ennanousha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 30.03.08, 23:38 Witajcie, dzis zrobilam generalny remont bielizniany 3/4 biustonoszy poszlo precz..ale do rzeczy pod biustem 80 (szerokie tzw meskie plecy szczupla talia)a w biuscie 85.. Dawno temu przed urodzeniem dziecka nosilam C, wzglednie duze B teraz A :( Pasuja mi produkty Konrada (miseczki blisko piersi) ale jaki dokladnie rozmiar?? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/85 - ennanousha 31.03.08, 00:09 W polskich stanikach szukaj takich z rozciągliwymi obwodami (nie będziesz z tym miała trudności :D ), w rozmiarze 70B, ew. 70C :) W stanikach zagramanicznych, a konkretnie brytyjskich, szukaj też z rozciągliwych 32B-32C, natomiast ze ściśliwych - 34AA/34A. Popatrz na ten stanik, w 32B: intimo4you.com/_,k13/Biustonosz_Jevel,t615.html Jak Ci się podoba? Te staniki z wypełnieniem żelowym są genialne, miałam je w rękach, niesamowite uczucie ;) jakbym miała w dłoni kawałek piersi! :O Odpowiedz Link
ennanousha Re: 80/85 - ennanousha 18.04.08, 23:12 maheda sliczne dzieki..mam jednak watpliowsci co do 70- mialam 1 o tym obwodzie i wpijal sie niestety w cialo..moze dlatego ze to bylo 70 A? jevel b ładny dzieki za namiary pzdr e. Odpowiedz Link
misslondon 71/102:(( 30.03.08, 23:38 Witam. Ja już totalnie zbaraniałam. Jeszcze niedawno kupowałam 75F czasem 75G. a teraz schudłam i to wszędzie tylko nie w biuście:( i z 80 zrobiło się 71 pod biustem ale pozostało 102w. Kupiłam ostatnio Samantową Hanę 75G ( ale jest chyba pojemniejsza i mi sie wydaje, ze to więcej niż G) i musiałam 10 cm zwęzić żeby mnie stanik trzymał:/ Wiec pokładam w was nadzieję i wzywam pomocy :*:* Odpowiedz Link
maheda Re: 71/102 - misslondon 31.03.08, 00:22 No proszę, witamy w gronie brytyjskich około HH ;-) Celuj w brytyjskie staniki o ściśliwym obwodzie w rozmiar 30H (brytyjskie 65H), ewentualnie w brytyjczyki o mniej ściśliwym obwodzie - w 28J (brytyjskie 60J). Ze staników polskiej Melissy - spróbuj okolic 65K (oni mają swoją własną rozmiarówkę, są pod jej względem niepowtarzalni ;) ). Odpowiedz Link
misslondon Re: 71/102 - misslondon 01.04.08, 23:59 Dzięki bardzo za odpowiedź. Jednak muszę przetrawić wiadomość, ze będę nosić stanik w nowym słusznym rozmiarze. To Melissowe K mnie przeraża trochę.. Ale skoro mam nosić około 30HH no to uśmiech i haha:D:D Buziaki:* i Dziękuję, ze jesteście. Odpowiedz Link
katka_1987 70/80 30.03.08, 23:46 Witam! chciałabym pomóc tym razem mojej koleżance w doborze odpowiedniego rozmiaru stanika. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za informację:) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/80 - katka_1987 31.03.08, 00:24 Albo staniki brytyjskie, albo Melissowe. Z brytyjskich okolice 28DD (brytyjskie 60DD), a z Melissy 60D albo 60E, w zależności od fasonu, ale tutaj zaczynałabym od 60D. Przy okazji polecam Lobby Małobiuściastych :) Odpowiedz Link
agafka88 72/100 31.03.08, 04:18 no i stała się rzecz straszna, czyli po 20(!) dniach noszenia dobrego rozmiaru wyrosłam z mojego 65g, które bezczelnie zaczęło bułkować - jeszcze te 20 dni temu miałam 73/96. I teraz mam dylemat - w następnych stanikach celować w 65gg czy 65h? Wg tabelki ze stanikomanii jestem gdzieś pomiędzy. Nie wiem czy mam ryzykować 65gg, jeżeli mam z niego wyrosnąć znowu po 3 tygodniach (co mam nadzieję się nie stanie), czy może wziąć 65h? W ogóle to dzięki temu forum popadłam w pewną paranoję: z jednej stron zaczęłam pod wpływem Waszych rozmiarów zastanawiać się, że chyba jednak mam za mały biust, a z drugiej nie chce, żeby sobie dalej rosnął, bo im dalej tym mniejszy wybór staników. Chyba powinnam się leczyć :) poza tym gdyby człowiek patrzył po ilości wystwianych staników na allegro w danych rozmiarach, to wychodzi na to, że rozmiar idealny to 100d, albo nawet 100b, bo w 65g sa 4 staniki do kupienia, a w tamtych rozmiarach kolejno 48 i 14. pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 72/100 - agafka88 31.03.08, 07:47 Wiesz co, jeśli bułkowanie jest związane z tym, że jesteś właśnie przed okresem, to bierz zdecydowanie 65GG. :) A jeśli 20 dni temu byłaś powiedzmy w połowie cyklu, a teraz jesteś tydzień po pierwszym dniu miesiączki, to celuj w 65H. Nasze biusty też sobie zmieniają wielkość w czasie cyklu. :) Fakt, że stanikologia jest dziwnym nałogiem ;) Ja też uważam, że mój biust mógłby być trochę większy, a ja pod biustem szczuplejsza, ale jak sobie pomyślę o kupowaniu staników 70K, albo i nieistniejących 65KK, to mi przechodzi na to jakoś ochota ;) Odpowiedz Link
ewawuem przyleganie do mostka 31.03.08, 09:28 nie wiem czy to odpowiednie miejsce na to pytanie, najwyżej mnie odeślecie. otóż mam dylemat...czy w staniki całkiem miękkim, bez fiszbin, stanik też powinien przylegać do mostka? Odpowiedz Link
maheda Re: ewawuem - przyleganie do mostka 31.03.08, 09:29 Nie wierzę, że przylega tak ładnie, jak ten z fiszbinami. Ale powinien do tego chyba dążyć, prawda? ;) Odpowiedz Link
ewawuem Re: ewawuem - przyleganie do mostka 31.03.08, 09:41 no właśnie chciałam wiedzieć, czy powinien do tego dążyć. Bo jednak zazwyczaj w tych bezfiszbinowych to się robiwłaściwie jedna duża miseczka zamiast jednej ;P Moje pytanie winiknęło właśnie z niedopasowanego stanika mojej siostry. jak jej mówiłam, że jakby kupiła (lub choć zmierzyła) 70F zamiast 75E to stanik lepiej by leżał, bardziej przylegał do mostka. Ale jak zapytała czy właśnie takie bezfiszbonowe (taki miała na sobie) też powinny przylegać to zdębiałam i nie wiedziałam co odpowiedzieć. Odpowiedz Link
maheda Re: ewawuem - przyleganie do mostka 31.03.08, 11:41 Dlatego też rozmiar należy ustalać na miękkich stanikach z fiszbinami, a nie na zupełnie miękkich, czy na skorupkach Odpowiedz Link
agafka88 Re: 72/100 - agafka88 31.03.08, 13:25 właśnie cały bajer w tym, że właśnie jest ponad tydzień po okresie i to mnie właśnie zmartwiło. Czyli jednak chyba wezmę to 65H. Żal się rozstawać ze stanikami, szczególnie z różową salsą... I zaczynam trzymać kciuki za samą siebie, zebym nie musiała kupować 60tek, bo to by mnie dobiło ;) A tak na prawdę wszystko byłoby ok, gdyby były odpowiednie rozmiary dostępne wszędzie, no nic, może nie teraz, a chociaż za 10 lat ;p Myślę, że za parę lat chirurdzy plastyczni wyczują biznes i będą oferować operacyjne powiększenie obwodu :D Odpowiedz Link
maheda Re: 72/100 - agafka88 31.03.08, 14:03 > Myślę, że za parę lat chirurdzy plastyczni wyczują biznes i będą oferować opera > cyjne powiększenie obwodu :D To było cudne :-) Odpowiedz Link
dziewietnascie 80/100 - gdzie kupic?? 31.03.08, 12:01 Z kalkulatora na stanikomanii wyszlo mi ze jest to rozmiar (polski) 70I, brytyjski: 32 (70) FF. Nawiasem mowiac szok calkowity, bo zwykle kupowalam 80C albo 75D(moj biedny biust:/) Gdzie zabrac sie za kupno takiego stanika??? czy w krakowie sa jakies sklepy, ktore dysponuja takimi rozmarami? czy po prostu polecacie sklepy internetowe. Ktore??? Kochane, ratujcie!:) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - dziewietnascie 31.03.08, 12:23 W Krakowie, to jest cudowny sklepi Intimo4You, na Kurdwanowie, a konkretnie na Wysłouchów 3/1, gdzie pracują świetne bra-fitterki, i gdzie możesz kupić staniki produkcji brytyjskiej, w rozmiarze właśnie około 32FF, ewentualnie 34E. Odpowiedz Link
dziewietnascie Re: 80/100 - dziewietnascie 31.03.08, 13:07 Wow, dzieki:) na pewno tam pojade. a jesli chodzi o sklepy internetowe? Z tego co widze, to moja ulubiona Samanta w ogole nie ma takich rozmiarow!!! jakie sklepy internetowe polecacie? Czy mowiac o takich rozmiarach jest tylko oferta powyzej 130-150zl? (to najtansze, jakie znalazlam) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - dziewietnascie 31.03.08, 13:10 Jest jeszcze polska Melissa, która ma na Ciebie staniki w rozmiarach (w swojej własnej rozmiarówce) 75F lub 70H (ew. 70G). W stanikach Samanty musiałabyś szukać rozmiarów około 75G (które można by znaleźć, gdyby nie to, że ich obwody się bardzo szybko mocno rozciągają) lub 70J (takich rozmiarów Samanta dla odmiany jeszcze nie produkuje, ale pewnie się to zmieni w ciągu najbliższego roku czy dwóch). Odpowiedz Link
kisiuncia 87/104 31.03.08, 13:58 Pod biustem mam 87cm, w biuście 104 za to przerwy między piersiami nic a nic. Szukam rozmiaru i stanika, który ma mały rozstaw. Dzięki Odpowiedz Link
maheda Re: 87/104 - kisiuncia 31.03.08, 14:37 Czy do tej pory nosiłaś staniki tak, żeby w środku piersi się stykały? Spróbuj rozmiaru kontynentalnego 80F, powinien być OK. Triumph takie rozmiary ma na pewno. Z brytyjczyków, jeśli chcesz, celuj w 36E (brytyjskie 80E), ale pewnie nie będzie Ci się chciało, skoro masz możliwość wyboru w sklepach stacjonarnych :) Odpowiedz Link
kisiuncia Re: 87/104 - kisiuncia 31.03.08, 14:43 Do tej pory w większości staników końce fiszbin wrzynają się w pierś, ciężko znaleźć odpowiedni. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/104 - kisiuncia 31.03.08, 15:46 Bo nosisz za małe miseczki :) Spróbuj z większymi. Najwyżej celuj w plunge, ale NIE usztywniane. Odpowiedz Link
ja_joanna 61/77 31.03.08, 14:06 Witajcie, zmierzyłam dziś swoją przyjaciółkę, która do tej pory nosiła najczęściej 75B, a nawet 75A. Przyjaciółka bardzo szczupła, stanik z tyłu zawsze miała na karku - z przodu miseczki w miarę dobre, choć moim zdaniem rozmiar-dwa więcej byłyby jeszcze lepsze: w jednym z dwóch staników które na niej oglądałam, fiszbiny na środku odstawały od mostka (przy 75A). W innym staniku, w którym niestety nie było metki, ale prawdopodobnie był to 75B fiszbina nie celowała w środek pachy - moim zdaniem była za wąska, no i jak podciągnęłam przyjaciółce ramiączka i ścisnęłam ją trochę w obwodzie to się pokazały buły na górze. :-) Przy takich wymiarach wiadomo, że idealnego stanika na ten moment praktycznie nie dopasuje, no bo skąd wziąć 50 czy 55 w obwodzie?! (przy niewielkich możliwościach finansowych) Jak byście oceniły jej rzeczywisty rozmiar, no i co mogłybyście doradzić na brak takiego rozmiaru w sklepach nawet wysyłkowych - w co najrozsądniej celować (pewnie przy 60 w obwodzie)? Pozdrowienia! Odpowiedz Link
maheda Re: 61/77 - ja_joanna - koleżanka 31.03.08, 14:39 Zdecydowanie ścisłe 60, z brytyjczyków 28C/28D (60C/60D). Myślę jednak, że niezłym wyjściem byłaby polska Melissa, w której można zamówić 55tkę, jedna z forumek niedawno zamawiała - byłoby to wtedy jakieś pewnie 55E w tej firmie ( www.melissa.com.pl ) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 61/77 - ja_joanna - koleżanka 31.03.08, 14:45 Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Moja przyjaciółka mieszka w Berlinie tak jak ja, ale ma rodzinę w Polsce, może się da zamówić w Melissie. Te rozmiary w nawiasach to rozumiem brytyjskie, ale w rozmiarówce kontynentalnej byłyby takie same, prawda? Odpowiedz Link
maheda Re: 61/77 - ja_joanna - koleżanka 31.03.08, 15:39 W kontynentalnej (ale nikt takich nie szyje!) byłoby to 60C, w małomiseczkowcach może 60D. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 61/77 - ja_joanna - koleżanka 31.03.08, 15:55 > W kontynentalnej (ale nikt takich nie szyje!) byłoby to [...] Naprawdę?... O rany, myślałam, że szyją, tylko nie sprzedają w stacjonarnych sklepach! Myślałam, że tylko poniżej 60 są nieosiągalne w ogóle. Odpowiedz Link
sun-niva 87/106-107 31.03.08, 15:33 Witam, Mam to szczescie,ze mieszkam w Angli,wiec wybralam sie na szalencze przymierzanie. Trzymalam sie wszelkch wskazowek, i okazalo sie,ze 36 w obwodzie ktore do tej pory wybieralam, jest za szerokie - odstaje miedzy piersiami (moge swobodnie wlozyc tam palec). Wiec wybralam rozmiar 34. W kwesti miseczki nie mialam rzadnych watpliwosci - G pasuje jak ulal. Zakupilam wiec stanik Fantasie Smoothing o obwodzie 34, gdzie miseczke musze miec FF (rozmiarowka w tym modelu jest zawyzona). Stanik, gdy go przymierzalam fantastycznie lezal, niesamowicie trzymal,ale teraz po calym dniu noszenia go mam wrazenie,ze mne srasznie sciska, a na ciele zostawia slad. Ale 36 ewidentnie bylo za szerokie (mam troszke tluszczyku...wiec tak to zjawisko tlumacze). Czy w takim razie przedluzka rozwiaze problem?Jezeli mialabym kupowac kolejny stanik to jaki rozmiar wtedy powinnam wybrac? Dodam jeszcze ,ze jestem teraz na diecie, schudlam juz 10kg, srednio spada mi 3-4kg miesiecznie, a chce mie dobrze asekurujacy stanik,aby biust mi jeszcze mocniej nie opadl.Bede wdzieczna za porade. PS Fajnie,ze jestescie:) Odpowiedz Link
maheda Re: 87/106-107 - sun-niva 31.03.08, 15:45 A czy za każdym razem, jak zakładasz stanik, to wygarniasz wszystko starannie spod pach do miseczek? Czy wygarniasz też w czasie dnia, jeśli Ci uciekają piersi z miseczek? Odpowiedz Link
sun-niva Re: 87/106-107 - sun-niva 31.03.08, 15:54 maheda napisała: > A czy za każdym razem, jak zakładasz stanik, to wygarniasz wszystko starannie > spod pach do miseczek? Tak.W tym staniku ewidentnie wszystko mi sie miesci w miseczce, zakadam stanik pochylajac sie do przodu. > Czy wygarniasz też w czasie dnia, jeśli Ci uciekają piersi z miseczek? > Po bokach mi nie uciekaja, jedyne ryzyko to ucieczka gora,ale ten stanik to full cup,wiec wszytko mi sie pieknie miesci.Mam blisko osadzone piersi,wiec mam wrazenie,ze pod pacha nic mi sie nie ukrywa. Odpowiedz Link
maheda Re: 87/106-107 - sun-niva 31.03.08, 16:15 Czasem stanik musi się kilka dni uleżeć. Może Wy się też do siebie wzajemnie przyzwyczaicie :-) Odpowiedz Link
sun-niva Re: 87/106-107 - sun-niva 31.03.08, 16:32 Mam nadzieje:) Zamowilam z Bravissimo ten sam rozmiar (34G) Kalyani Flowery Feeling oraz Natural Charm (promocja). Na co zwrocic uwage, jesli chodzi o obwod - wiem kiedy jest ewidentnie za duzy,ale jak sprawdzic, czy nie jest przyciasny? Grzebie w watku o scisliwcach i rozciagliwcach i nie moge znalezc opini o tych dwoch... Odpowiedz Link
maheda Re: 87/106-107 - sun-niva 31.03.08, 23:56 Aaaaa! Poszukaj w wątku producenta!!!! That Flowery Feeling, przynajmniej w kolorze Scarlett, trzeba kupować o dwie miseczki mniejszy i o dwa obwody mniejszy. Czyli jeśli masz celować w normalne staniki w rozmiarze 34G, to tutaj: odpowiednikiem 34G jest 30J, ale zmniejszasz o dwie miseczki i dostajesz 30H. I w ten rozmiar celuj. Jak jest z tym drugim stanikiem - nie wiem, musisz sprawdzić... Odpowiedz Link
sun-niva Re: 87/106-107 - sun-niva 01.04.08, 10:05 No nic, zamowilam oba w 34G...najwyzej wymienie. Zdam relacje w watku o producentach co z tego w koncu wyniklo... Dzieki maheda za pomoc:) Odpowiedz Link
aneta231 85/104 31.03.08, 16:37 Moje wymiary: 85 ciasno mierzone pod biustem 104 w biuście Rozmiar stanikow takich firm jak np Samanta czy Triumph, ktory pasuje mi idealnie to 80E - nowe staniki zapinanam na pierwsza haftke. Pomimo ze mam 85 wydaje mi sie ze 80 lepiej lezy. Co o tym myslicie? Dobry rozmiar? Pzdr Odpowiedz Link
molowiak Re: 85/104 aneta231 31.03.08, 17:06 przy obwodzie 80(36) dobra byłaby na ciebie miseczka DD lub E, ale brytyjska (kontynentalne F/G) najlepiej jednak proponuję ci zmierzyć 75(34)F lub FF brytyjskie (w firmach z rozmiarówką kontynentalną tj triumpch czy samanta to byłoby 75H/I) Piszę podwójne rozmiary, bo przy dużych obwodach trudno oszacować jak duża część obwodu w biuście przypada na sam biust a jak duża na plecy (im szersze plecy tym mniejsza miseczka) trzeba to sprawdzić nabiustnie Odpowiedz Link
aneta231 Re: 85/104 aneta231 31.03.08, 20:50 molowiak napisała: > przy obwodzie 80(36) dobra byłaby na ciebie miseczka DD lub E, ale brytyjska > (kontynentalne F/G) najlepiej jednak proponuję ci zmierzyć 75(34)F lub FF > brytyjskie (w firmach z rozmiarówką kontynentalną tj triumpch czy samanta to > byłoby 75H/I) > Piszę podwójne rozmiary, bo przy dużych obwodach trudno oszacować jak duża częś > ć > obwodu w biuście przypada na sam biust a jak duża na plecy (im szersze plecy ty > m > mniejsza miseczka) trzeba to sprawdzić nabiustnie Czyli jednak mialam racje = 80E. Jakis czas temu wlasnie kupilam 2 staniki w tym rozmiarze - i pierwszy raz mam wrazenie ze sa dopasowane idealnie. Kiedys kupowalam 85D i cos bylo nie tak. A obwod 75 jest za ciasny - mierzylam. Dziekuje za "diagnoze" ;-) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 85/104 aneta231 31.03.08, 21:19 A obwód 75 to mierzyłaś z jaką miseczką? Bo jeżeli była za mała, to nic dziwnego, że stanik wydawał się ciasny. 80E powinno na ciebie pasować, ale to brytyjskie, a swoją drogą spróbuj kiedyś pomierzyć to polskie 75H czy brytyjskie 34F/FF, może akurat okaże się, że leży lepiej. Odpowiedz Link
aneta231 Re: 85/104 aneta231 31.03.08, 21:35 Hehe....a widzisz mierzylam 75E.................wieksza miseczka z tym obwodem faktycznie moglaby pasowac....Jak bede miala okazje to przymierze............ Tylko z takim rozmiarem w sklepach ciezko..........maly wybor niestety, o ile w ogole jest...... Ja czesto w sklepach slysze......eeeeeeeeeeeeeeee my to tylko do D mamy :-/ Az sie niedobrze robi ;-) W kazdym razie dzieki :-) Odpowiedz Link
vanilia72 82/106 koleżanka 31.03.08, 19:10 Witajcie Znowu potrzebuję pomocy, tym razem dla koleżanki Jej wymiary 82/106, ale w biustonoszu 104 cm Poza rozmiarem angielskim przydałby się także amerykański i polski Bardzo dziekuję Odpowiedz Link
maheda Re: 82/106 - vanilia72 - koleżanka 01.04.08, 00:23 Niech kobietka celuje w polskie (niemieckie i inne kontynentalne) 75I. Produkuje takie staniki (przynajmniej jeden model) Gaia :) Wiem na pewno :) W linii Linea Maxima. W polskiej Melissie - okolice 75G albo 75H. W brytyjskiej numeracji pewnie okolice 34FF albo 34G. W amerykańskiej: 34H. Odpowiedz Link
chestnut_lynx 72/92 31.03.08, 19:39 Piszę tu po raz pierwszy, a więc: witajcie! =) A teraz do rzeczy. Mierzone na wydechu i dość ciasno mam pod biustem 72. Nie jestem jednak pewna tego pomiaru, bo nie wiem, jak ciasno mam ściągać taśmę przy mierzeniu. W biuście, jeśli luźno mierzyć to jak w temacie. Do tej pory nosiłam 75D. Właściwie to niektóre ze staników w tym rozmiarze byłyby idealne, gdyby nie to, że mam w nich biust za nisko. A nie mogę bardziej ściągnąć ramiączek, bo to boli =/ Wydawałoby się więc, że odpowiednie powinno być 70E. Zastanawiam się nad zamówieniem czegoś przez Internet. Byłam dziś w "La Vantil" (we Wrocławiu) troszkę sobie poprzymierzać - Odpowiedz Link
17lipiec1976 72/85 31.03.08, 20:13 witam prosze o pomoc, zawsze kupowalam staniki 75B, usztywniane z drutami, kiedys nawet kupowalam 75A, ale mialam wrazenie, ze miski sa za male, w ogole nie kupuje stanikow miekkich, nie usztywnianych. miseczki czesto mi odstaja od piersi, w ciagu dnia stanik czesto z przodu podjezdza mi do gory, generalnie nie za dobrze czuje sie w swoich stanikach Odpowiedz Link
the_mariska Re: 72/85 31.03.08, 21:53 Witamy na forum :) Na początek spróbuj 65D, jeżeli miska okaże się za mała to brytyjskie 65DD lub polskie 65E. Pamiętaj, żeby wszystko co się da porządnie wygarnąć spod pachy do miseczki i żeby na dobry początek kupić stanik miękki, bo w usztywnianych dużo trudniej ocenić czy rozmiar jest dobry. I jeżeli czułabyś się nieswojo, to możesz zajrzeć na Lobby Małobiuściastych, tam jest więcej dziewczyn o podobnych wymiarach i lepiej wiedzą jakie dokładnie staniki będą pasować na twój biust ;) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 72/92 31.03.08, 21:43 Witam serdecznie :) 70E powinnaś nosić tylko w wyjątkowo ścisłych stanikach polskich firm, ale takie praktycznie nie istnieją. Z brytyskich wyjątkowo ściśliwych staników (do których się zalicza czarne Inferno) możesz spróbować 32DD (70DD), w większości modeli celuj raczej w 30F. O żebra się nie martw, większość 65 rozciąga się do około 76-80 cm. I nie ma się co dziwić, bo polskie 65H jest szyte właśnie na 92 centymetry w biuście (produkują je Avocado i Comexim). Jeżeli chcesz zamawiać coś z Melissy, to bierz 65G, bo oni mają większe miseczki. Odpowiedz Link
zosiaania 85/115 31.03.08, 20:19 Właśnie dostałam swoją pierwszą paczkę z Brastopu i mogę napisać krótko, pudło. Curvy Kate 34J- za szeroki obwód i za duża miska 34H- za szeroki obwód i za małą miska (bułki) 32HH- obwód dobry, miska za mała, wielkie buły ponad linią stanika. W żadnym z tych rozmiarów fiszbina nie przylegała do mostka. Zastanawiam się, czy jest sens próbować z 32J, czy też darować sobie Kaśkę i spróbować czegoś innego? Jeśli tak, to czego? Mogę jeszcze dodać, że w stacjonarnym sklepie mierzyłam Arabelle i Pollyanne, rozmiarówka była przebrana, ale wychodziło, że Arabelka 32J powinna byc dobra, a Pollyanna 34H bądź HH. Obecnie noszę Calistę z Rosa Faya by Anita 85F, lata mi w obwodzie, a miski są za małe, najlepszym (daleko mu do ideału) jaki posiadam jest Coco z Avocado 75J, chociaż tworzą się lekkie bułki, obwód ruchomy, foszbiny do mostka nie dochodzą. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/115 - zosiaania 31.03.08, 23:59 Jeśli Kaśka Ci pasowała, to zamów sobie rozmiar 32JJ (o ile mają) i zobacz, jak będziesz się w nim czuła. Z Polyanny próbuj 34HH. Odpowiedz Link
zosiaania Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 08:37 Nie mają 32JJ, czyli Kaśka nie dla mnie:-( Na razie wystawiłam staniki na giełdzie, może któraś forumka będzie zainteresowana, a jak nie, to w czwartek wracają do Anglii. A co z Panashe Tango II? Jest dostępne 32JJ i 34HH. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 08:43 Zacznij od 34HH. A potem zobaczysz, co dalej. :) Swoją szosą - 34HH, to ja noszę, przy 80/120 ;) Co biust, to gust :) Odpowiedz Link
zosiaania Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 08:53 Coś mi się wydaje, że na początku dokonam zakupów w sklepie stacjonarnym. Co prawda ostatnio w Katowicach nie było już nic w moim rozmiarze, ale dostawy przecież będą. Może się kiedyś skuszę na wyprawę do Krakowa. Tak sobie myślę, że najlepiej byłoby się umówić z doświadczoną w ubieraniu biustów miszkanką Śląska, bo pomoc by mi się przydała:-) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 09:26 W Katowicach też masz brytyjczyki stacjonarnie - w pasażu hotelu Monopol, sklep nazywa się 6 zmysł. I tam jest ponoć bardzo miła obsługa. Tylko nie wiem, czy wejście do pasażu jest od Dworcowej, czy od Dyrekcyjnej :/ Odpowiedz Link
zosiaania Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 09:33 Byłam, mierzyłam i niestety moich rozmiarów brak:-( a wszystko inne wokoło są:-) pani bardzo miła, cierpliwa, donosiła staniczki, doradzałą i odradzałą. Będę w Katowicach w tym bądź w przyszłym tygodniu, więc na pewno tak wstąpię. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 09:37 Aaaaa rozumiem :( Może będą jeszcze - przecież z dostawami jak z przypływami i odpływami ;) Odpowiedz Link
zosiaania Re: 85/115 - zosiaania 01.04.08, 09:51 Właśnie z powodu braku rozmiarówki w stacjonarnym, zdecydowałam się zamówić w Brastopie. Dzięki za pomoc. W razie pytań i wątpliwści, wiem, gdzie pisać:-) Odpowiedz Link
gania76 77/94 i migracja :) 31.03.08, 21:08 Witam Na Lobby bywam już od pewnego czasu, dzięki Wam zeszłam z rozmiaru 80B-C na 70E. Z moim biustem jest już dużo lepiej, nadal mam bułki podpachowe i niestety na plecach też. Odkąd zaczęłam nosić dobre staniki, czyli od około półtora miesiąca, ubyło mi pod biustem 2 cm, a w biuście te 2 przybyło. Powoli zaczynam przyzwyczajać się do myśli, że pora zmienić miskę z E na F. Mam kilka pytań: 1. Moim ulubionym do tej pory biustonoszem jest morelowy Tango plunge 70E, jest już niestety za mały i bułkuje, ale chętnie kupiłabym jeszcze jeden taki, tylko na pewno nie 70 - bo jest za luźny i podjeżdża. 65, tylko jaka miska - F? FF? A może G? Bo tego biustu jeszcze trochę pod pachami jest, musi mieć w co się zmieścić :) 2. Zastanawiałam się nad zakupem Polki, o takiej: www.peachfield.pl/model/13 Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy to jest push-up, czy miękki biustonosz, a jeśli push-up, miska FF czy G, a może F? Pomóżcie, dobre kobiety :) Odpowiedz Link
hke Re: 77/94 i migracja :) 31.03.08, 22:09 Witaj :) 1. Ja przy takich samych wymiarach noszę 65FF, z niektorych modeli 65G. Zresztą też teoretycznie licząc schodząc z obwodem jeden rozmiar, powinnaś przejść 2 rozmiary miski w górę (a już zwłaszcza jak Ci ten 70 E bułkuje). Tango akurat nie mam. 2. Polka jest usztywniana lekko, ale nie gąbkowana. Jeśli chodzi o rozmiar, to zdecydowanie 65G było dobre rozmiarowo (tyle, że to nie ta czarna była, a szaro-różowa), miski rzeczywiście są dość małe. Niestety widok z boku nie był do końca satysfakcjonujący, no ale niektórym dziewczynom ona dobrze leży, więc może to cecha osobnicza. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/94 - gania76 01.04.08, 00:01 Polka to jest push-up. Nie próbuj jej jeszcze zamawiać :) Zamówisz, jak już biust wróci Ci całkowicie do normalnego wyglądu i stanu. Jeśli 32E jest na Ciebie za mały miseczkowo, to celuj jednak w 30G (65G). A co Ci zależy ;) Odpowiedz Link
gania76 Re: 77/94 - gania76 01.04.08, 10:18 Dzięki, spróbuję tego G :))) Ale fajnie :) Odpowiedz Link
powtorzhaslo 77/90 31.03.08, 21:19 Witam. Jesienia kupilam biustnosz w tym slynnym sklepie na Grochowskiej w Wwie i byl to moj pierwszy biustnosz od 5 lat (w liceum przez moment nosilam staniki, zle dobrane, a potem dalam sobie spokoj, tym bardziej ze wydawalo mi sie ze nie mam biustu). Ekspedientka wyciagnela mi biust spod pachy, upchnela go do 70D, kazala robic sobie masaze i przyjsc po miesiacu na ewentualne dobranie nowego rozmiaru. Miesiac minal, ja do sklepu nie wrocilam i nie wroce, z roznych powodow. Teraz musze kupic nowy stanik, dobry i estetyczniejszy niz ten z Grochowskiej, i nie mam pojecia, jak sie do tego zabrac. W starym staniku, czyli 70D, obwod jest chyba ok (na poczatku nie moglam oddychac, teraz jest w porzadku), ale piersi nie mieszcza mi sie w miseczce i wychodza gora. Co wiecej, nie moge juz wyciagnac wszystkiego spod pach, tak jakbym wychodowala sobie pod pachami nowa porcje biustu (jesienia wszysko dawalo sie wyciagnac, a od tamtej pory nie przytylam). Co mam w takim razie zrobic? Probowac z 70E? Z tabeli na stronie Melissy wynika, ze powinnam nosic miseczke B. Nic z tego nie rozumiem. I jeszcze jeden problem - na Grochowskiej nie moglam wybrac fasonu, w tym ktory dostalam moj biust prezentowal sie fajnie (choc sam biustonosz nie byl najladniejszy)... dopoki nie zalozylam tiszertu. W bluzce/swetrze/koszuli + biustnoszu moje piersi wygladaja z profilu jak dwa, biedne, male stozki. Bez tego stanika wygladaja z boku niepozornie, ale za to sa zaokraglone, a nie stozkowate. I zastanawiam sie czy to wina fasonu czy tez tak juz musi byc. Jesli to fason jest winny, to na co mam zwrocic uwage przy wyborze nowego? Z gory dziekuje za pmoc! I przepraszam, ze dalam tego posta 2 razy, ale poprzednim razem napisalam go nie tam, gdzie trzeba. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/90 - powtorzhaslo 01.04.08, 00:06 Wiesz, noblesse oblige ;) Jeśli już sobie wybrałaś takiego nicka, to musiałaś napisać przynajmniej pierwszego posta dwa razy ;) Co do kształtu biustu - to jest absolutnie kwestia stanika. Po pierwsze jego kroju - po drugie rozmiaru. O kroju się nie ma potrzeby rozpisywać, każdej kobiecie pojęcie "krój" jest świetnie znane :) Natomiast w staniku z za małymi miseczkami robią się po pierwsze buły, a po drugie miseczki stożkują. Owszem, próbuj w kontynentalnej rozmiarówce staników w rozmiarze 70E. W brytyjskiej - 32DD, czyli 70DD. Co do Melissy - nie przejmuj się opisem producenta ;) I odejmij obwody tak, jak należy, czyli obwód w biuście oraz obwód STANIKA, w którego rozmiar celujesz :P Czyli 90-70=20, czyli coś pomiędzy 70D a 70E. Odpowiedz Link
powtorzhaslo Re: 77/90 - powtorzhaslo 01.04.08, 20:10 Dzieki:] przeraza mnie mysl o biustonoszowych zakupach...no ale jesli ekspedientki mnie nie wysmieja i uda mi sie kupic cos ladnego, to moze na kolejne zakupy rusze z wiekszym entuzjazmem;] Jeszcze raz dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link
nisiaczek28 90/110 31.03.08, 21:53 Zawsze nosiłam 85D i wydawało mi się, że to dobry rozmiar... h Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - nisiaczek28 01.04.08, 00:13 A nie jest dobry? :) Pytam serio. Co jest w nim nie tak- zbyt szeroki obwód? Powiedz mi jeszcze, czy po wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczek wychodzi część piersi górą? Teoretycznie lepsze byłoby np. polskie 80H oraz 85E-85F, przy ścisłych obwodach. Ale teoria swoje, a nasze biusty często swoje :) Odpowiedz Link
nisiaczek28 Re: 90/110 - nisiaczek28 01.04.08, 00:55 Właśnie zbyt szeroki obwód :) Chociaż wszystko zależy od firmy. Mam 38D firmy La senza - piersi ładnie w nim wyglądają ( nic nie wychodzi górą), ale obwód pod biustem tak sie rozciąga, że jak biegnę do autobusu to zamiast na biuście mam go prawie na oczach... Za to kupiłam kiedyś biustonosz firmy C&A 85D i naprawdę dobrze leżał, ale niestety po kilkunastu praniach rozciągnął się właśnie w obwodzie. Większość polskich 85D jest za szeroka w obwodzie, a z miseczek wychodzą górą piersi. Spróbuje zamówić 80H :) Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - nisiaczek28 01.04.08, 01:07 To jeszcze Ci podpowiem celowanie w Melissowe (polski producent) staniki w rozmiarze 80G oraz brytyjskie - w rozmiarze 36F-36FF (bryt. 80F-80FF). Odpowiedz Link
nisiaczek28 Re: 90/110 raz jeszcze 12.04.08, 20:51 Kupiłam dla próby stanik 80G firmy Alles ( był tani) i pomimo tego, że nie jest idealny (zapinam się na ostatnią haftkę, fiszbina nie przylega do mostka)to jest on o niebo lepszy od wszystkich 85D jakie miałam do tej pory. Dziś pierwszy raz go założyłam i cały dzień ani razu nic nie poprawiałam, wszystko schowało mi się w misce i nawet przy biegu z niej nie wyskoczyło :-) Jak tylko uzbieram troszkę pieniążków to wybiorę się do "intimo" po jakiegoś brytyjczyka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
boziaj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.03.08, 22:33 73/91 siostrzenica lat 14 :) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/91 - boziaj - siostrzenica 01.04.08, 00:10 Niech dziewczyna spróbuje staników w rozmiarze kontynentalnym 70E oraz 70F. Któryś z nich powinien na Nią pasować miseczkowo jak ulał. Istnieje jednak realne ryzyko, że te staniki zaraz zaczną jej podjeżdżać na łopatki... zwłaszcza na WF powinna mieć przynajmniej jedną 65tkę. Z brytyjczyków (i np. Melissy) - dajcie Jej szansę przymierzenia staników w obwodzie 65 i 60 (po brytyjsku to jest 30 i 28), niech sama zdecyduje, czy jest OK, czy jednak są na Nią za ciasne. Trzeba by było wybierać między stanikami w brytyjskim rozmiarze: 32DD, 30E-F, 28FF - tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
agata_ch 70/89 31.03.08, 23:01 Zazwyczaj moje staniki oscylują między 70C-70D- 75D. Obecnie mam 70D, który udało mi się zdobyć w Triumphie i ten jest chyba najlepszy dla mnie (moje subiektywne odczucie), chociaż trochę się już zrobił luźnawy w obwodzie... no i ramiączka trochę za długie. Kiedyś zostałam namówiona do 75E i w sumie stanik leżał dobrze ale przy nachylaniu się biust 'uciekał' z miseczek (był dość mocno wycięty) może kwestia kroju a może złego dopasowania. Prosiłabym o 'oszacowanie ;) mojego rozmiaru zarówno w rozmiarówce kontynentalnej jak i brytyjskiej. Będę wdzięczna za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/89 - agata_ch 01.04.08, 00:20 Wiesz co, biust wypada, jeśli obwód jest za szeroki. Ty powinnaś nosić maksymalnie 65tki, a możliwe, że 60tki będą lepsze. Ze staników brytyjskich rozmiar około 30E, ew. 30F, bo jesteś na granicy rozmiarów (brytyjskie 65E, ew. F); albo też okolice 28FF (brytyjskie 60FF). Z Melissy albo 65F, albo 60G. Oczywiście to są "dane startowe", które zapewne trzeba będzie modyfikować :) Odpowiedz Link
marcin-ola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.03.08, 23:15 100/120 Proszę o pomoc w doborze rozmiaru sąsiadce. Odpowiedz Link
maheda Re: 100/120 - marcin-ola - sąsiadka 01.04.08, 00:18 Wiesz co, niech sąsiadka spróbuje znaleźć w sklepie stacjonarnym rozmiar kontynentalny 90G albo 90H. Gaia szyje staniki do miseczki J, więc w sklepach z Gaią nie będzie to kłopot. W sklepach z Samantą, Corinem i innymi tego typu sklepami powinna być miseczka 90G. W Melissie pewnie okolice 90G, może na początek 90F wystarczy?... nie, nie ryzykowałabym. Zacząć od 90G, zdecydowanie. W stanikach brytyjskich zacząć od okolic 40F. Odpowiedz Link
marcin-ola Re: 100/120 - marcin-ola - sąsiadka 01.04.08, 00:23 mierzyła moje 38 i wszystkie wpijały sie w ręce. Odpowiedz Link
marcin-ola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.03.08, 23:47 93/126 Jeszcze raz pozawracam Wam głowę.Moje wymiary to 93/126. Już raz miałam przez Was określony rozmiar, ale jak do tej pory nie udało mi się dobrać biustonosza.Mierzyłam 40GG,38H,HH i wszystkie nie leżały jak trzeba.Fiszbiny na mostku odstają, obwód za szeroki(40GG),38H i HH też nie leżą za to miski są puste szczególnie w Fantasie Gabrielle (ful cup 38H i 38HH).W biustonoszu Freya Millie(38HH)miska pusta górą, a miski z boku cisną w ręce jakby był za szeroki górą. Teraz nie wiem czy rozmiar 36 nie byłby lepszy.Poratujcie, bo odesłałam już 8 staników. Może dla mnie nie ma idealnego?, dobrego? Odpowiedz Link
maheda Re: 93/126 - marcin-ola 01.04.08, 00:14 Może pytałam... z jakiego jesteś miasta? Może powinnaś się jednak przejść/przejechać do jakiegoś sklepu, w którym profesjonalnie dobranoby Ci rozmiar? Odpowiedz Link
marcin-ola Re: 93/126 - marcin-ola 01.04.08, 00:20 Jestem z Wrocławia , a tu takich rzeczy nie ma, muszę dalej próbować Odpowiedz Link
maheda Re: 93/126 - marcin-ola 01.04.08, 00:24 No tak :/ Chyba, że poczekasz albo się dopytasz - Gorseteria w Borku ma zamiar sprowadzić Freye. Odpowiedz Link
agaelgam 90/105 01.04.08, 09:10 Droga redakcjo, czy ja jestem jakaś nietypowa? :) Poczytałam o sposobach dopasowywania zwłaszcza w obwodzie. Nie umiem i nie mogę nosić za ciasnych staników. Ostatnio mierzyłam w sklepie biustonosze o obwodzie 85 - okropny dyskomfort i katorga. Poza tym do szczupłych nie należę więc przy tak małym obwodzie robią mi się balerony pod i nad zapięciem. Wygląda to okropnie. Nawet jeśli miseczki są dobrane to wałki tłuszczu pod pachami i na plecch wyglądają strasznie. Jaki więc rozmiar powinnam kupić? Odpowiedz Link
maheda Re: 90/105 - agaelgam 01.04.08, 09:28 Że tak zapytam - a z jakimi miseczkami mierzyłaś te 85tki? I w jaki sposób - czy nakładałaś miseczki chociaż trochę na biust? Odpowiedz Link
agaelgam Re: 90/105 - agaelgam 01.04.08, 10:58 Mierzyłam D, ale były zbyt duże, odstawały na górze koło ramiączek (to chyba jednak zalezy od producenta. A tak w ogóle to niewiele jest w sklepach :(. Pochodziłam trochę w weekend i jeśli chciałam coś kolorowego to były najwyżej 85 C. pani w Triumphie pocieszyła mnie, że to jeszcze nie sezon. Czy mam rozumieć, że jeśli miski będą odpowiedni duże to nie będzie mnie ściskało w obwodzie? Nie znoszę ciasnych rzeczy. No i te balerony na plecach .... Odpowiedz Link
maheda Re: 90/105 - agaelgam 01.04.08, 13:23 Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Wiadomo, że ścisły obwód będziesz czuła na sobie. Tak samo, jak czuje się buty - osoby nieprzyzwyczajone do chodzenia w butach potwornie się w nich męczą. Nawet w tych najwygodniejszych. Niemniej w prawidłowo dobranym staniku przez cały dzień nie będziesz musiała absolutnie niczego poprawiać - sama musisz ocenić, czy dla Ciebie jest to gra warta świeczki. Powiedz mi jeszcze, czy w tym 85D, jak go przymierzałaś - czy wygarniałaś wszystko spod pach do miseczek i skróciłaś ramiączka? Wiem, że trochę dużo pytań, ale żeby udzielić sensownej odpowiedzi, muszę się paru rzeczy dowiedzieć. :) Odpowiedz Link
agaelgam Re: 90/105 - agaelgam 01.04.08, 14:13 O jej, wiesz nie pamiętam. tzn zawsze staram się dokładnie mierzyć i dopasować ramiączka, ale spod pach chyba niewygarniałam. Będę wdzięczna za jakąś sugestię rozmiarową,choćby przybliżoną, która pozwoli mi poszukać czegoś sensownego w sklepie. Dopóki się nie dopasuję nie chcę zamawiać przez internet, chociaż fajne rzeczy w podanych na tym forum linkach oglądałam :)A i jeszcze jedno - na ogół kupuje biustonosze usztywniane, albo półusztywniane, na fiszbinach. Odpowiedz Link
maheda Re: 90/105 - agaelgam 01.04.08, 14:35 Wiesz co, zrób tak: przymierz stanik miękki na fiszbinach - w nim najłatwiej jest ocenić, czy wszystko leży tak, jak powinno. Przymierz w sklepie stacjonarnym (ale nie kupuj) staniczki w rozmiarze 85D i 85E (np. Triumph). Pamiętaj, żeby skrócić ramiączka i porządnie wygarnąć spod pach wszystko do miseczek. Fiszbiny z tyłu mają celować w środek pachy, a z przodu opierać się na mostku. Jeśli lepszy będzie 85D, spróbuj jeszcze przymierzyć 80F z Triumpha, sprawdź, jak leży obwód. Wygarnij wszystko spod pach do miseczek i sprawdź, czy się nie robią buły. Jak już będziesz wiedziała, jak się czujesz w tych wszystkich rozmiarach i co się dzieje z biustem, to zapraszam. Generalnie i teoretycznie :) powinnaś celować w kontynentalne 80G, ale możliwe, że lepiej czułabyś się w 75I (taki rozmiar produkuje Gaia). Z polskiej Melissy próbuj 80F albo 75H. Z brytyjczyków celuj w 36E (80E) albo 34FF (75FF), ale jak zaczniesz od Inferno czy Retro tudzież Gossarda Superboost, to Cię własnoręcznie uduszę, bo od tych staników się NIE ZACZYNA. ;-) Odpowiedz Link
green_orange 76/94-95 01.04.08, 11:53 Dziewczyny, doradźcie jaki mam kupic rozmiar stanika sportowego, interesuje mnie grand prix avocado, a może polecicie coś lepszego? Biegam sporo, do tej pory rekreacyjnie, a mam zamiar biegać jeszcze więcej, może za rok maraton i te sprawy :) Obawiam się jednak o mój biust, nie chcę go jakoś strasznie zmasakrować ciągłym potrząsaniem. No i u biegaczek świetnie wyglada biust spłaszczony i unieruchomiony :) Dodam jeszcze że z tych staników które mam i które kupiłam po lekturze forum to dobre są na mnie freye w obwodzie 30 z miseczką G , pollyanna i dolly, mam tez panache harmony 32F ale ten nosze od święta ze względu na koszmarnie luźny obwód, czego nie cierpię Odpowiedz Link
maheda Re: 76/94-95 - green_orange 01.04.08, 13:26 Wiesz co, ja znam lepszy stanik. Ale nie wiem, czy go gdziekolwiek jeszcze kupisz, bo to jest model sprzed już prawie siedmiu lat - Panache 2001 Sports. W ogóle - lepiej o takie rzeczy pytaj w wątku o stanikach sportowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28227467 Odpowiedz Link
maheda Re: 75/ 88 - madalenn 01.04.08, 14:44 Spróbuj zacząć od przymierzenia 70D, które spokojnie znajdziesz chyba we wszystkich sklepach :) Powiedz, jak się czujesz - czy obwód nie powinien być ciaśniejszy? Odpowiedz Link
madalenn Re: 75/ 88 - madalenn 01.04.08, 14:56 dziekuje ze szybka odpowiedz:) rany D to nawet nie przyszloby mi do glowy! lece wymierzyc:D Odpowiedz Link
ewajan-2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 01.04.08, 14:21 Witam!Moje wymiary to 88 pod biustem i 112-113 w biuście.Co powinnam kupić? Dziekuję że jesteście! Odpowiedz Link
maheda Re: 88/113 - ewajan-2 01.04.08, 14:46 Zacznij od brytyjczyków w rozmiarze około 36G (brytyjskie 80G, które przekłada się na nasze kontynentalne jakieś 80J - dostępne w stanikach Gai). W stanikach Melissy - okolice 80H. Odpowiedz Link
rosenka 88/109 01.04.08, 15:05 Witam :) Do tej pory nosiłam rozmiar 34DD w stanikach kupowanych u M&S w Warszawie (w moim rodzinnym mieście nigdy nie udało mi się kupić stosownego stanika). Niestety na skutek kuracji hormonalnej trochę utyłam, a biust dość znacznie mi się powiększył, teraz moje rozmiary mierzone ściśle pod biustem i luźno w biuście to własnie 88/109. Trzeba się więc zaopatrzyć w nowe staniki. Zakupiłam sobie na próbę w Brastopie CURVY KATE EMILY BRA w rozmiarze 36G i w zasadzie jest ok, tylko mam takie wrażenie, że piersi są za bardzo rozsunięte na boki ... sama nie wiem, może jednak rozmiar nie ten ? Odpowiedz Link
molowiak Re: 86/109 rosenka 02.04.08, 13:29 Rozmiar dobry :) Problem z Emily może być taki, ze jesteś nieprzyzwyczajona do dobrego rozmiaru i tego, że piersi są rozdzielone. Spróbuj innego modelu może to kwestia niekompatybilności stanika i biustu. Odpowiedz Link
l-u-l-u 75-76/95-96 01.04.08, 15:46 Nie mam pojęcia co wybrać noszę raczej polskie firmy niestety nadal dobranie biustonosza to ruletka noszę 70 (raz za ciasne, raz za luźne) Miseczki stanowią większy problem od F-G. często F za duże, często z G się wylewam, skusiłabym się może i na brytyjczyka (ale cena ;-( w polskich netowych sklepach no cóż średnio mnie stać) wolała bym coś może na Allegro, ale tam nie ma zwrotów. Doradzicie coś? proszę :-) Odpowiedz Link
molowiak Re: 75-76/95-96 02.04.08, 13:39 Niestety nie ma i raczej nie będzie tak dobrze, żeby mieć wszystkie staniki w tym samym rozmiarze. Podobnie rzecz ma się też przecież z ubraniami czy butami. Różni producenci szyją swoje staniki z różnych materiałów, na różnych wykrojach itp. Trzeba to zaakceptować. Na naszym forum znajdziesz mnóstwo wskazówek dotyczących rozciągliwości obwodów, wielkości miseczek czy szerokości fiszbin konkretnych modeli co pomaga zminimalizować ryzyko błędu. Co do rozmiaru to proponuję na początek brytyjskie 70F. W rozmiarówce kontynentalnej (triumph, Samanta itp) to będzie 70G/H. I jeszcze jedno - jeśli obwód 70 jest za luźny to bierz 65 z odpowiednio przeliczoną miseczką, jeśli nie ma obwodu 65 rezygnuj ze stanika, choćby był najpiękniejszy. PO co niszczyc sobie piersi. Odpowiedz Link
l-u-l-u Re: 75-76/95-96 02.04.08, 13:51 Bardzo Ci dziękuję Molowiak :-* No to poszukam sobie brytyjczyka w rozmiarze 70 F, myślałam jeszcze ewentualnie o brytyjczyku 65FF, ale po przymierzeniu Ferya, która próbowała mi fiszbinami przebić mostek ciut się zniechęciłam. Niestety Samanta i Triumph odpadają w przedbiegach - wymierzyłam chyba już ich wszystkie modele 70 od miseczek E-G i niestety nie dla mnie ci one. Na razie z rodzimych producentów najlepiej czuję się w Allesie i Gorsenii ta ostatnia dla mnie zadziwiająco ściśliwa i dobrze trzymająca obwód, niestety jednak miseczki hmmmm.... potrafią zrobić kacze dzioby z piersi. Odpowiedz Link
molowiak Re: 75-76/95-96 odpowiedź powyzej była dla l-u-l-u 02.04.08, 13:41 sory, wprawię się :) Odpowiedz Link