pedro-ss 06.02.09, 21:52 gratulacje moze otworzy oczy tepym politykom kierzy niszczom nasze dziecitwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.dudala ....i Zagłębie 06.02.09, 23:59 Zagłębiowska Lista Zabytków Techniki Starostwo Powiatowe w Będzinie, będzińskie stowarzyszenia: „Moje Miasto”, „Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego”, „Obywatelskie Forum Samorządowe”, Fundacja „Inicjatywa Brama Cukermana” oraz czeladzkie Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych opracowało Zagłębiowska Lista Zabytków Techniki wraz z ich dokumentacją fotograficzną. Składa się na nią aktualnie 28 obiektów w 8 zagłębiowskich miastach. Lista wraz z dokumentacją fotograficzną została sporządzona w celu jej przekazania do Międzynarodowego Centrum Dokumentacji i Badań Nad Dziedzictwem Przemysłu Dla Turystyki w Zabrzu. Wierzymy, że zgodnie z obietnicą p. Dariusza Waleriańskiego, dyrektora zabrzańskiego Centrum, będą one uwzględnione przy tworzeniu światowej listy zabytków techniki i przemysłu, który w ciągu najbliższych kliku lat ma ono przygotować. Wybrane obiekty będą miały sporządzone karty ewidencyjne, co będzie podstawą zarówno ich ochrony, jako zabytków techniki, jak i promocji turystycznej. Należy również żywić nadzieję, że niektóre z nich znajdą się na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego. Obecnie znajduję tam jedynie Dworzec PKP w Sosnowcu. Zagłębiowska Lista Zabytków Techniki Będzin – Dworzec Będzin Miasto Będzin – Stary Dworzec Będzin – Grodziec – Cementownia Będzin – Grodziec – Kopalnia Grodziec Będzin – Grodziec – Osiedle Konopnickiej Będzin – Grodziec - Wieża Ciśnień Będzin – Grodziec – Browar Będzin – Łagisza – Elektrownia Łagisza Będzin – Młyn, ul. Kościuszki Bobrowniki – Rogoźnik – Cegielnia Bobrowniki – Siemonia – Młyn Czeladź – Kopalnia „Saturn” Czeladź – Piaski - Osiedle Robotnicze Dąbrowa Górnicza - Muzeum „Sztygarka”– ul. Legionów Polskich Sławków – Kuźnia Sławków Sosnowiec – Dworzec PKP Sosnowiec – KWK Sosnowiec - Elektrownia + szyb Sosnowiec – Maczki – Dworzec Sosnowiec – Maczki – Komora Celna Sosnowiec – Maczki – Most Sosnowiec – Maczki – Wieża Sosnowiec – Most na Przemszy Sosnowiec – Ostrowy Górnicze – Osiedle Sosnowiec – Wiadukt ul. Piłsudskiego Sosnowiec – Przędzalnia „Politex” ul. Żeromskiego. Sosnowiec – Przędzalnia „Intertex” ul. Chemiczna Wojkowice – Kopalnia Wojkowice Poręba – Wieża Wyciągowa Wielkiego Pieca Hutniczego Nowe propozycje; Zawiercie – Przędzalnia Bawełny Towarzystwa Akcyjnego Zawiercia Zawiercie – osiedle TAZ Odpowiedz Link Zgłoś
fryderykus polecam kopalnie prezydent w chorzowie 07.02.09, 14:58 poindustrialne budynki, torowiska, opustoszałem budynki z cegły jak z innej planety Odpowiedz Link Zgłoś
and.wr Ocalić od zapomnienia 07.02.09, 21:23 W imieniu Stowarzyszenia "Genius Loci - Duch Miejsca" zapraszam na wystawę i dyskusję. Z uwagą wysłuchamy też wszystkich podpowiedzi i uwag - również tutaj na forum :) Ze szczegółami przedsięwzięcia można się zapoznać na stronie: ocalic- od-zapomnienia.free.pl Są tam również linki do stronek i forum organizatorów. Zapraszam także do współpracy (w przeróżnej formie) osoby i stowarzyszenia - jesteśmy otwarci na wspólne przedsięwzięcia. Mnie samego bardzo zaintrygowała "Inicjatywa Brama Cukermana", o której usłyszałem w Trójce. Śledzę kolejne działania z zainteresowanem :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fryderykus może umawiać się w 1 miejscu i robić wspólnie 07.02.09, 23:32 zdjęcia? takie w sumie małe warsztaty na żywo a do tego byłoby dużo materiału, jakby coś było na terenie chorzowa to jestem chętny choć mam zwykłego nikkona i cudnych zdjęć nim nie robie ale zawsze jakieś by wyszło Odpowiedz Link Zgłoś