Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30

• szotka19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 80/98 29.08.08, 14:09
      kupiłam dwa staniki.jeden w rozmiarze 80 drugi 85.obydwa leżą dobrze bod biustem ale u góry zawsze odstają więc jak się schylam to piersi po prostu wypadają.wcześniej miałam problem że piersi i wypadały mi z dołu i z góry ale ostatnio zaczęłam kupować szersze pod biustem i już nie wypadają.pozostaje problem góry.No i nie mogę podskakiwać.bardzo mi zależ też abym nie odczuwała ich ciężaru.nie rozumiem też opisów rozmiaru np."a" czy "c" na metce stanika nie było tego oznaczenia więc nie wiem jaki rozmiar ja noszę.
      • zazaz3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 70/95 29.08.08, 15:45
        Witam!No właśnie-jaki?Dobrze leży Charnos mosaic75E,ale też Triumph
        Amourette80 D(taki jaki reklamowała kiedyś Skrzynecka).Wedle
        tego ,co czytam to są za duże obwody.Proszę o pomoc!
        • maheda Re: 70/95 - zazaz3 30.08.08, 08:26
          Oj tak, obwody zdecydowanie za małe..
          Powinnaś nosić 65tki - albo kontynentalne 65I, albo brytyjskie 30G (bryt. 65G),
          ew. początkowo 30FF (bryt. 65FF).

P.S. Piękna sygnaturka :)
          • zazaz3 Re: 70/95 - zazaz3 30.08.08, 10:18
            Dzięki;-))).Ale jak zakładam Tango II32H/70H-ten,którego chcę się
            pozbyć-to mam wrażenie ciasnoty.A biust już mierzyłam sznurkiem i
            miarką budowlaną,żeby krawiecka nie przekłamała,dalej mam
            70/95.Toteż boję się tego 65...
            • maheda Re: 70/95 - zazaz3 01.09.08, 07:06
              Tango II to znany ściśliwiec. Nie masz się czego bać :) Większość staników ma
              luźniejsze obwody od niego.
      • maheda Re: 80/98 - szotka19 30.08.08, 08:24
        Jeśli nie ma na nich oznaczenia miseczki, to znaczy, że miseczka jest około B.
        Czyli są to staniki 80B i 85B. Chyba nawet staniki bazarowe trzymają się tej
        zasady...

To, co mówisz - czyli wypadanie biustu - to objaw zbyt luźnego obwodu, który
        wcale nie trzyma biustu.

Powinnaś celować w staniki z obwodem pod biustem 75 (a nawet 70, jeśli nie
        zmierzyłaś tej swojej 80 pod biustem bardzo ściśle).

W stanikach w rozmiarówce kontynentalnej celuj w staniki na początek o rozmiarze
        75F, ew. 75E. Brytyjczyki - w rozmiarze 34E (bryt. 75E).
        W stanikach o bardziej ściśliwych obwodach spróbuj zacząć od staników w
        rozmiarze kontynentalnym około 70H lub brytyjskim 32F (bryt. 70F).
    • jamaica138 70/83 29.08.08, 16:04
      witam! wczesniej nosiłam 75c ale po jakimś czasie rozciągał się co powodowalo,
      ze zarówno obwód jak i miseczka nie pasowaly bo byly za duze. teraz kupilam 70c
      i niby ok ale wedlug waszej tabeli powinnam nosic 65d. troche mnie przeraza ten
      obwód, wydaje mi sie za mały, ale bardzo chcialabym wypróbować ten rozmiar. czy
      bedzie odpowiedni?
      • maheda Re: 70/83 - jamaica138 30.08.08, 08:27
        Tak jest, powinien być odpowiedni :)
        Spróbuj, spróbuj. To wcale nie będzie takie ścisłe, jak Ci się wydaje :)
    • joan_mc Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 29.08.08, 19:25
      Witam
      pod biustem mam 70 a w biuscie 91- 92, jaki jest moj rozmiar stanika?
      Dziekuję :)
      • maheda Re: 70/92 - joan_mc 30.08.08, 08:29
        A nie wiemy, na razie wróżek nie zatrudniamy :D
        Za to możemy Ci podpowiedzieć, w jaki rozmiar celować na początek i od jakiego
        rozmiaru rozpocząć poszukiwania.

Zacznij od rozmiaru brytyjskiego 30F (bryt. 65F), a potem zdecydujesz, co dalej.
    • pontina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 29.08.08, 20:26
      Witam Was serdecznie:)
      Cóż, ja do tej pory nosiłam głównie 75 C (rzadko 75 D), który po
      krótkim czasie stawał się w obwodzie trochę za duży a w miseczkach
      przeważnie był za mały.
      Wymiary:
      - pod biustem ściśliwie 78 cm
      - w biuscie w staniku 97 cm
      - bez stanika w biuście (luźno) 99 cm.
      Z góry ogromnie Wam dziękuję za nieocenioną pomoc:)
      magda
      • maheda Re: 78/99 - pontina 30.08.08, 08:34
        Popatrz - jeśli odejmiesz: 99-75 (odejmujemy rozmiar stanika!), to różnica w cm
        wynosi 24 cm. Stanik o rozmiarze 75C jest na osobę z obwodem w biuście (75+17=)
        92 cm. 75D - analogicznie na kogoś, kto w biuście ma 94 cm. Do Twoich 99 cm
        brakuje wciąż jeszcze dwóch-trzech miseczek. Z kontynentalnych rozmiarów
        powinnaś próbować rozmiaru około 75F-75G, przy założeniu, że obwód jest naprawdę
        bardzo ścisły.
        Albo brytyjczyków w rozmiarze 34E (bryt. 75E).

Ale jeśli obwód stanika mocno się naciąga, to celuj w 70tki - z przeliczonymi
        miseczkami. Czyli w kontynentalne około 70H-70I, albo brytyjskie miseczki w
        okolicach 32FF (bryt. 70F).
    • jutka0089 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 29.08.08, 21:33
      Witam! Mam 19 lat i zazdrość mnie zjada gdy widze moje kolezanki które kupują
      sobie rózne kolrowe naprawde ładne staniki już za 20 zł a ja muszę wydać
      przynajmniej 50 na stanik który jako tako wygląda i jest tylko czarny, biały lub
      berzowy.ale nie w tym rzecz mam poblem z dobraniem odpowiedniego stanika. Mpje
      wymiary to 70 pod biustem, i 89 w biuście. Jestem osobą raczej szczupła ale nie
      bez przesady, wiec wielkość mojego biustu jest widoczna, gdyż dodatkowo mam
      dosyć "szerok" biust. Obecnie kupuje staniki 75E i są jako tako dobre ale muszę
      je zapinać najciaśniej a biust nie jest jako,ść szczególnie podkreślony. Teraz
      kupuję staniuki na wpół usztywniane z fiżbinami, ale zastanawiam sie czy byłoby
      może lepiej gdybym kupowała cały usztywniany? tylko wtedy biust wymyka się
      bokami... Chciałabym w końcu znaleść odpowiedni dla siebie stanik, bo czasami
      gdy ide do sklepu to czuje sie jak babcia.. a ekspedientki przekonują mnie ze na
      pewno ten rozmiar E jest dla mnie za duży.. ech:/ Bardzo proszę o radę i z góry
      bardzo dziękuję :)
      • jutka0089 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 30.08.08, 00:51
        chciałam sie poprawić ze biust mam 95cm
        • maheda Re: 70/95 - jutka0089 30.08.08, 08:44
          Przede wszystkim, skoro pod biustem masz 70 cm, to chyba sama rozumiesz, że
          75tki są na Ciebie zwyczajnie za szerokie?
          Powinnaś nosić 65tki, a jeśli chcesz mieć coś "na już", to najwyżej 70tkę. Ale
          nie polecam, lepiej zostawić tę kasę z 70tki i kupić porządny stanik z obwodem 65.

Jeśli próbowałabyś mierzyć gdzieś w sklepie - to ew. stanik z bardzo ciasnym
          obwodem pod biustem, w rozmiarze kontynentalnym 70G - spróbuj, może będzie OK?

Staniki całe usztywniane noś wyłącznie na jakieś wielkie okazje, jeśli się w
          nich lepiej czujesz - na co dzień noś jednak staniki z miękkimi miseczkami i na
          fiszbinach - nie zniszczą Ci biustu.

Powinnaś nosić aktualnie staniki w rozmiarze kontynentalnym 65I, czy też
          brytyjskim 30FF-30G (bryt. 65FF-65G).
          W stanikach z bardzo rozciągliwym obwodem - raczej kontynentalne 60K lub
          brytyjskie 28GG (bryt. 60GG).
          • zazaz3 Re: 70/95 - jutka0089 30.08.08, 12:36
            I to jest odpowiedź także na moje pytanie,dziękuję!
    • korczowska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 29.08.08, 22:38
      Dobranie stanika to dla mnie koszmar.Mam pod biustem 86 a w biuście
      106.Jaki będzie ok?
      • maheda Re: 86/106 - korczowska 30.08.08, 08:46
        Etam, zaraz koszmar. Ja mam 81/120 i noszę dobrze dobrane staniki - nie narzekaj :-)

Polecam albo rozmiar kontynentalny w stanikach ze ścisłym obwodem 80G, w
        takichże stanikach próbuj zacząć dobieranie sobie rozmiaru od 36F (bryt. 80F),
        albo - w stanikach z bardziej rozciągliwym obwodem - kontynentalne 75I lub
        brytyjskie 34G (bryt. 75G).
    • nariel8 69/92 oraz 87/116 29.08.08, 23:30
      Już raz się obmierzałam ale schudłam i z biustu też mi trochę spadło. Jeszcze 2
      miesiące temu mierzyłam 65G i było dobre ale wtedy miałam wymiary 69/94. Proszę
      o podanie polskiego i brytyjskiego rozmiaru.

Drugi jest mojej mamy, która wciąż nosi i co jeszcze straszniejsze kupuje 85D
      powiedziałam, że ma mi się dać zmierzyć to jej zrobię prezent i kupię porządny
      stanik. Oczywiście jeśli tylko jakaś dobra forumowicza przeliczy mi te wymiary
      na rozmiar stanika :)

Dziękuje
      • maheda Re: 69/92 - nariel8 30.08.08, 08:49
        No to jeśli to było brytyjskie 65G i było dobre, to teraz powinno być niezłe
        65FF :) Ale i tak musisz sprawdzić nabiustnie.

Z kontynentalnych rozmiarów celuj w 65H.
      • maheda Re: 87/116 - nariel8 - mama 30.08.08, 08:51
        Nie wiem, jak bardzo Twoja Mama ma zniszczony biust, ale zakładam, że tak dość...
        Spróbuj Jej kupić stanik w brytyjskim rozmiarze 36G (bryt. 80G) na początek -
        będziesz miała jakiś punkt wyjścia - przygotuj się na to, że może nie pasować i
        trzeba będzie zmieniać miseczkę.
    • mala_biedronka 71/86 30.08.08, 00:24
      Mam pod biustem 71)na wdechu) a w biouscie luzno 86-87
      dotąd miałam 75B
      ale u góry za bardzo odstaje i trochę za nisko jest biust.
      Proszę o polski rozmiar:)
      • maheda Re: 71/86 - mala_biedronka 30.08.08, 08:55
        Domyślam się, że jesteś jeszcze dość młodą osóbką? :)
        Powinnaś nosić zasadniczo staniczki w rozmiarze kontynentalnym 65D albo 65E i
        pytaj o ten rozmiar w sklepach - coraz więcej polskich producentów wchodzi w
        staniczki o takich rozmiarach.
        Dopóki jednak nie znajdziesz takiego staniczka - pytaj o staniki BARDZO ścisłe w
        obwodzie, w rozmiarze polskim 70C.

Miseczka w staniku 75B odstawała Ci na górze, bo była bardziej płaska, niż Twoje
        piersi. Dlatego powinnaś nosić staniczki z mniejszym obwodem i głębszymi miseczkami.
        • mala_biedronka Re: 71/86 - mala_biedronka 30.08.08, 09:57
          hihi młoda nie młoda 19 lat na karku^^:D więc lecę szukać odpowiedniego rozmairu dla mnie nareszcie!
          • mala_biedronka Re: 71/86 - mala_biedronka 30.08.08, 18:42
            a mozesz mi jeszcze powiedziec jaki to jest rozmiar brytyjski?:)
            • effka454 Re: 71/86 - mala_biedronka 30.08.08, 18:48
              brytyjskie to 65D lub 65DD ewentualnie w calach 30D lub 30DD
    • madzioreck kumpelka 83/106 30.08.08, 10:10
      Próbuję oswiecić koleżankę, bo się dziewczyna katuje w jakimś 85C.
      Zmierzyłam ją, 83/106. Proszę też o podanie polskiego rozmiaru, bo
      się jeszcze tak nie znam, żeby na pewno dobrze przeliczyć.
      • kasica_k Re: kumpelka 83/106 30.08.08, 18:02
        Ostrożniejsza i ściśliwcowa wersja: 75G, odważniejsza - 70H. Na polskie moim
        zdaniem nie da się "na pewno dobrze" przeliczyć, bo polskie firmy są
        nieprzewidywalne, ale próbować można :) Odpowiednio: 75J albo 70L, z czego
        prawdopodobniejsze do dostania jest 75J (z wyjątkiem Melissy i Avocado, gdzie
        trzeba po prostu próbować, tam miseczki raczej nie mniejsze od H).
        • madzioreck Re: kumpelka 83/106 31.08.08, 17:34
          Dzięki :)
    • only-i 74/91 30.08.08, 12:18
      obecnie noszę 30F, w sumie to do tej pory nie miałam problemu z
      rozmiarem (darcey i rio w tym rozmiarze leżą idealnie), ale obwód
      nowej millie jest zbyt luźny
      więc jeśli wezmę 28 FF to będzie ok? czy może 28G?
      • maheda Re: 74/91 - only-i 31.08.08, 20:57
        Z Millie jest ten problem, że ona istotnie ma strasznie rozciągliwy obwód... Do
        tego ma spore miseczki, więc na pewno nie bierz 28G, ale albo 28FF, albo wręcz
        28F? Dobrze by było, gdybyś przymierzyła oba rozmiary.
        Warto też pamiętać, że miseczki w obwodach nominalnie mniejszych inaczej się
        układają na piersiach i może się okazać, że Millie dzieli Ci górną część piersi
        mimo, że nie jest za mała - ale... nie musi tak być :)
        Do sprawdzenia nabiustnie.
    • agahk_1 Re: 89/114 30.08.08, 20:29
      Ok. 3-4 miesiące temu skorzystałam już z waszej porady, nie pamietam dokładnie
      wymiarów, ale ostatecznie stanęło na tym, że powinnam nosić rozm. 36G. Zakupiłam
      Pollyanne w takim rozmiarze i było OK. Ostatnio jednak zauważyłam, że zaczynają
      pojawiać się bułki, a obwód stał się dość luźny, bez trudu zapinam się na
      ostatnią haftkę i nawet jestem w stanie jeszcze trochę naciągnąć. Pomierzyłam
      się więc jeszcze raz i wyszło mi pod biustem 89 cm (zmierzyłam się mega ciasno
      na wydechu) i 114 w biuście. Skorzystałam z elektonicznego bra-fittera i
      wyliczył mi rozm 36GG. Zastanawiam się nad obwodem, bo większość 80-ek, które
      mierzyłam jest na mnie za luźne dotychczas mierzyłam kilka staników freyi
      (arabella, lola, antoinette) i były luźne. Jedynie pollyanna była dość ścisła w
      obwodzie. Jak myślicie, celować w rozmiar 36GG, czy może próbować 34, ale wtedy
      miska H ?
      • maheda Re: 89/114 31.08.08, 20:59
        Antoinette z Freyi ma ścisły obwód.
        Podobnie, jak czarna, czy tym bardziej karmelowa Pollyanna - biała Polly jest
        bardziej rozciągliwa.
        Jeśli 36GG będzie miało za luźny obwód, to tak, celuj w staniki o rozmiarze 34H.
        • agahk_1 Re: 89/114 31.08.08, 22:05
          Dzięki :)
          No właśnie mam antoinette 35G i jest na mnie trochę za luźna, ale za mała w
          misce, a pollyanne mam białą.
          Spróbuję 34H, najwyżej wymienię,
          jeszcze raz dzięki.
    • kalinejka 86-88/112-114 30.08.08, 22:59
      Mam ogromną prośbę o pomoc. Czytam od dłuższego czasu Wasze forum, ale nadal nie jestem pewna rozmiaru. Jestem dodatkowo w 35 t ciąży i nie znam wymiarów sprzed niej, zresztą baaaaardzo długo karmiłam i skończyłam będąc w ciąży, więc biust nie miał za dużo czasu na jaką taką stabilizację.W czerwcu kupiłam stanik Corin 75 g i był całkiem fajny (choć oczywiście już się nieco rozciągnął) i powolutku robi się za mały w miseczkach, ale myślę, że to kwestia nie tyle migracji co laktacji ;)
      Potrzebuję koniecznie sensownego karmnika, ale w jakim rozmiarze? zmierzyłam się pod biustem naprawdę, ale to naprawdę ściśle...
      na teraz wychodzi mi 80 g - czy mam zamawiać 80 gg na karmnik?
      czy raczej liczyć, że po porodzie spadnie mi obwód (oby, choć wątpię) i raczej 75 hh z ewentualną przedłużką?
      a z melisy w jakim rozmiarze - nie wiem, czy mam ufać ich tabeli na stronie?
      bedę dźwięczna wielce za rady wszelakie :)))

• maheda Re: 86-88/112-114 - kalinejka 31.08.08, 21:03
        Ja bym kupiła stanik w rozmiarze brytyjskim 75HH, albo i 75J - biust karmiący
        rządzi się nieco innymi prawami i trzeba kupować większe miseczki, niż wynika to
        z tabel... ale to tak "na czuja".
        Dobieranie rozmiaru stanika na "po porodzie" to istne wróżenie z fusów.
        • kalinejka Re: 86-88/112-114 - kalinejka 01.09.08, 01:38
          dzięki wielkie!
          a jak z rozmiarami melisy - też 75? i z jaką miską? oni mają jakiś swój system tajemniczy :(
          • maheda Re: 86-88/112-114 - kalinejka 01.09.08, 07:05
            Ja u nich ze swoim noszonym 75HH wyleciałam z rozmiarówki...
            Więc nie wiem, czy Ty też przypadkiem byś nie wyleciała ;)
            Próbowałabym jakichś maksymalnych 75L, i sprawdzałabym, czy dobre, czy jednak
            nie bałdzo... Miałam kiedyś jeden zamówiony z Melissy, ale nie dotarł do mnie :/
    • kara2328 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 31.08.08, 18:46
      Witam serdecznie!

Proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika. Mierząc się ściśle pod
      biustem mam 82, obwód biustu bez stanika 97, a w staniku 94. Obecnie
      noszę 80c i nie czuję się komfortowo, piersi mi z niego czasem
      wypadaja i bardzo podskakują. Jestem zwolenniczka raczej miękkich
      biustonoszy.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
      • dagor21 77/88 31.08.08, 19:57
        Bardzo proszę o pomoc w dobiorze rozmiaru – obwód pod biustem 77 cm, obwód piersi 88 cm. Niestety w szafie, i to od wielu wielu lat, mam prawie same 75B. Mam jeden 75C miękki princesse tam tam , który ładnie modeluje biust, ale chyba nie jest najlepiej dobrany rozmiarowo. Tył jest minimalnie ściągnięty do góry, a miseczki wbijają mi się w pachy. Od kilku dni studiuję forum i doszłam do tego, źe powinnam nosić rozmiar w okolicach 70 D. Czy mam rację?
        Planuję kupić na ebayu jakiś biustonosz Elle Mspherson (podoba mi się ich minimalizm) i nie jestem pewna w jaki rozmiar powinnam celować. Na forum wszyscy piszą, że mają małe miseczki i wąsi obwód. Czy 34 D będzie pasować?
        I jeszcze jedno – rozmiarówka brytyjska jest taka sama jak amerykańska?
        Dziękuję za pomoc.

• maheda Re: 77/88 - dagor21 31.08.08, 21:22
          Dobrze mówisz, że powinnaś celować w 70D. Z tym, że 70D "po angielsku" to 32D, a
          nie 34D.

Co do miseczek amerykańskich, to wygląda tak:
          UK D = US D
          UK DD = US DD (ew. US E)
          UK E = US DDD (ew. US F)
          UK F = US DDDD (ew. US G)
          UK FF = US H
          i tak dalej
      • maheda Re: 82/97 - kara2328 31.08.08, 21:11
        Spróbuj w jakimś sklepie stacjonarnym przymierzyć staniki w rozmiarze
        kontynentalnym 75E oraz 75F - sprawdź, w którym z tych rozmiarów będziesz się
        czuła bardziej komfortowo i pewnie.

W zależności od tego - z brytyjczyków celuj w staniki o rozmiarze 34DD lub 34E
        (bryt. 75DD lub 75E), albo ze staników z bardziej rozciągliwym obwodem - w
        okolice 32F (bryt. 70F). W kontynentalnych stanikach musiałoby to być coś w
        okolicach 70G-70H.
        • kara2328 Re: 82/97 - kara2328 31.08.08, 21:29
          bardzo dziękuję za pomoc. Udam sie w najbliższym czasie do sklepu
          poprzymierzać :)

pozdrawiam
    • lila_lu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 31.08.08, 19:58
      Zapytam się zatem, bo mimo, ze probowalam juz to i owo wole sie upewnic
      Wymiary: 69/93
      Wczsniej nosilam oczywiscie 75D.
      Oczywiscie cyc wisial do pasa.
      Teraz mam na sobie Adore 65FF, ale podejrzewam, ze jak jeszcze 2 tygodnie temu
      pasowal jak ulal, to teraz obwod sie troche rozjezdza(no mam wiecej tluszczyku
      nizli zeber) no i bulki u gory lekkie.
      Zamowilam Princess CK w rozmiarze 28GG,a le obawiam sie, ze moze byc za mala w
      michach, choc- kto wie,a takze jeden M&S Ceriso z Allegro w wymiarze 65G.
      What;da ya think?
      Pozdrawiam
      Natalia
      • maheda Re: 69/93 - lila_lu 31.08.08, 21:13
        Myślę, że strzały rozmiarowe dobre - ale na ile będą celne, to zorientujesz się
        tylko i wyłącznie Ty, jak już je przymierzysz.
        Trzymam kciuki :)
    • maleninki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 31.08.08, 21:58
      Witam, również poproszę o poradę :) pod biustem mam 85, w biuście 103/105.
      Dodam, że karmię piersią, ale laktacja jest już ustabilizowana. Noszę staniki
      bawełniane do karmienia 80E, ale nie czuję się w nich komfortowo :( wiszą mi w
      nim piersi :( w ciąży nosiłam 80D, ale teraz trochę mi w nich piersi wypływają.
      Dziękuję za rady i pozdrawiam!
      • maheda Re: 85/105 - maleninki - karmiąca 01.09.08, 07:10
        Spróbuj staników w kontynentalnym rozmiarze 80H.... albo lepiej brytyjczyków w
        rozmiarze 34G (brytyjskie 75G).
        Nie przesadzam w dół z obwodem - spróbuj właśnie tego rozmiaru.
        Biust karmiący musi być dobrze podtrzymany w obwodzie, a mogę się założyć, że
        żaden ze staników z obwodem 80 porządnie Cię w obwodzie nie trzyma...
        Chyba, że będziesz celowała w Tango II - wtedy zacznij od 36FF (80FF).

Możliwe, że lepsze będą na Ciebie większe miseczki - mamy karmiące z reguły
        powinny nosić większe miseczki, niż wynika to z tabel - czyli wtedy 34GG (bryt.
        75GG) lub 36G (bryt. 80G).
    • all_in_blue wymiary 74/91 01.09.08, 13:52
      Interesuje mnie też polska rozmiarówka:) poproszę też o polecenie jakiejś dobrej marki bieliźniarskiej:) dziękuję z góry:)
      • magdalaena1977 74/91 - all_in_blue 02.09.08, 01:16
        Wydaje mi się, że w większości staników powinnaś obniżyć obwód do 65, a tylko z
        bardzo ściśliwych możesz nosić 70.
        Odpowiednio przeliczając miseczki powinnaś nosić brytyjskie 30F (polskie 65G)
        albo brytyjskie 32DD (polskie 70E).

Ten drugi rozmiar (70E) jest dostępny prawie powszechnie i dostaniesz go w
        każdym bieliźniaku, ale zachęcam się do poszukania węższych obwodów. Z polskich
        firm 65G szyją chyba tylko Milena i Melissa, Comexim, ma szyć Dalia.
        • all_in_blue Re: 74/91 - all_in_blue 02.09.08, 10:01
          Dziękuję:) w takim razie ruszam zaraz na poszukiwania:) zaskoczył mnie troszkę
          ten nowy rozmiar, bo do tej pory nosiłam (wstyd się przyznać) dopasowany przez
          panie w sklepie 75C:P pozdrawiam:)
    • gazela1112 Re: 73-89 01.09.08, 18:36
      Proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru, obecnie mam 75 d staniki z
      triumpha,niektóre są okey, inne mają jakby za ciasną miseczkę.
      • magdalaena1977 73-89 gazela1112 02.09.08, 01:20
        gazela1112 napisała:
        > Proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru, obecnie mam 75 d staniki z
        > triumpha,niektóre są okey, inne mają jakby za ciasną miseczkę.
        75 na pewno są za luźne, bo stanik się rozciąga , wiec trzeba wziąć odpowiedni
        niski obwód - 70 albo nawet 65 (koniecznie sprawdź).

Miseczka też powinna być odpowiednio przeliczona, 75D teoretycznie jest na 94 cm
        w biuście, ale Ty poczujesz się lepiej w 70D (32D) albo 65F (30E)
    • kaczucha-kaja 73/93 01.09.08, 18:40
      Przy wymiarach 76/98 doradzono mi zakup 34G- miseczka była odrobine
      za duża, ale teraz.. Moje wymiary się zmieniły z 76 na 73,a w
      biuście z 98 na 93cm,więc biustonosz jest za duży,szczególnie
      miseczka. Co robić ??
      • magdalaena1977 Re: 73/93 02.09.08, 07:03
        kaczucha-kaja napisała:

> Przy wymiarach 76/98 doradzono mi zakup 34G
        ależ nie !
        tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81142321&a=81219562
        24 czerwca butters pisała:
        > polecałabym 65GG lub 65H (z rozmiarów brytyjskich).
        > Na początek jednak, żeby spokojnie się przestawić:),
        > wypróbuj brytyjskie 70FF lub 70G.

> - miseczka była odrobine za duża, ale teraz..
        Miseczka w 34G była na pewno za duża.

> Moje wymiary się zmieniły z 76 na 73,a w biuście z 98 na 93cm,
        schudłaś ? a może mierzysz się lepiej

> Co robić ??
        kupić nowy dobry stanik a stary sprzedać na giełdzie albo na allegro.
        Z obwodem pod biustem 73 kupujesz stanik 65. Brytyjskie 30FF a polskie 65I.
    • crazy_puella 73/95 01.09.08, 19:29
      Witam! Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o poradę. Teraz
      jestem w ciąży. Jeszcze miesiąc do porodu i szukam stanika, którego
      ubiorę po rozwiązaniu. Wcześniej nosiłam 65E brytyjskie. Teraz noszę
      70F alles i zaczynają się robić lekko przyciasne. Mierzyłam w
      sklepie polskie 70G chyba niplex i było luźne, a 70f z gai i niplex
      jeszcze ciaśniejsze niż te co mam z alles. Zastanawiam się nad
      zakupem brytyjczyka 32ff. Myślicie, że dobrze celuję?
      • maheda Re: 73/95 - crazy_puella - stanik na "po porodzie" 02.09.08, 08:14
        Po porodzie żebra Ci wrócą na swoje miejsce i będziesz znowu nosiła 65tki -
        teraz masz je bardzo rozszerzone, bo Ci się dziecko rozpycha w brzuchu :)
        Celowałabym zatem w 65tki (ew. kup sobie przedłużkę, ale naprawdę nie wierzę, że
        będzie potrzebna), z brytyjską miseczką (zakładam, że miseczka po porodzie
        zwiększy się o dwa-trzy rozmiary w stosunku do tego, co masz teraz) 30H.
    • dropkick_murphys 86/70 niezbyt imponujące ;) 02.09.08, 11:48
      witam ! chciałabym poznać mój "prawdziwy" rozmiar biustu, zazwyczaj panie w
      sklepach ;) oceniają mnie na 75B lub C, obecnie wszystkie moje biustonosze maja
      rozmiar 75C. W biuście mam 86 cm, pod biustem 70, niby niedużo, ale wbrew
      pozorom piersi są pełne i "wylewają się" z niektórych biustonoszy. poza tym
      wszystkie są za luźne pod biustem, tzn. zapięcie na plecach podjeżdża mi do
      góry, w związku z czym piersi nie pozostają, niestety w jednym miejscu. proszę o
      radę, pozdrawiam!!
      • maheda Re: 70/86 - dropkick_murphys 02.09.08, 12:21
        Nawet ścisłe 70tki będą na Ciebie za luźne, niestety. Powinnaś nosić staniki
        mniej więcej w rozmiarze brytyjskim 30DD (bryt. 65DD) lub kontynentalnym 65E.

Albo z bardziej rozciągliwych staników - celować w brytyjczyki z okolic 28E-28F
        (bryt. 60E-60F).
        • dropkick_murphys Re: 70/86 - dropkick_murphys 02.09.08, 13:45
          te literki są niesamowite, ale spróbuję :) wielkie dzięki!
    • pucaluta 91 cm / 116-118 - kupiłam 36HH NIE PASUJE POMOCY 02.09.08, 12:01
      Drogie babki co znają sekretów moc. Pomocy. Dokonałam zakupów w Bravissimo,
      wybrałam tak jak doradzałyście 36 HH, ale.... niestety nie pasuje mi ten
      rozmiar. Dlaczego? Fiszbiny wprawdzie na miejscu (jakoś mocno pod pachą, ale
      cóż), za to miseczki się fałdują z przodu. Moim zdaniem za głębokie. Co teraz??
      Zamieniać na GG czy na G? Ratunku.
      Dla przypomnienia - jestem w 9 miesiącu ciąży, zaraz będę karmiła, wiem, wiem,
      pewnie chwilowo mi się zwiększą objętości, ale nie tyle, bo pamiętam z
      poprzedniej ciąży, że moja ukochana Anita 5135
      w rozmiarze (z tego co pamiętam) 85H wystarczała i się dopasowywała. Pomoc
      pilnie poszukiwana.

ps. czy spotkałyście gdzieś karmniki z drutami? Daisy Nursing Bra z Bravissimo
      jest "soft" i to chyba pomyłka w naszych rozmiarach...
      • maheda Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 12:19
        Spokojnie.
        Przede wszystkim powiedz, jaki to model?
        Po drugie - czy na pewno się pochyliłaś i wygarnęłaś sobie wszystko spod pach i
        z pleców do miseczek? Skróciłaś ramiączka?
        W którym miejscu fałdują się miseczki - na czubkach?
        Czy fiszbiny na pewno okalają piersi, nie masz ich zsuniętych pod biust, na żebra?
        • pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 12:39
          To ja powiem tak: kupiłam 4 modele (celem rozłożenia kosztów przesyłki, wiem,
          wiem, poszalałam), ale cóż.
          I tak, na początek - wszystko to 36 HH.
          A teraz po kolei:
          Daisy Nursing Bra (soft) - ściągnięte ramiączka, zapięcie w linii poziomej na
          plecach dość ścisło (3 oczko) "wisi" przodem, tzn. tam gdzie kończyłyby się
          druty po prostu pieje i odstaje na maksa. Może gdyby były z fiszbinami leżałby
          lepiej.. może ja po prostu nie przyzwyczajonam do miękkich, albo co? Wrażenie z
          ponoszenia parę minut (nie chcę ich zniszczyć) - biust mi wisi na brzuchu,
          równie dobrze mogłabym nie mieć bielizny..., no prawie.
          Jak poluzuję pod biustem, co bym mogła (byśmy mogli z maluchem) lepiej oddychać
          - wisi jeszcze bardziej. Buu.

Freya Millie - zgarnięta, ściągnięta, leży pod biustem niczym by jej nie było
          (cudne uczucie!) fiszbiny przylegają idealnie między piersiami, za to na górze
          miseczki odstaje nieco i robi się taka falbanka, na moje oko - z półtora
          centymetra mogłabym "zebrać".
          I jeszcze jedno - fiszbiny jakby dalej, nie w połowie pachy, ale ... w końcu pachy.

Tango II - jakoś w ogóle nie leży, jakby za wielki wszędzie. Zapięcie wygodne,
          za to fiszbiny jakby za długie, włażą mi w pachy i uwierają, druty sięgają za
          wysoko. Miseczka górą w ogóle nie wypełniona, pieje, odstaje, faluje. Piersi mam
          wrażenie "zgubiły się gdzieś tu" :)

Harmony Balconette Bra - uwagi jak do Freya, odstaje górą, dołem super, wygodna,
          dobrze leży, ale górą pieje jak nic. Mogłabym jeszcze sobie kawałek piersi
          dołożyć, żeby w pełni wypełnić. Ale kupiłam z wyprzedaży... może zaszyć? Kusi
          mnie po prostu ;)

Ogólnie mam takie wrażenie po tej godzinie mierzenia - pełne mi jakoś nie pasują
          (chyba?), lepiej leżą "balkonowe", miękkie... ja chyba jestem za duża na
          miękkie. I co teraz? Co radzicie?
          Jest mi tak smutno, czekałam na tę przesyłkę, oczami wyobraźni widziałam
          trafione na 100% zakupy a teraz...
          • maheda Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 12:52
            Soft - odpuść sobie, nie będzie miało szans trzymać Ci biustu.
            Millie - ma dość luźny obwód i spore miseczki, ale ładnie zbiera biust. Skoro
            mówisz, że na górze miseczki masz falbankę - zostawiłabym sobie ten stanik, bo
            jednak zaraz po porodzie biust możesz mieć pełniejszy. Potem sprzedasz na
            allegro czy gdzieś.
            Tango II - mało jest kobiet, które ładnie w nim wyglądają, a jeśli fiszbiny
            włażą Ci za daleko na plecy, to może po prostu jesteś bardziej wąsko-, niż
            szerokofiszbinowa.
            Harmony balkonik - jeśli Ci się podoba i jest tylko trochę górą luźna, to zostaw.

Z tym, że wg mnie nie ma sensu zostawiać sobie obu - Harmony i Millie - zostaw
            sobie jeden z tych dwóch staników, a resztę odeślij i wymień na co innego, byle
            nie Panache (bo - jak widać - nie pasuje Ci po prostu) - może w rozmiarze 36GG?
            • pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 14:00
              maheda napisała:

> Z tym, że wg mnie nie ma sensu zostawiać sobie obu - Harmony i Millie - zostaw
              > sobie jeden z tych dwóch staników, a resztę odeślij i wymień na co innego, byle
              > nie Panache (bo - jak widać - nie pasuje Ci po prostu) - może w rozmiarze 36GG?
              >

Maheda,
              wielkie dzięki za rady! Tak zrobię, odeślę na pewno Daisy soft (i przy okazji
              odpuszczę wszelkie softy, ale bravissimo nie robi nic innego do karmienia,
              zostaje Melissa, ale oni z kolei zaprzestali robienia karmników albo kupno Anity
              sprawdzonej za jednak wysoką bardzo cenę... no i tylko w bieli, szkoda). Odsyłam
              Tango II i zapominam o tym fasonie (przy okazji - jest coś podobnego, na co
              powinnam uważać? ;))

Co do Millie i Harmony - no cóż, zostawię może faktycznie jeden. Sprawdzę
              jeszcze na spokojnie, który mniej się falbani i jeśli będą w miarę podobnie się
              trzymały - odeślę droższy i już.
              A tak przy okazji - co byś polecała z Bravissimo? Może faktycznie powinnam
              pomyśleć o 36G (a może HH)?

• pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 14:01
                oczywiście pomyłka - miało być w rozmiarze 36 GG lub samo G?
              • maheda Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 14:10
                Określanie rozmiaru w czasie karminia - jak sama pamiętam - to jest totalne
                wróżenie z fusów...
                Wiem też, że nie da się zawsze na 100% przewidzieć zachowania swojego biustu
                przy kolejnych dzieciach - nie z własnego doświadczenia już, ale z doświadczenia
                koleżanek owszem.
                Spróbuj może rozmiaru jednak 36GG - bo jeśli stanik na biuście przed karmieniem
                masz tylko trochę fałdujący się w wielkomiskowcu 36HH, to nie wierzę, że po
                porodzie będzie dobry stanik 36G czy 36GG, prawdę mówiąc.

Dziewczyny przerabiały staniki na karmniki popatrz sobie w dziale "robótki
                ręczne" :-)

Aha - kupno Anity 85H jest wg mnie złym pomysłem, bo to jest stanik na osoby,
                które mają w biuście 112 cm, a Ty w czasie karmienia na pewno będziesz miała
                więcej. No i nie ma szans trzymać Cię w obwodzie, co jest zwłaszcza ważne przy
                ciężkich piersiach.
                • pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 14:29
                  maheda napisała:

> Spróbuj może rozmiaru jednak 36GG - bo jeśli stanik na biuście przed karmieniem
                  > masz tylko trochę fałdujący się w wielkomiskowcu 36HH, to nie wierzę, że po
                  > porodzie będzie dobry stanik 36G czy 36GG, prawdę mówiąc.

A czemu? Ciąża uciska mi na umysł i nie mogę jakoś tego skumać.

> Dziewczyny przerabiały staniki na karmniki popatrz sobie w dziale "robótki
                  > ręczne" :-)

Ja taka zdolna nie jestem obawiam się jednak.

> Aha - kupno Anity 85H jest wg mnie złym pomysłem, bo to jest stanik na osoby,
                  > które mają w biuście 112 cm, a Ty w czasie karmienia na pewno będziesz miała
                  > więcej. No i nie ma szans trzymać Cię w obwodzie, co jest zwłaszcza ważne przy
                  > ciężkich piersiach.
                  >

Tak myślisz? Bo się sprawdzał przy poprzedniej ciąży. Pamiętam (jak przez mgłę,
                  ale jednak), że jak go przymierzałam w sklepie to panie mówiły coś o materiale
                  typu "rosnę wraz z Tobą", co by się zgadzało, bo teraz mam trochę luzu w tej
                  Anicie do karmienia. Inna sprawa, że on nieco wyciągnięty jest, więc...
                  Gubię się chyba ;)P
                  • maheda Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 15:13
                    > > Spróbuj może rozmiaru jednak 36GG - bo jeśli stanik na biuście przed karm
                    > ieniem
                    > > masz tylko trochę fałdujący się w wielkomiskowcu 36HH, to nie wierzę, że
                    > po
                    > > porodzie będzie dobry stanik 36G czy 36GG, prawdę mówiąc.
                    >
                    > A czemu? Ciąża uciska mi na umysł i nie mogę jakoś tego skumać.

Piersi po porodzie, w czasie nawału, powiększają się po prostu. O miseczkę,
                    dwie, cztery... różnie.
                    Dlatego jeśli teraz jest na Ciebie 36HH za małe tylko trochę, to nie widzę
                    możliwości, przy której 36GG (mniejsze o dwie miseczki od tej, która jest tylko
                    trochę za duża) będzie na Ciebie dobre w czasie karmienia, czyli w okresie,
                    kiedy piersi są większe.
                    Mogę się mylić, ale jednak nie szalałabym aż tak ze zmniejszaniem rozmiarów
                    miseczek.

> Ja taka zdolna nie jestem obawiam się jednak.

Przynajmniej zobacz, jak to zrobiły :)

> Pamiętam (jak przez mgłę,
                    > ale jednak), że jak go przymierzałam w sklepie to panie mówiły coś o materiale
                    > typu "rosnę wraz z Tobą", co by się zgadzało, bo teraz mam trochę luzu w tej
                    > Anicie do karmienia.

Staniki z materiału "rosnę razem z Tobą" nie mają absolutnie ŻADNYCH szans
                    podtrzymać Ci biustu i będziesz w nich miała biust z gatunku "gwiżdżących". PO
                    co Ci to?
                    Lepiej kupić sobie stanik, który nie zamierza zmienić rozmiaru, bo tylko i
                    wyłącznie on będzie Ci dobrze podtrzymywał piersi, i tylko i wyłącznie on będzie
                    Ci ładne biust kształtował i nie dopuści do zniszczenia piersi.
                    Skoro w tej Anicie do karmienia masz luz... porównaj ten luz ze stanikami 36HH -
                    czy ten luz jest większy, czy mniejszy?
                    Jeśli większy, niż w nich - kup sobie staniki 36J. Jeśli podobny - zostaw któreś
                    36HH.

Czy stanik Anity brał pod uwagę, że zaraz po porodzie biust się zwiększa dużo ze
                    względu na nawał, a potem się kurczy nieco, jak się laktacja normuje? Obawiam
                    się, że nie.
                    Dlatego właśnie powinnaś mieć jeden stanik na sam początek, a kolejny kupić
                    sobie, jak laktacja już osiągnie jakąś normę.
                    • pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 15:20
                      maheda napisała:

> > > Spróbuj może rozmiaru jednak 36GG - bo jeśli stanik na biuście prze
                      > d karm
                      > > ieniem
                      > > > masz tylko trochę fałdujący się w wielkomiskowcu 36HH, to nie wierz
                      > ę, że
                      > > po
                      > > > porodzie będzie dobry stanik 36G czy 36GG, prawdę mówiąc.
                      > >
                      > > A czemu? Ciąża uciska mi na umysł i nie mogę jakoś tego skumać.
                      >
                      > Piersi po porodzie, w czasie nawału, powiększają się po prostu. O miseczkę,
                      > dwie, cztery... różnie.
                      > Dlatego jeśli teraz jest na Ciebie 36HH za małe tylko trochę, to nie widzę
                      > możliwości, przy której 36GG (mniejsze o dwie miseczki od tej, która jest tylko
                      > trochę za duża) będzie na Ciebie dobre w czasie karmienia, czyli w okresie,
                      > kiedy piersi są większe.
                      > Mogę się mylić, ale jednak nie szalałabym aż tak ze zmniejszaniem rozmiarów
                      > miseczek.

Masz rację. Ja po prostu jakoś nie pomyślałam, że to karmienie potrwa tyle, że
                      po karmieniu kupię sobie inne. Jakoś tak od razu kombinowałam na teraz, na
                      karmienie i PO karmieniu. Ciąża jednak uciska na umysł! :)

Co do przerabiania - przeczytam, pogłówkuję.

A co do Anity - odpuszczę kupowanie nowego. W końcu ten stary jeszcze mam to
                      jakby co na wszelki wypadek mam coś awaryjnego :)
                      Na razie zatrzymam... no właśnie nie wiem który, czy Millie czy Harmony?

A mogę jeszcze Cię wykorzystać? Bo jeśli mam wymieniać to może mogłabyś mi
                      doradzić jakieś fasony z Bravissimo?
                      • maheda Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 15:44
                        Nie jestem obiektywna, bo nie lubię Panache, a lubię Freye...
                        Ja bym sobie zostawiła Millie, a odesłała Harmony, również ze względu na mało pochlebne komentarze innych dziewczyn dotyczących fasonu Harmony w dużych miseczkach - ale Ty możesz mieć inne odczucia.
                        Wzięłabym Pollyannę z Freya (ma mniejsze miseczki, niż Millie), i z tej samej firmy Rio (pamiętaj, że to wielkomiseczkowiec, jak Millie).
                        • pucaluta Re: 91/ 116-118 - pucaluta - 36HH NIE PASUJE 02.09.08, 16:35
                          maheda napisała:

> Wzięłabym Pollyannę
                          z Freya (ma mniejsze miseczki, niż Millie), i z tej samej firmy Rio
                          (pamiętaj, że to wielkomiseczkowiec, jak Millie).
                          >

Właśnie nad nimi rozmyślałam, więc czytasz w moich myślach. Co do odsyłania
                          Harmony... poczekam, w końcu to wyprzedaż jest... a Millie wzięłam niestety
                          białą, może dlatego tak jakoś do niej podchodzę. Sprawdzę jeszcze, ale
                          wieeeeeelkie dzięki!
    • nulkaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 02.09.08, 13:23
      Poczytałam, pomierzyłam i melduję:

pod 74-77
      w 95-97

Dotąd noszę jedyny słuszny rozmiar 80B w którym wszystko skacze, przesuwa się i doprowadza do szału. Do tego mam trochę wałeczków tu i tam, a same piersi - zezowate i uciekające pod pachy. Po prostu horror, pomocy!
      • maheda Re: 74/97 - nulkaa 02.09.08, 13:25
        Spróbuj przymierzyć jakieś ścisłe kontynentalne 70G albo 70H - powinno leżeć o
        niebo lepiej.
        Z brytyjskich staników celuj w okolice 32F (bryt. 70F), albo i 30FF/30G (bryt.
        65FF/65G).
        • nulkaa Re: 74/97 - nulkaa 02.09.08, 13:36
          Brzmi to dość kosmicznie, nie powiem. Liczę jednak na to, że warto zainwestować w jeden, naprawdę dobrze dobrany biustonosz.
          • maheda Re: 74/97 - nulkaa 02.09.08, 13:41
            Dlaczego kosmicznie?
            Nawet wg tabel Triumpha powinnaś celować w 75F. A jeśli obwód w ich kalkulatorze
            pod biustem zaniżyłabym do 72 cm, wychodzi Triumphowskie (czyli kontynentalne) 70G.
            Czyli rozmiar, w który powinnaś celować, bo obwody pod biustem są rozciągliwe i
            w wielu firmach niestety trzeba kupić mniejszy obwód, niż wymagałaby tego
            teoretycznie tabela.

:) Powodzenia!
            • nulkaa Re: 74/97 - nulkaa 02.09.08, 21:14
              To działa!
              Od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką kompleciku Freya 70DD model Daisy. Choć w przymierzaniu uczestniczyło wiele modeli, rozmiarowo nawet i 65D/E - tu reguły nie ma, trzeba mierzyć jakie tylko są.
              Dowiedziałam się też, że jestem z tych Pollyannowych - wszelkie Arabellopodobne staniki wpijały mi się bezlitośnie w klatkę piersiową. A szkoda, takie ładne niektóre..
              • turzyca Re: 74/97 - nulkaa 04.09.08, 17:07
                Moja rada - Arabelki sprawdzaj nawet duzo ciasniejsze od Polyanny, Freye maja to
                do siebie, ze daja bardzo wyraznie efekt "odrobine za luznego obwodu". Ja po
                wyprobowaniu 70 myslalam, ze to staniki nie dla mnie, a okazalo sie, ze w 65 i z
                odpowiednia miska sa bosko wygodne.
    • fuselka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 03.09.08, 16:00
      Witam,

będę wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru.

Moje wyamiary:
      pod buistem 79-80
      w buiście 93-94

nosiłam 75B, ale zrobił sie za ciasny pod biustem, teraz mam 80A przy czym niektóre staniki w tym rozmiarze okazują sie mieć, nie wiedzieć czemu, za dużą miseczkę.
      dziękuję za pomoc!
      • maheda Re: 79/94 - fuselka 03.09.08, 16:20
        75B zrobił się za ciasny, bo biust odciągał miseczki, w których się nie mieścił,
        razem z obwodem :)
        Spróbuj przymierzyć 75D albo 75E - powinno Ci się zrobić od razu duuużo lepiej.
        • fuselka Re: 79/94 - fuselka 05.09.08, 14:23
          witam :)
          zrobilam dwa podejscia do sklepu, przymierzalam staniki roznych marek rozmiary 75 C, D i E i za kazdym razem bylo to samo: we wszystkich przypadkach miseczki byly za duze, tzn ładnie leżały u dołu biustu, ale na górze robiły sie workowate. 75B był za mały.
          Postanowilam wyprobowac jeszcze 70F, ale takowego nie znalazlam.
          Przymierzyłam równiez 80B, - lezy najlepiej z wszytskich tylko leciutko marszczy sie przy schylaniu przy ramiaczkach. Wystaja mi tez male bułki pod pachami, ale te mialam od zawsze, wiec nie oczekuje ze od razu znikna. Czy mam wyprobowac jeszcze inne rozmiary? Co pani moze mi doradzic?
          z góry dziękuje za odpowiedz!
          • maheda Re: 79/94 - fuselka 06.09.08, 23:14
            A jakie próbowałaś te staniczki 75C, D i E?
            Skorupki czy zupełnie miękkie i z fiszbinami?
            • fuselka Re: 79/94 - fuselka 07.09.08, 09:00
              probowalam zarowno skoropki jak i miekkie z fiszbinami.

w skorupkach jak sie nachylilam, to robila sie dziura pomiedzy piersia a krawedzia miseczki, dol zazwyczaj lezal ok, fiszbiny celowaly w srodek pachy.

w miekkich z fiszbinami z kolei gora miseczki byla zupelnie pomarszczona i kalpnieta, dol lezal zazwyczaj znakomicie.
              • maheda Re: 79/94 - fuselka 07.09.08, 11:49
                Ależ to normalne, że góra miseczki się odczepia od piersi, jeśli się pochylamy -
                zarówno w usztywnianych, jak i w miękkich stanikach.
                Tak się zachowują dobrze dobrane staniki właśnie - mają być dobre, jak stoimy
                prosto, a nie wtedy, jak się schylamy :)

Miękkie staniki z fiszbinami są najlepsze do noszenia, bo nie odkształcają
                piersi. Usztywniane staniczki noś tylko wyjątkowo.

No i pytanie zasadnicze - czy (pochylona w przód) wygarniałaś sobie wszystko z
                pleców i spod pach do miseczek, czy "po prostu zakładałaś stanik"? Pamiętaj, że
                za każdym razem, jak zakładasz na siebie stanik, trzeba wszystko wygarnąć do
                miseczek.
    • salvador27 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 03.09.08, 18:41
      Mamp pytanie jw. i jak to się plasuje w innych numeracjach?
      Wymiary to:
      pod biustem 76-77
      w biuscie 101-102.
      Teraz nosze 75G
      • kasica_k Re: 76/102 salwador27 03.09.08, 19:42
        W markach brytyjskich radziłabym spróbować też G... ale 70 :) Czyli 32G.
        Niewykluczone, że dojdziesz do 30H.

Co do kontynentalnych, to i tu radziłabym zrezygnować z 75tek i przesiąść się
        przynajmniej w 70, tyle, że z większą miseczką - dla obwodu 70 w okolicy J,
        czyli wybór nie będzie największy. Ale nic to, w UK robią na Ciebie pełno staników.
    • meg230 73/88 - meg230 04.09.08, 00:08
      mierzyłam sie jakis czas temu bez stanika i wyszedł mi rozmiar 65 D.
      Dzis mierzyłam dwa staniki w tym rozmiarze i jeden (zabudowany,
      sztywana miska) wyraznie spłaszczał mi biust a drugi (koronkowy z
      fiszbina) tez lezał jakos dziwnie, jakby był za maly i zrobiły mi
      sie mega buły pod pachami.
      Wrociłam do domu i zalozyłam miekki , stary i rociagniety stanik i w
      nim sie zmierzyłam. Pod biustem jest to samo i jest to chyba ok bo
      dosc dobrze czułam sie pod tym wzgledem w tych stanikach choc miałam
      zapieta najciasniej jak sie da. Ale tym razem wyszło mi wiecej w
      biuscie. Chciałabym sobie kupic Pollyanne Freyi ale nie mam bladego
      pojecia jaki rozmiar.
      Do tej pory nosiłam 75B ale juz sama jakis czas odkryłam ze lepiej
      sie czuje w 70 C. No i zawsze nosze push-up.

Mozecie cos doradzic bo glupieje.

Magda
      • turzyca Re: 73/88 - meg230 04.09.08, 15:59
        Nic dziwnego, ze 65D bylo kiepskie, ono jest przewidziane na 84 cm w biuscie. To
        dwie miseczki mniej niz potrzebujesz. Wyprobuj wiec bryt. 65E (30E). Ten stanik
        pewnie bedzie odrobine za duzy, ale taki o rozmiar mniejszy bylby zdecydowanie
        za maly. Ta zaduzosc zniknie zreszta po krotkim czasie.
        Pamietaj, ze karmelowa Polyanna jest bardzo scisla i moze byc na poczatku zgola
        za ciasna, skorzystaj z przedluzki. Czarna i biala sa normalne, powinnas sie moc
        w nich spokojnie na najluzniejsza haftke zapiac.
        • meg230 Re: 73/88 - meg230 04.09.08, 16:42
          dzieki wielkie, tak zrobie

Magda
          • turzyca Re: 73/88 - meg230 04.09.08, 17:05
            Tylko pamietaj, ze mozesz byc szerokofiszbinowa i zadna Freya nie bedzie lezec
            dobrze, wiec w razie niekompatybilnosci sie nie przejmuj tylko wymieniaj na
            Panache, Kalyani lub innego szerokofiszbinowca. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka