akna10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 13:38 Hej:) Przeczytałam cały wątek, bogatsza o nowe doświadczenie udałam się do sklepu, ale chyba coś źle zinterpretowałam, bo nie jestem do końca zadowolona z zakupu więc proszę o pomoc:) Pod biustem<bardzo ściśnięta, z centrymetrem wrzynającym się w skórę:)> mam 78cm. W biuście 92. W sklepie mierzyłam różne modele z 75C, ale niestety miseczka była za duża, odstawała u góry. Więc zaczęłam celować w 75B, miseczka jest wypełniona, ale pod pachą tworzy się mała fałdka skórna, w sumie tak samo było z miseczką C<tylko,że ta odstawała> Dodam,że mierzyłam biustonosze z polskich firm<Mat, Nipplex,Ava, Gaia, Kinga> a pani ekspedientka próbowała mnie przekonać,że powinnam kupować biustonosze 80, bo te 75 według niej jest jakby za ciasny w obwodzie. No i teraz już sama nie wiem jak powinno być:( Może to też kwestia tego,że dużo schudłam i moje piersi nie są w zbyt dobrej kondycji, no i uciekają pod pachy i stąd ta fałdka??:/ Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady:) Odpowiedz Link
kasica_k akna10 21.04.07, 14:16 Ekspedientkom sie nie daj, miej swoj rozum :) Zeby stwierdzic, jaki ostatecznie obwod jest dla Ciebie najlepszy, zapnij stanik, ale nie nakladajac misek do konca ani ramiaczek. Sprawdz, czy zapiety na najluzniejsza haftke trzyma sie mocno na ciele, poruszaj sie, podskocz. Wloz reke z tylu pod zapiety stanik - jesli mozesz obrocic dlon na sztorc i jeszcze odciagnac, to znaczy, ze obwod jest z cala pewnoscia za luzny. Wez pod uwage, ze to na tej tasmie materialu, a nie na ramiaczkach, ma sie trzymac Twoj biust. To powinno ci pomoc podjac dobra decyzje :) Co do odstajacych misek - jest kilka mozliwosci. Zdarza sie, ze u kobiet, ktore wczesniej nosily zbyt male miski, biust "przenosi sie" czesciowo pod pachy. Moze tak jest w Twoim przypadku - sprobuj zbierac te uciekajaca faldke do przodu, do miski. Sa osoby, ktorym po dobraniu i dluzszym ponoszeniu odpowiedniej miski biust zmienil ksztalt! Mozliwe tez, ze staniki, ktore przymierzalas, byly niezbyt dobrze skrojone (to sie zdarza polskim firmom), albo nie graly z Twoim biustem. A moze po prostu taka juz Twoja uroda. Nie przejmuj sie, predzej czy pozniej trafisz na cos, z czego bedziesz zadowolona. Przy czym szczerze polecam inwestowanie w jakosc. Czesto sie okazuje, ze te drozsze marki jakos magicznie lepiej leza od tych tanszych :) Odpowiedz Link
maith Akna10 22.04.07, 01:42 Tworzenie się fałdki pod pachą jest możliwe w 2 przypadkach: -kiedy ktoś ma z natury szeroko rozstawiony biust, a mierzy modele z miseczkami blisko osadzonymi (wtedy miseczki przekrajają biust na pół). Mogą przy okazji odstawać, skoro część biustu ląduje poza miseczką -kiedy ktoś długo nosił źle dobrane biustonosze i wypchnął sobie biust pod pachy (wtedy założenie normalnego stanika powoduje dokładnie ten sam efekt - przekrojenie biustu miseczką). A ponieważ część biustu ląduje poza biustonoszem, to właściwa miseczka nie jest w pełni wypełniona i odstaje. Uniknąć odstawania można biorąc mniejszą miseczkę. Ale to nie rozwiąże problemu - problemem jest odkrojenie kawałka biustu po zewnętrznej. Kupując 80-tki tylko pogłębisz problem. A skoro mierzyłaś też takiego rozciągliwca jak Gaia, to problemem na pewno nie był za wąski obwód, a wręcz przeciwnie. Z opisu tego, jak reaguje Twój biust wynika, że Twoim rozmiarem jest 75C. Wygląda na to, że na początek powinnaś tylko poszukać modelu dobrze zabudowanego, dobrze trzymającego boki (najlepszy byłby full cup) i w pozycji pochylonej (skłon) delikatnie zagarniać sobie piersi z zewnątrz do środka przy zakładaniu stanika, żeby wróciły do prawidłowego kształtu. Skłon jest potrzebny, bo w tej pozycji zagarnięcie biustu staje się z natury delikatniejsze niż w wyprostowanej. Stanik powinien mieć taką konstrukcję, żeby biust dało się zagarnąć do środka i żeby Ci te boki trzymał. Nie wiem, jak wymienione przez Ciebie firmy, ale full-cupy na pewno mają Triumph, Felina i Melissa. Pierwsze dwa są dostępne w sklepach stacjonarnych, Melissa w Internecie: www.melissa.com.pl Zdaję sobie sprawę, że sklepiki rzadko zamawiają zabudowane staniki na Twój rozmiar, ale generalnie chodzi o to, żeby to było coś takiego: www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0125.html www.e-bielizna.pl/photo/m_vivianw02.jpg] www.e-bielizna.pl/photo/m_sweet_desire_w_green.jpg tinyurl.com/ypoh54 A nie coś takiego: www.e-bielizna.pl/photo/m_fancyemotionwhp.jpg www.e-bielizna.pl/photo/m_amourette95whp.jpg www.bonprix.pl/bp/offer.htm?cat=4.13.379..-982.2&pr=23790 Po prostu stanik musi wykluczać wypływanie biustu na zewnątrz. Jednocześnie takie delikatne wmasowywanie-zagarnianie warto wykonywać jako masaż, który pomoże ustawić biust z powrotem w prawidłowej pozycji. Jest szansa, że to pomoże. Odpowiedz Link
maith Re: Akna10-poprawka 22.04.07, 01:45 Stop, błąd, ten ostatni bonprix powinien oczywiście trafić do dobrych staników: www.bonprix.pl/bp/offer.htm?cat=4.13.379..-982.2&pr=23790 Odpowiedz Link
akna10 Re: Akna10 22.04.07, 12:11 Wczoraj byłam znów na zakupach i tylko się zirytowałam, nie chodzi już o to,że nie umiem sobie dobrać odpowiednieog stanika, ale o to,że nawet ekspedientka tego nie potrafi:( Dlaczego nie można zatrudnić kogoś kto się na tym zna, przecież nawet przeglądając to forum, jest grono ekspertek....ehhh. Reasumując wyszłam ze sklepu z modelem Gorsenia 1/086 www.dynamiczna.pl/polecamy,0.html,1,1,0,2,1526,#1526 <Oczywiście wydałam na niego troche więcej pieniędzy więc nie widzę sensu kupowania w sklepach tradycyjnych, nie dość ,że drożej to i jeszcze żadnej pomocy...wrrr> Chciałam się zapytać czy można ten model zaliczyć do full cup?? W sumie mam ciasno w obwodzie, moje piersi są zabudowane jak w pancerzu, ani kawałka krągłości widocznej:) No i co najważniejsze mimo,że to rozmiar 75B nie mam fałdki pod pachą. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Akna10 22.04.07, 20:58 akna10 napisała: > Wczoraj byłam znów na zakupach i tylko się zirytowałam, nie chodzi już o to,że > nie umiem sobie dobrać odpowiednieog stanika, ale o to,że nawet ekspedientka > tego nie potrafi:( To niestety normalne zjawisko u nas. > Chciałam się zapytać czy można ten model zaliczyć do full cup?? Nie, na moje oko to plunge. Ale jesli lezy na Tobie idealnie, to tym lepiej, wiekszy dekolt mozesz zakladac :) Odpowiedz Link
maith Re: Akna10 23.04.07, 01:16 Dokładnie. To push-up. Ale jeśli ma boki dobrze zabudowane, tak że Ci trzyma z tej strony biust, to ok. Pod warunkiem, że biust przesuwając się do przodu nie ma zrobionych bułeczek. Odpowiedz Link
akna10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 15:36 Dziękuję za szybką odpowiedź:) Włożyłam swój Nipplex 75B i zrobiłam tak jak mi radziłaś, okazało się,że mogę bez problemu obracać ręką i jeszcze odciągnąć materiał na jakieś 5cm. Czyli mam poeksperymentować z 70stkami?? I w takim razie miska C czy D?? <bo trochę się pogubiłam z przeliczaniem:)> I jeszcze jedno pytanko...kiedyś w tv pani mówiła,że biustonosz nie powinien zostawiać śladów odcisku, bo znaczy że jest zaciasny. Mnie się zdarza, że mam ślady w obwodzie po noszeniu 75tki, więc jak to jest z tymi odciśnięciami??:) Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 15:58 Najważniejsze jest Twoje wrażenie. Na którejś ze stron sklepów internetowych w j.ang. (nie pamiętam, której) była instrukcja w fotografiach. Co do wsunięcia dłoni pod stanik (z tyłu) - było napisane, że trzeba móc tę dłoń pod taśmą obrócić prostopadle do skóry, ale że przy takim obróceniu taśma nie powinna bardzo mocno ściskać dłoni. Możliwe, że masz odpowiednio dobrany obwód. Pytanie jest raczej następujące - czy tak się dzieje w noszonym, czy nowo zakupionym staniku? Bo jeśli w noszonym, to wg mnie wszystko jest w porządku, ale jeśli w nowym, to jest zdecydowanie za luźny. Co do odcisków - nie wiem, jak u Was, ale u mnie wszystkie staniki zostawiają odciski. Niektóre zostawiają tylko wgniecenia na skórze, inne zostawiają czerwone pręgi. Te od czerwonych pręg są różnie - niektóre za ciasne, inne za luźne, w każdym razie żaden nie jest dobry. Oczywiście, dawno ich już nie noszę :) O ile dwa miesiące to dawno temu - mi się wydaje, że to w ogóle inna epoka :-) Cierpliwości, znajdziesz swój rozmiar, ale istotnie spróbuj zbierać wszystko spod pach do miseczek w przymierzalni - dopiero wtedy będziesz wiedziała, jak Ci się biust układa w staniku. No i zawsze możesz spróbować skrócić ramiączka - może były za długie? Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 22.04.07, 21:05 akna10 napisała: > Włożyłam swój Nipplex 75B i zrobiłam tak jak mi radziłaś, okazało się,że mogę > bez problemu obracać ręką i jeszcze odciągnąć materiał na jakieś 5cm. Za duzy albo zbyt rozciagliwy. > Czyli mam poeksperymentować z 70stkami?? Sprobuj. Ale wez pod uwage, ze z roznych firm rozmiar rozmiarowi nierowny, zwlaszcza jesli chodzi o polskie rozciagliwce... Ja nawet nie wiem, czy da sie do nich stosowac normalne kryteria oceny. > I w takim razie miska C czy D?? <bo trochę się pogubiłam z przeliczaniem:)> Biorac obwod o oczko mniejszy pownnas teoretycznie wziac miseczke o dwa rozmiary wieksza. > I jeszcze jedno pytanko...kiedyś w tv pani mówiła,że biustonosz nie powinien > zostawiać śladów odcisku, bo znaczy że jest zaciasny. Mnie się zdarza, że mam > ślady w obwodzie po noszeniu 75tki, więc jak to jest z tymi odciśnięciami??:) Problem pomijalny. Ja, zeby nie miec zadnych sladow na skorze, musialabym chyba gola chodzic :) Jesli nie uwiera ani nie obciera, to sie nie przejmuj. Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 23.04.07, 01:46 "I jeszcze jedno pytanko...kiedyś w tv pani mówiła,że biustonosz nie powinien zostawiać śladów odcisku, bo znaczy że jest zaciasny. Mnie się zdarza, że mam ślady w obwodzie po noszeniu 75tki, więc jak to jest z tymi odciśnięciami??:)" Ja slady odcisniecia mam takze np od kostiumu jednoczesciowego z silikonowa tasma. Od ciasnych bluzek rowniez. Odciska sie na mnie nawet mata do jogi. :) Dla mnie kryterium jest czerwony slad i do tego taki dosc trwaly. A ten jest raczej efektem zlych materialow i zlego szycia niz obwodu. Bo obwod tej samej dlugosci w jednym staniku zostawia tylko slad odbicia, a w drugim czerwone pregi. Drugi ma zdecydowanie wezszy obwod (mniej haftek i mniejsza szerokosc zapiecia) i wezsze tasmy. I jakosc materialow rozna od razu na dotyk. Odpowiedz Link
jana78 szukam swojego idealnego.. 22.04.07, 10:54 Witam i proszę o pomoc. Pod biustem mam dokładnie 70cm i dotychczas nosiłam rozmiar 70F - miseczka była idealna, ale rozmiar pod biustem nie bardzo (od razu zapinałam na ostatnia haftkę,bo inaczej było zbyt luźno). Szukam więc stanika 65..tylko nie umiem dobrać miseczki. Czy mogę prosić o pomoc? W biuście mam 92-93cm. W moim mieście nie mam możliwości przymierzenia takiego więc liczę na sklepy internetowe i oczywiście na Wasze rady.. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasica_k jana78 22.04.07, 21:12 W brytyjskiej rozmiarowce przy Twoich wymiarach powinno pasowac 65F albo FF. W polskich trzeba brac wieksza miske, cos w okolicach H. Odpowiedz Link
maith Re: jana78 23.04.07, 01:24 Polskie w ogóle pomijamy, bo poza Melissą (która na tym poziomie trzyma brytyjską rozmiarówkę, więc będzie dobra F lub FF) reszta w ogóle nie słyszała o 65F-FF (niezależnie od tego, że jakby je miała, to by były za małe) ;) Odpowiedz Link
jana78 Re: szukam swojego idealnego.. 23.04.07, 10:29 Dziewczyny, dziękuję za rady:) Ale zdecydowanie wolę kupować w rodzimych sklepach, te zagraniczne to dla mnie 'wyższy poziom zaawansowania'! Tak na próbę chciałam kupić coś na co dzień, taki zwykły-jakby korekcyjny-stanik, np.: www.bodyfan.pl/go/_info/?id=1278 Czy możecie rzucić wzrokiem? Faktycznie aż 65H? Odpowiedz Link
anna-pia Re: szukam swojego idealnego.. 23.04.07, 11:15 jana78 napisała: > Dziewczyny, dziękuję za rady:) Ale zdecydowanie wolę kupować w rodzimych > sklepach, te zagraniczne to dla mnie 'wyższy poziom zaawansowania'! Tak na > próbę chciałam kupić coś na co dzień, taki zwykły-jakby korekcyjny-stanik, np.: > > www.bodyfan.pl/go/_info/?id=1278 > Czy możecie rzucić wzrokiem? Faktycznie aż 65H? Nie aż. 65H to taki sobie średni biust szczupłej dziewczyny. Ale ten akurat stanik to wymieniona przez Maith Melissa www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0103.html strona producenta www.melissa.com.pl/ taniej ci wyjdzie kupienie od producenta :) Melissę może na początek przymierz 65G, tylko pamiętaj - nie odrywaj metek od razu, tylko jak będziesz na 100% pewna, że stanik jest dobry. Poczytaj o wymianie na ich stronie - wymieniają naprawdę szybko. Odpowiedz Link
jana78 Re: szukam swojego idealnego.. 23.04.07, 12:27 Faktycznie to ten sam. No i cena u producenta dużo ładniejsza. Nie wiem czemu zachowuję się jak zamroczona - to chyba z tej radości, ze mogę z kimś porozmawiać na ten temat. No i pierwszy raz ktoś powiedział, ze mam średni biust! Super to usłyszeć. Spróbuję najpierw z 65G i dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
joannea przejscie z 70E/F na 65 ile??? 22.04.07, 17:59 podłączam się pod pytanie jany, mam podobny problem. Za radami z forum chcę przeskoczyć na 65 z dotychczasowych brytyjskich 70tek E/F (wymiary 72/95-8). Mierzyłam 65G Frey, i myślałam, że się utopię - ewidentnie za duża miska. Większość mierzonych Frei wchodzę w oba rozmiary, tylko biust się różnie układa, zależnie od tego, czy to E czy F. Ale wszystkie prawie obwody Frei w 70-tce są luźne już przy mierzeniu. Chcę zamówić coś Panache Tango lub którąś z Fantasie, i nie wiem, w co celować? 65F czy 65FF? Z tabelek wychodzi FF/G, ale G odpada. Czy można powidzieć,że 70e=65f, czy też 70e=65ff? Hlep ;) Odpowiedz Link
kasica_k Re: przejscie z 70E/F na 65 ile??? 22.04.07, 21:16 joannea napisała: > 65F czy 65FF? Z tabelek wychodzi FF/G, ale G odpada. Czy można powidzieć,że > 70e=65f, czy też 70e=65ff? 70E=65FF. Jesli G za duze - probuj 65FF. Odpowiedz Link
ananke666 Re: przejscie z 70E/F na 65 ile??? 27.04.07, 13:16 Joannea, nie wiem jak we Freyi, bo nie mam, ale moim zdaniem 65F Panache będzie na ciebie grubo za małe. Ja mam w biuście mniej (przesiadłam się z polskich 70E), a właśnie siedzę w nowiutkim Panache Crystal 65F i jest dobry. Spróbuj FF, F odradzam zdecydowanie. Poza tym jedno G drugiemu nierówne, może się okazać, że inny model i innej firmy będzie w porządku. Z F daj sobie spokój, jeśli pasuje na mój mały biuścik, to na pewno na twój większy pasować nie będzie. Odpowiedz Link
kasiamat00 FF co najmniej 27.04.07, 19:31 No nie żartujmy, 65F to ja noszę, a w biuście mam nędzne 90/91 cm. Freya jest ciut większa, ale niewiele. Odpowiedz Link
joannea Re: przejscie z 70E/F na 65 ile??? 28.04.07, 14:28 dzięki :) już mi ręka drżała nad "kup" Panache 65F :) W takim razie się skupię na FF, bo to G... No racja, model modelowi nierówny, firma firmie też, ale coś mi mówi, że G jednak nie [głupia świadomość posiadania nie-aż-tak-wielkiego-biustu, zapewne ;)]. Mój dodatkowy problem to ciągłe skoki wagi - te 4 kg w "te czy we wte" są nagminne i zdarzają się co 1-2 miesiące, i natychmiast "rzucają" na biust (nie, nie odchudzam się, mam po prostu nieregularny tryb życia). Więc może i to mierzone pod koniec lutego G byłoby dobre teraz... Będę eksperymentować i dam znać :) Odpowiedz Link
toka78 Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 10:20 Moja teściowa jest posiadaczka sporszego biustu. Pod biustem mierzona dość ciasno ma 95, ale mimo wszystko zamowilam jej w melisie 90-tke. W biuście 121 - dlatego zdecydowałam sie na melisowskie 90J. Efekt: góra miseczki jakby pusta, biust zebrany do środka ale wysuwa sie z pod fiszbin i nawet lekko wychodzi dołem, choć na plecach nie podjeżdża do góry. Oprócz tego miski marszczą sie na dole po bokach - tak jakby byly za duze! Plusy: nie ma bulek (no ale jak maja byc, skoro gora jest pusta...). Poradzcie cos... Mniejszy obwod? Moze inny kroj (to bylo www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0335p.html ). Pozdrawiam! Toka78 Odpowiedz Link
maheda Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 11:38 Jeśli cokolwiek wychodzi dołem, to znaczy, że jest za luźny obwód. W dobrze dobranym obwodzie nie ma prawa nic wyjeżdżać ani się wysuwać. Być może jednak 85 - u mnie przy początkowym mierzeniu ciasno wychodziło 87 i 80tki były w sam raz, a niektóre za luźne. No i sama Teściowa będzie musiała się przyzwyczaić do noszenia staników, które ją obciskają i porządnie trzymają, bo na początku będzie mówiła, że za ciasne. Skoro biust ucieka jej dołem, to nie ma co wypychać biustu na górze ;) Spróbuj 85J, a jak będzie miało za małą miseczkę, to najwyżej wymienisz na 85K. Odpowiedz Link
maith Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 11:58 Maheda ma 100% racji - biust może uciekać dołem tylko przy zbyt szerokim obwodzie, czyli trzeba wymienić na 85. To że 90J ma za duże miski, to dobrze, bo można zamówić 85J i powinno pasować. Chyba, że miski były puste z tego powodu, że biust częściowo z nich wyemigrował ;) No ale w takiej sytuacji, jak już cały biust znajdzie się w środku, to ustalicie, czy 85J jest wystarczające, czy jednak przyda się 85K :) Odpowiedz Link
toka78 Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 12:47 Hmm... Dzisiaj jeszcze ja dokladnie poogladam. Powiedzcie mi, czy z takim biustem faktycznie mozna osiagnac sytuacje, w ktorej fiszbiny dotykaja mostka, biust jest w miare w gorze i do tego nie ma jeszcze czerwonych preg po ramiaczkach? I jeszcze jedno pytanie, niezaleznie od rozmiaru, czy miska powinna w kazdej pozycji dotykac do biustu. Tzn, czy powinna byc wypelniona absolutnie cala? Jak sie nachyle w moich (teoretycznie dobrze dobranych) biustonoszach 75G, to tez mam wrazenie, ze od gory one sa puste. Moze podesle zdjecia do galerii tej specyficznej pozycji biustu? Zrobimy glosowanie i sytuacja sie wyjasni ;-) Pozdrawiam, Toka78 Odpowiedz Link
maheda Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 13:09 Poczułam się specyficznie... jak różowy słoń :/ Owszem, można mieć z "takm biustem" staniki, które dotykają mostka, ale to chyba nie w Melissie? Nie wiem, bo Melissy nie mam, coś słyszałam, że ona nie dochodzi do mostka przy większych biustach. Ale w takim Panache'u fiszbiny mi jak najbardziej leżą na mostku, np. w Panache'ach czy Freya, ale w Avocado już nie. Noszę 80tki, a w biuście mam około 118-121 cm, w zależności od czasowego miejsca w cyklu. Odpowiedz Link
maheda Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 13:20 Aha - no i biust w tych stanikach mam oczywiście w górze i nie mam żadnych śladów po wpijających się ramiączkach. Odpowiedz Link
toka78 Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 29.04.07, 19:32 > Poczułam się specyficznie... jak różowy słoń :/ > Owszem, można mieć z "takm biustem" staniki, które dotykają mostka Nie o to mi chodzilo... Po prostu teraz niejako na własnej skórze odczuwam, jak trudno jest dobrać dobry stanik do dużego biustu. Niby trzymalam sie wszystkich zasad, a i tak nie wyszlo tak jak trzeba. Super dziewczyny, ze jestescie i ze pomagacie. Tesciowa tez jest wdzieczna, bo po raz pierwszy ma 2 piersi w staniku, a nie 4! Pozdrawiam i eksperymantujemy dalej! Toka78 Odpowiedz Link
maith Re: Biustonosz dla tesciowej - pomozcie! 27.04.07, 14:44 Niektóre duże biusty mają tzw. szeroką podstawę i stykają się w środku. To jest generalnie pozytywne, ale w ramach skutku ubocznego staniki nie mają miejsca po środku na fiszbiny. Niemniej jednak nawet takie biusty inaczej wyglądają w stanikach brytyjskich, inaczej w polskich. U mnie np. brytyjskie prawie że dochodzą do mostka, a Melissa rezygnuje zawczasu :) Zatem jeśli się rozejrzysz za takimi markami, jak Panache czy Freya, to problem powinien zniknąć. Podobnie Fantasie i Kalyani (ale tam uważaj na obwody, trzeba brać jeszcze o oczko mniejsze). Żebyście mogły zorientować się w wyborze w okolicach J-JJ (jest spory), zerknijcie sobie na modele opisane w TopLiście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43678190&a=43678190 Odpowiedz Link
zazulla biustonosz Melissy dla Amazonki 28.04.07, 10:32 Czas ubrac mame, bo Melissa o niebo tansza od innych szyjach dla Amazonek. Pod biustem ciasno 87, w biuscie luzno 104. Wg tabelki Bellissimy wychodzi 85D. Dobrana proteza jest w rozmiarze 95B [taka najlepiej lezala niz 85D itd, tu nie wnikajmy w rozmiar], ale obecne biustonosze jakie mama ma to 85C, troche to dziwne, bo dla protezy 95B -> biustonosz 85D powinien byc, tak tez wychodzi z wymiarow mamy. Zreszta widac, ze miseczka jest mala, gdyby byly fiszbiny trzymajace sie piersi, to mama mialaby bulke, a tak srodek biustonosz przesuwa jej sie na piers. Bede zamawiac narazie gladki czarny biustonosz Melissy, bez fiszbin [mama ich nie znosi]. Lubi miec nieobcisly obwod biustonosza, ale skoro Melissa ma rozciagliwe obwody to mysle nad rozmiarem 80E [maheda ma 87 pod biustem i nosi 80tki wiec to mnie jeszcze utwierdza]? Ale wg tabeli Melissy jesli wezme 80 to przy 104 w biuscie powinnam brac miseczke F/G. I co wy na to? Myslalam, zeby zamowic dwa 85D i 80E, ale jak dla siebie chcialam zamowic kiedys 4 zblizone rozmiary zeby zaoszczedzic na przesylce, to Melissa robila z tego powodu problem. Odpowiedz Link
ananke666 Re: biustonosz Melissy dla Amazonki 28.04.07, 10:42 Jasne, że zamawiaj dwa. Najwyżej niech idzie na nazwisko mamy. Chociaż jeśli mama woli luźniejsze obwody, to może się okazać, że 85 będzie lepszy. Maheda nosi 80, ale my tu lubimy raczej takie ciaśniejsze. Odpowiedz Link
zazulla Re: biustonosz Melissy dla Amazonki 28.04.07, 10:55 To jesli 85D jest rozmiarem wyjsciowym, to przy 80tce brac E czy jak sugeruje ich tabela F/G? Odpowiedz Link
kasica_k Re: biustonosz Melissy dla Amazonki 28.04.07, 13:25 Nie znam sie na stanikach Melissy, ale na logike wypadaloby, ze F/G, bo skoro obwody pod biustem "skacza" o 5 cm, a w biuscie o 2 cm, to logicznie byloby brac miske co najmniej 2 rozmiary wieksza. Ale jak mowie, nigdy nic Melissy nie mialam i nie wiem, jak sie ma u nich rzeczywistosc do tabelek... Odpowiedz Link
anna-pia Re: biustonosz Melissy dla Amazonki 28.04.07, 22:57 zazulla napisała: > To jesli 85D jest rozmiarem wyjsciowym, to przy 80tce brac E czy jak sugeruje > ich tabela F/G? Bierz wg tabeli. Odpowiedz Link
zazulla zamowilam 30.04.07, 19:17 85D i 80F, nie powiem mamie jakie to rozmiary dopoki nie przymierzy bo ona tez bo i sie rozmiarow, ale nie literek a obwodow [bo jej w 80 bedzie na pewno ciasno:)]. Odpowiedz Link
trocineczka Pomocy! 28.04.07, 23:08 Chyba zwariuje z tymi stanikami... No ale od poczatku. Pod biustem mam jakies 68 cm (wersja ze sciskaniem ;)), w biuscie... 90/91. Co ja mam nosic? Nosilam 75C, ale jest za luzny... Przestawilam sie wiec na 70C, ale tez jakos tak.. bez rewelacji. Chcialam wyprobowac 70D, ale dostanie go graniczy z cudem... Tak wiec, szanowne ekspertki, bardzo prosze o pomoc, bo musze sobie kupic DOBRY biustonosz w koncu! No i gdzie mozna kupic biustonosz w nieco mniej typowym rozmairze, ale bez spustoszenia kieszeni? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Pomocy! 28.04.07, 23:23 Trocineczka, próbuj na początek brytyjskiego 65F, albo 65FF (czyli po ichniemu 30F, 30FF). Odpowiedz Link
kasica_k trocineczka 28.04.07, 23:30 Z takimi wymiarami - zadnego 70D :) Najwyzej 65 pod biustem, czyli: - w firmach stosujacych rozmiarowke brytyjska: okolice 65F, ewentualnie nawet 60G w co bardziej rozciagliwych modelach - w polskiej Melissie ponoc tez szyja juz 65-tki, ale w tabelce ich nie uwzglednili :) Wychodziloby cos w okolicach 65H. Co do zrodla zakupow: przede wszystkim net. W sieci zaopatruje sie wiekszosc z nas tutaj, wiec sluzymy bogatym doswiadczeniem :) Odpowiedz Link
trocineczka Re: trocineczka 28.04.07, 23:48 Lol ;) No bede musiala sprobowac, bo widze, ze te moje staniki, to nie do konca sa takie, jakie byc powinny... A gdzie ja mam szukac w necie tych rozmiarow? No i..coz...jak to wychodzi cenowo? (niestety, jako studentka, musze sie tym martwic :D) 65 F... u la la ;) Odpowiedz Link
kasiamat00 65F :) 28.04.07, 23:47 Lub w 60G w niektórych Freyach :( Podoba mi się! Kolejna osoba z prawie identycznymi wymiarami jak ja! W końcu jestem absolutnie typowa! Hip, hip, hurra! Odpowiedz Link
trocineczka Re: 65F :) 28.04.07, 23:50 Ekhm.. a gdzie to sie znajduje? Taki rozmiar znaczy sie :D Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 65F :) 28.04.07, 23:59 W sklepach internetowych. Patrz wątek podpięty gdzieś w opisie forum. Polecam polowanie na wyprzedaże (np. na UpliftedLingerie jest Panache Daisy za jakieś 10 funtów) i angielskiego Ebay'a - ale to drugie dopiero jak będziesz pewna rozmiaru. Ja bym na Twoim miejscu skusiła się na to Daisy (taki uniwersalny, ładny stanik) i zobaczyła jak rozmiar. A, Daisy ma dość wąski obwód (ale nie będzie za wąski, nie ma obaw), więc trzeba na to brać poprawkę. No i zawsze jest Melissa - ja się na nich jeszcze nie skusiłam (zawsze wcześniej znalazło się coś ciekawszego :), ale podobno te staniki są naprawdę porządne (na pewno wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach), no a cena ok. 70 zł jest zachęcająca. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 65F :) 29.04.07, 00:01 Link do Daisy: www.upliftedlingerie.co.uk/86/Panache/Panache-Daisy-Underwired-Balconnet-Bra/Peaches-or-Cream/ Odpowiedz Link
trocineczka Re: 65F :) 29.04.07, 00:16 Dziekuje :) Choc powiem szczerze, ze wolalabym przymierzyc... Nie ma jakiegos sklepu np. we Wroclawiu albo Krakowie, ktory ma wybor stanikow w tym rozmiarze? Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 65F :) 29.04.07, 00:20 W Krakowie jest Intimo, ul. Długa ileś tam, poszukaj na forum, dokładny adres się parę razy pojawił. W Poznaniu jest firmowy sklep Avocado, może oni też coś będą mieli? O Wrocławiu nic mi nie wiadomo (z mojej perspektywy to był zawsze koniec świata :). Tylko uwaga! Tam staniki będą w obłędnych cenach (>150 zł sztuka). Odpowiedz Link
ananke666 Re: 65F :) 29.04.07, 01:15 We Wrocku może być cienko, ja przynajmniej o takim nie wiem. Avocado większość modeli ma chyba od 70. Do Melissy pisałam, aktualną tabelę będą mieli w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link
maith Trocineczko 29.04.07, 04:37 Trocineczko, ponieważ miarka jest sztywna, a obwody rozciągliwe, to NIGDY nie wolno nosić szerszych obwodów, niżby to wynikało z ciasnego wymierzenia. Ponieważ 68 ewidentnie wskazuje na 65 albo czasem 60, to wyobrażenie sobie Ciebie w 75 jest... bolesne. Prawdopodobnie będzie Ci pasować 65G Melissy. Jeśli byłby za mały albo za duży (nie sądzę, ale może) to zawsze możesz odesłać i wymienić. Jakby co to robią je do J, więc masz jeszcze sporo zapasu. Do wyboru masz różne modele, w cenach od 56 do 75 zł Wszystko na stronie www.melissa.com.pl 65G nie jest nietypowym rozmiarem. Niestety dziewczyny, które powinny go nosić męczą się, jak Ty w 75C, więc 65G wydaje im się nietypowe. A wszystko dlatego, bo sklepy radośnie pomijają istnienie najszczuplejszych Polek. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Trocineczko 29.04.07, 13:04 > 65G nie jest nietypowym rozmiarem. Niestety dziewczyny, które powinny go nosić > męczą się, jak Ty w 75C, więc 65G wydaje im się nietypowe. A wszystko dlatego, > bo sklepy radośnie pomijają istnienie najszczuplejszych Polek. Jak pokazują ostatnie wpisy w tym wątku - jest to rozmiar nawet bardzo typowy. Żeby jeszcze ktoś produkujący bieliznę chciał to zauważyć... Szczególnie, że nie jest to wcale aż taki duży biust - ot, trochę więcej niż przeciętna. Odpowiedz Link
trocineczka Dziekuje za pomoc :) 29.04.07, 14:14 Przymierzam sie do Melissy.. Tylko teraz 65 F czy G? Jak myslicie? Odpowiedz Link
kasiamat00 65G 29.04.07, 14:33 Nie mam nic Melissy, ale ponieważ nie mają DD, więc F będzie raczej za małe. Ja bym się zastanawiała raczej między G i H :) Zamów 65G, będziesz najwyżej wymieniać. Odpowiedz Link
ananke666 Chwila moment 29.04.07, 15:55 Uaktualniona tabela Melissy będzie w ciągu tygodnia. W razie, gdybyś chciała na gwałt zamawiać, po prostu do nich napisz, podając wymiary. Zasugerują odpowiedni rozmiar - tak napisali mi w mailu. Nie skorzystałam, bo mi się nie spieszy bynajmniej. Odpowiedz Link
maith Re: Dziekuje za pomoc :) 29.04.07, 21:18 Przepraszam, ale ta ich tabela, to jakaś fikcja literacka. Moim zdaniem pasować będzie albo F albo G. Sugestie w kierunku H, to przesada. Możesz zrobić 2 rzeczy. Albo zamówić G i najwyżej sprawdzić - jak okaże się za duże, to zmienić na F, jak za małe to na H. Choć powinno być dobre. Albo od razu zamówić 3 różne staniki - F, G i H. Przymierzyć wszystkie, żeby mieć pełną orientację, ze świadomością, że 2 pozostałe odeślesz i zwrócą Ci pieniądze, a już będziesz miała na przyszłość 100% pewności. Jeśli zamówisz to w 3 różnych stanikach, to od razu zobaczysz, jak wyglądają te pozostałe i czy ich sobie nie domówić we właściwym rozmiarze. Tracisz jedynie koszty wysyłki. Zresztą zawsze może się zdarzyć, że 1 model Ci się spodoba, a inny nie. Jeśli się od razu nastawisz na obejrzenie i przymierzenie kilku a potem odesłanie części, to będzie Ci łatwiej podjąć np. decyzję - to wymieniam wszystko na stanik, który mierzyłam w H, ale w wersji F. Bo niezależnie od podjętej decyzji stracisz tylko koszty wysyłki. Odpowiedz Link
trocineczka Re: Dziekuje za pomoc :) 29.04.07, 21:27 Nie jestem az tak w goracej wodzie kapana :) Na razie sie 'przymierzam', czyli zastanawiam i rozwazam rozne opcje ;) Zastanawiam sie czy nie wybrac sie najpierw do sklepu w Kraku np. i nie poprzymierzac sobie po prostu... Tylko... znajac zycie co firma, to nieco inna rozmiarowka... Ufff... Odpowiedz Link
chocochoco warto zaryzykowac 29.04.07, 23:41 Spróbój kupic w necie, bo warto. Ja mam podobne wymiary, tylko troszke mniejsze w biuście i pod i po założeniu 65FF stwerdzam, że męczyłam się w 75E. Nie wyobrażam sobie, jak mogłaś nosic 75C lub 70C, to musiało byc straszne:-). Zobaczysz jak super będziesz się czuła w dobrze dobranym staniku i jak super będzie wyglądał Twój biust!! Pozdrawiam Odpowiedz Link
maith Co poprzymierzać? I ile to kosztuje? 30.04.07, 02:01 Co poprzymierzać? Gdzie znajdziesz 65F, czy 65FF do przymierzenia? Wpakują Cię w 75C i będą zadowolone. Ile Cię kosztuje dojazd do sklepu w Kraku? A ile Cię kosztuje odesłanie części staników? To żadne ryzyko, a mierzysz na spokojnie, w domu. Odpowiedz Link
trocineczka Re: Co poprzymierzać? I ile to kosztuje? 30.04.07, 12:59 Dojazd do Kraka akurat nic mnie nie kosztuje..., tzn. i tak tam bede dokladnie 11 maja bez wzgledu na sklep ;) Ale moze macie racje z tym odsylaniem badz wymiana... Tak, zawsze jestem taka zdecydowana :D Odpowiedz Link
zazulla [OT] tabela Melissy 29.04.07, 22:42 maith napisała: > Przepraszam, ale ta ich tabela, to jakaś fikcja literacka. A zauwazylyscie rozmiarowke fig? Obwód bioder: 82-86 88-92 94-98 102-106 110-114 116-120 Czyli brakuje rozmiaru dla bioder 86-88, 92-94, 98-102, 106-110, 114-116 :))) Odpowiedz Link
reni888 Witam, i prosze o porade w sprawie rozmiaru 30.04.07, 22:30 Dzisiaj wyruszyłam do sklepów w poszukiwaniu idealnego stanika. trafiłam do sklepu z bielizna Trumpha i Felliny.przymierzałam głownie modele 75 e , o miekkich miseczkach, które zapinałam głonie na najciasniejsza haftke, z reguły nic mi sie nie wylewało, ale zachwycona nie byłam, bo piersi wyglądały tak jakos płasko. obecnie nosze polskiego Allesa rozmiar 75 e usztywniany typu pushapp i niestety mam bułeczki , cisnie mnie w obwodzie i po bokach. Poszukuje idealnego rozmiaru, mam zamiar na Allegro zapolowac na firmy freya , Fantasie i Panache. Co do moich rozmiarów to 77 bardzo ciasno pod piersiami i 98- 99 w biuscie -Jaki rozmiar mi doradzacie drogie doswiadczone biusciaste foremki :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
anna-pia reni888 30.04.07, 22:36 reni888 napisała: /ciach/ Poszukuje idealnego rozmiaru, mam zamiar na Allegro zapolowac na firmy freya , Fantasie i > > Panache. Co do moich rozmiarów to 77 bardzo ciasno pod piersiami i 98- 99 w > biuscie -Jaki rozmiar mi doradzacie drogie doswiadczone biusciaste foremki :) > Pozdrawiam o 75E zapomnij na wieki wieków amen :) przed ciążą miałam identyczne wymiary: mam Panache 70G (32G), ale przeczytaj wątek o Panache, tu różnie bywa z rozciągliwością obwodów, może się okazac, że dany model powinnaś wziąć 75F (34F) - takie też mam generalnie: jeśli w 75 zapinasz się od razu na najciaśniejszą haftkę, to zapomnij o 75 i rozglądaj się za 70 (obwody staników rozciągają się) Odpowiedz Link
kasica_k Re: reni888 30.04.07, 22:50 Ja bym sugerowala zaczac, w brytyjskich markach, od 70FF. O E, jak sugerowala moja poprzedniczka, zapomniec na zawsze :) Odpowiedz Link
reni888 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 11:53 Dziekuje Wam dziewczyny w sprawie rozmiaru :). Mam jeszcze jedno pytanie - lubie jak biust jest uniesiony do góry i piersi sa zebrane i teraz pytanie czy taki efekt osiagne ubierajac miękkie staniki ?Pozdrawiam Odpowiedz Link
limonka_01 reni888 01.05.07, 12:44 Mam podobne do Ciebie rozmiary i noszę wyłącznie miękkie staniki. Tylko jeden jest usztywniany, ale i tak nie czuję się w nim dobrze. Szukaj modeli, które mają krój balkonikowy, czyli jeden ze szwów miseczki dochodzi do miejsca mocowania ramiączka do miseczki. Tak mają prawie wszystkie Freye np. dwa z ulubionych tutaj modeli Freja Arabella i Freya Zeta. Fantasie również ma dobre modele o kroju balkonikowym. Więcej znajdziesz na wątkach producentów. Najważnejsze, aby rozmiar był dobrze dobrany, wówczas miękki stanik naprawdę doskonale modeluje pierś. Na twoim miejscu nie rezugnowałabym z rozmiaru 70FF (32FF), w niektórych modelach może lepiej leżec niż 70G. Poza tym w Fantasie rozmiarówka kilku fajnych balkoników kończy się na FF. Odpowiedz Link
ambeer Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 15:46 A ja mam takie jedno pytanie mierzalnicze, otóż dzieje mi się tak, że tuż przed okresem i przez pierwsze dni mój biust nabrzmiewa. Czy szukając rozmiaru, powinnam się kierować wynikiem z "apogeum", czy raczej brać pod uwagę pomiar ze zwykłych dni, kiedy to centymetr pokazuje mniej? Odpowiedz Link
maith Do Ambeer 01.05.07, 16:20 Powinnaś brać pod uwagę pomiar ze zwykłych dni. Nie możesz przecież przez cały miesiąc nosić stanika pasującego Ci tylko przez kilka dni ;) Jeśli jednak różnica jest zauważalna, to możesz pomyśleć o kupieniu dodatkowo 1 stanika większego, na "te dni". Odpowiedz Link
zuza16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 17:11 hej dziewczyny, mam pod biustem 76 (a jak ciaśniej to 72cm), a w biuście 97. Na allegro jest właśnie Panache Inferno w rozmiarze 70E i obecna cena to 51zł, więc chyba warto :) (chyba, że cena podskoczy dużo to wtedy odpuszczę). Myślicie, że będzie na mnie pasował? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ania :) P.S. do zakończenia aukcji zostały 3 godzinki Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 17:18 Nie będzie. Dobry byłby pewnie 70F. Wg. tabelki Bellissimy E jest na 94 cm w biuście. Odpowiedz Link
zuza16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 18:14 Dziękuję za odpowiedź kurcze, a tak się napaliłam bo taka okazja :( Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 20:23 Dziewczyny błagam o pomoc... Nie potrafie dobrze dobrac sobie stanika, zazwyczaj okazuja sie one po jakims czasie za male. Mam 76 cm pod biustem i 96 w biuscie. Jaki rozmiar wybrac i jaka firme moglybyscie mi polecic? Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 21:58 Ja bym w Twoim wypadku strzelała w 70F. Co do firm, to mamy na pierwszej stronie SPIS PRODUCENTÓW - wejdź, przejrzyj poszczególne firmy i zobacz, co Ci podpasuje. 70F to nie jest jakoś szczególnie trudnodostęny rozmiar, będziesz miała duży wybór. W zasadzie, to powinnaś móc nawet dobrać coś i to jeszcze z wyboru w stacjonarnym sklepie. A jakie masz objawy w tych, które nosisz i co to są za rozmiary? Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 22:33 zazwyczaj nosilam 75/80 D czasem E i przewaznie po jakims czasie nie ladnie sie rozciagały i choc poczatkowo wydawaly sie dobre moj biust jakby sie z nich wylewa choc nie przybieram na wadze... Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 22:42 Jeśli masz 76 pod biustem to nie może Ci pasować 80, a 75 bardzo szybko Ci się rozciągnie. Spróbuj rozciągnąć miarkę, którą się mierzysz - nie da się. A obwód stanika? Hmm? ;)) A jak obwód nie trzyma, to biust się wylewa. Z tego co nosisz wynika, że powinnaś celować nawet w 70G... Spróbuj się zmierzyć jeszcze raz: -pod biustem ciasno i na wydechu -w biuście bez ściskania, ale w miękkim staniku I co Ci wtedy wyjdzie? Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 22:53 w staniku wyszlo 98 apod biustem na wydechu 73 Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 22:54 jestem przerazona propozycja 70G... Odpowiedz Link
limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:01 zielone.pojecie napisała: > jestem przerazona propozycja 70G... A co w tym jest takiego przerażającego? Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:04 zielone.pojecie napisała: > jestem przerazona propozycja 70G... Oj wez, daj spokoj ;) Wejdz sobie na mojego bloga (adres w stopce). Popatrz na fotki. G to sredni rozmiar biustow tych dziewczyn, a ta: stanikomania.blox.pl/2007/04/Jabluszka.html ma jakies H (brytyjskie). Czy to sa przerazajace rozmiary? Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:09 zielone.pojecie napisała: > w staniku wyszlo 98 > apod biustem na wydechu 73 To w brytyjskich stanikach beda okolice 70FF, czyli 32FF. W polskich wiecej - okolice 70H. Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:11 70H... szok, przeciez ja caly czas nosilam D czasem E a tu nagle propozycja F,G,H ?? co teraz? Odpowiedz Link
limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:14 zielone.pojecie napisała: > 70H... szok, przeciez ja caly czas nosilam D czasem E a tu nagle propozycja > F,G,H ?? co teraz? Teraz najwyższy czas kupić sobie dobry stanik. Odpowiedz Link
zielone.pojecie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:21 no ale jaki rozmiar? F,G H? Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.05.07, 23:53 zielone.pojecie napisała: > no ale jaki rozmiar? F,G H? A co my, wrozki jestesmy? ;) A tak serio - zadna z nas nie powie Ci na dokladnie, jaki powinnas nosic rozmiar, bo stanikologia nie jest nauka scisla :) Mozemy tylko poradzic Ci, od czego zaczac. Ja bym na Twoim miejscu zaczela od zamowienia sobie 70FF jakiejs angielskiej marki, a jesli celujesz raczej w polska produkcje (nieco tansza), to 70H w Melissie albo w Comeximie. Jesli mozesz za pierwszym razem zainwestowac wiecej, to zamow kilka rozmiarow tego samego modelu, np 70FF i 70G z Anglikow, 70G, H i HH z jakiejs polskiej firmy i odeslij te, ktore nie pasuja. W ten sposob masz szanse kupic sobie pierwszy pasujacy stanik, ktory bedzie Twoim punktem wyjscia, ale nie znaczy to, ze we wszystkich firmach i modelach bedziesz nosila to samo. To wychodzi z praktyki. Odpowiedz Link
inkaka Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 21:10 Witam, Zaglądałam tutaj kilkakrotnie i jestem pełna podziwu dla Waszej znajomości biustonoszy. A ponieważ za nic nie potrafię sobie sama dobrać biustonosza, bardzo proszę o pomoc. Mam pod biustem 77 cm (ciasno mierzone), w biuście 97cm (luźno). Dotychczas nosiłam 75 C, na ogół Triumpha. Miseczki generalnie mi pasowały ( tak mi sie dotychczas wydawało), z jednym wyjątkiem - zawsze pod pachami robią mi się worki. Pani w sklepie doradzała większy rozmiar pod biustem, czyli 80 B,ale to nie likwiduje problemu wylewajacego się tłuszczu pod pachami. W drugim sklepie doradzono mi szerszy rozstaw ramiączek i miseczkę pełniejszą pod pachą, ale takiego fasonu nie było. Co powoduje te bułki pod pachami? Czy to może być kwestia rozmiaru , czy raczej fasonu? Odpowiedz Link
maheda Inkaka 03.05.07, 21:24 hej :) Popatrz tutaj: www.triumph.com/pl/index.php Nawet wg strony Tryumpha, gdy ustawisz sobie swój rozmiar pod biustem i w biuście, za nic nie wychodzi miseczka 75C, prawda? Przy ustawieniu 77, dostajesz miseczkę 75E, a przy ustawieniu 75 (czyli chyba jednak tak, jak powinno być), dostajesz miseczkę 75F. Wg Triumpha jesteś na granicy tych dwóch rozmiarów i nie wiem, dlaczego panie ze sklepów usilnie próbują Cię wepchnąć w 75C?! Xo do worków pod pachami - sama takie nosiłam przez lata na zalecenie jednej słynnej gorseciarki warszawskiej. Otóż te worki, to są Twoje własne, najwłaśniejsze piersi, a przynajmniej ich część, zepchnięta tam, bo nie mieściły się w miseczkach noszonych przez Ciebie staników. Po kilku-kilkunastu tygodniach masowania piersi (patrz poradniki na stronie przewodniej forum) i noszenia odpowiednich dla Twojego rozmiaru staników, wszystko powinno wrócić do normy. Pamiętaj, że układając piersi w miseczkach, należy do miseczek zbierać piersi, zgarniając je spod pach i układając je w miseczkach. Owszem, wyjdzie Ci wtedy z posiadanych przez Ciebie staników wiele biustu górą, ale to świadczy jedynie o tym, że masz źle dobrany rozmiar stanika. Wg mnie mogłabyś próbować staników nawet 70tek, bo Triumph ma beznadziejnie rozciągliwe obwody, ale wtedy już wylatujesz z ich tabelki (spróbuj ustawić sobie na ich stronie 70 pod biustem, bez zmiany obwodu w biuście). Spróbuj sobie kupić angielskie staniki (może Allegro?), rozmiar albo 75DD (34DD), albo w bardziej rozciągliwych modelach 70F (32F). Możliwe, że lepsze byłyby odpowiednio 75E i 70FF, ale to już musiałabyś przetestować na sobie i sprawdzić, bo co kobieta, to inaczzej się na niej staniki układają i przy tych samych wymiarach mogą być dobre różne staniki. Poniżej strona polskiego sklepu Bellissima, tu akurat o dobieraniu rozmiaru: www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Ja przeskoczyłam też ze źle dobranych staników Triumpha w dobrane wreszcie staniki firm brytyjskich i - mimo załamujących mnie na początku cen - jestem nimi zachwycona, a i masaż piersi mi pomógł, wyglądają teraz duuuużo lepiej, niż 8 miesięcy temu, a i wałki spod pach zniknęły (mimo wciąz obecnej dużej nadwagi). Powodzenia i głowa do góry, tutaj same takie, jak Ty :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 21:28 Za mała miseczka. Dużo za mała. Zgodnie z tabelkami Triumpha powinnaś mieć co najmniej 75E/F (u nich oczywiście). Ale i tak pewnie 70H byłoby lepsze :) Odpowiedz Link
maheda Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 21:30 kasiamat00 napisała: > Ale i tak pewnie 70H byłoby lepsze :) Którego w Polsce nie ma (Tryumphowego), oczywiście :) Odpowiedz Link
maith Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 21:41 Na pewno nie 70H. 70H to ja czasem noszę, a Inkaka ma mniejszy biust. W Triumhie powinna wejść w 70F-G, a jeśli 75 to DD-E. Odpowiedz Link
maheda Wg tabelek Triumpha owszem ;) 03.05.07, 21:50 Oni na swojej stronie mają przelicznik, na którym można sprawdzić rozmiar. Triumphowska tabela różni się znacznie od brytyjskiej, stąd istotnie wychodzi wg ichniego przelicznika 70H ;-) Odpowiedz Link
maith Re: Wg tabelek Triumpha owszem ;) 03.05.07, 22:29 Oni chyba sami nigdy tej tabelki nie czytali ;) Spokojnie może iść przymierzyć 70F, ew. (w co wątpię) G. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 21:51 A od kiedy Triumph w Polsce ma DD? Bo ja żyję w przekonaniu, że u nich po D jest zaraz E. Przynajmniej tak twierdzi kalendarzyk Triumpha i tak wygląda(ła?) rozmiarówka dostępna w GC jeszcze niedawno... Odpowiedz Link
inkaka Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 22:14 Dziewczyny,dzięki bardzo. Chyba pójdę do tego Triumpha i poprzymierzam sugerowane przez Was rozmiary. To 75 C to chyba zostało mi z czasu, kiedy w biuście miałam 90:-). Fakt, że to 98 to jest akurat wyjatkowo dużo jak dla mnie, jak zrzucę jakieś 3 kilo (zaczynam właśnie zrzucanie), to biust dojdzie chyba do 95-96 cm. Jak tyję, to zawsze najpierw w biuście. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 22:33 Uwaga! Będę się czepiać! > To 75 C to chyba zostało mi z czasu, kiedy w biuście miałam 90:-). I wtedy był pewnie dobry :) Czy w międzyczasie nie zmienił Ci się rozmiar ubrań? Czy stanik nie jest też częścią ubrania? Skąd dziwne przekonanie, że jeśli zmieniamy rozmiar ubrania, to rozmiaru stanika nie trzeba zmienić? > Jak tyję, to zawsze najpierw w biuście. Też bym tak chciała :) Mi na nieszczęście najpierw idzie w biodra :( Odpowiedz Link
inkaka Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 22:55 Kasiamat - no właśnie rozmiar ubrań W ZASAZDIE mi się nie zmienił. Ale to dlatego, że dawniej nosiłam rzeczy luźne, bo i moda taka była, teraz bardziej dopasowane. Poza tym ,ja mam trochę durną sylwetkę - w biodrach mam mniej niż w biuście. Spódnice i spodnie kupuję na ogół 36 (czasami 38),natomiast góry na ogół 38 (czasami 40). Tylko sukienek i całych kostiumów za nic kupić nie mogę. Odpowiedz Link
anna-pia Inkaka, ja ci dam! 03.05.07, 23:11 inkaka napisała: > Kasiamat - no właśnie rozmiar ubrań W ZASAZDIE mi się nie zmienił. Ale to > dlatego, że dawniej nosiłam rzeczy luźne, bo i moda taka była, teraz bardziej > dopasowane. Poza tym ,ja mam trochę durną sylwetkę - w biodrach mam mniej niż w > > biuście. Spódnice i spodnie kupuję na ogół 36 (czasami 38),natomiast góry na > ogół 38 (czasami 40). Tylko sukienek i całych kostiumów za nic kupić nie mogę. Durną sylwetkę????? Masz idelana kobieca figurę, w biuście więcej niz w biodrach, a do tego jesteś szczupła. Zakupy to zacznij od kupienia sobie młotka i wybicia z głowy pomysłów pt. "durna figura". Tutaj żadna z nas nie jest w stanie mieć ubrania na górę i na dół w tym samym rozmiarze. No! Odrobinę dobrej opinii o samej sobie, kobieto :)) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 23:21 > Poza tym ,ja mam trochę durną sylwetkę - w biodrach mam mniej niż w biuście. No wiesz, ja na tym forum jestem chyba jedyną osobą, która ma więcej w biodrach niż w biuście. Przy sporym biuście to raczej norma :) Odpowiedz Link
inkaka Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 23:44 Jesoo...wreszcie nie ja jedna taka "odwrotna":-)) Wszystkie moje koleżanki mają w biodrach więcej niż w biuście. Ubrania też szyte są dla tych z szerszymi biodrami. Czasami mam wrazenie, jak wchodze do pokoju, ze najpierw wchodzi biust, a dopiero potem reszta mnie. Odpowiedz Link
kasica_k A daj spokoj :) 04.05.07, 02:54 Te bardziej biodrzaste i z malym biustem tak samo jecza, tylko na odwrotny temat. Sama widzialam. Babom sie ubzduralo, ze normalna sylwetka to manekin ze sklepu odziezowego, ktory ma wszystko w jednym rozmiarze 36, od butow po zakiet. Ha ha, ciekawe co bym zrobila z zakietem w tym samym rozmiarze, co moje spodnie. Na co ja bym go sobie zalozyla? Na reke? :) Odpowiedz Link
maith Ubrania są szyte różne 04.05.07, 03:33 Na duży biust też są ciuchy, tylko trzeba wiedzieć gdzie się po nie wybierać:) Witamy w klubie :) Rozejrzyj się tu. Skoro masz problem ubraniowy, to zacznij od wątku o ubraniach dla biuściastych :) Zdziwisz się, jak wiele rzeczy już dla nas szyją i w ilu miejscach można je kupić. Tu jest nasz wątek ubraniowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28912294 Odpowiedz Link
maith Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 22:38 inkaka napisała: > Dziewczyny,dzięki bardzo. Chyba pójdę do tego Triumpha i poprzymierzam > sugerowane przez Was rozmiary. Tylko od razu proś o nie-minimisery. > To 75 C to chyba zostało mi z czasu, kiedy w > biuście miałam 90:-). Chyba zacznę kolekcjonować takie wyznania ;) Nawet nie wiesz, ile kobiet w Polsce na siłę nosi całe życie jeden rozmiar, nieważne że stwierdzony 40 lat temu ;) U Ciebie trwało to krócej, czyli już masz plus. > Fakt, że to 98 to jest akurat wyjatkowo dużo jak dla > mnie, jak zrzucę jakieś 3 kilo (zaczynam właśnie zrzucanie), to biust dojdzie > chyba do 95-96 cm. Jak tyję, to zawsze najpierw w biuście. Daj Ty temu biustowi odetchnąć :) Skoro tyjesz najpierw w biuście, to schudniesz zapewne najpierw w całej reszcie. Nie myśl takimi kategoriami, bo znowu go zaczniesz ściskać. Twój biust ma odzyskać normalny biustowy kształt. A nie zmienić się w uszy jamnika z bułkowymi nakładkami. Odpowiedz Link
maith Re: Czemu wałki pod pachami? 03.05.07, 22:30 Nie ma. Dlatego ostało się E na placu boju ;) 75E oczywiście, bo jak 70 to F albo G. Odpowiedz Link
maith Do Inkaki 03.05.07, 21:36 To się nazywa "drugi biust", albo inaczej "efekt 4 piersi". I jest jednym z efektów noszenia źle dobranych staników. Jeśli masz 97 w biuście, to Twój biust nie ma prawa się zmieścić w 75C. Z tym rozmiarem powinnaś celować w 75DD, 75E. Ale ponieważ Twój biust był od jakiegoś czasu masakrowany w 75C, to starał się jakoś sobie radzić. I wydzielił część, jako bułki pod pachami. Jeśli zaczniesz nosić prawidłowo dobrany stanik i w pozycji pochylonej delikatnie zagarniać do niego cały biust, razem z tymi bułkami, to problem powinien Ci zniknąć. Oczywiście biust może potrzebować jakichś kilku miesięcy na powrót spod pach. Kwestią wtórną jest, że w zasadzie w Twoim przypadku warto rozważyć też zmniejszenie obwodu, aczkolwiek to akurat może się nie okazać konieczne. Żeby uzyskać miseczkę odpowiednią do 75DD czy 75E w mniejszym obwodzie (70) powinnaś przymierzyć 70F (jako odpowiednik 75DD), 70FF (jako odpowiednik 75E). Odpowiedz Link
margot7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 03.05.07, 22:32 Witam, Bardzo sie ciesze, ze trafilam na to forum - kopalnia informacji nie tylko dla osob z wiekszym biustem! ...az sie troche w nadmiarze pogubilam :-D Licze jednak na Wasza pomoc. Mam 68cm pod biustem (mierzone ciasno, tutaj skora i kosci - doslownie zero tluszczu) i 84cm w biuscie. Nosze jak dotad 70C z Triumpha (choc w niektorych modelach miseczka C jest jakas taka malawa), w Samancie "C" bylo za male, musialam wziac D. Pytanie, czy powinnam jednak nosic staniki 65D?? Niby kazdy producent pisze, ze od 68cm pod biustem "zalapuje sie" na 70. Z drugiej strony, dziewczyny pisza, ze nie powinno sie zaokraglac w gore, natomiast ja sie obawiam czy 65 pod biustem nie bedzie za ciasne. Pytam, bo chcialabym sobie zamowic kilka biustonoszy wypatrzonych dzieki adresom internetowych sklepow w UK, ktore podalyscie na forum (interesuja mnie modele firm Aubade,Lejaby, Panache) i troche mnie przystopowalo gdy mialam sie zdecydowac na 30D lub 32C. pozdrawiam, Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 03.05.07, 22:48 Tu masz rozmiarówkę: www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia A co do obwodu - ja mam 67 cm pod biustem i niektóre staniki 65 zapinam po kilku tygodniach na najciaśniejszą haftkę. Nie ma szans, aby 65 było na Ciebie za ciasne. Tak więc - 65D w Panache. W pozostałych nie wiem, ale do miseczki D włącznie raczej nie ma dużych rozbieżności między firmami. Jeśli chcesz coś ślicznego, to przejrzyj jeszcze Freyę i Fantasie. No i Rigby&Peller, ale oni są niemożebnie drodzy. Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 03.05.07, 22:48 Nie powinno się nosić obwodów szerszych niż własny rozmiar, czyli raczej 65D. Ale podstawowa zasada przy zamówieniach netowych brzmi - mierzę, a jak cokolwiek mi choć trochę nie pasuje, to odsyłam. Odpowiedz Link
margot7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 03.05.07, 23:03 Dzieki wielkie. Bede probowac - w koncu co mi szkodzi zamowic 65D i ewentualnie wymienic :-) Wlasnie mi sie przypomnialo, ze jak mieszkalam kilka lat temu we Francji, to kupowalam ichniejsze 80 w kilku firmach (czyli europejskie 65) i bylo dobre. W Polsce ciagle mam problemy z rozmiarowka wszystkiego ze wzgledu na drobna budowe ciala. Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 04.05.07, 02:15 Wiele Polek ma tak drobną budowę. Problem jest z naszymi sklepami, które jakby mogły, to sprzedawałyby tylko nieśmiertelne 75B. Nie ma sensu dostosowywać się do ich potrzeb. Stanik jest w końcu na Twoje potrzeby :) Odpowiedz Link
agnesos79 prosze mi pomóżcie 95/120 13.07.07, 01:07 pod biustem 100 cm na wydechu 94 cm w biustonoszu (samanta85F- ciut za luźny i gdy fiszbinaa dotyka mostka mała miska biust dzieli mi na dwagdy lekko puszcze że fiszbina odstaje wychodzi 120 cm biust w avocado 85F spłaszcza i lekko ciśnie, sprawdzając samą miske żeby fiszbina dotykała mostka za mała miska spłaszcza biust, samanta 85F za luźny, a sama miska za mała gdy fiszbina dotyka mostka, naprawde nie umiem dopasowac sobie biustonosza, który byłby idealny. Szukam coś z firm: freya , fantasie, panache dobrze o nich piszą wiec spróbuje ale gorzej z tym rozmiarem właśne. Odpowiedz Link
parille Jaki powinnam nosić rozmiar? 04.05.07, 10:44 Pod biustem ciasno - 89, a w biuście luźno - 108. Odpowiedz Link
maheda Re: Jaki powinnam nosić rozmiar? 04.05.07, 10:59 Proponuję zacząć od 85E (38E) z brytyjskich bardziej ścisłych staników i zobaczyć, czy wszystko będzie w porządku z miseczką i obwodem. Być może lepsze będą 80FF. Ja przy obwodzie 87 pod biustem wolałam nosić 80tki (niektóre były luźnawe, inne ścisłe), teraz przerzucam się na 75tki, ale chudnę trochę i już nie mam 87 pod biustem. W polskich stanikach (z wyj. Avocado, Melissy i bodaj Comeximu, które mają rozmiarówkę zbliżoną do angielskiej) miseczkę obliczyć łatwo, odejmujesz swój obwód w biuście od rozmiaru stanika, czyli np. 108-85=23, czyli miseczka G. 85G. Porównaj: www.e-lady.pl/index.php?d=info&i=rozmiary Przy zmniejszaniu rozmiaru pod biustem, trzeba zwiększyć odpowiednio miseczkę, miseczki o tej samej literce są różnej wielkości dla różnych obwodów pod biustem, o czym wiele z nas nie miało pojęcia jeszcze jakiś czas temu :) Odpowiedz Link
parille Re: Jaki powinnam nosić rozmiar? 04.05.07, 11:08 Wielkie dzięki za natychmiastową odpowiedź. Czytam Wasze forum od wczoraj, a dzisiaj albo w najbliższym czasie wybieram się do tego sklepu na Grochowskiej. Dzięki za rady. Odpowiedz Link
maheda Na Grochowskiej nie daj sobie wcisnąć 04.05.07, 11:41 przeszywanego stanika. Ma na Ciebie pasować od razu, bez przeszywania. Jak słyszę, że dziewczyny dają 200 zł za stanik, który wymaga przeszycia, to mnie jasny szlag trafia. Ale nie powinnaś mieć tego problemu :) Odpowiedz Link
parille Re: Na Grochowskiej nie daj sobie wcisnąć 04.05.07, 12:43 A nie wiem czy kupię tam, ale chcę popróbować. :) Odpowiedz Link
maith Re: Na Grochowskiej nie daj sobie wcisnąć 04.05.07, 14:16 Pamiętaj, że w Internecie da się kupić śliczne staniki na Twój rozmiar już ok. 100-150 zł. Śliczne, piękne, zachwycające :) Zatem nie daj sobie też wcisnąć chłamu czy designu a la babcia Józefa. To że tam czegoś nie ma, to ich problem. Ty na swój biust masz sobie kupić ładny stanik. I nie wierz, że jak ładny, to nie będzie trzymał, czy takie tam - lepsza koronka, czy urodziwszy kolor, czy lepiej skrojony biustonosz nie szkodzą na podtrzymanie. Odpowiedz Link
akna10 Maheda 04.05.07, 11:19 Witam:) Mam 78pod biustem i 90 w biuście. Do tej pory kupowałam 75B radziłyście mi bym spróbowała pomierzyć 70stki. Udałam się do triumpha, z ich rozmiarówki wychodzi że powinnam nosić 70E!Gdy przyrównałam TĄ ogromną miskę z moimi bąbelkami wymieniłam na 70D, ale miska odstawała u góry okropnie, nawet nie pomogło naciąganie skóry z pleców:) Za to 70C leżał idealnie. Często polecacie tabele rozmiatór wg Bellissimy, stamtąd też wynika, że mam conajmniej 70D. Więc lepiej zaufać własnemu przeświadczeniu,że coś dobrze leży czy trzymać się ściśle tabelki??:) Jescze chciałabym prosić Maheda byś wkleiła link z masażami biustu, o którym pisałaś kilka postów wcześniej, bo nie mogę znaleźć na tym forum:) Odpowiedz Link
maheda Akna10 04.05.07, 11:39 Zdecydowanie lepiej patrzeć na swoje własne odczucia, ja wg tabelek też powinnam nosić o wiele większą miseczkę, niż noszę :) Jesteśmy różnie zbudowane, mamy różne szerokości klatek piersiowych, różną szerokośc piersi - tabelki to jedynie pomoc i orientacja, a nie świętość ;) Co do masażu - proszę bardzo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28655453 I jeszcze ćwiczenia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28460922 Odpowiedz Link
akna10 Maheda 04.05.07, 13:22 Dzięki za linki:) W ostatnim czasie dużo schudłam więc może dzięki masażom uda mi sie załapać na D<lol> Odpowiedz Link
maith Re: Akna10 04.05.07, 14:27 Dokładnie. Może się np. zdarzyć, że szerszy obwód na poziomie biustu wynika z szerszej klatki piersiowej w tym miejscu niż pod biustem, a nie z wielkości samych piersi. Czegoś takiego tabelki nie uwzględniają, a i zdalnie trudno to stwierdzić. Dlatego to co sama stwierdzasz eksperymentalnie jest zawsze na 1 miejscu :) Odpowiedz Link
maith Re: Maheda 04.05.07, 14:19 Tabelka to tylko podpowiedź. Zaufać masz temu, co na Tobie lepiej leży. Na wszelki wypadek porównując to z poradnikiem Besame besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
kasica_k Re: Maheda 04.05.07, 14:31 maith napisała: > Tabelka to tylko podpowiedź. Zaufać masz temu, co na Tobie lepiej leży. Dokladnie, stanikologia nie jest nauką ścisłą :) Poza tym rozmiar rozmiarowi nierówny - często między różnymi modelami tej samej firmy występują spore różnice. Więc i tak trzeba wszystko dokładnie mierzyć i dopasowywać, a tabelki traktować jako punkt wyjścia. Najwazniejsze to wiedziec, czym sie kierowac przy wyborze, tzn. jak ma lezec i sie zachowywac wlasciwie dobrany biustonosz. Sama nosze najrozniejsze rozmiary stanikow - od 75H do 80F. Odpowiedz Link
filoruska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 04.05.07, 23:22 Po przeczytaniu wszystkich Waszych porad chodzę od kilku dni po sklepach i mierzę - i nic mi nie pasuje!!! Zmierzyłam się wg Waszych instrukcji. Mam 78 cm pod i 96 cm w biuście. Przymierzałam zarówno 75 D-E oraz 70 E, czywście, to co się udało znaleźć w sklepach. Efekty: większość 75 jest za luźna, właszcza Dalia (tutaj mieseczka 75E była za mała, ale 70F nie było w sklepie) i Kris Line (z Kris Line prawdopodobnie dobre byłoby 70F, bo obwód 70 pasował, a miseczka w 70E była za mała, 70F w sklepie nie było) - w obu firmach mierzyłam staniki usztywniane w stanikach Triumpha miseczki D usztywnione w 75 są za małe, miseczka 75E usztywniana była dobra, ale coś mi nie pasowało (to był początek wycieczki i jeszcze nie wpadłam na to, że chyba powinnam zmniejszyć obwód), natomiast E miękkie marszczą się (mierząc te 75 przy maksymalnie możliwym ścisłym zapięciu), 70 E i F widziałam tylko w jednym sklepie i już mi czasu zabrakło, jeszcze się tam wybiorę, by mierzyć z Samanty mierzyłam i 70E i 75E - różne modele, oba miekkie i oba się fałdowały, choć 70E był już blisko tego co trzeba Ponieważ staniki fałdują u mnie w dość określonym miejscu (dobrze wypełniam miski od dołu, fałdki są od góry), więc przeczytałam ileś wskazywanych przez Was poradników, i, chyba, na Listkach Figowych znalazłam informację, że powinnam szukać staników o kroju balkonikowym. Po zmierzeniu tych dziesiątków staników wiem też, że pewnego układu cięć powinnam unikach, a najgenialniesze są dla mnie cięcia pionowe. I powoli dochodzę do wniosku, że już zupełnie nie wiem, co mam nosić. To nie są rozmiary, których nie jestem w stanie znaleźć w realu, ale powoli sklepy mi się kończą. Ponieważ zmierzyłam dziesiątki staników i żaden mnie nie usatysfakcjonował, to nie wiem, jak miałabym je zamówić w necie - chyba że zablokuję na jakiś czas większą kwotę z konta i zamówię kilkanaście sztuk (3-4 modele o różnych rodzajach cięć, każdy w kilku sąsiednich rozmiarach) więdząc, że 90% zwrócę? Ale w jaki brytyjski rozmiar celować? W jednym sklepie (nie pamiętam firmy), w którym są brytyjskie staniki, mierzyłam 34D (większych litrek nie ma w alfabecie) i miseczka była o jakieś 2 rozmiary za mała, a obwód za duży. Wielokrotnie pisałyście, że na skutek noszenia prawidłowego rozmiaru układ i wielkość biustu może się zmienić, bo wraca on na swoje miejsce - mój bez stanika jest pod pachami. Czy również może zmniejszyć się obwód pod biustem? Bo pod wpływem czytania Forum od miesiąca noszę 75 i zmniejszył mi się obwód o 4 cm (z 82 na 78). Jest to 75D, gdzie miseczka jest na granicy możliwości po wyjęciu poduszek (i było to jedyne 75D, które pasowało, wszystkie pozostałe o innych rodzajach cięć były za małe), ale pilnie coś musiałam kupić, bo wyjeżdżałam na cały miesiąc do kraju, gdzie staniki są droższe niż w Polsce, bo do cen z Europy dodaje się jeszcze koszty dowozu i pośredników. Rozpisałam się, bo próbuję być precyzyjna. Może będziecie dzięki temu w stanie coś więcej mi poradzić, poza stwierdzeniem, że trzeba mierzyć i mierzyć i mierzyć - bo to niestety wiem... Odpowiedz Link
kasica_k filoruska 05.05.07, 02:28 Po przeczytaniu Twojej relacji nasuwa mi sie, co nastepuje: - zdecydowanie daruj sobie 75-tki (po angielsku 34) - byc moze Twoj biust po prostu "nie lubi" sie z tymi firmami, ktorych staniki mierzylas - balkoniki to niezly pomysl, zwlaszcza na biust wedrujacy pod pachy - a w Twoich wymiarach balkoniki sa spokojnie do dostania w firmach brytyjskich - sprobuj zamowic sobie w necie cos z Fantasie, Panache albo Freyi, w rozmiarach 32F i ewentualnie 32E, celujac w balkoniki - mysle, ze masz duze prawdopodobienstwo szybkiego sukcesu :) A juz na pewno nie ma sie co zalamywac. Jeszcze taka drobna rada - przy mierzeniu warto zwrocic uwage na odpowiednie ulozenie piersi w miskach. Najlepiej jest pochylic sie do przodu o 90 stopni i potrzasnac lekko ramionami, kolyszac piersiami na boki. Wszystko wtedy naturalnie uklada sie tak, jak powinno i jesli nadal stanik zle lezy, to cos jest z nim nie tak (warto jeszcze pomanipulowac dlugoscia ramiaczek, ale to oczywiste). Odpowiedz Link
filoruska Re: filoruska 05.05.07, 18:11 Dziękuję za odpowiedź. Jestem po kolejnej rundce po sklepach. Ponieważ jestem z Poznania odwiedziłam Amazonkę, gdzie rzeczywiście Panie dużo potrafią pomóc. Pani uświadomiła mnie, że część moich problemów wynika z dużej różnicy wielkości między piersiami, a część niestety z braku odpowiedniego stanika (a właściwie dłuższego czasu, kiedy wcale go nie nosiłam, bo niestety nie mogłam). Na to pierwsze Pani sugerowała, żebym dokładała wkładki (to już się pojawiało na forum). Tyle, że na moje oko, to żeby mieć idealnie równo wypełnione miski, to potrzebuję chyba dwie wkładki. Jakie mogele staników to wytrzymają i jak to mocować, zwłaszcza w miękkich stanikach? Kieszonki na poduszki mają chyba tylko push-upy. Czy są jakieś push-upy w rozmiarze 32F? I do tego jeszcze, żeby miały idealne dla mnie pionowe cięcia... Jak to będzie opisane po angielsku, że są wyjmowane poduszki? Ja się nie załamuję. Tylko wymagania mi wzrosły przy szukaniu ideału. Pytanie kiedy się złamię i pójdę na kompromis? Bo oglądam sklepy internetowe i ciągle tego mojego ideału nie zauważyłam... Odpowiedz Link
maith Re: filoruska 05.05.07, 21:30 1. Z tego co mi się zdaje, to dziewczyny nosiły wkładki nie tylko w push-upach. Załóż osobny wątek i zapytaj w nim o mocowanie wkładek, to może się któraś wypowie. Może, skoro to i tak jest na stałe, da się je leciutko przyszyć? I może istnieją też większe wkładki, żebyś nie musiała brać dwóch? Popytaj o te szczegóły bezpośrednio, na pewno są tu osoby, które już te wkładki mają opanowane :) 2. Ideału w polskich sklepach stacjonarnych raczej nie znajdziesz. Ja ostatnią wizytę w sklepie, zresztą nawet polecanym, prawie że odchorowałam. Prawie, bo jeszcze tego samego dnia wybrałam sobie następne cudeńko w necie:) 3. Wygląda, że bardzo poważnie podchodzisz do tematu, a to oznacza, że nie złamiesz się nigdy. W końcu go znajdziesz :) Pamiętaj też, że w necie możesz zamówić kilka różnych staników i odesłać te, które okażą się niepasujące. 4. Przede wszystkim na razie się nie martw. Teraz i tak musisz kupić sobie po prostu stanik możliwie jak najlepszy (w 32E-F), bo skoro jak piszesz, biust przesunął Ci się pod pachy, to po miesiącu, dwóch i tak będziesz musiała zweryfikować miseczkę. 5. Rozmiar pod biustem od noszenia dobrego stanika raczej nie maleje, przynajmniej my nie wykryłyśmy takiego powiązania. Natomiast znając się coraz lepiej na stanikach zaczęłyśmy odkrywać modele wygodne, ale wymagające wzięcia mniejszego obwodu (np. Kalyani czy niektóre Fantasie). Ale to nie znaczy, że zmniejszył nam się obwód. Po prostu te firmy nie trzymają klasycznej rozmiarówki obwodowej. 6. Przyjrzyj się propozycjom balkoników ze Stanikomanii Kasicy (ma ją podlinkowaną, a jeden z tematów na pewno był balkonikom poświęcony, zresztą ona je lubi, więc znajdziesz tam sporo ciekawych propozycji). Odpowiedz Link
filoruska Re: filoruska 06.05.07, 00:04 Rzeczywiście temat o wkładkach nadaje się na osobny wątek, ale poczytam jeszcze co była o nierównościach, może tam już coś jest. Wkładki są różnej wielkości w różnych firmach - coś znajdę. Najlepsze lub najgorsze (niepotrzebne skreślić) jest to, że ja wiem, jak wygląda mój ideał. Po przeczytaniu o balkonikach w Stanikomanii przynajmniej wiem, że nie wymyśliłam sobie go i on realnie istnieje. To Giselle R&P. Dla mnie taki układ cięć jest idealny, a niestety chyba najrzadziej spotykany. Przymierzyłam przez ostatnie kilka dni chyba setkę staników we wszystkich możliwych sąsiadujących rozmiarach. Niczego nie kupiłam, ale wiem, czego unikać, a co mi służy. Ale ja uparta jestem i do tego cierpliwa... Zakupów przez net się nie boję, chciałam tylko zebrać doświadczenia, żeby trochę ograniczyć wybór, bo w tym moim maleńkim rozmiarze jest zbyt duży, a po co zamawiać coś, co na pewno będzie źle leżało? A jakie okazy sprzedawczyń spotkałam... ale to też na osobny wątek. Jest jakiś wątek, w którym można ostrzegać przez koszmarkami? Bo na taki sklep, w którym są duże rozmiary, ale obsłudze za kulturę (a raczej jej brak) życzę, by splajtował, też spotkałam. Odpowiedz Link
maith Re: filoruska 06.05.07, 01:11 Mhmm, Giselle... masz kosztowny gust :) Był tu niedawno wątek zahaczający o balkoniki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=61651390 Ale myślę, że możesz stworzyć własny, z prośbą o znalezienie wszystkiego, co ma podobne cięcie, jak Giselle. A co do drugiego pytania, jasne że jest i taki wątek. Mamy tu wszystko, co potrzeba :) O reakcjach niekompetentnych ekspedientek piszemy tu, najlepiej od razu ostrzegając ew. następne ofiary: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27003809 Odpowiedz Link
kasica_k Pionowe cięcie 06.05.07, 01:45 znajdziesz w modelu Panache Verity, ale to dosc stary model i trudno go dostac. Ogolnie tego typu kroj jest rzadkością wsrod biusciastych stanikow, ale moze cos wyszperasz np. na figleaves.com - tam jest najwiekszy wybor. Powiem szczerze - fakt, ze nic Ci nie pasowalo z polskich firm mnie nie dziwi, poniewaz nie mam o nich dobrego mniemania - czas spedzony na forum i wiele wyczytanych tu opinii na to zapracowaly :) Idealu wsrod polskiej bielizny, przynajmniej tej dostepnej w przecietnych sklepach, bym sie nie spodziewala. Raczej narzuca mi sie wizja, ze wiekszosc z tego, co mierzylas byla nie tyle daleka od Twojego idealnego kroju, co po prostu skrojona zle i/lub zle dopasowana (brak obwodu 70). Wiec oprocz Giselle, ktorej Ci szczerze zycze, sprobuj jeszcze paru normalnych angielskich balkonikow :) A propos roznic w wielkosci piersi - wlasnie przyszedl do mnie stanik, w ktorym moja wlasna roznica jest widoczna w sposob dramatyczny, co mi sie do tej pory nie zdarzylo, wiec chetnie poslucham pomyslow o wkladkach (da sie gdzies dostac wkladki w kolorze gorzkiej czekolady? ;)) Odpowiedz Link
kasica_k Jeszcze o pionowym cięciu 07.05.07, 19:13 Zapomnialam, ze takowe cięcia ma kilka sredniozabudowanych, usztywnianych wersji modeli Avocado, np. Caprice - niestety kilka forumek na nie narzekalo - dziwnie sie ukladaja. Ale kto wie, moze Tobie by podpasowaly? Odpowiedz Link
yaga7 Re: Jeszcze o pionowym cięciu 07.05.07, 19:48 Wiem, że w któryms wątku pisałam o poszukiwaniu staników z pionowym cięciem i niestety, niewiele takich jest. Sama bardzo chętnie dowiedziałabym się o nowych tego typu modelach, bo mnie osobiście pasują. Odpowiedz Link
inkaka przymierzania ciąg dalszy 07.05.07, 20:14 Dzisiaj poprzymierzałam sobie jekieś 20 biustonoszy dwóch firm : Triumph i Samanta. Triumpha 7O E i F nie było w ogóle, przymierzałam 75 D i 75 E.75 D do niczego, 75 E natomiast za szerokie pod biustem, a miseczki różnie - na ogół lewa dobra, prawa za duża. W kolekcji jesiennej ma być kilka niezłych biustonoszy w rozmiarach 70 E i 70 F, wtedy zajrzę do Triumpha. Na zdjeciu wyglądały bardzo ładnie. Natomiast Samantę przymierzałam 75 E, 70 E i 70 F. Z pewnym zdziwieniem zauważyłam, że najlepiej leżą 70 F (nastawiałam się raczej na 70 E). No i jeden nawet sobie kupiłam, żeby mieć w końcu coś w rozmiarze mojego biustu - model Eliza. Tak na dobry początek:-) Aha..jedna rzecz mi sie w tym biustonoszu nie podoba, ale to dopiero teraz zauważyłam - piersi nie są okrągłe,tylko stożkowate. Czy to kwestia fasonu, czy znów coś z rozmiarem nie tak? Odpowiedz Link
yaga7 Re: przymierzania ciąg dalszy 07.05.07, 20:18 inkaka napisała: > Natomiast Samantę przymierzałam 75 E, 70 E i 70 F. Z pewnym zdziwieniem > zauważyłam, że najlepiej leżą 70 F (nastawiałam się raczej na 70 E). No i jeden nawet sobie kupiłam, żeby mieć w końcu coś w rozmiarze mojego biustu - model Eliza. Tak na dobry początek:-) > Aha..jedna rzecz mi sie w tym biustonoszu nie podoba, ale to dopiero teraz > zauważyłam - piersi nie są okrągłe,tylko stożkowate. Czy to kwestia fasonu, > czy znów coś z rozmiarem nie tak? Hmm, ja mam Elize w dwóch modelach (bo są dwa: z całej koronki i tylko połowa koronkowa) w kilku egzemplarzach i swego czasu był to jeden z moich ulubionych staników własnie dlatego że _nie_ stożkował moich piersi, tylko zaokrąglał. Zwłaszcza model pełnokoronkowy. Dlatego podejrzewam, że to kwestia fasonu - widocznie na Twoim biuście lepiej by wyglądał inny fason. Odpowiedz Link
kasica_k Kalyani 07.05.07, 20:19 Nie wiem jak moglam zapomniec - jest przeciez masa w ten sposob skrojonych modeli Kalyani: www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA31&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA61&cid=Lingerie_Pure+%26+Simple&language=en-GB www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA53&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA50&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA44&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB - niestety Kalyani jest znane z dlugich i rozciagliwych obwodow, wiec chyba lepiej od razu wziac mniejszy obwod i przeliczyc odpowiednio miske. Odpowiedz Link
yaga7 Re: Kalyani 07.05.07, 20:23 oo , faktycznie, pionowe ciecia :) Szkoda tylko, że jak dla mnie te kolory są brrr. Ale jest jeden czarny ;) Odpowiedz Link
filoruska Re: Kalyani 08.05.07, 22:49 ładne... Zauważ, że mają jedno pionowe cięcie, a Giselle ma ich więcej. Podobnie kilka pionowych cięć ma Freya Tinkerbell - czy naprawdę nikt jej nie ma? Wrzuciłam w wyszukiwarkę i wyszło, że słowo to pojawia się w 0 postów na forum :( Odpowiedz Link
kasica_k Re: Kalyani 08.05.07, 23:42 Ta wersja Tinkerbell jest chyba do E. Bardziej biusciasta rozmiarowka jest w balkoniku czy tez fullcupie, nie pamietam - a ten juz nie jest szyty w ten sposob. Poza tym paskudnie drogi ten Tinkerbell... Odpowiedz Link
maith Re: Kalyani 09.05.07, 00:17 kasica_k napisała: > - niestety Kalyani jest znane z dlugich i rozciagliwych obwodow, wiec chyba > lepiej od razu wziac mniejszy obwod i przeliczyc odpowiednio miske. Dla dziewczyn to nie będzie żaden problem. Skoro celują w 70E/F to nie zabraknie im skali. Dziewczyny, w Kalyani bardzo szybko rozciągają się obwody. To znaczy, że one już po paru dniach noszenia nie trzymają swojego rozmiaru. Dlatego trzeba je kupować z obwodem o oczko mniejszym i przeliczonymi do niego miseczkami. Dzięki temu rozmiar będzie dobry już po paru dniach, a nie tylko przez parę dni :) I teraz, jak to się robi. Zgodnie z tabelą Bellissimy, jeśli chcecie, żeby te modele trzymały rozmiar 70E (32E) to musicie zamówić 65F (30F) Jeśli chcecie uzyskać 70F (32F) to powinnyście wybrać 65G (30G). Zwróćcie tylko jeszcze szczególniejszą uwagę na bardzo fajny model zawierający bawełnę. To ten www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=KA61&cid=Lingerie_Pure+%26+Simple&language=en-GB Jemu się rozciąga wszystko. To oznacza, że należy majtki też brać o rozmiar mniejsze niż normalnie i generalnie doradziłabym Wam też wzięcie mniejszych miseczek - odpowiednio 30F i 30FF, ale... przy przestawieniu się na właściwy rozmiar biust po jakimś miesiącu, kilku, poprawi swój kształt i wtedy będzie potrzebował większych miseczek - on nie urośnie, tylko naprawi mu się wygląd i zacznie dobrze wypełniać miseczkę. Ale z drugiej strony, jeżeli oceniałyście swoje rozmiary na Samancie i Triumpie, to Kalyani może wyjść nieco większe w miseczkach, co by sugerowało, że może warto od wyniku, który sobie ustalicie jednak odjąć odrobinę w miseczce. A w ogóle, to serdecznie Was zachęcam do zamówienia kilku różnych rozmiarów w kilku różnych modelach, jeśli nie jesteście pewne, z nastawieniem, że "odeślę wszystko, zostawię sobie tylko 1 najlepsze". Wtedy owszem, stracicie koszty przesyłki w obie strony (30 zł), ale za to sobie pomierzycie do woli, a cena wyjdzie nieporównanie mniejsza niż gdybyście chciały pojechać do innego miasta, czy jak w przypadku Bravissimo - państwa i tam pomierzyć... Odpowiedz Link
filoruska Re: Kalyani 09.05.07, 13:09 Dzięki za wiele dobrych rad. Ja już tak mam - jak mi się coś spodoba, to okazuje się, że cena z wyższej półki. To nie dotyczy tylko staników, ale wszystkiego. Wielokrotnie wspominałyście, że pod wpływem noszenia odpowiednich staników biust wraca do właściwego dla siebie rozmiaru. Tak sobie pomyślałam, że kupie na razie coś łatwo dostępnego i tańszego, odpowiedniego na dziś, żeby mi nie było żal rozstawać się za 2-3 miesiące np. chwaloną we właściwym wątku Melisse. A potem popoluje na to, co mi się podoba już w lepszym rozmiarze (a może jakieś wyprzedaże będą... ) Odpowiedz Link
bear80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 05.05.07, 17:54 Witam! Podczytuję forum już jakieś 2 tygodnie i zainspirowana Waszymi poradami napisałam do Bellissimy w sprawie rozmiaru Tango Pure White. Przemiła Pani Izabela odpisała proponując mi rozmiar 85 K - niestety dostępny będzie w lipcu ;-( Proszę poradźcie czy zamówić sobie na razie 85 JJ? A może jakiś inny model? Moje wymiary to: pod biustem 98cm(mierzone bardzo ciasno)i 132cm w biuście. Do tej pory męczyłam się w Triumphie 85G. Mierzyłam 90H ale biust mi wychodzi dołem. Zresztą ten 85G też już jest za luźny, nie wspominając o tym że miska jest za mała. Bardzo prosze o radę wszystkie Forumki. Pozdrawiam Magosia Odpowiedz Link
kasiamat00 bear80 05.05.07, 18:02 Miseczki K dostępne od ręki są w Bravissimo www.bravissimo.com Będzie szybciej i może nawet taniej niż w Bellissimie. Gorsza sprawa, że 85 jest na Ciebie luźny - warto byłoby przetestować 80L, ale takie są tylko dla karmiących :( Inna sprawa, że podobno przy sporym biuście tabelki można wyrzucić do kosza - ale na ten temat niech się już wypowie kto inny - Maheda słyszysz? :) Odpowiedz Link
maheda Re: bear80 05.05.07, 20:11 Słyszę, słyszę :) Mało nóg nie czuję po kilkugodzinnym dreptaniu na 8cm obcasach, ale niech tam, odpowiem natentychmiast ;) Ostatecznie nie nogami piszę ;) Droga bear80 - jeśli 85JJ jest dostępny natychmiast, to jak najbardziej go zamów i przymierz. Z ciekawości - z jakiego miasta jesteś? Ja Kraków. A dlaczego mówię o przymierzeniu JJ? Otóż ja wg wszelkich znaków na niebie i na ziemi (tabelka Bellissimy) powinnam nosić 80J (pod biustem 87, w biuście 120). A noszę 80GG, ew. 75HH, więc jednak mniej, niż by się wydawało, że powinnam. Dlatego ryzyk-fizyk, próbuj zamówić 85JJ, jeśli jest dostępny od ręki - przynajmniej się zorientujesz, jak na Tobie stanik się układa, jak leży i w ten deseń. Miasto podaję ze względów przymierzaniowych, mogłabyś przymierzyć któryś z moich większych staników i określić już bardziej celnie, co z miseczkami z Wysp Brytyjskich. Polecam też masaże - w moim przypadku wyciągnęły mi piersi spod pach w 100%. MIÓD-MALINA! :) Odpowiedz Link
bear80 Re: bear80 05.05.07, 20:29 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź maheda :-) Daleko nie mieszkam bo w Katowicach ale jestem unieruchomiona w gipsie i na razie podróże odpadają - dzięki wielkie za propozycję przymiarki. Niestety ten 85JJ jest dostępny za 21 dni roboczych :-(. Może spróbuje na Bravissimo - tam jest chyba Tango II w rozmiarze 38K za 24 funty. Wygląda na to że wielkie przymierzanie na mnie czeka :-) Odpowiedz Link
zielonawisienkanatorcie 61/62 87/88 25.05.07, 12:11 a ja jaki rozmiar powinnam nosic? juz od jakiego czasu was podczytuje, tez mam duzy biust, tylko nie weim wlasciwie w jakim rozmiarze 61-62 cm pod biustem (mierzone ciasno, na wydechu) 87-88 w biscie (mierozne na wdechu, w miekkim staniku) nie łapie sie do zadnych tabelek:( wiec na razie zyje w nieswiadomosci co do mojego wlasciwego rozmiaru dotychczas kupowaje na bazarku mozliwie najbardziej niebabcine staniki, (zazwyczaj 85D) potem mama zmniejsza mi obwod o kilkanascie cm i ladnie lezy ale chcialabym wiedizec jaki to rozmiar Odpowiedz Link
maith Pytanie do Bear80 05.05.07, 21:40 Bear, a jak mierzyłaś to 90H, to tylko wypadanie biustu dołem Ci przeszkadzało? Bo to akurat normalne przy wyraźnie za dużym obwodzie. Ale czy same miseczki na biuście leżały dobrze? Bo jeśli rozmiar miseczki w 90H był dobry, to jego odpowiednikiem jest 85J, a to daje miseczkę K dopiero w 80. Czyli możesz sobie wypróbować też 80-tkę. Bo w takiej sytuacji warto zamówić 80K Tango II w Bravissimo. Nie wiadomo też, jakiej firmy mierzyłaś to 90H. Bo brytyjczyki mają bardzo głębokie miseczki. Jeśli zatem mierzyłaś to z firmy, która ma miseczki mniejsze, to zapas dla Tango II jeszcze Ci się powiększa :) Odpowiedz Link
bear80 Re: Pytanie do Bear80 06.05.07, 12:11 Hejka! No niestety nie był to angielski stanik tylko Triumph. Miska była trochę za mała tzn. robiła mi się mała bułeczka i fiszbiny z przodu trochę odstawały od mostka. Radzisz Maith żeby spróbować jeszcze 80? Czyli moje przyszłe zamówienie z Bravissimo się zwiększa. Muszę jeszcze zorganizować trochę kasy :-) Pozdrawiam Magosia Odpowiedz Link
bear80 Przyszło Tango II Cherry w rozmiarze 85J 31.05.07, 15:57 i spieszę donieśc jakie pierwsze wrażenia: 1. jest mi ciasno w obwodzie (nawet bardzo ciasno) - zaraz pędzę kupić przedłużkę 2. po raz pierwszy mam fiszbiny na mostku a nie gdzieś w powietrzu 3. cały biust mi się mieści w miseczce i nic nigdzie nie wystaje 4. i jest jedno ale - marszczy mi się miseczka od góry - podciąganie ramiączek nie pomogło. Poczekam jeszcze trochę aż mi się biust "uleży" w tym staniku i będę Wam marudzić o następny :-). Magosia P.S. Prawdą jest jakoby duże biusty miały się nijak do tabelki rozmiarów ;-(. Powinnam mieć 85 K a tu 85 J wygląda na dobre. M. Odpowiedz Link
elu-sia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 06.05.07, 12:38 Poczytuje was od kilku dni. Przeczytałam rady i dzisiaj wybrałam się na zakupy a właściwie poszukiwanie swojego rozmiaru. Mam wymiary 90/109.Poszłam sobie do Best Mala są w nim 2 sklepy, Gorseteria i Triumph. W gorseterii totalna porażka przymierzyłam z tańszych aż 2 - do niczego. W Triumphie nie patrząc na ceny kilkanascie w rozmiarach 85/E i 85/D. Najpierw młoda panienka dała mi do przymierzenia kilka "gorsetów" dla starszych pań. Niby jestem już wiekowa ale takich biustonoszy nienawidzę, czułam się jak w pancerzu. Jestem osobą niską 158 i o puszystej figurze. Ale w tych czułam się jak w pancerzu. Były tak mocno zabudowane, że zaczynały się prawie nad pępkiem a wrzynały w pachę a końcówka miseczki podchodziła do obojczyka. Gdy poprosiłam o mniej zabudowane pani przyniosła nawet kilka (tylko białe i czarne) ale tu okazało się,że miseczki 85/D są za małe a 85/E za duże. 80 w moim rozmiarze brakowało.Może wszystkie fasony były nieodpowiednie ale tak się zniechęciłam, że dziś dałam sobie spokój. Poprosze o pomoc. Elu-sia. Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 06.05.07, 15:49 Co to znaczy "80 w moim rozmiarze brakowało"? Z tego co piszesz, powinnaś była przymierzyć 80F (skoro miseczka w 85E była na Ciebie za duża, to raczej nie ma, co sprawdzać 80G). Jeśli tego nie było, to trafiłaś na jakieś badziewne sklepy. Zresztą z opisu tego, co Ci dali do mierzenia wynika to samo. Ale to nic strasznego. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale tutaj nawet dziewczyny z doskonale jak na Polskę zaopatrzonych Warszawy, Krakowa i Poznania i tak kupują zwykle w necie. Po prostu to jak piękne i wygodne staniki na swój rozmiar znajdziesz netowo jest nieporównywalne do tego, co proponują Ci w sklepach stacjonarnych (i co słusznie wzbudza Twoje obrzydzenie). A ceny takich zakupów netowych są jeszcze zwykle niższe. Odpowiedz Link
inkaka przymierzanie 06.05.07, 19:18 Witam ponownie. Nie miałam wprawdzie dużo czasu na przymierzanie, bo musiałam zająć się psującym się samochodem, ale w jednym sklepie byłam. Był to sklep głównie z bielizną Triumpha. Weszłam i poprosiłam o jakiś ładny biustonosz w rozmiarze 75 E lub 70 F. Pani spojrzała na mnie z obrzydzeniem i powiedziała, ze F nie ma, a E niewiele. Po czym przyjrzała mi się dokładniej, zapytała czy dla mnie, a jak powiedziałam, że dla mnie to stwierdziła,że najwyżej 75 C. Więc jej powiedziałam, że 75 C to mam teraz i jest za mały, dlatego MUSI być większy. Po dłuższym grzebaniu dostałam do przymierzenia 6 staników: 5 w rozmiarze 75 D i JEDEN JEDYNY 70 E (więcej E nie było). A oto moje odczucia: 75 pod biustem w trzech biustonoszach było za luźne, w dwóch dobre. Miseczki D we wszystkich były za małe. W 70 E...no właśnie...sama nie wiem. Pod biustem było ciasno - z trudem dopięłam się na najluźniejszą haftkę . Lewa miseczka wyglądała nieźle (chociaż bułka pod pachą nadal była, tyle, że mniejsza), natomiast prawa była za duża. Od góry było trochę miejsca. No i teraz nie wiem w jaki rozmiary mam celować: 75 E, 75 DD, 70 E ,70 F, czy może przymierzać wszystkie? Z zainteresowaniem czytam posty Filoruski , bo wygląda, że ona ma biust podobny do mojego - zarówno rozmiarem, jak i kształtem. Mierzyłam się już z 10 razy - najczęściej wychodzi 78 (77)pod biustem, 96 (97, a w staniku 95) w biuście. Macie moze jakieś wnioski po tym pierwszym przymierzaniu? Jutro pójdę do innego sklepu. Odpowiedz Link
filoruska Re: do inkaka 06.05.07, 21:50 Rzeczywiście mamy podobne wymiary. Triumpha przerobiłam doładniej kilka tygodni temu i własciwie sobie darowałam. Ja też ledwo się dopinam w 70. Mam jeden 75D (Sexy Temptation WHU) i jest to jedyny model tej firmy, w który się mieszczę w tym rozmiarze pod warunkiem wyjęcia poduszki przy większej piersi, ale on ma zupełnie inną konstrukcję, niż pozostałe staniki tej firmy. Generalnie potrzebowałabym w tej firmie 75E lub 70F zależnie od ściśliwości obwodu. Przejrzyj kolekcje na ich stronie w necie, to będziesz wiedziała, że w ciekawszych wzorach 70F nie istnieje, a 75E jest tylko w kilku (oczywiście o Polsce piszę), ale akurat one mi nie odpowiadają, bo tylko zakrywają piersi, a ja szukam czegoś, co mi je ładnie zbierze i umieści na właściwym miejscu. A co do oceny mojego biustu przez panie sprzedające w sklepach z bielizną, to juz i 75B słyszałam... no ale na ich usprawiedliwienie - mam biust po przejściach i jeśli nie umieszczę go w dobrym staniku, to rzeczywiście nic nie widać. Odpowiedz Link
inkaka do FILORUSKA 07.05.07, 01:12 Ja całe życie kupowałam Triumpha. Teraz już wiem, że do luftu kupowałam i mam ogromną ochotę na - polecane przez dziewczyny - Panache, Freye czy Fantasie,ewentualnie Avocado. Ale muszę najpierw ustalić rozmiar, a z tym mam naprawdę problem. Jutro pójdę do następnego sklepu,często tam kupuję i jest sympatyczna obsługa, więc chociaż nie bedą patrzeć ze zgrozą. Ja też mam piersi pod pachami i też rozglądam się za bardotkami. W dodatku prawą pierś mam nieco mniejszą. I nie przepadam za mocno zabudowanymi stanikami, bo często noszę spore dekolty. Czytam Twoje posty, bo wydaje mi sie, że jeśli coś sobie znajdziesz, to z dużym prawdopodobieństwem będzie to pasować też i na mnie. Napiszę po kolejnym przymierzaniu . Życzę powodzenia:-) Odpowiedz Link
inkaka ???? 07.05.07, 01:15 Jeszcze jedno mi się przypomniało - nie lubię biustonoszy mocno zabudowanych, bo często noszę dekolty. A jednocześnie lubię jak są podniesione i zebrane do środka. Da się tak??? Odpowiedz Link
maith Re: ???? 07.05.07, 01:29 Jasne że się da. Generalnie to te zabudowane (full-cupy) raczej do środka nie zbierają :) A jeśli szukasz czegoś do naprawdę sporych dekoltów, to zerknij na Panache Inferno (bardzo ładnie i zbiera i podnosi, chwaliły go nawet dziewczyny, które mają z tym spory problem) albo na Superboosty Gossarda (też nie narzekające na brak miłośniczek ;) Informacje o tym, jak się je komu nosi znajdziecie w wątkach poszczególnych marek w SPISIE PRODUCENTÓW. Odpowiedz Link
akna10 PODZIĘKOWANIA:) 10.05.07, 15:59 Witam Kochane Forumowiczki:) Chciałabym podziękować bardzo gorąco dziewczynom, które służyły mi radą i wyprowadzały z błędów:) Kasica_K, Maith, Maheda, Turzyca....jesteście WSPANIAŁE, dzięki Wam odkryłam swój właściwy rozmiar i kupiłam dzisiaj dwa śliczne komplety bielizny, które leżą idealnie:) Przynajmniej nikt nie będzie się ze mnie śmiał latem, że noszą stanik na karku...hihi. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje:) Odwalacie kawał dobrej roboty:) <buziaki+czekoladki+tulipanki> Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
maith Re: PODZIĘKOWANIA:) 10.05.07, 16:12 Bardzo nam miło :) Mniam, jakie pyszne czekoladki ;) To teraz napisz nam jeszcze, co kupiłaś... i powstrzymaj się na razie od dalszych zakupów (chyba że kostiumu kąpielowego, bo to niezbędne). Teraz układaj sobie dobrze biust w świeżych nabytkach i odczekaj kilka miesięcy, przed ew. następnymi zakupami obserwując, czy nic Ci się nie zmieni. Odpowiedz Link
akna10 Re: PODZIĘKOWANIA:) 10.05.07, 16:45 To właśnie moje nowe nabytki:) www.intymnie.com/mat_m310_str-prod_id-224.htm www.e-bielizna.pl/470_Fashion_Style_05_WHP.html Z tym powstrzymaniem się od kupowania, może być problem, bo widziałam tyle śliczności w sklepach,że aż oczy się rozbiegają:D. Ze strojem kąpielowym jeszcze poczekam, może piersi mi urosną z C na D<lol> Odpowiedz Link
maith CZYŻBY WĄTEK ZNÓW ZWARIOWAŁ? ;) 10.05.07, 17:09 To już kolejny wątek o doborze rozmiaru. Poprzedni zaczął wariować po przekroczeniu 500 postów. Zatem to nie Ty jesteś sierotą. Mi mój post też się najpierw nie pokazywał. A kompleciki śliczne :) Odpowiedz Link
maheda Super :-))) 10.05.07, 18:01 Mam nadzieję, że biust Ci leży w tych stanikach lepiej, niż paniom na zdjęciach, bo tej na e-bieliźnie biust się prawie wylewa ;) Ogromnie się cieszymy wszystkie z każdej "nawróconej" osoby, zawsze to kolejna, która nie da sobie wcisnąć kitu w sklepie bieliźniarskim, kolejne ziarenko piasku :-))))))) Odpowiedz Link
akna10 Re: Super :-))) 10.05.07, 18:20 Oj....ja nie mam takich gabarytów, by miało mi się coś wylewać:P Odpowiedz Link
maheda Re: Super :-))) 10.05.07, 18:24 ;-) Wystarczy włożyć miseczkę mniejszą i porządnie - od pach - ułożyć w niej biust ;) a już się będzie wylewało. :))))) Bardzo, ale to bardzo się cieszę :))))) Odpowiedz Link
akna10 Re: PODZIĘKOWANIA:) 10.05.07, 16:49 Post mi wcięło gdzieś:D Więc jeszcze raz, kupiłam: www.e-bielizna.pl/470_Fashion_Style_05_WHP.html www.intymnie.com/mat_m310_str-prod_id-224.htm Będę miała problem z powstrzymaniem się od dalszych zakupów, bo widziałam tyle cudeniek ślicznych, że aż oczy się rozbiegają:) Cieszę się,że mimo małego biustu, dzięki Waszym radom moje piersi wyglądaja na ciut większe<lol> I po co komu operacje plastyczne:D. Odpowiedz Link
akna10 Re: PODZIĘKOWANIA:) 10.05.07, 16:51 Na ładną sierotę wyszłam....ehhh:) Czy można jakoś skasować niepotrzebny post??:) Odpowiedz Link
jana78 Mam 65H w polskiej Melissie - jak to przeliczyć na 11.05.07, 17:18 brytyjski rozmiar? Odpowiedz Link
inkaka Nadal głupia jestem.. 12.05.07, 11:07 Witam ponownie. Chyba mi sie ta stanikomania udzieliła, bo od tygodnia siedzę w internecie i biustonosze oglądam. Czy to zostaje do końca życia:-) A głupia jestem nadal w kwestii rozmiaru.Jak pisałam wcześniej , kupiłam sobie ELIZĘ Samanty, po przymierzaniu innych Samant ( innych w sensie rozmiaru i fasonu) . Wydawało mi się, że ten jest całkiem niezły. Ale niestety, to na pewno nie to - najgorsze, że uwiera mnie pod pachami. Po kilku założeniach nieco mniej niż na początku , ale jednak.To znaczy niezupełnie POD pachami, tylko tak jakby z przodu pachy.Miseczki w rozmiarze 70 F, jak się porządnie wyprostuję i na wdechu są OK, ale jak sie nieco zgarbię, mam luzy i się marszczą, zwłaszcza w tej mniejszej piersi, więc chyba jednak odrobinę za duże. Czy to uwieranie pod pachą może być efektem za dużych miseczek? Czy to raczej kwestia fasonu - ta Eliza ma dość szeroko rozstawione ramiączka i taki pionowy szew (jakby klin) pod pachą, z którego wychodzi ramiaczko? Może lepsze dla mnie byłyby fasony bez tego klina? Z drugiej strony zależy mi na schowaniu tych bułek pod pachami, więc już sama nie wiem. Aha, górą nigdy mi się nic nie wylewa,nawet w miseczkach C, wyłącznie bokiem. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: Nadal głupia jestem.. 12.05.07, 11:29 Ten ucisk z pod pachą to prawdopodobnie fiszbina wpijająca się w tkankę piersi. Pewnie bardzo Cię boli. Na mój gust są to objawy za małej miski. Niektóre polskie staniki są tak szyte, że bułka na piersi nie zrobi się nigdy, gdyż górna częśc miseczki tak mocno odstaje, że tworzy prawie falbankę. Dlatego górą nic się nie wyleje, najwyżej pod pachami lub pod obwodem, gdy jest za duży. To pod pachami, to twoje piersi wciśniete tam bezlitośnie przez za małe miseczki. Przy zakładaniu stanika trzeba pochylić się i zebrać je do środka do miseczek. Aby upewnić się czy stanik dobrze leży należy mocno się wyprostować, ocena stanika w pozycji pochylonej nie ma sensu, więc na pewno przy obwodzie 70 miska F nie jest za duża, może być nawt za mała. Odpowiedz Link
inkaka Re: Nadal głupia jestem.. do LIMONKI 12.05.07, 13:21 Nie, to nie fiszbina. To jest ta część biustonosza zdecydowanie powyżej fiszbiny, prawie już ramiączko. Może jakiś centymetr poniżej ramiączka - nie pamiętam dokładnie, a teraz siedzę w pracy w innym staniku. To wyglada tak, jakby miseczka była nieco za szeroka na boki i niemal na ręke wchodzi. (qrde...nie umiem pisemnie tłumaczyć jak mi stanik leży:-)). W każdym razie to zdecydowanie nie fiszbina i na pewno też nie wina ramiączka,bo zostawiłam dość luźne. Jak mocniej naciągnę, obciera bardziej. Myślę, że jedno z dwóch: albo za duża miseczka, albo nieodpowiedni fason. Odpowiedz Link
inkaka Trzecia mozliwość 12.05.07, 13:23 Przyszła mi do głowy trzecia możliwość ...za ostry materiał. Albo skóra zbyt wrażliwa:-) Odpowiedz Link
limonka_01 stanik dla inkaki 12.05.07, 19:37 Mało prawdopodobne, aby materiał był za ostry. Stawiałabym raczej na nieodpowieni dla Ciebie krój Samanty. Gdy półtora roku temu miałam takie same wymiary jak Ty, to dobrze się czułam w 70G Feliny Conturelle (strasznie droga) i 70F w Panache Tango II (wg brytyjskiej rozmiarówki), ale Tanga nie polecam bo też jest wysokie po bokach. Może czas na Melissę lub inne zakupy w interecie? Odpowiedz Link
inkaka a może ja się źle mierzę? 12.05.07, 23:15 Dzięki za sugestie,ale mnie się jednak wydaje, że ta miseczka jest nieco za duża. Najlepiej chyba by mi pasowało (z Samanty przynajmniej) coś pomiędzy E i F 70. Bo 70 w Samancie na pewno jest w porządku ,przynajmniej tego jestem pewna. Natomiast biust w miseczkach F jest jakiś taki mało wyraźny. Fakt, że ja akurat jestem miłośniczką rozwiązań ekstremalnych, czyli marzy mi się widoczna kreska między piersiami, ale w przypadku tego 70 F kreskę mogłabym osiągnąć dopiero zszywajac miseczki w połowie:-) A co do zakupów internetowych,to ja nie cierpię oddawać zakupów. Jednak - niewątpliwie pod waszym wpływem - zamówiłam sobie w Bellissimie Tropical 70 E w celu przymierzenia. Ponieważ jest sporo przeceniony, to jeśli nawet nie będzie pasował,to jakoś to przeżyję,a przynajmniej obejrzę na własne oczy brytyjski biustonosz. Chyba mnie pogięło z tymi stanikami:-) Odpowiedz Link
maith Re: Nadal głupia jestem.. 12.05.07, 19:29 Uwieranie pod pachami zwykle jest kwestią fasonu. Teoretycznie Samanta może Ci w ogóle nie pasować. Są ludzie, którym pasuje tylko 1 na 10 firm, czyli Samanta wcale nie musi znaleźć się wśród wybrańców. Dziewczyny, które narzekały na ten problem zwykle chwaliły Freyę. A w ogóle to właśnie odczułaś wyższość zakupów internetowych nad zwykłymi. Gdybyś zamówiła stanik w necie miałabyś minimum 10 dni na mierzenie. Może nie zorientowałabyś się przy pierwszym mierzeniu, ale przy drugim albo trzecim pewnie tak. To że jak się zgarbisz, to masz luzy, jest normalne. Rzecz w tym, że garbienie się jest niezdrowe i to nie jest normalna pozycja, w jakiej powinnaś nosić stanik. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Nadal głupia jestem.. 14.05.07, 10:50 Dokładnie Maith, to jest kwestia fasonu. Wiem to z własnego poletka. Właśnie w taki sposób uwiera mnie Rossi Nova. Nie bardzo mi to przeszkadza, bo jest dość miękka, ale jednak. Na firmowych zdjęciach tego nie widać, bo fotografowany jest jakiś mały rozmiar, inaczej uszyty. Miska dobra, obwód grrrrr ale dobry był gdzieś parę dni ;p Gdyby sobie przerzucić przez szyję sznurek tak, żeby końce wisiały z przodu, a potem te końce zawiązać sobie dość ciasno na wysokości łopatek pi razy oko, to będzie pił w krawędź pachy, no i tam właśnie uwierają niektóre staniki. Jakby były za mało wykrojone. Miska ok, fiszbina celuje gdzie trzeba, tylko właśnie połączenie miski z ramiączkiem wypada za wysoko i za bardzo na boki i wcina się. Trzeba szukać innego fasonu. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Mam 65H w polskiej Melissie - jak to przelicz 13.05.07, 22:30 jana78 napisała: > brytyjski rozmiar? Na poczatek spróbuj 65 FF - popatrz tu www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=745391249883d357113370b205d8b735 Odpowiedz Link
anna-pia Re: Mam 65H w polskiej Melissie - jak to przelicz 13.05.07, 22:32 jana78 napisała: > brytyjski rozmiar? Na poczatek może 65 FF - sprawdź w "Przymierzalni" na stronie www.bellissima.com.pl/index1.php Odpowiedz Link
jana78 Re: Mam 65H w polskiej Melissie - jak to przelicz 15.05.07, 12:18 Bardzo dziękuję. Chodzi o to, że na stronach zagranicznych jest jakaś dziwna numeracja: 30, 32.. Co to jest i jak to się przekłada na moje 65? Strasznie się w tym gubię a widzę, że Wam przychodzi to strasznie lekko, więc ponawiam pytanie. Odpowiedz Link
zazulla Re: Mam 65H w polskiej Melissie - jak to przelicz 15.05.07, 12:49 jana78 napisała: > Bardzo dziękuję. Chodzi o to, że na stronach zagranicznych jest jakaś dziwna > numeracja: 30, 32.. Co to jest i jak to się przekłada na moje 65? Strasznie się > w tym gubię a widzę, że Wam przychodzi to strasznie lekko, więc ponawiam pytani > e. Przychodzi lekko, bo siedziemy na tym forum od ponad roku :) Numeracja UK bazuje na calach, EUR na centymetrach: UK 30 -> EUR 65 UK 32 -> EUR 70 UK 34 -> EUR 75 UK 36 -> EUR 80 UK 38 -> EUR 85 UK 40 -> EUR 90 UK 42 -> EUR 95 UK 44 -> EUR 100 UK 46 -> EUR 105 itd. Odpowiedz Link
kitler1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 09:12 witam. podczytuje Was od wczoraj, z zachwytem (skarbnica wiedzy!) i przerazeniem (teraz to juz zupelnie nie wiem, jaki rozmiar powinnam nosic). planuje wlasnie zakup w internecie nowego stanika, ktorego cena drastycznie odbiega od wczesniejszych zakupow, stad moja prosba o konsulatcje. jako typowa polka nosilam oczywiscie cale zycie 75B :). ale ostatnio biust mi sie troche powiekszyl (silniejsze pigulki anty), wiec kupilam dwa nowe: 34C calvina kleina (miseczka minimalnie za mala) i 34C brytyjskiej firmy mimi holliday (miseczka troche za duza, ale to kroj raczej bardotkowy). mam 76 cm po biustem (mierzone b. scisle) i 91 w. zastanawiam sie, czy zamawiac znowu 34C (firma jest wloska, ale rozmiarowka anglosaska). mysle ze 70/32 byloby na mnie za ciasne - mam jeden stanik 32C jeszcze z dawnych czasow i zapiety zostawia szybo purpurowy slad na skorze (pomijam fakt ze miseczka nie pasuje). b. dziekuje za sugestie. Odpowiedz Link
suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 10:50 Ja mogę doradzić w zakresie obwodu - mam 75 więc praktycznie tak samo - i 70 czyli 32 jest dobre, a w niektorych firmach z rozciągliwymi obwodami - za luxne. Także zdecydowanie polecam 70/32. Jesli zdecydujesz się na 70 to polecam miseczkę DD. Przynajmniej tak wynika z tabelki bellissimy, która w moim przypadku świetnie się sprawdzila. www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=011510fe9b844baaebe31f24baef1a27 Pamietaj, że czasem marszczenie lub odstawanie miseczek paradoksalnie wynika z za małej miseczki. Biust wtdy zupelnie nie uklada sie jak powinien. Podsumowując - zdecydowanie nie bierz 75/34. Biust ma się trzymać na obwodzie, nie na ramiaczkach Odpowiedz Link
kitler1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 11:01 dziekuje za odpowiedz. ponosze dzisiaj "po domu" ten stary stanik 32C, zeby zobaczyc, czy obwod 70 za bardzo sie nie "wzyna", ale boje sie, ze nie bedzie reprezentatywny - mimo swetnej jakosci jednak troche sie juz rozciagnal (moj najlepszy zakup wszech czasow - w outlecie sklepu browns w londynie kupilam _boski_ komplet collette dinnigan za 30 funtow - oryginalnie kosztowal 280!!!, niestety "uroslam"). Odpowiedz Link
kitler1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 13:52 no niestety, po dwoch godzinach noszenia stanika z obwodem 32 mam na ciele wyrazne czerwone slady. Czyli 70 chyba w moim przypadku zdecydowanie odpada. Odpowiedz Link
kasica_k kitler1 14.05.07, 22:56 A gdzie te pregi masz? Bo jesli glownie z tylu, to znaczy, ze to biust ciagnie calosc do przodu z powodu zbyt malej miseczki. Poza tym: zalezy, jakie slady - to juz sama musisz ocenic. Ja mam slady po kazdym staniku, luznym tez - taka uroda :) Jesli sa rzeczywiscie wyrazne i dlugo nie znikaja, to faktycznie moze byc za ciasny. Ale mimo wszystko radzilabym sprobowac 32, zwlaszcza jesli dany model jest znany z tego, ze jest luzny. Staniki w jednym rozmiarze czesto znacznie roznia sie od siebie zarowno szerokoscia obwodu, jak i rozciagliwoscia. Odpowiedz Link
kitler1 Re: kitler1 15.05.07, 07:24 w tym staniku miseczka jest duzo za mala, to na pewno, ale pregi zostaja na calej dlugosci, rowniez z boku i z przodu. ale rzeczywiscie, material jest malo rozciagliwy (jedwab). wczoraj ponosilam mimi holliday 75C, ktory jest po prostu za duzy. moze nie podjezdza na plecach, ale obwod (zdecydowanie rozciagliwy) jest duzo za luzny (moge spokojnie wsadzic pod niego obie rece nawet gdy jest zapiety na ostatnia haftke), a fiszbina nie przylega do mostka, co wedlug figleaves oznacza, ze miseczka jest za mala, ale mam w niej spory luz (gorna krawedz bardzo odstaje od piersi, z boku jest duzo miejsca itd). probowac 70C czy 70D tej samej marki? Odpowiedz Link
kasica_k Re: kitler1 15.05.07, 10:58 Ja bym sprobowala 70D i 70DD i sprawdzila, ktory lepiej lezy. Raczej nie 70C, bo to oznaczaloby zmniejszenie obwodu w biuscie o dwa rozmiary, a az tak za duzy chyba nie jest? Wymog przylegania fiszbiny do mostka nie jest stuprocentowy, wazniejsze, jak sie ta fiszbina zachowuje z boku - czy obejmuje piers, czy celuje w srodek pachy. Odpowiedz Link
kitler1 Re: kitler1 15.05.07, 11:04 masz racje, miseczka jest wieksza raczej o rozmiar, nie dwa, chociaz jest naprawde duza. poeksperymentuje z rozciagliwymi, z jedwabnymi pozostane chyba przy 75/34. no i chyba pozegnam sie z ulubionymi markami, bo one rzadko robią D :(. wielkie dzieki za sugestie! Odpowiedz Link
kasica_k Re: kitler1 15.05.07, 11:18 kitler1 napisała: > poeksperymentuje z rozciagliwymi, z jedwabnymi pozostane chyba > przy 75/34. Pewnie jest to dobry pomysl. Co do jedwabnych to nie doradze, bo nie mam ani jednego w calosci jedwabnego i nierozciagliwego (w obwodzie) stanika. A propos Mimi - czy masz moze ten model: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=MH-FIG-100-01&mci=&size=&colour=&image=r476302-p476304-p00002-style? Bo ma bardzo ciekawa rozmiarowke :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: kitler1 15.05.07, 11:19 jeszcze raz link: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=MH-FIG-100-01&mci=&size=&colour=&image=r476302-p476304-p00002-style Odpowiedz Link
kitler1 Re: kitler1 15.05.07, 11:35 niestety, kiedy odkrylam figleaves (dzieki temu forum) zadnego z moich potencjalnych rozmiarow juz nie bylo ;). ja kupuje bezposrednio ze strony producenta (wiekszy wybor, chociaz tego ekskluzywnego nie ma), ale nie wiem, czy przesylka z figleaves nie jest tansza (moze dlatego ze nie wysylaja w firmowym, swoja droga slicznym, pudelku?) ja mam ten komplet, z poprzedniej kolekcji: www.damaris-london.com/m_story.asp?id=122&iid=272 ogolnie nie jestem jakos specjalnie zachwycona jakoscia stanika. myslalam, ze nawet tansza linia takiej drogiej firmy jak damaris bedzie w realu bardziej "olsniewajaca". jako typowe byle 75B :) przyzwyczailam sie do wywalania kasy na rozne jedwabne fiubziu drozszych marek, a material po wew stronie miseczek jest taki... no taki sobie. za to ogolnie, chociaz za duzy, stanik uklada sie SWIETNIE. a majtki sa genialne, chociaz relatywnie drogie. a propos, co do mojego "ogromnego" 34C tego modelu mysle, ze ta linia moze miec zawyzona rozmiarowke - kupilam majki M, i sa wieksze niz typowe m. akurat w tym modelu (szorty), to nie przeszkadza. sliczny ten podlinkowany stanik. SLICZNY. Odpowiedz Link
kasica_k Re: kitler1 15.05.07, 14:01 kitler1 napisała: > ja kupuje bezposrednio ze strony producenta (wiekszy wybor, chociaz tego > ekskluzywnego nie ma), ale nie wiem, czy przesylka z figleaves nie jest tansza > (moze dlatego ze nie wysylaja w firmowym, swoja droga slicznym, pudelku?) W Figleaves 2 funty na UK, 4 funty reszta swiata - takie dosc normalne stawki, widzialam wieksze :) > ja mam ten komplet, z poprzedniej kolekcji: Pikny :) > jako typowe byle 75B :) przyzwyczailam sie do wywalania kasy na > rozne jedwabne fiubziu drozszych marek, I tak Ci zazdroszcze. W F+ jedwabnych cudeniek jest tyle co kot naplakal. Owszem, sa ladne rzeczy, ale troche brakuje tej odrobiny luskusu. > a propos, co do > mojego "ogromnego" 34C tego modelu mysle, ze ta linia moze miec zawyzona > rozmiarowke - kupilam majki M, i sa wieksze niz typowe m. akurat w tym modelu > (szorty), to nie przeszkadza. Zalezy, do jakiej rozmiarowki jestes przyzwyczajona. Rozmiarowka UK, jesli chodzi o staniki, zwlaszcza DD+, rozni sie od reszty swiata - jest duzo "hojniejsza" :) Podobnie jest z majtkami, okazuje sie, ze angielskie M jest wieksze od tego M, do ktorego przywyklysmy np. w Polsce. > sliczny ten podlinkowany stanik. SLICZNY. Noo. I majtki tez ma super. Nie jestem entuzjastka pastelowej bielizny, ale ten mnie zachwycil. Jakbys miala jeszcze jakies ogolne uwagi co do Damaris i Mimi Holliday, to chetnie przeczytamy :) Dla nas ta marka to troche egzotyka, a moze warto sprobowac, skoro juz pojawil sie model do GG... Odpowiedz Link
kitler1 Re: kitler1 15.05.07, 14:16 kasica_k napisała: > kitler1 napisała: > > ja kupuje bezposrednio ze strony producenta (wiekszy wybor, chociaz tego > > ekskluzywnego nie ma), ale nie wiem, czy przesylka z figleaves nie jest t > ansza > > (moze dlatego ze nie wysylaja w firmowym, swoja droga slicznym, pudelku?) > > W Figleaves 2 funty na UK, 4 funty reszta swiata - takie dosc normalne stawki, > widzialam wieksze :) chyba zagmatwalam - chodzi mi wlasnie o to, ze przesylka z figleaves jest tansza niz ze strony producenta, o ile dobrze pamietam. > > > a propos, co do > > mojego "ogromnego" 34C tego modelu mysle, ze ta linia moze miec zawyzona > > rozmiarowke - kupilam majki M, i sa wieksze niz typowe m. akurat w tym mo > delu > > (szorty), to nie przeszkadza. > > Zalezy, do jakiej rozmiarowki jestes przyzwyczajona. Rozmiarowka UK, jesli > chodzi o staniki, zwlaszcza DD+, rozni sie od reszty swiata - jest duzo > "hojniejsza" :) > Podobnie jest z majtkami, okazuje sie, ze angielskie M jest wieksze od > tego M, do ktorego przywyklysmy np. w Polsce. > >Jakbys miala jeszcze jakies ogolne uwagi > co do Damaris i Mimi Holliday, to chetnie przeczytamy :) Dla nas ta marka > to troche egzotyka, a moze warto sprobowac, skoro juz pojawil sie > model do GG... > z tego co wiem, rozmiarowka Mimi jest bardziej rozbudowana z roku na rok - do niedawna D byl jeszcze egzotyczny. chetnie zamowilabym sobie kolejny stanik (napalilam sie strasznie na majteczki z nowej kolekcji ;), ale wciaz mam metlik rozmiarowy - dzisiaj testuje dosc nowy stanik ck 34C, taki pod-tiszertowy, z dosc grubej porzadnej bawelny - obwod nie moglby byc wezszy, zapiety na pierwsza haftke lekko uciska pod miseczkami (prany dopiero raz), a miseczka jest idealna. wiec nie wiem, odpuscic sobie totalnie 70/32, czy pamietac o tym obwodzie kupujac w UK? zamierzam troche schudnac, wiec pewnie strace troche w biuscie (pod raczej nie, mam dosc szerokie ramiona, wiec moze i zebra), moze nie warto myslec o D i wiekszych? mam na oku w internecie pewne jedwabne cudenko za dosc powazna kwote i nie wiem, czy ryzykowac. na kolejny stanik mimi moze poczekam do Twojego ewentualnego zakupu ;), to skonsultujemy wielkosc miski. poza tym chcialam pochwalic obsluge klienta strony Damaris/Mimi Holliday - kobieta z ktora prowadze regularna korespondencje ;) jest przemila i bardzo pomocna. Odpowiedz Link
sliwka30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 11:21 witam serdecznie :) czytam z zapartym tchem wasze forum i nie mogę wyjść z podziwu dla waszej wiedzy, więc może miteż doradzicie, zmierzyłam się i tak: pod biustem 97, w biuście 124 teraz noszę 90 D lub DD, ale często miseczki sa za małe, więc właściwie mam jeden stanik w którym chodzę na okrągło, właśnie 90 D, co byście mi doradziły? Odpowiedz Link
suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 11:49 Witaj na forum, To że D i DD za male to nie jest dziwne. Według rozmiarów angielskich powinnaś celować w rozmiar 85 HH. Jesli jednak zdecydowanie będzie za ciasny w obwodzie to 90 GG. Odpowiedz Link
jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 11:51 Wiesz, a moze warto zmniejszyć ci obwód pod biustem? Ja mam pod biustem 92 cm i spokojnie noszę 80 (85 jest już zdecydowanie za luźne). Wg rozmiarówki (na stronie Bellissimy) miałabyś ok. 85(38) HH lub 90 (40) GG (gdybyś uparła sie przy szerszym). Radziłabym ci jednak kupic staniczek węższy w obwodzie. Ja przy swoich wymiarach 92/114 noszę 80GG. Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 14:31 I przede wszystkim należy odrzucić odgórnie sklepiki stacjonarne (bo to tam wciskają Ci 90D, nie licząc się z Twoimi potrzebami). No chyba że masz gdzieś obok Millavitsę. Oni o ile się nie mylę mają 90H, to byś ew. tam mogła przymierzyć. Ale jeśli nie jesteś z Wawy, to lepiej poszukać w necie niż jeździć specjalnie do jednego sklepu. Odpowiedz Link
beata9957 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 19:23 Hejka.Jaki fajny temat.Ja mam pod biustem 82 cm a w biuscie 103 cm.Nosze 80DD lub E.Zastanawiam sie czy nie bylby lepszy dla mnie np 75F.Jak myslicie???? A tak wogole producenci mogliby wiecej myslec o nas kobitkach ktore maja czym oddychac.Pozdrawiam Beata. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 21:24 beata9957 napisała: > Hejka.Jaki fajny temat.Ja mam pod biustem 82 cm a w biuscie 103 cm.Nosze 80DD > lub E.Zastanawiam sie czy nie bylby lepszy dla mnie np 75F.Jak myslicie???? Myslimy, że byłby 75F lepszy, a może nawet 75FF. Oczywiście wg brytyjskiej rozmiarówki. Ile to by było w polskiej? ;) Odpowiedz Link
beata9957 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.05.07, 21:32 Mam zamiar wlasnie sobie na allegro cos znalezc w tych rozmiarach i sprobowac.Bo u mnie w sklepach to cud taki rozmiar.A bellisima trochu droga na proby.Bede szukac.Dzieki serdeczne.Buzki Odpowiedz Link
anna-pia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.05.07, 12:10 limonka_01 napisała: > beata9957 napisała: > > > Hejka.Jaki fajny temat.Ja mam pod biustem 82 cm a w biuscie 103 cm.Nosze > 80DD > > lub E.Zastanawiam sie czy nie bylby lepszy dla mnie np 75F.Jak myslicie?? > ?? > > Myslimy, że byłby 75F lepszy, a może nawet 75FF. Oczywiście wg brytyjskiej rozm > iarówki. Ile to by było w polskiej? ;) Wg polskiej - tzn. Melissy - 75G. Ale i 75F może być dobre - ostatnio zaktualizowali tabelę rozmiarów. Odpowiedz Link
mariareis Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 14.05.07, 20:44 No więc podaję swoje wymiary: pod biustem 81 cm (ciasno), w biuście 117 cm (w staniku, bo grawitacja nadal działa, luźno, na wdechu - ALE - to mierzenie budzi moje wątpliwości, bo gdy się pochyliłam zrobiło się 122 cm, a poza tym stanik przecież za mały i część piersi poupychana w różnych miejscach, niestety). Kierując się rozmiarówką bellissimy wychodzi 75J lub 75JJ ( a swoją drogą co się stało z literką I?). Mam racje, czy nie, oświećcie mnie, ekspertki. Odpowiedz Link
maith Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 14.05.07, 21:58 Ale w tym staniku to się mierzyłaś w tym sportowym Avocado, czy w jakimś innym, nieminimiserze? Bo jeśli w zwykłym, to bardziej bym ufała pomiarowi w staniku. Pochylenie może dać zafałszowany obraz - najlepiej mierzyć się w miękkim będąc wyprostowaną. Ale nie w staniku obciskającym. Na 1 rzut oka wypada, że powinno Ci pasować 75J, ew. 70K. To zależy od tego, jak się czujesz jeśli chodzi o obwód - czy biust wysuwa Ci się dołem, albo obwód podjeżdża Ci pod kark, kiedy zakładasz 75? Odpowiedz Link
maith Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 14.05.07, 22:05 Może zróbmy jeszcze jedno - przymierz jeszcze raz ten 75HH i opisz, co Ci się w nim robi, oprócz tego, że źle wygląda. A potem przymierz najlepszy dotychczasowy, podaj rozmiar i opisz, co Ci się tam robiło. I jeszcze jedno: Prawdopodobnie wcześniej nosiłaś szersze obwody niż 75 i biust uciekał Ci dołem. Czy w tym sportowym Avocado ten problem zniknął? Odpowiedz Link
mariareis Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 14.05.07, 22:26 Mierzyłam się w miękkim staniku, na pewno za małym, rozmiar tego stanika to 80G, z tym, że przymierzałam obwód do stanika 75 i różnił się ok. 2 cm Zmierzyłam ten stanik i ma dokładnie 77cm, spokojnie z 5 cm mogłabym się jeszcze ścisnąć, z tym, że ten stanik nie przemieszcza się, gdyby miseczki były większe, mógłby być. No więc to jest mój obecnie najlepszy stanik, kupiłam go z tydzień temu na targu - to był jedyny egzemplarz z tak dużą miseczką przy tym obwodzie. Co robi GP z moim biustem - straszne rzeczy. Owszem, piersi się mieszczą, ale chyba dzięki tej koszulce na wierzchu, bo misek nie mogę obejrzeć, przede wszystkim rozwleka mi wizualniue piersi wzdłuż sylwetki, a w poprzek tworzy wał pomorski bez choćby znaku, że tam są dwie piersi - i to wszystko jest takie ogromne przez to i bezkształtne - ale nic mi bokiem i dołem nie wypływało, górą nie wiem, bo koszulka to wszystko niwelowała, naprawdę wyglądałam, jakbym tam miała garb, albo za wysoką ciążę.Nie wiem, co jeszcze poza zdjęciem mogłabym podać. Odpowiedz Link
maith Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 14.05.07, 22:45 Hmm, szkoda że nie zamówiłaś teraz czegoś normalnego, to by się dało ustalić, o ile za małe, jeśli za małe, wyszły Ci miseczki. Bo istnieje jeszcze dodatkowy problem - mianowicie przy bardzo dużych biustach czasem okazuje się, że one wcale nie są aż tak bardzo duże, jakby wynikało z wyliczeń i trzeba im wymieniać miseczki na mniejsze. A w tym 80G masz jakieś dodatkowe problemy - robią Ci się bułeczki z boku albo z góry? Bo 80G jest równoznaczne ledwie z 75H... Odpowiedz Link
maith Co warto zrobić 14.05.07, 23:59 Na pewno warto sprawdzić Melissę - zamawiając 70K, 75J i 75K. Z założeniem, że przynajmniej na pewno 2 odeślesz. Masz na to 10 dni. W ten sposób ustalisz sobie rozmiar w Melissie. Są fajni, bo ich staniki kosztują ok. 70 zł zwykle. Jak już sprawdzisz Melissę, to będziesz mogła (niezależnie od wyniku) rozejrzeć się za brytyjczykami. Bo może się okazać, że tu miseczki będą na Ciebie za duże, to wtedy w brytyjczykach też trzeba będzie pomyśleć o mniejszych, a może się okazać, że będą dobre, to wtedy zobaczymy, jak Ci to przeliczyć na brytyjczyki (powinny być mniejsze) Jeśliby natomiast były za małe, to Melissa szyje indywidualnie 70L. A w ogóle to najbardziej zbliżony rozmiar do Ciebie ma Zazulka i ona będzie w stanie najlepiej podzielić się doświadczeniami. Spróbuję ją tu ściągnąć. Odpowiedz Link
mariareis Re: Co warto zrobić 15.05.07, 05:24 Dziękuję za odpowiedzi, też coraz bardziej skłaniam się do zamówienia dwóch staników w różnych rozmiarach (3 raczej odpadają z powodu pieniędzy)z Melissy, nie wiem, czy 70 pod biustem nie będzie za ciasny, no ale najlepiej sprawdzić. Mój obecny stanik już musiałam kupić, mimo że wiedziałam, że jest na mnie trochę za mały - po prostu nie było nic innego. Zresztą czekałam na przesyłkę GP i miałam nadzieję, że krótko go ponoszę. Dzięki jeszcze raz za rady i kończę, bo czeka na mnie praca (bez internetu:( Odpowiedz Link
zazulla Re: Co warto zrobić 15.05.07, 09:28 maith napisała: > Jeśliby natomiast były za małe, to Melissa szyje indywidualnie 70L. Tu bylabym ostrozna z takim zdaniem, uszyli dla mnie jeden biustonosz 75K ze zwezonym obwodem. Ale najpierw to ustalilam z nimi mailowo [wczoraj wyslalam kolejna epopeje i pewnie w polowie zasna :)]. > A w ogóle to najbardziej zbliżony rozmiar do Ciebie ma Zazulka i ona będzie w > stanie najlepiej podzielić się doświadczeniami. Spróbuję ją tu ściągnąć. Cwana bestia :) Jak napisalam wczesniej w Melissie narazie najlepiej lezy mi to 70L, chociaz taka literka nie widnieje w ofercie Melissy. Mam wymiary 77/110, ale dla pewnosci jeszcze po pracy sie zmierze. Obwod 75 maja za luzny dla mnie, 70 jest ok, ale 65 bylby idealny. Mozesz zamowic, jak sugeruja dziewczyny 75K i zblizone temu rozmiarowi dwa inne [moze UK ma podobne ceny ale wysylki wychodza drozej], wtedy bedziemy miec jakiekolwiek pojecie jaki rozmiar mozesz miec. Miseczke K maja wg tabeli do 85K dla 117-119 w biuscie, zawsze mozna pokombinowac ze zwezaniem. To ze GP zrobil na tobie zle wrazenie, to sie nie przejmuj. Ja tez napalona bylam kilka razy a to na Lilly Fantasie a to Phoebe Freyi i nie pasowaly. Trzeba wtedy odeslac i szukac dalej. Jesli masz fundusze, to zamawiaj wiecej biustonoszy, w roznych rozmiarach albo modelach, bo wysylka wychodzi taniej. Odpowiedz Link
maheda Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 00:34 Nie przejmuj się, ja też mam b. ciasno pod biustem 81 (wyrobiło mi się od noszenia staników dobrze trzymających mi biust), w biuście około 120 cm, a w zwisie mam ponad 130, więc zwis to na pewno nie jest dobry pomysł ;) Poczekaj na Zazulkę, może będzie potrafiła Ci coś doradzić, ja już dzisiaj mam mączkę rybną zamiast mózgu... Odpowiedz Link
zazulla Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 09:31 maheda napisała: > Nie przejmuj się, ja też mam b. ciasno pod biustem 81 (wyrobiło mi się od > noszenia staników dobrze trzymających mi biust), w biuście około 120 cm, a w > zwisie mam ponad 130, więc zwis to na pewno nie jest dobry pomysł ;) Az z ciekawosci zmierze sie tak w domu. Jak to mierzycie - pochylacie sie o 90 stoni, ze plecy sa rownolegle do podlogi i wtedy mierzycie obwod? > Poczekaj na Zazulkę, może będzie potrafiła Ci coś doradzić, ja już dzisiaj mam > mączkę rybną zamiast mózgu... Juz czesciowo odpowiedzialam, ale jestem w pracy i wiecie jak to jest z mysleniem. Do tego sama mam banie z moim rozmiarem. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 10:48 zazulla napisała: > > Az z ciekawosci zmierze sie tak w domu. Jak to mierzycie - pochylacie sie o 90 > stoni, ze plecy sa rownolegle do podlogi i wtedy mierzycie obwod? Ale po co sie tak mierzyc? Homo sapiens chodzi wyprostowany na dwoch nogach :) Stanik dobrany wedlug takiego pomiaru nie bedzie dobry. Odpowiedz Link
zazulla Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 10:52 Wiem wiem :)))) Dla mnie moje wymiary sa widelkami, biustonosz dobieram na przymiarce :) Odpowiedz Link
mariareis Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 18:24 kasica_k napisała: Ale po co sie tak mierzyc? Homo sapiens chodzi wyprostowany na dwoch nogach :) > Stanik dobrany wedlug takiego pomiaru nie bedzie dobry. Ale na pewno nie będzie za mały;) Tak mi wpadło do głowy, bo warunki do pomiaru miałam takie więcej niepewne, poza tym homo sapiens jednak też się schyla, np. przy myciu podłogi, myciu wanny, podnoszeniu małych dzieci itp. Odpowiedz Link
maith Re: Skierowana przez maith - właściwy rozmiar 15.05.07, 19:17 Zapewniam Cię, że staniki muszą być dobrane na wyprost i nic się nie dzieje przy pochyleniu. Odpowiedz Link
iw1978 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.05.07, 13:11 Ratujcie mnie zanim oszaleję. Wymiary mam 82 pod biustem i 103 w biuscie (101) w biustonoszu. I mam kłopot. Niecały rok temu z Grochowskiej wyszłam z 75f ( zwęzana pod biustem felina). Tydzien temu mierzyłam w edenie arabelle 70e i f. E było ewidentnie za małe, w F pierś nie wypełniała całej miski i dziwnie to wyglądało. Postanowiłam zamówić coś w bellisimie i miłe panie radzą g. Mnie się wydaje że to jednak będzie za duże i sprawdzę jeszcze 70ff. A co wy o trym wszystkim sądzicie?? Odpowiedz Link
kasica_k iw1978 15.05.07, 13:44 Wydaje mi sie, że to G jest dobrym pomyslem - tyle wlasnie wychodzi z Twoich wymiarow. Oczywiscie tabela to nie wyrocznia, ale dobry punkt zaczepienia. Nie wiem, jak potraktowac Twoja informacje, ze w F piers nie wypelniala calej miski - tzn. mialas luzy w misce? Jak sie ukladaly fiszbiny? Odpowiedz Link
maheda Re: iw1978 15.05.07, 14:11 A mi się nie wydaje, żeby G było dobrym pomysłem. Jeśli dobra na Iw jest Felina z 75F (która ma przecież małe miseczki), to wątpliwym mi się wydaje, że 70G będzie dobre. Raczej chętnie bym usłyszała dla odmiany, co to znaczy, że pierś się w Arabelce 70F "dziwnie układała"? Mieściła się cała, czy nie? Wpijała się gdzieś, czy nie? Piersi uciekały, czy całe się mieściły w miseczkach? A może materiał spłaszczał biust? :) Odpowiedz Link
iw1978 Re: iw1978 15.05.07, 14:59 Układała się dziwnie tzn mimo że na moje oko fiszbiny były ok czyli kończyły się i zaczynały tam gdzie powinny, pierś nie do końca wypełniała miskę a w górnej części było wrażenie luzu. Może po prostu to nie mój fason. Odpowiedz Link
maheda Re: iw1978 15.05.07, 15:19 A czy podciągnięcie ramiączek coś by dało? Jak myślisz? Bo nieraz właśnie tego ostatniego szlifu potrzeba, żeby pierś wypełniła całą miseczkę. Odpowiedz Link
iw1978 Re: iw1978 15.05.07, 17:01 Podciągałam ramiączka. Ja naprawdę bardzo chciałam mieć ten stanik, ale widocznie to nie mój fason. Nie wiem moze faktycznie te pustki w misce były , bo za mała a nie za duża. Na razie zamówiłam w bellisimie tango rozmiar 70FF i 70 G. Jak przyjdzie to zmierzę, obejrze i zobaczę co z tym fantem zrobić. Odpowiedz Link
maheda Re: iw1978 15.05.07, 17:36 Jeśli pustki były na górze, a w dole wszystko było OK, to nie wydaje mi się, żeby miseczka była za mała... Być może istotnie nie Twój fason? Odpowiedz Link
langsuir to ja mam taki problem 17.05.07, 20:04 Moj eDrogie, pod biustem mam 82 a w biuście 118. Zazwyczaj nosze od 80E/F/G przez 85D/G co firma to inna rozmiarówka... rzecz w tym, że piersi mam daleko od siebie i w każdym staniczku "rozłażą" mi sie na boki, a w typach push-up wypływają mi z nad miseczki i wyglądam jakbym miałą 4 piersi :) Doradźcie może jakiś fason. Z góry dziękuje Odpowiedz Link
suziliu Re: to ja mam taki problem 17.05.07, 21:27 w zasadzie jest juz kolejna edycja watku o doradzaniu, ale odpowiem jeszcze tu. Kochana langsuir - nic dziwnego ze robia sie 4 piersi... Wedle tabeli bellissimy (czyli angielskich firm stanikowych) winnas miec chyba 75 JJ. Ale przy wiekszych biustach czasem tabele sobie, a zycie sobie - wiec moze J byloby dobre. Koniecznie spróbuj zapytać zazulle (nasza forumowa kolezanke)- ona napewno Tobie w tym zakresie pomoźe. Co do fasonu - hmm...ja np. cenie sobie Panache model Tango II - . Zazula za to swietnie wygladała w stanikach Mellissy. www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=608&kategoria= Odpowiedz Link
langsuir Re: to ja mam taki problem 17.05.07, 22:12 Własnie z ta rozmiarówką to jest dziwnie. Mam kilka staniczków w rozmiarz 80D/F ktore są dobre a czasem D jak przymierzam to jest zaduży :/ niedość, że mam pierci w szerokim rozstawie to jeszcze pełniejsze są na dole :) i robią sie w staniczkach bardziej trójkątne, czego niecierpie. Ostatnio kupiłam sobie staniczek 75F i sie w nim utopiłam... poprostu czarna magia czasami z zakupem bielizny :/ Odpowiedz Link
langsuir Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 18.05.07, 10:51 Właśnie rpzejrzałam stronke bellissimy poleconej na forum... i patrze na tę tabelę rozmiarów i jestem w szoku... do tej pory nosiłam 80E i czułam sie w nim naprawde dobrze a tu nagle czytam ze powinnam nosic 80GG albo i H... sęk w tym, że jak stoje przy biuściastych koleżankach ktore noszą D/E to sie czuje przy nich malutka... od czego to Dziewuszki zależy, bo ja już sama niewiem :/ Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 18.05.07, 10:54 Po pierwsze od obwodu - 80D a powiedzmy 90D to olbrzymia różnica. Po drugie - kto Ci powiedział, że te koleżanki noszą właściwie dobrane rozmiary biustonoszy? ;> Odpowiedz Link
agus122 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 23.05.07, 18:06 prosze was o pomoc!!!nie wiem jak mam sie dobrze zmierzyc!!!!!pod biustem na wdechu mam 85, obwod w biuscie 107, ale w staniku...nawet nie wiem czy sie dobrze mierze...widziałam cudo staniki w brastop...cudo...ale nie wiem jaki rozmiar powinnam nosic..pomóżcie... dziekuje ze jest takie forum!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
maheda A na wYdechu? :-) 23.05.07, 18:11 Ile masz pod biustem na wYdechu? :) To ma być zmierzone przy najmniejszym możliwym obwodzie :-) Odpowiedz Link
agus122 Re: A na wYdechu? :-) 24.05.07, 19:56 kurcze na wydechu 78!!!pomózcie..cekam z niecierpliwoscia Odpowiedz Link
maheda Re: A na wYdechu? :-) 31.05.07, 17:20 Zaczęłabym od brytyjskiego 34G (75G) albo 32H (70H) w stanikach z luźniejszymi obwodami (np. Freya Arabella należy do rozciągliwców powyżej G). Po wyborze stanika, który Ci się spodoba, sprawdź w wątku producentów, czy obwód jest ścisły, czy szeroki. Odpowiedz Link
beata9957 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 10.06.07, 17:17 hej.A czemu tu tak ucichlo?????Pozdrowionka beata Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 10.06.07, 17:34 tu zajrzyj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62494567 Odpowiedz Link
joyeuse a ja jaki?? 13.06.07, 19:43 no coz dolacze do grona nieuswiadomionych i poprosze o rade: pod biustem mierzone ciasno 71, w biuscie luzno 87. Jaki rozmiar?? z gory wielkie dzieki :) Odpowiedz Link
joyeuse Re: a ja jaki?? 13.06.07, 20:28 joyeuse napisała: > no coz dolacze do grona nieuswiadomionych i poprosze o rade: pod biustem > mierzone ciasno 71, w biuscie luzno 87. Jaki rozmiar?? z gory wielkie dzieki :) ups, po przejrzeniu forum zmierzylam sie porzadnie )bez stanika_ i wychodzi mi 68/83 Odpowiedz Link
molowiak TO JEST WĄTEK ARCHIWALNY !!! 14.06.07, 12:50 zapraszamy tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=62494567 Odpowiedz Link