szczecinianka_79 Miękki w środku, z fiszbinami 15.11.08, 21:27 Moim problemem jest twardość materiału, z rozmiarem sobie poradzę, jednak wszystkie staniki boleśnie podrażniają mi wrażliwą skórę (8 miesiąc ciąży). Gdy zakładam właściwy rozmiar to w obwodzie stanik wpija mi się w ciało, a i piersi są odciśnięte mimo dobrze dobranej miski. Szukam czegoś wykończonego podobnie miękko jak Hestia Masquarade (chyba najmilsze wykończenie jakie w życiu widziałam), z fiszbinami, rozmiar spory, bo 75 H i w wersji kamnikowej. Tracę już nadzieję, że coś znajdę, do tej pory wszystkie zakupy średnio trafione, a ja coraz bardziej "odciśnięta" :( Doradzicie coś? Tylko miłe od wewnątrz, błagam. Odpowiedz Link
ma.ya Re: Miękki w środku, z fiszbinami 15.11.08, 21:36 Ja ostatnio noszę Polyannę 75J, przerobioną samodzielni na karmnik, jest miękka i wygodna, mimo że szew przechodzi przez brodawkę, w ogóle go nie czuję. A próbowałaś z wkładką laktacyjną (używam materiałowych wielorazowych)? Odpowiedz Link
ulawit Re: Miękki w środku, z fiszbinami 02.12.08, 18:49 Miałam podobny problem w trakcie ciąży. Jako karmnik polecam Mellisę 02 białą. Miałam też beżową ale była wykonana z zupełnie innego materiału niezbyt miłego. Biała jest mięciutka. W ciąży jedynym stanikiem który się sprawdził był Grand Prix z fiszbinami z Avocado. Mocno podtrzymywał i był wygodny. Jako jedyny nie gniótł mnie pod biustem. Kupiłam węższy i używałam przedłużki aby po ciąży też byl dobry. Fiszbiny są w nim krótkie więc nie gniotą. To stanik sportowy a nie karmnik ale uratował mnie od cierpień. Odpowiedz Link
ladysplace.pl HOTmilk już w Polsce! 21.11.08, 21:34 Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego www.ladysplace.pl. W naszej ofercie mamy staniczki do karmienia HOTmilk, o niespotykanym (wśród "karmników"), zmysłowym i eleganckim wyglądzie. Na stronie sklepu są ich zdjęcia oraz szczegółowe opisy, jednak w razie jakichkolwiek pytań służę pomocą. Możliwe są również zakupy stacjonarne w naszym sklepie na warszawskim Tarchominie. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
pandziksa Re: koszula do karmienia 22.11.08, 15:10 Pozwoliłam sobie zapytać w ty wątku gdyż ta koszula nie jest typowa a ma miseczki różnej wielkości a z tyłu zapinana jest jak biustonosz. www.allegro.pl/item464176255_koszulka_do_karmienia_alles_mimosa_44_d_e_r_xxl.html Czy któraś z Was miała moze to cudo i napisze coś o wrażeniach? Odpowiedz Link
chrumpsowa Anna Pia 24.11.08, 15:27 Dzieki za Twoja instrukcje przerobienia stanika na karmnik. Wlasnie sobie siedze w paskudnym fullcupie Fantiaisie-karmniku wlasnorecznie przerobionym (a do robotek mam dwie lewe rece). Komfort nieporownywalny! Odpowiedz Link
beauty-gosiek Alles Rose 80f 25.11.08, 18:20 Opis: Miękki biustonosz z miłego w dotyku materiału w róże. Miseczka cięta na dwie części. Czterostopniowe zapięcie na 2 haftki. Ramiączka regulowane na całej długości, dość szerokie ale mi to nie przeszkadza. Koszmarny rozciągliwiec, kupiony na wymiary 77/102 z zamiarem podszycia w nim obwodu. Fiszbiny okropne (czy to w ogóle można nazwać fiszbinami?), to plastikowe rozciągliwe żyłki, które kompletnie nie podtrzymują biustu i w zasadzie lepiej żeby ich nie wszywali. Ja akurat je wyciągnęłam i wstawiłam z innego stanika normalne stalowe fiszbiny, dopiero wtedy zaczął normalnie przylegać do ciała i zarazem do mostka i w miarę dobrze podtrzymywać i trzymać piersi na wyższym poziomie. Biustonosz niestety robi koszmarne kacze dzioby!! Za duży o jakieś pół rozmiaru ale po założeniu bluzki tego nie widać. A teraz szczegóły: obwód min. 68, max. 110!! szerokość fiszbinu - 17 rozstaw fiszbin - 34 wysokość mostka - 9 Kupiłam w idealnym stanie i niedrogo, więc parę razy pewnie założę, pocieszam się tym że na pewno szybko zrobi się za duży. Odpowiedz Link
malwes Dostałam karmniki Melissy... 26.11.08, 19:41 Zamówienie zrealizowano błyskawicznie. - mile zaskoczyło mnie wykonanie - wygląda na bardzo solidne - straszne ściśliwce - przed ciążą nosiłam 65tki, teraz w ciąży już mi ciężko i 70tki są ok ale w tych 70tkach musiałam się dopiąć z przedłużką - model 1034 bialy bardzo fajny. Obwód ok, fiszbiny odpowiedniej długości i łukowatości, miseczka tylko odrobinkę za luźna - ta akurat na wkładkę laktacyjną i niewielkie powiększenie piersi - model 1102 mnie jednak nie leży. Rozmiar ten sam, nawet krój się wydawał podobny - jednak leży fatalnie. W tym samym rozmiarze co 1034 ale wydaje się być o wiele za duży, głównie dlatego, że ta dolna część, materiałowa nie koronkowa, do szwu jest strasznie "wysoka" i celuje mi dużo ponad brodawki a cała góra się marszy, zwija, jakoś tak nijak...muszę zwrócić lub wymienić na inny Pozdrawiam Odpowiedz Link
beauty-gosiek Melissa 1030 biała 28.11.08, 08:39 Właśnie dostałam Melissę do karmienia, chyba nikt jej jeszcze nie miał więc ja pierwsza ja opiszę. Zamówiłam 70h na 78/102 (pod biustem to mi ostatnio różnie wychodzi od 77 do 79, zależy od pory dnia) i jest dobra na teraz. Wcześniej zamówiłam model z wyprzedaży w rozmiarze 70j i był dużo za duży więc myślałam że 70h będzie odpowiedniejsze, ale jak widać co model to niespodzianka. Zostawię go sobie jak mi troszkę biust zmaleje, na szczęście mam 2 inne karmniki które są teraz z małym zapasem :) Nawet ładna z wyglądu, miła w dotyku, straszny ścisliwiec, najbardziej ścisła ze wszystkich Melissek jakie mierzyłam (a mierzyłam 0015,0025,0037,0117,0119,0337). Tamte rozciągały się do 80-82 a ta zaledwie do 76 i niestety nawet z przedłużką trudno mi się dopiąć.. (może po porodzie się dopnę) Na mnie na minus ale w sumie producentowi się chwali że ma takie ścisłe modele :) Haft u góry miseczki niestety odstaje, będę musiała złapać w kilku miejscach nitką żeby ładnie przylegał do drugiej warstwy materiału (nie wiem czy tak to wygląda również w zwykłym modelu czy tylko w karmnikach). Poza tym ten model bardzo dobrze trzyma piersi w ryzach, podnosi do góry i robi ładne jabłuszka, a kształt piersi z boku jest rewelacyjnie zaokrąglony (w żadnym z dotychczasowych staników tak nie miałam a mam piersi spanielowate, niepełne u góry) Nie podobała mi się ta wszyta warstwa materiału która robi z modelu karmnik więc ją odprułam i troszkę podcięłam na wzór Allesa, szkoda że Meliisa nie wzięła od tej firmy pomysłu jak zrobić wygodny karmnik. Ogólnie jestem zadowolona a gdyby to nie był karmnik byłabym bardziej :) Odpowiedz Link
k.mat Re: Melissa 1030 biała 01.12.08, 16:10 Witam, odebrałam dziś zamówienie z Mwlissy. W tym model 1030, z którym mam problem. Już wcześniej miałam karmik Melissy 70L i jest ok. Zamówione również modele 1335 i 1031 są ok ale w 1030 odstają mi bardzo fiszbiny od mostka. Obwód jest dobry ciasny bardzo nawet, wydaje mi się, że miseczki są za duże tylko te zewnętrzne. Trzymacz przylega do piersi. Boję się czy mniejszy rozmiar nie będzie za mały. Dodam, że moje wymiary to obecnie: 74/102. Może Wy mi poradzicie co zrobić? Odpowiedz Link
margo13ak Mothercare.com - karmniki Panache i inne... 02.12.08, 09:44 Na stronie www.mothercare.com istnieje rozbudowany serwis firmy Mothercare. Jako, że lubię ich ofertę, przed porodem wlazłam na stronę i przekopałam się przez sklep on-line. Zakupy przesyłałam przez znajomą z Irlandii, bo koszt przesyłki "rest of Europe" 24,95 funtów wydał mi się niebotyczny. Na stronie są dostępne obecnie trzy modele karmników firmy Panache - zdaje się, że miękkich, bez fiszbin - i zdecydowanie ładnych. Niestety, rozmiarówka nie dla mnie... buuu.... 32-42 C-G... Ceny regularne 24-26 funtów, wyprzedaż - 15. Nie kupowałam - bo i tak bym się nie zmieściła... Niestety, nie wiem też, co to za rozmiarówka - panache, czy motchercare - mothercare to raczej kontynentalna?... Dostępne są również inne karmniki - Emily B, czy Emma Jane. Z płatnością nie ma problemu - wystarczy karta do płatności w internecie. Zamówienie można śledzić na stronie, do Dublina przyszło w dwa dni - przyniósł kurier, przesyłka w opcji standardowej. Oferta duuużo szersza, niż dostępna w polskich stacjonarnych sklepach Mothercare i często dużo tańsza. I w szerszej rozmiarówce - w polskim sklepie trudno o np. majtki w rozmiarze 18-20. Porównanie ceny - 5 par majtek "pod brzuch" w Polsce = ok. 52-58 zł; te same majtki on-line 5 funtów... W sklepie oprócz bielizny i akcesoriów dla ciężarnych i karmiących dostępne jest wszystko to, co w sklepach stacjonarnych (łącznie z łóżeczkami itp.), ale są ograniczenia przesyłki. Sklep niestety nie odpowiada na maile... albo nie rozumieli, co im napisałam ;-). Poszczególne zakupy opiszę niżej, żeby nie tworzyć postu - giganta... Odpowiedz Link
margo13ak Single nursing bra white; product code: A0037-061 02.12.08, 09:58 Biały, pojedyńczo pakowany (często z innych modeli sprzedają dwupaki) bawełniany stanik do karmienia. Rozmiarówka jest mniejsza od brytyjskiej, na moje ciążowe 86/114 (noszony brytyjski rozmiar 34H) kupiłam 34J (większych miseczek nie ma, to jedyny model 32-44 C-J) i był lekko za mały w miskach - czego należało się spodziewać... Nie drastycznie - praktycznie cały stanik to bawełna, więc się rozciąga, ale i tak kupiony z przeznaczeniem do spania - cena 14 funtów. Rozmiarówka zbliżona do Royce i Melissy - ani brytyjska, ani polska... Zabudowanie podobne jak na modelce. Obwód dość rozciągliwy, w spoczynku najciaśniej 65, rozciąga się do 95. Cztery poziomy zapięcia, na trzy haftki. Ramiączka regulowane od przodu, na całej długości, szerokość - 18mm. Bez fiszbin. Miska cięta na cztery, krój nieco inny niż na zdjęciu, część od strony pachy jest aż do ramiączka i do niej jest ono przyczepione, szew "środkowy" zdecydowanie bardziej poziomy niż na modelce - efekt niezbyt ciekawy - lekko uniesione "uszy spaniela" - no, może nieco bardziej wypełnione - ale nie ma co mówić o kształcie biustu... Za to do spania nadspodziewanie wygodny - nic nigdzie nie ucieka, ani wkładka, ani pierś. Mimo, iż nie rozdziela na mostku, na leżąco piersi się nie stykają. Jedyny element ozdobny to obszycie górnych krawędzi (zarówno dekoltu, jak i części od ramiączka do pachy - czego nie widać na zdjęciu) półcentymetrową tasiemko-koronką. Miseczki odpinane na bardzo przyzwoitej jakości zapięciach typowo karmnikowych, ramiączko trzymane pojedynczą gumką, nie ma "wewnętrznej miseczki". Na moje obecne 75/112 w obwodzie zrobił się za luźny, w miskach za mały - ale spać się da, nie ciśnie (bawełna!). Ale chyba wolę Royce Jasmine do spania - większy nieco... Odpowiedz Link
margo13ak Nursing sleep bra - 2pk, Product code: G1031 02.12.08, 10:08 Dwupak topików do karmienia, szary i w różowo-szare paseczki, z odpinanymi ramiączkami trzymanymi przez gumkę, z szeroką gumą pod biustem. Rozmiary konfekcyjne brytyjskie, cena 18 funtów. Zamówiłam rozmiar 18 na moje 34H ciążowe - i bez niespodzianki, guma pod za luźna, materiału na topiku nieco za mało - ale w końcu to do spania. Bawełna grubsza, nieprześwitująca, przyjemna - prawie się nie rozciąga, jak na bawełnę. O podtrzymaniu biustu nie ma co mówić - na leżąco piersi leżą na sobie... Wygodne na później, na ustabilizowaną laktację, coby piersi nie wędrowały luzem po łóżku - ale i tak kombinuję, jak ścieśnić gumę pod spodem, bo same topiki jako alternatywa dla siermiężnych staników dla karmiących, których używam do spania, bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link
margo13ak Nursing vest, Product code: J3758 i H0422 02.12.08, 10:28 Topy do karmienia J3758 - w pięknym, nasyconym granacie i H0422 określony jako oatmeal, czyli kolor - owsianka ;-) - "maźnięcia" ecru i beży, wymieszane na waniliowym tle. Dostępne inne nasycone i wyraźne kolory - brąz, czerwień i klasyczne czarne, szare i białe. Cena 10-12 funtów za sztukę. Rozmiary konfekcyjne brytyjskie 8-20, bawełna z elastanem. Topy mają odpinane ramiączka na "karmnikowych" zapięciach, pod spodem coś, co jest określone jako "hidden support" i niestety nie jest stanikiem, choć w założeniu ma go zastępować. "Ukryte wsparcie" to topik z gumą pod biustem i rozcięciami kopertowymi, przez które wysuwa się pierś do karmienia małego ssaka. Oczywiście, guma "pod" za luźna, piersi są jak w miękkim topiku pod biust. Praktycznie zero podtrzymania - zostawiłam sobie jako górę piżamową i na "sytuacje awaryjne". Plusy - miękka bawełna, nie traci fasonu po praniu, piękne, wyraźne kolory. Rozmiarówka zdecydowanie większa,nawet po przeliczeniu od polskiej, na mój konfekcyjny rozmiar 46 - 20 jest zdecydowanie luźna wszędzie, może 16 byłoby dobre, ale wtedy biust by mi uciekł z "supporta". Po zakończeniu karmienia zamierzam przerobić na zwykłe topy - podobają mi się kolorystycznie :-). Odpowiedz Link
pandziksa Re: Nursing vest, Product code: J3758 i H0422 03.12.08, 14:36 www.allegro.pl/item447653995_royce_lingerie_jasmin_75hh_niespotykany_rozmiar.html Tu kupywałas jasmin? jeśli tak to odemnie :) Odpowiedz Link
margo13ak Re: :-) Royce Jasmin 04.12.08, 11:30 Miło mi :-) Ale nie tylko - mam jeszcze dwie 80 - 80J, chyba też od Ciebie i 80K - czarne, też z Allegro. Chyba przed porodem nieco spanikowałam...;-) Obecnie wszystkie są za luźne w obwodzie - choć obwody dość ścisłe - i jakby za małe w miskach na moje 75/112 karmiące (wtedy miałam 86/114 i było w miarę dobre), ale do spania jak najbardziej - mają krój (pewnie specjalnie, karmiący biust faktycznie zmienia rozmiar dobowo w porywach niemal o dwie miseczki), który pozwala układać się im na większych niż przewidziane piersiach - zauważyłam, że to trochę jak profilowane w miseczki głębokie trójkąty, a że są dość zabudowane, przy spaniu trzymają też większy biust - po prostu "odchylają" się bardziej, sięgają niżej na biuście i trzeba wydłużyć ramiączka. Cisną trochę krawędzie, ale tylko przy pełniejszych piersiach. Wyglądają beznadziejnie pod ubraniem (bez też), ale do spania... i ta bawełna wszyta w miseczki - to dla mnie największy plus Royce Jasmin. Pozdrowienia! PS. Przy okazji wyszła mała recenzja Jasmine - tak to się nie mogłam zebrać... ;-) Odpowiedz Link
pandziksa Re: :-) Royce Jasmin 06.12.08, 12:50 ja sprzedawałam wtedy dwie jakieś. Kupiłam na ebayu ale mi nie leżały. Teraz mam 5 tygodni do porodu i zachodze w głowę co mam kupić :( nosze teraz tango pure 32K ale z przedłużką. on jest małomiseczkowiec. najchetniej wziełabym jakiś 34 tez pura ale nie wiem jaka miska też K? Czy dwa rozmiary w przeliczeniu większa to nie za dużo? Zamierzam zrobic przeróbkę na karmnik. Odpowiedz Link
wielebnna Re: :-) Royce Jasmin 06.12.08, 23:05 po porodzie obwód maleje - u mnie 9 cm! Odpowiedz Link
pandziksa Re: :-) Royce Jasmin 07.12.08, 10:44 Przed ciążą wogóle nosiłam też pura 32 ale cały czas na pierwszy rządek zapinana. Prztyłam trochę za dużo stąd pomysł z 34 tym bardziej, ze sie rozmiarówka skończyła :( Ewentualnie tango II 32K byłby z pól miseczki może ciut więcej większy. Odpowiedz Link
wielebnna Re: :-) Royce Jasmin 07.12.08, 11:29 pandziksa napisała: Teraz mam 5 tygodni do porodu i zachodze w głowę co mam > kupić :( nosze teraz tango pure 32K ale z przedłużką. on jest > małomiseczkowiec. najchetniej wziełabym jakiś 34 tez pura ale nie > wiem jaka miska też K? Czy dwa rozmiary w przeliczeniu większa to > nie za dużo? Zamierzam zrobic przeróbkę na karmnik. w sprawie rozmiaru powiem tak - można przyjąć, że jak biust bardzo urósł w ciąży to fakt laktacji już go nie powiększy (pomijam 2 dni nawału) - dwukrotnie tak miałam (w tym raz świadomie po oświeceniu) więc celuj w rozmiar miski na biust obecny; co do obwodu to trzeba brac ten przedciążowy - może spróbuj jakiegoś ścislaka (polecam karmelową pollyannę) Odpowiedz Link
pandziksa Re: :-) Royce Jasmin 07.12.08, 13:39 freya nie dla mnie :( Koszmarnie szerokie fiszbiny no i 32J za małe : ( Odpowiedz Link
margo13ak Re: :-) Royce Jasmin 07.12.08, 21:33 Niestety, rzecz zmiany wielkości jak widać jest indywidualna... Fakt, po porodzie głównie poleciał mi obwód (do teraz - 8tyg. aż 11cm), ale na początku rzeczywiście wystarczyło "przeskoczyć" na węższy obwód z przeliczoną jak na końcówkę ciąży miską - w ciąży nosiłam 34H, pod koniec z przedłużką, po porodzie (tydzień) lepiej leżało 32J - czyli praktycznie niemal ta sama miska - problem zaczął się później, obecnie z 32JJ potrafię wybułkować, a co luźniejsze - podjeżdża... Tym razem nawału nie miałam - zwiększanie laktacji dało się zauważyć po piersiach, ale było stopniowe. Najlepiej mi się chodzi w podszytym w obwodzie Kalyani Natural Charm - ta bawełna i lekko większe, dopasowywujące się miseczki - pełna wygoda, ale obwód do podszycia. Podobnie fajnie jest w Panache Profile - nieco ciaśniejszy miskowo, no i też podszyty, bo to był mój "ciążowy" 36G, tylko teraz miska mi za mała. Oba mam z fiszbinami naplecnymi... Skarmnikowane tangoII to pewien problem w dużych rozmiarach - jeśli miseczka jest na styk, gdy piersi się wypełnią bardzo gniecie - ze względu na całkowitą niepodatność i nierozciągliwość miseczek. I szczerze mówiąc trudno z wysokich panachowych fiszbin wyjmować wrażliwą karmiącą pierś (w profile mam krótsze fiszbiny, bo to inny rozmiar) - w tych rozmiarach są po prostu za długie, przynajmniej dla mnie. W tangoII hot pink 34HH (kupionym okazyjnie właśnie na karmnik) zdenerwowało mnie to tak, że "obniżyłam" mostek stanika - obcięłam dobre 3 cm fiszbin i materiału, obrębiłam ponownie... i wyszedł karmnik plunge w rozmiarze 34HH ;-) I jak pierś się wypełnia, to bułkuje wyżej, a nie gniecie całą pierś, jak to robił w wersji "pełnomiskowej". Odpowiedz Link
pandziksa Re: :-) Royce Jasmin 08.12.08, 21:15 margo ja widzę, że ty taka sama rozmiarowo jak ja :) wpadnę kiedyś do ciebie jak przyjadę do stolycy :) Kuzynka mieszka na tej samej ulicy co ty. Pisałam ci nawet ale coś moja skrzynka wtedy szwankowała i sie okazało, ze nie wysyłałam maili. podaj prosze rozmiar tego nature charma kalyani Odpowiedz Link
margo13ak Re: :-) Royce Jasmin 09.12.08, 16:57 Jak będzie okazja, to zapraszam ;-) A Kalyani mam 34HH, podszyty na ciasno, bo od początku był obwodowo upośledzony... Marszczy się na czubku - akurat miejsce na wkładkę ;-). Ale i tak to najwygodniejszy karmnik, jaki mam. I nieźle wygląda. Odpowiedz Link
aannagr Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 08.12.08, 12:17 Jestem zupełnie początkująca - i w karmieniu i w stanikach o odpowiednim rozmiarze :) Moje wymiary 85/108, wyliczyli mnie :) na 75i. Potrzebuję coś miękkiego i chyba jednak bez fiszbin - choć wiem, że radzicie z... Ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać (może to przez zły rozmiar?). I taniego, bo to początki karmienia więc rozmiar się będzie zmieniał... Mogę od razu ryzykować kupno przez internet? A może najpierw wybrać się do sklepu stacjonarnego i znaleźć swój rozmiar na żywca? Z małym dzieckiem to może być trudne acz nie niemożliwe. Mieszkam w Wawie więc może jakiś sklep w miarę niedaleko znajdę... Poradźcie coś... bo jak czytam posty to jestem jeszcze głupsza niż na początku. Odpowiedz Link
blondyneczka_ola Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 08.12.08, 13:09 Polecam melissę - jest stosunkowo tania, staniki są wygodne, dość ścisłe, najwyżej na początku będziesz nosić z przedłużką, ładny okrągły kształt dają piersiom, fiszbiny są raczej szerokie, więc nie przyczynią się do powstania zatoru. Ewentualnie możesz na allegro czy ebayu lub od forumki kupić tanio stanik i przerobić go na karmnik według instrukcji w wątku o robótkach ręcznych. Odpowiedz Link
blondyneczka_ola Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 08.12.08, 13:14 Sama nie polecam staników do karmienia bez fiszbin - zero podtrzymania i niezbyt ładny (to eufemizm ;) ) kształt biustu. Od początku karmienia nosiłam z fiszbinami, nawet takie zwykłe niedostosowane do karmienia staniki. Zresztą poczytaj cały wątek o karmnikach, gdzieś tam była mowa o fiszbinowcach i bezfiszbinowcach do karmienia Odpowiedz Link
margo13ak Re: do aannagr 09.12.08, 17:47 Spróbuję coś ci podpowiedzieć, choć mam nadzieję, że zajrzy tu i wypowie się też jakaś bardziej doświadczona forumka-karmicielka... Melissa jest niezłym pomysłem, choć nie każdemu pasuje, ale ceny w miarę przystępne. Problemy w tej opcji widzę dwa - mają swoją, specyficzną rozmiarówkę i może być problem z doborem rozmiaru, nawet po poradach od Melissy, czyli w grę wchodzą ewentualne zwroty (Melissa dostępna jest tylko internetowo). Drugi - dla Ciebie - to staniki na fiszbinach. Ja jestem jakoś niekompatybilna z Melissą, ale to co miałam, było mimo to dość wygodne. I też do chodzenia na co dzień polecałabym fiszbinowce... W bezfiszbinowych śpię. Jeśli zdecydowałabyś się na zakupy internetowe, to może zajrzyj do sklepów typu Bravissimo, czy Figleaves - tam staniki do karmienia w dużo lepszej jakości niż Melissa, bezfiszbinowe są dostępne od 23 funtów (czyli ok. 100zł), a Melissa po podwyżce też liczy sobie ok.100zł za stanik... Mówię tu o rozmiarach brytyjskich, czyli dla Ciebie to coś około 34G/GG (75I to twój rozmiar polski, prawda?) Np. www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras Ale też musisz się liczyć z ewentualną wymianą. Na Figleaves pod okienkiem rozmiarowym (na stronie ze szczegółowym opisem stanika) pojawia się też informacja o ewentualnym przeliczeniu rozmiaru, jeśli firma ma "własną" rozmiarówkę, np. Royce - szalenie pożyteczna rzecz. W Warszawie jest trochę biuściastoprzyjaznych sklepów - ale nie masz co liczyć na przyjazne ceny... :-( W Avocado, Peachfield stacjonarnie znajdą się bezfiszbinowe modele do karmienia, ale cena to od 175zł... W Satine z kolei dostaniesz Anitę - a to jeszcze droższa impreza :-( Jeśli chodzi o Alles - nie mam zdania i nie wiem, gdzie możesz pomierzyć - nie mieszczę się w ich rozmiarówce, więc się nie interesowałam. No, i zależy, gdzie mieszkasz w tej naszej stolicy... Odpowiedz Link
frankita Doradźcie, plis 10.12.08, 14:18 Czytam ten wątek i czytam i ciągle nie wiem jaki stanik do karmienia kupić. Skłaniam się ku Melissie, ze względu na cenę. Obecnie jestem w ósmym m-cu ciąży i mam 75 pod biustem a biuście jakieś 103. Jeszcze się wbijam w Panache Sienia 65H, chociaż miski są przymaławe z lekka. Nie umiem kupować przez internet, jeszcze nigdy nie udało się mi trafić z rozmiarem. Nie wiem czy ryzykować z Melissa i jaki rozmiar zamówić. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Doradźcie, plis 17.12.08, 23:04 70J ze ściśliwych (te, które mają koronkę na obwodzie), 65K z pozostałych, i poproś o przedłużkę kup najwyżej dwa, rozmiar może zmienić się nagle - po 2 tygodniach może okazać się konieczne 70K/65L Odpowiedz Link
frankita Re: Doradźcie, plis 04.01.09, 12:23 Dzięki:) Zamówiłam Melisse 1103 65K z przedłużką. Nie uważam, aby obwód był bardzo ściśliwy, a miseczki są ciut za luźne, więc myślę, że na początek karmienia będzie dobry. Odpowiedz Link
aannagr Re: do aannagr 11.12.08, 17:52 Dzięki za rady. Chyba rzeczywiście zaryzykuję kupno przez internet (zawsze mogę odesłać). I może się przekonam do fiszbin... A rozmiar 75i - polski, tak mi podpowiedzieli na "jaki powinnam nosić rozmiar", bo ja sama to mam problem jeszcze z przeliczaniem. Ale coś czuję, że i tak wstrzymam się do nowego roku... A wtedy i rozmiar może się zmienić, bo może laktacja mi się w końcu unormuje :) Odpowiedz Link
aannagr Re: do aannagr 11.12.08, 17:55 I na Pradze mieszkam. Ale ja mobilna jestem. Uwielbiam komunikację miejską z wózkiem :) Odpowiedz Link
margo13ak Re: do aannagr - a jeszcze... 14.12.08, 18:52 Jak mobilna jesteś, to możesz zajrzeć na Tarchomin, do Lady's Place. Mają tam staniczki Hot Milk - bezfiszbinowe, dużo ładniejsze od zwykle spotykanych, niestety cena ok. 160 zł, rozmiarówka brytyjska 70/90 D/G. On-line można obejrzeć na www.ladysplace.pl - jest gdzieś wątek o tym sklepie. Sama byłam parę dni temu, ale ja z ich rozmiarówki to nie skorzystam :-(. A stacjonarnie można zmierzyć, popodziwiać coś przewidziane do karmienia, co NIE jest białe/beżowe/czarne/pastelowe w kwiatki. Zapomniałam wcześniej Ci napisać... Nie przyszło mi na myśl, bo to jednak daleko na ten mój Tarchomin... Odpowiedz Link
aannagr Re: do aannagr - a jeszcze... 15.12.08, 12:23 Dzięki. Nawet bym się wybrała - chociaż podotykać i przymierzyć :) ale sprawdzałam w necie - z karmników nie mają mojego rozmiaru (75FF) :( Odpowiedz Link
margo13ak Re: do aannagr - a jeszcze... 15.12.08, 19:17 Podobno będzie dostawa... Dowiaduj się :-) Odpowiedz Link
pandziksa Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 21.12.08, 00:06 Kupiłam na allegro fantasie 80HH i wiadomo za szeroki ale go zwęziłam. Ciut słabo ale zobaczymy potem czy wogóle będę karmić. Przerobiłam go na karmnik przy pomocy gumki białej specjalnej ramiączkowej i metalowych złotych zapięć do stroju kąpielowego. Wyszło naprawdę ładnie!!!! Postaram się niedługo wstawić fotki przeróbki made by anna-pia :) Taka mała rada. Jesli doszywacie tą gumke która ma przytrzymywać ramiączko to przyszyjcie dół przymierzcie i zaznaczcie ile tej gumki trzeba. Robiłam tak na oko a okazało sie, ze odmierzyłam tyle gumki, że potem starczyło akurat na drugą stronę :) Odpowiedz Link
pilka87 Re:stanik do karmieniea Melissa-rozmiar? 21.12.08, 20:54 Witajcie! karmię 8. miesiąc, ale mały je niewiele poza piersią. Obecnie moje wymiary to 67/84-85, jaki by to był rozmiar karmnika Melissa? dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
alexkieszek I ja wybrałam melissę teraz dumam nad rozmiarem :D 21.12.08, 21:48 wybrałam 3 staniki (niestety strasznie zalewam się mlekiem jak karmię a nie mogę wkładek bo mam tendencję do grzybicy piersi :/) Wybrałam sobie takie: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa1020 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa1025 melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa1034 nosiłam melissę przed ciążą i byłam bardzo zadowolona Rozmiar pod biustem to 73, biust 94. Freye mam teraz 65 pod biustem i jest w miarę. Nie lubię tego stanika bardzo. Melisse przed ciążą nosiłam 65 ale byłam jednak ciut drobniejsza. Doradzi mi któraś z rozmiarem? Na stronie niby pisze, że miska E ale przedciążowy 65E jest sporo za mały więc nie bardzo mi się to widzi. Odpowiedz Link
anna-pia Re: I ja wybrałam melissę teraz dumam nad rozmiar 25.12.08, 22:11 alexkieszek napisała: > > Rozmiar pod biustem to 73, biust 94. Freye mam teraz 65 pod biustem i jest w > miarę. Nie lubię tego stanika bardzo. Melisse przed ciążą nosiłam 65 ale byłam > jednak ciut drobniejsza. Żebra nie rozchodzą się po ciąży, co najwyżej pod koniec, a potem wracają do rozmiaru przedciążowego. Ocieplacz nie ma tu za wiele do rzeczy - przy zamawianiu poproś co najwyżej o przedłużkę. > Doradzi mi któraś z rozmiarem? Na stronie niby pisze, że miska E ale > przedciążowy 65E jest sporo za mały więc nie bardzo mi się to widzi. Nie "pisze", ale "jest napisane". Mi wyszło 65G, bo odjęłam od obwodu w biuście noszony obwód stanika, a nie obwód pod biustem, Melissa tam ma niepoprawną definicję podaną :D I celuj może raczej w 65H. Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk 30.12.08, 18:59 Zamówiłam sobie właśnie Hot Milka i mam ochotę na więcej. jedyne, imo staniki które nie maja działania antykoncepcyjnego;-) Niestety, nie moge wygooglać żadnej opinii. Nikt nie kupował?Plizz, podzielcie sie uwagami. Nie wiem czy czekać aż przyjdzie, czy skusisić się na inne?Mają obecnie dobre ceny Odpowiedz Link
ma.ya Re: Hot Milk 04.01.09, 15:49 Chyba nikt nie ma, a w każdym razie nie pisał, a szkoda, bo śliczne (mojego rozmiaru, niestety, nie robią). Napisz jak dojdzie. Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk 04.01.09, 16:01 ma.ya napisała: > Chyba nikt nie ma, a w każdym razie nie pisał, a szkoda, bo śliczne > (mojego rozmiaru, niestety, nie robią). Napisz jak dojdzie. Czekam z niecierpliwością. Na dniach powinien być. Na razie mam Mothercare stanik i w nim dwa placki;-((Zawsze nosiłam staniki z fiszbinami. Miekkie namioty do karmienia, mnie przyprawiają o brr. Przerabiała nie będę, bo mam dwie lewe ręce jeżeli chodzi o robótki ręczne. Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk 04.01.09, 16:02 ma.ya napisała: > Chyba nikt nie ma, a w każdym razie nie pisał, a szkoda, bo śliczne > (mojego rozmiaru, niestety, nie robią). Napisz jak dojdzie. Ma.ya naprawde nie robią Twojego rozmiaru???na listkach rozmiarówka jest naprawde duża Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk 04.01.09, 16:06 Ja zamówiłam ten www.hotmilklingerie.co.nz/europe/about Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 06.01.09, 12:35 Właśnie dotarł do mnie zamówiony stanik. Na szybko jestem nim zachwycona. Stanik bawełniany z bawełnianymi koronkami, ale takimi.....szlachetnymi;-)środek wyściółkowany miękką bawełną. NIe drazni biustu. Bardzo duży zakres regulacji zapięcia z tyłu. Naprawde ładny;-)aż jestem zaskoczona. Na pewno nie zakończę na jednym zakupie. Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 14.01.09, 13:26 ensata Dotarł drugi, piękny czarny z brylancikiem z przodu. Cudo, normalanie mozna noscic jako normalny stanik. Pieknie lezy jest boski. Fajnie trzyma. polecam Odpowiedz Link
sq9oj Re: Hot Milk, już jest;-) 14.01.09, 13:49 a jaki rozmiar na jakie wymiary? bo nie doczytałam a może się przydać info. Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 14.01.09, 15:33 sq9oj napisała: > a jaki rozmiar na jakie wymiary? bo nie doczytałam a może się > przydać info. Biały zamówiłam zgodnie z wymiarami tj 38 F i jest troche luzny. Nie martwi mnie to, bo jestem w 8 miesiącu i przy nawale powiększy mi sie biust. Czarny zamówiłam 36DD i jest akurat. Staniki te maja bardzo dużą regulację z tyłu. lepiej więc zmaówic mniejszy obwód niż, to wynika z pomiaru na dzień dzisiejszy. Bardzo dobrze trzymają, bardzo starannie sa wykończone, a czarny jest jak słowo daję mocno sexi;-))domówiłam sobie do tego majtki i mam naprawde fajny komplet. Obecnie jest na listkach promocja, tak, że cena wypada też bardzo przyzwoicie. Staniki wyglądaja tak, że swobodnie można je nosić po zakończeniu karmienia, o ile rozmiar sie nie zmieni;-)) Odpowiedz Link
agahk_1 Re: Hot Milk, już jest;-) 25.01.09, 16:08 A w którym sklepie kupowałaś te staniki, możesz podać link?, na listkach jest bardzo mały wybór jeśli chodzi o modele jak i rozmiary Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 27.01.09, 22:46 agahk_1 napisała: > A w którym sklepie kupowałaś te staniki, możesz podać link?, na listkach jest > bardzo mały wybór jeśli chodzi o modele jak i rozmiary Hmm, ja kupowałam własnie na listakch. Pewnie sie pokończyły, bo były w promocyjnych cenach. Zaraz pomyślę, bo jeszcze gdzies je widziałam. W kazdym razie po intensywnym uzytkowaniu. POtwierdzam, ze są bardzo wygodne, ładne i nie przypominaja większosci ciązowych namiotów. czarny jest nawet bardzo sexy;-) Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 27.01.09, 22:50 www.bras4mums.co.uk/nursing-bras/hot-milk-sinfully-secret-seductress-nursing-bra/prod_103.php tutaj jeszcze zerknij Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 27.01.09, 22:53 ensata www.bras4mums.co.uk/nursing-bras/hotmilk-midnight-mystique/prod_191.php ja mam ten, rewelacja. Pamietaj ze maja duży zakres regulacji z tyłu. Lepiej wez mniejszy obwód Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk, już jest;-) 27.01.09, 22:56 agahk_1 napisała: > A w którym sklepie kupowałaś te staniki, możesz podać link?, na listkach jest > bardzo mały wybór jeśli chodzi o modele jak i rozmiary www.bras4mums.co.uk/nursing-bras/hotmilk-whisper-sweet-wickedness/prod_142.php ten tez mam, tutaj ma nawet dobra cene Odpowiedz Link
ph78 Re: Hot Milk, już jest;-) 23.05.09, 11:40 Ensata, jak Twoje wrażenia po kilku użytkowaniach Hot Milków? Jak oceniasz ich rozmiarówkę, rozciągliwość i wytrzymałość? Mnie też urzeka ich wzornictwo - nie mogę się doczekać, aż będę karmić :) Chyba będę sama zamawiać przez internet i to z NZ, bo tam mają ciekawe ceny, a w brytyjskich sklepach internetowych bardzo mały wybór rozmiarów... Odpowiedz Link
anna-pia Re:stanik do karmieniea Melissa-rozmiar? 25.12.08, 22:06 pilka87 napisała: > Witajcie! karmię 8. miesiąc, ale mały je niewiele poza piersią. Obecnie moje > wymiary to 67/84-85, jaki by to był rozmiar karmnika Melissa? dziękuję za pomoc > :) jeśli nie masz za dużo ocieplacza na żebrach, to celuj w 65E; jeśli masz go trochę, to raczej w 60G; zaznaczam, że najmniej rozciągliwe staniki Melissy to te, które mają haft na obwodzie, więc przy twoim obwodzie pod biustem radziłabym rozejrzeć się za takimi właśnie, żebyś nie miała za miesiąc rozciągniętego chomąta ;) Odpowiedz Link
pandziksa zdjęcia przeróbki 26.12.08, 01:00 img368.imageshack.us/my.php?image=miseczkapv1.jpg img368.imageshack.us/my.php?image=obwdwr7.jpg img237.imageshack.us/my.php?image=przyszyciedr2.jpg img368.imageshack.us/my.php?image=zapieciekc2.jpg Odpowiedz Link
anna-pia Melissa - rozciągliwość 25.12.08, 22:22 ponieważ jest to często opisywana tu firma: zamawiając uważajcie na rozciągliwość - modele z haftem na obwodzie są zdecydowanie mniej rozciągliwe niże te bez haftu, które potrafią rozciągnąć się koszmarnie Odpowiedz Link
19rosa jak to jest z tymi rozmiarami melissy 02.01.09, 16:59 Może ktoś mnie oświeci bo niedługo osiwieję. Jestem na finiszu ciąży i jak większość z biuściastych przechodzę etap dramatycznego poszukiwania stanika do karmienia :( Miałam okazję zmierzyć model 0025 w rozmiarze 70K. Moje wymiary to 75/105 czyli 30 cm różnicy a to wg rozmiarowi melissy wskazuje na miseczkę H. Sądziłam więc, że w K się utopię jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że obwód owszem okazał się dość ścisły (na początek przydałaby się przedłużka) ale miseczki całkowita klapa bo za małe, biust mi się nie zmieścił. O co tu chodzi???? Na początku sadziłam,że się zwyczajnie źle zmierzyłam ale M wykonał kontrolny pomiar i wg niego też jest 75/105. To w końcu jak to jest z tymi rozmiarami? Odpowiedz Link
jeffka Re: jak to jest z tymi rozmiarami melissy 02.01.09, 17:41 Obwód w biuście mierzyłaś w staniku?? Odpowiedz Link
bathilda Re: jak to jest z tymi rozmiarami melissy 02.01.09, 18:15 Melissa to wielka niewiadoma. Ja przy 69/100 nosiłam 65K i było idealne. Po urodzeniu obwód Ci spadnie, więc to że teraz potrzebna przedłużka jest ok. Ale miseczka Ci skoczy bo konieczne będzie miejsce na mleko. I na wkładki laktacyjne. Nie wiem, czy to ma sens, żeby zostawiać taki stanik. Jak poprosisz, to w Melissie mogą Ci uszyć na zamówienie większą literkę, ale wtedy nie można oddać. Odpowiedz Link
19rosa Re: jak to jest z tymi rozmiarami melissy 02.01.09, 19:23 jeffka napisała: > Obwód w biuście mierzyłaś w staniku?? tak w staniku Sądząc po Twoich wymiarach (69/100) jednak ta rozmiarówka podana na stronie nie zawsze pasuje do tego co mamy w rzeczywistości bo przecież miseczka K odpowiada różnicy 36-37 cm. Z jednej strony kamień z serca, ze to nie koniecznie ze mną coś jest nie tak a z drugiej dalej jestem bez stanika. W każdym razie chyba na Melisse nie mam co liczyć bo wychodzi na to, że mój biust ma niewiele wspólnego z ich rozmiarami. Nawet złożenie specjalnego zamówienie chyba mija się z celem bo kto wie jakie wymiary podać. Odpowiedz Link
barbara.verde Re: jak to jest z tymi rozmiarami melissy 15.01.09, 12:17 Hej - zaczynam przygodę z melissą i prosze o radę. Jako jedyna na forum masz zbliżony do mnie rozmiar (ja trochę mniejszy69/96) i zamówliłam 60H... Jak oceniasz tę firmę i ich rozmiary, jest szansa że będzie dobrze? Jakie inne firmy polecasz dla dziewczyny o małym rozmiarze pod biustem? Podajecie tu na formu wiele firm, ale przeszukiwanie wszystkich stron w poszukiwaniu takiej która robi takie rozmiary dla karmiących - podczas gdy synek mi płacze - jest niemożliwością. Mogę najwyżej na 30 minut usiąść do komputera... Pozdrawim i czekam na pomocna dłoń, Basia Odpowiedz Link
bathilda Re: jak to jest z tymi rozmiarami melissy 26.01.09, 08:21 Staniki Melissy są stosunkowo ścisłe pod biustem i nie rozciągają się jakoś strasznie szybko. Ja przy 69/101 nosiłam 65K i było dobre w miseczkach. Obwód 60 pewnie byłby lepszy, ale tu już by mi się literki skończyły :/ Przy 69/96 myślę, że dobre to byłoby 65H, a w obwodzie 60 miseczka H może być jednak mała - prawdopodobnie lepsze byłoby 60K. Jak masz mało czasu to zamów 2 rozmiary - zmierzysz na spokojnie i jeden odeślesz (koszt odsyłki listem poleconym to 4-5 zł). Odpowiedz Link
tumtum Re: Melissa - rozciągliwość 15.03.09, 12:25 Moje spostrzeżenia na podstawie 1329 65K: - kolor beżowy rozciąga się nieco bardziej niż czarny - szacując rozciągliwość należy wziąć pod uwagę proporcje miseczki do obwodu - w rozmiarze 65 K obwodu jest stosunkowo mało i tym samym stanik jest mniej podatny na rozciąganie. Materiał i taśma na obwodzie według mnie są bardzo mało elastyczne - ktoś może uznać to za zaletę, ale ja mam wrażenie że naciągam zwykły kawałek materiału. Moja teoria jest taka, że przez tą małą sprężystość materiał szybko trwale się odkształca (jakiś fizyk chyba mnie zamorduje za błędne używanie pojęć)i rozciąga. Po praniu wszystko jest ok (na razie), a po kilku dniach noszenia czuję że obwód robi się luźny. Najbardziej przeszkadza mi to, że obwód nie "pracuje" a jedynie przylega mniej lub bardziej ściśle do ciała. Możliwe że to właśnie wynika z proporcji miseczki do obwodu i że przy mniejszych miseczkach nie ma takiego problemu. Odpowiedz Link
wronki12 Re: Melissa 16.03.09, 13:03 kurcze zastanawiam się jaki wziąć rozmiar do karmienia, bo teraz w 35 tc noszę ich 75M i jest całkiem niezłe, no to też zależy od modelu, bo w jednym już lekko bułkuje, a w drugim mam jeszcze miejsce. Odpowiedz Link
margo13ak Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 09.01.09, 13:26 Przerobić na karmnik da się prawie każdy miękki stanik - ale ja w tym poście opiszę swoje wrażenia z konkretnych modeli po przeróbce. Rozmiar zmieniał mi się (i zmienia dalej) dość szybko, więc trochę tego wyszło... W ciąży na koniec miałam 86/116 i mieściłam się bez problemu (choć czasem z przedłużką) w 34H (byłam podtabelkowa), dziś jestem niecałe 3 miesiące po porodzie i mam 74/112 z tendencją nadtabelkową (wypełnienie piersi mlekiem - ciekawy efekt). Co przerabiałam: 1) Fantasie Belle beż 32J - zabudowany paskudnie szerokofiszbinowy wielkomiseczkowiec, rozciągliwy się okazał w dodatku. Od początku noszenia po porodzie podjeżdżał, miseczki nieco gryzły. Kształt biustu - hmmm, może być... ale zdecydowanie nie żadna rewelacja :-/. Fiszbinami wylazł na plecy - ale ja wąskofiszbinowiec jestem. Za to biust trzymał w miejscu. Czubek miseczki marszczył się nieco w poziomie, dopiero jak w misce robiło się ciasno od mleka, było lepiej - za to wtedy cisnęły miseczki. Podsumowując - niezły jako karmnik, raczej po domu. 2) Panache profile 36G - przerobiony jeszcze w ciąży, bawełniany, szerokofiszbinowy. Podszyty obwodowo po porodzie - okazał się nadspodziewanie wygodny (ta bawełna!), chociaż fiszbiny wędrowały w kierunku pleców. Biust podtrzymany, w naturalnym kształcie. Jeden minus - trudno z niego wyjąć pierś, fiszbiny są wysokie i miałam problem z "wyłuskaniem" piersi z miseczki... Przy pełnej mleka piersi bywało to bolesne. Obecnie za mały miseczkowo. 3) Kalyani Natural Charm szary 34HH - wielkomiseczkowy, szerokofiszbinowy megarozciągliwiec. I najwygodniejszy karmnik ze wszystkich, jakie miałam. Dziwnie uszyty, bo miseczka na czubku się marszczy, ale to akurat miejsce na wkładkę laktacyjną ;-). Oczywiście obwód za luźny - skrócony, nieco lepiej. Obecnie koniecznie do podszycia, ale noszę go z upodobaniem, bo wygodny - nie gniecie, nie uwiera... Wygląda fajnie, tak "ubraniowo", a nie bieliźniano, więc chętnie go wkładam tam, gdzie w grę wchodzi karmienie poza domem. Zreflektowałam się, że jest do podszycia dopiero, kiedy zaczęłam się zastanawiać, od czego boli mnie kręgosłup... I podszyję, i jak się zmieszczę w miseczki, to ponoszę. I kupię jeszcze jeden, może w innym kolorze - jest taki wygodny... Rozciągliwe miseczki (trochę, bez przesady), które normalnie są w zasadzie wadą, tu sprawdziły się znakomicie - dopasowują się do piersi, a niezbyt tracą na podtrzymaniu, nie gryzą, nie drapią. Kształt piersi nieco stożkowaty, ale i tak kocham ten stanik. I chcę jeszcze jeden! Obawiam się tylko, że 30K będę musiała na dzień dobry podszyć... 4) Panache Fiesta floral, ivory/pink 32J - w momencie kupienia ścisła jak nieszczęście, miseczkowo regularna, ponosiłam ledwo kilka razy, bo wyrosłam z miseczek (wybułkowałam, a przy takim zabudowaniu to duża rzecz) - może od początku był przyciasny w miseczkach, dlatego obwód tak upiornie cisnął, ale przy takim zabudowaniu małości miseczek nie widać. Ogólnie był wygodny, ale obwód mnie gryzł. Dobrze trzymał piersi, nieco utrudnione było ich wyłuskanie z miseczek. Fiszbina - na plecach, ale w tym modelu jakoś mało mi to przeszkadzało. Jeden poważny minus - "sztuczność" materiału, jeśli się choć trochę spociłam, piersi jakby zaparzały się w staniku... 5) Tango II hot pink 34HH - kupiony w ciąży na karmienie, opisany przeze mnie szczegółowo w wątku producenckim forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=85102015&a=89540881 Po przeróbce obniżenia mostka zdecydowanie wygodniejszy. Jako karmnik całkiem niezły, dość wygodny. Jednak w wersji pierwotnej też był problem z wyjmowaniem piersi z miseczki... I drugi minus - ma totalnie nierozciągliwą miseczkę, więc w dobrym rozmiarze przy wypełnieniu mlekiem miseczki cisną... Po przeróbce zaczęły bułkować, więc krawędź się wbijała, ale to i tak lepiej, niż gdy miseczka ściskała całą pierś... Generalnie polecam - tym, którym pasują panachowe fiszbiny :-( 6) Panache Tango II jade 32K - opisany w wyżej linkowanym poście w wątku producenta. W miseczkach mam luzy, co z jednej strony jest dobre - bo mnie wreszcie nie gniecie - a z drugiej tworzy absolutnie paskudną zmarchę... Noszę tylko po domu, za to prawie non stop... Z moich karmników trzyma najlepiej, choć zdecydowanie nie jest to "mój" fason. Ale piersi są podniesione i podtrzymane, kręgosłup nie boli. Przed przeróbkami nie nadawał się dla mnie do noszenia - wpijał w mostek i obcierał pod pachami. Przy obecnych wymiarach 74/112 zaczyna podjeżdżać :-( I znowu muszę coś dokupić... chyba kończy mi się rozmiarówka :-/ Przepraszam za dłuuugiego posta - może się komuś przyda :-) Odpowiedz Link
kalinejka Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 10.01.09, 03:24 oj przyda, przyda. Mam bardzo podobne wymiary (80/113) i też 3 miesięcznego ssaka :) Z tym, że mam szerokie plecy, więc miseczka trochę mniejsza niż wychodziłoby z tabeli.(32h) Przerobiłam tango II (3 podobnie jak Ty, ale stosunkowo rzadko chodzę, bo a)druty dziobią mnie strasznie w tył pachy i - tak jak piszesz - z powodu wysokiego zabudowania ciężko wyjąć pierś. No i cały czas myślę o kupnie natural charma do przeróbki, podoba mi się, przebolałabym rozciągliwość, ale pono ma strasznie szerokie fiszbiny - tego się boję. Napisz proszę jak mają się do tanga II? Odpowiedz Link
margo13ak Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 10.01.09, 10:17 Podobnie, niestety. Ale NCh ma fiszbiny krótsze - tango hot pink mam 34HH i NCh mam 34HH - po skróceniu fiszbin tanga oba mają tą samą długość fiszbin, z czego wniosek, że NCh ma krótsze, niż tango w tym samym rozmiarze. Czy w wyższych też - tego nie wiem, porównuję, co mam. Za to po skróceniu mostka tango ma ten mostek niższy, ja go jeszcze zwężałam... Natural Charm ma węższy niż tango mostek i jest niżej zabudowany pod pachami (w tym rozmiarze), czyli mniej rozstawia piersi pod pachy. Fiszbiny i tak wjeżdżają na plecy, ale subiektywnie mniej niż w tangoII i nie gniotą w plecy, jak to robią te pancerne panachowe druty. Jak masz maszynę do szycia i trochę wprawy, to obniż sobie zabudowanie tanga - nie ma problemu z wyjmowaniem piersi i nie gryzie pod pachą... ale to faktycznie jest trochę pracy. Postaram się podać opis przeróbki w wątku robótek, ale muszę znaleźć spokojniejszą chwilę... Odpowiedz Link
kalinejka Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 12.01.09, 03:06 maszyny nie mam, ale jak znajdziesz czas to wrzuć do robótek "przepis", moze da radę zrobić to w łapach, albo znajdę jaką dobrą duszę, która by mi to zrobiła... A to co piszesz a nch jest zachecające :) jak mi nie rąbną kolejnej przesyłki (co by mnie skutecznie zniechęciło do zakupów zagranicznych) to sobie zamówię :) Odpowiedz Link
clarisse Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 12.01.09, 19:52 Oooo! Ja przerobiłam Tango Pure 32JJ na karmnik i pominąwszy jego szerokofiszbinowość jestem zachwycona. Podobnie jak napisałaś przy Fieście Floral "ciężko jest wyłuskać biust" - ale to wg mnie kwestia zmiany techniki wyłuskiwania, już się przyzwyczaiłam :) Fiestę chyba też chyba sobie przerobię, będę szczęśliwą właścicielką aż dwóch pasujących karmników :) Myślałam o przerobieniu Fantasie Belle - ale wtedy te zaczepy wszywa się dość wysoko, dobrze myślę? Nie wiedziałam, czy to będzie dobrze działało... Odpowiedz Link
margo13ak Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 15.01.09, 11:19 Dobrze myślisz. Belle faktycznie wyszło wysoko, ale mi nie uciekało - odpowiednio dopasowana gumka trzymająca, poza tym ja mam biust raczej niżej osadzony, więc i stanik nie wypada tak wysoko, pod kokardką było w sam raz. Chociaż tangoII 32K kończyło mi się tuż pod obojczykami... Co do wyłuskiwania piersi - dla mnie to był problem w momencie, gdy mała zrobiła sobie dłuższą przerwę - ból przy próbie wyjęcia piersi nieco mnie przerósł...możliwe, że stanik był już w tym momencie nieco ciasny miseczkowo. Odpowiedz Link
kalinejka Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 23.01.09, 03:32 przypominam się nieśmiało - jak Ci się uda znaleźć chwilę to opisz proszę w robótkach przerabianie tango. Miałam nadzieję, że do tej pory będę miała już dwa karmniki ale pierwszą przesyłkę mi ukradziono (17.XII) a druga jeszcze nie doszła (10.I), więc zaczynam się martwić :( no i dalej chodzę w za luźnym daisy emily b maternity - muszę zwęzić, ale cały czas mam go na sobie ;) lub tym cholernym tangu... Odpowiedz Link
margo13ak Re: Co przerobić na karmnik - moje wrażenia 26.01.09, 09:03 Oj, przepraszam za opóźnienie... tworzę tekst po kawałku w notatniku w wolniejszych chwilach, jak uda mi się go skompletować, na pewno wkleję... Odpowiedz Link
margo13ak Re: Co przerobić na karmnik - ciąg dalszy ;-) 03.03.09, 09:12 Kolejna moja przeróbka to Tango Pure 32JJ - i tu ZONK, fiszbiny niewbudowane w obwód rozjechały się niemożliwie po ich skróceniu, całość nadaje się tylko na "krótkie dystanse" pod jasne bluzki, bo fiszbiny odgniatają mi krwiaki na bokach żeber - ale ja jestem jednak wybitnie wąskofiszbinowa, najlepiej byłoby, żeby moje fiszbiny miały tak coś ok.14cm szerokości... Plus - JEDYNY stanik spod którego nie prześwitują wkładki laktacyjne i jest beżowy - czyli pod jasne bluzki - Natural Charm w szarości się nie nadawał... Przerabiałam go identycznie jak Tango II. Kolejna przeróbka - Ariza wild berry, 32K. Tu już była "ostra jazda" - żeby dało się opuścić ręce w tym staniku, trzeba było skrócić fiszbiny pod pachą; żeby nadawał się na karmnik - również na mostku. Przeróbka zajęła mi nieprzyzwoicie dużą ilość czasu, bo chciałam zachować brzeg haftu na miseczce - co wymagało rozebrania stanika na części. Efekt - nieco mniejsza miska, ale warto było się pomęczyć. Po dopasowaniu obwodu mam wreszcie w miarę dobry stanik na moje obecne 73/112 (oj, kiedy to się skończy...), czyli stanik w rozmiarze około 30KK. Jedyne, na co się skarżę (nie licząc oczywiście szerokich fiszbin, ale to pikuś w porównaniu do tango) to wbijające się ramiączka - a konkretnie kółka tychże. No, boli, ale daje się wytrzymać i przeszkadza tylko trochę. Przeróbka w opisie zajęła by mi chyba małą książkę, więc darujcie - nie mam czasu... zresztą to naprawdę skomplikowane było, przynajmniej dla mnie. Co przerobiłam: wysokość stanika pod pachą i na mostku (czyli również nieco kształt miski), szerokość mostka i obwód. I oczywiście konwersja karmnikowa ;-) Czyli Ariza dla cierpliwych/wysokich/lubiących "dłubać" w szyciu... Odpowiedz Link
margo13ak Opis przeróbki jest już w robótkach ręcznych 29.01.09, 09:47 W dwóch częściach.... dużo tego wyszło. Dobrej zabawy.... Odpowiedz Link
kalinejka Re: Opis przeróbki jest już w robótkach ręcznych 08.02.09, 00:04 Dzięki, czytałam i chyba faktycznie bez maszyny nie dam rady :( ale opis rewelacja, właściwie powoli mogłabyś zacząć szyć własne konstrukcje ;) Odpowiedz Link
margo13ak Re: Opis przeróbki jest już w robótkach ręcznych 08.02.09, 08:06 kalinejka napisała: > Dzięki, czytałam i chyba faktycznie bez maszyny nie dam rady :( ale > opis rewelacja, właściwie powoli mogłabyś zacząć szyć własne > konstrukcje ;) Już mi niewiele brakuje ;-) na stole mam właśnie rozłożoną na części (dosłownie) Arizę 32K, a to się okazało wyższą "szkołą jazdy", żeby zostawić nieruszony haft na górze miseczki :-/ Chyba powinnam to udokumentować zdjęciowo... wtedy innym byłoby łatwiej. Odpowiedz Link
mmmarion Staniki do karmienia -dobór rozmiaru 12.01.09, 17:18 Witajcie! noszę (dzięki uświadomieniu:D ) rozmiar 70F (przy niezbyt rozciągliwych obwodach). będę musiała kupić karmnik - wydaje mi się że G-H, ale nie mogę takich znaleźć. Chyba że 75 -znalazłam do H. Szukam z fiszbinami na dzień (na noc chyba kupię Rosalie Petal FREYA, tylko nie mogę się zdecydować na rozmiar. Doradźcie proszę:) dodam,że mam bardzo wrażliwą skórę (na różne niedelikatne materiały/szwy) Odpowiedz Link
mmmarion Re: Staniki do karmienia -dobór rozmiaru 12.01.09, 17:41 a 70F to rozmiar wg Triumpha EU. na metce jako GB widnieje 32E. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Staniki do karmienia -dobór rozmiaru 14.01.09, 17:09 Słonko, od doboru rozmiaru jest wątek rozmiarowy - powinnaś zacząć od zmierzenia się wg instrukcji w pierwszym poście. Ten jest aktualny forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88601582 - ale to się zmienia, jak przekroczy 500 postów, jest odklejany, i przykleja się następny. Wpisując się do rozmiarowego zaznacz, że karmisz, łatwiej dotrą do ciebie forumki, które się na tym znają (bathilda, molowiak, ja...) Nie szukaj karmników z obwodem 75, skoro dziewczyny doradziły ci 70F (32E), które jest dobre - przeczytaj ten wątek od początku, zobacz zalinkowane wątki, opisano sporo staników do karmienia testowanych przez osoby noszące staniki z większymi miseczkami niż twoja. Popatrz choćby tu www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras (Royce ma kontynentalną rozmiarówkę, ich L to brytyjskie H) i tu www.ladysplace.pl/index.php?cPath=21_31&osCsid=708ae76c12d6aa790b5115bc1501de92 no i Melissa melissa.com.pl/kolekcja/wyswietl.php?pokaz=karmnik Odpowiedz Link
ik07 karmnik z fiszbinami w sklepie nie-intern.-znajdę? 27.01.09, 14:44 dziewczyny, dostałam tu do Was linka, ale nie znajduję informacji o tym gdzie w Polsce, a najlepiej w W-wie, kupić stanik do karmienia Z FISZBINAMI??? pytałam w Triumphie - nie mają z fiszbinami. czy doradzicie gdzie można przymierzyć, a potem zakupić taki stanik? nie chcę kupować przez internet. czy da się kupić w jakimś tradycyjnym sklepie? z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
margo13ak Re: karmnik z fiszbinami w sklepie nie-intern.-zn 27.01.09, 15:11 Hmm... Ciekawe pytanie... Ja osobiście pamiętam tylko Melissę i chyba Anitę - jeśli się nie mylę, mają jakieś fiszbinowce. Anitę można poprzymierzać w kilku sklepach w Wa-wie, ja osobiście widziałam w Satine na Mazowieckiej. O innych sklepach się nie wypowiem... Anita jest dość droga, niestety. Może rozważ przeróbkę czegoś zwykłego na karmnik? Odpowiedz Link
anna-pia Re: karmnik z fiszbinami w sklepie nie-intern.-zn 27.01.09, 15:29 Zapomnij. Raczej przerób zwykły stanik, nawet mając dwie lewe ręce da się to zrobić :) Odpowiedz Link
vanmovinia Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 30.01.09, 20:50 Dziewczyny, doszlam do 1/3 watku, nie mam sily dalej, przepraszam. Tyle opinii i gustów ile par biustow, o! :) Blagam o wyrozumialosc i podanie mi li tylko i wylacznie adresow sklepow stacjonarnych, w ktorych moge znalezc bogaty asortyment atrakcyjnych i seksownych karmnikow, a fachowa obsluga pomoze dobrac idealny rozmiar (mam teraz Anite 85H, ale fiszbiny miedzy piersiami odstaja od ciala, to chyba jednak mam za mala miske, bo obwod az za bardzo cisnie). Anita mila, ale za sportowa dla mnie, szukam czegos bardziej kobiecego.. Z gory dzieki. Acha, sklepy w w-wie i Trojmiescie mnie interesuja :) Odpowiedz Link
molowiak Re: Staniki do karmienia - karmniki ;) 30.01.09, 23:09 a byłaś już w wątku "jaki powinnam nosić rozmiar?" (przyszpilony na samej górze forum)? Sklepów stacjonarnych (niestety nie ma ich wiele) szukaj w wątku "dobre sklepy stacjonarne". Co do asortymentu tych sklepów się nie wypowiem, bo ostatnio kupiłam stanik stacjonarnie jakieś 2 lata temu :) Odpowiedz Link
beauty-gosiek Biustonosze Emily B w dopasowanej 31.01.09, 09:21 Właśnie wczoraj zauważyłam, są z fiszbinami i bez, najróżniejsze rozmiary Odpowiedz Link
anna-pia zmiana rozmiaru po zakończeniu karmienia - link 22.02.09, 01:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91683764&a=91683764 Odpowiedz Link
beakarp Sophie Royce? 22.02.09, 21:06 zastanawiam się nad tym bezfiszbinowcem, na pierwsze miesiące po porodzie. Wiadomo, trzeba większą miseczkę, aby wkładki weszły. Czy 32J nie bedzie jednak za duży? Już teraz /28tydz/ mam pod 78-80, w 101. Miska J w Royce jest podobno tak na ok 106cm, i podobno ściśliwy. Jak myślicie doświadczone karmicielki? Odpowiedz Link
wielebnna Re: Sophie Royce? 22.02.09, 21:33 mieć nie miałam ale gdzieś zasłyszałam, że miski znacznie mniejsze, że to własna rozmiarówka - miękkiego miałam fayreforma ale bez fajerwerków co do kształtu i podtrzymania a stanik do karmienia kupuj na obwód sprzed ciąży i na wymiar jakieś 2-3 tygodnie przed porodem + miseczka Odpowiedz Link
antusiowa_mama pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 01.03.09, 22:39 mam chętkę na melisse 1028 lub 1031. Po wczorajszym brafittingu wyszło że mam 32FF (dla rozciągliwca ew 30G) czyli 70H. Wg tego co napisane jest na stronie melissy miskę powinnam mieć miskę E... no i zgłupiałam co mam kupić. Odpowiedz Link
wronki12 Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 01.03.09, 22:53 melissa ma własna rozmiarówkę, więc nie sugeruj się tym co miałaś w brytyjczykach, tylko tabelka melissy. Odpowiedz Link
wielebnna Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 02.03.09, 00:27 dokładnie, melissa ma swoje tabelki i kupuj wg nich Odpowiedz Link
beauty-gosiek Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 02.03.09, 07:29 Moim zdaniem powinnaś spróbować 70f a jakie masz wymiary? Odpowiedz Link
maheda Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 02.03.09, 07:37 Próbuj albo 70G, albo 70H właśnie... Melissa ma polską numerację - i pamiętaj, że tam TEŻ trzeba odjąć obwód w biuście oraz obwód STANIKA, a nie zmierzony obwód pod biustem ;) Mimo tego, co jest napisane na stronie. Nie wiem, czy te modele są ciasne, czy nie - sprawdź w tabeli, ale ja bym na Twoją figurę jednak polecała 65tkę, bo wydaje mi się, ze 70tki Melissy mogą być na Ciebie jednak trochę przyluźne... Wtedy celuj w Melissę 65H-65J. Odpowiedz Link
antusiowa_mama Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 02.03.09, 14:22 dzięki dziewczyny; maheda, Tobie po raz kolejny :) Będę celować w 65J chyba, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link
karimar Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 12.03.09, 18:45 O jejciu, teraz to ja juz zgłupiałam. Też przymierzam sie do kupna meellisy, jestem w 30 tyg. ciąży i mam rozmiar 32H/70H. Jak więc celować w Mellise. Proszę pomóżcie. Odpowiedz Link
beauty-gosiek Re: pomóżcie z rozmiarem melissy plisss 13.03.09, 11:04 a ile masz pod biustem? ja nosząc brytyjskie 70g (na wymiary 79/102) mam z Melissy model 1030 w rozmiarze 70h który lekko bułkuje i który noszę z przedłużką (stanik rozciąga się do max 76). Dlatego ja bym celowała na twoim miejscu 75H-J lub 70K-L z przedłużka w razie czego, ale wszystko zależy od tego jakim model wybierzesz Odpowiedz Link
19rosa Sophie Royce 65J 20.07.09, 21:25 Kupiłam w popłochu tuż przed porodem kiedy wizja matki karmicielki pozostawionej bez stanika zajrzała mi w oczy ;) W moim odczuciu materiał z którego został wykonany stanik jest dość przyjemny, kolor - no cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma - w końcu kolor nie jest najważniejszy. Podtrzymanie jak dla mnie słabe. Miski zdecydowanie mniejsze niż typowe brytyjskie J. Royce stosuje swoją własną rozmiarówkę w której 65J pasuje na ok 100 w biuście. Stanik miękki, bez fiszbin a obwód (nowy) bez rozciągania 58 cm, po rozciągnięciu 72 cm. Używałam krotko bo nie był moim faworytem w związku z czym niewiele mogę powiedzieć na temat jego rozciągliwości podczas noszenia. Odpowiedz Link
anna-pia zapięcia :) 03.03.09, 02:13 na dole :) www.niteczka.com.pl/sklep/index.php?cPath=93_121&topSsid=a033109b5f41a03b64bbb74ff2a99a50 skrócony link tiny.pl/brp2 Odpowiedz Link
anna-pia Re: zapięcia :) 03.03.09, 02:17 i tu na dole www.niteczka.com.pl/sklep/index.php?cPath=33&topSsid=a033109b5f41a03b64bbb74ff2a99a50 Odpowiedz Link
pumeczka Re: zapięcia :) 03.03.09, 08:42 dziękuję za wskazówki, mam juz przeróbki i na ten deseń,ale szukałam rozwiązania najbradziej zbliżonego do oryginalnych zapięć, myślałam, że przeoczyłam gdzieś w necie zapięcia click clack, ale najwidoczniej takowych nie ma za bardzo w sprzedaży pasmanteryjnej, w takim razie spylam poświęcić najbardziej zużyty bisutonosz, dla dobra moich obecnych piersi;) Odpowiedz Link
anna-pia Re: zapięcia :) 04.03.09, 12:16 Allegro i lumpeksy to najlepsze adresy :) Kupujesz badziewie za np. 15 zł, wypruwasz zapięcia, stanik szybko do śmieci, wszywasz zapięcia i już. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: zapięcia :) 04.03.09, 16:30 Dziewczyny, właśnie na CiP przeczytałam coś takiego o biustonoszu do karmienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=585&w=92171163&a=92214538 Czy faktycznie możliwe jest aby biustonosz "rósł" wraz z piersią? Bo jakoś dziwne to mi się wydaje... Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: zapięcia :) 04.03.09, 16:30 Link raz jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=92171163&a=92214538 Odpowiedz Link
dorotaifilip Re:Freya Rosalie ściśliwa? 07.03.09, 11:30 Pytanie mam czy Freya Rosalie naprawdę taka ściśliwa jest, że nosząc na przykład 32 trzeba wybierać 34? I dużomiseczkowa? pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
anna-pia Re:Freya Rosalie ściśliwa? 17.03.09, 14:01 dorotaifilip napisała: > Pytanie mam czy Freya Rosalie naprawdę taka ściśliwa jest, że nosząc > na przykład 32 trzeba wybierać 34? I dużomiseczkowa? > pozdrawiam - dorota Raczej weź 32 i przedłużkę, zawiera sporo bawełny, więc pewnie się rozciągnie. Odpowiedz Link
nikopolis1 Re:Freya Rosalie ściśliwa? 20.05.09, 14:42 właśnie dzisiaj do mnie dotarła Freya Rosalie, jest dość ścliśliwa i na pewno ma gigantyczne miski, zamówiłam 30f i w porównaniu do innych staników 30f, te miski są olbrzymie. Odpowiedz Link
kasica_k Hot Milk - Age of Allure 08.03.09, 01:40 Miałam okazję dość dokładnie obejrzeć te staniki (www.ladysplace.pl/hotmilk-the-age-allure-p-73.html ) w warszawskim Lady's Place i autentycznie pozazdrościłam mamom ;) Rozmiarówka do brytyjskiego G, ale zawsze coś - a staniki są śliczne, elegancka i przy tym mięciutka koronka, wygodne i całkiem nieźle zbierają biust (nie sądziłam, że to możliwe w staniku bez fiszbin - przymierzyłam i zdziwko). Postaram się za jakiś czas wyprodukować dłuższą recenzję na Stanikomanii przy współudziale doświadczonej mamy. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Hot Milk - Age of Allure 13.03.09, 09:43 Mierzyłam na moje 70GG, zapięłam na ostatnią haftkę ;) I tak sobie myślę, że gdyby podszyć obwód, to na 70H stanik by pasował. Jako karmnik uważam wart pojechania na Tarchomin :) (chociaż i przez net zamówić można). Odpowiedz Link
ensata Re: Hot Milk - Age of Allure 19.03.09, 19:09 kasica_k napisała: > Miałam okazję dość dokładnie obejrzeć te staniki (www.ladysplace.pl/hotmilk-the-age-allure-p-73.html ) w warszawskim Lady's Place i autentycznie pozazdrościłam mamom ;) Rozmiarówka do brytyjskiego G, ale zawsze coś - a staniki są śliczne, elegancka i przy tym mięciutka koronka, wygodne i całkiem nieźle zbierają biust (nie sądziłam, że to możliwe w staniku bez fiszbin - przymierzyłam i zdziwko). Postaram się za jakiś czas wyprodukować dłuższą recenzję na Stanikomanii przy współudziale doświadczonej mamy. Ja jestem szcześliwą posiadaczką 2 Hot Milków i mój zachwyt nie słabnie. jeden czarny, elegancki i seksowny wogóle nie wygląda jak karmnik. Pieknie zbiera i trzyma piersi. Drugi bardziej sportowy, ale tez super. Nosze je non-stop i nadal wyglądaja rewelacyjnie. Na dodatek obchodze sie z nimi brutalnie, bo piorę bez sentymentów w pralce. Super jakosc, duza piatka dla tej firmy Odpowiedz Link
anna-pia artykuł 12.03.09, 23:17 www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,6353357,Jak_dobrac_biustonosz_w_ciazy_i_na_czas_karmienia.html Odpowiedz Link
margo13ak Re: artykuł 13.03.09, 08:05 Wow! Nieźle... Któraś forumka go popełniła? ;-) Jedyne, czego mi zabrakło, tak na pierwszy rzut, to wspomnienia, że owo 80GG - to system brytyjski...Chociaż teoretycznie jak się znajdzie tabela, to i system rozmiarowy - ale warto wspomnieć, że są różne. Fajnie, że się o prawidłowym dobieraniu więcej mówi - szczególnie w kontekście karmienia. Odpowiedz Link
beakarp mama-eko? 29.03.09, 18:15 czy któraś mama miała do czynienia z tym stanikiem: www.allegro.pl/item591859655_biustonosz_mama_eko_do_karmienia_bialy_75_h.html Odpowiedz Link
anna-pia Re: mama-eko? 29.03.09, 18:32 Z opisu aukcji wynika, że spokojnie możesz sobie darować - fiszbiny będą hiperrozciągliwe i podtrzymanie szlag trafi. Odpowiedz Link
aniarudi83 Re: mama-eko? 29.03.09, 22:24 beakarp napisała: > czy któraś mama miała do czynienia z tym stanikiem: > www.allegro.pl/item591859655_biustonosz_mama_eko_do_karmienia_bialy_75_h.html Ja miałam, choć bardzo krótko. Zakupiłam w intymna.pl sama sobie doliczając miseczkę, bo tam jak wiadomo tabelka tylko do F. Wzięłam 75I na wymiary 90/106 (z tym, że 90 jeszcze ciążowe, bo przed ok 83)licząc się z tym, że miska będzie ciut przyciasna... I jakież było moje bezbrzeżne zdziwienie, gdy okazało się, że obwód "pod" mogę jeszcze na 3cm odciągnąć od pleców i przy podniesieniu rąk podjeżdża wszystko do góry... Ale dużo ciekawsze było to, że miski były ze 2 rozmiary za duże! Ponieważ intymna.pl nie była w stanie podać mi rozmiarówki benefitu i na dodatek mniejszych obwodów niż 75 nie produkują (widać kobiety po ciąży nie mogą być szczupłe) odesłałam czym prędzej z niejakim żalem, bo według mnie staniczek był naprawdę ok. I materiał był dobrej jakości, i wykończenie. Fiszbiny nie były specjalnie rozciągliwe- nie bardziej niż w aragonie (ale jeszcze się za bardzo nie znam, więc mogę być mało miarodajna). Sam materiał też nie był jakoś specjalnie rzociągliwy, tylko długość obwodu była sama w sobie dłuższa niż 75cm (nota bene była dłuższa o 0,5cm niż Sahara 75G z przedłużką 4-stopniową). To tyle ode mnie. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. P.S. A Hot Milki też polecam. Zdesperowana brakiem jakiegokolwiek karmnika i zbliżającym się terminem porodu postanowiłam kupić na razie 1, a dobry. I właśnie w Ladysplace wydałam ciężko zarobione pieniądze męża ;). Sugeruję jednak w miarę możliwości mierzenie, bo sama p. Ola stwierdziła, że model modelowi nierówny zarówno w obwodzie jak i w miskach. Zdarzało się, że klientki brały zupełnie inne rozmiary z dwóch modeli. Odpowiedz Link
beakarp HOT MILK Baby Delicious 32FF 23.04.09, 18:15 mąż nabył mi w UK, z promocyjnej wyprzedaży to cudo:brastop.com/SetDetails.aspx?setId=1454&Product=Hot_Milk_Baby_Delicious_Coral w rozmiarze 32FF. Po pierwsze, zdjęcie absolutnie nie oddaje jego urody:))) Po drugie jest fantastycznie wygodny:))) Co do rozmiaru: obecnie pod koniec 8mego miesiąca ciąży mam 78 pod biustem, i 100w, miseczka FF jest tak wsam raz za duża o pół rozmiaru: będzie idealna na jakieś 102-103cm. Obwód nie jest powalająco ścisły, pewnie będę podszywać, albo cokolwiek zwężać. Ale nie jest tez tak ze gdzieś tam jezdzi po plecach. Pomimo braku fiszbin stanior pięknie układa się na biuście:))) Odpowiedz Link
turzyca Re: HOT MILK Baby Delicious 32FF 28.04.09, 01:04 Badz dobra dla innych, wrzuc fotke do galerii. no baaaaadz.... :) Odpowiedz Link
beakarp Re: HOT MILK Baby Delicious 32FF 28.04.09, 23:05 ok, jutro poproszę małża;) A do kogo wysłać fotki? Odpowiedz Link
anna-pia Re: HOT MILK Baby Delicious 32FF 28.04.09, 23:13 beakarp napisała: > ok, jutro poproszę małża;) A do kogo wysłać fotki? zdjecialb@gmail.com Odpowiedz Link
beakarp Re: HOT MILK Baby Delicious 32FF 30.04.09, 14:24 wysłałam Hotmilka, i Sophie Royce Odpowiedz Link
youmou ubrania do dyskretnego karmienia 28.04.09, 17:16 Szukam ubrań do dyskretnego karmienia - bluzka, letnia sukienka. Przejrzałam cały aktualny wątek i znalazłam tylko jeden sklep internetowy. Czy znacie ich więcej? Odpowiedz Link
anna-pia Re: ubrania do dyskretnego karmienia 28.04.09, 23:12 youmou napisała: > Szukam ubrań do dyskretnego karmienia - bluzka, letnia sukienka. > Przejrzałam cały aktualny wątek i znalazłam tylko jeden sklep > internetowy. Czy znacie ich więcej? nie, tylko szafamamy.pl, może BiuBiu cos będzie szyło Odpowiedz Link
youmou Re: ubrania do dyskretnego karmienia 29.04.09, 10:21 dziekuje, anna-pia w szafie zamowilam wlasnie sukienke do biubiu musze napisac, bo nie jestem pewna, czy ktoras z ich propozycji sie nadaje znalazlam jeszcze www.pieknamama.pl i na www.mamadama.pl (top i bolerko Bravado) Odpowiedz Link
beakarp Re: ubrania do dyskretnego karmienia 29.04.09, 17:00 na allegro są takie bluzki, np tu: www.allegro.pl/item622171964_bluzka_do_karmienia_wysylka_gratis_rozm_38_40.html Odpowiedz Link
wielebnna Re: ubrania do dyskretnego karmienia 01.05.09, 10:19 nosiłam cieniuteńki szeroki szal i bluzki z dużym dekoltem Odpowiedz Link
antusiowa_mama Re: ubrania do dyskretnego karmienia 01.05.09, 11:19 tutaj jest też kilka bluzek natibaby.pl/?mod=./NATIstyle/kolekcja_nati_style.html i tu www.chusta.info/sklep/ (w dziale ubrania dla mamy) Odpowiedz Link
figa84 Re: ubrania do dyskretnego karmienia 08.07.09, 14:43 pewnie mało która z nas się w nie zmieści, ale będąc w pobliżu zajrzeć można do H&M na dział ciążowy. Ostatnio widziałam, że mieli bluzkę - jeden model w dwóch kolorach, ale zawsze coś. Pytajcie też w sklepach z odzieżą ciążową. Rzadko, bo rzadko, ale w końcu coś zaczyna drgać. Odpowiedz Link
youmou Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 07.05.09, 09:16 Hej, wczoraj dostałam przesyłkę i byłam w szoku, jak się okazało, że rzeczywiście mam tyle piersi, żeby je włożyć w miseczki E. Szok, szok, szok! Nie jestem jednak pewna rozmiaru w 100% (65E), bo marszczą mi się brzegi i najpierw pomyślałam, że jednak za duży. Ale maheda, dopasowując mi rozmiar, napisała: "UWAGA! Może się okazać, że te miseczki będą na Ciebie za małe! - jeśli miseczki będą się marszczyły na czubkach - oznacza to, że są za małe i trzeba brać większe." Dodam jeszcze, że zakończenie fiszbin wbija mi się w ciało między piersiami. I w ogóle mi ciasno. Mam czekać, aż się rozciągnie? Jak to ocenicie? Ja jestem zielona w temacie... Będę bardzo wdzięczna za wsparcie. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 07.05.09, 22:41 podaj, proszę, swoje wymiary, oraz ile ma dziecko (z tego można wyciągnąć prosty wniosek o skokach rozmiarowych w ciągu doby), model i kolor \jeśli fiszbiny wbijają się w mostek, to coś jest nie tak, Melissa ma raczej tendencje do tego, żeby one tam odstawały... Odpowiedz Link
youmou Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 10.05.09, 08:30 Wymiary: 74/84,5 (z wkładkami laktacyjnymi - 86) Innym razem sie mierzylam i z wkladkami wyszlo mi 88. Ania ma 2 m-ce. Melissa 1025 beż Po 3 dniach chodzenia moge jeszcze powiedziec, ze odciskaja mi sie na ciele fiszbiny (na calej dlugosci). Ale - co dziwne - w ciagu dnia za bardzo tego nie odczuwam. acha, i te boki to nie zawsze odstaja - moze to te wahania wielkosci? Przyszla tez Freya Emily 65E i ma totalnie za duze miseczki. Zdziwilo mnie tez to, ze jest taka zabudowana. To chyba nie kazdym piersiom pasuje? Odpowiedz Link
youmou Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 10.05.09, 10:54 juz znalazlam watek o budowie piersi i poczuciu zabudowania stanika ;-) Odpowiedz Link
youmou Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 13.05.09, 09:43 Podbijam, bo bardzo mi zależy!!! Zastanawiam się, czy nie zamówić przedłużki i drugiego takiego samego z większą miseczką. Bo jak wieczorem go zdejmuję, to mam czerwone pręgi - odciśnięte fiszbiny. Będę mega-wdzięczna za jakąś wskazówkę. Odpowiedz Link
ma.ya Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 13.05.09, 23:48 Najlepiej by było gdybyś zrobiła zdjęcie i wysłała do galerii. Tam dziewczyny obejrzą i doradzą. Odpowiedz Link
youmou Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 14.05.09, 09:47 Dzięki. Właśnie dowiedziałam się, że w Cz-wie odbywają się spotkania brafittingowe. Może uda mi się dotrzeć. Jeśli nie, spróbuję z galerią. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Melissa - pomocy, czy to dobry rozmiar? 14.05.09, 11:55 Jeśli nic nie boli, to nie ma problemu, fiszbiny się odciskają, tak samo jak spodnie. Jeśli natomiast jest ci z tym niewygodnie, to możliwe, że: a) stanik za ciasny b) miseczki za małe Spotkanie bra-fittingowe i galeria to IMO dobre rozwiązania. Odpowiedz Link
desse_o Pomocy! pomóżcie zagubionej w doborze rozmiaru 18.05.09, 17:08 Witam, mam mętlik w głowie. Potrzebuję porządnego karmnika, ale mam problem z rozmiarem. 64,5 pod biustem 86 w biuście z różnych kalkulatorów wynika, że powinien być dobry 60E lub 28DD. Czy tak? A co z rozciągliwością i gdzie takie "maluchy" można dostać? Czy macie jakieś sprawdzone sklepy? Pomóżcie proszę. doradźcie. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Pomocy! pomóżcie zagubionej w doborze rozmia 18.05.09, 23:09 po pierwsze, przeczytaj cały ten wątek i zalinkowany stary, rozciągliwość była wałkowana :) po drugie - Melissa sprawdzone sklepy są zalinkowane u góry stanikowe-sklepy.blogspot.com/ i na koniec: mierzyłaś sie w biuście po karmieniu czy przed? bo to może być spora różnica Odpowiedz Link