Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 5

09.07.09, 10:56
Wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK -
zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś, który
dopiero planujemy kupić.

Linki do poprzednich wątków:
Effuniak 1 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81879866
Effuniak 2 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84624339
Effuniak 3 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=89821900
Effuniak 4 forum.gazeta.pl/forum/w,32203,94620583,94620583,EFFUNIAK_4.html

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

UWAGA!!!
Zaznaczam też, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów opisanych w
początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane bez uprzedniego ostrzeżenia i
bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • catsumi trzeba przeskakiwać o 2 rozmiary przy zmianie obwo 09.07.09, 11:32
      obwodu.
      Przynajmniej u mnie tak jest. Mam 70GG (70 cm pod biustem ściśle
      mierzone) i najprzyjemniej jest mi przy zapięciu na drugą haftkę
      więc postanowiłam spróbować 65H. No i miseczka okazała się dużo
      mniejsza. Po podciągnięciu ramiączek wyszły duże buły. Obwód też
      jednak trochę za ścisły. Więc jednak zostaję przy 70GG tym bardziej,
      że łatwiej go upolować :))
      • jul-kaa Re: trzeba przeskakiwać o 2 rozmiary przy zmianie 09.07.09, 13:36
        Jestes chyba już kolejną osobą, która tak pisze... A to przeczy teorii Ewy :)
        • agacia2025 Re: trzeba przeskakiwać o 2 rozmiary przy zmianie 09.07.09, 16:53
          moze za bardzo fiszbiny sie naciagaja i splaszczaja miseczke przy mniejszym
          obwodzie?
          • catsumi Re: trzeba przeskakiwać o 2 rozmiary przy zmianie 09.07.09, 17:14
            Nie, od razu jak wyciągnęłam stanik z pudełka widać było że ma
            zauważalnie mniejszą miseczkę
            • kate2501 Re: trzeba przeskakiwać o 2 rozmiary przy zmianie 17.10.09, 16:50

Poza tym nawet jak sie patrzy na tabelkę Effunniakową to tak jakby się
              patrzyło na brytyjską ,więc dlaczego inaczej przeliczać ,przecież to
              nielogiczne skoro brytyjska tabela sie sprawdza
    • anetaw2 Re: EFFUNIAK - 5 09.07.09, 11:40
      Właśnie mi kurier dostarczył paczkę z effuniakiem do pracy, pudełko było pogięte
      i sam od siebie poprosił o sprawdzenie zawartości. DPD dzisiaj spisało sie na
      medal:)
      • set_ka1 Re: EFFUNIAK - 5 09.07.09, 13:56
        Tez otrzymalam paczke i uwazam to za swietne rozwiazanie:)
        Stanik cudowny - a tajemniczy srodek tylko dla mnie:)))
        po ustaleniu odpowiedniego rozmiaru polowanie czas zaczac:)
        • catsumi Re: EFFUNIAK - 5 09.07.09, 14:30
          do mnie też paczuszka doszła błyskawicznie. Nietety:( rozmiar
          nietrafiony ale kolejny już zamówiony i jeszcze myślę nad
          kolejnym... ;))
    • bluebebe 75D - turkusowa kratka z motylem - opinia 09.07.09, 12:35
      PO kilku dniach noszenia i praniach mogę napisać swoją opinię.

rozmiar 75D - na 74/91/94 jest doskonały. Wybierałam wg poprzedniej wersji
      dopasowania rozmiaru i jest dobrze.

pierwsze wrażenia - tani, z oszczędnych materiałów. Trochę się zawiodłam:/
      Chociaż bardzo starannie wykonany. Ale zdecydowanie "na co dzień", a nie "do
      akcji specjalnych".

wygoda - w pierwszych dniach nie byłam w stanie wytrzymać długo ze względu na
      wbijające się fiszbiny na mostku. Miałam już tak nie raz w innych modelach, więc
      wiedziałam że jest to kwestia oswojenia się i kilku dni. Jednakże nie było tak,
      jak wiele z Was pisze, że to jest "druga skóra" i że się go nie czuje. Mnie było
      w nim bardzo niewygodnie w pierwszych dniach. Teraz to już jest druga skóra (po
      3 praniach).

Kolorystyka - jak najbardziej mój gust. Turkus jest moim ulubionym kolorem,
      motylek jest słodki, szkoda, że ramiączka białe a nie turkusowe, ale za to:

wzornictwo - nie mój typ. Łączenie kratki z serduszkami, motylkiem i królikami
      od spodu misek to kompletnie nie moja bajka:) Dlatego nie rezerwuję już
      kolejnych w tym typie, czekam aż Artysta będzie miał natchnienie idące w innym
      kierunku:)

Krój - absolutnie rewelacyjny. Żaden plunge, który testowałam do tej pory -
      Inferno, Gossard Satin Superboost, Polka, Coquette, Tango nie robi "tego" z
      biustem co Effuniak.

Obecnie chodzę w nim codziennie co mówi samo przez się.
      :)
      • kwaczusia1 Re: 75D - turkusowa kratka z motylem - opinia 16.07.09, 18:08
        rozmiar 75D - na 74/91/94

przepraszam, ale chyba się gdzieś zgubiłam...jak mogło Ci wyjść 74
        ściśle mierzone i aż 91 luźno???
        • yarshiva Re: 75D - turkusowa kratka z motylem - opinia 16.07.09, 18:19
          Te wymiary to obwód ciasno pod biustem / obwód w biuście (właściwy) / obwód
          biustu w zwisie (skłonie; tułów równolegle do podłogi).
          • bluebebe Re: 75D - turkusowa kratka z motylem - opinia 18.07.09, 13:43
            dla pełnej jasności powinnyśmy podawać wymiary o tak:
            74,78/91,94
            pod biustem ścisło, luźno/ w biuście na stojąco, w "zwisie"
    • bebak21 Plunge czarny-zeberka 70FF 09.07.09, 14:05
      Mam go od poniedziałku. Jest piękny, seksowny i bardzo wygodny. Robi naprawdę
      śliczny dekolt-dolinkę, a w zasadzie prawie kreseczkę, w zależności od tego czy
      stoję prosto, czy się garbię (do czego niestety mam tendencję...). Jest nisko
      zabudowany pod pachami, więc nie gniecie. Z powodzeniem może służyć jako stanik
      codzienny, ale w sytuacjach randkowych też się sprawdzi.

Bardzo zawiodły mnie ramiączka tego stanika. Mają aż 18mm szerokości, a przy
      moim średnim biuście to przesada. Myślałam, że będę miała fajny stanik do bluzek
      na ramiączkach, ale niestety się nie nadaje, podobnie jak brytyjczyki o grubych
      szelkach. A tak liczyłam na effuniaki w tej kwestii :(.
      Poza tym w innych opiniach czytałam o zabawnym wykończeniu wnętrza miseczek. U
      mnie takiego nie ma wcale. Od wewnątrz jest ta sama czarna pianka i widoczne,
      białe szwy.

Ogólnie jestem zadowolona z tego stanika i gdyby nie te ramiączka, to byłby
      stanik-ideał!
      • marciasek ciach ciach :) 09.07.09, 15:53
        ciachnij ramiączka, zrób pętelki i doczepiaj co ci do głowy przyjdzie - na allegro kupisz ramiączka w każdym kolorze, na ramiona, na szyje, na krzyż... Krój effuniaka powinien świetnie się sprawdzać jako multiway :)
        • nomina Wrażenia itd. 09.07.09, 20:50
          Dla mnie ramiączka są za wąskie i wbijają mi się (choć nie tak, jak w poprzednim
          modelu - przynajmniej mogę wytrzymać). Na moje obecnie 71/103 miałam 70GG -
          bułkowało, Ewa powiedziała, że za mały obwód i miski uciekają. Próbowałam 70H -
          w miskach się utopiłam. Teraz mam 75FF - miski ok, obwód ciut luźnawy, ale
          przynajmniej nie bułkuje.

Ramiączka dla mnie do kitu, za wąskie i wżynają się (choć czerwony już lepszy),
          bardziej podobały mi się te podszyte materiałem z cytrynowego. Pianka zbyt
          nieprzyjemna w dotyku, ale niewyczuwalne fiszbiny, nieraniące ciała, oraz niskie
          boki warte są przełknięcia wad :).
    • boziaj nowa dostawa 10.07.09, 18:06
      fajniutkie :)
      • marisa80 Re: nowa dostawa 10.07.09, 18:12
        Słodziachne te krówki!
        Tylko same małe rozmiarki ;(
      • jul-kaa Re: nowa dostawa 10.07.09, 18:12
        We mnie chyba nie drzemie żadna mała dziewczynka :(
        A nawet gdyby drzemała, to ma za dużo ciała.. Znów nie ma 80, 85, 90...
      • bebe.lapin Re: nowa dostawa 10.07.09, 18:13
        Patrze na rozmiarowke i baaardzo niwladne dlowa mi chodza po glowie... :/
        • bebe.lapin Sorry za literowki 10.07.09, 18:18
          "nieladne slowa", ale za to bardzo "nie-"..
      • estrelka84 Re: nowa dostawa 10.07.09, 19:01
        Tak sobie pomyślałam, że gdyby zamiast krówek był zwykły biały materiał, do tego
        te kropeczki i różowa wstążka to stanik byłby cudo! Podoba mi się zastosowanie
        wstążki w ramiączkach.
        Krówki są fajne, zabawne, ale ja chyba wolę już spokojniejszą bieliznę ;)
        Chociaż turkus i akwarela to moi faworyci spośród wszystkich dostępnych na blogu ;)
        Czekam na straplessy.
        • driadea Re: nowa dostawa 10.07.09, 19:16
          A kiedy zamawiałyście?
          Bo ja w sierpniu ubiegłego roku, w kwietniu sekretariat orosił o aktualizację
          wymiarów, obiecał, że już zaraz i dupa - nadal czekam :(
          • maja_sara Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:16
            Chyba przegapiłaś pojawienie się "Szuflady..."?
            Ula nie wyśle Ci stanika, którego Ty sama nie wybierzesz. Musisz
            podjąć decyzję, który kolor i rozmiar Ci pasuje i zaklepać go na
            Effuniakowym blogu. Po wpłacie pieniędzy na konto Ewy, wybrany
            stanik jedzie do Ciebie kurierem.
            • agafka88 Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:21
              maja_sara napisała:

> Chyba przegapiłaś pojawienie się "Szuflady..."?
              > Ula nie wyśle Ci stanika, którego Ty sama nie wybierzesz. Musisz
              > podjąć decyzję, który kolor i rozmiar Ci pasuje i zaklepać go na
              > Effuniakowym blogu.

Maja_sara, draidea chyba pisała o zamówieniach ze sławetnej kolejki. Skoro ktoś
              w tej kolejce zamawiał przykładowo czarnego half-cupa, to nic dziwnego, że nie
              wybierze fioletowego plunge.
              • plecionka Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:23
                A czy ta kolejka w ogole dalej funkcjonuje?
                • driadea Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:33
                  Zamawiałam stanik, którego nie ma w szufladzie. Tak, jestem z TEJ kolejki, która
                  chyba już nie doczeka się realizacji. Szkoda.
              • maja_sara Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:34
                Hmmm, no właśnie, z wypowiedzi trudno się zorientować, o co
                dokładnie chodziło autorce pytania.
                Ja niby też byłam w tej "sławetnej kolejce", ale dla mnie jest
                oczywiste, że skoro jest do kupienia cokolwiek w moim rozmiarze /a
                wcześniej takiej możliwości nie było/, to kolejka traci rację bytu.
                I nie drążę dalej tego tamatu. Ja też chciałam jasnego halfcupa,
                ale lodowy plunge nie jest zły ;-)
                • driadea Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:35
                  Kochana, gdyby w Szufladzie było cokolwiek, co by na mnie pasowało, to bym
                  brała, wierz mi :)
                • agafka88 Re: nowa dostawa 10.07.09, 21:27
                  maja_sara napisała:

> Ja niby też byłam w tej "sławetnej kolejce", ale dla mnie jest
                  > oczywiste, że skoro jest do kupienia cokolwiek w moim rozmiarze /a
                  > wcześniej takiej możliwości nie było/, to kolejka traci rację bytu.
                  > I nie drążę dalej tego tamatu. Ja też chciałam jasnego halfcupa,
                  > ale lodowy plunge nie jest zły ;-)

No dla mnie nie jest takie oczywiste, bo ja na to patrzę z prawnego punktu
                  widzenia. Jak zawierasz umowę na sprzedanie czerwonego audi, to wydanie czarnego
                  mercedesa nie miałoby sensu. Ale już się nie wtrącam, jaw kolejce nie stoję,
                  tylko tak chciałam wyjaśnić :)
                  • maja_sara Re: nowa dostawa 10.07.09, 23:24
                    Racja. Ale ja nie zawierałam żadnej umowy. Ja tylko stanęłam w
                    kolejce, w której nikt z kupujących nie wiedział co dokładnie
                    będzie sprzedawane i którego dnia.
                    • agafka88 Re: nowa dostawa 10.07.09, 23:31
                      maja_sara napisała:

> Racja. Ale ja nie zawierałam żadnej umowy.

Umowa ustna też jest umową.Umowa sprzedaży może zostać zawarta w dowolnej
                      formie, chyba że przepisy kodeksu cywilnego przewidują formę szczególną. Czyli
                      jeżeli ktoś wysłał zamówienie na różowego half-cupa w motory, a Ewa lub
                      Sekretariat się zgodziły, to umowa taka zobowiązuje obydwie strony.
                      • maja_sara Re: nowa dostawa 10.07.09, 23:45
                        Raczej nie "złożył zamówienie", a jedynie przedstawił swoje
                        sugestie i preferencje. Poza tym nigdzie nie padły daty
                        sfinalizowania tychże 'zamówień', to i draki po raz któryś nie
                        warto robić.

• agacia2025 Re: nowa dostawa 10.07.09, 23:52
                          ale nikt sie nie wycofal. Jak pojawila sie szuflada, Ula w pierwszej kolejnosci
                          wyslala maile do dziewczyn, ktore czekaja w kolejce, jednak zaznaczyla, ze
                          zakupienie z szuflady nie oznacza rezygnacji z kolejki. Natomiast gdzies (nie
                          pamietam gdzie) na poczatku tego roku Ewa napisala, ze na staniki z kolejki
                          bedziemy czekac jeszcze co najmniej rok. A to, ze Ewa napisala w maju, ze
                          zaczyna realizacje zamowien, nie oznacza, iz juz dostaniemy je do reki, sa rozne
                          kolejki, a Ewa pracuje jeszcze nad nastepnymi projektami (krojami) i doskonali
                          te co juz ma dopracowane (zmienia materialy itd). Podejrzewam, ze Ewa tez
                          chcialaby juz miec to wszystko za soba i czerpac tylko zysk finansowy, ale chce
                          dla nas jak najlepiej
                          • maja_sara Re: nowa dostawa 11.07.09, 00:01
                            Czyli ta, której nadal zależy na staniku wg własnego pomysłu czy
                            sugestii, musi uzbroić się w cierpliwość i czekać. Ot i wszystko ;-)
                            • agacia2025 Re: nowa dostawa 11.07.09, 11:50
                              tak, tak wlasnie ja robie. Choc przyznam, ze zamowilam zeberke, ale to dlatego,
                              ze juz nie mam w czym chodzic:(
                        • driadea Re: nowa dostawa 11.07.09, 08:42
                          maja_sara napisała:

> Raczej nie "złożył zamówienie", a jedynie przedstawił swoje
                          > sugestie i preferencje

No nie. Ja złożyłam zamówienie na bardzo konkretną rzecz.
                          Ale widzę, że być może jeszcze rok mam czekać, więc się wyjaśniło :) Dzięki!
            • driadea Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:34
              maja_sara napisała:

> Chyba przegapiłaś pojawienie się "Szuflady..."?
              > Ula nie wyśle Ci stanika, którego Ty sama nie wybierzesz. Musisz
              > podjąć decyzję, który kolor i rozmiar Ci pasuje i zaklepać go na
              > Effuniakowym blogu.

tak, ale w Szufladzie nie ma ani takiego koloru ani takiego rozmiaru.
              • maja_sara Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:36
                To chyba pozostaje Ci uzbroić się w resztki cierpliwości,
                przeglądać "Szufladę..." regularnie i...dalej czekać ;-)
      • fiu_bziu Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:07
        A mnie się bardzo krowy podobają :D Aż zaczynam żałować, że się nie wstrzymałam do dzisiaj z decyzją który model chcę na wymianę (już wysłane buu)...
      • plecionka Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:11
        Bardzo mi sie podobaja te krowki i chetnie bym sobie taki stanik sprawila, tylko jakos znowu nie ma nic w moim rozmiarze.
        • elrosa Re: nowa dostawa 11.07.09, 09:40
          Ooo, ja uwielbiam wzory krówkowe tak bardzo, że postanowiłam zaszaleć... mam już czarnego plunge 80G, ale wziął się rozciągnął i podjeżdża (a może schudłam? :P), więc zamówiłam 75GG, a nuż...?
          Swoją drogą, też mi się marzyły koronki i half-cupy, więc mi trochę przykro, że ich teraz w moich okolicach nie będzie, ale cóż zrobić. Czekać ino :)
      • bebe.lapin Re: nowa dostawa 10.07.09, 20:17
        Oczywiscie, krowki same w sobie sa czaderskie, jeszcze majteczki do tego i jest
        odjazdowy komplecik.
        • malagracja Re: nowa dostawa 11.07.09, 21:14
          Zapomniałaś o kubku mleka ;-)
          • bebe.lapin Re: nowa dostawa 11.07.09, 21:23
            Kubek tez w krowki;) muuu

My z TZem mamy akurat odchyl na punkcie krowek, kroliczkow i barankow, wiec
            jestem jak najbardziej za.
            • elrosa [OT] 11.07.09, 23:24
              Licytujemy się na uwielbienie dla krówek? ;-)
              Moja kolekcja: img19.imageshack.us/img19/9223/dsc03062j.jpg
              A i to niecała, jeszcze mam kilka pluszaków, kubków, poduch, piżam... :)
              I jak tu sobie krówkowego stanika odmówić?
              • bebe.lapin Re: [OT] 12.07.09, 11:36
                Fajna kolekcja, dobrze wiedziec, ze nie jestem jedyna zeswirowana (tak twoierdzi
                moja rodzina). U mnie to sie rozklada na 3 gatunki ;)
                Z ciekawszych rzeczy mam czarna posciel w baranki i latajaca krowe ze
                skrzydelkami, ktore sie ruszja :D
              • jul-kaa Re: [OT] 12.07.09, 11:39
                W Hiszpanii w miasteczku Comillas jest takie zatrzęsienie krowich akcesoriów
                wszelkiej masci, że szybko byś oszalala ze szcześcia :))
                • agacia2025 ...i z bankructwa:) 12.07.09, 13:14

• yaga7 Re: [OT] 12.07.09, 14:39
                Boskie krowy :)

Ja z kolei uwielbiam owce.... ;)
                i żółwie...
                no i koty :)
                • wera9954 Re: [OT] 13.07.09, 13:19
                  Ooo, taki stanik w koty to by była fajna rzecz :)
      • alitea Re: nowa dostawa 12.07.09, 14:34
        Krowy już zamówione... I wiecie co mi się marzy? Stanik w kolorystyce, jak moje ulubione majciochy do spania:
        img19.yfrog.com/i/kaczuchy.jpg/
    • psuj-ka akwarela 75F 11.07.09, 12:13
      Śliczna :) różyczkę z mostka chyba odpruję, ale połączenie miska - obwód tu wypada rewelacyjnie. Poza tym fajne seledynowe ramiączka o szerokości około 11mm. Obwód ciasny, w spoczynku 61, naciągnęłam do 78 (oczywiście nie najmocniej jak się da), uważam, że to trochę mało, jak na obwód 75. Jest mi ciasno, ale znośnie ciasno, a nie tak jak w poprzednio przymierzanym 70FF (mam 70 ciasno pod biustem, 73 luźno).

Mam wrażenie, że mam trochę wolnego miejsca w dole miski, nie mogę podciągnąć stanika wyżej. Ponoć oznacza to za ciasny obwód, ale na 80 nie będę już wymieniać ;) fiszbiny za szerokie dla mnie, ale to nie wpływa na noszenie. Efekt robi dużo lepszy niż 70FF, mam przyjemną dolinkę. Miska na większej piersi jest na styk, na mniejszej trochę luzu, więc ja potwierdzam teorię Effuniak o zmianie o 1 miskę. W środku miski przyjemna biała bawełna, już bez króliczków ;)

Niestety mam jakiegoś pecha do Effuniaków - trafił mi się model ze źle wszytym ramiączkiem :( jest przekręcone, zostało odwrotnie wszyte przy obwodzie z tyłu. No i teraz nie wiem, bo skoro Ewa jest na urlopie, to z reklamacją będę czekać strasznie długo... Z drugiej strony boję się sama tego ruszać, bo jestem beztalenciem krawieckim, co robić?
      • estrelka84 Re: akwarela 75F 11.07.09, 12:55
        Mam dokładnie tak samo przy mojej brzoskwince i czekam aż Ewa wróci.
        Może krawcowa by to dobrze naprawiła?
      • nati_88 Re: akwarela 75F 11.07.09, 12:58
        Wiesz co, pisałam do Ewy przed jej wyjazdem w związku z fiszbiną w moim plungu i Ewa napisała mi, że jeśli nic nie pomoże, to mam odesłać stanik do Sulejówka. I Ula odeśle do naprawy ( na wymianę fiszbiny). No ale na szczęście nie muszę tego robić:)

Może napisz do Uli?
        • psuj-ka Re: akwarela 75F 11.07.09, 23:35
          Napisałam do Uli, czekam na odpowiedź, coś pisała, że się na wesele wybiera, więc pewnie teraz baluje :)

Po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że to nie jest taka trudna przeróbka - wystarczy przeciąć szew tam, gdzie ramiączko jest zawinięte - przy regulacji, wtedy mamy wolne ramiączko i możemy poukładać tak, jak powinno być. Ale i tak pewnie podskoczę do jakiegoś punktu krawieckiego, bo nie chcę brzydkiego szwu ręcznego :P
          • psuj-ka Re: akwarela 75F 14.07.09, 22:47
            Ramiączko samodzielnie poprawione, trzyma się ;)

Różyczkę ciachnęłam, wystarczy odciągnąć od mostka i przeciąć szwy nożyczkami, nie jest przyklejona.

Kształt biustu śliczny, dolinka fajna, obwód ciasny, ramiączka skrócone na maksa, jedyny problem - biust mi lata. Takiego jojo nie miałam jeszcze w żadnym uświadomionym staniku. Biust mi faluje podczas chodzenia, co jest b. niefajne. Czekam na miękkie staniki, które będą bardziej przylegały do biustu.
    • ganbaja Re: EFFUNIAK - 5 12.07.09, 12:37
      Czuję się rozczarowana....
      Akurat wszystko co jest dostępne w Szufladzie nie podoba mi się :-(
      Nie gustuję w piankowych stanikach a i kolorystyka mi niepasuje.
      To na co czekam od tak dawna nadal jest nie do zdobycia :-(
      A przecież Ewa szyje tak piękne staniki, czemu ich nie ma?
      NO rozmiar...albo ja za mało inteligentna jestem, albo nie wiem co ze mna nei tak, ale naprawdę dużo czasu miz ajęło odkrycie zgodnie z instrukcję, swojego Effuniakwoego rozmiaru.
      Zbyt to skomplikowane.

Nadal czekam na koronkowe cieniutkie cudeńka.
      • agacia2025 Re: EFFUNIAK - 5 12.07.09, 13:15
        to poczekasz do jesieni, bo dopiero wtedy beda dostepne. Ale nie martw sie, ja
        tez czekam:)
      • ganbaja Re: EFFUNIAK - 5 23.07.09, 09:19
        W końcu przeliczylam swój effuniakowy rozmiar i prawdopodobnie to będzie 80F lub 80FF.
        Kiedy pijawi się ten rozmiar?
        Bo od kiedy zaglądam do szyflady to NIC nie ma z tego zakresu rozmiarowego :-((
    • beauty-gosiek Effuniak czerwony w grochy 80F 14.07.09, 08:39
      Dostałam niedawno effuniaka czerwonego w grochy, niestety okazał się za duży, jakby ktoś był zainteresowany kupnem to proszę pisać na gazetowego.
      A teraz opis:
      bardzo ścisły, ściślejszy niż czarny w kratkę na obwodzie (mam 77 ciasno pod biustem) ledwo się dopinam
      ramiączka elastyczne - 1 cm, mi bardzo takie pasują (w czarnym mają 1,6 cm i dla mnie są za szerokie)
      pianka bardziej sztywna (sztuczna) niż w czarnym ale wygodna
      bardzo ładnie zaokrągla z boku (ładniej niż czarny)
      ładniejszy niż na zdjęciu w szufladzie, bardzo żałuję że za duży
    • smallfemme Różowy plunge 14.07.09, 10:32
      Znów pojawiły się piękne staniki w pięknych kolorach, ale co z dużymi rozmiarami?! Moja ulubiona producentka obiecała, że stworzy krój na każdy biust, ale nie zleciła szycia tych rozmiarów... Jeszcze tydzień i zamaist Effuniaka, kupię sobie panacha, bo brakuje mi staników :(
      • estrelka84 Re: Różowy plunge 14.07.09, 10:51
        Ale Ula pisała, że pod koniec tygodnia będą beżowe w pełnej rozmiarówce...
        • smallfemme Re: Różowy plunge 14.07.09, 11:00
          beże mają być dla mnie za ciemne... marzę o czymś kolorowym...
    • anetaw2 Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 11:41
      jest kalkulator rozmiarów effuniaków :-)
      • plecionka Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 11:43
        Gdzie? Na stronie szuflady?
        • anetaw2 Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 11:58
          www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html
          • monjan koralowy plunge 70E 14.07.09, 12:30
            drugie poedjście do effuniaków i znó nie za dobrze
            pierwszy był wrzosowy 65FF
            teraz obwód lepszy, ale miski mam puste na górze a jak sie pochylę odstają
            znów zle...i łamia się dołem
            nie o taki efekt chodzi...a szkoda bo cudny i pianka taka miła..o niebo lepsza
            niż wrzosowa
            może któraś reflektuje?bo odsyłam
            • ava.adore Re: koralowy plunge 70E 14.07.09, 15:36
              Monjan, w poprzednim wątku pisałaś, że masz 73 cm pod biustem, prawda? Już wtedy myślałam sobie, że lepiej będzie na Tobie leżeć 75 i ten Twój post, IMO, potwierdza tę teorię. Jak weźmiesz 75DD miski będą płytsze i szersze, stanik przestanie odstawać, fiszbiny lepiej zgarną wszystko do misek, to i zapewne pojawi się dolinka. Łamanie się miski dołem to oznaka za ciasnego obwodu - nawet jeśli Ci się wydaje, że absolutnie nie. Jak mierzyłam 70G też byłam przekonana, że miski są za duże, a obwód OK, a odstawania przecież nie widać pod bluzkami. I dopiero jak założyłam przedłużkę, okazało się, jak bardzo się myliłam :P
              Ach, jeśli boisz się, że będzie za luźny, spróbuj upolować któregoś ze znanych ściśliwców. IMO taka jest Akwerela, przy 69 ciasno pod biustem ledwie ją zapinam.
              • monjan Re: koralowy plunge 70E 14.07.09, 20:57
                Ava, dzięki, odyslam, bo odstawanie misek to nie jest to, na czym
                nam zależy, prawda?
                sprobuje z 70DD-z kalkulatora tez wychodzi mi ten rozmiar
                pozdrawiam
                • monjan pomaranczowy 70DD turkusowy 70D 17.07.09, 09:34
                  Ava bedę cie wielbic:)))masz racje dziewucho, nastepnym razme bede o zdanie
                  pytac tylko ciebie!
                  pomaranczowy jest ciut(tak 3 cm) za ciasny,a le miski dobre, wypełniają pierś,
                  robi się kreska i 2 jabłuszka:)kupię przedłuzke i bedzie ok, nie odsyłam go, bo
                  mi sie kolor podoba i te ramiączka kolorowe
                  przyszedł tez turkusowy 70D(dla siostry)-co ciekawe, jest bardziej rozciągliwy-w
                  obwodzie ok, wlasnie o te 3 cm, ale miska za mała-bułkuje
                  wewnatrz miski małe króliczki:)))
                  wniosek-pomaranczowy jest bardziej scisliwy niz turkusowy
          • plecionka Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 12:30
            Dziekuje:)
          • agacia2025 Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 12:31
            bez sensu, mi wyliczylo 60F, a nosze Effuniakowe 60G lub 60FF dla lepszego
            efektu, z 60F mi wszystko wyplynie.
            • alitea Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 12:42
              Nom, ten kalkulator chyba się nie sprawdza u szczupłych, kościstych i słabo umięśnionych. Mi wylicza dobry rozmiar jak wpisuję obwód luźny taki sam jak ciasny. No chyba dobry, bo wylicza 65FF, na razie mam jednego plunga w rozmiarze 65F i lekko bułkuje, więc krowy zamówiłam 65F i 65FF dla porównania. Moja koleżanka o podobnej budowie ma ten sam problem z kalkulatorem. A może rozmiarówka Effuniaków się zmieniła?
              • agacia2025 Re: EFFUNIAK - 5 14.07.09, 12:52
                watpie, bo ja mam plunga z tej nowej serii, z inna pianka (miseczki wieksze niz
                przy wczesniejszej piance) i pasuje. Ale w sumie to moze i racja w zanizaniu
                troche miseczki w stosunku do tego jak ja dobralam stanik, bo lepszy efekt plunga:)
            • lafere kalkulator 14.07.09, 12:50
              Hm, z kalkulatora wyszło mi 75FF, natomiast z pomiarów Ewy na zlocie wyszło 75H. Co prawda nie mierzyłam tego 75h, bo nie było dostępnego tego rozmiaru,ale próbowałam innych podobnych i ostateczna diagnoza rozmiarowa brzmiala właśnie 75H. 2 rozmiary to jednak spora róznica między wyliczeniem z kalkulatora i mierzeniem na żywo.
    • dorotaifilip kalkulator 14.07.09, 14:03
      Mi z kalkulatora wychodzi 75G a z powodzeniem noszę 75H czarny, z
      tej sztywniejszej pianki i miałam 75GG wrzosowy troszkę przymały?
      Czy to tylko ja tak mam?
      dorota
      • estrelka84 kalkulator 14.07.09, 14:04
        Mnie wyliczyło dokładnie taki rozmiar jak noszę, czyli 70ff.
        • dziudziulek Re: kalkulator 14.07.09, 20:53
          u mnie też wylicza taki, jaki noszę
          na 76/86-112 kupiłam 75G i 80FF (osiemdziesiątka okazała się za luźna)
          kalkulator pokazuje 75G i taki stanik mam na sobie
          • irena.earl Kalkulator działa 17.07.09, 20:24
            Kalkulator i nowy sposób liczenia sprawdziły się u mnie świetnie. Przy wymiarach
            72/77/97 wylicza mi 70E, czyli effuniakowy rozmiar idealny. Zwykle jestem
            podtabelkowa.

Na razie mam 2: turkusowy i krówki. Fiszbiny są odpowiednio szerokie. Krągły
            kształt i dolinka są bardzo ładne jak na mój szeroko rozstawiony biust. Obwód
            jest bardzo ścisły. Stanik nosi się wygodnie, wewnątrz ani na ramiączkach nic
            nie ociera. Jedynym problemem są haftki w krówkach - kłują mnie w plecy, patka
            przy końcu zapięcia powinna być chyba trochę dłuższa.

I jeszcze jedno - effuniaki plunge nadają się do najgłębszych moich dekoltów i
            nic nie wystaje.

Teraz czekam na podstawowe kolory - czysto biały, czarny, czerwony i bezowy, a
            także na inne modele. Nie zamiast dotychczasowych, tylko i, "i" to moje ulubione
            słowo.
      • jelonek_k Re: kalkulator 14.07.09, 14:30
        Czarne są małomiskowe i też noszę swojego większego niż to wynika z obliczeń.
        Rozmiar z kalkulatora wychodzi mi za mały (dla kolorowej pianki a więc
        standardowych misek)
        Poprzedni sposób liczenia dla mojego biustu okazał się właściwszy.
        • catsumi Re: kalkulator 14.07.09, 14:55
          Mi też wylicza za mały - wychodzi mi 70G a mam 70GG które i tak
          odrobinkę bułkuje i planuję przymierzyć 70H.
          • camilcia Re: kalkulator 14.07.09, 15:10
            mi wylicza 70DD, noszę 65F z przedluzką o 1 haftki i jest super, 70E jeszcze mi
            się nie udało upolować teraz, ale ze zlotu krakowskiego był mocno za mały - u
            mnie różnica bo lewa piers wyraźnie większa, może dlatego
        • bluebebe Re: kalkulator 14.07.09, 16:06
          mi z kalkulatora też wychodzi za mały i sprawdza się poprzedni sposób liczenia.
          74/78/91/94 podaje mi 75C a z powodzeniem i na pewno nie za mały w misce
          (chociaż ciasny) noszę 75D.
      • nomina Re: kalkulator 14.07.09, 18:20
        Mnie wyszło o miskę mniej niż mam.
      • ptysiowa_7 Re: kalkulator 14.07.09, 19:50
        Mi też wylicza miskę mniej niż noszę.
        • boziaj Re: kalkulator 14.07.09, 20:04
          mi też o miske mniej
        • przyjaciolka288 Re: kalkulator 14.07.09, 21:15
          Mi także.
    • fiu_bziu 65F plunge zielony w grochy 14.07.09, 15:14
      Jest PRZEŚLICZNY, trochę retro, chyba najbardziej w moim guście :) Bardzo mi się podoba połączenie zieleni i grochów na miskach z białym obwodem w różowe kwiatuszki + kokardka - super :)

Wcześniej próbowałam 65G czarny z obwodem moro na sztywniejszej piance i turkusowy z obwodem w serduszka 65FF - oba za duże. Chyba jestem w kropce.. :)

Zielony przymierzałam chyba w pięciu podejściach i za każdym razem miałam spory problem. Turkusowy 65FF robił mi śliczny kształt, mimo, że miseczka wyraźnie odstawała jakby była za duża. W zielonym - za przeproszeniem figa z makiem... Efekt jest znacznie gorszy. Wydaje mi się, że tamten większy lepiej zbierał wszystko spod pach i wypychał do środka, bo był w tych okolicach bardziej zabudowany. W 65FF piersi miałam zebrane blisko, razem, w dolinko-kreseczkę. W 65F mam dolinkę, a jak wygarnę wszystko rzetelnie - miseczki lekko łamią się i marszczą u dołu. Przy wyproście większa pierś lekko bułkuje :/ (choć nie jestem pewna czy na co dzień tak się prostuję) na mniejszej jest dobrze. Wygląda na to, że większej piersi jest lepiej w 65FF, a mniejszej w 65F ;) Ogólnie - 65F jest u mnie na granicy zamałości.

Ostatecznie zostawiam, bo chcę go sprawdzić "w praniu", pochodzić w nim trochę. Jeszcze mi się nie zdarzył stanik, który bez problemu pasował od pierwszej przymiarki. W użyciu albo się ułoży, albo wyjdzie na jaw co jest nie tak i przynajmniej będę wiedziała w co celować na przyszłość ;) Znając życie pewnie i tak w nim za długo nie pochodzę. Potencjał migracyjny tylko czekał na te wąskie fiszbiny i ciasny obwód ;))
      • ava.adore Re: 65F plunge zielony w grochy 14.07.09, 15:40
        A to nie jest tak, że 65FF leżało OK, bo w miskach było miejsce i nawet jeśli trochę je obwód ciągnął, to to i tak na kształt za bardzo nie miało jak wpłynąć? A tutaj miski dopasowane, nie ma luzu, więc obwód je ciągnie pod pachy, a wraz z nimi - piersi? Ile masz pod biustem? Może spróbowałabyś 70E?
        • fiu_bziu Re: 65F plunge zielony w grochy 14.07.09, 16:56
          Pod biustem mam 67 ciasno i 70 luźno. W 65-tce Effuniak jest mi wygodnie i na pewno nie za ciasno. 70-tka mam wrażenie, że mogłaby już nie trzymać tak dobrze, ale chyba dam sobie ostatnią szansę. Może faktycznie zamówię dla porównania jeszcze jakieś 70E? i jeden odeślę. Już zupełnie nie mam pomysłu :(

Kurczę, wyjdzie na to, że te wszystkie wysyłki i odsyłki kosztowały mnie prawie tyle co drugi stanik ;)
          • boziaj Re: 65F plunge zielony w grochy 14.07.09, 17:53
            spróbuj koniecznie
            ja (bardzo ciasno) pod biustem mam 69, luźno 74, rozwazam effuniaka
            z obwodem 75
            70 trzyma jak mur, choc poczatkowo wydawało mie sie, ze jest mało
            scisły
            • nomina Re: 65F plunge zielony w grochy 14.07.09, 22:36
              Jesteś pewna? Bo ja mam ciasno 69, luźno 75 i właśnie wymieniłam 75-tkę na 70 :).
              • boziaj Re: 65F plunge zielony w grochy 15.07.09, 10:39
                pewna nie jestem, ale chcę spróbować :)
                ponadto wrażliwiec ze mnie i preferuję staniki możliwie
                najluźniejsze - tak zeby trzymały, ale nie ściskały
            • fiu_bziu Różowy w kratkę 70E 21.07.09, 15:00
              dostałam wczoraj. Układa się identycznie jak 65F. W dodatku muszę go zapiąć co najmniej na środkową haftkę, a najlepiej na ostatnią - inaczej obwód się przesuwa :( Po wygarnięciu tak samo jak 65F miska wbija się lekko w pierś, a przy mostku mam drobne buły. Może i bym je zaakceptowała, ale nawet po takiej kilkuminutowej przymiarce odczuwam ulgę, gdy ten stanik zdejmuję. Mam wrażenie, że piersi są nim jakieś wymęczone.

Mam chyba wybitnego pecha, bo wychodzi na to, że jestem pomiędzy rozmiarami. Potrzebowałabym coś dokładnie pomiędzy 65F i 65FF :( Raczej nie mam szansy domigrować do 65FF, skoro od pół roku nie mogę dopasować stanika z trzymającym obwodem i fiszbinami, które nie kończą się kilka cm za piersią :/

Jestem zawiedziona. Liczę jeszcze na half-cupy. Miękki stanik chyba jednak łatwiej dopasować.
    • elrosa krowy 75GG 14.07.09, 17:41
      Zamówiłam krowy 75GG licząc, że będą dobre - i są :)
      Wysyłka ekspresowa - wczoraj wpłaciłam pieniądze, wczoraj wysłano, dziś mam :)
      Wizualnie biustonosz jest śliczny (choć nie będę w tym wypadku obiektywna), w dotyku przemiły (miseczki z obu stron obszyte są mięciutką bawełną, materiał w kropki na bokach to też bawełna).
      Obwód 75 (wzięty z braku osiemdziesiątek) jest ścisły, ale nic mnie nie gniecie, bez problemu mogę głęboko oddychać ;)
      Miseczki są w porządku, czyli w moim przypadku zasada przeskakiwania o miseczkę się zgadza. Wydają się nieco większe, niż w czarnym plunge 80G (podobno małomiseczkowym), ale to nawet dobrze. Na szczęście, naciągnięcie obwodu ich nie defasonuje (czego się obawiałam najbardziej), biust jest nadal ładnie zebrany i uniesiony.
      Fiszbiny były chyba robione dla mnie na miarę :), bo kończą się idealnie za piersią, a nie kilka centymetrów dalej. Martwi mnie tylko, że nieco odstają na mostku, ale tak mam w praktycznie wszystkich modelach z niskim mostkiem, więc chyba taka moja uroda.
      Ramiączka są węższe niż w czarnym - 13mm (plus ozdobne pętelki), a pomysł z "zawieszeniem" ich na pętelce z tasiemki bardzo mi się podoba.
      Ogólnie rzecz biorąc - uroczy i wesoły stanik na lato :)
    • wera9954 Za szerokie fiszbiny - może 65G? 14.07.09, 21:02
      Mam plunge'a lodowego w rozmiarze 70FF. Niestety, fiszbiny są za
      szerokie jak dla mnie, kończą się daleko za piersią, z boku mam
      wolne miejsce w miseczce, a z przodu buuuły :( Domyślam się, że jak
      wezmę mniejszy obwód z odpowiednio przeliczoną miseczką, miseczka
      będzie węższa, a za to głębsza. Jednak czy ciasny (być może za
      ciasny) obwód nie będzie tych fiszbin ciągnął w stronę pleców? Może
      najlepiej kupić to 65G i dołożyć przedłużkę?
      • psuj-ka Re: Za szerokie fiszbiny - może 65G? 14.07.09, 22:41
        Ja mam porównanie 70FF i 75F i w moim odczuciu fiszbiny w 75F wypadają sporo szersze. Niestety, jeśli za bardzo zaniżysz obwód - (zależy od Twojej osobniczej ściśliwości ;P) to obwód może "rozciągnąć" za sobą też miski i nie będzie takiego efektu. Jeśli nie odczuwasz tego 70FF jako b. ciasnego, to może spróbuj 65G? :) mnie przy za ciasnym obwodzie przedłużka nie pomogła...
        • wera9954 Re: Za szerokie fiszbiny - może 65G? 15.07.09, 09:59
          Chyba spróbuję 65G.
    • mamami Akwarela 75D 15.07.09, 09:12
      Porównuję z czarnym z krateczką w tym samym rozmiarze.
      Czarny ma luźniejszy obwód i zapinany na trzy rzędy haftek. Akwarela ma dwa
      rzędy, dziś ją założyłam z przedłużką, choć tylko dlatego żeby zobaczyć czy
      miski się lepiej nie układają.
      Czarny ma odrobinę mniejsze miski, nawet nie pół rozmiaru, ale dokładnie tyle
      ile mi trzeba. Akwarela leży już gorzej, nie mam takiego ładnego dekoltu. Nie
      mam jej na co wymienić bo 75C będzie na pewno za małe.
      Trudno, muszę sie pogodzić, że w tym nie ma takiej piknej dolinki.
      Co do samej stylistyki Akwareli, to dla mnie jak najbardziej ok. Niestety mój
      mąż orzekł że effuniaki to "przemysłówka". Tak określa najzwyklejsza, kompletnie
      nie seksowną i nie pociągającą bieliznę.
      Trudno, na razie i tak nie potrzebuję więcej plungów, poczekam cierpliwie na
      kuszące half cupy :)
    • wera9954 @sekretariat_effuniak 15.07.09, 10:17
      Czy jest możliwość umówienia się na przymiarkę?
    • tuonetar Czarny 70GG i 70H / Błękitny 75G 15.07.09, 14:06
      Algorytm wyliczania rozmiaru oszukał mnie o 4 rozmiary. Wychodzi 70JJ, a noszę
      75G (wygląda na to, że jestem mało ściśliwa, mając 72cm pod biustem noszę też
      Pollyannę w rozmiarze 32).

Błekitny 75G (miłość od pierwszego wejrzenia:)) od pierwszej chwili przekonał
      mnie do tego, zeby w nim chodzić od rana do nocy :) Mnie, która przez 15 lat
      zawsze wchodząc do domu zdejmowałam buty i stanik.

Natomiast do czarnych nie mam szczęścia :( 70H jest troszkę za duży w misce, ale
      go sobie zostawiam, bo bardzo potrzebuję wygodnego czarnego stanika do dekoltów.

Natomiast 70GG jest zdecydowanie za mały. Wystawiłam go na Allegro, gdyby ktoś
      miał nań ochotę ;)
    • bluemacia Re: akwarela 70F i zielony w grochy 70E 16.07.09, 09:31
      Oba są naprawdę ścisłe. Mam obwód pod biustem ciasno zmierzony przez
      siebie 69, luźno 73. Po pierwszej przymiarce naszła mnie nawet myśl,
      że może zbyt ciasne, ale dziś mam na sobie zielony w grochy i nie
      ciśnie mnie, jest w nim wygodnie.
      Akwarela jest bardzo ładna, niestety miski zbyt duże, więc musiałam
      odesłać.
      Grochy zostały. Jest to rozmiar, który wyszedł mi z kalkulatora
      effuniakowego.
      Modele różnią się rozmiarami. Mam pierwszy dobrany effuniak w
      rozmiarze 70F (biały z obwodem w czerwone kropeczki ze zlotu
      wrocławskiego) i ten leży również idealnie jak grochy w rozmiarze
      70E. Lodowy mam 70F i jest odrobinę za duży, odstaje trochę.
      Natomiast akwarela była wyraźnie za duża o jeden rozmiar.
      Staniki są niesamowicie wygodne, szkoda tylko, że muszę prać je
      ręcznie.

bluemacia
      • mokta Re: akwarela 70F i zielony w grochy 70E 16.07.09, 18:37
        Ja mam identyczne wymiary pod biustem jak Twoje. Kupiłam od forumki wrzosowy 70E
        i niestety, zbyt ciasny obwód rozjechał mi miski na boki. Mam Akwarele 75DD i
        problem zniknął.
        Jakie masz wymiary w biuście?
        • bluemacia Re: akwarela 70F i zielony w grochy 70E 17.07.09, 09:18
          mokta, mam w biuście 93, w pochyleniu 96.
          70E układa się bardzo ładnie, jestem w stanie zapiąć się nawet na
          ciaśniejszą haftkę, ale nie jest mi już wygodnie. Nie mogłabym wziąć
          luźniejszego obwodu.

bluemacia
    • ava.adore Krowy 75FF i Koty 75F 16.07.09, 12:45
      Do tej pory nosiłam 75FF (czarny i Akwarela), ale chciałam zobaczyć, czy miska mniej nie zrobiłaby mi bardziej spektakularnego efektu. I hmm... Na pewno zrobiła mi większą kreskę, ale nie jestem przekonana, czy można to nazwać spektakularnym efektem ;P Profil nie jest gładki jak w 75FF, tylko tworzy lekkie załamanie, tak sobie mi się to podoba, chociaż pod bluzką pewnie nie widać. Do tego wyskoczyły buły naplecne (znaczy jeszcze większe ;)) mimo większego zluzowania ramiączek i obwód ciśnie mnie niemiłosiernie. Jest porównywalny z innymi 75, więc nie wiem, może to ta miska? Coup de grace jest takie, że tak samo jak w czarnym ni hu hu nie mogę umieścić fiszbinów pod piersiami. Jak bym się nie starała, te cholery i tak odstają. Jednak niewątpliwie pierś wypełnia miseczkę pełniej. Kotki ładniejsze niż na zdjęciach, co tylko utrudnia sprawę :P

75FF leży podobnie do Akwareli 75FF. Szczegółowa inspekcja wykazała, że mostek może być o kilka milimetrów niższy, a miski o tych samych kilka milimetrów mniej zabudowane. Jeśli tak, ja jednak wolę tych kilka milimetrów więcej, Akwarela pozostaje moim najładniej leżącym stanikiem. Choć może po prostu dopasowała się w trakcie używania...

No i mam myślenice, ech. Zdjęcia, mam nadzieję, wieczorem, może pomożecie mi podjąć decyzję.
    • kociatko_biusciaste gdzie jest sklep? 16.07.09, 22:40
      Jestem trochę nie w temacie, jedynie ostatnio przeczytałam, że w czerwcu
      ostatecznie będzie otwarty sklep netowy Effuniak, więc chciałabym się
      dowiedzieć, gdzie on jest (strona effuniak.pl nie działa). Z góry dzięki za info:)
      • jul-kaa Re: gdzie jest sklep? 16.07.09, 22:59
        Tu jak mniemam:
        www.ewa-michalak.pl/
      • psuj-ka Re: gdzie jest sklep? 16.07.09, 22:59
        Na razie kupujemy z bloga - szuflady:
        ewamichalak.blogspot.com
        Sklep ruszy, jak Ula go opanuje, na:
        ewa-michalak.pl
      • agacia2025 Re: gdzie jest sklep? 16.07.09, 23:00
        sklep jeszcze nie dziala, ale bedzie tutaj www.ewa-michalak.pl/ (dziala
        juz kalkulator effuniakow), za to zakupic mozesz staniki w szufladzie, czyli
        tutaj ewamichalak.blogspot.com/ ale o tym to pewnie wiesz
        • kociatko_biusciaste Re: gdzie jest sklep? 17.07.09, 15:03
          Dzieki, dziewczyny:)
          O tej Szufladzie wiem, ale tam nic nie ma na mnie.
    • chocochoco Akwarela 65GG 16.07.09, 23:29
      Dzisiaj doszedł, kurierka spisała się na medal, zadzwoniła o 7:30 umówiła się na miedzy 9, a 10 i równo o 9 była u mnie. Bardzo miła i konkretna kobieta (powinni kobiety na kurierów zatrudniać, a nie młodych chłopaczków to by problemów nie było, listonosz u mnie to też kobieta równie miła i bezproblemowa:D). Co do samego staniczka- bardzo ładny, tylko nie jestem przekonana do tej zielonej kokardy i chyba ją wytnę. Rozmiarowo na moje 65/95-98 odrobinę za duży, ale teraz jestem w takim momencie cyklu, że bliżej 95. Z tabelki wyszło mi 65G, ale mierzyłam ten rozmiar i był za mały. Biustonosz jest przyjemnie ścisły, bardzo wygodny, minus za ramiączka, są dla mnie za wąskie, ale ja jestem nieobiektywna, bo najbardziej lubię freyowe szelki ;-). Kształt biustu z boku bardzo fajny, dekolt krecha, wolałabym dolinkę, ale u mnie to chyba nierealne. Mimo drobnych minusów jestem zadowolona daję 4,5/5.
    • zoi2 Lodowy plunge 85J 17.07.09, 09:12
      Wystawiłam już na giełdzie, ale że to słabo uczęszczany rozmiar daje znać też
      tutaj. Mam do sprzedania lodowego plunga Effuniak rozmiar 85J. Mama mierzyła go
      dwa razy i okazał się stanowczo za luźny w obwodzie. Prosze o kontakt na gazetowego.
    • czerwona_pomadka krowy i tym podobne 17.07.09, 18:28
      kurrrde...wybaczcie szczerość, ale jak pierwszy raz zobaczyłam ten stanik w
      krowy to byłam prawie pewna, że chyba nikt go nie kupi.
      A widzę na balkonetce że stanik robi furorę.
      Niedługo koniec lipca, a ja nadal nie mam cielistego pod letnie bluzki! w
      związku z czym łażę w prawie samych czarnych i ciemnoniebieskich, te krowy są
      totalnie niepraktyczne, niechże już pojawią się te cieliste! :(
      • czerwona_pomadka Re: krowy i tym podobne 17.07.09, 18:31
        dodam jeszcze, że krowy i inne w tym klimacie (są jeszcze chyba jakieś koty czy
        owce?) to staniki w klimacie podstawówki a przypuszczam że średnia wieku fanek
        Effuniak zdecydowanie przekracza 12 lat.
        Wiem, że pewnie zostanę zjechana, ale musiałam ten swój żal wylać :/
        ja chcę klasyczny cielisty plunge! (i na pewno nie tylko ja)
        • kuraiko Re: krowy i tym podobne 17.07.09, 19:06
          na balkonetce przewaliła się dyskusja na ten temat ;) jak widać po
          wieku dziewczyn prezentujących nabiustnie krówki, to stanowczo nie
          jest podstawówka ;)
          • koza-1985 Re: krowy i tym podobne 18.07.09, 23:45
            we wtorek o 13 będę mgr inż "od krów" i stanik uważam że jest
            cuuudownyy, ale to moje zboczenie. mam nadzieję że się pojawi 70 J, bo w
            effuniaku się rewelacyjnie śpi<nie wiem czy to nie herezja, ale przez
            przypadek to odkryłam> i taki krowiasty marzy mi się jako letnia piżamka
            na upały, no i rzecz jasna do chodzenia też. ale jak mówię ja do krów
            mam specyficzny stosunek;P
            • kryklu Re: krowy i tym podobne 19.07.09, 02:30
              > we wtorek o 13 będę mgr inż "od krów"
              Z góry gratuluję :)

mam nadzieję że się pojawi 70 J, bo w
              > effuniaku się rewelacyjnie śpi<nie wiem czy to nie herezja, ale
              prze
              > z
              > przypadek to odkryłam>
              Przypadek przypadkiem ;) skoro effuniaki są wygodne w dzień,
              dlaczego w nocy miałoby być inaczej?
              I tak sobie myślę, że nieposiadanie przez Ciebie takiego stanika
              byłoby wysoce nieprofesjonalne :))
      • czerwona_pomadka upsss przepraszam 17.07.09, 19:54
        naprawdę nie zauważyłam tej ognistej dyskusji na bakonetce!
        dzięki kuraiko za wspomnienie o tym to sobie odszukałam,i widzę że nie jestem w
        moich odczuciach odsamotniona :)
        • kizombalover oj nie jesteś osamotniona 17.07.09, 22:41
          Ja też na balkonetkę rzadko zaglądam, ale co myślę o staniku w łaty, to wiem...
          Najpierw nas Ewa poszczuła kusidełkami na biustach w galeriach, a teraz
          wypuściła takie krowy :-(. Ja z moim małym biustem absolutnie nie czuję się jak
          mleczna mućka, i takiego stanika w życiu nie ubiorę.
          Ale trzeba czekać cierpliwie na bardziej seksowne natchnienie u Artysty - mam
          zlotowe Effuniaki, to wiem, że warto :-)
    • vesper_lynd Re: EFFUNIAK - 5 17.07.09, 19:50
      Effuniaka mi się chce, w dodatku wyszedł mi rozmiar 75E(!) przy standardzie 65GG (brytol). Tyle że wszystkie są... nieładne :( Gdzie to wzornictwo, które można podziwiać w Galerii? Tiule, wysmakowane kolory, hafty, odważne kroje? Zamiast tego są same pastelowe gąbki, kratki, krówki, kotki i dziwne połączenia kolorów :/ Bu.
      • czerwona_pomadka Re: EFFUNIAK - 5 17.07.09, 19:56
        Jak pisałam wyżej, również czekam na coś bardziej klasycznego (klasyka nie musi
        wcale być nudna!)
        • jelonek_k Re: EFFUNIAK - 5 17.07.09, 20:03
          Zazdroszczę, że możecie sobie pomarudzić na wzory, kolory i estetykę.
          Ja sobie mogę co najwyżej kupić drugi egzemplarz lodowego plunga.
          Jak polscy i brytyjscy producenci zapominają o G+ tak też się to dzieje tutaj :(
          • yo_anka Właśnie, Więcej w J+! 17.07.09, 22:02
            > Ja sobie mogę co najwyżej kupić drugi egzemplarz lodowego plunga.
            No właśnie, ja też....... :(((((((
            Więcej w J+!
            YOW!
            • agacia2025 Re: Właśnie, Więcej w J+! 17.07.09, 22:43
              wiesz, tak moga sobie narzekac oba konce tabelki, bo jak jest sporo kobitek
              noszacych od 60C do 60F, tak juz 60FF i 60G mniej:( nie to co 65E czy 70E, ktore
              przy kazdej dostawie maja do wyboru kazdy z mowliwych modeli.
              Trudno, nie bede plakac, bo kotki, roze i blekity mnie sie nie podobaja i
              poczekam na otwarcie sklepu. A po 23 lipca maja byc straplessy, pewnie znowu
              poczekam 2-3 miesiace na moj rozmiar i mam nadzieje ze bedzie cos bardziej
              stonowanego. Z tego co wiem to sporo osob czeka na biale, czarne i bezowe
              staniki oraz koronkowe cudenka.
            • margo13ak Re: Właśnie, Więcej w J+! 18.07.09, 09:56
              W moim nawet lodowego już nie ma... Dołączam do prośby o J+ !

Odkąd założyłam Effuniaka, mój karmiący biust nie chce się pogodzić z innymi
              stanikami i funduje mi zastoje od takiej np. Arizy, czy Harmony...
              • sylwia-osama Re: Właśnie, Więcej w J+! 18.07.09, 15:12
                W moim rozmiarze była tylko zeberka, także czekam teraz na coś innego w 85KK. Te
                beże nie bardzo mi się podobają (trauma po beżowych namiotach ;p) jednak jeżeli
                byłby w moim rozmiarze, to bym brała, bo mój biust świetnie się czuje w effuniaku :)
                • bebe.lapin Re: Właśnie, Więcej w J+! 19.07.09, 13:05
                  Mi sie ten bezyk bardzo podoba, idealny na okazje, do ktorych jest potrzebny,
                  ale znowu nie ma rozmiaru. nawet 80 nie ma.
                  jestem zniechecona, naprawde, mam tylko nadzieje, ze jak effuniak wroci z
                  urlopu, to cos zmieni :/
      • kasica_k Re: EFFUNIAK - 5 17.07.09, 22:26
        Też uważam, że przydałoby się trochę więcej "dorosłego" wzornictwa, bo obecne
        jest takie bardziej dla młodzieży :) No i rozmiarów, bo w moim twardo nie ma
        nic. Czekam, aż produkcja się rozwinie i wybór zrobi się większy. No i aż
        zacznie działać normalny sklep.
      • czerwona_pomadka do tych, które krzyczą 18.07.09, 09:54
        do tych, które krzyczą że "jest przecież tyyyyle prostych i klasycznych staników
        do wyboru" - ja się pytam, GDZIE?!
        Fanki szalonych wzorów i kolorów mają do wyboru:
        - modele CLEO
        - część wiosennych maskaradek (tylko Isis jest w miarę prosta i klasyczna)
        - pstrokate kolory Curvy Kate
        - prawie wszystkie Freye
        - Effuniak

A fanki klasyki mają do wybobru Panache o skopanej konstrukcji, i kilka
        Gossardów o jeszcze bardziej skopanej konstrukcji.
        • yaga7 Re: do tych, które krzyczą 18.07.09, 13:58
          No nie przesadzaj, są osoby, którym Panache pasują - a tych osób poniżej G jest
          jeszcze więcej niż powyżej G.
          Więc nie wrzucałabym wszystkich Panache do jednego wora pt skopana konstrukcja.
          • czerwona_pomadka Re: do tych, które krzyczą 18.07.09, 14:20
            na mnie niestety żaden Panasz nie leży :(

zapomniałam dodać, że fanki żywych kolorów itp mają do wyboru jeszcze Miss Mandalay.

a ja posiadam z musu aż 3 staniki w kropki, mimo że kropek nie znoszę :/
            • yaga7 Re: do tych, które krzyczą 18.07.09, 14:33
              Wiesz, na mnie nie leży Freya, Gossardy, w sumie te mierzone przeze mnie
              effuniaki też średniawo leżą (ale może to też dlatego, że jednak nie miałam
              dobrego rozmiaru).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka