izuss1 85/103 - koleżanka 17.09.07, 09:32 całą imprezę męczyłam ją stanikowo :) teraz wiem tyle, że na bank ma za luźny obwód - obecnie nosi 85C - i miseczka z boku się wpija a z przodu są "lekkie pustki" na jaki rozmiar ja kierować? jest mocno zaintrygowana, trzeba kuć żelazo... ;) a, nosi raczej lekko usztywniane, ale nie "betony" i nie z dużą ilością gąbki w środku :) pozdrawiam - iza Odpowiedz Link
maheda Re: 85/103 - koleżanka - izuss1 17.09.07, 11:04 No ta koleżanka tabelkowo podpada albo pod polskie 80F, albo brytyjskie 80E, a w ogóle z luźniejszych obwodowców, to pewnie polskie 75H albo brytyjskie 75FF. Ale to wg tabelek. Mozliwe, że lepsze byłyby na Nią miseczki o rozmiar albo dwa płytsze, niż to wynika z tabel - niech dziewczyna mierzy i próbuje :) Odpowiedz Link
hke Re: 85/103 - koleżanka - izuss1 17.09.07, 15:29 A zmierzyłaś ją na tej imprezie? Czy to 85 ona podała, "bo zawsze tak miała? ;) Odpowiedz Link
izuss1 Re: 85/103 - koleżanka - izuss1 18.09.07, 09:08 mierzyłam mierzyłam :) ale fakt, że muszę to zrobić raz jeszcze, dla pewności Odpowiedz Link
queenanne 87/110 17.09.07, 09:56 dziewczyny, mi już doradziłyście, teraz prosiłabym o podpowiedź dla mamy.nie wiem , jaki rozmiar nosi teraz, ona sama nie bardzo wie.wymierzyłam ją i ma 87 ciasno mierzone pod biustem i 110 w biuście.za jakim rozmiarem powinna się rozglądnąć?nadmieniam, że ze wszystkich posiadanych staników biust wyłazi z każdej strony. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/110 - queenanne 17.09.07, 11:00 Bankowo maksymalnie 80tki. 85tki będą za luźne. A co do miseczki - hmmmmm.... tabelkowo wychodzi 80G, ale ja bym zaczęła przymierzanie od brytyjskiego 80F (36F). W triumphie to pewnie pewnie będzie w okolicach 80G, ale tam nie polecam, bo obwody potwornie rozciągliwe, a i G to już tylko w polskich sklepach minimizery. Z Feliny może nawet 80H (nie jestem wcale pewna, może 80G by wystarczyło), bo ma małe miseczki, ale też nie polecam, bo koszmarnie droga. Celujcie w wyprzedaże numeru 36F, do przymierzenia. Być może w niektórych okolice 34G będą lepsze, ale na pewno nie w ściśliwcach. Odpowiedz Link
queenanne Re: 87/110 - queenanne 17.09.07, 19:30 to jeszcze raz ja, wymierzyłam mamę jeszcze raz, bo poprzednio jakoś tak w pośpiechu działałyśmy i chyba nie zrobiłyśmy tego dokładnie.87 pod biustem, 116 w biuście w staniku (rozmiar obecnie noszony 90 E), 115 bez stanika.przepraszam, że zawracam głowę, zależy mi bardzo na przekonaniu mamy i namówieniu jej na internetowe zakupy, z góry dzięki:)ciocia następna w kolejce. Odpowiedz Link
natusiat 74/97- natusiat 17.09.07, 20:15 witam. ostatnio trafiłam w gazecie na link do tej strony i postanowiłam spróbować. Od lat borykam się z problemem żle dobranych staników i moje piersi duszą się za małych miseczkach:/ Moje wymiary to 74/94. Czytałam rady dla pań o zbliżonych wymiarach i zastanawiam się czy 65 FF będzie dobrym rozwiązaniem?? Odpowiedz Link
natusiat 74/94- natusiat 17.09.07, 20:23 przepraszam w tytule poprzedniego posta przez przypadek wpisałam zły wymiar 74/94 jest prawidłowo. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 74/94- natusiat 17.09.07, 22:04 mysle że 60FF ma duze szanse być strzałem w 10 :). A jaki rozmair nosisz teraz? Próbowałas 70E-brytyjskie czyli 70F polskie? Ten rozmair też by mógł pasować w sciśliwcach. Ale w wiekszosci staników lepiej kupić obwód 65 i najwyzej najpierw ponosic z przedłużką. 70 moze Ci się szybko rozciagnać tak ze nie bedziesz już miała na jaką haftkę się przepiąć. Odpowiedz Link
queenanne 87/115-dla mamy-queenanne 17.09.07, 22:09 to jeszcze raz ja, wymierzyłam mamę jeszcze raz, bo poprzednio jakoś tak w pośpiechu działałyśmy i chyba nie zrobiłyśmy tego dokładnie.87 pod biustem, 116 w biuście w staniku (rozmiar obecnie noszony 90 E), 115 bez stanika.zależy mi bardzo na przekonaniu mamy i namówieniu jej na internetowe zakupy, z góry dzięki:)ciocia następna w kolejce. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/115-dla mamy-queenanne 18.09.07, 09:17 Celuj na początek w 80tki z normalnych, albo 75tki z rozciągliwców. Ja tak celowałam ze swoim 87 pod biustem i było w sam raz. Niektóre 80tki były nawet ciut za ciasne. Tabelkowo (mówię o brytyjskiej numeracji) Twoja Mama się mieści w 80H, ale celowałabym na początek w 80G. Ja ze swoim 87/120 celowałam w 80J i się zdziwiłam, bo 80GG/80H okazało się dobre. Trzeba próbować. Odpowiedz Link
queenanne Re: 87/115-dla mamy-queenanne 18.09.07, 18:23 jeszcze raz dzięki wielkie, popróbujemy i na pewno do czegoś dojdziemy:)zamówimy kilka z brastop na początek, może któryś będzie dobry:)świetna sprawa z tym forum, ja już propaguję nową wiedzę wśród koleżanek i rodziny.pozdrawiam! Odpowiedz Link
secka 73/97 - secka 18.09.07, 01:54 hej, pierwszy post na tym forum :D Rozmiary jak wyżej, 73/97 mierzone bez stanika, w najlepiej dopasowanym staniku (70E) jest 94 w biuscie. Z gory dzięki za pomoc! :) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/97 - secka 18.09.07, 09:19 Wydaje mi się, że dużo lepsze na Ciebie byłyby brytyjskie 70F/FF, albo raczej 65G/GG. Ale niech się lepiej wypowiedzą dziewczyny o wymiarach podobnych do Twoich :) Odpowiedz Link
zania_uk Re: 73/97 - secka 18.09.07, 12:27 ja przy 72/92 mam 65F z panache, wiec 65FF/G ewentualnie GG byloby ok. chociaz tez wszystko zalezy od modelu. ja dzis bylam mierzyc w M&S i wyszlo ze z jednego modelu to bym potrzebowala 65E, a z innego 65G... wiec to roznie bywa Odpowiedz Link
secka Re: 73/97 - secka 18.09.07, 14:20 Dzięki wielkie za pomoc! jak tylko wrócę na rok akademicki do Poznania planuje sie wybrać do avocado i pomierzyć te wszystkie 'dziwne' rozmiary, a potem kompletować kolekcje internetowo ;] już mam serdecznie dosyć źle dobranych staników ;P Odpowiedz Link
scarlet_agta 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 09:45 Do tej pory nosiłam 70B (przy obwodzie w biuście ok 85). Teraz przytyłam i 70B stało się za małe. Zamiast kupować 70C postanowiłam wybrać coś w mniejszym obwodzie. Jakie miseczki będą na mnie dobre przy 60/65? z góry dziękuję za wszelkie wskazówki! Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 09:53 Tutaj masz link do tabelki z rozmiarami brytyjskimi: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Ponieważ obwód w biuście Ci się nie zmieni tylko dlatego, że założysz stanik w takim czy innym rozmiarze - tabelkowo powinny Ci odpowiadać staniki w rozmiarach brytyjskich około 65E albo 60FF. Ale na pewno, to będziesz wiedziała po ich przymierzeniu. No i niestety stanik stanikowi nierówny, w jednym może się okazać, że 65F ma za małe miseczki, a w innym, że 65E za duże. Celując w jakiś rozmiar, jeśli stanik już się spodoba, idealnie byłoby wypróbować różne rozmiary tego samego stanika. Acz może zdarzyć się i tak, że akurat nasz biust z danym modelem/firmą okaże się kompletnie niekompatybilny - wtedy szukamy innego :) Wszystkie tutaj kupujemy i odsyłamy. I kupujemy, i odsyłamy. Aż do skutku :) Szczęściary, mieszkające w Krakowie, Poznaniu i Warszawie mogą się wybrać do sklepów stacjonarnych, poprzymierzać normalne staniki. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 09:54 Przede wszystkim gratulacje za chęć zmniejszenia obwodu, a nie tylko powiększenia miseczki :). Co do rozmiaru - myślę że warto spróbować 65E albo 60FF. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 10:32 > Przede wszystkim gratulacje za chęć zmniejszenia obwodu, a nie tylko > powiększenia miseczki :) do tego akurat nie trzeba było mnie namawiać, gdyż zazwyczaj i tak po jakimś czasie (czasem nawet miesiącu) moje biustonosze albo lądowały na dnie szuflady albo je zwężałam w obwodzie. > Szczęściary, mieszkające w Krakowie, a więc jestem tą szczęściarą :D Jak rozumiem przymierzyć mogłabym w intimo4you? Tam mają takie obwody? Czy jest jakiś inny sklep w Krakowie gdzie można przymierzyć 65? I jeszcze jedno, gdybym chciała kupić coś w Melissie to mam spróbować 65E? Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 10:41 W Melissie pewnie tak. Ale chyba się nie bardzo opłaca - ceny co prawda niższe, niż brytyjczyków, ale jakość też wiele gorsza. Spróbuj się przejść/przejechać do Intimo, na Wysłouchów 1 lok. 3. W rozmiarach 65E i okolicach powinno coś do przymierzenia być :) Jak co - zagadaj mailowo do gazetowej kobietki o nicku Boochmenka - to jest właścicielka tego sklepu. Inne sklepy w Krakowie możesz sobie od razu darować, obwodów mniejszych od 70 nie ma nawet BOŚ na Rynku. Mimo, że mają Freyę. Swoją drogą - prawie wszystkie staniki mają normalnie wywieszone na wieszakach, a staniki Freyi i Fantasie są w BOŚ-u - słowo honoru - wystawione w szklanych zamkniętych szafko-półkach, jak drogocenne precjoza :D Pani na żądanie wyjmuje z szuflady, co ma z tej firmy :D Odpowiedz Link
olusimama Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 22:02 maheda napisała: > Spróbuj się przejść/przejechać do Intimo, na Wysłouchów 1 lok. 3. odwrotnie, 3/1 :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - scarlet_agta 18.09.07, 22:35 Kurcze, a wydawało mi się, że odwrotnie *zarumienienie się* Przepraszam. Odpowiedz Link
feedme 97/121 18.09.07, 11:12 nie wiem jak ale wbijam się aktualnie w 85 E a z tego co czytam na stronach większości producentów powinnam mieć 95 G...A teraz po lekturze wątku zupełnie zgłupiałam. Odpowiedz Link
maheda Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 11:33 Ty nie czytaj tabelek większości producentów przypadkiem, bo istotnie zgłupiejesz. Skoro 85tki są na Ciebie dobre obwodowo, to tego się trzymaj. Spróbuj odpowiedzieć na pytania z pierwszego postu tego wątku, a zwłaszcza na takie, jak: czy miseczki obejmują całe piersi? czy ramiączka są odpowiednio skrócone tak, żeby piersi nie bujały się? czy przy podskokach/gwałtownym schylaniu się/podbieganiu, biust nie wyskakuje/wylewa Ci z miseczek? A może część biustu upychasz pod stanikiem, albo pod obwodem, albo biust wystaje ponad miseczki? Odpowiedz Link
feedme Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 11:54 No więc: - zdawać by się mogło, że obejmują ale to może zasługa aktualnego stanika który ma dość rozciągliwe miseczki i ogólnie jest bardzo elastyczny (w innych modelach ten rozmiar wypada dość marnie)- choć po kilku godzinach piersi jakby opadają, tworzą się dwie brzydkie linie pomiędzy i muszę wtedy ułożyć wszystko na nowo. - ramiączka zawsze ale to zawsze skracam na odpowiednią wysokość - biust siedzi zasadniczo w miseczkach (nadmienię, że piszę cały czas o tym konkretnym biustonoszu bo wiadomo-jak już upolowałam to kupiłam sobie 3 sztuki) ale podniesienie rąk do góry istotnie ukazuje że biustonosz nie leży pod biustem a jakby na biuście. Po bokach też czuję nieznośny ucisk, a zwłaszcza po kilku godzinach spędzonych w.w. O reszcie moich zakupów pisać nie będę bo z góry skazane są na leżenie w szufladzie z adnotacją "nie zakładać". Odpowiedz Link
maheda Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 12:13 Uhm, faktycznie ciężko coś powiedzieć... Wg tabelek, powinnaś nosić brytyjskie 85H. Ale ja z identycznym obwodem w biuście, mogłam/mogę nosić najwyżej 80GG/75HH, co odpowiada rozmiarowi 85FF. Musiałabyś spróbować poprzymierzać staniki (jeśli nie chcesz wydać fortuny na próby przymierzania, polecam Allegro, na które zawsze możesz wystawić niepasujący stanik), żeby przekonać się, który rozmiar jest dla Ciebie najlepszy. Ze swojego doświadczenia - na początek polecam firmy Panache i Freya. Lepel i Avocado mają walniętą rozmiarówkę. Avocado jest o tyle dobre, że można się przejśc do sklepu stacjonarnego (Poznań, Warszawa) i przymierzyć. Freyę można mierzyć w Krakowie (Intimo4you), ale dobrze wcześniej mailowo sprawdzić, czy są na stanie Freye w tym rozmiarze. Odpowiedz Link
feedme Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 12:37 85 H - od tego zacznę swoje poszukiwania...Szkoda tylko, że na allegro są same babciowe (że tak to ujmę)i nie usztywniane bo marzy mi się w końcu jakiś uroczy. Dziękuję serdecznie za odpowiedź :) Odpowiedz Link
maheda Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 12:46 85H prawie na pewno będzie miał za dużą miseczkę. Celuj w mniejsze. Na przykład w takie: allegro.pl/item241181609_freya_nowy_biustonosz_85g.html Odpowiedz Link
feedme Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 12:58 85 G daje większe pole do popisu. A jeszcze zapytam o firme - oprócz tych które polecacie (a zwłaszcza Freya) słyszał ktoś a może i próbował to: allegro.pl/item246060210_luksusowa_selena_na_duzy_biust_rozm_8 5g.html ? Odpowiedz Link
maheda Re: 97/121 - feedme 18.09.07, 13:00 Ja tę firmę widziałam w sklepie, ale oni mają rozmiarówkę zbliżoną do polskiej, a nie brytyjskiej. Jeśli masz testować, to na czymś naprawdę dobrej jakości. Viki też sobie daruj. Odpowiedz Link
feedme Re: 97/121 - feedme 19.09.07, 13:57 Upolowałam właśnie ten - cena śmieszna biorąc pod uwagę jakie ceny propnują sklepy internetowe :) Czekam na dostawe, dziękuję no i mam nadzieję, że to będzie początek mojej stanikomanii :D Odpowiedz Link
maheda Re: 97/121 - feedme 19.09.07, 14:35 Ciekawa jestem, jak się będzie na Tobie układał :-) Odpowiedz Link
feedme Re: 97/121 - feedme 19.09.07, 16:05 No nie omieszkam się pochwalić :D I tak sobie myśle...jeżeli okaże się, że jest cud miód i malina to zaczne chyba uświadamiać wszystkie swoje znajome, nieznajome, koleżanki, babcie, mame, teściową, sąsiadki, przyjaciółki, siostry itd bo wiem jak może spaskudzić dzień źle dobrany stanik :-O Odpowiedz Link
feedme hmmmm... 21.09.07, 12:06 Właśnie otrzymałam przesyłke, od razu otworzyłam i założyłam to cudo po które nigdy(!) z racji wielkości miseczki nie siegnełabym w sklepie (o ile w ogóle gdzieś takowy bym zobaczyła ;)). No i cóż mogę rzec...TEN STANIK BYŁ SZYTY DLA MNIE I NA MNIE!!!Co prawda na razie czuję się w nim jak w zbroi ale wierzę, że się przyzwyczaję ;) Nic mi się nie wylewa, fiszbiny faktycznie kierują się w nieznane dotychczas okolica środka pach, z tyłu na plecach nie robią mi się buły (!, z przodu zresztą też, stanik mocno opiera się na żebrach a piersi nabarały apetycznego okrągłego kształtu. NO SAM SEX PO PROSTU!!! (przepraszam za caps locka ale się powstrzymać nie mogę) Z wielką nieskrywaną radością dołączam do grona stanikomaniaczek! Jesteście wielkie! Dziękuję! Idę upolować kolejny DOBRY(!) stanik ^^ Odpowiedz Link
maheda HA! Szczęściara :) 21.09.07, 12:17 Mi się nie udało trafić w pierwszych stanikach w swój rozmiar, a Tobie od razu :) Gratuluję! :) Odpowiedz Link
feedme Re: HA! Szczęściara :) 21.09.07, 12:31 achh dzięki, dzięki :D Może pójdę w takim razie puścić los w totolotka ;> A czy to normalne, że teraz stoję jak głupia przed lusterkiem i cieszę się jak małe dziecko? ^^" Dziś uświadomię koleżankę, jutro siostre i ogólnie na swoim forum też podałam dziewczynom linki - odzew był zaskakująco duży :) Jeszcze raz dziękuję pięknie i kłaniam się nisko (bo w końcu mogę bo wiem, że nic mi nie "wycieknie" ;)) Odpowiedz Link
maheda Normalne :) 21.09.07, 13:38 Każda z nas przez to przechodziła. :) A jak zaczniesz przymierzać ciuchy... i zobaczysz, jak w nich można wyglądać... a jak Cię zobaczą koleżanki, rodzina, sąsiadki.... ! :-) To się będzie działo :-) Odpowiedz Link
angoul 82/103 18.09.07, 23:04 Mam o tyle "nietypową" budowę, ze mam dość szerokie plecy - rozbudowane mięśnie "pływackie"... Po trafieniu na Stanikomanię zakupiłam biustonosz KrisLine (chyba model roksana)w rozmiarze 75E. Mierzyłam wcześniej 70F bodaj Feliny i był zbyt ciasny, ale cały tył i boki miał z praktycznie nierozciągliwej tkaniny. Ale czytam, czytam i czytam to forum i zastanawiam się jak podczas zakupów internetowych: zostać przy tym 75E czy próbować inne. Jeśli inne - jakie ?? (marzy mi się Inferno Panache ale to chyba lepiej się dopytać w wątku tego konkretnego modelu ?? Poradźćcie coś Ekspertki :))) Odpowiedz Link
maith Re: 82/103 23.09.07, 02:03 Hmm, ale czy Ty przypadkiem nie przymierzyłaś za małych miseczek? Z opisu wynika, że powinno Ci pasować 75F albo 70G (i to brytyjskie, a np. taka Felina ma w tym przypadku o numer mniejszą miskę, KrisLinu nie znam, ale skoro jest polski, to pewnie też). Jeżeli to KrisLine było rozciągliwe, to mogłaś część biustu upchnąć pod obwód... Co Ci można doradzić? Przede wszystkim mierząc stanik zawsze trzymaj się tych zasad forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 A dla odmiany takich zachowań unikaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Tą metodą samodzielnie zweryfikujesz stanik :) Natomiast nie wiem, czy koniecznie musisz brać 70-tki. Moim zdaniem niekoniecznie - sama oceń, czy faktycznie ich potrzebujesz. Natomiast ważne jest, żeby stanik nie był za ciasny, bo część biustu trzeba upchnąć poza miseczkami. A co z Inferno? Cóż, to dość trudny w doborze stanik. Bo oprócz tego, że warto wybrać swój rozmiar, to on jest twardy, więc może być albo kompatybilny z Twoim biustem, albo wręcz przeciwnie, albo coś po środku. Im bardziej będzie niekompatybilny, tym mniejsza szansa na trafienie we właściwy rozmiar. Zatem najpierw zweryfikuj sobie na spokojnie to co tu masz na miejscu, a potem dopiero na spokojnie pomyśl o Inferno. Odpowiedz Link
mazoll 72/94 19.09.07, 01:00 Mam ogromny problem z doborem odpowiedniego biustonosza. Obecnie nosze 75E, ale miseczki są lekko za ciasne. Wg tego co tu zdążyłam przeczytać wychodzi ze powinnam sie przymierzyć do 70 a nawet 65 pod biustem. Ale w takim razie jaki powinien być rozmiar miseczki? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 72/94 19.09.07, 01:05 65(30)FF w angielskich, w Avocado 65F albo 65G, w Melissie - okolice 65G. Odpowiedz Link
katarzynasg 83/95 19.09.07, 23:16 nie moje a przyjaciolki :) mowi zee fajnie ze zajmuje sie jej biustem:P Odpowiedz Link
maheda Re: 83/95 - katarzynasg 20.09.07, 07:20 :) Zaproponuj swojej przyjaciółce staniki w brytyjskim rozmiarze 75DD (34DD), albo w polskim 75E. Niech dziewczyna przymierzy - być może z niektórych firm lepsze dla niej byłyby 70tki, w nich odpowiednio 70F (32F) albo w polskich firmach 70G. Może się okazać, że powinna nosić miseczki mniejsze o rozmiar czy dwa - podane miseczki są "tabelkowe", ale dużo jeszcze zależy od szerokości pleców czy ilości tłuszczu na plecach, na wysokości biustu. Odpowiedz Link
mamusia1999 Re: 91/101 20.09.07, 11:53 chcemy sobie z psiapsiola zrobic prywatny fitting event i pozamawiac cos na przymiarke. swoj ang. rozmiar znam, ale co mamy zamawiac na jej 91/101? Odpowiedz Link
aska01 Re: 91/101 20.09.07, 18:48 91 jest na pewno na wydechu? Jesli tak, to albo 85C, albo 80DD (i raczej to drugie, 85 moze sie za szybko rozciagnac). Milego przymierzania. Odpowiedz Link
crazy_puella 70/90 20.09.07, 16:11 witajcie! dziewczyny w tym watku juz doradzily mi rozmiar, a mianowicie 65E/F. Rozumiem, ze to jest polska rozmiarowka, a wiec np. Melissa... A Panache jaki rozmiar powinnam wybrac? 65DD? Bo to jest to samo co 65E tak? Ale obczailam tabelke rozmiarów Panache i wydaje mi sie ze ma wieksze miseczki niz polskie... Przypominam ze miseczka jest na mnie dobra akurat ze stanika 75C. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/90 20.09.07, 16:50 crazy_puella napisała: > witajcie! dziewczyny w tym watku juz doradzily mi rozmiar, a > mianowicie 65E/F. Rozumiem, ze to jest polska rozmiarowka A napisały to wyraźnie? Bo wiesz, większość rad tutaj jednak dotyczy brytyjskiej. Z wymiarów wychodzi Ci mniej-więcej brytyjskie 65E-F, ale w Melissie akurat wychodzi podobnie. Melissa ma inną rozmiarówkę od większości polskich firm, więc trudno ją nazwać "polską" :) Na przyszłość radzę z pytaniami dodatkowymi podłączać się do tej gałęzi drzewka, w której było poprzednie pytanie - przyznam, że nie chciało mi się przeszukiwać całego wątku w poszukiwaniu tego, co Ci doradzono wcześniej. Odpowiedz Link
pies.nie.pije 102/113 20.09.07, 17:15 Noszę obecnie 80B/85B, zależy od firmy. Nie wiem czy jest OK, nie umiem ocenić, dlatego bardzo proszę o poradę i sugestie. Pozdrawiam, pnp. Odpowiedz Link
aska01 Re: 102/113 20.09.07, 18:53 80B, a nawet 85B sa na znacznie mniejszy obwod w biuscie (min. 10 cm mniej). Jesli miescisz sie w obwod 80, to wlasciwszym rozmiarem bedzie cos miedzy 80G i 80GG brytyjskim. Ewentualnie 85F lub FF. Ale wszystko zalezy od biustu, wiec trzeba by przymierzyc. Na pewno trzeba zmienic B na wieksze literki. Odpowiedz Link
pies.nie.pije Re: 102/113 20.09.07, 19:04 Dzięki za odpowiedź. Jestem zdziwiona rozmiarami miseczek, jakie podałaś. Obejrzałam biustonosze w sugerowanych rozmiarach i...nie wierzę, że są odpowiednie dla moich piersi, że nie będą one w dużych miseczkach 'latały' - dotychczas żyłam w przekonaniu, iż jestem posiadaczką stosunkowo małego biustu, miałam nawet pewne kompleksy z powodu jego wyglądu, 'małości'... Odpowiedz Link
aska01 Re: 102/113 20.09.07, 19:14 A jak to w takim razie wyglada obecnie? Czy cale piersi mieszcza sie z miseczkach? Czy nic nie wychodzi pod, z boku, nad, przy ramiaczkach itp.? I czy pod biustem mierzylas bardzo ciasno i na wydechu? Przy wiekszych obwodach klatki piersiowej tabelki moga sie mylic, bo czesc obwodu stanowia oczywiscie plecy;) Ale nadal 80B wydaje sie niedoszacowane:) Odpowiedz Link
pies.nie.pije errata - 98/113 20.09.07, 19:46 Przepraszam :(. Nie wiem, jak to się stało, ale przed chwilą zmierzyłam się ponownie i wyniki są jak widać: 98/113, tym razem jednak na pewno obwód pod biustem mierzony b.ciasno, a w biuście bez ściskania 113. Wiem, że rozmiar, który obecnie noszę nie jest dobry. w 85B triumpha (miski usztywniane, push up?) - miski są zbyt duże, piersi mają luz. Zapinam na pierwszą haftkę, a i tak robią się fałdki dookoła... w 80B - firmy pomniejsze tj. malo znane, miski nieusztywniane - bywa różnie. Nie wiem w zasadzie, jak powinnam się czuć w dobrze dobranym staniku, bo prawdopodobnie nigdy takiego nie miałam. Dopiero z lektury forum dowiaduję się, jakie 'objawy' są wyjątkowo naganne... Nie wiem, jak być powinno, więc nie wiem, czy u mnie jest dobrze. W dwóch czasami robią mi się okropne 'bułki', ale da się je upchnąć i efekt utrzymuje się przez kilka godzin umiarkowanej aktywności. We wszystkich obrzydliwe fałdy wyłazą mi bokiem, i ogólnie - fałdy zbierają się gdzie tylko mogą, ale zrzucałam to na karb nadwagi i ostatniego przyrostu wagi, a nie źle dobranego biustonosza... Odpowiedz Link
olusimama Re: errata - 98/113 20.09.07, 19:54 te fałdy to Twoje biedne piersi wypchnięte z miejsca, w którym powinny sie znajdować. jak je wmasujesz do większej miski sama zobaczysz różnicę. Odpowiedz Link
pies.nie.pije Re: errata - 98/113 20.09.07, 20:08 Trudno mi w to uwierzyć. Nie neguję, oczywiście! po prostu...wydaje mi się to nieprawdopodobne. Zwłaszcza zważywszy na ostatnie przybranie na wadze.. OK. W związku z tymi skorygowanymi pommiarami, poproszę raz jeszcze o sugestię w doborze rozmiaru (jeśli coś się zmieniło). Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: errata - 98/113 21.09.07, 13:29 Ja bym Ci proponowała zacząć od 80FF, skoro zapinasz się w 80tki. Jest to miseczka co prawda za mała o dwa rozmiary od tego, co wychodzi w tabelkach, ale przy większych obwodach pod biustem tabelki przestają się tak kategorycznie sprawdzać. Jakkolwiek idiotycznie to dla Ciebie brzmi, "biust 80FF", "przyczepiony" do klatki piersiowej o obwodzie pod biustem 98 cm, mierzonym śliśle, naprawdę będzie się wydawał całkiem małym biuścikiem, bo odpowiadałby biustowi wielkości 95B. Przyznasz, że 95B to nie jest proporcjonalnie duży biust. Miski 95B oraz 80FF mają niemal identyczną pojemność. Gdyby były nieprzemakalne, mogłabyś do nich wlać właściwie taką samą ilość np. wody. Odpowiedz Link
pies.nie.pije Re: errata - 98/113 21.09.07, 22:24 >Miski 95B oraz 80FF mają niemal identyczną pojemność Niewiarygodne, ale oczywiście wierzę i jest to całkiem optymistyczne :). > Ja bym Ci proponowała zacząć od 80FF, skoro zapinasz się w 80tki. Tak, zapinam się, ale na pierwszą haftkę, a i tak tworzą się fałdy. Może z nadwagi? A może jednak 85 wybrać zamiast 80? Odpowiedz Link
effka454 Re: errata - 98/113 22.09.07, 13:01 > > Ja bym Ci proponowała zacząć od 80FF, skoro zapinasz się w 80tki. > Tak, zapinam się, ale na pierwszą haftkę, a i tak tworzą się fałdy. > Może z nadwagi? A może jednak 85 wybrać zamiast 80? Nie psuj tego co dobre, napraw to co złe. Gdzieś tu na forum już był wątek o fałdach przy większych obwodach. Tak naprawdę te fałdy są spowodowane tym, że biust upchnięty w za małe miseczki wyłazi, którędy może i przepycha inne partie ciała w różne dziwne miejsca. Ja zaczynałam na tym forum od wymiarów 96/122 (jak widać po wymiarach szczupła nie jestem ;D) - pierwszy stanik 85H, w niedługim czasie zmieniony na 80HH (oba Panache). I mogę Cię zapewnić, że buły to miałam jak nosiłam 90E, a nie jak założyłam 80HH! Obecnie biust się ułożył, a wymiary zmieniły 90/122 (w porywach do 123) i na pewno nie jest to wynikiem schudnięcia, bo nie schudłam ani grama. Także zostań przy 80 jeśli się zapinasz - bo to dobry kierunek. Zmień tylko miskę tak jak radzą dziewczyny, a sama będziesz zachwycona swoim biustem :) Odpowiedz Link
aino22 Re: errata - 98/113 02.10.07, 21:28 hej!moja mama ma podobne wymiary (95/112) i chcialabym jej zrobic prezent-dobrac dobry rozmiar stanika bo to co teraz nosi to koszmar... czy moze to byc ten sam rozmiar co na 98/113? tzn. 80FF? i co wogole znaczy to podwojne F? Odpowiedz Link
aino22 Re: errata - 98/113 02.10.07, 21:31 hej! moja mama ma podobne rozmiary (dokladnie 95/112). czy 80FF bedzie dla niej dobry? i co wogole znaczy to podwojne F? Odpowiedz Link
aino22 Re: errata - 98/113 02.10.07, 21:47 (pisze trzeci raz bo wiadomosc sie nie pokazywala..) maja mama ma biust 95/112. czy moze nosic ten sam rozmiar stanika co na 98/113 czyli 80FF? i co wogole znaczy to podwojne F? Odpowiedz Link
viv78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 86/105 20.09.07, 18:02 Dotychczas nosiłam 80C lub 85B. Kupowałam takie, bo mierzyłam "bezfirmowce" o większych miseczkach i efekt był taki, że bokami biust uciekał, z góry stanik się wpijał, a miseczki z przodu były puste. W większości właśnie mam problem tego typu, że fiszbin pod pachą "przepiłowuje mi biust. Myślałam, że powinnam zacząć nosić wręcz 90 pod biustem co najwyżej zwężając go z tyłu, żeby fiszbin był szerszym i łagodniejszym łukiem, ale dziś doczytałam, że powinno sie nosić mniej niż wynika z obwodu. Nic z tego nie wiem. Pomóżcie... Nie ucieknie mi biust bokiem? Mam dość ciągłego nalewania biustu w stanik po każdym ruchu... I mała prośba - podajcie polskie rozmiary, dobrze? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 86/105 20.09.07, 18:24 To chyba ten problem który kiedyś obrazowałam próbą włozenia pomartańczy do szklanki. no nie włożysz i już. szklana w środku bedzie pusta a pomarancza będzie wystawała poza jej obrys:). I to wcale nie dlatego ze szklanka jest za duza tylko dlatego ze jest za mała. Tak samo z miskami. Nie mozesz włożyc do nich piersi bo wybierasz za małe. Tabelkowo wychodzi ci coś około 80F brytyjskiego czyli 80G polskiego. Oczywiście może się okazać ze tabelki sobie a piersi sobie i np. będzie Ci pasowala miska troszke mneijsza niż to wynika z tabelek. W kazdym razie powinnaś znalezć na tyle duzą zeby piersi bez problemu całe tam włozyć. Z żadnej strony ma się nic nie wylewać. Jak bedzie w miskach wystarczajaco dużo miejsza to biust nie bedzie uciekał bokiem. Ani tym bardzije górą. A bioust iciekajacy bokeim to raczej dowód zaszerokiego obwodu niż za waskiego. Przy tych dopasowanych prędzej ucieka z za małych misek górą. Przy wystarczajaco duzej misce caly wchodzi do misek a fiszbiny leżą gładko na żebrach i ciasno do nich przylegają. Tak ciasno ze biust nie da rady i pomiedzy fiszbinę a żebro się nie wedrze:) Należy też przy kazdym wkładaniu starannie umiescić go w miseczkach. Wyjąć wszystko zpod pach. Ja np. robie tak że nachylam się do przudu i tak trzepie biustem aż sie wszystko w miskach prawidłowo ulokuje. zwroc uwage tez na porzadne podciagniecie ramiaczek. dolna czesc miceczki ma isć ostro w górę. Broń Boże nie ma byc np.pozioma. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 86/105 20.09.07, 18:29 A fiszbiny kroja Ci piersi równiez przez za małą miskę. Nie mogą objać piersi na około bo gdzie wtedy ciało z piersi by się podziało. Jak stanik spełnia rolę nakładki na sutki:) Fiszbiny po prostu musza lezeć na piersiach. A gdyby tak tą fiszbinę wyjąć ze stanika. nie dasz rady objać się nia pod piersią? Taką samą fiszbiną bez zadnego matriału? W sytuacji gdy nic nie bedzie wciskało piersi pod nia moze okaze się ze nie potrzbujesz aż takiej szerokiej?? Odpowiedz Link
viv78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 86/105 20.09.07, 18:49 Fiszbiny to ja zawsze na siłę rozciągałam, żeby uzyskać szersze U. Zawsze było za wąskie... Jestem po prostu w ciężkim szoku, bo mam 29 lat, od 10 lat biust mniej więcej taki sam i nigdy w życiu nie miałam wygodnego stanika! Jak dobrze, że jesteście kobietki kochane! Zrobiłam właśnie tes przed lustrem - zaciągnęłam biustonosz mocno z tyłu i po raz pierwszy fiszbiny z przodu przylgnęły mi do żeber. A więc to o to chodzi! Niesamowite... A ja kupowałam większy obwód pod biustem żeby mi się w tłuszczyk na plechach nic nie wżynało! A misek nie chciałam większych, bo myślałam, że "U" fiszbina w danym obwodzie jest zawsze takie samo, a zmienia się tylko głębokość miski. Czemu żadna kobieta w sklepie nigdy mnie nie uświadomiła??? I pomyśleć, że chciałam sobie kupić 90B i zwęzić na plecach!!! Jutro idę do sklepu i będę mierzyć rozmiary, o jakie nigdy bym nie poprosiła bo po prostu nie wiedziałam! Wielkie dzięki jeszcze raz!!! Jutro napisze co udało mi się namierzyć. Odpowiedz Link
viv78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 86/105 22.09.07, 10:33 Nie zdążyłam wczoraj napisać o rezultatach moich poszukiwań odpowiedniego rozmiaru, a były owocne... :) No więc mierzyłam kilka 80F i były ciut za luźne w obwodzie, po czym przymierzyłam 75G i to był strzał w 10tkę!!! Niesamowite jak biustonosz może być wygodny! Nigdzie nie pije, nic się nie wylewa, można się schylić i po wyprostowaniu wszystko jest na swoim miejscu! Odkryłam też, że ten tłuszcz pod pachami, który tak mi przeszkadzał to jest część biustu! Teraz kiedy miseczki są odpowiednie, "U" fiszbina idealnie obejmuje pierś, żadnego tłuszczu pod pachą nie ma! Ale przesiadka - z 85B na 75G! :D Dziękuję bardzo, bardzo, bardzo za pomoc!!! Odpowiedz Link
embe125 70/85 21.09.07, 16:15 70 przy wydechu i ciasno, nie wiem, czy to wystarczająco ciasno, bo ciaśniej też by się dało. 85 luźno... Teraz noszę atlantica 75A. Wydaje mi się, że dobrze leży, nie mam fałd na plecach, nic się z miseczek nie wylewa... chyba, bo już pewności nie mam po tym co dzisiaj się dowiedziałam :/ Całe życie nosiłam małe... Teraz noszę taki, w którym jest mi wygodnie jak nigdy przedtem, i oczy przecieram ze zdumienia... Ale, hm, fakt, mógłby być ciaśniejszy pod biustem... a tak jest wygodnie... Nie wiem już ;| Odpowiedz Link
maheda Re: 70/85 - embe125 21.09.07, 18:15 Jeśli by się dało, to powinnaś celować najpewniej w 60tki. Ze ściśliwców w staniki o obwodzie pod biustem 65. Z "brytyjczyków" wychodzi to odpowiednio 65DD, ewentualnie 60F. Dokładniej, to Ci na pewno powiedzą dziewczyny, które mają podobne wymiary do Twoich :-) Odpowiedz Link
embe125 pytanie 24.09.07, 20:57 Mam wątpliwości, czy ja będę miała co zmieścić w te 'wielkie' miseczki? No i same miseczki - takie wielkie, więc na ile to będzie naturalne, ile w tym mojego biustu... ? Odpowiedz Link
olusimama Re: pytanie 24.09.07, 21:11 zobacz tu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html to jest "wielkie"? Odpowiedz Link
embe125 Re: pytanie 25.09.07, 11:17 Ciężko w to uwierzyć. Czuję się pokrzywdzona :/ B zawsze wydawało mi się wielkie, a co dopiero... To chyba A istnieje tylko na początku dojrzewania :\ Dzięki... Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: pytanie 25.09.07, 18:04 Oczywiscie ze B moze byc wielkie. Jak wezmiesz z wielkim obwodem. Kazda z nas by weszła w B gdyby wzięła odpowiedzni wielki obwód. Fakt ze niektórym to by wyszło 120B ale B ;). A przy obwodzie 60 to i miska K będzie mała (mniejsza od 95B) Odpowiedz Link
amerimne 71/91 21.09.07, 20:53 75C - niby miseczka dobra, ale obwód za luźny, ale w biustonoszu o obwodzie 70 czasem jest mi ciasno - zależy z jakiego materiału jest wykonany, dlatego wybieram 75 i potem jest problem. I o dziwo 70D jest jakby za mały, za płytki...Poza tym mam dość szeroko rozstawiony biust i zdarza się, że biust wychodzi bokami Odpowiedz Link
maheda Re: 71/91 - amerimne 21.09.07, 21:08 70D wg wszelkich oznak na niebie i ziemi, a także tabelkach powinien być jak najbardziej dla Ciebie za płytki. Powinnaś mierzyć 70E albo ewentualnie 70DD. Jeśli 70tki, które mierzysz, są z miseczkami maksymalnie D, to ja się nie dziwię, że Ci nie pasują, a obwód wydaje się zbyt ścisły - sęk w tym, że miseczki nie obejmują u Ciebie całych piersi, a biust chowa się częściowo pod obwód, dodatkowo go naciągając. Spróbuj przymierzyć gdzieś 70E albo nawet 70F - po pierwsze po to, żeby sprawdzić, jaka głębokość miseczek jest na Ciebie dobra, a po drugie po to, żeby sprawdzić, czy w odpowiedniej, ewentualnie za dużej miseczce obwód dalej będzie zbyt ciasny? Powinnaś nosić 65tki, albo nawet 60tki - wszystko zależy od Twojej budowy. Oczywiście z przeliczonymi miseczkami. I tak w 65tkach pewnie powinnaś celować w 65F, a w 60tkach w okolice 60G, albo i w miseczki numer większe, z racji tego, że jesteś na granicy brytyjskich rozmiarów - wtedy 65FF/60GG. Jeśli się mylę, niech mnie któraś 60tka poprawi :-) Odpowiedz Link
amerimne Re: 71/91 - amerimne 21.09.07, 22:45 Maheda, dziękuję Ci. 70D był za mały, a 70E już nie było, choć widziałam kiedyś (sic!) taki rozmiar w sklepie, ale jakoś wyparował...i w ogóle ciężko w moim mieście (Białystok) coś takiego dorwać, a tak być nie powinno. Kupiłam sobie śliczny 75C, bo niezwykle mi się podobał, ale od początku musiałam go zapinać na pierwszą haftkę, zatem długo się nim nie nacieszyłam :( bo teraz jest rozciągnięty, a zwęzić go nie sposób tak, by nie popsuć efektu - bo wykonany jest z cieniutkiej siateczki. Najczęściej jest tak, że sprzedawcy wciskają mi rozmiary 75, a ja muszę tłumaczyć, że to za dużo dla mnie, jestem raczej szczupła, budowę mam dość drobną (ale bez przesady - mam szerokie biodra a wąską talię). 70 powyżej C czy D też jest mi trudno znaleźć, chyba że w internecie, ale nie lubię kupować w ciemno. Widać będę musiała się rozejrzeć, zawsze wydawało mi się, że E to jednak za dużo, bo biust mam raczej średni. Obejrzałam sobie zdjęcia ze stanikomanii i rzeczywiście dobrze dobrany biustonosz może zdziałać cuda - nieraz mogę obserwować (choćby na ulicy) przykłady ekstremalnie (o kilka rozmiarów) źle dobranej bielizny, a ja mam dość zniekształcania piersi w ten sposób, o! :) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
maria252 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 22.09.07, 15:46 70,5/ 84 Kupiłam freyę 28ff ( jak go założyłam na chwilę byłam zachwycona ) ale ( po całym dniu ) obwód mnie strasznie ciśnie a mostek mnie boli do dziś. Trzyma dobrze ale wydaje mi się ze aż za bardzo cały czas go na sobie czułam, a po zdjęciu na plecach i pod biustem miałam straszne czerwone pręgi. Miska ładnie wszystko zbiera ale koronka na górze miski się marszczy. Prosze powiedzcie gdzie robie błąd bo czasem mysle że i tu mnie okrzyczycie powinnam wrócić do 75d. Prosze pomóżcie Odpowiedz Link
kaga9 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 22.09.07, 20:38 To teraz ja, witam:) Mam nadzieję na pomoc ze strony forumowiczek:) To tak: pod biustem mam 77, bez biustonosza 100-101, w -97. Zwykle kupuję 75D, ale...mam na tyle asymetrycznie "zawieszony" biust, że ostatnie mierzenie w sklepie wykazało różnicę prawie dwóch rozmiarów! Podczas gdy jeden "biust" mieścił się w C, drugi "żądał" dużego D albo E:( Poza tym, kłopoty te same, co sporo innych kobiet- E jest zwykle na mnie za duze, zostaje sporo miejsca w miseczkach, a z D i tak niekiedy wyłażą buły:( Triumphowe 75 jest na mnie za małe, a nabyte jakieś pół roku temu 75 z Gai podjeżdża mi już na plecach w górę:( Proszę o pomoc i dzięki już teraz:) Odpowiedz Link
maith Do Kaga9 23.09.07, 01:44 Powinno Ci pasować brytyjskie 70FF. Tylko zasada jest prosta - jeśli masz asymetrię, to kupujesz stanik tak, żeby nie robiły Ci się bułki na większej piersi, a mniejszej dokładasz wkładkę powiększającą (kupuje się je w pasmanterii, dziewczyny z małym biustem ciągle je dokładają do puszapów, są naprawdę popularne). Cóż, łatwiej do mniejszej dodać niż z większej odkroić ;) Oczywiście do wkładek należy unikać przezroczystości. Stanik nie musi być twarty, ale nie może mieć na dole siateczki. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Do Kaga9 23.09.07, 20:17 Dzięki za pomoc:) O matko, od razu po d-ff ??;)Ale jestem lobbobiuściastową świeżynką, poczytam i się oswoję:) Posty od kolejnych dziewczyn to już chyba nie do mnie? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 22.09.07, 21:28 Ja bym spróbowała z przedłużką pochodzic aż się rozciagnie. Moze faktycznei teraz jest za ciasny. Slady po obwidzie mogą być ale powinno być Ci w nim wygodnie. Fiszbiny na mostku mozesz troche odgiać na zewnatrz. U mnei pomogło. Przyciscnij nimi od stołu i powoli i długo odginaj. Mozesz też sięgać po modele plunge jak freya mitzy, jeanie, retro plunge itd. W nich fiszbiny miedzy pierismi konczą się bardzo nosko i nie wbojają sie w motek. Odpowiedz Link
chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 23.09.07, 00:51 Spróbuj 65F lub 65E. Ja jak założyłąm 60-tke to myślałam, że oszaleje, tak mnie cisnęłą w żebra pod biustem i po bokach fiszbiny wbijały mi się w ciało. A mam pod biustem zaledwie 66 cm. Jednak 60- tka nie dla mnie, a byłam przekonana, że będzie mi wygodniej niż w 65... To sprawa indywidualna, czasami jak widac nie można za bardzo zaniżac obwodu... Odpowiedz Link
mady4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 23.09.07, 05:51 Bardzo prosze o tabelkę z wymiarami chyba stworzyła ją któraś a Was ,tylko nie z belisimy czy innych firm ,gdzieś ją widziałam ale nie mogę znaleść a kolezanka mnie prosiła o coś takiego . Odpowiedz Link
mowika 90/114 24.09.07, 01:02 Witam, w końcu postanowiłam się odezwać i zapytać o odpowiedni rozmiar dla mnie :-) Dopiero niedawno odkryłam, że noszę staniki kompletnie od czapy i od tamtej pory śledzę to forum, blogi na ten temat i przyglądam się biustom innych kobiet - wielokrotnie widząc podjeżdżające między łopatki źle dobrane biustonosze ;-) No ale do rzeczy. Pod biustem na wydechu ściśle zmierzone mam 90cm, w biuście luźno bez stanika - 114cm. Obecnie noszę staniki Triumpha - nieśmiertelne Amourette 24. Rozmiar: 85C. Odkąd zostałam uświadomiona ;-) zaczęłam nosić te staniki zapięte na najściślejszą haftkę - po całym dniu nie zauważyłam jakiegoś specjalnego podjeżdżania na łopatki, dzięki wygarnianiu biustu spod pach i pomimo ściślejszego zapięcia (dawniej nosiłam 85-tki na najluźniejszej haftce) na plecach nie tworzą mi się dodatkowe cycki. Natomiast kiedy po raz pierwszy w życiu porządnie wygarnęłam biust spod pach i ubrałam stanik pochylona, mym oczom ukazały się buły - nawet w miseczce obejmującej mniejszą pierś. Poradźcie mi proszę - jakiej mam miseczki szukać i czy w ogóle porywać się na obwód 80? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 90/114 - Mowika 24.09.07, 14:22 Co do obwodu - trudno powiedzieć, tolerancja na ściskanie się jest różna (bo każda z nas ma inną budowę, u niektórych większość obwodu to żebra, u innych tkanka tłuszczowa, która jest o wiele bardziej podatna na ściskanie :) ). Jeżeli 85 nosisz na najciaśniejszą haftkę, to myślę, że warto spróbować z 80tkami. Co do miseczek - tu też różnie bywa. Teoretycznie przy takich wymiarach powinnaś spróbować miseczki GG (przy obwodzie 80 - mowa oczywiście o brytyjczykach). Problem jest taki, że im większy obwód w biuście i pod nim, tym trudniej określić to "tabelkowo" bo większą różnicę niż przy małych obwodach sprawia to, ile z tych 114 centymetrów to sam biust, a ile to reszta ciała. U wielu Forumek różnice między tym, co mówią tabelki, a faktycznie dobrym rozmiarem są niemałe. Na Twoim miejscu spróbowałabym zamówić 80G lub GG i wtedy zastanowić się (a jeśli sama nie będziesz umiała określić czy jest w porządku, czy też nie - podeślij zdjęcia do Galerii, a my chętnie pomożemy) czy taki rozmiar zostawić, czy próbować innego. Pierwsze staniki zamawiaj lepiej ze sklepów, a nie z Allegro albo Ebaya, bo w sklepie na pewno będziesz miała możliwość zwrotu, a pierwszy strzał bardzo często jest niecelny :). Radziłabym Ci nie wybierać na początek bardzo drogich staników, bo dobrze odziany biust dosyć mocno się zmienia i szybko trzeba inwestować w kolejne. A druga rada - przed wyborem poczytaj na forum co piszemy o różnych stanikach i na początek wybierz taki, o dosyć typowej rozmiarówce (a nie bardzo rozciągliwy, albo o nietypowo małych/dużych miseczkach) - będzie Ci łatwiej określić swój typowy rozmiar i, kiedy będziesz już go znała, przeliczać jakie rozmiary kupować w tych z pokręconą rozmiarówką :). Odpowiedz Link
szerida Re: 90/114 24.09.07, 15:01 Witaj, nie mam wielkiego doświadczenia, ale mamy podobny rozmiar więc napiszę parę słów o moich poszukiwaniach stanika idealnego. Większość biustonoszy mierzyłam 80 i było nieźle, więc spokojnie możesz spróbować. Z miseczkami już trudniej, kupiłam w Intimo 36ff Arabelkę, ona jest bardzo rozciągliwa i w sumie już zapinam się na ciaśniejsze haftki. Mam Panache 80G, pod biustem OK, ale miseczki trochę za duże. W Warszawie w Awocado pod bacznym okiem pani zmierzyłam kilkanaście staników i zazwyczaj było to 80F czasami 80FF, ale jakoś nic nie leżało tak jak chciałam:-) Poszukiwania nie są łatwe, metodą prób i błędów dojdziesz. Proponuję żebyś nie obawiała się 80-tki i na to się porwała:-) Powodzenia... Odpowiedz Link
mowika Re: 90/114 24.09.07, 16:56 Dzięki za podpowiedzi :-) Byłam dzisiaj w sklepie w warszawskiej Promenadzie (na przeciwko Triumpha, nazywa się bodajże Chatte). Przymierzyłam kilkanaście staników. Żaden co prawda nie rzucił mnie na kolana, ale stanęło na Panache Harmony 80F. Wyszłam z założenia, że lepszy ten niż mój koszmarny Triumph 85C. Przymierzałam też staniki Frey'i i najbardziej pasowało 75 pod biustem (sic!). Zatem pierwszą przygodę ze stanikami ze bliżej środka alfabetu mam za sobą. Wychodzi na to, że biust mam nieco "rozjechany" i szeroko rozstawiony - z cyklu jedno oko na Maroko, drugie na Kaukaz. Ten Panache traktuję raczej jako przejściowy - po prostu punkt wyjścia do dalszych poszukiwań. Może któraś z Was mogłaby mi doradzić firmę i model, który ładnie zebrałby mi piersi spod pach, zbliżył je do siebie i był nieco mniej zabudowany niż Panache Harmony 80F? Bo wydaje mi się, że ten model ma ciutek za szeroko rozstawione druty... Poza tym po kilku godzinach mam wrażenie, że druty pod pachami odrobinkę mnie piją. Może to kwestia przestawienia biustu na mniejszy obwód/większą miseczkę? Sama nie wiem, co dalej :-( Jestem po dzisiejszym przymierzaniu zakręcona jak słoik dżemu. W następnej kolejności planuję pójść do sklepu w CH Land przy Wałbrzyskiej. Odpowiedz Link
mowika Re: 90/114 24.09.07, 17:01 A i jeszcze jedno - w tym Panache Harmony 80F druty przylegają do mostka. Mierzyłam też np. Tango Plunge (też raczej 80F) i niestety druty odstawały. Odpowiedz Link
april_82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 68/?? POMOCY :) 24.09.07, 17:55 Cześć dziewczyny, mam problem z doborem rozmiaru. Zauważyłam ostatnio że staniki dziwnie leżą (nosiłam zawsze 75 c) zmierzyłam się pod biustem i o zgrozo - 68 cm, przy czym miseczka zmniejszyła się nieznacznie. Jaki rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
ganbaja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 68/?? POMOCY :) 24.09.07, 18:03 A ile masz w biuście? Odpowiedz Link
swierszczowa1 april_82 - 68/88 24.09.07, 22:33 Ja bym zaczęła od przymierzenia 65E brytyjsie czyli polskie 65F, albo lepiej 60FF brytyjskie. 60-ątkowy stanik dłuzej Ci posłuży, (pierwsze 2 dni najwyzej pochodzisz z przwedłużka ale watpie zeby było to konieczne) 65 może na poczatku byc super ale moze się za szybko rozciagnąc. Odpowiedz Link
april_82 Re: april_82 - 68/88 25.09.07, 11:50 Dzięki stokrotne :) Niestety w moim mieście o takim rozmiarze pomarzyć nawet nie można (nawet 70 D jest kwitowane w sklepach z bielizną dziwnymi uśmiechami), więc zostają tylko zakupy on-line :/ Odpowiedz Link
brethil4 77/98 (dla mamy) 24.09.07, 21:06 Chciałam się zapytać jaki rozmiar powinna nosić moja mama, jej wymiary to 77/98. Mama była mierzona w staniku który robi z jej biustu dwa smętnie zwisające naleśniki (nie przesadzam...) . Pod pachami robia jej się dość spore buły, w ogóle jej staniki fasonem przypominają Doreen... Biust wygląda w nim okropnie, pomijam już, że sam stanik jest paskudny... Poza tym mama nosi rozciągniętą 80tkę która jest w stanie zapiać na pupie (zademontrowałam jej to;p). Myśle, że moja mama ma większy biust niż to wynika z wymiarów, tylko że jest on rozpłaszczony, więc proszę uwzględnijcie to dobierająć rozmiar;p Odpowiedz Link
piskonia 75/95 24.09.07, 21:40 Witam wszystkie lobbystki. Od jakiegoś czasu czytam forum i oto zdobyłam się na odwagę by napisać. Obecnie noszę stanik 70 D i druty od miseczek odbijają mi sie na piersiach. Doradźcie jaki stanik powinnan przymierzyć w numeracji polskiej i w brytyjskiej ponieważ w październiku będę na wyspach i zamierzam się wybrać do któregoś z polecanych na tym forum sklepów. Bardzo proszę o radę. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 75/95 24.09.07, 22:29 nie kupuj nigdy więcej stanika w którym fiszbiny lezą na piersiach. to strasznie deformuje piersi. Mają leżeć na zebrach pod piersiami. Całe ale to calutkie piersi mają być w miskach. Żadną stroną z misek nie wystawać. Czy zmierzyłaś się pod biustem na pewno na wydechu i baaaardzo ciasno? Czy w tych 70ątkach jak założysz je miskami do tyłu bez zakładania ramiączek obwód trzyma się sam na zebrach mocno? Jeśli tak to proponowałabym przymierzyć 70E/F brytyjskie czyli Polskie 70F/G. Pamiętaj o porządnym podciągnięciu ramiączek i wygarnięciu całych piersi spod pach do miseczek przy każdym zakładaniu stanika. Jeśli te 70-ątkowe nie trzymają się żeber tak dobrze żeby przenieść ciężar piersi to spróbuj 65FF/G brytyjskie czyli 65G/H polskie. Poglądowo dziewczyna nosząca brytyjskie 65G wygląda tak: stanikomania.blox.pl/2007/09/Biusciasta-jedenasta.html Odpowiedz Link
piskonia Re: 75/95 24.09.07, 23:09 Dziękuje za szybką odpowiedź. Dodam, że stanik w stanie spoczynku ma 65 cm a rozciągnąć się da do jakiś 85. Gdy założyłam go tył na przód zapięłam się na najciaśniejszą haftkę i spokojnie wepchnęłam trzy palce pod obwód. Pod biustem mierzyłam się ciasno- mam takie wystające żebra, wielką klatkę tworzą. Do tej pory często miałam wrażenie, że moje piersi są za szeroko rozstawione do większości staników- nie wiem czy to sie da jakoś uwzględnić przy doborze rozmiaru. Duże litety mnie nie przerażają. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 75/95 24.09.07, 23:15 Wrażenie szeroko rozstawionych piersi prawdopodobnie jest spowodowane za małą miska. One nie mogą zmieścić się w miskach wiec chowają się pod pachy. Sama miałam takie wrażenie i na pierwszy dobrze dobrany stanik zamówiłam panache które cechuje się szerokimi fiszbinami:) I to była porażka. Fiszbiny w tym staniku kończą się na plecach ;) Teraz mi siE zdaje że i waskofiszbinowe freye są na mnie za szerokie, ze mam piersi blisko siebie :). W nowo zakupionym staniku obwód powinien być ciasny na najluźniejszej haftce. Wiadomo ze się rozciągnie w skutek użytkowania. wtedy sobie go przepniesz na najciaśniejsza. Odpowiedz Link
piskonia Re: 75/95 26.09.07, 21:45 czyli powinna celować w brytyjskie 30 FF/G lub 32 H - dobrze odcyfrowałam? Odpowiedz Link
piskonia Re: 75/95- dziwewczyny odnieście się proszę 27.09.07, 15:30 Dodam, że stanik w stanie spoczynku ma 65 cm a rozciągnąć się da do jakiś 85. Gdy założyłam go tył na przód zapięłam się na nzjciaśniejszą haftkę i spokojnie wepchnęłam trzy palce pod obwód. Pod biustem mierzyłam się ciasno- mam takie wystające żebra, wielką klatkę tworzą. Do tej pory często miałam wrażenie, że moje piersi są za szeroko rozstawione do większości staników- nie wiem czy to sie da jakoś uwzględnić przy doborze rozmiaru. Czyli powinna celować w brytyjskie 30 FF/G lub 32 E/F - dobrze odcyfrowałam? Odpowiedz Link
anna-pia Re: 75/95- dziwewczyny odnieście się proszę 29.09.07, 23:07 piskonia napisała: > Dodam, że stanik w stanie spoczynku ma 65 cm a rozciągnąć się da do > jakiś 85. Gdy założyłam go tył na przód zapięłam się na > nzjciaśniejszą haftkę i spokojnie wepchnęłam trzy palce pod obwód. > Pod biustem mierzyłam się ciasno- mam takie wystające żebra, wielką > klatkę tworzą. > Do tej pory często miałam wrażenie, że moje piersi są za szeroko > rozstawione do większości staników- nie wiem czy to sie da jakoś > uwzględnić przy doborze rozmiaru. > > > Czyli powinna celować w brytyjskie 30 FF/G lub 32 E/F - dobrze > odcyfrowałam? Dobrze :) Odpowiedz Link
brethil4 Re: 77/98 (dla mamy) 25.09.07, 21:18 Chyba moje pytanie zostało nie zauważone;p Bardzo proszę pomóżcie dobrać rozmiar dla mojej mamy. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 77/98 (dla mamy) 25.09.07, 21:21 Ja bym spróbowała 70FF, a potem zdecydowała co dalej. Odpowiedz Link
girri 81/93 25.09.07, 10:05 Witam i prosze o rady. Jestem raczej wysoka, mam szerokie plecy 8duzo plywania) i raczej maly biust. Jak dotad bylam jedna z wielu "ofiar" 85/B :) ale chce teraz lepiej dobrac stanik. Moj ostatni zakup lezy calkiem niezle a jest to stanik Intimissimi ich rozmiar "3" cokolwiek by to mialo znaczyc, musze powiedziec, ze ma fajny patent tzn. zapinany jest nie z tylu tylko z boku i ma w obwodzie regulacje "ciagla" taka jak ramiaczka, wiec plynnie mozna go zaciesniac i poluzniac, nawet w ciagu dnia. Bardzo prosze o rady. Odpowiedz Link
maheda Re: 81/93 - girri 25.09.07, 11:23 Może spróbowałabyś przymierzyć 75C i 75D? Zobacz, jak Ci się układają piersi w tych rozmiarach. Pamiętaj o wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
girri Re: 81/93 - girri 26.09.07, 09:03 Na pewno sprobuje, jak widze na zdjeciach, ktore masz w linku jak moge wygladac to juz sie ciesze:) Ale nie bardzo rozumiem, po co nazywaja te staniki "75" jezeli sa dla osob z obwodem 80/81?? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/93 - girri 26.09.07, 10:38 Jest to tak samo dla mnie równie niejasne jak to, że buty o rozmiarze 40 pasują na stopę o długości około 26 cm :) Odpowiedz Link
victoria1985 Re: ja juz nic nie wiem 25.09.07, 13:10 od pewnego czasu mam poblem z dobraniem sobie stanika biustmi urusł nosiłam 80 c no ale stał sie za mały wiec kupiłam sobie 80 e no niby dobrze lezy no ale na dole nie dotyka mi do ciała niby sie merzyam i z tych pomiarów mi wyszło e a pod biustem mam 81 no ale cos jest nie tak wszedzie dobrze lezy ale dół i ten srodek nie przylega mi do ciała czy to jest wina zle dobranej miseczki czy obwodu ?? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/??? - victoria1985 25.09.07, 13:26 A ile masz w biuście i jakiej firmy kupiłaś to 80E? Nie do końca też rozumiem, gdzie "na dole" nie przylega Ci stanik do ciała. Jeśli "wisi w powietrzu", to najprawdopodobniej miseczki masz za małe w tym modelu. Podaj może swój obwód w biuście, zastanowimy się, jaki rozmiar byłby dla Ciebie dobry. Ja, przy podobnym do Twojego obwodzie pod biustem, noszę 75tki. 80tki nie mają szans (poza nielicznymi ściśliwcami) trzymać nam dobrze biustu. Jeśli lepsza na Ciebie byłaby polska miseczka 80F, to być może powinnaś celować w polskie 75H, którego prawie wcale nie ma, za to takich już brtyjskich 75G czy 75FF jest całe mnóstwo :-) Ponawiam prośbę o zmierzenie się w biuście. Odpowiedz Link
victoria1985 Re: 81/??? - victoria1985 25.09.07, 13:35 mam 82 pod i 103 wogóle mi fiszbiny nie dotykaja ciała na dole i przedziałek miedzy mskami tez nie tak w locie jest :) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/103 - victoria1985 25.09.07, 13:52 Bo na Ciebie powinny być dobre miseczki z brytyjskich 80E, które są podobnej wielkości, co polskie 80F, albo i 80G. Z rozmiarówek brytyjskich, lepiej na Tobie będzie leżało 75FF, albo może 75G w niektórych modelach. Z polskiego Avocado pewnie okolice 80F, albo 75G/75H, w zależności od modelu. Co do Melissy - nie wypowiadam się, nie wiem. Odpowiedz Link
chaje_shukarije 76/111,5 25.09.07, 22:46 co Wy na to? wskazówki: - teraz noszę polskie Viki w rozmiarze 75I, ale trochę mi zapięcie podjeżdża do góry :/ i ogólnie nie jest to szczyt marzeń - zamówiłam kiedyś melissę 75K i dramat :/ z tego co pamiętam to obwód jeszcze by obleciał, ale miski fatalne (za duże chyba jakieś i płaskie), że nie wspomnę o drutach, które wbijały mi się pod pachy - mierzyłam kiedyś arabellkę 30J ale mi lekko bułkowała no i co mam biedna zrobić? :( w jaki rozmiar powinnam celować w tango II, bo chyba spróbuję? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/111,5 - chaje_shukarije 26.09.07, 09:29 Po mojemu próbować 75GG albo 75H. Odpowiedz Link