marta773 19.01.07, 21:44 Hej. Wytłumaczcie mi jak to jest w biuscie mam 109 po biustem 79cm. Wychodzi na to że jest to miseczka 80G. Jednak jak kupie 80G to jest zaluźny pod biustem. I zapięcie zjeżdża mi na kark. Co tu jest nie tak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszencja6 Re: Jak to jest??? 19.01.07, 21:51 ja jestem co prawda swiezynka na tym forum ale jedno juz wiem: obowd POD biustem sie ZANIZA:-) czyli sie chudnie.W Twoim przypadku 75 powinno byc dobre, a byc moze nawet 70 w niektorych modelach.I jezeli wezmiesz 75 to miske wieksza niz G, GG albo H ale co do tego to nie jestem jeszcze pewna. Odpowiedz Link
joa8 Re: Jak to jest??? 19.01.07, 21:52 jak 80 okazuje się za luźne, znaczy się weź 75H, miska taka sama, a obwód będzie ciaśniejszy. Ja mam 76 pod biustem i zamawiam 70. Jest idealnie. Odpowiedz Link
maheda 75GG albo lepiej 70HH 19.01.07, 22:25 Tak jakoś mi się wydaje :) To masz ode mnie 10 cm mniej ;) Ja mam ponoć 80HH :-) Witaj! :-) Odpowiedz Link
kasica_k Re: Jak to jest??? 19.01.07, 22:28 Sama juz sobie odpowiedzialas :)) Obwod to sie mierzy _na scisk_ :) 80 ma pelne prawo byc na Ciebie za luzne. Wez najwyzej 75 (powiekszajac odpowiednio miske) -- Stanikomania! Odpowiedz Link
ekler.ka Re: Jak to jest??? 19.01.07, 22:53 potwierdzam,ja mam 81-82 pod biustem i nosze 75, 80 tylko wyjatkowo. Odpowiedz Link
maith Re: Jak to jest??? 19.01.07, 23:40 Twoja miarka nie jest rozciągliwa, a wiele stanikowych obwodów tak. Znalezienie takiego, który ani odrobinę się nie rozciąga jest trudne - stąd konieczność zaniżania obwodu w dół. Staniki o idealnie nierozciągliwych obwodach zdarzają się tak rzadko, że można je potraktować jako cudo z gatunku błędu statystycznego ;-) Jeśli zapięcie podjeżdża Ci na kark, to tabelkę możesz sobie o kant stołu potłuc ;-) Dlatego my tu staramy się ustalać rozmiary bardziej wg reakcji na aktualnie noszony model niż wg ogólnych tabelek. Skoro 80 ma objaw za szerokiego obwodu, to musisz wziąć 75, przeliczając do niego miseczkę. Odpowiedz Link
maith Celowałabym raczej w 75 H 19.01.07, 23:44 75GG prawdopodobnie będzie miało za małe miseczki. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Jak to jest??? 20.01.07, 00:12 Też potwierdzam - pod mam 77, robi się 78 (4. m-c) i noszę 75. I zapinam na najciaśniejszą haftkę. "Pod" trzeba się mierzyć ciasno i "odchudzać" :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Jak to jest??? 20.01.07, 00:20 Rzeczywiście tabelki sugerują przy 79cm obwód 80cm, ale jak czytałam na forum, biustonosz dobiera się na biust nie na tabelkę. Jeżeli zapięcie podjeżdza do góry, to na pewno obwód jest za szeroki. Ja dobieram sobie obwód stanika o 6 cm mniejszy niż wymierzony obwód pod biustem. Na pewno obwód stanika powinien być mniejszy niż obwód wymierzony pod biustem, ale o ile to indywidualna sprawa. Zależy np. od szerokości klatki piersiwej, grubości tkanki tłuszczowej. Odpowiedz Link
zazulla Re: Jak to jest??? 20.01.07, 10:25 Ja mam 77/110 [przed chwila zmierzylam], najczesciej nosze biustonosze Hunkemoller 80G bo maja najlepiej lezace na mnie stalki. Obecnie szukam swojego rozmiaru w angielskich biustnoszach i klapa. Dopiero przy obwodzie 65 [Freya, Fantasie] czuje ze sie utrzyma na dobrym poziomie, ale stalki nie sa dobre. Jesli bedziesz miala dostep do galerii to zobaczysz doskonale w czym problem u mnie. Odpowiedz Link
popea1 Re: Jak to jest??? 20.01.07, 20:39 Zgadzam się z dziewczynami - 75 powinno być dobre, skoro G jest ok przy obwodzie 80, to przy 75 GG-H powinno pasować. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Jak to jest??? 20.01.07, 21:32 Dobrze, że tak piszecie, bo ja od zawsze miałam pod biustem "75". I jako młoda panna i później po powiększeniu miseczki do E i F przez panią Hanię z Grochowskiej, i jak przytyłam dobre kilkanaście kilogramów. 75 pasuje (zapinam na ostatnią haftkę), a jak mierzyłam 80, to wszystkie były za luźne. A szkoda bo 80F jest więcej niż 75F. A dzisiaj się zmierzyłam centymetrem i wyszło mi 87 cm ... Odpowiedz Link