Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7

• chrumpsowa Pomozcie dobrac dla mojej sister :) 07.09.07, 22:18
      83 pod biustem, 114 w biuscie.
      • maheda Re: 83/114 - chrumpsowa's sister ;) 07.09.07, 23:45
        Polecam 75tki, rozmiaru około 75GG.
        W niektórych modelach (Lepele) zapewne około 75FF, w innych (Panache
        Fiesta/Festival) dla odmiany okolice 80FF.
    • tamayo 79/94 08.09.07, 00:28
      tak jak w temacie- pod biustem bardzo ściśle 78-79, w biuście- 94 (w staniku
      niewiele więcej) Całe lata nosiłam 85 B, starając sie ignorować, że miseczki
      sobie a biust sobie:D. 75 C, do którego namówiła mnie kiedyś sprzedawczyni,
      okazało sie za ciasne i w ogóle niewygodne i wylądowało szybko w koszu a ja
      przerzuciłam sie na 80B i dalej coś nie pasowało(choć miseczki są za duże- wolne
      miejsce "u góry"- to jednak wydaje się spłaszczać piersi;hmmm, chyba strasznie
      motam). No a teraz wiem dlaczego, ale dalej nie wiem, czego szukać...
      To 75 w obwodzie jakoś mnie nie zachęca, wydaje mi się ze 80 nie jest takie złe,
      ale pewnie marudzę :)
      • maheda Re: 79/94 - tamayo 08.09.07, 17:07
        Marudzisz ;) Ale nie przejmuj się, zaraz Ci wyjaśnię, dlaczego wszystko działo
        się tak, jak mówisz.
        Otóż staniki w rozmiarze 75C są szyte na kobiety, które mają w biuście 92 cm (w
        stanikach z numeracją brytyjską - 91,5 cm). Czyli mniej od Ciebie i to o całą miskę.
        Na obwód w biuście 94 cm są szyte staniki 75D (polska numeracja: 75cm+19cm=94
        cm; akurat dla miseczki D obwody w polskiej i brytyjskiej numeracji zgadzają się
        co do milimetra).
        Jeśli mierzyłaś stanik 75C, to miał za małe miseczki, więc część piersi, które
        nie mieściły Ci się w miseczki, wchodziły pewnie pod obwód albo dodatkowo
        odciągały obwód od klatki piersiowej do przodu. Dlatego obwód mógł Ci się
        wydawać zdecydowanie za ciasny.
        W miseczkach 80B, przeznaczonych zresztą na obwód 94 cm właśnie, górą masz
        miejsce, bo one są szyte na inne biusty - o podobnej objętości, co Twój biust,
        ale dużo równiej rozprowadzone po klatce piersiowej i mniej od tej klatki
        piersiowej odstające.
        Spróbuj przymierzyć w jakimś sklepie stanik 75D i ewentualnie 75DD/75E,
        starannie wybierając wszystko spod pach do miseczek i sprawdź, jak się w nim
        czujesz?
        W bardziej rozciągliwych staniczkach powinnaś celować w brytyjski rozmiar
        70E-70F, ale to już później, jak biust Ci wróci na właściwe sobie miejsce.
        • tamayo dzięki wielkie :D 08.09.07, 17:39
          i jak tylko wygrzebię się spod tych wszystkich papierów, to biegnę szukać,
          wygarniać i mierzyć bez marudzenia żadnego ;)
          pozdrawiam ciepło
    • justyn.a 75/90 08.09.07, 15:39
      Czesc dziewczyny czy moglybyscie mi podpowiedziec jaki rozmiar biustonosza
      powinnam nosic. Mam problem bo jestem po ciazy i troszke ten biust mi sie
      zmienil. Calkiem nie wiem za jakim rozmiarem mam w sklepach sie rozgladac. Jesli
      mozecie to odpiszcie prosze.
      • maheda Re: 75/90 - justyn.a 08.09.07, 17:10
        Spróbuj celować na początku w 70E (polska rozmiarówka) albo 70DD (brytyjska
        rozmiarówka, ten rozmiar oznaczany jest w UK jako 32DD). Z tym rozmiarem nie
        powinno być jeszcze aż tak ogromnego problemu, jak z większymi miseczkami.
        Pamiętaj, żeby za każdym razem przy zakładaniu stanika, wszystko wygarniać spod
        pach do miseczek.
    • onyx.4 82/101 08.09.07, 21:12
      To nie moje wymiary choć żałuję...
      Postanowiłam zabrać się za ostanikowanie mojej siostry - dała się
      zmierzyć!!! Teraz potrzebujemy fachowej rady.Ona nosi 80 pod
      biustem...a ja myslę ,że raczej 75 albo mniej a ona swoje.Nagle
      jednak dała się przekonać do zmierzenia i muszę kuć żelazo....
      • maheda Re: 82/101 - onyx.4 08.09.07, 21:50
        Tak jest, masz rację z 75tkami!
        Teoretycznie powinno być dobre brytyjskie 75F, ale możliwe, że lepsze będzie 75E
        na przykład.
        Takie rozmiary (75E, 74F) można kupić w sklepach Triumpha, Feliny czy Samanthy
        większych miastach. Macie możliwość przymiarki takiego stanika na żywo?
        Gdyby się upierała przy 80tkach, to 80DD albo 80E, ale może się okazać, że
        lepszy będzie 80D.
        Dużo też zależy od ściśliwości stanika.
        Mi przy obwodzie pod biustem 87 pasowały 80tki, ale te 80tki pasowały na mnie
        również, jak miałam 82 pod biustem i nie zamieniłabym się na ciaśniejsze.
        Dużo zależy więc od tego, jak Twoja siostra będzie się czuła w tych stanikach.
        • onyx.4 Re: 82/101 - onyx.4 08.09.07, 21:56
          Bardzo dziękuję za szybką interwencję:)Jutro wezmę ją do sklepu...w
          sieci(na początek) niech zobaczy te cuda...:)
    • queenanne Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 09.09.07, 15:00
      pod biustem 78, mierzone na wydechu i ściśle, w biuście 92 bez
      stanika, 94 w staniku.noszę zwykle 75B, biustonosz szybko się
      rozciąga i zaczyna przesuwać się do góry, wtedy zaczynam ściągać
      ramiączka i jest jeszcze gorzej. problem ze stanikami w tym
      rozmiarze polega też na tym, że zwykle po miesiącu, dwóch
      użytkowania, nie tylko dół jest zbyt obszerny, ale i wskutek tego
      miseczki uciekają trochę na boki i biust wypływa mi nie tyle górą,
      co z przodu-miseczki przestają do siebie przylegać i piersi
      zaczynają "wychodzić" ze stanika, muszę je co jakiś czas "układać"
      na miejscu:)

• chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 09.09.07, 16:52
        Ehhh dziewczyno przy takich wymiarach powinnaś nosic 70E, a może
        nawet 65FF, na pewno nie 75B, musi Ci byc bardzo niewygodnie :-(.
        Spróbuj kupic 70E, wtedy zastanowisz się, czy nie zaniżyc jeszcze
        obwodu.
      • kasica_k queenanne 78/94 10.09.07, 00:05
        Rację ma chocochoco. W markach, które nie mają rozmiaru DD (większośc polskich)
        - 70F, w angielskich - 70E.

A co do 75B - nic dziwnego, że biust sobie wychodzi, przy tym obwodzie
        odpowiednią dla Ciebie miseczką byłoby D. Ale 75 i tak jest dla Ciebie za szeroki.
        • queenanne Re: queenanne 78/94 10.09.07, 09:42
          dziewczyny, dzięki wielkie za porady, jestem w szoku, że rozmiar może być aż tak
          nieodpowiedni. lecę dziś pomierzyć trochę i zobaczymy, co z tego wyniknie.
          jeszcze raz dzięki!
          • queenanne Re: queenanne 78/94 10.09.07, 20:29
            obleciałam dziś dosłownie wszystkie sklepy z bielizną w moim mieście
            i wymierzyłam około 10 staników w rozmiarze 70 E.dziewczyny, ten
            rozmiar jest mega, ja w nim pływam, obwód jest oki, a nawet mógłby
            być jeszcze bardziej ciasny, natomiast miseczka dużo za
            duża.przymierzałam więć 70 D i C, niektóre modele z tych rozmarów są
            dobre, przy czym bardziej pasuje 70 C, 70 D jest jednak często za
            duże. poradźcie, czy zrobiłam coś nie tak i czy dalej celuję w zły
            rozmiar, może powinnam jeszcze raz się wymierzyć.
            • swierszczowa1 Re: queenanne 78/94 10.09.07, 21:31
              spróbuj jeszcze pomierzyć. Powygarniać piersi spod pach. (Najlepiej
              się pochylić do przodu i pomajtać biustem dosyć mocno. Skrócić
              maksymalnie ramiączka. Tak żeby dolna cześć misek szła pod dosyć
              ostrym katem do góry (a nie była np. pozioma). Ma być jak u tych pań:
              stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-po-raz-czwarty.html
              stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html
              Wyprostuj się, zrób wdech i wtedy sprawdź czy na pewno nie ma bułek.
              Jak buły to spróbuj większą miske, jak mimo tych wszystkich zabiegów
              krawędzie stanika odstają od piersi to spróbuj mniejszą. Tabelki to
              tylko tabelki. Każdy biust jest inny. Chociaż że przy 94cm w
              obwodzie bardziej pasuje C to dość dziwne. Boi aj przy 89 kiedyś
              nosiłam (niedopasowane) 70E. Teraz nosze 60G :) Ale co biust to
              rozmiar. Popróbuj jednak jeszcze z tym wygarnianiem biustu i z
              ramiączkami. A! jeszcze jedno. Marszczenie się misek na czubku to
              objaw za małej miski. Ona jest nie wypełniona tak samo jak do
              szklanki nie włożysz pomarańczy. Cała szklanka przy takiej próbie
              pozostanie pusta mimo iż wcale nie jest za duża. Natomiast
              odstawanie misek na brzegach, przy dobrze podciągniętych ramiączkach
              to objaw za dużej miski. Jak na obrazkach:
              besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
              • kasica_k Re: queenanne 78/94 10.09.07, 21:41
                swierszczowa1 napisała:
                > A! jeszcze jedno. Marszczenie się misek na czubku to
                > objaw za małej miski. Ona jest nie wypełniona tak samo jak do
                > szklanki nie włożysz pomarańczy. Cała szklanka przy takiej próbie
                > pozostanie pusta mimo iż wcale nie jest za duża.

Dobra uwaga i świetne porównanie :)
            • kasica_k Re: queenanne 78/94 10.09.07, 21:40
              Może jesteś jednym z wyjątków obrazujących, że nawet najlepsza tabela rozmiarów
              nie dobierze nam stanika :) Tak też bywa, te nieszczęsne dwa obwody nie
              załatwiają wszystkich niuansów naszych biustów. Choćby "mocne" plecy (umięśnione
              lub wręcz przeciwnie ;) "zabierają" część obwodu z biustu i wtedy może być
              odpowiednia mniejsza miseczka.

Istnieje oczywiście możliwość, że pomyliłaś się mierząc, albo jednak owo
              "pływanie" jest przynajmniej częściowo wynikiem błędów przy zakładaniu stanika.
              Na wszelki wypadek, jeśli jeszcze nie zaglądałaś, zajrzyj jeszcze tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0
              besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
              Upewnij się zwłaszcza, czy na pewno się nie garbisz. Miseczki mają dobrze leżeć
              w pozycji porządnie wyprostowanej (bo też taką należy mieć postawę cały czas :))
              - bardzo wiele osób robi ten błąd. Stosując te wszystkie zasady na pewno
              dobierzesz dobry rozmiar :)
              • queenanne Re: queenanne 78/94 12.09.07, 08:44
                dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. być może naiwnie sądziłam, że po prostu
                wyskoczę do kilku sklepów i rozwiążę problem od ręki.tymczasem trzeba się jednak
                nastawić na dłuższe poszukiwanie i dobieranie odpowiedniego rozmiaru metodą prób
                i błędów:)przeczytałam już mnóstwo wątków na forum, Wasze blogi i wynika z tego,
                że nie od razu Kraków zbudowano:)i na pewno spróbuję węższego obwodu, 70 wcale
                nie wydaje mi się zbytnio ciasny.tak jak pisałyście, na pytania odnośnie 65,
                sprzedawczynie twierdziły, że takich staników się nie produkuje, więc je
                wyprowadzałam z błędu, ponadto okazało się, że 70E to jakiś wielki rozmiar,
                którego też prawie nie robią:)zależy mi na staniku, który by nie tylko podnosił
                piersi, ale i zbliżał je do siebie-tu spotkały mnie niemiłe uwagi, że widocznie
                mam zbyt szeroko rozstawiony biust, skoro efektu przybliżenia brak.nie zrażam
                się i będę polować dalej, wybiram się niedługo na kilka dni do Anglii i moze tam
                uda mi się coś wypatrzyć.pozdrawiam serdecznie!!!
    • wiedzma30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 10.09.07, 08:40
      Tutaj prosilam o porade w dobraniu rozmiaru:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67467219&a=68276458
      Wczoraj namierzylam sie ze hoho i nic...
      Probowalam 36A (push up-tak z ciekawosci), 36B, 34B, 34C, 34D i nic nie wybralam...
      • maheda Re: 86/100 - wiedzma30 10.09.07, 09:56
        > Probowalam 36A (push up-tak z ciekawosci), 36B, 34B, 34C, 34D
        > i nic nie wybralam...

A powiedz, ze staników 34B, 34C i 34D próbowałaś mierzyć miękkie,
        nieusztywniane staniczki na fiszbinach?
        Jak się czułaś w tych stanikach? Co się działo w poszczególnych
        rozmiarach?
        • alexkieszek 72/91 10.09.07, 10:28
          Czy to będzie 70 DD czy 65F
          a może jeszcze jakiś inny?
        • wiedzma30 Re: 86/100 - wiedzma30 10.09.07, 16:52
          Mierzylam ten (rozne rozmiary, bo tylko z tego fasonu i tej firmy mieli taka
          "rozpietosc" rozmiarowa...), a takze w takim stylu z innych firm-ale to juz
          pojedyncze np. 34C, a z nastepnej 34B.
          www.barenecessities.com/Calvin-Klein-Perfectly-Fit-T-Shirt-Bra_product_CalvinKleinF2540_,search,.htm
          W takim stylu biustonosze lubie - nie jedna "szmatka: ;) ani nie "zbroja" ;),
          tylko takie mieciutkie.

34B odpada-obwod i miseczki zdecydowanie za male...

www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5804
          W 34C wygladalam jak na 6 zdjeciu na tej stronie-czyli miseczki za male-to wiem
          (mierzylam kilka biustonoszy roznych producentow), a znow w 34D bylo prawie jak
          na 8 fotce - moglam porobic zakladki... buuuu... Chyba powinnam sprobowac
          jeszcze z tym 34D innych producentow, tylko musze pojsc do innego sklepu, bo w
          tym w ktorym bylam byly rozmiary 36B w gore (36C,D,DD 38B,C,D itd.) - wybor
          ogromny. Udalo mi sie wypatrzec jedynie kilka 34C i jedno 34D... Czyzby tutaj
          tez panowala opinia jak w PL, ze niemal wszystkie kobiety maja biust 36B? ;))

Ech... latwe to nie jest...
          • kasica_k Re: 86/100 - wiedzma30 10.09.07, 19:05
            Spróbuj innych firm, inne modele. Być może akurat te fasony, które mierzyłaś,
            nie były dla Ciebie stworzone? Któryś z tych rozmiarów (34C, 34D, 34DD...) w
            końcu powinien okazać się odpowiedni. No i pamiętaj o zgarnianiu piersi do
            miseczek. I o regulacji ramiączek.
            (o tym ostatnim my tutaj rzadko przypominamy, a właśnie gdzieś przeczytałam
            zwierzenie kogoś, że ramiączek nie regulowała nigdy i w sumie to nie miała
            świadomości, że można :) A za luźne ramiączka często powodują, że miseczka
            wydaje się za duża).
            • wiedzma30 Re: 86/100 - wiedzma30 10.09.07, 21:04
              Zawsze reguluje ramiaczka :)
              I jeszcze jedno olsnienie - oprocz tego, ze mialam zawsze zly rozmiar... Jak
              przymierzylam 34D to mie "tknelo" ze te nie duze "bule" pomiedzy piersiami, a
              pachami moga byc czescia tych pierwszych... a nie, jak zawsze uwazalam, ze to
              zapas sadelka...
              Zdecydowanie poszukam innego fasonu 34D. Dobrze, ze juz wiem mniej wiecej o co
              chodzi :))))
        • wiedzma30 POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 17:33
          Probuje, probuje, mierze, kilka kupilam i nic...

Postanowilam zamowic po 2-3 rozmiary tego samego modelu ze sklepu
          www.herroom.com/
          Poniewaz amerykanska numeracja jest inna napisalam do nich maila z prosba o
          pomoc w okresleniu rozmiaru. Podalam wymiary i zapytalam czy powinnam wybrac
          32ddd, czy g. Dostalam odpowiedz i jeszcze nie pozbieralam szczeki z podlogi...
          Napisali, ze najodpowiedniejszy bedzie dla mnie rozmiar 38G!!! Co ja mialabym z
          tym 38 robic??

Czy mozecie pomoc mi okreslic moj rozmiar w amerykanskiej rozmiarowce?.. Albo
          chociaz zasugerowac jakie rozmiary wybrac na probe... 34dd? 32ddd, g?

DZIEKI PRZEOGROMNE!!!

• kasica_k Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 18:00
            wiedzma30 napisała:

> Napisali, ze najodpowiedniejszy bedzie dla mnie rozmiar 38G!!!

No bo masz 86 pod biustem, a to jest właśnie 38 :)

> Czy mozecie pomoc mi okreslic moj rozmiar w amerykanskiej
            > rozmiarowce?..

Amerykańska rozmiarówka jest zrobiona na tej samej zasadzie co angielska, różnią
            się tylko oznaczenia miseczek przez te wszystkie
            DDD i DDDD.

Jakiej marki ten stanik? Bo w Herroomie są brytyjczyki, między
            innymi, a o nich forumowa wiedza jest największa.
            • wiedzma30 Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 18:25
              Podalam im 34" a to jest 86.36 cm... Czyli dokladnie tyle ile mam pod...

Przeciez 38" to 96.52cm!!! To o cal i odrobinke mniej niz mam "nabiustnie"...
              • kasica_k Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 18:40
                wiedzma30 napisała:

> Podalam im 34" a to jest 86.36 cm... Czyli dokladnie tyle ile mam
                > pod...

Ale ten system polega na tym, że do parzystego obwodu dodaje sie 4, a do
                nieparzystego 5, czyli przy 34 calach pod biustem wychodzi rozmiar 38. Tylko ze
                sklep zachowal sie jak polska sprzedawczyni z bielizniaka i nie wpadl na to, ze
                obwod trzeba zanizyc, bo to nie miarke krawiecka bedziesz nosic na zebrach,
                tylko stanik.
                • kasica_k Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 18:44
                  A nie mozesz olac rad tego sklepu i zamowic sobie jakis brytyjski stanik w
                  obwodzie 32 albo 34? Chantelle tez w miare trzyma te rozmiary.
                  • wiedzma30 Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 28.09.07, 18:53
                    DZIEKI!
                    Jestem zielona w firmach i w odpowiednich dla mnie rozmiarach... Nie wiem, ktore
                    maja podobna rozmiarowke, a ktore sie roznia - pomimo, iz ostatnimi czasy
                    naczytalam sie o tym baaardzo duzo ;)

Dzieki jeszcze raz! Bede probowala :)
                    • wiedzma30 Re: POMOZCIE! jeszcze raz... 86/100 - wiedzma30 01.10.07, 18:40
                      Kupilam, a wlasciwie wymienilam 32dd na 34dd. To takie scisliwce.

www.lasenza.com/eng/categorysearch/redirect.cfm?sectionID=b2c/style/productDetails.cfm&itemID=213001-023&var=d&itemCategoryLevel1=100&itemCategoryLevel2=109
                      Czuje sie w nim dobrze, tylko troche mnie drapie drucisko pod jedna pacha, ale
                      to chyba dlatego, ze jest on o jakis 1 cm krotszy niz tunelik na niego... Ale
                      ogolnie jest zdecydowanie lapiej niz w poleconym przez pania fachowiec 36c, bo
                      nie jezdzi i nie mam bulek piers-pacha :)
      • wiedzma30 Dziiiiiiwne.... 12.09.07, 22:01
        Kupilam biustonosz 34C. Dzis mialam pierwszy raz. Wrazenia po kilku godzinach:
        Jedna miseczka ok, druga zdecydowanie za mala - to "przyjemnosci" nierownosci ;)
        Ale nie o tym chcialam, ale o tym, ze znow biustonosz mi podjechal... Jakis czas
        byl na swoim miejscu, a pozniej uciekl... Mialam zapiety na pierwsza haftke, na
        ostatniej tez jezdzi.
        Obwod wyglada jak na ostatnim zdjeciu:
        www.herroom.com/bra-bands-cups-underwires-panels-straps,902,30.html#band
        czyli jest za szeroki?!

To jaki powinnam sprobowac? 70?! Lomatko! Ale rewolucja!
        • swierszczowa1 Re: Dziiiiiiwne.... 12.09.07, 22:33
          Za szeroki! Zwłaszcza ze założyłaś go tylko raz. Co będzie z tym
          stanikiem za miesiąc? Lepiej niech na początku jest za ciasny i
          pochodzić sobie z przedłużka te parę dni, niż jak od razu dajesz
          rady chodzić na najciaśniejszej haftce, a co dopiero mówić o
          podjeżdżaniu do góry. Z obwodami to będziesz musiała mierzyć.
          Możliwe ze w ścisliwcach jeszcze Ci spasuje 34, ale w tych bardziej
          rozciągliwych na pewno 32:). Najlepiej obwód mierz najpierw bez
          misek. Zakładaj miskami do tyłu i nie nakładaj ramiączek. Obwód ma
          się sam trzymać na żebrach dość mocno. Ma być ciasno na
          najluźniejszej haftce. Potem możesz przystąpić do pierzenia misek.
          Jest to ważne ponieważ często przymałe miski ciągną obwód i stanik
          mocno napiera na plecy. Powstaje fałszywe wrażenie ciasnego obwodu,
          a naprawdę obwód jest luźny tylko piersi go ciągną za miski :)
          • wiedzma30 Re: Dziiiiiiwne.... 13.09.07, 07:34
            Dzieki za rady :)))
            A jeszcze tydzien, poltorej temu myslalam, ze mam idealny biustonosz...

Sprobowalam 34 miskami do tylu i rzeczywiscie jest szeroki. Moze rozciagliwy, a
            moze rzeczywiscie musze miec 32. A przy 32 to miseczki e?
            Operacja plastyczna przy takim "powiekszaniu" biustu to nic ;))))
          • wiedzma30 Re: Dziiiiiiwne.... 14.09.07, 08:46
            Bylam wczoraj na lowach ;)
            Najpopularniejsze rozmiary 36B w gore do 44 i "az" DD... Udalo mi sie znalezc
            kilka 34D. Nie pasuja i juz! Po kilku wykretasach-wygibasach robia ziuuum do gory.
            W JEDNYM sklepie znalazlam rozmiary do DD i byly nawet 32!
            Mierzylam chyba 4 fasony - z kazdego 34D i 32DD. Zdecydowanie obwod 32.
            Narrreszcie nie jezdzi. Kupilam 32DD. Mialam go na sobie kilka godzin. Nie
            podjechal, a do ucisku przyzwyczailam sie po 5 min.
            Miseczki dobre, choc z jednej po jakims czasie piers ciut sie wylewa (ta
            wieksza) tak z 1cm... Moze gdzies uda mi sie znalezc E, choc slabo w to wierze...
            JAK MOGLAM NOSCIC 80B???

DZIEKI ZA PORADY!!!
      • wiedzma30 hmmmmmmmm.... 19.09.07, 23:48
        Bylam dzis w jednym ze sklepow z normalnymi rozmiarami.
        Chcialam zwrocic kupione wczoraj 34E (obsluga wczoraj byla inna), ale
        dowiedzialam sie, ze moge jedynie wymienic na cos innego.
        Obslugiwala mnie pani specjalistka od dobierania, namierzylaaaam sie, ale
        rozmiarow 36c... Pytala dlaczego chce takie ciasne 32, 34...
        No i mam 36C - nie czuje go w ogole. Zobaczymy co bedzie z jezdzeniem...
    • maheda 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 11:19
      proszę o pomoc. mam dopiero 20 lat a juz mam problem ze stanikiem od
      jakis dwóch lat nosiłam nawet 90C, ale zawsze bokami mi wychodziły
      piersi i w tali był za szeroki. Teraz wybrałam sie do sklepu
      drozszego tzn do Trimpha i tam ekspiedentka wdobrała mi rozmiar 75F.
      w koncu czyje ze piersi mam wysoko uniesione, ale kupiłam stanik tam
      za 100zł ale nie jestem z tego zadowolona bo jak pozniej
      przmierzyłam w domu na bluzke to nie łądnie wygalda mój biust takie
      o wiele za duży...ciesze sie ze bokami juz mi nie wychodzi i w tali
      jest dobry ale z przodu wychodza mi tzw pierogi... i jak sie ruszam
      nadal jest uciazeniem skacze jak opetany. Juz nie raz płakałam idac
      do sklepu przymeirzajac po 10 nstaników i nie moge sobie znalezc
      prosze o jakas rade gdzie moge sie wybrac po odpowiedni stanik?
      moje wymiary:
      pod biustem bez stanika: 71 cm
      biust bez stanika (brzydko wiszacy:(98 cm
      biust w staniku: 97 cm
      prosze o pomoc, bo ja juz nie wiem co robic, nienawidze juz chodzic
      kupowac staników bo brak takich wymiarów na mnie:( ja chce chodzic
      normalnie, a nie ciagle sie poprawiajac:( i skacza mi jak oszalałe.
      Ju zkregosłup mnie czasami pobolewa, pewnie z tego powodu. Mam 163cm
      wzrostu i waga 55 kg a piersi taki duze, jakie to uciazliwe. chce
      łądnie w koncu wygladac:( prosze o pmoc
      • besame.mucho Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 11:26
        Nie dziwne, że stanik skacze, bo 75F to zdecydowenie nie Twój rozmiar :). Mając 71 cm pod biustem wybieraj obwód nie szerszy niż 65 (angielskie 30). Miseczka powinna pasować GG.
      • maheda Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 11:28
        Na pewno nie 75, i na pewno nie 70tki.
        Powinnaś nosić staniki o obwodzie pod biustem 65, a z niektórych
        modeli nawet 60.
        Z tabel wychodzi 65GG (30GG) albo 60HH (28HH). Możliwe, że czasowo
        lepsze będą 65G (30G) albo 60H (28H).
        Oczywiście to brytyjskie rozmiary miseczek.
        • miniaczka Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 11:43
          witam ponownie
          ;0 dziekuje serdecznie za pomoc, wybiore sie ponownie do sklepu i
          mam nadzieje ze juz bedzie dobrze w koncu. a gdzie takie rozmiary az
          dwa razy GG moge znalezdz w jakim sklepie? jeszcze raz dziekuje za
          odpowiedz na moj post:) pozdrawiam
          • besame.mucho Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 11:48
            To zależy skąd jesteś.
            W Krakowie takie rozmiary znajdziesz w Intimo, w Poznaniu i Warszawie - w Avocado. Przejrzyj wątki o sklepach stacjonarnych. Ale jeżeli jesteś zwolenniczką zakupów w takich sklepach to niestety muszę Cię zmartwić. W takim rozmiarze (ja też noszę 65GG i pełno sklepów już schodziłam) nie znajdziesz zbyt wielu staników (mówię o Warszawie, z innymi polskimi miastami nie mam stanikowego doświadczenia). O wiele większy wybór jest w sklepach internetowych, o których dużo piszemy na forum.
            • miniaczka Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 12:18
              ja jestem z okolic Lubina, Polkowic czy Legnicy. Niestety patrzyłam
              w Avocado i nie maja na stronach internetowych rozmiarów takich jak:
              60 HH lub 65 GG. a czy rozmiar 60 G bedzie duzo sie roznił od 60
              GG>? za odpowiedz serdecznie dziekuje
              • maheda Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 12:24
                Ale mają 65H, mogłabyś próbować, jak będzie na Tobie leżało.
                No i jest jeszcze:
                www.intimo4you.com
                www.bellissima.com.pl
                Nie wspomnę o sklepach brytyjskich, o ile masz eKartę z mBanku?
          • maheda Re: 71/98 - miniaczka (przeklejone) 10.09.07, 12:01
            Mówiąc brutalnie i wprost - w całej Polsce jest kilka sklepów
            stacjonarnych, w których masz szanse namierzyć coś w brytyjskim
            rozmiarze 65GG i okolicach.
            Dziewczyny kupują przeważnie w internecie.
            Besame.Mucho podała Ci namiary na sklepy stacjonarne w Polsce, przy
            czym ich znakomita większość mieści się w Warszawie, jeden w
            Poznaniu i jeden w Krakowie.
            Chyba koniec na tym.
            Zawsze możesz jednak - jak my wszystkie - przełamać się i zacząć
            kupować w necie :)
    • alexkieszek To ja powtórze swoją prośbę 10.09.07, 15:05
      Kochane,
      jestem drobną osóbką z wielkimi piersiami.
      Ważę 52 kg do 160 i w zasadzie głównie co u mnie widać to piersi. Niedawno
      urodziłam dziecko a w ciąży piersi urosły mi conajmniej o 2 rozmiary, potem
      jeszcze o 1 przy okazji karmienia.
      Teraz karmię już 2 razy dziennie i jedna pierś jest mniejsza od drugiej.
      Generalnie rzecz biorąc są sflaczałe.

Nigdy nie mogłam sobie dobrać bielizny a w sklepach byłam koszmarnie traktowana
      (dodam obsługiwały mnie najczęściej mocno anorektyczne panie bez piersi) które
      mówiły że więcej niż D to nie dostanę chyba że 95 :(

Ja mam pod biustem 72 a w biuście 92 i chciałabym sobie kupić jakąś dobrą bieliznę.

Czy mogę prosić o pomoc?
      • kasiamat00 alexkieszek 72/92 10.09.07, 17:50
        Jak dla mnie to jest 65F/FF w rozmiarówce angielskiej i 65G (może nawet H) w
        Avocado/Melissie.

A w ogóle, to mam 5 cm mniej od Ciebie wzrostu, tyle samo w biuście i jakoś nie
        uważam, żebym miała duży biust. Jak miałam z 5 cm mniej, to nawet miałam
        kompleksy, że jest mały ;) Więc nie przesadzaj.
        • swierszczowa1 Re: alexkieszek 72/92 10.09.07, 18:32
          Bo Ty Kasiamat00 chodzisz dobrze ostaniokowana. Piersi stercza Ci
          sprężyście do góry i w ogóle:) Zle ostanikowane piersi w takim
          rozmiarze mogą już ciężko wyglądać i podskakiwać i tak dalej :P
          • martvica Re: alexkieszek 72/92 15.09.07, 21:50
            Mam 154 cm wzrostu, też 92 w biuście (pod miałam 76, teraz z 73), noszę 70E
            (polskie), zastanawiam się nad 65F angielskim i uważam że moje piersi są
            średnie. I gdyby nie to, ze mam kilka dość świeżych staników, to nie miałabym
            nic przeciwko temu żeby urosły jeszcze troszeczkę ;)
    • szerida 36 FF 10.09.07, 15:35
      Witajcie,
      to ja też upewnię się czy mam dobry rozmiar. Pod biustem mam 92 cm, w biuście 113 cm, sporo schudłam i zmieniam teraz bieliznę, wcześniej nosiłam 95 G (z Anity). Kupiłam sobie Arabellę z Frei 36FF i sądzę, że jest OK, nic się nie rusza, nie wychodzi itd. Choć zastanawiam się, czy to nie powinno być 36G, wg tabel raczej tak powinno być, jak nie 38, ale mam sporo tłuszczyku wciąż, więc wolę żeby było w miarę ciasno, bo inaczej wszystko mi lata. Czy można opierać się na Frei i kupić ten rozmiar z innej firmy? Dzięki za pomoc:-)

PS. Przepraszam za dwukrotne zamieszczanie tego posta, ale mam problem z poruszaniem się wśród drzewek i wpisałam poprzedniego gdzieś głęboko.
      • kasica_k odpowiedź już jest tu 10.09.07, 16:56
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=68334284&a=68813500&wv.x=0
        • szerida Re: odpowiedź już jest tu 10.09.07, 17:47
          Dziękuję bardzo. Posprawdzam jeszcze dokładnie, pod biustem na pewno OK, bo nic się nie rusza i trzyma jak powinno;-) Przy okazji przymierzę gdzieś 36 G lub 36 GG, bo coś mi nie gra, a biustonosz dobierała mi Pani w Intimo, więc może przesadzam, bo mierzyłam kilka. Poobserwuję swój biust i zobaczymy;-)
    • a.skafiriak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 10.09.07, 19:44
      95 pod biustem, 118 w biuscie (95 F jedna miseczka za duza, a druga moze
      byc , ostatnio nosze Triumfa)
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 10.09.07, 20:05
        Skoro sama masz pod biustem 95 to na pewno nie powinnaś nosic
        stanika o takim samym obwodzie (Na pewno zmierzyłas się na maksa
        ciasno? Tak że aż oczy wyszły Ci na wierzch?) Maksymalny obwód to 90
        a wiec przy takim obwodzie powinno pasiwac Ci 90FF brytyjskie czyli
        90H polskie (chodzi o wszystkie firmy które nie maja rozmairu DD i
        FF tylko literki lecą po kolei, jak między innymi w triumphie.
        Podejrzewam jednak ze w wiekszosci modeli obwód 90 bedzie również na
        Ciebie za szeroki i nie będzie wcale trzymał piersi i radziłabym
        raczej celować w 85GG bryttyjskie czyli 85J polskie. Pamiętaj zeby
        zawsze ukladać biust w staniku wyciągajac wszystko spod pach (dobry
        sposub to pochylić się w potrzepotac piersiami w miskach), i mocno
        podciagnać ramiączka.
    • wiedzma30 76/90 i 79/101 Ale was eksploatuje... 10.09.07, 21:18
      Mozecie jeszcze pomoc - to dla mojej sis i Mamy.
      Sis napewno nosi 34c, a Mama 34-6dd. Dobre? Zle?
      • maheda Re: 76/90 i 79/101 Ale was eksploatuje... 10.09.07, 21:43
        Siostra niech spróbuje przymierzyć 32dd, a Mama 34F. Oczywiście z brytyjczyków.
      • kasica_k Re: 76/90 i 79/101 Ale was eksploatuje... 10.09.07, 21:47
        wiedzma30 napisała:

> Mozecie jeszcze pomoc - to dla mojej sis i Mamy.
        > Sis napewno nosi 34c, a Mama 34-6dd. Dobre? Zle?

Sis proponowałabym spróbować 32D (albo i DD, jeśli D się okaże przymałe). Przy
        76 w biuście spokojnie powinna się "wcisnąć" w mniejszy obwód, a zyska na
        podtrzymaniu i stanik nie zrobi się szybko za szeroki.

Mamie proponowałabym spróbować większej miseczki (34E albo i 34F), dobrze byłoby
        też sprawdzić, czy 32FF albo 32G nie będzie dobre. Na pewno niech zrezygnuje z
        obwodów 36.
      • wiedzma30 Re: 76/90 i 79/101 Ale was eksploatuje... 11.09.07, 01:07
        Serdeczne dzieki za podpowiedzi. Mam nadzieje, ze uda im sie kupic bardziej
        odpowiednie rozmiary :)))
    • m.k.25 72/101 10.09.07, 21:50
      Staniki nosze różne i rożniaste(najczęściej 75E).Zawsze mierzę i
      kupuję ten, który mi najlepiej pasuje.Choc bardzo cięzko cos
      znaleźć.Wcześaniej kupowałam staniki w Wielkiej Brytaniii i
      Niemczech, ale teraz już nie podróżuję i cięzko coś dostać.
      • swierszczowa1 Re: 72/101 10.09.07, 22:02
        1) My tu w wiekszości mieszkamy w Polsce a kupijemy w wielkiej
        Brytanii! Od tego mamy internet:)
        2)Przy 72w zebrach nie brałabym wiekszych obwodów niż 65,Przy
        wiekszych zawsze tył bedzie przesuwał się na plecach do góry i wcale
        nie będzie podtrzymywał piersi. a wiec zaczęłabym od przymierzenia
        65H
    • rudolfina24 73/92 10.09.07, 21:57
      Do tej pory nosilam 70E ale najczesciej po kilku tygodniach obwod byl juz za
      szeroki. zamowilam z Freyi 65FF ale miseczki sa za male i musze wymienic na
      65G. Tylko ze z tego co czytam to 65G nosza dziewczyny z wiekszym obwodem w
      biuscie niz ja.
      • swierszczowa1 Re: 73/92 10.09.07, 22:07
        To tez zależy który stanik freyii. Np jeanie, lola, eva mają
        stosunkowo małe miski a arabella stosunkowo duże. aAtabele mają być
        tylko pomocą. Jak za mały to należy wziąć większe miski. Może tez
        nie zmierzyłaś się wystarczająco luźno? albo mierzyłaś się bez
        stanika? Albo taka twoja uroda:) Mnie tez teoretycznie powinno
        pasować lepiej 60FF (mam dokładnie 89 czyli tyle co na miskę FF) a
        naprawdę pasuje lepiej 60G.
        • rudolfina24 Re: 73/92 10.09.07, 22:14
          Mierzylam dosyc luzno bez stanika. chyba masz racje, taka po prostu moja uroda
          :) Ale przyznam sie ze jak widze te literki F, G, H... to mi sie slabo robi...
          Dzieki za pomoc :*
          • swierszczowa1 Re: 73/92 10.09.07, 22:24
            ale właśnie pomiar bez stanika daje mniej centymetrów. Powinno się
            mierzyć w dobrze podnoszącym i wysuwającym piersi do przodu
            staniku:) ale u Ciebie to już nie istotne bo wiesz już jaka miska
            będzie na Ciebie dobra:) Te literki to kwestia przyzwyczajenia.
            Jakby wszystkie Polki się dobrze ostanikowały to B byłoby prawdziwą
            rzadkością. W przeciwieństwie do G:)
    • zania_uk 72-74/92 11.09.07, 12:02
      rozmiary jak wyzej (72 bardzo ciasno, 74 bardziej znosnie). teraz
      nosze 75C/D, ale ostatnio troche chyba przytylam/uroslam/licho wie
      co i miseczka mi jest za mala.

po natrafieniu na forum doznalam olsnienia, wiec ostatnio bylam
      troche pomierzyc rozniaste rozmiary (mieszkam w anglii!) i wyszlo
      tak: z fantasie i freyi pasuje 32E, ale najczesciej zapinam na
      srodkowa haftke, wiec moze powinnam sprobowac 30? ale w sklepie
      oczywiscie nie bylo 30F...
      a dzis dla odmiany poszlam do M&S, i stwierdzilam ze tam to na pewno
      musialabym wziac 30, ale jak mierzylam 32E to wszystkie miseczki
      byly za duze.... (oprocz jednego modelu ktory byl bardzo ciasny w
      obwodzie, a miski to mial nawet za male, a jak byk pisalo na nim
      32E). wiec w takim razie 30E? (nie mialam czasu wiecej mierzyc)

no i jeszcze problem z wiekszoscia modeli freyi/fantasie (z tych co
      widzialam w sklepie): miedzy miseczkami fiszbiny podchodza bardzo
      wysoko do gory (M&S tak nie ma), i mnie strasznie pija. tak bardzo
      ze po minucie stania z tych stanikach (bez zadnych wygibasow) to juz
      nie moglam wytrzymac... a jak sie pochylilam to sie po prostu
      wrzynalo w cialo niemilosiernie. jedyne modele ktore jako tako byly
      znosne to freya lola i fantasie shannon....

aha, i zaznaczam ze teraz mam dostep do internetu tylko w pracy, i
      wszystkie sklepy internetowe, i duzo innych stron (np stanikomania)
      sa zablokowane. wiec nawet nie moge sobie poogladac oferty online :(
      buu. i jestem skazana na to co maja w sklepach. chyba dopiero od
      pazdziernika bede miala dostep do internetu w domu...

wiec co tu zrobic? kupic 32 czy 30? moze na poczatek jeden 32 zeby
      nie bylo zbyt duzego szoku a potem przejsc na 30? czy od razu 30?

no i jakis model polecacie? zeby z przodu fiszbiny nie byly za
      wysoko. no ale i tak sie pewnie naszukam... bo na razie to wyglada
      tak ze moj biust jest niekompatybilny z wiekszoscia modeli...

aha, i ja nie chce wielkiego full cupa... poza tym w tych mocno
      zabudowanych to gorna linia stanika mi sie odcina na ciele, taka
      jakby bulkaale nie bulka. bo nawet jak wezme wieksza miseczke ktorej
      nie wypelniam to tak sie robi :(

ps. strasznie dlugasne to wyszlo, ale ostatnia rzecz. jesli ktoras
      jest z cambridge albo okolic to moze ma ochote isc na zakupy
      stanikowe? i przy okazji mi troche doradzic :)
      • maheda Re: 72-74/92 - zania_uk 11.09.07, 12:32
        Oj, to masz super!
        Tutaj skopiowane namiary na sklep Bravissimo:

17-19 Sussex Street
        Cambridge
        CB1 1PA

01223 350 088

How to reach us:
        Our shop is located on Sussex Street, a small pedestrian courtyard
        just off Sidney Street in the centre of town. Cambridge has a choice
        of Park & Ride facilities and all of the buses have a stop on
        Emmanuel Street which is just a few minutes walk from our shop!

Opening Times
        Monday 10am - 6pm
        Tuesday 10am - 6pm
        Wednesday 10am - 6pm
        Thursday 10am - 6pm
        Friday 10am - 6pm
        Saturday 9.30am - 6pm
        Sunday 12pm - 4pm

Mieszkasz w raju, moja droga :P
        Spróbuj modeli typu plunge (w tym sklepie będą niewątpliwie
        wiedzieć, o co chodzi), one nie mają wysoko z przodu fiszbin.
        Rozmiarówka - panie Ci doradzą, jeśli będziesz chciała, ale wg mnie
        powinnaś celować w 32DD ew. 32E, albo raczej w 30F ew. 30FF,
        ewentualnie jeszcze w rozciągliwcach w okolice 28G.

Daj znać, jak wrażenia po wizycie w Bravissimo :-)
        • zania_uk Re: 72-74/92 - zania_uk 12.09.07, 13:15
          wybralam sie do bravissimo, bardzo mila obsluga, musialam poczekac
          chwilke (20min) na fitting service. z ciekawostek - tam nie uzywaja
          w ogole tasmy do mierzenia, tylko pani sie patrzy na to w czym sie
          przyszlo, i przynosi odpowiednio wiekszy/mniejszy rozmiar.
          poprobowalam kilka/nascie roznych modeli i rozmiarow, i efekt
          koncowy wyszedl 30F. wiec jestem teraz szczesliwa posiadaczka
          panache tango plunge bialego 30F. ponosze teraz go troche i zobacze
          jak sie czuje. juz nie moge sie doczekac az go zaloze. chyba pojde w
          pracy sie przebrac w lazience ;) ale chyba bede musiala w ogole
          zrezygnowac z freyi... i w ogole wszystkich ktore maja wysoko
          fiszbiny z przodu :(

dziekuje za rady, za jakis czas wybiore sie na wieksze zakupy i
          wreszcie sie zaopatrze w te sliczne staniczki co tam widzialam. i
          moze jeszcze jakis stroj... aaah rozmarzylam sie. potrzebuje
          sposora :)
          • maheda Re: 72-74/92 - zania_uk 12.09.07, 13:26
            Panache dopiero ma wysoko z przodu fiszbiny...
            Wybieraj krój plunge wszystkich firm, z Freyą włącznie, a będziesz
            miała wszystkie staniki dobre :)
    • maheda Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:07
      o wyglądaniu piersi w staniku, czyli
      ... o co mi chodziło na stanikomanii tu:
      stanikomania.blox.pl/2007/09/A-co-TY-wiesz-o-biustach.html#ListaKomentarzy
      Najpierw konkrety, czyli moje wymiary: 73/74 / 85. Noszony na ogół rozmiar: 80B
      zapięte na ostatnią haftkę (powód: schudłam po ciąży, a mam parę superwygodnych
      i ładnych staników, z którymi nie umiem się rozstać. Trzymają, leżą i
      wyglądają). ROzmiar aktualnie kupowany: 75B. Zadowolenie z miseczki B: ogólnie
      całkowite, próby przymierzenia C wykazały, że z całą pewnością nie tędy droga,
      bo miseczki zwisły dość smętnie ;)
      Rozgoryczenie wylane w komentarzu dotyczyło mojej nieumiejętności dobrania
      fasonu, modelu, kroju czy jak to tam zwał. Czyli wyglądu całej górnej połowy
      mnie, kompleksowo. Nieduże, lekko "obluzowane" po karmieniu piersi, do tego
      opadające i pochylone ramiona (skrzywienie kręgosłupa) - oto dodatkowe elementy
      łamigłówki.
      A ten stanik, który w końcu kupiłam, to 75 B, dolne połówki miseczek (ale tylko
      dolne!) "podbite" gąbką. Trzyma, leży i w dodatku wygląda :) Kto nie wierzy,
      zdjęcie mogę wkleić, tylko proszę łopatologicznie powiedzieć, gdzie, bo jestem
      fotoforumowym analfabetą.
      Dziękuję za życzliwe zainteresowanie na stanikomanii i pozdrawiam :)
      • maheda Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:10
        Wg mnie powinnaś zapomnieć o stanikach z obwodem 75 i przerzucić się całkowicie
        na staniki z obwodem 70 albo wręcz na 65tki.
        Przy czym w stanikach 70tkach powinnaś celować chyba w 70C, a w 65tkach w 65DD/65E.
        Ale ponieważ to nie mój koniec skali - najlepiej doradzą Ci dziewczyny o
        podobnych wymiarach :-)
        • kakot Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:18
          hm... no nie wiem... 75 jest na granicy jeśli chodzi o moją wytrzymałość na obciskanie mnie pod biustem, nawet próby zapięcia tego inaczej niż na najluźniejszą haftkę powodują, że się duszę i mnie własna skóra gryzie ;)
          • maheda Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:22
            A czy próbowałaś zapinać owo 75 bez nakładania miseczek na biust?
            Jeśli miseczki masz za małe, to część biustu będzie Ci się wciskała pod obwód,
            powodując pod nim "sztuczny tłok" ;)
        • swierszczowa1 Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:24
          W żadnej ale to żadnej 75-ątce Twoje piersi nie bedą wyglądały
          super. Wiem co mówie bo sama kiedyś nosiłam 70E a teraz nosze 60G.
          Jak masz za szeroki obwód to stanik nei ma szans podtrzymać
          jakokolwiek biust. Usztywniane miseczki jeszcze tworzą jakąś atrape
          kształtu ale miekkie już totalnie nie maja żadnych szans. Ja bym
          zaczęła mierzenie od 65D. Wygarneła całe piersi spod pach do
          miseczek. Porzadnei skróciła ramiaczka. Wyprosowała się, zrobiła
          wdech i wtedy oceniła czy miska nie za mała. Jesteś na granicy
          rozmairów wiec może się okazać ze 65DD bedzie lepsze. A jesze jedno?
          Czy ty aby dobrze zmierzyłąś żebra? Maksymalnei ciasno i na wydechu?
          Takzeby az oczy Ci wyszły na wierzch? Bo jak nie to bedziesz
          obwodowa 60-ątką:P
          • swierszczowa1 Re: 73/85 - kakot (przeniesione) 11.09.07, 21:26
            Przymierz to 75 miskami do tyłu? Bez nakładania ramiaczek? Ma się
            samo trzymac na zebrach. Dosć porzadnie trzymać. Tak jak majtki sie
            same trzymaja na biodrach i nie potrzebujesz szelek zeby Ci nie
            spadły.
            • kakot :D :D 11.09.07, 21:39
              świerszczowa, kocham Cię :))) Piękny tekst!!! zmierzyłam, kajam się, gdzie w KRakowie jest sklep dla krasnoludków? jest jakiś?
              • maheda Re: :D :D 11.09.07, 21:43
                70C to znajdziesz chyba wszędzie.
                A 65tki i 60tki znajdziesz na Wysłouchów, w Intimo4you.
                Najlepiej zapytaj właścicielki (boochmenka, adres na gazecie, jest tutaj na
                forum), ile ma staników w około Twoim rozmiarze. :)
              • swierszczowa1 Re: :D :D 11.09.07, 21:44
                Akurat w Krakowie jest:) Intimo! ul. Wysłouchów 3/1. tutaj watek o
                tym sklepie:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67042201&v=2&s=0
                W dodatku miłe panie z tego sklepu na pewno pomogą Ci super dobrac
                rozmair i fason:)
    • aniazawieja 76 / 94 12.09.07, 15:13
      Proszę o podpowiedź.
      Do tej pory nosiłam 75D, czasem 75E (polskie rozmiary).
      Do tej pory najlepiej dobranym staniczkiem jest 75E firmy Mardo, ale oni mają chyba odrobinę mniejszą rozmiarówkę. Poza tym zapina się już na ostatnią haftkę, a mam go jakieś pół roku.
      Skłaniam się ku 70F, ale nie jestem do końca przekonana czy to właściwy rozmiar.
      Czy wg tzw. rozmiarówki angielskiej powinnam nosić mniejszy tzn. 70E?
      • maheda Re: 76 / 94 - aniazawieja 12.09.07, 15:39
        Witaj :)
        Tak mi się wydahe, że dobry będzie albo 70E, albo 70F - będziesz
        musiała mierzyć...
        Ewentualnie wchodzą w grę "luzaki" z rozmiaru 65FF/65G.
        • aniazawieja Re: 76 / 94 - aniazawieja 12.09.07, 20:52
          Witam,
          dzięki za podpowiedź. Tak będę celować następnym razem.
          Właśnie zmierzyłam się ponownie i wychodzi, że pod biustem na wydechu(czyli tak jak powinno się mierzyć) jest raczej 73. Więc skuszę się na to 70 F.
          Jeszcze raz dzięki :)
          Ania
    • anusza80 86/105 12.09.07, 18:12
      obecnie wymiary mam jak wyżej, generalnie nosiłam 75 F i wydaje mi się, że było ok,
      ale teraz jestem w ciąży, więc obwód mi się lekko powiększył i się zastanawiam,
      czy przy tych wymiarach jest sens uderzać w większe rozmiary?
      • maheda Re: 86/105 - anusza80 12.09.07, 18:16
        A jak się czujesz na razie w swoich dotychczasowych stanikach?
        Nie zaczęły Cię uciskać? Albo biust nie zaczął z nich uciekać?
        • anusza80 Re: 86/105 - anusza80 12.09.07, 18:58
          no właśnie mi ucieka lekko ;) ale przymierzałam 75 G i było zdecydowanie za duże
          w misce, a 80 pod biustem wydają mi się zdecydowanie za luźne ... ehhh
          • maheda Re: 86/105 - anusza80 12.09.07, 19:36
            Wiesz, nawet modele tej samej firmy mogą się między sobą różnić wielkością
            miseczek czy rozciągliwością obwodu.
            Sprawdź, coś dla siebie na pewno znajdziesz :)
            • anusza80 Re: 86/105 - anusza80 14.09.07, 18:48
              dzięki za porady, poszukam i może kiedyś trafię na coś właściwego byle w tym
              wcieleniu ;)
    • o.l.a.a 92/112 12.09.07, 19:37
      Dorwałam centymetr i wreszcie się dobrze zmierzyłam. Moje wymiary to 92/112. Teraz nosze... 80/85 D-DD
      • maheda Re: 92/112 - o.l.a.a 12.09.07, 21:01
        A jak Ci się zachowuje biust w tych stanikach, jeśli dobrze wszystko wygarniesz
        sobie spod pach do miseczek?
        Pytam, bo wg tabel teoretycznie powinnaś nosić brytyjski rozmiar 80G,
        ewentualnie 85F. Ale wiadomo - tabele sobie, a nasze biusty sobie, zwłaszcza
        przy szerszych plecach czy sporej ilości tłuszczyku na żebrach. Sama noszę
        miseczki o 3 rozmiary mniejsze, niż wynikałoby to z tabelki, nosząc niechlubny
        drugi biust na plecach.
        Przy czym im bardziej chudnę, tym bardziej wydaje mi się, że to istotnie jest
        chyba przesunięty biust, ale nie sięgam tak daleko rękoma, żeby go zgarnąć do
        przodu :P
        Więc może - kończąc dygresję - być może istotnie powinnaś mierzyć w miseczki
        mniejsze od tych, które wynikają z tabel, czyli np, w 85DD, albo 80F. Ale to już
        musisz stwierdzić sama, doświadczalnie.
        Stąd moje pytanie, czy na pewno całe piersi mieszczą CI się do miseczek, a
        fiszbiny dotykają wtedy mostka?
        • o.l.a.a Re: 92/112 - o.l.a.a 13.09.07, 18:46
          Tak średnio wyglądają... DD jest lepsze niż D. Więc wybierając sie na zakupy będe musiała pomrzymierzać trochę ;)
          Dziękuje bardzo za rade :*:*
      • szerida Re: 92/112 12.09.07, 22:07
        Witaj,
        mam podobny rozmiar do Twojego i na początek kupiłam Freyę 36FF i jest nieźle, choć zastanawiam się czy jednak nie spróbuję G lub GG:-) Tłuszczyku na plecach mam sporo, więc muszę z tym powalczyć, ale biust prezentuje się nieźle, a to co mogę to zagarniam do miseczek:-) Staram się opanować szał stanikowy, bo chudnę, więc rozmiary się zmieniają. Wypróbuj 80 i zobacz jak będzie leżał, mnie na początku gdzieś coś tam uciskało, ale teraz lepiej, choć bywa, że stanik podjeżdża wyżej, ale niewiele ;-)
        Powodzenia...
    • olusimama 78/105 weryfikacja po 2 miesiącach 12.09.07, 21:04
      no i mam bułki w Arabelce i Noveaux 32FF.
      Tknęło mnie i sie zmierzyłam dziś. I jak wyżej. Nadszedł czas na 70G?
      • maheda Re: 78/105 weryfikacja po 2 miesiącach 12.09.07, 21:21
        Ano na to chyba wygląda. Biust Ci wraca na miejsce.
    • zuza16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 12.09.07, 21:52
      Wlasnie wymierzylam moja przyjaciolke. pod biustem 100, w biuscie 117. Jaki to
      bedzie rozmiar, z gory dziekujemy za odpowiedz :)
      • maheda Re: 100/117 - zuza16 12.09.07, 21:54
        Strzelałabym na początek w 90DD/90E, a potem zastanawiałabym się, co dalej.
        Trzeba od czegoś wyjść, żeby stwierdzić, że miseczka za mała/za duża, że obwód
        za luźny/za ciasny i tak dalej.
    • rzufig Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 - 90/120 13.09.07, 08:07
      witam,na forum jestem od wczoraj, do tej pory jakoś nie szukałam rozwiązań wsród
      ludzi i sama próbopwałam sie upoirac z niedostosowanymi stanikami kupujac
      wieksze miski, to nawet działało, dopóki nie zaszłam w ciąze... teraz wszystkie
      sa za małe bo biust sporo urósł, nie czaruję sie i wiem ze urośnie jeszcze jeśli
      bedę karmić piersią, co jest w planie a czy się uda okaże się po porodzie gdzies
      początkiem stycznia...
      moje obecne wymiary to 90/120 (jestem tym przerazona, zawsze nosiłam 75,
      wszelkie 80-tki były za szerokie pod biustem...) obecnie jedynym dostępnym u
      mnie w mieście stanikiem jest triumph ladyform soft r, czyl minimiser,którego
      rozmiarówka kończy się na F :( mam więc 75F kupiony zaraz na pozatku ciązy i juz
      jest sporo za mały, co było do przewidzenia. przez internet nie kupowałam bo
      własnie nie wiem co dobrac? trzeba pomierzyć bo nie każdy mi pasuje. co mam
      robic, jesli możecie, bardzo proszę, doradźcie. dziękuję z góry :) pozdrawiam :)
      • maheda Re: 90/120 - rzufig 13.09.07, 09:12
        Przy wymiarach 87/120 nosiłam brytyjskie 80GG. U każdej jednak
        wygląda to trochę inaczej, być może Tobie będą pasować większe
        miseczki, bliższe tabelkowemu brytyjskiemu 80J/85H.
        Musisz sama przymierzyć, żeby wiedzieć :)
        • effka454 Re: 90/120 - rzufig 17.09.07, 19:15
          A ja przy wymiarach 96/122 (początek forumowania ;D ) zaczęłam od 85H, teraz
          90/122 przerzuciłam się na 80HH - oczywiście w brytyjczykach (nieśmiertelne
          TangoII), obecnie poluję na Arabellkę i już ustaliłam, że prawdopodobnie 75J
          powinno być ok. (ale to w dużej mierze kwestia modelu).
          • rzufig Re: 90/120 - rzufig 17.09.07, 20:31
            dziękuję ślicznie!!! tylko tak jakos na szybko się mierzyłam wtedy, ale później
            jeszcze raz na spokojnie powtórzyłam pomiar i wyszło 87 (bo miało być ściśle
            mierzone) / 116-118 w zalezności od pory dnia (6 m-c ciąży) no i z odcinkowego
            opisu kochanej kasiorzycy w stanikomanii wyliczyłam coś podobnego do 34HH lub 36
            GG brytyjskiego oczywiśćie. czekam na kontakt jednej z forumowiczek odnosnie
            freyi antoinette 34HH i jestem zdecydowana, jak nie to cóz, najwyżej sprzedam...
    • ishar26 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 13.09.07, 10:24
      Witam forumowiczki
      Chciałbym zrobić żonie prezent na rocznicę ślubu i zakupić jej
      (wiadomo bez jej wiedzy :)) jakąś fajną bieliznę i moje pytanie
      dotyczy rozmiaru stanika jaki powinienem szukać - wymiary to 83/105.
      Według tabeli rozmiarów powinien to być 85 D lub E, ale z tego co
      wywnioskowałem po przeczytaniu tego wątku wychodzi że mogła by też
      nosic np. 80 E lub F. Więc jaki rozmiar powinienem zamówić aby nie
      zaliczyć niemiłej wpadki :)
      Bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
      • maheda 83/105 - ishar26 13.09.07, 11:28
        Proponowałabym brytyjskie 80E (36E) albo ewentualnie Arabellę lub
        Millie z Freya rozmiar dla odmiany 34F (75F), bo mają trochę większe
        miseczki.
        Ale to jest dość ryzykowne, miseczki mogą nie pasować.
        Z polskich/sklepowych rozmiarówek raczej 80F, ew. 75H.
        • ganbaja Re: 83/105 - ishar26 13.09.07, 13:28
          Absolutnie żadne 80.
          Mam 82/107-108 i naprawdę nieliczne modele już sa dobre w rozmiarze 75.
          Przesiadam się właśnie na 70 :-)
          Tak więc dla początkującej najlepiej 75 pod biustem a miska wtedy...hm...E?
          • maheda Re: 83/105 - ishar26 13.09.07, 14:14
            Jeśli spróbowałabyś Avocado Silver Lilly, to nie wierzę, że w 75tce
            czułabyś się komfortowo.
            To samo w Panache Salsa czy tego typu ściśliwcach. :)
            W brytyjczykach lepsza chyba miska 75F? Ewentualnie można zawsze
            wymienić, jeśli coś będzie nie tak.
            • ganbaja Re: 83/105 - ishar26 13.09.07, 14:43
              Nie weszłam w Fado oraz Royal Velvet. Te musiałam mierzyć 75. Reszta 70. A
              Arabella to wręcz mogła by być 65 bo w 70 zapinałam się na ostatnią haftkę.
              A w lipcu wchodziłam wyłącznie w 75E :-)Mniejsze obwody odpadały w przedbiegach
              a większe miski łopotały.
              Się porobiło :-)
              • ishar26 Re: 83/105 - ishar26 14.09.07, 10:49
                Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ciężko będzie coś wybrać ale będę
                próbował w coś utrafic :)
                • limonka_01 Re: 83/105 - ishar26 14.09.07, 18:50
                  A masz jakąś upatrzona markę, bo co firma to inna rozmiarówka.
                  • ishar26 Re: 83/105 - ishar26 16.09.07, 18:44
                    limonka_01 napisała:

> A masz jakąś upatrzona markę, bo co firma to inna rozmiarówka.
                    Myślę że coś z naszej polskiej Gai chyba że masz jakieś ine
                    propozycje odnośnie firm
                    • ishar26 Re: 83/105 - ishar26 16.09.07, 18:54
                      Jeszcze jedno rozmiar juz mam a teraz pytanie jaka miseczka miekka
                      sredniozabudowana, polusztywniany
    • ganbaja 76/84 13.09.07, 16:31
      Prośba dla mojej znajomej.
      Wymiary jak widać. Skromnie, ale nie wierzę, ze ma nosić 70A, no nie wierzę.
      Poradźcie.
      • swierszczowa1 Re: 76/84 13.09.07, 18:35
        Czy bardzo ciasno pod biustem się zmierzyła? Tam masakrycznie? Jak
        tak to by wychodziło 70B, tylko ramiączka trzeba dobrze podciagnąć i
        biust prawidłowo umieścić.
        • sylwiastka Re: 76/84 13.09.07, 20:43
          ja bym spróbowała 70B i 70C, a to 70A na śmietnik. Warto też
          przymierzyć 65C i 65D bo może okażą się dobre.
          • ganbaja Re: 76/84 13.09.07, 21:20
            Przekazałam i zobaczę co dalej. Szkoda, że mieszka daleko bo bym osobiście
            sprawy dopilnowała :-)
            • ganbaja Re: 76/87 14.09.07, 13:25
              Nastąpiła korekta obwodu w biuście. Luźno wychodzi 87, czasem ciut mniej.
              Czyli co? 65C na poczatek czy D? Chyba C...
              • maheda Re: 76/87 14.09.07, 13:29
                Chyba C...
                • ganbaja Re: 76/87 14.09.07, 14:11
                  Dzięki :-) Lecę donieść właścicielce biustu :-)
              • kasiamat00 Re: 76/87 - jakie 65C, ludzie, litości! 14.09.07, 19:21
                C to może 70, 65 to raczej DD! Ja mam 91 i zaczynam wypływać z 65F.
                • kasica_k Popieram, C za małe! 14.09.07, 21:33
                  65C jest na 81 w biuście, a tu jest 87! 65DD lub 65E.
    • musondelus 67/84 :) 15.09.07, 19:51
      Hej dziewczyny, cieszę się, że tu trafiłam!
      Moje wymiary to 67/84, a obecnie noszę 75D - oczywiście za duży obwód pod
      biustem, miseczka jako tako, ale zadowolona nie jestem...
      Co proponujecie? 65 czy może lepiej 60 spróbować hmmm. A miseczka... help!:)
      Pozdrawiam:)
      • sylwiastka Re: 67/84 :) 15.09.07, 20:05
        myślę, że 60 w obwodzie będzie dobre, 65 może być za luźne, jednak
        jesli nie masz tłuszczyku na plecach (jesteś szczuplutka) to spróbuj
        65 na poczatek. Jesli chodzi o miseczkę to 60E (28E) jest na 84 w
        biuście, ale przymierz też koniecznie 60F (28F) bo jesli miseczki w
        tym 75D były dobre to masz większy biust niż 60E (dokładnie to mnie
        wychodzi, że 75D to na 94 w biście i miseczki takie jak 60GG) może
        zmierz się dokladnie albo w miękkim staniku.
        • musondelus Re: 67/84 :) 16.09.07, 09:54
          Bez stanika obwód w biuście bliżej 83. I niektóre staniki mam 75 C, ale z tych
          to pierś mi się niestety wylewa... A tłuszczyku oj nie mam, chudzielec jestem:)
          więc zacznę od 65 rzeczywiście:)
          • swierszczowa1 Re: 67/84 :) 16.09.07, 18:33
            Mam tyle samo w zebrach i jednak bym Ci radziła celować w 60-ątki.
            Ja już wszystkie moje 60-ątkowe staniki nosze na najciasneijszej
            haftce:(. I wcale nei jest ciasno. Chociaż jak je zakładałam
            pierwszy raz to było. Niestety wszystkie sie rozciagneły. Albo
            przynajmnije zaglądaj do watku producenta czy dany stanik jest
            rozciagliwcem, czy scisliwcem. Nie ma żadnego sensu zebys kupowala
            rozciagliwe 65.
            • musondelus Re: 67/84 :) 18.09.07, 10:54
              Dzięki za radę:) A masz jakieś sklepy w necie, gdzie kupujesz 60-tki? Bo
              zrobiłam mały rekonesans i zwykle zaczyna się na 65-tkach:)
      • maheda Re: 67/84 :) - musondelus 15.09.07, 20:07
        No i wylądowałaś we frakcji 60tek, jak mi się wydaje ;)
        Z 60tek, to brytyjskie 60E albo 60F, a ze ściśliwców 65tek chyba 65D, ew. 65DD.
        Nie mój koniec tabeli, niestety. :) Jeszcze. :)
        • musondelus Re: 67/84 :) - musondelus 24.09.07, 14:06
          pomierzyłam się jeszcze raz, ciągle mi wychodzi 67/84, zamówiłam więc w
          biustonosz firmy alles na jakiejś wyprzedaży, 65D - bo tak mi wychodziło z ich
          rozmiarówki, no i okazało się, że gdzie tam, miseczka maciupka! teraz nie wiem,
          czy wymienić na 65F czy E - pierś tak solidnie wylewa się górą i na boki, że
          olaboga. a już się cieszyłam, że tani stanik mi się trafi, a tu odesłać będzie
          trzeba...
          no ale co sądzicie? chyba od razu 65F bo tak solidnie mi się wylewają te piersi... ?
      • musondelus Re: 67/84 :) 16.09.07, 09:56
        A, zapomniałam dodać: dziękuję za odzew dziewczyny!!! Ale się teraz napaliłam na
        nowy stanik:D Bo do tej pory to brrrr, kupowanie staników największa kara!
        Miłej niedzieli życzę wszystkim!
    • ganbaja 82/107-108 16.09.07, 14:34
      Noszę stanik Avocado model Lucy w rozmiarze 70G.
      Jakich rozmiarów powinnam szukać w anglikach?
      • kasica_k Re: 82/107-108 16.09.07, 23:20
        Z tabel wychodzi 75G albo 70H :) Aż dziwne, że ta Lucy nie jest na Ciebie za
        mała. Ja musiałam w Avocado brać miseczkę większą niż w angielskich, ale tam
        chyba co model, to miseczka. Także w sumie nie wiem, co Ci poradzić, bo jak
        mówię - teoria powiada 70H, albo 75G (mam prawie identyczne wymiary jak Ty i w
        agielskich noszę 75G, w Avocado zaś ostatnio kupiłam 75H :). Trzeba mierzyć.
        • ganbaja Re: 82/107-108 17.09.07, 09:04
          :-)
          Dokładnie to samo pisałaś 1.5 miesiąca temu gdy pisałam, że w Avocado dobre dla
          mnie były staniki 75E.
          Od tamtej pory jak widzisz nieco się zmieniło, zmieniłam wymiary, ale nadal nie
          ja decydowałam o rozmiarze a ta miła szczupła pani w sklepie. Tym razem chciałam
          miskę H na zasadzie, że się przyda na przyszłość :-D
          Ale sprzedawczyni zdecydowanie odradziła kupowanie bielizny za dużej, na zapas.
          Zresztą widać w Galerii, że stanik jest akurat.
          Mój biust najwyraźniej lubi być inny niż by wypadało z tabel i statystyk :-)
          Absolutnie nie leżą na mnie balkoniki, tną mi pierś na pół nawet o dwa rozmiary
          za duże miski.
          Dlatego tak trudno mi dobrać właściwy rozmiar i fason :-(

No nic, muszę się przejechać do jakieś naziemnego sklepu, który by miał na
          stanie parę anglików do przymiarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka