Dodaj do ulubionych

Polskie firmy godne uwagi - postępy na rynku

06.06.09, 02:51
Prawie dokładnie rok temu założony został ten wątek:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,80672088,80672088,_Zlota_haftka_czyli_chwalimy_postepy_na_rynku.html
- w którym zaczęłyśmy zbierać osiągnięcia polskich firm na polu probiuściastym :-) Wątek się zarchiwizował, tymczasem zmian godnych uwagi przybywa. Myślę, że warto wrócić do tematu podsumowywania osiągnięć.

Napiszmy więc znowu o tym, co dobrego dzieje się na polskim rynku. Kto wprowadził nowe rozmiary, poprawił jakość, obniżył ceny. Piszmy o zmianach już zaistniałych i przez nas sprawdzonych.

Miejmy nadzieję, że dla producentów i projektantów będzie to zachętą do dalszego zmierzania w pożądanym przez nas kierunku :-) A my przy okazji dostrzeżemy, ile udało nam się wywalczyć, a także zbierzemy w jednym miejscu informacje o tym, jaką mamy w tej chwili alternatywę dla marek zagranicznych.

Proponuję tradycyjnie w temacie posta wpisywać NAZWĘ producenta i krótką informację o rodzaju zmiany, np. "obwody", "kolory" itp.

[post zainspirowany postem otwierającym wątek "Złota haftka..." stworzonym przez roza_am :-)]
Obserwuj wątek
    • kasica_k Comexim - rozmiary, kroje, kolory... 06.06.09, 03:06
      Firma Comexim z Łodzi szyje już staniki w obwodzie 60 do miseczki K (w dodatku
      miseczki wydają się większe niż standardowe polskie). Od zeszłego roku powstały
      nowe kroje i modele (np. plunge), a w najnowszej kolekcji mamy sporo żywych
      kolorów. Comeximy są często jedyną alternatywą dla osób, na których źle leżą
      brytyjskie staniki.
      • clarisse Re: Comexim - rozmiary? a ściśliwość? 07.06.09, 19:21
        Jak właściwie jest z tymi rozmiarami w Comeximie? Bo na stronie Comeximu widzę owszem do K, ale idące prawie europejskim ciągiem, tj: D, E, F, G, H, HH (jedyny wyjątek), J, K.

Ja na przykład jestem teraz w okolicach brytyjskiego 28(60)K, w porywach od 28JJ do 28KK (gdyby było). Jeśli obwody trzeba traktować standardowo (czyli zaniżać jak w brytolach, a nie liczyć na równo jak w effuniakach) to comeximowe 60K nijak się nie ma do mojego 28K. Potwierdza to zresztą comeximowa tabelka, która taki obwód w biuście jak mój (106cm mierzone w staniku) przewiduje dopiero przy obwodzie 70.
        • agafka88 Re: Comexim - rozmiary? a ściśliwość? 07.06.09, 20:12
          clarisse napisała:

> Jak właściwie jest z tymi rozmiarami w Comeximie? Bo na stronie Comeximu widzę
          > owszem do K, ale idące prawie europejskim ciągiem, tj: D, E, F, G, H, HH (jedyn
          > y wyjątek), J, K.

Oj z tymi Comeximami to różnie jest. Bo mi wychodzi z tabeli niby 65K, a miseczkowo z modelu, co mierzyłam pasowało 65HH. Poza tym niektóre staniki Comeximu są tak ścisłe, że nie trzeba zaniżać. Jak dla mnie loteria. Ogólnie to warto podpytać producenta, ewentualnie naszą forumkę wariamiktoria - ona się zajmuje sprzedażą comieximu.
      • miss-alchemist Re: Comexim - rozmiary, kroje, kolory... 23.01.10, 10:03
        [offtop]dobrze, że zrobiłaś up, Agafko, bo nie wiedziałam, gdzie się tym podzielić[/offtop]
        kumpela zamawiała ostatnio nowego Comexima Black Flower. co prawda, ona małobiuściasta, ale rzecz się dzieje nt obwodu. wg niej samej, ma 68 cm pod biustem (ja ją zmierzyłam jakiś czas temu na 65), zamówiła 65C i obwód jest ZA CIASNY. cytując z gadugadowej rozmowy:

"hmm rozłożony tak normalnie ma 54 więc chyba musi być elastyczny"
        "ale ja go ledwo zapinam, przy pierwszych kilku oddechach trzeszczy"

niestety, dyskusja na odleglość, więc tego stanika nie jestem w stanie ocenić organoleptycznie, ale to wygląda tak, jakby tym razem Comexim uszył naprawdę wyjątkowe ściśliwce. zastanawiam się, czy nie są jednak zanadto sznurkowe, bo 54cm obwodu z trudem rozciągające się do tych 68... ja bym się tym bardzo zmartwiła, bo wygląda na to, że ichnia 65-tka byłaby na mnie za ciasna - oddycham do 72 mimo tego, że ścisło mam 64 pod :P

nie wiem, jak to się przekłada na duże rozmiary, ale jeśli obwód jest tak samo ścisły, to może niektóre biuściaste mogłyby wziąć obwód o oczko większy i tym sposobem wskoczyć w rozmiarówkę :)
        • kam.ea Re: Comexim - rozmiary, kroje, kolory... 23.01.10, 10:11
          Potwierdzam że Comexim ma teraz bardzo sćisłe modele. Mam teraz jeden model (ktorego nie ma na stronie) ale jest ścisły wcale nie zanizając obwodu! Jest b. wygodny. Do tego (na moim biuście - nie wiem jak u innych) robi zdecydowanie lepszy kształt niż np. Lily. W tym mam biust bardziej okragły.
      • roza_am Comexim - miski do N, karmniki 10.10.11, 14:07
        Miękkie modele Comeximu sięgają obecnie do miski N przy obwodzie 60, M w 65-tkach, L w 70-tkach. W tej samej rozmiarówce są też staniki adresowane do mam karmiących.
      • mauske Re: Comexim - rozmiary, kroje, kolory... 20.04.12, 21:01
        Comexim nie wszystkie obwody ma takie ciasne, np. Basic-ki wypadają raczej klasycznie. Pantera jest już ciasna.
        Plunge nadają naprawdę cudny krągły kształt i często nadają się dla biustów, gdzie teoretycznie piersi (z racji swojej kondycji) powinny się wylewać. I ta kreseczka pomiędzy piersiami...hhmmm

• ametyst89 Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 07:22
      Firma Samanta produkuje już obwody od 60, zaczęła również pracować nad krojami
      żeby były bardziej biustoprzyjazne, zbierające etc. Do sklepów nadciągają
      konstruktorki z Samanty, obserwując potrzeby klientek.
      Sama robiłam za przykład "trudnego" biustu ostatnio :)
      • maheda Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 07:28
        Tak jest, sama miałam przyjemność przedwczoraj poznać kolejne Panie z Samanty
        (także Maków Podhalański, jak Dalia), a to dzięki przebojowości Pani Joli z Li
        Parie, która ewidentnie zaraziła się rozmiarową stanikową rewolucją :-))))

Oczywiście zmiany w Samancie nie nadejdą już i zaraz, chociaż... panie
        stwierdziły, że niektóre zmiany da się wprowadzić już od sezonu jesiennego!!!
        Ze względu na to, że muszą pewne rzeczy sobie poukładać - na razie bez konkretów.
        Jak już któraś będzie coś wiedziała - na pewno damy znać!
        • ametyst89 Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 07:40

> Tak jest, sama miałam przyjemność przedwczoraj poznać kolejne Panie z Samanty
          > (także Maków Podhalański, jak Dalia), a to dzięki przebojowości Pani Joli z Li
          > Parie, która ewidentnie zaraziła się rozmiarową stanikową rewolucją :-))))
          >

Potwierdzam, byłam w Li Parie wczoraj specjalnie po to by służyć za królika
          doświadczalnego ;)
          • nanah Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 10:38
            Ja podobnie:)
            Szczególnie jedna Pani z Samanty, najmłodsza we włosach ściętych na boba
            wyglądała na bardzo sensowną.
            Coraz bardziej lubię Li Parie:)
            • ekstaza_w_masle Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 12:30
              Miałam kiedyś dawno dawno biustonosz tej firmy (85D jak z
              przerazeniem ostatnio zakonotowalam)i dobrze pamietam ten
              biustonosz - długo byliśmy razem.. No i jedyny nie czarny, a
              bordowy..
              Jak w Samancie z rzmiarami. Mają przelicznik na stronie, gdzie
              wymiary mi wychodzą podobne do effuniaków - czyli niby niezanizone
              obwody. Jak wasze mierzeniowe doświadczenia w tej kwestii?? Obwody
              rzeczywiście ścisłe? Czy to wynika z tego, że nie produkują obwodów
              poniżej 70?
              • ametyst89 Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 12:37
                > Jak w Samancie z rzmiarami. Mają przelicznik na stronie, gdzie
                > wymiary mi wychodzą podobne do effuniaków - czyli niby niezanizone
                > obwody. Jak wasze mierzeniowe doświadczenia w tej kwestii?? Obwody
                > rzeczywiście ścisłe? Czy to wynika z tego, że nie produkują obwodów
                > poniżej 70?

Ale przecież Samanta produkuje od 60. I te co mierzyłam to rzeczywiście ścisłe
                60tki. Tylko miski spłaszczająco wypadły na moim biuście (mierzone 60F i G), ale
                mają to poprawić :)
                Poczekałabym trochę aż wejdą poprawione modele :)
              • nanah Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 13:14
                Produkują 60, ale moim zdaniem straszne rozciągliwce. Na moje 73 pod biustem
                zapięłam się spokojnie w 60:)
                Poczekałabym, aż się poprawią (ponadto wydaje mi się, że konstrukcja misek przy
                większym rozmiarze też jest skopana).
                • ametyst89 Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 13:44
                  To jest chyba w trakcie poprawek, bo wczoraj mierzyłam 60tkę, która była
                  odpowiednio ciasna na moje 64 pod biustem. Pani z Samanty mi podawała ;)
                  • nanah Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 17:35
                    Mnie również:)
                    Inna sprawa, że jestem ściśliwa - ale w 60 innych firm się nie zapnę, a w
                    Samanty jak najbardziej.
                    • ametyst89 Re: Samanta - rozmiarowka 06.06.09, 17:51
                      Musiałam trafić na jakiś dodatkowo zwężany model w takim razie. Fakt, że kiedyś
                      mierząc Samantę mogłam sobie obwód przewiązać półtora raza ;) A w Milenie
                      zapinam się na środkową haftkę, więc to musiał być jakiś wyjątkowy model :D
            • magdusia78 Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 19:10
              Ja tez miałam okazję służyć za królika doświadczalnego dla pań z Samaty w Li Parie. Jak sądzę było to niedługo przed przyjściem Mahedy i ekipy tvn (we wtorek rano w ddtvn ma być reportaż). Namierzyłam się mnóstwo, pokazując co jest istotne i dlaczego fiszbiny mają do mostka dotykać a nie być zawieszone w próżni. Niestety na razie nie łapię się w ich rozmiarówkę, więc głównie pokazywałam na Freyach. Ale kilka modeli samanty zmierzyłam i poza złym rozmiarem, dla mnie ciut szwankują materiały. Są takie sztywne. No i panie mają pracować nad tym, żeby móc buły podpachowe "schować" w głębszych miskach. Zwróciłam tez uwagę na małą stabilność konstrukcji, szczególnie na plecach.Generalnie znów miło było. Ostatnio z racji rosnącego ciążowo biustu jestem tam częstym gościem.
              No i potwierdzam, że pani, o której pisze nanah jest niezła. Ogólnie ekipa pozbyła się już fobii literek. K im nie straszne.
        • kuraiko Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 06.06.09, 16:47
          żeby tylko te staniki były w sklepach :( ja nawet tych 65-tek nie
          widziałam... chyba zaraz do nich napiszę ;)
          • pieczyste Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 07.06.09, 17:34
            Ja widziałam 65, ale chyba tylko do F. Daj znać co Ci odpiszą, bo na
            ich stronie internetowej też nic nie widziałam.
            • ekstaza_w_masle Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 07.06.09, 19:00
              No właśnie w tym sklepie internetowym nie mają chyba tych obwodów
              (na 68-72- który jest najmniejszą opcją - polecaja 70). No chyba, że
              to jakaś inna Samanta. A koszulki i piżdżamy planują też dostosować
              do prawdziwego biustu? Miałyście okazję coś widzieć, albo
              przymierzać?
              • nanah Re: Samanta - obwody, praca nad modelami 07.06.09, 23:09
                Mając 73 pod biustem mogę sobie ich 70 zawiązać na pętelkę:)
                Może i na stronie jeszcze nie mają, ale w Li Parie są 60 do I.
                Pozdrawiam,
                nanah
      • kasica_k Re: Samanta - rozmiary do K! 10.10.11, 01:39
        Rozmiarówka w kolekcji jesień/zima 2011/12, piszę na podstawie katalogu:

Krój A922 obecny w modelu Semi (przejrzysta balkonetka) - w obwodzie 70 do K, , w 75 do J, w 80 do I itp. - dobrałam sobie 80H, co świadczy o ścisłych obwodach (moim zdaniem mniej-więcej odpowiada brytyjskiemu 36G)

Krój A211 obecny w modelu Semi (dół nieprzejrzysty) i Kerk (j.w.) do miseczki H

Krój A122 (Amstel - piękna zieleń!, Brug, Elwina, Hana, Enlil, Semi, Olianta) do miseczki H

Krój A925 (półusztywniany) - Elwina, rozmiarówka jak w A922

Obwody od 65, ale być może ściślejsze niż wcześniej (potrzebna opinia użytkowniczek) :)

Kolekcja do obejrzenia na: samanta.pl/pl/collection
        Katalog do pobrania: samanta.pl/uploads/catalog/catalog.pdf
        • niebieska.kokardka Re: Samanta - rozmiary do K! 10.10.11, 21:11
          Piszę się na sprawdzenie:D:D:D
    • maheda DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 07:25
      Poszerzyła rozmiarówkę do miseczki L, która odpowiada brytyjskiemu J!
      Obwody porządne i dość ścisłe.
      BARDZO ciekawa alternatywa dla brytyjczyków - staniki świetnie podnoszą i
      zbierają biust, takie modele, jak Kaszmir czy Paris (i to również wersja
      semi-soft, czyli pół-usztywniana) fantastycznie zaokrąglają biust, nie robiąc
      żadnych "kaczych dziobów", tak charakterystycznych kiedyś dla staników tej firmy!
      W kolekcji jesiennej miseczki do L również w obwodzie 65 dla któregoś z modeli.
      • agafka88 Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 09:22
        już jest L w 65tce, w modelu Loretta.
        Trzeba zauważyć też, że szyją kostiumy kąpielowe w 65
        • dorianne.gray Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 09:50
          W modelu Loretta jest L również w obwodzie 60.
        • kasienka.b Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 18:33
          w 60tkach też są kostiumy :) Do miseczki H zdaje się.
      • daslicht Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 13:56
        O, ciekawie to brzmi. A obwody jak, nie ciągną się?
        • daslicht Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 13:57
          Dobra, już widzę, że ścisłe. Fajnie, rozejrzę się, u mnie w jednym
          sklepie mają Dalię :)
      • indigo-rose Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 06.06.09, 19:07
        Widziałam różne Dalie w okolicznych sklepach... Moja pierwsza myśl po
        zlustrowaniu półki: o, NORMALNE rozmiary. Moja druga myśl: o, tylko duże obwody
        :/ chociaż może to kwestia sklepu, któremu nie chce się sprowadzić niczego <80...
        Fajnie, że poszerzyli rozmiarówkę do L, ale jaki mają najmniejszy obwód? I czy
        przy małych obwodach też szyją trochę większe michy? Trochę mnie to
        zaintrygowało, bo może by się na mnie coś znalazło :)
      • plica Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 07.06.09, 11:03
        mierzylam ostatnio dalie w karoline. jeden model wydal mi sie bardzo
        udany. mierzylam cos w okolicy 65F czy 65G chyba Ariela - obwod
        trzymał, krój miseczek świetny, ladne kulki, bylabym kupila, gdyby
        byl czarny zamiast kosci sloniowej. widze przyszlosc w tej firmie :)
      • 100krotna Re: DALIA - gdzie w Krakowie można kupić kostiumy? 07.06.09, 20:36
        Kąpielowe :) Z mierzeniem i nienatretną obsługą i obwodem 60-65? ;)
        • joankb Re: DALIA - gdzie w Krakowie można kupić kostiumy 07.06.09, 20:48
          W LaPassione w Galerii Krakowskiej, na dole, zaraz obok Empiku. Było dużo
          rozmiarów, ale się sprzedały :)). Co niewątpliwie sklep cieszy..
          W tym tygodniu ma być dostawa i uzupełnienie rozmiarów - zarówno staników jak i
          kostiumów.
          Pani jest całkiem sensowna - wie co ma, wie co będzie miała. Doradzi, niczego
          nie wciska.
          Ale rozmiar swój trzeba znać - dostaniesz to o co poprosisz, niewciskanie działa
          też w drugą stronę :))
          • 100krotna Re: DALIA - gdzie w Krakowie można kupić kostiumy 07.06.09, 20:55
            O dzięki :) Zrobię tak, zeby mi tam było po drodze ;) To jeszcze
            tylko jedno: jak bardzo nalezy się sugerować tabelką Dalii?
            O, tą: www.dalia.pl/index.php?str=porady2
            • joankb Re: DALIA - gdzie w Krakowie można kupić kostiumy 08.06.09, 07:52
              Plus minus się zgadza.
              Wielkościowo na mnie jest dobre 65G, przy brytyjskim 65F.
      • charm Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 08.06.09, 12:36
        Mierzyłam ostatnio Lorettę - 65L i 65K.
        Na moje brytyjskie 28JJ/30J (30J z za luźnym obwodem... niecałe 65cm pod) 65L
        było ostro za duże, 65K było w sam raz (miałam wrażenie, że różnica między nimi
        to więcej niż 1 rozmiar).
        Trzyma bardzo ładnie, i dobrze zbiera do środka :)
        Jesienią ma być coś więcej niż jedna biała.... :)
        • ana_maria_k Re: DALIA z Makowa Podhalańskiego 22.06.09, 12:14
          Na ich stronie internetowej można zauważyć, że wszystkie staniki, które są od 65
          są od razu prawie 2x droższe. Bo oczywiście zmniejszenie obwodu powoduje
          drastyczne zwiększenie kosztów produkcji... a figę!
      • secrethills Jesien zima 2009 do miseczki K 23.01.10, 11:59
        i to tylko w jednym modelu i w obwodzie 75.
        Ale generalnie zgadzam sie, bardzo fajna bielizna zaden brytyjczyk tak nie
        zbiera i nie podnosi mojego 32H:))

polecam
        e-ness
        • agafka88 Re: Jesien zima 2009 do miseczki K 23.01.10, 18:27
          secrethills napisała:

> i to tylko w jednym modelu i w obwodzie 75.
          > Ale generalnie zgadzam sie, bardzo fajna bielizna zaden brytyjczyk tak nie
          > zbiera i nie podnosi mojego 32H:))
          >
          > polecam
          > e-ness

Ale o jakiej firmie i modelu piszesz, bo zagubiłam się w drzewku? ;)
      • maheda Re: DALIA - miseczki do Ł (!) i M 10.10.11, 07:32
        Nie da się ukryć, że rozwijają się niezwykle dynamicznie.
    • agafka88 Gorsenia 06.06.09, 09:23
      Gorsenia - obwody 65-75 do miseczki M, która podobno jest większa od
      brytyjskiego K
      • magdalaena1977 Re: Gorsenia 06.06.09, 09:36
        miałam już Blackstone 75K i jest wyraźnie większa niż 34GG
      • daslicht Re: Gorsenia 06.06.09, 13:55
        Tak, miseczki Gorsenii są faktycznie większe, na mnie 65K było za
        duże. Tabelka nieco rozjechana, bo wskazywała mi 70L.

Ciasne obwody, 65 pasuje na prawdziwe 65!
        • magdalaena1977 Re: Gorsenia 06.06.09, 18:00
          daslicht napisała:

> Ciasne obwody, 65 pasuje na prawdziwe 65!
          Może w tej części tabeli ;-)

Na moje 88 pod biustem pasowało jak zwykle 75.
        • indigo-rose Re: Gorsenia 06.06.09, 19:10
          Bardzo ciasne czy tylko trochę ciasne? Bo ja zapinam Pollyannę na najciaśniejszą
          haftkę, więc chyba potrzebuję ściśliwców ;)
          • daslicht Re: Gorsenia 06.06.09, 19:48
            65 rozciągało się do 69, więc pioruńsko ciasne :)

Ale uwaga: fiszbiny szerokie jak w T2! Lądowały na plecach, a na
            same plecy przewidziano również jakieś 15 cm.
            • indigo-rose Re: Gorsenia 06.06.09, 21:44
              Domyślam się, że skoro pasują na mnie Freye, to nic z tego nie będzie :/
            • martulka_s Re: Gorsenia 07.06.09, 09:02
              daslicht napisała:

> 65 rozciągało się do 69, więc pioruńsko ciasne :)

Chyba niestety tylko w modelu testowym, bo mierzyłam 2 65M z tych najnowszych i
              obwody nie były ciasne. Raczej normalne w kierunku rozciągliwości : /
              >
              > Ale uwaga: fiszbiny szerokie jak w T2! Lądowały na plecach, a na
              > same plecy przewidziano również jakieś 15 cm.

To się nie zmieniło, fiszbiny szerokie i baaardzo wysokie zabudowanie pod pachami.
    • agafka88 Ewa Bień 06.06.09, 09:24
      wprowadziła 65tki, polepszyła kroje
    • agafka88 Milena 06.06.09, 09:29
      Sukcesywnie poszerza rozmiarówkę. 60tki to miseczki R, 65tki do miseczki P.
      Biustonosze na fiszbinach już od 60C (usztywniany lemon sorbet). Ścisłe obwody,
      wąskie fiszbiny.
      • pieczyste Re: Milena 07.06.09, 09:35
        Ja chciałabym zwrócić uwagę na konstrukcje miseczek- są bardzo
        zróżnicowane, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. No i
        usztywniane miseczki dostępne do polskiego I. Właściwie to Milena
        jest jednym z niewielu producentów (nie tylko polskich), który
        produkuje kilka modeli z usztywnianymi miseczkami.
    • zazulla Effuniak - Ewa Michalak 06.06.09, 16:39
      Effuniak. Jak na razie szycie głównie na zamówienie oraz sprzedaż na blogu.
      Ścisłe obwody, zasadniczo bez konieczności zaniżania. Bardzo dobre konstrukcje half-cupów i plunge, ciekawe wzornictwo. Boczki zwykle nisko zabudowane, fiszbiny neutralne.

Planowany zakres szycia:
      Plunge: 60C-M, 65B-M, 70A-M, 75A-LL, 80A-L (i tak do obwodu 95, miseczka maksymalna w kolejnych obwodach spada o 1)
      Half-cup: 60D-hh, 65C-H, 70B-GG, 75A-G, 80A-FF, 85A-F
    • ania.kar Atlantic - rozmiary 07.06.09, 23:27
      W firmie Atlantic też się trochę ruszyło. Powiększyli rozmiarówkę nieznacznie,
      ale jednak powiększyli, dlatego chyba jednak warto o nich wspomnieć ;-)
      Pojawiły się 65-tki, miseczki E i F w obwodach 65 i 70 (75 i 80 tylko do E).
      Niestety nad rozciągliwością muszą jeszcze sporo popracować!
      Na forum odezwała się osoba pracująca dla Atlantica, ale jakoś szybko się
      wycofała i już nie daje znać. Może tylko czyta.

Więcej informacji w wątku producenckim na LMb:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=94547084
    • yoshitoshi Corin 22.06.09, 17:34
      I nasz firmowy sukces! (pochwalę się, a co!)

Corin dla nas szyje od 60 :o)
      Jesienna kolekcja ma być już w standardzie od 65.
      • kuraiko Re: Corin 07.08.09, 23:01
        tak, w sklepie internetowym są dostępne rozmiary 60F-H i 65E-G, ale
        w wyszukiwarce są do 60K i 65J. niestety ceny są wysokie ;(
    • agafka88 up! 23.01.10, 09:32
      nic się przez te parę miesięcy na polskim rynku nie zmieniło?
      • butters77 Re: up! 23.01.10, 10:45
        Słusznie podbijasz, Agafko - świetny jest ten wątek:)
      • yanke Re: up! 30.05.10, 19:01
        agafka88 napisała:

> nic się przez te parę miesięcy na polskim rynku nie zmieniło?

wg mnie niestety niewiele
    • imp18 Dama Kier - powoli ale ruszyło 23.01.10, 11:22
      Rozmiarówka:
      65 C-G
      70 A-H
      75 A-H
      80 B-G
      85 B-F

Oczywiście te do mis H to raczej jeszcze rzadkość, ale zawsze coś.
      Ceny są zachęcające ok. 80zł, ale niestety nie wiem jak wypada rozmiarówka i obwody
    • imp18 Mardo - rozmiarówka do pol K 23.01.10, 11:31
      obwody 65-110, miseczki A-K w obwodach 65-85

Ceny atrakcyjne, głownie modele półusztywniane
      • yo_anka Re: Mardo - rozmiarówka do pol K 30.01.10, 13:13
        imp18 napisała:

> obwody 65-110, miseczki A-K w obwodach 65-85
        >
        > Ceny atrakcyjne, głownie modele półusztywniane
        Potwierdzam mierzyłam dwa
        w 75K cały sztywny i pólusztywniany biały (cena 68zł na Giełdzie Odzieżowej)
        ale co z tego skoro to jedynie 75GG brytyjskie mniej - więcej
        • kasica_k Re: Mardo - rozmiarówka do pol K 30.01.10, 23:39
          A jak leżały, jak jakość, etc.?
          • yo_anka Re: Kasico - krótką recenzję wrzuciłam w 31.01.10, 12:36
            wątek producencki:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78041875,106498915,MARDO_75K.html
            W skrócie: skorupka nie leżała wcale, półusztywniany miał lepszy potencjał w
            sensie kroju misek, bo obwody kiepskie, ale doprawdy trudno to rzetelnie ocenić
            mając sporo bistru wylewającego się z misek.
        • imp18 Re: Mardo - rozmiarówka do pol K 31.01.10, 08:47
          Brytyjskie GG to już dużo jak na polską firmę :)
          • niebieska.kokardka Re: Mardo - rozmiarówka do pol K 10.10.11, 20:46
            Kupiłam ostatnio usztywniany 65K. Całą opinię wrzuciłam na blogu (proszę nie traktować tego jak reklamę, ciężko będzie skopiować całą recenzję;))

Jeśli jednak ktoś woli krótką recenzję: Obwody za luźne jak na tabelkę, 65 jest zdecydowanie za luźna. Miski trochę za duże jak na rozmiar podany przez producenta, trzeba brać o jedną miseczkę w dół. Jakość, myślę, że jak za tą cenę godna polecenia.
            Miseczka odstaje przy pochylaniu ale na mnie usztywniane nie leżały nigdy, także może to kwestia ciała.
            Cena kusi, wygląd też, firma musi troszeczkę popracować ale tragedii nie ma.
            Jestem w trakcie noszenia i sprawdzania także tylko tyle mogę powiedzieć ogólnie;)
    • black_halo KINGA - Bialystok 23.01.10, 11:38
      Sa trzy modele gdzie miseczka siega polskiego H z obwodem 75, reszta
      do G. Ja akurat posiadam model Ginger, ktory jest boski jesli chodzi
      o wygode chociaz obwod jest ciut za lozny ale znosnie. W spoczynku
      74, po dwoch miesiacach uzytkowania wciaz tyle samo. W maksymalnym
      naciagu 92-93 ale mam 85 pod biustem. Osobiscie przymierzam sie, zeby
      kupic sobie model Vanilla bo mierzylam ale wtedy nie bylo miseczki H
      przy obwodzie 75 i obwod 80 byl nieco za luzny. Ceny przyzwite, zaden
      z tych modeli nie kosztuje wiecej jak 100 zlotych.

Do tego widze, ze jest calkiem sporo modeli z miseczka conajmniej do
      F wiec idzie ku dobremu dziewczyki. Mnie ten model Vanilla na zywo
      sie bardzo podobal a jak widze majtki do niego to doslownie musze je
      miec tu i teraz ;D
      • bellaza Re: KINGA - Bialystok 22.03.10, 14:19
        Ja mam Sophie Verney model Vanille rozmiar 70 H (przy wymiarach 70 cm pod
        biustem, a w biuście 96)... Wygląda naprawdę pięknie! Dobrze podtrzymuje biust i
        nie rozciąga się! Noszę go już 3 miesiąc i wciąż zapinam na ostatnie
        zapięcie...Jeśli chodzi o polskich producentów, to muszę przyznać, że to jeden z
        lepszych staników, jakie mam.
    • ania.kar AVA - obwody 65, miseczki do I 28.05.10, 13:09
      Szukając ostatnio jakichś mniejszych rozmiarów zobaczyłam, że AVA wprowadziła
      oprócz już wcześniej szytych obwodów 65:
      bialostockibiust.blox.pl/2009/11/Ava-wystartowala.html
      także większe miseczki (do I). Na razie chyba tylko w dwóch dwa modelach:
      www.sklep.avalingerie.pl/p,201,avx_649.html
      www.sklep.avalingerie.pl/p,181,avx_642.html
      Modelki na zdjęciach całkiem ładnie się prezentują, ale kręgosłup od patrzenia
      czasami może i tu zaboleć (np. patrząc na powyższy model nr 642). Może dla
      niektórych takie "tatuaże" są ozdobą
      www.sklep.avalingerie.pl/p,178,av_641.html
      ale mnie raczej odrzucają. Oprócz tych maleńkich minusów, chyba dobrze, że i tu
      się coś zmienia. Teraz trzeba tylko przetestować jakość i rozmiarówkę tych
      nowych modeli.
      • darchangel Re: AVA - obwody 65, miseczki do I 12.08.10, 18:18
        ania.kar napisała:

Teraz trzeba tylko przetestować jakość i rozmiarówkę tych
        > nowych modeli.

Właśnie dziś wstąpiłam z mamą do sklepu tu u mnie (znaczy w rodzinnych stronach), i:
        1 - zdziwiło mnie, że na stanie było 75I (pozytywnie, rzecz jasna)
        2 - była to właśnie Ava
        Co prawda były tylko 2 modele, ale: pierwszy miał za luźny obwód, chociaż miseczkę pasującą; na stronie producenta nie mogę znaleźć, taki jasny beż z pliskami na sztywnej części miski, na mostku ozdobiony kryształkiem.
        Przymierzyłam drugi: www.sklep.avalingerie.pl/p,181,avx_642.html i się zdziwiłam: 75I było za duże. Pasowało 75G (czyli mój rozmiar brytyjski). Obwód w porządku, aż sobie po chwili namysłu kupiłam.
        Zobaczę, jak się sprawuje, chociaż niepokoi mnie, że zapięcie ma tylko 2 rzędy haftek (w sensie: 2 stopnie, nie 3)

Tak szukam po forum, i jakoś nie widzę, żeby ktoś już testował, a szkoda, bo chciałam sprawdzić, jakie wrażenia. Ale jak ponoszę, to postaram się zdać relację i powiem, czego się można spodziewać po tym właśnie modelu.
        • klymenystra Re: AVA - obwody 65, miseczki do I 25.08.10, 14:54
          Nikt wiecej nie testowal Avy? Jestem zakochana w tym granatowym modelu, ale na razie nie mam finansow, zeby zamawiac. Chyba, ze gdzies w Krakowie jest mozliwosc przymierzenia pelnej rozmiarowki?
          • martvica Re: AVA - obwody 65, miseczki do I 25.08.10, 20:01
            Ava bywała na Długiej w jednym sklepie (malutki po schodkach za takim z odzieżą,
            bielizną i butami, po prawej idąc od Rynku), bywałam tam za czasów 75D ;)
        • darchangel AVX 642 - relacja z użytkowania 13.09.10, 19:13
          To zdaję relację. Zacznę od wad:
          # stanika wcale nie nosiłam dużo ani długo, a już się rozciągnął (co prawda nie dramatycznie, ale czuję różnicę, a nawet widzę. Trzeba było brać mniejszy obwód, niż zwykle; teraz będę kombinowała z podszyciem)
          # ramiączka są elastyczne na całej długości, i to całkiem mocno elastyczne; ciągle mam problem z właściwą regulacją

Zalety:
          # nie rozstawia piersi - są z przodu tułowia, nie rozchodzą się na boki, nie są rozpłaszczone - w sumie całkiem fajnie
          # fiszbiny nie wbijają się w pachy; w ogóle się nie wbijają
          # robi ładny kształt
          # estetyka też na plus, jak na mój kobiecy gust ;)

Podsumowując: bardzo dobrze - dostateczny. Gdyby to wszystko (obwód i ramiączka, znaczy) nie było tak bardzo elastyczno-rozciągliwe, to byłabym naprawdę zadowolona.
          Jeśli znów mnie najdzie na stanik z Avy, to wezmę ciaśniejszy obwód, nadal jednak w ramach eksperymentu.
          • niebieska.kokardka Re: AVX 642 - relacja z użytkowania 10.10.11, 21:03
            Z obwodami to prawda ale używam Avy od ponad roku i mam wrażenie, że pracują nad tym. Z ramiączkami to chyba zależnie od modelu i szerokości. Ja bardzo pozytywnie wspominam Avę, bo rozmiarówka mi się skończyła;)
            Zawsze warto przymierzyć.
      • mauske Re: AVA - obwody 65, miseczki do I 20.04.12, 21:17
        Ava z nowych modeli ma staniki semi soft do miski J przy obwodzie 70, 65-tki do I.
        To dużomiseczkowce, każdy jak jeden (mówię o tych z kolekcji wiosennej i zeszłorocznej jesiennej).
        Semi softy świetnie zbierają z boków, naprawdę się podobają, a usztywnione plunge to też bardzo udana konstrukcja.
        • bra-dreamerka Re: AVA - obwody 65, miseczki do I 20.04.12, 21:19
          Potwierdzam, zarówno semi-softy jak i usztywniane - typu plunge- trzymają rozmiary i obwody. Wykonane z bardzo dobrych jakości materiałów, nierozciągliwce i ogólnie bardzo ładny design.
    • ania.kar Boccara - 65 i 70 do miseczki K 11.06.10, 10:20
      Nie wiem czy to jakaś ich własna firma, czy po prostu mają wyłączność na
      sprzedaż, bo tylko w Intymnej można kupić bieliznę Boccara.
      Ostatnio pojawiły się modele do miseczki K w obwodach 65 i 70, a w szerszych do
      J. Wszystkie kosztują niecałe 70zł.
      Mocca - półusztywniany i usztywniany:
      www.intymna.pl/m252,12,2,,mocca-biustonosz-polusztywniany-6321
      www.intymna.pl/m252,12,1,,mocca-biustonosz-usztywniany-6212
      Violet - usztywniany:
      www.intymna.pl/m252,12,3,,violet-biustonosz-usztywniany-4012
      • ania.kar Re: Boccara - 65 i 70 do miseczki K 11.06.10, 10:27
        Sprawdziłam czy linki działają i niestety pokazują się jakieś inne modele
        Boccary, chociaż w adresie nazwa modelu jest taka, jak być powinna. Nie wiem co
        źle zrobiłam, że tak wyszło.
        Poniżej są bezpośrednie linki do samych zdjęć tych modeli.
        89.149.254.67/s2/boccara/6321-1-8.jpg
        89.149.254.67/s2/boccara/6212-1-8.jpg
        89.149.254.67/s2/boccara/violet-1-8.jpg
        Żeby sprawdzić szczegóły (rozmiary, opis itp) trzeba poszukać przez wyszukiwarkę
        używając nazwy stanika:
        www.intymna.pl/search
        • paskudek1 Re: Boccara - 65 i 70 do miseczki K 11.06.10, 12:05
          nawet ładne tylko oczywiście znowu usztywnione albo półusztywnione..... mać
    • edhelwen Wies-MANN - nowe miękkie z pionowym cięciem :) 17.12.10, 20:46
      rozmiarówka niestety tylko dla średniobiuściastych...
      www.e-lady.pl/produkt/12410/biustonosz-flame-b24-el-7.html
      www.e-lady.pl/produkt/12234/biustonosz-lindsey-b24-el-5.html
      www.e-lady.pl/produkt/12422/biustonosz-chanel-soft-b24-el-6.html
      www.e-lady.pl/produkt/5220/biustonosz-tequilla-soft-b24.html
    • roza_am Onlyher - nowa marka dla małych i srednich biustów 10.10.11, 01:22
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,129080507,129080507,ONLYHER_tym_razem_jako_marka_stanikow_.html
      + inicjatywa oddolna jednego z "naszych" sklepów,
      + pomysł na wypełnienie niszy rozmiarowej,
      + dostosowanie fasonu do potrzeb różnych typów małych i średnich biustów,
      + testowanie produktów na wielu rozmiarach, a nie proste przeskalowywanie,
      + minimalistyczny, acz ciekawy design, a przez to dość uniwersalny, trafiający w wiele gustów.
    • kasica_k Avocado - usztywniane half-cupy; miseczka L! 19.04.12, 23:29
      Ozdobne, koronkowe halfy, całkiem dobrze leżące (przynajmniej na mnie), z pionowym cięciem:
      Np. Camelia (do K w obwodzie 65),
      Louise (do H w obwodzie 65)

Nowe modele do miseczki L (w obw. 65, 70!): Haiku, Chloe, Michelle
      • effuniak Re: Avocado - usztywniane half-cupy; miseczka L! 20.04.12, 08:48
        Kasico - tak realnie to K = GG a L = H ;)

Nazywając w taki sposób miski moja rozmiarówka Halfów usztywnianych konczy się na
        65O (65JJ) i 70N (70J)....
        • anna-pia Re: Avocado - usztywniane half-cupy; miseczka L! 20.04.12, 09:11
          effuniak napisała:

> Kasico - tak realnie to K = GG a L = H ;)

W Avocado rozmiarówka wygląda nieco inaczej, ja z moim brytyjskim 70GG/75G noszę avocadowe 75H.
        • kasica_k Re: Avocado - usztywniane half-cupy; miseczka L! 20.04.12, 14:58
          effuniak napisała:
          > Kasico - tak realnie to K = GG a L = H ;)

Nie w Avocado. Avocado ma własną rozmiarówkę, która nie pokrywa się ani z brytyjską, ani z kontynentalną. Tu jest tabelka: www.avocado.com.pl/sklep/pl/rozmiar.html

Ja noszę w Avocado przeważnie 80H, a ostatniego usztywnianego halfa (Rococo) mam nawet w rozmiarze 80G (ma nieprzeciętnie sporą miskę). Dla porównania: najczęściej noszę brytyjskie 36G, a w Twojej firmie 85F albo 80G.
          • effuniak Re: Avocado - usztywniane half-cupy; miseczka L! 20.04.12, 21:35
            Aha , rozumiem , czyli tak jak u mnie :)
    • mauske KOSTAR 20.04.12, 21:09
      Firma wreszcie popracowała nad obwodami, niegdyś tragicznie rozciągliwymi, dziś są naprawdę ciasne. Obwody od 65 przy miskach C-H, w 70 do J, aż do 95G (swego czasu były nawet 60-tki). Jakość też się poprawiła.
      Miski wypadają standardowo, przynajmniej w nowych modelach.
      • mauske Re: KOSTAR 20.04.12, 21:11
        Właśnie wchodzi do sprzedaży nowa linia karmników, obwody od 65 (C-H) do 90 (C-G).
        Śliczna kolorystyka.
      • tfu.tfu Re: KOSTAR 08.01.13, 12:31
        zanabyłam na kontri model 165 i czekam na przesyłkę. bardzo ładny miękki half (na oko), oczywiście zrecenzuję jak przyjdzie i ponoszę. cena też ładna, przy darmowej wysyłce nawet piękna ;-)
        • martvica Re: KOSTAR 08.01.13, 13:00
          Przymierzałam się do niego, ale stchórzyłam :( daj znać koniecznie.
          • tfu.tfu Re: KOSTAR 08.01.13, 15:36
            pani na fotce ma miskę tak ze 2 rozmiary za małą, ale ten model ma szansę ładnie leżeć na kroplowatym biuście tak na oko. no risk, no fun. na pewno nie będzie robić kwadratów, 1 pionowe cięcie do połowy miski raczej zrakietuje niż cokolwiek innego. za 35 zeta warto zaryzykować imho :-)
            • martvica Re: KOSTAR 08.01.13, 17:09
              znaczy ja się bałam ciągliwego obwodu, bo krój wygląda na martvoprzyjazny (mieli takiego cudnego halfa opisanego jako cyklamenowy, a na moim monitorze wyglądającego na fioletowy jak w mordę strzelił, w jego przypadku stchórzyłam też ze względu na możliwą rozbieżność wizualna między zdjęciem a rzeczywistością).
              Dlatego też z eksperymentami poczekam egocentrycznie aż ktoś zacznie :P
              • tfu.tfu Re: KOSTAR 08.01.13, 20:16
                ponoć już takie uciągliwe te kostary nie są ;-) ja mam teraz wszystko za luźne i zaryzykuję ;-P najwyżej se pani zwęzi ;-)
        • martvica Re: KOSTAR 15.01.13, 12:46
          I jak? Masz go już?
          • tfu.tfu KOSTAR 165 wstęp do recenzji 17.01.13, 16:30
            mam, noszę 2 dzień. na początku przeżyłam wielkie rozczarowanie, bo w rozmiarze 75F okazał się być niemalże full-cupem, a nie halfem, jak obiecywało kusząco zdjęcie na stronie... na dodatek spłaszcza (coś dla Teresy ;-)). Założyłam, i już już miałam zdjąć z zamiarem odesłania, ale pomacałam fiszbiny, które są cudownie elastyczne. Zostaje. Jak go ponoszę dłużej, to wrzucę porządną recenzję, foteczki też, tylko tak sobie myślę, czy nie wysłać do małej galerii raczej. Hm?
            A, obwód będzie się rozciągał, ale za 35 zeta nie oczekiwałam niczego innego ;-) ogólnie jest super wygodny, gumki nie uczulają, kolejny punkt za (spłaszczanie jednakowoż mnie denerwuje ;-))
            • azymut17 Re: KOSTAR 165 wstęp do recenzji 17.01.13, 16:44
              Wyślij do obydwu galerii, ja tak robię (a raczej robiłam, bo nic ostatnio nie wrzucałam).
              • tfu.tfu Re: KOSTAR 165 wstęp do recenzji 17.01.13, 22:16
                wysłałam prośbę o dostęp :-) nie lubię nie móc zobaczyć tego, co wysyłam, heh
                • martvica Re: KOSTAR 165 wstęp do recenzji 18.02.13, 15:29
                  Ekhem, i jak tam?
            • martvica Re: KOSTAR 165 wstęp do recenzji 17.01.13, 17:29
              tfu.tfu napisała:

> mam, noszę 2 dzień. na początku przeżyłam wielkie rozczarowanie, bo w rozmiarze
              > 75F okazał się być niemalże full-cupem, a nie halfem, jak obiecywało kusząco z
              > djęcie na stronie...

Nienawidzę tego :/ Może by trzeba było polobbować u producentów żeby pisali jaki rozmiar ma na sobie modelka, bo człowiek się nastawia na coś co sporo odsłania, a dostaje miski po obojczyki.
              Rozmiarowo jest dobry? Jaki rozmiar Ci wypada z innych firm? I pliiiiz, wrzuć do obu galerii, bo w małej jeszcze jestem a w dużej chyba już nie.
              • tfu.tfu Re: KOSTAR 165 wstęp do recenzji 17.01.13, 18:38
                w brytolach 34E, Effuniaki 80DD, avocado mam jedno 75E, tego kostara 75F.
                wiesz, lobbowanie u producentów imho guzik da, bo oni zawsze pakują modelki w za małe staniki ;-) i zapewne modelka na stronie miała jedynie słuszny rozmiar 75Beee
            • tfu.tfu KOSTAR 165 RECENZJA 18.03.13, 15:30
              Stanik kupiłam na początku tego roku w kontri.pl. Były przeboje i dotarł później niż miał.
              Na zdjęciach producenta zamieszczonych w kontri stanik wygląda jak rasowy half cup. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy założyłam to siateczkowe cudo na biust i okazało się, że half to na 100% nie jest. Zamówiłam 75F i trafiłam (noszę zwykle brytyjskie 34E i u Ewy 80DD magnolię). Drugim roczarowaniem jest to, co robi z biustem. Spłaszcza jak złoto. Nie mam szczególnych alternatyw teraz, więc plaskacza używam "po domu", a na "wyjścia" mam Effuniaka. Różnica jest kolosalna.
              Obwód wydawał się ścisły (niestety nie zmierzyłam wtedy, a teraz już za późno), ale już po 2 założeniu stał się luźniejszy. Od stycznia noszę na zmianę z magnolią i o dziwo, nie rozciągnął się. Piorę albo w pralce, albo ręcznie, zależy od nastroju. Wciąż odczuwam jako stabilny.
              Interesujący haft popruł się jeszcze przed pierwszym praniem, Nie naprawiałam, widać na zdjęciu, że nie bardzo nawet jest jak naprawić. Dynda sobie.
              I byłabym dziada zwróciła... ale to najwygodniejszy biustonosz jaki posiadam. Więc został. Ogólnie? Nie warto.
              Wymiary stanika:
              obwód luźno: 70cm, naciągnięty 92cm (sic!)
              U 14,5cm, UU 31cm
              głębokość miski: około 23cm
              Wymiary nosicielki: 82cm pod, 107cm w biuście w staniku.
              Biust jędrny, niedzieciowy, kroplowaty.
              email do obu galerii właśnie poleciał :-)
              • martvica Re: KOSTAR 165 RECENZJA 20.03.13, 10:34
                O matko, jaki on jest śliczny na żywo z tymi kolorowymi haftami! za to krój taki, że wywalam go z koszyka w kontri, zwłaszcza że celowałam w 65H, więc pewnie miska by sięgała jeszcze wyżej niż u Ciebie ;)

Czarny przezroczysty stanik z bardzo kolorowym haftem to jest coś na co ostatnio choruję, ale Balor z Ewy Bień okazał się porażką, a tego tez już nie chcę.
                • tfu.tfu Re: KOSTAR 165 RECENZJA 20.03.13, 12:25
                  koszmarny zabudowaniec i plaskacz :-/ nawet tych 35 zeta szkoda
    • kulka_kulkowa Gorteks 26.02.13, 19:12
      To ja dorzucam side supporty (wszystkie miękkie staniki) Gorteksu. Więcej tutaj.
    • yaga7 Wiesmann / Wies-MANN 30.04.13, 21:24
      Pierwszy raz w życiu miałam w rękach stanik tej firmy, ale nie ostatni.

Postanowiłam przymierzyć model Frida (rozmiarówka: 65EFGHIJK, 70DEFGHIJK, 75CDEFGHIJK, 80BCDEFGHIJ, 85BCDEFGHI, 90BCDEFGH, 95BCDEFG) w rozmiarze 75J (niestety w sklepie nie było 75I, też bym wzięła) na wymiary 79/105. Z polskich mam tylko Ewę Bień 75I (model Kirke, ciut przymały).

Osobiście jestem tym Wiesmannem bardzo pozytywnie zaskoczona. Po pierwsze stanik jest za duży, czyli spokojnie przekracza brytyjską strefę G+, nie jakoś bardzo, ale zawsze. 75I powinno być dobre, będę kupować.
      Po drugie jest (wg mnie) przyjemnie ścisły, na pewno ściślejszy od EB i na pewno taki bardziej podtrzymujący.
      Po trzecie dizajn śliczny, mnie się podoba.
      Kształt - nawet ok, nie są to kule, są to porządnie podniesione noski. Fiszbiny dla mnie w porządku, nie za wąskie.

Jak zakupię 75I, wrzucę do galerii, ten jest za duży.

Aha, przejrzałam na szybko stronę producenta i niestety nie ma więcej modeli w tak zawrotnej rozmiarówce (albo nie znalazłam), ale mam nadzieję, że będą w przyszłości.
      • kerima71 Re: Wiesmann / Wies-MANN 01.05.13, 10:47
        A gdzie mierzyłaś ich stanik.Ja jeszcze w żadnym sklepie wies-mana nie spotkałam.
        • yaga7 Re: Wiesmann / Wies-MANN 01.05.13, 10:49
          Przy okazji kupowania innych rzeczy zakupiłam w sklepie internetowym po prostu :)
          Miałam nadzieję, że będzie dobry, ale niestety jest za duży, a na rozmiar mniejszy trzeba czekać 2 tygodnie :(
          • intimitipl Re: Wiesmann / Wies-MANN 02.11.13, 18:12
            Bielizna wies-mann jak dla mnie jest przepiękna i cenowo też nie straszy:)
      • yaga7 Re: Wiesmann / Wies-MANN Frida / Pamela 01.07.13, 16:15
        Zakupiłam Fridę i Pamelę 75I (skoro 75J było za duże).
        Frida jest ciut ciasniejsza od Pameli, ale w sumie w granicach błędu. Pod względem misek oba staniki są podobne, na moim biuście wypadają na styk, no ale to 75J było wybitnie za duże, nawet po mega wygarnięciu.
        Boczki niższe, fiszbiny węższe niż w 75J - znowu w moim przypadku na styk.

Z tych dwóch modeli bardziej polecam Fridę, wydaje mi się, że leży ciut lepiej.

Aha, oba leżą u mnie podobnie jak niektóre Cleo - biust zebrany z boków, nie wychodzi poza obrys, z tym że kształt to bardziej lekkie noski niż kule, pod ciuchami wygląda fajnie.

Mam też doły, szorty i stringi w rozmiarze XL, jest to największy rozmiar dołów, czego nie rozumiem, skoro staniki idą do 95 pod biustem. Stringi mogłyby być ciut większe, no ale nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka