Dodaj do ulubionych

Szlachetna paczka

28.11.11, 16:10
[b]W tym roku redakcja Czasu Świecia włącza sie w akcję Szlachetna paczka, Państwa zachęcamy byście do nas dołączyli. Razem możemy pomóc tej rodzinie:
Pani Milena (27 lat) wraz z partnerem Piotrem (24 lat) wychowują czwórkę synów: Kacpra (9 lat), Oliwiera (6 lat), Natana (4 lat) oraz nowo narodzonego Maksymiliana (1 miesiąc).
Pani Milena od dziewięciu lat poszukuje zatrudnienia. Choruje na łuszczycę nie może podjąć się pracy w branży spożywczej, mięsnej oraz chemicznej. Jej sytuacja pogorszyła się po rozwodzie, bowiem pani Milena przez dłuższy czas sama wychowywała trójkę dzieci. Dodatkowo Natan od urodzenia choruje na astmę oskrzelową (przyjmuje leki przez inhalator) – co oczywiście generuje koszta.
Obecnie panią Milenę wspiera narzeczony – pan Piotr, tata Maksymiliana.
Rodzina zaadaptowała na mieszkanie piwnicę. Obecnie są to dwa małe pokoje z ciemnym aneksem kuchennym, bez WC i łazienki. Rodzina utrzymuje się z pensji pana Piotra (500 zł), zasiłków oraz alimentów, łącznie 1 654 zł. Po odliczeniu miesięcznych kosztów utrzymania mieszkania (664 zł), leków (260 zł), rat pożyczki za książki i żywność (200 zł), na miesięczne utrzymanie jednego członka rodziny pozostaje około 88 zł.

POTRZEBY RODZINY
Żywność trwała: herbata, kawa, kakao, ryż, makaron, mąka, cukier, olej, dżem, słodycze, kisiele, budynie, płatki śniadaniowe, koncentraty pomidorowy, konserwe mięsne, konserwy rybne, warzywa w puszkach.
Produkty dla niemowląt: mleko modyfikowane (Bebiko 1), herbata hipp.
Inne produkty to: krem na chleb, nabiał.
Potrzebne środki czystości: proszek do prania, płyny czyszczące, płyn do mycia naczyń, szampon, pasta do zębów, szczoteczka do zębów, mydło/żel myjący.
Artykuły dziecięce: pieluszki jednorazowe od 3 do 6 kg, chusteczki nawilżane, płyn do kąpieli z oliwką (dla dziecka z potówkami), krem przeciw odparzeniom – sudocrem, puder – zasypka.
Odzież: zimowe kurtki dla chłopców rozm. 140 cm, 120 cm, 118 cm oraz 68 (kombinezon dla noworodka).
Obuwie męskie: zimowe trapery rozm. 36 (dla chłopca z wysokim podbiciem stopy), dwie pary kozaków rozm. 29 (jedne normalne, drugie z wysokim podbiciem i na szeroką stopę), adidasy rozm. 40/41 Pomoce szkolne: zeszyty, bloki, kredki, farbki, plastelina, papier kolorowy, nożyczki, klej, piórnik, plecak, przybory do pisania, korektor, teczki, papier ksero.

Wyposażenie mieszkania: kołdra, pościel, koc, poduszka, ręczniki, łóżko dla Natana, łóżeczko i kołderka dziecięca

Brakujące sprzęty gospodarstwa d omowego: czajnik bezprzewodowy, suszarka do włosów, maszynka do włosów dla dzieci, suszarka do bielizny, farby do pomalowania mieszkania (jasne ponieważ jest to mieszkanie w piwnicy), farba olejna do drzwi.

Szczególne upominki: zabawki dla dzieci, butelka antykolkowa, kosmetyki damskie, męskie i dziecięce.

Najważniejsze jednak potrzeby to: żywność, chemia, łóżeczko

Wybraliśmy rodzinę i liczymy na to, że przy Państwa pomocy uda nam się przygotować dla niej prawdziwy świąteczny podarunek. Każdy kto chciałby do stworzenia paczki przyłączyć powinien najpierw zadzwonić do redakcji z informacją co chciałby do podarunku dołożyć, tel. 52 33 33 320, kontaktować można się też we wszystkich sprawach związanych ze zbiórką potrzebnych rzeczy.
Planując pomoc pamiętajmy jednak, by przekazywać rzeczy, które sami, będąc w podobnej sytuacji chcielibyśmy dostać, bo bieda nie musi być tożsama z utratą godności.
ZACHĘCAMY DO POMOCY I Z GÓRY BARDZO WAM WSZYSTKIM DZIĘKUJEMY
Obserwuj wątek
    • paullac Re: Szlachetna paczka 29.11.11, 15:34
      witam:)! bardzo chciałabym pomóc z narzeczonym ale..
      moje pytanie brzmi : czemuż to Pan Piotr zarabia tylko 500zł ???
      głównie mogę wspomóc dzieciaczka najmłodszego, bo siostra ma prawie 3 miesięcznego synka więc odzież z której wyrósł mój siostrzeniec może " pójść" w świat :))
      • tygodniki_czasy Re: Szlachetna paczka 29.11.11, 18:06
        Zapraszamy więc bardzo serdecznie z podarunkami do redakcji przy Wojska Polskiego 91 w Świeciu. Mamy już nowiusieńkie łóżeczko z chodzikiem i przewijakiem dla najmłodszego dziecka (właśnie dziś podarowała je nasza Czytelniczka, której bardzo dziękujemy) i kilka mniejszych drobiazgów.
        Nadal potrzebna jest żywność, art. chemiczne oraz kurtki i buty.
        Za każdy drobiazg bardzo Wam dziękujemy. Podarunki zbieramy do 8 grudnia.
        • tygodniki_czasy Re: Szlachetna paczka 30.11.11, 20:42
          Dziękujemy, dziękujemy, dziękujemy. Mamy kolejne rzeczy do naszej wspólnej paczki na święta. Prócz rzeczy które już wymienilimy są nowe zimowe buty dla całej rodziny (z paragonem, gdyby rozmiar nie pasował!), ubrania dla dzieci, kołdra, podgrzewacz do butelki dla najmłodszego chłopca, zabawki oraz plecak pełen papierniczych przyborów do nauki i zabawy. Potrzebne są jesczze pieluchy, żywność i artykuły chemiczno - kosmetyczne.
          Czekamy więc na kolejne rzeczy do naszej paczki, za te już darowane bardzo dziękujemy. Dzięki Waszej pomocy świta bdą lepsze.
    • brown-eyes1 Re: Szlachetna paczka 02.12.11, 19:41
      Cieszę sie bardzo że redakcja Czasu Świecia włączyła się do pomocy najuboższym w ramach akcji "Szlachetna Paczka".
      Chciałabym się przyłączyć do prośby!! 23 listopada pisałam na forum o tym, że w tym roku trzy rodziny ze Świecia zostały zakwalifikowane do bazy Szlachetnej Paczki. Szczęśliwie wszystkie już znalazły darczyńców:) Często wybór danej rodziny przez darczyńcę nie jest jednoznaczny ze spełnieniem wszystkich wskazanych potrzeb. I tu własnie moja wielka prośba do Państwa - jedna z rodzin wśród najwazniejszych potrzeb wymieniła :sprawną kuchenkę i sprawną pralkę automatyczną oraz wózek typu "parasolka". Niestety akurat tych potrzeb nie jest w stanie zaspokoić darczyńca dlatego BARDZO PROSZĘ osoby , które mają możliwość przekazania tej rodznie dowolną z w/w rzeczy (zaznaczam że sprawna nie oznacza koniecznie nowa) - aby skontaktowały sie ze mną- tel 667 980 020. Będzie możliwość przekazania tych rzeczy osobiście rodzinie. Bardzo proszę o pomoc!!
      • brown-eyes1 Re: Szlachetna paczka 06.12.11, 20:04
        Dzięki wsparciu wolontariuszy z Bydgoszczy - udało sie zdobyć kuchenkę:) Natomiast cały czas brakuje pralki i wózka. Strasznie ubolewam że ze Świecia i okolic nikt sie nie odezwał ani nawet nie zainteresował.. Jest to rodzina z dziewięciorgiem dzieci i nie ma w czym prać. Może wymieniał ktoś ostatnio pralkę na nowszy model i stara stoi bezużytecznie w garażu albo w piwnicy.. Ponownie proszę o pomoc dla tej rodziny.Tel 667 980 020.
        • tygodniki_czasy Re: Szlachetna paczka 06.12.11, 21:53
          W redakcji Czasu do paczki mamy już całkiem sporo rzeczy i każdego dnia prezentów przybywa. Uzgodniliśmy z wolontariuszem, który opiekuje się naszą rodziną, że dary zbieramy jeszcze przez kilka dni kolejnego tygodnia (do kiedy dokładnie podamy na łamach w najbliższy piątek). Mamy ubrania, buty, zabawki łóżeczko. Brakuje jeszcze kurtek dla starszych chłopców, przyda się też więcej trwałych produktów żywnościowych, środki czystości i pieluchy.
          Nasze redakcje: Czas Świecia i Czas Chełmna, przygotowują paczki dla 2 rodzin, więc staramy się łączyć siły. To, czego brakuje w świeckiej paczce, czasem przyniosą do redakcji Czytelnicy za Wisłą, a my dzielimy, sortujemy, wymieniamy się tym, co udało nam się zebrać tak, żeby nasze rodziny otrzymały to, czego potrzebują najbardziej. Gdy zaś dotrze do nas podarunek, którego nie ma na żadnej liście potrzeb, kontaktujemy się z naszym wolontariuszem. Tak było w przypadku wózka (głęboki dla małego dziecka). Szybko okazało się, że są rodzice, którzy go potrzebują.
          Czekamy na kolejne podarunki, za już ofiarowane bardzo dziękujemy.
        • nitka28 Re: Szlachetna paczka 07.12.11, 15:13
          jestem pełna podziwu dla osób które pomagają, i uważam ,ze pomagać mądrze trzeba. Ale jeśli rodzina prosi o pieluchy i mleko to już przegina. Po to Państwo daje zasiłki dla dzieci i alimenty z FA zeby matka miała na mleko i pieluchy. Ja wiem ze zasiłki niskie i wózka za to sie nie kupi ale mleko jak-najbardziej. To znaczy ze pieniądze z zasiłków zamiast na dzieci są wydawane na inne potrzeby. I to już uważam za karygodne. i żeby było jasne to pomagać trzeba tylko.....
          • tygodniki_czasy Re: Szlachetna paczka 30.12.11, 13:21
            Bardzo Wam dziękujemy za wspólne przygotowywanie paczki dla naszej rodziny. To dzięki Wam dzieci miały lepsze święta, a ich rodzice byli szczęśliwi. Tuż przed świętami zawieźliśmy wszystkie paczki i spotkaliśmy się z mamą i chłopcem, dla których przynosiliście do redakcji podarunki oraz przesympatycznymi wolontariuszkami.
            W imieniu swoim i obdarowanych dziękujemy za wszystkie słodkości, artykuły żywnościowe, chemię, pieluchy, ubrania, buty, łóżeczko z chodzikiem i przewijakiem i zabawki dla dzieci. Możemy uznać, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty i daliśmy radę, więc może za rok też spróbujemy...
            Na nadchodzący rok życzymy wrażliwych serc na pomaganie.
            REDAKCJA CZASU
    • agata04012016 Re: Szlachetna paczka 19.01.16, 23:23
      Witam serdecznie interesuje mnie to jak wy pomagacie ludziom taką szlachetną paczką nie mam tego za złe bo to duży zastrzyk i duża pomoc ale opiszę teraz moją sytuację. Jestem po rozwodzie wychowuję troje dzieci syn ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawnosci mam na niego zasiłek opiekunczy rehabilitacyjny pielęgnacyjny oraz rodzinne i alimęty nie pracuję dlatego że mam zasiłek na syn. Wczesniej pracowała w piekarni jako piekarz bo taki mój wyuczony zawód były mąż nakazał mi się wyprowadzic miał kilka niebieskich kart grupa interdyscyplinarna trwała 1/5 roku nie wiedzieli co z nim zrobic to opieka społeczna kazała mi poszukac mieszkanie do wynajęcia i się wyprowadzic znalazłam mieszkanie opieka dała na odstępne grupe interdyscyplinarną zamkneli bo już nie dochodzi do przemocy. a ja zostałam zostawiona na lodzie nikt nie zapyta czy starcza na czynsz rachunki jedzenie odzież bo według nich przekraczają mi dochody mam na rękę tych zasiłków około2800zł ale za wynajem mieszkania płace 1400zł plus co drugi miesiąc 250zł za wodę syn leczony psychiatrycznie ja tęż nikogo to nie interesuje dwoje dzieci je obiady w szkole za które ja również płacę. Może my bysmy otrzymali jakąs pomoc co ????? POKRZYWDZONA ZYCIEM
      • farenthide21 Re: Szlachetna paczka 20.01.16, 02:07
        Pani Agato a kto niby ma się spytać czy u Pani wszystko w porządku finansowo? 2800zł z zasiłków to więcej niż niektórzy ludzie zarobią w normalnej pracy za 12 godzin... ale jak zwykle źle. To jestem ciekawy jak muszą żyć ludzie którzy zarabiają 1200zł na rękę...
        • farenthide21 Re: Szlachetna paczka 20.01.16, 02:09
          250zł za wodę to musi Pani bardzooo dużo jej zużywać, żeby taki rachunek za 2 miesiące zapłacić. około 40m3.. sporo.
    • farenthide21 Re: Szlachetna paczka 20.01.16, 02:02
      Natan to imię? Oliwier.. biedne dzieci.. skrzywdzone chorobą i imieniem.. Rozumiem sytuacje finansową, ale dzieci powinno się planować względem możliwości finansowym, a nie z powodu bezrobocia za czym idzie nadmiar czasu zajmować się reprodukcją. Każdy ma swoje życie, ale powinno się myśleć trochę "przed", czy czasem nie pogorszy się swojej sytuacji jak i przyszłego dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka