Dodaj do ulubionych

Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE?

11.02.08, 15:11
Jak odróżnić obwód ciasny, prawidłowy, od ZBYT ciasnego?
Jak bardzo schodzić w dół z obwodem?

Ja przy moich 78-79 cm obwodu pod biustem doszłam do staników 65 i nie wiem -
za ciasne są, czy nie, jak to ocenić?
I czy może próbować 60???
Obserwuj wątek
    • rennya a mierzyłas 60? 11.02.08, 15:15
      bo moze w ten sposób poczujesz
      • a1ma Nie, nie mierzyłam 60 11.02.08, 15:40
        Może spróbuję.

Chodzi o to, że nosiłam dotąd 75 i faktycznie, trochę mi podjeżdżało.
        Sprawdziłam 70 – niby ok., nie podjeżdża do góry, chyba się trzyma. Ale potem
        przymierzyłam jeszcze 65 i … też dobrze :-/

No i teraz nie wiem, jak bardzo ciasny ma być obwód.
        Dotąd nosiłam za luźne i wydawało mi się, że są ok., więc skąd mam wiedzieć, czy
        teraz nie noszę za ciasnych, myśląc, że jest ok.?
        • akubaga Re: Nie, nie mierzyłam 60 11.02.08, 18:00
          tak jak pisały dziewczyny sama poczujesz, kiedy będzie zbyt ciasno
          ja mam 82-83 cm pod biustem i noszę dwie 70-tki (rozciągliwce to są), a mam też
          jedną bardzo scisłą 75-tkę, której nie mogę nosić, bo jest tak ciasna, że aż boli :(
          tak więc wiele zależy od rodzaju biustonosza (rozciągliwy czy nie)
    • mary_lu Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 15:25
      To możesz tylko sama ocenić. Przecież masz już kilka staników i
      wiesz, jaki obwód jest fajny, po nie podjeżdża do góry.

Tym, co jest napisane na metce nie należy się szczególnie
      przejmować, miałam już na sobie 70-tki za luźne o minimum 10cm i 75-
      tki, które zapinałam z trudem...
    • kasica_k Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 15:29
      Za ciasny jest ten, który boli, uwiera, utrudnia oddychanie.

Dobry jest ten, w którym nie czujesz dyskomfortu (co nie znaczy, że nie czujesz
      go w ogóle na ciele). Dobry jest ten, który podtrzymuje biust i nie jedzie do
      góry na plecach.

Dokłada ocena należy do Ciebie, bo to indywidualna sprawa. Ja z 80 pod biustem
      noszę 75 i w większości modeli nie wyobrażam sobie ciaśniejszego obwodu. Ale to
      ja. Są osoby noszące przy moich wymiarach 70tki.
    • bathilda Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 15:50
      Też miałam ten dylemat - przy 71 pod biustem dziewczyny radziły 60-tki. No to
      zamówiłam Fiestę, Portię i Tango II w obwodzie 60. W żadne się nie zapięłam. Dla
      mnie to dowód, że 65 to dobry obwód :).
      • kruszynka301 Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 17:13
        mam to samo - przy obwodzie 70-71 biustonosz 65 jest dla mnie idealny (dobrze trzyma, a po dłuższym noszeniu są ślady na ciele), nie wyobrażam sobie obwodu 60. Stąd bardzo jestem zdziwiona, że niektóre dziewczyny chwalą sobie obwód biustonosza kilkanaście cm mniejszy niż obwód pod biustem - może to kwestia techniki pomiarów???
        • turzyca Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 17:20
          Nie. Kwestia osobnicza. Szlag mi juz tasme do mierzenia dwa razy trafil, wiec
          chyba mierze sie dosc ciasno?
          Jak sie zasiedze to robi mi sie 78 cm jak obszyl, po kilku dniach cwiczen na
          miesnie brzucha obwod sobie powolutku zjezdza nawet do 73 cm. Czyli co najmniej
          5 cm mozna uszczknac bez zadnej szkody. A to co zostaje tez nie jest specjalnie
          kosciste (ale tlusciutkie tez nie.) Nosze 65 i jest mi wygodnie. Mysle nad 60 z
          przedluzka na poczatku w przypadku totalnych rozciagliwcow jak Arabella - jak
          nowy stanik w rozmiarze 60 rozciaga sie do 78 cm to chyba powinno byc dobrze?

PS. W panache'ach 65 tez sie zapinalam bez problemu
          • kruszynka301 Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 17:27
            turzyca napisała:

> Jak sie zasiedze to robi mi sie 78 cm jak obszyl, po kilku dniach cwiczen na
            > miesnie brzucha obwod sobie powolutku zjezdza nawet do 73 cm.

Ja mam stale te 70-71 cm, niezależnie od stanu (nawet w ciąży mi obwód nie drgnął;). To faktycznie kwestia osobnicza. Tylko jak to nazwać? Elastyczność obwodu chyba;))).
            • the_mariska Re: Kiedy CIASNE jest ZA CIASNE? 11.02.08, 17:54
              Moim zdaniem to chyba zależy od rozstawienia żeber (a może też ich
              umięśnienia?). Ja mam chyba dośćszerokie, do tego przez parę lat ćwiczyłam wokal
              operowy, więc mięśnie międzyżebrowe mam troszkę rozruszane ;) Może właśnie
              dlatego obwód pod biustem mi nie spada, pomimo też że w biuście mi rośnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka