Dodaj do ulubionych

S5 do Bydgoszczy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 21:01
Prawie kończą! Co najmniej w 4 miejscach nowe fotoradary. Nówki pasy - krzywizny niektórych to chyba Picasso by sie nie powstydził (zdaje się, że w Trzeciewcu ktoś już przegiął pałę). Dodatkowo parę nowych wysepek, ograniczeń i zakazów (już teraz ciężko kogoś wyprzedzić, a nierzadko się zdarza pirat pędzący 60km/h z wielkim peletonem za sobą). Nowo wytyczone dwupasmowe podjazdy pod wzniesienia, na których drugi pas kończy się w połowie wzniesienia (koniec świeckiej obwodnicy - masakra!!! i zapewne w Grucznie będzie tak samo). Teraz to przynajmniej będzie bezpiecznie :) bo wyprzedzać już nie ma gdzie i maks. prędkość wyniesie 50km/h w porywach do 70km/h.
W KOŃCU DOTARLIŚMY DO EUROPY.
Śmiech na sali. Kto na to daje pieniądze (oczywiście, że my). Za te pieniądze wyrzucone w pasy (czyt. błoto) mogliby zrobić przebudowę kilku najniebezpieczniejszych miejsc. Miałem nadzieję, że czasy bezmózgich projektantów i ludzi im przytakujących już się skończyły. Ale byłem w błędzie. Jest tylko jeden plus: asfalt zapaskowany będzie służył z 20lat dłużej, bo jeździć po nim nie wolno :)
Obserwuj wątek
    • Gość: webmar Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 21:13
      Rzeczywiście w niektórych miejscach nowe pasy są namalowane bardzo niefortunnie,
      i jestem ciekaw czy rzeczywiście poprawi to bezpieczeństwo. Mimo wszystko
      uważam, że w niektórych miejscach "przeróbki" wymuszające ograniczenie prędkości
      były konieczne. Problem leży gdzie indziej... według mnie to niedługo będziemy
      mieli Bydgoszcz tuż przy granicy Świecia, tyle tylko, że ta "nowa" Bydgoszcz
      będzie tylko wzdłuż S5 to wina tych wszystkich barów, chat góralskich, itp. itd.
      Niedługo to będzie ograniczenie 50km/h od Świecia do Bydgoszczy. Kiedy
      rozpocznie się przebudowa tej drogi na drogę ekspresową... ?? ja nie mogę się
      już doczekać...
      • Gość: ble Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 21:18
        Przebudowa? Nie! Tańsza zapewne byłaby nowa droga, bo kto zapłaci odszkodowania
        właśnie tym chatom góralskim i innym barom.
        • Gość: webmar Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 22:30
          Zapłacić odszkodowania to powinni urzędnicy którzy wydali takie decyzje
          zezwalające na budowę w tak bliskim sąsiedztwie drogi krajowej...
          • Gość: ełropejczyk ;) Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 23:18
            A czy to nie jest przypadkiem tak, że po wymalowaniu tych pasów - to już będzie
            droga expresowa? ;) Nie wiem czy będą budować dodatkowe dwa pasy, przecież
            obwodnica Świecia też oznaczona jest jako expresowa, a dwujezdniowa to ona jest
            tylko w kilku miejscach.
            No to jak to jest? Bo mi się mocno wydaje że niedługo cała ta droga do
            Bydgoszczy zostanie oznaczona jako S5 i to będzie koniec budowy ;) a że
            oznaczyli pobocza linią ciągłą to teraz nawet na pobocze nie można zjechać żeby
            przepuścić tych szybciej jadących. OMG - brak słów. Mogli już chociaż wzorem
            francuskim namalować wymiennie dwa pasy w jedną co 2 kilometry (tak na zmianę)

ełropejczyk ;)
            • Gość: mobil Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.08, 12:15
              Tak nawiasem mówiąc droga expresowa nie musi miec dwuch pasów w
              jednym kierunku może miec tylko jeden, alle powinna byc bezkolizyjna
              (droga S jednojezdniowa 100 km/h, a dwujezdniowa 110 km/h -
              dopuszczalna prędkośc na drodze jeśli znaki drogowe nie stanowią
              inaczej), a tego napewno nie będzie w tej wersji jaką tworzą nam
              drogowcy .
              • Gość: ble Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 18:09
                Oczywiście napisałem to wszystko z lekką nutą ironii. Droga ekspresowa
                oczywiście może być jednojezdniowa ale musi mieć skrzyżowania bezkolizyjne. Boli
                mnie tylko, że wymyślane są takie buble, które zamiast rozwiązywać problemy
                komunikacyjne, dodatkowo je pogłębiają (przykłady: przebudowa skrzyżowania w
                Łysomicach, które dało tylko to, że skrzyżowanie ładniej wygląda a codziennie
                tworzą się kilkukilometrowe korki oraz malowanie nieszczęsnych pasów do
                Bydgoszczy, które z pewnością przepustowości tej drogi nie polepszą, a widząc
                sposób ułożenia pasów na wzniesieniach na końcu obwodnicy i w Grucznie wręcz
                twierdzę, że będą tam miejsca bardziej niebezpieczne niż były dotychczas)
                • Gość: robcio Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 14:13
                  mam pytanko a te niebieskie tablice z ostrzeżeniem FOTORADAR w tych
                  wszystkich miejscowościach po drodze do Bydzi to na postrach czy
                  staną tam stacjonarne APARACIKI !!! ??? może ktoś coś wie na ten
                  temat ???
                  • Gość: webmar Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 15:48
                    Na postrach czy nie i tak stoją w miejscach gdzie jest ograniczenie i panowie
                    policjanci dość często "namierzają" tam tzw. "suszarką" ;) więc dla takich
                    kierowców jak ja (bez CB) nie zrobi to większej różnicy...
                    • Gość: robcio Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 19:50
                      Więc proponuje się zaopatrzyc w dobry zestaw CB-radio i
                      antyradarek, to jakoś da się pobrykac !
                      • Gość: ble Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 23:16
                        Przypuszczam, że w nastepnym etapie przebudowy tej drogi to postawią
                        swiatełka na co drugim skrzyżowaniu. Wprowadzając tyle ograniczeń
                        ruch został spowolniony do tego stopnia, że tworzą się długie
                        kolumny samochodów i właczenie sie do ruchu w wielu miejscach jest
                        baaaaardzo utrudnione. Jeżdżę tam codziennie więc widzę. Rezygnacja
                        z pasów wolnego ruchu na rzecz pasów do wyprzedzania to bardzo dobry
                        pomysł, tylko zakończenie ich przed końcem wzniesienia a nie na
                        wzniesieniu jak było dotychczas, wszystkie zalety niweczy. Cała
                        droga zaczyna przypominać slalom gigant a koniec obwodnicy w
                        Dworzysku to czysta porażka.
    • Gość: mobil Re: S5 do Bydgoszczy IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.08, 12:43
      Jedno co z tej przeróbki mi się podoba to to że wkońcu są pasy do
      wyprzedzania po wzniesieniami ,a nie jak było poprzednio pasy
      wolnego ruchu /50km/h/. No wkońcu dziadek w maluchu itp. z
      kapeluszem wciśniętym na uszy nie będzie blokował całego ruchu 40-
      50km/h i ani go sprawej ani z lewej bo strach i wbrew przepisom
      ruchu drogowego. Ale tak nawiasem mówiąc można było tak od razu ,a
      nie kombinowac po czasie i wyrzucac kase podatników w błoto !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka