jaagna 75/90 - redsabinka 17.07.08, 10:49 redsabinka napisała: > Mam 90 w biuście, a pod biustem 75, jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Odpowiedz Link
usaja 91/111 17.07.08, 11:14 Witam pisałam już wcześniej ale nie dostałam odpowiedzi... Jaki rozmiar powinna nosić moja mama? pod biustem ma 91 a w biuście 111. czy 36 G lub 80 H (polskie) będzie ok? mama marudzi, że jak jej zmniejszę obwód teraz nosi 85 to miska będzie za mała a nosi w Felinie właśnie H. Czy mam ją przekonywać że to bujda? ;) Czy możecie też poradzić jakie modele będą dobre jeśli mama chce żeby biust był porządnie zbierany do przodu i był dobrze podtrzymywany. Oraz takie które są nieza bardzo wycięte pod pachą. Do tej pory główny problem to bułiki i wypływający biust pod pachą...no i wrzynające się ramiączka może można temu jakoś zaradzić? z góry dzięk Odpowiedz Link
turzyca Re: 91/111 17.07.08, 11:52 usaja napisała: > Jaki rozmiar powinna nosić moja mama? > pod biustem ma 91 a w biuście 111. czy 36 G lub 80 H (polskie) będzie ok? mama > marudzi, że jak jej zmniejszę obwód teraz nosi 85 to miska będzie za mała a nos > i > w Felinie właśnie H. Czy mam ją przekonywać że to bujda? ;) > Czy możecie też poradzić jakie modele będą dobre jeśli mama chce > żeby biust był porządnie zbierany do przodu i był dobrze > podtrzymywany. Oraz takie które są nieza bardzo wycięte pod pachą. > Do tej pory główny problem to bułiki i wypływający biust pod > pachą...no i wrzynające się ramiączka może można temu jakoś zaradzić? Pogratuluj swojej Mamie calkiem przyzwoicie dobranego stanika. Naprawde po sprawdzeniu jestem zaskoczona, ze przy ofercie polskich sklepow ma stanik dobrany na tyle dobrze. :) Przeanalizujmy co jest jej potrzebne. Bulki i tluszczyk pod pacha oznaczaja za mala miseczke, wrzynajace sie ramiaczka za luzny obwod. Poniewaz zwiekszajac miske i zmniejszajac obwod wypadniemy zaraz z polskiej rozmiarowki przejdzmy na rozmiarowke brytyjska. Twoja Mama nosi teraz 85H, co odpowiada brytyjskiemu 38F. Jesli potrzebuje wezszego obwodu to powinna siegac po 36G. Ale ze uskarza sie rowniez na za mala miseczke, to pewnie bedzie jej potrzebne ***36GG***. I ja bym zaczela od zamowienia w tym rozmiarze jednego z naszych klasykow np Tanga z Panache i ktorejs z polecanych Frey (zajrzyj do watku "pierwszy stanik", tam sa opisane. Pamietaj, ze Freya Rio ma duze miseczki i w niej wystarczy 36G). Ale w sumie moze byc kazdy ze stanikow polecanych w watku "pierwszy stanik", niech Mama wybierze sobie cos, co sie jej spodoba. :) Jak stanik przyjdzie to trzeba bedzie ocenic, na ile dobrze lezy, w tym celu warto zajrzec do FAQ i linkowanych tam watkow: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 W zaleznosci od wyniku albo dalej zmniejszac obwod przeliczajac miseczke (!!!) czyli brac np 34HH albo zwiekszac/zmniejszac miseczke. PS Twoja Mama ma racje, miseczka w 80H JEST mniejsza niz miseczka w 85H, bo jest przewidziana na biust o 5 cm mniejszy w obwodzie. W polskiej rozmiarowce nie ma dokladnego odpowiednika, ale wypada on pomiedzy 80J a 80K. PS2 Wlasnie z powodu takich osob prosimy o podawanie informacji o dotychczasowych stanikach, bo rozmiar wyliczony na podstawie cyferek bylby nieco inny, informacja, ze Mama nosi 85H, ktore jest za male w miskach i wrzyna sie ramiaczkami byla bardzo bardzo wazna. Odpowiedz Link
kaatii 71/88 17.07.08, 11:49 Do tej pory nosiłam 75D. Po poczytaniu forum, blogów biuściastych i przesłuchaniu audycji w tok fm wiem, że jest to zły rozmiar. Wcześniej (przed schudnięciem) miałam wymiary ok 73/91. Na elektronicznym bra-fitterze otrzymałam rozmiar 65E(30E) brytyjskie i 65F PL. Chciałam się upewnić czy jest to dobry rozmiar biorąc pod uwagę, że chcę zamówić jako pierwszy stanik Freya Pollyanna underwired balconette albo Fantasie Smoothing balconette. Albo ten i ten, żeby mieć porównanie (jestem w trakcie czytania wątku o stanikach polecanych na początek). Proszę o podpowiedź, czy jest szansa, ze przy tych modelach mój nowy (jeszcze nie spr) rozmair może być odpowiedni. Odpowiedz Link
turzyca Re: 71/88 kaatii 17.07.08, 11:58 Polyanna jest swietnym wyborem, Fantasie gorszym bo to stanik z twardymi miseczkami, a w nich bardzo trudno zobaczyc, czy biust dobrze lezy. Ja bym sie wstrzymala i wybrala jako drugi stanik do testow tez jakis miekki na fiszbinach, najlepiej z szerokimi fiszbinami, np Panache albo Kalyani. Rozmiar 30E jest dobry, ale czy nie bedziesz potrzebowac mniejszego obwodu i wiekszej lub mniejszej miseczki to wyjdzie dopiero w praniu. :) A jak juz bedziesz wiedziala, jak powinien sie ukladac biust w staniku, to bedziesz mogla tez zamawiac staniki utwardzane. Nie ma powodu, zeby z nich w ogole rezygnowac, ale trzeba wiedziec czego oczekiwac od stanika. :) Odpowiedz Link
aniam69 78/98 17.07.08, 18:48 Witajcie, 78/98 to moje "parametry" ;-) Wg tabeli wychodzi, że powinnam nosić 32FF, ale co dziwne, po lekturze tego wątku w te pędy zamówiłam Tango II plunge w rozmiarze 34F (pomiary mi inne wychodziły - 82/101-102) i jest dobry. Może mi oczy od ścisku nie wyłażą, ale to mój pierwszy "prawdziwy" stanik, więc wiem, że niedługo odleci w świat. Teraz pytanie tytułowe - jaki rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/98 - aniam69 18.07.08, 20:02 Tango II plunge jest na początku ścisły, ale szybko się rozciąga i przestaje trzymać w obwodzie, więc faktycznie - szybko od Ciebie odleci. Z tego powodu właśnie lepiej jednak celować w staniki o rozmiarze 32FF, które na początku trzeba będzie zapiąć na najluźniejszą haftkę, a z biegiem czasu będzie można przepinać na coraz ściśliwsze :) Ostatecznie to właśnie obwód ma trzymać biust, a nie ramiączka. Odpowiedz Link
calineczka793 78/100(bez stanika) 78/90 (w staniku ) 17.07.08, 22:41 Witam! Pokazałam koleżance moją Arabellkę 30G i zaczęłam ją nawracać...no i mam problem, bo ja to jestem jeszcze raczkująca...koleżanka nosi staniki 80 B, C - skorupki...to już wiem, że nie jest dobrze...przymierzyła moją Arabellkę i obwód był dobry, jednak miseczki za duże... Teraz na gg napisała mi swoje wymiary i mam problem...bo nie wiem w co powinna celować, gdyż w biuście bez stanika ma 100, natomiast w tej swojej skorupce ma 90... Proszę o pomoc...i z góry dziękuję:-) Doti Odpowiedz Link
maheda Re: 78/100 - calineczka793 - koleżanka 18.07.08, 20:07 Arabelka jest rozciągliwa (chociaż w miseczkach do 65 nawet nie tak dramatycznie, jak w modelu z miseczkami GG i wyżej), dlatego niech koleżanka zacznie celowanie w 70tki (brytyjskie 32), tak mi się wydaje... No, chyba, że będzie chciała też Arabelkę, wtedy niech celuje w 65 (brytyjskie 30). Pod uwagę zawsze bierz rozmiary bez stanika zwłaszcza, jak ktoś ma makabrycznie niedopasowany stanik, który biust przesuwa w dół, w górę, ściskając go na klatce piersiowej. Tutaj jednak jest problem (Houston, mamy problem), bo wg wszelkich znaków na niebie i ziemi (czyli wg tabel) Twoja Arabelka nie powinna mieć na koleżankę za dużych miseczek, bo celowałabym wręcz w 65GG... Więc teraz pytanie do Ciebie - kiedy koleżanka przymierzała tę Arabelkę, to czy wygarniała wszystko w skłonie do miseczek, czy "po prostu go założyła"? Czy skróciła ramiączka? Odpowiedz Link
calineczka793 Re: 78/100 - calineczka793 - koleżanka 19.07.08, 08:17 Właśnie o to chodzi, że podciągnęłam jej wszystko jak należy...powygarniała...i straszne luuuzy miała misce...i dlatego mam zagwoztkę...bo niby rozmiarowo powinna być dobra...aaaa teraz doczytałam...nie ubierała go w skłonie...ubierała go sama, potem ja jej kazałam powygarniać wszystko jak należy i skrócić ramiączka... Mmmm...chyba będę ją musiała jeszcze raz SAMA wymierzyć i dać jej do przymierzenia moją Lottie...:-)...wtedy zobaczymy... Dodam może tylko, że koleżanka, ma nisko osadzony biust...rozchodzący się na boki... Dzięki Maheda:-) Pozdrawiam! Doti Odpowiedz Link
gazeta.pl.16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 17.07.08, 23:31 mój rozmiar to 79\103 obecnie nosże chyba DD85 i jest dużo za duży, mam też chyba 80 E i pod biustem jest nieżle ale miseczki trochę za małe Odpowiedz Link
maheda Re: 79/103 - gazeta.pl.16 18.07.08, 20:35 Celowałabym w staniki o rozmiarze brytyjskim na początek 70G (32G), a potem zastanawiałabym się, co dalej. Nie łudź się, że trafisz z rozmiarem za pierwszym razem :) Idealnie by było, gdybyś mogła pojechać do któregoś ze sklepów stacjonarnych sprzedających brytyjczyki i je poprzymierzać... Odpowiedz Link
aa-99 85/95 18.07.08, 02:13 Witam, problem jak w temacie;) Jedyny w miarę dobry stanik jaki teraz posiadam to 80 C, firmy Corin. Generalnie gdy coś kupuję, to z B , że tak obrazowo powiem "wylewam się", C czasem trafia się dobre... ale, nie mam stanika, w którym mogłabym chodzić chodzić cały dzień bez poprawiania. z góry dozgonnie wdzięczna za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/95 - aa-99 18.07.08, 20:39 A no bo ani B, ani C, ani żadna inna miseczka nie jest w każdym obwodzie taka sama, im większy obwód, tym większa miseczka o tej samej literce. Jeśli w 80C musisz poprawiać sobie stanik, to spróbuj po pierwsze mniejszego obwodu - czyli obwód 75, a po drugie większej miseczki - bo wtedy już trzeba by było przymierzyć polskie 75E najlepiej. Z brytyjskiego rozmiaru celowałabym w 75DD (34DD), ale to już sama musisz określić :) Spróbuj przymierzyć w jakimś sklepie 75E - tylko pamiętaj, żeby wszystko porządnie wygarnąć spod pach do miseczki i skrócić ramiączka :) Pamiętaj też, że jeśli miseczka się marszczy na czubku (przy brodawce), to znaczy, że miseczka jest za mała, a nie za duża. Aha - no i koniecznie mierz miękkie staniki z fiszbinami - na nich najlepiej widać, czy stanik jest dopasowany, czy nie. Odpowiedz Link
aa-99 Re: 85/95 - aa-99 18.07.08, 21:24 Dzięki bardzo :) Idę rano na zakupy :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link
paulina_h81 jeszcze jedno pytanie o moja sis 18.07.08, 09:25 wymiary ma 73 / 96, wyznaczony rozmiar to 30G, chcialam jej kupic arabelke, tylko czytalam, ze to rozciagliwiec, to w jaki rozmiar jej celowac?? Odpowiedz Link
paulina_h81 albo moze matidle freyi co? bo tez piekna!! 18.07.08, 09:36 tylko jaki rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 73/96 - paulina_h81 - siostra 18.07.08, 20:42 Od czegoś musicie zacząć, a rozmiar 30G wydaje się być dobrym na początek. Próbujcie, nikt Wam nie poda magicznego rozmiaru, który na bank będzie dobry :) Odpowiedz Link
aletka1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 18.07.08, 11:54 Witam, generalnie nie narzekam na staniki które do tej pory kupowałam, ale może dzięki Wam osiągnę ideał:) moj rozmiar to: pod biustem 80, w biuście 99 biust okrągły (nie kropla)generalnie bez "rowka". Do tej pory kupując staniki oscylowałam w granicach 80C, robiłam różne eksperymenty przymierzając różne rozmiary i fasony, ale zawsze jakoś stawało na tych 80C. Najlepiej czuję się w miękko usztywnianych typu balconette ale może podpowiecie mi jakiś inny fason. pzdr Małgorzata Odpowiedz Link
maheda Re: 80/99 - aletka1 18.07.08, 20:49 Wydaje mi się (być może błędnie), że fakt czucia się dobrze w stanikach 80C zawdzięczasz właśnie swojemu młodemu i krągłemu biustowi. Wg tabel dużo lepiej na Tobie powinny leżeć staniki w rozmiarze 80D lub kontynentalnym 80E - ale być może akurat jesteś tak zbudowana, że biust masz niewielki w porównaniu z całym tułowiem... Spróbuj przymierzyć staniki z obwodem mniejszym, na przykład kontynentalne 75F albo 75G (firmy Gaia, Dalia, Samantha, Delina, Triumph i kilka innych szyją takie staniki, więc powinnaś móc je przymierzyć stacjonarnie), koniecznie miękkie i na fiszbinach, bo w stanikach tego typu najlepiej widać, jak się biust układa. Sama musisz ocenić, czy te staniki nie będą na Tobie leżały lepiej, niż 80C. Z brytyjczyków celowałabym w okolice 34E (75E) lub 32F (70F) przy bardziej rozciągliwych modelach. Różnica w literkach staników kontynentalnych i brytyjskich wynika z różnic przy konstruowaniu i nazewnictwie miseczek, ale to mniej więcej ten sam rozmiar miseczek, jak widzisz - literki mają tutaj niewiele do powiedzenia :) Odpowiedz Link
pilina73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 18.07.08, 13:14 moje wymiary to 80 cm pod biustem i 103 w biuście. Ostatnio kupiłam rozmiar 80D i niestety obwód za wielki miski za małe. Kolejny niewypał Szukam pomocy w doborze rozmiaru Polskich producentów. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/103 - pilina73 18.07.08, 20:58 Dlaczego tak Ci zależy na polskich producentach? Serio pytam... Względy ideologiczne? Ze staników polskich producentów, stacjonarnie w Polsce masz szansę kupić jedynie Gaię, która i tak jest dość trudno dostępna w Twoich rozmiarach. Rozmiar polskich staników i miseczek oblicza się, odejmując obwód w biuście od obwodu STANIKA. Pamiętając, że 13 cm różnicy to miseczka A, 15 cm to miseczka B i tak dalej, określasz swoją miseczkę dla danego obwodu. I tak - jeśli będziesz celować w obwód stanika 75, to miseczkę powinnaś mierzyć w okolicach ...eeeee... no i tutaj mierzymy: 103-75 = 28 cm, co daje kontynentalny, polski rozmiar 75I. Jeśli jednak celowałabyś w staniki z obwodem 70 (na co stawiam, skoro obwód 80 odbierasz jako "za wielki"), to rozmiar miseczki: 103-70=34 cm różnicy, co daje miseczkę 70K lub 70L. Owszem, możesz próbować Melissę czy Avocado, przy czym Avocado chyba jedynie metodą prób i błędów, bo tam co model, to inny rozmiar, a Melissę w rozmiarach około 75G lub 70J. Jeśli byś jednak zdecydowała się na brytyjczyki, to wtedy próbuj mierzyć staniki w rozmiarze 70FF (32FF) lub 75F (34F) i od tego wyjdź. Odpowiedz Link
armyofme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 18.07.08, 14:45 Prośba o podanie rozmiaru dla koleżanki. pod biustem: 88 w biuście: 105 Koleżanka jest 16 tyg po ciąży. Karmiła piersią 2 miesiące. Byłybyśmy wdzięczne za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 88/105 - armyofme - koleżanka 18.07.08, 21:03 Niech dziewczyna spróbuje polskich staników w rozmiarze około 80F - to może spokojnie poprzymierzać w większych sklepach stacjonarnych. Tylko niech o nic nie pyta sprzedawczyń - na bezczela, prosić od razu o 80F i nie dyskutować z nimi :) Z brytyjczyków to okolice około 80E (36E). Odpowiedz Link
sumitka 89/102 18.07.08, 20:16 noszony rozmiar konfekcyjny 44-46 jaki to może być rozmiar? Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 18.07.08, 20:38 dodam, że 80 pod biustem jest ok, tylko miseczka nie wiem jaka.. mama nosi B ale to na pewno nie ten rozmiar Odpowiedz Link
maheda Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:06 Oj, zdecydowanie nie ten rozmiar. Niech mama spróbuje przymierzyć jakieś polskie 80E, powinna się w nim czuć lepiej. A Ty sprawdź, czy miseczka nie za mała, zwłaszcza po wygarnięciu wszystkiego do niej spod pach i z pleców :) Brytyjczyki w rozmiarze około 80DD (36DD). Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:14 podejrzałam ukradkiem metkę - jeden ze staników mamy to 75 A firmy Gegrge także nawet obwód 75 by pasował tylko ta miseczka A.. wałki tłuszczu wychodzą spod pach :/ Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:15 wyżej wspomniany stanik jest elastyczny i bez fiszbin - tylko dlatego pewnie mama się w niego wcisnęła.. jak mama była dziewczęciem to miała biuścik maleńki - pewnie stąd te nawyki Odpowiedz Link
maheda Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:39 Nie tylko tłuszczu, ale też piersi wychodzą... Zaczęłabym jednakowoż od 80E, a potem zastanawiałabym się, co dalej. No i miseczka 80E to wcale nie jest duży biust... Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:51 dzięki, postaram się przekonać mamę - jest przekonana, że nosi A, góra małe B ;-) mama ma średnio-mały biust Odpowiedz Link
maheda Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 21:53 Najlepiej pokaż Jej zdjęcia dziewczyn ze stanikomanii :) stanikomania.blox.pl/2008/07/Alfabet-8222Stanikomanii8221.html Do którego biustu byś Mamę zaliczyła? :) Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 22:02 już mamie pokazywałam - skwitowała to tak, że chyba mam lesbijskie skłonności bo zaczęłam się interesować biustami ;-) Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 22:19 mama stwierdziła, że to niemożliwe żeby miała miseczkę E - no chyba, że ode mnie sobie po kawałku biustu pożyczy ;-) Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 22:05 myślę, że ma mniejszy od wszystkich pokazanych w galerii Odpowiedz Link
sumitka Re: 89/102 - sumitka - mama 18.07.08, 22:09 przyznam, że chętnie bym obejrzała w galerii jak prezentują się biusty przy obwodach 80-85 cm (ja mam 85) Odpowiedz Link
iv-o 80/97 19.07.08, 08:57 Wymiary mamy. Nosiła dotychczas 80 D, masakra! Pod pachami nie wybrane, po wybraniu nad miskami bułki, obwód dużo za duży zwłaszcza, że to były rozciągliwce. Mierzyła moją polly 30F, miska leżała źle, luzy w górnej części, nie sięga pod pachę. Czy przy prawidłowym obwodzie będzie lepiej? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - iv-o - mama 19.07.08, 10:14 Zadam podobne pytanie, co Calineczce wyżej: Czy byłaś przy tym, jak mama zakładała ten stanik? Czy wygarnęła sobie wszystko z pleców i spod pach do miseczek - w skłonie (to bardzo ważne)? A przede wszystkim: skąd wzięłaś te wymiary, na litość?!?! Ja mam na ścisk pod biustem w granicach 80 cm i żadną miarą nie byłabym w stanie dopiąć się w Polly 30!!!! Zmierz Mamę porządnie: pod biustem na absolutny ścisk, opierając miarę o żebra i wbijając ją w tłuszczyk, a w biuście poziomo, bez stanika, bez ściskania... I wtedy nam podaj te wymiary Mamy, bo mi się one totalnie nie zgadzają. Odpowiedz Link
iv-o Re: 80/97 - iv-o - mama 19.07.08, 20:53 Ach bo ja jek nie dopięłam,stałam z tyłu i trzymałam :) a potem ona trzymała a ja patrzyłąm z przodu. Powygarniałam co się dało, a duuużo tego jest. A wymiary sa takie jak napisałam, więc po sprostowaniu chyba będzie się zgadzać. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - iv-o - mama 20.07.08, 00:08 Rozumiem :) No to na początek może jakieś polskie 75E-75F? Albo brytyjskie 34DD-34E (75DD-75E)? Zaczęłabym od mniejszych miseczek chyba, czyli od 75E w prawie dowolnym stacjonarnym... sprawdź gdzieś, jak Mama w tym wygląda, hm? :) Ewentualnie kontynentalne okolice 70H (ale to już nie wszędzie do zdobycia, niestety), tudzież brytyjskie 32F (70F). Odpowiedz Link
magda98765 75/91 19.07.08, 15:10 Obecnie nosze stanik 70D. W obwodzie jak sie przed chwila mierzylam to raz mi wyszlo 76 po chwili 72 haha chyba nie umiem tego robic :P ogólnie ten stanik ktory mam na sobie, czyli 70D w obwodzie jest w porzadku, a nawet troche ciasny, bo bywa ze mnie zebra od niego bola. Tylko ze miski sa juz raczej napewno za male, zreszta ogolnie zle sie w nim czuje. Mam 2 w tym rozmiarze, jeden 75C a reszty sie pozbylam. Dopiero niedawno zainteresowalam sie tym, ze z moimi stanikami chyba cos bylo nie tak. Poza tym przestalam sie maniakalnie odchudzac, przybralam przez ostatni rok troche na wadze (ale juz wiecej nie zamierzam). Piersi mi przez to tez bardzo urosly. No dobra rozpisalam sie. To jaki ja wlasciwie powinnam nosic rozmiar?? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/91 - magda98765 19.07.08, 15:15 Obwód raczej nie za ciasny, ale ponieważ miseczki za ciasne, to fiszbiny mogą gnieść. Spróbuj przymierzyć polskie 70E i 70F - jesteś na granicy tych dwóch polskich (kontynentalnych) rozmiarów. Z brytyjczyków to będą okolice 32DD i 32E. Pamiętaj o bardzo dokładnym wygarnianiu wszystkiego do miseczek w czasie zakładania stanika, no i o skracaniu ramiączek. Wygarnianie najlepiej przeprowadzać w średnim skłonie w przód. Odpowiedz Link
riita78 74/91 19.07.08, 21:58 Witam wszystkie biuściaste i proszę o stwierdzenie czy dobrze wymierzyłam, czy też wywalam kasę w błoto :-) Aktualnie noszę 34D, ale tylko dlatego, ze go lubię. Miska jest ok, pod biustem czuję, ze troszkę za luźny. Zakupiłam ostatnio 32E i super leży, ale póki co nie mogę w nim oddychać za głęboko :-D Niemniej wydaje się byc własciwym rozmiarem. Co Wy na to? Od zawsze noszę biustonosze z fiszbinami, w innych czuję się źle. z góry dziękuję za podpowiedzi. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91 - riita78 20.07.08, 00:10 A my na to - gratulacje ;) Pytanie mam tylko - jaki to stanik, to nowe 32E? Znaczy, pytam o firmę, model i kolor :) Odpowiedz Link
riita78 Re: 74/91 - riita78 20.07.08, 09:53 a ło taki :-) www.zodee.co.uk/womens/elle-macpherson-intimates/dentelle/e75-261/ tylko w kolorze bladoróżowym, bo taki tylko był.. Nowy. Jeśli możesz mi polecić jakieś podobne modele, bądź zasugerować inne, bedę wdzięczna. pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91 - riita78 20.07.08, 10:05 Śliczny :) Nie widziałam jeszcze staników ze skrojoną w ten sposób miseczką, ale to nic dziwnego, bo widzę, że spokojnie łapiesz się w niebiuściaste marki - masz więc wyboru POTĄD ;) Czyli po uszy. Co do miseczek E, to większe rozeznanie w markach i krojach mają dziewczyny z siostrzanego forum LobbyMałobiuściastych, ja jedynie mogę Ci pokazać, jakie staniki z fiszbinami są w rozmiarze 32E w sklepie, w którym czasem kupuję bieliznę: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=e&numitems=24&sort=price_desc Przy czym w tym linku są wszelkie staniki w rozmiarze 32E, włącznie z tymi, które Cię pewnie nie interesują - ale przejrzyj je, może jakiś Ci się spodoba :) Z doświadczeń Forumek ze stanikami z Nowej Zelandii i Australii wiem, że tamtejsze staniki są często o wiele bardziej ścisłe pod biustem, niż staniki brytyjskie, które trzeba nieraz kupować z obwodem mniejszym, niż by wypadało w istocie - u Ciebie zatem byłby to dla takich rozciągliwych staników rozmiar 30E albo 30F, w zależności od modelu. Powodzenia przy wyszukiwaniu stanikowych cudeniek :) Odpowiedz Link
nanafaza 93/110 dla mamy i 74/90 dla siostry :) 20.07.08, 01:37 W końcu udało mi się obmierzyć obie i namówić przynajmniej na przymierzenie i sprawdzenie staników w nowym rozmiarze. Co prawda dobrze ostanikowana jestem już od ponad pół roku ale poruszam się w dolnej granicy obwodów i jakoś trudno mi określić ich prawidłowe rozmiary. Mama 93/110 nosi jakieś Triumphy w rozmiarze 95C i twierdzi, że są ok. Tymczasem miska jest mocno przyciasna, obwód jakoś strasznie nie podjeżdża ale piersi uciekają dołem więc za szeroki. Oczywiście nie mam mowy o przyleganiu fiszbin do mostka. Mama twierdzi, że w staniku z przylegającymi fiszbinami nie będzie mogła oddychać a w obwodzie mniejszym od 95 się udusi ;) Buły podpachowe obecne. Obwód biustu wychodzi 110 w tym dziwnym staniku (bez tak samo) ale wydaje mi się, że w dobrze unoszącym biustonoszu będzie więcej. Chciałabym jej zamówić na początek ze 2-3 modele w dwóch rozmiarach coby było z czego wybrać. Najlepiej wygodne, z przyjemnego materiału aby się nie zraziła od razu. Natomiast siostra 74/90 nosi jakiś usztywnione no name w rozmiarze 75D i miska wygląda raczej na dobrze dobraną, z obwodem też nic strasznego się nie dzieje - jest na swoim miejscu, dołem nic nie wylatuje. Buł podpachowych brak. Jednak bardzo spodobały jej się moje nieusztywniane i przeźroczyste staniki i postanowiła wypróbować Freye. Proszę o namiary w obu rozmiarówkach brytyjskiej i polskiej o ile się zmieszczą. Odpowiedz Link
maheda Re: 93/110 - nanafaza - mama 20.07.08, 09:41 Skoro biust wypada dołem przy 95tce, spróbowałabym obwodu na początek 85. Możliwe, że docelowo mama będzie wolała jednak obwody 80, ale nie od razu Kraków zbudowano ;) Trudno ocenić, jaka miseczka byłaby na Twoją Mamę dobra, prawdę mówiąc - z tego, co mówisz, miseczkę może mieć niemal dowolną... Jedyne, co mogłabym zaproponować, to wycieczka do jakiegoś sklepu stacjonarnego z bielizną, żeby popróbować staniki z obwodem koniecznie 90, i z kilkoma miseczkami, od E do możliwie największych, żeby sprawdzić, czy któraś miseczka w końcu na Twoją mamę będzie (przynajmniej mniej więcej) pasowała. Jeśli nie 90E, to może 95E? 95F?... Spróbuj, nastawiając swoją Mamę na mierzenie BEZ kupienia czegokolwiek - nie dajcie sobie wcisnąć szajsu. Chodziłoby o to, żeby dobrać miseczkę, która byłaby chociaż w przybliżeniu dobra. Wtedy już łatwiej można dobrać rozmiar docelowy. Aha - i weź miarę krawiecką, żeby mamę obmierzyć w biuście w lepiej dobranych stanikach. Czekam na efekty :))) P.S. Rozumiem, że nie masz możliwości zaprowadzenia mamy do Marysi w Peachfield albo do Joasi w Intimo? Odpowiedz Link
nanafaza Re: 93/110 - nanafaza - mama 20.07.08, 14:27 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście nie mam możliwości zabrania mamy gdziekolwiek. Już próbowałam ją wyciągnąć ale niestety. Jedyne wyjście to przynieść "pod nos". Może jak zobaczy, że mieści sie w jakiś ładny stanik z miseczką E lub większą, który wygląda o niebo lepiej niż te ponaciągane Triumphy to pozwoli się w końcu zabrać do Intimo. Nie wiem czy to dobry pomysł ale pomyślałam, że w tej sytuacji kiedy miseczka bliżej nieokreślona wyjściem byłoby zamówić jakiś model np. 2-3 sztuki z sąsiednimi miseczkami. Jeżeli nie będzie pasowało to coś innego. Metodą prób i błędów. Ja i tak ciągle coś zamawiam, wymieniam więc te dodatkowe staniki nie zrobią większej różnicy. Zresztą i tak postanowiłam zainwestować i mamę dobrze ostanikować ;) Tylko czy w takim razie od razu zamawiać 85 czy najpierw 90? I czy w brytyjskiej rozmiarówce to wypada 85-38 90-40? Odpowiedz Link
maheda Re: 93/110 - nanafaza - mama 20.07.08, 14:57 No to może zacznij od jakiegoś 85E (tak jest, 38E), ale kup jeszcze 85F do tego (38F). I zobacz, co dalej :) Żadnych 90tek!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - nanafaza - siostra 20.07.08, 09:55 No tak, i znowu wot - zagwozdka :D Staniki 75D są teoretycznie na osoby z obwodem w biuście 93-94 cm, ale inna sprawa, że przy noszonym zbyt dużym obwodzie nosi się też zbyt duże miseczki, bo z mniejszych się biust wylewa. Wg mnie siostra powinna sprawdzić, jak się czuje w brytyjskich stanikach w rozmiarze około 30F (65F), a w roooozciągliwcach lepiej celować od razu w 28FF/28G (czyli 60FF/60G). Jakie nosisz rozmiary staników? Może mogłabyś spróbować siostrę wpakować w jeden ze swoich? Odpowiedz Link
nanafaza Re: 74/90 - nanafaza - siostra 20.07.08, 14:46 Właśnie wpakowałam siostrę w moja Zetę 28FF i Pollyanne 28G. Obwód zapięła bez problemu na najluźniejszą haftkę (z Polly było trochę gorzej ale to wersja Caramel) - oczywiście nie mogła oddychać ;) Więc myślę, że na początek nie będę jej katować sześćdziesiątką. Staniki są na moje oko o co najmniej 2 miseczki za duże. Ona naprawdę nie ma czego wygarnąć - jest bardzo szczupła, bez zawartości tłuszczu ;) Czyli jeżeli 65 to okolice 30E? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - nanafaza - siostra 20.07.08, 14:59 Tak :) Zacznij od 30E, a na dokładkę 30DD i 30F ;) Tylko z tego samego modelu! Odpowiedz Link
olik1980 86/103cm 20.07.08, 12:54 Poza tym 6 miesiąc ciąży i sprawa rozwojowa. Pilna także bo nie mam praktycznie co na siebie włożyć <mur> Odpowiedz Link
maheda Re: 86/103 - olik1980 20.07.08, 15:00 Spróbuj w sklepie stacjonarnym przymierzyć jakieś 80F (Triumph na pewno takie produkuje), i zobacz, jak w tym będziesz się czuła - nie zapomnij o wygarnięciu biustu i skróceniu ramiączek... A potem zobaczymy, co dalej :) Odpowiedz Link
olik1980 Re: 86/103 - olik1980 20.07.08, 15:38 Jestem bardzo początkująca... Byłam dzisiaj w Triumphie i przymierzyłam zapinając na ostatnie zapięcie (czytałam że ciężarne tak powinny mierzyć): 80 E - za ciasny w obwodzie 80 F - mam wrażenie że moje piersi nie do końca go wypełniają, stanik odstawał od strony dekoltu i 85 E - chyba najlepiej leżał i najmniej uciskał... ale z kalkulatora mi wynikło że powinnam mieć 75 H i już zupełnie zgłupiałam. Stanik tak czy inaczej muszę kupić w Internecie bo w moim miasteczku o niedrogi i dobry biustonosz trudno... Odpowiedz Link
kjustynak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 20.07.08, 13:28 Witam, Od dawna mam problem doborem odpowiedniego biustonosza. Moje wymiary to: 75 pod biustem, a w biuście 102. Liczę na pomoc doświadczonych:) Mieszkam w małym miasteczku i brakuje tam niestety dobrych sklepów z bielizną:( Generalnie nosze rozmiar 85D ( w końcu muszę coś nosić). Nie czuję się w nim wygodnie. Często zdarzają sie wypływające "bułeczki". Proszę też o linki do jakiś dobrych sklepów, bo nie sądzę żebym u siebie znalazła dobry rozmiar. Pozdrawiam cieplutko Justyna Odpowiedz Link
maheda Re: 75/102 - kjustynak 20.07.08, 15:03 Co do listy sklepów - zapraszam do wnikliwego zapoznania się z treścią naszego "wstępniaka", znajdziesz tam wiele informacji :) A rozmiar - spróbuj zacząć od brytyjskiego 70G (32G) albo nawet z rozciągliwych 30H (65H). Odpowiedz Link
and43 93/124 20.07.08, 16:33 Noszę Felinę Moments 519 rozmiar 85G, zapięcie przesuwa mi się do góry, ramiączka wpijają w ramiona. Marzę o pięknym i wygodnym staniku, zawsze nosiłam jakieś pancerne brzydactwa. Bardzo podoba mi się Freya Rio, mogę sobie sprawić takie cudeńko przy tym rozmiarze biustu? Będę wdzięczna za rady, Pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
bathilda Re: 93/124 - and43 20.07.08, 19:25 Cześć :) Skoro obwód 85 podjeżdża do góry to trzeba spróbować 80. Na początek spróbuj 80HH/J (brytyjskie). To jest punkt wyjścia - prawdę powie Ci mierzenie. Rio do dużomiseczkowiec, więc możliwe że będzie Ci pasować 80H (bo ono jest tylko do H). A inne cuda w Twoim rozmiarze (36HH) to np.: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=hh A tutaj popatrz dlaczego warto mieć stanik w dobrym rozmiarze: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
maith Re: 93/124 - and43 20.07.08, 21:41 I od razu podlinkuję Ci tu wątek, gdzie wypowiadają się dziewczyny o najbardziej zbliżonych wymiarach do Twoich, jakbyś kiedyś chciała zapytać o doświadczenia dziewczyny o doświadczeniach najbardziej zbliżonych :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81460078 Odpowiedz Link
marakana81 Re:99/114 20.07.08, 18:01 witam, Chciałabym mamie kupić porządny biustonosz na urodzinki, do tej pory szyła sobie na zamówienie u gorseciarki, rozmiar 6 i 1/2, postanowiłam ją zmierzyć i wychodzi mi rozmiar 100 C, czy to możliwe? Jej biust jest duży spodziewałam się raczej rozmiaru E,F. Mama ma 64 lata więc jej biust nie jest już tak jędrny jak kiedyś, może to robi przekłamanie w rozmiarówce, jak dokonać dokładnego pomiaru by biustonosz pasował? Odpowiedz Link
maghdalena33 Witam 20.07.08, 18:15 Witam wszystkie biuściaste i mam prośbę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Pod biustem mam 81 cm w biuście 97. Wg moich wyliczeń wyszło mi że 70 FF ale nie wiem czy dobrze wyliczyłam. Chciałabym się skonsultować zanim kupię nowy rozmiar stanika:) Odpowiedz Link
bathilda 81/97 - maghdalena33 20.07.08, 19:32 Witaj :) Kalkulatory i tabelki to tylko punkt odniesienia. Każda firma, każdy model leży ciut inaczej - trzeba mierzyć i tyle. Czy to 81 pod biustem to mierzone tak ciasno, że aż miarka trzeszczała? Jeśli tak to możesz spróbować na początek 75DD (brytyjskie). Jeśli miarka nie trzeszczała to lepiej 70F (brytyjskie). Tylko porządnie wygarnij piersi spod pachy (a wtedy możliwe że lepsze będzie 70FF): besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html A tutaj popatrz dlaczego warto mieć dobry stanik: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
maghdalena33 Re: bathilda 21.07.08, 07:54 Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj wybiorę się po zakupy i mam nadzieję ze coś ciekawego znajdę:) Odpowiedz Link
bathilda Re:99/114 - Mama marakana81 20.07.08, 19:29 Wiesz, przy takich wymiarach to niestety tabelka jest tylko wskazówką, trzeba mierzyć. Nie wiemy jaki obwód mamie pasuje, więc może zacznijmy od 85FF (brytyjskie) - nasze mamy zwykle bardzo się buntują jeśli jest im ciasno. Tutaj popatrz czemu warto: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html A tutaj popatrz co fajnego jest w tym rozmiarze: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=ff Odpowiedz Link
monia_mac_only 75/96-97 20.07.08, 19:16 Witam, Zakupiłam Polyyanę z Freya czarną w rozm. 32G. Jestem z niej zadowolona bo miski ok, obwod przyjem,nie ścisły. Teraz chcę zakupić jeszcze Tango II plune i freya retro. W jakie rozmiary celować?? Miałam również Arabelkę Nutemag w rozmiarze 32G ale wyszło na to że ma za duże miski. Proszę o poradę Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/97 -monia_mac_only 20.07.08, 19:35 Arabella to rozciągliwy dużomiseczkowiec. Lepsze byłoby na Ciebie 30G (ja mam 30G przy 97 cm w biuście), ew. 30GG. Co do Tango Plunge to ma miseczki podobne do Polyanny i jest podobnie ciasne (poza apricot), więc myślę, że możesz próbować podobną miskę. Retro jest usztywniane i pewnie ma z tego względu mniejsze miseczki niż norma przewiduje, ale je robią tylko do G, więc to raczej kwestia "kupić czy nie". Odpowiedz Link
monia_mac_only Re: 75/97 -monia_mac_only 20.07.08, 19:44 Dzięki za szybką odpowiedz. A z Tango to próbować z 30 czy 32 pod biustem? Chcę w kolorze białym. Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/97 -monia_mac_only 20.07.08, 19:51 Ja to się dziwię, że przy 75 wygodnie Ci w 32. Myślę, że możesz spróbować 30 i najwyżej kupić przedłużkę - dłużej CI posłuży. Odpowiedz Link
monia_mac_only Re: 75/97 -monia_mac_only 20.07.08, 20:25 Moze daletgo ze to moj pierwszy stanik w takim dobrym rozmairze. Wstyd się przynać ale do tej pory było to 75D z Samanty. No a teraz to czuję różnicę. A miska?? 30GG? Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/97 -monia_mac_only 20.07.08, 20:42 Myślę że tak, 30GG. Ja mam aktualnie jakieś 97 w biuście i 30H (nude) jest za duże w misce. Odpowiedz Link
monia_mac_only Re: 75/97 -monia_mac_only 21.07.08, 19:40 Dzięki, właśnie zamówiłam 30GG i na próbę Retro 30G. Pewnie będzie małe no ale muszę sprawdzić. Większość bluzek mam z dekoltami i kurcze nie wiem jaki stanik były dobry. Może coś podpowiesz który model wybrac jakbym odsyłała Retro to co w zamian dla szerokich dekoltow? Odpowiedz Link
bathilda Re: 92/115 - justmaga 20.07.08, 19:50 Witamy :) A jaki stanik nosisz teraz i jak leży? Bo tak w ciemno to trochę trudno doradzać. Czy te 92 pod biustem to mierzone tak ciasno, że aż miarka trzeszczała? Jeśli tak to może spróbuj 85FF/G (brytyjskie). Jeśli miarka nie trzeszczała to lepiej 80GG/H. Spójrz tutaj dlaczego warto mieć dobry rozmiar: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html A tutaj popatrz na cuda w swoim rozmiarze: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=gg BTW, 80 (36) GG to wcale nie jest jakiś wielgachny biust. W dobrze dobranym staniku będzie po prostu wyglądał proporcjonalnie do ciała. Mamy tu sporo dziewczyn które mają 80(36)JJ czyli 4 miseczki większy biust. I lubią go :)) Odpowiedz Link
justmaga Re: 92/115 - justmaga 20.07.08, 19:56 Oj dziekuje bardzo. Mam na sobie 38 D (bo mieszkam w Anglii) Ale strasznie mi sie wbijaja ramiaczka i mam gleboki bruzdy wiec moze sprobuje 36G ?? Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link
bathilda Re: 92/115 - justmaga 20.07.08, 20:00 Jeśli mieszkasz w Anglii to jesteś mega-szczęściarą :) Wybierz się pod jeden z tych adresów: www.bravissimo.com/shops/default.aspx A tam już się tobą zaopiekują :) Odpowiedz Link
maith Re: 92/115 - justmaga 20.07.08, 21:35 Ramiączka się wbijają, jak się ma za szeroki obwód. Bo stanik prawidłowo dobrany trzyma się na konstrukcji, czyli na obwodzie. Jeśli jednak założysz za szeroki obwód, to konstrukcja nie będzie miała szansy zadziałać i w efekcie całość zawiśnie smętnie na ramiączkach. Jest o tym w wątku, który wrzuciłam Ci do poczytania. Przy okazji, ponieważ Twój pierwszy wątek, jako dodatkowy, już zniknął, więc wrzucam Ci tutaj link do wątku, który warto żebyś sobie przeczytała (Twojego trzecie zadania :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75213023&s=0 38D jest na ledwie 104 w biuście. Powinnaś zauważyć objawy za małej miseczki. Chyba że biust całkiem Ci się już rozsmarował pod obwodem, wtedy możesz tego początkowo nie zauważyć. Przy 92 cm pod biustem pojawia się już zwykle lekkie zagięcie tabeli, czyli możliwość wzięcia miseczki nieco mniejszej niżby Ci wypadała w prostego wyliczenia. Dlatego wydaje mi się, że mogłabyś faktycznie zacząć od 36G. W Bravissimo będzie Ci łatwiej, bo sprzedawczynie tam są tam zwykle dość dobrze zorientowane. Ale inteligencji własnej też nie zostawiaj w domu, bo na sprzedawczynie nawet tam możesz trafić różne. Przed zakupami koniecznie przeczytaj sobie, jakich trików unikać (jak my wszystkie na pewno nauczyłaś się oszukiwania samej siebie, żeby nie widzieć, jak bardzo źle leży stanik). Teraz nie musisz już z nich korzystać, bo przecież możesz sobie kupić doskonale dopasowany stanik :) Dlatego przeczytaj, czego unikać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A teraz dla odmiany, żebyś umiała wszystko dobrze założyć i sama siebie przypilnować, to zajrzyj do informacji o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Idąc do Bravissimo nie musisz się na tym super znać, nie musisz mieć dokładnie sprawdzonego każdego modelu, ale warto wiedzieć, że ten sam rozmiar nominalnie może w praktyce być różny, bo staniki nie trzymają jednej obiektywnej wielkości. Ty musisz tylko mieć oczy otwarte. My zamawiając staniki przez net sprawdzamy je najpierw, zaglądając do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
kry0 82/104 20.07.08, 21:28 Wychodzi wg kalkulatora 34FF. Mierzyłam Eleanor 34FF i była za duża w miskach. Potem trafiłam Matisse 34F i nawet z rozpędu kupiłam, ale po dwóch dniach noszenia, też wyszło, że miski za duże (prawa odstawała). W końcu okazało się, że dobre jest 34E. Mam na sobie Matisse 34E i jest super (zgodnie z piersówką przynajmniej wg mnie). Jak myślicie czy dobrze zdecydowałam?? Dotąd nosiłam polskie 75E Triumpha a przed 2001 rokiem nieśmiertelne 75B, ale o tym nawet nie chcę pamiętać. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 82/104 kry0 21.07.08, 01:26 Jeśli to 34E jest rzeczywiście dobre, to dobrze zdecydowałaś :) Nie zawsze da się przewidzieć odpowiedni rozmiar na podstawie wymiarów. Niektóre biusty "kompresują się" do mniejszych miseczek niż to wychodzi z wyliczeń. Rozumiem, że wiesz już, jak powinien leżeć dobrze dobrany stanik oraz jak prawidłowo zakładać stanik? Bo tutaj często tkwi błąd. Jeśli nie jesteś pewna, zainteresuj się galerią (regulamin w wątku przyszpilonym) i wyślij zdjęcia do oceny. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 75/92 mama kk345 21.07.08, 01:29 Na początek proponuję: w markach brytyjskich 32DD, w kontynentalnych 70E albo F, ale... z doświadczenia wiemy, że mamy często zbyt luźno mierzą się pod biustem. Więc sprawdź, czy to 75 zostało na pewno ciasno zmierzone, bo jeśli nie, to trzeba będzie wziąć węższy obwód i odpowiednio większe miseczki. Odpowiedz Link
wer-dom 83/100 20.07.08, 22:19 Witam, Proszę o pomoc jaki rozmiar powinnam nosić pod biustem mam 83, natomiast w biuście 100, noszę żle dobrany biustonosz i jest mi z tym żle. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 83/100 wer-dom 21.07.08, 01:34 Zacznij od 34(75)E albo 34F brytyjskiego. Jesteś na granicy tych dwóch rozmiarów, ale po zmianie rozmiaru stanika, jeśli wcześniej nosiłaś za małą miseczkę, piersi spychane wcześniej poza stanik migrują do miseczek. Dlatego radziłabym raczej miseczkę F. W firmach z rozmiarówką kontynentalną 75G. Odpowiedz Link