Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

• asiuasiu1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.07.14, 13:07
      Czesc dziewczyny pisze do was bo moze odpowiednio dobrany stanik pomoże... mam 2dzieci i po ich karmoeniu piersi strasznie obwisly mam nadzieję że gdy kupie odpowiedni biustonosz chociaz,trochę poprawi sie ich kondycja.rozmiar pod biustem ciasno :76cm rozmiar pod biustem luźno:79cm rozmiar w biuście normalnie: 87 rozmiar w biuście w zwisie :90 nosze rozmiar 34b ale miski wydaja mi sie za dużo źle podyrzymuja piersi.pozdrawiam,asia
      • azymut17 asiuasiu1 25.07.14, 01:11
        Witaj :-)

A jak obwód tych 75B? Trzyma się stabilnie na miejscu, gdy podciągniesz ramiączka? Nie przesuwa się w ciągu dnia, nie ma potrzeby poprawiania go? Czy miski są nadal za duże, jak porządnie wygarniesz biust spod pach, jak w tej instrukcji:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Zastanawiam się, czy 70C nie byłoby lepszym rozwiązaniem dla Ciebie.
    • azymut17 proszę jeszcze o cierpliwość 23.07.14, 18:29
      Wróciłam i w najbliższym czasie, może nawet dzisiaj wieczorem, zacznę odpowiadać na Wasze posty.
      • pelissa81 Re: proszę jeszcze o cierpliwość 23.07.14, 23:38
        Kochane to i ja bardzo prosze o pomoc bo zwariuje!
        pod biustem ciasno: 95
        luzno: ok 99-100
        sam biust 121
        mam dosc ciezkie i miesiste piersi,
        lubie staniki sztywne, najbardziej bardotki
        ale niekoniecznie :-)
        Poradzcie bo kazdy kalkulator mowi cos innego.
        A na stronie triumpha mi pisze ze mam 100F, to ja wiem ze na pewno nie mam!
        • azymut17 pelissa81 25.07.14, 01:18

Każdy kalkulator mówi co innego, bo różne firmy stosują różne tabele niestety... Dlatego nie będziesz miała zawsze tego samego na metce, możesz mieć 4-5 i więcej kombinacji liczb i liter. Najlepiej przejechać się do dobrze zaopatrzonego sklepu (np. z naszej mapy) i pomierzyć, ile się da. Wtedy są największe szanse na znalezienie dobrego stanika :-) Na razie mogę poradzić, byś przy zamawianiu internetowym lub w mniejszych sklepach zaczynała od brytyjskiego 40(90)FF i G, z luźniejszych modeli 38(85)G i GG. Polskie 90I i J oraz 85J i K.
          Tradycyjnie przypominam, by każdy mierzony stanik zakłądać starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
          na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
          Powodzenia :-)
    • angelikax98 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.07.14, 20:37
      A więc moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 66 cm
      pod biustem luźno - 68 cm
      w biuście normalnie - 86 cm (mierzone tylko w staniku bo bez jest bez sensu poniewaz są zbyt "wiszące")
      w biuście w zwisie - 93 cm

aktualnie noszę rozmiar 65 K. myślę że jesli chodzi o obwód jest ok. natomiast jesli chodzi o miseczke gubie się. jak sie mierze wychodzi mi tyle co wam napisalam, natomiast w tabelach roznych firm wychodzi mi 65E/F/G a noszę rozmiar K, wiec sama juz nie wiem. Proszę pomóżcie. jesli chodzi o staniki mam wszystkie z firmy "gorsenia". i wszystkie są takie jakby koronkowe z kwiatami. Tyle moge powiedzieć. Czekam na pomoc :)
      • azymut17 angelikax98 25.07.14, 01:26

Głupie pytanie, ale może to K to nazwa modelu? Dalia chyba takie miała, K-24 czy jakoś tak. Sprawdź proszę jeszcze raz metkę, bo rzeczywiście z tabeli wypada brytyjskie 30(65)DD i E... Polskie 65E, F i G, jak piszesz. Mierzyłaś inne firmy? Jak leży ta Gorsenia? Czy to któryś z tych modeli:
        www.kontri.pl/pl-PL/segment/894/Bielizna_Biustonosze/fk_attribute_dict_5/442933/
        One rzeczywiście, jak teraz widzę, mają w nazwie literę K, może to jest rozwiązanie?
        • angelikax98 Re: angelikax98 25.07.14, 13:15
          np.
          www.intymna.pl/p1,1,1,44274,,florence-biustonosz-soft-k101,SID=27948ad2ec32d86646cadce59028a041
          i wszystkie takie wlasnie tylko inne kolory. patrzyłam i pisze na metce ten model ze np. K-106 a wlasnie juz nie mam metek nie wiem czemu. ale pamietam ze jeszcze jakis czas temu miałam to pisalo ze rozmiar K. nie wiem juz sama o co chodzi :/
          • angelikax98 Re: angelikax98 26.07.14, 02:53
            a i zauwazylam ze 65 to jednak troche za duze. czyli 60. tylko jaka miseczka oto jest pytanie. a i jeszcze jedna sprawa. zauwazylam ze stanik nie jest równolegle z tyłem czyli z na plecach jest zaokrąglenie. co to oznacza?
            • azymut17 Re: angelikax98 28.07.14, 00:32
              Niektóre staniki są tak uszyte, że tył obwodu nie jest równolegle z przodem, robi się na plecach takie właśnie zaokrąglenie. Jest to prawidłowe, mają tak na pewno biustonosze Ewy Michalak, ona sama często na forum o tym pisała. Jeśli obwód nie przesuwa się, to nie ma się czym martwić.

Nie wiem natomiast, co innego mogę Ci zaproponować w kwestii rozmiaru poza zmierzeniem tych rozmiarów,m które zasugerowałam wcześniej. Jedyną opcją, jaka pozostaje, jest wysłanie przez Ciebie zdjęć do naszej wewnętrznej galerii, do której dostęp mają tylko forumki z pewnym stażem. Tu info:
              lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
              Wtedy będziemy mogły ocenić, jaki to jest rozmiar (tak tak, brafitterki z doświadczeniem nie potrzebują metek ani miarki krawieckiej, by dobrać odpowiedni rozmiar :-)).
    • zwyczajna_ja zwyczajna_ja 31.07.14, 19:07
      Witajcie :)

Potrzebuję pomocy! Przez ostatnie 1,5 roku straciłam ponad 20 kg i wreszcie po wielu latach nie mam nadwagi. Jednak wraz z pozbyciem się części tłuszczyku, zniknęły też piersi. Zostały dwa maluchy, z którymi sobie nie radzę... :( Nosiłam kiedyś 75D, 80C, zdarzyło się 85C, 85D. Teraz w 75D pływam. Najgorsze, że we wszystkich biustonoszach miseczki mi odstają, co bardzo źle wygląda w obcisłych ubraniach. Na górze miseczek świeci pustkami, bo piersi sporo straciły na jędrności. Pomóżcie, jaki rozmiar i jaki krój byłyby dla mnie najlepsze? :(

Moje rozmiary:
      pod biustem ciasno - 83 cm
      pod biustem luźno - 87 cm
      w biuście normalnie - 97 cm
      w biuście w zwisie - 104 cm
      • azymut17 Re: zwyczajna_ja 01.08.14, 00:36

Musze dopytać - czy 75D jest dobre w obwodzie? Nie jest np. za ciasne? I czy po starannym wygarnięciu piersi spod pach (tu jedna z instrukcji) miski nadal są za duże? Czy coś się zmienia po chwili, po tym, jak trochę się poruszasz i pomachasz rękami? Jeśli odstają, to ile mniej więcej? Czy fiszbiny obejmują całą pierś? Czy odciskają się dalej, poza piersią? Czy też biust ucieka z misek pod pachy?
        • zwyczajna_ja Re: zwyczajna_ja 07.08.14, 19:56
          Witam :)

Nie, 75D nie jest za ciasne. Miski już po założeniu biustonosza bardzo delikatnie odstają. Mostek ładnie przylega do ciała. Fiszbiny obejmują całą pierś, nie wbijają się, nie odciskają. Po kilku ruchach rękoma, podskokach, itp. biust ucieka z misek pod pachy, a miski odstają. Na upartego korygowałam to ściągając ramiączka, ale wtedy fiszbiny podjeżdżały do góry, a piersi uciekały dołem...

Pozdrawiam!
          • azymut17 Re: zwyczajna_ja 12.08.14, 14:56
            Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale umknął mi Twój post.
            Ciekawe jest to, co piszesz, bo wygląda mi to na efekt za luźnego obwodu. Więc albo to 75D było niewymiarowe, albo jesteś mniejsza, niż wypada to z pomiarów (mierzyłaś się typową miarką krawiecką? Może pomiary są zawyżone?). W dobrym staniku po podciągnięciu ramiączek biust nie ucieka dołem (a tył obwodu zostaje na miejscu). Dlatego niezależnie od centymetrów radzę spróbować 70E z rozmiarówki polskie i 32(70)DD z brytyjskiej. Dobrze by też było, gdybyś pomierzyła różne kroje/fasony, bo często po odchudzaniu biust zmienia kształt i stare kroje źle leżą, a inne nagle okazują się idealne.
            • zwyczajna_ja Re: zwyczajna_ja 15.08.14, 14:36
              Bardzo dziękuję! :) Spróbuję poszukać czegoś w rozmiarach, które proponujesz. :)
    • adzia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 05.08.14, 16:06
      Cześć,
      Mam problem ze stanikiem. Do tej pory nosiłam 65 C (68 pod biustem, 82 w), mój faworyt to Calvin Klein Icon. Teraz jestem w siódmym miesiącu ciąży, myślałam, że uda mi się doczekać do porodu i dopiero wtedy kupić jakiś porządny biustonosz na w miarę unormowany rozmiar, ale obecny robi się coraz bardziej ciasny i wszystko mi się wylewa z miseczki.
      Jak myślicie, kupić coś na mój rozmiar co posłuży mi max 2 miesiące czy doczekać? Jeśli kupować, to jak myślicie, jaki rozmiar?
      pod biustem ciasno - 79 cm
      pod biustem luźno - 83 cm
      w biuście normalnie - 92 cm
      w biuście w zwisie - 94,5 cm
      • azymut17 adzia1 05.08.14, 17:31
        Witaj na forum :-)

Niestety w ciąży warto mieć zawsze dobrany stanik, pomimo szybko zmieniających się wymiarów. Na Twoim miejscu już dawno bym coś kupiła, bo niedopasowany stanik, z pewnością niewygodny, przy takich upałach jest pewnie narzędziem tortur ;-) Mówi się, że to karmienie szkodzi piersiom, u nas jednak popularna jest inna teoria: że to ciąża jest okresem, który najbardziej może piersiom zaszkodzić. Chodzi o to, że raz rozciągnięte więzadła Coopera przestają być elastyczne i nie wracają do poprzedniego stanu (poczytasz trochę o tym tutaj). Za ciasny stanik natomiast może powodować odciski (w tym takie trwałe, brązowe, usuwalne tylko głębokim peelingiem), zaburzenia krążenia krwi i limfy. Ogólnie - nie warto!

Co do rozmiaru, to teraz możesz na końcówkę ciąży spróbować brytyjskiego 34C i D, polskiego 75C i D. Takie rozmiary dostaniesz w wielu miejscach za niewielką kwotę, nie będzie Ci potem żal ich wyrzucić. Jeśli wolisz jakieś droższe marki, np. za względu na szerokofiszbinowość czy wrażliwość na niektóre materiały (ja w drugiej ciąży mogłam nosić tylko ekskluzywne Fauve, inne mnie gniotły i drapały), możesz kupić używane na Allegro lub poszperać w sklepach wyprzedażowych jak np. Brastop.

Edit: początkowo nie doczytałam dokładnie i poniższy wykład potraktuj jako dodatek o karmnikach :-))

Przy tych rozmiarach (które przy okazji są bardzo podobne do moich) polecam na początek topy do karmienia - to takie bardziej zabudowane i mniej ozdobne bezfiszbinowce, można je znaleźć np. w Mothercare. Są bardzo tolerancyjne na zmianę rozmiaru, nie uciskają, a jednocześnie nie rozciągają się (przestrzegam zawsze przed tzw. stanikami rosnącymi razem z biustem, powodują efekt jo-jo i szkodzą piersiom). Do tego można w nich spać, nie uciskają jak staniki, a początkowo jest się w staniku prawie 24 godziny na dobę. Potem po podciągnięciu ramiączek mogą Ci służyć jko staniki do spania, na dzień już będziesz mogła nosić zwykłe karmniki czy później zwykłe staniki. Niestety występują w rozmiarówce konfekcyjnej, czyli S, M, L lub 36, 38 itd., więc ciężko mi określić, jaki rozmiar będzie dobry.
    • reyno Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 12.08.14, 13:20
      Witam, poniżej podaję moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 89 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 110 cm
      w biuście w zwisie - 114 cm

normalnie noszę 85E w tym, że mój stanik nie jest nowiutki, ale też nie znoszony. Bardzo wygodny i nie wypływają z niego piersi.
      Obecnie jestem w 31 tygodniu ciąży, a będę potrzebowała stanika do karmienia i zastanawiam się czy 85F w tej sytuacji będzie moim nowym rozmiarem.
      dziękuję i czekam na odpowiedź
      Pozdrawiam
      • azymut17 reyno 12.08.14, 15:14

Radziłabym poczekać z kupnem pierwszego karmnika tak jeszcze z 5 tygodni. Radzi się, by zakupy takie robić 2-4 tygodnie przed terminem porodu. I nie robić dużych zapasów, początkowo piersi zmieniają rozmiar kilkakrotnie w ciągu doby i to o 2-3 rozmiary. Do tego dużo się leży, a śpi też w staniku. Dobre będą miękkie, nieusztywniane bez fiszbin. Sztywniejsze, fikuśne i z fiszbinami (typowo karmieniowo-elatycznymi lub zwykłymi) lepiej kupić, jak laktacja się ustabilizuje (czyli piersi staną się miękkie i nie będą napełniać się mlekiem na zapas), zwykle 4-6 tygodni po porodzie.

Na razie rzeczywiście wypada rozmiar 38(85)F brytyjskie, polskie 85G lub H. Ale za kilka tygodni może już być na styk, więc po porodzie na pewno będzie za małe. Jak czułabyś się pewniej posiadając już karmnik, kup coś, w czym będziesz mogła spać teraz, a karmić w nocy, jak już miną nawały. Dzięki temu stanik dłużej będzie używany i nie żal Ci będzie wydanych pieniędzy.
    • 88ines 88ines 13.09.14, 18:57
      Witaj, proszę o pomoc w doborze karmnika. Obecnie karmię 3 m-c . Na początku karmienia korzystałam z topów M&S i to był strzał w 10, bo nic innego bym na siebie założyła. Później zakupiłam karmnik triumpha ( wiem, wiem, ale sklep Triumpha akurat jest obok mnie) Mamabel 75D i to jest porażka nad porażki, mam za luźny obwód i wrzynające się ramiączka. Miska nie trzyma biustu. Myślałam o hotmilku, bo są miękkie i bez fiszbin, tylko w jaki rozmiar mam celować. Może innej firmy polecisz mi dobry karmnik .
      Podaję moje wymiary (mierzone bez wkładek laktacyjnych):
      pod biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 75/76 cm
      w biuście normalnie - 90/91 cm
      w biuście w zwisie - 96/97 cm

pozdrawiam serdecznie
      88ines
      • azymut17 Re: 88ines 16.09.14, 10:40

Proponuję rozmiar brytyjski 32(70)DD i E do porównania. Polskie 70E i F. Ciężko stwierdzić, który będzie dobry, to są najbardziej prawdopodobne typy - biust karmiący ze względu na produkcję mleka może czasem wypadać inaczej niż chciałaby tabelka.

Hot Milki miałam dwa, były cudowne, ale nie wszystkim pasują (kwestia kształtu piersi). Zerknij też na Cake Lingerie, na karmniki Change, Freya i Panache. Możesz próbować też karmników na fiszbinach, takie ma Freya, Cake Lingerie, Kris Line i Change, zwracaj tylko uwagę na to, by pierś nie była uciskana przez druty, fiszbina (wiem, poprawnie to fiszbin, ale przyzwyczaiłam się do rodzaju żeńskiego tego słowa) musi obejmować całą pierś.

Powodzenia!
        • 88ines Re: 88ines 16.09.14, 13:04
          Dzięki:)
          A mogłabyś mi jeszcze napisać jak z rozciągliwością obwodów HotMilków , Cake Lingerie, Change i Kris Line.
          pozdrawiam serdecznie
          88ines
          • azymut17 Re: 88ines 16.09.14, 15:51
            Kris Line nie mierzyłam. O pozostałych pisałam tutaj, więc wkleję linki zamiast się powtarzać (i tak mało pamiętam, bo od prawie roku nie karmię :-)):
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,147126361,Change_Basic_Florence_65E.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,131528630,Cake_Lingerie_Toffee_a_Velvet_Delight_i_inne.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,134802156,Hot_Milk_Her_Tangled_Web_Tantalized_i_Blaze.html
            stanikomania.blox.pl/2012/10/A-Little-Drama-karmienie-malych-gwiazd.html
            • 88ines Re: 88ines 16.09.14, 19:04
              Dzięki serdeczne :) Biorę się za czytanie

pozdrawiam
              88ines
              • 88ines Re: 88ines 17.09.14, 14:09
                Witaj ponownie :)
                A co byś mogła powiedzieć o karmniku Royce SADIE. Z tego co wyczytałam na balkonetka.pl jest bardzo zabudowany. Będę kupować przez neta , w jaki rozmiar celować 32DD czy jednak 32E ,
                Przepraszam ,że tak marudzę ale muszę coś kupić natychmiast, żeby wywalić tego triumpha bo się wykończę ;) a właściwie to mój biust i plecy.
                pozdrawiam serdecznie
                88ines

• azymut17 Re: 88ines 17.09.14, 16:20
                  Widziałam go kilka razy na zdjęciach. Za każdym razem efekt był tragiczny - biust niezebrany, niepodtrzymany, rozchodzący się na boku i przypominający uszy spaniela. Nadaje się IMO tylko do spania i/lub na pierwsze tygodnie karmienia, gdy jest Ci w sumie wszystko jedno. Teraz, będąc na Twoim miejscu, kupiłabym coś innego.
                  • 88ines Re: 88ines 17.09.14, 20:26
                    Dzięki wielkie, dobrze że się zapytałam, bo już miałam go kupić. Jesteś moim " stanikowym guru" ;-)
                    Pozdrawiam cieplutko
                    88ines
                    • azymut17 Re: 88ines 20.09.14, 21:48
                      Dziękuję za komplement :-) <rumieni się>
                      Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to pisz!
                      • 88ines Re: 88ines 24.09.14, 10:26
                        Witaj ponownie i z góry przepraszam, że tak Cie męczę :)
                        Zakupiłam HotMilka Radiance 32DD i jestem bardzo zadowolona, dzięki za pomoc mój biust i ja jesteśmy Ci bardzo wdzięczne:)
                        Ale chciałam jeszcze jeden karmnik tylko ciemniejszy kolor i mam dylemat ( może Ty mi coś poradzisz) .
                        Zastanawiam się nad HotMilkiem Tantalised lub Blaze z tym , że Blaze bardziej mi sie podoba. Ale po przeczytaniu Twojego posta wnioskuję że z Blaze ciężko utrafić z rozmiarem , natomiast z Tantalised byłaś zadowolona. Możliwe, że na żywo wygląda o niebo lepiej ( a będę zamawiać przez neta)... Mam jeszcze jeden irytujący model Nr 1 a mianowicie Plum Pudding Cake Lingerie . Nigdy nie nosiłam Cake`ów i nie wiem jakie one są, jak z ich ściśliwością. Z tego co napisałaś wcześniej jedne są dużo miseczkowe inne mało ... Nigdzie nie znalazłam opisu tego konkretnego modelu. Co byś mi poleciła, zaryzykować z Cake ( tylko jaki rozmiar, 32DD?) Czy kupić HotMilka któregoś z tych 2.... Może pomożesz rozwiać moje wątpliwości...

pozdrawiam serdecznie
                        88ines
                        • azymut17 Re: 88ines 24.09.14, 19:04
                          Wyguglałam sobie tego Radiance i IMO wygląda on jak klon Blaze, spróbowałabym zatem z tym samym rozmiarem. Materiał identyczny, krój podobny, tylko Radiance ma szwy schowane pod warstwą materiału, w Blaze są na wierzchu. Tantalised wygląda inaczej niż na zdjęciach, bardzo trudno go sfotografować tak, by uchwycić jego urodę. Najbardziej podobają mi się hafty ma miskach, bo są dwukolorowe, białe i złote. Ostrzegam jednak, że leży inaczej niż Blaze, ma zupełnie inny krój.

Cake Lingerie - duże miski mają chyba (chyba, bo mało modeli miałam w rękach i boję się generalizować) modele z miskami tłoczonymi, tzw. moulded. Zwykłe ze szwami, jak Plum Pudding, brałabym w tym samym rozmiarze, co masz Hot Milka.
                          • 88ines Re: 88ines 24.09.14, 19:18
                            Bardzo Ci dziękuje :-*
                            Mam jeszcze jedno pytanie ( obiecuję,że już ostatnie ) o Freya Kelly . Napisałaś, że nie ma tolerancji rozmiarowej, sztywny materiał ale za to pięknie podnosi biust i ma miski większe niż standard. I nad nią też się zastanawiam, ale boje się , że jak wezmę 70D to okaże się za małe. Co byś mi poradziła.

pozdrawiam cieplutko:)
                            88ines
                            • azymut17 Re: 88ines 26.09.14, 11:39
                              Ciężko mi się wypowiadać o Kelly, bo po spróbowaniu Hot Milków mam o niej jeszcze gorsze zdanie niż przedtem. Materiał paskudny w dotyku, jak sztywna folia, nie dopasowuje się do biustu zmieniającego rozmiar między karmieniami. Jak chcesz coś, co robi ładny kształt, kup Effuniaka:
                              www.ewa-michalak.pl/pol_m_Karmnik-154.html
                              3 miesiące po porodzie możesz próbować już fiszbin, a nic (no, może poza nowym karmnikiem od Freyi, który też ma fiszbiny i usztywnianą miskę) nie da Ci tak ładnego kształtu pod bluzką i efektownego dekoltu, jak Effukarmnik. Uwaga: Ewa Michalak ma własną rozmiarówkę, wg jej strony wypada Ci rozmiar 75DD.
                              • 88ines Re: 88ines 26.09.14, 19:12
                                Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje za poświęcony czas i cenne rady :-)

pozdrawiam cieplutko:-*
                                88ines
      • ellasss Re: 88ines 19.09.14, 15:21
        pod biustem ciasno - 69
        pod biustem luźno - 71
        w biuście normalnie - 82
        w biuście w zwisie - 85
        W krótkim czasie przytyłam 10 kg, chcę kupić porządny stanik. Na razie mam stanik estotiqa 70 c jednak miseczki są za małe i biust wyskakuje. Proszę o porady.
        • azymut17 ellasss 20.09.14, 21:53

Spróbuj rozmiarów 65D i E, ze wskazaniem na ten drugi (brytyjskie 30D i DD). Możesz też porównać 70D, ale wydaje mi się, że będzie za luźne w obwodzie i przez to nie będzie odpowiednio podtrzymywać biustu.
          Tradycyjnie przypominam też, by każdy mierzony stanik założyć starannie wygarniając biust spod pach do miseczek, jak jest to pokazane w tej instrukcji:
    • muomm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.09.14, 20:00
      Proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru :)

pod biustem ciasno - 72 cm
      pod biustem luźno - 75 cm
      w biuście normalnie - 91-2 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm
      • azymut17 muomm 21.09.14, 22:06

Proponuję okolice brytyjskich 32(70)DD i E, z bardziej luźnych i rozciągliwych 30(65)E i F. Z polskich 70E, F i G do porównania (a z luźnych 65F, G i H). Jeśli napisałabyś, co nosisz i jak leżą te rozmiary, gdy założysz je wg tej instrukcji, to będzie mi łatwiej zawęzić zakres poszukiwań :-)
    • megano0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.09.14, 20:24
      Witajcie :)
      Moje wymiary to:

w biuście normalnie - 92
      w biuście w zwisie - 96
      pod biustem luźno - 78
      pod biustem ścisło- 74

Wydaje mi się, że to okolice 75e, ale może się mylę?
      Pozdrawiam
      • azymut17 megano0 24.09.14, 18:55

Tabelka wskazuje raczej na 75D (brytyjskie 34D). 75E może być za duże w misce. Dobrze by też było, gdybyś przymierzyła mniejszy obwód z taką samą miską, czyli polskie 70E i brytyjskie 32DD - możliwe, że lepiej będziesz się czuła w ciaśniejszym staniku.
        Zachęcam też do mierzenia każdego biustonosza wg tej instrukcji:
    • magda.124433 magda.124433 25.09.14, 14:48
      Hej!
      Już kiedyś pomogłyście mi dobrać odpowiedni stanik, więc pozwoliłam sobie zapytać jeszcze raz. Jestem w 9 m-cu ciąży i zaczynam się rozglądać za stanikiem do karmienia. Obecnie, za Waszą radą, noszą 75 E (polska rozmiarówka) zapinany już na ostatnią haftkę :) Moje obecne wymiary to:
      - pod biustem na wdechu 78
      - pod biustem luźno 81
      - w biuście 98
      - w zwisie 105.
      Podpowiedzcie jaki rozmiar wybrać i czy lepiej usztywniany czy może miękki. Czy rozmiar zmieni się kilka razy w czasie karmienia czy może warto zainwestować od razu w kilka staników? Może polecicie jakieś modele i firmy. Na koniec czy jest szansa, ze wrócę po karmieniu do mojego zgrabnego, przedciążowego 65G :)?
      Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź.
      • azymut17 Re: magda.124433 26.09.14, 11:56

mam prośbę - zmierz się jeszcze raz, bo do ustalenia rozmiaru potrzebny jest wynik mierzenia pod biustem na wydechu. Czyli okręcasz się miarką, układasz ją równo pod biustem, wypuszczasz powietrze i jednocześnie zaciskasz. Zaznaczasz palcem najwęższy pomiar, luzujesz miarkę i oddychasz normalnie :-) Wiem, że teraz jest ciężko, ale może brzuch już się opuścił i będzie łatwiej?

Na początek najlepiej wybrać karmnik miękki, bardziej w stylu topu niż normalnego stanika. Rozmiar będzie Ci się zmieniał kilkakrotnie w ciągu dnia (produkcja mleka będzie dopiero się rozkręcać), dopasowany biustonosz nie da tutaj rady. Musi być jednak zapewniony odpowiedni poziom podtrzymania, biust nie może zachowywać się jak jo-jo. Jak już będziemy znać wymiar pod biustem, będzie łatwiej znaleźć wyjściowy rozmiar do dalszych poszukiwań. Najlepiej na początek mieć kilka sztuk, nawet byle jakich, bo możesz (tak ja ja) zalewać się mlekiem. Właściwe karmniki najlepiej dobrać, gdy ustabilizuje się laktacja, czyli podaż dostosuje się do popytu. Objawia się to tym, że biust staje się miękki i nie zbiera się już mleko na zapas, tylko jest produkowane na bieżąco podczas ssania.

O karmnikach i polecanych modelach powstały całe wątki, tu jest najnowszy (gdzie sama naprodukowałam sporo postów :-)):
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html?s=0
    • magda.124433 magda.124433 26.09.14, 12:13
      Hej!
      Zmierzyłam się jeszcze raz zgodnie z wytycznymi i wyszło mi, że na wydechu ciasno mam 80 cm. Bardzo dziękuję za linka o karmnikach. Biorę się za czytanie. Pozdrawiam.
      Magda
      • azymut17 Re: magda.124433 01.10.14, 09:58
        Przepraszam, że dopiero odpisuję.
        Nie rozumiem za bardzo pomiarów - na wydechu masz więcej w obwodzie niż na wdechu, gdy w płucach jest powietrze? Podejrzewam, że z powodu wysokiej ciąży jest już trudno Ci się mierzyć i musimy te pomiary traktować orientacyjnie. Z tego, co pisałaś, zapinasz 75E na ostatnią haftkę, czyli na najciaśniejszą, tak? Brzuch Ci opadł i staniki stały się luźniejsze? Zapomniałam tez dopytać o to, jak leżą miski tego 75E - czy są już za małe, czy o.k., no i najważniejsze - czy to polskie 75E czy brytyjskie? Bo nie wiem, co mogłabym zaproponować :-)
        • magda.124433 magda.124433 01.10.14, 15:24
          Witam,
          Na wydechu mam 80 cm (zmierzone przez męża więc chyba ok, poprzednio mierzyłam się sama). Brzuch jeszcze wysoko :( Do godziny zero zostały 3 tygodnie. Ostatnia haftka to ta najluźniejsza. Noszę 75 E z polskiej rozmiarówki. Miseczka jeszcze dobra. nic nie "wycieka" ani górą ani bokiem :)
          • azymut17 Re: magda.124433 01.10.14, 23:19
            Skoro brzuch jeszcze wysoko, to myślę, że możesz spróbować z obwodami 75 w karmnikach. Mają one zwykle więcej niż standardowo rzędów haftek (4-6), więc będziesz się później mogła przepinać, w miarę, jak będą schodziły Ci się żebra. Z miską mam problem, bo tabelkowo z polskich wypada 75F lub 75G, brytyjskie 34(75)E i F, czyli Twoje 75E teoretycznie powinno być za małe. Biorąc jednak pod uwagę, że biust będziesz miała na pewno większy, a nie mniejszy, spróbuj pomierzyć teraz takie właśnie miski, jak napisałam, wygarniając dokładnie biust do misek, jak w tej instrukcji:
            Najlepiej będzie, jeśli miska będzie trochę za duża, jeśli będzie trochę luzu. W tym akurat wypadku (czyli dobierając karmnik przed porodem) nie można dobierać idealnie na styk. Jeśli podane przeze mnie rozmiary nie będą miały zapasu, sięgnij po większe, czyli 75H i 34FF.
    • magda.124433 magda.124433 02.10.14, 12:25
      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Biegnę (a właściwie człapię) zaraz do sklepu.
      Pozdrawiam.
      Magda
    • ali456 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 05.10.14, 16:12
      Pytam w imieniu kolezanki:

Wymiary

w biuście normalnie - 127
      w biuście w zwisie - 136
      pod biustem luźno - 113
      pod biustem ścisło- 110

• azymut17 ali456 08.10.14, 11:41
        Witam Ciebie i koleżankę - może tu też zajrzy?

Odpowiedź będzie trudna, uprzedzam. Im wyższe wyniki pomiarów, tym trudniej oszacować potrzebny rozmiar, bo więcej jest tkanki ściskanej przez materiał biustonosza. A że ciała różnią się ściśliwością (jedne są bardziej twarde, inne bardziej miękkie), to co u jednej osoby o takich wymiarach może się sprawdzić, u drugiej może być przestrzelone o kilka rozmiarów. Dlatego zasugeruję tutaj kilka najbardziej prawdopodobnych kombinacji w obu rozmiarówkach, które dobrze by było zmierzyć i wyciągnąć z tego wnioski.

W brytyjskiej proponuję zacząć od 42(95)GG, do tego porównać okoliczne, czyli 42(95)G, H, 40(90)H i 44(100)FF i inne z tych rejonów.
        Z rozmiarówki polskiej/kontynentalnej 95K i L, okoliczne np. 90L i M, 100I oraz J.

Jak widać z moich wyliczeń, do każdego obwodu jest inna miska. Nie wiem, czy już wiecie, ale na wszelki wypadek napiszę - nie ma czegoś takiego jak miska D czy H. Literka funkcjonuje zawsze w powiązaniu z obwodem, dlatego biorąc inny obwód musimy przeliczyć miskę. Tu trochę na ten temat.

Ważne jest, co zawsze przypominam, by każdy mierzony biustonosz założyć starannie wygarniając cały biust spod pach do misek. Pomocna może być ta instrukcja:
        • ali456 Re: ali456 08.10.14, 16:36
          Poprzenio pisałam na szybko wiec zapomnialam dodac paru rzeczy. Kolezanka niestety nie jest polka wiec nie bardzo dalaby rade cokolwiek tutaj zrozumiec. Mieszkamy w Holandii wiec polskie sklepy tez raczej odpadaja, ogolnie to staram sie jej pomoc bo narzeka na biustonosze ale wlasciwie to nosi co popadnie glownie miekkie staniki bez fiszbin lub sportowe. Po tym jak podalam jej rozmiary stad powiedziala ze to nie moze sie zgadzac bo ona ma miske B conajwyzej C. Z kalkulatora na stronce tez wychodzi jej niby 48C lub 44F. Planuje ja zaciagnac do sklepu w sobote zeby cos poprzymierzala wiekszego i poczula roznice na wlasnej skorze. Tylko ze jesli chodzi o te miski polskie/kontynentalne to raczej nie wydaje mi sie zeby dalo sie tutaj znalezc cos takiego na miejscu, pozostaje chyba tylko internet. Pozdrawiam i dziekuje bardzo za pomoc.
    • magsmi1 magsmi1 13.10.14, 18:01
      pod biustem ciasno - 86 cm
      pod biustem luźno - 88 cm
      w biuście normalnie - 106 cm
      w biuście w zwisie - 106 cm
      Wiek 20+, żadnych ciąż i karmień.
      Wydaje mi się, że noszę dobrze dobrane staniki - najczęściej Ava semi-soft rozmiar 75H ale teraz planuję przerzucić się na softy, bo biust wygląda na mniejszy :) Ostatnio kupiłam soft Kris Line 70J, choć na początku wydawał się mi trochę za ciasny, to się odrobinę naciągnął i jest ok. To jest właśnie mój problem, że 70 jest za ciasne a 75 za luźne. Wybieram polskie staniki z prozaicznej przyczyny - są tańsze.
      Pozdrawiam serdecznie i czekam na poradę.
      • azymut17 Re: magsmi1 17.10.14, 11:57

70 na 86 cm pod biustem to rzeczywiście spore zaniżenie. Jednak skoro 75 są za luźne, to przypuszczam, że masz mniej pod biustem - wskazuje też na to bardzo mała różnica między wymiarami ciasno-luźno. Nie wiem za bardzo, jakiej porady oczekujesz, bo nie widzę pytania, a staniki w dobrych rozmiarach już masz :-)

Mogę się jedynie domyślać (popraw mnie, jeśli się mylę): 75 możesz odbierać jako za luźne bo oczekujesz większego "przymurowania" biustu do klatki piersiowej. Dlaczego uważasz, że są za luźne, jak one leżą? Jak leżą miski?

Dla porządku tylko dodam, że jeśli chciałabyś spróbować czegoś z brytyjczyków, to celuj w 34(75)FF, do porównania z 34F.
    • sehmed Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.10.14, 13:30
      Witam :) Ostatnimi czasy mam problem z dobraniem rozmiaru stanika, po prostu moje tradycyjne 75B zbytnio mi odstaje.
      moje wymiary to:
      w biuście normalnie- 84 cm
      w biuście w zwisie- 88 cm
      pod biustem luźno- 75 cm
      pod biustem ściśle-69 cm
      Jaki rozmiar byłby dla mnie najlepszy?
      Z góry dziękuję pomoc :)
      • azymut17 Re: sehmed 20.10.14, 09:14

Proponuję przede wszystkim mniejszy obwód, czyli 70 i 65. Staniki różnią się rozciągliwością, dlatego pewnie z jednych lepsze będzie większy, z innych mniejszy. Jednak przypuszczam, że w większości przypadków 70 będzie dobrym wyborem.

W brytyjskiej rozmiarówce celuj w 32(70)C, w polskiej w 70B i C (to najpierw). Nie zrażaj się miską C, przy obwodzie 70 ma ona taką samą pojemność jak 75B, które może Ci odstawać nie z powodu za dużej miski, ale za luźnego obwodu, który nie przytrzymuje miseczki na miejscu.

Każdy mierzony stanik radzę zakładać starannie wygarniając biust spod pach do miski, jak w tej instrukcji:
    • majorka_23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.10.14, 13:18
      Witam,
      bardzo proszę o pomoc:
      pod biustem ciasno - 87 cm
      pod biustem luźno - 89 cm
      w biuście normalnie - 109 cm
      w biuście w zwisie - 112 cm

Karmię obecnie dziecko już 7 miesięcy i laktacja jest unormowana. Przed ciążą nosiłam rozciągnięte75F- w porywach 75G, teraz 80G (na początku karmienia 80H- ale teraz staniki z tym rozmiarem mają za duże miski).
      • azymut17 Re: majorka_23 28.10.14, 14:36

Domyślam się, że to 80G jest w rozmiarówce polskiej? Wydaje mi się, że jeśli po starannym założeniu stanika (w tym wygarnięciu piersi spod pach, warto zerknąć na instrukcję) 80H ma nadal za małe miski, to warto się trzymać sprawdzonego 80G. Chyba, że coś z nim jest nie tak?
        Z rozmiarówki brytyjskiej polecam 36(80)F.
      • laur123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.12.14, 19:52
        Witam,
        proszę o pomoc, jestem w 9 miesiącu ciąży, wymiary:

1.pod 80
        2. pod luźno 83
        3. obwód 98
        4. biust w zwisie 100

Ostatnio kupiłam 80 e a teraz zastanawiam się nad rozmiarem stanika do karmienia..
    • tedesca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.11.14, 20:38
      Witajcie,
      moje rozmiary
      pod biustem ciasno - 84 cm
      pod biustem luźno - 89 cm
      w biuście normalnie -106 cm
      w biuście w zwisie - 102
      Jestem matka karmiaca od 6 tygodni. Moj rozmiar ubraniowy to 40-42, wzrost 176 cm.
      Przed ciaza nosilam rozmiar 75 D, nadal takie nosze, ale widzeze nie pasuja. Moja ulubiona firma to Chantelle.
      Teraz chcialabym kupic sobie karmnik firmy Panache. Na stronie sklepu internetowego, po wpisaniu moich rozmiarow, zaproponowano mi rozmiar 85 F.
      Wierzyc mi sie nie chce, dlatego prosze Was o pomoc.
      Sklep to www.enamora.de
      Chcialam kupic ten model stanika www.enamora.de/panache-sophie-schwangerschafts-bh-in-schwarz-und-nude.html
      Ratujcie;-)
      • azymut17 Re: tedesca 12.11.14, 20:04

Bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, miałam nieplanowana przerwę w pisaniu na forum i przegapiłam Twoje pytanie.
        85F może nie jest najlepszym wyborem, sama zaproponowałabym Ci trochę ciaśniejszy obwód, czyli 80. Z rozmiarówki brytyjskiej, takiej jak Panache, 36(80)E, natomiast z firm stosujących rozmiarówke kontynentalną (jak Chantelle czy Triumph) 80F. Widzę, że w tym sklepie nie ma już 80E z Panache Sophie, ale znalazłam w Brastopie w tym rozmiarze bardzo przecenione Cake Lingerie (moim zdaniem dużo ładniejsze niż Sophie, widziałam na żywo i mierzyłam). Jest też Sophie w kolorze różowym.

Polecam też każdy mierzony stanik przymierzać starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
        Mam nadzieję, że mimo wszystko przeczytasz moją odpowiedź. Życzę powodzenia!
        • tedesca Re: tedesca 13.11.14, 22:40
          Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na razie kupiłam 75 f, dziś go dostałam i jestem zadowolona. Następny będzie model, który mi polecilas. Czy popełniam duży błąd kupując 75, a nie 80? Chyba wole być bardziej ściągnięta. Pozdrawiam!
          • azymut17 Re: tedesca 14.11.14, 10:01
            Stanik ma być przede wszystkim wygodny, błędem byłoby noszenie niewygodnego, uciskającego, obcierającego itp. :-) Może niektóre modele będą lepsze w 75, a 80 będzie dobre z innych, bardziej ścisłych. A może wszystko będzie lepsze w 75. Bazując na pomiarach można ustalić tylko punkt wyjścia do poszukiwań idealnego stanika, a ostateczna odpowiedź da Ci jedynie Twoje ciało. Tak więc gratuluję udanego zakupu :-)
    • applesue Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.11.14, 18:48
      Drogie biuściaste specjalistki, bardzo proszę o pomoc w określeniu rozmiaru stanika.
      Moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 77 cm
      pod biustem luźno - 80 cm
      w biuście normalnie - 98 cm
      w biuście w zwisie - 102 cm
      Jestem w 8 miesiącu ciąży, do tej pory (przed ciążą) nosiłam rozmiar 70 DD, jednak nie ma się co czarować - przyrost jest dość spory i w stare staniki choćbym chciała, już się nie mieszczę :/ Szukam jakiegoś niedrogiego biustonosza, który starczy mi na ostatnie 2 miesiące ciąży, do tego będzie gładki - za 2 tygodnie idę na ważną imprezę i nie chciałabym, żeby odznaczał się pod sukienką - macie może jakieś pomysły? Za wszelkie uwagi będę niezmiernie wdzięczna :)

• azymut17 applesue 13.12.14, 23:08
        Ważna impreza jak się domyślam już była, wymiary pewnie Ci się zmieniły. Mogę jedynie doradzić, byś szukała czegoś w okolicach brytyjskiego 34(75)F, polskie 75G i H. Najlepiej na Allegro, znajdziesz tam masę tanich staników, również używanych, nie będzie Ci żal później po porodzie wyrzucać.
    • kasiakowalczyk30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 20.11.14, 14:42
      kochane pomocy po 3 ciazy i ogromnych wahaniach wagowo-rozmiarowych
      pomału ---wressszcie wychodzę ze stanika do karmienia...ale o losie
      co zamówie to odsyłam bo coś nie lezy;(((((
      nie mam ja na ta chwile wyrwac i i poszukac czegos w sklepie stacjonarnym
      juz niewiem co robić...wiec pisze do Was...jaki ja mam rozmiar???
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 90 cm
      w biuście normalnie - 108 cm
      w biuście w zwisie - 110 cm

i teraZ takj wydaje sie ze moj biust ma tendecje do rozjezdzania na boki;)))))
      dobrze czuję się w stanikach z niskmim, waskim mostkiem ...niewiem dlaczego ale wszystkie które wybierają maja jedynie delikatnny pasek, wstążkę między miseczkami lub same fiszbiny zlaczone...i elastyczne miski
      mowicie na taki krój plunge???
      nie lubie push up ów...ale nie mówie nie jesli taki mi doradzicie

w;lasnie spędzilam kolejną godzinę przeglądając oferty sklepów i nic;(
      juz prawie kliknelam panache trango w wersji plunge...ale nieiwem... jakie one sa?
      jaki rozmiar panache wziąc...na co zwrócic uwage
      stanik dla mnie musi byc wygodne ale kocham staniki kolorowe, fuksja, turkus , fiolet, ale tez czarne czekoladowe itd
      cieliste i biale chyba na razie nie;)
      ubiewlbiam koronki;))) pomozcie cos wybrac prosze
      bardzo serdecznie Was pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne uwagi;)
      • azymut17 kasiakowalczyk30 13.12.14, 23:24
        Szkoda, że nie napisałaś, jakie rozmiary próbowałaś. Wyeliminowałybyśmy coś :-)
        Z brytyjskiej rozmiarówki próbuj 36(80)F, z polskich i kontynentalnych 80G i H. Każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając piersi spod pach, jak w tej instrukcji:
        Może dzięki wygarnianiu zaobserwujesz, że piersi są jednak bliżej siebie.

Plunge to stanik, tak jak piszesz, z niskim mostkiem, ale nie musi mieć tylko paska między miskami (z moich obserwacji wynika, że takie staniki mają często szerokie mostki, a większość Polek ma jednak piersi blisko siebie). Zerknij na to:
        stanikomania.blox.pl/2008/07/Wielkie-V-czyli-plunge.html
        Tango Plunge jest popularnym modelem, ale wiele pań ma problem z nieładnym kształtem pod bluzką. Piersi są spiczaste i rozjeżdżają się na boki. Z Panache możesz przymierzyć Andorę, Porcelankę plunge. Jest też też Cleo Neve, ale i masa innych marek :-) W Brastopie w Twoim rozmiarze widzę 3 strony plandży! www.brastop.com/all-lingerie-bras-swimwear?specs=36f-plunge-bras
        Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie.

Aha - i jeszcze mi się przypomniało: piszesz, że dobrze się czujesz w stanikach z niskim mostkiem. Jednak często po ciążach modele takie źle leżą, bo biust, który utracił nastoletnią jędrność, wypływa środkiem. Jeśli taki problem się pojawi, pisz, poszukamy czegoś innego, by też było ładne, kolorowe i niezabudowane po szyję ;-)
    • kasiakowalczyk30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.11.14, 11:34
      halo zaglada tu ktos?
    • azymut17 Już jestem 13.12.14, 23:05
      Przepraszam wszystkie czekające na poradę za niezapowiedzianą nieobecność. Mam nadzieję, że jeszcze tu zaglądacie. Jestem z powrotem i postaram się w najbliższych dniach odpisać na wszystkie pytania.
    • gryfna-frelka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.12.14, 22:23
      Dziewczyny, będę wdzięczna za każdą pomoc. Sama ostanikowałam się kilka miesięcy temu dzięki Waszemu forum, noszę jednak bardzo duży rozmiar (brytyjski 44J) i nie znam się za bardzo na stanikach dostępnych w bardziej standardowych wymiarach, a mam do ostanikowania mame.

Wlaśnie ją wymierzyłam, jak następuje :
      pod biustem ciasno - 97 cm
      pod biustem luźno - 101 cm
      w biuście normalnie - 113 cm
      w biuście w zwisie - 119 cm

Mama jest dość wysoką osobą (176cm), z pewną nadwagą, ma 73 lata. Dotychczas nosiła 95DD, niechętnie akceptuje zmiany i wiem że nie da się przekonać do fiszbin, dlatego chodzi mi o staniki bezfiszbinowe.

Jaki powinna nosić rozmiar i jakie modele polecacie ze staników bez fiszbin?

Z góry bardzo serdecznie dziekuje!!
    • edith231 Re: edith231 31.12.14, 21:00
      pod biustem ciasno - 76 cm
      pod biustem luźno - 79 cm
      w biuście normalnie - 91 cm
      w biuście w zwisie - 97 cm

Obecnie noszę rozmiar 75D (z H&M), wydaje mi się, że w obwodzie jest trochę przyciasny, jeśli chodzi o miseczki to nie przylegają do piersi, dodatkowo prawą pierś mam większą i przez to wylewa mi się z miseczki, fiszbina trochę odstaje. Zapięcie podjeżdża do góry gdy się schylam, podnoszę ręce
    • agucha12 agucha 12 05.02.15, 14:19
      Witam
      moje wymiary to:
      pod biustem ciasno - 90 cm
      pod biustem luźno - 93 cm
      w biuście normalnie - 109 cm
      w biuście w zwisie - 114 cm
      poza tym mam lekką asymetrię (lewa pierś jest większa).
      Jakiś czas temu zrezygnowałam z biustonoszy z fiszbinami bo po kilkugodzinnym noszeniu miałam siniaki na obydwu piersiach (pod pachami) ;( Być może była to wina źle dobranego rozmiaru.
      Do tego dochodzi jeszcze podatność na powstawanie wybroczyn na skórze w miejscu mocniejszego ucisku :(
      Pomożecie? ;)
    • jablkowana jablkowana 07.02.15, 20:13
      Witam,
      moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 105 cm
      w biuście w zwisie - 109 cm

Aktualnie noszę rozmiar 75D, ale to raczej wybór z przypadku, zazwyczaj za ciasne w obwodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka