antares504
13.02.25, 16:18
Ten temat trochę śliski na to Forum, gdyż ~oszo-lom-z-rm został przez to zbanowany. Jednak co do ostatnich ataków w Niemczech to tragedii nie widzę, gdyż w Islamie Allah nazywany jest największym zwodzicielem, z czego dumny był zarówno Mahomet jak i dumni są inni Muzułmanie. Mam tylko nadzieję, że dzisiejszy zamachowiec w Monachium jechał elektrykiem i nie emitował CO2, bo to by była dopiero prawdziwa tragedia. Ale wracam do tematu... gdyż dla mnie religia jest złem, jest źródłem przemocy co widać np. po zbrodniach Kościoła, do tego jeżeli obedrzeć wszystkie religie z ludzkiej interpretacji, to wydają się pochodzić z jednego źródła. Oczywiście potem każda ulega przekształceniu w oparciu o błędy ludzkiej interpretacji, jak i często skłonności do wykorzystywania jej do własnych agresywnych celów. OK, ktoś mi powie, że religie funkcjonują tak a nie inaczej, ponieważ to człowiek ze swej natury jest agresywny i dąży do zajęcia jak najwyższej pozycji w grupie i tak jak u zwierząt, jego zachowaniem kieruje tylko agresja i sexualność. No to wyrzućmy z życia tą religię, przecież ona nie istnieje gdzieś w platońskim świecie, zdaniem Freuda takie coś powinno się wypieprzyć z życia, z ludzkiego mózgu. I tutaj nie mam na myśli tylko Islamu, gdyż polski Kościół ostatnią interwencję polskiego kontyngentu wojskowego w Afganistanie nazywał realizacją chrześcijańskiej idei wojny sprawiedliwej !!!. Proszę mi wierzyć, ale np. dwa tygrysy zamknięte w ciasnym pomieszczeniu nie zagryzą się, ale ustalą pomiędzy sobą hierarchię. Dlaczego więc my stworzeni na podobieństwo Boga i masturbujący się Biblią lub Koranem tak żyć nie umiemy pomimo wysokiej świadomości ???. Ja twierdzę, że to religia generuje w naszym mózgu jakieś neurony które wywołują naszą agresję. Nawet na tym katolickim Forum widzę często agresję wirtualną. Kochani... tylko bez religii świat może być lepszy, inaczej lada moment będzie trzeba przyjmować tabletki żeby wypierać z umysłu otaczającą rzeczywistość.