Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 6

• alex_k Czerwony w kropy, 60G 26.08.09, 08:59
      Kupiłam, mam, noszę :-)
      Rozmiar trafiony idealnie, nic nie odstaje, nie marszczy się i nie
      wylewa. Kolorek taki, że przy nim czerwień wozu strażackiego wydaje
      się mdła ;-) - cudo. Wewnątrz biały, żadnych misiów, ramiączka chyba
      będę musiała skrócić, ale ja bardzo nieduża jestem.
      Stanik nosiłam przez ostatnie 3 tygodnie dość intensywnie, odkryłam,
      że spod niektórych bluzek może sobie spokojnie wystawać, wygląda jak
      gorsetowy top, wkładałm go nawet pod białe i czarne bluzki z dużym
      dekoltem.
      Stanik wyjechał ze mną na wakacje, więc mam w nim sporo fotek (nawet
      zdarzyło mi się sidzieć w nim na plaży jak kostium sechł:), postaram
      się niedługo wrzucić zdjęcia na Balkonetkę.
    • dwa_przecinki o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanaliki? 29.08.09, 02:23
      Nie wiem jak to napisać, żeby było potraktowane poważnie, a nie jako sfingowany atak :/
      otóż po pierwszym założeniu w/w stanika na cały dzień napierdziela mnie ręka. Trzeci dzień. Od pachy promieniuje do palców, pod pachą coś jakby ucisk, wzdłuż ręki prąd/bezwład, nie wiem jak to opisać właściwie, grunt, że to wygląda jak sfiksowany nerw.
      Totalna żenada i porażka z mojej strony, przecież nie jestem świeżynką na Lobby, wiem, że ucisk, ból to mój wróg i tak dalej. Ale na mostku wszystko było ok, nic nie gniotło, nie kłuło, wyglądał ślicznie, tylko pod pachą czułam ucisk, ale myślałam, że tak może być, w końcu nie był dokuczliwy, a legendy o migracji w effuniakach bardzo mnie pocieszały.
      Gdy obudziłam się następnego dnia i było gorzej zamiast lepiej...
      no cholera po prostu się boję i nie mogę uwierzyć, że coś takiego mi się przytrafiło. Ktoś tak już miał i minęło samo? Czy mam teraz sprintem szukać dobrego neurologa?! Staram się nie histeryzować, ale k.mać boję się synka na ręce wziąć!

Porównałam tego effuniaka (wersja z białymi ramiączkami, bez motylka, z króliczkami w środku) do Indii 30F - szerokość fiszbin i zabudowanie pod pachą mają takie samo w zasadzie. Inne są tylko kanaliki - w Indii są grubsze i bardziej mięsiste, jest jakaś "warstwa izolacji" między fiszbiną a ciałem, w effuniaku w zasadzie przebija kolor końcówki fiszbiny przez cienką osłonkę kanalika.

Możecie zerknąć na swoje egzemplarze, czy też tak mają?
      Płakać mi się chce, nie przyszło mi do głowy sprawdzać tego przed wyjściem z domu :(
      • kryklu Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 08:58
        Lepiej idź do lekarza. Zbieżność czasowa z noszeniem effuniaka może
        być przypadkowa.
        No chyba, że w innych stanikach nic ci nie dolega. Ale skoro rano
        Cię bolało... Chyba nie spałaś w uwierającym staniku?
        A może za bardzo podciągnęłaś ramiączka? Ich nadmierny ucisk (od
        góry) na ramię może powodować taki promieniujący ból i drętwienie
        ręki. Cienki materiał kanalików wydaje mi się mało prawdopodobną
        przyczyną.
        Jeśli bez jakiegokolwiek stanika na sobie lub w innym dotychczas
        wygodnym masz ciągle te dolegliwości - idź do lekarza. Nie denerwuj
        się, wszystko się wyjaśni :)
        • dwa_przecinki Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 09:47
          Dziękuję za odpowiedź :) O kanalikach pomyślałam, w takim sensie, że fiszbiny
          przez nie mogą bardziej wbijać się w ciało.
          W biustonoszach już od dawna nie śpię. Bez stanika i w innych stan bez zmian.
          Ramiączka miałam mało podciągnięte, ale pewnie wiesz, że effuniaki mają cienkie
          naciągające się bardzo ramiączka - miałam po nich czerwone pasy na ramionach
          wieczorem, może więc to od tego.
          Niemniej masz rację, to mogła być zbieżność w czasie, chociaż zaczęło się
          dokładnie wtedy, gdy miałam ten właśnie stanik na sobie.
          Chyba się przespaceruję do przychodni :/
          • nomina Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 10:52
            A zmierz sobie obwód. Niektóre effuniaki są o kilka cm krótsze lub ściśliwsze
            niż inne modele w tym samym rozmiarze - może jest za ciasny i przy okazji ścisku
            mięśni masz jakiś ucisk? A może ramiączka są dla Ciebie za wąskie, wbijają się
            za mocno (ja tak mam) i też przy okazji reagujesz jakimś nerwobólem?
            Jeżeli te wszystkie sugestie nie pomogą, to wygląda to raczej na jakiś fatalny
            zbieg okoliczności.
            • dwa_przecinki Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 11:53
              był bardzo ciasny, to fakt, więc miałam go z przedłużką, także obwód był
              niewyczuwalny, a miski z profilu miały cudny kształt, czyli nie były za mocno
              naciągnięte przez obwód.
              Po Waszych wypowiedziach dochodzę do wniosku, że to ramiączka, które zostawiły
              mi ślady jak mega ciężki plecak...
              Bardziej się martwię tym, że nadal boli. Skoro też reagowałaś nerwobólem,
              powiedz proszę czy sam Ci mijał?
              Jak to się wyłącza? :(
              • nomina Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 12:18
                W jednym staniku nie wytrzymałam nawet dnia, sprzedałam. W obecnym jest lepiej,
                ale mam ślady jak po porządnym obtarciu - czekam na inny stanik, tj. z innej
                firmy (i na effuniakowe straplessy, ale z nimi podobno problem techniczny).
                Trochę pomaga mocno ciasny obwód, choć nie wiem, czy dlatego, że odciąża
                ramiona, czy na zasadzie: "jak Cię boli głowa, uderz się w kolano" :P. Staram
                się, kiedy tylko mogę, podkładać sobie palce pod te ramiączka, zdejmować je,
                żeby nie mieć cały dzień ucisku. Niestety, jestem skazana na effuniaki, bo to
                jedyna na razie znana mi firma, której fiszbiny mnie nie ranią, a przy
                alternatywie - ból pofiszbinowy/ucisk ramiączek - ramiączka przegrywają.
                • dwa_przecinki Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 12:32
                  możesz ciachnąć ramiączka od innego stanika. Jeżeli Ci szkoda, albo nie masz nic
                  do pocięcia, to w lumpeksie na pewno da się znaleźć coś taniego z mało
                  rozciągliwymi szelkami ;) Ja tak zrobię z tym turkusem, o ile ręka mi nie
                  odpadnie do tej pory. Na razie go nie noszę i nie wiem, czy mogę w ogóle nawet
                  po tuningu...
                  Przy okazji, tak dla świętego spokoju dopytam - te kanaliki effuniakowe też masz
                  dużo cieńsze niż w innych?
                  • nomina Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 13:16
                    W najmniejszym stopniu nie opanowałam sztuki przerabiania, więc odpada. Zresztą
                    - przerabiać mogłabym spodnie z lumpeksu za 20 zł, a nie stanik za 100, nie po
                    to płacę tyle pieniędzy, żeby jeszcze robić manufakturę :). Z kanalikami - nie
                    umiem się wypowiedzieć, wiem tylko, że te fiszbiny są naprawdę dla mnie lepsze.
          • kizombalover Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 30.08.09, 21:49
            Ja też miałam taki ból przy pierwszych stanikach w nowych rozmiarach - dwa
            kolory Polly, która była masakrycznie ścisła na moje nieprzyzwyczajone do
            żadnego w zasadzie stanika ciało. I raczej był to problem ciasnego obwodu, niż
            ramiączek, bo nie odbierałam ich jako wrzynających się (wiadomo, szelki), ale
            mógł to być też ucisk przy górnej części miski, w okolicy pachy. Przechodziło po
            zdjęciu stanika. Pozbyłam się obu, a w innych mi się to nie zdarza.
            • indigo-rose Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 31.08.09, 15:41
              A mnie bolą ramiona w Polly jak przy ciężkim plecaku :| odkąd zaczęłam z niej
              wyrastać, bolą mnie bardziej. Szelki nie zostawiają śladów, więc na pewno się
              nie wrzynają. Wydłużenie nie zmienia wiele, oprócz tego, że stanik leży wtedy
              źle. Dla mnie to jest gorsze niż ściskający obwód Polly i Mileny, po którym
              zostają odciski. Szelki znęcają się nade mną nie zostawiając dowodów ;)
              • dwa_przecinki mnie dzisiaj wreszcie nerw przestał terroryzować 31.08.09, 22:33
                Kobieto ja to miałam po jednorazowym noszeniu i narazie nie mam ochoty na
                powrótkę. Ty się tak codziennie katujesz? Szacunek za samozaparcie

i zdziwienie, że tak do tego podchodzisz...
                • indigo-rose Re: mnie dzisiaj wreszcie nerw przestał terroryzo 01.09.09, 19:56
                  Kiedy Polly nie była za mała, szelki mi się nie naprzykrzały, to przy wyrastaniu
                  się pojawiło. A teraz mam dwa staniki: czarną Milenę i białą Polly. Długo
                  próbuję znaleźć coś jasnego na mnie i... ciężko.
                  W ogóle nie wiem, jak to możliwe, że ciężej znaleźć coś na mnie na
                  giełdzie/allegro niż na biusty o kilka miseczek mniejsze. Statystycznie to ja
                  jestem przecież bliżej środka, nie? W każdym razie mam średnie wyjście na razie,
                  chodzę głównie w Milenie, a Polly tylko pod jasne rzeczy. Kiedy Ula wróci z
                  urlopu, postaram się sprawić sobie białego/beżowego Effuniaka :)
      • greylin Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 29.08.09, 13:09
        ja tak mam jak za bardzo mam podciągnięte ramiączko. Ból (bardziej ręka niż
        pacha) pojawia się kilkanaście minut po założeniu stanika. Znika po ściągnięciu
        stanika/poluzowaniu ramiączka. Na pewno nigdy nie bolało przez całą noc.
        Mam tak tylko z prawą stroną. Dzieje się tylko w niektórych stanikach (ale od
        czego, prócz za krótkiego ramiączka, zależy).
      • kasiadj07 Re: o jesssu jak boli 70E turkus za cienkie kanal 04.09.09, 10:49
        Dla mnie nowe Effuniaki mają za ścisłe fiszbiny. Niby szerokość
        dobra, ale strasznie cisną pod pachą, są jakby za mało elastyczne.
        Nie spowodowało to u mnie aż takiego bólu, jednak po noszeniu cały
        dzień beżowego stanika, także miałam lekki bezwład ręki. Ubolewam
        nad tą nową konstrukcją, bo starszy model brzoskwiniowy był dla mnie
        super wygodny, niestety miski przymałe. A w nowym i obwód dużo za
        ciasny i te fiszbiny. (stary 80GG, nowy 80H). Teraz dostałam do
        mierzenia różne warianty 85 białych, ale nie wiem jeszcze, czy
        któryś z nich zostawię. Niestety trudno jest przewidzieć efekt w
        trakcie samego mierzenia.
    • caitlin82 Krowy 70F czy 70FF? 31.08.09, 22:37
      Moje wymiary to 69/98. Zwykle noszę brytyjskie 65g/65gg. Mam krowy 70F i 70FF,
      oczywiście docelowo ma być tylko jeden :) Zakładam na zmianę to jeden, to drugi
      i jakoś nie potrafię się zdecydować.

Większy pozornie jest w porządku, biust się mieści, robi się piękna dolinka. Ale
      przy minimalnym zgarbieniu stanik zaczyna odstawać. W dodatku przy chodzeniu
      biust albo skacze, albo się trzęsie.

Mniejszy jest na granicy bułkowania. Jak porządnie wygarnę, to robi się bułka.
      Jak nie wygarnę, to mam wrażenie, że fiszbina wbija mi się pod pachą w pierś. Z
      drugiej strony biust się w nim nie trzęsie, a stanik nie odstaje.

Z trzeciej strony planuję schudnąć kilka kilogramów, wtedy na pewno biust mi się
      zmniejszy. Choć jeśli odchudzanie wyjdzie mi tak jak wszystkie dotychczasowe
      próby, to nie warto się nim przejmować ;)

Co radzicie? Który rozmiar lepiej zostawić, mniejszy bułkujący czy większy
      odstający?
      • psuj-ka Re: Krowy 70F czy 70FF? 31.08.09, 22:59
        Zostaw ten mniejszy ;) lepiej mieć minibułki, niż odstający stanik, poza tym nie będziesz się fajnie czuła w niepodtrzymującym staniku - też tak mam w moim effuniaku i źle mi z tym skakaniem przy chodzeniu ;)
        • caitlin82 Re: Krowy 70F czy 70FF? 01.09.09, 14:36
          Dziękuję za odpowiedź. Pewnie tak zrobię, bo to trzęsięnia mnie mocno irytuje.
          Przyzwyczaiłam się już, że biust ani drgnie nawet przy bieganiu i podskokach, a
          tu mam huśtawkę przy zwykłym chodzeniu.
          • nomina Re: Krowy 70F czy 70FF? 01.09.09, 17:00
            Ja miałam 70FF na wymiary 69/102, przy 100 już był za duży.
            Weź 70F.
    • indigo-rose Beżowy 65E czy 65F? 01.09.09, 20:09
      Kiedyś pytałam Ulę o rozmiar, wtedy zaproponowała mi 65E. Sęk w tym, że to było
      dawno i nie pamiętam, jakie wymiary jej wtedy podałam, możliwe, że trochę mi się
      zmieniły. Kalkulator na wymiary 63/65-66/91-92 (próbowałam różnych wersji)
      proponuje mi teraz 65F. Jak wypadają cielaki? Miska standard czy większa? Bo ja
      nie wiem, czy się nie utopię w tym 65F, a w ogóle to nie mam doświadczenia z
      usztywnianymi i boję się, że mi będzie odstawało...
    • greentea2 Re: EFFUNIAK - 6 02.09.09, 15:12
      Dostalam dzis mojego drugiego effuniaka, bezowego, jest podszyty
      materialem w misie... jak spioszki, dziwne.
      Na koncu jednej fiszbiny material jest albo przetarty albo pekniety
      wiec pewnie szybko wyjdzie, jak to zalatac? Nie moge go odeslac, bo
      niestety taka przyjemniesc kosztuje mnie 10 euro:(
      • kasiadj07 Re: EFFUNIAK - 6 04.09.09, 10:53
        Przecież sprzedawca powinien Ci zwrócić koszty wysyłki wadliwego
        egzemplarza. Na Twoim miejscu, jeśli tylko mogłabym czekać,
        odesłałabym stanik.
        • effuniak Kasiadj07 :))))))))) 05.09.09, 07:04
          przykro mi , że ubolewasz nad nową konstrukcją, baaaaardzo przykro :(

....tym bardziej, że jak dotąd nie miałaś możliwości sprawdzić jak leżą staniki
          z tą nową konstrukcją, bo poza kilkoma testowymi bakłażanami nie ma ANI JEDNEGO
          INNEGO STANIKA z tą nową konstrukcją !

No coż...chyba się trochę pospieszyłaś z tym "ubolewaniem"....
          • kasiadj07 Re: Kasiadj07 :))))))))) 08.09.09, 15:38
            Ewo droga,
            mogę tylko komentować to co miałam okazję przymierzyć. I dla mnie
            subiektywnie to te nowe modele które mierzyłam mają inną konstrukcję
            od starszych i o nich pisałam. Jeśli muszę kupować na 79cm pod
            biustem obwód 85, bo 80 nie mogę dopiąć, to uważam, że jest to
            jednak przesada w ścisłości w przeciwieństwie do brytyjczyków. Dla
            mnie nie ma to znaczenia, jaka cyferka jest napisana na staniku, ale
            kupując ten sam rozmiar co wcześniejszych modeli odczuwam różnicę w
            konstrukcji i to komentuję. Ostatnio zamówiłam 85 białe w różnych
            wariantach i daję jednemu szansę. Na razie krzywdy mi strasznej nie
            zrobił, mam nadzieję, że się polubimy:)
            A jeśli chodzi o te nowe tajemnicze konstrukcje, to liczę na to, że
            nas Ewo jeszcze nie raz zaskoczysz:)
            PS. Odpisz Ewo proszę na mojego meila w sprawie brzoskwiniowego.
            • malagracja Re: Kasiadj07 :))))))))) 08.09.09, 21:05
              Kasiadj07, uważam że mylisz zmianę konstrukcji ze zmianą tworzywa :-)

Co do zawyzania rozmiarów, to chcialabym zauważyć, ze Ewa prosila mierzyć sie
              tez luzno pod biustem. To, że Ty akurat musisz brac 85 nie znaczy, ze inna osoba
              z 79cm pod biustem tez bedzie musiala (bo pewnie sie znajdzie taka co bierze 75).
              • beata-1978 Re: Kasiadj07 :))))))))) 08.09.09, 21:30
                Potwierdzam to co napisała Malagracja - na moje 77/78 po biustem
                biorę 75 i wcale nie jest zbyt ciasne, 80-tka pewnie by mi latała.
                Wszystko zalezy od indywidualnych preferencji i
                możliwości "ściśliwości" ciałka. U mnie jest bardzo duzo tłuszczyku
                więc mogę sobie ściskać do woli.
                • kasiadj07 Re: Kasiadj07 :))))))))) 08.09.09, 22:24
                  Zgadzam się z Wami dziewczyny, ale jeżeli kupuję stanik danego producenta, to mam prawo oczekiwać, że będzie pasował nowy w takim samym rozmiarze jak ten, co już noszę (pomijam zmianę miseczki spowodowaną migracją). Bądźmy uczciwe, to co nam się tak nie podoba w brytyjczykach i innych stanikach to właśnie nietrzymanie rozmiarówki . I chyba marzeniem każdej z nas jest nie musieć przebijać się przez setki postów, aby sprawdzić, czy dany model jest większy, mniejszy itp., tylko kupić w ciemno taki sam, zwłaszcza, że jak piszecie, konstrukcja jest identyczna. Z całym szacunkiem dla Ewy i Jej ciężkiej pracy - może mi się to nie podobać, chociażby dlatego, że nie mam chęci tracić czasu na bezsensowne odsyłanie.
                  • effuniak Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 06:11
                    W sprawie zymowienia pisz do Uli

Nigdy nie beda jednakowe rozne staniki z roznych surowcow bo zawsze surowce
                    roznia sie ciagliwoscia , sprezystoscia itd
                    i jesli luzniejszy , bo mniej elastyczny czyli z wiekszym obwodem bawelniaczek
                    bedzie na Kogos na styk to stanik bardziej ciagliwy czyli z mniejszym obwodem
                    bedzie na tego Kogosia za ciasny

• nomina Pomiar - rozciągliwość 09.09.09, 10:10
                      Ja też miałabym prośbę o podawanie (jak robi to Dopasowana) rozciągliwości danego modelu w każdym rozmiarze. Żebym nie musiała znowu przechodzić sytuacji, że w trzech stanikach 70-tkach, zrobionych z podobnego materiału (czyli nie chodzi o to, że jeden jest z bawełny z elastanem, a drugi ze sztywnej koronki), różnica w obwodzie mierzonym przez tę samą osobę wynosi do 6 cm, przez co dwa staniki są niedobre (odrobinę za ciasne - jeden miał 61/79-80, drugi 61/74, trzeci bodaj 58/74 - i tych dwóch-trzech centymetrów mi w obu modelach zabrakło).
                    • kasiadj07 Re: Ewo 10.09.09, 12:59
                      Ale bawełniany zapinam na drugą haftkę, a te ściślejsze o rozmiar
                      większe są na ostatniej ciaśniejsze od niego! W tych ciasnych
                      odczuwam również, że fiszbiny są węższe. Nosiłam beżowy z
                      przedłużką, więc obwód nie cisnął, po jakimś czasie fiszbina zaczęła
                      gnieść pod pachą, a pod wieczór miałam odrętwiałą rękę. Stąd moje
                      przypuszczenia o zmianie kroju. Nie czułam tego w trakcie mierzenia,
                      okazało się to dopiero po kilku godzinach noszenia.
                      Teraz noszę drugi dzień biały luźniejszy o rozmiar i poza niezbyt
                      komfortowymi ramiączkami nie mam takich problemów. A miska przecież
                      taka sama. Białego ciaśniejszego wcale nawet nie dopięłam.
                      Jak na razie ustaliłam więc swój rozmiar w Effuniakach. Mogę jedynie
                      mieć nadzieję, że przy kolejnych modelach nie będę musiała tego
                      robić ponownie:)
                  • alex_k Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 09:17
                    Wydaje mi sie, ze w brytyjskich stanikach też nie ma gwarancji
                    standardu w obrębie nie tyle jednej firmy, ale również modelu. Np.
                    Panache Tango białe jest w miarę ścisłe, natomiast brzoskwiniowe
                    ciagnie sie tak straszliwie, ze dla osoby noszącej normalnie 70,
                    potrzeba 60. Wynika to z różnicy w elastycznosci użytej tkaniny.
                    Co do ściśliwości Effuniaków, w moim przypadku zakupiony kilka
                    miesięcy temu koronkowy model 65FF noszę nadal na pierwszą haftkę,
                    natomiast kupiony niedawno stanik czerwony w kropku 60G, po 2
                    tygodniach noszenia zdarza mi się zapiąc na środkową. Nie ma więc
                    reguły w przypadku ściśliwości Effuniakow (biorąc też pod uwagę
                    indywidualną tolerancje na ścisliwość), podobnie jak w innych
                    firmach.
                    I wydaje mi się, że nie ma co wymagać cudu od nowopowstałej marki,
                    skoro nawet "starym" nie udało się tego cudu w postaci ujednolicenia
                    standardu sciśliwości osiągnąć.
                  • malagracja Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 10:14
                    > Zgadzam się z Wami dziewczyny, ale jeżeli kupuję stanik danego producenta, to
                    m am prawo oczekiwać, że będzie pasował nowy w takim samym rozmiarze jak ten, co
                    już noszę (pomijam zmianę miseczki spowodowaną migracją).

To jest tak, jakbyś oczekiwała, że Ewa będzie robiła staniki z jednego tworzywa
                    (i w jednym kolorze, bo farbowanie tez oddziałuwuje na rozciągliwosć). Poza tym
                    uwazam, ze to jest jednak plus ze niektore sa scislejsze a niektore luzniejsze,
                    to pozwala na jeszcze niewielki manewr miedzyrozmiarowy.

>Bądźmy uczciwe, to co nam się tak nie podoba w brytyjczykach i innych stanikach
                    to właśnie nietrzyma nie rozmiarówki . I chyba marzeniem każdej z nas jest nie
                    musieć przebijać się przez setki postów, aby sprawdzić, czy dany model jest
                    większy, mniejszy itp., tylko kupić w ciemno taki sam, zwłaszcza, że jak
                    piszecie, konstrukcja jest identyczna.

To już chyba przesada porównywać brytyjczyki do Effuniaków np. Freya ma o wiele
                    wiekszy nieporządek z rozmiarami. U Ewy są to minimalne rożnice. Poza tym, firma
                    Effuniak działa o wiele krócej więc błędy lub ewentualne niedociągnięcia są
                    możliwe. Ale znowu te przedstawiane rzeczowo działają na korzyść Ewy (bo wie co
                    się nam podoba a co nie).

Co do konstrukcji to należy słuchać Głównej Kostruktorki a nie forumowiczek ;-)

> Z całym szacunkiem dla Ewy i Jej ciężkiej pracy - może mi się to nie podobać,
                    chociażby dlatego, że nie mam chęci tracić czasu na bezsensowne odsyłanie.

W takich sytuacjach szukamy innej marki, która sprosta naszym wymaganiom.
                    • kasiadj07 Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 11:34
                      > chociażby dlatego, że nie mam chęci tracić czasu na bezsensowne
                      odsyłanie.
                      >
                      > W takich sytuacjach szukamy innej marki, która sprosta naszym
                      wymaganiom.
                      >
                      To jest najlepszy argument zawsze i wszędzie - jak ci się nie
                      podoba, to se kupuj gdzie indziej:)
                      A przecież powtarzalność rozmiarów działa na korzyść nie tylko
                      klientki ale i sprzedawcy. Mając jeden dobry stanik chcę kupić
                      kolejny. Zamawiam więc taki sam rozmiar, a ten okazuje się dużo za
                      ciasny. Odsyłam, tracę pieniądze na zwroty, zamawiam kolejny,
                      luźniejszy, wcale nie mając pewności, że ten będzie już dobry.
                      Pomijając moje finanse, to osoba, która to pakuje i wysyła traci
                      przecież czas, bo nie zarabia na wymianie (chyba, że się mylę:)
                      Ja nie napisałam, że Effuniaki nie spełniają moich oczekiwań.
                      Zauważyłam tylko różnice pomiędzy różnymi modelami, co jak sądziłam
                      było spowodowane osławioną zmianą konstrukcji. Zostałam wyprowadzona
                      z błędu i tyle.
                      Co do porównania z freyą - właśnie po to jest nasza krytyka tu na
                      forum, aby Ewa miała szansę nie popełniała błędów innych firm, ale
                      także po to, żeby potencjalne klientki były świadome przy
                      zamawianiu. Freyę mogę iść i stacjonarnie przymierzyć, jak mi nie
                      pasuje, to nie kupuję. Mam nadzieję, że niedługo będzie tak z
                      Effuniakami, czego nam wszystkim życzę.
                      • malagracja Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 20:37
                        Nie możemy narazie GDZIE indziej kupować ale CO innego tak :-)

Pierwsza wymiana jest na Twoją korzyść, wątpie abyś aż tak się przejmowała
                        kosztami, które ponosi sprzedawca :-) Uważam, że 1 wymiana jest wystarczająca
                        żeby przekonać się o tym, jaki rozmiar jest dla nas właściwy. Warto też zawsze
                        spytać o to Effuniak - kto jak nie ona zna te staniki najlepiej? :-) Wtedy już
                        jest bardzo małe ryzyko zamówienia złego rozmiaru.

Ula pakuje i wysyła paczki, ale znowu coś mi tu nie gra że aż tak bardzo dbasz o
                        kondycje firmy ;-)

Osławiona zmiana konstrukcji była zwykłą gadaniną - Ewa od początku mówiła
                        jedno, a że forumki drugie to już inna sprawa. Lepiej jest słuchać samej Ewy.
                        • nomina Nie zgadzam się 10.09.09, 10:20
                          Nie zgadzam się. Odsyłając stanik, który powinien być dobry, a nie jest, bo akurat ten model został zrobiony 5 cm krótszy (czasem nawet jest spora różnica już w spoczynku, więc to nie tylko kwestia rozciągliwości) - to ja ponoszę koszty.

Po drugie: pytać Effuniak można, gdy w sklepie będzie towar dostępny. A jeśli jest rzut towaru do szuflady i trzeba raz-dwa zaklepać jakiś rozmiar, to nie ma czasu na pytanie. Ewentualnie, jak się ma szczęście, da się zaklepać dwa i potem pytać o wybór.

Dalej - nie ma idealnego rozwiązania, ale jeśli jedna 70-tka z podobnych przecież materiałów ma w spoczynku 59, druga sześćdziesiąt parę, to oznacza, że staniki nie mają standaryzowanego wymiaru obwodu. Jeśli materiał jest bardziej ściśliwy/rozciągliwy - można dodać/odjąć te dwa centymetry na wykroju - i już zachowa się podobny wymiar we wszystkich stanikach danego rozmiaru. A w dodatku bardzo praktyczne jest podawanie razem z zamieszczeniem modelu obwodu w spoczynku i maksymalnym rozciągnięciu. Ileż w końcu jest tych obwodów od 60 do 85? Raptem sześć. Zdecydowanie ułatwiłoby to wybór rozmiaru. Niektóre sklepy internetowe już stosują takie rozwiązanie i, moim zdaniem, jest ono bardzo dobre.
                          • malagracja Re: Nie zgadzam się 10.09.09, 12:34
                            Tylko, ze teraz zataczamy koło :-) Szuflada NIE jest sklepem internetowym.
                            Przecież z założenia miała być dla dziewczyn, które czekały w kolejce na
                            realizacje zamówień. Sklep dopiero powstaje, więc narazie możemy gdybać ;-)
                            • nomina Re: Nie zgadzam się 10.09.09, 16:42
                              Miała być - ale nie jest :). Jest regularnym sklepem z nieregularną ofertą (ale to już akurat święte prawo właścicielki, skoro taki jest zamysł twórczy). Ani kolejkowe klientki nie są uprzywilejowane, ani towar nie jest dla nich i pod nie produkowany, ani wreszcie towar nie jest niedostępny dla osób spoza kolejki. Poza tym - czy to będzie szuflada, kartonik czy "z tyłu sklepu" - pewne dodatkowe informacje można podać. Podpisuję się pod opinią przedmówczyni - i dla sprzedających mniej wymian to wygoda. Nikt mi nie wmówi, że nie :).
                          • kasiadj07 Re: Nie zgadzam się 10.09.09, 12:39
                            Nomino, podpisuję się pod Twoją wypowiedzią obiema rękami:)
                    • joankb Re: Kasiadj07 :))))))))) 09.09.09, 11:45
                      O ile zgadzam się z ostatnim zdaniem, o tyle nie zgadzam się z tym co piszesz wyżej.
                      W jednym modelu takie różnice powinny się zdarzać rzadko.
                      Nie widziałam stanika Freyi, który musiałabym nosić inny niż 65.
                      W "moim" fasonie, a należy do niego kilka modeli w kilku kolorach - RAZ zdarzył
                      mi się wielkomiseczkowiec, wymagający wymiany na mniejszy.
                      Reszta trzyma rozmiary z dokładnością do ok. 1/3 - 1/2 miski.
                      • ganbaja Re: Kasiadj07 :))))))))) 01.10.09, 15:04
                        joankb napisała:

> Nie widziałam stanika Freyi, który musiałabym nosić inny niż 65.

A ja i owszem, np. Rio czarne noszę 70GG a fuksjowe 75G, natomiast arabelka to 70H.

Ale zgadzam się z Wami. Informacja powinna być. Szczególnie przy sprzedaży internetowej.
                    • turzyca Re: Kasiadj07 :))))))))) 29.09.09, 20:47
                      malagracja napisała:

> To jest tak, jakbyś oczekiwała, że Ewa będzie robiła staniki z jednego tworzywa
                      > (i w jednym kolorze, bo farbowanie tez oddziałuwuje na rozciągliwosć).

Ja nie oczekuje, ze Ewa bedzie robila wszystkie staniki z jednej tkaniny, ale ze
                      skoryguje wlasciwosci poszczegolnych materialow przez lekkie zmienienie wykroju
                      lub np. polaczenie ich z podszewka dajaca odpowiednie wlasciwosci. I nie sa to
                      oczekiwania z Ksiezyca, bo to Ewa zrobic umie, jako ze w testach takie staniki byly.

Poza tym
                      > uwazam, ze to jest jednak plus ze niektore sa scislejsze a niektore luzniejsze,
                      > to pozwala na jeszcze niewielki manewr miedzyrozmiarowy.

Nawet jesli uznac ten argument, to zeby moc sobie na ten manewr pozwolic, trzeba
                      miec o nim informacje. To ulatwiloby zycie wszystkim, zarowno Ewie - zwroty
                      wynikajace z niedopasowania rozmiaru - jak i nam. I ja sie wciaz dziwie brakowi
                      dokladnych opisow wielkosci miski i rozciagliwosci obwodu.
      • effuniak greentea2 05.09.09, 07:06
        wyślij mi, proszę, zdjęcia mailem
        • greentea2 Re: greentea2 08.09.09, 21:25
          Postaram sie zrobic zdjecie, ale watpie, ze uda mi sie zlapac taki
          maly detal, nie znam sie na fotografii za bardzo. Wyglada na to, ze
          przy szyciu material troche pekl, jedna warstwa, moze byl zbyt
          naciagniety, moze tak juz bylo, a krawcowa nie zauwazyla.
        • dwa_przecinki effuniaku Ewo 10.09.09, 00:07
          nic mi nie powiesz w mojej sprawie poruszonej powyżej?
          Mam zmienić ramiączka na grubsze, obszyć czymś zewnętrzne końcówki kanalików
          fiszbionowych czy wziąć większy obwód?
          • effuniak Re: effuniaku Ewo 10.09.09, 07:10
            Nie mam pojęcia dlaczego boli Cię ręka i czy grubość tunelu ma jakiś wpływ na
            to, co opisałaś
            Zwyczajnie nie mam pojęcia
            A byłaś u neurologa ?
            • dwa_przecinki Re: effuniaku Ewo 10.09.09, 09:50
              nie byłam, bo zanim mogłam (weekend) samo przeszło,
              ale bardzo mi się podoba ten stanik i mi tak niewygodnie ze świadomością, że nie
              mogę w nim chodzić :P

no nic, jeżeli nie spotkałaś się z takim dziwactwem, to pokombinuję sama i
              zobaczę co się stanie :]
    • miesiakk Re: EFFUNIAK - 6 08.09.09, 13:31
      na stronce jest wyprzedaż
    • 3_asiunia 80D-błagam o więcej ;) 09.09.09, 14:46
      Dostałam dzisiaj cielaka 80D, wreszcie rozmiar idealny - trzyma, ale nie ciśnie
      i nie naciąga miseczek. 75dd też było całkiem fajne, ale nie aż tak wygodne. I
      jeszcze dekolcik fajniejszy :)
      Błagam o więcej tego rozmiaru w jesiennych modelach :)
    • nientepaura kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 16:45
      a ja mam pytanie trochę z innej beczki.Korzystając z możliwości przymiarki w
      Dopasowanej, pojechałam, przymierzyłam i klops:(
      mierzyłam 65 F/FF i tak: 65F: buła, 65FF trochę niby lepiej, ale te plandże nie
      robiły mi z biustu absolutnie nic!! Pytanie dlaczego.Może jakieś pomysły?;)
      66/90 to moje wymiary,ale tu chyba nawet nie o wymiary chodzi...
      dlaczego effuniaki nie dla mnie:(???
      • psuj-ka Re: kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 17:16
        A nie przymierzyłaś żadnego luźniejszego obwodu? Bo ja tak miałam z 70FF, wymieniłam na 75F i daje dużo lepsze efekty, a pod biustem mam ok. 70cm ;)
        • nientepaura Re: kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 19:17
          mierzyłam 70tkę koleżanki, nie pamiętam miski, obwód latał aż miło, a w
          dopasowanej zarówno p.Monika, jak i jej asystentki stwierdziły, że obwód 65
          absolutnie ok;)
          czyli nadal nic nie wiem;/
          • ava.adore Re: kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 19:27
            Jeśli nie zbiera Ci piersi do środka, to prawie na pewno ma dla Ciebie za szerokie fiszbiny. U Effuniak, przynajmniej w tej kolekcji, co jest na wyprzedaży, fiszbiny zyskiwały szerokość wraz z obwodem, nie z miską. Obwodowo jest na mnie dobre 75, ale miski nie leżą zupełnie. Za to w 70 miski idealnie, tylko obwód za ciasny. Noszę z przedłużką. Tutaj pisałam o tym trochę więcej, jeśli masz ochotę poczytać :)
      • akj77 Re: kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 19:27
        > mierzyłam 65 F/FF i tak: 65F: buła, 65FF trochę niby lepiej, ale te plandże nie
        > robiły mi z biustu absolutnie nic!! Pytanie dlaczego.Może jakieś pomysły?;)
        > 66/90 to moje wymiary,ale tu chyba nawet nie o wymiary chodzi...

Ja nic nie chcę sugerować, ale mi nic nie robił z biustem effuniak, który był o
        miseczkę-dwie za mały. Te 90 to masz w zwisie?
        • nientepaura Re: kompletna niekompatybilność?? 17.09.09, 19:41
          nie, 90 w obwodzie, w zwisie kiedyś mierzyłam, wyszło chyba 92, nic to, i tak
          czekam na miekkie halfcupy;)bo plandże to toleruję ledwo inferniaka, bo
          multiway, a reszta z plandży mierzonych (Tango)to kompletna porażka
          teraz mam w sumie dobrą portię, ciut małą arizę no i tego inferniaka właśnie
          (czarny i biały), a chcę jeszcze;)
    • nanah jakość Effuniaka - mechacenie 20.09.09, 23:54
      Z przykrością napiszę, że mój Effuniak użytkowany codziennie lub co drugi dzień
      od połowy lipca wygląda niestety kiepsko:( Pod pachami jest już mocno
      zmechacony. Bawełna nie sprawdza się w moim przypadku - 100 zł to z drugiej
      strony nie tak mało, żeby akceptować niską jakość.
      Rozczarowujące to, bo konstrukcyjnie jest bardzo dobry.
      Mam rozmiar 75dd, wersję turkusową.
      • lavaenn Re: jakość Effuniaka - moje są ok 21.09.09, 12:22
        Wrzosowy miał wadliwą piankę, ale rozumiem że to nie była wina Ewy, a reklamacja
        była bezproblemowa.
        Od 3 miesięcy mam bawełnianego chabra, od dwóch cielaka, noszę na zmianę -
        cielak wygląda jak nowy, chabrowemu zaczęła płowieć metka z rozmiarem,
        mechacenia żadnego.
      • malagracja Jakość - b.dobra 01.10.09, 11:09
        A ja mam już 3 Effuniaka i do tej pory NIC się z nim nie stało :-)
        Jestem b.zadowolona :) Co do pechowego Muchomorka, to wiem, ze nic się
        z nim nie działo.
    • czerwona_pomadka adres www powstającego sklepu? 21.09.09, 19:33
      czy ktoś mógłby podać adres strony na której tworzony jest sklep ze stanikami
      Effuniak? Wiem, że adres ten był gdzies kiedyś podany, ale nie mogę znaleźć :(
      • beata-1978 Re: adres www powstającego sklepu? 21.09.09, 19:40
        Proszę bardzo www.ewa-michalak.pl/
        • antyka Re: adres www powstającego sklepu? 22.09.09, 10:04
          Od wczoraj jestem wlascicielka dwoch pieknych effunikakow kupionych w
          dopasowanej. Mam dwa piekne plunge w wielgachnym ciazowym rozmiarze 80H i 80HH
          (kupione na zapas - prawie dobre).
          Sa boskie. Moja druga skora :)
          Ewa, I love you :) za piekne, wygodne staniki, dzieki ktorym ta ciaza bedzie
          zupelnie inna od poprzedniej (wtedy piersi do kolan).

Dzieki!!!
    • nivaliss Niekompatybilność - czy pomoże nowa konstrukcja? 29.09.09, 19:29
      Miałam ostatnio okazję mierzyć Effuniaki w dopasowanej. na wymiary 66
      ciasno/ 71 luźno / 92-93 w zwisie mierzyłam 65E i 65F. 65F było
      zdecydowanie za luźne, wiatr hulał w miskach, natomiast 65E było za
      małe - bułkowało w naturalnej pozycji na większej piersi, bułka była
      głównie w okolicy mostka. Obawiam się więc, że jestem z effuniakowym
      plungem niekompatybilna (choć może byłoby lepiej, gdybym przymierzała 2
      egzemplarze z tego samego modele - 65e to były koty, 65f - turkusowy).
      Czy jest szansa na to, że nowa konstrukcja zaradzi temu problemowi?
      • nomina Re: Niekompatybilność - czy pomoże nowa konstrukc 29.09.09, 19:50
        Poszczególne modele różnią się (ja miałam tak w krowach, kotach i chabrowym),
        więc rzeczywiście zmierz lepiej dwa rozmiary z tego samego modelu.
    • lukrecjabo Bardzo proszę o pomoc z rozmiarem-pilna prośba 29.09.09, 19:56
      Bardzo proszę Was Dziewczyny o pomoc. Mój problem opisałam w wątku ratunkowym
      tnij.org/ratunkowy
      Nie chcę się powtarzać tutaj, żeby nie zaśmiecać forum, a ponieważ kwestia
      dotyczy wymiany stanika, więc wątek ratunkowy się nadaje:) Tutaj pozwoliłam
      sobie podlinkować mój post, bo może znajdą się specjalistki od Effuniaków, na
      razie nikt mi nie odpowiedział, a stanik muszę odesłać, dlatego zależy mi na czasie.
      Dziękuję i pozdrawiam
      • jul-kaa Re: Bardzo proszę o pomoc z rozmiarem-pilna prośb 29.09.09, 22:10
        Odpowiedziałam Ci :)

• rysia_zdzisia Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 10:57
      Napisałam też w wątku ratunkowym, ale nie wiem gdzie mi odpowiecie, więc jeszcze
      raz:
      Przed chwilą dostałam czerwonego Effuniaka w kropki i wydaje mi się, że jest za
      mały w miskach. Panie w szufladzie Effuniaka stwierdziły, że powinnam zamówić
      70FF- przyznam, że to była dla mnie lekki szok i jako ten niedowiarek zamówiłam
      65GG, gdyż na co dzień noszę 28H- przyszedł no i wszystko pięknie tylko jak się
      wyprostuje to miski są ciut za małe, obwód jest dobry więc nie ma co wymieniać
      na większy (zresztą nie ma), a 65H też już sprzedany. Dziewczyny pomocy, bo nie
      wiem co robić- takiego stanika, który by mi robił tak piękny dekolt jeszcze nie
      miałam (wyobrażam sobie, że taki sam musi robić niedostępny dla mnie rozmiarowo
      Panache Inferno), że nie wspomnę o fiszbinach, które kończą się pod pachą a nie
      na plecach?
      • akj77 Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 11:08
        Dziewczyny pomocy, bo nie
        > wiem co robić- takiego stanika, który by mi robił tak piękny dekolt jeszcze nie
        > miałam (wyobrażam sobie, że taki sam musi robić niedostępny dla mnie rozmiarowo
        > Panache Inferno), że nie wspomnę o fiszbinach, które kończą się pod pachą a nie
        > na plecach?

Wstaw zdjęcia na balkonetka.pl (albo do zamkniętej galerii Lobby, ale nie wiem,
        z czym to się je i osobiście nie mam tam dostępu) i Ci doradzimy. Te bułki to
        masz jak się bardzo wyprostujesz czy jak stoisz swobodnie?
        Ja mogę tylko powiedzieć, że Effuniak robi o wiele ładniejszy dekolt niż
        Inferno, a przynajmniej zarówno u mnie, jak i na wszystkich zdjęciach, które
        widziałam.
        • grecz Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 11:23
          Tak, wyśij zdjęcia do Galerii (temat jak się ją je powinien byc
          przyszpilony nad tematami), w emailu napisz swe wymiary, co wg
          Ciebie jest źle. Ja tak zrobiłam, zdjęcia błyskawicznie pojawiły się
          i uzyskałam równie błyskawiczną pomoc. Wprawdzie musiałam odesłać
          stanik (a baardzo mi się podobał fakt, że spod żadnej letniej bluzki
          mi nie wystawał, tak jak Tobie powstały w effuniaku dekolt) ale
          dzięki temu nie zatrzymałam niedopasowanego stanika.
          • rysia_zdzisia Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 11:31
            Chyba tak zrobię, tylko poczekam do jutra, aż będzie miał mi kto zdjęcie zrobić,
            bo przed chwilą spróbowałam sama i niestety to wyszło tak pokracznie, że nie
            będzie się dał ocenić czy dobrze leży.
            • beniutka_bo Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 11:38
              a może zrób z samowyzwalacza?
              Ja zawsze tak robię,żeby mnie rodzina nie wyśmiała,ze staniki fotografuję :]
        • rysia_zdzisia Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 13:13
          Wrzuciłam na balkonetke, bo do galerii nie mam dostępu, a nie mam czasu czekać.
          Dziewczyny proszę o opinię.
          • grecz Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 19:38
            to że nie masz dostęu do Galerii nie znaczy że byś nie dostała
            pomocy-w takiej sytuacji tu, na forum pojawia sie odpowiedni wątek.
            • rysia_zdzisia Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 23:03
              Już mi dziewczyny na balkonetce pomogły podjąć decyzję, ale dziękuje za rady:)
              • grecz Re: Effuniak- odsyłać czy nie, pilne. 01.10.09, 23:26
                wiem, widziałam, ja tak na przyszłość :)
    • ganbaja Jesienna kolekcja... 21.10.09, 13:04
      Patrzę i chyba źle widzę?
      Gąbki :-(
      A miły być koronki...
      Chyba nie ma co już czekać :-(
      Tak mi przykro.

Tak naprawdę to jest jeden stanik tylko w różnych kolorach. Nic więcej.
      • anna-pia Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 13:08
        Dżinsowy jest śliczny i oryginalny, ale ten drugi to Coquette bis, niestety.
        Też czekałam na koronki, chyba już sobie daruję.
        • ganbaja Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 13:12
          Wiesz, one są ładne, choć jenasowy już chyba nie dla mojego przedziału wiekowego.
          Wierzę, że dla wielu dziewczyn są jak marzenie.
          Tylko coś czuję, że target odbiorców został już ustalony i ja się w nim zupełnie nie odnajduję :-(
          • kryklu Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 15:39
            Ganbaja, no weź przestań. A niby dla jakiego przedziału wiekowego
            jest dżins? Dobijam do pięćdziesiątki, a dżinsowego effuniaka
            sprawię sobie w pierwszej kolejności :)
            • anna-pia Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 23:35
              Właśnie dżinsowy effuniak skłania mnie do wypróbowania jednakowoż tej marki,
              jest obłędny :) A mi bliżej do 40. niż do 30. Poza cudownej urody half-cupami,
              to pierwszy stanik Ewy, który naprawdę mi się podoba - no dobra, cielak też
              fajny, ale nie powala, a ten... mniammm.
            • ganbaja Re: Jesienna kolekcja... 22.10.09, 08:18
              kryklu napisała:

> Ganbaja, no weź przestań. A niby dla jakiego przedziału wiekowego
              > jest dżins? Dobijam do pięćdziesiątki, a dżinsowego effuniaka
              > sprawię sobie w pierwszej kolejności :)

Hm...no...do mnie jakoś nie pasuje :)
              • kryklu Re: Jesienna kolekcja... 22.10.09, 10:57
                ganbaja napisała:

> kryklu napisała:
                >
                > > Ganbaja, no weź przestań. A niby dla jakiego przedziału
                wiekowego
                > > jest dżins? Dobijam do pięćdziesiątki, a dżinsowego effuniaka
                > > sprawię sobie w pierwszej kolejności :)
                >
                > Hm...no...do mnie jakoś nie pasuje :)

Oczywiście, rozumiem :)
                Ale to raczej kwestia stylu, upodobań, a nie wieku :)
      • maja_sara Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 13:53

To zaledwie kilka propozycji sposród 18, o których wspominają Ewa i
        Ula na blogu. Wśród tych pozostałych nastu, ma być coś i bez gąbki.
        Chyba więc jest na co czekać ;-)
        • agafka88 Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 14:37
          maja_sara napisała:

>
          > To zaledwie kilka propozycji sposród 18, o których wspominają Ewa i
          > Ula na blogu. Wśród tych pozostałych nastu, ma być coś i bez gąbki.
          > Chyba więc jest na co czekać ;-)

Też wyczytałam, że mają być koronkowe halfcupy. Tylko że to nie ma być chyba
          18naście różnych modeli, bo wersje kolorystyczne jednego stanika też chyba liczą
          się jako model.
          • ganbaja Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 14:44
            Czyli jest jeszcze nadzieja... :-)
            Dzięki!
            • gonzalessa Re: Jesienna kolekcja... 21.10.09, 20:49
              roznych modeli (czyli nie liczac wersji w roznych kolorach) ma byc 10. kolejne
              zapowiedzi maja sie w tym tygodniu pokazac :)
      • charissa Re: Jesienna kolekcja... 23.10.09, 10:35
        ja weszłam dziś z ciekawości, bona swoim blogu mam podgląd na szufladę. I
        rzeczywiście , ciągle te plungi, a miały być half-cupy.
        ok kolorki fajne, zdjęcia fajne, słodkie małe biuściki, które na reklamach
        zawsze wyglądają ok.
        • effuniak Charissa 28.10.09, 04:58
          Na Balkonetce są zdjęcia słodkich, dużych biuścików które też wyglądają ok i
          dają pogląd na to jak te staniki wyglądają na rozmiarach z drugiego końca tabelki
          • smallfemme Re: Charissa 28.10.09, 16:15
            Prosimy o zdjęcia katalogowe również kilka centrymetrów w obwodzie i miseczek dalej ;> Byłoby naprawdę miło :)
    • sybilla777 Jesienna kolekcja - pytanie 27.10.09, 09:57
      Czy w jesiennej kolekcji są/będą modele ze sztywnej pianki, jeśli tak - to które
      i czy ich rozmiarówka jest standardowa? Czy będą wszystkie rozmiary tabelkowe -
      konkretnie chodzi mi o rozmiar w okolicach 65J/JJ.
      • nomina Ciasność obwodu - wątpliwości 16.11.09, 11:13
        Effuniaczku, czytam tu relacje dziewczyn o tej ciasności i trochę się gubię. Ja
        na 69/74 luźno zamawiałam 70-tki i letnie koty musiałam już nosić z przedłużką.
        A tu wychodzi, że lepiej brać rozmiar na luźny obwód. To jak to będzie?

A czy mogłabyś podać maksymalne rozciągnięcie 70-tki jeansowej i bakłażana?
    • yaga7 Plunge bakłażanowy 28.10.09, 10:09
      Właśnie przyszedł :)
      Został obfocony i wrzucę w ciągu dnia do dużej galerii.

Zamówiłam zgodnie z tabelką. Na 79/107 (109 w zwisie) wzięłam na wszelki wypadek
      dwa 80f i 85e. Zastanawialam się, czy nie będzie za mały, bo poprzedni plunge
      czarny 80ff był maławy.

Ale na szczęście nie jest za mały :)

Obwodowo 80 jest dobra, ale ciut ciasnawa. Szwy wpijają się w ciałko. Obwód 85
      znacznie lepszy, trzyma na najluźniejszej, a szwy się mniej wpijają. Raczej ten
      zostaje.

Widać, że konstrukcja w porównaniu z plungem czarnobiałym została poprawiona. Na
      moim biuście lepiej leży, nie spłaszcza, nie dziobuje. Ładnie zbiera piersi do
      środka, zaokrągla.

Aha, majteczki wzięłam 42 na 106 w biodrach i pasują w sam raz.
      • ida14 Re: Plunge bakłażanowy- majtki 28.10.09, 12:26
        te wymiary w biodrach to na lużno tak jak mierzy krawcowa czy na scislej? bo jak
        mnie mama mierzyła to jej wyszlo 97, a krawcowa 103.
        • yaga7 Re: Plunge bakłażanowy- majtki 28.10.09, 12:34
          Nie mam pojęcia, jak mierzy krawcowa :)
          Ciut luźniej wyszło mi 108.

Przy czym u mnie to jest najszerszy wymiar - w biodrach czy w udach mam tyle samo.
        • kuraiko Re: Plunge bakłażanowy- majtki 29.10.09, 00:32
          krawcowe zawsze mierzą luźniej, ale też spodnie czy spódnica to co innego niż
          majtki - zazwyczaj są z mniej rozciągliwych materiałów, muszą zapewnić minimalny
          luz do swobody ruchów.
          ja bym brała na ciaśniejszy wymiar
    • a_girl Plunge Morski 75DD + Figi 36 28.10.09, 12:32
      Pół godziny temu przyszła paczuszka ze sklepu :).
      Pierwsze wrażenia:
      Komplet jest baaardzo ładny i wydaje się być dość starannie wykonany (zwłaszcza
      stanik).
      Majtki 36 pasują na mnie idealnie (mam 90cm w biodrach, 94 w samej pupie) - są
      śliczne i mięciutkie, jednak na razie nie wypowiem się nt. wygody, bo nie
      mierzyłam ich na gołe ciało.

Stanik ma rzeczywiście zmienioną konstrukcję - jest ciaśniejszy, co liczy mu się
      zdecydowanie na plus. Mój poprzedni Effuniakowy 75DD (Koty) robi zabójczy
      dekolt, ale obwód od początku był trochę luźnawy - tu wydaje się być odpowiednio
      ścisły na pierwszej haftce (jednak znowu - potrzebne byłyby długoterminowe
      testy, żeby zobaczyć, co dzieje się z nim przy dłuższym użytkowaniu).

Miseczki są głębsze, a poza tym wydaje mi się, że zarówno pianka, z której
      zostały wykonane, jak i fiszbiny są sztywniejsze. Na mnie ten stanik jest
      wyraźnie o rozmiar za duży, chociaż Koty 75DD leżały ok.

To, co zwróciło moją uwagę, to sprytnie wykonane ramiączka, które na brzegach
      mają duże pętelki, zapobiegające przesuwaniu się regulatora - kolejny plus.

Podsumowując - na razie zarówno obsługę sklepu, jak i przysłany towar oceniłam
      pozytywnie. Jeśli teraz dostanę mojego 75D na wymianę i będzie leżał tak, jak
      wierzę, że będzie leżał, to wygłoszę pean ;).
      • anulka_00 Plunge Morski 70F + Figi 40 28.10.09, 20:54
        Dziś doszło moje zamówienie :) stanik i figi po prostu śliczne. Mam
        na stanie dwa Effuniaki (pomarańczowy i chabrowy) w rozmiarze 70FF.
        Obwód dobry, miska dobra (tzn po wygarnięciu biustu i podciągnięciu
        ramiączek biust ładnie trzyma ale po kilku godzinach biust ucieka ale
        nie zawsze - teraz tak sobie myślę że to chyba przez to że w
        pomarańczowym pluge ramiączka są z gumki i regulacja lubi się przesuwać). Przy zamawianiu morskiego plunge postanowiłam że wezmę
        70F i zobaczę czy miska mniej nie będzie lepsza, czy biust nie będzie
        uciekał i jak będzie wyglądał z miską mniej (zwykła babska ciekawość). I przyszło dziś to cudo, ale niestety za ciasny. Miska
        dobra ale obwód niestety potrzebuję luźniejszy. I teraz takie moje
        spostrzeżenia. Wydaje mi się że Effuniaki bawełniane miały szersze
        fiszbiny, elastyczniejsze i tak jakby płytsze miski. Obwód z racji że
        bawełniany lubił się rozciągać. W plunge Morskim obwód jest
        ciaśniejszy i myślę że raczej wiele się nie rozciągnie. Fiszbiny
        węższe, mniej elastycznie a miski głębsze. Nie wiem czy to tylko moje
        odczucie czy tak faktycznie jest. Prawdą jest że ten stanik jest po
        prostu prześliczny i że wart jest swojej ceny. Ślicznie, starannie
        wykonany, z dbałością o każdy detal. Jestem zadowolona.
        Oczywiście 70F wymieniam na obwód 75.
        Co do fig jak wyjęłam z kartonika mąż stwierdził że za duże bo
        wydawały się naprawdę wielkie ale kiedy założyłam okazały się dobrze.
        Fakt mogły by być dosłownie centymetr ciaśniejsze ale tak też jest
        dobrze. Nic się nie wpija, nie odstaje. Rozmiar 40 mam na 97 cm w
        biodrach a 100 cm w najszerszym miejscu :)
        Ogólnie całość naprawdę fajna. Mąż mnie pokrzyczał że mogłam od razu
        z rozmiarem trafić bo się nie będzie mógł doczekać aż wymienię na
        luźniejszy obwód :)
      • india.b Re: Plunge Morski 75DD + Figi 36 29.10.09, 10:39
        a_girl czy mogłabyś powiedzieć, na jakie wymiary brałaś 75DD?
        • a_girl Re: Plunge Morski 75DD + Figi 36 30.10.09, 08:49
          W sumie to nie wiem ;P. Tzn. nie ufam swoim pomiarom - jam nietabelkowa, więc
          pewnie źle się mierzę. Pod biustem 70 ściśle, 75-76 nieściśle. W cycku 91-92, w
          zwisie może centymetr więcej. Mam optycznie dość mały biust - jest bardzo silnie
          związany z klatką piersiową i okrągły, nie kroplowaty - ale za to wypełnia
          zazwyczaj większą miseczkę niż powinien. Ot, zagwostka ;)
    • alitea Plunge Morski 65F i 70E 29.10.09, 21:36
      Dzisiaj przyszły, niestety żaden nie pasuje :( Nie sprawdziła się ani teoria o trzymaniu rozmiarówki ani o zaniżaniu miski o jeden rozmiar zamiast o dwa, jak się bierze większy obwód. No i tyle, jeżeli chodzi o wady :)

A zalet jest sporo, podobają mi się wąskie, sztywne fiszbiny i głębsza miska. Ten 70E mimo że jest za duży, to i tak robi ładną dolinkę. Mam nadzieję, że 70DD nie będzie za mały. Obwód mi pasuje 70, w 65 bym się pewnie dopięła, ale nie chciałam go rozciągać. Z letnio-majtkowej kolekcji mam dwa plunge, oba 65F.

No i trzeba tym stanikom przyznać, że są na prawdę ładne. Podoba mi się ten matowo-błyszczący materiał, taki elegancki :) Jeszcze się zastanawiam, czy na wymianę wziąć morski czy chilli, trudna decyzja.

Chciałabym wiedzieć jak to jest z ramiączkami. 70E ma pętelki, a 65F takie zwykłe gładkie ramiączka. Od czego to zależy, od rozmiaru, czy jak się trafi? Bo ja zdecydowanie wolę pętelki, są praktycznie nie do ruszenia. Dla mnie to duża zaleta, bo lubię sobie wyregulować ramiączka raz i już się nimi nie przejmować. A z tych gładkich regulatorki się jednak łatwiej zsuwają.
      • effuniak Alitea 30.10.09, 06:00
        ...takie zupełnie gładkie to te ramiączka nie są i zapewniam Cię, że same się
        nie rozregulują :)
        Pierwotnie w tym wzorze miały być właśnie takie ramiączka ale potem zmieniłam
        koncepcję i stąd jest trochę takich gładkich z "warkoczykiem" po środku
        • effuniak Re: Alitea 30.10.09, 06:04
          ...chyba że te gładkie to dla Ciebie te z pętelkami po bokach
          ale one też się nie rozregulowują - pętelki trzymają
    • anka_z_lasu Plunge Morski 75FF i figi 40 30.10.09, 10:21
      Ślicznie wykonane. Porządne materiały. Piękne kolory.

Niestety stanik do wymiany na 75F. Mierzyłam całkiem niedawno z tym samym
      rozmiarem biustu bawełniany 70G i był ok. Więc u mnie też się nie sprawdza
      zaniżanie o jedną miskę przy zwiększeniu obwodu - muszę o 2. Obwód elegancko
      ścisły, a przecież ja ściskam się do 70 a luzem mam 77 - to się nazywa realne
      75! Myślę i czuję, że 70 byłoby za ścisłe.
      Pętelki na ramiączkach doskonałe. Gładki, śliski materiał misek - nie będzie się
      ocierał i mechacił ani "zatrzymywał" bluzek. Mięciutka pianka - jak dostanę
      właściwy rozmiar, to zrozumiałe w obecnej sytuacji niewielkie dzioby pewnie znikną.

Chciałam zaznaczyć, ze trochę wbrew tabelce 40 jest spokojnie dobre na 103 w
      biodrach, nie wpija się ani w brzuch ani w pośladki.
    • anka_z_lasu zabudowanie pod pachą w różnych rozmiarach 30.10.09, 10:41
      Czy zmniejszenie miski przy niezmienionym obwodzie zmniejszy trochę przy okazji
      zabudowanie pod pachą? Boczki w Plunge Morskim 75FF są dla mnie troszkę za
      wysokie...
    • kura17 plange w wiekszych rozmiarach bez dekoltu? 30.10.09, 15:20
      jak sie prezentuje Efuuniakowe plunge w ubraniach, ktore nie maja dekoltow? juz
      kiedys dyskutowalysmy, ze sztywniaczki, np masquerade, z dekoltami prezentuja
      sie swietnie (bo dekolt przyciaga uwage ;)), a w ubraniach grubszych i bez
      dekoltow juz nie jest tak dobrze - piersi czesto wygladaja jak "bomby".
      pytam glownie o wieksze rozmiary, okolice 75G-80FF...

jakie macie doswiadczenia?

z gory dziekuje :)
      • jul-kaa Re: plange w wiekszych rozmiarach bez dekoltu? 01.11.09, 23:09
        kura17 napisała:

> jak sie prezentuje Efuuniakowe plunge w ubraniach, ktore nie maja dekoltow?

Ja co prawda z innych okolic rozmiarowych (effuniakowe 85J - teraz pewnikiem
        JJ), ale i tak powiem ;) Moim i męża zdaniem w ubraniach bez dekoltów wyglądam w
        effuniaku źle, gorzej niż w Aragonie czy Casablance - w wydekoltowanych jest
        super, w zabudowanych właśnie bomby i jeszcze cięższa niż zwykle sylwetka.
      • dorotaifilip Kuro17 03.11.09, 22:02
        Mi efuniaki dwa (czarny ze sztywnej pianki 75H i biały 75GG) robią
        kule jak Rio Freji 32GG, czyli podane do przodu, nie wychodzące za
        obrys tułowia. Efekt silnego podtrzymywania i przyspojenia do
        tułowa, plus uniesienie wysoko nad talię. Maskaradkowa Nemezis 34G
        robi mi za to spłaszczone kule dobre tylko do dekoltu \____/
        dorota
    • alitea 10 cm różnicy między kolejnymi obwodami? 01.11.09, 21:26
      Przymierzyłam jeszcze raz przed odesłaniem oba niepasujące plunge morskie 65F i 70E. W ciaśniejszym mogę się dopiąć tylko na wydechu i na 5 sekund, a luźniejszy jest wygodny dopiero na środkowej haftce, wtedy nie jeździ po plecach, jak macham rękami. Całkiem możliwe, że po 2-3 praniach musiałabym się przepiąć na ostatnią haftkę. A co po kilkunastu następnych? No i nie jestem w stanie ocenić podtrzymania, bo miska za duża, być może jednak będę musiała nosić 70-tkę od razu na najciaśniejszej. Moim zdaniem to jest spory rozrzut jak na różnicę jednego rozmiaru.

Obmierzyłam oba staniki i różnica, jakby nie patrzeć, wyszła 10 centymetrów. Dla pewności mierzyłam kilka razy i na różne sposoby (do luźnej haftki): w spoczynku, lekko naciągnięty (tak, żeby "wyprostować" obwód) i maksymalnie naciągnięty. Wyniki pomiarów:
      65F: 48, 54, 68
      70E: 58, 64, 79
      Dlaczego ta różnica wynosi 10, a nie 5 centymetrów?
      • psuj-ka Re: 10 cm różnicy między kolejnymi obwodami? 01.11.09, 21:39
        Może ten luźniejszy miał źle wszytą metkę? już jeden taki przypadek był na balkonetce i chyba właśnie z morskim.
        • alitea Re: 10 cm różnicy między kolejnymi obwodami? 01.11.09, 21:53
          Hm, o tym nie pomyślałam :) Przejrzałam balkonetkę, znalazłam tam jednego nowego plunge w moich okolicach rozmiarowych z podanymi wymiarami. To 65F chilli, a wymiary ma 54/73. Czyli jednak wychodzi na to, że ten prawie-mój 65F to 60-tka.
    • nivaliss Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 15:26
      Głównie do sekretariatu:

Zamówiłam bakłażana 65e i 65f. Bardziej odpowiada mi jak wygląda 6e,
      ale niestety nie jestem w stanie zapiąć go bez przedłużki, podczas
      gdy 65f jest w porządku. Po przyłożeniu staników do siebie od razu
      widać, ze 65e jest znacznie węższy, po zmierzeniu wyszło mi że 65e ma
      w spoczynku 53cm, a 65f - 58.
      Czy to znaczy, że jeden ze staników ma źle wszytą metkę? Jeśli tak,
      to jakie rozmiary posiadam? Jeśli to 65e to tak naprawdę np 60f, to
      lepiej nosić z przedłuzką, czy też wymieniać na inne 65e?

Zdjęcia obu rozmiarów na balkonetce
      • imp18 Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 15:43
        Mój 70F miał 59 chyba w obwodzie bez rozciągania ;]
        także to 65e to zwykła 65, a ten drugi to 70 bardziej :)
        • nomina Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 16:24
          Wprawdzie ze starej kolekcji, ale moje koty 70F mają 59 w spoczynku i 74
          maksymalnie naciągnięte. Krówka 70FF miała już kilka cm więcej.
          • nivaliss Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 17:39
            65e rozciąga się do 66cm. no, tak naprawdę maks 67. 65f natomiast do
            72. Jeżeli 65f to w rzeczywistości 70tka, a 65e ma dobry rozmiar, to
            moim zdaniem coś jest nie tak. 65tka jest dla osób mających do 67cm
            pod - jak taka osoba może się w tym zapiąć?

W końcu nawet udało mi się zapiąć bez przedłużki w tym 65ei nawet
            mnie nie dusi, ale bałabym się tak w nim chodzić, żeby obwód się nie
            rozciągnął od nadmiernej pracy. Chyba zostawię ten z przedłużką,
            tylko szkoda, ze nie wiem wciąż w jaki rozmiar celować następnym
            razem
            • imp18 Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 17:51
              ja mam pod 73 .. w pierwszym effuniaku 70 zapinałam się bez problemu, w bezu i tym z tej kolekcji potrezbowałam przedłużki, ale 75 jest już zbyt luźne - tzn najwygodniej mi na najciaśniejszej haftce :/
            • alitea Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 18:03
              > Chyba zostawię ten z przedłużką,
              > tylko szkoda, ze nie wiem wciąż w jaki rozmiar celować następnym
              > razem

Niee, nie rób tego :) To błąd producenta, a nie Twój. Pisz maila, niech Ci Ula albo Ewa pomogą ustalić prawidłowy rozmiar. W sklepie jest wybór rozmiarów, a jak nie ma to doszyją. Nie ma sensu, żebyś nosiła stanik z przedłużką. Tym bardziej, że i tak zamierzasz jeden stanik odesłać, to nie ma różnicy czy włożysz jeden czy dwa do pudełka. A pierwsza wymiana jest za darmo, wiec stracisz na tym najwyżej złotówkę, bo paczka z dwoma stanikami jest troszkę cięższa niż z jednym :)
      • effuniak Re: Bakłażan 65e i 65f - 5cm różnicy w obwodzie 02.11.09, 18:20
        Zdecydowanie wymieniać na inne
    • kizombalover morski kolor a antośka teal? 03.11.09, 13:43
      Jako że nie ma Effuniaka w moim domniemanym rozmiarze (80C),
      zamarzyło mi się kupić chociaż majtki. Mam pytanie - czy kolor fig
      (morski) jest w jakimkolwiek stopniu zbieżny z kolorem Antośki
      Masquerade w kolorze teal (turkusowym)? Może od biedy robić za
      komplet?
      • imp18 Re: morski kolor a antośka teal? 03.11.09, 13:50
        raczej wątpie :) Kolor effuniaka jest taki mocno "zgaszony", a antośka z tego co widzę to raczej turkus :]
        • gartka Chili 80F i majtasy 42 03.11.09, 14:48
          Jest pięknie, wytwornie i troche inaczej niz latem:)
          Strzeliłam w ten sam rozmiar co w "starych" effuniakach i to chyba
          był dobry pomysł.
          Obwód ścisły. Na moje osiemdziesiąt pod 80 pasuje idealnie.
          Zapiąć sie sama nie moge, ale nie wiem na ile to wina ścisłego
          obwodu, a na ile mojej niesprawnej lewej ręki:/
          Fiszbiny zdecydowanie węższe i sztywniejsze.
          O ile sztywność jest ok, to fiszbiny nie celują w środek pachy,
          tylko troche przed.
          Ale moim zdaniem na granicy akceptowalności, więc akceptuje:)
          Mostek przylega idelanie, za to duży plus.
          W poprzednich modelach miałam wrażenie, że o ile druty przylegaja do
          ciała, to materiał którym są powleczone juz nie. Nie wiem, czy sie
          jasno wyraziłam:)
          Tutaj wszystko jest idealnie.
          Kształt boski:)
          Piekna dolinka, okrągły kształt, biust do przodu..Rewelacja:)
          Majtki w tabelkowym rozmiarze, trafione w sam raz.
          Myśle, ze można spokojnie posiłkowac sie tabelka.
          Poza tym pięęękneeee:)
          Teraz czekam na stringi.
          Podsumowując. Cud, miód i orzeszki:)
          Znów kocham effuniaki.
          • jastrze85 Re: Bakła 80F 03.11.09, 19:40
            To ja też napiszę (dla niezdecydowanych może jeszcze) że stanik super. mierzyłam
            w dopasowanej 85f i 85ff. Były za luźne ale miseczkowo to f trochę za płytka a
            ff moim zdaniem za szeroka fiszbina. Ponieważ ktoś, gdzieś, kiedyś napisał,że
            nowe są głębsze (a może dlatego że nie mogłam się doczekać rozmiaru)zamówiłam
            80f (na 80,85/107 wg kalkulatora 80e)i jestem zadowolona. Pewnie miseczka
            mogłaby być trochę większa ale bułki absolutnie nie ma. jakoś tak super leży.
          • gartka Re: Chili 80F i majtasy 42 stringi:) 12.11.09, 15:37
            Właśnie przed chwilą wydarłam je kurierowi z rąk:)
            Genialne. To chyba stringo-szorty, ale ja sie nie znam.
            Grunt, ze na mojej pyzatej pupie wygladaja rewelacyjnie:)
            Rozmiar 42, podobnie jak figi.
      • nivaliss Re: morski kolor a antośka teal? 03.11.09, 19:02
        Jako, że mam w domu zarówna Antośkę jak i majtki od morskiego
        effuniaka, mogę stwierdzić, że nie bardzo do siebie pasują. Antośka
        jest bardziej zielona, no nie wygląda to na komplet. Mi one służą za
        majtki do CK Tease me - tu sprawdzają się baardzo dobrze
        • kizombalover Dziękuję, nivaliss / bt 05.11.09, 17:56

• zmijunia.lbn Dżinsowy plunge 65G 04.11.09, 17:24
      Przyszedł dzisiaj. Ciemniejszy niż się spodziewałam, bardzo ładny.
      Obwód - minimalnie luźniejszy od Cielaka, ciaśniejszy od Kotów, czyli dla mnie w
      sam raz. Miski na wielkość praktycznie identyczne jak w starych. Fiszbiny jakieś
      0,5 cm szersze, ale za to dużo twardsze. Pianka konsystencją przypomina tą
      cielakową.
      Kształt - no cóż.. Lekko dziobuje. Jednak po jakichś 10 minutach patrzenia w
      lustro przywykłam i zdecydowałam, ze zostaje. Jeśli pranie całkiem zniweluje ten
      efekt, to się nie pogniewam. ;) Mocno zbliża piersi do siebie, chyba trochę
      lepiej trzyma niż te stare.
      Wykonanie - wygląda porządnie, zauważyłam tylko jakąś jedną sterczącą nitkę.
      Guziczki są trochę krzywo przyszyte, wszystkie przesunięte w tę samą stronę.
      Najbardziej przeszkadza mi marszczenie wierzchniej warstwy materiału na miskach.

Gacie - cudo. Sprawiają wrażenie baaardzo wygodnych. Milutki materiał, bardzo
      miękka koronka. Kieszonki z przodu to fejki, ale ta z tyłu jest prawdziwa. :)
      Krój trochę nie mój, odsłaniają dolną część pośladków, ale chyba dzięki tym
      gatkom polubię taki. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka