Dodaj do ulubionych

gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice

05.07.13, 09:07
założyłam wątek na odzieżowym, ale tu chyba jest trochę większy ruch, więc pozwolę sobie powtórzyć go i tu, bo sprawa ciężkiej wagi (trzeba będzie się za ta wagę wziąć, ale dopiero po urlopie ;) :
okazało się, że po długiej i trochę zbyt rozpustnej zimie nie mieszczę się ani w swoją dyżurną naweselną sukienkę, ani w żadne sieciówkowe 44. Od niedawna mieszkam w Katowicach i jeszcze nie mam opracowanej tutejszej mapy sklepów z ubraniami uwzględniającymi ponadprzeciętne wypukłości na klatce.
Zatem na wagę złota wszelkie rady nt. gdzie mogę w Katowicach i całej aglomeracji znaleźć sukienkę, w którą wcisnę biust o rozmiarze 32J (oraz wyhodowane boczki i brzuszek) i nie będę wyglądała jak chórzystka gospel.
Z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • nientepaura Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 05.07.13, 09:24
      pierwsze, co przyszło mi do głowy to BiuBiu;)
      akurat jest nowa kiecka martini blue, i rozmiarów dużo - jest i 44bbb i 46bbb, odpowiedniki bb też są. może to jakiś trop;)
      • joankara BiuBiu 06.07.13, 00:51
        BiuBiu jest przecież w Katowicach, najprościej byłoby umówić się na przymiarkę - a wcześniej obejrzeć na stronie, czy Ci się w ogóle ich styl podoba.
    • krysanna Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 05.07.13, 10:11
      Fajne sukienki na miarę szyje Liska Bis:
      allegro.pl/szalowa-sukienka-w-stylu-retro-kolory-na-miare-i3375079127.html
      Tutaj pisała o nich butters77:
      kobieceksztalty.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?5,2010
      A tutaj renulec:
      noszebiustonosze.blox.pl/2012/01/Studnia.html
      Zachęcona ich opisami zamówiłam taką dla siebie, właśnie jako weselną. Byłam bardzo zadowolona i z sukienki i z obsługi. Zamówiłam kilka dni później bolerko i nie było problemu z przysłaniem razem. Trochę miałam obawy z zamawianiem przez internet sukienki szytej na miarę, ale wszystko było ok. Wymieniłam kilka maili doprecyzując wymiary i podając dodatkowe. A na weselu usłyszałam masę komplementów.
      Krój sukienki można modyfikować, ja miałam np. lekko podwyższony stan i wielkość dekoltu dopasowaną do wysokości mostka stanika. Szyją też dół w kształcie tulipana.
      Spróbuj, jak nie znajdziesz nic stacjonarnie, naprawdę warto.
      • chaje_shukarije Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 05.07.13, 10:25
        Rozważałam tę opcję, ale na allegro jest informacja, że szyją tylko do 104 cm w biuście, a na 32J to za mało :(
        • clarisse Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 05.07.13, 16:30
          Ja z nimi kiedyś wymieniałam maile i pytałam o to, bo też mam więcej niż 104 cm i właśnie okolicę 32J. Pani stwierdziła wtedy, że nie ma problemu. Jednak ostatecznie się nie zdecydowałam.

Dwa razy wcześniej w życiu zdarzyło mi się szyć na mój biust coś zdalnie w innych firmach (konkretnie wyglądało to tak, że jedna pani mnie wymierzyła najdokładniej jak się dało, a wymiary posłała krawcowej, która była zupełnie gdzie indziej i która wg nich szyła). Niestety w żadnym przypadku krawcowa nie poradziła sobie z biustem nie widząc go - przynajmniej nie tak, jak bym chciała. W pierwszym przypadku, to była suknia ślubna, poryczałam się podczas przymiarki i panie co mogły, to poprawiły na mnie. W drugim mierzyłam bez krawcowej, było nieźle, ale były drobne problemy, odesłałam od poprawki z dokładnym opisem i po poprawkach okazało się, że jest gorzej, bo zrobili je inaczej niż proponowałam - krawcowa nie widziała mnie na oczy i pewnych rzeczy nie umiała sobie wyobrazić. Po tych doświadczeniach nie wierzę w szycie wg opisu. Niestety, krawcom u których bywałam fizycznie też zdarzało się spitolić sprawy, więc pewnie ogólnie się uprzedziłam.

Na Twoim miejscu rozważyłabym dwie opcje:
          - albo poszukanie salonu sukien ślubnych i balowych, gdzie szyją na miarę, takich powinno być w Katowicach mnóstwo
          - albo jednak kupno przez internet ubrania probiuściastego, czyli uszytego z miejscem na biust; jeśli nie kupowałaś wcześniej, warto zasięgnąć rady co do wymiaru mailem zanim się zamówi; może to być np. polskie BiuBiu (co do drugiej polskiej firmy Urkye - nie mam doświadczenia); ale jeśli preferujesz coś bardziej strojnego niż bawełna z lekkim połyskiem, to trafiają się w angielskim Pepperberry; jeśli znasz swój rozmiar w Pepperberry, warto próbować na brytyjskim e-bayu, mnie się tam trafiły dwie sukienki ewidentnie weselne za śmieszne pieniądze, bo ktoś kupił, założył raz z okazji, a potem nie potrzebował.
          • maith Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 06.07.13, 02:11
            Jeżeli jest możliwość przymierzenia sukienek już uszytych z miejscem na biust, to wręcz głupotą byłoby zaczynać od zamawiania szycia online (gdzie naprawdę nie wszystko musi pójść dobrze i co wtedy?).
            Sukienkę już uszytą, jeśli nie będzie pasować, można odesłać i odzyskać pieniądze.
            Czy to do BiuBiu, czy do Urkye czy do Pepperberry.
            A jak jeszcze pytanie dotyczy Katowic, a to może da się umówić w BiuBiu i od razu przymierzyć kilka sukienek na miejscu.
          • yaga7 Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 06.07.13, 07:59
            Pepperberry też już polecałam na odzieżowym - mam od nich parę weselnych kiecek.
            Na ebayu zdarzają się też tanie nówki, warto szukać.
          • magdalenapoborca102 Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 07.01.15, 16:35
            Jestem krawcową z wieloletnim doświadczeniem, prowadzę własna pracownię sukien ślubnych, szyję ze zdjęć jak również wg, projektu klientki+dodatki ślubne+fachowe doradztwo
            Artystyczna Pracownia Krawiecka "PRIMADONNA"
            Sosnowiec -Niwka ul. Wojska Polskiego 25/27 llp. (budynek Banku ING)
            tel. 517 58 58 38
    • chaje_shukarije Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 10.07.13, 20:59
      No i udało mi się kupić sukienkę na Kościuszki w sklepie Exces (czy jakoś tak) :)
      Było nawet kilka 44, w które bez trzeszczenia w szwach weszłam cyckami (bo dół mam o rozmiar mniejszy, więc jak góra wejszie to dół tym bardziej) i jak rzadko miałam wybór. Zdecydowałam się na najskromniejszą, żeby poszła nie tylko na wesele no i żeby panna młoda miała swoje 5 minut, bo gdybym wybrała tą czerwoną z portfelowym dekoltem to nie wiem czy choćby podczas przysięgi miała szanse skupić na sobie uwagę ;) Ta wybrana wymagała tylko 15-minutowej poprawki u krawcowej żeby zaznaczyć talię, której w zasadzie nie mam, ale dzięki temu, że cycki takie duże to się wydaje, że mam.
      Wnioski na przyszłość - warto poszukać w sklepach z sukienkami, takimi zwykłymi, które celują w normalne kobiety, które muszą się w coś ubrać do pracy czy na wesele, a nie w sieciówkach, które szyją do max 42 żeby im tłuste pasztety nie kręciły się po sklepie odstraszając przyzwoite wymiarowo klientki.
      No i trzeba zaprzyjaźnić się z krawcową.
    • donerkasia Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 08.01.15, 10:33
      livia clue
      www.liviaclue.pl/
    • tfu.tfu Re: gdzie kupić sukienkę na wesele? - Katowice 08.01.15, 13:42
      jeśli zdecydujesz się uszyć, to polecam pracownię krawiecką Ewa w Chorzowie, w bramie na ul. Wolności. i polecam się na kawę jak już do tego Chorzowa dojedziesz :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka