Gość: jolka IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.09, 19:59 Kisicie ogórki na zime czy juz w tych czasach nie warto? Oplaca sie? Czy lepiej pozniej kupic w markecie? Jak juz kisicie to co dodajecie do zaprawy? Ja sie pytam serio! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: usta maszynisty Ogóreczki IP: *.xdsl.centertel.pl 11.08.09, 20:26 Kisimy kisimy;) Zaprawa ma być z wody i soli tylko, a nie z przyprawami (!!!). Do słoika wkładasz: -ogóreczki -2,3 kwiatostany kopru -2 ząbki czosnku -kilka ziaren gorczycy -kilka ziaren czarnego, ziarnistego pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego Na sam wierzch słoika : -liście wiśni albo -liście porzeczki 2 płaskie łyżki soli na litr wody. Zagotować, zbytnio nie studzić - i zalać. Słoiki zakręcić i czekać na odpowiednią porę by skonsumować. Smacznego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Ogóreczki IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.09, 20:41 To sie nazywa profesjonalna odpowedz! super! sprobuje! dziekowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Ogóreczki IP: *.swiecie.vectranet.pl 11.08.09, 22:37 Warto samemu w domu się pobawić w kiszenie, bo z doświadczenia wiem, że ciężko w sklepach kupić naprawdę dobre, a jak się samemu zrobi to tymbardziej lepiej smakują. SMACZNEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachowiec Re: Ogóreczki IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 08:41 Kiszone ogóreczki robimy tak: -w zależności od wielkości słoika wkładamy:koper,chrzan,czosnek,liść wiśni lub porzeczki i oczywiście ogórki,które zalewamy roztworem solnym(2 płaskie łyżki soli kamiennej na 1 litr wody z kranu).Czekamy 2-3 dni aż zacznie się fermentacja i po tym czasie wynosimy je do chłodnego miejsca aby ten proces spowolnić. Życzę miłych zapraw i smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usta maszynisty Re: Ogóreczki IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 20:31 Aaaaaaaaaa! Zapomniałam o chrzanie !!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś