mixaiza Pollyanna a Tango 65E - pomocy 14.09.08, 15:36 Przenoszę post z innego miejsca bo tam nikt nie odpowiedział. Mam okazję kupic białe Tango (www.peachfield.pl/model/11) tu na forum - rozmiar 65E. Dziewczyna ma wymiary 70/90 i na niej miski bułkowały. Ja mam wymiary 74/90. Teraz mam czarną Pollyannę 65E choć wychodziło mi nominalnie 65F.Jest na mnie dobra. Biała w tym samym rozmiarze 65E miała trochę za duże miski. Kompletnie mi się nic nie zgadza. Będzie to Tango na mnie dobre? Dzieki Odpowiedz Link
jaagna Re: Pollyanna a Tango 65E - pomocy 15.09.08, 20:40 mixaiza, nikt nie jest w stanie dać ci 100%pewnej odpowiedzi. Choć bardzo byśmy chciały. Istnieje bardzo duże prawdopodobieńśtwo, że będzie dobry, ale jak nie przymierzysz, to się nie dowiesz. Tango i Pollyanna są raczej standardowe miskowo i obwodowo, więc w tym samym rozmiarze powinny być podobne. Ale pamietaj: Tango ma szersze fiszbiny niż Pollyanna! - jak wiekszość staniczków Panache Odpowiedz Link
madzi1 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 15.09.08, 20:36 Dziewczyny pliss zajrzyjcie do wątku tłumaczeniowego bo pilnie potrzebuję pomocy z angielskim. Odpowiedz Link
jagandra 65G nie pasuje, oj nie :( 18.09.08, 19:13 Zmierzyłam się wg tego kalkulatora: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index.php Wyszło mi 65G (69 pod biustem, 89 w biuście), a właściwie nawet na granicy z 60I. Dziś przyszedł stanik Melissy (karmnik) 65G - totalny niewypał, miseczki zdecydowanie za duże, pod biustem ciasny, choć może to kwestia przyzwyczajenia. Do tej pory nosiłam 75B. Chciałabym wymienić ten stanik Melissy na inny rozmiar, ale na jaki? Proszę o pomoc... Odpowiedz Link
jaagna Re: 65G nie pasuje, oj nie :( 18.09.08, 19:42 Melissa ma swoja własną rozmiarówkę. melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php Rozmiar miseczki najlepiej jest obliczyć korzystając z ich tabelki. Wyszło mi 65F (obwód w biuście 89 - obwód biustonosza 65 = 24 czyli miska F dla obwodu 65. Tyle tabelka. O ile staniczek ma za dużą miseczkę? ROzmiar, dwa? Jeśli to karmnik, to czy mierzyłaś go przed karmieniem? Czy to twój pierwszy dobry stanik? Masz może jakiegoś brytyjczyka? - w jakim rozmiarze? Jeśli to Twój pierwszy biustonosz, to może prócz wzrstu objętości piersi przed karmieniem trzeba brać pod uwagę migrację? - i wtedy miseki sie wypełnią? Opisz, jak to u Ciebie wygląda. Odpowiedz Link
jagandra Re: 65G nie pasuje, oj nie :( 19.09.08, 18:49 Dziękuję za odpowiedź :) > O ile staniczek ma za dużą miseczkę? ROzmiar, dwa? Wydaje mi się, że miseczka jest sporo za duża, co najmniej dwa rozmiary. Brakuje mi biustu zwłaszcza u góry miseczki, ale na dole też jest za dużo materiału. Jeśli to karmnik, to czy mie > rzyłaś go przed karmieniem? Kurczę, nie pamiętam :) Ale ja częściej jestem po karmieniu niż przed, w sensie że rzadko mam przepełnione piersi, bo małe dość często je. Czy to twój pierwszy dobry stanik? Tak. Masz może jakieg > oś brytyjczyka? - w jakim rozmiarze? Niestety nie. Odpowiedz Link
jaagna Re: 65G nie pasuje, oj nie :( 19.09.08, 21:44 Stanik ma pasować na piersi z mlekiem (chyba, bo nigdy nie karmiłam, więc znawczynią nie jestem - na logikę to biorę) czyli o największej objętości, byś nie nosiła stanika o zbyt płytkich miskach. Czy czytałaś wątki o karmnikach? Tam dziewczyny dają dobre rady i opisują (chyba też, jak powinny leżeć) staniczki do karmienia. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747&v=2&s=0 Przymierz biustonosz raz jeszcze przy pełnych piersiach i sprawdź. Może wystarczy wymienić biustonosz na taki, ktory będzie mial miski mniejsze tylko o 1 rozmiar? Liczę, że odezwie sie jeszcze któraś doświadczona (karmnikowo) Forumka. Odpowiedz Link
anna-pia Re: 65G nie pasuje, oj nie :( 19.09.08, 22:28 Melduje się forumka po karmieniu 3 ssaków :) jaagna napisała: > Stanik ma pasować na piersi z mlekiem (chyba, bo nigdy nie > karmiłam, więc znawczynią nie jestem - na logikę to biorę) czyli o > największej objętości, byś nie nosiła stanika o zbyt płytkich > miskach. Zgadza się. > Czy czytałaś wątki o karmnikach? Tam dziewczyny dają dobre rady i opisują (chyb > a też, jak powinny leżeć) staniczki do karmienia. > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&v=2&s=0 > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747&v=2&s=0 > Przymierz biustonosz raz jeszcze przy pełnych piersiach i sprawdź. Może wystarc > zy wymienić biustonosz na taki, ktory będzie mial miski mniejsze tylko o 1 rozm > iar? > Liczę, że odezwie sie jeszcze któraś doświadczona (karmnikowo) Forumka. IMO powinnaś wymienić na 65F, ale powiedz jeszcze, w jakim wieku jest dziecko? Piszesz, że często je - bardzo maleńkie? Jeśli ma poniżej 3 miesięcy, to wymień na 65F, bo przerwy między jedzeniem będą coraz dłuższe, i wahania rozmiaru biustu w ciągu doby są wtedy spore, spokojnie o jedną miseczkę. Podaj jeszcze, proszę, model i kolor stanika (czarne są ściśliwe, beżowe i białe łatwiej się rozciągają). Odpowiedz Link
kulki szukam osób ok. 32HH - pomoc dla mamy 20.09.08, 15:52 Nie mogę jej znaleźć dobrego stanika :( Problem - fiszbiny uciskają żebra pod biustem przy siedzeniu. Próbuję ostanikować mamę - osoba niska z dużym biustem. Kupiłam jej Freya Pollyanna 70HH, potem Panache Pure i Fiesta 70HH. Niestety dopiero dzisiaj mogłam ją obejrzeć. No i w Panache fiszbiny zachodzą na plecy. Pollyanna z kolei ma za małą miseczkę. We wszystkich 3 modelach natomiast występuje ten sam problem Mama mówi, że jej bardzo niewygodnie, gdy ma siedzieć w staniku, bo ją ciśnie dół fiszbin. Próbowałam podsunąć stanik wyżej, wówczas fiszbiny w Panache boleśnie wbijały się pod pachą (a właściwie za pachą), a i tak niewiele to pomogło. Czy możecie polecić jakiś wygodny model w tym rozmiarze? może o krótszych fiszbinach? A może bezfiszbinowca? Ratujcie, bo mi się mama zniechęca, mówi, że woli swoje stare 90D :( i mam jej dać spokój :( Odpowiedz Link
greylin Re: szukam osób ok. 32HH - pomoc dla mamy 20.09.08, 18:32 Jak fiszbiny uciskają na dole to najczęściej jest to spowodowane trochę za luźnym obwodem. szczególnie jak się siedzi i garbi (to akurat wiem z doświadczenia :) ). wiem jaki wybór będzie w węższym obwodzie :/ Odpowiedz Link
kulki Re: szukam osób ok. 32HH - pomoc dla mamy 20.09.08, 18:42 bardzo dziękuję za wskazówkę i tak jej zmniejszyłam z 90 do 70, bałam się przesadzić :( Odpowiedz Link
nathd Berlei Essentials smooth microfibre bra 22.09.08, 14:19 Witam! Mam okazję jutro kupić ten biustonosz, ale nie znalazłam żadnych informacji na jego temat. Jak jest z jego rozciągliwością? Czy miski "trzymają się normy"? Słyszałam tylko, że to minimiser. Czy ktoś może ma ten model? Odpowiedz Link
ma.malina mój problem 22.09.08, 16:50 ostatnio przymierzyłąm trochę różnych staników i zaobserwowałam u siebie pewien problem - miseczka dobra , obwód trochę za luźny, ale to norma bo mam 66/67 pod biustem , więc tu sie nie skarżę ale na łączeniu ramiączka i stanika zieje wielka dziura . W tangu 30G które teraz noszę nie mam czegoś takiego a w innych stanikach , przynajmniej w tych które przymierzał mam - co to znaczy - za małe , za duże czy po prostu nie kompamtybile ? Skracanie ramiączek nie pomagało . Odpowiedz Link
jaagna Re: mój problem 23.09.08, 11:31 U niektórych po prostu tak to wygląda i już (widziałam w galerii u kilku osób). Taka uroda piersiowo-stanikowa: i to chyba u szczupłych osób, bo u takich z "ocieplaczem" raczej tej "dziury" nie widziałam (nie przypominam sobie). Odpowiedz Link
polta Problem z plunge'ami 22.09.08, 21:39 Potrzebuję pomocy/porady. Przymierzyłam już sporo staników plunge i żaden nie pasuje. (Gossard, Panache, Masquerade) W każdym jest ten sam efekt, biust skupia mi się centralnie na środku i tworzą się bułki, wtedy też najczęsciej boki i dół stanika są puste. Nie jest to zależne od rozmiaru, bo przymierzałam różne. Co jest nie tak? Chciałabym móc nosić bluzki z dekoltami... Odpowiedz Link
jaagna Re: Problem z plunge'ami 23.09.08, 11:28 Mierzyłąś plunge miękkie (jak Tango plunge) czy usztywniane (np. Polka Masquerade)? Bo ja w usztywnianych mam podobny problem: biust mi sie wylewa i za nic nie chce się trzymac miseczek. Ale za to w Tango plunge mój biust ładnie wyglada: mam nawet takie fajne kulki z dolinkami. :-) A moze mierzyłas staniczki o zbyt szerokich fiszbinach, a ty jesteś wąskofiszbinowa? Odpowiedz Link
polta Re: Problem z plunge'ami 23.09.08, 15:26 Mierzyłam raczej usztywniane plunge. Moje piersi są dość blisko siebie i w tangu wyglądały dziwnie, jakby sztucznie oddzielane. Co do fiszbin: najbardziej odpowiadają mi freyowe i curvy kate, plunge mierzyłam panache, gossarda, masqueradki. Odpowiedz Link
kasia_s80 Pollyannna czarna 65GG 23.09.08, 11:00 Kupiłam czarną Polly 30GG jest to mój pierwszy "właściwy" stanik i mam problem, mam 77/99 wiem że przesadziłam z rozmiarem pod, ale porównywałam go z 32G i 30GG był szerszy pod biustem. Porównywałam je osobiście i nie ma mozliwości pomyłki, dlatego wzięłam 30GG. Problem w tym, że muszę go nosić na przedłużce. Jak jej nie założę to mi się ciężko oddycha i wiem, że ten sam problem byłby przy 32G. Czy on się rozciągnie czy powinnam jednak kupować 34FF? Proszę pomóżcie, pół roku temu miałam operację przełyku i boję się tak ściskać. Odpowiedz Link
jaagna Re: Pollyannna czarna 65GG 23.09.08, 11:25 34 na pewno będzie za szeroki (jeśli dobrze przeliczyć miseczkę, to byłoby to 34E). Spróbowałabym 32FF: ale mówimy tu TYLKO o modelu czarna Pollyanna, inne staniczki mogą być dobre w rozmiarze 30GG. Moze ze względu na przebytą operację noś standardowe 32FF (poczytaj w wątkach producenckich o konkretnych modelach) lub rozciagliwe 30GG. Nie mam Pollyanny i nie wiem czy się rozciagnie, ale istnieje duze prawdopodobieństwo, że raczej tak - spróbuj sama w rękach lekko ją porozciagać: kawałek po kawałku, a nie łapiąc za każdy koniec i ciagnąć. Na razie noś Pollyannę z przedłużą - nawet dwiema, jesli odczuwasz dyskomfort i boisz sie o zdrowie. Odpowiedz Link
kasia_s80 Re: Pollyannna czarna 65GG 24.09.08, 10:01 Serdecznie dziękuję za pomoc. Na poczatek zakupię przedłużke ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
jaagna Rolujący się (zwijający) obwód 23.09.08, 16:40 To już zaczyna mnie denerwować. Obwód w niemal każdym staniku (Matisse, Eleanor, Arabella, Tango plunge i w pozostałych też) paskudnie mi sie zwija (robi się rulonik) i wbija w ciało. Mam od tego aż zadrapania i mocne otarcia (po Eleanor miałam strupki). Naprawdę już nie wiem, czy mam obwód za szeroki czy za wąski, czy może jest jeszcze inny powód zwijania się taśmy obwodu. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Rolujący się (zwijający) obwód 26.09.08, 21:26 Mam dokładnie ten sam problem z tango plunge. Niejaka jaagna odpowiedziała na moje pytanie w wątku ratunkowym part 2 :-) Moje tango doprowadza mnie do szału z tym rolowaniem się, noszę je coraz rzadziej z tego powodu :-( I w ogóle, albo ono się mocno zużyło, albo ja tu urosłam, tam zmalałam... Odpowiedz Link
jaagna Re: Rolujący się (zwijający) obwód 26.09.08, 21:45 No popatrz - odpowiedziałam i nie dosyć, że już nie pamiętam tego, że pisała i co napisałam, to w dodatku samą mnie dopadło to "schorzenie"! Poszukam własnej odpowiedzi i moze się czegoś nauczę. :-)))) Acha - próbowałam zapinać się na najciasniejsza haftkę i dodawać przedłużkę. Roluje się, ale gdy siedze. Gdy stoję trochę mniej. Droga Redakcjo, czy istniej jakieś rozwiązanie mojego problemu? Serio, nie pamietam, co ci napisałam... I uwaga: jestem tłusta z wałeczkami sadełka - może obwód trafia własnie na "zakrzywienie" wałeczka i rolując się osuwa w rowek międzywałeczkowy? Kurcze, tajemnicza sprawa. Muszę znaleźć swoją odpowiedź; mam nadzieję, ze napisałam wtedy coś mądrego... Odpowiedz Link
jaagna monika3411 - pytanie 27.09.08, 11:33 Właśnie przeczytałam swoją odpowiedź na twoje pytanie w WSątku Ratunkowym 2. Całkiem sensownie odpowiedzialam - muszę przyzanć :-) Ale czy miałam rację? Przepięcie staniczka na ciaśniejszą haftkę i pozwolenie na odpoczynek - pomogły? Mam niemało staników, wiec mają czas sobie odpocząć, więc może moje są na mnie za szerokie? mam 81-82 cm pod biutem i staniczki 70. Już sie sama zakałapućkałam... Odpowiedz Link
monika3411 Re: monika3411 - pytanie 01.10.08, 20:40 Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale przez parę dni nie zaglądałam na forum. Wiesz, ja sobie Twoje rady o odpoczywaniu wzięłam tak mocno do serca, że prawie nie noszę tego tanga.... Zakładam go tylko i wyłącznie do dekoltów, a tych nie noszę codziennie. Wcześniej nosiłam go prawie bez przerwy. A jak się zapnę ciaśniej, to mam wrażenie, że wyglądam jak baleron fachowo obwiązany sznurkiem... Odpowiedz Link
morrigaine tango plunge i masquerade coquetee 24.09.08, 14:48 zaczne moze od swoich wymiarow; jeszcze w marcu bylo to 74/97 i maheda zdiagnozowala mnie w wątku rozmiarowym jako 32F/30G (wtedy mialam inny nick); pierwszy w miare dobry stanik udalo mi sie kupic dopiero jakies trzy miesiace temu - a mianowicie byla to Gloria z Avocado w rozmiarze 70G. Ze dwa tygodnie temu zauważyłam, ze zaczyna mi bulkowac na nieco wiekszej lewej piersi (mam asymetrie), a obwod przestal byc tak ciasny jak byl (przez pierwsze dwa tygodnie bolaly mnie od niego zebra...). Zmierzylam sie wczoraj i wyszlo mi 72/99. W miedzyczasie zamowilam kilka stanikow, no i chyba wszystkie odesle. wczoraj bylam absolutnie przerazona, mialam wrazenie, ze fiszbiny wychodza mi na plecy, sa za male i w ogole wszystko jest do kitu. Dzisiaj troche sie uspokoilam i wyglada to tak: 1) Curvy Kate, Emily (cream/blue) 32FF - miska prawie dobra (falbanki z przodu troche lataja, ale minimalnie), obwod niby ok, ale dam rade zapiac sie na najciasniejsza haftke. Raczej sie nie polubimy, bo fiszbiny wbijaja mi sie niemilosiernie w cialo na mostku i pod pacha. I z tym chyba nic nie da się zrobic, wiec z Emily pozegnam sie raczej na dobre. Poza tym te szerokie ramiączka i tył... 2) Curvy Kate, Portia (chocolate/pink) 30GG - miska chyba lepiej dopasowana niż w Emily (tasiemki troche mi sie wbijaja w piers, ale naprawde minimalnie), obwod tez na pewno lepszy (jest juz naprawde przyjemnie ciasno). Ale jakoś model mnie nie kreci, wiec tez raczej odesle. 3) Panache Superbra, Ariza (wild berry) 32G - obwód przyjemnie ciasny, miska chyba za duza, bo falbanki z przodu lataja bardziej niz w Emily, za to zupelnie identycznie jak w Emily fiszbiny wbijaja mi sie w mostek i pod pacha, co eliminuje ten stanik z grona moich ulubionych. 4) Panache Superbra, Tango Pure (nude) 32FF - abstrahujac od tego, ze zupelnie mi sie nie podoba, miska jest chyba za mala, bo troche marszczy sie u dolu od strony pachy i leciutko bułkuje z przodu na lewej piersi. I dopiero tutaj zaczyna sie prawdziwa tragedia, bo dwa kolejne staniki naprawde mi sie podobaja. 5) Panache Superbra, Tango Plunge (black) 32FF - ujął mnie swoją prostotą, krojem i cienkimi ramiączkami. Niestety: obwod niby ok, fajnie sciska, ale jednak jest chyba torche za luzny (moge spokojnie zapiac sie na najciasniejsza haftke), w dodatku miska marszczy sie u dolu od strony pachy i troche bulkuje z przodu. To co, brać 30H? Czy jednak lepiej zostać przy obwodzie 32 i wziac miske G? Boje sie, ze przy mniejszym obwodzie fiszbiny sie rozjada i za bardzo splyca miske. 6) Panache Masquerade, Coquette (teal) 32G - jest za maly. Obwód przyjemnie sciska, ale lewa piers troche bulkuje z przodu i miska marszczy sie u dolu od strony pachy. Ten stanik powalil mnie na kolana (no, moze nie w pierwszej chwili, bo wydal mi sie taki jakis ...ogromny, ale jak go zalozylam - cudo). Nie robi mi co prawda kreski, tylko dolinke, ale i tak mi sie podoba. No ale miska jest za mala. A wziawszy pod uwage fakt, ze biust jeszcze pewnie mi przemigruje, to bez sensu go zostawiac. A on TAK bardzo mi sie podoba... Czemu maskaradki nie sa produkowane do rozmiaru H? Albo J? Albo nawet K?! Dziewczyny, a jak inne maskaradki (np. Polka albo Nemesis)? Maja takie same miski czy moge liczyc na to ze wcisne sie w jakies 70G? Odpowiedz Link
iv999 Freya Antoinette 24.09.08, 18:42 Kolor cielisty. Rozmiar 30GG na wymiary 68-69/95. Jakoś nie leży. Od góry trochę luzu w miskach, a materiał się marszczy wzdłuż pionowego szwa, czyli jakby za duży rozmiar. Z kolei na dole fiszbiny nie przylegają do mostka, czyli jakby za mały... Obwód przylega ciasno i na pewno nie jest za luźny. Kiedy przyciskam te fiszbiny do mostka i układam biust to cała miska robi się w sam raz, wszystko ładnie przylega i się wypełnia. Ale zaraz i tak wraca wszystko do stanu wyjściowego. Próbowałam różnie zakładać, schylałam się, wygarniałam, podciągałam, i ciągle to samo :/ Nic już nie rozumiem... Może Wy macie jakiś pomysł? Rozmiar zły czy model? Wolałabym żeby to była kwestia rozmiaru jednak bo potrzebuje cielistego stanika a ten mi się wydał najbardziej sensowny z dostępnych. Odpowiedz Link
your_ajemhepi Re: Freya Antoinette 24.09.08, 22:14 hej, rowniez jestem posiadaczka tego modelu od jakiegos tygodnia i nie powiem, zebym byla szczegolnie zadowolona:-( fakt, ze jest to pierwszy moj biustonosz tej firmy i na poczatku wzielam w ogole rozmiar za maly, bo 65E, ktory wymienilam na 65F. Rozmiar chyba jest ok, bo dobrze przylega pod biustem oraz miedzy piersiami, ale dokladnie tak jak w Twoim wypadku marszczy sie powyzej szwa, ktory jest posrodku piersi. Do tego tworzy w tym miejscu taka mala buleczke. Nie sadze, zeby chodzilo tu o rozmiar, a raczej o model i niedopasowanie tego modelu do mojego biustu. Ale daje mu szanse, bo moze jakims cudem sie jeszcze ulozy. Potestuje go troche i pewnie zasadze sie na kolejny model, bo bardzo mi sie biustonosze tej firmy podobaja i maja rozmiary, ktorych do tej pory nie moglam nigdzie znalezc. Moze ktos jeszcze ma ten model i umie podpowiedziec nam czy dobralysmy zly rozmiar, czy model jest "specyficzny"? pozdrawiam Odpowiedz Link
kizombalover Na co wymienić? Pilne, proszę, poradźcie 26.09.08, 19:14 Problem jest następujący: po obejrzeniu zdjęć doszłyśmy wspólnymi siłami do konkluzji, że 70DD mają za małe miski i nie łapią bułek spod pach. 70E są za duże z kolei. Właśnie mam Tango II balkonik 65F (ponoć to dużomiseczkowiec?). Jest lepiej, ale buły pod pachami dalej nie są w staniku i przeszkadzają mi, kiedy mam ramiona wzdłuż ciała - takie uczucie, jakbym coś pod pachami trzymała. Obwód do wytrzymania, przedłużka na razie niekonieczna. Miski są wypełnione w całości i przy wyprostowaniu się tną pierś na skos, czyli na buły miejsca w tym staniku nie ma. Tango II plunge mierzyłam też 65F, ale był pusty w czubkach i ogólnie efekt pomarańczy chyba. Fantasie Bridgette 65F jest mocno za mała w miskach. Polyanna czarna 65FF była za ciasna w obwodzie i też bułek nie łapała, chociaż luz w miskach teoretycznie był. I teraz tak: potrzebuję stanika z obwodem 65 (a może nawet 60?) , który będzie mocno zabudowany pod pachami, a jednocześnie na tyle mocno rozciągliwy, że moje naprawdę ciasno mierzone 75 pod biustem pomieści, i nie zatrzyma krążenia. Krótko mówiąc, rozciągliwy stanik z golfem chcę. Poradźcie, chciałabym, żeby trzecia wymiana na listkach przyniosła coś sensownego. Bardzo proszę o MODELE i rozmiary w jakie powinnam celować. Ostatnie pomyłkowe nabytki są do obejrzenia w dużej galerii. Jestem raczej panachowa niż frejowa, tak myślę. Odpowiedz Link
jaagna Re: Na co wymienić? Pilne, proszę, poradźcie 26.09.08, 22:09 Dla mnie Tango II balkonik to regularnomiseczkowiec ;-) I tak sobie myślę, że lepiej wziąć Tango balkonik o trochę większej miseczce (o 1 rozmiar) i regularnie wkładać/wmasowywać do niego buły podpachowe. One same nie wejdą (a na pewno nie za pierwszym razem), czasem bardzo sie opierają, ale cierpliwość i konsekwencja robią swoje. BUŁY SAME NIE WEJDĄ DO MISKI - powtórzę. I TO NIE ZA PIERWSZYM RAZEM. Stanik sam buł nie wyłapie - trzeba je własnymi (lub partnera dłońmi - to chyba przyjemniejsze) nakierowywać we właściwym kierunku. Staraj się kilka razy dziennie wkładać do miseczki zabłąkany biust (taki zdecydowany, ale nie brutalny głask bułki od pachy do miski). Przy 75 cm pod biustem nie brałabym obwodu 60, bo wtedy sie miski spłaszczają. Bierz spokojnie 65. A z modeli to polecam własnie Tango balkonik i Pollyannę (jeśli Polly 65FF była za ciasna, to weź 70E - i na początku ma mieć małe luzy w miskach, by mięsko pod pachami miało szansę wrócić na swoje miejsce). Jak przymierzałaś Tango balkonik 65F i ciął ci pierś, to weź 65FF - i wmasowuj buły do misek. Lepiej mieć na początku lekko za dużą miseczkę, bo i tak sie wypełni, niż brac na "styk" - a potem kupować wiekszy stanik. Poza tym, jak weźmiesz "na styk", to buły nie mają miejsca, by wejść do miseczki (czyli by je wmasowac na właściwe miejsce). Poczekajmy, może któras Forumka jeszcze się wypowie Odpowiedz Link
kizombalover Re: Na co wymienić? Pilne, proszę, poradźcie 26.09.08, 22:47 Tango II balkonik mam teraz 65F, leży wcale nie najgorzej, chociaż miejsca na buły nie ma. Plunge w tym samym rozmiarze jest zdecydowanie nie na mój kształt biustu - niby za duży, a właściwie za mały, nie wiadomo. Freya ma ładne staniki: arabella, eleanor: czy panache robi coś podobnego, w rozmiarze 65FF? A Polly mnie jakoś nie przekonuje, te ramiącha obleśne są. Odpowiedz Link
jaagna Re: Na co wymienić? Pilne, proszę, poradźcie 27.09.08, 08:17 Ramiącha są obleśne, zgadzam sie. I to nie tylko w Polly, ale w Eleanor i Arabelli też! - choć Arabella ma gładkie, ale też szerokie i paskudne. Freya ma paskudne ramiaczka (z małymi wyjatkami: Lottie, Charlie). Tango plunge na początek unikaj, ale balkonik to nie jest głupi pomysł - tylko z większą miseczką, by dać bułom szansę powrotu na miejsce. Ten Panache jest ładny: tinyurl.com/5srg99 ten też niebrzydki tinyurl.com/3ort8e - i możesz Elize odpancernić, wtedy będzie transparentna jak Arabelka ;-) A ten ci sie nie podoba? www.peachfield.pl/model/76 ma łądne ramiączka Ten www.peachfield.pl/model/7 się fajnie nosi i ma ramiączka z materiału miseczkowego A tu delikatna ELiza ecru www.peachfield.pl/model/74 Ale na początek, zanim buły nie wrócą na miejsce, nosiłabym na twoim miejscu Tango balkonik (tzn. sama kiedyś w tym celu nosiłam Tango balkonik w kolorze cherry - ech, stare czasy!) - to stanik polecany na początek, czyli jako "terapeutyczny". Odpowiedz Link
monika3411 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 26.09.08, 21:33 Miłe moje, co mam myśleć? Otóż mój najnowszy problem dotyczy białej Eleanor. Mam ją już jakiś czas, ale nie jest jakoś bardzo intensywnie eksploatowana. Rozmiar jest dobrany dobrze (przez panią Marysię z Peachffield, więc na bank dobry :-)) Czy jest możeliwe, żeby obwód 32 był ZA LUŹNY jeśli mam 80 cm pod biustem? Bo dzisiaj ją noszę tę Eleanor i jakoś mi w niej nie ciasno, a jak przyjechałam do domu z pracy i zdjęłam bluzkę, to stwierdziłam, że mi ten obwód podjeżdża niepokojąco wysoko... Zapinam się na najluźniejszą haftkę. Próbowałam na środkową - w obwodzie jest ok, ale wtedy miseczki jakieś takie nie halo, no mam wtedy wrażenie, że ten stanik zaraz na mnie pęknie (nie wiem jak to opisać...). Macie jakiś pomysł? Czy ja się po prostu czepiam...? Odpowiedz Link
jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 26.09.08, 21:52 Hm... to znowu ja - jaagna. ;-)) Wiesz, mam oliwkową Eleanor o obwodzie 32 (81-82 cm pod biustem) i jest na mnie lekko za szeroka. Nie wiem, jaką rozciagliwość ma biała, ale moja oliwkowa wyglada na mającą większe możliwości ;-) Bez bólu zapinam się na najciaśniejsza haftkę (choć biust mi wtedy próbuje uciekac z miseczek). Już ja podszyłam elastyczną nicią - ale jeszcze nie próbowałam nosić przez cały dzień - tylko przymierzyłam, czy za bardzo jej nie odelastyczniłam (roluje się wtedy już trochę niej - to a propos naszej rozmowy kilka postów wyżej). Jutro sprawdze szwy i ponoszę ją przez cały dzień - a potem zdam ci relację. A jak stwierdzisz, ze twoja jest jednak za luźna (w końcu to siostra Arabelki), to kup białe elastyczne nici i dokonaj operacji! (mam nadzieję, że nie zapomnę tego, co ci tutaj napisałam i kiedyś sama nie zadam tego pytania - [wiecej lecytyny, nie?]) Odpowiedz Link
skarabeusz_81 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 3 26.09.08, 21:48 tak z ciekawosci, czy ktoras z was tez zuwazyla cos takiego mam dwa superbra tango II 30G -brzoskwiniowy 30GG -lilac w tym pierwszym moge sie zapiac na kazda z trzech haftek i jest ok, w lilacku ledwo na pierwsza daje rade :/ Odpowiedz Link
zlotooka uciskające fiszbiny - Panache Tango II nude 27.09.08, 10:43 Od 2 tygodni noszę (właściwie codziennie, bo jest to mój pierwszy i jak na razie jedyny Dobry Stanik) Panache Tango II nude (balkonetka). Na początku było idealnie, po kilku dniach zaczęły uwierać fiszbiny na mostku, ale do wytrzymania. Później to ugniatanie trochę zelżało, za to nasiliło się ugniatanie przeciwnych końców fiszbinów - pod pachami, na wysokości ok. środka piersi. Wpijały się w żebra, drapały, gryzły, aż w końcu wczoraj przy mniejszej piersi zauważyłam małe odparzenie pod fiszbinem właśnie. Czy można coś z tym zrobić? I jaka jest tego przyczyna? Możliwe, że zbyt szerokie fiszbiny? Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
jaagna Re: uciskające fiszbiny - Panache Tango II nude 27.09.08, 11:24 Chyba obwód ci sie rozciągnął. Spróbuj zapiąć sie na ciaśniejszą haftkę. Czasami za szeroki obwód lekko się "rusza" na tułowiu i wtedy fiszbiny mogą kłuć pod pachami. A na fiszbiny cisnące w mostek dziewczyny radzą leciutko wygiąć końcówki fiszbin na zewnątrz. W palcach lekko odginaj fiszbinę przez dłuższy czas - tak by nie złamac, a tylko lekko ją odkształcić. Odpowiedz Link
zlotooka Re: uciskające fiszbiny - Panache Tango II nude 28.09.08, 23:51 hm... właśnie jak zapięłam na ciaśniejszą haftkę (myślałam, że to pomoże), to zrobiły się te odparzenia. teraz mam w tym miejscu małe swędzące ranki :( Odpowiedz Link
zlotooka Re: uciskające fiszbiny - Panache Tango II nude 30.09.08, 15:43 Dzisiaj odkryłam, że moje Tango jest już za małe na prawą pierś :( Pewnie z tego wynikały te wszystkie uciski itd. Czas zmienić stanik (znowu)... Odpowiedz Link
fur.ja Help :) 27.09.08, 13:54 Jest tak moje rozmiary to 73/96 dziewczyny doradziły na początek 70F względie miseczke H lub G tak więc kupiam i hmmm... pierwzzy model to Anita firmy Mardo w rozmiarze 70F (www.intymna.pl/katalog/complets.php?ctk=show_prod&page_id=search&cat_id=0&mid=0&id=10388&page=0&sizeslt=0&sess_id=cab3816f72b682b162e3a2b90b3f36fc) jest tak: w obwodzie z lekkim trudem zapinam się na tą najbardziej zewnętrzną haftkę (tą na koncu :)) Po włozeniu biustu do miseczek i wyregulowaniu ramiączek stan jest średnio zadowalający, bo: robią mi się wałki pod biustonoszem (tak jakby obwód biustonosza był lekko za mały o jakis 1 cm) ale bustonosz dobrze 'siedzi' w obwodzie i nawet moge dośc swobodnie oddychac ;-) Bust w miseczkach układa się ładnie, nic z boku nie wyłazi, u góry tez nie. Ramiączka ok. Fiszbiny jednak dziwnie się układają - to znaczy na zewnatrz są ok, w srodku nie dotykają ciała tylko 'wiszą' w powietrzu. I w sumie byłabym w stanie go nosic choć ciasny jest jak diabli ;-) to martwią mnie te fiszbiny. Drugi model to Finesse Big firmy Milena. Rozmiar 70G (www.intymna.pl/katalog/complets.php?ctk=show_prod&page_id=search&cat_id=0&mid=0&id=12549&page=0&sizeslt=0&sess_id=cab3816f72b682b162e3a2b90b3f36fc) Nie umialam się zapiąć w obwodzie!!!! na tą najbardziej zewnatrzną haftke!! Jak sie juz zapięlam to wyszlo, ze nie bardzo umiem oddychac. Dusze się. a te wałeczki co mi sie robią pod obwodem bistonosza w przypadku poprzedniego modelu są jeszcze większe. Miseczki układaja się ładnie, choc mam wrażenie, ze sa minimalnie za duze. Jak się troszkę poruszam to ten część tiulowa się marszczy delikatnie ale biustonosz siedzi fajnie, nic się nie wałkuje i nie wyłazi. Po za tym fiszby przylegają na całej swojej długosci do ciała. I bardzo ładny jest ale co z tego jak nie umiem w nim oddychac!! ZMierzyłam się teraz jeszcze raz i wyszlo mi, ze nie wiem skąd ja wziełam te 73, teraz wychodzi mi 74.5 - 75 cm w obwodzie. mierzę na wydechu, wyprpstowana, TZ pilnował zeby bylo równo :) I mierzę tak zeby mi sie skora nie zwijała ;-) Tak mi się zdaje, ze to nie jest kwestia rozmiaru tylko modelu biustonosza, co nie? Doradzcie mi co teraz? Spokojnie mogę oba odesłac. Ale wolalabym wymienić na inne tylko na jaki rozmiar? Czy poprostu znalezc w tym sklepie inne modele i testować az trafie z pasującym? No i przede wszystkim powiedzcie mi czy dobrze oceniam biustonosz, bo nie wiem czy za bardzo się nie czepiam albo nie pobłażam ;-) Odpowiedz Link
roza_am Re: Help :) 27.09.08, 15:39 Najlepszą pomocą w ocenie dopasowania staników jest nasza Galeria. Widząc jak dany model leży na Twoim biuście, doświadczone dziewczyny mogą Ci udzielić najbardziej trafnych uwag. Wszystkie informacje o Galerii znajdziesz w wątku tuż pod spisem treści. Parę uwag "na sucho". Z tego co piszesz, prawdopodobnie bardziej trafiona przy obwodzie 70 jest miseczka G. Odstawanie fiszbin od mostka może być objawem za małej miseczki. Z kolei lekki luz w miseczce jest wskazany na początku stanikowej drogi. Co do obwodu - jego ciasność/rozciągliwość zależy od firmy oraz modelu. Szczegóły znajdziesz w tabeli obwodów (link jest we wstępniaku Lobby), w wątku o ściśliwcach i rozciągliwcach oraz w wątkach producenckich. Nie testowałam tego jeszcze osobiście, ale nowa kolekcja Mileny (m. in. Finesse) słynie z ciaśniejszych obwodów (zaprojektowanych w odpowiedzi na potrzeby lobbystek!). Jeśli miski leżą bardzo dobrze, a obwód jest lekko za ciasny, zalecane jest dopięcie przedłużki, która nieco zwiększy obwód. Alternatywą jest wybór większego obwodu, czyli w Twojej sytuacji 75 z przeliczoną miseczką (prawdopodobnie E). Jednak fason miseczek w szerszym obwodzie będzie się inaczej układał na biuście. Tylko poprzez przymiarki możesz ocenić, która opcja będzie korzystniejsza dla Ciebie. Odpowiedz Link
fur.ja Re: Help :) 27.09.08, 15:48 dzieki za sugestie. Odrzuciłam model Ania w rozmiarze 70F bo faktycznie to jest jego wina, ze fiszbiny odstaja. Ale wlasnie chwilke wczesniej zanim przeczytalam Twoja odpowiedz, dopiełam do modelu Finesse przedłuzke i w obwodzie było lepiej. Ale miseczki zrobily sie wiecej niz za duze. To znaczy dól, ta lekko usztywniona częsc jest ok, ale ta część z tiulem sie marszczy nieładnie. Ale jak sugerujesz, ze takie rozwiaznie jest ok, to go zostawie i ponosze. Myslalam o rozmiarze 75 ale cos mi sie zdaje, ze moje dotychczasowe przezycia mnie zrazaja - 75 zapiety na ciasno byl niemozliwy do wytrzymania a zapiety na luzno latał po mnie w obwodzie. Co do wygladu to musze powiedziec, ze oba biustonosze lezą swietnie, pomimo tych mankamentów. Tak pomyslalam, ze chyba zrobie wycieczke sobie p osklepach z bielizna, narazajac sie pewnie na dziwne komenatrze sprzedawczyn ;-) Ale poszukam czegos i pomierze. Kupowanie w necie jest ok, tylko ze poczta polska powoli dziala i procedura odsylania spowalnia wszytsko okropnie. Teraz tylko musze przepmyslec, ktory biustonosz odeslac ale mam nadzieje, ze w tym mi pomoze wycieczka po sklepach :) Odpowiedz Link
maith Fur.ja 27.09.08, 19:56 Koniecznie zrób zdjęcia w obu stanikach i podeślij je do naszej galerii, bo coś jest nie tak. Milena faktycznie pracuje nad ciasnąścią, ale Allesa bym nie przeceniała. Z doświadczeń forumek wynika, że to rozciągliwce i że większość ich 70-tek da się zapiąć na biodrach mających ok. 90 cm. Odpowiedz Link
upcinka Bułki pod pachami! 28.09.08, 16:27 Kupiłam wczoraj pierwszy dobry stanik, przymierzałam ich niezliczone ilości i w końcowym rezultacie wybrałam polyanna 34 E mimo że zalecano mi 32/34 F lub G. Jednak po zmierzeniu 32 F nie mogłam się zapiąć ale miska pasowała. Wzięłam więc 34 F i miska była stanowczo za duża, odstawała. Poprosiłam o polyanne 34 E i parę innych modeli o tym samym rozmiarze, jednak wszystkie miały za duże miski prócz polyanny. Kupiłam więc ten stanik ale po przyjściu do domu i przyjrzeniu się temu na spokojnie okazało się że wystają mi bułki spod pachy (fakt, mam nieco tłuszczyku). Są to niewielkie bułki ale jednak. Tłuszczyk mam również na plecach gdy zapinam stanik. Ale w tym obwodzie czuje się idealnie i nie wyobrażam sobie posiadania większego czyli 36. Dodam że miska wydawała mi się w sklepie idealna, ładnie leżało. Mierzyłam zgodnie z instrukcją, wygarniałam wszystko spod pachy i umieszczałam całe piersi w misce, wykonywałam gwałtowne ruchy i wszystko było dobrze. Co jest zatem nie tak skoro miska F była stanowczo za duża? Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 16:29 Aha dodam że to wszystko w brytyjskich rozmiarach ponieważ aktualnie mieszkam w Anglii. Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 21:55 Zapracowałaś sobie na te bułki latami noszenia złych staników, nie oczekuj, że znikną od razu po założeniu pierwszego w dobrym rozmiarze. To wymaga czasu, z obserwacji ogólnoforumowych wychodzi jakieś plus minus dwa miesiące. Wygarniaj, wygarniaj, wygarniaj... Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 21:58 Czyli stanik jest dobrze dobrany? Jeżeli tak to jestem w pełni szczęsliwości że udało mi się dobrać odpowiedni stanik w odpowiednim rozmiarze i za dwa miesiące bułek się jako tako pozbędę. Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 22:05 To Ty mierzysz stanik i Ty decydujesz, czy jest dobrze dobrany, czy Ci w nim wygodnie - poza tabelkami trzeba brać pod uwagę jeszcze kształt biustu i takie tam. Podejrzewam, że Twoja Polly najdalej za dwa miesiące ustąpi miejsca innemu stanikowi, w innym rozmiarze - i dopiero ten będzie tym pierwszym dobrym. Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 22:09 Wydawał się leżeć dobrze, kształt biustu mam nietypowy ale polyanna się idealnie dopasowała. Jest wygodny, nie uciska i dobrze trzyma piersi. Jedynym minusem były te buły, które okazały się, jak napisałaś, efektem deformowania piersi przez długie lata. Odpowiedz Link
maith Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 22:42 Zapoznaj się z krótkim opisem "Jak pokonać buły naplecne" by Myszka.xww: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66255459&wv.x=2&a=80133246 Przepychanie bułek nie udaje się tylko czasem jeśli miska jest za mała. Przyglądaj się, czy bułki nie zaczną się pokazywać nad krawędzią miseczki - to będzie sygnał do zmiany rozmiaru. I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo nauczyłaś się pewnie tych samych trików, co my wszystkie i możesz mieć jeszcze odruch oszukiwania się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu masz info o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 23:02 Kiedy nosiłam rozmiar 32 bardzo mi się wpijał aż mi się rany robiły czy to samo mam zrobić z rozmiarem 34? Zapiąć na ostatni i pozwolić żeby tak mi się wpijało? Buł naplecnych wielkich nie mam, ale jednak jakieś są. Co do mierzenia zrobiłam dokładnie jak w instrukcji, stanik jest dopasowany idealnie, bez oszukiwania, nie jest ani za duży ani za mały, ładnie przylega do piersi i nie robi buł. Mam pytanie, czy ramionka mam mieć ściągnięte na maksa cały czas? Odpowiedz Link
maith Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 23:12 Ramiona ściągnięte, to nie. Aczkolwiek wiele dziewczyn ma zwyczaj się garbić, co nieco trudniej wykonać przy dobrym staniku. Co do pozbywania się buł. To była metoda szybsza i drastyczna ;) W wersji łagodniejszej, zupełnie wystarczającej, po prostu trzeba je przemasowywać jak najczęściej w z pleców, pod obwód i do miseczek. Można też zachęcić do tych masaży faceta. Jeśli wszystko mierzyłaś ok i stanik na pewno nie jest przymały, to wkrótce powinno się zrobić w porządku. Generalnie unikamy tu niewygody :) Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 23:20 Jeszcze jest taki problem że jednego cycka mam większego, w jednym miseczka jest jakby nawet przyduża odrobine a w drugim na styk. Jaki rozmiar w takim wypadku powinnam wybrać? Odpowiedz Link
upcinka Re: Bułki pod pachami! 28.09.08, 23:41 I jeszcze jedno pytanie, dlaczego staniki innych firm (oczywiście z tych które są dobre na początek) były na mnie za duże mimo że taki sam rozmiar? Na pewno chodzi o krój ale w takim wypadku powinnam mieć znacznie mniejszy rozmiar. Jeden stanik mierzyłam nawet dd bo d już nie było, to chyba tango plunge, i był nadal za duży. Jednak mierzyłam tylko 34 w obwodzie. 32 z pozostałych firm i również z tej której kupiłam były za małe, nie mogłam się zapiąć. Jednak nawet przy samym trzymaniu czyli tzw. udawaniu zapięcia miski były za duże. Odpowiedz Link
martaaka Totalna niezgodność rozmiarów:((( 28.09.08, 21:44 Tu początek mojej historii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=32203&w=85253906 Jak komuś się nie chce czytać to napisze w skrócie: Po biustem-77- bardzo ciasno zmierzone-nie wiem czy nie za ciasno;/ W biuście 100 Turzyco- faktycznie!!3/4 staników mam z Triumpha i są to 75D!W jednym ramiączka niemiłosiernie się wbijaja w innym piersi wyskakują! I najgorsze jest to że po zdjęciu takiego stanika mam czerwone kreski pod biustem od ucisku.Mam też 80B??...przesada wiem,tej samej firmy. Po pewnym czasie gdy jestem już w domu poporstu musze go odpiąć bo nawet zle mi się oddycha.Mam tez stanik z Body Aivt 75E,jest lepiej ale robią się "podwójne cycki".Inne staniki również z Triumpha ale rozmiar zamazany,ale raczej 75B-też za ciasne.Nie mam pojęcia jaką markę wybrać i jaki rozmiar żeby nic mnie nie uciskało.P O M O C Y Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: Totalna niezgodność rozmiarów:((( 28.09.08, 21:52 Startowałam z takimi samymi wymiarami jak Ty. Triumph nie ma dla Ciebie stanika. Rozejrzyj się za 70FF w brytyjskiej rozmiarówce, w polskiej to jakieś 70H-I. Odpowiedz Link
sheilunia dokładnie tak 28.09.08, 22:03 Obwód 75 Cię ciśnie, bo miska jest DRAMATYCZNIE za mała. Ja jakiś czas temu miałam identyczne wymiary i na wyrost kupiłam kilka 70G, okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo wszystkie FF teraz wyprzedaję. Przeszłam migrację (piersi upychane pod pachą wróciły dzięki dobremu rozmiarowi na swoje miejsce i przez to przybyło mi troszkę cm w biuście). Proponuję Ci również kupić sobie jeden stanik 70FF (brytyjski!!!) i zobaczyć czy ma Ci co migrować :) Na pewno będziesz czuła się o niebo lepiej. Jak przeczytałam o tym 80B, to mnie piersi zabolały. Biedactwo :( najlepiej poszukaj na naszej giełdzie jakiegoś staniczka i pozwól swojemu biustowi odetchnąć. Zapewne za jakiś czas potrzebna będzie większa miska. Nie łam się, trafiłaś w dobre miejsce! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: dokładnie tak 28.09.08, 22:09 Nooo, mnie by 70G i po migracji powiewało, z tym kupowaniem na wyrost nigdy nic nie wiadomo. Zachowawczo kupiłabym jednak 70FF na początek, i to nie kilka, a jeden - warto poczekać na rozwój wypadków, zamiast rzucać się od razu w wir zakupów. Odpowiedz Link
sheilunia hihi :P ja o sobie pisałam z tym "kilka" 28.09.08, 22:26 Dlatego się cieszę, że kupiłam na wyrost, bo wpadłam w straszny wir zakupów i na szczęście nie wywaliłam kasy w błoto, bo dopasowałam się do staników. Tak, jak piszesz - najlepiej kupić jeden i odczekać. Ja byłam przypadkiem szczególnym, z tej radości kupowałam co się dało ;)) Najbezpieczniej kupić rozmiar tabelkowy i potem pomyślimy :) Odpowiedz Link
dorianne.gray Re: hihi :P ja o sobie pisałam z tym "kilka" 28.09.08, 22:30 Wiem, o czym piszesz, jak pierwszy raz trafiłam do Karoline z tymi wszystkimi Freyami, Panaszami i Maskaradkami to też było mi ciężko się ograniczyć do jednego... i dwa kupiłam, niestety szybko z nich wyrosłam, heh. Odpowiedz Link
maith Niezupełnie 28.09.08, 22:46 sheilunia napisała: > Najbezpieczniej kupić rozmiar tabelkowy i potem pomyślimy :) Niezupełnie. Najbezpieczniej jest poczytać najpierw chociaż trochę o prawidłowym mierzeniu i o typowych trickach, jakimi biuściaste latami oszukiwały się, że nie jest tak źle i mierzyć stanik jak najbardziej świadomie, traktując rozmiar tabelkowy jako punkt wyjścia. Prawda jest taka, że przy identycznych wymiarach 1 dziewczyna może mieć "większą kulkę" a druga "więcej w plecach". Odpowiedz Link
sheilunia Re: Niezupełnie 28.09.08, 22:59 To miałam na myśli pisząc "pomyślimy", bo nikt nie da gwarancji, że ten pierwszy stanik będzie akurat dobry. Ale dopóki nie ma żadnego punktu odniesienia (a nie może nim być triumph 80B) i tak nic lepszego moim zdaniem żadna z forumek nie może polecić. Tak więc trzeba zacząć od tego rozmiaru i później zastanowić się czy wszystko jest ok, ewentualnie gdzie leży problem. To miałam na myśli, również nie wierzę bezmyślnie tabelkom :) A sytuacją idealną jest wybranie się do porządnego sklepu. Martaako, z jakiego jesteś miasta? Możliwe, że jesteś jedną z tych szczęśliwych, które mają porządny sklep w swoim mieście (Łódź, Warszawa, Poznań, Wrocław itd). Tam na pewno ktoś Ci "nabiustnie" doradzi i pomoże :))) Odpowiedz Link
maith Masz rację 28.09.08, 23:04 Masz rację, przy zamówieniu przez net trzeba zacząć od rozmiaru mającego największą szansę pasować, czyli od rozmiaru tabelarycznego. A potem w domu trzeba go świadomie, na spokojnie ocenić. W domu na szczęście da się oceniać długo i spokojnie. W sklepie wiadomo, nie bardzo. Odpowiedz Link
maith Re: Totalna niezgodność rozmiarów:((( 28.09.08, 22:35 Wygląda, że masz klasyczne objawy 2 problemów naraz: 1)ściskania się za małymi miseczkami. 75D Triumpha jest na jakieś 95 cm. A Ty masz 100. Czyli brakuje Ci miejsca na część biustu. Wtedy wypychasz go w obwód 2)tylko trochę za luźnego obwodu. Kiedy obwód trzyma mocno, bo fiszbiny leżą płasko. Kiedy jest za luźny, to stanik wpada w przechył. Fiszbiny w przechyle podcinają Cię pod biustem, co potwornie boli i zostawia ślady. Jeżeli obwód jest na tyle szeroki, żeby fiszbiny już się przechyliły, ale za szeroki tylko trochę, to sytuacja jest najgorsza, bo jest na tyle za szeroko, że fiszbiny Cię już podcinają, ale jednocześnie już na tyle wąsko, żebyś ten efekt za szerokiego obwodu odczuła najmocniej. Taki paradoks. Zatem wygląda na to, że niezgodność jest owszem, ale tylko pomiędzy Twoimi wymiarami, a branymi rozmiarami staników :) Przy Twoich wymiarach warto spróbować 32FF (czyli BRYTYJSKIE 70FF) albo polskie-niemieckie 70H. Tylko nie pomyl rozmiaru brytyjskiego z pol/niem. Odpowiedz Link
martaaka Dziękuje za dobre rady:)) 29.09.08, 10:01 Dziękuje za dobre rady:))Jestem ze Szczecina,jak by ktoś wiedział gdzie można kupić staniki dla biuściastych to proszę o cynk:))))Na to wygląda że bede na razie zamawiać przez internet.Jak uda mi się uwolnić piersi to dam znać o sukcesie i faktycznym rozmiarze:))))) Pozdrawiam:))))))))))) Odpowiedz Link
madzioreck Panache mnie nie lubi, we Freyę się nie mieszczę 29.09.08, 23:53 Buuu. Kupiłam dziś Elizę 30K. Miałam się jeszcze w domu namyślić, ale wzięłam, bo nie mam w czym chodzić... Obwód ciaśniutki, miska byłaby całkiem, całkiem, a fiszbina za pachą. W dodatku wcale mi nie zbiera biustu do środka, tylko taki jest rozstawiony, i fiszbiny wwiercają mi się w mostek. Da się coś zrobić, czy oddać? Bo nie wiem, kiedy znów coś upoluję... Odpowiedz Link
ocisza Re: Panache mnie nie lubi, we Freyę się nie miesz 30.09.08, 14:03 Jak Ci się fiszbiny w mostek wbijają to jeszcze można coś próbować z tym zrobić. Ale jak fiszbina celuje za pachę to już tego raczej nie skorygujesz. Wygląda na to, że powinnaś jednak poszukać innego modelu. Jak pamiętam, to narzekałaś na Tango II, że Ci za pachę wystaje. To może nie bierz już Panache. One są znane z szerokich fiszbin. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Panache mnie nie lubi, we Freyę się nie miesz 30.09.08, 14:38 No chyba masz rację, a ja się napaliłam jak głupia żeby coś wogóle kupić... Dzięki :) Odpowiedz Link
bouillabaisse wbijające się końcówki fiszbin ;/ 30.09.08, 09:58 Dziewczyny, proszę o radę. Po długich poszukiwaniach rozmiarowo- modelowych uznałam, że to Freya jest dla mnie, zakupiałm 28G czrane Rio i zaszalałam - różową Darcey w tym samym rozmiarze (mój ostatni pomiar sprzed paru miesięcy 73/89-91). Rio na początku odbijało się na mostku, nosiłam z przedłużką, później ładnie się ułożyła - zapinam na pierwszą, na siłę pewnie mogłabym bardziej, ale po co. No i byłam super zadowolna - scisly obowd, fajne ulozenie i podniesienie piersi, wygoda. No i nagle przestało być wygodnie - dolna krawędź obwodu się wrzyna i zostawia wielogodzinne pręgi, a co gorsze koniec fiszbiny (ten pod pachami) też się wbija i zostawia śladuy, zostają też ślady po riowej kratce. generalnie jak mogę to stanik ściągam ;/ trudno powiedzieć jak z darcey, tez chyab sie wbija albo to slady po rio nei zniknely; w obu pojawiaja sie od czasu do czasu buleczki... Czy to mozliwe ze to migracja? A moze za waskie jednak te obwody? Myslicie zeby celowac w 28GG Rio? alvbo 30G? myslalam tez ze moze jednak te fiszbiny za waskie i naezaloby sprobowac panache, ale mialam tango i inferno i mi na boki szly piersi, freya duzo fajniej zbiera.... Takze prosze prosze napiszcie co mam robic bo jest mi smutno ze innye uswiadamiam a mi samej niewygodnie - będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi! Odpowiedz Link
zuzia_8 Re: wbijające się końcówki fiszbin ;/ 30.09.08, 11:40 a może warto zmierzyć sie ponownie a nie bazować na wymiarach sprzed paru miesięcy? :) Odpowiedz Link
bouillabaisse Re: wbijające się końcówki fiszbin ;/ 02.10.08, 22:13 No muszę się przyznać, że masz rację - dokonałam ponownego pomaieru. I....rzecz dziwna, w biuście rzeczywiście więcej: 94, ale pod wcale nie mniej (73 bardzo ścisło, 75 tak ścisło, ale bez zaciskania:). Po zdjęciu stanika mam odbite fiszbiny, szczególnie końcówki pod pachami; dolna taśma obwodu wbija mi się na plecach nieprzyjemnie i zostawia ślady - więc może próbować 30G, a nie 28GG??? opisane objawy są w rio 28G proszę o pomoc bo naprawdę się pogubiłam.... Odpowiedz Link
bouillabaisse Re: wbijające się końcówki fiszbin ;/ 04.10.08, 22:37 proszę pomóżcie...czy to możliwe, żeby ot była migracja i wbija mi się bo powinnam się przerzucić na 28GG? czy moge po prostu obrzydliwe przytycie i należy rozważyć schudniecie lub 30G? zuzia_8, zmierzyłam się na nowo, weź mi coś podpowiedz....:)) Odpowiedz Link
e-m-k-a fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 21:06 fiszbiny celują mi nie w środek pachy, a gdzieś tak raczej w plecy... co to znaczy? bo ja już przestaje rozumieć... a przyznam wygodne to nie jest:( Odpowiedz Link
martulka_s Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 21:29 To znaczy, że są albo zbyt szerokie, albo też zbyt elastyczne. O jaki model chodzi? Odpowiedz Link
e-m-k-a Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 21:43 no to jestem załamana... Freya Rio, nowiutka, śliczniutka... tylko te fiszbiny prawie na plecy włażą... Odpowiedz Link
martulka_s Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 21:52 Mam Rio z miseczką GG i tez mi włażą ; ) Nie załamuj się tylko szukaj czegoś lepszego. Przez ten czas niech ci Rio ładnie zbiera wałeczki spod pach - świetne w tym jest. Możesz spróbować zwężyć fiszbiny, metodę podała kociątko biuściaste w wątku "robótki ręczne". Podaj swój rozmiar to spróbujemy podpowiedzieć jakieś wąskofiszbinowe modele : ) Odpowiedz Link
e-m-k-a Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 21:58 Rio to 30GG W takim razie niech bułeczki wędrują, a ja w tym czasie będę oglądać i oglądać... tylko szkoda że nie na żywo, prościej by było. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi jeśli chodzi o wąskowiszbinowce:) Odpowiedz Link
martulka_s Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 22:34 Czyli reszta najprawdopodobniej w 30h, bo Rio to wielkomiseczkowiec. Na pewno Freya: Pollyanna, Antoinette, Phoebe będą miały fiszbiny węższe od Rio. Panache raczej sobie odpuść, chyba, że Sienna cię zainteresuje. Możesz próbować Fantasie, zazwyczaj pasuje wąsko- i szarokofiszbinowcom. Masquerade nie produkuje misek powyżej G. Jak coś jeszcze wymyślę to ci podrzucę ; ) Odpowiedz Link
e-m-k-a Re: fiszbiny celują w plecy 01.10.08, 22:49 Wielgaśne dzięki za podpowiedz, teraz przynajmniej nie będę szukać po omacku;) Poczytałam o fiszbinowej teorii i założyłam że wąskofiszbinowce będą lepsze i całe szczęście, bo nie chcę myśleć gdzie bym miała te fiszbiny w panache, chyba w okolicy łopatek, a szkoda, bo takie ładne są. Każda kolejna sugestia mile widziana:) Jeszcze raz dzięki:) Odpowiedz Link
nowokaina123 harmony burgund 01.10.08, 23:10 Dziewczyny w Was moja nadzieja. Kupiłam wreszcie pierwszy stanik we właściwym (ponoc)rozmiarze: piękne burgundowe harmony W sklepie spędziłam 1,5 godz i wydawało mi się, że jest najlepszy spośród kilkunastu chyba, które mierzyłam. Niestety, w domu już na spokojnie, stwierdziłam, że jednak obwód za luźny (zdecydowanie lepiej było mi na 2 haftce, bo na 1 strasznie podjeżdżał pod kark). Moje wymiary: 69/91.5 - i na to kupiłam 30FF. Dziś poszłam do sklepu, żeby sprawdzić, jak będzie leżeć 28 G, ale nie leży. I to bardzo. Obwód prawie ok, ale miska G za duża, a FF - za mała. Zrobiłam więc kolejne podejście do 30FF. Mam je na sobie od godziny i czuję, że zaraz oszaleję. Fiszbiny wbijają się w mostek i pachy! Ta częśc, która jest pod pachą wydaje się być dla mnie za wyskoka, strasznie mi przeszkadza... I teraz pytanie: co jest nie tak? Czy to model nie dla mnie, czy jakoś się uleży? Dać mu szansę czy uszczęśliwić kogoś innego? Plissss, pomóżcie, bo ja nadal z gołym biustem biegam I jeszcze: mierzyłam rio, darcey (tak się pisze?), polly - nic nie jest kompatybilne z moim biustem :( Była jeszcze polka, ariza, tango (to z listkami) i jeszcze wiele innych - to harmony wydawało się byc najbliżej ideału, a tu taki zonk! Poradźcie, kochane, co mam robic... Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: harmony burgund - cd 01.10.08, 23:15 zapomniałam dodać, że ta część miseczki tuz przy ramiączku, zdjeżdżająca pod pachę tez mi się boleśnie w ciało wbija (jakby była za mało wycięta) pomóżcie, plissssssssss Odpowiedz Link
madzioreck Re: harmony burgund - cd 01.10.08, 23:56 Więc tak: Na zabudowanie nic nie poradzisz. Jeśli to Twój pierwszy dobry biustonosz, to proponowałabym ci jednak to 28G. Po pierwsze, czy dobrze wygarnęłaś piersi do miseczek? Bo może się okazać, że po dokładnym wygarnięciu spod pach nie będzie za duże. Po drugie, pierwszy stanik raczej nie służy długo: Ja swoją Arabelkę wzięłam z za dużą miseczką, po miesiącu była już za mała. Jeśli jest troszkę luzu, to piersi mają przestrzeń, żeby poprzez migrację wracać na swoje miejsce. Jeśli mówisz, że FF za małe, to G nie powinno byc dużo za duże. nowokaina123 napisała: > zapomniałam dodać, że ta część miseczki tuz przy ramiączku, > zdjeżdżająca pod pachę tez mi się boleśnie w ciało wbija (jakby była > za mało wycięta) Z mojego doświadczenia wynika, że po zmianie stanika na pierwszy prawidłowy rozmiar właśnie ta część miski przy ramiączku obciera pachę. Nie zawsze, ale czasem trzeba po prostu się przyzwyczaić, ponieważ skóra w tym miejscu jest delikatna i dotąd nieprzyzwyczajona, aby coś tam było. U mnie minęły wszelkie uciski po kilku dniach. Co do fiszbin: może jesteś wąskofiszbinowa, a Panache ma szerokie fiszbiny. Jeśli nie celują w środek pachy, to raczej wybierz inny model innej firmy, np. Freya. Odpowiedz Link
madzioreck Re: harmony burgund - cd 01.10.08, 23:57 A jakie Tango mierzyłaś? Tango II czy plunge? Tango Plunge jest dość niskozabudowane pod pachami, a w dodatku ma niski mostek Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: harmony burgund - cd 02.10.08, 21:57 madzioreck napisała: Jeśli to Twój pierwszy dobry biustonosz, to > proponowałabym ci jednak to 28G. Madzioreck, mierzyłam 28G - fiszbiny miałam na plecach, a miseczki smętnie pustawe :( A co do tanga, hmmmm, żebym to ja pamiętała. Wydaje mi się, że to był plunge... Odpowiedz Link
nowokaina123 antośka - help 02.10.08, 22:02 Tak, tak, wiem, antośka na pierwszy stanik to nie był dobry pomysł, ale nie mogłam się oprzeć. A jak zobaczyłam, co ona z moimi piersiami robi, to oniemiałam. Tyle, że miseczkę wzięłam chyba jednak ciut za małą (sama nie wiem, mąz twierdzi, że nie, ale przecież on się nie zna ;) ) Ale jest problem. Boki wbijają się w pachy, a co gorsze, jak prawą ręką np. sięgam w lewą stronę, to ramiączka ograniczają mi ruch! No i spadają czesto. Skracanie nie pomogło :( O co chodzi? Czy Wam tez te ramiączka przeszkadzają? tzreba się po prostu przyzwyczaic czy w moim biuscie jest jakis problem? Odpowiedz Link
nelly123 WĄTEK RATUNKOWY - 3-Dziewczyny poradzcie 02.10.08, 09:20 Witajcie, wczoraj zakupiłam piekna Arabelkę. Ale po przymierzeniu jej dokładnie w domu i ponoszeniu jej aż do wieczora stwierdzam że fiszbiny nie przylegają mi do mostka. Rozmiar polecany przez forum to 38H, w Arabelce w tymże rozmiarze się topiłam. Pani podała mi 36H. I myślę że jest OK, tzn ścisła(w miarę) miska też OK. Tylko te fiszbiny mnie martwią. To moja pierwsza FREYA, do tej pory nosiłam Panache Tango II balkonik i plunge. Co zrobić czy to tak powinno być?? Poradźcie bo stanik jest zabójczy:) Odpowiedz Link
somiko znowu nie ten rozmiar? 03.10.08, 20:33 Prawie miesiąc temu miałam wymiary 103/119 - kupiłam Ruby Pink 40F, była prawie dobra chociaż miski mogłyby być większe, ale w czymś trzeba chodzić. Po konsultacjach na forum zamówiłam 2 Curvy Kate Emily i Portia rozmiar 38GG z nastwieniem, że będzie ok. Dzisiaj przyszły te staniki i okazuje się, że są nie dla mnie. Obwód- w porządku, miski za płytkie-spłaszczają, fiszbina celuje dalej niż w środek pachy- bardziej w kierunku pleców, pod pachami bułki, których nie ma gdzie upchnąć. W międzyczasie na allegro kupiłam Fantasie Freya 38GG i tam dla odmiany miski trochę za duże, fiszbina też jakby za daleko idzie w kierunku pleców, dodatkowo ma boczne fiszbiny, ale dzięki tej Fantasie zrozumiałam co to znaczy jak dziewczyny mówią o mocno zabudowanym staniku. Teraz jestem w kropce i mam pytanie- czy wymienić na Curvy Kate tylko inny rozmiar? Jesli tak to 38 H czy HH? A może zmienić model na inny, jaki? Czy wybrać jakiś wąskofiszbinowy? Znowu mam jeden prawie dobry stanik, ale nie wiem co dalej. Będę wdzięczna za sugestie. Pozdrawiam ----------------------------------------- Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Odpowiedz Link
somiko Re: znowu nie ten rozmiar? 03.10.08, 20:46 Zapomniałam dodac, że teraz mam wymiary 103/123 Odpowiedz Link
kasica_k Re: znowu nie ten rozmiar? 04.10.08, 01:34 Jeśli fiszbiny poszły Ci w stronę pach, to miseczki są albo za duże, i co za tym idzie za szerokie w stosunku do obwodu i dlatego rozciągnęły się w poziomie i spłaszczyły ("owijanie się miseczkami"), albo mają zbyt elastyczne fiszbiny, albo zbyt szeroko rozstawione fiszbiny dla Ciebie, albo wszystko naraz :) Nie jest wykluczone, że dobry byłby właśnie obwód 40, ale z większą miseczką niż F. Jak się czułaś w tej 40tce "obwodowo"? Poza tym Curvy Kate uchodzi raczej za szerokofiszbinową, może Freya byłaby bardziej godna polecenia. Raczej nie radzę brać 38H ani HH z tej Curvy Kate, bo miska może przestanie spłaszczać, za to fiszbina jeszcze bardziej pójdzie w stronę pachy, bo miseczki wraz z wzrostem rozmiaru robią się też szersze, że już nie wspomnę o wysokości. Tyle spekulacji teoretycznych. Pokazanie się w Galerii mogłoby więcej powiedzieć. Odpowiedz Link
somiko Re: znowu nie ten rozmiar? 04.10.08, 14:44 Przede wszystkim bardzo dziękuję za poradę, a teraz po kolei. 40 w obwodzie chyba trochę za duże, bo na początek zapinam się na środkową haftkę. Curvy Kate 38 obwodowo na początek jest ok, wcale jej nie czuję i byłoby super, gdyby nie problem fiszbinowo-miskowy. Wygląda na to, że muszę upolować coś z Freyi i wtedy się zobaczy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: 85/108-110 i rozmiar 34FF, 30G? 04.10.08, 19:10 Rozmiary mam, że jest czym oddychać. A w sklepie to sobie kupiłam 34FF Freya Clarissa i 30G Panache II Plunge. Freya jest taka, że zapominam, że ją mam. A w miseczkach poczucie pustki (zwałaszcza w tej mniejszej piersi). Fiszbiny ściśle okalają biust, że między nimi a ciałem jest jescze trochę materiału przylegajaceg do żeber. Panache jest taka, że w domu miałam poczucie galaretkowego , latającego biustu. Przepięłam zapięcie na środkowe haftki i jest już poczucie podrzymywania biustu. Co jest grane? Gdzie te centymetry mi znikają? Jednak za małe miseczki mam? Uczucie pustki z zamałej miseczki? Te staniki mają jak dla mnie szeroki rozstaw ramiączek. Ramiona mam wąskie. Lubię się garbić. Przy dotychczasowym,przedforumowym 80D, 80E, 85C to jakoś mi się udawało. Te nowe staniki powodują, że musze mieć wyprostowane plecy. Wtedy ramiączka mi się nie ześlizgują z ramion i znikają bułeczki, fałdki spod pachy. Z tabelki forumowej wychodzi normalny rozmiar - 34GG, rozciąglie - 32HH, super ścisłe - 36FF. Chciałabym kupić sobie czarną arabellę freya i nie wiem jaki rozmiar. 32GG? pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: 8o/108-110 czyli 32 05.10.08, 07:30 Mała poprawka. Po tygodniu chodzenia z wyprostowanymi plecami mam 80 pod biustem. O Panache II Plunge to myślę, że miski mobłyby być jednak o jeden rozmiar większe. Zaczęła mnie fiszbina ubgniatać w większą pierś. Idę poczytać jescze raz rozmairówkę. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
ganbaja Re: 8o/108-110 czyli 32 06.10.08, 14:20 Jesli masz 80 pod biustem to spokojnie celuj w 32. Natomiast miski...to już trzeba nabiustnie sprawdzić. Ja mam wymiary 82/108 i noszę 32GG Czarne Rio [to dużomiseczkowiec], inne Rio Fuksjowe 34G, oraz 32H arabelka i mogłaby byś spokojnie o rozmiar mniejsza w obwodzie, taki z niej rozciągliwiec. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: 8o/108-110 czyli 32 07.10.08, 17:35 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Czyli jak mi skoczy obwód do 82-83 to i tak mogę sobie liczyć obwód 80 minus 10cm dla standardowych staników. A miseczki, to rozumiem, że co wzór, a nawet, co kolor, to mogą się różnić. Dobrze, że jest do forum!! pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
sylwia-osama wyłażąca fiszbina :((( 06.10.08, 11:34 Ciężki dla mnie temat, bo chodzi o mój nowy stanik Scarlett. Założony dwa razy, poszedł do prania. Mama chciała mnie uszczęśliwić i wrzuciła (w woreczku do prania) do pralki. Okazało się, że przy końcówkach fiszbiny lewej zrobiła sie lekko poszarpana dziura, nie weim jakim cudem :( I z tej dziury "wyłazi" mi fiszbina... Myślałam, żeby to może jakoś zaszyć, ale po przyjrzeniu nie widzę takiej możliwości :( Czy można coś z tym zrobć? Naprawić, żeby Scarlettka była zdatna do użytku? Pomocy, bo to całkiem nowiuśki stanik i taaaaaaak mi go szkoooooda... :((( Odpowiedz Link
ocisza Re: wyłażąca fiszbina :((( 06.10.08, 15:11 Hm, ciężko mi wyobrazić sobie, żeby nie było możliwości zaszycia tego. Ale skoro mówisz,ze się nie da, to może podszyjesz jakimś kawałkiem materiału? Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: wyłażąca fiszbina :((( 06.10.08, 17:26 Ja nie widzę możliwości zszycia, ale może moja wyobraźnia nie sięga tak daleko ;) Materiał jest poszarpany przy tej dziurze i jakby trochę go brakuje i dlatego nie wiem jakby to zaszyć :/ Ale może z tym materiałem to niezły pomysł :) Chyba spróbuję, chociaż do igły to mam dwie lewe ręce ;) Niemniej dziękuję. Odpowiedz Link
tinoola SCISLY OBWOD 06.10.08, 13:54 Dziewczyny mam pytanie po czym poznac, ze obwod NIE jest wystarczajaco scisly: - to ze moge wlozyc 1 palec - to ze moge wlozyc 2 palce prostopadle do ciala - to ze moge wlozyc cala dlon Czy to ze stanik sam z siebie nie podjrzedza do gory mozna uznac, ze obwod jest dobry?! pzdr t. Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: SCISLY OBWOD 06.10.08, 21:37 Obejrzyj sobie te filmiki. Tam jest ukazane, jak scisly powinny byc obwod. tinyurl.com/5wafdv tinyurl.com/4z6l26 No i oczywiscie obowiazkowa lektura stanikomani :) tinyurl.com/4v59kk Tam sie dowiesz, jak odpowiednio dobrac obwod :) Odpowiedz Link
tinoola Re: SCISLY OBWOD 07.10.08, 11:43 dzieki serdeczne za linki :) zaspokoily one moja ciekawosc :) pzdr t. Odpowiedz Link
zlotooka Re: SCISLY OBWOD 07.10.08, 13:20 a ja dzięki tym filmikom się dowiedziałam, że moje miesięczne Tango II jest już za luźne... i co teraz... Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: SCISLY OBWOD 07.10.08, 14:54 Mozesz obszyc obwod, np. podszyc go tasiemka :) Przeczytaj watek o robotkach recznych. Tam dziewczyny opisywaly rozne sposoby :) Odpowiedz Link
zlotooka Re: SCISLY OBWOD 07.10.08, 19:43 No tak, wiem... ale chyba wolę po prostu przekazać ten stanik w dobre ręce. Mnie już się najwyraźniej wysłużył. Odpowiedz Link
nowokaina123 Re: SCISLY OBWOD 06.10.08, 21:40 nie jestem biegła w tych sprawach, ale wiem jedno: mam jeden stanik 75D cK. Nie podejeżdża absolutnie do góry, powiedziałabym nawet, że zjeżdża w dół ;) - ale to NA PEWNO nie jest dobry stanik (np. piersi pięknie z niego wypadają przy byle pochyleniu i bułkuje aż strach!) Odpowiedz Link
yo_anka Czy możecie polecić jakąś dobrą GORSECIARKĘ Poznań 06.10.08, 16:33 Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale wymyśliłam, że skoro mam niepasujące staniki (tu czytaj za luźne obwody, nosze zwykle 32JJ na 78/115 więc mam skromy wybór i chcę podszyć za luźne 34 i 36) więc w wątku ratunkówym ktoś może z pdobnymi doświadczeniami poleci jakąś skrzętną krawcową / gorseciarkę w Poznaniu lub okolicach. Sama nie mam talentu do prac krawieckich za grosz a nie chcę zniszczyć staników, które są pieknę a leżą nie noszone i tęsknimy do siebie nawzajem :-} Dlatego koniecznie muszę podszyć (zwęzić) parę obwodów, poskracać i poprzeszywać ramiączka w kilku stanikach i strojach aby je zrewitalizować :)))) Czy macie kogoś sprawdzonego kto wie o co chodzi, najchętniej gorseciarką, lub krawcową z doświadczeniem przy przerabianiu staników w Poznaniu? A może i gorset by mi uszyła pod kiecki, bo oferta sklepowa zawsze na mnie za krótka (mam 1,8m wzrostu) :( Bedę wdzięczna za wskazówki! Odpowiedz Link