Dodaj do ulubionych

Ciążowe Pogotowie Stanikowe

22.05.07, 10:11
Zaczynam nowy wątek, bo co prawda informacje o ciąży i stanikowych rewolucjach z nią związanych już się pojawiały w różnych wątkach, ale może warto w jednym miejscu zebrać je w taki mini poradnik, co, jak i kiedy w ciąży na biust ubrać, żeby potem być Piękną Mamą z pięknym biustem:) Dla mnie motywacją do badań tematu stała się świaża wiadomośc o ciąży mojej młodszej siostry:) Jako przyszłej cioci (jupiiii jeeeeeeee:) moja w tym głowa, żeby Młoda (studentka zresztą, więc skarbiec pusty;) nie zaczęła oszczędzać na stanikach!!!!
Doświadczone Forumowiczki - Mamy powiedzcie mi więc, jako bezdzietnej biuściastej, jak to jest z tym biustem w ciąży?? Kiedy zacząć bacznie gapić się na siostrzany?;) Wiem, że na pewno w trakcie ciąży powiększy się obwód, no bo brzuch będzie coraz większy. A jak jest z miską - chyba też zawsze się zwiększy? A jeśli tak to kiedy?? Podejrzewam, że moja siostra nosi teraz za luźny obwód, więc chyba warto ją ścisnąć węższym teraz, póki ciąża wczesna, żeby się przyzwyczajała, bo potem będzie już za duży dyskomfort na takie uświadamianie? Ojjj wezmę ja siostrę do galopu, wezmę:) Niech nosi w ciąży same piękne cudeńka stanikowe, kusidełka, bo nie ma chyba nic gorszego, niż czuć się wieklą i nieatrakcyjną w ciąży, zamiast piękną przyszłą mamą:)
A w temacie staników karmników to ja Was jeszcze pomęczę. W swoim czasie:)
Obserwuj wątek
    • dadaczka hmm u mnie nagłe powiększenie biustu 22.05.07, 10:14
      było (za każdym z dwóch razów ;-)) jedną z pierwszych oznak ciąży... Tak,
      jakby spuchł, był napięty i drażliwy bardziej niż przed miesiączką, bolał... No
      i prawie natychmiast musiałam wskakiwać w większy rozmiar.
      • debrief Powiększa sie w miarę przybywających kilogramów 22.05.07, 10:46
        Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że im więcej tyłam tym piersi stawały
        sie coraz większe, u mnie około dwa, trzy rozmiary. zwłaszcza zaraz po urodzeniu
        i rozpoczęciu karmienia. Jedyna rada jaka mi teraz przychodzi do głowy to
        noszenie stanika 24 h, oczywiscie podczas karmienia bez fiszbin, raczej nie
        uciskającego (zatory). Jak bardzo poprawia wygląd biustu przekonałam sie dopiero
        przy drugim dziecku (przy pierwszym nie była taka mądra niestety - nie od
        pocżątku przynajmniej).
        Iwona
      • dadaczka Re: hmm u mnie nagłe powiększenie biustu 22.05.07, 11:03
        wiesz co, własnie z powodu tego bólu i napięcia w pierwszym trymestrze (a i
        pozniej w sumie tez), najlepiej mi się sprawdzały gładkie, bezkoronkowe (i
        najlepiej bezfiszbinowe) staniki. Polecam z czystym sumieniem anitę, nosiłam
        też triumpha, ale bez zachwytów. Rzeczywiscie na początku powiększała mi się
        miseczka, dopiero pozniej rowniez (w miarę tycia - ale ja sporo w ciązach
        tyłam) obwód. Więc na początek można po prostu większą miskę.
    • anna-pia Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 10:46
      Miseczka to może się powiększyć bardzo szybko, i w 4 miesiącu, ale obwód nie
      powinien być zmieniany IMHO tak do końca 6 miesiąca, no chyba że to bliźniaki ;)
      Na ostatni trymestr polecam zdecydowanie zakup przedłużki - 4 czy 6 złotych, a
      staniki nosi się wziąż te same.
      Aha, i w 1. ciąży biust urósł z B do C, w drugiej z D do E. Teraz z F do FF ;)
      Obwód wzrastał w 7 - 8 miesiącu.
    • masaiimara Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 10:59
      Dziewczyny- dzięki za wskazówki i czekam na dalsze:) Jak widac chce byc odpowiedzialna ciocia;) Anna-pia pomysł z przedłuzką zapamiętam- genialny w swej prostocie, skoro na etapie ostatniego trymestru rozmiar biustu ten sam a jedynie brzuszek rośnie to rzeczywiscie nie warto kupowac nowego stanika. A co do dobrania idealnego i pieknego kusidełka to juz sie kazalam siostrze obmierzyc i bede szukac:)
      • anna-pia Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 11:39
        Masaiimara, rozmiar biustu może byc ten sam, a może się powiększyć jeszcze
        bardziej, to, co napisałam, wynika z mojego doświadczenia, a różnie z tym bywa.
        Równie dobrze twojej siostrze biust może urosnąć dodatkowo pod koniec ciąży w
        samej miseczce (przygotowanie do laktacji), dlatego cały czas warto zwracać
        uwage na to, czy stanik jest wygodny. IMO zakup kolejnego kusidełka w 8 miesiącu
        ciązy to może być coś, co ciężarnej (która wówczas czuje sie gruba i paskudna,
        bo puchnie i zaczyna mieć dość) może bardzo poprawić humor. Nawet jeśli rzeczone
        kusidełko ponosi przez miesiąc :)
        Bardzo mi się podoba słowo "kusidełko".
        • masaiimara Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 15:48
          Mnie się też podoba, bo w końcu o ile wdzęćzniej brzmi określenie "cudowności, kusidełka" niż biustonosz:) Funkcja ta sama, ale nazwa zdecydowanie mniej techniczna;) A siostrę dopieszczać systematycznie będę, w końcu jako mama wiesz najlepiej, co poprawiało Ci nastrój, kiedy brzuszek był coraz bardziej "przytłaczający":)
          • malwes Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 16:13
            U mnie po ciąży rozmiar "zmienił się" z 70/75B na 75B - po ciąży 70C. A tak w
            zasadzie do domyślam się, że zawsze nosiłam 70C tylko o tym nie wiedziałam :))))

Ja również nosiłam Triumphy. Nic innego nie wpadło mi w oko, ale ja ciąże
            niestety spędziłam w szpitalu więc było mi wszystko jedno. Długi czas też nie
            nosiłam stanika w ciąży. W czasie karmienia tez Triumphy. Bez rewelacji ale ok.
            W każdym razie poza małymi dwoma rozstępami nic się z biustem nie stało - w
            kwestii jędrności czy wielkości. Natomiast zdecydowanie polecam wtedy miękkie
            staniki bez fiszbin - zwłaszcza, że potem przy kermieniu jeszcze dochodzi
            noszenie wkładek laktacyjnych.
            • anotherwoman Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 19:00
              To mnie dobrodziejstwo natury dotknęło chyba najbardziej, bo z 70F w drugiej
              połowie 5 miesiaca mam 75FF/G, co niestety zaowocowało wieloma - jak na razie
              nieudanymi - próbami zaopatrzenia się w odpowiedni biustonosz :( Na odsyłanie
              biustonoszy ze względu na zły rozmiar wydałam już sporo. Ale fakt, że mialam
              trochę problemów zdrowotnych i przytyłam sporo.
    • kamyszkasia Re: Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 21:49
      mi się z F zrobiło w ciąży duuże G - obwód specjalnie się nie zmienił (teraz,
      czyli po 5 miesiącach spadł, bo Anity 75G są za luźne).
      W ciaży nosiłam normalne staniki, po porodzie do karmienia - nno-stop. dopiero
      teraz pozwalam sobie na obcisłe koszulki do spania zamiast biustonosza.
      I żałuję że Melissa wcześniej tych karmników nei wprowadziła...
      • anotherwoman Ciążowe Pogotowie Stanikowe 22.05.07, 22:21
        Ja teraz czekam na Tango II, ale tak sobie myślę, że jeśli biust nadal będzie
        zmieniał swoje wymiary to niezłym rozwiązaniem może być ten model:
        www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0110.html.
        Szkoda, że nie ma go w różnych wersjach kolorystycznych i nie chodzi mi tutaj o
        czerń lub beż. Bo cena wcale nie taka niska, a humor należy sobie poprawiać
        (KOLORY!!!) w tym szczególnym okresie dla każdej kobiety :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka