Dodaj do ulubionych

kampania wyborcza

19.09.02, 08:58
Jakoś cicho i spokojnie przed zbliżającymi się wyborami. Nie uważacie, że to
dziwne. W końcu stawka jest wysoka, a tu żaden z kandydatów na burmistrza
jeszcze oficjalnej akcji nie rozpoczął.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosć Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 13:10
      Bo zasady prowadzenia kampanii wyborczej są w tym roku strasznie
      zagmatwane.Jest tak bo nasi mądrzy i namaszczeni władzą ludzie z Warszawy tak
      to pozmieniali
      • Gość: gracjela Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 14:54
        o co tu chodzi ludzie?! idźcie się wszyscy położyć na bruku. Burym-mistrzem
        bede ja to jest Gajowy Rogatko! Wy niestety nie macie szans żadnych, ponieważ
        tylko leżycie i kwiczycie cienko jak te karotfle na wierzbie oraz wszystko siem
        może zdarzyć! BIN LADEN to najlepszy kandydat na buregomistrza. Czołem
      • Gość: Grze Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 11:03
    • Gość: Waarez Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 01:52
      Oto parę słów o osobach, które zdecydowały się by nas reprezentować we władzach
      lokalnych naszej gminy i powiatu, ubiegających się o funkcję radnego w
      najbliższych wyborach samorządowych.
      18 września br. w telewizji kablowej zaprezentowały się osoby, które zapewne
      czują w sobie powołanie do pracy dla naszej „małej” społeczności.
      Wyprzedzając pewne fakty powiem, że najbardziej istotne dla mnie były nie
      treści wypowiedzi kandydatów a to co działo się nad i pod stołem... Sens
      wypowiedzi to zupełnie inna historia.
      Pan Pogoda wypowiadał się dość swobodnie wspierając się w swoim przemówieniu
      obszernymi notatkami - jednym słowem wydawałoby się, że się przygotował.
      Niestety drepczące, tudzież podkurczane nogi na pewno przysposobiły widzom
      wiele ubawu, a jeszcze weselszym było przebieranie pod stolikiem palcami u rąk
      na wysokości interesu - przez chwilę myślałem, że to takie modły o lepszą
      pogodę... Treścią wypowiedzi pana Pogody były osiągnięcia wszystkich ludzi w
      naszym mieście począwszy od robotników prac interwencyjnych po całą radę miasta
      w tym radnych z SLD ???
      Pan Komasiński dość niechlujnie i z „lekka” sepleniąc, raz po raz tracąc wątek
      własnej wypowiedzi zdecydowanie przeszkadzał sobie pstrykaniem długopisu
      trzymanym w dłoni. Stąd pewnie ten cały chaos zdań zaczętych i nie skończonych
      ...? Pstryk i pstryk. Jedno jest pewne wszyscy są zadowoleni z tego czego ten
      pan dokonał, ponieważ dokonał wszystkiego na 100%, tylko z parkingiem nie
      wyszło, ale właściwie wyszło. Ze względu na przeszkody obiektywne - ten
      cholerny długopis - była to dla mnie najtrudniejsza do wysłuchania wypowiedź -
      do tego stopnia, że oddech wstrzymywałem a w myśli wspomagałem: mów, mów pan...
      Pan Myrda za to miał problem z okularami. Zapewne mówiłby do rzeczy gdyby nie
      te cholerne, chyba zaparowane (moje przypuszczenie) okulary. Jedno muszę
      przyznać, w miarę najschludniej zachowywał się pod stołem. Z wypowiedzi tego
      pana zrozumiałem, że osiągnięcia sportowców Świecia to jego wielka i wyłączna
      zasługa. Pewnie dlatego sportowcom nie podziękował ...
      Pani Pająkowska-Kęsyk mówiła bardziej melodycznie tzn. płynnie i pomimo, że nie
      cierpię historii, stąd nie słuchając y treści (mam wiele książek na ten temat)
      nie męczyłem się tak jak przy słowach profesjonalnie cedzonych y przez pana
      Komasińskiego. Jednak zdążyłem zauważyć y, że ulubioną głoską pani profesor y
      jest „y”.
      Dużo by mówić, czasu mało.
      Reasumując, drodzy kandydaci: ręce na stół, nogi równo, umyć włosy, długopis do
      kieszeni, okulary na nos i nie dłubać w nosie - co do treści wypowiedzi, to
      jest tak jak powiedziałem wcześniej: to zupełnie inna historia...

waarez@wp.pl
      • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.polpak-karton.pl 21.09.02, 14:30
        Dzięki Waarez za tak obszerną relację, aż żałuję że nie widziałem tej komedii
        niestety nie mam kablówki. Mogli by to pewnie nagrać i puszczać w kinie razem z
        filmami typu "Gulczas jak myślisz?".
        • Gość: Waarez Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 20:41
          Pewnie masz rację Muminek - "niestety" filmu, o którym piszesz nie widziałem :)
          • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.polpak-karton.pl 22.09.02, 11:55
            Ja niestety też ale myślę że te "światowe produkcje" ;-) będą nas niedługo
            zasypywały swoja obecnością w każdym kanale polskiej telewizji.
    • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 13:31
      Nazywam się Grzegorz Szymański i jestem kandydatem na radnego Miasta Świecie z
      ramienia SLD-UP z terenu starego miasta. Mam 30 lat i pracuję w Starostwie
      Powiatowym w Świeciu.Jeżeli macie do mnie jakieś pytania proszę pytajcie z
      chęcią porozmawiam.
      Przeglądam portal gazety i bardzo się cieszę z rozmów jakie tu się odbywają.
      Ciekawe tematy i dobra dyskusja.
      • garti Re: kampania wyborcza 25.09.02, 10:09
        Drogi Grzegorzu, a może Ty widziałeś komedię przedwyborczą ”Nie-Pogoda”? A tak
        poważnie powiedz mi proszę, jak Ty widzisz szansę ewentualnej współpracy po
        wyborach? Wolisz kolalicję z Centroprawicą czy Pogodowcami?
      • Gość: Waarez Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 17:19
        Czy to prawda, że to Pan panie Grzegorzu nadzorował wykonanie "toksycznej"
        posadzki w szkole podstawowej w Przechowie za co została zwolniona z funkcji
        dyrektora ówczesna Pani dyrektor ? Jeżeli tak, to czy Pan również poniósł
        jakieś konsekwencje ???

waarez@wp.pl
    • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 11:31
      Do Garti!!!
      Nie widziałem tej komedii przedwyborczej "Nie-Pogoda" ale z chęcią ją obejrzę.
      Odnosząc się ewentualnych koalicji wyborczych jakie mogą powstać po wyborach to
      myślę, że jest na to jeszcze trochę czasu. Najpierw musi zakończyć się kampania
      wyborcza i wybór radnych. Nie jestem w stanie odpowiedzieć kto z kim będzie w
      stanie w radzie współpracować po wyborach. Ponadto ciekawą kwestią jest to komu
      do kogo będzie bliżej przy sprawowaniu władzy. Być może SLD-UP będzie po drodze
      z "Centroprawicą" czy "Pogodowcami" ale czy "Centroprawicy" i "Pogodowcą"
      będzie po drodze z SLD-UP? Moim zdaniem!!! współpracować muszą ludzie bez
      względu na poglądy w celu podnoszenia standardu życia i obsługi mieszkańców.

Do Waarez!!!
      Jestem pod wrażeniem, że masz wiedzę na temat inwestycji miasta i orientujesz
      się w tym co się u nas dzieje. Jak przypuszczam znamy się i pewnie przy jakiejś
      okazji będziemy w stanie porozmawiać ze sobą niekoniecznie w internecie.
      Przepraszam za przejście na ty ale skoro rozmiawiamy bezimiennie to nie uważam
      abym naruszył w sposób znaczący jakieś zasady.
      Ale do rzeczy. Byłem inspektorem nadzoru inwestorskiego zatrudnionym w Urzędzie
      Miejskim w Świeciu zatrudnionym na umowie o pracę od 1 czerwca 1998 do lutego
      1999 roku. W związku z tym nie prowadziłem nadzoru nad budową sali
      gimnastycznej przy szkole Podstawowej w Prezchowie. Nadzór nad tą inwestycją ze
      strony urzędu prowadził mój poprzednik.
      Nie znam powodów z jakich ówczesna pani dyrektor odeszła ze swojego stanowiska.
      Jeżeli ją znasz sam o to zapytaj i przy okazji również o to czy to ja byłem
      przyczyną jej odejścia, ale zapewniam cię, że nic mi na ten temat nie jest
      wiadomo.
      Jedyną rzeczą jaką zajmowałem się przy samej sali były kwestie nieszczelności
      dachu nad samą salą, które wynikały z błędów w samej realizacji budowy. Nie
      zajmowałem się nawet kwestią późniejszej wymiany feralnej posadzki oraz całego
      sposobu prowadzenia tych prac.

dziekuję za pytania i czekam na następne
      Grzegorz Szymański
      • Gość: Waarez Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 20:12
        Panie Grzegorzu. "Panie" - dlatego, gdyż jedynie obopólna zgoda a nie
        jednoosobowe uzurpatorstwo pozwala na intymność, w tym przypadku mamy do
        czynienia z brakiem szacunku wywołanym zapewne przewartościowaniem przez Pana
        pańskiej osoby i tym samym "dyktatorskim" myśleniem w kategoriach - mi wolno. A
        może to próba złamania pewnych zasad, bo modnym jest dzisiaj tego typu
        zachowanie - jednak ja nie uważam takiego zachowania za godne kandydata na
        radnego, podobnie jak nie zgadzam się z postawami nowatorów typu pan Lepper.
        Napewno nowoczesnym zjawiskiem jest próba zjednania sobie wyborców poprzez
        pokazanie siebie w świecie internetu. Jednak zaprosił Pan nas do rozmowy
        zapominając niestety o gościach, bo o czym mamy z "Tobą" rozmawiać ? Zalatuje
        mi typowym w dzisiejszych czasach populizmem tym bardziej rażącym, że Pan ma
        dopiero 30 lat. Może najpierw powie Pan o co mu chodzi, a my wtedy zobaczymy:
        wóz czy przewóz ...

PS. Stukasz w godzinach pracy ?

waarez@wp.pl
        • Gość: Danielos Re: kampania wyborcza IP: 80.48.42.* 27.09.02, 22:24
          Witam
          Panie...Waarez ;)popieram Cie w calej rozciaglosci ;)Czuje, ze powinnismy sie
          spotkac (face to face) w celu -> myslimy podobnie...

Swieciak
          daniel.p@wp.pl
          • Gość: Qmpel Danielosa Re: kampania wyborcza IP: 80.48.42.* 28.09.02, 15:38
            Po co chcesz się spotykać z waarez face to face? Nie lepiej tego
            przedyskutować, a nie od razu przechodzić do rękoczynów? ;)
            Narka
        • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: 80.48.42.* 28.09.02, 15:34
          Jeżeli przejście z formy Pan na ty to naruszenie w Internecie zasad o których
          piszesz to przepraszam. Z pewnością urażenie Pana w jakikolwiek sposób nie było
          moim zamierzeniem. Co do przewartościowania i dyktatorskiego myślenia to jest
          to tylko Pana zdanie i ja go nie podzielam. Myślę, że jeżeli nie znamy się
          osobiście to tego typu uwagi są co najmniej nietrafione.
          Zaprosiłem wszystkich do dyskusji pytając czy są tematy o których chcą
          rozmawiać ale to nie znaczy, że ja swoich tematów nie mam. Na początku
          przytoczę kilka. Wystarczy je tylko podjąć. Oto one:
          Czy w Świeciu warto zbudować oczyszczalnię ścieków dla miasta,
          Czy dobrym pomysłem jest strefa rozwoju gospodarczego Świecia,
          Czy w Urzędach warto wprowadzić certyfikację ISO,
          Jak powinny funkcjonować jednostki urzędu typu Wydział Promocji,
          Czy pomysł budowy kotła fluidalnego umożliwiającego spalanie odpadów jest dobry,

Zarzut populizmu myślę, że zostanie przedyskutowany podczas dalszych spotkań.

Czy stukam w godzinach? Zdarza mi się ale bardzo rzadko o czym świadczyć
          powinien czas wysłania wiadomości.

Grzegorz Szymański
          • Gość: Waarez Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 23:31
            Gość portalu: Grzegorz Szymański napisał(a):

> Jeżeli przejście z formy Pan na ty to naruszenie w Internecie zasad o których
            > piszesz to przepraszam.

Mnie Pan przeprasza, czy internet ?
            Naruszył Pan nie moje czy internetowe zasady. Naruszył Pan zasady dobrego
            wychowania, gdyż przedstawił się Pan na forum nie jako gucio a jako kandydat na
            radnego. Tak więc to kultura powinna przez Pana przemawiać a Pan nawet nie wie
            o co mi chodzi! Poprostu nie chcę radnego bez kultury na odpowiednim poziomie.
            Kultura obowiązuje wszędzie bez wyjątku, stosując jej zasady trudno jest urazić
            kogokolwiek np. formą wypowiedzi a Pan robi to już teraz kiedy radnym Pan
            jeszcze nie jest więc co będzie dalej ???

> Z pewnością urażenie Pana w jakikolwiek sposób nie
            > było moim zamierzeniem.

Cóż z tego ?

> Co do przewartościowania i dyktatorskiego myślenia to jest
            > to tylko Pana zdanie i ja go nie podzielam.

Nie tylko ja - patrz wypowiedź Danielosa.

> Zaprosiłem wszystkich do dyskusji pytając czy są tematy o których chcą
            > rozmawiać ale to nie znaczy, że ja swoich tematów nie mam. Na początku
            > przytoczę kilka. Wystarczy je tylko podjąć. Oto one:
            > Czy w Świeciu warto zbudować oczyszczalnię ścieków dla miasta,
            > Czy dobrym pomysłem jest strefa rozwoju gospodarczego Świecia,
            > Czy w Urzędach warto wprowadzić certyfikację ISO,
            > Jak powinny funkcjonować jednostki urzędu typu Wydział Promocji,
            > Czy pomysł budowy kotła fluidalnego umożliwiającego spalanie odpadów jest
            > dobry
            >
            > Zarzut populizmu myślę, że zostanie przedyskutowany podczas dalszych spotkań.

Niech Pan przeczyta powyższe własne wypowiedzi. TO JEST WŁAŚNIE PRZYKŁAD 100%
            POPULIZMU PANIE GRZEGORZU. Masło maślane, tematy zastępcze, kiełbasa wyborcza
            ect. Do tematów dodałbym jeszcze np. czy Świecie jest ładnym miastem lub czy
            trawa w Świeciu jest wystarczająco zielona.
            Gdybyś chciał poruszyć te tematy z nami jako gucio nie miałbym nic przeciwko,
            zresztą jak zauważyłeś własnych tematów nam tutaj nie brakuje.
            Od kandydata na radnego nie oczekuję gdybania, czy zadawania pytań.
            Oczekuję MĄDRYCH ODPOWIEDZI, a przede wszystkim DOJRZAŁEGO PROGRAMU
            DZIAŁANIA !!!

> Czy stukam w godzinach? Zdarza mi się ale bardzo rzadko o czym świadczyć
            > powinien czas wysłania wiadomości.

Czas wysyłania WSZYSTKICH Pana wiadomości na tym forum (oprócz Pana
            dzisiejszej!!!):
            24.09 wtorek godz. 13:31; 26.09 czwartek godz. 11:30
            Pan pracuje na drugą czy trzecią zmianę ?

PODSUMOWANIE:
            Myślę, że jest Pan za mało doświadczonym w życiu bez ugruntowanej wiedzy
            dotyczącej potrzeb innych ludzi - "za" młodym człowiekiem by zostać radnym.
            Stąd moje być może ostatnie pytanie do Pana: DLACZEGO PAN KANDYDUJE ??????

waarez@wp.pl
            • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.polpak-karton.pl 29.09.02, 10:59
              Popieram Waareza i również ja chciałbym uzyskać odpowiedź na jego ostatnie
              pytanie - Dlaczego Pan kandyduje? Dodałbym jeszcze jedno pytanie od siebie - Co
              pan nam naobiecuje aby zdobyć nasze głosy?
              • Gość: big_star Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 12:29
                coraz bardziej nie podoba mi sie to "swieckie" forum ... dominacja jednej osoby
                a pozostali zachowuja sie tak jak te przyslowiowe pieski samochodowe z ruchoma
                glowka ... mam pomysl "waarez" na burmistrza a "muminek" jako jego przydupas.
                PS. uspokojcie sie barany
                • Gość: Wally Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 13:21
                  No w końcu ktoś to powiedział...!
                  Albo muminek i waarez to ta sama osoba (bo sobie takie komplementy walą,
                  zgadzają się ze wszystkim co piszą), albo są ze sobą spokrewieni...

A propos Waarez co Ty robisz w życiu??? Chyba się nieźle nudzisz, bo Twoje
                  wypowiedzi na tutejszym forum sa najczęstsze (już nie mówiąc że są
                  najdłuższe!! - patrz: "wypracowanie"z dnia 21-09-2002 godz. 01:52 - spać Ci się
                  nie chciało czy co??).

Hasło dla Ciebie, waarez:
                  Człowieku, znajdź sobie jakąś inną robotę niż wypisywanie tu takich dyrdymałów.
                  • Gość: Muminek Do Wally IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 16:01
                    To że niektórzy ludzie moga się ze soba zgadzać nie znaczy że są ta samą osobą.
                    Zresztą trochę inteligencji człowieku i możesz zobaczyć że mamy inne adresy. A
                    jak czasmi czytanie cię nudzi proponuję czat a nie forum. Forum służy do
                    wypowiedzi tego co się myśli niekoniecznie krótko i dobitnie - czego zapewne
                    nie docztałeś w szkole :)))))
                    • Gość: Wally Re: Do Muminka z pozdrowieniami ;) IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 08:44
                      Gość portalu: Muminek napisał(a):

> To że niektórzy ludzie moga się ze soba zgadzać nie znaczy że są ta samą
                      osobą.

Nie wiem, czy zauważyłeś tam takie jedno słowo: "albo" (jest coś takiego w j.
                      polskim jak tryb przypuszczający, osiołku, ale widzę, że - cytując ciebie:
                      niedoczytałeś w szkole :))))) ). Ja tylko PRZYPUSZCZAM (- ŁEM), że te dwa nicki
                      to ta sama osoba. Przeczytaj dokładnie co napisałem, a potem odpowiadaj.

>
                      > Zresztą trochę inteligencji człowieku i możesz zobaczyć że mamy inne adresy.

A co to ma do rzeczy???????? Czy np TY nie wysyłasz wiadomości z dwóch innych
                      adresów?? HĘ???
                      Oto one:
                      adres: *.polpak-karton.pl z dnia 21-09-2002 14:30
                      adres: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl z dnia 30-09-2002 16:01
                      I co Ty na to???

A do tego jest jeszcze wieele innych miejsc skąd można wysyłać wiadomości
                      (caffe, komputer kolegi, itp itd)

A tak wogóle, to z jakiej racji Ty zarzucasz komuś brak inteligencji???

>A jak czasmi czytanie cię nudzi proponuję czat a nie forum. Forum służy do
                      > wypowiedzi tego co się myśli niekoniecznie krótko i dobitnie - czego zapewne
                      > nie docztałeś w szkole :)))))

Może i masz rację...Ale nie będziesz mówił mi (nawet proponował) co ja mam
                      czytać, a czego nie, ok?

• Gość: PEGAS Re: kampania wyborcza IP: *.Wabrzezno.com.pl 29.09.02, 11:03
              Panie Grzegorzu - ale nawija pan makaron na uszy. Przecież to jest czysta
              demagogia, te wszystkie okrągłe zdania. Teraz -do wyborów wszyscy tak mówią,
              ale później i tak będzie robic swoje. Prosze tylko o jedno nie wciskajcie
              ludziom kitu co każdy z Was nie zrobi. To jest po prostu śmieszne. pzdr.
          • Gość: łysy Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 13:46
            Grzegorzu zaciekawiły mnie Twoje pytania na temat strefy rozwoju lokalnego,
            roli Wydziału Promocji czy wprowadzenia systemu zarządzania jakością w
            administarcji samorządowej. Rozumiem, że w tych kwestiach masz już wyrobiony
            pogląd.Można wiedzieć jaki?
      • Gość: big_star Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 13:43
        czesc ... mam ptyanie ... czy w tym roku wybieramy lepsze zlo czy moze sie myle.
        mam na mysli "mlode wilki" (film ktory mi sie nie podobal) czy "starych
        wyjadaczy" (film ktorego nie chce juz ogladac).
        PS. cholera chyba wszystko dobrze napisalem ... przypadkowo moglem kogos
        obrazic albo ktos moze powiedziec ze mam niski poziom kultuty osobistej :))))))
        • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 15:52
          O "Wielka Gwiazdo" jezeli teraz się zgodzę z Twoją ostatnią wypowiedzią a
          szczególnie P.S. -em to też bedę Twoim przydupasem?
          • Gość: big_star Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 09:17
            nie irytuj sie tak sloneczko ... to nie jest miejsce na jakies glupie prywatne
            porachunki ... coz z tego ze "Grzegorz" pasuje mi jako czlowiek i moze jako
            kolega ... jako "kandydat" nie wiem czy mi pasuje ... tego zamierzam sie
            dowiedziec na tym forum ... i ty mi napewno w tym nie przeszkodzisz
            PS. nie obawiaj sie o swoje kostki ... napewno nie przegryze twoich
            oficerek :)))
            z zolnierskim pozdrowieniem ... BIG_STAR ;-)
            • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 07:11
              Widzę Wielka Gawiazdo że koleżeńskość w Twoim wypadku jest usparawiedliwiona a
              w moim wg. ciebie jest lizusostwem ale ja też/kierując się twoimi słowami/...
              mam pomysl "Pan Grzegorz" na starostę a "big_star" jako jego przydupas i wtedy
              we czwórkę będziemy u steru samorządu.
              Z serdecznymi pozdrowieniami
            • Gość: Satchmo Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 12:11
              Muminek jesteś trepem? Znasz wielką Gwiazdę? wow
              Odpowiedź czy wojujesz i już zostałeś zdemaskowany. Jak w taki sposób ukrywa
              się wojsko polskie to nie możemy być z tyłu bo speiprzymy sprawę i wszystkich
              wystrzelają.
              Jeżeli jesteś trepem to z pewnością pracujesz w świeckim WKU. Kiedy klikasz w
              przerwie między wysłaniem chłopaków do woja? Może jedź lepiej do Afganistanu
              lub Iraku. George BUSH chce takich jak ty jako mięso armatnie.
              Jak się czujesz kiedy to czytasz. Pali cię twarz. Złapali cię buraku i nie
              jesteś już anonimowy. Pomysl tylko kto czyta twoje wypowiedzi na kompie w pracy
              i czy ktoś ci w nim nie grzebie :)
              Zmień adres, nick i jazda wal na wszystkich bo znowu będziesz anonimowy i
              wyładujesz swoje żale w internecie a nie na rodzinie. jak tu mieć wysokie
              zdanie o wojsku jak gnojąc młodych poborowych dajesz przykład swojej wyższości,
              w internecie najeżdżasz na innych. To przykład polskiego trepa? Wojsko jest ok
              ale muminek jest be.
              Fajnie być mądrym co nie hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
              • Gość: Muminek Do Satchmo IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 10:10
                Z czego wnosisz przyjacielu że jestem trepem? Bo chyba nie z moich wypowiedzi.
                Czytaj uważniej a będziesz więcej wiedział niż sądzisz po wypowiedziach innych.
                A Wielkiej Gwiazdy czyli "big_star" niestety nie znam.
                Z serdecznymi pozdrowieniami od "be" Muminka
                • Gość: Satchmo Re: Do Satchmo IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 10:53
                  Nie bawmy się w te dyrdymały. Zrobiło sie ciepło co nie.
                  Więc krótko i na teamt a zobaczymy co zaważy i skończymy ten temat
                  JESETŚ czy nie JESTEŚ wojskowym przyjacielu -:)
                  Odpowiedź krótko i na temat
                  buziaki mój miły
                  • Gość: Muminek Re: Do Satchmo IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 13:05
                    Z pedałami nie dyskutuję :)
                    • Gość: Wally Re: Do Satchmo IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 13:21
                      A skąd wiesz że z pedałami nie dyskutujesz chodząc po ulicy czy spotykając
                      znajomych. Myślę, że nie musisz już odpowiadać bo JESTEŚ wojskowym i już.
                      Szkoda tylko, że się tego wstydzisz.
                      Szanuję WP ale ludzi tego pokroju co ty nie
                      • Gość: Muminek Do Wally IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 14:06
                        Chyba obaj jesteście "czarnymi" w sutannach że tak się garniecie do
                        wysłuchiwania spowiedzi. A jeśli chodzi o Twój - cytuje teraz twoje słowa
                        skierowane do innych żebyś sobie nie pomyślał że to ja wymyśliłem bo do tego
                        trzeba naprawdę wysokiej inteligencji takiej jak Twoja - "buraku, wieśniaku,
                        osiołku" szacunek do wojska i ludzi to po twoich wypowiedziach raczej pewien
                        niesmak budzi.
                        Ale wiesz co nie będę ci mówił (nawet proponował) co masz czytać, a czego nie,
                        bo i tak tego nie zrozumiesz, OK!

• Gość: Wally Re: Do Wally IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 14:59
                          Dzięki ołowiany żołnierzyku
                          • Gość: Muminek Re: Do Wally IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 15:34
                            Nie ma za co dmuchany krokodylku :)))
      • Gość: Muminek Do Pana Grzegorza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 16:06
        Panie Grzegorzu jakieś pana przydupasy gryzą mnie po kostkach, a ja dalej
        czekam na odpowiedź na moje pytanie /parę postów niżej/:))))
        • Gość: Grzegorz Szymański Re: Do Pana Grzegorza IP: 80.48.42.* 01.10.02, 21:22
          Nie potrzebuję przydupasów bo potrafię mówić sam.

Myślę, że czas obecnego Burmistrza już minął i czas jest na wpuszczenie do
          urzędu nowych ludzi, którzy inaczej podchodzą do gospodarki na poziomie gminy.
          Moim skromnym zdaniem urząd powinien zbierać pomysły mieszkańców gminy na
          robienie interesu. Gmina powinna ludziom pomagać, doradzać nie kreować czy
          wręcz prowadzić działalność gospodarczą. Od tego są ludzie chcący osiągnąć
          sukces i ryzykujący swoim całym majątkiem czy nazwiskiem.

Dlaczego kandyduję?
          Bo uważam mam sporo pomysłów które warto by wprowadzić w życie. Pomysłów, które
          ułatwią życie wszystkim. Jakich? Wprowadzenie do urzędu procedur i schematów
          postępowania, które umożliwią ludziom łatwiejsze życie, wydłużenie czasu pracy
          wybranych urzędników w celu umożliwienia załatwiania spraw po południu,
          wprowadzenie porad prawnych dla mieszkańców gminy przez radcę prawnego lub
          studentów prawa, wprowadzenie pełnej jawności w postępowaniu administracyjnym
          (tam gdzie ta procedura jest dozwolona), włączenie młodych ludzi do rządzenia
          miastem w zakresie spraw jakie ich dotyczą. Jakie pomysły mogę wam jeszcze
          polecić. Mogę gadać i gadać ale radny ma reprezentować mieszkańców, być mądrym
          ich mądrością i mówić ich głosem.
          Powiedzcie coś co da podstawę do dyskusji bo polemika na niskim poziomie nikomu
          nie służy. Każdy z nas ma swoje poglądy i należy je szanować. Jeżeli uważacie,
          że moje słowa są populistyczne proponuję spotkanie bezpośrednio i rozmowę bez
          internetu.

zapraszam do rozmowy
          Grzegorz Szymański
          • Gość: Waarez Re: Do Pana Grzegorza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 22:58
            „Nie potrzebuję przydupasów bo potrafię mówić sam.„ - Grzegorz Szymański.

Czy jest Pan w stanie przeforsować własne poglądy w radzie miasta kosztem
            przyszłej „spokojnej” pracy w powiecie ??? Czy wie Pan, że musi zostać wybranym
            na radnego i to nie tylko przez wyborców ??? (W Pana przypadku głosy oddane na
            Pana w wyborach będą liczone dla ugrupowania czyli SLD !!!) Czy jest Pan
            pewien, że koledzy z SLD (starzy wyjadacze post PRL-owscy) dopuszczą Pana do
            stołka radnego nawet jeżeli zdobędzie Pan większość głosów w obwodzie ??? Czy
            Pana tutejsze wypowiedzi są zgodne z poglądami partii, którą Pan reprezentuje i
            czy Pana koledzy z SLD wiedzą o Pańskich tutejszych wypowiedziach ??? Czy
            utożsamia się Pan z poglądami Pana kolegów z SLD ???
            ...
            Czy będzie Pan walczył zajadle z korupcją wśród urzędników ???! :-)
            ...

„Dlaczego kandyduję?
            ułatwią życie wszystkim.” - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego

Warto wprowadzić, czy zamierza Pan je wprowadzić jako radny ???
            Nie jestem pewien stwierdzenia: „wszystkim” ???

„Jakich? Wprowadzenie do urzędu procedur i schematów
            studentów prawa, ...” - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego

Trzymam kciuki i zgadzam się.

„... wprowadzenie pełnej jawności w postępowaniu administracyjnym
            (tam gdzie ta procedura jest dozwolona)” - Grzegorz Szymański - kandydat na
            radnego

Tam gdzie jest dozwolona jest pełna jawność - patrz Kodeks Postępowania
            Administracyjnego itd.

„Jakie pomysły mogę wam jeszcze polecić.„ - Grzegorz Szymański - kandydat na
            radnego

Nie wiem.

„Mogę gadać i gadać ale radny ma reprezentować mieszkańców, być mądrym
            ich mądrością i mówić ich głosem.„ - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego

Gadać i gadać może i Jasiu. Panie Grzegorzu niech Pan w końcu mi powie jak Pan
            chce reprezentować mieszkańców, kiedy nie ma Pan żadnej siły przebicia i jak
            uważam nie zna Pan naszych problemów. Pan nas tu pyta o tematy nas nurtujące,
            czy nie za późno? Radny to musi być - za przeproszeniem - chłop lub baba z
            jajami, wiedzący(a) czego chce zanim radnym zostanie, mający(a) za sobą
            poparcie wśród innych. Musi przedstawić przed wyborami wyborcom czego chce dla
            nich dokonać by mogli osądzić, że mówi ich głosem a tym samym na niego mogą
            głosować, a Pan mówi: „Powiedzcie coś co da podstawę do dyskusji bo polemika na
            niskim poziomie nikomu nie służy.„ Dlaczego do tej pory Pan nie dał podstawy do
            dyskusji na właściwym poziomie, nie na temat jak wcześniej napisałem koloru
            trawy a o Pana zamierzeniach jako radnego ? A tak poza tym jakimi dokonaniami
            dla naszej społeczności może się Pan pochwalić bym był pewien, że ma Pan
            przebicie ale i zdolności organizatorskie ?

„Jeżeli uważacie, że moje słowa są populistyczne proponuję spotkanie
            bezpośrednio i rozmowę bez internetu.” - Grzegorz Szymański - kandydat na
            radnego

Tak, tak. Internet rządzi się swoimi prawami - pytania wprost o wszystkim
            dzięki anonimowości którą daje - trudne dla osób zidentyfikowanych, ale to Pan
            wybrał to miejsce do dyskusji. Ja w swoich wypowiedziach z tego przywileju
            również korzystam, staram się jednak nie przekroczyć pewnych granic jak to
            czynią co niektórzy (adres: 80.48.42.* :-)), pewnie wielu z mych pytań bym
            Panu nie zadał wobec innych osób w bezpośrednim spotkaniu - tutaj bez krępacji
            mogę i chcę.

Nie żywię do Pana żadnej urazy, ale nie rozumię dlaczego jako młody człowiek
            reprezentuje Pan SLD - historia tej partii jest przecież powszechnie dostępna i
            znana... no chyba, że chodzi o poparcie rzeszy ludzi trzymających ze sobą bez
            względu na ich przeszłość, bo rzeczywiście są zwarci !!!

PS. Odnośnie spalania „śmieci” we „Frantku”. Frantek niewiele zrobił dla
            Świecia od chwili gdy tu się zjawił, za to wielu z nas wysłał na trawkę tym
            samym pozbawiając mieszkańców gminy wpływów z pensji ale i nie tylko. Pytanie
            więc: czy małe problemy Frantka są dla mnie ważne? Odpowiedź brzmi: NIE.
            Obiektywnie na pewno utylizacja odpadów w sposób cywilizowany jest lepsza od
            składowania odpadów w ziemi - no bo tak .... Subiektywnie wolałbym jednak by
            Frantek spalał (bąki puszczał) nie w Świeciu a gdzieś daleko stąd. Myślę, że
            nikt temu nie zaprzeczy a przecież taka możliwość istnieje. Niech i Pan panie
            Grzegorzu normami powietrza nas nie czaruje ! Nie ma komina, który by świeże
            powietrze słał do atmosfery (no chyba, że ten co był w Cukrowni), a normy to
            ilości dopuszczalne świństw (ale świństw!!!) wysyłanych w powietrze, którym
            mieszkańcy Świecia mają oddychać!!! Czy nie dość już wchłonęliśmy trucizn i
            smrodu. Niech Frantek wybuduje sobie ten kocioł w strefach ulg podatkowych
            gdzie przeniósł część produkcji i tym samym zwolnił Świeciaków z pracy !!! NIE
            DLA DYMU Z KOMINA - tym bardziej, że na stałe miejsc pracy w Świeciu nie
            przybędzie z tego tytułu - smrodu i trucizn (może) w małych ilościach napewno !

waarez@wp.pl
            • Gość: Grzegorz Szymański Re: Do Pana Grzegorza IP: 80.48.42.* 03.10.02, 23:10

„Nie potrzebuję przydupasów bo potrafię mówić sam.„ - Grzegorz
              Szymański.
              Warto raczej będzie zapytać, czy moje poglądy są rozbieżne z programem SLD. Ja
              takiej sprzeczności nie zauważam. Jak na razie sprzeczności poglądów nie
              zauważam również pomiędzy innymi kandydatami z SLD.

Czy będzie Pan walczył zajadle z korupcją wśród urzędników ???! :-)
              Będę walczył, ale do tego nie jest potrzebna zajadłość. Przy wprowadzeniu kilku
              niewielkich manewrów można uniknąć (lub ograniczyć) stawianie zarzutów o
              korupcji. Jakich? Wprowadzić jawność w postępowaniu!!!

Niech sprawy prowadzi kilu ludzi, wydawanie dokumentów następuje przez jedną
              osobę dla kilku wydziałów, wprowadzić stały system kontroli wewnętrznej przez
              zewnętrzną firmę lub pracownika. Korupcja jest w mentalności ludzkiej nie uda
              się jej całkowicie usunąć ale można ją ograniczać. Wystarczy spojrzeć na inne
              kraje o wysokorozwiniętej demokracji.

„Dlaczego kandyduję?
              ułatwią życie wszystkim.” - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego
              Warto wprowadzić, czy zamierza Pan je wprowadzić jako radny ???
              Nie jestem pewien stwierdzenia: „wszystkim” ???

Tak zamierzam starać się wprowadzić je w życie będąc radnym bo wtedy będę miał
              większe możliwości i szanse.
              Czy wszystkim. Pewnie nie, bo jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim
              dogodził.

„Jakich? Wprowadzenie do urzędu procedur i schematów
              studentów prawa, ...” - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego
              Trzymam kciuki i zgadzam się.
              :)

„... wprowadzenie pełnej jawności w postępowaniu administracyjnym
              (tam gdzie ta procedura jest dozwolona)” - Grzegorz Szymański - kandydat na
              radnego

Tam gdzie jest dozwolona jest pełna jawność - patrz Kodeks Postępowania
              Administracyjnego itd.

Oczywiście w takim zakresie na jaki pozwala obowiązujące prawo. Ale nie
              wszystkie zagadnienie pracy w urzędzie reguluje kpa. Jest to przepis prawa
              procesowego a są jeszcze przepisy prawa materialnego: prawo ochrony środowiska,
              prawo wodne, prawo budowlane, gospodarka nieruchomościami itd.

„Jakie pomysły mogę wam jeszcze polecić.„ - Grzegorz Szymański - kandydat na
              radnego
              Nie wiem.

Chcę rozmawiać również o twoich tematach. Daj mi szansę.

„Mogę gadać i gadać ale radny ma reprezentować mieszkańców, być mądrym
              ich mądrością i mówić ich głosem.„ - Grzegorz Szymański - kandydat na radnego

Gadać i gadać może i Jasiu. Panie Grzegorzu niech Pan w końcu mi powie jak Pan
              chce reprezentować mieszkańców, kiedy nie ma Pan żadnej siły przebicia i jak
              uważam nie zna Pan naszych problemów. Pan nas tu pyta o tematy nas nurtujące,
              czy nie za późno? Radny to musi być - za przeproszeniem - chłop lub baba z
              jajami, wiedzący(a) czego chce zanim radnym zostanie, mający(a) za sobą
              poparcie wśród innych. Musi przedstawić przed wyborami wyborcom czego chce dla
              nich dokonać by mogli osądzić, że mówi ich głosem a tym samym na niego mogą
              głosować, a Pan mówi: „Powiedzcie coś co da podstawę do dyskusji bo polemika na
              niskim poziomie nikomu nie służy.„ Dlaczego do tej pory Pan nie dał podstawy do
              dyskusji na właściwym poziomie, nie na temat jak wcześniej napisałem koloru
              trawy a o Pana zamierzeniach jako radnego ? A tak poza tym jakimi dokonaniami
              dla naszej społeczności może się Pan pochwalić bym był pewien, że ma Pan
              przebicie ale i zdolności organizatorskie ?

To jest początek mojej drogi więc nie mogę jednocześnie być starszy i mieć
              więcej doświadczenia jak i młodszy nie będąc posądzany o układy z ludźmi
              zasiedziałymi na stanowiskach.

„Jeżeli uważacie, że moje słowa są populistyczne proponuję spotkanie
              bezpośrednio i rozmowę bez internetu.” - Grzegorz Szymański - kandydat na
              radnego

Tak, tak. Internet rządzi się swoimi prawami - pytania wprost o wszystkim
              dzięki anonimowości którą daje - trudne dla osób zidentyfikowanych, ale to Pan
              wybrał to miejsce do dyskusji. Ja w swoich wypowiedziach z tego przywileju
              również korzystam, staram się jednak nie przekroczyć pewnych granic jak to
              czynią co niektórzy (adres: 80.48.42.* :-)), pewnie wielu z mych pytań bym
              Panu nie zadał wobec innych osób w bezpośrednim spotkaniu - tutaj bez krępacji
              mogę i chcę.

Zgadzam się i rozmawiam. Te rozmowy są dla mnie ciekawą nauką. Na mój temat
              padło również wiele ciekawych stwierdzeń do których się nie odnoszę bo nie ma
              to sensu.

Nie żywię do Pana żadnej urazy, ale nie rozumię dlaczego jako młody człowiek
              reprezentuje Pan SLD - historia tej partii jest przecież powszechnie dostępna i
              znana... no chyba, że chodzi o poparcie rzeszy ludzi trzymających ze sobą bez
              względu na ich przeszłość, bo rzeczywiście są zwarci !!!
              Życie płata ciekawe figle. Dlaczego SLD. Bo jest mi w tym wszystkich
              najbliższe. Mój tata zakładał Solidarność w celulozie w 1980 roku i jakoś
              kuponów od tego nie odrywa, moja mama paliła gazetki 13.12 a mojego ulubionego
              psa przejechał samochód milicji obywatelskiej. Może to nie jest istotne ale w
              każdym człowieku wywołuje to pewne skojarzenia. Nie wiążę swojego życia z
              karierą polityczną – jeżeli można o niej mówić na poziomie gminy.
              Czy SLD jest takie zwarte? Jak wszędzie są tam różni ludzie i różne poglądy.
              Nie można wrzucać wszystkich do jednego worka.

PS. Odnośnie spalania „śmieci” we „Frantku”. Frantek niewiele zrobił dla
              Świecia od chwili gdy tu się zjawił, za to wielu z nas wysłał na trawkę tym
              samym pozbawiając mieszkańców gminy wpływów z pensji ale i nie tylko. Pytanie
              więc: czy małe problemy Frantka są dla mnie ważne? Odpowiedź brzmi: NIE.
              Obiektywnie na pewno utylizacja odpadów w sposób cywilizowany jest lepsza od
              składowania odpadów w ziemi - no bo tak .... Subiektywnie wolałbym jednak by
              Frantek spalał (bąki puszczał) nie w Świeciu a gdzieś daleko stąd. Myślę, że
              nikt temu nie zaprzeczy a przecież taka możliwość istnieje. Niech i Pan panie
              Grzegorzu normami powietrza nas nie czaruje ! Nie ma komina, który by świeże
              powietrze słał do atmosfery (no chyba, że ten co był w Cukrowni), a normy to
              ilości dopuszczalne świństw (ale świństw!!!) wysyłanych w powietrze, którym
              mieszkańcy Świecia mają oddychać!!! Czy nie dość już wchłonęliśmy trucizn i
              smrodu. Niech Frantek wybuduje sobie ten kocioł w strefach ulg podatkowych
              gdzie przeniósł część produkcji i tym samym zwolnił Świeciaków z pracy !!! NIE
              DLA DYMU Z KOMINA - tym bardziej, że na stałe miejsc pracy w Świeciu nie
              przybędzie z tego tytułu - smrodu i trucizn (może) w małych ilościach na pewno !

Jak pisałem wcześniej żeby w Świeciu przy Frantschachu powstała spalarnia
              śmieci musi być zmieniony plan zagospodarowania przestrzennego bez tej zmiany
              mamy jeszcze sporo czasu na dyskusje i przedstawienie swoich racji.
              To rada podejmie decyzję o tym czy ta zmiana zostanie wprowadzona czy nie a
              wówczas czy powstanie spalarnia czy nie. Ponadto to nie gmina stwierdziła
              niezgodność z planem dla przedsięwzięcia ale wojewoda kujawsko-pomorski potem
              dopiero gmina.

Grzegorz Szymański
              • Gość: Waarez Re: Do Pana Grzegorza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 22:06
                Zapytanie do Pana Grzegorza Szymańskiego.

Panie Grzegorzu, zapewne jest pan zorientowany co do kwestii kotła fluidalnego
                tym bardziej, że jak Pan napisał ma dostęp do dokumentacji, obcuje Pan z
                przepisami dotyczącymi tego typu inwestycji ect. Na wstępie zarysuję co jest
                istotnym w moim pytaniu by uchronić się jak było to poprzednio od odpowiedzi
                „wymijającej”. Przepisy rozróżniają inwestycje prowadzone przez
                przedsiębiorstwa od tych prowadzonych przez obywateli na potrzeby bytności.
                Czym innym jest więc komin służący np. ogrzewaniu domku jednorodzinnego a czym
                innym komin odprowadzający spaliny z przedsięwzięcia mającego przynieść po
                prostu pieniądze przedsiębiorcy. Dlatego też przepisy wyróżniają pojęcie stref
                działalności gospodarczej by uchronić obywateli od czegoś co owszem jest
                konieczne by istniał chociażby rynek pracy ale by np. postronny ale i nie tylko
                postronny obywatel nie musiał cierpieć za cudze żądze pieniądza wdychając smród
                z komina. Kocioł fluidalny jest potrzebny Frantschachowi by zmniejszyć koszty
                związane ze składowaniem odpadów (nie tylko), mało tego na wybudowanie kotła
                zapewne dostanie niemałe pieniądze pomocowe z Unii Europejskiej - dwie
                pieczenie przy jednym ogniu - na pewno mu się to opłaci inaczej by tego nie
                robił, ale czy można tak nonszalancko kosztem mieszkańców Świecia ????. W
                przypadku kotła fluidalnego mamy do czynienia z działalnością gospodarczą i to
                mającą znaczący (szkodliwy!!!) wpływ na środowisko naturalne - stąd specjalne
                traktowanie inwestycji i konieczność wielu specjalnych pozwoleń. Jak napisałem
                wcześniej nie ma komina, który świeże powietrze emituje a normy, które Pan
                cytował to normy dopuszczalne „świństw”, które dodatkowo będą musieli
                mieszkańcy Świecia wchłaniać wraz z tymi „świństwami”, które już w powietrzu
                mamy, że wspomnę jak wiele już się nawdychaliśmy różnych trucizn i to ponad
                wszelkie normy w latach poprzednich!!!!! Pisałem również, że Frantschach może
                wybudować kocioł dalej od miasta lub chociażby w strefach ulg podatkowych do
                których przeniósł część produkcji !!! Cóż to może już nie być dla niego dobra
                kalkulacja, dla mnie jako mieszkańca Świecia myślę, że - TAK!
                Nie chcę wdychać i nie chcę by moje czy kogokolwiek dzieci musiały wdychać
                powietrze z zawartościami trucizn (trucizn!!!) dopuszczanymi przez normy ale
                choćby np. wyczuwalnymi nosem jak ma to miejsce w Świeciu. Spaliny, które
                emituje Frantschach jak i inne przedsiębiorstwa spełniają normy i co z tego???
                W kontekście mojej wypowiedzi pytanie brzmi:

Czy jest Pan w stanie przekonać mnie i przy okazji mieszkańców Świecia co do
                tej inwestycji zlokalizowanej w mieście, że my mieszkańcy zyskamy (co) ale i
                stracimy (co) - proszę o zwykłą kalkulację na naszą korzyść uwzględniającą
                również fakt, że Frantschach może wybudować kocioł daleko stąd
                ????????????????????

PS.
                Czy zgadza się Pan z moim stanowiskiem ?
                Tak naprawdę to samorząd (konkretni ludzie, może Pan) weźmie odpowiedzialność i
                zadecyduje o „tak” lub „nie” dla inwestycji, z korzyścią lub ze stratą dla
                mieszkańców jednak z czasem wszyscy sami stwierdzimy jak jest naprawdę
                otwierając lub zamykając okno we własnym domu - warto o tym pamiętać.

waarez@wp.pl
                • Gość: Grzegorz Szymański Re: Do Pana Grzegorza - odpowiedź IP: 80.48.42.* 07.10.02, 22:07
                  Odpowiem z pewnością nie wymijająco ale trochę w sposób opisowy.
                  Elektrociepłownia nie jest już własnością Frantschach a PEP SA czyli spółki
                  zajmującej się energetyką zawodową (czyli na potrzeby produkcyjne).
                  Frantschach Świecie ma 5 kotłów zasilanych miałem węglowym po 100 MW każdy z
                  czego 3 do końca 2003 roku zostaną wyłączone ze względu na zbyt wysokie koszty
                  remontu. Spowoduje to zmniejszenie możliwości produkcyjnych o 300MW i w zamian
                  za to wstawiony zostanie kocioł fluidalny o mocy 170 MW. To i tak za mało na
                  potrzeby produkcyjne bo część energii elektrycznej zakład jeszcze kupuje od
                  Polskich Sieci Elektroenergetycznych.
                  Inwestycji nie prowadzi Frantschach bo nie może tego robić ze względów
                  ekonomicznych. czas zwrotu takiej inwestycji szacowany jest na około 12-15 lat
                  a Frantschach prowadzi tylko te inwestycje które zwracają się w ciągu 5 lat
                  (jako stopa opłacalności w grupie).
                  Na dzień dzisiejszy spalane w kotle będą miał węglowy, kora i trociny a nie
                  śmieci w postaci np. tworzyw sztucznych. Czy jestem za budową kotła - spalarni?
                  Na razie moja odpowiedź brzmi NIE bo brak jest informacji o tym jaka będzie
                  emisja związków niebezpiecznych do środowiska. Na to pytanie MUSI odpowiedzieć
                  procedura "Oceny oddziaływania na środowisko" prowadzona na etapie zmiany w
                  planie zagospodarowania przestrzennego Gminy Świecie.
                  Teraz dopiero rozpocznie się dyskusja merytoryczna bo w raporcie wykonanym na
                  etapie zmiany w planie muszą znaleźć się odpowiedzi na wszystkie pytania i
                  wątpliwości.

Grzegorz Szymański
    • chrysler3 Re: kampania wyborcza 01.10.02, 12:09
      Pyta Pan, Panie Grzegorzu,czy inwestycja typu kocioł fluidalny jest dobrym
      przedsięwzięciem ?
      Zgodnie z ustawą z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62, poz. 628
      z późn. zm.)termiczne przekształcanie odpadów wymaga uzyskania decyzji
      zezwalającej na prowadzenie działalności w zakresie unieszkodliwiania odpadów.
      Odpadów, bo w myśl przepisów Rozporządzenia Minista Środowiska z dnia 27
      września 2001 r. (Dz. U. Nr 112,poz. 1206 )w sprawie katalogu odpadów kora jest
      skalsyfikowana jako odpad inny niż niebezpieczny. Kora jest odpadem, bo jest
      produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji papieru i tektury w
      Frantschach S.A. Tymczasem w ostatnim numerze "Czasu Świecia" można przeczytać,
      iż w kotle nie będą spalane odpady - bzdura ! Poza tym przedmiotowa Spółka
      znajduje się na liście zakładów mogących znacząco oddziaływać na środowisko, a
      w związku z tym oraz zgodnie z art. 26 ust. 2 pkt 3 ustawy o odpadach, do
      wydania decyzji kompetentny jest wojewoda, po zasięgnięciu opinii burmistrza. Z
      tego samego artykułu wynika także, iż inwestycja ta wymaga raportu o
      oddziaływaniu na środowisko. Raport taki w myśl art. 19 ust. 1 pkt 7 ustawy z
      dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. Nr 62, poz. 627 z
      późn. zm.)organy administracji są obowiązane udostępnić do wglądu szerokiej
      publiczności.
      Dokumentacja trafiła na Pańskie biurko i to Pan wie, co rzeczywiście będzie
      spalane i z jakim efektem ekologicznym.
      Co do pytania czy inwestycja taka jest dobra uważam, że będzie dobra o ile
      skuteczność elektrofiltrów zatrzymujących pyły będzie wysoka (a to baaaardzo
      dużo kosztuje). Poza tym inwestycja ta ma jeszcze jedną zaletę: po co budować
      składowiska i wywłaszczać ludzi, kiedy można odpady spalać ?
      Ja mam natomiast inne pytanie: co będzie działo się z produktami spalania,
      czyli z pyłem ? Czy będzie on być może wykorzystywany do produkcji materiałów
      budowlanych ? Jaka będzie temperatura spalania?

• Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: 80.48.42.* 01.10.02, 21:25
        Dziękuję za rzeczowe pytanie! Po kolei...

„Zgodnie z ustawą z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62, poz. 628
        z późn. zm.) termiczne przekształcanie odpadów wymaga uzyskania decyzji
        zezwalającej na prowadzenie działalności w zakresie unieszkodliwiania odpadów”

Tak to prawda, jak przy każdej działalności dotyczącej postępowania przy
        odpadach (zbierania, przetwarzania czy transportu ). Decyzję tę wydaje organ
        ochrony środowiska (dla Frantschach – wojewoda) poza tym najczęściej Starosta.

„Tymczasem w ostatnim numerze "Czasu Świecia" można przeczytać, iż w kotle nie
        będą spalane odpady - bzdura !”

W kotle spalane będą miał węglowy, kora oraz trociny co jest zgodne z decyzją
        wojewody Kujawsko-Pomorskiego zatwierdzającą projekt budowlany pod względem
        przepisów ochrony środowiska. Trociny i kora są w katalogu odpadów jako odpady
        z przetwórstwa drewna oraz z produkcji płyt i mebli. Cóż mam na to
        odpowiedzieć, tylko to że będą tam spalane odpady takie jw. ale zgodne jest to
        założeniami i zgodę na to wydała również gmina Świecie. Myślę, że niepotrzebnie
        czasami słuchamy dziennikarzy bo ich wiedza nie pozwala na pełną ocenę zjawisk.
        Jako ciekawostkę powiem tylko, że nikt (!!!!!) z żadnej gazety nie pokusił się
        o jakiekolwiek informacje na temat tego przedsięwzięcia. I gdzie tu rzetelność
        dziennikarska.

„Poza tym przedmiotowa Spółka znajduje się na liście zakładów mogących znacząco
        oddziaływać na środowisko, a w związku z tym oraz zgodnie z art. 26 ust. 2 pkt
        3 ustawy o odpadach, do wydania decyzji kompetentny jest wojewoda, po
        zasięgnięciu opinii burmistrza”

Nie spółka znajduje się w na liście zakładów mogących znacząco oddziaływać na
        środowisko a przedsięwzięcie. Sprawą dyskusyjną może być kwestia kwalifikacji
        przedsięwzięcia pod względem Rozporządzenia Ministra Ochrony Środowiska,
        Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 14 lipca 1998 r. w sprawie określenia
        rodzajów inwestycji szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi albo
        mogących pogorszyć stan środowiska oraz wymagań, jakim powinny odpowiadać oceny
        oddziaływania na środowisko tych inwestycji. Czy kwalifikować ją jako mogącą
        znacząco oddziaływać na środowisko dla których obowiązkowe jest sporządzenie
        raportu oddziaływania inwestycji na środowisko czy też jako mogącą znacząco
        oddziaływać na środowisko dla której może być wymagane sporządzenie raportu.
        Przedsięwzięcie to zostało zakwalifikowane jako mogące znacząco oddziaływać na
        środowisko dla których obowiązkowe jest sporządzenie raportu oddziaływania
        inwestycji na środowisko i w związku z tym projekt był zatwierdzany decyzją
        Wojewody Kujawsko-Pomorskiego a nie Powiatowego Inspektora Sanitarnego w
        Świeciu. Ta procedura z pewnością zapewnia bardziej szczegółową weryfikację
        projektu budowlanego i jak pisałem wcześniej tego typu decyzję wojewoda wydał.

„Z tego samego artykułu wynika także, iż inwestycja ta wymaga raportu o
        oddziaływaniu na środowisko. Raport taki w myśl art. 19 ust. 1 pkt 7 ustawy z
        dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. Nr 62, poz. 627 z
        późn. zm.)organy administracji są obowiązane udostępnić do wglądu szerokiej
        publiczności.”

Raport w sprawie tej inwestycji została sporządzony i jest do wglądu u nas w
        wydziale w związku z tym zapraszam do zapoznania się z nim. Został sporządzony
        przez trzech biegłych w zakresie ochrony środowiska z listy Wojewody
        Mazowieckiego (co nie jest wymagane). Nie ma bowiem obowiązku sporządzania
        raportu przez biegłych z zakresu ochrony środowiska. Taki raport może zrobić
        każdy (kto się na ty zna) a jak wynika z wielu artykułów prasowych jest to
        bardzo często wyciągania pieniędzy od inwestorów przez różnego rodzaje
        organizacje pseudoekologiczne.

„Dokumentacja trafiła na Pańskie biurko i to Pan wie, co rzeczywiście będzie
        spalane i z jakim efektem ekologicznym. Co do pytania czy inwestycja taka jest
        dobra uważam, że będzie dobra o ile skuteczność elektrofiltrów zatrzymujących
        pyły będzie wysoka (a to baaaardzo dużo kosztuje).”

Dokumentacja faktycznie trafiła na moje biurko bo powinna tutaj trafić i uwierz
        mi, że przejście przez Starostwo nie było proste. Zgodnie z raportem
        przedsięwzięcie w zakresie ochrony środowiska jest zaprojektowane prawidłowo
        tzn. zgodnie ze standardami obowiązującymi w Polsce a nawet wyżej bo zapewniają
        standardy europejskie. Zarzuty, że po zamontowaniu instalacji nie dotrzymane
        zostaną standardy ochrony powietrza, wody, hałasu będą zweryfikowane przed
        uruchomieniem instalacji co również wynika z Prawa Ochrony Środowiska, które
        nakłada na inwestora obowiązek zawiadomienia organów inspekcji ochrony
        środowiska o planowanym terminie rozpoczęcia i zakończenia rozruchu tego typu
        instalacji. Jest to duża zmiana w stosunku do poprzednich przepisów, bo
        niektóre instalacje nie mogły osiągnąć swoich parametrów i ciągle były
        w „rozruchu”. Teraz jeżeli nie osiągnie się założonych parametrów instalacja
        nie może być dopuszczona do użytkowania.

„Poza tym inwestycja ta ma jeszcze jedną zaletę: po co budować składowiska i
        wywłaszczać ludzi, kiedy można odpady spalać ? „

Zgadzam się! Składowanie odpadów jest najgorszą formą ich zagospodarowania. Ale
        my możemy tu sobie pogadać. Przecież wielką radość mieli nasi wybrańcy narodu
        mówiąc o sprzedaży dopuszczalnych substancji do atmosfery ustalonych na
        świecie. Odprowadzamy do środowiska mniejszą ilość substancji niż inne państwa,
        nie wykorzystujemy przyznanych nam limitów a za sprzedaż nadwyżek zapłacą nam
        inni. Zły pomysł, niech inni zmniejszą swoją emisję.
        Poza tym uchwała rady miejskiej była przystąpieniem do zmiany w planie a nie
        samą zmianą w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego gminy. Do
        zmiany w planie może nie dojść i spalarni nie będzie. Warto o tym pomyśleć.

„Ja mam natomiast inne pytanie: co będzie działo się z produktami spalania,
        czyli z pyłem ? Czy będzie on być może wykorzystywany do produkcji materiałów
        budowlanych ? Jaka będzie temperatura spalania?”

Produkty spalania czy popioły będą składowania na kwaterach składowania odpadów
        w okolicy lasów nadleśnictwa Osie. Uwierz mi, że nadleśniczy miał swój udział w
        zapewnieniu warunków ochrony środowiska. Lasy państwowe – Nadleśnictwo Toruń –
        podlega pod certyfikację firmy audytorskiej i ma wewnętrzne szczegółowe ochrony
        lasów. Transport popiołów odbywać się będzie drogą w postaci suchej. Do tej
        pory był to transport z wykorzystaniem wody, ale w celu realizacji czystszej
        produkcji (nie czystej) zastosowano transport samochodowy.
        Czy ktoś wykorzysta te odpady do celu dalszego przetwarzania (np. do cementu,
        gipsu syntetycznego) nie wiadomo. Bardzo wątpliwe ze względu na to, że nigdy
        nie było sytuacji wykorzystywania tych odpadów w podobny sposób.
        Temperatura spalin w kotle około 9000 C (wg projektu 8700C) przy pełnym
        obciążeniu kotła. Warto spojrzeć jeszcze na to, że komin elektrociepłowni w
        układzie paliwa stałego (węgiel) musiał by przy tej mocy mieć około 150m, żeby
        warunki dopuszczalnej emisji substancji do powietrza były spełnione. Ten komin
        ma 100m więc jego poziom emisji jest na tej wysokości dopuszczalny.
        Z pewnością brak jest u nas odpowiedniej dyskusji na ten temat, ale niestety na
        etapie postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko dla tego
        przedsięwzięcia nie było pytań (!!!) a informacje dostępne były na naszej
        stronie internetowej oraz na tablicy ogłoszeń urzędu.

pozdrawiam
        Grzegorz Szymański
        • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 07:44
          Przepraszam za błąd nie 8700C (9000C) a 870C (900C)

• Gość: darek Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 13:55
          Witam.
          Piszesz o schematach postępowania w administracji samorządowej ... po co te
          schematy ... jest przecież ustawa regulująca to postępowanie. Jest to chyba
          kwestia stosowania tej ustawy przez UM Świecie (szczególnie terminów
          załatwienia spraw) oraz mentalności poszczególnych urzędników i ich
          niedouczenia .... nóż w kieszeni się sam otwiera gdy podchodzę do pana „zza
          okienka” biura obsługi klienta UM Świecie. Człowiek w dobrej wierze wykonuje
          polecenia tego pana wysłuchując jacy to „oni” są wspaniali (fair play itp.) i
          co ..... wydział do którego skierowano mój wniosek przesyła go wg kompetencji
          do Starostwa (oczywiście nie zachowując terminu) ... niezły schemat prawda ...
          co ty na to !!! (zaznaczam, że jest to jedna z wielu załatwienia mnie w
          sposób „fair play” J )
          Chyba założę nowy temat na forum ... „czy warto przerobić biuro obsługi klienta
          UM Świecie na kiosk RUCHU albo bar szybkiej obsługi .... „
        • Gość: ŁUZ Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 13:34
          Drogi Panie Grzegorzu!
          Zwracam się (jako autor artykułu o kotle fluidalnym) do Pana, jako do
          niewątpliwego fachowca w dziedzinie kotłów fluidalnych (z wypowiedzi domyslam
          się, ze całe życie Pan przy nich pracował, albo co najmniej je projektował)SIC!
          Zarzuca mi Pan, że napisałem bzdurę, „że nie będą tam spalane odpady” - racja i
          zaraz to Panu wyjaśnię! (choć skoro jest Pan ekspertem, to powinien Pan
          zrozumieć pewne rzeczy, ale KAMPANIA jest KAMPANIĄ i tyle!!!)
          Faktycznie będą tam spalane odpady uznane, jako nie niebezpieczne. Ale Pan i
          panu podobni tyle mącą opinii publicznej w głowie, że ludzie zaczynają się tego
          bać. Odpad dla większości czytelników to plastikowa butelka itp.
          Sprawa kolejna: PYŁ - fachowiec i takie rzeczy wypisuje,( drogi KOLEGO, czy nie
          stać Cię na plakaty wyborcze, że wszelkim dostępnym sposobem ukazujesz swoje
          nazwisko?). Jak wynika z naukowych opracowań (ludzi używających i produkujących
          kotły, do jakich Pan zdaje się nie należy, no chyba, że ma pan mini kociołek
          fluidalny w piwnicy, albo farelkę fluidalną pod biurkiem w pracy) to aktualnie
          używane kotły węglowe emitują o wiele więcej pyłów, niż kotły fluidalne. Na ten
          temat przedstawię jeszcze wprasie opinię niezależnego (prawdziwego fachowca).
          Tymczasem pozdrawiam i CO TAM PRAWDA - LICZY SIĘ KAMPANIA... wstyd i hańba...
          • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 15:05
            Panie Łukaszu nie bardzo rozumiem tę wypowiedź.
            Jak rozumiem będzie pan z nami w kontakcie w pozostałych sprawach inwestycji
            Frantschach czy PEP i przed napisaniem artykułu przedyskutuje Pan zawarte tam
            zwroty.
            Przed jego napisaniem a nie po.
            Nigdy nie uważałem się za fachowca w sprawach kotłów fluidalnych ale pracowałem
            na kotłach węglowych o dużych mocach 12 i 6 MW i tam trochę przeszedłem przez
            ten temat
          • Gość: darek Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 18:05
            chłopie przeczytaj to co napisałes ... zastanów sie ... może zrób sobie schemat
            twojej wypowiedzi ... i proszę ciebie odpowiedz mi na pytanie ... SPALAJĄ W
            KOŃCU TE ODPADY CZY NIE ... :))))))))))))))
            PS. Pogratulować tylko lokalnej gazecie tak rezolutnego i "fantastycznego"
            pracownika
            • Gość: Muminek Re: kampania wyborcza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 20:41
              Oczywiście że jeszcze nie.... zawsze jest tak przed wprowadzeniem czegoś w
              życie. Później się okazuje że odpady to nie odpady tylko resztki z procesu
              produkcji itp. Mydlenie oczu :)))))
    • nukasara Re: kampania wyborcza 01.10.02, 17:18
      cześć - zbliżające wybory będą szczególnie ciekawe - może nie sam dzień
      wyborczy a kampania która się odbywa już od jakiegoś czasu.
      "pomocną dłoń" w kierunku kandydatów wyciągnęła gazeta pomorska zabawiając się
      w przedwyborcze sądaże. drukuje ona już od kilku miesięcy kupony które mają dać
      odpowiedz który z kandydatów jast na topie.
      a teraz moje zarzuty - a spróbuje udowodnić że jest to idiotyczny pomysł
      dlaczego - po pierwsze:
      to nie ludzie głosują na kandydatów a sami kandydaci na siebie - kupując setki
      gazet i wypełniają je, by być lepszym od przeciwnika
      tak własnie nieoczekiwanie wzrasta liczba głosów których np w poniedziałek jest
      4 a już we wtorek 100
      a co mają zrobić mniej zamożni "politycy"(jeden głos dziennie) bo tylko na tyle
      ich stać
      w ten sposób wzrasta nakład gazety - sztucznie(gratuluję pomysłu kolegom po
      fachu z gazety)
      muszę kończyć ale jeszcze podzielę się z państwem moimi spostrzeżeniami ale
      dziś muszę już lecieć. pozdrawiam .
    • chrysler3 Re: kampania wyborcza 02.10.02, 14:35
      Pytanie do Pana Grzegorza Szymańskiego - czy wiadomo Panu kiedy Frantschach
      S.A. zamierza przedłożyć wojewodzie kujawsko - pomorskiemu o wydanie zezwolenia
      na prowadzenie działalności w zakresie unieszkodliwiania odpadów ?
      A teraz inny temat, również poruszony przez Pana: jak powinny funkcjonować
      wydziały typu Wydział Promocji ? No właśnie, jak ? Obserwując zachowanie się
      Urzędu w stosunku do miejscowych przedsiębiorców można zauważyć, iż preferowane
      są obce firmy (o tym, że z zaszytymi kieszeniami urzędnik daleko nie zajedzie
      wszystkim nam dobrze wiadomo), a z drugiej strony tyle się mówi o likwidacji
      bezrobocia. A co Pan, Panie Grzegorzu, jako kandydat na radnego, proponuje
      miejscowym przedsiębiorcom ? Pomijam tutaj inkubator przedsiębiorczości, bo
      pomieszczenia w nim będą wynajmowane lub wydzierżawiane firmom:
      które będą w stanie zapłacić czynsz najmu lub dzierżawy,
      które oczywiście już mają własny pomysł na życie
      i dzięki którym zarobi Urząd pobierając stosowny czynsz za najem lub
      dzierżawę.
      • Gość: leonh Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 23:39
        Mam propozycje: załóżcie sobie nowy wątek - kocioł fluidalny, bo o ile dobrze
        rozumiem ten wątek to jest on "kampania wyborcza", a pisanie o ustawach i
        artykułach o których wiekszość zwykłych ludzi nie ma pojęcia to chyba lekka
        przesada !!!!!
      • Gość: Grzegorz Szymański Re: kampania wyborcza IP: 80.48.42.* 03.10.02, 23:07
        chrysler3 napisał:

> Pytanie do Pana Grzegorza Szymańskiego - czy wiadomo Panu kiedy Frantschach
        > S.A. zamierza przedłożyć wojewodzie kujawsko - pomorskiemu o wydanie
        > zezwoleniana prowadzenie działalności w zakresie unieszkodliwiania odpadów ?

Niestey nie wiem i nawet gdybym chciał się o to dowiedzieć to nie jest zbyt.
        Decyzje tego typu są objete jawnością w postepowaniu administracyjnym, więc nic
        nie stoi na przeszkodzie każdemu się o tym dowiedzieć. Nas jako urząd wojewoda
        o tym nie powiadamia

> A teraz inny temat, również poruszony przez Pana: jak powinny funkcjonować
        > wydziały typu Wydział Promocji ? No właśnie, jak ? Obserwując zachowanie się
        > Urzędu w stosunku do miejscowych przedsiębiorców można zauważyć, iż
        preferowane

Jak powinny funkcjonować wydziały promocji? Powinny dawać po prostu wiedzę na
        temat mozliwości i zasobów gminy w zakresie potencjału gospodarczego (ile firm,
        jakiego profilu, struktura zatrudnienia), prowadzić internetowy wykaz podmiotów
        gospodarczych prowadzących działalność gospodarczą (za ich wiedzą), wprowadzać
        firmy zajmujące się doradztwem inwestycyjnym (ale na zasadzie bezpłatności,
        przy zapłacie za wykonaną pracę po rozliczeniu ich efektów). Powinno się w tym
        zakresie przyjąć zasadę, że tu rozlicza się za efekty.
        Powinno się wprowadzić zasadę corocznego, sukcesywnego tworzenia baz danych na
        teamt gminy z wykorzystaniem materiałów z lat ubiegłych, słuchać pomysłów
        innych ludzi i ogłaszać konkursy z nagrodami finansowymi za wdrożone do
        realizacji programy promocyjne. No ale najpierw trzeba wiedzieć co się chce i
        co ma tu powstać. Niedawno słyszałem, że agroturystyka ????

> są obce firmy (o tym, że z zaszytymi kieszeniami urzędnik daleko nie zajedzie
        > wszystkim nam dobrze wiadomo), a z drugiej strony tyle się mówi o likwidacji
        > bezrobocia. A co Pan, Panie Grzegorzu, jako kandydat na radnego, proponuje
        > miejscowym przedsiębiorcom ?

Trzeba ich wysłuchać i wprowadzać w życie ich pomysły jw. Zachłyśnieci Celulozą
        zapominamy czasami, że tu w okolicy są zakłady zatrudniające po 200-400 osób,
        które kręcą dobrze swoje interesy.

• Gość: rysio22 Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 23:51
      Co do tego, że kampania jeszcze nie wystartowała - ktoś tu się minął z prawdą.
      Wystarczy obejrzeć lokalny program TV, w ostatnim była sama polityka (czytaj -
      KAMPANIA WYBORCZA) i to w przeważającej części OPS, jak oni się chwalili, ile
      to oni dobrego zrobili dla naszego miasta ----> WSZYSTKO ONI !!!!! :)
      a te wspaniałe miasta partnerskie, dzięki którym możemy się lepiej rozwijać
      (patrz- OFFIDA: nauka dziergania na szydełku itd.) Jak na to oglądałem to
      miałem wrażenie, że gdyby nie burmistrz i OPS to nasze miasto byłoby poprostu
      zadu....piem :). Ciekawe co będzie w następnym programie, bo przecież
      powszechnie wiadome jest, że jednym z kandydatów na radnego jest jeden z
      współwłaścicieli TV ----> ale to chyba nie ma wpływu na wartości i opcje
      polityczne prezentowane w programie, bo przecież zgodnie z prawem media muszą
      być obiektywne i apolityczne :))))))))))))))))))) a jak to jest w praktyce
      każdy z nas to wie :)))))))))))))
      • Gość: Toja Re: kampania wyborcza IP: 213.146.48.* 08.10.02, 18:49
        Masz rację! Nie jestem zwolennikiem TV Świecie, ale po tym co obejrzałe
        ostatnio wnioskuje, że do dziennikarstwa Ci ludzie nigdy nie dorosną. Ja
        szczerze mam głęboko w d., co się w tej naszej polityce dzieje, jednak oburza
        mnie taka postawa telewizji. Za komuny takiej cenzury i faworyzowania nie było,
        jak w TV Świecie jest dzisiaj
    • Gość: mieszko Re: kampania wyborcza IP: 195.94.213.* 11.10.02, 16:14
      Po prawie godzinnej czytaninie proponuję zmienić nazwę tego wątku na: "Kampania
      wyborcza Grzegorza Szymańskiego - pytania i odpowiedzi"
      Pozdrawiam wszystkich nautów
      mieszko
      PS. A kto to jest Grzegorz Szymański ?
      • Gość: andrew Re: kampania wyborcza IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 17:09
        Gość portalu: mieszko napisał(a):

> Po prawie godzinnej czytaninie proponuję zmienić nazwę tego wątku
        na: "Kampania
        >
        > wyborcza Grzegorza Szymańskiego - pytania i odpowiedzi"
        > Pozdrawiam wszystkich nautów
        > mieszko
        > PS. A kto to jest Grzegorz Szymański ?

Właśnie! Kto to jest?
        Ja też interesuję się polityką lokalną, ale od forum oczekiwałem raczej
        krótkich, zwięzłych wypowiedzi, dyskusji pytanie-odpowiedź. Przyłaczam sie do
        forum, a tu klops. Znudziło mnie to już po kilku wywodach pana Grzegorza,
        Waareza i im podobnych. Przypominam, że forum nie ma służyć wzajemnemu
        trzymania sobie palca w d. przez kilku dyskutantów.

Natomiast jeżeli mówimy o kwiatkach ze spotkań z politykami OPS, to drugi
        mityng przedwyborczy był jeszcze lepszy. Nie wiem czy emitowała to TVK, ale tam
        pan Myrda zaproponował przekształcenie zamku na ścianę wspinaczkową, a na
        przyzamczu wg. jego autorskiego pomysłu miałaby powstać restauracja serwująca
        dania z kuchni krzyżackiej. I co Wy na to?
        • chrysler3 Re: kampania wyborcza 16.10.02, 08:51
          Zanim ten Pan zacznie zamydlać oczy ścianą wspinaczkową powinien skonsultować
          się z wojewódzkim konserwatorem zabytków. Bardzo mało prawdopodobne aby ten
          ostatni wyraził na to zgodę. Co innego kuchnia krzyżacka - czyżby chciałby być
          jej właścicielem ? Może warto, aby w swojej kampanii podał przykładowe
          menu :))))
        • Gość: xyz Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 23:06
          Andriu ty pedale !!!
          • chrysler3 Re: kampania wyborcza 17.10.02, 09:23
            Być może ciekawą scenerią dla kampanii Pana Myrdy mogłaby być jego wspaniała
            willa w Cekcynie ? Ciekawe skąd wziął na to pieniążki ? Przecież ten Pan nie
            wygląda na oszczędnego i odmawiającego sobie wszystkiego od ust.
            • Gość: lysy Re: kampania wyborcza IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 20:35
              Myrda ma taka wille w Cekcynie jak Ty cztery fiuty w portkach ! NIe mysl , ze
              prymitywne pomowienie zwiekszy Twoje przyrodzenie !
          • Gość: andrew Re: kampania wyborcza IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 16:15
            Gość portalu: xyz napisał(a):

> Andriu ty pedale !!!

urzekłeś(aś)mnie siłą swoich argumentów.brawo!postawa godna dyskutanta.

• Gość: kompan Re: kampania wyborcza IP: 80.51.243.* 16.04.03, 11:21
      a co juz sie skonczyla?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka