Dodaj do ulubionych

"W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/

29.10.13, 15:51
Właśnie wróciłam z kolejnych łowów, a raczej prób złowienia dobrego dla mnie biustonosza. To wielu zmierzonych modelach znalazłam wreszcie taki, który idealnie pasuje mi fasonem. Są to plunge z Frey'i. Ale niestety znowu usłyszałam znienawidzone przeze mnie zdanie: "w tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ W tym momencie naprawdę zaczynam czuć się jak mutant, jeśli dany biustonosz występuje tylko do miski G lub podwójne G;/
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 29.10.13, 16:44
      A o jakim modelu myślisz? Nie ma rozmiaru, bo producent nie szyje, czy tylko sklep nie ma większych misek w ofercie? Sprawdziłas to?
      • azmika88 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 29.10.13, 17:38
        Chodzi o model: www.lingeria.com.pl/deco-charm-moulded-plunge-silver-p-3840.html i wszystkie inne Plunge Freya Deco. Producent nie szyje większych, jakby zakładał, że duże biusty muszą nosić miękkie biustonosze...
        Czy wy też macie ten sam problem z rozmiarówką? Czy jestem odosobniona w tym temacie?
        • kasica_k Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 29.10.13, 18:35
          Nie jesteś odosobniona, osoby G+ rzeczywiście mają mniejszy wybór niż do G. Ale to się stopniowo zmienia, jeszcze kilka lat temu modeli powyżej G było wyraźnie mniej niż teraz. Najwolniej rosną rozmiarówki właśnie takich modeli jak Deco - usztywnianych, termicznych formowców.
        • genepi Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 29.10.13, 18:35
          > Czy wy też macie ten sam problem z rozmiarówką? Czy jestem odosobniona w tym te
          > macie?

Całe forum nawet o tym powstało :-)
          • azmika88 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 31.10.13, 23:33
            Dlatego na tym forum poruszam ten temat :P Chodzi mi konkretnie o to, że w dzisiejszych "uświadomionych czasach" i takim wyborze fasonów, nadal rozmiarówka jest ograniczona. Najgorsze jest to, że dotyczy to znanych, cenionych marek, które są z założenia kierowane do osób z większym biustem...
            • pierwszalitera Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 01.11.13, 11:24
              azmika88 napisała:

> Dlatego na tym forum poruszam ten temat :P Chodzi mi konkretnie o to, że w dzis
              > iejszych "uświadomionych czasach" i takim wyborze fasonów, nadal rozmiarówka je
              > st ograniczona. Najgorsze jest to, że dotyczy to znanych, cenionych marek, któr
              > e są z założenia kierowane do osób z większym biustem...

To chyba nie jest tak, że producenci biuściastych marek przewidują dla kobiet z większym biustem tylko miękkie staniki, bo gdyby tak było, to miałabyśmy pożądane przeze mnie miękkie half cupy, a tak nie jest. Te rządzą się, podobnie jak plunge, też własnymi regułami i też szyje się je tylko do pewnych rozmiarów. Być może nie da się skopiować wszystkich konstrukcji do ostatniej możliwej miseczki. Wybrałaś sobie szczególny model, a producent szyje go właśnie do takiego, a nie innego rozmiaru. Nawet u Ewy Michalak szczycącej się szeroką rozmiarówką, od pewnego rozmiaru staniki stają się bardziej zabudowane i mniej przypominają ten sam model w niższym rozmiarze. W każdym razie PL tu już nie ten sam plunge. Niewyuczonemu oku trudno w ogóle rozpoznać jakieś różnice na największej modelce pomiędzy modelami PL, S, czy CHP. Deco powyżej pewnego rozmiaru też nie przypominałoby już może Deco. Wszystkiego zrobić się chyba nie da. A jeżeli się da, to kobiety takich staników nie kupują i producentowi nie opłaca się szyć, więc ogranicza taki asortyment do minimum. Z tym argumentem też się już bowiem spotkałam. Zdaje się, że plunge są, podobnie jak half cupy, nieco wymagające, nie nadają się do każdego biustu. A jedna, czy dwie miłośniczki sztywnych plungy powyżej GG, czy w tak jak w moim przypadku, miękkich half cupów powyżej DD, chyba nie wystarczy.
    • maith Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 01:05
      azmika88 napisała:
      > Ale niestety znowu usłyszałam znienawidzone przeze mnie zdanie: "w tym modelu nie ma
      > większych rozmiarów" ;/ W tym momencie naprawdę zaczynam czuć się jak mutant

Nie dziwię Ci się. Przyjemne to to nie jest...

> Czy wy też macie ten sam problem z rozmiarówką? Czy jestem odosobniona w tym te
      > macie?

Nie jesteś odosobniona, ja np. też mam ten problem.

Zastanawiam się, co można by zrobić, żebyś nie została z problemem i sugestią, że no trudno, pogódź się z tym...

Dziewczyny, może macie pomysł, co dostępnego w większych rozmiarach, mogłoby leżeć podobnie, jak plandże Freyi?

A Pl w Effuniakach już próbowałaś?
      • madzioreck Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 01:50
        Dziewczyny, może macie pomysł, co dostępnego w większych rozmiarach, mogłoby le
        > żeć podobnie, jak plandże Freyi?

Byłoby zdecydowanie łatwiej, gdyby było wiadomo, o jakim rozmiarze mówimy, bo G+ czy GG+ to może być H, a może być J/JJ.
        Są plandże effuniakowe, są plandże standardowe i obniżane w Comeximie.
        No i czy chodzi po prostu o plandża, czy o plandża formowanego, bo o takie w GG+ istotnie ciężko. I czy w ogóle o plandża chodzi, czy o stanik usztywniany, skoro autorka wątku wyraziła ubolewanie, że duże biusty mają tylko w miękkich stanikach chodzić.
        Więcej szczegółów, to cos poszukamy.
        • azmika88 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 10:25
          Udało mi się zmierzyć Effuniaka Porcelankę to jest model S w rozmiarze 75G, ale był sporo za mały, sama nie umiem określić ile. Jeśli chodzi o obwód to był w sam raz, lubię dosyć ciasne obwody. Nie umiem określić czy był za mały tylko o jedną miskę i mam zamawiać 75H czy może jeszcze większe większe. Już dłuższy czas zbieram się do zamówienia biustonosza u Pani Ewy, bo widzę, że na forum bardzo są chwalone, ale trochę zniechęca mnie to, że nie można zmierzyć, tylko prawie na ślepo zamawiać (dochodzą do tego koszty wysyłek...). Z kalkulatora na stronie wychodzi mi rozmiar 80 FF, przy wymiarach 79/82/108... Muszę się odważyć :)
          Jeszcze chciałam zapytać jaka jest różnica między plunge a plunge formowanym? Podejrzewam, że ten drugi jest po prostu sztywniejszy?
          • yaga7 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 10:56
            A Deco w 34GG było na Ciebie za małe, a 36GG za luźne?

Ja przy 78/83 pod biustem, 107 w biuście noszę Deco 34G albo 36FF.
            • azmika88 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 11:28
              Nie było dostępne w sklepie wtedy. Ale wolałabym zostać przy 75. Nawet jeśli będzie za ciasne to można dokupić przedłużkę, a z 80 trzeba bardziej kombinować, jeśli będzie za luźna - zszywanie itp...
              • yaga7 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 11:40
                Najlepiej gdybyś mogła po prostu zmierzyć oba rozmiary i zobaczyć.

Ja osobiście przedłużek nie lubię, wolę po prostu zapinać na ostatnią czy środkową haftkę, w życiu też stanika nie zwężałam.
              • azymut17 są większe :-) 06.11.13, 11:56
                azmika88 napisała:

> Nie było dostępne w sklepie wtedy.

75GG, tak? No to głowa do góry! Są duże szanse, że będzie dobre, a jak nie, to w tych rozmiarach masz jeszcze inne plandże, miękkie i formowane :-) W bravissimo masz Satine i Wild At Heart, Curvy Kate robi Flaunt, Freya ma miękkie plandże w kolorach sezonowych do H:
                www.freyalingerie.com/lingerie/aw13/lets-twist-again/plunge_balcony_bra.aspx?colour=midnight
                www.freyalingerie.com/lingerie/aw13/fan-tastic/plunge_balcony_bra.aspx?colour=noir
                www.freyalingerie.com/lingerie/aw13/ruffle-my-feathers/plunge_balcony_bra.aspx?colour=bluebell
                www.freyalingerie.com/lingerie/aw13/patsy/plunge_balcony_bra.aspx?colour=ballet%20pink
                www.freyalingerie.com/lingerie/patsy/ss13/plunge_balcony_bra.aspx?colour=coral
                Na pewno coś znajdziesz, niestety trzeba trochę poszukać, ale jest wybór :-)
          • madzioreck Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 12:57
            > Jeszcze chciałam zapytać jaka jest różnica między plunge a plunge formowanym? P
            > odejrzewam, że ten drugi jest po prostu sztywniejszy?

Stanik usztywniany od formowanego odróżnia to, że usztywniany ma zszywane miseczki, tylko usztywniane pianką, takim wkładem gorseciarskim. Natomiast formowany ma miski bezszwowe, my tu nazywamy takie staniki wytłoczkami (miski formowane termicznie, własnie jak w Deco) - i o takie w GG+ faktycznie trudno, bo trudno je skonstruować. Niekoniecznie są zawsze dużo sztywniejsze, np. Ego Gossarda ma bardzo twardą formowaną miskę, a już Jeannie (Affinitas) niby też formowana, ale dość miękka.
            Myślę, ze przy wymiarach pod biustem 79/82 spokojnie możesz celować w obwód 80, za luźny być nie powinien, ale jeśli lubisz ciasno i mimo za małej miski nie było Ci za ciasno w 75G, to w sumie też OK...
            • madzioreck Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 17:45
              > Myślę, ze przy wymiarach pod biustem 79/82 spokojnie możesz celować w obwód 80,
              > za luźny być nie powinien,

Oczywiście miałam na myśli effuniaki.
              • yaga7 Re: "W tym modelu nie ma większych rozmiarów" ;/ 03.11.13, 18:15
                Ja przy takim obwodzie effu noszę i 85, w 80 właśnie Deco, Panache czy Fantasie.

Ale wszystko zależy od osobniczej ściśliwości, też fakt.
          • effuniak uwaga ad moich rozmiarów 04.11.13, 07:09
            75G było za mało bo być może obwód był za ciasny skoro kalkulator pokazał rozmiar 80FF
            Jeśli jednak chcesz stanik z mniejszym obwodem to informuję, że od 75G do 75H są dwie miski różnicy
            Moja rozmiarówka opiera się na brytyjskich tabelach rozmiarów czyli mam miski z podwójnymi litrami i to są pełne rozmiary a nie pół-rozmiary
            Czyli większy rozmiar od 75G o jedną miskę będzie 75GG
            A w kolejności idzie to tak :
            75G, 75GG, 75H, 75HH, 75J, 75JJ ....
            • azmika88 Re: uwaga ad moich rozmiarów 05.11.13, 18:11
              Dziękuję za podpowiedzi. Po przeczytaniu Waszych postów i posta Pani Ewy dochodzę do wniosku, że nie ma co kombinować z rozmiarem i po prostu zaryzykuję i zamówię 80FF, tak jak pokazał mi kalkulator, który właśnie od tego jest :)
    • kasica_k Deco i podobne 05.11.13, 03:35
      Chciałam zauważyć, że co prawda Deco jest do GG, ale Smoothie by Curvy Kate (skrojone prawie identycznie jak Deco) w obwodzie 75 jest już do H, nie jest więc tak źle z tymi "formowcami", w każdym razie inicjatorka wątku powinna się jeszcze spokojnie zmieścić.
      • azmika88 Re: Deco i podobne 05.11.13, 18:12
        Smoothie wyglądają bardzo ciekawie. Czy marka Curvy Kate jest dostępna w stacjonarnych sklepach? Na terenie trójmiasta nigdzie nie widziałam...
        • kasica_k Re: Deco i podobne 06.11.13, 02:46
          Bywa. Sprawdź może sklepy z listy Stanikowej Mapy:

stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html
          Tak czy owak, z Twoich wymiarów wynika mi raczej, że w Deco się zmieścisz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka