lub_czasopisma1963 10.07.12, 00:16 ...ładna ta tabliczka pod znakiem D-51...sami to wymyślili czy ktoś im pomógł...a ta "na odcinku 1,45 km" to już normalnie Nobel...czy ktoś tam czyta rozporządzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr2_pl Re: Tu już łapią 13.07.12, 16:23 A mnie jak zwykle ciekawi do czego potrzebni są strażnicy miejscy w Świeciu? Niektórzy twierdzą, że ich głównym zadaniem jest chronić burmistrza Pogodę, żeby go ludzie na taczce nie wywieźli z urzędu. Przyznaję, że zaczynam skłaniać się do do tej przyczyny, zważywszy jak ostatnio olewa mieszkańców dla własnych, zdaje się, niejasnych interesów. Przykładów jest bardzo dużo. Zbyt dużo... Mamy piękne przykłady z innych miejscowości, gdzie zlikwidowano wysoko opłacaną Straż Miejską i nikt tego nie żałuje bo ten twór okazał się zbędny. Poza tym, za chiny nie mogę pojąć, jaki sens ma wystawianie fotoradaru na ul.Sienkiewicza przy ogrodzeniu szkoły, gdzie ograniczenie do 30 km/h jest idiotyczne i nie ma żadnego związku z bezpieczeństwem??? Co innego niżej, na przejściu dla uczniów i skrzyżowaniu, ale tam chyba nikt jeszcze fotoradaru nie widział. No cóż, tam wszyscy jadą prawidłowo i nie da się ściągnąć kaski dla utrzymania urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
bohaterroku Re: Tu już łapią 14.07.12, 21:09 Pytanie za sto punktów. Czy ktoś widział kiedyś w Świeciu pieszy patrol strażników??? Bo ja ich widuję wyłącznie jak jeżdżą radiowozami. Warto by było ich na rowery przesadzić, z pewnością były by to bardzo duże oszczędności dla urzędu z tytułu paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 17.07.12, 10:33 Tak jak Ty jestem za pieszymi patrolami Policji i Straży Miejskiej – tylko czy przy tym stanie etatowym są w stanie to zrobić ?? Terenem działania jest w przypadku Straży Miejskiej cała Gmina a Policji cały Powiat . Przeczytaj sobie raport z ich działalności - osiągalny w BIP na stronie Urzędu Miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 17.07.12, 10:26 Jak Ciebie ciekawi ich praca to przeczytaj sobie roczne raport z działalności – osiągalne w internecie np. na stronie Urzędu Miejskiego. Co do pana Pogody to Go ludzie oceniają podczas wyborów – ZOBACZ SOBIE OSTATNI WYNIK . Nie trzeba dawać nikomu Chin za wyjaśnienie usytuowania fotoradaru – wystarczy zapoznać się z danymi technicznymi co do ich ustawiania. Jesteś za referendum ?? a widzę ,że nie posiadasz podstawowych informacji o ich pracy – jakie to polskie !! pięknie się krytykuje innych .Jak sobie przeczytasz info. z wykonania budżetu to sam zobaczysz czy oni dla kogoś zarabiają. Poczytaj też sobie o przyczynach likwidacji tamtych straży i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka !! Odpowiedz Link Zgłoś
janosik1923 Tu już łapią 16.07.12, 11:10 może by tak referendum kto jest za likwidacją Straży Miejskiej w Świeciu Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 16.07.12, 15:32 Pewnie, że najlepsze byłoby referendum. Jestem za jak i wszyscy z którymi rozmawiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 17.07.12, 10:05 a co Tobie się nie podoba ?? przeczytaj sobie rozporzadzenie Dz.U.11.133.772 i wtedy rozdawaj "noble" Odpowiedz Link Zgłoś
ostronosik Re: Tu już łapią 18.07.12, 12:35 Właśnie widać, że tam nie czyta nikt rozporządzeń. Rozporządzenie jasno narzuca długości i dokładność jaką powinna zawierać tabliczka pod znakiem D-51. Długość odcinka drogi do 1000m - dokładność do 100 m Długość odcinka drogi powyżej 1,0 km - dokładność 0,1 km I znowu ktoś chciał być mądrzejszy niż ustawa przewiduje i nawet mu się to udało. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 18.07.12, 12:44 Kolego jak mogę ciebie tak nazwać : dokładność do 100 m lub 0,1 km !! a nie z dokładnością 100 m lub 0,1 km - czyni do znaczy ,że nie mniejsza niż , trzeba czytać ze zrozumieniem a nie tylko czytać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 18.07.12, 14:42 A mnie osobiście walą tabliczki, odległości itd. Jest ograniczenie, to należy go przestrzegać i żadne tabliczki nie są potrzebne. Natomiast zupełnie inną sprawą jest ustawienie ograniczeń szybkości, co w przypadku ul. Sienkiewicza na wysokości ogrodzenia szkoły, gdzie naszym szeryfom ze straży miejskiej najwygodniej radar ustawiać, pozbawione jest sensu i niezgodne z Kodeksem Drogowym. Po prostu znaki drogowe mają na celu bezpieczeństwo i poprawę płynności ruchu. Ograniczenie do 30 w tym miejscu nie nic wspólnego z bezpieczeństwem i jest pozostałością z czasów Syrenek i pieszych konduktów pogrzebowych, co już dawno minęło. A tego, że ruch utrudnia, tłumaczyć raczej nie potrzeba. Rolą Straży miejskiej jest wnioskować o zniesienie bezsensownego zakazu, do czego zresztą zobowiązują ją przepisy, zamiast bezmyślnie wystawiać tam radar. Jeżeli tego obowiązku nie spełnia, znaczy, że niepotrzebna i za darmo bierze pieniądze. To tylko jeden z wielu przykładów... Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 18.07.12, 15:25 Jak jeździsz przepisowo to co Ciebie obchodzi gdzie stawiany jest fotoradar ?? co do ograniczeń prędkości to przeczytaj sobie jakie są obrażenia przy prędkościach 30, 40, 50, 60 bardzo się zdziwisz ile „daje” to 10 km/h. Jak by chodziło Urzędowi Miejskiemu o kasę to by tam stacjonarny fotoradar postawili i robili zdjęcia dzień i noc. Z tego co widzę to nie tylko to miejsce zostało oznaczone i w innych strefach też stawiany jest fotoradar – i bardzo dobrze!! Ustawienie niezgodne z przepisami prawa ruchu drogowego ?? ja niezgodności nie widzę . Czy gwałtowne hamowanie przed przejściem dla pieszych i to w mieście to nie łamanie w/w przepisów ?? Tak na marginesie te wszystkie miejsca musza być uzgodnione z administratorem drogi i Komendantem Powiatowym Policji . Co do usytuowania tego znaku – to jak jeździły syrenki to z tego co pamiętam tam go nie było . Bardzo spłycasz znaczenie znaków drogowych oczywiście wszystkich poziomych pionowych ,świetnych – mają służyć poprawie przede wszystkim bezpieczeństwa !! Nie straż czy policja robi projekty regulacji ruchu , są od tego inżynierowie w tej dziedzinie . A co do wnioskowania o zmianę oznakowania to może zrobić to każdy nie tylko policjant czy strażnik – jeżeli uważasz ,że ta 30 wprowadza tam takie niebezpieczeństwo i utrudnienia to zrób taki wniosek i po sprawie !! Co do zasadności funkcjonowania służb i instytucji zajmujących się sprawami bezpieczeństwa , ładu i porządku to przeczytaj sobie ich raporty z działalności i wtedy się wypowiadaj . Moje zdanie jest takie ,że akurat w tej dziedzinie to transformacja ustrojowa w naszym Kraju pogorszyła to zagadnienie i mało to cały czas się to pogarsza – a lat już trochę mam . Odpowiedz Link Zgłoś
bohaterroku Re: Tu już łapią 19.07.12, 08:16 W tej całej dyskusji widać, czym tak naprawdę zajmuję się Straż Miejska. Fotoradar jest priorytetem ich działania, a poza tym??? Jazda samochodem po mieście. Jeśli chodzi o fotoradary,to wniosek jest prosty: są one umieszczone w miejscach gdzie wcześniej nie dochodziło do jakichś poważnych i częstych wypadków drogowych, więc nie poprawiają one bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 19.07.12, 08:56 Fotoradar jest priorytetem ich działania ?? skąd taki wniosek ?? to jest wątek tej rozmowy – wynikający z tytułu rozpoczynającego wymianę zdań !! Przeczytaj sobie ustawę o strażach gminnych i raport z działalności Straży Miejskiej w Świeciu bo tą akurat omawiamy i wtedy wydawaj opinię czy wypełniają zadania ustawowe czy nie , czy nastawieni są na „kasę” czy nie dobrym wyznacznikiem będzie np. stosunek ukarany mandatami, wniosków do sądu i pouczeń. Sprawdź stan etatowy , godziny pracy , teren działania i zobacz czy może być więcej pieszych patroli . Dla ścisłości jestem za patrolami pieszymi ale jestem realistą i znam troszeczkę ich "robotę". Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 06.01.13, 16:28 Zmień nicka z obiektywny na zasiedziały... w tym bagnie, czyli straży miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 19.07.12, 09:26 obiektywny47 napisał: >Jak jeździsz przepisowo to co Ciebie obchodzi gdzie stawiany jest >fotoradar?? Faktycznie nie obchodzi mnie to. Natomiast bardzo obchodzi mnie, żeby ograniczenia miały sens, czego w tym wypadku brakuje. obiektywny47 napisał: > co do ograniczeń prędkości to przeczytaj sobie jakie są obrażenia przy >prędkościach 30, 40, 50, 60 bardzo się zdziwisz ile „daje” to 10 km/h. Idąc tym tokiem rozumowania dojdziemy do starych przepisów angielskich, gdzie przed samochodem musiał iść pieszy z chorągiewką ostrzegając przechodniów :D obiektywny47 napisał: >Jak by chodziło Urzędowi Miejskiemu o kasę to by tam stacjonarny >fotoradar postawi > li i robili zdjęcia dzień i noc. A może mają takie plany? Nie wiem :D obiektywny47 napisał: > Ustawienie niezgodne z przepisami prawa ruchu drogowego ?? ja >niezgodności nie > widzę . Ustawienie może jest i zgodne, ale ograniczenie już nie. Powody podałem wyżej. I jak kolega bohaterroku wspomniał, jeżeli na odcinku ul. Sienkiewicza od ogrodzenia szkoły do ul. Jana Pawła nie ma poważniejszych wypadków, to mamy najlepszy dowód na zbędność ograniczenia. obiektywny47 napisał: >Czy gwałtowne hamowanie przed przejściem dla pieszych i to w mieście to >nie łamanie w/w przepisów ?? Od wspomnianego ogrodzenia do przejścia dla pieszych jest wystarczające miejsce do łagodnego zmniejszenia prędkości, bo nikt nie neguje, że na samym przejściu, jak również niżej na skrzyżowaniu, ograniczenie jest potrzebne obiektywny47 napisał: >Tak na marginesie te wszystkie miejsca musza być > uzgodnione z administratorem drogi i Komendantem Powiatowym Policji. Fakt i chyba dowód na bezmyślność Komendanta Policji. > Nie straż czy policja robi projekty regulacji ruchu , są od tego inżynierowie >w tej dziedzinie. Prawda i chyba mamy marnych tych inżynierów od ruchu drogowego. Wystarczy też popatrzeć na to co powyprawiali z organizacją ruchu po remoncie obu Rynków. Koń by się uśmiał. > A co do wnioskowania o zmianę oznakowania to może zrobić to każdy nie >tylko policjant czy strażnik – jeżeli uważasz ,że ta 30 wprowadza tam takie >niebezpieczeństwo i utrudnienia to zrób taki wniosek i po sprawie !! Nie jest to przypadkiem spychologia :D Strażnik i Policjant to fachowcy, a przynajmniej powinni być... > Co do zasadności funkcjonowania służb i instytucji zajmujących się >sprawami bezpieczeństwa , ładu i porządku to przeczytaj sobie ich raporty z >działalności i wtedy się wypowiadaj. No cóż, papier jest cierpliwy i dużo przyjmie, a tak naprawdę wygląda to wszystko na działania pozorowane. Duużo można by o tym, ale nie chcę przynudzać. obiektywny47 napisał: >Moje zdanie jest takie ,że akurat w tej dziedzinie to transformacja >ustrojowa w naszym Kraju pogorszyła to zagadnienie i mało to cały czas się >to pogarsza – a lat już trochę mam. Jak powiedział Winston Churchill, demokracja to najgorszy z ustrojów, ale jak dotąd ludzkość nic lepszego nie wymyśliła. Zawsze jest coś za coś... Jednak nie chciałbym wrócić do czasów wszechwładnej Milicji Obywatelskiej i pałowania. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 19.07.12, 13:08 Widzę ,że kolega Piotr2_pl należy do gatunku ludzi , którzy lubią narzekać i krytykować wszystkich i wszystko ,widzi tylko coś albo białe albo czarne i uważa ,że zna się na wszystkim no cóż Jego sprawa , często to cecha ludzi bardzo ambitnych, niedowartościowanych i niezrealizowanych . Działanie wtedy kiedy coś się wydarzy to tzw. musztarda po obiedzie - brak zdarzeń to raczej potwierdzenie skuteczności !! Nie wszyscy maja takie dobre samochody jak Ty kolego ,że na krótkim odcinku drogi są wstanie łagodnie ograniczyć prędkość nie powodując zagrożenia. Powtórzę aby poczytać sobie o długości hamowania i obrażeniach przy odpowiednich prędkościach - robione przez niezależne instytucje. I nie chodziło mi wcale aby cofać się w czasie ale właśnie o logikę, którą Ty tak bardzo podkreślasz. Co do tego ,że oznakowanie w naszym Kraju jest nie najlepsze to zgadzam się w 100 % Napisałem ,że każdy może zrobić taki wniosek i nie jest to spychologia tylko pokazanie ,że w społeczeństwie obywatelskim i demokratycznym każdy ma prawa i obowiązki. Nikt Tobie nie zabrania zostać inż. organizacji ruchu jak jesteś znawcą tego tematu i zmieniaj oznakowania w całym Kraju nawet będę Ciebie popierał . Papier cierpliwy pewno i tak, widzę tu zwolennika tzw. teorii spisku – te raporty to suche fakty bardzo łatwo weryfikowalne i przygotowywane dla jednostek nadrzędnych takich jak Wojewoda, Komendant Wojewódzki Policji itd.– przeczytaj je to zobaczysz czy prosto było by nimi manipulować i zatrzeć za tym ślady bo inaczej jaki miało by to sens ?? Z Komendantem Policji ustala się datę i miejsce ustawienia fotoradaru , natomiast oznakowanie stref czy ustawienie znaków jak i całą organizację ruchu opiniuje komisja powołana przy Staroście. Bezmyślność komendanta ?? ja go nie widzę natomiast widzę sens i logikę wyznaczonych miejsc w Świeciu : okolice szkół i przedszkoli, szpitala, ciągów komunikacyjnych o czasowo dużym natężeniu ruchu z widocznym oznakowaniem – nie gdzieś w krzakach czy prostych odcinkach dróg bez zabudowań. Przytoczyłeś piękny cytat Winstona Churchilla dotyczący demokracji i praktycznie jest to racja natomiast teoretycznie nie bo doskonalszym ustrojem jest socjalizm nie myl z komunizmem – tylko jest on niemożliwy do zrealizowania i to z prostego powodu tzn. człowiek człowiekowi wilkiem . Nie chodzi mi o powrót do totalitaryzmu czy monarchii lecz gruntownej reformy i przebudowy niewydolnego systemu ogólnie mówiąc bezpieczeństwa . Większej roli samorządu, zdecentralizowania decyzyjności i aktywności naszego społeczeństwa w tej dziedzinie. Przytoczę na koniec równie piękny cytat John F. Kennedy „Nie pytaj co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju '' czy to Twoim zdaniem również spychologia ?? Życzę tobie samorealizowania może zostań np. radnym , burmistrzem , starostą czy Premierem lub Prezydentem – powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 20.07.12, 14:44 No cóż, jeżeli moje zdanie odbierasz jako narzekanie na wszystko i wszystkich, to jest mi bardzo przykro. Z natury jestem optymistą i wszelkie malkontenctwo jest mi obce. Jedynie wrogiem jestem bezmyślności, marnowania środków i bezsensownego utrudniania życia innym. I wszystko co tu powiedziałem, potrafię wyczerpująco uzasadnić, łącznie z zarzutami wobec Komendanta Policji jak i Straży Miejskiej, w świetle obowiązujących przepisów. A wracając do tematu, czyli niepotrzebnego zaostrzenia ograniczenia prędkości do 30km/h na ul. Sienkiewicza od ul.Jana Pawła do ogrodzenia szkoły. Tak, zaostrzenia, bo przecież tam i tak prędkość jest ograniczona do 50, jak to w mieście. Też mogę szczegółowo uzasadnić zbędność tego zaostrzenia, ale żeby nie pisać powieści, podam, na podstawie własnych obserwacji, jak to miejsce wyglądałoby w Niemczech. Fachowcowi wystarczy. Więc tak. Z jakieś 50 do 100 metrów przed przejściem (jadąc z góry) byłby znak z ograniczeniem do 20km/h, następnie z obu stron przejścia garby, ale takie które nie powodują zniszczenia zawieszenia auta przy przejeździe z dozwoloną prędkością, a na samym przejściu wysepka dla pieszych. Ta wysepka to nie wymysł. Jest konieczna po to, żeby dziecko w razie potrzeby mogło się cofnąć, nie wpadając pod pojazd jadący przeciwnym pasem. Prosto i bezpiecznie. Dalsze ograniczenia są zbędne, bo łagodnie wyhamować można tam i maluszkiem (126p) co znam z autopsji :lol: I nie mówcie mi, że tego nie da się u nas zrobić w tym miejscu, bo w żaden sposób nie uwierzę. Przez litość powstrzymam się jedynie od dalszych komentarzy... Co do socjalizmu, to wbrew pozorom, najbardziej niesprawiedliwy system na świecie. Promuje leniów, nieudaczników i nierobów. Niszczy pracowitych i przedsiębiorczych. Generuje jedynie powszechną biedę. Świetnie charakteryzuje go powiedzenie: Czy się robi, czy się leży, pensja zawsze się należy... Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 21.07.12, 00:36 To jest moje subiektywne odczucie oparte na Twoich wypowiedziach – natomiast ta ostatnia zmieniła opinie na Twój temat. Moje wypowiedzi opieram na swoim doświadczeniu i wiedzy zawodowej, lubię krytykę bo jest motywująca lecz musi być to krytyka konstruktywna i wypowiadana przez osoby merytorycznie do niej przygotowane , jestem również zwolennikiem powiedzenia : najpierw daj coś od siebie a potem żądaj . Znam osobiście wszystkich Komendantów Knoffa ( KPP ), Bullera ( KP PSP) i Witta ( SM ) uważam ,że wkładają dużo serca w swoją pracę i starają się do niej podchodzić w sposób praktyczny, logiczny i zdroworozsądkowy . Natomiast podchodząc realistycznie nie ma rzeczy , której nie można zrobić lepiej , nie popełnia błędów ten co nic nie robi. Lecz musimy również zrozumieć ,że stawiane Im zadania niekiedy trudne są do zrealizowania chociażby ze względów etatowych i niektóre rzeczy robione są jak to się mówi po łepkach lub jak to Ty nazwałeś działania pozorowane lub zaniechane - zgadzam się ale czy to jest tak do końca tylko Ich wina ?? czy raczej wina właśnie niewydolnego i niedofinansowanego systemu ( na marginesie nie wiem czy Ty wiesz, że do końca roku prawdopodobnie zostaną zlikwidowane w większości wszystkie małe posterunki Policji, w Powiecie Świeckim mają zostać 3 na 11 gmin w Świeciu, Nowem i Osiu – to dotyczy całego Kraju, mam nadzieję ,że Komenda Główna wycofa się z tego pomysłu ) , którego Oni są tylko małymi trybikami – „krawiec kraje , jak mu materiału staje”. Brakuje mi bardzo aktywności i życzliwości naszego społeczeństwa. I nie usprawiedliwiam nikogo. Wracając do tego ograniczenia i fotoradaru : fotoradar musi być ustawiony na „mało wiele” prostym odcinku drogi ponieważ kąt padania i odbicia wiązki pomiarowej musi się zawierać pomiędzy 20-220 nie da się tego ustawić na łuku drogi stąd urządzenia nie można ustawić bliżej przedmiotowego przejścia. Co do spowalniaczy ( jestem ich zwolennikiem w każdej formie : wysepki, „garby” przed przejściami , przejścia na „garbach” , ronda itp ) to może i zmieścił by się ale tylko z jednej strony przejścia - tłumacze dlaczego : ponieważ muszą być zachowane odległości znaku od skrzyżowania i „garbu” od znaku ( od strony ul. Słowackiego wątpię by był zachowane ). Co do ograniczenia prędkości to jest tak ,że tolerancja pomiaru fotoradarowego musi być nie mniejsza niż 10 km/h powoduje to ,że bez narażenia na zdjęcie możesz jechać tam już 40 km/h bez ryzyka wyzwolenia migawki fotoradaru ( z tego co wiem zapas w Świeciu jest większy bo 15 km/h ) znaczy prędkość „bezpieczna” dla kierowcy w tym miejscu to 45 km/h – myślę ,że to wystarczy . Policz sobie z jaką prędkością jeździli by nasi rodacy jak ograniczenie wynosiło by 50 km/h . Ponosi nas często ułańska fantazja. Mentalność przytaczanych przez ciebie Niemców jest w tej kwestii zupełnie inna . Podoba mi się przedstawiony przez Ciebie schemat organizacji ruchu w tym miejscu – tylko, że wprowadza on większe ograniczenia niż są obecnie ( wydaje mi się, że fotoradar nigdy nie był ustawiony w większej odległości niż te 50-100 m od przejścia ) . Nie zgodzę się natomiast co do części dotyczącej „maluszka” też nim jeździłem i to rocznikiem 1978 ;) oj droga hamowania była dosyć długa. Co do realności tego rozwiązania w tym miejscu to musiał byś zapytać właściciela i administratora drogi – Sienkiewicza to droga powiatowa. Moim zdaniem socjalizm to ustrój teoretycznie doskonały lecz praktycznie niemożliwy do realizacji właśnie przez „ułomność” ludzi, którą Ty opisałeś krytykując ten system. Dzięki za ciekawą wymianę poglądów życzę Tobie wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 21.07.12, 00:50 chodzi mi o kąt padania i odbici pomiedzy 20-22 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
bohaterroku Re: Tu już łapią 22.07.12, 21:44 Nie pytam skąd u Ciebie tak doskonała wiedza (choć jej nie sprawdzałem), na temat ustawiania fotoradaru od przejścia, kąta padania itp. Natomiast zapytam o logikę występowania jednego Strażnika przez kilka godzin z fotoradarem skoro mają tak duże, ciągle przez Ciebie podkreślane braki personalne??? Czy nie powinien on się zająć czymś innym? Czy bezpieczeństwem na drogach nie mogła by się Policja??? Problem fotoradarów to nie tylko problem Świecia. W wielu miastach Straż chowa się po krzakach w miejscach, gdzie nie ma żadnego zagrożenia! Więc nie mów mi że to dla poprawienia bezpieczeństwa!!!! To wyłącznie służy poprawieniu gminnej kasy! Straż powinno się zlikwidować, a jednocześnie zwiększyć etaty w Policji. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 23.07.12, 12:01 Widzę kolego, że kierujesz się utartymi sloganami mniej na straże więcej na policję . Ja natomiast jestem zwolennikiem powstania w Polsce policji municypalnej ( w dużym stopniu uproszczenia samorządowej ) funkcjonuje ona w różnej formie w większości państw europejskich ( np. Niemcy , Anglia, Hiszpania, Włoch, Francja, Skandynawia itp. ) i nie tylko ( modelowy przykład USA ) należało by się zastanowić , który szczebel administracji samorządowej powinien nadzorować taką formację w Polsce ?? czy gmina nie jest zbyt małą jednostka organizacyjną ?? - ale na tym etapie naszej rozmowy to rzecz wtórna. Tym bardziej ,że Policja „Państwowa”, która Ty tak popierasz chce likwidować posterunki w większości gmin wiejskich ( pisałem o tym w poprzednim poście – zupełnie inny kierunek jak w w/w krajach gdzie „formacja” ma być blisko obywatela ).Zgadzam się , że przykłady z Polski dotyczące fotoradaru pokazują „przegięcia” w tej kwestii – chodzi mi szczególnie o Województwo Pomorskie no i jedna Straż z województwa Kujawski – Pomorskiego , powinno się to jakoś prawnie ukrócić . Natomiast tu omawiamy konkretnie SM Świecie i ja tego „przeginania” nie widzę – nigdy nie widziałem fotoradaru ustawionego gdzieś w krzakach . Co do mojego przygotowania to jestem osoba z dosyć dużym doświadczeniem w dziedzinie bezpieczeństwa - to o czym mówię jest w internecie np. : dane techniczne fotoradarów wystarczy raz spojrzeć jaki ma SM Świecie aby się przekonać ,że jest to „stary” zurad - takim samym dysponowała kiedyś Policja i do pewnego czasu ITD bo teraz „uzbrajają się” w nowsze bardziej wydajne. Budżet Gminy Świecie ( dostępny w internecie ) jednoznacznie pokazuje ,że Świecka Straż jest jednostką deficytową więc nie ma tu mowy o nabijaniu Gminnej kasy wręcz przeciwnie. Co do braków personalnych to są wszędzie – nie znaczy to jednak ,że z tego powodu nie należy czegoś robić , tylko robi się to z mniejszą częstotliwością. Praca strażnika SM w Świecie z fotoradarem rok 2009 – 44 razy, 2010 – 33 razy, 2011 – 7 razy - Twoim zdaniem to duża częstotliwość i obciążenie personalne ?? średnia ilość czynności służbowych 4000 tyś. ( dane uzyskałem z internetu – BIP ). Można by oczywiście zainstalować maszty i wtedy były by to fotoradary „bezobsługowe” ale czy o to chodzi ?? W WPI Gminy Świecie nie znalazłem takiego założenia ( WPI również osiągalne w internecie ). Co do etatów to w Policji jest ich wystarczająca ilość tylko że część ( nie zawsze zależy na ich obsadzaniu po prostu można brać dodatkowe służby i kasa leci ) wakujących . No i nie jest to taką prostą sprawą – finansowanie przez jednostki samorządowe ( gmina, powiat, sejmik wojewódzki ), instytucji państwowych jaką jest Policja. A co do tego kto co powinien robić to myślę ,że powinni uzupełniać się nawzajem i starać wypełniać swoje ustawowe zadania dla straży gminnych/miejski są zawarte w ustawie Dz.U.1997.123.779 ( również osiągalna w Internecie ) Art. 11. (16) 1. Do zadań straży należy w szczególności: 1) ochrona spokoju i porządku w miejscach publicznych, 2) czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego - w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym, 2a) (17) kontrola publicznego transportu zbiorowego - w zakresie określonym w art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym (Dz. U. Nr 5, poz. 13), 3) współdziałanie z właściwymi podmiotami w zakresie ratowania życia i zdrowia obywateli, pomocy w usuwaniu awarii technicznych i skutków klęsk żywiołowych oraz innych miejscowych zagrożeń, 4) zabezpieczenie miejsca przestępstwa, katastrofy lub innego podobnego zdarzenia albo miejsc zagrożonych takim zdarzeniem przed dostępem osób postronnych lub zniszczeniem śladów i dowodów, do momentu przybycia właściwych służb, a także ustalenie, w miarę możliwości, świadków zdarzenia, 5) ochrona obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej, 6) współdziałanie z organizatorami i innymi służbami w ochronie porządku podczas zgromadzeń i imprez publicznych, 7) doprowadzanie osób nietrzeźwych do izby wytrzeźwień lub miejsca ich zamieszkania, jeżeli osoby te zachowaniem swoim dają powód do zgorszenia w miejscu publicznym, znajdują się w okolicznościach zagrażających ich życiu lub zdrowiu albo zagrażają życiu i zdrowiu innych osób, 8) informowanie społeczności lokalnej o stanie i rodzajach zagrożeń, a także inicjowanie i uczestnictwo w działaniach mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym i współdziałanie w tym zakresie z organami państwowymi, samorządowymi i organizacjami społecznymi, 9) konwojowanie dokumentów, przedmiotów wartościowych lub wartości pieniężnych dla potrzeb gminy. 2. W związku z realizowanymi zadaniami określonymi w ust. 1 i art. 10, straży przysługuje prawo do obserwowania i rejestrowania przy użyciu środków technicznych obrazu zdarzeń w miejscach publicznych w przypadku, gdy czynności te są niezbędne do wykonywania zadań oraz w celu: 1) utrwalania dowodów popełnienia przestępstwa lub wykroczenia, 2) przeciwdziałania przypadkom naruszania spokoju i porządku w miejscach publicznych, 3) ochrony obiektów komunalnych i urządzeń użyteczności publicznej. 3. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sposób wykonywania czynności, o których mowa w ust. 2, uwzględniając potrzebę zapewnienia skuteczności obserwowania i rejestrowania przy użyciu środków technicznych obrazu zdarzeń w miejscach publicznych, a także potrzebę respektowania godności ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony praw człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
bohaterroku Re: Tu już łapią 23.07.12, 22:31 Ja nie kieruję się utartymi sloganami, tylko zdrowym rozsądkiem. Nie bronie Policji, bo mam taki sam stosunek do Policji jak każdy statystyczny Polak, czyli sam wiesz że nie najlepszy,ale jestem jak najbardziej przeciwny likwidowaniu posterunków. Natomiast to o co mi chodzi jest bardziej złożone. Może wcześniej faktycznie nie wypowiedziałem się do końca jasno. Staram się udowodnić że utrzymywanie formacji która ma tak wąski zakres obowiązków jest bez sensu. To samo w obowiązkach ma Policja. Gdyby było odwrotnie, pewnie byłbym za zlikwidowaniem Policji. Można by utworzyć jeszcze jakąś odrębną, trzecią formacje która miała by połowę obowiązków SM, w celu niby to poprawienia bezpieczeństwa w mieście i odciążeniu SM, bo chyba po to SM powstała by odciążyć Policję. Tylko po co? Założę się gdyby taki twór powstał i dal mu w zakresie między innymi: czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego w zakresie określonym w przepisach o ruchu drogowym, to stali by też głównie z fotoradarem. I nie można im zarzucić nie wypełniania obowiązków, nawet jeśli jest ich trzynaście, a zajmują się zaledwie pięcioma. To jest oczywiście czysta abstrakcja, ale ja tak właśnie widzę funkcjonowanie SM. Tak jeszcze na zakończenie, bo w sumie tu chodzi o fotoradary. Uważam że nie poprawiają one bezpieczeństwa, czy są wystawiane przez SM czy Policję. Służą one nabijaniu kabzy, czy to gminnej, czy państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 24.07.12, 11:49 Właśnie dlatego jestem za gruntowną reformą systemu i stworzeniem policji municypalnej nie jako kolejnego tworu ale czegoś nowego w zamian za straże i częściowo policję . Chodzi mi o to aby model ten przypominał te , które z powodzeniem funkcjonują w innych krajach czyli policja municypalna - połączenie wydziałów prewencji , ruchu drogowego, spraw nieletnich , straży miejskiej/gminnej i częściowo wydziału dochodzeniowo śledczego ( sprawy „drobniejsze” , kradzieże ,pobicia, obyczajówka itd. ) nadzorowanych np. przez wojewodę lub marszałka województwa . Policja państwowa wydział kryminalny, przestępstw gospodarczych , przestępczości zorganizowanej i dochodzeniowo śledczy nadzorowany przez premiera – zajmowała by się „grubszymi” sprawami . Co do utrzymania policji municypalnej widział by to tak jak sprawy ze szkolnictwem czyli np.: subwencja państwowa na pensje dla funkcjonariuszy + dotacje celowe na utrzymanie pewnej standaryzacji, natomiast pozostałe koszty pokrywał by samorząd ( wyposażenie , umundurowanie , paliwo, opłaty stałe takie jak rozmowy telefoniczne, prąd, woda, naprawy i utrzymanie wyposażenia i siedzib itd. ). Dublowanie kompetencji było by bardzo mała – myślę ,że całkowicie to nie da się go wyeliminować . Przedstawiłem to w dużym uproszczeniu ale inaczej tutaj się nie da – opracowanie prawdopodobnie miało by rozmiary średniej grubości książki :) Myślę ,że pieniądze samorządowe są bardziej szanowane i logiczniej wydawane – oczywiście wyjątki potwierdzają regułę. Z tym „nabijaniem” kasy to po części się zgadzam - no ale prawda jest taka ,że w tych budżetach skądś kasa musi być, (najważniejsze żeby nie było zbytnich przegięć - tak jak słyszałem ,że gdzieś w Polsce budżet gminy wynosił jakieś 40 mln z czego 7 mln pochodziła ze straży gminnej ) musimy się pogodzić , że to nasze podatki , mandaty , opłaty dodatkowe itp. te budżety powstają z naszych „haraczy” ;) ale tak jest na całym świecie. Co do ustawiania fotoradarów to ta zasada , która przyjęta jest w Świeciu mi odpowiada okolice : szkół, szpitali, przedszkoli, ścieżek rowerowych – w tych miejscach powinniśmy uważać . Co do przytaczanych przypadków dotyczących tych mandatów znając naszą mentalność jestem przekonany w 90 %, że jak by tam była 40 to jechali by z prędkością bliską 60 km/h , jak by była 50 to około 70 km/h a to wydaje mi się ,że już prędkości niebezpieczne w tym miejscu – takie mamy niepokorne rogate dusze i fantazja nas często ponosi z jednej strony czyni to nas wyjątkowych ale z drugiej strony niebezpiecznych. Te tolerowane w Świeciu 45 km/h ( tolerancja 15 km/h ) wydaje mi się wystarczającą i w miarę bezpieczna prędkością. Widzę ,że poza rokiem szkolnym urządzenie nie jest tam wystawiane i to tez odbieram jako logikę działania. Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 06.01.13, 16:45 obiektywny47 napisał: > Z tym „nabijaniem” kasy to po części się zgadzam - no ale prawda jest taka ,że w tych > budżetach skądś kasa musi być. I to właśnie czuć we wszystkich Twoich wypowiedziach w tym wątku... Jesteś może senatorem niestety? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 24.07.12, 09:41 Nie wiem, czy likwidacja posterunków Policji w Gminach jest właściwym kierunkiem. Nie znam tych zagadnień. Pewnie jak zwykle oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy... Natomiast nie widzę sensu w powstaniu Policji Municypalnej o zadaniach zbieżnych z Policją. Jak rozumiem, Municypalna ma działać w Gminach, a Państwowa gdzie? Na terenie kraju? To już widzę te spory kompetencyjne i odsyłanie ludzi w rodzaju: to nie my, to oni... Poza tym, służb porządkowych nam wystarczy i tworzenie nowej uważam za zbędne. Tyle w skrócie. A wracając do SM i fotoradarów. Faktycznie, parę Straży Miejskich w kraju wygłupiło się w ich używaniu (oczywiście świeckiej to nie dotyczy). Były nawet podejrzenia, że niektóre ograniczenia prędkości ustawiano celowo dla trzepania kasy. Żeby to ograniczyć zmieniono przepisy, między innymi tabliczki, opinia komendanta Policji i co najbardziej istotne, fotoradar można wystawiać tylko w miejscach niebezpiecznych, takich gdzie przekroczenie ograniczenia powoduje poważne zagrożenie wypadkowe. Jeżeli się mylę, poprawcie. Z mojego doświadczenia wynika, że niewielkie przekroczenie prędkości w punkcie wystawiania fotoradaru na ul. Sienkiewicza nie ma znaczenia dla bezpieczeństwa i w ogóle fotoradar nie powinien tam być wystawiany. To miejsce zresztą jest typową pułapką na kierowców i przekroczenia będą tam zawsze. Sprawa jest bardzo prosta. Żeby w tym miejscu utrzymać przepisowe 30km/h trzeba jechać z nogą na hamulcu i wzrokiem wbitym w licznik. Jeżeli sytuacja drogowa wymaga odwrócenia uwagi, to mimowolnie przekracza się prędkość i ma się siedzieć. Trafiłem przypadkiem na dwóch znajomych, którzy w ten sposób podpadli. Jeden miał wykazane przez radar 46, a drugi 47km/h Poniżej płotu jest już zakręt, przejście, skrzyżowanie i ...dosyć miejsca na łagodne wyhamowanie, nawet maluszkiem. Nawiasem mówiąc, mój też był "pełnoletni" i hamulce miał podłe, ale tam wystarczały :) No cóż. Urzędnikom sugerowałbym likwidację tego ograniczenia, a Straży Miejskiej, jak i Komendantowi Policji, do tego czasu, rozważenie celowości ustawiania tam fotoradaru. Odpowiedz Link Zgłoś
co-rel Re: Tu już łapią 24.07.12, 11:21 > Żeby w tym miejscu utrzymać przepisowe 30km/h trzeba jechać z nogą na hamulcu i wzrokiem > wbitym w licznik. Nie trzeba. Wystarczy 2-3 bieg (w zależności od auta) i jazda bez gazu. Hamowanie silnikiem jest w tym przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem. Bardziej denerwująca jest 30-tka jadąc pod górę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 24.07.12, 12:52 co-rel napisała: > > Żeby w tym miejscu utrzymać przepisowe 30km/h trzeba jechać z nogą na ham > ulcu i wzrokiem > wbitym w licznik. > > Nie trzeba. Wystarczy 2-3 bieg (w zależności od auta) i jazda bez gazu. Hamowan > ie silnikiem jest w tym przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem. Bardziej dene > rwująca jest 30-tka jadąc pod górę. Masz rację oczywiście, można zmienić bieg na niższy, ale jadąc od cmentarza, na tych paru metrach jest to istotne utrudnienie, tym bardziej bez sensu, że nawet średnio zaawansowany kierowca istniejące ograniczenie uznaje za bzdurne. Wystarczy ludzi popytać. I może jeszcze zajrzeć do statystyk wypadków i statystyk Straży Miejskiej jaką mają średnią prędkość na mandatach. Pod górę to ograniczenie jest jeszcze bardziej fajne :lol: Silnik trza piłować na wysokich obrotach i walić spalinami aż miło :D Zdrowia dzieciom życzę w pobliskiej szkole i gratuluję urzędnikom dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 24.07.12, 11:57 Właśnie dlatego jestem za gruntowną reformą systemu i stworzeniem policji municypalnej nie jako kolejnego tworu ale czegoś nowego w zamian za straże i częściowo policję . Chodzi mi o to aby model ten przypominał te , które z powodzeniem funkcjonują w innych krajach czyli policja municypalna - połączenie wydziałów prewencji , ruchu drogowego, spraw nieletnich , straży miejskiej/gminnej i częściowo wydziału dochodzeniowo śledczego ( sprawy „drobniejsze” , kradzieże ,pobicia, obyczajówka itd. ) nadzorowanych np. przez wojewodę lub marszałka województwa . Policja państwowa wydział kryminalny, przestępstw gospodarczych , przestępczości zorganizowanej i dochodzeniowo śledczy nadzorowany przez premiera – zajmowała by się „grubszymi” sprawami . Co do utrzymania policji municypalnej widział by to tak jak sprawy ze szkolnictwem czyli np.: subwencja państwowa na pensje dla funkcjonariuszy + dotacje celowe na utrzymanie pewnej standaryzacji, natomiast pozostałe koszty pokrywał by samorząd ( wyposażenie , umundurowanie , paliwo, opłaty stałe takie jak rozmowy telefoniczne, prąd, woda, naprawy i utrzymanie wyposażenia i siedzib itd. ). Dublowanie kompetencji było by bardzo mała – myślę ,że całkowicie to nie da się go wyeliminować . Przedstawiłem to w dużym uproszczeniu ale inaczej tutaj się nie da – opracowanie prawdopodobnie miało by rozmiary średniej grubości książki Myślę ,że pieniądze samorządowe są bardziej szanowane i logiczniej wydawane – oczywiście wyjątki potwierdzają regułę. Z tym „nabijaniem” kasy to po części się zgadzam - no ale prawda jest taka ,że w tych budżetach skądś kasa musi być, (najważniejsze żeby nie było zbytnich przegięć - tak jak słyszałem ,że gdzieś w Polsce budżet gminy wynosił jakieś 40 mln z czego 7 mln pochodziła ze straży gminnej ) musimy się pogodzić , że to nasze podatki , mandaty , opłaty dodatkowe itp. te budżety powstają z naszych „haraczy” ale tak jest na całym świecie. Co do ustawiania fotoradarów to ta zasada , która przyjęta jest w Świeciu mi odpowiada okolice : szkół, szpitali, przedszkoli, ścieżek rowerowych – w tych miejscach powinniśmy uważać . Co do przytaczanych przypadków dotyczących tych mandatów znając naszą mentalność jestem przekonany w 90 %, że jak by tam była 40 to jechali by z prędkością bliską 60 km/h , jak by była 50 to około 70 km/h a to wydaje mi się ,że już prędkości niebezpieczne w tym miejscu – takie mamy niepokorne rogate dusze i fantazja nas często ponosi z jednej strony czyni to nas wyjątkowych ale z drugiej strony niebezpiecznych. Te tolerowane w Świeciu 45 km/h ( tolerancja 15 km/h ) wydaje mi się wystarczającą i w miarę bezpieczna prędkością. Widzę ,że poza rokiem szkolnym urządzenie nie jest tam wystawiane i to tez odbieram jako logikę działania. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Tu już łapią 24.07.12, 13:25 Dajcie spokój z tym mnożeniem tworów porządkowych. Zadaniem Gminy jest obsługa mieszkańców, czyli ułatwianie im życia. Nie rozumiem chęci samorządowców do pakowania się w zadania porządkowe i kryminalne. Kochani, puknijcie się w głowę. Do kol. obiektywny47. Ludzie chcą być praworządni i jeździć przepisowo też, ale po którymś z kolei idiotycznym ograniczeniu zaczynają to walić. Przykład podam. W Niemczech, jak widzę znak: niebezpieczny zakręt w prawo/lewo, a pod nim tabliczkę 40km/h to wiem, że jak pojadę 50km/h to się wywalę. W Polsce, przy identycznym oznakowaniu wiem, że swobodnie mogę tam przemknąć 60km/h I kto tu jest winny? Kierowca? W życiu nie, bo zachowuje się racjonalnie, szanując swój i innych czas. A czas to pieniądz i przepustowość jest cholernie ważna. Dla wszystkich. Polecam tu hasło Clintona, które sobie powiesił w gabinecie w trakcie kampanii wyborczej: Gospodarka durniu. Zadziwiają mnie Twoje dywagacje na temat naszej mentalności. To są kompletne bzdury. Jeżeli chcesz, mogę uzasadnić :) Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 06.01.13, 16:37 obiektywny47 napisał: > Nie zgodzę się natomiast co do części d > otyczącej „maluszka” też nim jeździłem i to rocznikiem 1978 ;) oj d > roga hamowania była dosyć długa. Co do realności tego rozwiązania w tym miejscu > to musiał byś zapytać właściciela i administratora drogi – Sienkiewicza > to droga powiatowa. I co? Mamy dostosowywać wszelkie przepisy do rodzaju hamulców we Fiacie 125p z rocznika 1978? Lecz się... Z Ciebie taki obiektywny, jak ze mnie dzięcioł. Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 06.01.13, 16:25 Coś mi się wydaje Kolego, że jesteś pracownikiem świeckiej straży miejskiej, mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel123130 Re: Tu już łapią 26.03.14, 18:42 Ten obiektywny47 to chyba jakiś urzędas ze straży miejskiej. Szkoda czasu na dyskusje z nim bo skończy się to mandatem... Odpowiedz Link Zgłoś
babilon3 Re: Tu już łapią 08.08.12, 15:59 Mój komentarz jest krótki, nie pozbawiony braku wiedzy , ale wynika z moich spostrzeżeń - mieszkam na Rynku Głównym i widzę . Straż pojawia się na zawołanie jak ktoś stanie samochodem przed bankomatem na zakazie postoju, może 3x widziałem ich na piechotę na przestrzeni 2 lat, kamery obrotowe wokół rynku 3szt a fakty to takie że młodzież kopie śmietniki , które fruwają a fontannę w centrum oskubano z literek i strażnika nie widziałem . Tak że dobra świecka straż miejska to jej brak . Pasożyty i darmozjady. Odpowiedz Link Zgłoś
ashtar85 Re: Tu już łapią 09.08.12, 09:54 Bo strażnicy miejscy w nocy zamiast pilnowac porządku w mieście wolą spędzać czas u kochanek-oczywiście nie wszyscy ale kilku sie znajdzie,więc nie moga być równoczesnie w dwóch miejscach;p Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 06.01.13, 16:56 Trzeba być nieźle 'zawziętym', żeby czekać prawie godzinę na kierowcę, który zajechał pół metra na pasy (powiedzmy, że pasy, bo na pięknym nowym, marmurowy trakcie przy ulicy Grzymisława są to klocki ciemno czerwone)... Kogo zabiera do aresztu/wytrzeźwiałki delikwentów? Straż miejska, czy policja? Odpoweidzcie soebie na to pytanie, a jak nie wiecie, to popytajcie znajomych. Ja wiem, że w takich przypadkach wzywana jest policja a nie sm. Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Re: Tu już łapią 06.01.13, 17:37 ZGADZAM SIE PASOZYTY ALE NIE DO KONCA KOLEGO A KTO POWOLAL TEN SRODEK WLADZY HAHHAHA I KTO TAM TRAFIA JA JETEM ZLONIERZEM SIL SP, MIESZKALEM SWIECIU I WIEM NA TEN TEMAT PO CO SA TAKIE SLUZBY TERAZ PRACUJE W KONTR W. I MOJE ZDANIE JEST WIECEJ DAC NA POLICJE NIZ NA STRAZ APO CO JEST STRAZ WDZISIEJSZYM SWIECIE KAZDA WLADZA POTZREBUJE SLUGUSOW Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopisma1963 Re: Tu już łapią 20.08.12, 10:35 ...nie spodziewałem sie, że sprowokuję taką ożywioną dyskusję wsród mieszkańców byłego mojego miasta oraz nerwową reakcję "obiektywnego" strażnika miejskiego, że aż wszystkie krytyczne posty zgłosił do usunięcia...nie ładnie Panie "obiektywny"...kto Pana uczył matematyki???już gimnazjalista wie co to jest dokładność...widocznie strażnik nie musi...tu ma Pan przykłady prawidłowego użycia tabliczek pod znakiem D-51: www.krasnik.pl/uploads/images/aktualnosci/2011/wiadomosci/znak.jpg images10.fotosik.pl/1661/8debebba0ef03b6fmed.jpg i nieprawidłowe: www.nj24.pl/sites/default/files/photos/17779/tablica.jpg ...a w pasach Pan jeździ???bo nasi już się nauczyli... Pozdrowienia dla wszystkich z I LO... Odpowiedz Link Zgłoś
boymen Re: Tu już łapią 21.08.12, 10:01 Co Ty piszesz, przecież wszystko jest. Nic nie zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 21.08.12, 10:27 Drogi Panie , czy moja reakcja była nerwowa to jest Pana subiektywna ocena. Stwierdzenie o zgłoszeniu do usunięcia jakichkolwiek postów jest nieprawdą ( widzę łatwo Panu przychodzi oskarżanie i krytykowanie innych, ja widzę wszystkie wpisy ) – Pana stwierdzenie traktuje jako chęć odświeżenia wątku . Jaki wykonuje zwód to w tej całej dyskusji jest sprawa drugorzędna i są to tylko Pana domysły ma Pan do tego prawo. Mam wykształcenie techniczne i wiem co to jest dokładność określana jako „do” i co to jest tolerancja tzw. +, - ( wielokrotnie posługiwałem się suwmiarkami, mikrometrami i innymi urządzeniami pomiarowymi – nie tylko ekierką czy liniałem ). Zapis „do” robi wielką różnice – czy dla Pana zapis : z dokładnością 100 m , to to samo co z dokładności do 100 ?? bo dla mnie nie , skoro jest „do” musi być „od” czyli z dokładnością od 0 – do100 m , jest to nic innego jak określenie pewnego przedziału. Błędne oznaczenie było by wtedy kiedy niezachowana by została określona tolerancja – czyli oznakowanie było by mniej dokładne jak określają przepisy, to obowiązujące w Świeciu jest korzystniejsze dla kierowców bo z większa dokładności podaje odcinek pomiarowy – zachowane zostało właśnie to „od” „do” i tyle czy to się Panu podoba czy nie – może Pan takie oznakowanie krytykować lecz nie może nazywać go niezgodnym z prawem czy nieprawidłowym. Co do mojego nauczyciela matematyki to nauczył On mnie logicznego myślenia i czytania ze zrozumieniem oraz interpretowania zapisów i za to Mu dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopisma1963 Re: Tu już łapią 22.08.12, 00:23 ...cała Polska inaczej rozumie rozporządzenie niż Pan...cos czuję, że to Pan jest autorem tej tabliczki...niech Pan to sprawdzi ale z moich pomiarów to ten odcinek ma 1,457 km...niech Pan to poprawi...będzie to "korzystniejsze dla kierowców bo z większa dokładności podaje odcinek pomiarowy" Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopisma1963 Re: Tu już łapią 22.08.12, 00:29 ...pamietam jak kilkanaście chyba lat temu stawiali fotoradar na tle drzewa przy zjeździe do Przechowa...ciekawe jak ustawiali kąt 22 stopnie...chyba, że mieli w drzewie wywierconą dziurkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 22.08.12, 12:54 Cała Polska ?? mocne stwierdzenie – ja wypowiadam się za siebie, Pan w imieniu całego Społeczeństwa , widocznie ma Pan pełnomocnictwo . Jestem przeciwnikiem „owczego pędu” i „szarej masy” – trzeba posiadać własne zdanie, oczywiście powinno ono być zgodne z zasadami społecznymi i prawem – nie powinno nikogo obrażać i oczerniać natomiast konstruktywna krytyka jest ok. ( jakoś nie zajął Pan stanowiska co do sugestii o usuniętych postach ) . Co do dokładności odcinków pomiarowych to przyznam Panu rację powinna być większa – w 21 wieku , przy możliwościach urządzeń pomiarowych określenie dokładności w przedziale 200 m, to moim skromnym zdaniem ( nie mówię za całą Polskę oczywiście ) śmiechu warte – myślę ,że +/- 10m to żadna przesada w tym przypadku , choć właściwie powinno być +,- 1 m aby uniknąć konieczności pisania na tabliczkach cm . Przepisy literalnie nie określają czy dokładność ma być w „górę” czy w „dół” ( uważam to za słabość Naszego prawa , która może doprowadzić do niepotrzebnych nieporozumień). Co do sposobu ustawiania urządzenia to pytanie skierował Pan do nieodpowiedniej osoby ja nie ustawiam i nigdy nie ustawiałem żadnych fotoradarów , i nie ja wykonałem te tabliczki . Wiedzę czerpię z obserwacji i danych technicznych – można je poznajdować w internecie. Jak pisałem wcześniej w Świeciu mają jeden z pierwszych fotoradarów jakie były w Polsce firmy ZURAD – takie same posiadała Policja i posiada ITD chociaż sukcesywnie je wymienia na nowsze „bardziej wydajne” – myślę ,że czytał Pan co zamierzają wprowadzić od przyszłego roku ( odcinki średniego pomiaru prędkości ). Właśnie dane tego urządzenia określają ,że powinno być ustawione pod wskazanym kątem do osi jezdni ( nie tła ) , za pomocą załączonych w zestawie przyrządów - na tym moja wiedza dotycząca przedmiotowej sprawy się kończy ( mi to wystarczy jak Panu nie to proszę sięgnąć do źródła - firma ZURAD lub porozmawiać z kimś co takie urządzenie obsługuje lub obsługiwał ) – pisałem o tych katach w nawianiu do możliwości ustawienia urządzenia na łuku jezdni i moim skromnym zdaniem nie jest to sprawa prosta i tylko tyle – sam Pan przyzna jako absolwent I LO w Świeciu - ustawienie kąta padania w stosunku do kata rozwartego a tym bardziej kąta ostrego nie jest sprawa prostą w warunkach „polowych” - uogólniając ustawienie urządzenia pomiarowego na łuku drogi jest raczej niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Tu już łapią 06.01.13, 15:29 lapia zalezy kokogo HAHHAHA ja pracujue wtajnych sluzbach ipowiem tak pewna pania DERMATOLOG ZE SIWECIA M.ZANM BARDZO DOBRZE NA WYLOT DWA LATA MI OPOWIADALA I MOWILA I KIEDYS OPOWIEDZIALA MI HISTORIE ZE ANULOWANO JEJ MANDAT Z 12 PAZDZIERNIKA 2010R A JA SIE SMIALEM PONIEWAZ NIE MA SPRAWIEDLIWOSCI TRZEBA TEPIC TAKIE POSTEPKI PO PROTEKCJI WIEC PANI DERMATOLOG DOSTALA TELEFON ZE STRAZY MIESKIEJ I ANULOWANO JEJ MANDAT ZA PRZEK/PRED/. I JAKO TO UCZCIWA ONA JEST NIE RAZ MI MOWILA BO RODZAJ NASZEJ ZNAJOSCI BYL SZCZEOLNY DAMSKO MESKI TYLKO PANI DR NIE WIEDZIALA ZE JA ROZPRACOWUJE JA . GDYBY BYAL UCZCIWA TO BY ZAPLACILA HONORWO I PUNKTY PRZEZUCIAL NA KOGOS INNEGO ZRODZINY ALE PANI DR GRA PANEM ZE STRAZY MIESKIEJ WTENISA I JEJ ZALATWIL ANULOWANIE CHOC TEGO NIE TWIERDZE .ALE WIEM ZE DO SIERPNIA ZACZELA 10 ROKU.APANI DR LUBI ODWZAJEMNIAC TAKIE POSTEPKI BO JEST NIE BYWALE PROZNA I MA SIE ZA PEROSONE NIE WIADOMO JAKA AJAK SIE BLIZEJ POZNA TO WIADOMO O COCHODZI .SMIESZY MNIE TO ZE STRAZ IDZIE NA PROTEKCJE NAJBIEDNIESZY MUSI ZAPLACIC APANI DOKTOR DERMATOLOG CO MA DOCHODY POSUWA SIE DO LATWEJ PROTEKCJI BO POTEM MOZE ZAPROSIC SOEBIE NIBY ZA ANULOWNIE MANDATU NA KAWKE DO DOMU O 19 GDY JEST SAMA,I SAMI SIE DOMYSLICIE CO TAM ROBI A UKLADY ROSAN .SMIESZYLA MNIE JEJ OPOWIASTAK BO SIE CIESZYAL ZE JEJ MANDAT ANULOWALI I TO PEWNIE NIE JEDEN JA ROZMOWE NAGRALEM WIEC JEST TO PRAWDA TAKZE PODATNICY PLACA NA UTRZYMANIE STRAZY ASTRAZ TAKIE KARYGODNE OSOBY CHRONI I ANULUJE MANDATY BO NIE O TO CHODZI BIEDNEMU MOZNA ALE NIE TAKIEMU CO MA PINIEDZE I RAZ MOZNA POMOC ANIE PANI PEROSONA KTORA INWIGILOWALEM CZUJE SIE BEZKARNA Odpowiedz Link Zgłoś
vanmakaron Do konandos111 06.01.13, 16:11 A teraz zwolnij troszkę,i przetłumacz na polski to co napisałeś :-) I proszę,nie krzycz. Odpowiedz Link Zgłoś
romaniaturk Re: Tu już łapią 07.01.13, 16:32 ty to możesz inwigilować co najwyżej swojego kota . napisz nam jeszcze , jak się te tajne służby w psychiatryku nazywają ? Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Re: Tu już łapią 09.01.13, 22:04 w psuchu to ty mozesz skonczyc hahahahah nie a koty to pani dr ma trzy wdomu i ty dobrze wiesz okim mowie, zreszta albo jestes tym i kim co mysle albo jestes to ty ,sama bo nagle godziny twego wejscia sa popoludniwoe aja wiem co ty robisz popoludniu 0d 12 do 15 i 0d16 do 19 i do 22 bo dwa lata inwigilacji swoje dowodzi wiec jesli jestes straznikiem to jestes tylko nim i o tobie tez wiem przez te dwa lata swoje a najlepiej sie zapytaj samej zainteresownej jesli wyrazilem opinie ze tak bylo to tak bylo a ty mnie nie musisz obrazac kim kolwiek jestem na forum bo nie masz pojecia jak inwigiluje osobiscie bo jestes zaciemny lub ciemna zeby cos takiego pojac jeszcze moze chcesz na czyje zlecenie bylo inwigi.moge ci powiedziec ale w psychiatryku to ty skonczysz bo smierc cywilna jest straszna jak sie zamknie gogos wiec zastanow sie co ty i do kogo piszesz i gogo bronisz ,jak mowie ze nagralem rozmowe ze anulowano mandat to anulowano a moze chcesz chcesz pogadac wcztery oczy nie ma problemu i jeszcze jak sluzby nazywaj sa to sluzby o ktorych slyszales lub slyszals ale nie snilo ci sie jak one dzialaja ,i gogo kontroluja przedewszystkim kolego lub koleznako takie instytucje jak prywatne firmy lekarskie gdzie sa roznego rodzaje machloje robione i takie w ktorych ty pracujesz gdzie nie ma sprawiedliwego czynu tylko protekcja jasne: Odpowiedz Link Zgłoś
nemezis1978 Re: Tu już łapią 10.01.13, 08:32 hłopie zwolnij tu cza hiniczyka rzeby pżetlumaczyl na wietnamski apotem zrobił konwersację na jakiś łatwiej zrozómialy jazyk i na koniec morze ktoś to przełorzy na Polski Asz oczy i ószy bolom astrasz to żeczywiscie jezt zbendna wmiescie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolna-pa Re: Tu już łapią 11.01.13, 16:12 Nie pytam, czy chciałbyś numer telefonu do dr John, po prostu podam i dzwoń, póki jeszcze są szanse na powrót nie do przeszłości, a do teraźniejszości.:) 52 33 03 090 ------------------ Twój lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Tu już łapią 12.01.13, 05:13 Jakiś intelektualnie wyluzowany? Czy kretyn po prostu? Chyba, że ktoś mi go przetłumaczy, bo może ja niedouczony, niekumaty, może muszę podciągnąć znajomość języka obcego, nie wiem... ja z Bydgoszczy, przepraszam za najście... Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Re: Tu już łapią 20.01.13, 15:22 hhahah B.M. po sie tak denerwujesz nie dosc ze grupa w tajemniczonych wie do czego ty zdolna jestes i jak zyjesz to jeszcze straz miejska wsypalas a dokladnie jednego pana zktorym czesto sie spotykalas ponatto jak to jest ze ci umazaja anuluja mandaty ami nie chca? juz wiem dlaczego poprostu musze tak proznie i bezZASAD ZYC JAK TY PONATTO NIE PODAWAJ TELEFONU DO SWOJEJ FIRMY bo ci nic nie da ja podam ci do twego opiekuna zyciowego tez lekarza niech ztoba porzadek zrobi i nauczy cie kultury aze byals inwigilowana to trudno .i pisz zjednego nicku anie z pieciu boisz sie ze cie zlapie po co ja wszystko udukomentowane wiec i napisac to moze nasz czlowiek ktory osobiscie cie dobrze zna jak postepujesz na co dzien wiec zasatanow sie co piszesz ponatto bo itak bedziesz sie tlumaczyc nie jak 28 lica u ciebie w domu ale ztego co pewien czlowiek ma aty wiesz kto Odpowiedz Link Zgłoś
vanmakaron Re: Tu już łapią 20.01.13, 20:15 Szkoła nic nie pomoże.Tylko porada psychatryczna,i to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Tu już łapią 26.01.13, 11:42 tam gdzie ty pracujesz to szkola jest nie potrzebna bo tam bez szkoly po sciemniajacych lewych wieczorowych zaocznych szkolkach przyjmuja pozatym dzieciaku chyba nie chcesz abym do ciebie do pracy lub do domu wpadl sluzbowo co nie jest itak wykluczone czekam na rozkaz a itak wpadne i jak ty sie wytlumaczysz ze zaltawiasz mandaty czyli je anulujesz pozatym czemu tak zazarcie za pania b.m dermatolog sie wstawiles ja napisalem prawde aprawda ,boli tylko ty nic nie wiedziles ze ona sie zemna spotyka dwa lata i mi wszystko mowi a ja inwigiluje biedaku sam idz do szkoly naucz sie zasad ze kobiecie sie nie ufa, a tym bardziej takiej proznej i pustej jak owa pani dermatolog .tak wiec sam sie wez za prace i szkole i podstawy psychologi i sugesti wyczucia danej osoby to bedziesz wiedzial komu mozesz pewne rzeczy sprzedac czy np cos zalatwic i nic za toba nie bedzie smierdzialo. to po pierwsze i tam gdzie ja pracuje to widac po twoim zachowaniu ze nie przeszedl bys nawet testow .bo jestes tam gdzie jestes . i skoncz z tym obrazaniem na forum bo to ci nic nie da . koty tez i to trzy wdomu inwigilowalem owej pani dr bo tyle kota ma w domu od 12 h do 15 h godziny.a takze ja wiem wszystko aty nic nic i do lekarza sam sie zglosisz wtedy kiedy bedzie konfrotacja ja nawet wiedzialem kiedy jestes na szkoleniu w bydgoszczy . /ateraz zadzwon do pani i zloz zazalenie , Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 13.02.13, 10:06 Oj widzę komandos 111 ,że ty jesteś taki "wampirek" mściwy - coś Ciebie słabo w tych "służbach specjalnych " wyszkolili nawet przepisów prawnych nie potrafisz poszukać. No i jeszcze jedno ta "twoja służba" to chyba była w obcym państwie - wnioskuję to po pisowni. Chyba ,że Tobie mózg zaszyfrowali i są problemy z jego rozkodowaniem nawet przez "właściciela" . NIE OŚMIESZAJ SŁUŻB SPECJALNYCH . Co do przepisów to polecam przeczytać , kto może uchylić mandat i kiedy można tego dokonać. Celowo nie podaję aktów prawnych , może wysiłek umysłowy pomoże Tobie w rehabilitacji intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
sigh7 Re: Tu już łapią 14.02.13, 08:46 Widzę komandos 111 że wyobraźnię to ty masz bujną ale tutaj rodzi się pytanie czy ty aby na pewno nie jesteś chory psychicznie obstawiam schizofrenię. Objawy i zachowanie typowe dla osób z takim upośledzeniem - proponuję jak najszybciej udać się do specjalisty psychiatry, żebyś w najbliższym czasie nie zrobił sobie kuku. A tak na marginesie żeby pracować w służbach, w fazie rekrutacji przechodzi się szereg badań w tym badań mających na celu wykluczenie osób chorych psychicznie. Nie bardzo chce mi się wierzyć że tobie się udało przejść pozytywnie przez wspomniane badania. Biorąc również pod uwagę twoje wypowiedzi i tok myślenia to wykształcenie też pozostawia wiele do życzenia, a w takiej sytuacji obawiam się że nie zostałabyś zatrudniony nawet do sprzątania toalet bo jak przeczytałbyś instrukcję obsługi sprzętu do konserwacji powierzchni płaskich. Na przyszłość nie pisz o czym o czym nie masz kompletnego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Re: Tu już łapią 14.02.13, 15:04 tak bASIU POJDE DO TWOJEGO MEZA Z 2 LETNIMI NAGRANIAMI Z NASZYCH SPOTKAN U CIEBIE W CHACIE I NA SPACERACH POATYM CO SLUZB SP. TO TY NIE MASZ POJECIA ANGRYWALEM WSZYSTKO I O TOJ MAZ PSYCHIATRA KTORY NIC NIE JEST SWOADOM JAKIE ZYCIE PROWADZISZ AJET FACETEM ZKLASA I DOBRA OPINIA SIE DOWIE I PRZESLUCHA MIEDZY INNYMI JAK SOBIE ANULOWANIE MADATU ZALATWILAS HAHAHAH A JA MAM NAGRANIE Z12 PADZIERNIKA 2010R WIEC CO TY MOZESZ wiedziec o sluzbach jak dzilaja ale twoj znajmy ze strazy ktory ci zaltwil anulownie madatu jet w gorszej sytuacji za miesiac wracam do polski stwie sie w strazy znagraniem i zapytm z jakiej racji prawa i bytu ty nie placisz mandatu poatym sama zobaczysz jak sluby dzialaja jak np z wawy cie na dwoch sledzili na tak zwana zwijkie jedno auto za toba w dosc dlugim odstepie ale podaje sygnal twoj gdie dojezdzasz i drugie przechwytuje wtedy milas ato c 30 vovlo wiec wolno nie jedzilas a po co za toba gnac jak mam cie na czipie pojecia jak sluzby dziaja zkim wracasz 20 listopda i gzie zjezdzasz wiec nie masz pojecia jak sluzby dzialaja wiec nie obrazaj mnie tez bo to jest bez znaczenia a swiadczy o twojej kulturze osobistej i pisz z jednego niku niedlugo sie spotakmy w oczka pa Odpowiedz Link Zgłoś
sigh7 Re: Tu już łapią 15.02.13, 08:54 Jestem zmuszony odpuścić komandos 111 bo jak to mówią "z idiotą nie ma żartów" a widzę że z tobą coś się dzieje i "korbę" masz niesamowitą. Swoją drogą skąd ty masz takie pomysły?! Niejeden komik mógłby się od ciebie uczyć niektórych tekstów i sformułowań. Skoro jesteś już gdzieś "tam" to zostań tam gdzie jesteś i nie przyjeżdżaj do naszego kraju, bo ludzi twojego pokroju w Polsce akurat jest aż nadto. Życzę udanego leczenia i na litość boską "ogarnij" się z pisownią, bo to że nie masz polskich znaków jestem w stanie zrozumieć ale składnia i gramatyka reprezentują poziom przedszkolaka, chyba że styl Kali jeść - Kali spać jest tak bardzo tobie bliski z racji "wykonywanego" zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 15.02.13, 15:04 komandos 111 czy "służby specjalne" wysłały Ciebie na misję do Norwegii ?? myślę ,że Król i Rząd Norwegii nie będzie z tego powodu zadowolony ( oczywiście to jest pytanie retoryczne - znaczy ,że znam na nie odpowiedź). Nie jestem ani nigdy nie byłem znajomym Pani , która Ciebie tak zraniła ( domniemam ,że zostawiła dla młodszego ) no trudno trzeba się pogodzić ( no przecież agenci to twardziele ). Polecam zapoznać się z art.101 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenie ( uchylenie mandatu ) i art. 41 kodeksu wykroczeń ( zastosowanie kary ) . Na koniec prośba faceta do faceta miej troszeczkę męskiej godności i honoru. I jak pisałem wcześniej nie obrażaj "służb specjalnych". Odpowiedz Link Zgłoś
fswi Re: Tu już łapią 15.02.13, 16:24 Sugeruję, aby ktoś, kto zna wspominaną tutaj panią doktor, wysłał jej linka (lub wspomniał o tym wątku). Za brednie wypisywane pod jej adresem, koleś może (i powinien) nieźle beknąć, kiedy ta kobieta rozpęta przeciw niemu odpowiednie postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki82 Re: Tu już łapią 24.06.13, 21:01 Witam ponownie prosze nie kasowac prawdy droga pani dr nie ladnie byla pani inwigilowana przez dwa lata napisalem prawde i kolega byl zly bo nie chcial aby to wyszlo ,wiec prosze bzdur pod pseldonimem nie pisac ze bylem w norwegi to nie ja tylko mojego kolegi brat przypomonam pani ze nawet pani po kolocji 13 czerwca 10 r nie odruznila pani braci taka pani jest bystra ,nawet nie wie pani do kogo pisala esemesy a z jakum z braci rozmawila co dzien i w nocy .bylo zlecenie i jest wykonywane w toku na pania prawnie wiec od straszenia sa duchy a pani za uchylanie sie od mandatu odpowie nie dlugo i pani znajomy ze strazy mieskiej w swieciu ze w dniu 12 pazdziernika zadzwonila pani o godzinie 18 i 13 pazdziernika tez i powiedziala pani baszemu czlowiekowi przez telefon ze anulowano pani mandat oqy czlowiek pania inwigilowal wiec mamy dowody takze 13 pazdziernika napisala pani o 22 50 i o24 ze ma dosc tej nudy i jedzie pani na impreze do sopotu z naszym czlowiekiem pani dobrze wie o kogo chodzi i wtym dniu byli u pani znjomi niby do 23 godziny czyli 13 padziernika i to tez jest nagrane .a 14 oadzierbika byla pani na zebrsniu w bydgoszczy niby z profesorem w bydgoszczy i o 15 43 dopier wrocila i zadzwonula pani do naszego czlowieka a pani kochosia z ktorym pani pojechala do deczna na spacerek i mile spotkania cielesne o 20:15 podjechala pani c 30 volvi pod smentarz nastepnie do 21 :15 godzine spedzala pani z naszym agentem w swoim samocho mile chwile w tygodniu akurat nasz czlowiek i u pani w domu zrabial materialy i w aucie i w dniu 14 pszdziernika zawozac julie corke na lekcje jezyka na staropolska spedzila pani czas z naszym czlowiekiem i zawsze tak bylo jak nie po za swieciem to tygodniu gdy corke pani zawozila na lekcje. Lub w domu tez btly spotkania u pani i hasla typu z dnia kiedy nasz czlowiek u pani siedzial i byl pania zajety dnia 22 24 np lutego czy 22 grudnia do godziny 15 a pani zdzwonie do dxiewczyn sprawdze czy wstawiac ziemniaki obiad bo jak daly cynk to znaczy ze jacek wraca .itp teksty a ty wyjdziesz gabinetem i dla zdnego mlodszego pani nie zostawila naszego wiec prosze nie pisac bzdur nasz czlowiek ma zasady i sluzbowo podchodzi starsze panie o klamliwym usbosobieniu. Nie obchodza go ktore nie maja zasad robia w swoje gniazdo kpiac z meza i kochanka ..i ludzi niestety pani drzeba posiadac klase a jak pani oklamuje jochanka znajomego meza to trzeba torobic dobrze bo nasz czlowiek niebtl panem jackiem zeby wierzyc ze pani auto zablokowali 12 wrzesnia w bydgoszczy a pani zabawuala sue wtym dniu znaszym agentem a jacek rozpaczliwie dzwonil i sie pytal kiedy pani z porawin slubu wraca o 16godz pani juz tam byla a wracala z kochankiem o o24 godz a maz na opryszczke chory lezal a pani cicho bo znowu dzwoni z ironicznym usmiechem to tez jest nagrane wiec nie dlugo wpadniemy i prosze nie kasowac prawdy ani nie pisac bzdur typu ze jestem tam i tam i oskarzac naszego czlowieka o gluche tele do domu sprawe oddal do radcy prawnego pozdrawiam gliniecki Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 24.06.13, 22:29 Zmiana nicku nic nie da domorosły agencie "Tomku" a raczej "Zulu-gula" komandos111 i dziki82 to ta sama osoba pisząca z tego samego sprzętu ( IP się kłania ) - jako agent specjalny wiesz o czym mówię( coś słaby ten translator , że tak słabo tłumaczy , możne to wina norweskiego operatora ). No może się mylę - może to taki system kodowania służb specjalnych ( taka enigma 21 wieku ). Długo byłeś uśpionym agentem i tak troszeczkę było tu nudno - ale "nareszcie" powróciłeś ( no nie wiem może leki się skończyły albo te, które zażywasz przestały działać ) . Jeszcze raz Tobie powtórzę ta Pani nie jest ani nigdy nie była moją znajomą. Wbij sobie do głowy ,że nikt poza sądem nie jest wstanie uchylić mandatu( ani policja, ani straż, ani Prezydent RP ) , nie ma pojęcia anulowanie mandatu. Oczywiście można jeśli są ku temu przesłanki zastosowanie Art. 41 k.w. - tzw "pouczenie" to nie jest żadne przestępstwo. Wasze stosunki mam gdzieś - tylko nie pisz bzdur i nie wypowiadaj się na tematy w , których brak Tobie elementarnej wiedzy (tak dla ścisłości elementarna znaczy podstawowa ). No i jak co to zainwestuj w sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki82 Re: Tu już łapią 24.06.13, 22:38 Co ty mowisz hahaha hahahaczlowieku dzwonie do darka do strazy jade i mi mandat kasuke ty sadzie wcale go rejstracji sxanowny kolego nie podasz bo niestety msndat baska dostsla zfoto radaru i byla wzywana telefonicznie z jakiej racji to popierwszw i zdjecie jej ze strazy wycofal i ciebie nie osadzam ze ka znasz tylko ze bzdury droga basiu wypisujesz pod nikami hahaha ze jestem i tam a leki to ty na nerwice bedziesz brala jak na klame wpadne z nakazem, Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny47 Re: Tu już łapią 24.06.13, 23:12 O kolejny agent "Darek"?? - to Twoja wtyka w SM ?? , jak dostane foto to Ciebie poproszę o "załatwienie" ok. - będziesz tak miły ?? z góry dziękuje !!! nie ma możliwości anulowania wypisanego mandatu ( takie pojecie jak anulowanie mandatu nie istnieje ) , wypisany mandat uchylić może tylko sąd i tyle w tym temacie ( oczywiście muszą być ku temu powody ). I to, co wypisujesz potwierdza ,że procedury postępowania są Tobie kompletnie obce. Forma wezwania w pierwszej fazie postępowania nie ma znaczenia. Nabiera znaczenia w przypadku kierowania sprawy do sądu - wtedy niezbędne jest potwierdzenie przyjęcia dokumentacji i wezwania do stawiennictwa. Jeżeli zastosowali w tym przypadku art. 41 k.w. i była do tego przesłanka - to ten mozolnie zgromadzony przez Ciebie materiał - można sobie w buty wsadzić i będzie się wyższym. Ogarnij pisownię , przeczytaj to co napisałeś przed wysłaniem ( jak problemy ze wzrokiem to może jakieś kropelki do oczu , no i na głowę by się coś przydało - po latach w "służbie " czacha siada, tak bywa ). Odpowiedz Link Zgłoś
romaniaturk Re: Tu już łapią 24.06.13, 23:15 Nie tłumacz mu. Szkoda czasu i nerwów. Przecież z kilometra widać, że to pensjonariusz szpitala na Sądowej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
komandos111 Re: Tu już łapią 20.03.14, 19:04 ty napewno wiesz kim jestem kon by sie usmial a juz napewno zulu gula nawet nie potrafisz adresu ip sprawdzic co sie tyczy anulowania mandatu sam osobiscie moge ci w gardlo wsadzic nagranie z dnia 12 padziernika 2010r kiedy pani barbara chwalila sie jak to jej strzelili mandat ale pojechala na wzwanie i jej anulowno mandat hahahha bo jest sama wsobie zadufana tylko nie przewidzial ze byla inwigilowana i co jak ci sie dobiora to wylecisz ztej kulawej pracy ,pozatym co ty mozesz wiedziec o agenturze i strukturze jak ona radzi sobie w polsce aprawne banialuki to zostaw sobie jak sie usuwa mandat hahaha kto ci uwierzy jescze jedno ja nie musze byc o pania dr zadrosny czy ze mnie rzucila hahahha i tak na moje konto jej wypady nie ida tylko na konto jej malzonka a wiec nie mam czasu na pierdoly ale sprawa zostanie itak naglosniona aty sie zastanow nad soba co piszesz i do kogo piszesz i czy im imieniu bo napewno BASI M hahahahha Odpowiedz Link Zgłoś
dziki82 Re: Tu już łapią 28.06.13, 17:10 Komandosa to ty zostaw w spokoju.akurat kojarze kolesia i jego brata to ty nie masz pojecia na pocztku zdaje sie egzaminy ,na poczatku bo musisz byc sprawny umyslowo potem fizycznie selekcje przechodzi ,potrafisz bronic baski m tylko ty sama to wypisujesz obrazliwe teksty .bo poprostu tu koles napisal prawde a to boli i trzeba wariata z kogos zrobic a sama nia jestes ,,,akurat znam sprawe ktora kiedys wlasciciel pewnej firmy w lnianie miesnej zapodal na wlasna malzonke on tez ja prowadzil i tut w tej sprawie tez tak bylo,wiec nie pisz prawa wstecz i kopletnych bzdur bo mandat idzie wycofac po protekcji poprostu robi sie to w prosty sposob .idzie sie do pewnego pana gdzie i kiedy fotoradar zrobil fotke i ten pan poprostu niszczy kwit i tyle go widzieli .a pisanie o sadach jest wlasnie chore .i wyolbrzymianie sprawy .i tak pani dr od siedmiu bolesci zalatwila sobie sprawe i tu napisal prawde a piszecie bzdury.narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel123130 Re: Tu już łapią 31.03.14, 13:12 ja raz na pół godziny zaparkowałem na zakazie za blisko skrzyżowania i od razu mandat. Pan ze straży miejskiej mówił że mnie obserwowali jak parkowałem no tak czekali i wyczekali żeby od razu wypisać mandat. Inni parkują w taki sposób i nic stoją nawet kilka godzin, no tak to pewnie jakiś znajomy albo sam strażnik miejski prywatnie. I GDZIE TU SPRAWIEDLIWOŚĆ???? Odpowiedz Link Zgłoś