butters77
20.09.13, 22:20
Wątek, który przewijał się przez forum nieraz - przy okazji kolekcji Pepperberry, inauguracji BiuBiu i Urkye itd. - ale zwykle jakoś na marginesie. Poza tym dotychczasowe działania probiuściastych firm nasunęły nam nowe obserwacje, więc podejmuję temat na nowo.
Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać zdjęcia ubrań probiuściastych? Rozmowy na temat świeżutkich żakietów (tu i na Facebooku Lobby) wywołały trochę narzekań na fotografie - że nie pokazują szczegółów albo prezentują model jako źle dopasowany. Ja osobiście, jako fanka polskich biu-firm, przyznam bez bicia, że daję tym zdjęciom kredyt zaufania - patrzę na estetykę, ale w dopasowanie z góry wierzę, bo zarówno BiuBiu, jak i Urkye znają się na rzeczy w tym temacie :) Jednak gdybym chciała namówić koleżankę z zewnątrz do zakupów w tym sklepie, faktycznie - czasem musiałabym przyznać, że zdjęcie nie oddaje atutów ubrania.
Otwieram więc wątek życzeniowo-modowy :) który przy okazji może zainspiruje nasze biuściaste firmy. Moje preferencje co do zdjęć ubrań zamykają się w dwóch grupach:
A. funkcjonalne
- dobrze widoczne ubranie, modelka stojąca prosto, dobrze oświetlona,
- kilka ujęć - najlepiej ukazujących front i tył,
- zbliżenie na detal lub element, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka (np. wzór podszewki).
W tej kwestii doskonałym wzorem są dla mnie aktualne zdjęcia Effuniak - zawsze dojrzę na nich to, czego szukam. No i różne modelki - dodatkowy, ogromny atut.
B. estetyczne
To już się nie wiąże z tematem dopasowania, ale z moim osobistym gustem - lubię zdjęcia z pomysłem, nie przestylizowane, ale pokazujące produkt "w użyciu", w zestawieniu z ciekawą fryzurą albo biżuterią lub butami. Tu bardzo lubiłam niektóre zdjęcia Bravissimo (jeszcze nie Pepperberry) - dziewczyna w sukience z retro walizką i kwiatem we włosach. Ale uwaga: taką fotografię traktuję jako dodatek - bo bazą jest grupa A - ten dodatek jednak cieszy oko, służy werbowaniu nowych klientek i fajnie sprzedaje "ogólny gust" projektantów marki.
A jak jest z Wami?