Dodaj do ulubionych

Wymiary a rozmiar

12.03.08, 19:01
Zainspirowały mnie zdjęcia Martulki w Antoninie w galerii. Martulka
ma wymiary 68,6.97 i nosi 30G. Szarsz napisała, że przy takich
samych nosi 30H. Ja mam 69-70/98 (w Pollyannie wyszlo 100) i nosze
30HH. Roznice w rozmiarach niemal żadne, różnie mi wychodzi przy
różnych mierzeniach. Taka sama różnica obwodów, a rozmiary od G do
HH? Moje zdjecia sa w galerii, więc możecie ocenićdopasowanie
stanika, moim zdaniem dobre, bo 30H bułkuje. Skąd takie różnice
rozmairów? Ja też chcę mieć G, masę staników do wyboru, waskie
ramiączka i zapięcia:(
Obserwuj wątek
    • the_mariska Re: Wymiary a rozmiar 12.03.08, 19:16
      Tego się niestety w żaden ze znanych dotychczas sposobów nie da wytłumaczyć
      logicznie. Jeszcze ja się dodam jako brakujące 30GG w twoim spisie, przy tych
      samych wymiarach (67-68/97-99) ;) Na pewno spore znaczenie ma tu szerokość
      pleców, różnica w szerokości pleców pomiędzy biustem a podbiuściem, wysokość
      jego zawieszenia, stopień otłuszczenia pleców, żebra, jędrność biustu...
      Szaleństwo :) A dopóki nie rozpracujemy tych parametrów, wszystkie tabelki i
      kalkulatory będą mieć jedynie charakter orientacyjny.
      • friday133 Re: Wymiary a rozmiar 12.03.08, 22:52
        Dokładnie, ja wg wszelkich znaków na niebie i ziemi oraz wymiarów
        mam 32 F/FF. Wszystko 32 F za duże.
        A inferno FF dobre :) :) :)
        • restless Re: Wymiary a rozmiar 12.03.08, 23:02
          69/90 i 30G,tyle ze ja mam asymetrię minimum jednej miski,a moze dwóch,trudno to
          ocenic

mozliwe ze ta asymertia jest jednym z powodów różnic wymiar/rozmiar,
          u kazdej chyba występuje tylko czasem minimalna i moze byc przeoczona a
          rzeczywisty obwód jest inny od tego przy idealnej symetrii
      • aquira Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 17:10
        Ja też 30GG :)
        Przy 69/99 - jestem tabelkowa ;)
    • a1ma ja też 30GG / H 12.03.08, 23:05
      A wymiary inne ;)
    • greylin Re: Wymiary a rozmiar 12.03.08, 23:08
      ja też się zgłaszam: 70/98-100 i najczęściej mam 30G. Czasem GG.
      Restless może mieć rację: też mam asymetrię (prawa to G, lewa GG ;) ), może tu
      jest przyczyna?
      • the_mariska Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 00:30
        Tyle, że asymetria na chłopski rozum powinna powodować większą miskę niż
        tabelkowo (bo trzeba dopasować miskę do większego cycka, a nie do średniej), a u
        ciebie wychodzi mniejsza... Chociaż w sumie to każdy ma przynajmniej lekko
        asymetryczne piersi, tyle że u mnie ta asymetria objawia się tylko w ten sposób,
        że jedna pierś sterczy pod niebo, a druga już nie ma ochoty.

Wydaje mi się że szarsz może mieć trochę racji z piersiami wąsko lub szeroko
        rozstawionymi, tyle że w moim przypadku znowu się to nie sprawdza: mam piersi
        jak na moje oko dość porządnie rozstawione na boki, a plasuję się równo w
        tabelkowy wymiar. Magia, albo po prostu wyższa fizyka o której jeszcze nie mamy
        pojęcia :)
    • szarsz Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 00:21
      mela1 napisała:
      > rozmairów? Ja też chcę mieć G, masę staników do wyboru, waskie
      > ramiączka i zapięcia:(

I ja też, ja też chcę! Zapięcia to może niekoniecznie, ale całą
      resztę jak najbardziej taaak!

A już tą antoinette to tak chcę, że chyba kupię 30G, 32G i będe
      kombinować jak ją zwęzić. Na koniec i tak się pewnie okaże, że
      niedobra i wcale nie wyglądam jak dziewczyny :(

Wiesz, jeszcze sobie pomyślałam, że może rozstaw piersi ma
      znaczenie. Jak "patrzą" bardziej na boki, to obwód może być większy,
      mimo tego, że piersi mają taką samą objętość, jak te "patrzące"
      bardziej w przód. A te drugie będą miały mniejszy obwód.

• b-eata Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 06:34
        Mam podobne rozmiary (72/3/100) i 65G i wydaje mi się,że to zależy
        od "gęstości" biustu. Im bardziej zwarty, gęsty tym wieksza literka
        im luźniejszy tym literka mnniejsza bo dobrze sie "upcha" w
        mniejszej. Skorygujcie moje myślenie
        • maheda Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 07:09
          Też tak mi się wydaje, B-eatko.
          Ja ze swoim obwodem w biuście powinnam prawie wylatywać poza tabelkę, a
          tymczasem spokojnie noszę miseczkę HH, bo mam bardzo miękki i kompresowalny biust.
          W dobrze dobranych rozmiarowo stanikach mam jakieś sześć centymetrów mniej w
          biuście niż bez nich.
          • martulka_s Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 07:48
            Ja nie wiem jak to jest z tą kompresją, bo ja mam w staniku tyle samo w
            obwodzie, co bez (dzisiaj rano 98) a tak właściwie to ja nie noszę 30G tylko 28H
            ; ))
        • kruszynka301 Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 09:10
          tak, dokładnie - ja mam 69/93 i noszę 65G, a czasami 65GG. Ale faktycznie, mam zwarte i twarde piersi, nic się nie dają upchać;). Nie korzystałam z żadnych tabelek (tzn żadne z nich nie wskazywały dobrze mojego rozmiaru), sama doszłam do tych wielkości.
        • origami_21 Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 09:17
          A ja mam "rzadki" biust i powinien się kompresować. Przy wymiarach
          79/110 noszę 34H i zastanawiam się nad HH. Nie wiem dlaczego tak sie
          dzieje, bo teoria kompresowalności jest logiczna. Ja wogóle jakaś
          mało ściśliwa jestem. Szkoda, bo jakbym mogła się zmieścić w G...
          • slim.fast Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 13:49
            origami_21 napisała:

> A ja mam "rzadki" biust i powinien się kompresować. Przy wymiarach
            > 79/110 noszę 34H i zastanawiam się nad HH. Nie wiem dlaczego tak sie
            > dzieje, bo teoria kompresowalności jest logiczna. Ja wogóle jakaś
            > mało ściśliwa jestem. Szkoda, bo jakbym mogła się zmieścić w G...

O, widzisz, ja właśnie 73/110 teoretycznie w 30J powinnam się mieścić, a taka
            np. Antosia była na mnie o co najmniej 2 numery za mała... Ja mam inną teorię na
            ten temat - jak biust jest miękki, ale dość zwisły (niestety, mój jest), to
            podnosząc go do góry, zbierając w jednym miejscu, należy jednak oczekiwać, że
            będzie go WIĘCEJ OBJĘTOŚCIOWO niż tego zwartego, jędrnego biustu...
        • aadrianka Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 09:17
          Też tak sądzę.
        • slim.fast Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 13:46
          b-eata napisała:

> Mam podobne rozmiary (72/3/100) i 65G i wydaje mi się,że to zależy
          > od "gęstości" biustu. Im bardziej zwarty, gęsty tym wieksza literka
          > im luźniejszy tym literka mnniejsza bo dobrze sie "upcha" w
          > mniejszej. Skorygujcie moje myślenie

U mnie jest odwrotnie - biust luźniejszy, swobodnie sobie i smętnie wisi, a
          literka musi być większa, bo jak się to wszystko podniesie i upcha do miski, to
          zaraz się okazuje, że KAŻDA micha za mała...
    • stasiowamama Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 09:47
      To mnie się też nie zgadza z tą kompresją- przy 71/99 (w staniku) noszę 30HH
      (jedno H ewidentnie bułkuje). Wydaje mi się, że w moim przypadku wynika to
      właśnie z małej jędrności biustu-pierwotnie daje się upchnąć w miseczkach, a
      potem jak poczuje się lepiej zaczyna "kipieć" No i tak naprawdę nie jestem w
      stanie dokładnie zmierzyć obwodu bez bielizny, ale ze względu na rozciągliwość
      skóry jest sporo większy.No i wydaje mi się, że 28 byłoby lepsze, bo 30 zapinam
      na najściślejsze haftki, ale to będą moje następne próby.
      P.S. Czy może od którejś z forumek licytuję tę czarną Phoebe na
      Allegro?
    • baryszka Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 13:43
      Ja mam 78/106-107 i powinnam chyba nosić 32HH w "zwykłomiseczkowcach",bo
      widzę,że 32H ciut małe. A w melissy się nie mieszczę!!! jakaś paranoja,w
      obwodzie 70,który leży na mnie super,nie wbijam się nawet w miskę L,a wg tabelki
      powinnam spokojnie.
      • slim.fast Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 13:51
        baryszka napisała:

> Ja mam 78/106-107 i powinnam chyba nosić 32HH w "zwykłomiseczkowcach",bo
        > widzę,że 32H ciut małe. A w melissy się nie mieszczę!!! jakaś paranoja,w
        > obwodzie 70,który leży na mnie super,nie wbijam się nawet w miskę L,a wg tabelk
        > i
        > powinnam spokojnie.

Ja mam 73/110 i 70L Melissy jest na mnie, jak się okazuje, co najmniej 3-4
        rozmiary za małe :(
        • semele2 Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 17:40
          Nie straszcie mnie, właśnie czekam na przesyłkę z Melissą 70L... Mam kupioną
          jakiś czas temu 75J i miseczka jest przymała, ale minimalnie. Może się zdarzy
          jakiś kompresyjny cud i w to wejdę...
    • sybilla777 Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 15:07
      Też się dopisuję. Mam 69-70/100 i noszę 30H.
    • fioolkaa Re: Wymiary a rozmiar 13.03.08, 18:23
      67/89, a polyanna była dobra 60G
    • irjakrk Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 12:04
      Mam ok. 70 (raz jak się mierzyłam było nawet 69, czasem 71, załóżmy "górną"
      wartość) i ok.97 cm w cycu. Cyc mam młody, na jędrność nie bardzo ;) narzekam, w
      staniku czy bez obwód mam taki sam. Noszę 65G. I to zarówno z Arabelli, jak i
      innych rzeczy.
      Próbowałam Rio szkarłatnego 60 GG i zapnę się pod spodem, ale miażdży mi żebra i
      nie mogę oddychać. Inny rozmiar nie wchodzi w grę na razie.

Inna kwestia, że odchudzam się i jak na razie pod cycem mi odchudzanie + dobre
      staniki dało -4 cm, a w cycu -1 cm (więc nie narzekam na zmniejszenie biustu).

Odetchnęłam z ulgą jak pomierzyłam w intimo cyckonosze, bowiem jednak rozmiar
      większy nie byłby mi na rękę w kwestii ograniczonego spektrum możliwości.

I tak wisi nadal nade mną widmo 60ek :/
      • the_mariska Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 13:13
        to widmo sześćdziesiątek powyżej to jeden chyba z najgorszych postrachów naszych
        forumowiczek, już nieraz się dołowałam z tego powodu :) Zwłaszcza, że ostatnio
        troszkę schudłam i mam teraz pod biustem straszliwe 66 centymetrów, które mi się
        śnią po nocach. (Dzisiaj nawet śniło mi się, że skakałam z tego powodu z radości
        ;) ).

A że sześćdziesiątek za bardzo w tym rozmiarze nie ma, postanowiłam sobie kupić
        jedną czy dwie, takie superdopasowane, a oprócz tego chodzić w 65 z podszytym
        obwodem, żeby się nie rozciągnął. Nie mam pojęcia, jak radzi sobie w życiu na
        przykład charm ;)
    • pierwszalitera Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 13:46
      A ja czytałam, że budowa pleców ma wielkie znaczenie przy wielkości miseczki. Klatka piersiowa nie jest bowiem prostokątem, tylko przypomina raczej literkę V. U niektórych kobiet to zwężenie w stronę talii jest trochę większe i mają wtedy stosunkowo mniej pod biustem niż w samych biuście odliczając piersi. Wyliczając sobie miseczkę wychodzi ona wtedy odrobinę większa, chociaż faktycznie mają mniej biustu. Tak musi być chyba u mnie. Według tabelki powinnam nosić co najmniej 70F (76/94), a większości F po prostu nie wypełniam. U kobiet, u których to zwężenie jest mniejsze może wyjść miseczka mniejsza i przy przymierzaniu bułkuje. To tylko taka teoria i chyba tylko jeden z faktorów, ale dla mnie trochę logiczna.
      • xevvelineczkax Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 13:50
        Ja przy wymiarach 72-73/102 szukam prawidłowego stanika. Kupiłam dwa w rozmiarze
        32G i jeden jest w misce, ale za duży w obwodzie a drugi super w obwodzie ale w
        miskach mały.
        W końcu kupiłam 3 w rozmiarze 30H i jakby miska ciut za duża była
        :/
        Szukam dalej :)
        • pierwszalitera Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 14:02
          Ja posiadam dwa 70E, jeden 70F i jeden taki bardziej ściśliwy i małomiseczkowy 75E, i wszystkie leżą dobrze. Idealnego jeszcze szukam. Dlatego do mierzenia nowego modelu zamawiam wszystkie trzy rozmiary i na wszelki wypadek, do porównania jeszcze 75D. Kto mówił, że będzie łatwo? ;-)
    • lunyxa Re: Wymiary a rozmiar 16.03.08, 18:33
      Moje 3 grosze:)

Porównywałam jakiś czas temu swoje piersi do piersi przyjaciółki. Mamy mniej
      więcej podobny wymiar pod biustem (ja 67cm, ona 71 ale nie mierzone w ścisku
      więc stawiam na 67 też). I teraz ona ma mniej w biuście a ma większe piersi:)
      Mam jakieś 3-4cm więcej od niej a miseczkę o rozmiar mniejszą ha ha. Jak to
      możliwe? Otóż jej piersi zajmują więcej miejsca na klatce piersiowej, stykają
      się ze sobą na mostku - wychodzą z jednego punktu (pomiędzy moimi jest odstęp) i
      sięgają dalej pod pachy niż moje. Są chyba bardziej przyklapnięte na klatce, co
      daje mniejszy obwód. Moje natomiast są "wąskie", wąskofiszbinowe ale za to
      sterczące. Mierzyłyśmy ten sam stanik, to była Arabelka 65G i na mnie trochę
      powiewała, natomiast ona wypełniła miski w całości, a gdyby dobrze wygarnęła
      ciało spod pach pewnie zaczęłyby bułkować. Ma po prostu więcej biustowej tkanki
      w ramach swojego obwodu.
    • wiedzma30 a co ja mam powiedziec... 20.03.08, 15:04
      Jestem poza wszystkimi tabelkami. Smieje sie, ze skoro nietypowa, to we
      wszystkim ;))) Mam 84/104 i co? Wszystkie zakupione przez net staniki odeslalam
      - a bylo ich troche. Probowalam zamawiac rozmiary, ktore pasowalyby na mnie w/g
      tabelek - ZADEN nie psaowal. "Przeabialam" 34 E, F, 32 E, F, FF - i nic - kazdy
      za duzy w miskach i za szeroki w obwodzie. Ostatnio juz nie wytrzymalam,
      obfocilam sie, poslalam do galerii i dziewczyny stwierdzili, ze powinnam
      sprobowac 30FF...

P.S. Przypadkiem wdepnelam do La Senza i kupilam ich 34E - mniejszych obwoadow
      nie mieli... Pozniej troche robotek recznych i mam praaawie to, czego
      potrzebuje. ;)
    • agastrusia Re: Wymiary a rozmiar 20.03.08, 16:05
      Myśle, że istotne jest też to jakie mamy wymiary mierzone swobodnie bez ścisku.
      Ja np na ścisk mam pod 82 ale luźno 85 więc różnica nie jest jakaś znacząca, ale
      jedna z foremek, z którą się porównywałam ściśło ma takie same wymiary jak ja a
      luźno pod ma z 90 kilka cm wiec już różnica spora. Po za tym jędrność biustu i
      kształt też odgrywają znaczną rolę.
      • wiedzma30 Re: Wymiary a rozmiar 20.03.08, 16:17
        Mysle ze znaczenie ma rowniez obwod nad biustem. Podam na wlasnym przykladzie -
        pod mam 84, a nad 100 - czyli ciauuuko klepsydrowate i na odcinku kilku cm
        bardzo sie rozszerza. I ktos, kto ma rowniez 84 pod i np. 90 nad bedzie
        potrzebowac wiekszej miseczki niz ja, bo - jak to dziewczyny okreslily - czesc
        obwodu mojego biustu "idzie w plecy". Czyli moj biust jest mniejszy niz
        dziewczyny z takim samym obwodem pod, ale mniejszym od mojego nad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka