toka78 Biustonosz dla babci 100/130 16.08.09, 20:44 Lobbowanie przynosi coraz więcej pozytywnych efektów :-) Jednym z nich jest moja babcia, która zażyczyła sobie dobry stanik. Pod biustem (nie strasznie ciasno ale ściskając tłuszczyk) 100cm, w miękkim staniku "w zwisie" 130cm. Z kalkulatora wychodzi 40H ALE... Ubrałam babcię w ostrygową Arabellę 36J i obwód był sporo za ciasny i miska sporo za duża (fiszbiny kończyły się prawie na plecach i pomimo wygarnięcia w misce było sporo luzu). Biust babci jest dosyć jędrny, chyba ściśliwy, wiszący ale nie sama skóra. Myślałam o jakimś klasycznym fullcupie w rozsądnej cenie. Skoro Arabella 36J jest za ciasna i ma za duże miski (tak ze 2 rozmiary w obu wypadkach) to wychodziłoby jakieś 40FF-G? Podpowiedzcie dobre kobiety, żeby za dużej skuchy nie było za pierwszym razem ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 100/130 - toka78 - babcia 17.08.09, 10:15 Celowałabym w okolice 40G - Arabelka w 36J ma bardzo duże miski. Odpowiedz Link
toka78 Re: 100/130 - toka78 - babcia 17.08.09, 11:35 Tak też zrobię. Napiszę jak wyszło :-) Odpowiedz Link
ina91 69/84 16.08.09, 23:41 Witam ;) Proszę was o pomoc. W biuscie mierzac luzno bez biustonosza mam 84 cm, pod biustem ok 68-69 na wydech. Nie wiem czy ma to duże znaczenie ale mam dosyć duży "rozstaw" piersi. Mam problem z doborem biustonoszy, zawsze jak kupie musze go czesto poprawiać wydaje mi sie ze poprostu za luzny obwod zawsze wybieram, ale ciezko mi znaleźć odpowiednio dopasowany. Będę wdzieczna za pomoc i udzielenie odpowiedzi jaki rozmiar powinnam nosić (chodzi o rozmiarowke brytyjska i polską) Odpowiedz Link
maheda Re: 68/84 - ina91 17.08.09, 10:18 Próbowałabym chyba zaczynać od rozmiaru 65D (zarówno w polskiej, jak i brytyjskiej rozmiarówce, gdzie ten rozmiar oznaczany jest jako 30D). Możliwe, że lepsze okaże się w niektórych modelach 65E lub 65(30)DD. Jeśli obwód będziesz odczuwała jako zbyt luźny, to sięgnij po 60tki, ale to dopiero po stwierdzeniu, ze 65tki Cię nie trzymają w żebrach. No i wtedy trzeba przeliczyć miseczki i celować w rozmiary około europejskiego 60E-60F lub brytyjskiego około 60(28)E. Odpowiedz Link
moopie23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 17.08.09, 01:46 Witam, moje wymiary to 73 (bardzo ściśle mierzone) pod biustem i 98-99 w biuście. Na pierwszy dobrze dobrany stanik wybrałam Cleo Georga miętowego i tu moje pytanie, jaki brać rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 73/99 - moopie23 17.08.09, 10:21 No i tutaj zagwozdka, ale raczej celuj w rozmiar 70(32)FF. Może się okazać, że będzie nieco za duży w miseczce... ale też może być w sam raz. Trudno cokolwiek wyrokować na odległość :( Powiedz jeszcze - czy mierzyłaś obwód w biuście "w zwisie"? Czyli tak, że plecy były równoległe do podłogi, a biust wisiał luźno w stronę podłogi? Odpowiedz Link
lisek.love 74/90 17.08.09, 09:54 witam, najwyższy czas na uświadomienie :) zmierzyłam się wg wskazówek : na wydechu 74, w biuście 90, "zwisająco" 93 i (o zgrozo) w staniku 87cm.Noszę 75B push-up ale zdaję sobie sprawę, że to nie jest idealny rozmiar- biust bywa spłaszczony, trochę się wylewa podobnie jak pod pachami, mam też wrażenie, że fiszbiny za wcześnie się kończą :/ chciałabym by biust był podniesiony, 'zbliżony do siebie', by dobrze wyglądał gdy zakładam bluzkę z dekoltem; bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - lisek.love 17.08.09, 10:24 Fiszbiny kończą się za wcześnie, bo miseczka za mała. Spróbuj w sklepie przymierzyć staniki w rozmiarze około polskiego 70E. Załóż je zgodnie z opisem zamieszczonym w sygnaturce mojego posta. Zastanów się, czy jest to odpowiedni dla Ciebie rozmiar? Jeśli tak, to od niego zaczynaj szukanie też staników brytyjskich - te w rozmiarze około 70(32)DD. Jeśli obwód będzie zbyt luźny pod biustem i nie będzie Cię trzymał odpowiednio - spróbuj staników w rozmiarze około europejskiego 65F-65G lub brytyjskiego około 65(30)E-65(30)F. Odpowiedz Link
fonkoni Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 17.08.09, 14:27 mam podbiustem 75, w biuście b/z stanika 86, gdy się pochylę 93, noszę 80C Odpowiedz Link
anna.gornicka 72/96 17.08.09, 17:59 to jaki będzie stanik? Pani w sklepie doradzała 70E, od zawsze noszę 75D, ale po lekturze lobby wydaje mi się, że obwód za duży; 70D próbowałam, ale ledwo się w niego wciskam :) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 72/96 17.08.09, 22:17 Miska w 70D jest mniejsza niż w 75D :) 70D jest na 89 cm w biuście, więc obwód wydaje Ci się za mały (piersi ciągną go do przodu). Spróbuj polskiego 65J, czyli brytyjskiego 30G - będzie trzymało lepiej niż 70tka, a już na pewno lepiej niż 75tka. Zobacz, jak takie staniki wyglądają na prawdziwych biustach: balkonetka.pl/katalog/size/30g balkonetka.pl/katalog/size/65j Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
miika77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 17.08.09, 20:56 proszę o podpowiedź:) pod biustem mam 76 cm a w biuście 104 cm (dodam, że karmię 4miesięczną dzidzię i mój biust jest trochę obwisły - w związku z czym obwód w biuście mierzyłam pochylona do przodu, jedną pierś mam nieco większą) czy opłata się kupować normalny biustonosz czy jeszcze dla karmiących? niedługo mam impreze i chciałabym się prezentować jakoś w nowej sukience. ostatnio kupiłam biustonosz w rozmiarze 75e - ale jest trochę za luźny pod biustem i na tej większej piersi robi się "bułeczka" Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 17.08.09, 22:21 75E ma za luźny obwód i za małą miskę (jest uszyta na 96 cm w biuście). Spróbuj polskiego 70J lub 70K, czyli brytyjskiego 32G (+okolicznych rozmiary, jeśli masz taką możliwość). Przeczytaj też to (bo dobry rozmiar to dopiero połowa sukcesu): stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
zuza_ona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 17.08.09, 23:13 proszę o radę-pod biustem 85,w biuście 97,karmię 3 miesięczne niemowlę.Aktualnie noszę rozmiar 75 B,ale biustonosz jest trochę za luźny. Odpowiedz Link
anna-pia 85/97 zuza_ona 19.08.09, 22:27 zuza_ona napisała: > proszę o radę-pod biustem 85,w biuście 97,karmię 3 miesięczne niemowlę.Aktualni > e > noszę rozmiar 75 B,ale biustonosz jest trochę za luźny. Brytyjskie 32(70) F lub 70FF (polskie 70G/H), ja bym spróbowała tej większej miseczki, bo jak dziecko zacznie jeść więcej (a zacznie!), to biust może się powiększyć. Najlepiej mierzyć stanik tuż przed karmieniem, kiedy biust jest największy. Odpowiedz Link
natu_ska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 20.08.09, 13:32 Dzień dobry ;) Chciałabym prosić o radę. Otóż mam 16 lat i pod biustem mam 79, a w 97. Obecnie noszę biustonosz 40/90 B nieusztywniany, ponieważ po założeniu zwykłego biustonosza mam wrażenie,że moje piersi są jeszcze większe... Może panie pomogłybyście mi wybrac odpowiedni rozmiar "zwykłaych" biustonoszy abym czuła się w nich komfortowo. Przyzna szczerze,że mój obecny stanik nieusztywniany posiada bardzo szerokie ramiączka, które okropnie wyglądają wystające spod bluzki... Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ;) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Natu_ski 20.08.09, 17:24 Przede wszystkim natychmiast wyrzuć to 90B :) Jest uszyte na ok. 96 cm POD biustem, a nie W ;) Jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę ścisło, celuj w polskie 75F lub 75G, czyli brytyjskie 34E. A jeśli dasz radę, przymierz polskie 70I, czyli brytyjskie 32FF. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Co masz na myśli, pisząc ,,nieusztywniany"? Że z miękkiego materiału, czy też bez fiszbin? I co uważasz za ,,zwykły" stanik? Fiszbiny są potrzebne, bo podtrzymują biust, a zwykły może być zarówno miękki koronkowy biustonosz, jak i pancerny puszap :) I co w tym złego, że w staniku Twoje piersi wyglądają na większe niż bez? Ja tam w zasadzie tylko po to noszę stanik ;) Odpowiedz Link
filudka 80/96 - filudka 18.08.09, 21:43 No więc tak, zmierzyłam się dokładnie. Pod biustem na wydechu dokładnie 79,5 cm w biuście stojąc - 96 cm w zwisie - 98 cm Uradowana poszłam mierzyć staniki, no i albo ze mnę jest coś nie tak,albo już sama nie wiem. Odpowiedz Link
filudka Re: 80/96 - filudka 18.08.09, 21:47 70E polskie no powiedzmy że prawie dobre, tylko te fasony,w miseczce z dołu za mało z góry za dużo materiału. Ojej. 75D - polskie tu jeszcze gorzej, plunge Ewa Bień niby zbiera piersi, ale spłaszcza je strasznie od dołu, a na górze jest luz. Zamówiłam Panache Tango plunge 70F i jest stanowczo za duży. Teraz czekam na Eleanor Freya 75D, zobaczymy. Teraz już całkiem nie wiem jaki mam rozmiar nosić. Kiedyś sporadycznie nosiłam 75C i wydawało mi się dobre. Teraz zmierzyłam - jest za małe, biust mi nieco się powiększył. Przez wiele lat chodziłam po prostu bez biustonosza, zakładałam okazyjnie pod jakąś bluzkę przeźroczystą. Piersi mam zupełnie nie obwisłe, okrągłe z dołu, z góry proste, bardzo delikatnie zaokrąglone. Pomiędzy piersiami na mostku odstęp 3 cm. Ustawione tak raczej lekko na boki. Zaczęły mi lekko przeszkadzać stąd pomysł na biustonosz. Ale moje próby doboru skończyły się fiaskiem. Może powinnam tez szukać jakiegoś innego fasonu? Odpowiedz Link
anna-pia Re: 80/96 - filudka 19.08.09, 22:29 filudka napisała: > 70E polskie no powiedzmy że prawie dobre, tylko te fasony,w miseczce z dołu za > mało z góry za dużo materiału. Ojej. > 75D - polskie tu jeszcze gorzej, plunge Ewa Bień niby zbiera piersi, ale > spłaszcza je strasznie od dołu, a na górze jest luz. > > Zamówiłam Panache Tango plunge 70F i jest stanowczo za duży. > Teraz czekam na Eleanor Freya 75D, zobaczymy. > > Teraz już całkiem nie wiem jaki mam rozmiar nosić. > > Kiedyś sporadycznie nosiłam 75C i wydawało mi się dobre. > Teraz zmierzyłam - jest za małe, biust mi nieco się powiększył. > Przez wiele lat chodziłam po prostu bez biustonosza, zakładałam okazyjnie pod > jakąś bluzkę przeźroczystą. > Piersi mam zupełnie nie obwisłe, okrągłe z dołu, z góry proste, bardzo > delikatnie zaokrąglone. Pomiędzy piersiami na mostku odstęp 3 cm. Ustawione tak > raczej lekko na boki. Zaczęły mi lekko przeszkadzać stąd pomysł na biustonosz. > Ale moje próby doboru skończyły się fiaskiem. > Może powinnam tez szukać jakiegoś innego fasonu? 70E :) Freya, jeśli już, to też 70E albo 65F, ta firma robi rozciągliwe staniki. Spróbuj balkoniki,a nie plunge, i half-cupy, może coś będzie lepiej leżało. Odpowiedz Link
agati78 77/92 18.08.09, 22:41 Dzień Dobry! nosiłam i noszę 75B, ale miseczki są mi od jakiegoś czasu widocznie za małe:). Proszę o poradę, pozdr. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 77/92 18.08.09, 23:25 Celuj w polskie 70E lub 70F, czyli brytyjskie 32DD. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
simerila 85/110 19.08.09, 02:51 witam, chciałabym ostanikować babcię 70+ :) (to tylko zbieg okoliczności z notką na stanikomanii ;) ) babcia ma: 85 pod mierzone ciasno (ale nie na wydechu) ok 110 w biuście, ale ma obwisłe piersi a nie dała się zmierzyć w zwisie, pomiar w miękkim staniku też niewiele by dał, bo babcia teraz nosi za luźna i za małe w miseczkach o 5 rozmiarów 85C. myślałam żeby celować w 80J (polskie), ale na stanikomanii wyczytałam, że taki biust jest kompresowalny i może jednak mniejszą miseczkę powinnam wziąć. nie mam pojęcia jak oszacować rozmiar. jakie polskie firmy byście mi poleciły z cenami do 100zł, bo nie stać mnie w tej chwili na drogie prezenty, a babcia by mnie pewnie odesłała z takim stanikiem za ponad 100zł. (Melissa? Gorsenia? ) Odpowiedz Link
violesia 69/89 19.08.09, 11:56 witam! Bardzo proszę o radę, bo mam straszny problem z zakupem staniczka. Pod biustem na wydechu 69 - w obwodzie w miękkim staniczku 89 (bez stanika tez 89). Na wdechu obwód rośnie do 91 cm. Najlepiej się czuje w staniku 65 E (felina) ale po rozciagnięciu miseczki staja się zbyt luźne. 70 D jest na mnie zdecydowanie za duży pod biustem (zapinam się na ostanie haftki i czasami mi się nieco wylewa z misek :-). Proszę tez o podanie polskiego rozmiaru :-) Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 69/89 violesia 19.08.09, 22:36 violesia napisała: > witam! Bardzo proszę o radę, bo mam straszny problem z zakupem > staniczka. Pod biustem na wydechu 69 - w obwodzie w miękkim staniczku > 89 (bez stanika tez 89). Na wdechu obwód rośnie do 91 cm. Najlepiej się > czuje w staniku 65 E (felina) ale po rozciagnięciu miseczki staja się > zbyt luźne. 70 D jest na mnie zdecydowanie za duży pod biustem (zapinam > się na ostanie haftki i czasami mi się nieco wylewa z misek :-). Proszę > tez o podanie polskiego rozmiaru :-) Pozdrawiam :-) Spróbuj 60FF (polskie 60H), o 70 zapomnij, chyba że Effuniak, bo okręcisz się obwodem dwa razy. No i ściśliwe 65E (polskie 65F). Dobrze by było, gdybyś mogła też zmierzyć 60F (polskie 60G) i 65DD (polskie 65E). Odpowiedz Link
anna-pia Re: 85/110 simerila - babcia 19.08.09, 22:32 simerila napisała: > witam, chciałabym ostanikować babcię 70+ :) (to tylko zbieg okoliczności z notk > ą > na stanikomanii ;) ) > > babcia ma: > 85 pod mierzone ciasno (ale nie na wydechu) > ok 110 w biuście, ale ma obwisłe piersi a nie dała się zmierzyć w zwisie, pomia > r > w miękkim staniku też niewiele by dał, bo babcia teraz nosi za luźna i za małe > w > miseczkach o 5 rozmiarów 85C. > > myślałam żeby celować w 80J (polskie), ale na stanikomanii wyczytałam, że taki > biust jest kompresowalny i może jednak mniejszą miseczkę powinnam wziąć. nie ma > m > pojęcia jak oszacować rozmiar. > > jakie polskie firmy byście mi poleciły z cenami do 100zł, bo nie stać mnie w te > j > chwili na drogie prezenty, a babcia by mnie pewnie odesłała z takim stanikiem z > a > ponad 100zł. (Melissa? Gorsenia? ) Melissa owszem, ma szerokie ramiączka, nie będą się wrzynać w delikatną skórę, Gorsenii jeszcze nie testowałam. Spróbuj 80G/H, napisz też do Melissy, może ci doradzą, są komunikatywni. Odpowiedz Link
lastmaola1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 19.08.09, 12:08 Cieszę się, że znalazłam Wasze forum bo już od dłuższego czasu męczę się z doborem biustonosza :(. Proszę Was o radę w doborze roziaru. Moje wymiary: pod biustem 71 cm, w biuście bez stanika 85 cm a w staniku 87cm. Dodam, że jestem po karmieniu piersią i prawa pierś pozostała niestety mniejsza (nie karmię już prawie 2 miesiące). W tej chwili noszę rozmiar 70C i jest on najodpowiedniejszy z moich dotychczasowych biustonoszy. Niestety pomimo dobrej miseczki obwód jest za duży. Próbowałam już rozmiarów 75 C i 75 D ale zawsze obwód był zbyt luźny a miseczka za mała. Jaki rozmiar mam spróbowac teraz? Pomożecie? :) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 19.08.09, 14:19 Celuj w polskie 65E, czyli brytyjskie 30DD (dobierz stanik do większej piersi, do miski z mniejszą możesz włożyć wkładkę od puszapa). Odpowiedz Link
anna-pia 71/85-87 lastmaola1 19.08.09, 22:45 lastmaola1 napisała: > Cieszę się, że znalazłam Wasze forum bo już od dłuższego czasu męczę > się z doborem biustonosza :(. Proszę Was o radę w doborze roziaru. > Moje wymiary: pod biustem 71 cm, w biuście bez stanika 85 cm a w > staniku 87cm. Dodam, że jestem po karmieniu piersią i prawa pierś > pozostała niestety mniejsza (nie karmię już prawie 2 miesiące). W > tej chwili noszę rozmiar 70C i jest on najodpowiedniejszy z moich > dotychczasowych biustonoszy. Niestety pomimo dobrej miseczki obwód > jest za duży. Próbowałam już rozmiarów 75 C i 75 D ale zawsze obwód > był zbyt luźny a miseczka za mała. Jaki rozmiar mam spróbowac teraz? > Pomożecie? :) celuj w obwody 65 (brytyjskie 30), miseczka DD lub E (polskie E lub F), albo 60 (bryt. 28), miseczka F, FF (polskie G, H) - te okolice, ta informacja to tylko wskazówka obwody 75 są dla osób, które mają pod biustem co najmniej 79 cm, a i to dotyczy ściśliwych staników :) BTW, każda kobieta ma asymetryczne piersi, miseczkę dobiera się do większej, jak asymetria jest duża, można dołożyć wkładkę pod pierś Odpowiedz Link
annapoline Re: 78/97 19.08.09, 12:30 Bardzo prosze o porade : wymiary jak wyzej(97 w staniku, jakies 99 w zwisie, 78 bardzo ciasno na wdechu), karmie 3 miesieczna corcie. Wlasnie doszedl z listkow karmik hotmilk 32F i royce 32 FF. Katastrofa ! Hotmilk zapiety na najciasniejsza haftke moglby byc spokojnie jeszcze 5 cm wezszy za to miska ewidentnie za mala (pod pacha po wygarnieciu spoko, za to szew wew. miski najezdza na piers, mostek dobre 4 cm od stanika. Royce na najciasniejsza haftke ok (mnie by nie przeszkadzalo jakby mial 2,3 cm mniej bo lubie sie czuc scisnieta) miska za to chyba dobrego rozmiaru tzn. jak ja docisne i dobrze okole nia piers bo tak to ostaje od mostka 3 cm buuuu. Wogole to dziwne bo nawet jak obwod jest ok na dole paska to gora jest duzo luzniejsza a na najszersza haftke to nawet zwisa sobie takie skrzydelko po pacha. Co robic ? Zamowilabym 30 GG ale takiego rozmiaru karmikow listki nie maja (chyba ze taki, co mi sie nie podoba) Doszlam do wniosku, ze zdecydowanie lepiej czujes sie w fiszbinach : chce zamowic panache cleo i moze jakas freye (eleanor ?) i bede przerabiac. Tylko czy te marki nie beda wezsze i w 30 GG sie nie dopne... Radzcie prosze bo mam jeszcze kilka dni na podjecie decyzji. Z gory dzikuje Odpowiedz Link
anna-pia Re: 78/97 annapoline karmiąca 19.08.09, 22:41 annapoline napisała: > Bardzo prosze o porade : wymiary jak wyzej(97 w staniku, jakies 99 w > zwisie, 78 bardzo ciasno na wdechu), karmie 3 miesieczna corcie. > Wlasnie doszedl z listkow karmik hotmilk 32F i royce 32 FF. > Katastrofa ! Hotmilk zapiety na najciasniejsza haftke moglby byc > spokojnie jeszcze 5 cm wezszy za to miska ewidentnie za mala (pod > pacha po wygarnieciu spoko, za to szew wew. miski najezdza na piers, > mostek dobre 4 cm od stanika. Royce na najciasniejsza haftke ok > (mnie by nie przeszkadzalo jakby mial 2,3 cm mniej bo lubie sie czuc > scisnieta) miska za to chyba dobrego rozmiaru tzn. jak ja docisne i > dobrze okole nia piers bo tak to ostaje od mostka 3 cm buuuu. Wogole > to dziwne bo nawet jak obwod jest ok na dole paska to gora jest duzo > luzniejsza a na najszersza haftke to nawet zwisa sobie takie > skrzydelko po pacha. Co robic ? Zamowilabym 30 GG ale takiego > rozmiaru karmikow listki nie maja (chyba ze taki, co mi sie nie > podoba) Doszlam do wniosku, ze zdecydowanie lepiej czujes sie w > fiszbinach : chce zamowic panache cleo i moze jakas freye > (eleanor ?) i bede przerabiac. Tylko czy te marki nie beda wezsze i > w 30 GG sie nie dopne... Radzcie prosze bo mam jeszcze kilka dni na > podjecie decyzji. Z gory dzikuje Eleanor jest rozciągliwa, uprzedzam, może coś innego? Cleo raczej w normie, może raczej 32? Ja przerabiałam nieśmiertelne Tango :) Odpowiedz Link
annapoline Re: 78/97 annapoline karmiąca 19.08.09, 22:58 Jednak 32 mowisz ? Nie zrazac sie, ze 32 hotmilk i royce byly za luzne ? Musze odeslac paczke i moge wymienic na 3 staniki : mam ochote sprobowac klasycznej pollyanny, zeby wreszcie okreslic moj rozmiar : co myslisz o tabelkowym 32 FF i ewentualnie 30 G. I dodatkowo panache cleo 32 FF ? Czy panche sa rozciagliwe ? Kurcze, sama nie wiem co robic... Odpowiedz Link
ewelzur Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 20.08.09, 10:58 Witam serdecznie Mam odwieczny juz problem z dobraniem sobie odpowiedniego rozmiaru stanika oto moje wymiary: obwod pod biustem 82 cm obwod w biuscie:bez stanika 104 cm, ze stanikiem 100 cm. Rozmiar stanika w ktorym sie mierzylam to 80 C,w tym staniku podczas ruchu moje piersi sie wylewaja, musze ciagle go poprawiac. Bardzo prosze podac mi rozmiary zarowno angielskie jak i kontynentalne. Z gory dziekuje Ewelina Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Ewelzur 20.08.09, 17:26 80C ma na Ciebie za luźny obwód (jest uszyty na ok. 86 cm pod biustem) i za małe miski (uszyte na ok. 97 cm w biuście). Celuj w polskie 75H, czyli brytyjskie 34F (to oczywiście tylko rozmiary wyjściowe, warto przymierzyć też okoliczne miski). Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
zygmundoponownie 82/93 20.08.09, 13:01 poprzenio zle sie zmierzylam i wszystkie, ktore mierzyłam cisnely. Dziekuje Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 82/93 20.08.09, 17:08 Ale jakie rozmiary Cię cisnęły? Obwodem czy miskami? Według wymiarów powinnaś spróbować polskiego 75C lub 75D, czyli brytyjskiego 34D. Odpowiedz Link
patrycja-matuszczyk1995 82/99 20.08.09, 13:29 no więc od początku :) trafiłam tu przypadkiem i mam problem. mam 14 lat dotychczas nosiłam 80B lub 75B.kupowanie staników to dla mnie masakra, gdy tylko wchodze do sklepu to sie ekspedientki dziwnie na mnie patrza i wciskają mi jakieś za małe rozmiary "dla nastolatek". w sumie 80B jest w miare ok, miseczki sa nawet dobre, ale obwód troche za duży trzeba go ciągle poprawiać. już nie wiem co mam robic :( pomóżcie.:( Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 82/99 20.08.09, 17:10 A 75B i 80B nie są na Ciebie za małe w miskach? Są uszyte odpowiednio na 90 i 95 cm w biuście, a Ty masz 99... Przymierz polskie 75F, czyli brytyjskie 34E, zakładając stanik tak: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
ya_yaga 79/102 20.08.09, 13:42 Witam i prosze o pomoc. Zawsze mialam dośc duże i ciężkie piersi i źle dobrany stanik (dodatkowo kiepskiej jakości, kupowany zazwyczaj na bazarach):( Niestety grawitacja w takim kiepskim staniku zrobiła swoje, do tego ciąża i karmienie dolały oliwy do ognia i obecnie moje piersi sięgają mi do pępka:((( Dodatkowo uciekły pod pachy. Poza tym moje piersi są asymetryczne (prawa większa i to znacznie) i jak już jakiś stanik w miarę dobrze leżał to tylko na jednej piersi (druga albo się wylewała albo gubiła w miseczce). Generalnie moje piersi nie są zbyt zachwycające ;) Teraz zamierzam wyrzucić wszystkie swoje stare staniki i kupić w końcu porządne i o dobrze dobranym rozmiarze! Dlatego proszę Was o pomoc. Moje wymiary: Pod biustem (wydaje mi się że dość ciasno mierzone): 78 w biuście (w staniku, pochylając się) 102, (wyprostowana -98) I jeszcze pytanie: czy są jakieś modele/kroje stników które byłyby najbardziej odpowiednie do moich asymetrycznych piersi? czy raczej w każdym, nawet dobrze dobranym rozmiarowo, jedna piers będzie zawsze nie do końa pasować? I w ogole jaki model/jakiej firmy stanik powinnam na początek kupić, żeby moje piersi choć trochę wrociły na swoje miejsce? (albo prosiłabym o jakiegoś linka gdzie mogłabym o tym poczytać, żeby nie zaśmiecać tego wątku) Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za przydługi post. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 79/102 20.08.09, 17:16 Co do rozmiaru - celuj w polskie 70I, czyli brytyjskie 32FF. To, jak takie rozmiary wyglądają na prawdziwych biustach, możesz zobaczyć tu: balkonetka.pl/katalog/size/70ff balkonetka.pl/katalog/size/32ff Co do asymetrii - stanik dobieramy do większej piersi, do miski z mniejszą można włożyć wkładkę. Co do ortopedycznych modeli - poszukaj np. tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,,Pierwszy_dobry_stanik_.html?s=0 forum.gazeta.pl/forum/w,50580,87252144,87252144,Pierwszy_dobry_stanik_watek_jak_z_LB_.html Noszenie staników w dobrym rozmiarze zazwyczaj poprawia kondycję biustu :) Powodzenia! Odpowiedz Link
ya_yaga Re: 79/102 23.08.09, 12:27 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ponieważ Wasze lobbowanie o noszeniu odpowiednigo rozmiaru stanika na mnie podzialalo ;))) postanowilam pojśc za ciosem i od razu sprawić obie taki biustonosz :) Udałam sie więc do sklepu polecanego tu na forum i od trzech dni jestem szczęsliwą posiadaczką Panache Verona w rozmiarze 30GG! :) Pani w sklepie po zmierzeniu mnie, na początku zaproponowała mi rozmiar 32 (chyba FF) ale okazało sie, ze to jednak za dużo i wcisnela mnie w 30stkę. Pierwsze wrażenie - moje piersi są na wysokosci piersi a nie pikują w stronę podłogi ;)))Moge biegać nie wybijająć sobie zębów wlasnym biustem ;))) Moje piersi mają ładny kształt i pieknie zarysowują sie pod bluzką:) Na początku trudno mi bylo się przyzwyczaić do takiej ścislości pod biustem, ale w miarę noszenia jest coraz lepiej i juz mi jest naprawdę wygodnie. Wprawdzie teraz widzę, że biustonosz mimo iz byl dobierany pod okiem eksperta nie jest jeszcze do końca dopasowany do mnie, bo tu i ówdzie mnie uwiera (ale im więcej go noszę tym mniej) a fiszbiny uciekają trochę na plecy, ale wiem już o co chodzi z tym rozmiarem ;), jak to różnica w komforcie noszenia i teraz już z całą zaietością będę poszukiwać swojego idealnego biustonosza w idealnym rozmiarze!!! Dzięki Wam Lobbystki :)))) Odpowiedz Link
carolaja 74/94 21.08.09, 00:17 Witam, Mam 74cm pod biustem i 94cm w biuście. Obecnie noszę rozmiar 75C, ale widzę że to całkowicie nie dla mnie - obwód za duży, miseczki zbyt małe (moje piersi nie mieszczą sie w nich całe, w niektórych modelach potrafia wystawać nawet w połowie! poza tym moje piersi są dosyć oddalone od siebie i spłaszczone ). Postanowiłam w końcu coś z tym zrobić, bo wiem, ze tak dalej nie może być. Ale nie bardzo wiem jaki rozmiar powinien być dla mnie rozmiarem wyjściowym. z góry dziękuję :) Odpowiedz Link
bellatris 72/105 21.08.09, 07:34 Witam Mam na pewno ten sam problem co wszystkie Biuściaste ;) źle dobrany stanik ;( Pod biustem mam 72 cm, w biuście 105cm. kupienie stanika to koszmar, szczególnie wtedy jak w sklepie m.DD wygląda jak B. Zazwyczaj kupuję taki który bardziej pasuje miseczkami, a obwód muszę przerabiać, tym samym staniczki tracą fason. Jedyne wyjście to dobrać rozmiar i kupić on line ;) Z góry dziękuję za pomoc ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Bellatris 21.08.09, 09:52 Zacznij poszukiwania od brytyjskiego 30HH lub 30J. W polskiej rozmiarówce jest to 65N lub 65O - chyba nikt oprócz Mileny i Melissy nie szyje u nas takich rozmiarów. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Carolaji/Carolai ;) 21.08.09, 09:54 Jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę ścisło, celuj w polskie 70G, czyli brytyjskie 32E lub 32F. A jeśli dasz radę zmierzyć się tak, że wyjdzie Ci ok. 71 cm, lepsze będzie polskie 65J, czyli brytyjskie 30FF lub 30G. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
kasza.manna 76/92 21.08.09, 17:37 Witam Nie mam niestety bardzo jędrych piersi, sporo na nich rozstepów, mimo, że nie byłam w ciąży ani nie tyłam czy chudłam. Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Kaszy.manny 22.08.09, 00:18 Celuj w polskie 70F, czyli brytyjskie 32DD lub 32E. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
monika_a_b 75/94, tendecja wzrostowa - dopiero 3 m-c ciąży 21.08.09, 17:52 Witajcie, chciałam się Was zapytać, jaki rozmiar stanika mi proponujecie. Tak jak w tytule, jestem na początku 3. miesiąca ciąży (9t2d) ale moje piersi zdążyły mi już na tyle urosnąć, że nie mieszczę się w moich dotychczasowych 32DD (Freya, 2xFayreform, 2xWacoal, Donna Karan) ani w 30E (Panache Superbra Eliza), ostała mi się jedynie jedna Freya 30F. ;-( W związku z tym mam kilka pytań do Was. Czy to dobry pomysł, abym kupiła sobie np. Freyę 30G, czy raczej powinnam pomyśleć o jakimś 32F, ze względu na ewentualny wyrost obwodu pod piersią? Dodam, że to jest moja pierwsza ciąża, więc nie mam zielonego pojęcia jak to się będzie dalej rozwijało rozmiarowo. Na co się nastawić? I co ze stanikiem do spania, którego dotychczas nie używałam? Dzisiaj obudziłam się ze sporym bólem piersi, więc jednak mam zamiar sobie takowy sprawić. W końcu ciąża+połóg to tylko niedługi okres w życiu kobiety, a ja nie mam zamiaru poddać się grawitacji i potem gorzko płakać... Dodam jeszcze, że mieszkam w Kanadzie, gdzie dobre staniki są niestety w zaporowej cenie, więc mam zamiar zamówić sobie szybciutko coś przez ebay czy tym podobne strony. Z góry dziękuję za wszelkie porady! ;-) Moni Odpowiedz Link
madzioreck 75/94 monika_a_b - do zweryfikowania 26.08.09, 19:41 Spróbuję pomóc, nie wiem, na ile mi się to uda. W ciąży, jeśli chodzi o to, czy piersi urosną i ile - wiadomo, że nic nie wiadomo. Na pewno warto kupować staniki z małym zapasem w miseczce, ale nie za dużym, bo w dużo za dużej miseczce piersi nie mają odpowiedniego podtrzymania. Jeśli chodzi o obwód, niegłupim pomysłem może być przedłużka na czas, kiedy będziesz potrzebować szerszego obwodu, zamiast kupować od razu szerszy. Wtedy jest szansa, że po ciąży jeszcze go ponosisz, już bez przedłużki. Proponuję jednak poczekać też, co napiszą bardziej doświadczone w kwestii staników w ciąży dziewczyny :) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 monika_a_b - sama prawda 30.08.09, 09:10 Tak rób, jak madzioreck mówi :) W ciąży piersi się zachowują tak nieprzewidywalnie, że głowa boli. Gratuluję, tak w ogóle :) Odpowiedz Link
bielszczanka1 69/84 21.08.09, 20:52 Witam;) juz od dawna chciałam napisac - zawsze nosiłam 75C ale to chyba nie jest mój rozmiar;/ czuję się za luźno w nim i nie trzyma dobrze biustu... zmierzyłam się i pod biustem b. ciasno na wydechu mam 69-70cm, a w biuście 84 (mierząc bez stanika) Ostatnio trafiłam do sklepu z innego niz triumph ale tam miseczki zaczynały się od D. Pani jak mnie zobaczyła to stwierdziła ze na 100% powinnam nosić 60C - zmierzyłam 60D ale miska była za duża. Trochę było mi ciasno pod biustem dlatego pytam Was drogie Panie - czy powinnam nosić 60 C czy 65 C... proszę o podanie rozmiaru brytyjskiego i polskiego:) może jakieś sugestie, u którego producenta warto kupić? dziękuję z góry za info pozdrawiam magi Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 69/84 22.08.09, 00:23 Nosiłaś 75C? 60D było na Ciebie za duże? Dziwne rzeczy piszesz ;) 75C jest na 92 cm w biuście, a 60D - na 79 cm... Moim zdaniem nie ma sensu zaniżać obwodu aż do 60tki. Mam identyczne wymiary jak Ty i noszę polskie 65D = brytyjskie 30D. Ale przed uświadomieniem utopiłabym się w 75C, więc prawdopodobnie masz większe piersi niż ja - przymierz też 65E (bryt. 30DD). Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
bielszczanka1 Re: 69/84 22.08.09, 15:31 Nosiłam 75C - lecz już teraz wiem, że obwód był za luźny.. (kiedys miałam większy biust ale schudłam i tu też poleciało w dół:)) a ja kurczowo trzymałam się starego rozmiaru obwodu;/ a 60D dała mi ostatnio do przymiarki Pani w sklepie - i obwód był dla mnie ciasny - tzn nie czułam się w nim komfortowo a w misce- patrząc od góry - sporo brakowało.. więc 65 w obwodzie powinno być OK ale nie wiem czy 65D lub E będzie dobre - chodzi mi o miskę.. moze zamówię 65 C i 65 D i wtedy zobaczę w którym lepiej. Odpowiedz Link
natalka_271 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 21.08.09, 21:33 Witam ;) Moje wymiary to 83/104 xD Obecnie noszę polskie 80 H ale czasami mam wrażenie że jest to za duży rozmiar ;/ natomiat w 75 H czuję się za mocno ściśnięta ;( Według elektronicznego bar-fitttera powinnam nosic polskie 75H i angielskie 34FF Ale czy możliwa jest taka rozbieżność między tymi rozmiarami? Bo mimo wszystko przeskakuje aż o 3 rozmiary miseczki. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Natalka_271 Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Natalki 22.08.09, 00:28 Też myślę, że powinnaś nosić obwód 75 (brytyjskie 34) - jeśli 75H Cię ciśnie, przymierz 75I (bryt. 34FF) :) A rozbieżność w rozmiarach - w polskiej rozmiarówce nie ma podwójnych literek, więc powyżej D wszystko się rozjeżdża - 75H i 34FF to prawie to samo (chociaż doładniejszym odpowiednikiem jest 34F). Polecam też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
madzioreck 83/104 natalka_271 22.08.09, 09:56 Jeśli 80H (domyślam się, że polskie) jest na Ciebie dobre w miseczce, a jedynie obwód jest za duzy, to zmniejszając obwód, musisz zwiększyć "literkę" miseczki. Jeśli wzięłaś 75H, nic dziwnego, ze ściska, bo to od za małej miseczki odczuwasz ciasność. Inaczej mówiąc, miseczka H przy obwodzie 75 jest mniejsza od miseczki H przy obwodzie 80, ponieważ "literka" oznacza różnicę między obwodami w biuście i pod biustem, a nie objętość piersi. Co do rozmiaru brytyjskiego - z tabeli rzeczywiście wychodzi 34FF, ale to inna rozmiarówka niż nasza. Na stanikomania.pl/ po prawej stronie znajdziesz tabelę porównawczą. Pamiętaj jednak, ze wyliczony rozmiar to tylko punkt wyjścia - różne modele różnią się rozmiarami, mimo, że mają to samo na metce. Ja jestem tabelkowe 32J, a mam taki zestaw staników rozmiarów bryt.: 32J, 32HH, 34H, 36G, 34J... Odpowiedz Link
natalka_271 Re: 83/104 natalka_271 22.08.09, 11:13 Dziękuję bardzo za pomoc ;) Mam nadzieję, że uda mi się wreszcie założyć stanik, który będzie dobrze podtrzymywał ale również dobrze wyglądał ;)) Mam już dość tych workowatych, "babcinych" staników^^ Odpowiedz Link
crystal_89 75/95 22.08.09, 14:49 pod biustem - 75 cm w biuście - 95 cm Obecnie noszę rozmiar 75 D ale tyl "podjezdza" w gore w ciagu dnia, a ramiaczka sie wydluzaja i biust opada. Prosze o pomoc! Czekam na odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link
aadrianka Re: 75/95 crystal_89 23.08.09, 18:16 Sprawdź, jak Twój biust czuje się w polskim 70G, lub angielskim 32E i dla porównania 32F. Pamiętaj o prawidłowym założeniu stanika - więcej na ten temat w mojej sygnaturce. Odpowiedz Link
agnieszkakam2 76 / 99 22.08.09, 17:41 bardzo prosze o dopasowanie rozmiaru stanika obecnie nosze 80D - miseczka jest ok ale za duży pod biustem. do obwodu 75 nie udalo mi sie w opolu dopasowac miseczki. Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link
aadrianka Re: 76 / 99 agnieszkakam2 23.08.09, 18:25 Jeśli nie masz pod ręką dobrego sklepu stacjonarnego (sprawdzałaś na stanikowej mapie i w wątku z polecanymi sklepami?), pozostaje zamówienie przez internet - do wyboru masz sporo sklepów polskich i zagranicznych. Nie wiem wprawdzie, czy i obwód 75 nie będzie przypadkiem za luźny - możesz sprawdzić polskie 75F (to jeszcze powinnaś gdzieś u siebie dorwać) oraz 75G, lub angielskie 34E. Możliwe, że lepiej sprawdzi się brytyjskie 32FF. Jeśli chodzi o polskie marki, trudno mi tu doradzać, najwygodniej byłoby porównać 7OI z rozmiarami sąsiednimi. Skoro nie masz w pobliżu sklepu stacjonarnego z tymi rozmiarami, może być to dość uciążliwe. Pamiętaj, że bardzo ważne jest prawidłowe założenie biustonosza - patrz sygnaturka - dopiero wtedy można ocenić, czy stanik dobrze leży i czy rozmiar jest właściwy. Odpowiedz Link
tylna.szyba 121/131 - to dla mojej kolezanki 22.08.09, 19:38 automatyczny kalkulator rozmiarow podaje ten sam obwod ale sprzeczne miseczki. Pomozcie prosze... Odpowiedz Link
nabecka 78/98 23.08.09, 14:37 pod biustem mam 78 a w biuscie 98 normalnie noszę 80D lub 85D - najwiekszy w sklepie;/ale jest tragiczny ciagle poprawiac musze wiec zakupilam 70FF na allegro po przeczytaniu tego forum dlatego chcialam sie zapytac czy jaky ten 70 FF nie pasowal to w jaki rozmiar celowac? Odpowiedz Link
aadrianka Re: 78/98 nabecka 23.08.09, 18:34 Przede wszystkim pamiętaj, żeby przymierzyć stanik prawidłowo (patrz sygnaturka). Wtedy możesz ocenić, czy rozmiar jest dobrze dobrany i czy stanik leży jak powinien. Jeśli nie, musisz stwierdzić, co nie pasuje: Załóżmy, że miska jest w porządku, ale obwód za luźny (mało prawdopodobne, ale może się zdarzyć) - wybierasz obwód ciasniejszy, z przeliczoną miską, czyli 30(65)G. Obwód jednak dusi - sięgasz po 34 (75)F. Obwód ok, ale miseczka za mała - spokojnie szukasz 32(70)G. Miska za duża - weź 32(70)F. Jeśli ten system nie zadziała, szukasz miski mniej lub miski więcej, do skutku:) Niestety, na znalezienie właściwego stanika jest tylko jeden sposób - przymierzać, aż trafimy. Rozmiary, które tu podałam, są wg numeracji brytyjskiej, w nawiasach polskie odpowiedniki obwodów. Odpowiedz Link