metalowiec77 znowu nic nie wiem 13.02.07, 13:08 ostatnio kupiłam kilka staników, w różnych rozmiarach i kilku firm. Wszystko celem ustalenia WRESZCIE rozmiaru i zostawienia sobie kilku ślicznotek. I, jak w tytule, znowu muszę się poskarżyć. Panache 70 F jest ok, 70 FF też, choć jeden jest trochę za duży. 75 F Panache dobry w miseczce (!!) ale obwód dobry na teraz, czyli zaraz by się rozciagnął. Freya 70 F bardzo dobry, 70 FF jednak też. Avocado 70 F bardzo, bardzo ciasny, ale i miseczka za mała. Jednak same miseczki to tzw. pół biedy, mam wybór f-ff-g, ale w połączeniu z obwodami, to już dostaję wścieku. Mam jakiś stary Panache 70 i jest do dziś ciasny, super. Ale nowa Henna zaczyna mi być luźną... tzn. jeszcze mi nie jeździ po plecach, ale po tygodniu wyraźnie czuję, ze się rozciągnęła. A co będzie dalej? Podobnie Freya - po dwóch dniach zapięłam ciaśniej, a i tak już musze obniżać po kilku godzinach noszenia. Rezultat to ciągła niepewność. Myślę, że po prostu każda kobieta ma kilka rozmiarów, bo biust nie stopa (a i tu mając np.39, szuka się butów węższych lub szerszych). albo ja mam biust dziwny i dziwne wymagania. A propos jeżdżących obwodów - jak wy to postrzegacie? Ja nie wymagam, żeby pas został na miejscu po myciu podłogi, ale po siedzeniu przy biurku i biegnięciu do autobusu -tak. Może to za dużo? Bo naprawdę, mam 78 cm __ściśle bardzo__ i nie zamierzam się wygłupiać z obwodem 65, wyglądałabym jak szynka w sznurku. Na szczęście nie podobają mi się Fantaisie, bo z tego co piszecie, bardzo się rozciąga. A co do miseczki jeszcze. Być może z kilkoma dziewczynami (Ananke, Natder i in.) powinnyśmy wnioskować o dodatkowy wymiar. Mamy sporo piersi na dole a prawie nic na górze (ja tak mam, a z opisów zrozumiałam, że Wy tez). Zupełnie odwrotnie, niż np. Zazulla. No i jak tu coś na siebie włożyć?????? Nie wspomnę nawet o tym, ze powoli szukam kostiumu na lato, haha Odpowiedz Link
maheda A jaki Avocado kupiłaś? 13.02.07, 13:11 Bo one też się różnią, w zależności od modelu... Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 14:04 metalowiec77 napisała: > Rezultat to ciągła niepewność. Myślę, że po prostu każda kobieta ma kilka > rozmiarów, bo biust nie stopa (a i tu mając np.39, szuka się butów węższych > lub szerszych). albo ja mam biust dziwny i dziwne wymagania. Moim zdaniem calkiem normalny :) Mialam dokladnie te same doswiadczenia, co Ty - sporo ostatnio nakupilam i naporownywalam sie roznych modeli i wniosek sie narzuca: zadna kobieta nie ma jednego, tego samego rozmiaru we wszystkich firmach i wszystkich modelach. Jest to zwyczajnie niemozliwe. Rozne tkaniny, rozne konstrukcje - to wszystko musi powodowac, ze stanik stanikowi nierowny. Ponadto: wszystko, co na siebie kupujemy, to odziez gotowa, wiec sila rzeczy rozmiar jest w pewnym stopniu loteria. Przeciez nikt nie szyje tych stanikow na kasice ani na metalowca, tylko na jakis abstrakcyjny model, ktory czystym przypadkiem moze byc podobny do mnie lub do Ciebie - i wtedy sie cieszymy, ze znalazlysmy "idealny rozmiar" :) Wiec generalnie nalezy sie wyluzowac, albo nauczyc sie gorseciarstwa i szyc samej dla siebie. Ja tez dostaje wscieku z obwodami, bo wlasnie sprowadzilam sobie dwie sztuki 75 zamiast zwyklego 80 - w jednej jest do wytrzymania, a do drugiej sobie przedluzke kupie, bo moje piekne cialo nie zasluguje na to, zeby sie tak meczyc, chocby i w najpiekniejszym staniku :) 75 owszem, byloby swietne, ale w Fantasie Rimini, bo w Fantasie Conspiracy juz sie dusze. One sie po prostu roznia - nie jestesmy w stanie wszystkiego przewidziec. Niepewnosc jest elementem stalym :) > A propos jeżdżących obwodów - jak wy to postrzegacie? Ja nie wymagam, żeby pas > został na miejscu po myciu podłogi, ale po siedzeniu przy biurku i biegnięciu > do autobusu -tak. Może to za dużo? > Bo naprawdę, mam 78 cm __ściśle bardzo__ i nie zamierzam się wygłupiać z > obwodem 65, wyglądałabym jak szynka w sznurku. To ja pociagne watek swojego ostatniego zakupu z Fantasie. 75G. Zapinam sie na ostatnia haftke. Wygladam znakomicie, cudnie lezy, cudny model, nic tylko cmokac z zachwytu. I co z tego, skoro po pol godziny mam ochote go zerwac z siebie i w kat rzucic? To nie jest scisly obwod, to jest ZA CIASNY obwod. Cos takiego tez istnieje ;) Wiec dajmy sobie troche, nomen omen, luzu. Jesli cos mi podjedzie na plecach 3 cm do gory, to se poprawie ;) albo ciasniej zapne, a jak podjedzie 7 cm to uznam, ze jest za duze. I tak sobie mysle, ze najciasniejsza haftka tez istnieje na swiecie i nie stanie sie dziura w niebie, jesli bede musiala sie na nia zapinac. Stanik dla biustu, nie odwrotnie, jak ktoras z Was napisala :) Odpowiedz Link
natder Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 14:56 Metalowiec - ja mam zamiar sprawdzać rozmiary metodologicznie ;-) czyli zamawiam kilka egzemplarzy z jednej firmy. Niestety biustonosze o których piszesz to dla mnie za wysoka półka. Na razie zamówiłam cztery Ewy Bień - dwa 70F i dwa 75E żeby porównać rozmiary. Jak któryś okaże się za duży/za mały odeślę. Upatrzyłam też sobie na www.intymna.pl w baaardzo przyzwoitej cenie parę staników Corin - w rozmiarze 75 E ale podobno ta firma ma zaniżoną rozmiarówkę. Może się skuszę. No nic na razie czekam na dostawę, jak przyjdą zdam relację :-) Odpowiedz Link
natder Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 15:03 Aha - wydaje mi się, że te rozbieżności o których piszesz wynikają po prostu z tego, że biustonosze były od różnych producentów. Na razie przetestuję Bień, potem Corinę, w zapasie jest jeszcze Samanta i Kostar. To tyle, co na razie wyciągnęłam z tego forum ;-) I niestety z bólem serca się przyznaję - przy klatce piersiowej płasko a potem duży zwis, buuu :-((( Odpowiedz Link
metalowiec77 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 15:46 natder napisała: > Metalowiec - ja mam zamiar sprawdzać rozmiary metodologicznie ;-) czyli > zamawiam kilka egzemplarzy z jednej firmy. Niestety biustonosze o których > piszesz to dla mnie za wysoka półka. Na razie zamówiłam cztery Ewy Bień - dwa > 70F i dwa 75E żeby porównać rozmiary. Jak któryś okaże się za duży/za mały > odeślę. > > Upatrzyłam też sobie na www.intymna.pl w baaardzo przyzwoitej cenie parę > staników Corin - w rozmiarze 75 E ale podobno ta firma ma zaniżoną rozmiarówkę. > > Może się skuszę. > > No nic na razie czekam na dostawę, jak przyjdą zdam relację :-) Natder, niestety przetestowanie jednej marki nie zawsze daje rezultaty, są różnice wewnątrz jednej marki. Ja doświadczyłam tego w Panache. Chociaż ogólne tendencje chyba można wyłapać (Fantaisie podobno szybko się rozjeżdza). Ale pomysł zamawiania dwóch rozmiarów naraz jest słuszny. Zaden z moich staników nie kosztował więcej niż 40 zł. Oprócz Tango Avocado, za kóry mam nadzieję dostać niebawem zwrot:) Odpowiedz Link
metalowiec77 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 15:38 no własnie, stanik dla biustu, dlatego wychodzi mi, że co stanik, to rozmiar. Wrrrrrr. A za ciasne obwody istnieją, to wiem, na przykładzie Avocado... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 15:54 > no własnie, stanik dla biustu, dlatego wychodzi mi, że co stanik, to rozmiar. W sumie to tak jest prawie ze wszystkim co ma jakiś rozmiar. Ja np. najmniejsze buty mam 37,5 a największe 40. W praktyce nie różnią się prawie wcale. Z ubraniami podobnie, zdarza się zmierzyć np. spodnie, powiedzmy 38 i się przekonać, że spadają. Człowiek myśli, że schudł, bierze następne, też 38 i się nie dopina. Nie ma łatwo :)). Odpowiedz Link
metalowiec77 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 16:15 to by wyjasniało dlaczego tak lubie mierzyć w H&M. Nawet S bywają na mnie luźne:))))) A tak na poważnie: pewnie tak jest, trzeba się przyzwyczaić. Chociaż z butami to mnie zaskoczyłaś, jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Teraz np. przebierając się w szatni na fitness widzę dziewczyny z potworrnie zniekształconymi stopami, na oko dziewczyna z rozm.38 (ubrań i butów). Przecież to jak 75C!!! Wyboru mnóstwo, ale nie, wciskać sie muszą. Buty jednak chyba mniej zmienne rozmairy mają. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 16:23 Z tego co ja do tej pory zaobserwowałam, to buty mają mniejsze różnice w ramach jednej firmy. W jednej firmie rozmiary u mnie różnią się najwięcej o jeden i to głównie z powodu rodzaju buta (wiadomo, inaczej leżą buty do biegania na codzień, a inaczej eleganckie obcasy). Ale między firmami to już gorzej bywa :-). Z tym, że głównie dotyczy to firm robiących nie tylko buty. Te typowo obuwnicze jakoś się trzymają podobnej rozmiarówki. Ale takie ubraniowe, w których da się znaleźć też kilka par butów, często wymyślają te rozmiary zupełnie od rzeczy. Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 16:35 metalowiec77 napisała: > to by wyjasniało dlaczego tak lubie mierzyć w H&M. Nawet S bywają na mnie > luźne:))))) Kupilam sobie niedawno bluzke w mexxie. Najpierw wzielam zielona, a potem w oko wpadla mi identyczna, brazowa - tyle, ze o ile zielona byla XL, to brazowa - jedna jedyna - S. Ale cos mi powiedzialo, ze jakas duza ta S... Wzielam do przymierzelni obie i co sie okazalo? Ze sa _identyczne_. Po prostu zla metke doszyli do tej S-ki. No i kupilam ja :) > A tak na poważnie: pewnie tak jest, trzeba się przyzwyczaić. Chociaż z butami > to mnie zaskoczyłaś, jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Teraz np. > przebierając się w szatni na fitness widzoę dziewczyny z potworrnie > zniekształconymi stopami, na oko dziewczyna z rozm.38 (ubrań i butów). Buty to osobny rozdzial u mnie, prawie taki, jak biust. Nie pasuje na mnie prawie nic z tego, co jest w sklepach - mam 39, wiec na dlugosc znajde, ale na szerokosc - wszystko, doslownie wszystko jest na mnie za waskie, w ogole nie mam pojecia, jak te dziewczyny to na siebie wbijaja! Moja stopa jest waska w piecie, a potem sie rozszerza - nie odwrotnie! A podbicie na poczatku jest wysokie, a niskie dopiero przy palcach, a nie niskie od samego poczatku. Czy ja mam jakas dziwna budowe? Z mojego punktu widzenia wiekszosc butow to cos w rodzaju pletw dla pletwonurkow, tyle ze dziwacznie waskich. Do tego dochodza kozaki, z ktorych zadne nie pasuja na moje lydki :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 18:16 No patrz, a myślałam, że tylko ja tak mam z nogami. Nawet rozmiar ten sam. Więszkość butów na mnie nie wchodzi, a jak już wejdzie, to uciska gorzej niż fiszbina. Łatwiej mi stanik kupic niż buty. Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 19:36 Dziewczyny - a ja wracam do tematu głównego czyli RATUNKU jaki powinnam mieć rozmiar stanika ??? :) Przeczytałam mnóstwo Waszych informacji, poradników i wymiany zdań - kurczak ze mnie nieopierzony był strasznie bo przymierzając te staniki co mam - mogę wszystkie wyrzucić. Ale zanim ruszę do sklepów internetowych i takich w realu muszę wiedzieć czego się domagać od sprzedawczyń (mnóstwo źle dobranych staników jest wynikiem miłej porady Pani sprzedającej :( Sumując zawsze kupowałam stanik 80 C i D (przed schudnięciem było to 85 D z bułeczkami!!!). Ale teraz w obwodzie mam luzy, miseczka jest ciutkę maława - bułeczek jeszcze nie mam, jednakże trochę mi bokiem i górą ucieka, ale cały czas estetycznie :)W moim ulubionym staniczku Triumpha, jedyny jaki chciał na mnie leżeć, obserwując idące w górę tylne szelki już wiem, że jest za luźny i źle dobrany. Idąc za Waszymi radami wymierzyłam się centymetrem i: na gołe ciałko pod biustem mam 80 cm a w biuście 96 cm ale w staniku (Triumph w którym najlepiej ze wszystkich się czuję) wyszło mi że pod biustem mam 78 cm a w biuście 92 cm. I teraz fundamentalne pytanie JAKI rozmiar obwodowo - miseczkowy powinnam brać pod uwagę. Tak na mój rozum to 75 E lub 70 F, wg tabel na polecanych stronach internetowych to 80 C lub D?!?!?!?!?!?! Ale co Wy na to ??? Proszę o fachowe wsparcie i poparcie - wiem że powinnam mierzyć do upadłego (i tak zrobię), ale nie chcę sytuacji kiedy sprzedawczyni zachęca mnie do 80 C (taki mam stanik bez ramiączek - wykonując test podskoku mój stanik ląduje w talii i za pasek robi :O Tak więc Kobiety HELP ME PLEASEEEEEEEEEEEEE!!! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 19:47 Tabelkom, które każą Ci kupić 80 - powiedz radosne do widzenia. Pod biustem 78, czyli (w zależności od tego jak dużo tego obwodu to żebra, a jak dużo tkanka tłuszczowa i od tego jaki weźmiesz model stanika) - 70 lub 75. Jeżeli na gołe ciało masz 96, to o 92 w Triumphie zapomnij (A także o samym staniku - stanik, który robi obwód 4 cm węższy to stanik, który gdzieś Ci te centymetry upycha. Nie tam gdzie powinien). Hmm, jeśli bez stanika masz 96 to trudno powiedzieć, bo nie wiadomo ile byś miała w dobrze dobranym staniku, możliwe że więcej (chyba, że masz super-jędrne piersi, które same z siebie sterczą i ani trochę nie opadają). Dlatego celowałabym w 70FF lub 75F (no, chyba, że masz te super-jędrne piersi, wtedy celowałabym w takie, jakie Ty podałaś). To w firmach angielskich, w innych będzie 70H lub 75G (przy, jak już wiemy, piersiach super-jędrnych 70G / 75F :-). Jeszcze jedno - po co Ci normalne sklepy z trzema drogimi stanikami na krzyż? ;-). Może spróbuj kupić coś w internecie? Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 21:32 Dzięki za podpowiedź. Od razu prostuję: obwód to w większości żebra (nareszcie :), natomiast biust jędrny był ok. 15 lat temu, teraz to cóż, odchudzanie go było zmniejszyło i z lekka obwisł sobie smutno jak to u 40-tek bywa :( Po lekturze na tym forum wiem, że muszę wyrzucić wszystko co mam na śmietnik, ew. oddać bardzo nielubianym kobietom mieniącym się być mymi serdecznymi przyjaciółkami (niech im się deformuje biust, ja już chcę być mądra i dobrze dobrana). Co do zakupów internetowych to lekko się boję, gdyż jestem pewna że nie utrafię od razu w 10-tkę, a wszelkie zwroty i zamiany są kłopotliwe i czasochłonne, dlatego chciałam zacząć od przeszukania sklepów, aby mieć już i natychmiast dobry i fajnie dopasowany stanik. Myślicie że zwątpię i się rozczaruję ? Przeczytałam na tym forum, że po euforii związanej ze znalezieniem stanik przyjdzie wściekłość, bo okaże się że nigdzie w normalnych sklepach nie ma takich rozmiarów !!! Mądre słowa. Ale chyba będę musiała wesprzeć się sklepem internetowym - na początek polskim (ze względu na koszt zwrotów do zamiany :) A może doradzicie jakiś fajny sprawdzony fason na moje "flaczki" - ale coś z polskiego rynku. Tylko czy jak postąpię wg zasady, że obwód pod minus jeden rozmiar + dodanie 1 rozmiaru w miseczce = 75 E to będzie faktycznie niedobrze ? W 70 może mi odciąć dopływ tlenu do płuc?!? Choinka, zaproponowana wielkość miseczki F bardzo mnie przeraża, ale nie chcę jak dotychczas uciekać w mniejszą żeby się oszukiwać. Więc jestem nadal wątpiąca, ale chłonna na wszystkie nowe rady :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 21:42 Tu dużo zależy od tego jak mierzyłaś ten biust. Ale jeżeli 96 cm wyszło Ci bez stanika na biuście, który sam z siebie nie sterczy (co jest całkowicie normalne :) ), to jestem pewna, że 75E polskiej firmy będzie za małe. Tak jak angielskie 75E ma szanse pasować, tak w polskich celowałabym minimum w F (polskie firmy nie mają rozmiaru DD, stąd różnica). Ja Ci niestety żadnego stanika nie polecę, bo mój biust nie lubi się z tymi firmami i wszystkie mierzone robiły mi z piersi stożki. Ale poczytaj tematy o tych firmach i zobacz, które modele dziewczyny chwaliły najbardziej :). Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 21:52 Mierzenie wykonałam po prostu starajac się nie spłaszczać brodawek i dbając o równą linię (patrząc w lustro). I chyba zaryzykuę coś na bellissimie (są kurczę super śliczne staniki), no i skoro ryzykuję to zakupię 75 F jak radzisz - ale skoro będą to staniki Freya to wówczas jest to "Anglik" prawda :) i co też 75 F czy skusić się na E? A stożkom mówię dobitne nie i wzdragam się na samą o nich myśl (kiedyś wyszłam z czymś takim od Trumpha i obdarowałam tym czymś moją ciotkę, nie dość że odksztalcam w piramidkę biust to strasznie swędziały mnie piersi i wszystko wokoło, generalnie sztywność koronki mnie dobiła :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 22:15 Na Bellissimie kupuj według rozmiarówki angielskiej, tam mają angielskie firmy. Jej, nie chcę Cię wprowadzić w błąd z tym rozmiarem, ale naprawdę ciężko określić taki mierzony bez stanika. Myślę, że będzie E albo F, ale który lepiej to mi już naprawdę trudno powiedzieć :). Jeżeli myślisz, że przy mierzeniu ułożyłaś biust tak, że różnica między biustem bez stanika, a biustem w dobrym staniku jest niewielka - to E powinno być ok. A jeżeli myślisz, że stanik podniósłby Ci dosyć mocno biust i dodał ze 3-4 centymetry, to celuj w F. Z tymi polskimi firmami - to nie jest chyba tak, że one ogólnie robią stożki, bo na wielu osobach ładnie leżą. Z moim biustem się po prostu jakoś nie lubią i nie chcą na nim leżeć dobrze :). Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 22:31 Co do rozmiarówki angielskiej to 75 w obwodzie = 34 tak? To na wypadek gdybym wypuściła się na strony angielskie :) I faktycznie może wezmę na pierwszy rzut E, a jak nie ułoży się ładnie to wówczas sięgnę po F. Co do biustu samego w sobie to mam tzw. zwis pospolity, czyli siła ciążenia ciągnie biust smętnie do dołu, ale jak zakładam stanik to ładnie się zaokrągla i podnosi i nawet staje się względnie zgrabny (również w miseczce D, tyle że trochę koło pach mam małą poduszeczkę i w lewej piersi robi mi się delikatny zalążek bułeczki). Myślę że miseczka o 1 rozmiar większa (czyli E) powinna wystarczyć. No po prostu ryzyko muszę wpleść w moje zakupy, ale te staniki są takie ładne że kurczę blade nie wiem na który się zdecydować. Tylko samym oglądaniem wrzuciłam do koszyka 4 sztuki za błahe 500 zł. Będzie trzeba się przyhamować i zakupić 2 próbne (różnych typów), a potem 1 na miesiąc, aż uznam że trafiłam na mój ideał. Jeszcze raz dzięki za wsparcie - idę spać w lepszym nastroju bo chyba mi się wykrystalizowało co i jak. A jak kupię to pochwalę się (lub zganię) na tym forum - szkoda że tak długo o nim nie wiedziała. A trafiłam tu przez sławną Panią Hanię, bo zainteresował mnie wątek :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 22:29 A jak sie zmierzylas _pod_ biustem? Zmierz sie bez stanika i bardzo ciasno, na wydechu. Nie dawaj zadnego luzu, naprawde zrob to ciasno :) Jesli jestes szczupla i to 78 wyszlo Ci z ciasnego mierzenia, to w brytyjskiej rozmiarowce bierz 75DD, a jesli z takiego mierzenia wyjdzie Ci mniej, to 70F. Na pewno nie bierz 80 z zadnej rozmiarowki :) Nie boj sie miski F "z zalozenia" - jest to zwykly rozmiar, a na tym forum jeden z najmniejszych. Jest w nim dostepnych mnostwo modeli, tyle, ze niekoniecznie w polskich zwyklych sklepach. Co do Bellissimy - generalnie polecam ten sklep, jest niezawodny i ma fajna obsluge, ale bardzo dlugie terminy dostaw, do czego sie zreszta otwarcie przyznaje (najczesciej 14-21 dni). Wiec jesli chcesz szybko, to zamawiaj z UK - doslownie w ciagu paru dni masz stanik w szufladzie, a i ceny sa czesto nizsze z powodu roznych fajnych wyprzedazy. Wymiana wiaze sie tylko z kosztem przesylki z Twojej strony - jest to ok. 15 PLN, za dostawe od nich juz drugi raz nie placisz. W Bellissimie cala procedura razem z wymiana moze Ci zajac dobrze ponad miesiac (np. dwa razy po 21 dni, a jeszcze wysylka od Ciebie do nich, to znowu plus pare dni...). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 22:41 Kasica, a mi się wydaje, że lepiej najpierw E, a nie DD. Bo bądź co bądź biust mierzony bez stanika (a tak wyszło to 96) ma ciut mniej niż w staniku :). Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 13.02.07, 22:48 Zalezy jaki biust i w jakim staniku :) Ale mozesz miec racje. Na poczatku to i tak troche loteria jest... Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 10:16 Idę dzisiaj postresować kobiety w sklepach z bielizną - ale jak mi któraś zapoda znany z przeszłości tekst, że skoro nie ma 75 E to może 80 D - ukatrupię wzrokiem na miejscu :( Najwyżej wezmę mniejszą miseczkę tylko po to aby sobie obwód (70 czy 75) sprawdzić. Mając tą wiedzę będę mogła podjąć ryzyko zakupu internetowego z 40% prawdopodobieństwem utrafienia w mój rozmiar przy pierwszym zakupie. Oj optymistka ze mnie ogromna biorąc pod uwagę Wasz bagaż doświadczeń!!! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 10:21 Jeśli trafisz do sklepów z polskimi markami to pamiętaj o tej różnicy jednego rozmiaru, jeśli chodzi o miseczki. Rozmiarówkę najbliższą angielskim firmom ma Triumph, bo w nim, w przeciwieństwie do firm polskich, występuje też DD. Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 11:27 Będę pamiętać - jeśli to będzie Tryumph to biorę na spróbę 75E lub 70F, jeśli polskie staniki to ... poruszam się w tych obwodach ale dawkuję sobie większe miseczki - naturalnie zakładając, że mnie Panie sprzedawczynie nie przepędzą ze sklepu za złośliwe roszczenia rozmiarowe, których przecież nie ma prawa być :) W każdym bądź razie dzięki serdeczne za pomoc, przyda się jak diabli. Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 13:29 Ja bym sobie dala spokoj z ganianiem po sklepach (chyba, ze sie lubi ;) Ja lubie - ale nie z perspektywa uzerania sie z brakiem towaru i niekompetencja sprzedawcow), tylko od razu zamowila w necie. Grozi Ci najwyzej zaplacenie 15 zl za priorytet do UK. A czas i nerwy to tez pieniadz :) Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 14:04 Macie rację - sklep mnie tylko znerwicuje i znów pomylę asertywność z agresją ;) Ale, ale napisałam zapytanie do Bellissima i dostałam błyskawiczną odpowiedź (wpierw 7 pytań głównych, na które rzetelnie i wylewnie odpowiedziałam, a potem sugestia rozmiaru). Tak więc zaproponowano mi - uwaga, bo ja aż struchlałam na początku - 70 FF !!!!!!! Biorąc pod uwagę werdykt Besame_mucho o 70G to muszę stwierdzić, że wreszcie udało mi się trafić na fachową poradę - tylko dlaczego trzeba to robić na forum i na odległość skoro powinno to być normalną kupiecką rzeczywistością typu wchodzę do sklepu z bielizną, nikt na mnie nie krzyczy, ekspedientka proponuje 10 różnych fasonów, w przymierzalni nie ma wyszczuplającego lustra, z głośników sączy się milusińska muzyczka wprawiająca mnie w tak dobry nastrój, że zapominam iż oszczędzam, albo mam inne wydatki i wybieram sobie 2 sztuki wiedząc, że za miesiąc wrócę tu ponownie aby sobie poszaleć i uzupełnić bieliźniarkę. Rozmarzyłam się, ale w końcu właśnie tak być powinno!!! Tak czy siak ryzykuję zakupy w necie - wpierw w bellissima wg ich doradzonego rozmiaru, jak się wygryzę z lekka, pozamieniam i dopasuję będę w ciemno zamawiała w sklepach angielskich. A tak na uboczu - czy znane są Wam np. sklepy internetowe ale niemieckie - ten język bardziej mam opanowany i gdyby było trzeba zwracać lub się dopytywać nie miałabym zbędnego stresu, a wiadomo że po 40-tce grozi to zawałem :) ??? Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 14:45 Szukajac sklepow sprzedajacych marke Ulla znalazlam taki: www.dessous-xl.com/ - maja Fantasie, Freye, Gossarda i rozne inne. Nie korzystalam - do tej pory kupowalam tylko w UK. Ceny w Euro - mysle, ze warto w przypadku brytyjskich firm porownac z cenami w brytyjskich sklepach, bo moga byc roznice. Zycze wygodnych 70FF-ek :) Odpowiedz Link
maat7 Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 15:13 Właśnie zaglądnęłam sobie na tą stronę i od razu poszukałam tabeli rozmiarów. Mają również "kalkulator" rozmiarowy - wystarczy wklepać swoje wymiary. No i zgadnijcie co mi wyszło (w końcu to strona z bielizną w dużych rozmiarach). Ano wyszło 80C :( Teraz przełknę złość godnie, ale wrócę na tą stronę jako doświadczony biust w dobrze dobranym staniku i wówczas sobie pooglądam ich warunki zwrotów, wymian, koszty przesyłki itp., itd. Naturalnie porównamy to sobie z cenami funtowymi i złotówkowymi (będę szukała tych samych modeli). Ale to dopiero po zebraniu doświadczenia. Dziś wieczorkiem (no ew. jutro jak mi się dzisiaj nie uda) siadam wygodnie przed kompem i wybieram sobie 2 staniczki w moim nowozapoznanym rozmiarze 70F - ciekawam czy będzie pasowało :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nic nie wiem 14.02.07, 15:18 maat7 napisała: > Właśnie zaglądnęłam sobie na tą stronę i od razu poszukałam tabeli rozmiarów. > Mają również "kalkulator" rozmiarowy - wystarczy wklepać swoje wymiary. No i > zgadnijcie co mi wyszło (w końcu to strona z bielizną w dużych rozmiarach). > Ano wyszło 80C :( a co mialo wyjsc, skoro (jak przypuszczam) wklepalas 78 pod biustem? trzeba bylo 70 wpisac ;) Odpowiedz Link
kasica_k i jeszcze o Niemcach 14.02.07, 15:20 maat7 napisała: > wrócę na tą stronę jako > doświadczony biust w dobrze dobranym staniku i wówczas sobie pooglądam ich > warunki zwrotów, wymian, koszty przesyłki itp., itd. Bedziemy wdzieczne za info na ten temat, zwlaszcza porownanie z Brytyjczykami. Podziel sie wiedza w swoim czasie :) Odpowiedz Link
maat7 Re: i jeszcze o Niemcach 14.02.07, 15:24 Jasne że się podzielę - mam wobec Was dług wdzięczności :) Odpowiedz Link
kasica_k buty 13.02.07, 22:46 Siostro. Nie tylko my tak mamy. Znajoma ma problem wrecz odwrotny - musi kupowac wszystko sznurowane, bo normalne jej sie ze stopki zsuwaja. Dla mnie nie do pojecia :) A przed laty ktos mi mowil, ze da sie w naszym pieknym kraju kupic buty firmy, ktora szyje rozne szerokosci. Miala stamtad normalne, eleganckie pantofle, w ktorych wreszcie bylo jej wygodnie. Nie bylo to ecco (ktore ma rozne szerokosci, ale zdaje sie dalece nie wszystkie do Polski sie sprowadza), ale rzecz jasna producent niepolski. Ale ze byl podowczas zupelnie nie na moja kieszen, wiec wyrzucilam nazwe z pamieci :( Odpowiedz Link
aska01 Re: buty 14.02.07, 20:01 Może osobny wątek o butach założymy?;) Bo stopy to druga para, która u mnie jest niewymiarowa - noszę 35. Najlepiej wąskie i małe (wysokie podbicie stopy do tego). Jako nastolatka dostawałam piany na ustach, szukając obuwia (lata 90-te, he he), i będąc odsyłana do działów dziecięcych. Rodzina na wycieczkach zagranicznych miała przykazanie: rozglądać się za butami. Rodzice nadal mają odruch wyszukiwania w sklepach najmniejszych rozmiarów. I teraz wyobraźcie sobie, jak to wygląda, jeśli stopy mam jak Chinki, a biust E (i patrząc znad niego nie widzę stóp ;)). Odpowiedz Link
elle-est-la dobranie rozmiaru - POMOCY 14.02.07, 20:22 witam, dzis rano cudem jakims (opatrznosc nade mna czuwa jednak) wytropilam to forum. I od rana z przerwami czytam watki zeby sie wprowadzic w temat. Matko kochana, nie jestem jedyna z wielkim biustem !!!! Nie wiem jakim cudem otaczaja mnie same drobno i srednio biusciaste kobiety przy ktorych ja wygladam jak mala kulka z dwoma balonami. Jedno wiem na pewno, nie mam w tej chwili ani jednego stanika dobrze dobranego ! Rozpacz, jak nie bulki pod pachami to na gorze sie co wylewa zeby sie nie wylewalo na gorze to podciagam do gory wtedy wylewa sie na dole, KOSZMAR. Prosze o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru i fasonu ! Wlasnie sie zmierzylam dokladnie. Pod biustem 92 cm, a w biuscie (mierzonym w staniku bo inaczej to nie bardzo wiem jak ! ) 120 cm. Mozecie sie domyslic Drogie Panie, ze przy takich rozmiarach i wykarmieniu dwojki dzieci biust moj stracil na jedrnosci i poddal sie dzialaniu grawitacji. Co radzicie??? Z nadzieja czekam na Wasze rady. Pozdrawiam i ......dzieki, ze jestescie !!!!! Odpowiedz Link
ekler.ka Re: dobranie rozmiaru - POMOCY 14.02.07, 21:02 z angielskich firm obstawiam cos okolo 85h.ale niestety tylko metoda prob i bledow jest niezawodna... :) Odpowiedz Link
elle-est-la Re: dobranie rozmiaru - POMOCY 14.02.07, 21:19 Tez mi tak zaczelo wychodzic - ok. 80 - 85 HH. Metoda prob i bledow, mowisz? Wiem, ze masz troche racji tylko, ze te proby sa dosc kosztowne :( Staniki dobrych firm to wydatek 150-250 zl. Ile mozna w ten sposob probowac. A w miescie w ktorym mieszkam nie ma duzego wyboru. Rozmiarowka konczy sie na DD :( Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasica_k Re: dobranie rozmiaru - POMOCY 14.02.07, 21:53 elle-est-la napisała: > Tez mi tak zaczelo wychodzic - ok. 80 - 85 HH. Jak 80, to J albo i wiecej, a jak 85, to H albo HH. Tylko nie 90. > Metoda prob i bledow, mowisz? > Wiem, ze masz troche racji tylko, ze te proby sa dosc kosztowne :( Staniki > dobrych firm to wydatek 150-250 zl. Ile mozna w ten sposob probowac. Do znudzenia mozna! Wysylka do UK to 15 zl za priorytet, a w kraju jest jeszcze taniej. Kazdy normalny sklep albo wymieni Ci biustonosz na inny rozmiar/model/kolor (o ile bedzie mial na stanie) albo zwroci pieniadze. Luzik :) Dzis odeslalam 5 stanikow. Slownie: pięć. Wszystkie ida do wymiany, z roznych powodow. Chyba zaloze osobny watek pod haslem "zwroty i wymiana", bo ten temat ciagle jest malo znany, zwlaszcza nowym osobom (witamy serdecznie :-)), a to przeciez podstawa naszych zakupow - przymierzalnia... Odpowiedz Link
maheda Witaj podobnorozmiarowa :) 14.02.07, 22:03 Ponieważ ja mam 87/120, to mogę chyba próbować wycelować w Twój rozmiar. Wg mnie powinnaś celować w brytyjski rozmiar 85GG i zobaczyć, jak będzie leżał. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie rozmiar odpowiadający Twojemu 85H jest "przestrzelony" i mam za dużą miseczkę. W niektórych modelach niektórych firm być może nawet (choćby sportowy Panache) 90FF (ten stanik akurat jest szyty do G, więc 90FF się znajdzie). Z biustonoszy z rozciągliwą gumką faktycznie próbuj 80tki, ale rozeznaj się najpierw tutaj, które staniki mają rozciągliwe obwody, a które nie. Odpowiedz Link
elle-est-la Re: Witaj podobnorozmiarowa :) 14.02.07, 22:13 :) Maheda, faktycznie jestesmy w baaardzo podobnym rozmiarze :) Przynajmniej biustowym ! Bo reszte mam doc nietypowa....wzrost siedzacego psa czyli 1m63, waga ho, ho....duzo za duzo, jakies 20 kg nadwagi ! dosc szczuple nogi, za to fatalny brzuch (wciecia w talii juz nie widac w tych walkach) no i ten bius gigant. Musze cos zmienic w kwestii stanika bo na ramionach mam juz doslownie szyny od wrzynajacych sie ramiaczek :( brzydko wyglada (nawet nie jestem pewna czy to zniknie pewnego dnia) i boli...Bola mnie tez plecy coraz czesciej.....Generalnie dosc paskudnie to wszystko wyglada... Kasica ma racje, nie pomyslalam, ze przeciez mozna zwracac jesli model nie pasuje ! No to zaczne probowac....Moze zaczne od Panache??? Przegldanelam juz strone Bellissima, rozmiarowka bardzo duza wiec na pewno cos znajde. Maheda....tak sie ciesze, ze ktos ma chociaz biust w podobnym rozmiarze jak moj ! Serdecznosci :) Odpowiedz Link
maheda :-) 14.02.07, 22:22 Rozmiarami to się pewnie tak bardzo nie różnimy ;-) Ja mam do zrzucenia jakieś 20 kg, może trochę więcej, mam 169 cm wzrostu, i jedno dziecko na stanie ;) A propos stanu - też go niestety nie mam, a raczej dobrze go chowam. Co do modeli biustonoszy - najpierw powiedz, czy chcesz mieć biust raczej "patrzący" na boki, czy zebrany i podany do przodu? Bo to różnie bywa... U mnie lepiej wygląda zebrany do góry i podany do przodu - robią mi się wtedy ładne okrągłe piersi, a cała sylwetka wygląda szczuplej. Dlatego właśnie zniechęciłam się do Tango Pure Panache'a, bo po pierwsze - są za wielkie miseczki (to by się jeszcze dało skorygować mniejszą miseczką), a po drugie - piersi mam naturalnie blisko siebie naturalnie osadzone, a w tym modelu rozłażą mi się na obie strony :( Generalnie polecam Ci kupowanie staników dobrze dobranych, to olbrzymia ulga dla kręgosłupa i ramion! Owszem, rowki na ramionach nie zniknęły mi po tych kilku tygodniach, ale nie są czerwone, i mam nadzieję, że pewnego dnia znikną całkowicie. Odpowiedz Link
elle-est-la Re: :-) 14.02.07, 22:30 Wlasnie poplakalam sie ze smiechu czytajac Twoj watek dot. wizyty w sklepie z bielizna :) Chyba sie przejde po miejscowych sklepikach i powkurzam panie ekspedientki. I dowiedzialam sie, ze jestes z Krakowa :) Ja tez jestem z Krakowa, tylko los mnie rzucil prawie 3 lata temu na mazowiecka ziemie i mieszkam cholera w Radomiu. No, ale mialo byc o stanikach :) ogladalam ten model Tango ! ladnie wyglada na zdjeciu....no ale jak w realu to nie wiadomo. Oczywiscie, ze biust wolalabym miec, jak Ty to napisalas uroczo "w gorze i podany do przodu" :) jest tak duzy, ze i tak go nie ukryje wiec niech chociaz dumnie i ladnie sie prezentuje ! Czy masz juz jakies wyprobowane modele z ktorych jestes zadowolona? Odpowiedz Link
maheda Jestem nowa 14.02.07, 22:54 zarówno w Krakowie, jak w swoim rozmiarze... Dlatego mam tylko 3 staniki, z których żaden nie jest bez zarzutu :-) Pierwszy i najstarszy (kilka miesięcy) to Panache 85G - super mi się w nim chodzi, bardzo wygodny, ale oczywiście do sportowych ciuchów. Nie jest na mój biust dobry, bo ma za małe miseczki, ale cóż... Za to obwód pod biustem jest na mnie dobry, więc gdybyś kiedykolwiek kupowała, to 90tkę (ang. 40) www.herroom.com/Panache-PS-Sport-Bra,pana01-2001,4.html Drugi to Luna z Avocado (którą przestają produkować, więc w sklepie są tylko smętne jej resztki), stanik średniozabudowany 85F - w tym póki co najładniej wygląda mi biust, mimo, że miseczka jest ewidentnie za mała: www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=luna&nr=2& Planuję w związku z tym kupno Glamoura 80G albo 80H, który też ma za duże miseczki, podobnie jak Luna: www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=glamour& Wszystko o rozmiarach i miseczkach Luny znajdziesz w wątku o wymianie nietrafionymi zakupami, bo kupiłam ją od Kasicy. No i trzecim - najnowszym - zakupem jest Panache'a Tango Pure (kolor Nude): tinyurl.com/2zbl3h Kupiłam rozmiar 80J, którego miseczka jest na mnie za duża, a z tego, co powiedziały mi panie w sklepie, zmniejszenie miseczki niewiele da :/ Więc po prostu model nie dla mnie - piersi mam z zezem rozbieżnym, jak to któraś z Foremek ładnie ujęła. Odpowiedz Link
elle-est-la ladne kwiatki ! 14.02.07, 23:08 No to widze, ze zakup stanika dopasowanego jak nalezy, przypomina - przynajmniej na poczatku - droge przez meke. Mam nadzieje, ze starczy mi cierpliwosci. ALe cel jest tak necacy, ze podejme to wyzwanie :) Od jutra rozpoczne analize roznych modeli w moim rozmiarze. Zaczne od 80 HH jesli dol stanika bedzie sie rozciagal (zgodnie z Twoja rada) lub 85 jesli mniej rozciagliwy. Swoja droga co ja bym dala zeby znow wrocic do mojego D....ale to juz raczej nierealne. Jak przestalam karmic to moj biust zostal w rozmiarze gigantycznym i nawet jak chudne to on jakos tak leniwie reaguje.... Odpowiedz Link
kasica_k Re: ladne kwiatki ! 14.02.07, 23:18 elle-est-la napisała: > No to widze, ze zakup stanika dopasowanego jak nalezy, przypomina - > przynajmniej na poczatku - droge przez meke. Mam nadzieje, ze starczy mi > cierpliwosci. Ee, luzik, nie jest tak zle. Tylko dobrze jest miec troche funduszy na poczatek - zeby bylo szybciej, zamawiasz od razu kilka egzemplarzy w roznych rozmiarach, a nawet kilka modeli, i mierzysz, mierzysz, mierzysz. I odsylasz, co nie pasuje. To tak, jakbys idac do przymierzalni zostawiala rownowartosc u sprzedawczyni, a potem odbierala - tyle, ze chwile dluzej musisz wytrzymac bez tej kasy :) Z brytyjskich sklepow towar potrafi przyjsc w 3 dni od zlozenia zamowienia. W tamta strone potrafi isc i tydzien, niestety - wiec cala procedura ze zwrotem zajmuje jakies 10 dni, czasem wiecej. Jesli zwracasz towar, to dostajesz zwrot pieniedzy w momencie, gdy towar dotrze z powrotem do sklepu. Na samym zwrocie tracisz niestety koszty wysylki, gdyz nie sa one zwracane razem z wartoscia towaru. Dlatego warto wymieniac :) Odpowiedz Link
maheda Uhum, albo 85GG. 14.02.07, 23:27 Albo - jeśli 90tka (niektóre dziewczyny mówią, że Panache Salsa jest bardzo ścisła), to wtedy FF. Kurcze, ale masz się fajnie, że masz możliwość dobrania rozmiaru, w którym będzie Ci coś pasować poniżej G - tam już jest spory wybór... Odpowiedz Link
elle-est-la albo, albo..... 14.02.07, 23:35 i w tym rzecz....tak jak napisala Kasica....trzeba na poczatku zainwestowac i ierzyc, mierzyc, mierzyc.....Strasznie mi sie podoba model Lily 6100 Fantasie..Duzy wybor w rozmiarach i wyglada na taki co to wlasnie zbierze " do kupki" rozjechany biuscik....Jak myslisz??? Odpowiedz Link
maheda Uhum, wygląda na taki. 14.02.07, 23:41 Ale jak to będzie wyglądało, to zobaczysz dopiero na sobie ;-) Daj znać, jak przymiarka... Odpowiedz Link
kasica_k Re: albo, albo..... 14.02.07, 23:43 Lily jest fantastyczna. Ale od G w gore ma troche inny fason, niz ja mam, wiec niech sie wypowiedza dziewczyny, ktore go maja. Zajrzyj do watku Fantasie. Odpowiedz Link
maat7 Re: albo, albo..... 15.02.07, 10:03 To ponownie ja - tylko już trochę mądrzejsza. Wczoraj byłam w centrum handlowym i kątem oka przyuważyłam 2 sklepy z bielizną Tryumph + Lejaby. Oczywiście poczułam się zaproszona i w Lejaby Pani na mój niewinny wymóg 70 FF przeprosiła bo największą miseczkę miała F ale z 85 miała też spory wybór (aż 3 sztuki :) miseczek E. Wzięłam wszystko i w przymierzalni doznałam olśnienia wtórnego - muszę mieć obwód 70 bo pięknie przylega do ciałka (a to całe 10 cm, ale cuda czyni) i muszę miec miseczkę FF lub G, ale o G to już w tym sklepie pomarzyć można. Sprzedawczyni bardzo uprzejma i kompetentna, przyznała mi rację że biust wybija w E górą, choć trochę nerwowo próbowała mnie przekonać że pomimo to ładnie jest i może jednak 75 - ot instynkt handlowca. Ja zimna jak skała pytam kiedy będzie większa rozmiarówka, a ona na to, że niestety nie wie bo Szefowa sporadycznie kupuje większe staniczki gdyż zainteresowanie jest mierne (chyba ze względu na cenę bo średnio 250 -300 za stanik, a w necie to za to można sobie poszaleć:) Potem wdepnęłam do Trumpha i ... zacytowałam to forum Ach, czyli Wasz sklep jest do D :) Pani mnie nie do końca zrozumiała, ale chyba pojęła że nie mówiłam to zbyt przyjaznym tonem. Mniejsza o to - teraz sobie poszukałam ładne staniczki w necie, za chwilę posprawdzam wątki co Wy o nich pisałyście, a potem 3 sztuki lądują w moim koszyczku i mam nadzieję, że choć 1 będzie trafiony bo już mi strasznie źle jest w mym starym miażdżącym pseudostaniku :( A propos wątku zakupy i zwroty - przyda się jak diabli bo my Nowe mamy sporo obiekcji, ale najważniejszy jest ten 1 raz potem to z górki pójdzie. Ja osobiście wszystkim poszukującym rozmiaru polecam (prócz Was Boskie Kobiety z tego forum) wysłać zapytanie do Bellissima - odpowiadają szybko i rzetelnie. No to buszują i kupuję i naturalnie później zrelacjonuję :D Odpowiedz Link
natder Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 11:11 z Ewy Bień - cztery biustonosze w dwóch rozmiarach 70F i 75E. Otworzyłam paczkę i pierwsza myśl: „kurde, jakie wielkie staniki” ;-))) Na oko stwierdziłam że te większe to odesłania. Poprzymierzałam i jak zwykle okazało się że praktyka daleko od teorii ;-D Otóż: MARANTA-E KREMOWY 70 F – bardzo łądny miękki stanik, obwód chyba ok. to znaczy to co ma przylegać do klatki przylega . Chociaż zastanawiam się czy 65 nie byłby lepszy...Ramiączka szerokie i elastyczne. Miski dziwne – sięgają bardzo wysoko a ja nie mam czym wypełnić górnej części miseczki, która się marszczy i odstaje od piersi. Do odesłania :-( AZUL RÓŻOWY 70 F – identycznie jak powyżej :-( Te dwa modele chyba nie dla mnie, jam płaska przy klatce a biust jest niżej. Sprawdzę jeszcze z ciekawości czy nie mają tych modeli w innym rozmiarze – ale nie wiem w jakim? 70E? 65F? Mimoza 75 E – też miękki, obwód raczej za duży, to znaczy teraz jest ok. ale wiadomo – rozciągnie się. Za to miska jest w porządku, nic nie odstaje, pierś ładnie ją wypełnia. Założyłam dopasowaną bluzkę - na tym biustonoszu wygląda dobrze, piersi podniesione no i nic mi nie wyłazi, żadnych bułek. Sprawdzę czy nie mają go w rozmiarze 70F - jak nie mają chyba go sobie mimo wszystko zostawię :-) Aries 75 E – jedyny Push Up jaki zamówiłam – ma zdecydowanie ciasny obwód! Oceniłabym go na zdecydowanie mniejszy niż w 70E więc w praktyce jakieś 65? i co za niespodzianka – piersi ładnie ułożyły się w misce :-) Żadnych bułek. Mimo żarówiastego koloru zostaje. Aha ja mam dość szeroko rozstawione piersi i raczej wolę by w biustonoszu też tak pozostało czyli nie szukam push-upa który mi biust zbierze do środka na tyle by piersi się się ocierały o siebie. Pod dopasowaną bluzką też wygląda dobrze. Jest szansa że jak się schylę nic nie wyskoczy znienacka ;-) Do uprawiania sportu się nie nadaje na pewno, ale podbiegnać do dziecka chyba dam radę ;-) Aha był jeszcze prezent w paczce, stringi z okazji Walentynek, na opakowaniu jest napisane że to rozmiar M ale na moje oko ja się w nie nie wcisnę, chyba podaruję je córce... no chyba że każą odesłać. Nie ma w paczce niestety oprócz rachunku żadnego świstka odnośnie zwrotów, będę musiała wystosować maila. Ech te rozmiary... bądź człowieku mądry i pisz wiersze ;-) Odpowiedz Link
maat7 Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 11:17 A moje zostało właśnie złożone w Bellissima :) Postanowiłam zgarnąć po 1 staniku ze wszystkich 3 omawianych na tym Forum firm: Panache - Samba Baby Pink, Freya - Fio, Fantasie - Belle. Wszystkie wzięłam w 1 rozmiarze 70FF, aby potem mieć ew. skalę porównawczą. No to teraz czekam - skłamałabym mówiąc że cierpliwie :D Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 11:29 Oj, to niestety muszę Cię zmartwić - w Bellissimie możesz trochę poczekać. Zależy od tego, czy staniki, które zamawiałaś, to były te dostępne w przeciągu 3-5 dni, czy 14-21. Te 3-5 rzeczywiście wysyłają błyskawicznie, ale na te drugie można dłuugo czekać (a jak zamawia się jednocześnie te 3-5 i 14-21 to z wysłaniem wszystkich czeka się, aż całe zamówienie będzie skompletowane). Ja zamówiłam dwa trzeciego stycznia i jeszcze nie mam (ale u mnie termin się wydłużył też dlatego, że w międzyczasie, jakoś w połowie stycznia, zmieniłam rozmiar jednego z zamawianych staników i musieli wysyłać kolejne zamówienie do Anglii). Jeśli chodzi o te moje zamówione staniki to mam już jakąś manię - sprawdzam maila co chwila, czy aby mi nie wyślą wiadomości, że staniki już są :))). Odpowiedz Link
maat7 Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 11:36 Ja też sobie poczekam bo wszystkie mają 14-21 dni roboczych :( Niestety te fasony które mi się podobały połączone z moją rozmiarówką były wyłącznie w tym dłuższym czasie realizacji, no i nic w ramach promocji dla siebie też nie znalazłam. Ale wiem, że poczekam, choć szczerze sądziłam, że może uda im się skompletować to trochę wcześniej. Maila tak i tak sprawdzam codziennie, a tym razem zapodałam sobie płatność przelewem, więc dodatkowo wydłużę moment wysłania o ok. 2 dni, ale w międzyczasie może uda mi się nabyć coś na avocado :) od ręki. I pomyśleć że cała ta akcja zakupowa tylko po to aby znaleźć swój rozmiar :) Ale jak już zdam do 1 klasa (bo mój aktualny stan wiedzy oceniam na żłobek lub conajmniej przedszkole :) to zapuszczę się do UK i pościągam wszystko co będzie na promocjach i ... dodatkowo zmieści się w moich możliwościach finansowych (a te niestety wyznaczają mi czasami granicę wbrew mej silnej woli). Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 14:28 Hurra, dostałam maila z prośbą o przelew, bo staniki już czekają :)))! Życzę i Tobie, żeby się szybko udało :-). Odpowiedz Link
maat7 Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 14:49 Cieszę się z Tobą, ale dla odmiany teraz "oblazły" mnie straszne wątpliwości i jestem bliska płaczu i histerii - nie śmiejcie się ze mnie, ale prawdę mi musicie powiedzieć. Skoro dotychczas wbijałam swój biust w miseczki D i nawet ładnie wyglądały pod bluzką (mężowi się podobały, mi również ;) to jak teraz dostanę miseczkę FF to znaczy że wszystkie bluzki będą mi za małe w biuście :( Kurka tak walczyłam ze sobą aby schudnąć (udało mi się zjechać 15 kg i w biuście też poszło a zwis smutny był gratis mimo ujędrniania itp.), że jeśli teraz moje bluzeczki w ukochanym rozmiarze 40 (a było już w najlepszych czasach 46) nie będą mi pasowały to ... no właśnie co!!!!!!!!!?????? Denerwować się, odwołać zamówienie, wciskać sie w D i udawać, że jest fajnie, nie przejmować się luzami w obwodzie - CO ROBIĆ??? Mówcie jak jest na prawdę - zwiększając miseczki muszę wymienić garderobę, czy biust wreszcie ładnie mi się ułoży i nie będzie większy???? Piszcie bo znerwicuję się doszczętnie - dlaczego ja w ogóle o tym pomyślałam, ale to jest tak jak czasami siedzi się w pociągu czy samolocie jadąc na wakacje a tu zapala się lampka kontrolna pt. czy wyłączyłam żelazko :) Wiecie o czym mówię? Odpowiedz Link
maheda Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 14:55 Przecież obwód biustu Ci się nie zmienia tylko dlatego, że masz inną literkę w miseczce :) Owszem, niektóre bluzki moga się z deka rozłazić na biuście, ale nie powinnaś mieć większych problemów (moim zdaniem). Tak jest przynajmniej u mnie - te koszule, które mi się wcześniej rozchodziły na biuście, to mi się rozłaża dalej. A te, które się nie rozłaziły, bo były elastyczne, to się nie rozłażą :) Odpowiedz Link
maat7 Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 15:04 Czyli nerwicuję się dla sportu :) Uffff Chyba do momentu kiedy nie założę nowych staników i się naocznie nie przekonam, że warto było (czekać i wreszcie się uświadomić) to będę tak się miotać pomiędzy czarnymi scenariuszami a euforią, że nie zdeformuję sobie biustu na fest! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 15:13 Przede wszystkim, tak jak napisała Maheda, Twój biust będzie taki jak był, tylko ładniej ułożony. A dla takiego zupełnego uspokojenia - większość bluzek powinna leżeć lepiej niż wcześniej. Teraz Twój biust będzie zebrany z przodu, a nie rozepchany na boki. Z takim biustem wygląda się o wiele szczuplej, bo taki, który jest rozepchnięty na boki powoduje, że dużo ciuchów zaczyna się układać tak, że ciało wygląda jak jakiś dziwny klocek ;-). Ja się jakiś czas temu tu na forum zachwycałam, że mierzyłam ubrania, których bardzo dawno nie nosiłam i teraz, w dobrze dobranych stanikach, okazało się, że wyglądam w tych ciuchach dobrze, a kiedyś mi się wydawało, że fatalnie. Dobrze leżący stanik to podstawa dobrze leżącej bluzki, sukienki, swetra, żakietu, kurtki i wszystkich innych ubrań :-). Odpowiedz Link
maat7 Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 15:21 KOCHAM WAS KOBIETY :) Jeśli będzie ładniej to super, mi natomiast wystarczy że nie będą mi wystrzeliwały guziczki odpruwające się od bluzki (ot taki prześladujący mnie obrazek ;) Wiem, wiem, że moje pytanie mogło nie być logiczne, ale wiadomo kobieta płochliwą być się wydaje. Odpowiedz Link
maheda Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 11:30 > MARANTA-E KREMOWY 70 F – bardzo łądny miękki stanik, obwód chyba ok. to z > naczy > to co ma przylegać do klatki przylega . Chociaż zastanawiam się czy 65 nie > AZUL RÓŻOWY 70 F – identycznie jak powyżej :-( > Te dwa modele chyba nie dla mnie, jam płaska przy klatce a biust jest niżej. > Sprawdzę jeszcze z ciekawości czy nie mają tych modeli w innym rozmiarze – > ; ale > nie wiem w jakim? 70E? 65F? Ja bym celowała w 65F, ale może być i tak, że ten model jest nie dla Ciebie. > Mimoza 75 E – też miękki, obwód raczej za duży, to znaczy teraz jest ok. No to przynajmniej jeden trafiony :))))) > Aries 75 E – jedyny Push Up jaki zamówiłam – ma zdecydowanie ciasny > podbiegnać do dziecka chyba dam radę ;-) Nie sprawdzałaś? Spróbuj poskakać w nim, poschylać się i przebiec podaj kilka kroków :) Odpowiedz Link
natder Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 12:00 Maheda, oczywiście że sprawdzałam jak się zachowują kiedy się ruszam ;-) W tych dwóch miękkich 70F - tragedia - być może są za wysoko zabudowane jak dla mnie. W push-upie w porządku, dziecko pod bokiem ale nie chcę jej straszyć, jeszcze córce uraz jakiś zostanie ;-))) Dwa odsyłam już teraz, w to miejsce każę przysłać Mimozę 70 F, porównam i wybiorę ten z ciaśniejszym obwodem a większy odeślę. A poza tym właśnie zauważyłam...która mi sprzątnęła z przed nosa tego Corina z "intymnej.pl"??? ;-))) Odpowiedz Link
maheda Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 12:08 > dwóch miękkich 70F - tragedia - być może są za wysoko zabudowane jak dla mnie. Czemu tragedia? Odpowiedz Link
natder Re: Przyszło moje zamówienie 15.02.07, 12:19 Tragedia bo w zasadzie na pierwszy rzut oka można by stwioerdzić że nie jest źle bo nie są "dużo za duże" - ale jak sie zaczęłam ruszać to piersi wyglądały jakby je ktoś potraktował tłuczkiem do mięsa i zrobił z nich filety ... Odpowiedz Link
maheda Czyli co, za bardzo się ruszają w tych miseczkach? 15.02.07, 12:25 Jeśli latają luzem na wszystkie strony, to może trzeba by zmniejszyć miseczkę? Odpowiedz Link
natder Re: Czyli co, za bardzo się ruszają w tych misecz 15.02.07, 12:32 Jeszcze nie miałam czasu dokładnie przejrzeć strony producenta, komputer mi się ciągle wiesza ale - jednego z tych biustonoszy - Maranty-E widzę że już nie ma w ogóle. Sprawdzę jeszcze co z drugim ale jak na mój nos - te fasony są za wysoko zabudowane. I zastanawiam się właśnie czy wiemieniać je na coś innego czy po prostu poprosić o zwrot kaski i wydać ją w innym sklepie ;-) Odpowiedz Link
kasica_k Załóż wątek o Ewie Bień 15.02.07, 13:34 U nas kazdy producent ma swoj :) I tam wymieniamy sie informacjami o poszczegolnych modelach. Twoje informacje bardzo sie przydadza innym dziewczynom, a w oddzielnym watku beda latwiejsze do odszukania, ponadto doda sie go do spisu producentow. Odpowiedz Link
natder Re: Załóż wątek o Ewie Bień 15.02.07, 14:02 Gdzieś taki wątek już chyba był bo znalazłam go przez wyszukiwarkę kiedy szukałam info o tym producencie - postaram się go znaleźć i wkleić swoje posty. A zanim jednak odeślę biustonosze szczęściem przypomniało mi się - jestem dziś umówiona z koleżanką z okacji Tłustego Czwartku, na 110% wciska się w 80D, więc wezmę te staniki niech przymierzy :-) Jako gratis dostanie też prelekcję nt. rozmiarów biustonoszy ;-) Smacznych Pączków :-) Odpowiedz Link
kasica_k Re: Załóż wątek o Ewie Bień 15.02.07, 14:27 natder napisała: > Gdzieś taki wątek już chyba był bo znalazłam go przez wyszukiwarkę kiedy > szukałam info o tym producencie - postaram się go znaleźć i wkleić swoje > posty. No popatrz, taka bylam porządkowa, a nie zauwazylam, ze watek juz jest :) > Smacznych Pączków :-) I dobrze odzianych :)) Odpowiedz Link
alija_2 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.02.07, 13:18 Jak w temacie - pod biustem 73, w: 92 lub 91 (w staniku). Co polecacie? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.02.07, 13:27 Ja bym początkowo celowała w 70DD albo 65F (ewentualnie 70E / 65FF, ale te mogę być odrobinę zbyt duże, zależy na ile luźno trzymałaś centymetr mierząc biust) Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.02.07, 13:30 Chyba lepiej w te mniejsze celować na początek. 70DD albo 65F w rozmiarach brytyjskich. Odpowiedz Link
helen_paar Re: to ja już kompletnie nie wiem jaki mam rozmiar 16.02.07, 20:41 wyszło mi że pod biustem mam 87, a w biuście tak jakoś 104 - choć nie wiem jak to mierzyć - w staniku czy bez - jaki ja mam rozmiar???? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: to ja już kompletnie nie wiem jaki mam rozmia 16.02.07, 22:11 Obwód biustu powinno się mierzyć w staniku, pod biustem lepiej bez. Jeżeli mierzyłaś w staniku, dosyć luźno trzymając centymetr i wyszło 104 to polecałabym 80E. Jeżeli bez, albo nie trzymałaś miarki luźno, to trzeba dodać kilka centymetrów, więc bardziej 80F. W 85 bym raczej nie celowała, bo te zaledwie dwa centymetry różnicy mogą nie utrzymać biustu jak trzeba. Chyba że masz taką budowę, że żebra są ustawione na tyle szeroko, że 80 będzie Cię zdecydowanie zbyt mocno opinać - wtedy 85D/DD Odpowiedz Link
anna-pia Re: to ja już kompletnie nie wiem jaki mam rozmia 16.02.07, 22:21 besame.mucho napisała: > Obwód biustu powinno się mierzyć w staniku, pod biustem lepiej bez. > Jeżeli mierzyłaś w staniku, dosyć luźno trzymając centymetr i wyszło 104 to pol > ecałabym 80E. > Jeżeli bez, albo nie trzymałaś miarki luźno, to trzeba dodać kilka centymetrów, > więc bardziej 80F. > > W 85 bym raczej nie celowała, bo te zaledwie dwa centymetry różnicy mogą nie ut > rzymać biustu jak > trzeba. Chyba że masz taką budowę, że żebra są ustawione na tyle szeroko, że 80 > będzie Cię > zdecydowanie zbyt mocno opinać - wtedy 85D/DD Najlepiej przymierz i takie, i takie - ja mam pod 77 i noszę 75, i jest dobrze (mam staniki 3 różnych firm). Odpowiedz Link
maheda Jednak 77 i 87 to jest różnica. 16.02.07, 23:21 Mam 87 pod biustem i 85 dobre jest na mnie dobre jedynie w sportowym Panache, a zastanawiam się, czy to nie tylko dlatego, że fiszbiny mi nie przylegają do mostka. Bierz 80tki, dziewczyno. Od nich zacznij. Odpowiedz Link
helen_paar widzę, ze żyłam w nieświadomości.... 17.02.07, 07:42 a mi panie w sklepach proponowały zazwyczaj 85-90 B-C - i zawsze to było złe i niewygodne; dziekuję - i widzę że jeszcze mam dużo nauki przed sobą - idę próbować 80E i okolice :) Odpowiedz Link
jelonka7 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.02.07, 16:36 hej. dopiero dziś znalazłam ten temat, dziewczyny pomocy,moje rozmiary pod biustem 73cm a w biuscie 80 cm do tej pory kupowałam z triumfa biustonosze 70d a po tym forum wnoskuję ze powinnam kupować 65 e lub f czy dobrze myśle??????????? pomocy to moj pro blem od wieków ,ze biust nie układa isę jak należy Odpowiedz Link
jelonka7 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.02.07, 16:38 dziewczyny poprawka pod biustem 73 cm a w biuscie 88 cm (pomyliłam się) jaki rozmiar biustonoszy powinnam kupować???????????????????? błagam pomocy Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.02.07, 18:06 70D/65E. Co dokładnie jest nie tak z tymi 70D, które masz? Odpowiedz Link
m.plitnik Re: Dziewczyny z Gdanska plizzz 19.02.07, 09:12 Przepraszam,z e tutaj sie wcinam, ale mam wrazenie ze do watku sklepów nikt nie zaglada. Dzisiaj jadę do Wrzeszcza,a le kompletnie nie wiem jak trafic do sklepu Belissimy;-(Na stronah nigdzie nie ma namiarów. Eklerka, jestes??? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Dziewczyny z Gdanska plizzz 19.02.07, 18:50 Z tego co ja wiem, to tego sklepu już niestety nie ma. Ale nie jestem z Gdańska, więc niech ktoś mnie ewentualnie poprawi. Odpowiedz Link
ekler.ka Re: Dziewczyny z Gdanska plizzz 19.02.07, 19:01 no z tego,co ja sie orientuje,to sklepu juz rzeczywiscie nie ma,nawet zdjeli informacje o nim ze strony... Odpowiedz Link
m.plitnik Re: Dziewczyny z Gdanska plizzz 19.02.07, 19:46 Buuuuu, no i lipa w 3 miescie juz nie ma Panache?Charnosa?Batory mi pozostaje?Ja dzisiaj wróciłam z jednym łupem. Dzielnie wmaszerowałam do sklepu i poprosiłam 70F Pani przeswidrowala mnie wzrokiem, na zasadzie, no, "a ta to sobie dodaje";-)Radosnie mnie poinformowała, ze wlasciwie to nie ma nic! Widzac moja desperacje zaczęła poszukiwania i wygrzebała jedna sztukę 70F czarna w wielkie czerwone róze. Wulgarną do bólu. Pewnie znacie ten stan, ze jak juz cos pasuje, to i kolor przestaje miec znaczenie. Triumfalnie wymaszerowałam, zademonstrowałam idealnie lezacy stanik;-)Przy okazji trafiłam na "balkoniki" rozpoznane dzieki Kasicy i...zaczęlo se u mie zgubna kolejna namietnosc. Wbiłam sie w taki tylko podtrzymujacy, lekko usztywniany od dołu i....oniemiałam z zachwytu. Wielki, pieknie ułozony biust. Prawde mówiac przy podskokach miałam obawy czy nie wypadnie, aled la takiego efektu, jestem w stanie załozyc ze skoków nie bedzie. Niestety kolor delikatnie mówiac "sraczkowaty" tu sie juz nie przemogłam;-(Szukam teraz w necie i du..a nie ma, sa tylko do D;-(albo takie juz bardziej zabudowane. Wiem, wiem, smiejecie sie ze mnie, ale Wy juz macie biusty, a ja ciagle chciałabym wiecej;-)ten moj F naprawde jest skromny. Nie rozumiem afery z rozmiarami, jak mozna nie robic takich troszke wiekszych staników????Mam wrazenie,z e kiedys D to było D znacznie wieksze niz teraz. Ufff, ide szukac dalej, juz nawet jestem skłonna wydac spora kase, byle by sie znalazł. Odpowiedz Link
m.plitnik Re: Dziewczyny z Gdanska plizzz 19.02.07, 19:46 Dzobrze ze nie szukałam;-)Dziekuje Odpowiedz Link
natder Koszulka dla Biuściastej ;-) 05.03.07, 14:51 No dobrze, Moje Drogie, wzbogacona o wiedzę z tego jakże pożytecznego forum gromadzę bieliznę w odpowiednim rozmiarze i co? I napatrzyłam się na te tiule, koronki i satyny w sklepach internetowych i ja też takie chcę! No jest w czym wybierać: koszulki krótkie i długie, przezroczyste i kryjące, odcięte pod biustem i lejące, ze stringami, szortami, długimi spodniami, jednym słowem: czego grzeszna dusza zapragnie! ;-) Tylko jak dobrać rozmiar koszulki jak generalnie ciało mam rozmiarze M i dość mały obwód pod biustem ale biust jest hmmm - nie od kompletu? ;-))) No nie chcę mieć przecież bułek ani nad ani pod ani z boku koszulki ;-) Podzielcie się doświadczeniem jeśli kupujecie koszulki - do spania i nie tylko ;-) Za moment Dzień Kobiet, w związku z czym mam zamiar sprawić sobie taki prezent do czego oczywiście i Was serdecznie namawiam :-))) Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 08:53 Witam Was serdecznie! Mam problem, wiadomo jaki...zmierzyłam swoje obwody i są takie pod biustem 68 w biuście 81. Wiem, że to niewiele. Od zawsze noszę staniki 70 c, od roku 70b - marka triumph. Wiem wiem, za luzne w obwodach. Napisałam do Bellisimy i Pani Monika, jeżeli dobrze pamietam imię, na podstawie moich odpowidzi, dobrała mi rozmiar 60 e! Mam wątpliwości czy z tą miseczką to nie jest pomyłka, bo przyznam szczerze, że moja przygoda z tym sklepem zaczęła się od pytania czy freya zeta rozmiar 65c nie będzie za duża w misce! Z triupha c jest za duże, nie wiele ale jednak a b ciut za małe...i mam pytanie czy zamawiać tak jak ta Pani doradziła, czy próbować tę fraye - jest w bardzo atrakcyjnej cenie. pozdrawiam miszelina Odpowiedz Link
ekler.ka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 09:15 przy 68 cm pod biustem rzeczywiscie proponowalabym ci raczej 60 niz 65,chociaz to zalezy od firm,modeli itd...ja bym probowala jakies 60d, 65c...tak wypada z tabelki bellissimy,chociaz oczywiscie z tabelkami roznie bywa ;) Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 09:21 Dziekuję za radę! Z tabelki to e jakoś nie bardzo pasowało. Spróbuję d. Może w koncu będę miała stanik dopasowany a nie "taki bo innych nie ma". Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 09:25 Przede wszystkim pamiętaj, że miseczka C miseczce C nierówna. Miseczka C NIE jest taka sama we wszystkich obwodach, jakby doczepiana wciąż taka sama do coraz szerszych pasów pod biustem. Miseczka C dla obwodu 110 wydałaby Ci się mega olbrzymia, zaręczam, podczas, gdy miseczka C dla obwodu 60 wyda się śmiesznie mała i taka, w którą na pewno niczego nie zmieścisz ;) Jeśli miseczka C Triumpha dla obwodu 70 jest dla Ciebie luźnawa, to może spróbuj 65C z freya, a potem myśl dalej? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 09:44 Z tym obwodem do do końca nie wiadomo. Ja z niewiadomych przyczyn zaczęłam chudnąć i teraz mam pod biustem dokładnie tyle co Ty. 65 jest na mnie dobre, na najluźniejszą haftkę. Także to indywidualna sprawa - może Ci przypasować 65, a może 60. Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 10:21 hm... nie ma wyjścia trzeba próbować. Jeszcze raz dziekuję. Napisze wieczorem co zdecydowałam i jakie złozyłam zamówienie. Szkoda, że dostepność staników w bellisimie jest taka rózna, kombinowałam tak..zamówić ten z promocji - freya zeta 65c i drugi 60d - fasonu jeszcze nie wybrałam. Tyle tylko, ze jedna dostawą jest to kłopotliwe, chyba, że bedę czekać na ten dostepny za miesiąc. pomyslę.. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 11:26 Popieram besame. Ja też mam pod biustem jakieś 67-68 cm i nie zamierzam nosić 60, bo 65 jest dobre. Przy tym obwodzie pod biustem raczej nie ma szans, że masz na żebrach coś więcej niż skórę, no chyba że masz bardzo, bardzo drobny kościec. A jak się już przekonaliśmy dziewczyny bez tkanki tłuszczowej na żebrach nie powinny szarżować ze zmniejszaniem obwodu :) Pani z bellissimy przy małych obwodach chyba jednak trochę "przedobrza". Odpowiedz Link
songor Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 10:49 No dobra dziewczyny to i mnie pomozcie bo juz nie mam sily ;) Pod biustem 65,5cm w biuscie 88-89 mam 65E Fayreforma i zaraz po zalozeniu (czyt. dobrym ulozeniu) robia mi sie buleczki lekkie ALE :( dla porowniania (czekajac na 60G zalecone przez pania z bellisimy) kupilam sobie na allegro 65F Panache Daisy i moj biust w nim tonie ;) [mala reklama piekny niebieski Daisy 65F do sprzedania ;)] swoja droga kiedy zamawialam Fayreforma o ile mnie pamiec nie myi mialam tez do przymiarki 65DD Daisy i tez mi sie jakos tak marszczyl, ale wtedy uznalam (po przymierzeniu wiekszego rozmiaru) ze to z zamalosci miski ;) A moze po prostu Daisy ma duze??? Kolejny problem ze potrzbuje waskei U bo jak zdjemuje stanik to widac lekkie odcisniecie i niestety fiszbina pod pacha jest ok 1 cm za "koncem piersi" ze sie tak wyraze, ale z przodu mi sie w te piers wpijaja (musza byc chyba naprawde bardzo blisko siebie z przodu zeby sie nie wpijaly) i przy tym rozwiaznaiu sie robia bulekzi wiec to chyba nieza duzy rozmiar tylko jednak to U za szerokie, dobrze mysle? Wiec pomozcie pomozcie pomozcie i dajcie namiar na firme i model ktory wartoby sprawdzic co by pasowal :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.02.07, 11:51 songor napisała: > No dobra dziewczyny to i mnie pomozcie bo juz nie mam sily ;) > Pod biustem 65,5cm w biuscie 88-89 Mam dwa centymetry więcej pod biustem i jeden-dwa więcej w biuście, więc prawie tyle samo :) > ALE :( dla porowniania (czekajac na 60G zalecone przez pania z bellisimy) Hmm, a mi poradziła 60FF - coś mi się nie zgadza... Ale już wiem, że najlepsze jest jednak 65F, czyli w Twoim wypadku pewnie właśnie 60G lub 60FF przy większych miseczkach. > kupilam sobie na allegro 65F Panache Daisy i moj biust w nim tonie ;) [mala > reklama piekny niebieski Daisy 65F do sprzedania ;)] A, to Ty mi go sprzątnęłaś sprzed nosa? Jestem zainteresowana, przedtem czekałam na zamówione Tango II w rozmiarze 65F aby sprawdzić, czy pasuje mi bardziej 65E czy F :) No i zanim się doczekałam, to Daisy zniknęło z allegro, bu... Jeśli chcesz odsprzedać, to napisz na maila gazetowego. Akurat ja mam z fiszbinami problem odwrotny - Panache jest spoko, ale z Fantasie już wczoraj rozprostowywałam fiszbiny. Gdyby nie to, że szyją ją dopiero od 65 i jest podobno zazwyczaj szeroka (Conspiracy jest normalne, chyba odrobinę węższe niż Tango II), to bym Ci ją polecała. Coś mi świta, że dziewczyny pisały, że Freya ma węższe fiszbiny - może warto byłoby spróbować? A co do złączenia w środku - jak na mój gust, wszystko czego się dorobiłam ostatnio jest szerokie i wysokie pośrodku, więc mogę tylko odradzać. Są to z Panache: Tango II, Carnation, Venus 2080, a z Fantasie Conspiracy. Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 22.02.07, 10:35 No to zamówiłam! Zdecydowałam, że zacznę od tej zety 65c. Teraz pozostaje czekanie, a ja jestem z tych bardzo niecierpliwych, więc będzie trudno. miłego dnia życzę!!! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 22.02.07, 10:38 Oo, napisz koniecznie jak się sprawdza obwód, jak dostaniesz! Bo mamy taki sam, a ja planuję kiedyś kupić ten stanik, więc chętnie się dowiem jakie to 65 w Zecie jest :). Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 22.02.07, 10:52 pewnie, że napisze! jak tylko dostanę! niby dostępność tego modelu jest 3-5 dni, ale spodziewam sie, że może to trochę potrwać. to czekanie mnie dobija! Wczoraj próbowałam w pobliskich sklepach kupić lub przymierzyć rozmiar 65, ale tak jak zawsze nie było nic poniżej 70. A tak w ogóle to mieszkam we Wrocławiu. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 22.02.07, 13:45 Jeżeli to Bellissima to możesz być spokojna - te rzeczy dostępne w ciągu 3-5 dni rzeczywiście przychodzą od razu. Na te 14-21 trzeba czasem trochę poczekać, bo oni zamawiają je z Anglii, a zamówienia składają w określonych terminach, więc trzeba poczekać aż zamówią, aż Anglicy wyślą, aż dotrą do Polski, aż Bellissima wyśle do Ciebie i aż dotrze z Malborka tam, gdzie mieszkasz :). Ale te 3-5 mają chyba w magazynie u siebie, więc wysyłają bardzo szybko. Odpowiedz Link
gocha783 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.02.07, 21:01 Pomóżcie jeszcze raz:)Mając obwód 116 i 83 zamówiłam fantasie lilly 75hh a potem wymieniłam na 75 j.Dzisiaj go dostałam.obwód świetny.A z miskami znowu problem..Przy mostku mam wrażenie że odstają a wyżej w kierunku rąk robią się bułki:(.Fiszbiny zachodzą mi troszkę na plecy.I wolałabym żeby był bardziej wycięty pod pachami.po godzinie noszenia mam leciutkie otarcia.Myślę ze odeślę i wymienię tylko na co???:)Poradźcie bo się już w tym gubię Odpowiedz Link
anna-pia Re: pomożcie-jaki rozmiar????? - do Gocha783 27.02.07, 10:54 Poszukaj innej firmy, innego modelu, ale w tym samym rozmiarze. Miałam podobny problem z Panache (tylko że nie chciałam odsyłać), wymieniłam fiszbiny na krótsze (zob, wątek Panache i "gdzier można dostac fiszbiny" czy jakos tak) Odpowiedz Link
beatacc Pomozcie Kochane 25.02.07, 18:30 Zawsze nosilam 90-95D/DD ale zawsze mnie cos gniotlo, przeszkadzalo. Nigdy jakos nie zwracalam na to uwagi. Zawsze kupowalam tanie staniki, byleby piersi cos trzymalo. Ostatnio bedac na zakupach wzielam do przymierzenia 40E i jest akurat. Wiec raczej takiego rozmiaru bede szukac. I tu pytanie: bardzo podobaja mi sie staniki Panache, Freya i Kalyani. Czy mozecie mi dziewczyny napisac jak wychodza miseczki w nich? Dodam ze mam 118cm w biuscie, 100 pod biustem. Nie chcialabym sie bawic w odsylanie stanikow wiec dobrze doradzcie ;-)) Szczegolnie zalezy mi na opinii na temat TangoII bo bardzo mi sie spodobal. Kupilam na allegro Amelie Freya 85 E oraz Firecracker Freya 85F. Mam nadzieje ze beda dobre ;-) mimo wszystko czekam na sugestie jak wyglada rozmiarowka w w/w firmach. pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Pomozcie Kochane 25.02.07, 20:23 Według tabelki z Bellissimy (podlinkowywana w tym wątku wiele razy) mając 118 cm w biuście powinnaś przy obwodzie 85 brać miseczkę GG. Jakoś nie wyobrażam sobie, aby 85E/F miało być dobre (miseczka będzie taka, jak 90D/DD)... 40 to jest na polskie 90 i wtedy powinnaś brać FF. Co do odsyłania staników, to raczej bez tego się nie obejdzie. Nawet jak obwód będzie dobry, rozmiar miseczki też OK, to może się okazać, że np. fiszbiny są za wąskie lub za szerokie, za wysoko pod pachą, za szeroko rozstawione ramiączka (mój standardowy problem) itp. I jeszcze jedno - aby dobrze doradzić odnośnie obwodu pod biustem musimy wiedzieć co najmniej dwie rzeczy: 1. ile wynosi Twój obwód pod biustem mierzony na wydechu i bardzo ściśle 2. czy na ten obwód składają się przede wszystkim żebra, czy też masz tam jeszcze trochę tłuszczu. Tango II moim zdaniem idealnie pasuje do tabelki Bellissimy. I jeszcze jedno: jak układały się fiszbiny w tym 40E, które mierzyłaś? Obejmowały całą pierś? Bo fiszbina nie ma prawa wbijać Ci się w biust - ona ma leżeć cała na żebrach. Obejrzyj modelki na stronach Bellissimy, Bravissimo itp. i zobacz, jak staniki układają się na nich. Możesz to sobie porównać ze zdjęciami Triumpha, gdzie modelki notorycznie mają za małe staniki. Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 25.02.07, 22:22 Moge wrzucic zdjecie w tym staniku 40E ale z tego co kojarze musze miec jakies "tajemne" haslo zeby tam wejsc ;-) Co do wymiarow to wygladaja one nastepujaco: na wydechu mam 104, na wdechu 99. Jako ze mam spora jednak nadwage to na obwod niestety sklada sie jeszcze tluszczyk. Tych stanikow kupionych na allegro nie zwroce bo kupowalam jako uzywane (jeden raz zalozony, drugi kilka razy). Ale ze cena byla okazyjna skusilam sie. W razie czego wystawie je tutaj na sprzedaz ;-)) pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 00:07 118 w biuscie wskazuje raczej na FF :) Przy obwodzie 90. Czy w tym E naprawde miesci Ci sie cala piers? Jak leza fiszbiny? Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 08:24 Miesci sie. Nawet powiedzialabym ze koronka na sameh gorze miski lekko odstaje. A fiszbiny? Nigdzie sie nie wzynaja, naprawde staniczek wygodnie lezy. A moze to tylko moje mylne odczucia po tym jak zawsze nosilam za male staniki? ;-) Zrobilam zdjecia wiec mozecie same ocenic. pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 12:22 No coz, skoro wygodnie, to wypada sie tylko cieszyc :) Tabele to w koncu nie wyrocznia. Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 14:36 Tylko czy to nie moje odczucie w porownaniu do "kanciatych", topornych stanikow ktore do tej pory nosilam? Mhh oby jednak faktycznie okazal sie wygodny przy dluzszym uzytkowaniu. A Freye dopiero za miesiac dostane jak przylece do Polski :-( Juz sie doczekac nie moge. Wazne ze teraz jak juz wiem jakich marek stanikow szukac bede rozgladala sie po sklepach, moze cos fajnego trafie. pozdrawiam PS. Odezwe sie jak juz bede miala te 2 Freye kupione na allegro Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 14:52 beatacc napisała: > Tylko czy to nie moje odczucie w porownaniu do "kanciatych", topornych > stanikow ktore do tej pory nosilam? Mhh oby jednak faktycznie okazal sie > wygodny przy dluzszym uzytkowaniu. Teoretycznie to 90E powinien byc na Ciebie za maly w misce :) A przyjrzyj mu sie jeszcze raz krytycznie. Czy fiszbiny z przodu przylegaja Ci do mostka, czy odstaja? Czy z bokow ich konce celuja w srodek pach? Czy nad krawedzia miski nie robi Ci sie bulka, nawet gdy sie mocno wyprostujesz (najlepiej to widac w obcicslym ubraniu)? Czy masz na tyle podciagniete ramiaczka, zeby biust byl ladnie uniesiony? Wiesz, jak ja zaloze ktorys ze swoich starych DD, to tez jest mi wygodnie, ale w FF czy G wygladam jednak znacznie lepiej :) Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 21:22 O dziwo nie mam zadnych bulek, nawet lekko oddstaje mi gora miseczki z haftem. Kurka ja to jakas niewymiarowa jestem ;-))) Napisalam do Bellisima. Przyznam ze szybkosc odpowiedzi mnie porazila ;-) Jutro szczerze i na spokojnie odpowiem na pytania i sie okaze. A do tego stanika 40E to jutro ubiore go na caly dzien i sie okaze jak faktycznie wygodny jest ;-)) Do jutra Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 08:25 To jeszcze raz ja. Nie przy obwodzie 90 tylko 100. Mysle ze moze stad ta roznica. Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 14:38 Powiedz mi jeszcze jedno. Jaki jest adekwatny rozmiar miseczki rozmiaru 85 do rozmiaru 90 E? Jest kilka biustonoszy ktore mi sie podobaja ale na 85 w biuscie i zastanawiam sie jaka miseczke musialabym wziac zeby byla dobra, zakladajac ze miseczka E w 90 jest ok. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 14:46 Z 90E mozna skoczyc do 85FF. Zerknij do tej tabelki: www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia i wszystko jasne :) Tylko czy jestes pewna, ze ze 100 pod biustem 85 nie bedzie zbyt niewygodne? Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 21:23 Te 85ki tak mi sie podobaly ze nie moglam sie oprzec. w razie czego "przedluzacz" zaloze ;-))) Ale jednak mimo wszystko mam nadzieje ze bedzie ok. ehh miesiac czekania i sie okaze. pozdrawiam Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pomozcie Kochane 26.02.07, 21:46 Może te 85 to modele o rozciągliwych obwodach. Do takich należą np. Freya Amelia, Fantasie Rimini, Kalyani Fabulous Floral, Panache Heaven. Wówczas będą OK. Gorzej jeżeli zaliczają się do ciasnoobwodowców np. Panache Tango II, Tango Pure, Tango Daisy, Fantasie Belle, Freya Chloe. Wtedy nie masz co liczyć, że z czasem się rozciągną i dopasują. Rozmiar, rozmiarem, ale i tak przy zamawianiu warto poczytać dostepne opinie o danym modelu. Tu na forum, na stronach Bellissimy też są dobre opisy staników. Ja np. ostatnio jak zamawiałam staniki to jeden o obwodzie 65 a drugi 75. I liczę, że oba będa dobre!!! :-) Odpowiedz Link
beatacc Re: Pomozcie Kochane 27.02.07, 14:36 Jeden to Amelia a drugi Firestarter, oba Freya. Jest szansa ze chociaz jeden bedzie pasowal ;-) dzieki za porady Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Pomozcie Kochane 25.02.07, 20:24 W którym z wymienionych obwodów się lepiej czujesz, 85 czy 90? Zdecyduj który Ci bardziej pasuje i w zależności od tego dobieraj miseczkę. Przy 118 cm w biuście ja bym proponowała 85FF/G albo 90F/FF (to 40E naprawdę było dobre? Żadnych bułek?) Ale skoro kupiłaś już Freye, to najlepiej będzie porównać jak je zmierzysz. Panache ma raczej podobną rozmiarówkę, więc najlepiej będzie jeśli po przymierzeniu tych staników napiszesz czy są dobre, i ewentualnie co Ci w nich nie odpowiada - jak będzie wiadomo co jest nie tak, to łatwiej będzie dobrać rozmiar, żeby wyeliminować te niedoskonałości. Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 20:58 Witam, otrzymałam dzisiaj zamówioną Freye zetę. Stanik jest piękny! no ale, ja, to znaczy moje piersi nie wyglądają w nim rewelacyjnie. Po pierwsze ten obwód 65 jest za duży, zapinając się na ostatnią haftkę mogę powiedzieć, że jest prawie idealnie - czyli ten właściwy powiniem mieć obwód 60 (jak ja mogę nosić 70?!) Po drugie - miseczki. Niby nie jest źle, ale stanik marszczy się. Wydaje się że są za małe, ale pierś nie wypełnia całości, to znaczy u góry jest luz, brzegi trochę odstają. Sama nie wiem co dalej. Czy zamawiać inny fason, tylko z jaką miseczką? Zerkniecie na zdjęcia? spróbuję je podlinkować img74.imageshack.us/img74/3778/imgp0039cz1.jpg img74.imageshack.us/img74/751/imgp0044sf8.jpg img74.imageshack.us/img74/2315/imgp0043we4.jpg miszelina Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 21:18 O, faktycznie sliczna ta Zeta :) Za duzy obwod niczego dobrego nie wrozy - koniecznie wymien na mniejszy. Patrzac na zdjecia odnosze wrazenie, ze masz mniejszy rozstaw piersi, niz ten stanik przewiduje, stad moga sie brac luzy po bokach (choc ja ich nie widze) i buleczki posrodku (czy dobrze widze, ze sie robia nad krawedzia miseczki od wewnetrznej strony piersi?) To powinno sie poprawic przy mniejszym obwodzie. Sprobuj wymienic na 60-tke, przeliczajac oczywiscie miske. Jesli masz wrazenie, ze miski sa zdecydowanie za male, to jeszcze dodatkowo powieksz rozmiar miski (w jakim rozmiarze jest staniczek na zdjeciu?) Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 21:21 Wlasnie doczytalam, ze chyba zamowilas 65C? Skoro tak, to biorac obwod 60 powinnas zamowic co najmniej DD. Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 21:23 rozmiar 65 c. hm... nie wiem jak to wytłumaczć, że z jednej strony mam wrażenie że te miseczki są za duże, a z drugiej za małe. Co oznacza to marszczenie? to widać prawda? Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 21:29 dzięki w bellisimie doradzono mi 60e. to jeszcze przed zakupem. Masz racje, tych luzow nie widac, ale górna część miseczki jest jakby pusta. Prawą pierś mam większą co widać oczywiście. Skąd to marszczenie? Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.03.07, 22:53 A widzisz, trzeba sie bylo sluchac madrej pani w Bellissimie :) Twoj stanik jest przeznaczony na kobiete z szerszym obwodem pod biustem niz Ty, dlatego musialas go zapiac na najciasniejsza haftke i dlatego masz luzy po bokach piersi, a bulki posrodku. Wyobraz sobie, co by bylo, gdybys probowala zalozyc stanik w rozmiarze 85 - miski mialabys pod pachami, a wewnetrzne konce fiszbin na sutkach. Tu masz ten sam efekt, tylko na duzo mniejsza skale. Rozstaw misek i ich szerokosc zalezy od obwodu pod biustem, i miedzy innymi dlatego wazne jest dobranie odpowiedniego obwodu. Taka jest moja diagnoza, aczkolwiek nie nalezy jej traktowac jak wyrocznie :) Odpowiedz Link
miszelina Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 09:56 już dobrze ;) posłucham posłucham popatrzyłam jeszcze na zdjęcie modelki prezentującej ten stanik i mina mi posmutniała, ona wygląda tak pięknie! jej piersi wypełniają miseczki a moje?! hm poczekam co napisza z Bellissimy i oczywiście tym razem postapię zgodnie z ich sugestiami. Twoje są również przydatne. Dziękuję Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 14:06 miszelina napisała: > już dobrze ;) posłucham posłucham > popatrzyłam jeszcze na zdjęcie modelki prezentującej ten stanik i mina mi > posmutniała, ona wygląda tak pięknie! jej piersi wypełniają miseczki a moje?! E, nie przesadzaj. Wcale nie wygladasz zle na tych fotkach :) A modelkami sie zanadto nie sugeruj, im czesto-gesto podrasowuja te okragle jabluszka w fotoszopie. Zycze, zeby sie nastepny zakup udal. Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 12:54 > Wyobraz sobie, co by bylo, gdybys probowala zalozyc stanik w rozmiarze 85 - > miski mialabys pod pachami, a wewnetrzne konce fiszbin na sutkach. Hm... może powinnam pomyśleć nad zmniejszeniem obwodu do 75?.... :/ Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 14:04 maheda napisała: > > Wyobraz sobie, co by bylo, gdybys probowala zalozyc stanik w rozmiarze 85 > > miski mialabys pod pachami, a wewnetrzne konce fiszbin na sutkach. > > Hm... może powinnam pomyśleć nad zmniejszeniem obwodu do 75?.... :/ Nie mozna tego wykluczyc ;) Tzn. ja bym przy takich eksperymentach uwazala na model. Sama probuje z 75-tkami, a jestem mniejsza od Ciebie pod biustem, no i w jednej mi dobrze, a w innej ciasno jak diabli... Teoretycznie wraz ze zmniejszeniem obwodu wszystko sie powinno odpowiednio zmieniac, ale w praktyce wiadomo - nie kazdy typ budowy jest przez producentow odpowiednio uwzgledniany. Drobne figury, tak jak u Zazulli, maja klopoty z doborem. Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 14:36 uhum... ja mam pomimo sporych warstw ochronnych tłuszczu też w sumie dość drobną budowę, a piersi w dodatku mam umieszczone bardziej "z przodu", niż większość Was (z tego, co widzę na fotkach). Spróbuję wyczarować skądś aparat cyfrowy, żeby Wam to pokazać. Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 19:10 No to czaruj, czaruj :) Cyfraki bardzo stanialy ostatnimi czasy, zreszta w co drugim telefonie jest aparat, wiec do roboty. Odpowiedz Link
anna-pia Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 21:45 Ja tam robię sobie zdjęcia aparatem, ale chyba widać to, co najwazniejsze :) Do dzieła! Odpowiedz Link
kasietta pomóżcie i mi... 06.03.07, 13:44 witam :-) Podczytuję Was od jakiegoś tygodnia i póki co zmieniłam swoje 80D (a jeszcze wcześniej 85C) na 80E i taki właśnie rozmiar, może zbyt pochopnie, zamówiłam sobie na brastop. Według mojego ostatniego mierzenia mam 81/82 pod biustem i 102/104 w biuście. Jedyny stanik, w którym fiszbina celuje mi w pachę, a nie ugniata biustu to 85 C Triumpha i byłam przekonana to jest moja dobrze dobrana miska, ale dziś zobaczyłam w nim wielkie bułki, właściwie biust wylewający się górą. Czyli wychodzi na to, że nie mam ani jednego dobrze dobranego biustonosza :( Pomóżcie, jaki rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
maheda A może by tak... 06.03.07, 13:49 A może i 75F/FF, jeśli masz na żebrach nie samą skórę, tylko trochę tłuszczu też? Jak się czujesz w 80tkach? Odpowiedz Link
kasietta Re: A może by tak... 06.03.07, 14:22 Na żebrach to ja mam nawet więcej niż trochę tłuszczu :)) W 80-tkach czułam się ściśnięta, ale nie za bardzo, tak po prostu czułam, że cos tam mam... Aż do wczoraj, kiedy zauważyłam, że moja najściślejsza 80-tka na najluźniejszym zapięciu jednak trochę odstaje... A to wszystko dzięki forum :) Wcześniej na takie rzeczy nawet nie zwracłam uwagi. Odpowiedz Link
maheda To próbuj 75F (angielskie) 06.03.07, 14:30 Może coś akurat Ci przypasuje? :) Albo i 70G z luźniejszych? ;-) Odpowiedz Link
kasietta Re: To próbuj 75F (angielskie) 06.03.07, 14:43 Dzięki, w taim razie zabiorę się za szukanie czegoś ładnego... Nie wiem tylko jak moja karta to wytrzyma ;-) Odpowiedz Link
ananke666 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 18:52 Zobaczcie, jakie fajne coś jest na figleaves. Nie wiem, czy gdzieś to już było, jeśli tak, to zignorujcie: www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5806 Wybierasz rozmiar jaki nosisz teraz, po czym zaznaczasz, co ci w nim nie pasuje: albo obwód za luźny, albo miska za mała, albo odwrotnie (czy ktoś nosi odwrotnie?...)i obok wyskakuje rozmiar, który powinno się wypróbować. Niezłe dla osób, które miskę mają jako tako dopasowaną, ale za luźny obwód. Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 06.03.07, 18:57 Nie bylo, tzn. chyba cos wspominalam, ze na figleaves zmienil sie dzial przymierzalniowy, ale bez szczegolow. Fajoskie. To w ogole najlepszy sklep, jesli chodzi o info. Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 07.03.07, 16:51 czesc drogie biusciaste:) prosze pieknie o uswiadomienie mnie w kwestii rozmiaru. pod biustem mam 75 cm (mierzone wg forumowych instrukcji bardzo ciasno), w biuscie rowno 100 cm (na wysokosci brodawek). jaki mam rozmiar droga redakcjo? :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 07.03.07, 16:56 Czesc, osobo o niezwyklym nicku. Ja bym na Twoim miejscu zaczela od 70G czyli 32G (rozmiarowka brytyjska). Odpowiedz Link
maheda Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 16:59 Jeśli kupowałabyś, Obsydianowy Gargulcu, brytyjskie staniki, celuj w rozmiar 70FF/70G. ( bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia ) W niektórych nielicznych modelach mogłabyś pozwolić sobie nawet na 75 E/F, a w tych z rozciągliwym obwodem pod biustem to w drugą stronę - 65 GG/H. Jeślibyś chciała natomiast kupić stanik w polskiej firmie, to należy celować w rozmiary około 70I (niektóre firmy takie produkują, możesz poszukać), alibo w bardzo ścisłych obwodach w 75G. Dokładniejsze dane odnośnie ścisłości obwodów i wielkości misek znajdziesz w wątkach producentów :) Ważny też jest kształt fiszbin - niektóre są bardziej, inne mniej wąskie... :) Do dzieła/poszukiwań więc ;-) Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 17:12 czesc Kasico i Mahedo!! wbiłyście mnie w krzesło.... o matko... szok notmalnie :) wiecie, co ja do tej pory nosiłam? 80C! normalnie nie wiem, co napisać. nosiłam pokornie te staniki 80C, mimo że biust mi fik! wyskakiwał, ja go poprawiałam i poprawiałam... i myślałam, że po prostu nie umiem zakładać staników :/ jak dobrze że tu trafiłam! ale tak ogólnie to ja nie mam jakiegoś dużego biustu, tak mi się zazwyczaj wydawało... dziwne to wszystko. wymiary podałam bez ściemy co do centymetra i prawdę mówiąc myślałam, że powiecie "75 E, ewentualnie F" a Wy tu z jakimś G, H czy I! :) ok, jak ochłonę, to się zastanowię, co z tym zrobić, jakie kroki podjąć :) pozdrawiam wszystkie Obdarzone Panie :) ps. mój nick pochodzi z gry Heroes of Might&Magic 3, w którą lubię czasem zagrać z mężem na 2 komputery w chwili relaksu :) Odpowiedz Link
maheda Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 17:27 > wbiłyście mnie w krzesło.... o matko... szok notmalnie :) Nie przejmuj się, większośc tutaj przeżywała ten sam szok ;-) > wiecie, co ja do tej pory nosiłam? 80C! normalnie nie wiem, co napisać. Za to ja wiem - prawie wszystkie tutaj obecne panie nosiły takie bzdury na sobie, więc wcale to nikogo nie dziwi :) Dobrze za to, że tu trafiłaś i że dałaś się do tego przekonać, że powinnaś przynajmniej spróbować czegoś innego - to już wiele! :) > ale tak ogólnie to ja nie mam jakiegoś dużego biustu, Przepraszam, że Ci może mało ładnie powiem, ale biust G to zasadniczo wcale nie jest duży biust. Zauważ, że dla staników przypasowanych dla Twojego rozmiaru (jest kilka modeli, które powinnaś kupować w obwodzie 75) masz miseczkę zaledwie E/F. Piszę zaledwie - bo zauważ, że między miseczką C i E jest różnica w obwodzie biustu zaledwie 5-7.5 cm, to WCALE nie jest dużo! Biusty takie sobie kobiece, ale średniej wielkości, to właśnie biusty F-G, jak widzę po forum i omawianych zdjęciach. Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 17:40 > Przepraszam, że Ci może mało ładnie powiem, ale biust G to zasadniczo wcale nie > jest duży biust. Zauważ, że dla staników przypasowanych dla Twojego rozmiaru > (jest kilka modeli, które powinnaś kupować w obwodzie 75) masz miseczkę zaledwi > e > E/F. > > Piszę zaledwie - bo zauważ, że między miseczką C i E jest różnica w obwodzie > biustu zaledwie 5-7.5 cm, to WCALE nie jest dużo! > > Biusty takie sobie kobiece, ale średniej wielkości, to właśnie biusty F-G, jak > widzę po forum i omawianych zdjęciach. Noo właśnie - powoli do takich wniosków dochodzę :))) kurcze powinnam pracować, a siedzę na forum i stronkach netowych z bielizną... Będzie dobrze :) dzięki za porady, kochane jesteście!! teraz muszę się przekopać przez forum - narazie zobaczyłam tylko wierzchołek góry lodowej, ale jest dobrze - już wiem, że pod wodą ta góra jest :) Pozdrowienia z wiosennego Szczecina :) Odpowiedz Link
molowiak Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 17:31 > wiecie, co ja do tej pory nosiłam? 80C! normalnie nie wiem, co napisać. z moich rozmow zkoleżankami wynika, że dziewczyny, które noszą C zwykle powinny celować conajmniej w E, oczywiście o dwa rozmiary węższe Odpowiedz Link
aska01 Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 19:47 Podpiszę się jako przykład: z 80C na 70E (mówimy o brytyjskich rozmiarach, jak mniemam). Ale to działa wtedy, jeśli takie C jest dobre, a Obsydianowa pisze, że nie było. Dlatego FF czy G zgodne z tabelkami powinno dać oczekiwany efekt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith Bo F-G to nie duży 07.03.07, 20:57 Oczywiście że nie masz dużego biustu. Ale sama myślałaś, że masz C, więc wydawało Ci się, że F-G, to jakieś ogromy. A F-G to tylko coś takiego, jak Ty masz, ale dobrze zmierzone :) Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: Bo F-G to nie duży 07.03.07, 21:09 hehe Maith już teraz to wiem ;-))))) mój mąż ma ze mnie dziś taaaki ubaw :) "to ile masz tego obwodu? metr powiadasz? METR?" :))) Odpowiedz Link
anna-pia Re: Bo F-G to nie duży 07.03.07, 21:23 obsydianowy-gargulec napisała: > hehe Maith już teraz to wiem ;-))))) > > mój mąż ma ze mnie dziś taaaki ubaw :) > > "to ile masz tego obwodu? metr powiadasz? METR?" > :))) najlepsza okazja, żeby męża uswiadomić, że ma seksbombę w domu :) mój już wie ;) Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: Bo F-G to nie duży 08.03.07, 08:48 > najlepsza okazja, żeby męża uswiadomić, że ma seksbombę w domu :) mój już wie ;) ;-) ja i seksbomba, jasssne ;-)))) Odpowiedz Link
maith Re: Rozmiar zależy od firmy ;) 07.03.07, 23:39 maheda napisała: > Jeśli kupowałabyś, Obsydianowy Gargulcu, brytyjskie staniki, celuj w rozmiar > 70FF/70G. > Jeślibyś chciała natomiast kupić stanik w polskiej firmie, to należy celować w > rozmiary około 70I Hmm, w przypadku polskiej Melissy (mamy tu o niej cały wątek w Spisie Producentów) może pasować 70G ew. 70H. Z moich doświadczeń wynika, że Melissa ma przyzwoite miseczki i kupuje się w niej raczej rozmiary porównywalne z brytyjskimi. Odpowiedz Link
maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 07.03.07, 23:43 Gargulcu, ale pamiętaj, że podany rozmiar musisz jeszcze w praktyce sprawdzić i ostatecznie dobierasz go sobie sama. Jeśli kupujesz netowo, to ze świadomością, że jak coś nie gra, to wymieniasz, albo odsyłasz (piszemy o tym w wątku o zakupach netowych). W ustaleniu, czy wszystko jest ok, na pewno bardzo Ci pomoże poradnik Besame: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 08.03.07, 08:47 Dziękuję Maith za porady! :) Ostatecznie zamówiłam 3 szt. w Me lissie, rozmiar 75F. Dlaczego taki? mierzyłam się wczoraj jeszcze kilka razy, i dziś rano, i różnie bywa z tymi pomiarami. 70 bałabym się zamawiać, bo aż tak ściśliwa nie jestem, a jeśli chodzi o miseczkę, to czasem mi pomiar wychodził 98, czasem 99, czasem właśnie 100. Z tym że tak subiektywnie to wolałam jednak wziąć mniejszą miseczkę, czuję, że G to by było za dużo. No zobaczymy. Jasne, liczę się z tym, że to moje pierwsze zamówienie i że może być nietrafione - będę mieć punkt odniesienia i najwyżej odeślę i zamówię inny rozmiar. Ech trudne to wszystko, czytałam wątek o tej firmie, różne opinie, ale szereg pozytywnych no i pozytywne ceny. Nie stać mnie na x biustonoszy w Avocado, a tutaj może uda mi się uzyskać sensowną bazę i wreszcie czuć się komfortowo. Najwyższy czas! Podpisano: 28-letni już gargulec Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 08.03.07, 12:44 obsydianowy-gargulec napisała: > Z tym że tak subiektywnie to wolałam jednak wziąć mniejszą miseczkę Zawsze tak jest, potem sie awansuje ;) To znaczy, tak sobie gadam w sumie, bo u Ciebie moze wlasnie ten pierwszy rozmiar bedzie dobry. Ale jak sama po raz pierwszy w Avocado wzielam F, tak teraz zwykle kupuje FF albo G :) > Podpisano: 28-letni już gargulec Czyzby urodziny? No to 100 stanikow na 28-lecie! Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 08.03.07, 12:51 A dziękuję :) Urodziny miałam ok. miesiąc temu, ale trauma nie opuszcza mnie do dziś. Ech leci ten czas, leci... :) Odpowiedz Link
maheda trauma? :) 08.03.07, 12:54 Pomyśl sobie choćby od mojej strony - chciałabym mieć znowu 29 lat ;) Aczkolwiek nie chciałabym przeżywać znowu tego, co wtedy - to inna sprawa. :) Było to około 7 lat temu, więc stosunkowo dawno. Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: trauma? :) 08.03.07, 12:59 Ech, Maheda, ja wiem że staruszką nie jestem :) Ty też zresztą nie :) Po prostu, banalnie, czas mi leci coraz prędzej... z biegiem lat. Odpowiedz Link
natder Re: trauma? :) 08.03.07, 13:06 Gargulec nie ma nad czym rozpaczać ;-) Najgorsze lata już za Tobą ;-))) Znalazłaś to forum, teraz Twoje życie będzie co dzień piękniejsze ;-))) Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: trauma? :) 08.03.07, 13:27 to prawda Natder :) każdy kolejny dzień czekania na przesyłkę, kiedy muszę barbarzyńsko upychać biust w 80C, to męka (hehe, na razie minęło o.5 dnia czekania) - ale równocześnie zbliża do upragnionego momentu rozpakowania obiecującej paczuszki :) Odpowiedz Link
yaga7 Re: trauma? :) 08.03.07, 13:32 No jak ja sobie przypomnę pakowanie swojego biustu w 80C, to też stwierdzam, że to była męka ;) Odpowiedz Link
natder Re: trauma? :) 08.03.07, 13:54 Ja również nie mogę przejść do porządku dziennego nad swoją głupotą. Jak mogłam wychodzić z domu i paradować między ludźmi z ośmioma piersiami??? Jak na razie stare biustonosze jeszcze leżą w szafce. Ku pamięci ;-))) Odpowiedz Link
yaga7 Re: trauma? :) 08.03.07, 14:07 Ja swoich starych biustonoszy już nie mam. Pierwsze 75E kupiłam dobrych parę lat temu, pewnie z pięć albo i więcej. Wtedy była na rynku dla biuściastych Samanta i tyle ;) I własnie w sklepie Samanty kobieta zamiast 80C/D kazała mi sprawdzić 75E stwierdzając, że to prawie to samo. No i wtedy zostałam uświadomiona ;) Odpowiedz Link
obsydianowy-gargulec Re: trauma? :) 08.03.07, 14:26 > Jak mogłam wychodzić z domu i paradować między ludźmi z ośmioma piersiami??? MEGA-ROTFL :D Kobieto, uprzedzaj w temacie, żeby najpierw przełknąć, a potem czytać, bo zakrztusiłam się kawą! :) Odpowiedz Link
natder Re: trauma? :) 08.03.07, 14:50 Gargulcu, ależ wierz mi, i tak zdrowiej to przeczytać niż zobaczyć taki obiekt na własne oczy! Oglądam sobie z dziećmi nagrania z wakacji. I co widzę? Widzę siebie ciągle grzebiącą w staniku celem upchnięcia bułek wystających nad, pod i z boków stanika :-( Toż to jest 10 piersi a nie 8... Matkoboskoczęstochowsko, nie chcę wiedzieć jak wyglądałam w czasie jazdy na wielbłądzie.. ;-) Odpowiedz Link
maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 08.03.07, 16:59 Zamówiłaś 3 w tym samym rozmiarze tej samej firmy? Hmm, bo zwykle pasuje co drugi, dlatego lepiej próbować różne, przynajmniej na początku. To znaczy... prawdopodobnie różnica będzie tak duża, że najpierw zatrzymasz wszystkie 3, a dopiero potem zaczniesz dostrzegać, że coś mogłoby być lepiej... No w każdym razie, jeżeli cokolwiek nie będzie idealne, jeśli będzie Ci się coś wbijać, albo coś w tym stylu, to odsyłaj. W ostateczności możesz zatrzymać 1, ale nie 3 jeśli nie będziesz mieć 100 % pewności, że jest ok. Kto Ci powiedział, że my tu okupujemy Avocado? ;) Ty wiesz, jak tanio można się obkupić u Brytoli? A przesyłka idzie zwykle w 3 dni. Odpowiedz Link
yaga7 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 08.03.07, 17:07 > Ty wiesz, jak tanio można się obkupić u Brytoli? A przesyłka idzie zwykle w 3 d > ni. generalnie się zgadzam ;) Aczkolwiek moje pierwsze zamówienie u Angoli skończyło się 3-tygodniowym czekaniem i problemami z przesyłką. Nie żebym zniechęcała, ale takie sytuacje też należy uwzględnić ;) Ja ich nie uwzględniłam, po opowieściach z forum napaliłam się, że staniczki dojdą za kilka dni, a tu nic.. Ile nerwów mnie to kosztowało.. i nieprzespanych nocy... ;) Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 23:38 obsydianowy-gargulec napisała: > Ostatecznie zamówiłam 3 szt. w Melissie, rozmiar 75F. Jeśli masz realnie 75 cm, to 75F będzie za luźne. Odpowiedz Link
balbina11 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 12:33 No więc jestem, całkowicie nowa na tym forum i szczęśliwa, że je znalazłam ;-) W chwili obecnej mam tylko jeden poprawny stanik kupiony na Grochowskiej w "Atucie". Nie jestem do końca zadowolona. Wcześniej nosiłam 75C, słynna pani Hania dobrała mi 70G Feliny conurelle, numeru nie pamiętam. Miał się rozciągnąć. Miseczki idealne (nie mieszczę się w swoich dopasowanych sukienkach, hihihi), ale obwód pod jest za ciasny. Po całodziennym noszeniu mam odciśniete czerwone pręgi. Mam go już miesiąc albo dłużej. Noszę, piorę ręcznie, suszę i noszę. Już się chyba nie rozciągnie. Będę szukać dalej tyle,że nie wiem 75F czy inny model 70G czy co? Pod biustem 80 w biuście 103, a bywa więcej do 106... Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 12:50 Może powinnaś spróbować firm brytyjskich dla odmiany? Popatrz na tę stronę: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Wg tej tabelki, będącej niezłym punktem wyjścia (ale nie wyrocznią), możesz strzelać w rozmiary 75FF, czy 70GG. Rozmiar, w którym kupujesz biustonosz, musiałabyś dobrać na podstawie doświadczeń "foremek", piszących o wybranych modelach w wątkach producentów - tam możesz doczytać, który model ma strrrasznie wąski obwód, który ma okropnie luźny, i na tej podstawie próbuj znaleźć swój model. Co do firm w polskich sklepach stancjonarnych - cóż, w Triumpha się nie zmieścisz :(, może w Melissę? Poczytaj na wątku producenta, dla mnie tam nic nie ma, ale może dla Ciebie się coś znajdzie? Z zagranicznych polecam Ci marki brytyjskie - Panache, Freya, inne - do zdobycia przez interek albo w Malborku w sklepie stacjonarnym ;) A co do Feliny... hmmmm.. patrzę sobie na ich tabelę rozmiarów: www.felina.pl/text.php?menu=sizes I w 70G za żadnego chińskiego boga wg tej tabeli Twój biust nie wejdzie. Może Ci się rozmiary od tamtego czasu zmieniły? A może słynna p. Hania źle dobrała Ci stanik? Albo może jesteś tak zbudowana, że powinnaś szukać mniejszych miseczek, niż wynikałoby to z tabeli? Do przymierzenia i sprawdzenia nie będziesz wiedziała. Odpowiedz Link
balbina11 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 12:57 No właśnie jestem przekonana, że pani Hania źle dobrała mi rozmiar. Jedyna jej zasługa jest taka, że uświadomiła mi że to co noszę jest be. Mieszkam pod Wawą i będę na razie próbowac w normalnych sklepach (wybieram się na Bemowo) żeby znaleźć to co mi pasuje na żywo. Potem zobaczę w necie. Dodatkowo ten stanik kupiony w Atucie jest jeszce zeszyty między miseczkami więc zmniejszony o jakieś 1,5 cm. Odpowiedz Link
maheda Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 13:03 Wiesz co, jeśli Twoje rozmiary są poprawne, to nie masz najmniejszych szans znalezienia czegokolwiek na siebie w sklepach stacjonarnych w Wawie. Chyba, że w Melissie - z tabeli producenta widać, że mogłabyś próbować przymierzyć 75H lub 75HH - ale ja nie siedzę w temacie i nie wiem, gdzie w Wawie można mierzyć Melissę. Spróbuj sprawdzić na wątku o Melissie albo na wątku o sklepach stacjonarnych :) Rozmiary Melissy: www.melissa.nazwa.pl/tabela%20rozmiarow.html Odpowiedz Link
balbina11 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 13:16 No to super. Moja Mama ma całe życie problemy ze stanikami, a ja mam przed sobą ślub w maju i problem co pod sukienkę :-(( Odpowiedz Link
maheda To może się przejedź do tego Malborka? 09.03.07, 13:20 Do Bellissimy? Oni tam mają śliczne gorsety, staniki bez ramiączek - na 75FF mają taaaaki wybór :) bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=764&kategoria= Pooglądaj sobie. Ja bym na Twoim miejscu pojechała - ślub się ma z założenia raz w życiu :) Odpowiedz Link
balbina11 Re: To może się przejedź do tego Malborka? 09.03.07, 13:27 Właśnie przeczytałam, że kontakt tylko przez net albo telefon :-( A właśnie jadę w tym kierunku :-( Odpowiedz Link
maheda Ojej, rzeczywiście... 09.03.07, 13:42 A może zadzwoń i wyjaśnij, jaki masz problem? Może jednak Cię wpuszczą? Odpowiedz Link
limonka_01 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 21:57 Jeżeli masz 80 pod biustem na ciasno i wdechu, to Felina o obwodzie 70cm może być zbyt wąska. Posiadam Felinę 70G, ale u mnie obwód pod biustem to 77cm w tym pewna, niewielka warstwa tłuszczyku. Felina Conturelle to fajny, stanik. Możesz dokupić sobie przedłużacz i nie męczyć się ze zbyt ciasnym obwodem. Myślę, że stanikach o obwodzie 75cm (brytyjskie 34) czułabyś się bardziej komfortowo. Odpowiedz Link
anna-pia Re: To może się przejedź do tego Malborka? 09.03.07, 23:12 balbina11 napisała: > Właśnie przeczytałam, że kontakt tylko przez net albo telefon :-( A właśnie jad > ę > w tym kierunku :-( To się skontaktuj z nimi przez net albo telefon, wyjasnij problem - wybacz, ale z opisu w wątku o sklepach netowych wynika, że są naprawdę nastawieni na klienta - może się uda. Raz zachęcona klientka wraca i namawia nstepne - dla nich to inwestycja. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 09.03.07, 23:41 balbina11 napisała: > Mieszkam pod Wawą i będę na razie próbowac w normalnych sklepach > (wybieram się na Bemowo) żeby znaleźć to co mi pasuje na żywo. Polecam Ci wizytę w sklepie w CH Bemowo na piętrze , gdzie jest sporo większych staników, głównie Samanty i Triumphy, ewentualnie w sklepach sieci Viamod. Jak dla mnie strasznie drogo. Jeszcze nie sprawdziłam , ale na tyłach ratusza jest chyba sklepik ASTO dystrybutor Allesa. Do tanich zakupów polecam wyprzedaże bielizny. Odpowiedz Link
weea pomocy 10.03.07, 20:51 Witam, Potrzebuję pomocy przy wyborze biustonosza Aktualnie noszę rozmiar 75 k z tej firmy www.melissa.nazwa.pl/ ten model www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0335.html wg ich rozmiarówki HH jest odpowiednikiem J /wg.producenta/ czyli mój stanik był szyty na 106-107 I niby wszystko jest Ok., ale… Obwód dobry, nie podjeżdża na kark, nie ciśnie – mimo, ze to nowy stanik ale mam wrażenie, że potrzebuję miseczek o węższych fiszbinach – węższe U/a głębsza miska, bo fiszbiny do obwodu 75 nie mieszczą mi się na klatce piersiowej /mam wąskie plecy, tłuszczyk raczej na brzuchu i na plecach, ale po bokach nie/ fiszbina kończy się w zdecydowanie tylnej części pachy i przez takie ułożenie ciągnie biust na boki. W tym staniku który mam teraz fiszbinom na przodzie brakuje około 2 cm aby dotknąć klatki piersiowej /co chyba też potwierdza to, ze U jest za bardzo rozgięte na boki, bo w zewnętrznych fragmentach miski urzędują moje boki… W związku z tym zastanawiam się czy nie potrzebuję stanika o obwodzie 70? Jego przód byłby może bardziej kompatybilny /bo węższy z moją klatką piersiową/ jeśli się nie dopnę to zawsze mogę dokupić przedłużacz do zapięcia Podoba mi się model Arabella i Mille, tylko jaki rozmiar mam kupić? Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomocy 10.03.07, 21:08 Kilka dziewczyn na Forum mialo lub ma ten sam problem, tzn. drobna budowe i duzy biust. Ja bym na Twoim miejscu rzeczywiscie sprobowala mniejszego obwodu, a akurat Arabella ma waskie U fiszbin. Jesli rzeczywiscie masz w biuscie 106, to zamow 70H albo 70HH. Lepiej byloby jednak, gdybys podala swoje wymiary. Moze dziewczyny znajace staniki Melissy moglyby cos tu doradzic. Pod uwage trzeba wziac takze dlugosc fiszbin, tj. wysokosc, na jaka siegaja pod pache. Melissa ma je ponoc dosyc krotkie, wiec przy drobnej budowie w innych firmach mozesz miec problem z fiszbinami zbyt wysoko siegajacymi pod pachy. Odpowiedz Link
weea Re: pomocy 10.03.07, 22:25 wymiary: bez stanika w biuście 112, w staniku 107-108, pod biustem 80 Odpowiedz Link
kasica_k Re: pomocy 10.03.07, 22:47 weea napisała: > wymiary: > bez stanika w biuście 112, w staniku 107-108, pod biustem 80 To ja bym na Twoim miejscu celowala albo w 75H albo 70J, pewnie bardziej w to drugie. Oczywicie mam na mysli brytyjska rozmiarowke (czyli 32H, 30J). Moze odezwa sie dziewczyny o podobnych parametrach, jest ich tu troche :) Odpowiedz Link
maheda O, następna :-) 10.03.07, 22:56 No to masz wymiary równo o 7 cm i pod biustem, i w biuście węższe od moich. :-) No i skoro w staniku (Melissy?) w biuście masz 106-107, to wg mnie oznacza to tyle, że masz za małe miseczki. Nie wiedziałam, że Melissa szyje K(?), mi powiedzieli, że mogą co najwyżej do I uszyć - a wg ich tabelki to raczej się w to nie zmieszczę. Może mieli na myśli, że ich HH to polskie K innych firm? Być może? Z tym, że przy mojej różnicy (musiałabyś przeliczyć, jak jest u Ciebie) mi wychodzi jak nic 80N, a nie 80K :/ K, to ja mogłabym nosić z 85, ale mi podjeżdżają, jak złoto :( Mam podobny problem, co Ty - mam staniki, które teoretycznie rozmiarowo są na mnie dobre, ale w praktyce fiszbiny od strony zewnętrznej zachodzą mi mocno na tyły boków i są zdecydowanie za linią boczną biustu. Nie wiem, jak daleko masz do Krakowa? W sklepie Intimo w Kraku, przy Długiej, właścicielka zastanawia się nad sprowadzeniem większych miseczek staników, więc mogłabyś sobie przymierzyć, który rozmiar byłby na Ciebie dobry, jeśli te staniki przyjadą - tak byłoby Ci chyba najwygodniej. Oczywiście - zawsze pozostaje wysyłkowe zamawianie i odsyłanie biustonoszy, ale to jednak zamrożone pieniądze są. Ja się przymierzam do Arabelli, ale nie wiem, czy 80H(80HH?), czy 75J. Jest szansa, że będę je mogła przymierzyć przed kupieniem. Oby. No i też się zastanawiam, co próbować przymierzać, bo na razie co stanik, to za szerokie U (za wyjątkiem za małych staników ;) ). Zniechęciłam się już do Panache. Jak coś namierzysz na siebie, to daj znać. Jestem ciekawa wyników. Jeśli coś znajdę, to też się podziele wiedzą, rzecz jasna :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: pomocy 11.03.07, 21:47 Co do Melissy. Obwody są nierozciągliwe, a fiszbiny bardzo krótkie - np. Panache drapie mnie koszmarnie w pachy, co w skończyło się wymianą fiszbin, ale tylko w jednym modelu jest dobrze. Więcej nie kupię, buuu. Spróbuj rzeczywiście 70 (+ ewentualnie przedłużacz, kupowałam w pasmanterii na bazarku za 4 zł), U powinno być węższe. Odpowiedz Link
wikifiki Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar stanika? 10.03.07, 22:58 Witajcie znawcznie biustów! Doradźcie jakie roamiar stanika miałabym dobrać przy wymiarach 85/95. Chciałabym sobie coś fajnego kupić w sklepie inetrnetowym a jestem zielona. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda A czy to są prawdziwe wymiary, 10.03.07, 22:59 mierzone miarą krawiecką, przy czym pod biustem na wydechu i bardzo ciasno? :) Odpowiedz Link
maheda Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 10.03.07, 23:02 Bo tak a priori to zaczęłabym przymierzanie od prób ze stanikami 80B. Ale koniecznie przymierzając je w przebieralni PRZED zakupem. :) Zazdroszczę... masz taaaaaaki wybór śliczności w przystępnych cenach w sklepach stacjonarnych! :) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 01:06 prosze o pomoc w biuscie mam 120 pod 100. teraz mam stanik 38 DD kupionu w angielskim Matalanie. przepraszam ale nie wiem jak to przelozyc na polsla numeracje. od czasu gdy mialam polskie staniki duzo sie u mnie zmienilo. moj problem to ze piersi mi sie nie mieszka w miseczkach, wylaza pod pachami ;) a jak biore wiekszy stanik to znowu sie nie uklada dobrze. kiedys kupowalam bardotki, a teraz to juz jest tak beznadziejnie ze nic mi nie pasuje. mam wrazenie ze wiekszosc duzych stanikow ma dziwny ksztalt na srodku miseczki zawsze mi sie taka piramida tworzy. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 01:17 dominikinha napisała: > prosze o pomoc w biuscie mam 120 pod 100. teraz mam stanik 38 DD kupionu w > angielskim Matalanie. przepraszam ale nie wiem jak to przelozyc na polsla > numeracje. od czasu gdy mialam polskie staniki duzo sie u mnie zmienilo. > moj problem to ze piersi mi sie nie mieszka w miseczkach, wylaza pod pachami > ;) Polska numeracja sie nie przejmuj, z angielska jestesmy za pan brat :) Przy 120 w biuscie, z obwodem 38 powinnas wziac duzo wieksza miske niz DD - GG albo H! Powiedz jeszcze, jak sie zmierzylas. Obwod pod biustem mierzy sie ciasno i na wydechu. Podejrzewam, ze jesli miescisz sie w 38, to ten obwod 100 byl mierzony na pewnym luzie. > mam wrazenie ze wiekszosc duzych stanikow ma dziwny ksztalt na srodku > miseczki zawsze mi sie taka piramida tworzy. To swiadczy o za malej misce. Po prostu piers nie miesci sie w niej i nie dochodzi do konca. Koniecznie wieksze miski i wyjac piersi spod pach :) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 01:28 no moze i na luzie sie mierzylam inna rzecz ze jak probowalam wiekszych stanikow to byly za due . ale nigdy w zyciu nie widzialam stanika GG ;) w wiekszosci miejsc na wieszakach trudno znalezc cos powyzej C. a D to juz prawdziwy rarytas. bede musiala sprobowac. dzieki :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 01:52 Zobacz ile tego jest www.bravissimo.com/bravissimo/SearchResults.aspx?size=&cupsize=GG&backsize=38&bustsize=&colour=&pricerange=&pricerangetext=Any&category=Lingerie&type=Bras&brand=&newstyles=False&language=en-GB www.curvesandlace.com/lingerielisting.aspx?Band=38&Cup=GG&CurrentPage=2 Wieksze miski też sie znajdą Wiele z nas zaczynało od Panache Tango II www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=PN53&vid=AP38+GG&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&sl=0&language=en-GB Fantasie Rimini to też model z dobrymi opiniami www.curvesandlace.com//PageAccess.aspx?PageId=49&ProductId=12115&ProductColourId=20046&Back=Ling&Band=38&Cup=GG A to cos specjalnego :) www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=FYA9&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB Freya Arabella to tylko fragnent oferty na 38GG, a nawet gdybys miała HH to też coś byś wybrała dla siebie. W sklepach interentowych mozna wymieniać i zwracać staniki, jeżeli wybrałas niewłasciwy rozmiar, ale stanik musi miec nieoderwane paierowe metki. Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 02:08 piekne te staniki, za cos takiego warto dac 20+ funtow, w sumie tyle kosztuja rozne paskudztwa w evans i m&s . napewno skorzystam. poki co jestem jednak w polsce, wracam dopiero w maju, wiec sie chyba wstrzymam. poza tym sie odchudzam wiec i rozmiar mi sie zmieni. poki co kupie sobie cos tanszego ale w dobrym rozmiarze :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 02:37 W Polsce trudno będzie Ci kupic coś w Twoim rozmiarze. Chyba że w Mellisie. www.melissa.com.pl/ My zaopartujemy się również w brytyjskich specjalistycznych sklepach interentowych. Wileka Bytania to Mekka dla biusciastych. Zazdroszczę Ci, ze tam jedziesz i będziesz mogła sobie pobuszować po tych sklepach z pięknymi stanikami o dużych miskach. Jam mogę co najwyzej przez monitor pooglądać, a to nie to samo. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 01:54 dominikinha napisała: > no moze i na luzie sie mierzylam > inna rzecz ze jak probowalam wiekszych stanikow to byly za due . Co to znaczy: wiekszych? Z wiekszym obwodem, nie miska? No to nic dziwnego, ze nic nie moglas dobrac. > ale nigdy w > zyciu nie widzialam stanika GG ;) No to zobacz chocby tu: www.bravissimo.com/ - oprocz sklepu w sieci (wlasnie przyslali mi katalog), maja jeszcze 13 sklepow stacjonarnych w Anglii. > w wiekszosci miejsc na wieszakach trudno znalezc cos powyzej C. a D to juz > prawdziwy rarytas. bede musiala sprobowac. Sprobuj koniecznie. Z takimi wymiarami C ani D nie ma najmniejszej szansy na Ciebie pasowac. Musisz miec chyba piersi wszedzie, tylko nie w misce. To cos jakbym ja probowala zalozyc B... a mam FF. > dzieki :) Poogladaj jeszcze inne watki ze spisu tresci, zajrzyj koniecznie do bloga besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html - znajdziesz tam swietny poradnik doboru stanika. A do ladnych staniczkow zaprowadza Cie tutejsze watki o sklepach netowych i markach biustonoszy tudziez moj skromny blog (link w sygnaturce) :) Miłej lektury :) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 02:03 nie probowalam sie wcisnac w D miseczke;) watpie czy byloby to wykonalne. tak tylko stwierdzam ze jak przejdziesz sie po typowej angielskiej highstreet to wiekszosc sklepow konczy numeracje na C. evans ma wieksze, ale dla mnie one wygladaja jak cos co mozna na glowe wlozyc , a nie uzywac jako stanika wyjatkowo mi nie pasuja. podobnie M&S, dlatego mam staniki z Matalan, bo oni chociaz maja linie dla wiekszych biustow Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 02:19 A to mnie zaskoczylas, bo na stronie M&S sa linie szyte do G i sa to calkiem ladne modele: tinylink.com/?2xVNPFA2kN Niestety nie sprowadzaja tego dobra do Polski, co bardzo nas tu martwi. Powyzej GG juz niestety jest gorzej, ale na szczescie to nie jedyna firma :) A o dobieraniu rozmiarow jest tez fajny dzial na figleaves.com, o tu: www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161 Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 03:11 z M&S to wlasnie ten problem ze staniki na wieszaku wygladaja ladnie, ale wcale dobrze nie leza. ja przymierzalam i przymierzalam i nic nie znalazlam. bylam rozczarowana, od stanikow ktore kosztuje 20 £ + spodziewalabym sie czegos lepszego. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 03:16 Może po prostu przymierzałaś niewłaściwe dla Ciebie rozmiary? Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 03:17 pewnie tak chociaz staralam sie brac kilka zeby porownac. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 10:43 A mierzylas odpowiednio duze miski? My tu wiemy z praktyki, ze kobiety zazwyczaj powiekszaja sobie w nieskonczonosc obwody, zapominajac kompletnie o miskach. Wynika to czesciowo z niewiedzy, do czego miska stanika sluzy :) Otoz sluzy ona do tego, zeby miescila sie w niej CALA piers, a nie tylko kawalek z przodu ;) Sprzedawcy w sklepach niestety maja ten sam poziom wiedzy na ten temat. Kilka lat kupowalam staniki tylko w M&S i byly znakomite. Niestety powyzej E sprowadzaja do Polski tylko minimizery, a ja sobie nic minimizowac nie zamierzam, wiec musialam sie "przesiasc" na kupowanie wysylkowe. Bardzo zaluje, ze sklep internetowy M&S nie wysyla za granice, bo bym sie i tam obkupila - staniki potrafia kosztowac ponizej 20 funtow, a z doswiadczenia wiem, ze dobrej jakosci. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 02:28 Nie wiem na jakie biusty Matalam ma linię. Na ich stronie jest tylko do D. Tej marki nie spotakałam wśród firm, które szyją na duże biusty. Jeżeli mieszkasz na Wyspach Brytyjskich i wolisz kupować w marketach niż w butikach ze stanikami na duże biusty (Bravissimo ma kilka realnych sklepów w GB - adresy na ich stronie), to zajrzyj do Debenhams i poszukaj staników Panache, Freya i Fantasie w rozmiarze 38GG, który podpowiedziała Ci Kasica (lub sąsiednich rozmiarach). To są dobre, sprawdzone przez nas marki. Sama mam kilka staników Fantasie o misce FF i G oraz dwie Freye i jedno Panache. Te staniki rzeczywiście wyglądają na duże, ale czy probowałas kiedys włozyc taki na siebie? Zapewniam Cię, że po włożeniu, wrażenie wielkości misek znika, natomiast pojawia się komfort dobrze podtrzymanego i ułożonego biustu, nic nie wyłazi po bokach, cała pierś ładnie mieści się w miseczce. Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 03:17 heh ja tak z tymi supermarketami bo sie przyzwyczailam ze w moim rozmiarze to nie mam sie po co krecic po "ladniejszych" sklepach. ze stanikami jest jak z ubraniami, w fajniejszych sklepach koncza sie na rozmiarach srednich choc w WB i tak jest lepiej niz w polsce pod tym wzgledem. musze wskoczyc do ktoregos z tych sklepow, jakos nigdy nie zwrocilam na nie uwagi. dobrze wiedziec ze sa takie butiki. Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 04:26 bardzo mnie korci zeby kupic ten stanik jest taki sliczny. i przesylka do polski tansza niz mi sie wydawalo. boje sie jednak ze nie bedzie pasowal. wg waszej oceny powinnam szukac GG a to jak mi wyliczyli w jakiejs tabeli 5 rozmiarow wiecej niz ten stanik co mam na sobie... czy to jest mozliwe zebym sie dala rade wepchac w cos co jest o tyle na mnie za male ? dobrze jednak wiedziec ze sa ladne staniki w takich rozmiarach. w paru postach pojawila sie nazwa Dorreen i tak cos mi switalo, wrzucialam w wyszukiwarke a tam stanik koszmar ktory moja mama dawno temu kupowala ;) to bylo w czasach niepodzielnego panowania na naszym rynku Triumpha, ktorego szczerze nie znosze. stanik NRDowskiej traktorzystki ;) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 04:27 matol ze mnie znowu zapomnialam linka dodac wrrrr www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=FYA9&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 07:54 Och, Arabella :). Moje marzenie. Miałam kupić w tym miesiącu ostrygową, ale tak zaszalałam z innymi zakupami, że aż mi wstyd i chyba wstrzymam się do kwietnia (zamówię wtedy razem z jakimś kostiumem). W Twoim rozmiarze miseczki będą trochę inne, to widać jak klikniesz w "alternative" w tym linku, który podałaś. Czy jest możliwe, że nosiłaś o tyle za małe miseczki? Oczywiście, że jest. Ile z nas to robiło... Najwyższy czas spróbować czegoś dobrego. Nie bój się, że nie będzie pasował - odeślesz i wymienisz na inny rozmiar. To jak zwykłe wzięcie stanika do przymierzalni - nikt w sklepie nie każe Ci go kupić, nie możesz tylko oderwać metek. Dopiero jak się upewnisz, że rozmiar jest dobry, to metki do kosza, a stanik do noszenia :). Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Pod biustem 85a w biuscie 95 jaki rozmiar sta 13.03.07, 08:24 dominikinha napisała: > tam stanik koszmar ktory moja mama dawno temu kupowala ;) to bylo w czasach > niepodzielnego panowania na naszym rynku Triumpha, ktorego szczerze nie znosze. > > stanik NRDowskiej traktorzystki ;) No to tu masz odtrutkę na NRD-wskie staniki:) stanikomania.blox.pl/html Odpowiedz Link
maheda Dominiko, z tą miseczką to uważaj. 13.03.07, 11:06 Mam wrażenie, że większość tutaj wypowiadających się dziewczyn nosi rozmiary pod biustem 70-75, więc liczy wszystkich swoją miarą - co jako wyjście jest fantastyczne, ale dalej może się to rozjeżdżać. Jestem osobą tęgą (odchudzającą się ;) ), mam pod biustem na wydechu i b.ciasno teraz 80 cm, ale startowałam od 87 cm b.b. ciasno pod biustem i 120 cm w biuście. Kiedy przyszedł z Bellissimy pierwszy stanik na mnie, miseczka okazała się wiele za duża (a kupiłam 36J - czy jak kto woli - 80J) - z tego powodu, że u mnie na część obwodu w biuście zapracował tłuszcz na plecach i na bokach żeber. Obecnie zmniejszam ją powoli, żeby znaleźć swój rozmiar. Niedawno kupiłam 36HH, miseczka dalej jest za duża, przyjdzie więc celować w 36H albo w 34J (obwód pod biustem mi się zmniejsza, ale w biuście jakoś nie chce), albo i jeszcze w 36GG/34HH. Nie kupuj więc od razu miseczki 38GG, tylko spróbuj zamówić 38FF albo 38G - wedle uznania - i nastaw się z góry na wymienianie stanika przez dłuższy czas. Nie wiem, czy nie szybciej będzie jednak przejechać się do Debenham czy gdzie tam są te sklepy Bravissimo. :) Powodzenia. Odpowiedz Link
kasica_k maheda 13.03.07, 12:56 Ale tluszcz tu i owdzie pracuje rowniez na obwod pod biustem, wiec jak to sie dzieje, ze przy tej roznicy obwodow to J bylo za duze? Ja nie twierdze, ze nie masz racji, chce to tylko zrozumiec :) Odpowiedz Link
maheda Re: maheda 13.03.07, 14:51 Tłuszcz owszem, pracuje, ale ja mam też trochę tłuszczu (jak niestety się okazało - jak patrzę na siebie w lustrze pół-tyłem, to widać) na żebrach, NAD pasem pod biustonoszem, czyli na tej wysokości, na której mierzy się obwód biustu. Dlatego właśnie część mojego obwodu w biuście to tłuszcz na plecach. No i miseczka 80HH też jest za duża (Fiesta, pisałam w wątku Panache). Więc na pewno ani 80J, ani 80HH, tylko 80H(GG?) albo wręcz 75J(HH?). Odpowiedz Link
kasica_k Re: maheda 13.03.07, 20:14 No ja mam wszedzie - nad, pod i posrodku :) I to wszystko pracuje na oba obwody, bo grubosc warstwy jest wszedzie mniej-wiecej taka sama, tylko na wysokosci biustu dochodzi do niej jeszcze biust ;) Odpowiedz Link
maheda Widzisz, Kasiu 13.03.07, 20:30 A ja mam zdecydowanie więcej tej tkanki na wysokości biustu (mówimy cały czas o plecach), niż na wysokości pasa podtrzymującego biust. Być może jest to ten słynny "biust przesunięty na plecy" pani Hani ;-) Odpowiedz Link
kasica_k Roznorodnosc 14.03.07, 00:03 to jednak fajna rzecz :) Najwyrazniej roznimy sie budowa znacznie. Wlasnie przeczytalam w innym watku, jak krotkie ramiaczka nosisz :) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Dominiko, z tą miseczką to uważaj. 13.03.07, 23:00 dziekuje za rade. juz mialam kupowac stanik na bravissimo, ale dochodze do wniosku ze sie wstrzymam, juz za 2 miesiace powinnam byc w uk pojde do sklepu i przymierze. wiem ze mozna odsylac ale to koszta zwiazane z wysylkami a ja teraz musze oszczedzac... Odpowiedz Link
dominikinha Re: Dominiko, z tą miseczką to uważaj. 13.03.07, 23:20 weszlam na strone samanta.pl posmiac sie z cichopek ;) przy okazji tam wymierzylam sobie biust i wg nich mam 95fF. 95 to jest odpowiednik 38 ? Odpowiedz Link
maheda 95 to jest 42. 13.03.07, 23:30 38 = 85 40 = 90 42 = 95 Ale nie daj się nabrać, my po prostu wpisujemy w tego typu stronki obwód, który wg nas powinnyśmy nosić, a nie zmierzony przez nas nasz prawdziwy obwód :-) No i wtedy dostajemy prawdziwy rozmiar miseczki. :-) Odpowiedz Link
maheda Czyli ja, zamiast 87 pod biustem i 120 w biuście, 13.03.07, 23:32 wpisywałam 80 pod biustem i 120 w biuście :) Wszystkie kalkulatorki na tym się wywalają z komunikatem "nieodpowiednie parametry" :D A jednak w brytyjskich firmach mogę kupić takie staniki, i nie są to wcale największe rozmiary. Odpowiedz Link
aska01 Re: 95 to jest 42. 13.03.07, 23:33 Albo komunikat: podane parametry są nieprawidłowe ;) Odpowiedz Link
dominikinha Re: 95 to jest 42. 13.03.07, 23:58 to ich powalilo bo ja mam na sobie 38 DD miski za male ale w pod biustem mam zapiete na najwezszy obwod jaki mozliwy Odpowiedz Link
maheda No pewnie! 14.03.07, 00:01 Dlatego wpisuj rozmiar stanika, który chcesz kupić, a nie zmierzony obwód. Czyli np. 85. Albo i 80. :) I zobaczysz, co Ci miarka powie :-))))))) Odpowiedz Link
maheda No pewnie! :-))) 14.03.07, 00:01 Dlatego wpisuj rozmiar stanika, który chcesz kupić, a nie zmierzony obwód. Czyli np. 85. Albo i 80. :) I zobaczysz, co Ci miarka powie :-))))))) Odpowiedz Link
dominikinha Re: No pewnie! :-))) 14.03.07, 00:06 wpisalam tak zeby bylo 85 i wyszlo 85 F czyli miseczka ta sama Odpowiedz Link
kasica_k Re: No pewnie! :-))) 14.03.07, 00:14 jak przy 95 i przy 85 wychodzi Ci to samo F, to zgadnij, co mozna sobie zrobic z takim kalkulatorem :/ Odpowiedz Link
maheda Coś pokręciłaś, swoją drogą. 14.03.07, 00:17 Jeśli się u nich wybierze rozmiar pod biustem 83-87, to największy obwód w biuście, jaki można wybrać, to 107-109 ;-) Więc coś słabo z tą rozmiarówką - Twojego obwodu w biuście dla obwodu 85 pod biustem, zwyczajnie tam NIE MA. Odpowiedz Link
kasica_k Re: No pewnie! :-))) 14.03.07, 00:19 dominikinha napisała: > wpisalam tak zeby bylo 85 i wyszlo 85 F czyli miseczka ta sama Zgadnij, co sobie mozesz zrobic z takim kalkulatorem, jesli przy obwodach rozniacych sie o 10 cm wylicza Ci taka sama miske ;> Odpowiedz Link
kasica_k Czkawka ;) 14.03.07, 00:27 Spoko, nie cierpie na rozdwojenie jazni, co najwyzej na slepote, stad dwa posty o niemal identycznej tresci ;) Sorki. Odpowiedz Link
maheda Czkawkę, to chyba ma GW. 14.03.07, 00:31 Jak sortuję drzewkiem, to nie widzę ostatnich wiadomości. A jak odwrotnym drzewkiem, to wszystko widzę. Dziwne. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Czkawkę, to chyba ma GW. 14.03.07, 00:55 A ja teraz mam zwykle drzewko i widze. A jak od najnowszego, to nie widzialam. Dziwne :) Odpowiedz Link
dominikinha Re: Czkawka ;) 14.03.07, 00:42 ja jestem glupolek bo jak wpisywalam te 85 i nie spojrzalam juz potem na centymentry w obwodzie pamietalam ze ostatnia opcja to moja to ja wrzucialam nie zauwazylam ze to mniejsze o 10 cm. Odpowiedz Link
lilix Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 13.03.07, 09:26 Witam szanowne ekspertki i proszę o pomoc. Moje wymiary to 74/93. Zwykle nosiłam 75D ale pod waszym wpływem zamówiłm 70F z Melissy i jest super. Teraz chciałabym zamówić coś z brytyjskich sklepów i tu mam problem z rozmiarem. Czy to będzie 32E czy 32F ? Z tabelki w Bellissimie wyszło 70E. Co radzicie ? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 13.03.07, 09:53 Spróbuj 32E, chyba że zdecydujesz się na jakiś rozciągliwy model (np. Fantasie Rimini) - wtedy 30FF Odpowiedz Link
butters77 Nowy wątek na ten temat 14.03.07, 11:52 Ponieważ wątek rozrósł się niemiłosiernie, zapraszam na nowy poświęcony temu tematowi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=59001218 Odpowiedz Link