wiedzma30 04.02.08, 17:03 Napisalam do nich znow - i znow automat! Mieli ponoc zaczac dzialac od lutego. 50L zdazyli sciagnac z karty, a przesylki jak nie bylo, tak nie ma! Wsciekla jestem okrrrutnie!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bathilda Re: Jestem wsciekla! UpLifted - oszustwo? 04.02.08, 17:12 Ja Cię Wiedźma nie chcę martwić, ale jeśli oni ogłosili upadłość i czekają że ktoś się zlituje i ich przejmie to może się okazać że będziesz te 50 funtów dochodzić od syndyka. Odpowiedz Link
marisella Re: Jestem wsciekla! UpLifted - oszustwo? 04.02.08, 23:08 Nie załamujcie mnie... Pod koniec grudnia się pospieszyłam i odesłałam im staniki za 600 zł :-( I nic, milczą :-( Ładny początek biuściastych zakupów w UK... Zdołowana - mari. Odpowiedz Link
edytaf5 Re: Jestem wsciekla! UpLifted - oszustwo? 04.02.08, 23:42 A ja dziekuje wszystkim z LB, ktorzy pisali, zebym sprzedala na allegro. W sumie zrobilam to glownie dlatego, ze koszt stanika byl niski i nie oplacalo mi sie odsylac. Ale jak pomysle, ze odeslalabym i jeszcze stracila to tez by mnie cos wzielo... Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Jestem wsciekla! UpLifted - oszustwo? 05.02.08, 01:49 Ja odeslalam w pierwszej polowie grudnia - nie zdazyli mi juz zwrocic pieniedzy... Odpowiedz Link
zazulla moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 07:23 Trzeba juz dzialac, bo federacja ma duzo zgloszen i pewnie trzeba poczekac. Mail kontaktowy: www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=342 Oddzialy: www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=314 Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 08:01 Dzieki. Nie mieszkam w PL. Odpowiedz Link
dadaczka Re: moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 11:39 wiedzma, to trzeba poszukać czegoś w GB. Nie znam tamtejszych instytucji, ale wrzuć w googla "consumers' protection" i inne tym podobne, może coś się znajdzie. Mam wrażenie, że w brytyskim systemie tego typu instytucje powinny działać sprawniej. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 12:47 Może tutaj: www.consumerdirect.gov.uk/ Odpowiedz Link
bathilda Re: moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 12:57 W końcu kanada to była prowincja, więc powinni się poczuwać do tego żeby Ci pomóc :) Odpowiedz Link
veev Re: moze skontaktujcie z Federacja Konsumentow? 05.02.08, 14:22 Też myślę, że to dobry pomysł; z tego co wiem, brytyjskie urzędy reagują bardzo sprawnie. Powinni przynajmniej poradzić, do kogo się zwrócić dalej. v. Odpowiedz Link
wiedzma30 Pisze i skarze 21.02.08, 16:54 Napisalam do UK European Consumer Centre. Odpislai, ze pomimo iz firma znajduje sie na terytorium UK nie moga sie zajac sprawa, poniewaz ja mieszkam w Kanadzie... Moze ktoras z dziewczyn z Polski, ktora nie dostala przesylki z UpLifted, moglaby do nich napisac? Wlasnie napisalam do Consumer Direct. Zobaczymy co odpisza. Odpowiedz Link
alexxx Re: Pisze i skarze 22.02.08, 23:52 napisz albo zadzwon tutaj: www.tradingstandards.gov.uk/index.cfm tel. 08454 04 05 06. Podobno dzialaja sprawnie:) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Pisze i skarze 23.02.08, 00:50 Tam jest odsylacz : "For information on your consumer rights in Europe and for assistance in your cross-border dispute please visit the UK European Consumer Centre, where you will find advice, information and full contact details for the centre. UK ECC will help you feel confident when shopping in another country as you do at home." I tam wlasnie napisalam - a co dalej - jest w moim wpisie "chwile" wyzej... Odpowiedz Link
marla30 Re: Pisze i skarze 23.02.08, 12:57 Tu jest polska strona ECK, jeśli któraś z Was zechce napisać: www.konsument.gov.pl/pl/polski_konsument/ Odpowiedz Link
marisella Dostałam zwrot z PP, więc może i Wy dostaniecie 17.06.08, 13:11 W grudniu uplifted szybko zrealizował moje zamówienie, ale za zwroty kasy nie dostałam (a zdążyłam nadać je przed ostrzegawczymi sygnałami z forum :-() Pogodziłam się w pewnym momencie ze sporą stratą, szczególnie że wszelkie federacje konsumentów i inne organizacje miały mnie w ***. Złożyłam więc na poczcie reklamację, bo chciałam chociaż mieć pewność, że przesyłka została odebrana lub nie, a miałam też nadzieję, że przesyłka zaginęła (paranoja ;-)) i odzyskam choć niewielką część kasy (swoją drogą - pamięajcie gdy będziecie odsyłać bieliznę, że odszkodowanie za zagubioną przesyłkę zagraniczną to tylko ok. 110 zł) Reklamacja przesyłki zagranicznej trwa do 3 miesięcy (choć realnie ok. 6 miesięcy) i pod koniec tego terminu zadzwoniłam na pocztę - dowiedziałam się, że nie mają jeszcze odpowiedzi od poczty brytyjskiej, ale jeśli nie dostaną jej do końca tego trzymiesięcznego terminu to uznają przesyłkę za zaginioną i zwrócą kasę. A właśnie przed chwilą listonosz przyniósł moją paczkę ze zwracaną bielizną (na kwicie reklamacyjnym zaznaczyłam, że w razie odnalezienia przesyłki chcę, aby odesłano ją do mnie), więc pomimo marnego biustonastroju, któremy niedawno dawałam wyraz w rozpaczliwym wątku i który nadal do końca mnie nie opuścił, trochę mi się micha roześmiała, bo może choć część staników uda się odsprzedać i nie będę aż tak na minusie :-) W kazdym razie - jeśli któraś z Was odsyłała do uplifted jakieś rzeczy a nie składała reklamacji - niech to zrobi, jest szansa, że nie tylko ja odzyskam moją bieliznę :-) Buziaki, mari. Odpowiedz Link
kociatko_biusciaste A dlaczego? 17.06.08, 13:29 Dlaczego tylko 110 zł? Przecież zwracaja max 50-krotność opłaty za polecony, a opłata za traktowanie przesyłki jako polecona w przypadku zagranicznych wynosi 5,30. Tutaj cennik: www.cennik.poczta.lublin.pl/index.php?ramka=krajowe/formularze/k_paczka.php To wychodzi ponad 250 zł. Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle. Odpowiedz Link
marisella Re: A dlaczego? 17.06.08, 14:00 Nie, zwracają 50krotność opłaty za polecony plus koszty wysyłki w przypadku przesyłek krajowych (to wychodzi jakieś 120 zł). Często wysyłam swoją biżuterię i ona nieraz ginie - więc coś o tym niestety wiem :-( A dziś (ze stertą niedostarczonych przez strajk faktur) dostałam też decyzję w sprawie reklamacji listu poleconego do Francji (wysyłany w grudniu, więc tempo działania zabójcze), jestem więc na bieżąco i mogę Ci zacytować dokładnie co zwracają w razie zagubienia przesyłki zagranicznej: "(...)W przypadku zaginięcia przesyłki poleconej nadawcy przysługuje odszkodowanie w kwocie 30 SDR oraz zwrot uiszczonych opłat, w wyjątkiem opłaty za polecenie." i wcześniej: "Wobec powyższego przyznaje się maksymalne odszkodowanie w wysokości 105,81 zł (30SDR x 3,5272 zł zgodnie z tabelą kursów NBP Nr 105 z dnia 30.05.2008 r.). Zwraca się również uiszczoną opłatę za nadanie przesyłki, w wyjątkiem opłaty za polecenie, tj. 10,00 zł. Łączna kwota odszkodowania w wysokości 115,81 zł zostanie przesłana przekazem pocztowym za potwierdzeniem odbioru w terminie 14 dni od daty nadania niniejszego pisma." Niestety tak to wygląda :-( m. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: A dlaczego? 17.06.08, 19:58 kociatko_biusciaste napisała: > Co to jest SDR??? SDR to międzynarodowa jednostka walutowa (tzw. specjalne prawa ciągnienia) o charakterze pieniądza bezgotówkowego, emitowana przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy od 1970. SDR są praktyczną realizacją i rozwinięciem projektu pieniądza międzynarodowego - bankoru - autorstwa J.M. Keynesa (1943). Za: kursy-walut.pl/slownik-walutowy/660/SDR/ Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: A dlaczego? 17.06.08, 22:43 a wiecie, że wysyłając paczkę, za ubezpieczenie dopłaca się tylko 1zł za każde 50zł wartości? Właśnie niedawno to odkryłam.. oby w pafach i inpostach było to bardziej klarowne Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Dostałam zwrot z PP, więc może i Wy dostaniec 17.06.08, 19:52 Gratuluje, ze udalo Ci sie cos odzyskac. Ja niestety nie mam takiej mozliwosci - nie mieszkam w PL. Napisalam nawet maila do poczty w UK, ale odpowiedzieli, ze za duzo czasu uplynelo od wyslania przesylki. Zajmuja sie sprawami zaginiec do 30 dni od daty wyslania... Pislam listy do UpLifted, a tam automat odpowiadal, ze rusza z koncem stycznia - czyli to bylo wiecej niz 30 dni... Pisalam do dwoch instytucji zajmujacych sie sprawami konsumentow - w jednej kazali mi czekac, ze jak ktos ich przejmie, to napewno wywiaze sie z zobowiazan, a w drugiej napisali, ze im przykro, ale zajmuja sie jedynie sprawami w Europie... Czyli nici z moich zamowien i z kasy... Odpowiedz Link
marisella Re: Dostałam zwrot z PP, więc może i Wy dostaniec 17.06.08, 20:12 wiedzmo30, bardzo mi przykro... ja już w zasadzie straciłam nadzieję, bo mnie też żadne insytucje nie chciały pomóc. I też za każdym razem jak do uplifted pisałam dostawałam automatyczne odpowiedzi, że w styczniu tra ta ta ta :-( Uratowało mnie chyba wolne działanie PP - najwyraźniej paczka dotarła, jak już nikt nie odbierał przesyłek. A Ty odsyłałaś im jakieś rzeczy, prawda? A próbowałaś złożyć reklamację na poczcie kanadyjskiej? Bo to oni powinni próbować udowodnić, że paczka dotarła, a jeśli została zgubiona, to wypłacić odszkodowanie... m. Odpowiedz Link