Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32

• mik_a 75/98 30.10.08, 16:44
      Witam, będę wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru.
      Pod biustem mam 75cm ciasno mierzone, a w biuście 98 cm. Jak na razie mam freyę
      70 ff ale odnoszę wrażenie że to nie do końca tak powinno wyglądać. Fiszbiny
      uwierają (mam wrażenie że wchodzą na plecy ;/) a sam obwód podchodzi do góry.
      Przyznam że nie czuję się jakoś specjalnie komfortowo w tym staniku, ale to i
      tak lepiej niż "stare" 85D ;P
      Czy celować w rozmiar 65g czy może coś z mniejszą miseczką?
      :)
      • maheda Re: 75/98 - mik_a 31.10.08, 18:40
        Spróbuj tę 65G, a potem zastanowisz się, co dalej :)
    • sabbatha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 30.10.08, 19:38
      Witam wszystkie Panie:)

Zaczynam walczyć o dopasowany stanik. Niestety nie stać mnie na drogie staniki,
      w najbardziej bazarowych oczywiście nie wypróbuję rozmaitych rozmiarów. Ostatnio
      zakupiłam w tesco z serii FF (są takie dość "brytyjskie", dość spore, całkiem
      przyzwoite jakościowo) dwa biustonosze - 80B i 75C (duże, w porównaniu do
      "polskich" rozmiarów).

Już wiem, że 80 i 75 to za dużo w obwodzie (nie lubię jak stanik ma ciasty
      obwód, bo podrażnia mi to skórę, ale jednak chyba muszę mieć 70, bo tak jak tu
      wyczytałam, opadają mi fiszbiny tak jakby do przodu)

Miseczki niby dobre, mogłyby być w sumie o jeden rozmiar większe...

ALE

Niestety gdy miseczkę mierzyłam większą, to stanik u góry piersi mi odstawał...
      A te miseczki są takie mocno na styk. Czuję, że mogłyby być szersze.

Piersi mam szeroko rozstawione do tego ze sporą asymetrią (lewa sporo większa).

Moje wymiary:

78 pod biustem
      ok 100 w biuście

Nie mam pojęcia jak dobrać stanik... Żle się czuję w mocno zabudowanych, czy
      zabudowany mocniej stanik z przezroczystą koronką też by się sprawdzał, żeby
      lepiej trzymać piersi?

Bardzo proszę miłe forumowiczki o pomoc i jakiekolwiek nakierowanie :) Do 20
      roku życia nosiłam bazarowe 75B a potem mi się przytyło i biust mi urósł ;)
      • arwena-g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 31.10.08, 15:23
        Nie mam pojęcia jak te FF z Tesco mogą być dobre. Ja ma 78/98 i FF czarny,
        koronkowy mam w rozmiarze 70E (ale on ma duże uciągajace się miski).
        Dla Ciebie rozmiar myślę to 70FF, może nawet70G brytyjskie (przyszłościowo), w
        wyjątkowych ściśliwcach 75F.
        Stanik z siateczki czy koronki w odpowiednim rozmiarze jak najbardziej utrzyma
        piersi.
      • maheda Re: 78/100 - sabbatha 31.10.08, 18:43
        A ile to jest "około 100"? :) Bo jeśli to jest 97, to wychodzi całkiem inna
        miseczka, niż przy 103 :-)
        Zakładając, że masz w biuście właśnie 100 cm - spróbuj przymierzyć staniki FF, w
        rozmiarze 70FF :-) Albo i 70G, jeśli uda Ci się trafić.

Jak najbardziej - biust w takim rozmiarze, zwłaszcza niedzieciowy, bardzo dobrze
        będzie się trzymał w przezroczytej koronce, jeśli będzie odpowiednio
        skonstruowany :)

Pamiętaj, żeby dobierać staniki na większą pierś, nie na mniejszą.
        • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 31.10.08, 19:46
          Dobra, w biuście mam 100.

Tylko cholera ja tak nie lubię jak mam ciasny obwód.

A staniki z FF są ok, ja lubię.
          • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 31.10.08, 19:48
            a i w większych miseczkach przy 75D np okropnie mi odstają miseczki :/ chyba
            muszę długo szukać swojego kroju, a w wysoko zabudowanych wyglądam okropnie :/
            • maheda Re: 78/100 - sabbatha 31.10.08, 20:22
              Wyobraź Sobie sytuację, w której masz - powiedzmy - pomarańczę.
              Pomarańcza ma objętość X.
              Masz do wyboru - albo kupić 75D, albo 70FF.
              Różnica jest taka, że objętość miseczki 70FF wynosi w okolicach X, natomiast
              miseczki 75D jest mniejsza od X.
              W związku z tym mówisz - słuchajcie, ale skoro moja pierś jest za mała do
              miseczki 75D, która to miseczka mi odstaje - to tym bardziej w miseczce 70FF się
              utopię...

No i tutaj robisz ten błąd, co większość niedoświadczonych Forumek - wydaje Ci
              się, że pojemność to jedyny parametr. A nie jest tak.
              Stanik z miseczką 75D będzie przypominał bardziej powiedzmy głęboki talerz na
              zupę, a 70FF - będzie bardziej przypominał głęboką miseczkę do gulaszu.
              I o ile powiedzmy pomarańczę zmieścisz w takiej odpowiednio głębokiej miseczce
              do gulaszu bez zbędnych problemów - o tyle nie masz szans zmieścić jej w talerzu
              na zupę :)
              Na pewno owa pomarańcza będzie wystawała ponad górną krawędź talerza, a brzegi
              talerza będą puste, prawda?
              Owszem - możesz położyć tę pomarańczę na stole i odpowiednio mocno naciskając
              talerz na owoc spowodować, że owoc straci swój kształt, rozsmaruje się nieco po
              stole, spłaszczy się, ale istotnie - do tego talerza się zmieści.

Dokładnie opisaną w ostatnim zdaniu sytuację przeprowadza codziennie na swoich
              biustach miliony kobiet, ale to już inna bajka.

Spróbuj przymierzyć z tej brytyjskiej firmy staniczki w rozmiarze 70F lub 70FF,
              odpowiednio podciągając ramiączka - powinno być nieźle.
              Pod warunkiem, że będziesz przymierzała staniki MIĘKKIE, jedynie na fiszbinach
              (taka szmatka na drutach, bez żadnych gąbek).

A co do kroju - cóż, F&F nie zapewnia całego spektrum krojów, w sytuacji
              niedoborów finansowych niestety trzeba śledzić albo Allegro, albo naszą giełdę,
              albo inne jakieś serwisy aukcyjne.
            • smallfemme Re: 78/100 - sabbatha 31.10.08, 20:56
              Nie jestem tu najberdziej doświadczona, ale mam dość sporą asymkę i wiem jak to jest-koniecznie dobieraj na większą pierś!! Jeśli miseczka będzie za mała, ale mocniej zabudowana, może się zdarzyć, że nad krawędzią nie pojawi się bułka, ale biust upycha się pod obwód, przez co stanik wydaje się bardziej ścisły.
              • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 01.11.08, 00:02
                spróbuję wyhaczyć jakiś z miseczką F, ale najprawdopodobniej przejdę się do
                polecanej na forum Gorseterii w Opolu. Ja tak nie znoszę staników bez push-up,
                ale widzę, że to jednak często katorga dla biustu.

Dodam że uwielbiam z tesco (ale to Tesco nie FF) dwupaki po 15 zl ;) i tam mam
                70DD i ma ciut za szerokie (ale minimalnie, w sumie to za dlugie bardziej)
                fiszbiny, ale komfort noszenia wspaniały;)

Liczę na to, że panie w gorseterii pomogą mi dobrać stanik :)

I nie dam się wcisnąć w 75C obiecuję :D

A, że jeszcze spytam, czy modele Curvy Kate takie jak ten --->
                allegro.pl/item471293427_biustonosz_portia_teal_black_curvy_kate_28e_60e.html
                to staniki bez push-up, tylko takie jakie polecacie do przymierzenia?:) Bo nie
                powiem, są kuszące, wolę mieć dwa porządne staniki niż 5 niedopasowanych;)
                • effka454 Re: 78/100 - sabbatha 02.11.08, 12:40
                  Owszem "Krągłe Kaśki" są jak najbardziej miękkie i na fiszbinach, czyli takie
                  jak polecamy, i występują w wielu konfiguracjach kolorystycznych:
                  www.dopasowana.pl/search.php
                  Najlepiej poczytać o nich w wątku producenckim:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70573766
                  A i jeszcze na Stanikomanii bylo to i owo:
                  stanikomania.pl/
                  • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 11.11.08, 20:52
                    zamowilam dwa pierwsze staniki

jeden 70G drugi 70ff/70g

z ciekawosci przymierzylam 70d - masakra, polowe za maly;)

znajoma jak uslyszala ze taki mi wymeirzylyscie i elektroniczny bra fitter
                    zrobila wielke oczy. ona - drobna dziewczyna ze zwyklym biustem nosi nawet 80b -
                    a powinna na moje oko miec maksymalnie 65 w obwodzie.

bije poklony calemu lobby za nakierunkowanie.

stanik jeden przyszedl, drugi dzisiaj wylicytowany, zdam relacje:) pochwale się
                    aukcjami, a co :D

kupilam:

allegro.pl/item475081244_panache_superbra_amelia_70ff_g.html
                    allegro.pl/item471991485_wyprzedaz_bella_subtelna_i_delikatna_rozm_70g.html
                    :)))))))))))
                    • agafka88 Re: 78/100 - sabbatha 11.11.08, 21:28
                      Gratutuluję uświadomienia i pierwszych zakupów

Niestety ten alles będzie na Ciebie zbyt mały - może masz jeszcze czas wycofać
                      się z aukcji. Ales to firma polska, i w polskiej rozmiarówce powinnaś celować w
                      ok. 70J

Tu masz wytłumaczone różnice między poszczególnymi rozmiarówkami:
                      stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html
                      • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 13.11.08, 10:29
                        Alles jest prawie idealny:) Właśnie go przymierzyłam.

Od czegoś w końcu trzeba zacząć;) Na pewno jest dużo lepszy niż moje 80B i 75 C ;]
                        • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 13.11.08, 13:19
                          nosze go od paru godzin i juz wiem ze w polskiej rozmiarowce powinnam miec oczko
                          (a może i dwie, ale nie dam głowy sobie uciąć) wyzsza miseczke.

swoja droga baaardzo szeroko ma jak dla mnie ramiączka, bo ja raczej taka
                          wąskoramienna jestem;)

poczekam na drugi i zobaczę jak z tamtym :)
                          • sabbatha Re: 78/100 - sabbatha 17.11.08, 16:32
                            allegro.pl/item475081244_panache_superbra_amelia_70ff_g.html
                            ten jest okazalo sie duzo za duzo i musze do odsprzedac://

Wiec co pomiedzy? Pomoze ktoś? Miedzy polskim 70G a tym stanikiem?
                            • agafka88 Re: 78/100 - sabbatha 17.11.08, 19:08
                              Czy zmierzyłaś stanik prawidłowo? Wg. niżej wymienionych zasd?
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=2&a=64534847
                              Wiesz, na odległość trudno ocenić ile za duży jest ten stanik. Jeżeli chcesz, to
                              możesz wysłać zdjęcia do zamkniętej galerii, gdzie doświadczone dziewczyny
                              stwierdzą, co jest z tym stanikiem nie tak.

W tym wątku masz wytłumaczone zasady wysyłania zdjęć
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208
    • motylek_17 71/ 82 31.10.08, 14:13
      Teraz nosze 75B czy jest on właściwy?? Dzieki za odp
      • nanah Re: 71/ 82 31.10.08, 17:20
        75B jest zdecydowanie nie dla Ciebie. Taki obwód pasuje osobom mającym co
        najmniej 10 cm więcej pod biustem, niż Ty.

Jeśli zmierzyłaś się pod biustem bardzo ciasno i na wydechu, a w biuście luźno,
        to dobieranie stanika zacznij od rozmiaru 65C (rozmiar brytyjski 30C):)
    • justkaboss Mój rozmiar to 82/92 31.10.08, 14:25
      Obecnie nosze 75C i niektore modele mi pasuja ale ostatnio przymierzalam kilka w
      tym rozmiarze i wydawaly sie za male. moz powinnam nosic inny rozmiar. Z gory
      dzieki za odp.
      • maheda Re: 82/92 - justkaboss 31.10.08, 18:46
        Staniki 75C są przeznaczone na biusty o obwodzie maksymalnie 92 cm.
        Jeśli są uszyte z mneijszymi miseczkami, to może się okazać, że lepiej na Tobie
        będzie leżał stanik w rozmiarze 75D.
        Próbuj :)
    • magga77 76/88 31.10.08, 18:50
      Witam serdecznie!
      Jestem pod dużym wrażeniem tego forum i osób, które tu się udzielają.
      Bardzo proszę o określenie mojego rozmiaru (również polskiego)
      Mam 76 cm pod biustem, w biuście 88 cm.
      Potrzebuję stanika, który zbiera i unosi piersi (po karmieniu dziecka piersią nie są już takie jędrne)
      Obecnie noszę stanik firmy Malinez, Nicole rozmiar 70 D - nie odkryłam do tej pory lepszego. Poszukuję obecnie stanika z odpinanymi ramiączkami, a w/w model niestety takich nie posiada.
      Czy mogłabym poprosić również o polecenie innych modeli staników oraz takich które miałyby odpinane ramiączka.

P.S. To mój debiut na forum, proszę o wyrozumiałość jakby było coś nie tak z wysłaniem wiadomości.
      • maheda Re: 76/88 - magga77 31.10.08, 19:06
        Tak w ogóle uważam, że rozmiar masz dobrany całkiem nieźle, skoro jednak
        odnosisz wrażenie, że stanik Ci nie zbiera i nie unosi piersi, to może lepiej
        byłoby spróbować staników w rozmiarze kontynentalnym 65E-65F? Ewentualnie
        brytyjskie 30DD-30E (brytyjskie 65DD-65E)?

Z odpinanymi ramiączkami polecane są chyba Porcelain Strapless - ale z nich to
        raczej 70tki, bo one mają ciasne obwody. I miseczki nie wiem, czy nie powinny
        być nieco większe, niż zazwyczaj? Nie wiem...

Sprawdź w wątku o bezramiączkowcach, podlinkowanym we wstępniaku :D
        • magga77 Re: 76/88 - magga77 31.10.08, 19:19
          Dziękuję bardzo za odpowiedź.
          Pozdrawiam :)
    • smallfemme 74/92 - Kasia 31.10.08, 20:36
      Wymiary koleżanki, nie mogę powiedzieć nic więcej raczej... Nosi jakieś chińskie skorupy, pewnie 75B, które oczywiście odstają na górze.. Już nie mogę na nią patrzeć..
      • effka454 Re: 74/92 - Kasia 02.11.08, 12:45
        Proponuję, aby koleżanka przymierzyła na początek coś w rozmiarze 65F (brytyjskie).
    • missy_k 88/103 01.11.08, 20:54
      Witam :) moje wymiary to pod biustem 88 (bez odejmowania cm) i w biuście 103.
      obecnie nosze rozmiar 80C. w 85C miseczka jest dobra ale pod biustem za
      luźno.czasami przymierzałam też miseczkę D, 75D było w miarę a 80D za duże i nic
      z tego nie wyszło... ogólnie często poprawiam stanik w ciągu dnia bo "wychodzą"
      ze stanika :( prosze o pomoc i podanie rozmiarówki zarówno brytyjskiej jak i
      polskiej. pozdrawiam :)
      • effka454 Re: 88/103 02.11.08, 12:56
        Po pierwsze: 80C jest na ok. 97cm w biuście, a 85C na 102cm, więc nic dziwnego, że w tym drugim przypadku miseczka była lepsza. Z kolei 75D jest na ok. 94cm w biuście, a 80D na ok. 100cm, więc nie rozumiem jak to 75D mogło być na Ciebie dobre miseczkowo, bo że obwód zapięłaś to żadne dziwo - staniki są rozciągliwe.

Proponuję, abyś na początek poprzymierzała rozmiary brytyjskie 80(36)DD a w bardziej rozciągliwych 75(34)F.
        W rozmiarówce kontynentalnej to wypada odpowiednio 80F i 75I.

I pamiętaj, żeby prawidłowo wszystko ułożyć, wygarniając spod pach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
    • mordo.klejka 78/98 NIEZŁA ZAGADKA 02.11.08, 01:07
      Witam dziewczyny,

jestem z wami od niedawna, mam narazie tylko jeden dobry stanik, ale
      postanowiłam, że już teraz zainteresuje tematem moją mamę, która bułkuje
      przepotwornie i to z każdej strony swoich staników.

Obmierzyłam ją, raz naprawdę maksymalnie ciasno, raz w miękkim staniku. Wyszło
      78/98. Na forum znalazłam notkę, w której jednej babczce z tymi wymiarami
      radziłyście 32FF. A więc mama przymierzyła Fantasie Evie 32FF, nie wiem czy to
      wina modelu, ale była to całkowita porażka, ogromny obwód, malutka miska.
      Ubrałam ją zatem w mój balkonik Fantasie Smoothing 30G. Powciągałyśmy do miski
      wszytsko się co się dało, dokładnie tak, jak radzicie. No i... obwód- nawet mama
      stwierdziła, że mógłby być ciut węższy, a miska.. sporo bułkowała górą, ale nie
      robiły się nigdzie marszczenia.

No i teraz nie wiem zupełnie w jakie rozmiary strzelać. Może te wymiary nie
      opisują dobrze jej biustu; ma już swoje lata, zawsze nosiła złe staniki,
      wykarmiła gromadkę dzieci. Biust po 50tce stracił już jędrość i elastyczność.

Nie wiem zupełnie co w takiej sytuacji zrobić, a jeszcze się nie znam, więc
      pytam was o zdanie.

Z góry dziękuję za pomoc
      • effka454 Re: 78/98 NIEZŁA ZAGADKA 02.11.08, 13:04
        Jak rozumiem wymiary W biuście były mierzone w staniku, obecnie noszonym przez
        mamę, co daje podstawy do przypuszczeń, że stanik tak mocno spłaszcza i upycha
        biust, że aż mocno zaburza prawidłowy pomiar.
        Ale bardzo dobrze, że opisujesz te kolejne przymiarki, bo dzięki nim możemy
        wywnioskować, że warto aby mama przymierzyła coś z obwodem 30(65) i miseczką GG :)

Co do kondycji biustu mamy, to właśnie tak jest, że biust miękki, podzieciowy,
        wypełni calutką miseczkę, a nadmiar po prostu "wypłynie" górą (albo dołem jeśli
        obwód nie będzie dość ścisły). Biust młodszy jeszcze jędrny zachowa się jak
        przysłowiowa pomarańcza w szklance i spowoduje marszczenie czubka miseczki.
    • kalinejka 83/112-114 02.11.08, 02:27
      byłam już w tym wątku na początku września i za radą Mahedy nabyłam polyannę 34 hh - byłam wtedy w końcówce ciąży.Teraz posiadam miesięcznego ssaka, obwód mi trochę spadł (z 87 czy 89), ale biust prawie wcale nie urósł mimo laktacji na potęgę ;)
      Polyanna (czarna)wydaje mi się za duża w miskach, tzn jak wszystko wygarnę to dół jest ok, ale koronka na górze się marszczy chyba,że b. skrócę ramiączka, natomiast spokojnie mogę się zapiąć na najciaśniejszą haftkę. Stanik jest nienoszony tylko ze 4 razy mierzony z nadzieją, że jednak będzie dobry, bo chciałam przerobić go na karmnik.
      i teraz pytanie: czy kupując polkę 32 powinnam zmniejszyć też miseczkę tj. 32j czy zmniejszyć tylko obwód a zostawić miseczki 32jj? czy zostać przy 34 h? czy zaczekać, że mimo laktacji biust mi przemigruje i te 34 hh będą ok?
      podoba mi się ten stanik, co tu kryć i pomocy potrzebuję eksperckiej :)
      • effka454 Re: 83/112-114 02.11.08, 13:09
        No ale przecież regulacja ramiączek jest właśnie po to, żeby je ściągać aby
        miseczka dobrze ułożyła się na piersi.

Wiesz co, może wyślij swoje zdjęcie do galerii, a dziewczyny ocenią czy ta
        polyanna jest naprawdę za duża na Ciebie, czy tylko Tobie się tak wydaje.
        Tu masz regulamin i info co i jak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208
        • kalinejka Re: 83/112-114 04.11.08, 14:48
          dzięki, spróbuję się obfotografować w tym tygodniu, podeślę do galerii i będę czekać na werdykt :)
    • ederlezi1981 Re: JAKI POWINNAM... 92/109, amazonka 02.11.08, 14:04
      tym razem nie ja, a ciotka. Zastanawiałam sie nawet, czy nie dać do watku o naszych mamach lub amazonkowego, ale niech bedzie tu
      Pani po 60-tce, amazonka
      Nosi jakies superrozciagniete triumfy (metka sprana, oceniamy z siostra na jakieś 95-100B), które są niewygodne, obcierają, jeżdzą po plecach, drapią, dlatego zdejmuje je od razu po przyjściu do domu.
      Wg kalkulatora mariski wychodzi jej brytyjskie 80FF (scisłe 85E, rozciągliwe 75GG), polskie 80I.
      Biorąc pod uwagę, że jest to amazonka i osoba nieprzyzwyczajona do scisłych obwodów, chyba celowac bedę raczej w br 85E.
      Ciotka jest postacia specyficzna i do sklepu jej nie wyslemy, bo wróci nie wiadomo z czym (100C np, czemu nie), musimy same ja w cos ubrac i pokazac róznice. Przejrzałam allegro- jest masa brytyjczyków w tej rozmiarówce w super cenach, więc uderzę gdzies na ciuchy i za 30 zl wykopię z 5 sensownych staników,co nie będzie pasowało, oddam w dobre rece.
      Z polskich 80I na allegro widziałam tylko Viki, ale to jest tak ohydne, że ja do łapy nie wezmę. Zastanawiam sie nad Gaią Seleną, bo spokojnie się w Bytomiu kupi, ale mnie np obcierają boki. Poza tym stówa za cos o urodzie przeciętnj jakoś mnie nie bawi.
      Macie jakieś pomysły?
      • effka454 92/109, amazonka - ciocia ederlezi1981 03.11.08, 22:37
        Właściwie to chyba nic dodać, nic ująć :)
        W pierwszej chwili pomyślałam o tangoII, ale póxniej przyszlo mi na myśl, że
        tego pancernika ciocia moglaby nie przeżyć.
        Co do polsko/europejskiej produkcji to niestety nie wypowiem się, bo jedyne z
        czym miałam do czynienia to triumph przed uświadomieniem.
        A jeszcze jest Millavista, nawet ładne i mięciutkie, ale mam wrażenie, że
        głównie bezfiszbinowce, więc nie wiem.
        • ederlezi1981 Re: 92/109, amazonka - ciocia ederlezi1981 04.11.08, 09:22
          effka454, dziękuję :-)
          muszę brać pod uwagę dwie dodatkowe zmienne- kasa (gdybym sie z nia nie liczyła, kupiłabym jej arabelkę) i logistyka- gdyby miała sobie coś kupić, to tylko Bytom, a tu prócz sklepu na Dworcowej z duzymi polskimi rozmiarami i sensowna sprzedawczynią nic nie ma (tzn., Naturana, Triumph- zUo!)
          tango II mogłoby zniechecić- ja sobie bardzo chwale, ale ono jednak dość się na mostku odciska
          wczorak wyszpertałam pierwszy stanik na próbe na ciuchach- aż chciałąm wrzucic fotkę żeby mi ktoś napisał, co to- obwód 85 (38), miska nie wiem, bo sprane, ale minimalnie na mnie przyduża, wiec byc możetrafiłam- jak nie, to straciłam 5 zł, przezyje i szukać bedę dalej. Marka- cóż, liczłam na M&S, La Senzę- bo tego jest masa, a tymczasem kupiłam Triumpha.
    • agraf-encja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 02.11.08, 20:07
      ostanikowuje moją matke i ciotkę więc proszę o podanie rozmiarów
      Mama 77/99

Ciotka 85/95
      z góry dzięki
      • ederlezi1981 77/97- 30GG? 02.11.08, 20:48
        ja mam w sumie podobne wymiary, w zależności od mierzenia 74-78/98-99 (kilka razy się mierzyłam i na pewno- wbrew temu, co wydawało mi sie wcześniej- nie mam powyżej setki w biuście)
        Teoretycznie, wg tabeli brytyjskich rozmiarów dla obwodu 70 byłaby miska FF, ja jednak wchodze tylko w jedno 70 (32)FF- białą Fantasie Belle, która najpiękniejszym stanikiem nie jest:-( Poza tym nie mma pewności, że jest to na 100% FF, bo metka sprana. Praktycznie zdarza sie, że 32 (70)G bywa na mnie za ciasne. Z kolei przy obwodzie 30 (65) w zalezności od marki i modelu- 30GG (zgodnie z tabelką) lub 30H.
        Freya Arabella 30(65)GG chyba byłaby najbezpieczniejsza- za ciasna nie ma szans być, a miski ma duże
      • effka454 77/99 i 85/95 - mama i ciocia - agraf-encja 03.11.08, 22:43
        Mamie zaproponowałabym 70F/FF bryt. 70H euro.

a Cioci 80B lub 75D
        z tym, że nie wiem jak ciocia zareaguje na węższy obwód, bo z moich obserwacji
        wynika, że osoby w wieku dojrzałym nie są zbyt chętne do mocnego ściskania, z
        drugiej strony jeśli trafi się jakiś rozciągliwiec to lepiej wziąć mniejszy obwód.
    • izakozio 80/103 izakozio 02.11.08, 20:43
      Wymiary jak w tytule. Proszę o podanie także rozmiarówki
      kontynentalnej - może sobie sprawię Anitę na sportowo. Pierwsze
      pudło mam juz za sobą - Melissa 75F - za małe miseczki. Poszłam za
      ciosem i tydzien temu zaopatrzyłam sie w dwie Pollyanny z Freya -
      karmelową 34G i białą 36FF (34G nie dopięłam się) - obie prościutko
      ze sklepu 6zmysł. Zgodnie z radą hamuję pęd do zakupów - chociaż mam
      ochotę na Freya Millie - cudna.
      • effka454 Re: 80/103 izakozio 03.11.08, 22:57
        W zasadzie mnie z obliczeń też wychodzi, że w brytyjczykach powinnaś celowac w
        34(75)FF.
        Ta karmelowa pollyanna to, jesli dobrze pamiętam, ścisliwiec, ale bez przesady.
        A jak zapinasz ją tył na przod z miseczkami na plecach, to też jest taka ścisla,
        ze nie możesz się zapiąc? Proszę sprawdź i napisz, bo istnieje możliwość, ze
        miseczki są po prostu za male i naciągają obwod co daje wrazenie ścisku.
        • izakozio Re: 80/103 izakozio pollyanna karmelowa 34G 04.11.08, 14:22
          Nie mam problemu z zapięciem się tył naprzód i ściśliwość jest
          porównywalna - to chyba kwestia przyzwyczajenia się do
          ciaśniejszego obwodu - nosiłam juz 85D(!?). Zauważyłam jednak pewne
          mankamenty: piersi wychodzą poza obrys sylwetki z boku i trochę
          mnie gniecie pod pachami pomimo poluzowanych ramiączek. Teraz widzę
          że choć wydawało mi się, że stanik jest ok - to trzeba było
          przymierzyć 32GG. Mam jeszcze białą polly 36FF (wg mnie model
          ciaśniejszy od karmelowego bo w 34 nie mogłam się dopiąć jak
          mierzyłam), nie oderwałam metek - może wymienię. Na stronie sklepu
          www.karoline.pl wyskoczył mi rozmiar podstawowy 32GG - chyba coś w
          tym jest. Ale ja chciałam delikatnie z obwodem schodzić, żeby tak
          na raz się nie ścisnąć gwałtownie. W zasadzie obwód mi nie
          przeszkadza tylko te pachy. Czy ja nie powinnam przenieść się do
          wątku ratunkowego? :)
    • edyta_222 73/98 03.11.08, 13:03
      Witam serdecznie.

Chciałabym, dowiedzieć się jaki powinnam nosić rozmiar stanika. Dla mnie to
      wciąż czarna magia. Pierwszym moim krokiem było przejście z 75C do 70E, ale to
      jest niewystarczające. Początkowo wydawało mi się ze pasuje, ale teraz widzę, że
      nie leży to tak jak powinno.

Więc tu moja prośba do Was. Co założyć na taki biust? :)
      • agafka88 Re: 73/98 - edyta_222 03.11.08, 15:14
        Na początek proponuję miękki stanik w brytyjskim rozmiarze 30GG, odpowiada to
        polskiemu rozmiarowi 65K.

No nic dziwnego, że 70E jest na Ciebie niewystarczające.Przy założeniu, że
        staniki miałyby perfekcyjnie ścisłe obwody, na Ciebie pasowałoby polskie 70I
        (32ff brytyjskie). Jednak obwody są potwornie rozciągliwe, więc musimy je zaniżać.

Pozdrawiam, Agafka
        • wybranka1 chyba zamiscilam za wszesnie, dlatego ponawiam 03.11.08, 17:23
          prosze o ocene rozmiaru:

a takie dane sa:

94 - pod biustem,
          110 - na biuscie bez stanika,
          106 - w staniku
          *
          zwykle, po tym jak utylam, nosze:
          85 B - [marksa spencera - ten wydaje sie najlepszy]
          85 C [marksa spencera - i ten tez wydaje sie najlepszy]
          85 D
          80 C
          80 D
          *
          dziekuje za pomoc.
          • besame.mucho 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obwodów) 03.11.08, 22:24
            Ja bym celowała raczej w 85DD/E. Jeśli pod biustem nie mierzyłaś się
            bardzo ciasno to nawet 80F/FF. Ale poczekaj aż wypowie się któraś z
            dziewczyn, która lepiej zna się na podobnych obwodach, ja lepiej się
            orientuję w innej części tabelki.
            • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 22:35
              besame chodzi oczywiście o rozmiarówkę brytyjską
            • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 22:47
              bo w 80 sie mieszcze....
              ale ze az....FF?
              o rety:((( To jakos brzmi kolosalnie...
              Z C ->D->E->FF?
              a gdzie mozna znaleźć tabele, by poznac tą tajmniczą miare??
              *
              i dziekuje ;)
              • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 22:56
                Tu jest tabela:
                stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
                A jeśli nie uwierzysz tabeli ze Stanikomanii, to tu jest tabela ze
                sklepu:
                www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=796b928d2d8753a61d5e729b6fa4899a

Zwróć uwagę, że w sklepowej tabeli w pionowej kolumnie napisane jest
                "rozmiar pod biustem" a nie "obwód pod biustem", a w tabeli ze
                stanikomanii "obwody" i podane cyferki polskie i brytyjskie. To
                znaczy, że w tej kolumnie wybierasz rozmiar _stanika_ (czyli jego
                nominalny obwód), a nie własny. Czyli w Twoim przypadku 80. I
                dopiero przy 80 szukasz na linii poziomej Twojego obwodu w biuście.

W przypadku obwodów w okolicach 100 centymetrów często występuje
                zjawisko "zakrzywienia tabeli" przez które należy brać nieco
                mniejszą miseczkę niż sugerowałyby tabelki. Dlatego radzę poczekać
                na wypowiedzi specjalistek od większych obwodów.
                • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:03
                  dziekuje:)
                  *
                  ale czemu sie mieszcze w nawett 85 B-C?
                  czy te FF...sa olbrzymie?
                  czy to nowy trend?
                  i w ogole to mozna je kupic?
                  • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:07
                    po 85c jest na osobę, która ma 100cm w biuście, a ty masz 110. Nie, 80FF nie
                    jest olbrzymie, tylko odpowiednio zmieści twój biust. Czy ty w ogóle zajrzałaś
                    do linków, które ci podałam? Bo ja coś piszę i mam wrażenie, że nawet tego nie
                    czytasz.

Lista sklepów stacjonarnych i internetowych jest w spisie treści, zachęcam do
                    czytania.

Ja przy wymiarach 72/99 noszę rozmiar 65GG i w staniki zaopatruję się i w Polsce
                    i w Wielkiej Brytanii
                    • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:17
                      tak tak..ogladam czytam..
                      ale to budzi zdumienie..
                      stad zapytalam zanim doczytalam..
                      Biust na zywo...oj bardzo ciekawe......zaczynam rozumiec wiecej...
                      *
                      Zyłam mitem...
                      kiedys, kiedy bylam szczupla i mezczyzna rzekl mi,
                      ze wygladam na 75 C - uznalam ze mnie wyolbrzymia...
                      *
                      teraz jakby sie dowiedzial..ze ja pod koniec alfabetu sie plasuję;)
                      to przerazilby sie i uciekl jak kot;)))
                      • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:20
                        FF to żaden koniec alfabetu. Porządne brytyjskie firmy szyją
                        miseczki do literki K. A widzisz tę panią?
                        stanikomania.blox.pl/2008/09/P-jak-Prawdziwy-R-jak-Rozmiar.html

Nosi stanik z miseczką R. I ma świetną figurę.
                        Więc jaki tam koniec alfabetu, raptem FF.
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:22
                          no tak...
                          tylko ten mit ze D..
                          to juz świat wielkich stanikow...
                      • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:20
                        Nie plasujesz się pod koniec alfabetu, tylko w środku. Brytyjska rozmiarówka
                        sięga do literki K:
                        A, B, C, D, DD, E, F, FF, G, GG, H, HH, J, JJ, K
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:23
                          wiecie Dziewczyny...
                          bo ja w sumie to sie wstydze...ch wielkosci...:(
                          i co gorsza kształtu...
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:25
                          ps.
                          jedyny plus ze sa jednakowe,
                          a ponoc i to nie takie pospolite...
                          *
                          jak bylam chudsza..bylo lepiej...
                          • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:29
                            wybranka1 napisała:

> ps.
                            > jedyny plus ze sa jednakowe,
                            > a ponoc i to nie takie pospolite...
                            > *
                            > jak bylam chudsza..bylo lepiej...

odnoszę wrażenie, że nie wiesz, jak wyglądają prawdziwe kobiece piersi, bez
                            sylikonu i photoshopa. Zajrzyj na ta stronę żeby przekonać się, jak wyglądają
                            normalne piersi normalnych kobiet.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74500206&a=74500206
                            I co, nadal jest z tobą tak źle?
                            • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:41
                              dziekuje...
                              sporo z nich nie wyglada dobrze....
                              chyba wczoraj dostala ta strone, ale sie nie otworzyla]
                              *
                              Ale przeciez wokól, znajome maja zwykle piekne biusty..bez
                              korekcji..
                              Poza tym kolejny mit..ze jak zwysajace piersi...to stara kobieta
                              i inne.....
                              *
                              • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:43
                                Może Twoje znajome mają dobrze dobrane staniki?
                                Proponuję Ci przejrzeć wszystkie wpisy z tej zakladki:
                                stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
                                Zauważasz pewną prawidłowość? Złe staniki - biusty opadnięte, dobre
                                staniki - piękne biusty bez korekcji. Więc proponuję najpierw kupić
                                dobry stanik, a potem ewentualnie narzekać.
                              • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:45
                                Czy widziałaś te znajome BEZ STANIKA? Bo może piękny biust to tylko i wylącznie
                                zasługa ddobrego stanika. Ja widziałam na żywo ponad setkę nagich biustów i
                                jeszcze nie widziałam biustu idealnego. Biusty jak biusty, każdy miał swoje wady
                                i zalety, jeżeli tak to można powiedzieć ;)

W mity z zasady nie wierzymy.

Trzeic raz i ostatni zapytam, z jakiego miasta jestes? i czy w ogole chcesz
                                kupić stanik w dobrym rozmiarze, czy się użalać
                                • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:48
                                  z wawy
                                  • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:56
                                    Skoro jesteś z Warszawy to problem z głowy :) Dzwoń do pani Marysi z Peachfield
                                    i umawiaj się na bra-fitting (dopasowywanie stanika). Ona najlepiej doradzi Ci
                                    rozmiar, oraz powie czy jesteś typem wąsko czy szerokofiszbinowym.

Umawia się dzwoniąc na podany na stronie nr. kom:
                                    www.peachfield.pl/o_nas.html
                                    Daj znać jak było, jak już się wybierzesz
                                  • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:57
                                    Więc zadzwoń do Peachfield
                                    www.peachfield.pl
                                    i umów się na wizytę. Właścicielka pomoże Ci dobrać odpowiedni
                                    stanik.
                                    • wybranka1 dziekuje , wlasnie ogladam sobie modele:) 04.11.08, 00:05
                                    • wybranka1 nie, zniknela strona..nidostepna jest.. 04.11.08, 00:06
                                      • butters77 Odświeżaj. Do skutku:) n/t 04.11.08, 00:16

• agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 22:58
                C, DD, E, F, FF. To jest rozmiarówka brytyjska, tabelę znajdziesz na stanikomanii:
                stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
                Tu kasica szczegółowo wyjaśnia różnice między poszczególnymi rozmiarówkami:
                stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html
                A tu możesz zobaczyć, jakie zmiany wizualne daje zmiana stanika na dobry rozmiar:
                stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
                • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:08
                  jej niesamowite...
                  jakby wyzej sie uklada - ładniej...
                  a jak wyglada stanik wąsko fiszbiniasty?
                  ja chyba kupuje szeroko fiszbiniaste...na czym polega roznica w jego
                  wygladzie?
                  • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:12
                    Fiszbiny tworzą coś na kształt litery U. W stanikach
                    wąskofiszbinowych (jak np. większość staników brytyjskiej firmy
                    Freya) górne końce U są bliżej siebie, a w szerokofiszbinowych (jak
                    większość staników brytyjskiej firmy Panache) - dalej. Wirtualnie
                    nie jesteśmy w stanie ocenić czy jesteś wąsko czy
                    szerokofiszbinowcem. Musisz przymierzyć taki i taki rodzaj stanika i
                    ocenić jaki lepiej pasuje.
                    • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:19
                      a bedąc szerokofiszbinowa...
                      moglabym ubrac waskofiszbinowy - stajac sie zgrabniejsza?
                      Czy to by moim piersiom krzywdy nie zrobilo?
                      • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:35
                        Jeśli okaże się, że rzeczywiście jesteś szerokofiszbinowa - przez
                        zakładanie wąskofiszbinowców nie stałabyś się zgrabniejsza, wręcz
                        przeciwnie :). Zasada jest jedna i prosta (pozwolę sobie napisać ją
                        wielkimi literami, jako motto do zapamiętania):

BIUST I FIGURA WYGLĄDAJĄ NAJLEPIEJ W STANIKU O PARAMETRACH IDEALNIE
                        DOBRANYCH DO WYMIARÓW I TYPU BIUSTU WŁAŚCICIELKI.

Co to oznacza w praktyce? Ano to, że mając np. szerokofiszbinowe
                        80FF najlepiej będziesz wyglądała w szerokofiszbinowcu o rozmiarze
                        FF. W wąskofiszbinowcu będziesz wyglądała niezgrabnie bo będzie
                        tworzył kroił Ci piersi i tworzył wałki pod pachami. W za małej
                        miseczce będziesz miała wałki i buły nad miseczkami. W za dużej -
                        biust będzie smętnie wisiał.
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:43
                          ale na jednym ze zdjec kobieta zalozyla waskie ...
                          i od razu lepiej...
                          *
                          chyba "waskie" kobiety wygladaja lepiej...
                          ja chyba bardziej na boki "uciekam":(
                          • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:47
                            wybranka1 napisała:

> ale na jednym ze zdjec kobieta zalozyla waskie ...
                            > i od razu lepiej...
                            > *
                            > chyba "waskie" kobiety wygladaja lepiej...
                            > ja chyba bardziej na boki "uciekam":(

bo ona była typem WąSKOFISZBINOWYM. osoba która jest typem SZEROKOFISZBINOWYM
                            wygląda lepiej w stanikach szerokofiszbinowych.
                          • besame.mucho Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:49
                            Widocznie osoba o której piszesz jest wąskofiszbinowcem. Więc
                            odpowiednimi stanikami dla niej są wąskofiszbinowce.
                            Chcesz przykład z życia? Jestem wąskofiszbinowcem, a moja
                            przyjaciółka szeroko. Mogę założyć jej stanik, ale wyglądam w nim
                            paskudnie, bo fiszbiny sięgają mi aż na plecy a miseczki
                            rozpłaszczają biust. Ona w moim wygląda tak samo źle, bo ma wałki
                            pod pachami.

Powtarzam - NOSI SIĘ TO CO JEST ODPOWIEDNIE DLA DANEGO BIUSTU.
                            • wybranka1 bardzo Wam dziekuje:) 03.11.08, 23:53
                  • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:13
                    Żebyś określiła, czy jesteś typem wąsko, czy szerokofiszbinowym, powinnaś
                    najpierw przymierzyć stanik w PRAWIDłOWYM rozmiarze. We wstępniaku masz listę
                    staników polecanych na pierwszy dobry stanik. Pamiętaj, że jako pierwszy dobry
                    stanik należy kupić model miękki.

Stanik wąskofiszbinowy ma fiszbiny węższe, stanik szerokofiszbinowy szersze, ot
                    cała filozofia
                    • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:20
                      oj..w miekkim nie wygladam dobrze:((
                      • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:24
                        w miękkim nie wyglądasz za dobrZe, bo nosisz zły rozmiar. Większość dziewczyn z
                        biustu na żywo, który Ci podlinkowałam, ma na sobie miękkie biustonosze.

stanikomania.blox.pl/2008/10/Zegnaj-DD-witaj-H.html
                        Czy uważasz, że ta dziewczyna, która zamieniła 85DD na miękkie 70H wygląda źle :)

Przestań marudzić, tylko wybierz się na zakupy :) z jakiego miasta jesteś> może
                        w Twojej okolicy jest sklep stacjonarny z dobrym asortymentem
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:27
                          wolalabym nie opowiadac o szczegolach...
                          ale po prostu zbyt widoczne wszystko w miekkim...
                          i zbyt przez to zwraca uwage:((
                        • wybranka1 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:29
                          choc przyznam ze za grube staniczki..
                          tyko biust powiekszala..a ja tego probuje unikac.
                          • agafka88 Re: 94/110 - wybranka1 (do znawczyń większych obw 03.11.08, 23:32
                            wybranko, prosiłam Cię, żebyś przestała marudzić. To forum nie jest do użalania
                            się nad sobą, to forum jest dla osób, które chcą coś zmienić. Może najpierw
                            przymierzyłabyś miękki stanik w DOBRYM rozmiarze, a potem mówiła czy ewentualnie
                            coś jest nie tak?

Już pytałam. w jakim mieście mieszkasz? Być może pomogę Ci znaleźć dobry sklep z
                            profesjonalną obsługą.

Jeżeli nie przestaniesz się użalać nad sobą, a nie zaczniesz działać, to ludzie
                            przestaną reagować na Twoje posty i nie uzyskasz pomocy.

Pozdrawiam, Agafka
    • zuzia757 75/94 03.11.08, 22:00
      Nie jestem pewna jaki powinnam nosić rozmiar. Obwód pod biustem mam 75, a obwód
      biustu 94. Co bys mi doradziła? Pozdrawiam:)
      • besame.mucho Re: 75/94 - zuzia757 03.11.08, 22:25
        Ja bym przymierzyła 70E w modelach ściśliwych i 65FF w rozciągliwcach.
        Jedno i drugie w rozmiarówce brytyjskiej.
        • zuzia757 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 00:07
          też skłaniałam się ku 70E, także potwierdzasz moje przypuszczenia:)
      • agafka88 Re: 75/94 - zuzia757 03.11.08, 22:30
        Na początek radziłabym Ci zacząć od przymierzenia miękkiego stanika w bytyjskim
        rozmiarze 32E, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 70G. Może się jednak okazać, że
        obwód 70 jest na Ciebie zbyt luźny. Czy mierzyłaś się tak ściśle pod biustem, że
        aż trzeszczała miarka? Jeżeli nie, to polecam stanik w brytyjskim rozmiarze
        30FF, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 65I. W razie jakichkolwiek wątpliwości,
        pytaj śmiało :)

Pozdrawiam,
        Agafka
    • agafka88 Re: 75/94 03.11.08, 22:23
      wybranko, aby odpowiadać ludziom w wątku rozmiarowym trzeba mieć "licencję",
      czyli mieć pewną wiedzę, która jest do zweryfikowania przez inne forumki. Tak
      więc czekaj na odpowiedź na swoje pytanie, a na pytania zadane przez inne osoby
      odpowiedzą w swoim czasie doswiadczone forumki
    • scarlett2000 72/89 04.11.08, 11:47
      witam! Wymiary podałam przy czym mam asymetryczne piersi i nie wiem czy brac to
      tez pod uwage. Jaki to bedzie rozmiar polski i brytyjski? chcialabym zamowic
      cos z bravissimo.
      • agafka88 Re: 72/89 - scarlett2000 04.11.08, 14:15
        Witaj. Praktycznie każda kobieta ma asymetrię piersi, raz większą, raz mniejszą.
        Stanik powinnyśmy dobierać na WIĘKSZĄ pierś, a jeżeli różnica jest duża, to
        miseczkę w której jest mniejsza pierś regulujemy za pomocą ramiączek,

Ze względu na asymetrię piersi Twój rozmiar może być "nietabelkowy", więc
        proponuję przeprowadzić mały eksperyment. Idź do pierwszego lepszego bieliźniaka
        i poproś o miękki stanik w rozmiarze 70D - polskim. Następnie załóż prawidłowo
        stanik, instrukcję znajdziesz tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=2&a=64534847
        Tylko absolutnie nie kupuj tego 70D ;) Obwód 70 jest na Ciebie zbyt szeroki.
        Jeżeli 70D okaże się dobre w miseczkach, to możesz śmiało zamawiać z bravissimo
        miękki stanik w brytyjskim rozmiarze 30E (polskie 65G). Przed zakupem stanika
        radzę przeczytać o nim opinie w wątkach producenckich - są zalinkowane w spisie
        treści.

Pozdrawiam, w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj śmiało :)
        • zuzia757 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 14:56
          zmierzyłam sie jeszcze raz. tym razem jednak ciaśniej tak jak poleciłaś. I
          wyszło mi tak 73/75cm w obwodzie pod biustem, obwód piersi tak jak wczesniej
          pisałam mam 94. według tabel powinnam mieć, albo 70E, albo 65 FF i teraz sama
          już nie wiem.teraz noszę rozmiar 75E, ale wydaje mi się, że jest za luźny w
          obwodzie. Pomocy:)
          • agafka88 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 15:12
            Skoro pod biustem masz mierzone ciasno 73 cm, to nie ma szans, żeby 70tka była
            dobra. Zacznij od 65FF brytyjskiego :) Pozdrawiam
            • zuzia757 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 15:20
              dziękuję:) to wszystko jest skomplikowane, ta brytyjska i polska rozmiarówka.
              poluje na któryś ze staników panache masquerade i nie wiedziałam jaki rozmiar
              powinnam wybrać, ale w takim razie wybiore 65FF.
              • zuzia757 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 15:31
                jeszcze jedno pytanko czy 65FF to brytyjskie 30FF??? bo się juz gubię
                • agafka88 Re: 75/94 - zuzia757 04.11.08, 17:11
                  tak. 60=28, 65=30, 70=32, 75=34 itd... :) A w polskiej rozmiarówce 65FF to 65I :)
    • jana111 72/98 arabella 04.11.08, 17:54
      Z początkowych 79/98 zrobiło mi się 72/98- to jakaś inna odmiana
      migracji, czy co?
      W związku z powyższym, arableka 30G, która wydawała mi się lekko
      przyduża (30FF leżało idealnie, ale krawędź miseczki odznaczała się
      pod bluzką), a która czeka na wysyłkę u mojej siostry będzie zapewne
      i za duża i za luźna. Jakiego szukać zatem rozmiaru? Czy 28G będzie
      miało sens-nie chcę wskoczyć w GG.
      Dotychczasowy rozmiar 32FF w porywach do G zamieniłam na 30G w
      porywach do GG- skoro Fantasie są na mnie dobre w 30G to na pewnoe
      nie będzie arabella, prawdaż? Teraz w 30 wzięłabym arabellę 30FF,
      ale chyba 30 nie będzie zbyt dobre.
      • maheda Re: 72/98 - jana111 - arabella 05.11.08, 10:28
        Cóż, nasze chęci to niestety nieraz pobożne życzenia :(
        Na szczęście nie tylko arabelki istnieją na tym bożym świecie, ale też zetki,
        eleonorki i inne takie :) Może się z którąś z nich zaprzyjaźnisz? Zetki leżą
        świetnie, a są - o ile mnie pamięć nie myli - ścisłe w obwodzie i 65tki powinny
        na Tobie leżeć jak ulał.

Skoro nosisz 30G, to odpowiednikiem tego rozmiaru w 60tkach jest najczęściej
        28GG, a w małomiseczkowcach nawet 28H. Czytaj więc recenzje dziewczyn i celuj w
        ściśliwce - wtedy spokojnie będziesz się mogła poruszać w strefie "do G". :)
    • liliyth 78/97 04.11.08, 18:42
      Witam wszystkich. Pisałam już na lobby małobiuściastych, ale odesłano mnie tutaj.
      Jaki powinnam nosić rozmiar stanika przy wymiarach 77(78 - zależy jak ciasno się
      zmierzę) na 97(96). Do tej pory nosiłam 80B. Mój biust czasem wypływa górą(nie jest
      równo z linią stanika):/ i czasem bokiem (pod pachę). W ogóle mam chyba dość
      "szeroko rozstawione" piersi. Takie dość mocno wykraczające poza obrys ciała
      właśnie na boki (pod pachy :(). Ciągle je muszę poprawiać i wyciągać spod pachy
      :) Nie wiem czy to dość obrazowo opisałam
      Co polecacie? Jaki rozmiar i jaki fason? Będę wdzięczna za sugestie.
      Pozdrawiam wszystkich.
      • agafka88 Re: 78/97 04.11.08, 19:31
        Witaj. To że biust wypływa górą jest winą zbyt małego stanika i zbyt szerokiego
        obwodu. Piersi nie masz zbyt szeroko rozstawionych, tylko znowu za mały stanik,
        który rozpycha Ci piersi. A teraz ad rem:

Jesteś na styku rozmiarów, ale ze względu na to, ze biust masz również pod
        pachami, radziłabym Ci wziąć troszkę większą miseczkę. Nawet jesli na początku
        bedziesz miała luzy, to po jakichś 2 tygodniach miseczki powinny się zapełnić -
        musisz tylko wmasowywać tłuszcz spod pach do stanika.

Polecam Ci brytyjskie 32FF. Na początek koniecznie stanik miękki, o stanikach
        dobrych na początek poczytasz w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
        Tu masz np. tango II polecane na początek na ebayu:
        tiny.pl/s4w3
        W razie watpliwości pytaj. Przed zakupem stanika pamiętaj o sprawdzeniu go w
        wątkach producnckich które są w spisie treści.

Pozdrawiam, Agata
        • liliyth Re: 78/97 04.11.08, 20:17
          32FF - na strasznie dużo to brzmi ;)
          A czy na początek nie lepiej nieco mniejszy? 32F?
          Zresztą pójdę do sklepu i przymierzę.
          Dzięki za naprowadzenie na "właściwy trop" :)
          • agafka88 Re: 78/97 04.11.08, 21:46
            Przecież od literki FF biust Ci nie urośnie ;) pamiętaj o prawidłowym
            wygarnianiu piersi spod pach do miseczek. Ja bym radziła jednak FF, bo jak
            kupisz 32F, to pochodzisz w nim ze 2 tygodnie i będzie za mały. No ale jak chcesz :)

Tu jest dziewczyna o mniej więcej takim rozmiarze biustu jak Ty. Przecież ten
            biust nie wygląda na ogromny :)
            stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html
            A z jakiego miasta jesteś?
            • liliyth Re: 78/97 05.11.08, 10:07
              Jestem z Krakowa.
              Wybieram się w piątek do sklepu na przymierzanie ;)
              • liliyth Re: 78/97 07.11.08, 17:44
                Byłam, przymierzałam i ...klapa :(
                W sklepie spędziłam dzisiaj przeszło godzinę. Przymierzyłam chyba ze trzydzieści
                staników. Różnych. Rio, Millie, Gabrielle, Cally, Arabella, Portia, Eleanor,
                Greta, Darcey i wiele innych. I nic. Nic nie leży tak jakbym chciała - a to
                wstążeczka "wrzyna" się w pierś dzieląc ją na dwie bułki, a to kacze dzioby, a
                to zmarszczki na miseczce, brrr...
                Najbliższy ideału był Eleanor 65FF ewentualnie Rio 65F.
                Niestety nie było Pollyanny w moim rozmiarze, ani Tango II.
                Co robić - kupić coś co nie do końca leży tak jakbym chciała czy czekać na te
                dwa modele? Mogą leżeć lepiej niż te wszystkie inne?
                Od Pani w sklepie dostałam Avocado 70F - nie leży cudownie ale póki nie znajdę
                czegoś lepszego musi zostać.
                • maheda Re: 78/97 - liliyth 07.11.08, 18:46
                  Z tego, co piszesz, wynika, że może po prostu Freya Ci nie leży.
                  Jeśli masz biust mocno związany z klatką piersiową, to lepsze dla Ciebie mogą
                  się okazać staniki Panache, w tym Masquerade - na przykłada Hestia, Aragon,
                  Antoinette i inne takie.
                  Popatrz tutaj:
                  peachfield.pl/szukaj.html
                  Wybierz linię Masquerade.
                  • liliyth Re: 78/97 - liliyth 07.11.08, 20:48
                    Z tej linii przymierzałam tylko saharę - też nie leżała :/
                    Nie wiem co znaczy "biust związany z klatką piersiową" ale może faktycznie mam
                    taki ;) Jest dość jędrny i "okrągły" i nie "klapie" po zdjęciu stanika, nadal
                    zostają dość ładne "kuleczki".
                    Poszukam gdzieś do przymierzenia Tango II i Pollyannę. Zobaczę jak one leżą. A
                    jeśli nie, to nadal będę czegoś szukać. Może w końcu uda mi się znaleźć stanik
                    doskonały. Myślałam, że uda mi się dopasować coś z polecanych staników na
                    początek. Pożyjemy zobaczymy ;)
                    • maheda Re: 78/97 - liliyth 07.11.08, 21:25
                      Tak to nieraz bywa, niestety ;)
                      I tak masz super, bo mogłaś wiele rzeczy stwierdzić na żywo na wielu modelach -
                      wiele z nas tę wiedzę dosłownie słono opłaciło - zwrotami do sklepów.

Powodzenia :)
    • weisefrau Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 04.11.08, 20:43

Bywam tu i wiele się nauczyłam. Odkąd utyłam zaczęłam jak wszystkie utyte baby
      nosić 85 C. Ale miałam 4 piersi, bo dwie wisiały pod pachami. Poszłam za
      Waszymi radami i za następnymi zakupami pozwoliłam sobie na 80 D (Valisere) i
      80 E (felina). Kocham te staniki, ale dość są zachowawcze. Jeszcze mi się cud
      Luva na wyprzedaży trafiła, również 80 E. A Panache w tym rozmiarze to klęska.
      Obwód za mały, jestem w czerwone pręgi, fiszbiny wbijają się w mostek i pod
      pachą drążą tunel.Pod pachą wisi tobołek. Jaki ja mam rozmiar do licha...
      --
      • aadrianka szklana kulo... 04.11.08, 20:50
        Abrakadabra, powiedz proszę kulo-zgadulo, jakie Weisefrau może mieć
        wymiary?:)
        Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym wątku. Uważnie:) i
        zastosuj się do wszystkich instrukcji.
      • maheda Re: ??/??? - weisefrau 05.11.08, 12:04
        Domyślam się z tego, co piszesz, że masz rozmiary jakieś 87 ciasno pod biustem i
        powiedzmy ... eeee... 108? :)
        Oczywiście trochę żartuję tutaj, proszę - podaj swoje wymiary, a będziemy mogły
        Ci coś doradzić.
        Powiedz jeszcze - z czego jest zrobiony ten tobołek, co pod pachą wisi - z
        piersi, z miseczki stanika?...
        • weisefrau Re: ??/??? - weisefrau 13.11.08, 20:51
          maheda napisała:

> Domyślam się z tego, co piszesz, że masz rozmiary jakieś 87 ciasno pod biustem
          > i
          > powiedzmy ... eeee... 108? :)
          Jakbyś mnie widziała mahedo, 87 ciasno pod biustem, w biuście 106 - 107. A pod
          pachami ciało wisi niestety. Bardzo niewiele staników ma fiszbiny tak szerokie,
          żeby to wiszące pod pachami cielsko zagonić do miseczki.
    • oorgatch 81/98 04.11.08, 23:24
      witam

zgodnie z instrukcją wymierzyłąm się pod biustem i wyszło 81-82 cm
      natomiast w biuscie wiekszy wynik byl be z stanika w stanowil 98 ( w
      staniu 96:)
      mam spory problem ze stanikiem wszedzie mi mowia slynne 75C albo D
      oszalec mozna bardzo prosez o pomoc w okresleniu mojego rozmiaru i
      prosze rowniez o rozmiarowke polska

z gory dziekuje i pozdrawiam
      • agafka88 Re: 81/98 - oorgatch 05.11.08, 00:22
        czy zmierzyłaś się pod biustem tak ściśle, że trzeszczała miarka?

Jeżeli zrobiłaś to tak ścisle, jak napisałam, to z brytyjczyków Twoim rozmiarem
        wyjściowym będzie 34E, a z polskich 75F. Jako pierwszy dobry stanik kup model
        miękki.
        • oorgatch Re: 81/98 - oorgatch 05.11.08, 22:33
          dziękuje ci serdecznie

coprawda to bylo moje pierwsze pytanie na forum i pierwsze takie
          gruntowne urodziny ale napwno jedne z wielu wieluuuu:]

pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
    • sula1975 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 05.11.08, 06:20
      witam, ja także zaliczam się do osób z niewłaściwie dobranym rozmiarem .
      DO tej pory nosiłam rozmiar 75B, lub włoską 2.
      Moje wymiary to: pod biustem 71, w biuście 83 (w staniku, bez stanika 80). Bardzo proszę o nakierowanie mnie na właściwą rozmiarówke , brytyjską i kontynentalną. Z góry dzięki Hania
      • maheda Re: 71/83 - sula1975 05.11.08, 10:32
        Jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę "masakrycznie" ściśle, to spróbuj
        mierzyć staniki w rozmiarze kontynentalnym i brytyjskim około 65C-65D
        (brytyjskie 30C-30D). Celuj zresztą w miseczkę 65D - powinna być lepsza, niż 65C
        (akurat miseczka D jest wspólna dla rozmiarówki polskiej i brytyjskiej).

Jeśli natomiast mogłabyś się ścisnąć miarką krawiecką do powiedzmy 67 cm, to
        spróbuj celować w staniki z obwodem 60, i wtedy z odpowiednio przeliczoną miseczką.
        Wtedy celuj w polskie 60E-60F lub brytyjskie 28DD-28E (60DD-60E).
    • wiolapog Re: 85/106- wiolapog 05.11.08, 08:56
      Dzień bobry, jestem tu nową forumką i kompletnie nie wiem jaki
      rozmiar stanika powinnam nosić. Obecnie noszę 80D, ale nie jestem
      zadowolona, ponieważ muszę poprawiać stanik w ciągu dnia dość
      często. Przede wszystkim podnosi się do góry i miseczki chyba też są
      nie odpowiednie, bo często poprawiam piersi, aby nie wystawały z
      nich. Ramiączka także muszę regulować w ciągu dnia, bo się
      przesuwają.
      Problem ten powstał po urodzeniu córeczki. Córka ma teraz prawie 2
      lata, a ja nadal męczę się aby dobrze dobrać stanik. Niestety nie
      udaje mi się. Mam nadzieję, że mi pomożecie i będę zadowolona ze
      swojego biustu.

Pozdrawiam

Wiola
      • maheda Re: 85/106 - wiolapog 05.11.08, 10:35
        Jeśli obwód 80 unosi Ci się do góry - próbuj obwodów 75. :) To akurat jest ta łatwiejsza część doradzenia rozmiaru stanika, czyli obwód :)

Co do miseczki - staniki w rozmiarze 80D przeznaczone są na osobę z obwodem w biuście 98-99 cm, nic więc dziwnego, że na Ciebie są za małe. Wedle tabel powinnaś raczej mierzyć w staniki o rozmiarze kontynentalnym około 80H lub brytyjskim 36F (80F).

Ze względu na zbyt luźny obwód przy stanikach z obwodem 80, powinnaś chyba jednak celować w 75tki z przeliczonymi miseczkami, czyli w okolice polskiego 75J, ewentualnie brytyjskiego 34G (75G) - ale to tylko teoretycznie, według tabel.
        Praktyka wskazuje, że przy zaniżeniu obwodu dla obwodów szerszych pod biustem (sama mam pod biustem podobnie do Ciebie) trzeba też często zmniejszyć miseczkę, ze względu na to, że na obwód pracuje warstwa tłuszczu na plecach. Spróbuj więc zacząć od mierzenia staników w kontynentalnym rozmiarze 75H lub brytyjskim 34F, 34FF (75F, 75FF).
        Staniczek w którymś z tych rozmiarów powinien na Tobie układać się całkiem, całkiem nieźle :)
        • wiolapog Re: 85/106 - wiolapog 05.11.08, 23:23
          Hej, wielkie dzięki za doradzenie rozmiaru. Tylko teraz problem
          gdzie kupić taki rozmiar??? Szczerze mówiąc, to jeszcze nie
          spotkałam się z takim rozmiarem w sklepie, chociaż nigdy nie
          prosiłam o taki. Także teraz czeka mnie wędrówka po sklepach i
          dobranie tego odpowiedniego dla mnie rozmiaru. Życz mi powodzenia i
          do zobaczenia.
          Pozdrawiam

Wiola
          • agafka88 Re: 85/106 - wiolapog 05.11.08, 23:32
            Sklepy internetowe polskie i zaganiczne:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
            stajonarne:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
            Wszystko jest w spisie treści, pozdrawiam :)
            • wiolapog Re: 85/106 - wiolapog 06.11.08, 13:46
              Hej, bardzo dziękuję za linki do sklepów internetowych, bo wiem, że
              ciężko dostać tak nietypowe rozmiary. Tylko jedno mnie zastanawia,
              dlaczego te biustonosze muszą być tak DROGIE. Napewno wiele z nas
              nie będzie mogła sobie na nie pozwolić i coś czuję, że ja raczej też
              nie, a szkoda. Nie dość, żę mamy problem z dostaniem swojego
              rozmiaru w normalnym sklepie, to przynajmiej cena powinna być
              bardziej przystępna, a tym czasem jest jak dla mnie zbyt wysoka. Na
              dobry stanik musiałabym wydać ponad 100zł, a na taki to mnie
              niestety nie stać.
              Pozdrawiam

Wiola
              • agafka88 Re: 85/106 - wiolapog 06.11.08, 21:23
                Hej, wcale nie musisz wydawać majątku na staniki. Zobacz jak tanie staniki
                znalazłam na ebayu w rozmiarze, który doradziła Ci maheda. NIc tylko wybierać :)
                tiny.pl/snnx
                sklep wyprzedażowy brastop, staniki od 9 funtów:
                brastop.com/SearchPage.aspx?type=1&size=34F&brand=&colour=§ionid=&text=
                i poczytaj koniecznie wątek oszczędny, czyli jak nie wydawać majątku na stanik:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922&a=80397922&v=2&wv.x=0
                Pozdrawiam, i w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj
    • jak-is-me 80/93 05.11.08, 10:17
      Witajcie,
      To i ja o pomoc proszę. Jak w tytule - 80 pod biustem, 93 w biuście.
      Dotąd nosiłam staniki od 75 C do 80 D. Niektóre niby OK, ale nie do końca. A w
      zasadzie na ogół do chrzanu. Na kalkulatorze, który znalazłam na Waszej stronie
      wyszło mi, że powinnam nosić 70 F. Czy to możliwe i poprawne? Będę wdzięczna za
      wszelkie sugestie.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję.
      • maheda Re: 80/93 - jak-is-me 05.11.08, 11:18
        Prawdę mówiąc, nie wydaje mi się, żeby 70F był dobry, chyba, że masz wyjątkowo
        wąskie żebra.
        Jeśli ścisnęłaś się naprawdę BARDZO mocno, mierząc swój obwód pod biustem, to
        spróbuj raczej staników w rozmiarze 75C albo 75D.

Jeśli 70tki, to celuj w rozmiary około kontynentalnego 70E albo brytyjskiego
        70DD. Oczywiście, może się okazać, że idealnie będzie kontynentalne 70F lub
        brytyjskie 70E - ale to już musisz sprawdzić sama, na własnym biuście :)
        • jak-is-me Re: 80/93 - jak-is-me 05.11.08, 11:52
          Bardzo Ci dziękuję. Weszłam na to forum pierwszy raz, ale zapewne
          nie ostatni.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • margotber Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ?? 05.11.08, 10:36
      Witam, już od dawna podczytuję to forum. Bardzo chciałabym
      dowiedzieć się jaki powinnam nosić rozmiar stanika. Aktualnie noszę
      75D - to nie jest najlepsze. Moje dzisiejsze pomiary to: pod biustem
      82, w biuście (bez stanika) - 96, (w staniku - 94). Bardzo proszę o
      pomoc w dobraniu dobrego rozmiaru stanika. Teraz noszę staniki
      TRIUMPHA - najławiej mi je dobrać. Proszę o pomoc.
      Serdecznie pozdrawiam.
      Gosia
      • maheda Re: 82/96 - margotber 05.11.08, 11:22
        A co jest nie tak z Twoimi stanikami?
        Wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi powinny być lepsze staniki w rozmiarze
        kontynentalnym (więc i T.) 75E. Spróbuj.
        Jeśli zmierzyłaś się nie bardzo ściśle pod biustem, to lepiej mogą Ci
        podtrzymywać biust staniki w rozmiarze kontynentalnym około 70F-70G, jeśli
        będziesz miała okazję przymierzyć takie staniczki - próbuj! Triumph co prawda
        nie wypuszcza na rynek polski takich rozmiarów, ale istnieją inne firmy, które
        możesz sprawdzić.

Z rozmiarów brytyjskich - okolice 34DD (75DD) albo 32E-32F (70E-70F).
        • margotber Re: 82/96 - margotber 05.11.08, 11:34
          Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Teraz jeszcze raz zmierzyłam się
          ściślej pod biustem i w ten sposób mój obwód to 78-79 (bardzo
          ściśle). Proszę o jeszcze jedno spojrzenie na moje liczby.
          Pozdrawiam. Gosia
          • maheda Re: 78/96 - margotber 05.11.08, 12:00
            Jeśli miarka aż trzeszczy, to może się okazać, że obwód 75 jest całkiem w
            porządku w modelach o bardzo ścisłym obwodzie.
            Jeśli natomiast miarka wcale nie trzeszczy przy tych 78 cm, to lepsze będą
            staniki z obwodem 70.
            Niestety, nie potrafię ani ja, ani nikt tutaj inny powiedzieć na 100%, że taki
            czy inny obwód będzie na pewno zawsze dobry, to jest zwyczajna nieprawda.
            Ja sama - mając pod biustem przy bardzo, bardzo silnym ściśnięciu się miarą
            krawiecką, 78-79 cm, noszę najczęściej 75tki. Ale są dziewczyny, które przy
            takich wymiarach najlepiej się czują w 70tkach.
            Zresztą ja też w swojej szufladzie mam jedną 70tkę z rozciągliwym obwodem i
            przeliczoną miseczką :-)

Trzeba niestety mierzyć i dochodzić do wszystkiego na własny rozum.
            Spróbuj staników w rozmiarze T. 75E albo nawet 75F - wg mnie jesteś na granicy
            tych dwóch rozmiarów, przy bardzo ścisłym obwodzie.
            W brytyjskiej rozmiarówce to jakieś 34DD albo 34E (75DD albo 75E).

W stanikach z obwodem 70 celuj albo w kontynentalne 70G, albo w brytyjskie 32F
            (brytyjskie 70F).
            • margotber Re: 78/96 - margotber 05.11.08, 12:14
              Dziękuję za odpowiedź - poszukam i mam nadzieję, że uda mi się
              dobrać ten najlepszy.

Gosia
    • naturia 78/89- proszę o pomoc w doborze rozmiaru. 05.11.08, 11:14
      Jakoś nie dowierzam kalkulatorom. Mam naprawdę mały biust.
      Prosiłabym o podanie rozmiarówki brytyjskiej i polskiej.
      Z góry dziękuję za pomoc.
      • maheda Re: 78/89 - naturia 05.11.08, 11:31
        Jeśli pod biustem zmierzyłaś się NAPRAWDĘ bardzo mocno i ściśle, to celuj w
        rozmiar około kontynentalnego 75B lub brytyjskiego 34B-34C (75B-75C).

Jeśli natomiast pod biustem potrafiłabyś się ścisnąć miarą do powiedzmy 75 cm,
        lepiej kupuj staniczki z obwodami 70 i przeliczonymi miseczkami - i od tego,
        szczerze mówiąc, radziłabym Ci zacząć.
        Nawet producenci bielizny przyznają, że na osoby ze ściśle zmierzonym obwodem
        pod biustem 81 cm lepsze są staniki w rozmiarze 75. Na Ciebie więc powinny
        lepiej pasować 70tki.

Jeśli zatem 70tki, to miseczka około 70D - zarówno brytyjska, jak i polska.
        >>> POPATRZTUTAJ <<< - jest tam dziewczyna z "miseczką D", a konkretnie nosząca stanik
        65D - sama widzisz, że to niewielki biuścik :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka