anulla1974 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 31.12.07, 19:29 66/79 i już widzę, że nosiłam za luźne, ale postanowiłam to zmienić i z Nowym Rokiem zrobić coś dla siebie :. Poradźcie, jaki rozmiar będzie dobry. Czy na początek 65 czy od razu 60? Do tej pory nosiłam 70 B. Odpowiedz Link
edytaf5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 31.12.07, 20:56 Ja mam 69cm pod biustem i kiedys zamowilam stanik 65b. Myslalam, ze 60 bedzie mnie cisnelo, ale to 65 bylo duzo za luzne. Na Twoim miejscu stawialabym na 60. Skoro nosilas 70b, to chyba dosc ciasno zmierzylas sie w biuscie, skoro Ci wyszlo 79cm. Ja nosze ledwo 70a z tymi wymiarami. Dlatego radze, zebys nie wybierala 60d, ktory jest na 79 w biuscie, bo pewnie bedzie za maly... Odpowiedz Link
anulla1974 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 01.01.08, 16:50 Tak, zmierzyłam się bardzo ciasno pod biustem i dość ciasno w biuście. Luźniej to by było pod biustem 67,5 a w biuście nawet w staniku wychodzi 80. Odpowiedz Link
edytaf5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 01.01.08, 17:47 Pod biustem sie dobrze zmierzylas i tego powinnas sie trzymac ;) Zasugerowalam, ze zmierzylas sie dosc ciasno w biuscie, poniewaz to by nie pasowalo do stanikow 70b, ktore do tej pory nosilas. Odpowiedz Link
maheda Re: 66/80 - anulla1974 01.01.08, 18:29 No to w takim razie albo 60D, albo 60DD, jesteś na granicy rozmiarów i może być różnie. Nie próbuj 65tek, będą na bank za luźne. Odpowiedz Link
anulla1974 Re: 66/80 - anulla1974 02.01.08, 13:12 Dzięki. No to teraz czeka mnie znalezienie tego rozmiaru. I mierzenie, mierzenie, mierzenie... Jestem z Warszawy i z lektury forum wiem, że mogę się udać do Avokado, do Promenady, do Satine na Puławskiej albo na Smolną. To ostatnie wydaje się najłatwiejsze ale też obawiam się troche tej wizyty... Doradźcie coś. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 66/80 - anulla1974 02.01.08, 13:20 Zanim pójdziesz na zakupy i zaczniesz mierzyć, poczytaj np. duzy-biust.prv.pl/ i nie kupuj na raz wiecej niż 1, góra 2 sztuki. Biust w prawidłowo dobranym staniku miguje z pach i innych miejsc, gdzie go wyprasowały źle dobrane staniki, spowrotem do miseczek. Może się po np. 3 tygodniach okazać, że potrzebujesz nowego stanika z większą miseczką. I nie daj sobie mieszać w głowie ekspedientkom :-) Odpowiedz Link
anulla1974 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 06.01.08, 20:49 I nic. Odwiedziłam Avocado i żaden z mierzonych modeli nie leżał dobrze. A mierzyłam i ich własne wyroby: Kika, Kitty, Coco jak i Arabellę. Obwód 60 super ale piersi nie wypełniały całych miseczek, materiał się marszczył i odstawał u góry - to przy miseczce D. A miseczki C by porównać niestety nie znalazłam. W Buduarze wogóle nie mają obwodów 60. Odpowiedz Link
maheda Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 06.01.08, 21:23 A powiedz mi, jaki model mierzyłaś z 60D we Freyi? Bo to dość istotne. Jeśli Arabelkę, to ona ma duże miseczki. No i czy wygarniałaś starannie wszystko spod pach do miseczek? Odpowiedz Link
anulla1974 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 09:06 Tak z Freyi mierzyłam Arbelkę i chyba nawet rozmiar DD bo nic mniejszego nie mieli. Pozostałe modele Avocado Coco, Kitty - miseczka rozmiar D. Starałam się wygarnąć wszystko spod pach, ale może coś źle robię... Odpowiedz Link
maheda Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 09:59 Ponoć Avocado ma dość spore miseczki D. Arabelka ma dla odmiany te swoje michy olbrzymie, naprawdę. Może - skoro jesteś w Wawie - spróbowałabyś umówić się z Peachfield? A nie, tam dla odmiany tylko Rio, a ono też ma duże michy... Kurcze, może zamów gdzie indziej Evę 60D? Ona ma małe miseczki. Odpowiedz Link
anulla1974 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 12:55 Ale czy znajdzie się Eva o rozmiarze 60? Bo jak na razie znalazłam tylko od 70. W Chatte jak mają 60 to też Arabelkę o misce DD. Mają też model Freyi Retro - czy on ma mniejsze miski? Czy szukać czegoś w rozmiarze 65? I wtedy jaka miska C czy D? Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 17:31 Eva istniała od rozmiaru 60, więc może uda się go jeszcze gdzieś znaleźć. Możesz też spróbować poszukać klonu Evy zwanego Lola (jest w najnowszej kolekcji). Odpowiedz Link
anulla1974 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 21:34 Dzięki. Będę szukać. Mierzyłam też model Freyi Retro 60 D - miski zdecydowanie lepiej niż w Arabelce, ale ramiączka za długie i to już po skróceniu maksymalnie jak się dało. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 66/80 - anulla1974 byłam na zakupach 07.01.08, 21:45 Które Retro? Plunge czy zabudowane? Zabudowanego nie miałam, ale plunge faktycznie ma strasznie długie ramiączka, ja je musiałam skracać nożyczkami :) To akurat trudne nie jest, inna rzecz, że przy za długich ramiączkach nie jesteś w stanie ocenić rozmiaru miski. A, i na początek żadnych Retro - to są sztywniacze, a Ty masz najpierw znaleźć coś z miękką miską. I tu nie ma żadnej dyskusji :P Odpowiedz Link
b-b1 75/88 Kupiłam!!!!! 02.01.08, 13:30 Na wstepie taniec brzucha:-) Udało się!!! -kupiłam Triumpha 70C jest idealny!!! Przyznaje się bez bicia-podczas pierwszego wypadu na zakupy nie mierzyłam takich biustonoszy-zupełnie miekkich- dopiero teraz-musze jeszcze raz wyruszyc i znowu poprzymierzac. Dwa plusy-jest ścisły i trzyrzedowe zapięcie(jakby sie rozciągnął mam alternatywę i miseczki ma jakby ze streczu-czyli nie mam dziury-idealnie lezy.(fiszbiny w środek pachy celuja) Minusy-jest nieponetny-znaczy taki zwykły i nadaje się tylko na zime-widac stojącą brodawke:-) Acha-trzeci minus-weszłam do netu chcąc sobie kupic jeszcze co najmniej jeden w innym kolorze-nie ma-tylko na stronach chyba węgierskich-a kobieta mi juz raczej nie sprowadzi-likwidowała sklep... Znaczy mam jeden dobrze dobrany biustonosz:-)Od czegos trzeba zacząc:-)Jakby ktoś gdzieś widział taki-biorę od reki 70C. Bardzo dziekuje za wszystkie wskazówki! miner.vatera.hu/triumph_lillyets_111r_75b_nma_akcio_48300561.html Odpowiedz Link
china_rose 78/ 87-88jaki rozmiar? 02.01.08, 13:41 Zazdroszczę zakupu idealnego stanika.. Ja kupuję zawsze 75B bo wydaje mi się że w tych jest mi najwygodniej, ale zazwyczaj mam wiele zastrzeżeń co do moich staników:( Czy miseczka powinna obejmować całą pierś? Zazwyczaj od strony pach "wystaje" mi kawałek piersi:( Jaki rozmiar będzie dla mnie idealny?? Odpowiedz Link
china_rose Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 02.01.08, 13:57 i czy 78 pod pachami to nie jest dużo ? :( Odpowiedz Link
china_rose Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 02.01.08, 14:07 przepraszam za przejęzyczenie- miało być oczywiścue pod biustem :) Odpowiedz Link
charm Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 02.01.08, 15:21 A mierzysz się na porządnym wydechu? (baaardzo ciasno)? Jeśli tak, to proponowałabym zacząć mierzyć od 70D (brytyjskie), i w zależności od skutku mierzenia może 70DD (jak nie teraz, to później ;)) Oczywiście za każdym razem wmasowuj to spod pachy na właściwe miejsce, więc w misce musi być na to trochę miejsca... ;) A jeśli nie jest to maksymalnie ciasny pomiar pod biustem, to zmierz się jeszcze raz ;) Odpowiedz Link
malenkajalenka Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 03.01.08, 10:57 charm napisał: > A mierzysz się na porządnym wydechu? (baaardzo ciasno)? > Jeśli tak, to proponowałabym zacząć mierzyć od 70D (brytyjskie), i w zależności > od skutku mierzenia może 70DD (jak nie teraz, to później ;)) > Oczywiście za każdym razem wmasowuj to spod pachy na właściwe miejsce, więc w > misce musi być na to trochę miejsca... ;) > > A jeśli nie jest to maksymalnie ciasny pomiar pod biustem, to zmierz się jeszcz > e > raz ;) > > No starałam się mierzyć na wydechu, ale może jeszcze zbyt ciasno. Tylko czy to dobrze nosić stanik tak ciasno zapięty pod biustem?? A co do miseczki to jestem bardzo szczupła, mam mały biust i nie za bardzo jest co wmasowywać spod pachy w miseczkę :D Odpowiedz Link
maheda Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 03.01.08, 11:22 Tak czy owak wmasowuj :) Nie powiesz mi przecież, że ta dziewczyna jest tęga, a na zdjęciu z prawej ma staniczek 65D. Przy czym po lewej ewidentnie widać, że w pierś wbija się jej tylny koniec fiszbinu w 70B, i że ma spod pachy co wmasowywać. img89.imageshack.us/img89/6613/przesiadkagp1.jpg Odpowiedz Link
charm Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 03.01.08, 11:55 > A co do miseczki to jestem bardzo szczupła, mam mały biust i nie za > bardzo jest co wmasowywać spod pachy w miseczkę :D Skoro jesteś bardzo szczupła, to zmierz się jeszcze raz, ciasno pod biustem ;-) (bardzo ciasno) Odpowiedz Link
malenkajalenka Re: 78/ 87-88jaki rozmiar? 03.01.08, 15:10 charm napisał: > > A co do miseczki to jestem bardzo szczupła, mam mały biust i nie za > > bardzo jest co wmasowywać spod pachy w miseczkę :D > > Skoro jesteś bardzo szczupła, to zmierz się jeszcze raz, ciasno pod biustem ;-) OK, dzięki za podpowiedzi, dziewczyny, niedługo się wybiorę na jakieś zakupy i poprzymierzam trochę staników:) > (bardzo ciasno) > Odpowiedz Link
maheda Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 02.01.08, 16:52 NO i fantastycznie :-) www.uroczabielizna.pl/rozmiar-70c-c-3_13.html?osCsid=2ec2d646f373dbe961cc39ec6ac96d80 www.intymna.pl/katalog/index.php?sess_id=8ef8ca1f2ba5d56e12645061c451f433&page_id=catalog&mid=31&cat_i d=0&ctk=select_size&sizeslt=3 Więc nie bluźnij z tym brakiem modeli ;-) W 70C jest tego od groma i ciut ;-) Również w miękkich miseczkach. A co do sterczących sutków - istnieją nalepki na brodawki, np. firmy Soyelle, do naklejania pod stanik na sutki, żeby się nie odznaczały: www.desu.com.pl/product.php?PHPSESSID=91bb47cf714f9a7b3998516d8ec29383&poz=3&doid=48&PHPSESSID=91 bb47cf714f9a7b3998516d8ec29383 Odpowiedz Link
maheda Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 02.01.08, 16:55 Łe, drugi URL nie wlazł, tutaj skrót: tinyurl.com/25nn8w Odpowiedz Link
b-b1 Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 02.01.08, 18:45 To nie tak-znowu dałam inteligentnie doopy:-)Trzeba mi wybaczyć poczatkująca jestem:-) Takie jak pokazujesz na fotach mierzyłam -ja za miekki z fiszbiną uznaje sama "koronke i druty"-widziałam takie, ale ich nie przymierzałam..Reszte tak-taki troche sztywniejszy materiał(bez wstawek i gabek) nie kojarzył mi sie z "miekkim"-dlatego napisałam, że nie mierzyłam miekkich(czyli w moim zrozumieniu koronek z drutem:-)Ja wiem, ze w 70C jest mnóstwo cudnych biustonoszy-(jednak chyba nie dla mnie)ale ten jest ze strechu -taki całkiem miekki-jakby sportowy i o to chyba chodzi. Jest podatny i rozciągliwy(w miseczkach) i ma naprawde jak na Triumpha bardzo ścisłe te 70.Gdyby był z trochę sztywniejszego materiału już u góry robiłaby sie dziura.. Obstawiam, że najlepsza byłaby 65 i miseczka do mierzenia.. Ucze się dopiero , więc wybacz niezrozumienia tego, co piszesz:-) A ten model, który kupiłam to chyba jakis dośc wiekowy-bo dziwne, że nigdzie nie ma juz takich ..żeby nie było że narzekam:-)bede w rankingu druga(albo trzecia)posiadaczką jednego(codziennie pranego)biustonosza:-) Dziwne to jest-ale jak załozyłam, pochodziłam trochę i próbowałam załozyć z powrotem "stary"-wszedzie mnie uwierał.. Dzieki wielkie za link do "ochraniaczy brodawkowych"-skorzystam na pewno! Odpowiedz Link
maheda Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 02.01.08, 19:10 Sportowe staniki są sztywne jak pancerz, biust Twoich (a i trochę większych też) rozmiarów nie ma prawa w nich nawet drgnąć. Miseczki lepiej, żeby nie były wcale rozciągliwe, bo te rozciągliwe nie trzymają dobrze piersi... ale owszem, dobrze mnie zrozumiałaś, z materiałem i drutami. To ja w szale uniesienia (nie Podkowińskiego) dodałam do linków też te usztywniane, przepraszam. A co do kroju staników - szukaj nie pełnych, a balkoników albo (np. z Avocado) średniozabudowanych. Do momentu, aż Ci biust nie znormalnieje. Odpowiedz Link
turzyca Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 05.01.08, 01:18 pod wplywem dzisiejszych przezyc zgrzytne zebami i powiem, ze te sredniozabudowane wcale nie sa takie optymalne. Wole ich fullcupy albo niskozabudowane, sredniozabudowane mi sie marszcza w gornej polowce i jednoczesnie wbijaja tworzac bulke. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 05.01.08, 02:00 A masz biust niedzieciowy pewnie? Bo mi na dzieciowym, czyli przesuniętym w dół, nie robi buł, bo ich nie ma ;> Za to Tango II się marszczy na czymś, co wg niego powinno u mnie być :D Odpowiedz Link
turzyca Re: 75/88 Kupiłam!!!!! - b-b1 06.01.08, 00:45 i wszystko jasne :) czyli kolejna zasada z watku rozmiarowego: sredniozabudowane z avocado na biusty podzieciowe, niskozabudowane lub fullcupy na niedzieciowe. :) Nie wiem tylko czy niskozabudowane nadaja sie na podzieciowe biusty. Odpowiedz Link
maheda [OT] Podział staników w Avocado 06.01.08, 00:51 Niskozabudowane nie nadają się do podzieciowych biustów, bo owe biusty z niskozabudowanych raczej wypłyną. Biust musi mieć swój kształt, trzymać się kupy, żeby można było na niego założyć niskozabudowane maleństwo. Trzeba by to gdzieś zapisać, bo tutaj umknie. Odpowiedz Link
bluebebe 86/103 02.01.08, 18:36 to nie moje wymiary, ale "zarażonej" lobby cioci:D do tej pory noszony rozmiar 90C. Proszę też o informację w jakim rozmiarze Melissę kupić. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/103 - bluebebe 02.01.08, 19:22 Nie powiem Ci na pewno, co Ciocia powinna nosić z Melissy, bo nigdy jej nie miałam. Z brytyjczyków niech celuje w 80DD - a może po prostu Triumph, okolice 80E? Albo inne firmy? Przecież takie rozmiary są w sklepach. Jeśli miseczki za małe, zawsze można przymierzyć 80F, też powinno być do dostania, ostatnio w sklepie naziemnym widziałam. Odpowiedz Link
bluebebe 92/112 02.01.08, 18:45 Teraz moja mama:D Nosi 85C. W moich starych 80 nie dopina się. Miski ma ewidentnie za małe. Sporo tłuszczyku na plecach. Też jaki to będzie prawdopodobny rozmiar dla Melissy. Odpowiedz Link
maheda Re: 92/112 - bluebebe 02.01.08, 19:26 Proponuję okolice brytyjskiego 85E (38E) na początek. Zazulka mówiła, że biust w Melissie się znacznie trudniej układa przy zakładaniu, niż w brytyjczykach, więc może jednak jakiś brytyjczyk?... W Melissie pewnie okolice 85E-F, w zależności od modelu? Tutaj już musiałyby się wypowiedzieć osoby noszące i brytyjczyki, i Melissę. A może przymierzyłaby w sklepie stacjonarnym jakiegoś Triumpha 85F? Realne? Odpowiedz Link
bluebebe Re: 92/112 - bluebebe 02.01.08, 19:38 Maheda, te informacje o rozmiarach dla innych niż Melisa się przydadzą. Ale dzisiaj siedziałyśmy we 3: ja, Mama i Ciocia przed kompem i ze strony Melissy wybierałyśmy, rozumiesz?;) Ja już w Melissie mam ustalony rozmiar, a i tak kupuję, bo jest karmnik w moim rozmiarze w wyprzedaży, a one najwyżej zwrócą, będzie szło jedną przesyłką. Ale ile frady miały posiadając tą wiedzę i wybierając, to mówię Ci:D Odpowiedz Link
vasco83 82/110 02.01.08, 20:19 Trochę mi się przytyło i powiększyłam się tu i ówdzie... W biuście też, chociaż zawsze miałam czym odetchnąć. Do tej pory nosiłam i noszę rozmiary różne: 75F, 80D-E, a nawet 85C. Jaki rozmiar faktycznie będzie mi pasował? Odpowiedz Link
maheda Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 20:27 A próbowałaś przymierzyć brytyjskie 75G? W ogóle może najpierw pytanie (zaleję Cię pytaniami ;)P ): jakiej firmy jest ten stanik 75F i czy mogłabyś założyć go, po czym pochylić się lekko w przód, umieścić tylny koniec fiszbiny na jednej z piersi tak, żeby ów koniec celował w pachę, wszystko spod tejże pachy wygarnąć do miseczki? Powiedz, czy fiszbin okala gładko pierś, a wewnętrzny koniec fiszbiny opiera się na mostku? Czy biust nie wylewa się górą? Odpowiedz Link
vasco83 Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 20:41 75F jeden mam z Feliny, bardzo zabudowany, ale nad lewą piersią już wyłazi ,,bułka"( prawa jest cała w misce), fiszbiny ładnie przylegają do mostka i pod pachami nic się nie wylewa. Drugi 75F jest Triumpha i w górą wyłażą mi obie piersi, po za tym w Triumphie pod pachą mam kolejną pierś. Więc ten jest stanowczo za mały, chociaż piersi nie skaczą jak w obwodach 80. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 20:53 Tak w ogóle, to zacznij faktycznie od 75G (34G) z brytyjczyków, ew. 70H (32H) z rozciągliwców. Na zasadzie przymierzenia i zorientowania się, czy miseczka nie jest za mała albo za duża. A teraz jeszcze dalsze drążenie. Felina ma - z tego, co widziałam ostatnio - dość wysokie boczki, stąd wcale się nie musi z niej wylewać. Stąd moja prośba o wygarnięcie wszystkiego (również tego, czego nie ma ;-) ) spod pach do miseczek, w pozycji lekko pochylonej w przód. Czy fiszbiny z tyłu celują w pachy, czy w przód ramienia raczej, opierając się na końcówce piersi? Pytam, bo jednak przeważnie Felina ma mniejsze miski od Triumpha, stąd moje zdziwienie, że 75F z Feliny jest OK, a 75F z Triumpha za małe... Odpowiedz Link
vasco83 Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:06 I znów pojawia się kwestia asymetrycznych piersi- z prawej strony jest prawidłowo: fiszbina celuje w środek pach, a z lewej bardziej w przód ramienia; prawa pierś jest cała w misce, a nad lewą wystaje ,,buła" :( To w Felinie. Z kolei w Triumphie zagarnąwszy wszystko zewsząd do misek (fiszbiny celują w środek pachy) mam dwie obrzydliwe bułki (właściwie trudno to nazwać bułkami - prawie pół piersi na wierzchu. Wygląda to fatalnie. Ratunku!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:10 Biustonosz trzeba dobierać do większej z piersi. Spróbuj przymierzyć dowolnego brytyjczyka w podanym przeze mnie rozmiarze i zobacz, co dalej. Jeśli mieszkasz w Krakowie, Poznaniu, Warszawie lub blisko tych miast, możesz się wybrać do sklepu stacjonarnego: w Krakowie Intimo, w Poznaniu Avocado, w Warszawie kilka sklepów. Odpowiedz Link
vasco83 Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:27 Jutro idę na przymiarki do sklepów w realu - wycieczka na Puławską :) Mam nadzieję znaleźć swój rozmiar,bo w brastopie wyprzedaż jak marzenie Odpowiedz Link
maheda Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:31 To Ty z Warszawy?!?! To dziewczyno, albo do Avocado (Bracka, od pl. Trzech Krzyży), albo Buduar w Złotych Tarasach, albo Chatte w Promenadzie. Jaka Puławska! W Avocado powinni Ci dobrać rozmiar, jeśli o to poprosisz. Mają swoją produkcję, poza tym luksusy z Empreinte, ale też trochę brytyjskiej Freya. Odpowiedz Link
vasco83 Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:48 Kursuję między Warszawą a Poznaniem. Do Avocado mam mieszane uczucia - w Poznaniu niezbyt milo wspominam wizytę, nic nie wybrałam, żadnej pomocy, a ceny STANOWCZO nie na studencką kieszeń! Może w Warszawie będzie lepiej. Czekam na jakiś wolny weekend, bo między szkołą a pracą nie mam za dużo czasu na jeżdżenie po całej Warszawie :( Odpowiedz Link
vasco83 Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:12 Przyrównałam do siebie te 2 staniki- Triumph ma szersze fiszbiny, ale płytszą miskę. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/110 - vasco83 02.01.08, 21:19 I pewnie dlatego włąśnie Ci tak bułkuje. Popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Odpowiedz Link
clakier Re: 86/120 02.01.08, 20:33 Karmię.... Więc ten biust się zmieni jeszcze, ale z dotychczas posiadanych wygodnie mi jedynie w Fantasie 36JJ (nie wiem jaki to model :(, ale nie dla karmiacych tylko zwykły :) ) i do karmienia melissa - 80L.. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/120 - clakier 02.01.08, 20:41 A to ciekawe, bo 36JJ jest przeznaczone na biusty o obwodzie 124 cm :) Tak przypuszczałam, pamiętając swój okres karmienia, że przy karmieniu może trzeba będzie przeliczać miski w górę tabelki, a nie w dół... ale - jesteś pewna tego rozmiaru? I nie jest za duża miseczka? Odpowiedz Link
clakier Re: 86/120 - clakier 02.01.08, 21:03 odrobinę luźna w górnej cześci miski - nie twierdzę ze idealna ale najwygodniejszy ze wszystkih posiadanych - inne za małe :( mówisz ze JJ powinno być za wielkie - to co pojedyncze J kupować? a w melissie się nie orientujesz? według ich tabel powinnam nosić najwyżej J, albo K - tymczasem to posiadane przeze mnie L jest super... miałam też inny model też 80L i był beznadziejny.. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/120 - clakier 02.01.08, 21:07 W Melissie się kompletnie nie orientuję. Właśnie wydawałoby mi się, że lepsze powinno być np. 36J, ale możliwe, że przy karmieniu ten obwód jednak na tyle zmienia się, że JJ jest lepsze. Co do Melissy, to Ci niestety nie pomogę, bo nigdy w życiu nie miałam ich stanika w ręku :( Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:10 Cześć:) Proszę nieśmiało, żeby osoby bardziej doświadczone udzieliły mi rady, zwłaszcza, że nigdy nie kupowałam bielizny w angielskich rozmiarach.. Pod biustem mam 67 cm, mierzone na wydechu, ciasno maksymalnie (gdybym się bardziej ścisnęła, to wgniotłabym sobie żebra). Właściwie nie wiem, czy nie przesadziłam z tą ciasnością. W biuście najwięcej mi wyszło 96 w staniku, a 93 w zwisie. Właściwie w różnych stanikach różnie mi wychodziło, np. 94, 95, ale one są najbardziej za małe w miseczkach i biust wychodzi górą. Jaki to rozmiar? Angielski chyba 65 G ? Ale trochę się boję, że jednak będzie niedobry, bo 65 GG jest od 96,5 w biuście, bardzo mało mi do tego brakuję. A jeszcze jak wezmę taki ciasny obwód (dotąd nosiłam 70-tki, teraz wiem, że były za luźne)... Co myślicie? Odpowiedz Link
maheda Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:21 Oj, raczej 60GG, który jest do 94 cm, ze względu na możliwie rozpaprany biust, chociaż możliwe, że 60H będzie od razu lepszy (jest do 96,5 cm). Musisz przymierzyć i sprawdzić. Nie ma rady. Ewentualnie któreś Avocado 60J, albo 60K (inna rozmiarówka, bo polska firma). Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:45 Nie nie, biust nie jest rozpaprany (rozwalcowany), jest w jednym miejscu, dlatego pewnie chyba sie nie powiększy. (te 94 cm to w takim staniku, z którego trochę wylewają mi się piersi górą, nawet nie powinnam była podawać tego pomiaru, właściwszy będzie 96) Ale gdyby sie jednak powiększył o 0,5 - 1 cm, to już wskakuję w nowy rozmiar, dlatego właśnie nie wiem... Radzisz mi 60? Czy to nie przesada? Ale wtedy brać 60 H czy HH? (te pół cm) Czy w Panache też? Oni ponoć w miarę ścisłe robią te obwody, a ja się właśnie zakochałam w ich stanikach:) Odpowiedz Link
mary_lu Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:25 Ja bym próbowała 65FF/G albo 60GG/H (w zależności od tego, czy dany model jest rozciągliwy w obwodzie, czy raczej zaliczany jest do "ściśliwców") Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:47 Nawet nie rozważałam dotąd 60-tki... Ale muszą być większe miski, bo np. 65G jest do 96,5 cm, ja mam 96, dlatego zastanawiam się nad GG. Odpowiedz Link
maheda Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 22:58 Nie, nie, 65G powinno wystarczyć. nie szalej :) Albo 60H. Ale i tak to, co jest dla Ciebie idealne, będziesz musiała sprawdzić sama. Polecam uwadze też markę Freya - ma węższe fiszbiny. Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 23:11 dzieki:) zaczynam szaleć, bo nie mam zamiaru już nigdy nosić za małego biustonosza. a czy to prawda o Panache, że są dość wąskie w obwodach? chyba nawet na Stanikomanii autorka coś takiego pisała. właściwie teraz szybko przejrzałam parę sklepów, i nie ma prawie nic na 60 H, wolałabym, że by 65 G było dobre;) ale jednak, czy że taka miska wystarczy? nie mam żadnych bułek pod pachami ani nic takiego, to chyba biust na swoim miejscu i nie "urośnie"? Odpowiedz Link
maheda Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 23:23 Na Twoje pytanie żadna z nas nie odpowie, bo jeszcze żadna nie zrobiła dyplomu z wróżbiarstwa ;-) Poza tym, że Panache ma generalnie węższe obwody, niż Freya, ale i tam są wyjątki, stąd przeczytaj sobie wątek Panache'a. Możesz spróbować od ściśliwych Panache'ów 65tek G. Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste Re: 67 / 96 - proszę o radę:) 02.01.08, 23:27 no tak, sory, bywam upierdliwa;) dzięki, fajne to forum:) szkoda, że nie znalazłam go kilka lat temu, ale lepiej późno niż wcale. pozdrawiam! Odpowiedz Link
the_mariska 73/95 03.01.08, 15:34 Ostatnio przypadkiem trafiłam na stanikomanię, pochłonęłam całą zawartość w 1 wieczór i jeszcze tego samego dnia zamówiłam w ciemno 70E zamiast dotychczasowego 75D. To nie był zły wybór, stanik leży rewelacyjnie, dopóki ma przypięte ramiączka. Niestety kiedy je odepnę miseczki paskudnie odstają od piersi, a w obwodzie też nie trzyma się zbyt stabilnie. Zastanawiam się czy nie przerzucić się na jeszcze mniejszy obwód, i jak dobrać stanik który leżałby rewelacyjnie również bez ramiączek. z góry dziękuję za radę ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/95 - the_mariska 03.01.08, 17:48 Przede wszystkim - jeśli owo 70E jest marki okołopolskiej, to jest przeznaczone na osobę z obwodem w biuście 91 cm, a nie 95. Szkoda, że nie sprawdziłaś stanika na przykład 70F, albo i 70G - może by leżały lepiej. Z tego, co opisujesz - miseczki są za małe, obwód możliwie, że za mały, a w ogóle stanik może nie być przystosowany jednak do noszenia jako bezramiączkowiec, pomimo odpinanych ramiączek? Z "brytyjczyków" powinnaś celować w 65FF albo 65G (30FF albo 30G). W Avocado (polska firma) pewnie w zależności od miseczki, ale okolice 65H. Podobnie przypuszczalnie też w Melissie. Odpowiedz Link
maheda 91/111 - monis1976 03.01.08, 18:42 Ja też poprosze o pomoc. Więc tak. Obwód pod biustem na ciasno na wydechu 91, w biuście największy 111. Do tej pory nosiłam na 90 pod biustem i miskę E ale te staniki miały taką tasme silikonową więc stanik praktycznie ani drgnął. Teraz ubrałam swoje stare wysłuzone 85 i zapięcie podjeżdża do góry. Mam zamiar wymienić większość bielizny tylko no własnie...Jaki rozmiar?? Ryzykować 90 E czy skusić się na 85 F czy G??? Oto jest pytanie:( Pomożecie?? Bardzo proszę! (monis1976 ) Odpowiedz Link
maheda Re: 91/111 - monis1976 03.01.08, 18:45 Miałaś po pierwsze szczęście do ściśliwca, a po drugie dobrze dobraną miseczkę :-) Skoro w 85tce podjeżdża Ci obwód, to lepiej kup sobie 80tkę. przeliczona miseczka brytyjska wypada w okolicach 80GG (36GG), ewentualnie ze ściśliwców 85FF (38FF). Z polskich rozmiarów to Avocado i Melissa, w okolicach rozmiaru 85G-H i 80J-K. To tak na moje oko, a przymierzyć i upewnić się musisz i tak nabiustnie. Odpowiedz Link
malenkajalenka off topic 03.01.08, 18:57 dziewczyny, a wy pierzecie staniki w pralce czy ręcznie ??? Odpowiedz Link
monis1976 Re: 91/111 - monis1976 03.01.08, 21:11 Maheda! Bardzo Ci dziękuję i za przekopiowanie wątku i za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie, będę się rozglądac:) Odpowiedz Link
myfa80 83/103 04.01.08, 10:09 pod biustem na wydechu 83 cm , w staniku 103 cm biust a bez 99 - 100cm, wzrost 171 cm, waga 71 kg, mam tłuszczyk tu i tam.... kupuje 85 b czasem 85 c Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 83/103 04.01.08, 10:29 Przy obwodzie 83 nosiłaś 85, nawet nie 80??? Ja przy obwodzie pod biustem równym 84 noszę obwody 75, a mam troszkę warstwy izolacyjnej na żeberkach :-) W oparciu o tabelę rozmiarów docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n oraz instrukcję z wprowadzenia do tego wątku proponuję, abyś spróbowała staników w brytyjskich rozmiarach 75(34)FF. Kupując nową bieliznę pamiętaj o zjawisku migracji biustu spod pach spowrotem do miseczek i nie rozpędzaj się na początek z zakupami :-))) PS. Jestem Twojego wzrostu i znam swoją wagę. Patrząc na Twoją wagę: a gdzie Ty masz ten tłuszczyk??? :D Pozdrawiam i miłego popadania w stanikoholizm! Odpowiedz Link
maheda [OT] waga ... 04.01.08, 10:33 Wiesz, ankh_morkpork, jestem podobnego wzrostu, tyle ostatnio ważyłam na studiach :/ i oczywiście uważałam, że nie ma na świecie grubszej osoby ode mnie. No, może tylko parę jest ;-) Punkt widzenia zależy na pewno od przeżytych lat i doświadczenia. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 10:31 To jest stanik zupełnie miękki, czy z jakimiś usztywnieniami? Przede wszystkim zapomnij o 85tkach. Lepsze dla Ciebie będą 75tki. Jeśli stanik, w którym masz 103 cm jest miękki, to powinnaś celować w brytyjskie 75FF, ew. 75F. Jeśli jest usztywniany, to zdecydowanie w brytyjskie 75F (34F). Z polskich Melissy i Avocado zapewne okolice 75G. Odpowiedz Link
myfa80 Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 10:46 ech 28 na karku mam lat i 2 letni maluch w latach swietnosci wazylam 62 kilo dlatego teraz oponki widze spore.... stanik jest lekko usztywnianyale dosc luzna jest miseczka.... 75 zawsze mnie przerazało walki na plecach zawsze mam , ale fakt w zyciu takiej miseczki nie nosilam.... czas odwiedzic sklepy i przymierzyc ..... dziekuje slicznie jestescie niezastapione.... Odpowiedz Link
maheda Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 10:51 Prrrrr :) Do jakich sklepów masz zamiar iść? :) Jeśli mieszkasz w PL, nie masz co iść w rejs po sklepach, bo brytyjczyków zwyczajnie w nich nie ma. No, chyba, że mieszkasz w Krakowie - tu jest Intimo na Kurdwanowie, w Poznaniu - jest Avocado na Piekarach, albo w Warszawie - tam jest również Avocado - na Brackiej, od pl. Trzech Krzyży, jest Buduar w Złotych Tarasach i Chatte w Promenadzie. Wszędzie indziej będą Ci wciskać, że 75FF to to samo, to 80E albo 80F, co NIE jest prawdą. Odpowiedz Link
myfa80 Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 10:58 w Warszawie mieszkam , hmmm a taka marka polska jak konrad? Na wyspach bede dopiero w latem wiec pozostaje mi oferta sklepów w Polsce Odpowiedz Link
maheda Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 11:08 Konrada sobie odpuść, na Ciebie nie ma misek. Konrad ma co 2 cm miseczkę, przy miseczce D dla różnicy między obwodem biustu a obwodem (uwaga) stanika 19 cm. U Ciebie dla staników 75 różnica wynosi 103-75=28 cm, czyli miseczka, policzmy: 19cm=D, 21cm=E, 23cm=F, 25cm=G, 25cm=H, 27cm=I. Czyli 75I, ewentualnie 75H, a takich rozmiarów Konrad nie produkuje. Polecam w pierwszym rzędzie wycieczkę do Avocado, przy czym poproś ekspedientkę o pomoc w dobraniu prawidłowego rozmiaru. One tam są niezłe, przynajmniej jedna. Odpowiedz Link
myfa80 Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 11:16 dzieki sliczne wybiore sie tam.... ps. zawsze myślałam że nie mam duzych piersi a tutaj okazuje sie ze trzeba staniku szukac z tak spora miseczka... Odpowiedz Link
myfa80 Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 11:20 dzieki sliczne odwiedze ten sklep, zawsze myslalam że moje piersi nie sa za wielkie a okazuje sie ze musze tak spora miseczke nosic...jak dobrze ze jestescie:-) jak nabede juz moj pierwszy dobrze dobrany stanik zdam relacje sliczne dzieki jeszcze raz... pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 11:24 No bo Twoje nie są wielkie :) Pochwal się :-) Odpowiedz Link
myfa80 Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 12:21 jeszcze mam pytanko firma kris line czy w jej ofercie nabede cos? ewentualnie jakies inne marki....z góry dzieki sliczne Odpowiedz Link
charm Re: 83/103 - myfa80 04.01.08, 13:07 Generalnie polecam zakupy via net - brastop, bravissimo ;-) Tam jest duży wybór ślicznych staniczków we własciwych rozmiarach ;-) Ale, skoro masz blisko, to najpierw => avocado ;) I czekamy na relację ;-) Odpowiedz Link
malenkajalenka poprawka: 72/ 87-88 04.01.08, 15:20 Zmierzyłam się jeszcze raz ciasno pod biustem i wychodzi mi 72!!! (nie wiem jak ja to wcześniej mierzyłam...), a w biuście w staniku 87-88. Zastanawiam się, jaki to byłby rozmiar, chętnie pobuszowałabym po tym Avocado, ale nigdy nie kupowałam bielizny przez internet i nawet nie wiem jakich rozmiarów szukać. No a poza tym Avocado, to żadnych sklepów z bielizną nie znam:/ Gdzie warto kupować? Odpowiedz Link
maheda Re: poprawka: 72/ 87-88 04.01.08, 15:41 No to brytyjskie 65E. Jak w pysk. Albo polskie 65F (Avocado), ew. Melissowe chyba 65E, jak w brytyjczykach. Przejrzyj nasze wątki (we wstępniaku Forum są podlinkowane) o sklepach stacjonarnych i internetowych. Znajdziesz na pewno coś dla siebie :) Odpowiedz Link
malenkajalenka Re: poprawka: 72/ 87-88 04.01.08, 20:03 maheda napisała: > No to brytyjskie 65E. Jak w pysk. Albo polskie 65F (Avocado), ew. Melissowe > chyba 65E, jak w brytyjczykach. > > Przejrzyj nasze wątki (we wstępniaku Forum są podlinkowane) o sklepach > stacjonarnych i internetowych. > Znajdziesz na pewno coś dla siebie :) > Ogromnie Ci dziękuję!!! Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka 74/95 04.01.08, 18:01 Wcześniej nosiłam 75 c (sama nie wiem jak ja ten biust tam upychałam...)Ponad miesiąc temu trafiłam do Rudej - wyrok brzmiał 70F feliny ;) Ponieważ na smolnej wszystkie zaproponowane staniki zaczynały się od 250 zł w górę, grzecznie podziękowałam i kupiłam 70f z Dalii, o połowe tańsze... (niestety obwód szybko zrobił się za duży :( ) Teraz chciałabym poradzić się w jakie rozmiary celować z brytyjczyków lub z Avocado... Uparłam się na Inferno jeszcze przed świętami i zakupiłam po długich przymiarkach 65 ff. Obwód napewno jest dobry, ale co do miski nadal mam wątpliwości. Zaraz po założeniu wszystko wygląda ok, a potem materiał marszczy się na dole misek :/ no i fiszbiny celują chyba jednak bardziej w plecy niz w srodek pachy. Mierzyłam tez mniejsza miske - bułkuje. Czy to tylko taki "urok" Inferno czy rozmiar 65 ff jest za duży? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 04.01.08, 18:46 Niestety - taki urok inferno, że prawie wszystkim osobom marszczy się na dole. I albo to polubisz, albo nie ;-) Przy Twoich rozmiarach powinnaś celować chyba właśnie w 65tki, konkretnie w 65FF albo 65G z brytyjczyków (30FF albo 30G), a z Avocado pewnie coś w okolicach 65H. A co do celowania w plecy - niestety, część staników jest tak nieładnie zbudowana, mam nadzieję, że producenci zmienią kiedyś ten absurd. Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 05.01.08, 10:24 maheda napisała: > Niestety - taki urok inferno, że prawie wszystkim osobom marszczy się na dole. > I > albo to polubisz, albo nie ;-) Polubić to nie polubiłam, ale Inferno "robi" taki dekolt jak zaden mój dotychczasowy stanik, wiec został :) Czy dobrze mi się wydaje że kupowanie na początek czegoś z serii panache masquarade nie będzie dobrym pomysłem? one chyba wszystkie są usztywniane... Dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 06.01.08, 13:22 Zgłupiałam juz kompletnie.... Kupiłam wczoraj w Avocado Kitty 65F, za namową ekspedienki, ze 65G za duże... Wcześniej twierdziła że nawet Katinka 65E(!) jest akurat :/ Może ja się źle zmierzyłam? Dziś po wygarnięciu wszytskiego spod pach, wyporostowaniu się, stanik wydaje mi się za mały ;( Odpowiedz Link
maheda Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 06.01.08, 13:36 A dlaczego Ci się wydaje za mały? Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 06.01.08, 13:50 Jak upchne wszystko spod pach w miski i się wyprostuje to robią się małe bułki. A potem i tak wszystko spowrotem wychodzi bokami bo stanik jest nisko zabudowany pod pachami i ma minimalnie za wąskie fiszbiny :/ Odpowiedz Link
maheda Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 06.01.08, 14:06 Tak się zastanawiam, co Ci doradzić... Jeśli wychodzi bokami, to niedobrze, bo początkowy stanik powinien wszystko trzymać mocno na miejscu, żeby się właśnie nie rozłaziło. Z tego, co mówisz, wnoszę, że zostawienie go sobie na potem jest bez sensu, bo będzie miał za małe miseczki. Może go więc nie noś dzisiaj, tylko przejdź się jutro ze stanikiem i z paragonem do sklepu i wymień na ten sam model, ale o miseczkę większy? Może się da? Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 07.01.08, 08:19 Czyli przy 65G jest szansa na zlikwidowanie bułek okołopachowych? Czy Avocado ma jąkąś tabelke? Bo może ja szukać nie umiem... Zastanawiam się na jakie wymiary jest to ich 65F i 65G. Zobacze co da się zrobić w kwestii wymiany, stanik ma jeszcze metkę... Odpowiedz Link
maheda Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 07.01.08, 09:56 U nich trzeba mierzyć. Tak się jeszcze zastanawiam - może lepsze na Ciebie byłoby jakieś ichnie 60H albo 60J? Próbowałaś mierzyć? A ekspedientką, jeśli będzie ta sama, się nie przejmuj, tylko mierz, już bez jej pomocy. Odpowiedz Link
szlachcianka-z-zachcianka Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 08.01.08, 14:53 Zdecydowałam po kolejnej sesji wielkiego mierzenia ze Kitty jednak zostaje. Ale następnym razem (jeśli zdecyduje sie na kolejny stanik z Avocado) moze spróbuje tych 60, bo ta 65 juz zapinam na druga haftkę :/ (jak to mozliwe przy moim 74 pod biustem - tego nie pojmuje... ) Ja i mój biust jesteśmy bardzo wdzięczni za wszystkie rady i będziemy nadal poszukiwać Właściwego Rozmiaru ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/95 - szlachcianka-z-zachcianka 08.01.08, 15:03 :)))) No to pomyślnych wiatrów. I sprawdzaj w wątkach producentów, jak już będziesz zdecydowana na określony stanik, jakie ma miseczki i obwód, żeby wiedzieć, w jakie rozmiary celować. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/102 - iwonkanie 04.01.08, 23:04 Oj, na pewno nie 85tka. Lepiej 80tka, a może nawet 75tka, zależnie od tego, jak mocno się na tym wydechu ścisnęłaś. Jeśli 80tka, to w okolicach brytyjskiego 80DD-80E (36DD-36E), możliwe, że 36E będzie lepsze, skoro 85D było OK, acz nie jest to pewne. Z polskich rozmiarów wtedy z Avocado okolice 80E-80F, z Melissy okolice 80D-80E (mają trochę szurniętą rozmiarówkę). Z Feliny, Triumpha, Dalii, Konrada i tak dalej innych polskich - okolice 80E-80F. Ale jeśli 75tki, to wtedy albo z brytyjczyków 75F-75FF (34F-34FF), albo z Avocado 75G-H, albo z Melissy jakieś okolice 75F-75G. Z polskich staników Triumph odpada, z Feliny gdybyś trafiła jakieś 75G-H, mogłabyś spróbować. Odpowiedz Link
iwonkanie Re: 85/102 - iwonkanie 04.01.08, 23:08 Dlaczego Triumph odpada? Fakt, że nie pamiętam firm tych biustonoszy, które mam w uzyciu, bo odcięłam zaraz po kupnie wszystkie metki, ale w Triumphie kiedyś kupowałam ... ale to kiedyś :) Dziękuję za szybką odpowiedź. Iwona Odpowiedz Link
maheda Re: 85/102 - iwonkanie 04.01.08, 23:16 w 80tkach nie odpada, ale nie polecam. W 75tkach odpada, bo nie mają w PL miseczek 75G ani 75H, a poza tym ich kroje w tych miseczkach przypominają pancernik Potiomkin, względnie Aurorę. To już lepiej poszukać sobie czegoś w tym stylu: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff&numitems=20&sort=price_asc Chociaż, oczywiście, co kto lubi. Są tacy, co interesują się flotą wojenną. Odpowiedz Link
iwonkanie Re: 85/102 - iwonkanie 04.01.08, 23:22 Pancernych nie lubię, w żadnym wypadku. Nawet oglądać takich nie lubię - chyba że to faktycznie okręt, nie biustonosz. Odpowiedz Link
iwonkanie Re: 85/102 - iwonkanie 04.01.08, 23:34 Obejrzałam te biustonosze z linku. Ładne. Teraz już wiem, na jakie powinnam "polować". Dziękuję :) Odpowiedz Link
mafilka 85/110 mafilka 05.01.08, 10:58 lubię balkoniki ;-) co polecicie? rozmiar, firma... Dzięki. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
charm Re: 85/110 mafilka 05.01.08, 11:29 Jeśli chodzi o rozmiar, to proponuję zacząć mierzenie od brytyjskiego 34GG, lub ze ściśliwców 36FF ;-) (to oczywiście tylko przybliżenie, najlepiej zamówić kilka sąsiednich rozmiarów, i mierzyć, mierzyć, mierzyć... ;-)) Ewentualnie jakiś naziemny sklep ze stosownym wyborem - skąd jesteś? A model/producent - zapraszamy do bravissimo/brastop/itp - do wyboru do koloru ;-) Odpowiedz Link
mafilka Re: 85/110 mafilka 06.01.08, 15:23 Dzięki :-) wieś w kuj-pom. zwana Inowrocław, więc daleko do świata, lub only sieciowe sklepy ;-) ale coś poprzymierzam. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/110 mafilka 06.01.08, 16:02 Oj, to raczej niczego nie znajdziesz. Albo raczej znajdziesz panie ekspedientki, które będą Ci tłumaczyły, że owo 75K, którego szukasz, to nic innego, jak 90D, z tym, że 75K nikt nie produkuje :/ Polecam jednak zamówienie czegoś przez internet, z polskiego sklepu - jeśli Ci się nie spodoba albo rozmiar będzie nie ten, to odeślesz i wymienisz. Może Intimo4you? Albo Peachfield? Odpowiedz Link
karo881 90/110 06.01.08, 20:20 Dziewczyny moja mama ma problem z doborem biustonosza. Z tego co wyczytalam dla takich wymiarow radzicie rozmiar 80H, ale moja mama dotychczas nosila 75 C lub D, wiec to 80H bedzie jakies gigantyczne. Cos mi tutaj nie pasuje, przeciez ona sie w tym zgubi. Doradzcie cos, prosze:) Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - karo881 06.01.08, 21:21 Staniki 75D są szyte dla osób z obwodem w biuście 94 cm. Ja rozumiem, że można mieć otłuszczone plecy, ale nie wierzę, że do tego stopnia, żeby tego biustu mieć na plecach prawie tyle samo (zostaje jeszcze 16 cm!), niż w biuście... Może nosiła 85C-D, co? Nie chce mi się wierzyć w to 75C... Przede wszystkim - jak ciasno było mierzone to 90? Czy wciskając miarę w ciało tak, żeby oparła się na żebrach, czy tylko przylegle i lekko obciskająco do ciała? Jeśli do żeber, to może się okazać, że wystarczy stanik z obwodem 85. Jeśli tylko lekko obciskająco, to istotnie może być, że lepsze będą 75tki. Jeśli 85, to polecałabym brytyjskie 85F (38F) na początek, bo jednak tłuszczyk plecowy pewnie zrobi swoje. Jeśli 80, to 80G (36G). A jeśli 75, to 75H (34H). Wszystko - rzecz jasna - do sprawdzenia nabiustnie. Inaczej się nie da. Odpowiedz Link
magdek2 82/102 06.01.08, 21:08 zmierzone w/g instrukcji :) do tej pory nosiłam głównie Triumpha, po urodzeniu dziecka rozmiar i kształt biustu niestety uległ zmianie, ostatnie zakupione staniki to 80 C model Amourette 24 W i drugi Shaper, pani w sklepie doradziła mi własnie taki rozmiar, przed porodem nosiłam 75 B lub C w zalezności od modelu, miseczki, potem trochę przytyłam i miseczka B jest na pewno za mała, w tych dwóch stanikach mam problem z obwodem, który wydaje mi się za duży... w shaper fiszbiny wciskają mi się pod pachami a w amourette uciskają na mostku , wstyd się przyznać ale noszę teraz miękki stanik "rosnący" z okresu ciązy na 75 a nie na 80 w obwodzie... liczę na podpowiedzi, wywnioskowałam z tego co pisałyście do tej pory, że chyba raczej 75..., dodam jeszcze, że po ciązy biust ma skłonnośc do "rozchodzenia się" dlatego kupiłam też ten shaper bo ładnie zbierał piersi, a teraz to już sama nie wiem na co zwrócić uwagę i co z tym obwodem Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 06.01.08, 21:29 No to lepiej sobie usiądź ;) Owszem, 75tki będą dużo lepsze. Powinny być akurat, za wyjątkiem może takiej Millie, która lepsza będzie 70, jak również np. Arabelka. Wg tabel, z brytyjczyków powinnaś nosić rozmiar 75FF, ewentualnie 75F, bo jesteś na granicy rozmiarów. Jeśli jednak - jak u mnie - na część obwodu w biuście "zarabia" tłuszczyk na plecach, to jednak lepsza może się okazać brytyjska miseczka 74E (34E), co odpowiada polskiemu (np. w Triumphie) 75F. wiem, że Triumph produkuje staniki do F, więc może w jakimś sklepie udałoby Ci się kupić taki stanik? Chyba, że mieszkasz w Krakowie (ul Wysłouchów, Intimo4you), w Poznaniu (ul. Piekary, Avocado) lub w Warszawie (Bracka 1, przy pl. Trzech Krzyży, Avocado; Chatte w Promenadzie; Buduar w Złotych Tarasach), albo w Katowicach (pasaż w hotelu Monopol) - w tych sklepach można przymierzyć i kupić brytyjczyki. Odpowiedz Link
magdek2 Re: 82/102 - magdek2 06.01.08, 22:08 hehe, no nieźle faktycznie ;) mieszkam w Łodzi niestety więc nie wybiorę się do polecanych sklepów, ale pochodzę u siebie i poszukam sugerowanego rozmiaru Triumpha i zobaczymy :) generalnie wszystkie dotychczasowe mnie spłaszczały no a tak chyba nie powinno być... Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 06.01.08, 22:12 A spróbuj założyć na siebie jakiś stanik np. 80C, jeśli masz (albo inny z największą miseczką), nałóż go tak, żeby fiszbin celował Ci w środek pachy, wygarnij wszystko spod pachy do miseczki, i przypilnuj, żeby fiszbin na tej piersi możliwie obejmował Ci tę pierś. Czy drugi koniec fiszbinu ląduje na mostku? Czy dużo się biustu wylewa wtedy górą z miseczki? Odpowiedz Link
wielebnna 80/102 -siostra 06.01.08, 23:26 do tej pory nosiła 75B - lubi czuć obwód i nie lubi podjeżdżaczy plecowych wg mojej orientacji wychodzi 75 E lub 75 F ale poproszę ekspertki o zdanie :) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 -siostra 06.01.08, 23:56 Wg tej tabeli: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia wychodzi ni mniej, ni więcej, tylko brytyjskie 75F - 75FF, bo siostra jest na granicy rozmiarów. Celowałabym jednak w 75F (34F) na początek, a możliwe, że lepsze byłoby jednak brytyjskie 70G (32G). Z Avocado/Melissy wychodzi to w granicach 75F-G albo 70H-J. Odpowiedz Link
wielorybka Re: 80/102 -siostra 07.01.08, 00:04 dziękuję:) jednak co fachowiec to fachowiec:) siostra jest w pozytywnym szoku po lekturze forum i towarzyszących stron (rozpoczęła już krucjatę wśród koleżanek)- ale wymyśliła sobie, że pójdzie do naziemnego sklepu i przymierzy 75E - bo jakoś trudno jej uwierzyć, że ma "aż E":P - zdziwi się jak jej powiem, że typujesz F;) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 -siostra 07.01.08, 00:19 Wg wymiarów sklepowych (tzn. Triumph, Samanthy i inne) to nie 75F, tylko okolice 75H, których w sklepach nie ma. Ewentualnie - jeśli chce - niech sprawdzi (i NIE kupuje!) jakieś 80F Triumpha - są w sklepach, niedawno sama miałam to paskudztwo w ręku. I wtedy niech porządnie wszystko spod pach wygarnie do miseczki, skróci ramiączka i sprawdzi, czy wszystko pasuje i czy fiszbiny opierają się z przodu na mostku, i celują w środek pachy z tyłu. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 80/102 -siostra 07.01.08, 00:25 przekażę cenne informacje i zdam relację z oswajania siostry z dalszymi literami alfabetu :) Odpowiedz Link
green_orange 78/98 07.01.08, 10:45 Witam :) Zebrałam się na odwagę i poddaję Waszej doświadczonej ocenie. Obecnie najbardziej dopasowany stanik jaki posiadam ma rozmiar 75E. Od razu przyznaję się, że obwód jest trochę za luźny, natomiast miseczki takie sobie. Po uciśnięciu i ułożeniu przez moment jest ok, po chwili jednak biust przemieszcza się w przeróżnych kierunkach w sobie tylko wiadomym celu :) Dodam jeszcze ,że biust mój był już użytkowany i wydaje się być trochę zmęczony życiem;) Odpowiedz Link
ika183 85/113 07.01.08, 11:38 Jeszcze nigdy nie miałam dobrze dopasowanego stanika. Zawsze za małe. Proszę pomóżcie - jaki powinnam nosić rozmiar i gdzie w Warszawie najlepiej wybrać się na stanikowe zakupy. Biust ma tendencje do wylewania sie bokami i jest bardzo, bardzo ciężki ;) Odpowiedz Link
charm Re: 85/113 ika183 07.01.08, 14:33 Spokojnie, żadna z nas, nim tutaj trafiła nie była zadowolona ze swojego biustu, a w źle dobranym stanik ciąży, wylewa się, i wogóle przeszkadza :P Warszawa to niemal centrum świata - avocado, peachfield, itp, ale konkrety to może Warszawianki podają ;-) A jeśli chodzi o rozmiar, to proponuję na początek coś w okolicy 36G lub 34H, w zależności czy ściśliwiec czy rozciągliwiec, (ze wskazaniem na GG lub HH ;-)) Odpowiedz Link
ika183 Re: 85/113 ika183 08.01.08, 08:40 Czyli rozumiem, że na początku spróbować 80 GG? Zapomniałam dodać, że jestem karmiącą mamą i zasadzam się na Melissę. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/113 ika183 08.01.08, 08:47 Jeśli Melissa, to albo 80J, albo 80K, bo taki jest u nich mniej więcej odpowiednik brytyjskiego 80GG. Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 78/98 07.01.08, 15:50 Obwód 75 z pewnością jest dla Ciebie za luźny. Spróbuj koniecznie obwodu 70. Wtedy miseczka albo F, albo FF (jesteś na granicy, ze wskazaniem moim zdaniem na FF - pamiętajmy o "migracji spod pach"). Czyli proponuję rozmiar stanika: brytyjskie 75(34)FF. Odpowiedz Link
green_orange Re: 78/98 07.01.08, 16:10 uffff... czyli myślałam dobrze :) wstyd się przyznać, ale przerażała mnie myśl że to już może być G wiem, wiem, nie na to forum takie strachy :) chociaż, kto wie, biust ponoć "rośnie" w dobrze dopasowanym staniku... i, właśnie, pytanie, może mogłybyście polecić mi jakiś pierwszy stanik taki bardziej zbierający i formujący rozchodzone piersi? Odpowiedz Link
thorgalla 75/87 07.01.08, 19:27 77cm pod biustem mierzone ściśle 87cm luźno bez niczego Do tej pory nosiłam 80B.Piersi w staniku wyglądają tak sobie ale jak nałoże cos na to to już naleśnik.Puszapem się ratuje. Jakiś czas temu bardzo schudłam w krótkim czasie (choroba) i piersi zrobiły się takie malutkie.Z przodu żebra mam na wierzchu a z tyłu nieco tłuszczyku,piersi rozjeżdżają się niestety. Proszę o radę. Acha,nie mieszkam w Polsce (w Angli też nie).Zakupy internetowe wchodzą w grę. PS.Próbowałam wpisać moje wymiary w wyszukiwarkę (może ktoś miał takie same) ale błąd mi wyskakuje więc przepraszam jeżeli się powtarzam. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/87 - thorgalla 07.01.08, 19:46 Ty się wcale pushapami nie wspomagaj, bo masz swój, całkiem niezły, biuścik :-) Próbuj albo staników w rozmiarze 70C, ew. 70D (32C, 32D), albo z bardziej rozciągliwych 65DD, 65E (30DD, 30E). Mięciutkie plus fiszbiny dokoła biustu. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 75/87 - thorgalla 07.01.08, 21:47 A odnośnie naleśników i push-upów,to polecam jeszcze ten wątek (obejrzenie zdjęć obowiązkowe!): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74053799 Odpowiedz Link
thorgalla Re: 75/87 - thorgalla 08.01.08, 19:08 Dziekuję bardzo. Wątek przeczytałam 2 razy. Niby takie proste a nie zdawałam sobie sprawy. Odpowiedz Link
thorgalla Re: 75/87 - thorgalla 08.01.08, 22:06 Dopiero teraz zobaczyłam,że popełniłam błąd. W tytule rozmiar jest dobry ale w treści już źle. Powinno być: 75cm pod biustem Odpowiedz Link
maheda Re: 75/87 - thorgalla 08.01.08, 22:22 Odpowiedziałam na obwód z postu, nie z tytułu, spokojnie. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/85 - bourjous 07.01.08, 19:48 No pewnie, że to nie to! W ogóle nie powinnaś chodzić ani w 75tkach, ani (możliwe) w 70tkach. Jeśli pod biustem mierzyłaś się naprawdę tak ciasno, że bardziej się nie da, może się okazać że Twoim rozmiarem jest 70B, ewentualnie 70C. Jeśli nie było to tak megaciasno, lepsze będą staniki w rozmiarach 65D-65DD (30D-30DD), ew. w ogóle z rozciągliwców 60tki: 60E-60F (28E-28F). Odpowiedz Link
elenion_ankalima Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 07.01.08, 19:34 Moja Mama ma 81cm pod biustem a 104 w biuście. Teraz ma bodajze 80G i jest za mały w obwodzie, dobry w miseczce. Jaki stanik byłby na nią lepszy? Odpowiedz Link
elenion_ankalima 81/104- Mama 07.01.08, 19:37 Moja Mama ma 81cm pod biustem a 104 w biuście. Teraz ma bodajze 80G i jest za mały w obwodzie, dobry w miseczce. Jaki stanik byłby na nią lepszy? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/104- Mama, elenion_ankalima 07.01.08, 20:03 A to jest polskie G, prawda? Jakiej firmy? Raczej obstawiałaym za małą miseczkę i dobry obwód, ale... ...może Twoja Mama ma na sobie Silver Lilly ;) Wtedy jestem w stanie ewentualnie uwierzyć w zaciasność. Odpowiedz Link
aplle_2006 69/87 pomocy :) 07.01.08, 20:23 Do tej pory nosiłam 70c i byłam świecie przekonana ze dobrze wybralam a na to wychdzi że jednak nie. Czy powinnam spróbować 65dd??Liczę na jakąs pomoc. :):):) Cieszę się że znalazłam dziś to forum bo właśnie zamierzam nabyć jakiś stanik. Może w końcu mój biust będzie wyglądał dobrze. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/87 pomocy :) - aplle_2006 07.01.08, 21:35 >Czy powinnam spróbować 65dd?? Tak! Ewentualnie 65E lub 60F/FF w bardziej rozciągliwych modelach i/lub jeśli masz mało tłuszczyku na żebrach. Odpowiedz Link
aplle_2006 Re: 69/87 pomocy :) - aplle_2006 07.01.08, 21:43 Bardzo ci dziękuje zapisałam sobie. Jak będę w najbliższym czasie na zakupach to poszukam czegoś w moim nowym rozmiarze.:)Tłuszczyku mam mało ważę z 53 kg a mam wzrostu 170 cm. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 69/87 pomocy :) - aplle_2006 07.01.08, 21:54 Powoli, powoli. Gdzie Ty chcesz szukać takich rozmiarów? W całej Polsce można je upolować w Krakowie (Intimo), Poznaniu (Avocado), Warszawie (Avocado, Chatte w Promenadzie, Buduar w ZT, Peachfield - to jest sklep netowy, ale chyba można próbować się umówić z właścicielką na mierzenie) i ponoć gdzieś na Śląsku (Górnym, Wrocław to stanikowa pustynia). W innych sklepach dowiesz się, że takich rozmiarów nie produkują, a 65tki są ew. A i AA (czyli dla co wolniej dojrzewających trzynastolatek). Odpowiedz Link
aplle_2006 Re: 69/87 pomocy :) - aplle_2006 07.01.08, 22:50 mieszkam w sosnowcu, może w Katowicach coś znajdę, przynajmniej mam nadzieje, warszawa za daleko, do Krakowa to mogłabym się wybrać jak tu nic nie znajdę :) Odpowiedz Link
elenion_ankalima Re: 81/104- Mama, elenion_ankalima 07.01.08, 21:50 Stanik firmy dalia- usztywniany. Mama tak jak i ja ma szeroki biust, choć tyćke większy(noszę 30D :)) Przed założeniem stanika, który mniej-więcej jej pasuje, piersi miała do pępka. Obwód w biuście musiałam mierzyć w tym staniku, bo inaczej wyszłoby zdecydowanie mniej :/. Chcemy zrobić zakupy w sklepach brytyjskich i chce, żeby Mama sobie wybrała parę staników w rozmiarze, który może być jej. Jaki rozmiar brytyjski powinna nosić? Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 81/104- Mama, elenion_ankalima 07.01.08, 21:55 A spróbuj Mamie ubrać stanik miseczkami do tyłu, tak, aby tylko sprawdzić sam obwód. Też jest za szeroki? Odpowiedz Link
kajos5 jak prawdłowo zmierzyć obiwsły biust 07.01.08, 20:24 mam problem z obwisły biustem - sa jak uszy spaniela (jak to określa moja koleżanka). Na dodatek są szeroko roztawinone. Jak prawidłowo zmierzyć rozmiar miseczki skoro musi się w niej trochę upakowac? Bez stanika wogóle nie widac ze mam piersi a w staniku zdarzało mi się usłyszec określenie "biuściasta":( Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: jak prawdłowo zmierzyć obiwsły biust 07.01.08, 21:58 Zmierz w taki sposób, aby wyszła Ci jak największa wartość. Czyli w podnoszącym i niespłaszczającym staniku. Z podciągniętymi ramiączkami! Odpowiedz Link
kontrreformacja 76/97 08.01.08, 02:56 Witam, Jestem pierwszy raz na forum i chyba zanosi się na stanikową rewolucję. Do tej pory nosiłam 80 B. Przymierzałam też kiedyś 75 C i robiły mi się poduszki pod pachami i uznałam, że nie tędy droga. Jaki stanik wypróbować? Jestem z Warszawy. Bardzo lubię prostą bieliznę (bez koronek, haftów, poduszek) - będę wdzięczna też za przykładowe nazwy firm. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - kontrreformacja 08.01.08, 06:29 Witaj :) Zapomnij o 80tkach! Sama chyba przyznasz, że stanik o obwodzie 80 nie ma absolutnie żadnego prawa dobrze trzymać biust osoby z obwodem 76, prawda? Co więcej, staniki 75 też sobie odpuść. Czeka Cię przerzucenie się - w zależności od tego, jak ciasno się zmierzyłaś - na 70tki lub 65tki. 75C jest stanikiem szytym na osobę, która w biuście ma 92 cm, nic więc dziwnego, że część biustu nie zmieściła się w miseczkach i wylądowała pod pachami. Jeśli już 75tka (co jest złym pomysłem), to 75F w polskich rozmiarach, albo 75DD/75E (34DD/34E) w brytyjskiej rozmiarówce, w zależności od wielkości miseczki (jesteś na granicy rozmiaru). Jak wspomniałam - lepsze na Ciebie będą staniki z obwodem 70 (ang. 32) lub 65 (ang. 30). Odpowiednio przeliczając miseczki, da to 70F/70FF (32F/32FF) lub 65G/65GG (30G/30GG). W takich rozmiarach możesz kupić przykładowo takie staniki (różne, kolorowe, lekko usztywniane, z koronkami też, ale i te gładkie): www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=f&numitems=20&sort=price_asc - to było 32F (70F), a poniżej 30G (65G): www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=g&numitems=20&sort=price_asc Myślę, że masz spore szanse przejść jednak na staniki z dodatkami ;) Poduszki noszone na co dzień masakrują biust, większość tutaj też woli staniki, które widzisz - prawie wszystkie są miękkie i tylko na fiszbinie. Taki typ znakomicie modeluje i trzyma biust. Do przymiarek świetnie nadają się sklepy Chatte w Promenadzie czy Buduar w Złotych Tarasach, gdzie są niektóre modele Panache i Freya, jest też sklep PeachField, w którym można umówić się z właścicielką, która pomoże dobrać rozmiar. Oczywiście jest też Avocado na Brackiej (pl Trzech Krzyży), ale tam - obawiam się - z gładkich staników to tylko Coco, który nie wiem, jak na Tobie będzie leżał. No, ale zawsze możesz spróbować :D Przy czym rozmiarówkę Avocado sobie przelicz, bo to nie to samo, co brytyjska, i trzeba by mierzyć albo okolice 70F-G, albo 65H-J Pamiętaj o tym, że biust trzeba do miseczek *każdorazowo*, nakładając stanik, wygarniać spod pach, a każda fiszbina ma z tyłu celować w środek pachy, z przodu opierać się na mostku (albo przynajmniej prawie go dotykać w modelach Avocado), a poza tym ma obejmować gładko całą pierś. Odpowiedz Link
meg-aan 75/85 08.01.08, 11:52 Do tej pory nosiłam 70B lub 75 A...w zależności od firmy. Jakich staników powinnam szukać? 70C? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/85 - meg-aan 08.01.08, 14:05 Tak, jak najbardziej 70C. A w modelach z małymi miseczkami lepsze będzie 70D. Z rozciągliwców jeszcze lepsze pewnie byłyby 65DD/65E. Odpowiedz Link
kontrreformacja Re: 76/97 - kontrreformacja 09.01.08, 00:25 Wielkie dzięki! Byłam dziś w kilku sklepach. Mierzyłam 70 F i wygląda na to, że to mój rozmiar. Mierzyłam też miskę E - za ciasna. 65 G nie było. Moje ascetyczne upodobania musiałam jednak odłozyć na bok, bo w tym rozmiarze były tylko koronki i hafty. Wrażenia wizualne - wow! Wyglądam lepiej, szczuplej, biust uniesiony, nie mogę się garbić. Inna jakość. Czuję się trochę tak, jakbym pierwszy raz w życiu przymierzyła stanik, te poprzednie to były jakieś osłony na biust. Inna sprawa, że nie jest mi w nim wygodnie. Mam wrażenie jakiegoś takiego ogólnego ściśnięcia i uwierania i nie wiem, czy to kwestia wciąż źle dobranego stanika (samanta model ariadna 70F). A może to kwestia przyzwyczajenia do miękkich flakowatych staników. Kolejna sprawa: prawa pierś jest mniejsza. W tym nowym staniku to widać. W misce jest trochę luzu. Co z tym zrobić? Kupić jakąś wkładkę? Trochę jeszcze nie mogę w to wszystko uwaierzyć. Ja??? Miska F??? Pierwszy raz w zyciu widziałam stanik z miską F. Nigdy wcześniej na tych wieszczkach w sklepach z bielizną nic takiego nie widziałam. Myślałam, że normalny biust kończy się na D, a reszta to jakieś "dwa berety i gumka". Nie do wiary! Jeszcze raz dziękuję ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - kontrreformacja 09.01.08, 00:42 A nie jest na Ciebie ta miseczka za mała? Czy jak wygarniesz wszystko spod pachy i ułożysz fiszbin tak, żeby celował w środek pachy - czy reszta fiszbinu obejmuje pierś, a drugi koniec fiszbinu opiera się na mostku? Czy górą wtedy nic nie bułkuje? Odpowiedz Link
nitka111 81/108 08.01.08, 12:01 jak w tytule, generalnie kupuję na 75 ,ale problem mam z wielkością miseczki. Ostatnio kupiłam 75H Gaia Severine i jestem zadowolona. Ale po pierwsze nowincjuszka ze mnie, a po drugie brak kasy na kupowanie, jestem zdana na najtańsze firmy, a i tak kupno jednego to dla mnie duży wydatek. Poradźcie. Odpowiedz Link
maheda Re: 81/108 - nitka111 08.01.08, 14:26 Wiesz co, ja jestem zdania, że biednego na tanie rzeczy nie stać. Nie wiem co prawda, jak jest z jakością staników firmy Gaia, ale mogę coś powiedzieć o Freya. Mam jeden stanik (Millie) z tej firmy od marca, noszony był praktycznie codziennie, prany w pralce, no po prostu testy bardzo ciężkie. Owszem, widać pewien stopień znoszenia na wewnętrznej części miseczek, ale stanik jest BARDZO OK. Uważam, że warto jest wydać (wyprzedaże!) tych jakieś 100 zł, żeby mieć dobry stanik. Kupiłam sobie niedawno jeszcze dwa, i mam nadzieję, że te dwa mi posłużą równie długo. Niesamowita jakość materiału! Wydając zatem na dwa staniki jakieś Panache czy Freya pewną kwotę, masz staniki, które możesz nosić spokojnie przez dwa lata. Nie jest to chyba tak wiele... Odpowiedz Link
nitka111 Re: 81/108 - nitka111 08.01.08, 17:01 z pewnością masz rację, ale jakiego rozmiaru szukać. Odpowiedz Link
maheda Re: 81/108 - nitka111 08.01.08, 17:10 Ach, jasne, przepraszam. Najlepiej celować w brytyjczyki rozmiar 75G, a później, po migracji biustu, w 75GG. Po "brytyjsku" 34G albo 34GG. :) Odpowiedz Link
nitka111 Re: 81/108 - nitka111 08.01.08, 18:36 dzięki :), właśnie odkryłam że będę miała super okazję, moja koleżanka, będzie w Polsce parę dni z wizytą, a mieszka na wyspach,więc obiecała, że przywiezie kilka sztuk, a potem odda co nie będzie pasować :DDD Odpowiedz Link
ganbaja Re: 81/108 - nitka111 08.01.08, 19:22 A w rozciągliwcach w 70 czyli brytyjskie 32 zwiększając oczywiście miseczkę :-) Mam 82/107 i noszę 32G Freya lub 75H Melissy. Odpowiedz Link
hexe131 82/113 08.01.08, 13:43 Witam obmierzyłam sie i pod biustem mam 82 cm a w biuscie 113-115 -zalezy jak sie zmierze (czy scisne metr czy nie). Nosze stanik 90DD :/ a czasami jak jest duuzo zaduzy obwod a miseczka dobra to skracam obwod. Biust mi urosł ostatnio - w ciaży i przez karmienie (i troche sie przytyło:/). Ciagle karmie piersia 2 miesiaczną córeczke. Jaki powinnam nosic rozmiar? P.S. obejrzalam zdjecia z watku "Zdjecie prawde Ci powie" i mój biust wyglada jak na pierwszym zdjeciu :( bede wdzieczna za porade by wygladał jak na drugim Odpowiedz Link
maheda Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 14:30 Żadnego ściskania się w biuście!!! Aż tak, to może nie wyglądać, masz jednak i większy obwód pod biustem, i w biuście :) Ale spokojnie. Proponuję staniki z obwodem 75 pod biustem, w związku z tym może brytyjczyki? Proponuję zaczęcie mierzenia od staników brytyjskich w moim własnym rozmiarze 75HH (34HH). Co prawda mam więcej w biuście, bo 120 cm, ale Ty jeszcze karmisz, więc biust masz jednak ode mnie obfitszy proporcjonalnie, możliwe więcj, że i 75J (34J) nie byłoby od rzeczy. Obawiam się, że na Melissę się tego nie przeliczy :( Pozostaje Ci więc raczej kupno normalnego stanika i przerobienie go na "karmnik". Odpowiedz Link
hexe131 Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 14:47 Dziękuję za odpowiedz :) czyli będę szukać 75hh lub 75J :) w sumie to nie używam już staników do karmienia bo w nim to już zupełnie mi ta pierś wisiała - wcale mi nie podtrzymywał biusty wiec przerzuciłam się na "normalne" i wyciągam pierś z góry. Mam nadzieje ze piersi będę miała ładniejsze jak pozmieniam staniki na odpowiednie rozmiary :) P.S. Moze i gluie pytanie ale co to są "brytyjczyki"? to skąd jest stanik czy to jakiś model?? niestety nie orientuje sie :( Odpowiedz Link
maheda Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 15:00 Owszem, to są staniki produkowane przez firmy brytyjskie :) Freya, Panache, Fantasie, Fauve, Miss Mandalay, i tak dalej. Ja kupuję albo w krakowskim sklepie Intimo (Wysłouchów 3/1, ale mają swoją stronę intimo4you.com/ ), albo w Bravissimo: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=hh&numitems=20 Powyżej w Bravissimo masz wszystkie staniki, które teraz tam są w rozmiarze 34HH, czyli 75HH. Z jakiego jesteś miasta? Odpowiedz Link
hexe131 Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 15:23 :) jestem z Zabrza i tu jakoś biednie ze sklepami z bielizną:/ patrzę właśnie że w Silesi w Katowicach jest "Gorseteria" www.gorseteria.pl/k_maxi.php i niby są staniki maxi... Musze zacząć rozglądać się za takimi sklepami a póki co pozmniejszam sobie te staniki co mam w obwodzie bo miseczki to prawie są dobre (wiadomo prawie robi różnice ;)) Dzięki za wytłumaczenie i za linki J Odpowiedz Link
maheda Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 15:26 Nie, nie i jeszcze raz NIE. W Gorseterii naszego ( :-) ) rozmiaru nie ma. Spróbuj za to przejechać się do Katowic, tam w pasażu hotelu Monopol jest sklep z bielizną, w której jest Freya, z miseczkami jak najbardziej do J. Przygotuj się psychicznie i nie tylko, bo te staniki kosztują w naziemnych prawie 200 zł. Ale naprawdę - WARTO. Odpowiedz Link
suziliu Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 16:16 Jesli chciałabys spróbowac z netu to jest dost. na wyprzedazy Panache brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Panache%20Harmony%20Petrol Odpowiedz Link
maheda Re: 82/115 - hexe131 08.01.08, 17:06 Och nie! Tylko nie Harmony! Ono ma fatalne miseczki, nie nadające się do noszenia W OGÓLE. Przynajmniej w miseczkach HH i wyżej. Pewnie dlatego jest w wyprzedaży w tych miseczkach. Odpowiedz Link
magdek2 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklepach 08.01.08, 15:08 no cóż, marnie to wygląda, przymierzyłam kilka sztuk w rozmiarze 75 E lub F, wszystko do bani, zmierzyłam (z tych które zapamiętałam): Chantelle hedona porazka kompletna, nie dość że czułam się jak pancernik jakiś to zrobiły mi się takie dwie wieże z przodu, drugi model chantelle też porażka, triumph amourette ale E z którego wszystko wypłynęło tam gdzie dawało radę... w tych sklepach gdzie byłam w ogóle triumpha F nie było... jakiś biustonosz Passionata, o ile nie przekręciłam nazwy, 75F, zapiełam się itd ale górą z misek wszystko wypływało, za to fiszbiny nie uwierały i wchodziły daleko, tzn do połowy pachy, gdyby miseczka była większa to kto wie... oczywiście będę szukac dalej ale sama nie wiem czego, na razie to myslę gdzie jeszcze się wybrać w mojej kochanej Łodzi... Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 15:23 No to wygląda, ze powinnaś jednak celować w 75FF z brytyjczyków, skoro 75E czy 75F w zwykłych rozmiarówkach są o tyle za małe. Ale wg polskiej rozmiarówki to już się robią okolice 75H. Jedź do Warszawy - nie masz daleko - albo kup przez net :) Odpowiedz Link
magdek2 Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:28 dzięki za radę, na razie poprzymierzałam następne 75F, przy takim obwodzie miski za małe na pewno, już zaczynam wątpić w ten obwód 75, przydałoby mi się coś w miarę rozciągliwego albo coś pomiędzy 75 a 80... a czegos takiego nie ma.... i czy te brytyjczyki w rozmiarze F też wyglądają jak pancerniki ? zapinane na trzy haftki z tyłu i mega masywne...? Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:31 Ale przymierzałaś _polskie_ 75F, a ja pisałam, że z polskich, to trzeba mierzyć 75H... Brytyjczyki w 75FF często zapinane są na dwie haftki, a czy są pancerne, sama oceń. Tutaj masz przykładowe staniki dostępne w tym momencie w brytyjskim 75FF (34FF): www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff&numitems=20&sort=price_asc Te z nich, które dostępne są w kilku kolorach, mają pod zdjęciem prostokąciki z dostępnymi kolorami. Odpowiedz Link
magdek2 Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:37 mierzyłam triumpha i gorsenię, triumph w tym rozmiarze to tragedia jak dla mnie :) Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:40 No oczywiście. Bo ma rozmiarówkę polską, p.t. co 2 cm kolejna miseczka. Poza tym nie ma rozmiaru DD, tylko leci mu miseczka D, E, F... A w brytyjczykach nie dość, że miseczki "lecą" co cal, czyli zmieniają się co 2,5 cm w obwodzie, to jeszcze do tego mają podwójne oliterkowanie, i tak mamy D, DD, E, F, FF, G, GG, ... itd. Stąd brytyjskie FF oznacza polskie mniej więcej H, jak nie I. Przymierzyłaś miseczką co najmniej o dwie mniejszą od zalecanej i dziwisz się, że za mała? ;-) Odpowiedz Link
magdek2 Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:45 wniosek jest jeden: muszę znaleźć coś do przymierzenia u siebie albo gdzieś sie wybrać Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:47 Przejedź się do Wawy, albo jeszcze lepiej zamów przez net - z Intimo4You i Peachfield mogłabyś sobie coś zamówić przecież. Toż to polska, i jeśli mają na stanie stanik w rozmiarze 34FF (a na pewno mają, bo to przeciętne biusty), to dostaniesz priorytetem w ciągu dwóch dni do przymierzenia. Odpowiedz Link
magdek2 Re: 82/102 - magdek2 wstępne rozpoznanie po sklep 08.01.08, 20:50 no tak zrobię i dam znać jak tam :) Odpowiedz Link
lavendova 84/104 08.01.08, 16:51 Jestem 5 tyg. po porodzie, karmię. Przed ciażą kupowałam staniki 75C, później urosłam do 80,85D, ale teraz mam jeszcze większe piersi i niestety we wszystkich stanikach, które mam nie wyglądam za ciekawie. Chyba mam za ciężkie piersi do tych modeli, które posiadam. Odpowiedz Link
lavendova Re: 84/104 08.01.08, 17:20 I jeszcze coś, nie wiem, czy to ma znaczenie, ale żebra, które leżą poniżej stanika mam wystające i na nich dziwne wałki tłuszczu. Przez to wygląda jakbym miała zapadnięte boki. Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - lavendova 08.01.08, 17:42 Żadne 85tki i raczej nie 80tki. Masz teraz ciężkie piersi i potrzebujesz stanika, który dobrze Ci złapie biust w obwodzie, nie zwalając ciężaru na ramiączka. Nie wiem, jak bardzo ciasno mierzyłaś się pod biustem - czy tak, że nie ścisnęłabyś miary juz żadnym żywym sposobem ciaśniej, czy tak, że jednak coś jeszcze dałoby się ścisnąć, niemniej jednak mi - z podobnym do Twojego obwodem pod biustem - najlepiej trzymają biust 75tki. Więc i Tobie radzę, żebyś spróbowała od brytyjskiego 75G (34G), które w Melissie (polska firma) odpowiada rozmiarowi albo 75H, albo 75J, zależnie od modelu. Melissa ma sklep tutaj: www.melissa.com.pl Odpowiedz Link
xantypa4 75/97 08.01.08, 17:40 75 scisle pod biustem, 97 w staniku (sporo za malym) bez stanika 103.Prosze o pomoc Odpowiedz Link
maheda Re: 75/103 - xantypa4 08.01.08, 17:51 Jeśli mierzyłaś ściśle na zasadzie "tak, że ściślej to już żebra przeszkadzają i się nie da", celuj w obwody 70 (bryt. 32). Ale jeśli dałoby się jeszcze trochę ścisnąć, celuj raczej w obwody 65 (bryt. 30). Co do miseczek - celowałabym w 70GG (34GG) oraz 65HH (30HH). Zaznaczam jednak od razu, że takich staników w sklepach naziemnych nie dostaniesz, za wyjątkiem kilku miast w Polsce (sprawdź wątek o sklepach stacjonarnych). Tutaj na szybko: Kraków -Intimo na Wysłouchów 3/1; Poznań - Avocado na Piekarach, ale nie mają 60 ani 65, o ile wiem; Warszawa - Avocado na Brackiej 1, przy pl. Trzech Krzyży, Chatte w Promenadzie, Buduar w Złotych Tarasach; Katowice - pasaż w hotelu Monopol. Większość z nas kupuje w necie, duża część ze sklepów brytyjskich, sporo na e-bayu, ale dopiero po ustaleniu swojego rozmiaru. Odpowiedz Link
maith Pytanie Xantypy4 - 75/97-103 08.01.08, 17:49 "75 pod biustem,scisle, 97 w staniku i tutaj uwaga: stanik jest za maly, srodek (rowek) miedzymiseczkami nie przylega do ciala a piersi wprost mam wepchane do srodka. Bez stanika 103cm:( Prosze o pomoc!" Odpowiedz Link
maith Re: Pytanie Xantypy4 - 75/97-103 08.01.08, 17:55 W tej sytuacji należy przyjąć, że stanik, w którym wychodzi Ci 97 cm spłaszcza Ci piersi i bardziej wiarygodny jest wynik 103 cm. Dla 75/103 najbardziej prawdopodobny jest rozmiar 65H. Ponieważ miarka się nie rozciąga, a obwód stanika owszem i to wyraźnie, to przy 75 cm Twojego obwodu zwykle właściwy jest obwód stanika 65. Ostatecznie możesz wypróbować obwód 70, ale to już tylko w skrajnych ściśliwcach. I teraz, jak to będzie wyglądało w poszczególnych rozmiarówkach. W brytyjskiej na najbardziej pasuje do Ciebie 65H (30H). W polskiej natomiast powinno Ci pasować, w zależności od modelu 65K albo 65L (Melissa) albo może 65J (w większych miseczkowo modelach Melissy i Avocado). I pamiętaj: -że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru, -że kupując w sklepach internetowych masz prawo odesłania towaru (musisz się tylko trzymać terminów, nie zrywać metek i ostrożnie mierzyć) Odpowiedz Link
maheda Re: Pytanie Xantypy4 - 75/97-103 08.01.08, 17:58 No i co dziewczyna ma teraz zrobić z dwiema odpowiedziami? :-)))))))))))))) Szczęście, że są zbieżne ;) Jednak celowałabym w większe miseczki, ze względu na to, że karmiącym kobietom miseczki wychodzą często większe, niż tabela przewiduje. Odpowiedz Link