcę
          > całkiem miękkie.

Nie to nie :o) Ale zmacaj kiedyś jak będziesz miała okazję, bo pod względem wzronictwa nie mają - moim zdaniem - sobie równych.

Do tej Ewy Bień muszę
          > się przymierzyć, tylko jak dopasować sobie na odległość rozmiar?

Nie mam pojęcia, to mnie też odstrasza. Dobrze myślę, że EB ma raczej węższe fiszbiny?
    • mokta Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 14:45
      Powinnaś się zmieścić w rozmiarówkę Ewy Bien jak już tu dziewczyna wyżej napisała.

Wklejam kilka ktore najbardziej mi sie pdoobaja:

www.intymna.pl/p1,1,1,31146,,harmonia-biustonosz-soft-b130,SID=a06ce23da009e8c4f6cf1461be971623
      www.intymna.pl/p1,1,1,31123,,egenia-biustonosz-soft-b130,SID=a06ce23da009e8c4f6cf1461be971623
      www.intymna.pl/p1,1,1,31117,,balor-biustonosz-soft-b130,SID=a06ce23da009e8c4f6cf1461be971623 - mój faworyt
      www.intymna.pl/p1,1,1,25963,,kirke-biustonosz-soft-pionowy-b130,SID=a06ce23da009e8c4f6cf1461be971623
    • arienna Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 17:10
      Jako zadowolona nosicielka 3 miękkich halfów Ewy Bien spróbuję napisać coś o swoich:
      - w brytyjskiej rozmiarówce noszę 65F, EB mam w 60H, choć następnego pewnie kupię w 65G (łatwiej dostępny i a co! potestuję) - miski odbieram jako standardowe, jak widać rozmiarowo też bardzo nie odbiega od brytyjskiego wzorca.
      - fiszbiny - średnie, ale mi to wszystkie pasują jak są w dobrym rozmiarze (choć w tym punkcie nieproblemowa jestem ;))
      - lepiej jakoś noszą się te z większą ilością haftu - bardziej usztywniane, ładniej się układają
      - profil - fajny, choć lepiej od przodu wygląda :)
      - ramiączka cienkie, odpinane, jakość super to to nie jest, ale nie przeszkadzają w noszeniu - zwyklaki takie
      - wykonanie - super! kokardki też się nie strzępią
      - kolorystyka jest bogata (cyklamenowa Kirke z zielonym haftem - piękna! taka nutka Orientu)
      Generalnie jestem nimi zachwycona i chcę więcej :)
    • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 18:02
      To jeszcze co znalazłam w sieci (żadnego nie próbowała):
      Samanta:
      sklep.samanta.pl/sklep.php?flaga=szczegoly&poz=453&id_kat=450&id=453Wies-Mann
      www.e-lady.pl/produkty/mi%C4%99kka_bardotka
      Axami (może niespecjalnie kolorowy, no ale...)
      mojafantazja.pl/produkt/4179_Axami_Sunrise_Glare_V-4981_bardotka_miekka
      Generalnie jako okolice 75B mogę stwierdzić, że nawet gdybyś była gotowa na baaaardzo daleko idący kompromis rozmiarowy, to dużo lepiej nie będzie, bo ten krój chyba nie jest szczególnie popularny. W podstawowych barwach się znajdzie, z kolorami gorzej (gdybyś była wielbicielką usztywnianych plunge, mogłabyś wybierać i przebierać).

Chyba, że chodzi Ci o coś raczej w stylu Kalyani:
      kataloglmb.blox.pl/2008/12/Kalyani-Dress-Up-Denim.html ? Też rarytas, ale może coś znajdziesz gdzieś na e-bayu czy gdzieś. Ja mam akurat ten model na zdjęciu, jest ścisły i normalno/dużomiseczkowy, fiszbiny wąskie.
      • arienna Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 19:53
        Samanty to obwodowa loteria - albo łatwo rozciągające się i pękające gumki albo dusiciele albo... takie grzecznie standardowe :)
    • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 20:02
      a Mimi Holiday? Są miękkie halfcupy i inne modele nieusztywniane, co prawda nie w ciapki (chyba, że akceptujesz panterki), ale w soczystych kolorach, np:

www.damaris.co.uk/lingerie/240/Azure-Allure-Mimi-Holliday-AW12
      www.damaris.co.uk/lingerie/241/Berry-Fest-Mimi-Holliday-AW12-
      www.damaris.co.uk/lingerie/371/lingerie-silk-lace
      • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 20:14
        Śliczne :). Bardzo ciekawy krój, chyba jeszcze większe rzadkość, niż miękki half.
        • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 21:39
          prawda?;) Też szaleję za ich wzornictwem. Wypróbowałam usztywniane halfy - fantastyczny krój na moje 65d. Tych "trójkątów jeszcze nie mierzyłam ale mam ochotę. I te doły...
          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 23:39
            marooschka napisała:

> prawda?;) Też szaleję za ich wzornictwem. Wypróbowałam usztywniane halfy - fant
            > astyczny krój na moje 65d. Tych "trójkątów jeszcze nie mierzyłam ale mam ochotę
            > . I te doły...

Mnie te staniki mniej się podobają. A half cupy są tylko padded.
          • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 23:55

> prawda?;) Też szaleję za ich wzornictwem. Wypróbowałam usztywniane halfy - fant
            > astyczny krój na moje 65d. Tych "trójkątów jeszcze nie mierzyłam ale mam ochotę

Szkoda, że to taki niedoceniany krój. Wiadomo, halfy lepiej eksponują biust, ale nie zawsze to jest priorytetem. Takie staniki też mi się od dawna podobają, z tych, które wkleiłaś, najbardziej ten granatowy, ja bym dla odmiany chciała spokojniejszą kolorystykę.
            • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 00:01
              pinupgirl_dg napisała:

> Szkoda, że to taki niedoceniany krój.

Nosiłam, jak faktycznie wchodziłam jeszcze w miskę 75B, super sprawa. Ale powyżej 65D stanik w rozmiarze M albo L nie spełnia swego zadania.
              • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 00:09
                > Nosiłam, jak faktycznie wchodziłam jeszcze w miskę 75B, super sprawa. Ale powyż
                > ej 65D stanik w rozmiarze M albo L nie spełnia swego zadania.

Te staniki mają normalną rozmiarówkę, ale kończącą się gdzieś na D/DD. Teoretycznie pewnie można by ten krój upancernić i pójść w stronę full cupów. W tej kategorii też możesz poszukać (wybór skromny, szczególnie w kolorach), chyba, że to z założenia ma być half.
                • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 10:03
                  W obwodzie 30 kończą się na FF, 32 F, więc gdyby Litera chciała to by się w rozmiarówkę zmieściła...

zwłaszcza, że miękkie halfy też są, może nie we wszystkich kolorach, ale jednak. Ponadto jest jeszcze Aubade. Rozmiar 32e jak najbardziej występuje.
                  • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 10:52
                    marooschka napisała:

> W obwodzie 30 kończą się na FF, 32 F, więc gdyby Litera chciała to by się w roz
                    > miarówkę zmieściła...

To jaki krój ty masz na myśli? Bo full cupa, ta ja dostanę wszędzie, ale nie o full cupa mi chodziło.

> zwłaszcza, że miękkie halfy też są, może nie we wszystkich kolorach, ale jednak
                    > . Ponadto jest jeszcze Aubade. Rozmiar 32e jak najbardziej występuje.

Są? To pokaż mi takiego miękkiego halfa u Mimi Holliday. A problemem u Aubade jest, że za taką cenę, to stanik musi podobać mi się stuprocentowo, a one są po prostu czarno- szare z małymi kolorowomi akcentami, głównie czerwienią, to nie końca są kolory. ;-) A jak znajdzie się jakiś kolorowy, to kosztuje ponad 90 euro. Halo?
                    • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 13:07
                      > W obwodzie 30 kończą się na FF, 32 F, więc gdyby Litera chciała to by się
                      > w roz
                      > > miarówkę zmieściła...
                      >
                      > To jaki krój ty masz na myśli? Bo full cupa, ta ja dostanę wszędzie, ale nie o
                      > full cupa mi chodziło.

nie full cupy, tylko miękkie trójkąty (lace comfort bra), bo to o nich wypowiedziała się pinupgirl. W moim odczuciu są wizualnie lżejsze niż full cupy.

a miękkie halfy występują:
                      www.damaris.co.uk/lingerie/308/bees-knees
                      www.damaris.co.uk/lingerie/246/confetti-bomb-lingerie-silk-lace
                      Nie namawiam Cię na żadną z tych firm. Po prostu, jak inne dziewczyny w tym wątku, proponuję modele, które mogą spełnić Twoje wysokie wymagania.
                      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 17:12
                        marooschka napisała:

> nie full cupy, tylko miękkie trójkąty (lace comfort bra), bo to o nich wypowied
                        > ziała się pinupgirl. W moim odczuciu są wizualnie lżejsze niż full cupy.

Te lace comfort bra to dla mnie full cupy. Lżej to one wyglądają w mniejszych rozmiarach, tak jak na zdjęciach. Ja potrzebuję brytyjskiego 32E, a to już nie jest śliczny trójkącik.

> a miękkie halfy występują:

Ten pierwszy to nie jest miękki half cup, a soft padded bra. Soft padded jest padded.
                        Ja wiem, że mnie nie namawiasz, Mimi Holiday robi śliczne staniki, ale wybór w miękkich halfach jest tak marny, że nie biorę marki pod uwagę. Miękki half cup, to nie są też żadne wysokie wymagania. Nosiłabym chętnie balkonetki, gdybym była z nimi kombatybilna, albo trójkąciki, gdybym miała biust wielkości 65D, nie szukam sobie stresu z nudów.
                    • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 13:09
                      No i jeszcze jest Huit. Multum 32e w soczystych kolorach, ale jak rozumiem je również skreśla brak wzorków.
                      • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 13:14
                        Faktycznie, Huit, wyleciało mi zupełnie z głowy!
                        https://images.figleaves.com/product/290x371/r706382-p724901-front.jpg
                        I jeszcze jedna rzecz - Panache ma wypuścić takie cudeńka (Hemingway Vintage for Panache):
                        https://www.hemingwaydesign.co.uk/system/images/BAhbB1sHOgZmSSIvMjAxMi8xMi8xMS8wOV8yMV8zM180MTBfRElBTkFfQ29yYWxfTFIuanBnBjoGRVRbCDoGcDoKdGh1bWJJIgw5MDB4NjAwBjsGVA/DIANA_Coral%20LR.jpg
                        co prawda do DD, ale kto wie, jak wypadną, może się zmieścisz.
                        • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 13:17

> ]
                          > I jeszcze jedna rzecz - Panache ma wypuścić takie cudeńka (Hemingway Vintage fo
                          > r Panache):
                          > https://www.hemingwaydesign.co.uk/system/images/BAhbB1sHOgZmSSIvMjAxMi8xMi8
> xMS8wOV8yMV8zM180MTBfRElBTkFfQ29yYWxfTFIuanBnBjoGRVRbCDoGcDoKdGh1bWJJIgw5MDB4Nj
> AwBjsGVA/DIANA_Coral%20LR.jpg
                          > co prawda do DD, ale kto wie, jak wypadną, może się zmieścisz.

Mam chrapkę na kilka modeli z tej kolekcji:)
                      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 17:18
                        marooschka napisała:

> No i jeszcze jest Huit. Multum 32e w soczystych kolorach, ale jak rozumiem je r
                        > ównież skreśla brak wzorków.

Ja nie pisałam o wzorkach, ale marce się przyjrzę, jeżeli ma kolorowe miękkie half cupy i moją rozmiarówkę, to wezmę pod uwagę. Po prostu nie znam tej marki.
                        • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 17:23
                          > Ja nie pisałam o wzorkach, ale marce się przyjrzę, jeżeli ma kolorowe miękkie h
                          > alf cupy i moją rozmiarówkę, to wezmę pod uwagę. Po prostu nie znam tej marki.

Gdybyś była na fejbuku fanką LMB to byś znała... :o)
                          Żartuję, dla mnie to też była nowość. Firma należy do Evedenu, ale robi mniejsze miseczki, do E chyba. Jest ich trochę na listkach, ale nie bardzo dużo. Mają śliczne kolorowe halfy, i kilka bardzo ładnych wzorzystych, ale już usztywnianych staników. Poza tym sporo rzeczy typu dużo koronek, dziwna konstrukcja (opinie opieram na zdjęciach).
                        • marooschka Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 17:27
                          to francuska marka, jakiś rok czy półtora temu przejęta przez Eveden i rozwijana w kierunku marki luksusowej dla mmijszych biustów. Cenowo lekko powyżej Fauve.
                          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 22:10
                            marooschka napisała:

> to francuska marka, jakiś rok czy półtora temu przejęta przez Eveden i rozwijan
                            > a w kierunku marki luksusowej dla mmijszych biustów. Cenowo lekko powyżej Fauve
                            > .

No właśnie, luksusowe to oni mają ceny. ;-) Kroje wyglądają też na takie dla małobiuściastych, powyżej miseczki D może być problematycznie. Bardzo sceptyczna jestem.
                    • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 18:38
                      > To jaki krój ty masz na myśli? Bo full cupa, ta ja dostanę wszędzie, ale nie o
                      > full cupa mi chodziło.

A tak na marginesie - gdzie Ty kupujesz ładne i kolorowe full cupy? Bo ja takich nie znam, z typowo full cupowych marek (Elomi , Sculptresse) wypadam dołem z rozmiarówki, może jakaś kolorowa wersja Harmony/Melody albo Andorra (tej nie mierzyłam), ale generalnie szału nie ma.
                      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 21:58
                        pinupgirl_dg napisała:

> A tak na marginesie - gdzie Ty kupujesz ładne i kolorowe full cupy?

Dostanę, to nie znaczy kupuję. ;-) Nie noszę full cupów, ale full cupa w rozmiarze 32 E to zawsze coś sprawdzonego w brytyjskiej jakości dostanę, w każdym razie więcej niż miękkich half cupów. Zobacz kategorię full cup na brastopie.
                        • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 22:31
                          > Dostanę, to nie znaczy kupuję. ;-) Nie noszę full cupów, ale full cupa w rozmia
                          > rze 32 E to zawsze coś sprawdzonego w brytyjskiej jakości dostanę, w każdym raz
                          > ie więcej niż miękkich half cupów. Zobacz kategorię full cup na brastopie.

Zajrzałam. I jak dla mnie dla odmiany tez staniki w większości nie spełniają definicji full cupa, ja bym je nazwała balkonetkami (nawet niektóre niespecjalnie zabudowanymi). Zgodzą się z Tobą, że triangle bra to mniejsza i zwiewniejsza wersja full cup bra, dla mnie full cup ma właśnie to ramiączko bliżej środka miski, a nie pach i jest wyżej zabudowany. Lubię takie staniki, odpowiednio zabudowane się nie wcinają, ładnie kształtują (przy czym i efekt wczesnej MM nie przeszkadza). Ok, tyle offtopu z mojej strony.
      • sbarazzina Mimi Holiday 29.01.13, 21:55
        Mierzyłam już kilka staników tej firmy w różnych modelach i krojach i żaden nie leżał. Mój samonośny biust był niekompatybilny albo z krojem, albo z rozmiarem, albo jeszcze z czymś innym. Ja się niestety bardzo rozczarowałam, bo też się napaliłam na miękkie koronki i piękne doły.

Następnym razem jak będę na mieście, to się obfocę i wrzucę do galerii dla dobra lobbowego.

---
        Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
        tnij.org/staniki01
        • sbarazzina Re: Mimi Holiday 11.02.13, 23:00
          A czy przypadkiem Mimi Holiday i Damaris to teraz jeden koncern?

Widziałam dzisiaj nową kolekcję, było kilka wersji stylistycznych w kilku krojach. Najbardziej zaciekawił mnie ten krój:
          www.damaris.co.uk/lingerie/262/bra-silk-silk-chiffon-lace-leopard-print-ss13-02-mimi-holliday
          Był nawet rozmiar 30FF, ale nie zdążyłam nic zmierzyć bo byłam ostanikowac koleżankę. Niedługo dam znać ;)

---
          tnij.org/staniki01
          • kasica_k Re: Mimi Holiday 11.02.13, 23:08
            MH i Damaris to chyba zawsze była jedna firma.
    • milstar Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 21:14
      Może tu coś znajdziesz, co Ci pasuje:
      www.kontri.pl/pl-PL/segment/894/Bielizna_Biustonosze/segment_filter_type/45/http://www.kontri.pl/pl-PL/segment/894/Bielizna_Biustonosze/segment_filter_type/45/
      • milstar Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 28.01.13, 21:15
        OK, muszę się podszkolić z kopiowania linków ;)
    • pierwszalitera Dzięki 29.01.13, 10:54
      Dziękuję wszystkim za pomysły. Myślę, że spróbuję Ewę Bień, ale to dopiero przy następnej wizycie w Polsce. Zamówię wtedy coś do sprawdzenia rozmiaru.
    • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 11:00
      Przyszła mi do głowy jeszcze Audelle Jessica - niby balkonetka, ale podobno stożkoprzyjazna (sama nie miałam tego modelu w rękach), więc Ci pasować. Kolorystyka powiedzmy, że wiosenna, chociaż bez większych szaleństw.
      • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 11:01
        > więc Ci pasować.

Mogłaby pasować. Trudny ten język ;o)
      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 11:27
        Nieeee, dla mnie kolory to coś takiego:

limonkowy
        Zielono-fioletowy
        koralowy
        turkusowy
        fioletowy

Nic to, zaczynam się odchudzać, by wejść w rozmiar 70E u Simone Perele. ;-)
      • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 29.01.13, 22:37
        I jeszcze Georgette, też może niespecjalnie ekstrawagancka i kolorowa, no ale może akurat:

noszebiustonosze.blox.pl/2013/01/Audelle-SS2013.html
    • sbarazzina Bravissimo 29.01.13, 22:06
      Bravissimo produkuje miękkie half cupy po własną marką. Nie wiem czy Ci podejdą konstrukcyjnie (dość szerokie fiszbiny, raczej długie obwody), no i czy estetycznie odpowiednie.

Mademoiselle
      Tanzania
      Demi Diva - miałam w moim rozmiarze ;) Mam ciągle na sprzedaż za dużą, gdyby ktoś był zainteresowany.
      Rococo - mam kremowy, lepsza konstrukcja niż DD.

I jeszcze się jakiś ostał Faubourg:
      Cheeky Monkey

---
      tnij.org/staniki01
      • kis-moho Re: Bravissimo 29.01.13, 22:10
        > Bravissimo produkuje miękkie half cupy po własną marką.

Zawsze mnie zastanawiało, że te halfy uchodzą za miękkie, a freyowe za usztywniane. Naprawdę między nimi jest taka różnica grubości?
        • sbarazzina Re: Bravissimo 29.01.13, 22:14
          kis-moho napisała:

> > Bravissimo produkuje miękkie half cupy po własną marką.
          >
          > Zawsze mnie zastanawiało, że te halfy uchodzą za miękkie, a freyowe za usztywni
          > ane. Naprawdę między nimi jest taka różnica grubości?

Tak :) Freyowe halfy mają gąbkę, cienką bo cienką ale jednak. A bravissimowe halfy mają 2 warstwy materiału; siatkę i koronkę.

Poszłam sprawdzić, różnicę czuć w palcach. No i na biuście ;)

---
          tnij.org/staniki01
          • kis-moho Re: Bravissimo 29.01.13, 22:22
            > Poszłam sprawdzić, różnicę czuć w palcach. No i na biuście ;)

No dobra, niech Wam będzie :o)
      • pierwszalitera Re: Bravissimo 29.01.13, 22:28
        sbarazzina napisała:

> Bravissimo produkuje miękkie half cupy po własną marką. Nie wiem czy Ci podejdą
        > konstrukcyjnie (dość szerokie fiszbiny, raczej długie obwody), no i czy estety
        > cznie odpowiednie.

Tak ,wiem, zaglądam do nich regularnie. Jedynie zielony Rococo mi się podobał, ale dałam się zwieść obietnicom Effuniaka, że planuje miękkie zielony stanik i przegapiłam. Jak chciałam kupić, to nie było już rozmiaru. Faubourg też oglądałam, ale ten fioletowo- panterkowy jest straszny. Ja nie chcę jakiegoś halfa upa, bo mam cztery świetnie leżące od Effuniaka, ale za to w nudych kolorach i trzy gorzej leżące, przymałe, innych marek (głównie francuskie), ale w stylu o wiele ładniejsze. Ja chciałabym coś, co dobrze leży, ładnie wygląda, w ładnych kolorach i nie kosztuje więcej niż 50 euro. ;-) A jeżeli mam robić ustępstwa w dopasowaniu, to ma być przynajmniej ładny i mieć niską cenę. Ewa Bień pasuje do tego profilu. Może mnie tylko zaskoczyć dobrym dopasowaniem. ;-)
        • moniach_1 Re: Bravissimo 30.01.13, 00:20
          Na mnie akurat lepiej leży Samanta niż Ewa Bień, EB siepie mnie mostkiem, Samanta była ok. Aktualnie Samant nie mam, a z EB miałam kontakt tylko jedną, ale ostrzegam. Aha, i Samanta i EB robią mniej spektakularny kształt niż Effuniaki.
    • monia0408 Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 02.02.13, 11:10
      Odnośnie miękkich hali cupow to zajrzyj na stronę biustonoszy Samanta. Oni maja bardzo ładne dobrej jakości koronki iwzory. Myśle, ze znajdziesz coś ładnego. Powodzenia
    • roza_am Zapowiedź Dalii 02.02.13, 17:05
      Wygląda na to, że kolejna firma wprowadza miękkie kolorowe halfy. Taką fotkę w ramach zapowiedzi nowej kolekcji wrzuciła właśnie Dalia.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/734673_602879463061535_1012670684_n.jpg
      • pierwszalitera Re: Zapowiedź Dalii 02.02.13, 19:53
        Bardzo ładny stanik. I kolor też prześliczny. Teraz tylko na zakupy muszę przyjechać do Polski. ;-)
      • slotna Re: Zapowiedź Dalii 09.02.13, 11:53
        Dalia to juz miala miekkie halfy chyba do G, niestety w moim rozmiarze nie robili. Kolory byly jak najbardziej, szczegolnie jeden blekitny mnie zachwycil, no ale dla mnie z tego modelu byl tylko semi-soft. Zmierzylam u nich pol asortymentu i wyszlam z niczym, chlip.
    • sbarazzina Fauve 03.02.13, 19:39
      Już niedługo wejdzie nowy miękkus (pionowym cięciem) od Fauve:
      www.fauve.com/lingerie/chloe/ss13/vertical_seam_bra.aspx?colour=peacock%20blue
      Oba kolory jak dla mnie fantastyczne :)

Cena przekracza Twoje założenia, no ale jakość i dopasowanie odpowiednie.

---
      tnij.org/staniki01
    • aleksandralm Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 06.02.13, 23:20
      Oj, pierwsza litero, ja mam tak samo.
      Pozadam miekkich kolorowych Effuniakow a tu ich niet :( i ponoc nie bedzie bo: ".. wiesz co się dzieje z kolorowymi stanikami ? .... sprzedają się poniżej kosztu wytworzenia ponieważ są sezonowe . Dziękuję, ale niekoniecznie mam ochotę dokładać do interesu
      Białe, beżowe, czarne i kombinacje czarnego z czymś są ponadczasowe i bezpieczne .... tak niestety wygląda rzeczywistość - klientka zachwyca się kolorowy stanikiem a kupuje beżowy !" to cytat Ewy z Bakonetki pod wrzutka Pampi z najnowszym miekkim treflem, ktorego notabene w sklepie nadal niet.

W w zwiazku powyzszym proponuje zorganizowac grupke osob zainteresowanych kolorowymi teczowymi miekkusami, tu, lub na Facebooku, poszukac odpowiednich koronek i dodatkow, upewnic sie u Effuniaka ze to co zesmy wybraly na pewno sie nada, i niech nam Ewa uszyje staniki na zamowienie... Widze ze inaczej sie nie da...
      • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 11:09
        aleksandralm napisała:

> W w zwiazku powyzszym proponuje zorganizowac grupke osob zainteresowanych kolor
        > owymi teczowymi miekkusami, tu, lub na Facebooku, poszukac odpowiednich koronek
        > i dodatkow, upewnic sie u Effuniaka ze to co zesmy wybraly na pewno sie nada,
        > i niech nam Ewa uszyje staniki na zamowienie... Widze ze inaczej sie nie da...

Nie wiem czy jestem aż tak zrozpaczona, by podlizywać się na Facebooku producentce olewającej życzenia klientek. Ewa Michalak jest może dobrą konstruktorką staników, ale na marketingu się nie zna ani za grosz. Przejedzie się wcześniej czy później na tych czarnych stanikach, jak Zabłocki na mydle. Nie wiem skąd bierze też takie kategoryczne stwierdzenia, że coś się nie sprzedaje, kolorowych miękkusów w sklepie jeszcze nia miała, oprócz pojednycznych, moim zdaniem niezbyt udanych kolorystycznie modeli. Jeżeli chodzi o estetykę producentka ma bowiem też deficyty, ale uparcie broni się przed zaczerpnięciem rady u kogoś, kto ma tu lepsze kompetencje. Nie wiem z jakiego powodu. Może finansowego? Czasem uda się jej przypadkowo coś ładnego, ale to moim zdaniem za mało. Noszę wprawdzie jej staniki, bo dobrze leżą, ale powoli zaczynam tęsknić za stylem, elegancją i sexappealem. Dobre dopasowanie to nie wszystko. Mój biust nie ucierpi, jak założę odrobinę za małą Simone Perele, czy ciut mniej podtrzymującą Ewę Bień. Trend bieliźniany idzie w każdym razie w kierunku miękkich koronek, Ewa Michalak mogłaby w ten sposób zdobyć cały polski rynek i nie tylko. Ale woli pewnie zostać małą niszową firemką specjalizującą się na średnio gustownych sztywniakach, jej wola.
        • kis-moho Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 11:23
          Ja mysle, ze inwestycje w takiej jednak malej firmie to duze ryzyko, i zmiany przychodza powoli. Jednak warto lobbowac za tym, na czym nam zalezy. Dla przykladu - ile sie mowilo o miekkich stanikach w malych rozmiarach, i ile razy padala odpowiedz, ze HM sie w tych rozmiarach nie sprzedaje? I jednak okazalo sie, ze warto zmienic i dostosowac nieco kroj do potrzeb mniejszych biustow, 3DM jest mimo moze nieco waskich fiszbin moim zdaniem swietny. Jak sie sprzedaje, nie wiem, ale mam nadzieje, ze dobrze, bo czekam na nowe kolory (melon mam, a szary... to taki malo pozytywny kolor). Tak, ze troche cierpliwosci i mowienie o potrzebach ma sens. Albo producent uslyszy, i zdecyduje, ze warto, albo konkurencja przeczyta, to tez dobre.
          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 11:50
            kis-moho napisała:

Tak, ze troche cierpliwosci i mowienie o potrz
            > ebach ma sens. Albo producent uslyszy, i zdecyduje, ze warto, albo konkurencja
            > przeczyta, to tez dobre.

A mnie to zwisa i powiewa. Noszę staniki teraz i nie będę czekała cierpliwie na coś, co nie przyjdzie. Producentka wyraźnie komunikuje, co jej się opłaca, a ja nużących dyskusji o stylu mam dosyć. Prawdę mówiąc, nie wiem w jakim kieunku podąża marka, bo informacje na ten temat są skąpe, enigmatycznie i nieraz wprowadzające w błąd. Pokazują się na przykład gdzieś w necie jakieś modele, których potem nie ma w sklepie, albo producentka obiecuje coś i nie dotrzymuje słowa. Nie wiadomo, co kiedy i w jaki wykonaniu się pokaże. Być może marka nastawiona jest na małe grono fanek lubiących rebusy i łamigłówki, ja chyba do nich nie należę. I co z tego, że krój 3DM jest świetny? HM też jest świetny, więc tym bardziej nie rozumiem, dlaczego linia się nie rozwija. Wróżę 3DM taką samą przyszłość jak HM. Producenka zrobi jeszcze dwa nudne kolory i będzie się dziwić, dlaczego nikt nie kupuje. Chociaż nie, nie będzie się dziwić, znajdzie kolejne potwierdzenie na to, że miękkusy się nie sprzedają, a my będziemy dalej dyskutować, gdzie znaleźć ładne miękkie staniki, które nie są fullcupami i balkonetkami.
            • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 17:29
              Producenka zrobi jeszcze dwa nudne kolory i będzie się dziwić, dlacz
              > ego nikt nie kupuje.

Nie zdziwi się, ponieważ dobrze skonstruowane czarne (lub czarne z czymś) i cieliste staniki, sprzedają się zawsze. A jak jeszcze do tego są w miarę gładkie, to już w ogóle znikają jak ciepłe bułki. Miękkie w kolorach bazowych też się sprzedają, choć wiele kobiet ma uprzedzenia co do miękkich staników i czasem z trudem udaje się je namówić, żeby chociaż zmierzyły. Na pewno jednak szybciej sprzeda się miękki czarny, niż miękki żółty, pomarańczowy, rudy czy turkusowy.

znajdzie kolejne potwi
              > erdzenie na to, że miękkusy się nie sprzedają, a my będziemy dalej dyskutować,
              > gdzie znaleźć ładne miękkie staniki, które nie są fullcupami i balkonetkami.

To, co my tu na lobby byśmy chciały, nie przekłada się zupełnie na sprzedaż. Niestety, taka prawda. Zanim zaczęłam pracować w sklepie, dopóki miałam kontakt ze stanikami przez lobby, byłam przekonana, że gdybym otworzyła sklep, to sprzedawałabym wszystkie kolory tęczy w wersji fru-fru, zero pushapów itd. Miesiąc pracy w sprzedaży i pogląd zmienił mi się o jakieś 165 stopni.
              • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 18:06
                madzioreck napisała:

Miękkie w kolorach bazowych też się sp
                > rzedają, choć wiele kobiet ma uprzedzenia co do miękkich staników i czasem z tr
                > udem udaje się je namówić, żeby chociaż zmierzyły.

Ciekawa jestem kto kupuje u Triumpha, Chantelle, Perelle, czy La Perly, czy nawet Avocado i Ewy Bień, bo te marki też robią miękkie staniki i jakoś nie giną. Brytyjskie miękkusy też się jakoś sprzedają, więc to nie jest dla mnie żaden argument. Już napisałam, jak ktoś ma potencjalny super produkt i nie potrafi go wypromować, to coś robi źle.

Zanim zaczęłam pracować w sklepie, dopóki miałam kontakt z
                > e stanikami przez lobby, byłam przekonana, że gdybym otworzyła sklep, to sprzed
                > awałabym wszystkie kolory tęczy w wersji fru-fru

Ja nie muszą mieć fru-fru we wszystkich kolorach tęczy, ale gdyby wyszedł na sezon przynajmniej jeden miękki stanik w kolorze innym niż czarny i beżowy, to nie wierzę, że producentka straci. A kolorowe staniki są przecież wywieszką każdej kolekcji bieliźnianej, zachęcają do zainteresowania się marką, wystarczy popatrzeć na katalogi innych firm odnoszących sukces. Kolorowe szytwniaki też się przecież sprzedają, inaczej Ewa Michalak nie wyrzucałaby co chwila jakiś nowych. A sprzedawały się nawet te, które dla mnie były kwintesencją kiczu i brzydoty, więc na wszystko znajdzie się amator.
                • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 19:37
                  Mówimy o małej firmie. Nie o dużych, które mogą sobie pozwolić na to, żeby część towaru poleżała dłużej w magazynie (bo kiedyś, w końcu, oczywiście, się sprzeda, a jak nie, to firma nie padnie, taki Eveden na przykład).
                  Jeśli masz ograniczone środki, to musisz zdecydować, czy pójdziesz w bazę, która na pewno się sprzeda, czy w bajery, które się sprzedadzą kiedyś tam. Nie możesz naszyć bajerów, które się sprzedadzą kiedyś tam, bo nie wystarczy Ci na bazę, która jest potrzebna zawsze. Nie mając bazy, stracisz 8 na 10 potencjalnych klientek. Dokładnie tak to wygląda i u producenta, który nie jest molochem, i w małym sklepie, który musi wybierać. Czy sprzedać 1 kolorowe cudeńko, czy 5 staników bazowych.

A osobiście Cię rozumiem, bo ja też kocham miękkie halfy, w dodatku mało co innego na mnie dobrze leży, też uwielbiam kolory i też mam dość ciemnych lub czarnych halfów. No ale my sobie możemy pomarudzić i obrazić się na producenta, ale praw rynku to nie zmieni.
            • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 15:32
              Hmm, ja mam zupełnie inne wrażenia co do HM i PM. Lista bestsellerów zdaje się potwierdzać moje obserwacje. Mój konserwatywny gust kręci nosem właśnie ze względu na zbyt frywolne wzornictwo. Nie rozumiem, dlaczego od zarania firmy nie postał chyba żaden _zwykły_ czarny stanik. Jeśli mam wybierać, to wolę albo zwykłe, czarne koronki, albo kompletne szaleństwo (co wcale nie jest takie proste chociażby ze względu na ograniczony dostęp do materiałów w przypadku małej firmy). Taki czarny "z czymś" to dla mnie w sumie ani to, ani to.

Nie wspomnę o tym, że marki, które wymieniasz, też kojarzą mi się przede wszystkim z nudziarzami. Jeden czy dwa kolorowe modele nie czynią jeszcze awangardy, wszak EM też miała burgundy czy motyle. A że się może nie każdemu podobały - taki jest właśnie minus kolorów, kogoś zachwyci, komuś nie podejdzie. Czerń i beż ma w szufladzie prawie każda z nas. Jedynie ewa bień faktycznie słynie z kolorowych, miękkich halfów, dlatego tę markę rzuciłyśmy Ci na samym początku. Tak samo, jak EM specjalizuje się w swoich plunge, to jej dobrze wychodzi i na to ma klientki.
              • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 18:59
                pinupgirl_dg napisała:

Nie rozumiem, dlaczego od zarania firmy nie po
                > stał chyba żaden _zwykły_ czarny stanik.

No i właśnie, to jest też czego nie rozumiem i co świadczy o braku pojęcia o marketingu. Niby szalone kolory się nie sprzedają, tylko bazówka, a nie było do tej pory żadnego całkiem czarnego HM i żadnego w kolorze, który można zaliczyć do cielistych. A ja bym co sezon kupowała coś miękkiego w kolorze kawy z mlekiem, albo kakaowym. Z Magnolią miałam szczęście, bo podeszła mi kolorystycznie, ale nie dziwię się, że dla zwolenniczek nudnej klasyki była trochę przekombinowana i ten brzoskwiniowy nie każdemu pasował. Z czarnych najbardziej podobał mi się też model, który przedstawiono na facebooku równocześnie z Classiciem i Goldem. To była ta zupełnie prosta czarna koronka z kwiatowym wzorem. Nie pokazał się jednak w sklepie, za to wyszedł Gold i Classic, niby też czarny, ale znowu nie każdemu musi się podobać to przepaćkanie złotem. Golda uwielbiam, to mój najwygodniejszy obok Magnolii stanik, ale nie lubię w nim tej tandetnej lureksowej nitki. Więc kolejnego kompromisu nie kupię. Nie rozumiem strategii tej firmy, ani to bazówka, ani kolorystyczne szaleństwo. Nie dziwię się, że najlepiej sprzedaje się Szarak, ja też go kupiłam, to bo jest chyba dla wielu najlepszy kompromis w tym całym wyborze, ale nawet bym na niego nie spojrzała, gdybym miała do wyboru jaśniutki beż, koralowy, zielony, kremowy, brązowy, śliwkowy, oliwkowy, żółty, błękitny....
                I jasne, że nowy model 3DM się nie sprzedaje. No kto wyrzuca w środku zimy miękkie staniki dla małobiuściastych? Akurat kiedy dziewczyny noszą gruby ciuchy i chcą mieć pod nimi widoczny biust. Takie rzeczy proponuje się wiosną i latem, gdy jest gorąco, dziewczyny noszą cieniutkie bluzeczki i pocą się w gąbkach. Zamiast tego trzeba było wyrzucić HM-a w jednolitym beżowym kolorze i jakiś inny ładny kolor, lawendę może, albo ten zielony, o który tyle osób dopytywało. Ale jednolity kolorystycznie stanik, bez pacykowania i łączenia, bo tu trzeba się na tym znać.
          • effuniak Kis- moho 09.02.13, 06:58
            3DM - nie cieszy się popularnością - chyba jednak brak w dziewczynach akceptacji co do wielkości własnego biustu
            Chciałyby ale ... "biust w staniku wygląda pięknie ale juz w bluzce - niekoniecznie " to był cytat z maila tłumaczącego potrzebę wymiany Malona na Czarusia ... z wkładkam do asymetrii ;)
            • indigo-rose Re: Kis- moho 10.02.13, 10:51
              Effu, no bo przecież asymetrię rzędu jednej miski bardziej widać na malutkim biuście niż na 80H, więc może jej zdaniem pod bluzką za bardzo się to odznaczało. Ale przecież nie każda małobiuściasta jest mocno asymetryczna...
            • kis-moho Re: Kis- moho 10.02.13, 22:27
              > 3DM - nie cieszy się popularnością - chyba jednak brak w dziewczynach akceptacj
              > i co do wielkości własnego biustu

A może faktycznie - jak już tutaj padło - warto poczekać z ostateczną oceną do lata? Ja ogólnie lubię miękkie staniki, ale latem je po prostu uwielbiam, i podejrzewam, że nie ja jedna. Domyślam się, że 3DM nie podbije wszystkich serc, ale gdybyś czasem do jakiegoś modelu doszywała 3DM-ową wersję miałabyś przynajmniej jedną bardzo zadowoloną klientkę :o) (domyślam się, że to niewiele zmienia, ale o większych grupach nie jestem się w stanie wypowiadać). Np. takiego Maka 3DM przygarnęłabym z wielką chęcią.

> Chciałyby ale ... "biust w staniku wygląda pięknie ale juz w bluzce - niekoniec
              > znie " to był cytat z maila tłumaczącego potrzebę wymiany Malona na Czarusia ..
              > . z wkładkam do asymetrii ;)

Jasne, gusty są różne. Jak poczytasz LMB, to wszyscy lubią miękkusy, na balkonetce jest chyba dokładnie odwrotnie. Każdy producent musi pewnie podchodzić do badań rynku ze swoimi metodami.
              • kis-moho Re: Kis- moho 10.02.13, 22:35
                > > 3DM - nie cieszy się popularnością - chyba jednak brak w dziewczynach akc
                > eptacj
                > > i co do wielkości własnego biustu
                >

Zaraz, zaraz, bo nie do końca wszystko rozumiem. Napisałaś, że 3DM słabo się sprzedaje, więc zaczęłam się zastanawiać, czy mimo nijakości szaraka nie warto by go było dokupić, bo nie wiadomo kiedy i czy będę miała szansę znaleźć fajnego miękkusa w moim rozmiarze.
                Idę więc na stronę, żeby sobie tego szaraka dokładniej oblukać, a tutaj tylko dwa rozmiary - 65D i 70AA. To jak to jest, naprawdę się nie sprzedaje?
                [Inna rzecz, że ten szary mnie nadal nie przekonuje, głównie przez te grubaśne szwy. Mak w wersji miękkiej nadal uważam za potencjalny hit, przynajmniej w mojej szufladzie. Ta folkowa koronka jest genialna:
                https://www.ewa-michalak.pl/data/gfx/pictures/medium/4/5/354_9.jpg
                • effuniak Re: Kis- moho 10.02.13, 22:51
                  nie sprzedaje sie, od poczatku był szyty tylko pod konkretne zamówienia więc jest to, co wróciło.
                  Szerokalasne szwy będą takiej samej szerokości we wszystkich miękusach - bez względu na rozmiar czy krój.
                  • kis-moho Re: Kis- moho 10.02.13, 23:20
                    > Szerokalasne szwy będą takiej samej szerokości we wszystkich miękusach - bez wz
                    > ględu na rozmiar czy krój.

Może źle się wyraziłam - nie sam fakt szwów mi przeszkadza, tylko konstrast ciemny szew/delikatna koronka. W Melonie z tym nie ma absolutnie żadnego problemu, stanik wygląda lekko i delikatnie, pewnie dlatego, że koronka nie jest tak przezroczysta. W szaraku wyszło to wg. dość przyciężkawo.

> nie sprzedaje sie, od poczatku był szyty tylko pod konkretne zamówienia więc je
                    > st to, co wróciło.

Rozumiem. Ale czy to nie jest tak, że klientki mają dość krótki czas, żeby zauważyć te nowe modele? One przecież weszły w połowie grudnia, jest początek lutego i szaraka już nie można kupić. Może warto dać wieściom o fajnym kroju trochę więcej szans?
                    No nic, mam nadzieję, że to nie ostatnie Twoje 3 DM, dawno nie było na małobiuściastym rynku tak udanego miękkiego modelu.
                    • miss-alchemist Re: Kis- moho 10.02.13, 23:37
                      > No nic, mam nadzieję, że to nie ostatnie Twoje 3 DM, dawno nie było na małobiuś
                      > ciastym rynku tak udanego miękkiego modelu.

No właśnie! Ja mojego szaraczka kocham miłością namiętną i gorącą ;) Melon, póki co, jest jeszcze w moim rozmiarze, ale co tu dużo mówić - czekam na wiosnę, przypływ gotówki i odpływ kilogramów ;) Bo jestem przekonana, że po schudnięciu nawet głupich 3 kg 70DD będzie na mnie za duże, skoro już teraz jestem pomiędzy 70D a DD.
                      • kis-moho Re: Kis- moho 10.02.13, 23:48
                        > No właśnie! Ja mojego szaraczka kocham miłością namiętną i gorącą ;) Melon, pók
                        > i co, jest jeszcze w moim rozmiarze, ale co tu dużo mówić - czekam na wiosnę, p
                        > rzypływ gotówki i odpływ kilogramów ;)

Ale czy on wiosną jeszcze będzie w sklepie? Sama widzisz, jak jest z Szarakiem...
                        • miss-alchemist Re: Kis- moho 11.02.13, 00:04
                          > Ale czy on wiosną jeszcze będzie w sklepie? Sama widzisz, jak jest z Szarakiem.

No nie wiem, czy będzie, ale teraz nie kupię, choćbym nawet i nie planowała schudnąć, bo po prostu nie mam kasy ;) A na wiosnę będę mieć.
                          • kis-moho Re: Kis- moho 11.02.13, 00:08
                            miss-alchemist napisała:

> > Ale czy on wiosną jeszcze będzie w sklepie? Sama widzisz, jak jest z Szar
                            > akiem.
                            >
                            > No nie wiem, czy będzie, ale teraz nie kupię, choćbym nawet i nie planowała sch
                            > udnąć, bo po prostu nie mam kasy ;) A na wiosnę będę mieć.

Jasne. To była raczej uwaga do Ewy, że wprowadzanie nowego kroju i dawanie mu szansy przez niecałe dwa miesiące może nie być najlepszym pomysłem - bo są klientki, które kupiłyby później - jak Ty. Albo takie, które właśnie przeczytały jak fajny jest 3DM, idą do sklepu, i widzą pustki.
                            • nelyen Re: Kis- moho 11.02.13, 20:51
                              ja tam koniecznie chcę spróbować tego miękkusa nowego, ale szarak i melon mnie dizajnem odstręczają. mam w tej chwili 4 (o bosze jak dużo) miękkie effuniaki, nosi się je najlepiej na świecie, ale ciągle liczę na jakiś odważniejszy kolor. przecież np. czerwono-czarna koronka sprzeda się na walentynki na 100000% >.<
                              • velvet_liselle Re: Kis- moho 11.02.13, 23:05
                                No sprzedalyby sie... Tylko ze walentynki za 3 dni a tej Bogini w sklepie jeszcze niet...
              • pinupgirl_dg Re: Kis- moho 11.02.13, 00:12
                > Jasne, gusty są różne. Jak poczytasz LMB, to wszyscy lubią miękkusy, na balkone
                > tce jest chyba dokładnie odwrotnie. Każdy producent musi pewnie podchodzić do b
                > adań rynku ze swoimi metodami.

Ale z drugiej strony, na balkonetce swego czasu święciły triumfy halfy Mileny (magnolia, sylvesterine, flamenco, toffino o ile nie przekręciłam). Więc może jednak? Chyba, że trend minął i te osoby, którym bardziej pasowały biustonosze usztywniane, wróciły do tego, co najbardziej lubią.
            • tullilaj Re: Kis- moho 16.02.13, 13:11
              Pani Ewo, być może rzeczywiście jest jakiś problem z akceptacją, ale powody są też inne, związane z indywidualnymi gustami odnośnie designu. Cóż ja poradzę, że jasne staniki toleruję jedynie w wersji absolutnie gładkiej (bez koronek, bez odznaczających się pod bluzka lamówek, itp.)? Melon automatycznie odpada. Na szaraka pewnie się skuszę, o ile jeszcze będzie, i ole zostanie uszyty w rozmiarze 75A. Nie ukrywam jednak, że o wiele bardziej podoba mi się koronka z Golda i właśnie taki wolałabym mieć. Nie wiem, czy mogę do Pani pisać w kwestii indywidualnego zamówienia, szczerze mówiąc źle się czuję w takiej roli i wole wybierać z tego co jest, bo w razie niedopasowania głupio taki specjalnie dla mnie szyty stanik odsyłać...

Podobnie stresowałam się zmawiając czarusia w rozmiarze 75A - na szczęście okazał się hitem. Noszę go bez wkładek do asymetrii, wkładki wylądowały na dnie szuflady.
              • tullilaj Re: Kis- moho 16.02.13, 13:34
                I jeszcze jedno, może jakieś bardziej odważne intensywne kolory. Tak piękne odważne zestawienia były kiedyś jeszcze w czasach przed sklepem... Ten prototyp chociażby: balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-prototyp
                • velvet_liselle Re: Kis- moho 16.02.13, 15:57
                  Oj, zaadoptowalabym taki prototyp z najdziksza rozkosza... <wzdycha>
            • tullilaj Re: Kis- moho 16.02.13, 13:28
              Pani Ewo, być może rzeczywiście jest jakiś problem z akceptacją, ale powody są też inne, związane z indywidualnymi gustami odnośnie designu. Cóż ja poradzę, że jasne staniki toleruję jedynie w wersji absolutnie gładkiej (bez koronek, bez odznaczających się pod bluzka lamówek, itp.)? Melon automatycznie odpada. Na szaraka pewnie się skuszę, o ile jeszcze będzie, i ole zostanie uszyty w rozmiarze 75A. Nie ukrywam jednak, że o wiele bardziej podoba mi się koronka z Golda i właśnie taki wolałabym mieć. Nie wiem, czy mogę do Pani pisać w kwestii indywidualnego zamówienia, szczerze mówiąc źle się czuję w takiej roli i wole wybierać z tego co jest, bo w razie niedopasowania głupio taki specjalnie dla mnie szyty stanik odsyłać...

Podobnie stresowałam się zmawiając czarusia w rozmiarze 75A - na szczęście okazał się hitem. Noszę go bez wkładek do asymetrii, wkładki wylądowały na dnie szuflady.

Bardzo liczę, że nie zrezygnuje Pani jednak z miękkich krojów dla małobiuściastych...
              • effuniak Tullilaj 16.02.13, 15:18
                Napisać zawsze możesz ale gdybym uszyła dla Ciebie stanik którego nie ma w kolekcji np. 3DM Gold to nie mialabyś możliwości ani go oddać ani wymienić
                To samo się tyczy rozmiarów jakich nie zamierzam produkować w danym wzorze - możemy je uszyć jeśli dany rozmiar jest juz opracowany w danym kroju ale również bez możliwości zwrotu bądź wymiany

Zdarza się też czasem, że mnie ktoś nagabuje bym dla niego zrobiła rozmiar wychodzący poza opracowane rozmiary w danym kroju
                Takich zamówień nie realizuje wcale ponieważ koszt przygotowania takiego rozmiaru wahałby się w okolicy 2500zł - i to tylko jeśli byłby to jeden rozmiar ponad to, co jest dotychczas a wielokrotność tej kwoty jeśli kilka rozmiarów ponad opracowaną rozmiarówkę
                I również nie podlegałby ani zwrotowi ani wymianie
                • tullilaj Re: Tullilaj 16.02.13, 15:39
                  Rozumiem wszystkie problemy z tym związane, które Pani musi brać pod uwagę i w pełni szanuję Pani decyzje. Chodziło mi jedynie o pokazanie pewnych kwestii psychologicznych, które mogą być trudne dla klientek. Ja już metodą prób i błędów swój Effuniakowy rozmiar znam, choć nigdy nie miałam okazji przymierzyć stanika 75A stacjonarnie. Ale ja jestem niesamowicie wytrwała ;) I ja na pewno Pani miękkiego 3dm spróbuję, o ile jeszcze będę miała okazję. Podobnie jak próbowałam kroju HM, który niestety zupełnie nie leżał. Rozumiem również to, że staników w moim rozmiarze nie ma "od ręki". Dla mnie osobiście nie stanowi to problemu, ale już koleżanki trudno mi na zakupy namówić.

Zajrzałam przed chwilę na stronę sklepu i o ile w melonie rozwijają się rozmiary z terminem 14 dni realizacji, to przy szaraku już nie. Czy to oznacza, że tego wzoru już nie będzie? I czy będzie Pani jeszcze proponować inne miękkie staniki dla małobiuściastych, czy raczej uznaje Pani ten eksperyment za zakończony?
                  • effuniak Re: Tullilaj 16.02.13, 21:16
                    Przygotowanie dobrej konsttrukcji wymaga bardzo dużo nakładów sił i środków .
                    Ta praca została wykonana, produkt jet dobry i z cala pewnością znajdą sie na niego amatorki .
                    Zatem nie, nie uważam ani żeby to był eksperyment ani tym bardziej - zakończony .
                    Będą nowe propozycje z tego kroju i będzie można je spokojnie kupić.

Szarakowy haft osiągnął prawie the end zatem nie ma możliwości doszywania staników - ale można jeszcze doszywać majtki do kompletu ze stanikami jakie pozostały do sprzedaży
                • pierwszalitera Pytanie do Effuniaka 16.02.13, 19:00
                  effuniak napisała:

> Napisać zawsze możesz ale gdybym uszyła dla Ciebie stanik którego nie ma w kole
                  > kcji np. 3DM Gold to nie mialabyś możliwości ani go oddać ani wymienić

Czy to więc znaczy, że mogłabym zamówić bezzwrotnego HM-a w rozmiarze 80D w koronce Melona (bez żadnych innych kolorystycznych łączeń) i do tego normalne figi w rozmiarze 40 (najlepiej takie przezroczyste na pupie jak Ciasteczko gdyby się dało)? Pytam całkiem poważnie.
                  • effuniak Re: Pytanie do Effuniaka 16.02.13, 21:21
                    Pierwszalitero - nie ma możliwości ponieważ ta koronka jest :
                    bardzo wąska
                    tkana

Czyli - nie zmieści mi się na niej Twój rozmiar miseczki a żadnej sztukówki nnie mogę zrobić bo jej wzór jest tkany nie dziany i te tkane nitki strzępiłyby się natomiast zakrycie ich taśmą , jak to mam miejsce przy maskowaniu łączenia miski, wyglądałoby tandetnie
                    • effuniak Re: Pytanie do Effuniaka 16.02.13, 21:26
                      Majtki Ciasteczkowe mają tył wykonany z koronki elastycznej .
                      Koronka melonowa jest stabilna, niepracująca i majtki z niej wykonane musiałyby być dużo większe niż normalnie .
                      • effuniak i jeszca ejdedno 16.02.13, 21:34
                        Realizująz niestandardowe zamówienia, bo zdarza nam się takie cosie robić, możemy poruszać się tylko i wyłącznie w obrębie posiadanych materiałów i dodatków .
                        Pierwszalitera zapytała o możliwość uszycia HM z koronki Melona ale bez innych dodatków kolorystycznych .
                        Pomińmy kwestie szerokości i rodzaju koronki - pozostaje kwestia kolorystyczna
                        Nie mam dzianiny ani doddatkow w idealnie takim samym kolorze jak koronka Melona więc to byłby kolejny powód przez który nie mogłabym zrealizować tego zamówienia

Mogłabym np. przyjąć zamówienie na PL Maka ale nie mogłabym przyjąć zamówienia ma PL Maka ale z satynowymi miskami
        • aleksandralm Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 16:34
          Tak wogole to spora czesc nieuswiadomionych rozmiarowo klientek to najchetniej by kupowala codzienne nudne bezszwowe niewidoczne staniku, i to jeszcze takie zeby sutki nie byly widoczne...
          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 17:49
            aleksandralm napisała:

> Tak wogole to spora czesc nieuswiadomionych rozmiarowo klientek to najchetniej
            > by kupowala codzienne nudne bezszwowe niewidoczne staniku, i to jeszcze takie z
            > eby sutki nie byly widoczne...

W to akurat nie wierzę, inaczej wszystkie inne marki robiące miękkie, także kolorowe koronki już dawno by splajtowały. A one się sprzedają, tylko mają dla mnie jedną wadę - ograniczoną rozmiarówkę. A jak ktoś ma potencjalnie genialny produkt, znakomicie leżący miękki stanik i nie potrafi go sprzedać to niech nie tłumaczy się sytuacją rynkową, a zapyta raczej sam siebie dlaczego.
            • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 19:46
              A jak ktoś ma potencjalnie genialny pr
              > odukt, znakomicie leżący miękki stanik i nie potrafi go sprzedać to niech nie t
              > łumaczy się sytuacją rynkową, a zapyta raczej sam siebie dlaczego.

No tak. Klientka przychodzi i prosi o gładki, beżowy, usztywniany stanik, a w ramach promowania genialnego produktu trzeba jej podać fuksjowego, miękkiego halfa... no proszę Cię. Potem znajdziemy na forum posta: "co za bezczelne babska w tym sklepie X, wiedzą lepiej, co ja chcę, idę po gładkiego cielaka, a one mi wciskają jakieś pstrokate koronki!!!". No weź...:)
              • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 20:32
                madzioreck napisała:

> No tak. Klientka przychodzi i prosi o gładki, beżowy, usztywniany stanik, a w r
                > amach promowania genialnego produktu trzeba jej podać fuksjowego, miękkiego hal
                > fa... no proszę Cię.

Ale ja nie pisałam o tobie, czy innej sprzedającej, tylko o producencie. Effuniak mogła zapełnić pewną niszę rynkową, promując piękną koronkową bielizną na jaką czekała cała masa lobbystek, którą można by było zachwycić także nieuświadomione wielbicielki droższej francuskiej bielizny z marną rozmiarówką, a zdecydowała się być kolejną przeciętną marką robiącą innym konkurencję przeciętną bazówką. W taki sposób nie zdobywa się tak trudnego rynku. Nieuświadomione i tak pójdą po bazówkę do Triumpha, albo na chiński rynek.
                A tak całkiem osobiście, jak słyszę słowo fuksja, to zaczyna mnie mdlić. Nic dziwnego, że klientki tego nie chcą. Fuksja to obrzydliwy kolor. ;-) I o ile sobie przypominam, pierwsze staniki robione jeszcze na zamówienie, były inne.
                • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 21:02
                  Paniii, z fuksją to był przykład ;P

> Ale ja nie pisałam o tobie, czy innej sprzedającej, tylko o producencie.

Wiem, ale wytłumaczyłam też na przykładzie sklepu, bo przy ograniczonych środkach malutkiej firmy jedzie się mniej więcej na tym wózku. Albo masz to, co się sprzedaje i coś w miarę zarabiasz, albo chcesz być niszowa i nie masz na fakturę za niszowy towar (sklep) albo na materiał na niszowy towar (producent). Nie sądzę, żeby Ewa odmawiała sobie świetnego zarobku na tak pożądanym, niszowym towarze, żeby za tę cenę zrobić lobbystkom na złość.

Effuni
                  > ak mogła zapełnić pewną niszę rynkową, promując piękną koronkową bielizną na ja
                  > ką czekała cała masa lobbystek,

"Cała masa lobbystek" to znaczy ile? 100? 300? Jeden kolor w kolekcji? Zawsze się komuś nie spodoba. Cała masa lobbystek walczyła o sklepy stacjonarne, gdzie można jak człowiek iść i kupić stanik i nie oglądać dziwnych min na pytanie o 65J. Sklepy teraz są, ale to nie lobbystki w nich kupują, wolą w necie, jak za początków forum. Dlatego byłabym ostrożna z takimi twierdzeniami. Można zostać ze stertą czegoś, i zamrożoną w tym kupą (przepraszam) kasy.
                  • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 21:43
                    madzioreck napisała:

Nie są
                    > dzę, żeby Ewa odmawiała sobie świetnego zarobku na tak pożądanym, niszowym towa
                    > rze, żeby za tę cenę zrobić lobbystkom na złość.

Nie jestem pewna, czy Ewa Michalak potrafi poprawnie określić czego domaga się rynek. Gdyby zrobiła jakąś szaloną kolekcję kolorowych miękkusów i te się nie sprzedawały, to mogłaby twierdzić, że ma rację. Ale do tej pory tego nie wypróbowała, więc nie ma o czym mówić.
                    • ismene71 Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 08.02.13, 17:02
                      pokazałam córze effu wiśniówkę że nowa konstrukcja, świetnie leży a ona na to fuj jakie brzydkie wolałabym już coś u chińczyków kupić
                • kasica_k Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 08.02.13, 03:07
                  Nieuświadomione wielbicielki eleganckiej, drogiej, atrakcyjnej wizualnie bielizny to moim zdaniem rynek szalenie zaniedbany przez naszych producentów szerokich rozmiarówek. Jedyną firmą celującą w tę grupę jest Avocado, ale moim zdaniem zrobiło tu trochę błędów, m.in. za długo trzymało się ciągle tych samych konstrukcji i nie dość dbało o jakość tych elementów, które nie są efektowną francuską koronką, że już nie wspomnę o promocji. Kończąc dygresję - cały czas jest tak, że gdy patrzę na jakieś drogie dizajnerskie cacko, to na 99% ma ono obwód powyżej 32 i miskę poniżej D. Kiedyś Ewa wspominała, że zamyśla stworzyć drugą, bardziej lukśną markę, bardziej nawiązującą do tych dawnych prototypów, ale niestety na razie, jak widać, nic z tego. Tymczasem niszowe polskie firmy potrafią zdobywać "luksusowych" klientów, przynajmniej w Polsce, np. polscy projektanci odzieży. Cały czas czekam, aż coś podobnego zacznie się dziać w bieliźnie. Zarabiać można nie tylko na taniej i nudnej masówce.
                  • kryklu Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 08.02.13, 19:24
                    Kiedyś Ewa wspominała, że zamyśla stworzyć drugą, ba
                    > rdziej lukśną markę, bardziej nawiązującą do tych dawnych prototypów, ale niest
                    > ety na razie, jak widać, nic z tego.

Też na to czekałam :(
                    Na dodatek dobiły mnie jeszcze bardziej niewygodne ramiączka w najnowszych modelach i strupy na plecach od wiecznie drapiących elementów zapięcia (ciągle coś obcinam i ciągle coś mnie kłuje, tak, wrażliwiec jestem).
                    Znużył mnie ten schemat postępowania po zakupie effuniaka:
                    1. wymiana ramiączek
                    2. wycięcie kieszonek (czy naprawdę ponad 50% kobiet ma dużą asymetrię wymagającą
                    korekty?)
                    3. obcięcie kłujących rożków przy zapięciu, bo na haftki wysuwające się spod zbyt wąskiej listewki materiału nic nie mogę poradzić.

Na dodatek przestał być produkowany mój ulubiony model HP, a HMów jest tragicznie mało.
                    Następcą HP mógłby być model S, ale te ramiączka...

W poszukiwaniu elegancji i wygody, po kilku latach przerwy zwróciłam się znowu w stronę brytyjczyków. W drodze są pierwsze zakupy.
                    Za effuniaki w brytyjskiej jakości chętnie płaciłabym więcej niż za brytyjczyki.

Rozważałam też zakupy wśród innych polskich marek stanikowych, ale one są trudniej distępne i nie chce mi się po raz enty rozgryzać rozmiarówki.

• effuniak Kryklu 09.02.13, 07:08
                      Dodatki mam takie, jakie mogę dostać w kraju bo tych nie muszę zamawiać w dziesiatkach tysięcy sztuk/metrów
                      • effuniak Poduszki czyli wkładki do korekty asymetrii 09.02.13, 07:12
                        Wiem, że Wam się to wydaj nieprawdopodobne ale klientki najchetniej widziałyby je we wszystkich modelach staników
                        Ba... częstokroć zamawiają je do modeli ich pozbawionych ryzykując niemożnością zwrotu/wymiany takiego specjalnie szytego stanika byleby tylko był ... push-upem !
                      • kryklu Re: Kryklu 09.02.13, 10:40
                        Więc nic się nie zmieni? Wielka szkoda, bardzo wielka. Takie genialne konstrukcje mogłyby podbić świat i są szanse, że tak się stanie w przyszłości i może wtedy silna firma będzie zamawiała surowce w dowolnych miejscach i dużych ilościach. Oby. żałuję tylko, że ja już się na to nie załapię :(
                  • effuniak Kasica-k 09.02.13, 07:31
                    Przykro mi to mówić, ale jeśli surowiec kosztuje krocie i jest super ekskluzywny to to nie wpływa na zmniejszenie jego minimum produkcyjnego
                    Prościej mówiąc - muszę go nada zamówić jakąś kosmiczną ilość, tym bardziej kosmiczną im droższy surowiec poniważ mniejsza ilość klientek to kupi więc wtopa będzie tym większa
                    • effuniak Podziękowania dla Pierwszejlitery 09.02.13, 07:39
                      Bardzo Ci dziękuję za wpisy ponieważ wyraźnie widzę, jak zależy Ci na poprawie kondycji mojej firmy i z tej troski o mnie wywołujesz co jakiś czas szum - który de facto jest mi bardzo pomocny, gdyż daje pogląd na nastroje rynku, serio :)

Przykro mi, że nie trafiam w Twój wysublimowany gust tak często jak bym sobie tego życzyła ale, z przyczyn które podałam w poprzednich postach, jest to zwyczajnie niemożliwe .
                      Mam nadzieję, że jednak jakieś moje staniki na tyle Ci się spodobają, ze je kupisz .
                      Jeśli się to nie uda - będzie mi przykro, że Cię zawiodłam ale, z przyczyn jakie podałam w poprzednich postach, nic z tym nie będę mogła zrobić .
                      • effuniak tak na marginesie .... 09.02.13, 07:41
                        to zadziwiające, że moja firma nadal budzi w Was aż takie emocje, że wątki z nią w tle rozrastaja się jak żadne inne ;)
                        • effuniak i jeszcze .... 09.02.13, 07:43
                          fuksja itp - sprzedaja sie b. dobrze ....
                          • effuniak byłabym zapomniała .... 09.02.13, 08:09
                            ad. sklepy stacjonarne ....
                            w pewnym momencie na fali entuzjazmu wyrastały jak grzyby po deszczu
                            teraz zwijaja się ... czasem nawet pod osłoną nocy ....

Powstały głównie dla Was, dla Lobbystek .... padają, bo ceny są w nich zbyt wysokie dla przeciętnej klientki a Wy i tak kupujecie w necie, jak to słusznie Madziorek zauważyła ... i to najlepiej na wyprzedażach ....
                            Najgorzej się mają te, które powstaja w malych miejscowościach bo tam to już wiadomo, ze to tylko straty wygeneruje
                            Nakręcone wizją sprzedawania dopasowanych staników zamawiaja kolorowe "cudeńka" a na bazówkę prawie nie patrzą.... potem z tym zostają ....

Największym problem maja dziewczyny otwierające swój brabiznes po szkoleniach brafittingu bo ich sklepiki padają najszybciej

Przez mój sklep przewija się ich bardzo dużo ale może ze dwa sklepy nadal funkcjonują ....

....
                            • roza_am Re: byłabym zapomniała .... 09.02.13, 15:14
                              > Najgorzej się mają te, które powstaja w malych miejscowościach bo tam to już wi
                              > adomo, ze to tylko straty wygeneruje

Tylko jakby się dobrze przyjrzeć, to i w małych miastach utrzymują się sklepy z triumphem, a nawet feliną, które przecież mają ceny porównywalne, albo i wyższe od marek "uświadomionych". Więc potencjalne klientki i tam są.
                              • pinupgirl_dg Re: byłabym zapomniała .... 09.02.13, 15:51
                                > Tylko jakby się dobrze przyjrzeć, to i w małych miastach utrzymują się sklepy z
                                > triumphem, a nawet feliną, które przecież mają ceny porównywalne, albo i wyższ
                                > e od marek "uświadomionych". Więc potencjalne klientki i tam są

Oczywiście, że są, ale to wszystko nie jest takie proste, jak się z perspektywy forum wydaje. Triumph czy Felina pracują od lat na swoją markę w PL.
                                • roza_am Re: byłabym zapomniała .... 09.02.13, 19:14
                                  > > Tylko jakby się dobrze przyjrzeć, to i w małych miastach utrzymują się sk
                                  > lepy z
                                  > > triumphem, a nawet feliną, które przecież mają ceny porównywalne, albo i
                                  > wyższ
                                  > > e od marek "uświadomionych". Więc potencjalne klientki i tam są
                                  >
                                  > Oczywiście, że są, ale to wszystko nie jest takie proste, jak się z perspektywy
                                  > forum wydaje. Triumph czy Felina pracują od lat na swoją markę w PL.

Ale w takim razie problem jest w marketingu, a nie w cenie staników.
                                  • pinupgirl_dg Re: byłabym zapomniała .... 09.02.13, 19:48
                                    > Ale w takim razie problem jest w marketingu, a nie w cenie staników.

w pewnym sensie - tak. Ale dobry marketing też kosztuje (z akcentem na dobry, bo tu też można nieźle wtopić i wcale się nie dziwię, że ktoś woli w tej kwestii ufać tylko sobie).
                                    Przy czym chcę zauważyć, że u T. też są różne linie staników, ceny dwucyfrowe (z tego, co ja się orientuję, proszę mnie poprawić, jeśli się mylę) nie są taką rzadkością. Felina to jeszcze inna bajka.
                          • pierwszalitera Re: i jeszcze .... 09.02.13, 11:37
                            effuniak napisała:

> fuksja itp - sprzedaja sie b. dobrze ....

Tak, ale fuksja to nie jest jedyny kolor, które ma, czy miałby powodzenie. Nie masz niestety wyczucia do ładnych kolorów i stylu, więc rzuasz się na pewniaki, właśnie jak fuksja. Dlatego właśnie te inne "szalone kreacje" są porażką. Nie musisz być geniuszem uniwersalnym i znać się na wszystkim, wystarczy poradzić się kogoś, kto może nie jest konstruktorem staników, ale wie jak wygląda dobry design. Polski rynek się bardzo zmienia i twoje doświadczenia z przeszłości są już nieaktualne.
                        • kryklu Re: tak na marginesie .... 09.02.13, 10:45
                          Och nie kokietuj :)
                          Zależy nam. Doceniamy Twoje staniki, chcemy więcej i lepiej. Ale życie jest krótkie .
                        • pierwszalitera Re: tak na marginesie .... 09.02.13, 11:40
                          effuniak napisała:

> to zadziwiające, że moja firma nadal budzi w Was aż takie emocje, że wątki z ni
                          > ą w tle rozrastaja się jak żadne inne ;)

Wątki zakładne i dokarmiane przez mnie mają zawsze potencjał, więc nie strój się obcymi kwiatkami. ;-)
                        • pinupgirl_dg Re: tak na marginesie .... 09.02.13, 15:49
                          > to zadziwiające, że moja firma nadal budzi w Was aż takie emocje, że wątki z ni
                          > ą w tle rozrastaja się jak żadne inne ;)

Ja też na początku myślałam, że to wątek o poszukiwaniu kolorowego halfcupa, a tu kolejny wątek na temat tego, dlaczego tak mało produkujesz HM :).
                    • kasica_k Re: Kasica-k 09.02.13, 13:59
                      Ewa, a Ty w ogóle chcesz iść w kierunku lepszych materiałów, lepszych designów, bardziej luksusowych wymagań? Bo dla mnie jest jasne, że to wymaga kasy, ale tę kasę zapłacą klientki przyzwyczajone do wydawania na bieliznę więcej, które zachwycisz swoimi konstrukcjami, o których niejedna kobieta twierdzi, ze są najlepsze na świecie. Albo chcesz te klientki przyciągać, albo nie. Albo chcesz zdobywać nowe obszary i pozyskiwać nie tylko te klientki, które już cię znają i u ciebie kupują, albo nie. I trochę się dziwię, że narzekasz na brak funduszy na inwestycje w momencie, gdy brytyjskie blogerki Cię wychwalają pod niebiosa, a tamtejszy rynek jest i bardziej zasobny, i bogatszy w uświadomione brafittingowo klientki niż nasz - powinnaś tam sprzedawać więcej niż Bravissimo ;)

Nie chcę Cię pouczać, tylko szkoda mi, że twoje doskonałe konstrukcje się marnują bez dostatecznej "oprawy" materiałowo-designerskiej oraz leżąc w sklepie/sklepach o ograniczonym zasięgu.

Zresztą i w Polsce powinien znaleźć się zbyt na bardziej wyszukane rzeczy. Niedawno byłam na imprezie organizowanej przez polskiego dystrybutora, który właśnie zaczął sprowadzać do Polski marki Mimi Holliday i Damaris. To designerska bielizna (zwłaszcza Damaris), jedwabne cacka w szalonych kolorach, koronki, tiule, kryształki - jest bardzo droga, ale najwyraźniej firma nie wątpi, że znajdzie nabywców w Polsce na staniki za wiele setek złotych.

Tylko że do tych nabywców trzeba dotrzeć, pokazując im przynajmniej jeden super produkt i pokazując mu, jaką różnicę robi doskonała konstrukcja.
                      • kryklu Re: Kasica-k 09.02.13, 17:28
                        Kasico, bardzo zgrabnie sformułowałaś to, co ja nieudolnie próbowałam zasugerować.
                        Podpisuję się obiema rękami.
                      • pinupgirl_dg Re: Kasica-k 09.02.13, 17:39
                        > Zresztą i w Polsce powinien znaleźć się zbyt na bardziej wyszukane rzeczy. Nied
                        > awno byłam na imprezie organizowanej przez polskiego dystrybutora, który właśni
                        > e zaczął sprowadzać do Polski marki Mimi Holliday i Damaris. To designerska bie
                        > lizna (zwłaszcza Damaris), jedwabne cacka w szalonych kolorach, koronki, tiule,
                        > kryształki - jest bardzo droga, ale najwyraźniej firma nie wątpi, że znajdzie
                        > nabywców w Polsce na staniki za wiele setek złotych.

Ale czy taka firma mogłaby się utrzymać tylko z polskich klientek? Tak szczerze, to nie byłabym taka pewna. To, co jest szalone i designerskie w Polsce, za granicą może być po prostu drobnym wyskokiem. Nasze realia portfelowe są inne, po prostu. Tak samo jak Panache w UK to żaden specjalny luksus, a w PL to już wyższa półka. Mam też wrażenie, że brytyjskie firmy korzystają, ale nie uznają nas za jakiś specjalny rynek zbytu, raczej wchodzą do nas przy okazji, a nie podbojem.

To, że EM jest wychwalana przez brytyjskie blogerki, to jedno, ale nie wiem, czy by się to przełożylo na sprzedaż. Analogicznie polskie blogerki wychwalają brytyjczyki i spółkę, a sklepy brafittingowe padają, niestety.
                        • pierwszalitera Re: Kasica-k 09.02.13, 19:11
                          pinupgirl_dg napisała:

> Ale czy taka firma mogłaby się utrzymać tylko z polskich klientek? Tak szczerze
                          > , to nie byłabym taka pewna.

Acha, więc Polskę już na wieczność skazano na zgrzebność, przeciętność i bylejakość? Bzdura. W Polsce cała masa kobiet wydaje kupę pieniędzy na różne bzdety, wydawałyby też na staniki. Gdyby te staniki tylko czymś je zachwyciły. Ale jak ktoś zdecydował, że jego grupą docelową mają być kobiety z małymi możliwościami portfelowymi i rezygnuje z tych zamożniejszych i bardziej wymagających, to jego sprawa. Zresztą nie bardzo rozumiem problemu, przecież można robić i jedno i drugie. Ja za ładny HM zapłaciłabym więcej niż kosztuje teraz, ale za mało gustowny sztywniak nawet 129 zł wydaje mi się za dużo, więc nie kupuję.
                          • pinupgirl_dg Re: Kasica-k 09.02.13, 19:51
                            > W Polsce cała masa kobiet wydaje kupę pieniędzy na różne bzdety,
                            > wydawałyby też na staniki.

Powiem szczerze, że nie znam takich, a patrzę głównie z perspektywy wsi i małych miasteczek. Owszem, są kobiety, które wydają krocie np. na Felinę, bo nie mają wyboru (albo nie wiedzą, że mają). Owszem, są takie, które znaczną część pensji wydają na "bzdety". Ale masy wydającej kupię pieniędzy nie widzę. Może dlatego sklepy z bra-fittingiem lepiej przędą w dużych miastach.
            • fanaberia.fanaberia Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 07.02.13, 21:08
              pierwszalitera napisała:

> aleksandralm napisała:
              >
              > > Tak wogole to spora czesc nieuswiadomionych rozmiarowo klientek to najche
              > tniej
              > > by kupowala codzienne nudne bezszwowe niewidoczne staniku, i to jeszcze t
              > akie z
              > > eby sutki nie byly widoczne...
              >
              > W to akurat nie wierzę, inaczej wszystkie inne marki robiące miękkie, także kol
              > orowe koronki już dawno by splajtowały.

Też nie całkiem wierzę, ale z nieco innych pobudek ;) Nie wydaje mi się mianowicie, żeby upodobania bieliźniane miały coś wspólnego z uświadomieniem rozmiarowym. Ba, za czasów 75B prowadzałam się w zielonych koronkach, a bezszwowego cielaka miałam jednego. Teraz też mam jeden gładki, cielisty stanik, a zielonych (i ogólnie jednobarwnych) koronek - WIELKIE ZERO. Gust mi się nie zmienił, po prostu nic na "uświadomionym" rynku nie trafia w moje potrzeby estetyczne.
              Trzy zielone mam zachomikowane z sentymentu i im bardziej przeglądam nowe kolekcje, tym bardziej mnie korci, żeby sprawdzić, czy na pewno te starocie są aż tak bardzo niedopasowane ;) Chyba ostatnie, co mi się podobało bez zastrzeżeń pod względem estetyki i dopasowania do mojego biustu, to maskaradkowa Casablanca. Gdybyż ją wznowili w mszystej zieleni. Czekoladzie. I czerwonym winie. Nakupiłabym na zapas, żeby mi co najmniej do emerytury wystarczyło i żeby sobie oszczędzić rozczarowań kolejnymi nowościami ;)
              • effuniak Fanaberia.fanaberia 09.02.13, 07:05
                Nieuświadomiony stanik kosztuje częstokroć ułamek ceny uświadominego zatem w tamtych czasach mogłas sobie pozwolić na tęczę barw bez zbytniego obciążenia portfela .Być może i teraz możesz, to nie jest przedmiotem sprawy
                Jednak wiekszość klientek mająca pewien określony budżet kupując stanik, będący dla nich inwestycją, wybiera uniwersalny
                Zachwyca się kolorowymi ale kupuje czarny bądź beżowy, najlepiej gładki
      • sbarazzina Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 08.02.13, 21:30
        aleksandralm napisała:

> W w zwiazku powyzszym proponuje zorganizowac grupke osob zainteresowanych kolor
        > owymi teczowymi miekkusami, tu, lub na Facebooku, poszukac odpowiednich koronek
        > i dodatkow, upewnic sie u Effuniaka ze to co zesmy wybraly na pewno sie nada,
        > i niech nam Ewa uszyje staniki na zamowienie... Widze ze inaczej sie nie da...

Już kiedyś była akcja fesbukowa w sprawie zielonego stanika i co? I nic.

Zresztą ja tam wcale nie uważam, że effuniaki mają taką świetna konstrukcję. Dla mnie maja za wąskie i za twarde fiszbiny i za mało pracujący obwód. Dużo bardziej bym wolała, żeby Fauve wypuściło miękkie halfy albo chociąz coś na bazie Brianny. Albo i niechby Freya zrobiła coś miękkiego na konstrukcji Marthy. Nie muszą być koronki, może być po prosyu siatka (tak jak w balkonetkach).

---
        tnij.org/staniki01
        • aleksandralm Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 00:33
          To widze ze kazda sobie musi rzepke skrobac we wlasnym zakresie...
          Poszukac koronek, reszty materialu na obwod, dodatkow typu ramiaczek...
          Rozumiem ze fiszbiny i haftki Ewa jest w stanie dostarczyc...
          • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 00:40
            > Rozumiem ze fiszbiny i haftki Ewa jest w stanie dostarczyc...

A ja nie rozumiem złośliwości... Ewa ma jakiś obowiązek uszyć to, co sobie życzycie? Ja rozumiem, że by się chciało to i owo, też bym chciała, ale takie teksty to już nie wiem, czemu mają służyć. Czemu nie piszesz tego samego do innych firm bieliźniarskich? Trochę ich jest...
            • aleksandralm Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 02:21
              Inne firmy bielizniarskie nie leza na mnie dobrze, albo nie wiem jak leza. Z polskich probowalam Ewe Bien - porazka, Dalia - nie najgorzej ale zabudowanie po zeby, Comexim - chyba ciut przymala miska albo za waskie fiszbiny... teraz sie to okaze... Ale nawet jesli juz to Comexim tez ma uszytwniane, a nie miekkie....
              A to o haftkach bylo a propos wypowiedzi Ewy na moj post na Balkonetce... Nie zacytowalam wczesniej poczatku, ale wygladal on tak: Aleksandro - rozumiem, ze i dodatki do tych kolorowych staników dostarczycie Aleksandro - rozumiem, ze i dodatki do tych kolorowych staników dostarczycie ?"
              • effuniak Aleksandralm 09.02.13, 07:14
                Fiszbiny - mogą być moje jednak haftkę miałabyś tylko taką, jaka mam na stanie
                • effuniak "Szalony" kolor 09.02.13, 07:22
                  np taki granatowy motyl - już drugi rok bedę go teraz sprzedawać - w nowej odsłonie możliwe, że się uda .
                  Dla porównania - szarakowy haft kupiony w tym samym czasie juz jest na wykończeniu a "szalony" motyl - nadal nie

Szalone kolory sprzedaja się wtedy, gdy osiągną cenę 59zł - czyli poniżej kosztów wytworzenia zatem cały zysk ze sprzedazy "szalonego" koloru zostaje pożarty przez wyprzedaż
                  Surowce mają określone minima więc nie bardzo mam jak spełnić Waszych zachciewajek
                  • pierwszalitera Re: "Szalony" kolor 09.02.13, 11:16
                    effuniak napisała:

> np taki granatowy motyl - już drugi rok bedę go teraz sprzedawać - w nowej odsł
                    > onie możliwe, że się uda .
                    > Dla porównania - szarakowy haft kupiony w tym samym czasie juz jest na wykończe
                    > niu a "szalony" motyl - nadal nie

Całkowita konsterncja. :-/ To gdzie on jest ten pierunśki granatowy motyl??? Bo ja go na początku nie kupiłam, bo kolor mi nie pasował, w mojej naiwności czekałam na następne, ale kiedyś tam z rozpaczy chciałam już sobie nawet sprawić. Ale nie było. Więc co ty za bzdety opowiadasz? A możesz masz go gdzieś w pwinicy? To dawaj do sklepu.
                  • roza_am Re: "Szalony" kolor 09.02.13, 15:20
                    > Szalone kolory sprzedaja się wtedy, gdy osiągną cenę 59zł - czyli poniżej koszt
                    > ów wytworzenia zatem cały zysk ze sprzedazy "szalonego" koloru zostaje pożarty
                    > przez wyprzedaż.

Ale czy każdy model ma przynosić taki sam zysk? Przecież w ostatecznym rozrachunku (producenta, sklepu) liczy się zysk ogólny, ze wszystkich modeli łącznie. A taki kolorowy stanik może generować zyski metodą nie wprost. Może być np. wabikiem przyciągającym klientki do (danego) sklepu. Być może klientka X nie kupi tego kolorowego stanika, tylko bazówkę, ale gdyby nie ten kolorowy, być może wcale by do sklepu nie weszła albo wybrała inny (bardziej kolorowy) sklep w internecie.
                    • yaga7 Re: "Szalony" kolor 09.02.13, 15:24
                      Coś w tym jest.

Przykładowo mnie interesują miękke halfy. Skoro wiem, że nie będzie miękkich halfów u Ewy, to do sklepu nie zaglądam, bo po co? I tym samym nawet gdyby był super fajny sztywniak, to go nie kupię, bo nie będę o nim wiedzieć, bo nie będzie mnie miało co do sklepu przyciągnąć.
                      • milstar Re: "Szalony" kolor 10.02.13, 18:21
                        yaga7 napisała:

> Coś w tym jest.
                        >
                        > Przykładowo mnie interesują miękke halfy. Skoro wiem, że nie będzie miękkich ha
                        > lfów u Ewy, to do sklepu nie zaglądam, bo po co? I tym samym nawet gdyby był su
                        > per fajny sztywniak, to go nie kupię, bo nie będę o nim wiedzieć, bo nie będzie
                        > mnie miało co do sklepu przyciągnąć.

O to, to.
                        A miękkiego halfa, które się nie sprzedają, w moim rozmiarze nie ma ani jednego. W sztywniakach mogę przebierać.
                        • pierwszalitera Re: "Szalony" kolor 10.02.13, 19:49
                          milstar napisała:

> A miękkiego halfa, które się nie sprzedają, w moim rozmiarze nie ma ani jednego
                          > . W sztywniakach mogę przebierać.

I to jest właśnie najlepszy dowcip. ;-)
              • madzioreck Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 17:53
                Wiem, co Ewa napisała i zrozumiałam to tak, że nie wystarczy kupić koronkę, zanieść, i powiedzieć: uszyj mi pani stanik. Plus trochę ironii.
                Sądzę jednak, że bardziej rzecz w tym, że wiemy, kto nas czyta, a kto szyje, nie oglądając się na LB, i sobie ulewamy.

• effuniak Madzioreck - dziękuję :) 09.02.13, 06:53
              Klient nasz Pan ale Lobbystka ... no cóż ....

To dość interesujące co piszecie
              Odniosę się w kolejnych postach do konkrtenych wypowiedzi
        • effuniak sbarazzina napisała: 09.02.13, 07:26
          . "Dużo bardziej bym wolała, żeby Fauve wypuściło miękkie halfy albo chociąz coś na bazie Brianny. Albo i niechby Freya zrobiła coś miękkiego na konstrukcji Marthy. Nie muszą być koronki, może być po prosyu siatka (tak jak w balkonetkach)."

hmm... ciekawe zatem czemu tego nie robią skoro, teoretycznie, bylby na to taki zbyt ?
          • sbarazzina Re: sbarazzina napisała: 10.02.13, 15:39
            effuniak napisała:

> . "Dużo bardziej bym wolała, żeby Fauve wypuściło miękkie halfy albo chociąz co
            > ś na bazie Brianny. Albo i niechby Freya zrobiła coś miękkiego na konstrukcji
            > Marthy. Nie muszą być koronki, może być po prosyu siatka (tak jak w balkonetkac
            > h)."
            >
            > hmm... ciekawe zatem czemu tego nie robią skoro, teoretycznie, bylby na to taki
            > zbyt ?

No właśnie Fauve w tej kolekcji wiosennej ma miękkiego halfa w 2 ciekawych kolorach. I mam zamiar kupic oba. Po pierwsze bo mi się podobają, po drugie żeby dać producentowi sygnał, że jest na to popyt. A po trzecie nie ma na co czekać, bo aż tak często się takie modele nie trafiają.

A Freya produkuje masę kolorowych miękkich balkonetek, na pewno nie boi się miękkich staników. No i niedawno pojawił się miękki half cup Gem, więc jednak robią. Ale my chcemy więcej :)

A mogłabym kupować u Ciebie. Ale niestety, jak już jest jakiś miękki model, to albo niekompatybilny (Motyl) albo brzydki (np. Melon, Magnolia).

---
            tnij.org/staniki01
            • kis-moho Re: sbarazzina napisała: 10.02.13, 23:04
              > No właśnie Fauve w tej kolekcji wiosennej ma miękkiego halfa w 2 ciekawych kolo
              > rach. I mam zamiar kupic oba.

A to jest taki half jak Brianna mniej więcej? Orientujesz się? Bo "vertical seam bra" kompletnie nic mi nie mówi :o) Kolory są faktycznie fantastyczne.

No i niedawno pojawił się miękki half cup Gem, więc jednak robi
              > ą. Ale my chcemy więcej :)

Tylko brzydki jak noc... Ale mam nadzieję, że pójdą w tą stronę, freya zdecydowanie wie, jak robić halfy.
              • miss-alchemist Re: sbarazzina napisała: 10.02.13, 23:34
                > A to jest taki half jak Brianna mniej więcej? Orientujesz się? Bo "vertical sea
                > m bra" kompletnie nic mi nie mówi :o) Kolory są faktycznie fantastyczne.

Wg mnie on będzie bardziej zabudowany, przynajmniej z tego, co oglądałam w łapkach (nie mierzyłam :(). To jest takie coś pomiędzy halfem, a balkonetką, ale z dość otwartą krawędzią i pionowym cięciem.

Ja niedługo opiszę Wam tyle miękkich staników, że się z wrażenia posikacie :D [buduję napięcie]
                • pinupgirl_dg Re: sbarazzina napisała: 10.02.13, 23:38
                  > Ja niedługo opiszę Wam tyle miękkich staników, że się z wrażenia posikacie :D
                  > [buduję napięcie]

Uchyl rąbka tajemnicy :D ?
                  • miss-alchemist Re: sbarazzina napisała: 11.02.13, 00:03
                    Zajawkę na fejsa rzucałam:
                    www.facebook.com/pages/Small-Cup/273601056000995
                    • pinupgirl_dg Mniam :D n/t 11.02.13, 00:07

• kis-moho Re: sbarazzina napisała: 10.02.13, 23:51
                  > Ja niedługo opiszę Wam tyle miękkich staników, że się z wrażenia posikacie :D [
                  > buduję napięcie]

Pisz, a nie buduj! :o)
                  • miss-alchemist Re: sbarazzina napisała: 11.02.13, 00:02
                    > Pisz, a nie buduj! :o)

Najpierw muszę zdjęcia obrobić ;) Już mam prawie 100, a to nie wszystkie, które mam do, uwaga, jednej marki ;);) Chyba będę musiała napisać dwie notki :P
                    • kasica_k Re: sbarazzina napisała: 11.02.13, 00:11
                      100+ fot do jednej marki to normalka ;)
                      • miss-alchemist Re: sbarazzina napisała: 11.02.13, 10:05
                        > 100+ fot do jednej marki to normalka ;)

Kasica, tyle to mam obrobionych na razie ;) Bo pstryknęłam blisko 300.
              • sbarazzina Re: sbarazzina napisała: 11.02.13, 22:52
                kis-moho napisała:

> > No właśnie Fauve w tej kolekcji wiosennej ma miękkiego halfa w 2 ciekawyc
                > h kolo
                > > rach. I mam zamiar kupic oba.
                >
                > A to jest taki half jak Brianna mniej więcej? Orientujesz się? Bo "vertical sea
                > m bra" kompletnie nic mi nie mówi :o) Kolory są faktycznie fantastyczne.

Nie widziałam ich jeszcze stacjonarnie. Mają wejść w lutym...

> No i niedawno pojawił się miękki half cup Gem, więc jednak robi
                > > ą. Ale my chcemy więcej :)
                >
                > Tylko brzydki jak noc... Ale mam nadzieję, że pójdą w tą stronę, freya zdecydow
                > anie wie, jak robić halfy.

Prawda. Dlatego go jeszcze nie kupiłam, może jak się jakaś przecena trafi. Zresztą nie wiadomo, czy mnie nie zadziabie mostkiem jak Millie.

---
                tnij.org/staniki01
        • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.02.13, 16:09
          > Zresztą ja tam wcale nie uważam, że effuniaki mają taką świetna konstrukcję. Dl
          > a mnie maja za wąskie i za twarde fiszbiny i za mało pracujący obwód. Dużo bard
          > ziej bym wolała, żeby Fauve wypuściło miękkie halfy albo chociąz coś na bazie B
          > rianny. Albo i niechby Freya zrobiła coś miękkiego na konstrukcji Marthy. Nie m
          > uszą być koronki, może być po prosyu siatka (tak jak w balkonetkach).

Ano właśnie. Poza dywagacjami na temat kolorystyki jest jeszcze kwestia kompatybilności. Co z tego, że mi sie podoba np. CH czy HP, jeśli ma dla mnie za wąskie fiszbiny? Lepiej się dogaduję z PL (chociaż tu nie do końca mi pasuje obwód, dolne gumki są dla mnie za ciasne, górne za luźne, mój częsty problem). Możliwe, że jednak większość biustów lepiej się czuje w PL i innych usztywnianych krojach.
    • aleksandralm to ja poprosze o namiary 09.02.13, 16:20
      W swietle wszystkich powyzszych wypowowiedzi jak rowniez tego co napisala Ewa ja poprosze o informacje gdzie moge kupic jakies fajne materialy i koronki nadajace sie do miekkich stanikow. Moze byc na maila. Bo pozadam miekkusow.
      Jesli w PM moge miec taki sam kuleczkowy ksztalt jak w PL, CH(P) lub S nie zamierzam z tego zrezygnowac, a na lato jednak miekkusy sa lepsze.
      Ale czarnego lub bezowego nie chce.
      Co prawda nie jest wykluczone ze Trefla bede sobie musiala sprawic coby zobaczyc czy kroj jest kompatybilny z moim biustem, ale juz kombinuje... Czy jakbym dokupila kolorowej muliny i probowala cos pstrokatego tam wyhaftowac...
      • effuniak Re: to ja poprosze o namiary 10.02.13, 09:57
        naprawde myślisz, że skoro ja nie moge kupić mniej niż wymagane minimum produkcyjne to Tobie sie to uda ?
        • aleksandralm Re: to ja poprosze o namiary 10.02.13, 15:54
          Ale ja wiem ze wzgledow oczywistych w hurcie nie kupie... Jak jeszcze szylas na zamowienie z czasow sprzedblogowych to gdzie kupowalas te koronki i dodatki? One wtedy piekne byly... Bo wtedy tez wiadomo ze nie moglas zamowic 1000 mb... Po prostu chodzi mi o jakis fajny sklep z duzym wyborem wszelakich materialow ale w detalu... Najlepiej netowy... Bo ile ja tego potrzebuje na 1 stanik (albo nawet dwa, powiedzmy HM i SM) i do tego gacie? Po metrze?

Tu mam niedaleko jakis sklep z materialami ale tylko raz tam weszlam i patrzylam niezbyt dokladnie... wiec nie wiem czy to sie nada na stanik bo jak znam zycie to pewnie musi byc odpowiedniej grubosci i wytrzymalosci na biust moich gabarytow...
    • velvet_liselle Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 03:21
      Ufff... przeczytalam calosc...
      Hmmm... ja bym tez chciala miekkusy w okolicach 75G i w jakichs zywszych kolorach i do tego z firanki, czyli przezroczyste (przynajmniej czesciowo, prototyp miekkiej kokietki az tak bardzo mi sie nie podobal), zgadzam sie z pierwsza litera i aleksandralm odnosnie czerni i bezy... sa nudne... mimo ze bezpieczne dla sklepow i producentow.
      HM-ki mi robia takie cudne jabluszka...
      Ciekawe jakie beda te SM-ki...

Hmmm, te Damarisy to w w jakiej rozmiarowce?
      • effuniak Napisze jaśniej 10.02.13, 09:39
        Jeśli super/truper haftu w cud/miód kolorze muszę kupić minimum 1000mb

A klientki kupią z tego w wyrobach max.300mb - i będą to TYLKO klientki indywidualne bo sklepy tego nie ruszą to jest pewne, że pozostałych 700mb NIE SPRZEDAM ponieważ w innych opcjach klientka indywidualna nie kupi bo już ma a sklepy nadal nie wezmą bo nie chcą wtopy

Zatem z pozostałych metrów mogę nagotować zupy .... wykwintnej i baaaaaardzo drogiej ....

Zysk ze sprzedaży nie pokryje kosztów zakupu owego towaru o kosztach produkcji nie wspominając
        • effuniak Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 09:51
          wiem, że o mnie piszą dużo i raczej dobrze.... w przeciwieństwie do rodzimych....

przypomina mi się przysłowie :
          cudze chwalicie ....
          • pierwszalitera Re: Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 11:48
            effuniak napisała:

> przypomina mi się przysłowie :
            > cudze chwalicie ....

A właśnie, że nieprawda. Bo gdyby Ewa Bień, albo Avocado miało twoje konstrukcje, to ja kupowałabym staniki tylko i wyłącznie w Polsce. Naprawdę szkoda.
          • sbarazzina Re: Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 12:24
            effuniak napisała:

> wiem, że o mnie piszą dużo i raczej dobrze.... w przeciwieństwie do rodzimych..
            > ..
            >
            > przypomina mi się przysłowie :
            > cudze chwalicie ....

Ewa, tyle lat na forum a Ty dalej nic nie rozumiesz.

Brytyjskie blogerki na szczęście nie mają przyjemności czytania Twoich miłych i profesjonalnych postów na forum i obserwowania sympatycznego podejścia do klientek. Ani czytania jątrzących wątków. Może po prostu osoba zajmująca się kontaktem z zagranicznymi klientkami jest bardziej stworzona do pracy z klientem?

No i blogerki brytyjskie ciągle tkwią w fazie maksymalnego ściskaniai zaniżania, co Twoje staniki im umożliwiają.

---
            tnij.org/staniki01
            • pinupgirl_dg Re: Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 19:47
              > Brytyjskie blogerki na szczęście nie mają przyjemności czytania Twoich miłych i
              > profesjonalnych postów na forum i obserwowania sympatycznego podejścia do klie
              > ntek. Ani czytania jątrzących wątków. Może po prostu osoba zajmująca się kontak
              > tem z zagranicznymi klientkami jest bardziej stworzona do pracy z klientem?

A czy to jest moment żeby znowu to maglować? Co to ma na celu?

> No i blogerki brytyjskie ciągle tkwią w fazie maksymalnego ściskaniai zaniżania
              > , co Twoje staniki im umożliwiają.

A tu akurat mogę się zgodzić, EM jest jedną z niewielu firm o tak ścisłych obwodzach, co na pewno winduję tę markę w tym środowisku.
          • martvica Re: Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 22:51
            Jak juz mówimy o podboju brytyjskich biustów - taki Gorteks, polska firma, się ostatnio pojawił na Brastopie, może to byłby sposób na zwiększenie i zróżnicowanie produkcji? Na początku mieli chyba sześć modeli, a teraz już kilkanaście.
          • kasica_k Re: Blogerki brytjskie .... 10.02.13, 23:20
            effuniak napisała:

> wiem, że o mnie piszą dużo i raczej dobrze...

To, co właśnie próbuję ci przekazać to to, że świat nie kończy się na jednej grupie docelowej, nie kończy się też na jednym kraju. Brytyjskie blogerki piszą po angielsku i czyta je cały świat. Mamy czasy globalizacji i potencjalnie cały świat pełen klientek o najróżniejszych gustach, upodobaniach i zasobach finansowych stoi otworem przed twoją firmą. Może warto czasem wyjść z utartych kolein?
        • pierwszalitera Re: Napisze jaśniej 10.02.13, 12:07
          effuniak napisała:

> Jeśli super/truper haftu w cud/miód kolorze muszę kupić minimum 1000mb
          >
          > A klientki kupią z tego w wyrobach max.300mb - i będą to TYLKO klientki indywid
          > ualne bo sklepy tego nie ruszą to jest pewne, że pozostałych 700mb NIE SPRZEDA
          > M ponieważ w innych opcjach klientka indywidualna nie kupi bo już ma a sklepy n
          > adal nie wezmą bo nie chcą wtopy

Acha, więc twoje klientki preferują tendetę i nie dostrzegają tego super haftu? To dlaczego nie szukasz sobie klientek z lepszym gustem dopasowując odpowiednio profil firmy? I skąd zresztą o tym wiesz, że ten cud miód kolor nie sprzeda się w większej ilości? Ewa, ty nie miałaś do tej pory żadnego cud miód koloru z super haftu w swoim sklepie, no niestety... Wolisz naprawdę robić byle jaką tandetę z tanich materiałów?
          Przy rozkręcaniu interesu trzeba czasem podjąć trochę ryzyka, inaczej istnieje zagrożenie, że firma na dłuższą metę zginie w gąszczu innych, lepiej usytuowanych na rynku firm. Pamiętam wielkie zainteresowanie twoim przedsięwzięciem na lobby, teraz jakby ucichło i znając się trochę na zasadach markeitngu wróżę ci, że nawet te brytyjskie blogerki stracą zainteresowanie, bo klientki, a zwłaszcza te w bogatszych krajch, są kapryśne, rozpieszczone przez rynek i chcą widzieć ciągle coś nowego. Na razie jesteś wystarczająco nowa, ale przy kolejnych kolekcjach sztywniaków w tych samych kolorach będzie trudniej.
          • velvet_liselle Re: Napisze jaśniej 10.02.13, 16:01
            Fajna byla trojca Milosc Szmaragd i Krokodyl. Tego typu haft/koronka, ale w innym kolorze.... np oliwkowo zielona z jasniejsza limonkowa wstazeczka... mmmmmrrrrauuu...
            Magnolia i Finezja tez ok...
            Marza mi sie miekkie effuniaki w stylistyce arabelek, eleanorek i zet ale bez tego dziobowania ktore Freye funduja mojemu biustowi...
        • milstar Re: Napisze jaśniej 10.02.13, 18:31
          effuniak napisała:

> Jeśli super/truper haftu w cud/miód kolorze muszę kupić minimum 1000mb
          >
          > A klientki kupią z tego w wyrobach max.300mb - i będą to TYLKO klientki indywid
          > ualne bo sklepy tego nie ruszą to jest pewne

Z tego, co mi wiadomo, to sklepy "nie ruszają" między innymi z powodu warunków, jakie im proponujesz :(
      • indigo-rose Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 11:01
        A ja chcę PM w moim rozmiarze. Kolor dowolny, byle nie fuksja ;)
    • chrrr To właściwie jak powstały halfy sprzed ery sklepu? 10.02.13, 16:01
      Wszyscy pamiętają unikaty effuniaka, bajeczne to to było. Na pojedyncze sztuki się da, czy to już zamierzchłe praktyki?:P
    • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 21:41
      Nie wiem, czy to już było, bo coś się zepsuło wyszukiwanie. Ale znalazłam takie dwa Kostary:
      sklepkostar.pl/index.php?p446,biustonosz-196-soft
      sklepkostar.pl/index.php?p453,biustonosz-207-soft-balkonetka
      W zeszłych kolekcjach też było parę kolorowych halfów, warto od czasu do czasu zajrzeć.
      • moniach_1 Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 23:16
        Ale te kostary mają pionowe cięcie nie przez całą miskę, a tylko do połowy. To jest zupełnie inny krój niż taki normalny half i na mnie przynajmniej leży dużo gorzej.
        • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 23:26
          Są też takie z cięciem do końca miski, te wybrałam, bo najbardziej kolorowe.
    • m.cos Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 21:54
      Najlepsze half cup'y mają francuskie firmy. Szukaj LOU Paris. To jest francuska marka. Ich half cup'y są najlepsze i do tego mają ciekawą kolorystykę. To co jest w sklepach niestety zależy od właścicieli sklepów, którzy boją się zaryzykować i zaproponować klientkom inne kolory niż typowe czarne i beżowe. ja także uwielbiam inne kolory niż to co jest najczęściej w sklepach i noszę zamiast czarnego ciemne brązy, fiolety, zielenie, granatowe i różne połączenia kolorystyczne.
      • velvet_liselle Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 10.02.13, 22:49
        Ogladam to Lou i to malenstwa sa, kochana... Dla malobiusciastych sie moze nadadza (pod warunkiem ze obwody sa dosc scisle) ale tu, na LB my jednak potrzebujemy wiekszym miseczek niz DD... No chyba ze kazda se zanabedzie takie LOU w 85 czy 90 DD i sie tym obwodem owinie dwa razy coby bylo stabilnie i biust sie do miski zmiescil...
        Mozesz to wkleic na Malym Lobby...
        chociaz w takcie ogladania znalazmam takie oto slicznosci:
        www.lingerieboutique.com.au/lisca-libra-underwire-bra.html
        Ewo, takiego HM lub SM... Kolory sa 'konserwatywne' - bez z czernia, mucha nie siada... Kocham te motywy tatuazu na siatce... Kiedys dawno mialam takie 75DD z nieuswaidomionej firmy, sliczne bylo... Ale wszystko mi sie wylewalo...
        • m.cos Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 00:01
          Oglądasz czy przymierzałaś? To sa dwie rożne sprawy. Rozmiarówka francuska różni sie od rozmiarówki angielskiej I co jeszcze jest ważne to rodzaj materiału z jakiego są uszyte obwody.
          czyli rozciągliwość. Lepiej poszukaj i poprzymierzaj, a potem będziemy dalej ciągnąć temat. Widziałam na modelkach, które noszą 65F, z LOU brały 70d.

• velvet_liselle Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 00:50
            Ja nosze okolice Effuniakowego 75G i brytyjskiego 32GG, 75DD a raczej 90DD(we francuskiej rozmiarowce) na mnie ni dudu nie wlezie. Chocbym sie skichala.
            • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 01:04

> Ja nosze okolice Effuniakowego 75G i brytyjskiego 32GG, 75DD a raczej 90DD(we f
              > rancuskiej rozmiarowce) na mnie ni dudu nie wlezie. Chocbym sie skichala.

Ale autorka wątku szuka odpowiednika 32E.
              • velvet_liselle Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 01:07
                Fakt, pierwsza litera sie moze zmiesci...
                Ale nie tylko ona chce miekke halfy...
                • pinupgirl_dg Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 01:29
                  A ja bym chciała miękkie full cupy, ale nie mogę tupać za każdym razem, gdy ktoś komuś poleci Elomi. Idąc tym tropem musiałabym bojkotować większość marek D+, bo zdarza mi się wypaść dołem z rozmiarówki :).
              • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 11:28
                pinupgirl_dg napisała:

> Ale autorka wątku szuka odpowiednika 32E.
                >

A to oznacza co najmniej kontynentalne 70F. U większości Francuzów miękkie half cupy kończą się na 70E. Za małe, próbowałam już, mam niektóre nawet w domu, by to wiedzieć. 75E (brytyjskie DD) mnie też nie urządza, u mnie 70-tki leżą zwykle już dosyć luźno (bo tak lubię) i zapinam od początku na ciaśniejsze haftki. Jeżeli mam nosić całkiem luźne staniki, to kupię sobie już 80D w pierwszym lepszym bieliźniaku za jakieś małe pieniądze i nie muszę sprowadzać niewiadomoskąd płacąc dodatkowo za przesyłki.
          • pierwszalitera Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 11.02.13, 11:16
            m.cos napisał(a):

> Oglądasz czy przymierzałaś? To sa dwie rożne sprawy. Rozmiarówka francuska różn
            > i sie od rozmiarówki angielskiej I co jeszcze jest ważne to rodzaj materiału z
            > jakiego są uszyte obwody.

Rozmiarówka francuska jest rozmiarówką kontynentalną. Może nie można przestawić jej jeden do jednego do polskiej, ale mimo wszystko u brytyjczyków noszę 32E (70E) a Simone Perelle, Barbara i Empreinte w 70E ma na mnie za małą miskę. Jedynie Chantelle ma tu ciut większą miskę, ale nie aż tak dużo. I porównuję tu tylko miękkie half cupy. Obwody wcale nie są jakieś ściślejsze, choć koronki są droższe i staniki ładniejsze. LOU nie znam, ale to jakaś egzotyka dostępna chyba na antypodach. Kurcze blade, ja szukam stanika, a nie szlachetnego trufla.
    • martvica Milagrosa/WiesMann 10.02.13, 22:47
      www.milagrosa.pl/kategoria/33
      Się mi przypomniało. Nie wiem jak jest z obwodami (kiedyś były fatalne) i z jakością, ale na zdjęciach te halfy są przeobłędne, prawda?
      • nelyen Re: Milagrosa/WiesMann 11.02.13, 21:05
        martvica napisała:

> www.milagrosa.pl/kategoria/33
        > Się mi przypomniało. Nie wiem jak jest z obwodami (kiedyś były fatalne) i z jak
        > ością, ale na zdjęciach te halfy są przeobłędne, prawda?
        >

ożesz! cuda i nawet teoretycznie mój rozmiar jest! jest toto gdzieś w Warszawie do pomierzenia? ceny i wzornictwo baaaardzo na tak! ciekawe tylko co się za tym kryje...
        • pierwszalitera Re: Milagrosa/WiesMann 11.02.13, 21:19
          nelyen napisała:

> ożesz! cuda i nawet teoretycznie mój rozmiar jest! jest toto gdzieś w Warszawie
          > do pomierzenia? ceny i wzornictwo baaaardzo na tak! ciekawe tylko co się za ty
          > m kryje...

Gdybyś pomacała na żywo, albo zamówiła i pomierzyła, to napisz coś na temat rozmiaru i ogólnie dopasowania oraz jakości, bo mnie też się podobają, ale nie mieszkając w Polsce nie bardzo wiem, jak tą markę ugryźć.
          • nelyen Re: Milagrosa/WiesMann 15.02.13, 13:10
            miałam okazję pomacać, nie mierzyłam, bo nie było nawet okolic mojego rozmiaru. to co widziałam ładne rzeczywiście, mostek wysoki dość (nie miałam czym pomierzyć, więc ocena tak na oko), koronka bardzo delikatna, obwód wyglądał ok, ale bez mierzenia to ciężko powiedzieć. najistotniejsze moim zdaniem - cały brzeg miski podszyty tasiemką-potencjalniesięwżynającą.

jak uda mi się sprawdzić nabiustnie jak toto leży to napiszę więcej:)
        • velvet_liselle Re: Milagrosa/WiesMann 11.02.13, 23:06
          Faktycznie cudne sa...
          Tylko ze tylko do G w 70tach :(
      • eternalvoyageur Re: Milagrosa/WiesMann 30.09.13, 11:05
        Kupilam model Tiffany (balkonetka) i jestem pozytywnie zaskoczona jakoscia. Mialak kupic Effuniaki a wyszlam wlasnie z WiesMannem. Obwod w porzadku, kupilam 65 choc zwykle nosze 60tki. Ksztalt sliczny. Fiszbiny lekko sie wbijaly ale pani w Brafitterii je odgiela i od tego czasu jest super wygodny. Nie wiem jak staniki tej marki sprawdzaja sie w wiekszych rozmiarach, ale w mniejszych bardzo polecam.
    • agafka88 Ann Summers 11.02.13, 14:51
      Pierwszalitero, a Ann Summers sprawdzałaś? Tam można dostać miękkie plungo-halfy z pionowym cięciem. Podejrzewam, że im rozmiar większy, tmy mostek wyższy. Całkiem sporo jest ich na ebayu, wygląda to mniej więcej tak, kolorów widzialam sporo
      https://ecx.images-amazon.com/images/I/511p2oGHoGL._SY395_.jpg
      • agafka88 Re: Ann Summers 11.02.13, 14:52
        Produkowane są do G, więc roziarowo spokojnie się powinnaś załapać.
      • pierwszalitera Re: Ann Summers 11.02.13, 15:36
        agafka88 napisała:

> Pierwszalitero, a Ann Summers sprawdzałaś?

O, całkiem fajne. Na stronie firmowej nie znalazłam na razie interesujących mnie kolorów, ale niektóre staniki są niezłe, sporo jest jednak niestety padded. W każdym razie będę do nich zaglądać. Ceny też przystępne. Zobaczę jeszcze na ebayu. Czy ta rozmiarówka to taka standardowa brytyjska, czy trzeba coś uwzględnić?
    • olazdaleka Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 06:22
      Pisalas ze nie masz wiec oto link :allegro.pl/biustonosz-granatowy-motyl-ewa-michalak-soft-70e-i3026512061.html
      • pierwszalitera Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 10:01
        olazdaleka napisała:

> Pisalas ze nie masz wiec oto link : href="allegro.pl/biustonosz-granatowy-motyl-ewa-michalak-soft-70e-i3026512061.html" target="_blank"
        rel="nofollow">allegro.pl/biustonosz-granatowy-motyl-ewa-michalak-soft-70e-i3026512061.html

A co ja zrobię z effuniakowym 70E? ;-) U Effuniak, to ja noszę rozmiar 75DD, a jeszcze chętniej 80D, bo pomimo tego, że mam 74cm pod biustem nie lubię i nie potrzebuję zbyt ciasnych obwodów. 32E, to ja mam w brytyjczykach. Ale nawet gdyby, nie jestem zwolenniczką kupowania na Allegro, lubię normalnie, czyli w sklepie. Stanik, która ja bym kupiła na Allegro, za cenę wyższą niż przewidział producent, to musiałaby być już jakimś cudem świata, a Granatowy Motyl nim nie jest. ;-)
        • olazdaleka Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 10:14
          A to szkoda ze zaden rozmiar czy cena ci nie pasuje.
        • miss-alchemist Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 11:00
          allegro.pl/biustonosz-granatowy-motyl-ewa-michalak-soft-75dd-i3026524535.html
          75DD też jest. Aukcja wystawiana jest przez sklep (stąd cena), więc masz normalne prawo do reklamacji czy zwrotu. Z Motyla nie polecam 80D, ja wzięłam z niego 70tkę jak zawsze i potem ją skracałam ;)
          • pierwszalitera Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 11:21
            miss-alchemist napisała:

Z Motyla nie polecam 80D, ja wzięłam z niego
            > 70tkę jak zawsze i potem ją skracałam ;)

Ja mam prawie wszystkie HM-y w 80D. I owszem, zauważam różnicę w obwodach w poszczególnych modelach, Magnolia jest na przykład dosyć luźna, ale nie na tyle, by brać od razu mniejszy rozmiar. Od tego są haftki, by sobie przepiąć na ciaśniej. Kupuję 80D, bo w odróżnieniu od 75DD ramiączka są szersze i cała konstrukcja jest lepiej dopasowana do mojej budowy. To daje mi większy komfort noszenia. A mnie staniki rzadko podchodzą w górę, nawet w luźnym nieuświadomionym 80B mi tego nie robiły. Za luźny obwód pokazywał się tylko wbijaniem ramiączek, a że tego przy effuniakowym 80D nie mam, więc nie muszę brać maksymalnie ścisłego obwodu. Pierwszego Szmaragda mam w 75DD, obwód jest wprawdzie też dobry, ale niewygodnie wąski i zbyt mocno wysunięty oraz nieco spłaszczony z boku biust baunsuje mi na cieńkich ramiączkach. Nie lubię tego, mój naturalny biust ma bardziej okrągły kształt. Poza tym chcę kompletu z majtkami.
            • effuniak Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 18:03
              hmm... Ty nie chcesz kupić ... Ty chcesz sobie ponarzekać ....
              • pierwszalitera Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 18:55
                effuniak napisała:

> hmm... Ty nie chcesz kupić ... Ty chcesz sobie ponarzekać ....

Nie kupię, bo nie kupuję na Allegro, nie będę przepłacać i Granatowy Motyl nie jest moim ideałem kolorystycznym. I do tego nie ma mojego rozmiaru, więc nie rozumiem, o co ci chodzi. 80 D bym kupiła. Ale w twoim sklepie, po normalnej cenie i w komplecie z majtkami. Oprócz tego posiadam pięć twoich HM-ów w kompletach z majtkami, a nie, sześć, bo Magnolię kupiłam dwa razy. Zrezygnowałam tylko z tych, które ewidentnie nie pasowały mi kolorystycznie (biały, różowy i burgund), znaczy wyglądałabym w nich staro i niezdrowo. A jeden model był moim zdaniem bardzo brzydki (czerwono-biała Grawitacja). Tylko przy Granatowych Motylu nie byłam pewna i zastanawiałam się zbyt długo. Biorąc pod uwagę ilość wszystkich miękkich modeli w sklepie do początku jego działania, to wykupiłam (więcej niż) połowę tej miękkiej kolekcji. Kupiłabym też nowy model 3DM, ale nie łapię się na rozmiarówkę. Więc jeżeli to ciągle ci za mało zakupowego zaangażowania, to pogratulować pazerności.
              • pinupgirl_dg Re: Pierwszalitero, Motyl na Allegro 13.02.13, 21:54

> hmm... Ty nie chcesz kupić ... Ty chcesz sobie ponarzekać ....

Oczywiście, narzekanie to w sumie połowa naszej działalności :). Ostatecznie wujek Google zna odpowiedź na każde pytanie, jak dobrze poszukać. Pierwszejliterze zależy na robieniu szumu wokół miękkich halfów, to już któryś wątek na ten temat, tak samo, jak "narzekają" J+, małobiuściaste, wąskoobwodowe, miłośniczki ekskluzywnych koronek itd.
                Wiem, że odpowiadanie po raz setny na te same pytania może być męczące z punktu widzenia producenta, ale kto wie? Mnie Pierwszalitera do tych miękkich halfów w końcu przekonała ;), sama teraz szukam czegoś, co da się pogodzić z asymetrią i moim ciotkowatym gustem oraz nieprzesadnie grubym portfelem.
    • sylwiastka Midnight Grace by Figleaves 13.02.13, 23:13
      Może coś z tej marki. Jest łatwo dostępna na listach, tylko niewiele jest o tych stanikach informacji na forum.

• pierwszalitera Re: Midnight Grace by Figleaves 13.02.13, 23:25
        Ja u nich nie widzę żadnych miękkich half cupów powyżej DD. DLa mniejbiuściastych może jakieś wyjście, ale dla mnie za mało.
    • agafka88 Sophie Verney - Kinga 14.02.13, 00:00
      Przypomniało mi się jeszcze - przyjrzyj się linii Sophie Verney firmy Kinga. Mają całkiem fajnie leżące miękkie half-cupy, niestety teraz w bazowych kolorach, ale może w wiosennej kolekcji będą mieli coś kolorowego.

Ja sama mam ich model coretto, strasznie lubię ten stanik, bo jest mega wygodny, ładnie też zbiera. Jak go kupowałam, to miałam rozmiar 70FF i wzięłam ich rozmiar 70G (był dobry na styk). Następnym razem wzięłabym chyba 65H.

A, tak naprawdę ten model w przciwieństwie do zdjęcia niżej ma przepinane ozdobne ramiączka.

https://www.dopasowana.pl/data/gfx/pictures/medium/8/6/2568_1.jpg

Podoba mi się też ich model Eco, ale nigdy go nie mierzyłam:
      https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmYkrkNlKZPFmHZ-AyLbAN4cwyGOhC6jyiveMhpcFFpi0cQb5CTg
      • pierwszalitera Re: Sophie Verney - Kinga 14.02.13, 00:25
        agafka88 napisała:

> Przypomniało mi się jeszcze - przyjrzyj się linii Sophie Verney firmy Kinga.

Coretto jest fajny, szkoda, że czarny. Ale niebieski femme fatale jest też miękki. Nie jest jakiś zachwycający, ale w innym kolorze bym wzięła. Będę obserwować. :-) Modelki ma jednak ta Kinga jak z horroru pornograficznego. Niektóre mają nawet rozchylone zachęcająco usta... Brrr... ;-)
        • agafka88 Re: Sophie Verney - Kinga 14.02.13, 08:34
          pierwszalitera napisała:
          >
          > Coretto jest fajny, szkoda, że czarny.

>Ale niebieski femme fatale jest też mięk
          > ki. Nie jest jakiś zachwycający, ale w innym kolorze bym wzięła.

Nawet nieźle leży na średnich biustach (ale coretto daje bardziej spektakularny efekt), na pewno jest bardziej otwarty niż tradycyjne balkonetki, chociaż typowy half-cup to nie jest.

Wiadomo, Kinga to nie francuskie koronki, ale stosunek ceny do jakości jest moim zdaniem bardzo ok, do tego te co mierzyłam są bardzo wygodne.

Będę obserwowa
          > ć. :-) Modelki ma jednak ta Kinga jak z horroru pornograficznego. Niektóre mają
          > nawet rozchylone zachęcająco usta... Brrr... ;-)

tu się niestety muszę zgodzić.
    • martvica Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.08.13, 15:26
      Podnoszę temat, z jeszcze gorrących nowości:
      noszebiustonosze.blox.pl/2013/08/Kusisz-mila-Estero.html
      Fajny jest, tylko, podobnie jak EB, nie na moją kieszeń ;)

Ava wypuszcza ładnego halfa na jesień, ale usztywnianego (oczywiście i tak go kupię jeśli się uda). Lobbuję u nich za miękusami, ale sama jedna nic nie zdziałam (tak, to była sugestia;))
      • nelyen Re: Jeszcze trochę, a kupię 75B 09.08.13, 20:46
        martvica napisała:

> Podnoszę temat, z jeszcze gorrących nowości:
        > noszebiustonosze.blox.pl/2013/08/Kusisz-mila-Estero.html
        > Fajny jest, tylko, podobnie jak EB, nie na moją kieszeń ;)
        >
        > Ava wypuszcza ładnego halfa na jesień, ale usztywnianego (oczywiście i tak go k
        > upię jeśli się uda). Lobbuję u nich za miękusami, ale sama jedna nic nie zdział
        > am (tak, to była sugestia;))

patrzę się, ślinię, chociaż kolorek nie mój... a tu to samo co z Ewą Bień - wypadam z rozmarówki dołem i to porządnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka