Dodaj do ulubionych

Historia zatacza koło

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 10:16
www.dw-world.de/dw/article/0,,6294019,00.html
Obserwuj wątek
    • Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 11:51
      W ciągu tych dziesięciu wieków Żydzi byli wyganiani z wielu krajów,z rożnych powodów teoretycznie a z jednego powodu praktycznie.Byli postrzegani przez władców tych krajów jako zagrożenie.I słusznie - nikt dzisiaj nie podważa tych decyzji a i sami Zydzi podchodzą do tego ze zrozumieniem. W Polsce zwłaszcza tej po uni z Litwą i Rusią , w Polsce wielonarodowej o sytematycznie słabnącej władzy królewskiej, w coraz wiekszym haosie,bezprawiu Zydom żyło sie coraz lepiej. Zapewne przeczytam o Żydach którzy wniesli duży wkład w rozwój nauki,przemysłu ,kultury,tak to jest prawda.A ja zapytam czy w tych krajach gdzie Zydów prawie lub wcale nie było , nie było rozwoju nauki,przemysłu,kultury? Czy mi się podoba czy tez nie, moim zdaniem niestety, Żydzi w naszym kraju byli. O negatywnych skutkach wielowiekowego pobytu Żydów w Polsce się nie pisze, może mówi sie w wąskich kregach. A przeciez one były i sa nadal. Nie wolno w Polsce pisac czy mówić o negetywnych skutkach ich pobytu bowiem od razu zostaje sie antysemitą - o to nawet gorsze od bycia np zołnierzem rycerskiego Wehrmahtu. I to jest między innymi to zagrożenie z powodu którego Żydzi z wielu krajów byli przepędzani. Ja po prostu tylko nie chcę Żydów w Polsce, niech sobie zyją w ziemi obiecanej Izraelu. I dlatego jestem antysemitą?
      • darino strasznie niekonkretnie piszesz 06.12.10, 14:37
        To jakie były te negatywne skutki pobytu Żydów ? I które to kraje były "żydfree" ?
      • Gość: rurek Re: Historia zatacza koło IP: *.ostnet.pl 06.12.10, 14:51
        Z jakiego to powodu , kres , nie życzysz sobie Żydów w Polsce? Oni mieszkali na tych ziemiach od wieków, a historia Słowian na naszych terenach jest raptem parę wieków dłuższa.
      • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 15:11
        "Kres" postaraj się skupić.Jak osiągniesz ten stan postaraj się /już w skupieniu/ przeczytać artykuł.A Później zadaj sobie pytanie co w nim napisano.mówiąc językiem prostym /o co w tymartykule chodzi/.A jak zrozumiesz to wtedy postaraj się wyartykułować swoje myśli i co zrozumiałeś z tego artykułu.
        To co skup się i zacznij czytanie artykułu.Nad odpowiedzą pomyśl i jeszcze raz napisz.Napewno napiszesz coś innego przepraszając za poprzednie wynurzenia z Twego postu powyżej.
        • Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 16:43
          to raczej Ty Ika skup się i przeczytaj uwaznie to co napisałem.Doskonale wiem na jaki temat jest artykuł.Przyznaję że nie odniosłem sie do treści artkułu bezpośrednio. Ja nie podwazam tezy o zagładzie żydów w czasie drugiej wojny światowej. Odnoszę się do tematu :Żydzi w Polsce. Nie jestem antyżydowsko nastawiony.Jako Polak uważam że lepiej by było dla Polski gdyby Żydów w niej nie było.To nie jest antysymityzm. Ale właśnie to że Zydzi byli i są w Polsce powoduje że taka wypowiedż jest w taki sposób postrzegana.Nie mam nic do Żydów tak samo jak do innych nacji.To że Polacy doprowadzili do takiej sytuacji że oddali takie a nie inne miejsce Żydom w Polsce biorę za minus dla Polaków.Nie dla Żydów, oni wykorzystali swietnie to co było do wykorzystania. Więc w swojej wypowiedzi występuję przeciw głupocie Polaków, a nie przeciw mądrości Żydów.
          Co do wcześniejszych wypowiedzi to koledzy internauci poczytajcie trochę. Proktycznie wszystkie większe kraje europejskie wyrzucały ze swoich terytoriów Żydów.Biorąc oczywiście pod uwagę te 10 wieków. Czyniła to Francja, Hiszpania,Anglia, Niemcy.Wystarczy poczytać.
          • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 17:02
            No dobrze "Kres" zatem wracaj do tematu.Co jest podstawowym tematem artykułu.
            Jak tozrobisz możemy dalej dyskutować w _temacie-.
            • Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 17:08
              A moglabys sprecyzowac nad czym chcesz dyskutowac?
              • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 17:12
                "aaa" jeżeli zrozumiesz to nad artykułem.
                • Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 17:31
                  Powaznie?
                  No ale nad czym: nad tytulem? nad iloscia znakow? nad iloscia akapitow? nad nazwa strony, na ktorej go umieszczona? nad nazwiskami autorow?
            • lechowski51 Re: Historia zatacza koło 06.12.10, 17:14
              Kres pisze na temat.Zydzi od wiekow mieli status w Polsce normalnych obywateli,gdy tymczasem goniono ich i urzadzano im pogromy od Wladywostoku po Lizbone.Stad tez w Polsce znalazla sie najwieksza diaspora zydowska i stad tez,na naszej ziemi niemieccy zbrodniarze urzadzili im miejsca do masowego mordowania.Dzisiaj za pare milionow euro "odpokutuja winy" a takie gimbusy jak Ty beda plesc bzdury o polskim antysemityzmie.
              • kocur_zalogowany Z równymi prawami obywatelskimi dla Żydów 06.12.10, 17:28
                to lekka przesada. Raz było im lepiej, raz gorzej. Ciekawe jest, że najwięcej praw mieli w czasie, gdy Polska była największa potęgą, a gdy Polska upadała, to Żydzi mieli przechlapane.
                A może było odwrotnie? Może Polska rosła w siłę, gdy Żydzi mieli swobodę działania, a upadała, gdy ograniczało się prawa Żydów?
                • lechowski51 Re: Z równymi prawami obywatelskimi dla Żydów 06.12.10, 17:53
                  Tak!.Od Wladyslawa Poboznego az do upadku Rzeczpospolitej Zydzi mieli status nieporownywalny z innymi krajami.Pogromy i rzezie Zydow zaczely kiegdy panstwo polskie bylo w stanie rozpadu.100 tys Zydow wyrznal Chmielnicki a pozniej Kozacy "poprawili" w czasie rzezi humanskiej.
                  • kocur_zalogowany Czyli już nie prawa normalnych obywateli, 06.12.10, 18:22
                    ale sytuacja lepsza niż gdzie indziej w Europie?
                    Widać jakiś postęp.

Sprawdź sobie co to było na przykład "De non tolerandis Judaeis". Zygmunt Stary, jakże światły król, zabronił Żydom przebywania w Warszawie.

• Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 17:32
                widzisz Ika , Lechowski zdaje się i inni zrozumieli o co mi chodziło. Jeśli sie mam odnieść do artykułu to napiszę co o nim myslę. Zdanie mam podobne do do tego co napisał Lechowski. Chciałbym aby Niemcy pomordowanym przez siebie Żydom postawili pomniki w każdym swoim mieście, chciałbym aby dzisiejsze muzeum w Oświecimiu przenieśli do Berlina i wprowadzili ustawowy obowiązek odwiedzenia przez każdego Niemca tego muzeum przynajmniej raz do roku. To Niemcy wymordowali Żydów. Ńiemcy wykorzystują Polskę do rozłożenia winy a Żydzi pomagają im w tym posądzając bez przerwy Polaków o antysemityzm. Myslę że piszę dość jasno i tresć mojego pierwszego postu w tym wątku jest teraz zrozumiała.
              • darino prawa obywatelskie dla Żydów 06.12.10, 18:58
                Żydzi nie byli tolerowani w Polsce powodu jakiejś wyjątkowej do nich życzliwości, tylko dlatego, że byli jedyną grupą ludności płacącą regularnie podatki, i to ściągane bez udziału administracji państwowej (w praktyce nieistniejącej) - wpłacając całą sumę bezpośrednio do skarbu państwa.
                • kocur_zalogowany Właściciele prywatnych miast 06.12.10, 19:04
                  ściągali do siebie Żydów wiedząc, że przyczynią się do rozwoju miasta. Zakaz przebywania mieli tam, gdzie do głosu dochodziła polityka.
                  • Gość: jobrave Re: Właściciele prywatnych miast IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 20:23
                    Warto jednak przeczytać - kierują, to do tych, którym się nie chciało otworzyć linka Iki - ten artykuł, a wynika z niego, że to nie Niemcy, lecz Polacy chcieli wybudować, to muzeum, ale zabrakło im kasy. Polakom z a b r a k ł o, a Niemcy tylko zadeklarowali swoją pomoc finansowąm, jednak Polak wszędzie wywęszy spisek, nie przyjdzie mu do głowy, że ktoś może działać z pobudek szlachetnych, że pod tym co ktoś mówi nie muszą kryć się złe intencje. Warto by się raczej zastanowić, dlaczego innym przypisujemy wyłącznie złe cechy? Prawdopodobnie dlatego, że sami jesteśmy źli, ale boimy się sami przed sobą do tego przyznać. Stąd źli Niemcy, Ruscy, Ukraińcy, żydzi, Czesi. Znacznie łatwiej oskarżać innych, stawiać się w roli Pana Boga. Zarzucamy innym manipulacje, a czyż to nie jest najohydniejsza manipulacja, twierdząc, że wszyscy są winni, tylko nie my, czyż to nie ohydne kłamać, fałszować historię, po to, by się wybielić, poprawić sobie samopoczucie? Czy tak postępują ludzie honoru? Niemcy przyznali się do zbrodni, ponieśli konsekwencje i czują się odpowiedzialni za to, co w ich imieniu zrobił Hitler, a Polaczek do końca swoich dni będzie bronił takiego chociażby gestapowskiego kapusia i szmalcownika, bo nieważne, co zrobił, ważne, że Polak. Chcę również przypomnieć, że muzeum getta, upamiętnienia żydowskie na Umschlagplatz itp. to dzieło waszego "poległego w Katyniu" Lecha Kaczyńskiego, to - oprócz Muzeum Powstanie Warszawskiego, było jego oczkiem głowie, to Lechu K. bratał się z żydami i przy byle oficjałce zap.pie...ł w jarmułce ( za to go akurat szanuję), w związku z tym jeśli Kres i Lechowski, oraz aaa i mat rzucają gromy na różnych "filosemitów", to niech się również przyebią do swojego "poległego" idola.
                    Masz prawo Kres do tego, by kogoś lubić, lub nie, masz prawo nie lubić teściowej, żydów, aborygenów, ślusarzy, mahometan, czy kolejarzy. W demokratycznym państwie masz prawo, przynajmniej tak być powinno, a ja jestem za tym, mówić, kogo i za co nie lubisz, jestem bowiem zdeklarowanym wrogiem poprawności politycznej w jakiejkolwiek dziedzinie życia. Żadna nacja, żaden człowiek, żadna grupa wyznaniowa nie powinna być wyłączana spod krytyki, zaznaczam: spod krytyki nie, ale spod prześladowań już tak. Polska była krajem wielonarodowościowym i wielowyznaniowym, tak było przez setki lat, dopiero za komuny stała się krajem, praktycznie jednolitym narodowościowo i wyznaniowo, a po 68 roku nawet bez żydów ( na marginesie: czy poprawiło się coś, jakiś dobrobyt, czy coś w tym rodzaju?). W grobach katyńskich, czy pod Monte Cassino spoczywają polscy żydzi, Ukraińcy, Niemcy, Tatarzy, ludzie różnych wyznań, w wojnie polsko-bolszewickiej uczestniczyło 40 tys. Ukraińców. W Polsce zginęło w mniej lub bardziej bestialski sposób zginęło trzy miliony obywateli polskich pochodzenia żydowskiego, zasymilowanych i nie, ginęli obywatele polscy pochodzenia ukraińskiego, dlatego wszystkim NASZYM obywatelom, jeśli byli uczciwi i niewinni należy się szacunek. Żydzie pod względem liczebności, byli pierwszą mniejszością w Polsce, czy naprawdę powinniśmy udawać, że nigdy ich nie było. W Polsce postawiono już pomniki chyba wszystkim polskim bohaterom, a nawet bandytom, czy w takim razie inni Polacy, nie-polscy, nie zasługują na to? Dziwi mnie bardzo, że ogrom tragedii jaki przetoczył się przez ziemie polskie niczego Polaków nie nauczył, lecz zakonserwował w nich najgorsze cechy. I to jest problem, a nie żydowskie muzeum. Zapamiętaj to sobie ch.uju spod Mielca.

“Tu w Przemyślu, dzieci Ukraińców, którzy stali się Polakami, są większymi szowinistami niż rdzenni Polacy. Jak tureccy janczarzy.” - ks. Mitrat Stefan Dziubina
                  • Gość: kres Re: Właściciele prywatnych miast IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 20:34
                    ale tez dlatego że mieli od kogo pozyczać pieniądze. Żydzi kupowali sobie status pozyczając pieniądze.Większość prawa istniejącego w dawnej Rzyczypospolitej była prawem niemieckim.To Niemcy nas uczyli . Żydzi jako społeczność zamknieta kierowała się własnym interesem,dbając o rozwój własnej społeczności.Kupując sobie przychylność króla czy książąt odpowiednim procentem pożyczki czy też łapówką załatwiali swój byt w poszczególnych krajach z Polską włącznie. Rozważmy teoretycznie taką sytuację,dzisiaj zgodnie z konstytucją Naród jako suweren w referendum opowiada się za opuszczeniem przez Żydów terenu Polski,skoro kiedyś król zezwolił to teraz Naród może nie zezwolić.I co się dzieje? Jak zezwolił to ok, jak nie to antysemita.W końcu na tych terenach polski król zezwolił Żydom sie osiedlać,czy było odwrotnie żydowski król zezwolił Polakom sie osiedlac? Czy wydane zezwolenie może być cofnięte? Wychodzi na to że nie, a może tak i to bez narażania sie na antysemityzm. Popatrzcie tylko co Żydzi robią z Arabami.I to jest ok. My tu w swoim kraju nie mozemy powiedzieć że nie chcemy Żydów. Do tego właśnie doprowadził ich pobyt w naszym kraju. W praktyce juz jest dużo gorzej. Czy ktoś pamieta sytuację ze Szwajcarii,Żydzi zagrozili ze wycofają swoje aktywa z banków szwajcarskich , i co ? Szwajcarzy ulegli. A o Polsce to szkoda pisać.
                    • Gość: jobrave Re: Właściciele prywatnych miast IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 20:40
                      Nie wyobrażasz sobie chyba, referendum, w którym "naród polski" uznaje, że tylko Polacy Polakom mogą dawać łapówki, a np. żydzi już nie.
                    • Gość: kres Re: Właściciele prywatnych miast IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 20:45
                      post powyżej był do Kocura.
                      Z całym szacunkiem Jo ale nie zrozumiałeś. Piszesz o sprawach oczywistychi nikt tego nie podważa. Ja sobie tylko stawiam pytanie: Czy to że nie chcę Żydów w Polsce oznacza ze jestem antysemitą. Czy mam prawo nie chcieć,czy mam prawo do określania kto może wchodzić do mojego domu - państwa czy też nie. A jak nie to dlaczego,czy z uwagi na strach że ktoś nazwie mnie że jestem antysemitą?
                      • kocur_zalogowany W swoim domu możesz przyjmować 06.12.10, 22:00
                        kogo chcesz.
                        Sęk w tym, że Polska jest tak samo domem twoim, jak i obywateli pochodzenia żydowskiego.
                        Czy potomek Żydów osiadłych tu powiedzmy w XII w. ma twoim zdaniem mniejsze prawo do mieszkania w Polce niż potomek jakiegoś Litwina, Czecha, Niemca czy innego Włocha, którego rodzina przybyła tu kilkaset lat później? Jeśli tak uważasz, to jesteś zwykłym rasistą. Jeśli nie, to nie wiem na jakiej podstawie chcesz komuś odmawiać prawa mieszkania w jego ojczyźnie.
                        A może zdefiniuj Polaka, który twoim zdaniem jest gospodarzem w Polsce i który ma prawo decydowania kto tu może mieszkać, a kto nie.
    • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 20:40
      Z całego artykułu w/g mojej oceny jest jedno zdanie,które śmiało możemy skierować do niektórych bywalców tutejszych forów pełnych nienawieści do innych nacji.
      Zdanie które pozwala patrzeć w przyszłość nawet u nas.Zdanie takie skromne a dające cały obraz humanizmu
      Pozwolę sobie na cytat tegoż zdania:

"Naszym zadaniem jest jednak dotrzeć do tych, którzy nie rozumieją, jak ważny dla teraźniejszości jest otwarty dialog, komunikacja i poznanie historii czy wypowiedzenie prawdy, nawet jeżeli nie jest ona przyjemna"
      • Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 21:00
        Ika, Ty chcesz mi wmówić że ja nienawidzę Żydów. Śmieszne. Kilka dni temu ogladałem program w tv o mieszkancach Izraela wywodzących sie z Polski.Oprócz wzruszających wspomnień była też taka sytuacja. Polak przybyły do Izraela nawiazał kontakt telefoniczny z dawna koleżanką. Póżniej ju ż będąc w Polsce prosiła tegoż kolegę aby więcej nie dzwonił bowiem miała z tego tytułu nieprzejemności w rozmowie ze" smutnymi" panami wiadomej instytucji Izraela. Takie są relacje państwa Izraela w stosunku do obywateli polskich. O zachowaniu agentów przybyłych z wycieczkami do Oświecimia już niechcę pisać.Sam po raz kolejny będąc w Oświęcimiu byłem świadkiem ich zachowania.Tylko z uwagi na pamięc tam pomordowanych nie napiszę jakiego.
        • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 21:10
          "Kres" a może mi powiesz,w którym poście piszę,że Ty nienawidzisz Żydów.

Poprosiłam Ciebie,byś uważnie przeczytał artykuł i dyskutował w temacie.

I nic więcej.
          Daleko mi do języka nienawieści i zajadłości.
          • Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.12.10, 21:36
            Jako dziecko byłem w Birkenau.Pozniej wracałem tam,wielokrotnie.Ten pierwszy raz był stosunkowo nie odległy od wojny. Śniły mi się te baraki i sterczące ruiny krematoriów wiele lat.I może dlatego chciałbym aby w Polsce nie było Żydów,aby nie było Oświęcimia-Birkenau i innych tego typu miejsc i takiej przeszłości.I chciałbym aby Niemcy przywozili tam swoje dzieci, każde i co roku.
            I jeszcze chciałbym aby nikt nie nazywał mnie antysemitą i nie posądzał że nienawidzę Zydów.
          • Gość: jobrave Re: Historia zatacza koło IP: *.range109-158.btcentralplus.com 06.12.10, 22:27
            Och ten antysemityzm. Nieraz w swoich wypowiedziach podkreślałem, że określenie "anytsemityzm" powinno być bojkotowane, bo oznacza, że uprzedzenie, nienawiść do żydów, jest czymś gorszym, niż uprzedzenie do innych nacji, czy wyznań, tymczasem jest ono tym samym, czym antypolonizm, ruso-, czy ukrainofobia, germanofobia, czy inne tego typu fobie.
            To, że nie chcesz żydów w Polsce - zwracam się do Kresa - wynika z błędnego założenia, że to ty- jako, że uważasz się z Polaka - ty jesteś, wraz z innymi uważającymi się za Polaków, właścicielem państwa. Założenie jest błędne, ponieważ nie tylko uważający się za Polaków są właścicielami, lecz również obywatele innego pochodzenia, w tym - choć nieliczni - żydzi. Żydzi na tych terenach żyli i żyją od tysiąca lat, jest jednak pewna różnica, pomiędzy Polakami a żydami, ci drudzy przyszli bowiem z ugruntowaną świadomością narodową, natomiast Polacy nie wiedzieli, że są Polakami, nie tylko zresztą Polakami, lecz w ogóle nie wiedzieli kim są. Twierdzisz, że żydzi przez cały ten okres szkodzili Polsce, ale jakiej Polsce, przecież żadnej Polski na dobrą sprawę nie było. Począwszy od państwa Mieszka, aż do -na dobrą sprawę - XIX wieku, trudno mówić o czymś takim, jak powszechna świadomość narodowa.
            Żydzi byli tu więc od początku i wnosili istotny wkład do naszej kultury i nauki, choć nie żyło się im łatwo. To, że zajęli się, najogólniej mówiąc, finansami nie wynikało z potrzeby robienia w chu.ja biednych Polaków, lecz z tego, że mieli ograniczone pole działania, to ówcześni władcy decydowali, w jakimi dziedzinami życia żydzi mogą się zajmować, a nie oni sami. W owych czasach zajmowanie się handlem, bankowością nie było zajęciem godnym szlachcica, przywiązany do ziemi chłop również nie mógł się tym zajmować, więc całą tę sferę powierzono żydom, a oni zagospodarowali tę ziemię niczyją i z czasem zaczęła dawać plony. Trudno mieć pretensje do żydów, że chcieli przeżyć, że zamiast się wieszać, czy truć spróbowali odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Czy to ich wina, że polscy panowie byli ciemni, jak tabaka w rogu, że się wstydzili obracać kasą? Kolejne pretensje Polaków do żydów - żydzi się kształcili na prawników, lekarzy itp. No cóż, przeganiani z kąta w kąt zrozumieli, że jedynym wyjściem jest zdobywanie takich zawodów, które będą przydatne w każdym miejscu i przynosić będą wysokie profity, w późniejszym czasie kształcili się też na inżynierów, uczyli się języków, a Polak się uczyć nie chciał, wolał pić i wojować. Nic dziwnego, że później, kiedy jedni i drudzy emigrowali, żydzi zawsze mieli lepszy start. Czy oborowy z PGR, po niepełnej podstawówce może mieć pretensje do lekarza, który przeszedł trudne studia, specjalizacje itp. o to, że zarabia więcej od oborowego? Oczywiście może, ale czy te pretensje są słuszne? Czy słuszne są pretensje nieroba i menela żyjącego z żebraniny, o to, że inżynier informatyk zarabia 5 tys. zł? itd. itp.
            Żydzi są tutejsi, mają pełne prawo, do tego, żeby żyć w Polsce na równych prawach. Ale jeśli już mieć pretensje do żydów, to dlaczego nie do górali, czyżbyśmy zapomnieli o Goralenvolku, o masowej górali kolaboracji z hitlerowcami, a to, że rabują ceprów z kasy poprzez naciąganie, że pogardliwie ich traktują? Można oczywiście nie chcieć żydów w Polsce i na dobrą sprawę prawie ich nie ma, przećwiczyliśmy już warian Polski z żydami i bez i jakoś ten brak nie przełożył się na sukces. Zaręczam ci Kres, że nawet jak się ta garstka żydów z Polski wyniesie, to w Polska nie stanie się krajem mlekiem i miodem płynącym, naprawdę nie w żydach (których nie ma) problem.
            • Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:40
              Jobrave wedlug mnie rzecz wyglada tak:
              Mieszkam w jakims kraju. Jestem jego obywatelem wobec tego mam prawo doecydowac otym co w tym kraju bedzie sie dziialo. Mam prawo chciec, zeby w tym kraju, ktorego jestem obywatelem wlasnie obywatele mieli pelnie praw i mieli wieksze prawa niz osoby naplywowe. I mam prawo domagac sie, zeby osoby naplywowe przykely do wiadomosci i zaakceptowaly prawa i zwyczaje obwiazujace w moim kraju
              " Nie zgadzam" sie na to, zeby przez fakt, ze nie sa obywatelami danego kraju nie obowiazywaly ich przepisy i normy w nim obowiazujace. i tak samo "nie zgadzam" sie na to zeby osoby bedace obywatelami ale przyznajace sie do innej narodowosci mialy miec z tego powodu wiecej praw niz obywatele majacy pecha byc np. obywatelami polskimi narodowsci polskiej.
              • kocur_zalogowany Wreszcie rozumiem. 06.12.10, 22:51
                Tobie nie chodzi o pozbycie się obywateli polskich narodowości Żydowskiej, ale o wypędzenie z Polski wszelkiego rodzaju imigrantów bez obywatelstwa?
                Może w ogóle wprowadzimy zakaz wjazdu na teren Polski? Zaprosimy fachowców z Korei Północnej (bo Rosjanie już chyba zapomnieli jak się robi zasieki na granicy) i oni zabezpieczą nasz kraj przed napływem niechcianego elementu.
                • Gość: aaa Re: Wreszcie rozumiem. IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:58
                  Nie chodzi mi o ich wypedzenie tylko o deportowanie tych osob, ktore nie akceptuja prawa i zwyczajow panujacy w panstwie, do ktorego przyjechali.
                  I o wprowadzenie w zycie artykulu konstytucji, ze wszyscy obywatele sa rowni wobec prawa. Nie powinno wiec byc obywateli "rowniejszych" tylko dlatego, ze w rubryce narodowsc podaja inna niz polska.
                  • kocur_zalogowany Możesz podać jakieś przykłady? 06.12.10, 23:04
                    O jakich przyjezdnych mówisz? Jak się przejawia ich brak akceptacji dla obowiązującego w Polsce prawa? Jakich zwyczajów nie szanują?
                    Dlaczego uważasz, że obywatele polscy innej narodowości niż polska są jakoś uprzywilejowani?
                    • Gość: aaa Re: Możesz podać jakieś przykłady? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 23:14
                      Na przyklad o Nigeryjczykach, ktorzy handluja narkotykami, na przyklad o Ukraincach, Wietnamczykach, ktorzy pracuja nielegalnie, prowadza roznego rodzaju interesy od ktorych nie placa podatkow.
                      Dlatego, ze Z DEFINICJI dostaja roznego rodzaju pomoc od panstwa (pieniadze, lokale) na prowadzenie dzialanosci, ktora nie zawsze jest zgodna z polskim prawem i z polskim interesem (politycznym, gospodarczym).
                      • kocur_zalogowany Trochę dziwne przykłady 06.12.10, 23:35
                        Nigeryjczycy handlują narkotykami? Wszyscy Nigeryjczycy w Polsce? I co, mają zgodę władz na taka działalność?

Nawet nielegalna praca się przyczynia do podniesienia poziomu życia w Polsce. Człowiek zarabia mniej niż warta jest praca jaką wykonał, więc nawet jeśli przybysz z Ukrainy wywiezie zarobione pieniądze za granicę, to zostawia w Polsce efekt swojej pracy, czyli kraj się wzbogaca. Jaki w tym widzisz problem?
                        Nie płaca podatków? Tak samo jak wielu Polaków. Od tego są odpowiednie służby, żeby te podatki egzekwować.
                        A jakie to niezgodne z interesem Polski rodzaje działalności państwo wspiera zapewniając pieniądze czy lokale? Z jakiego tytułu przyjezdnym należy się pomoc materialna?

• Gość: aaa Re: Trochę dziwne przykłady IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 00:06
                          Nie wiem czy wszyscu Nigeryjczycy. Ale malo mnie to obchodzi. Mam nadzieje, ze nie maja zgody wladz. I zapewne zajmuje sie tymi sprawami Policja (kilka miesiecy temu zostal zastrzelony w Warszawie jakis Nigeryjczyk, ktory uciekal przed policja). Ale gdyby Policja nie musaialby zajmowac sie nigeryjczykami, to moze mialaby wiecej sil i srodkow, zeby zajac sie rodzimymi bandytami.
                          Cardzo dobry argument, ze nielegalne biznesy przyczyniaja sie do podniesienia poziomu zycia. No to otworzmy granice i wpuscmy tu wszystkich chetnych z Marka, Nigerii, Pakistanu i licho wie skad jeszcze.
                          Dzieki takim Marokanczykom jak ten z Wloch jeszcze bardziej podniesiemy poziom zycia w polsce. Zdecydowanie rozwinie sie przemysl trumniarski, wiencowy, grabarski i jeszcze pare innych zwiazanych z branza pogrzebowa. to nawet dobrze, zwazywszy plany ( a moze juz zatwierdzone?) obciecia zasilkow pogrzebowych.
                          Odpowiednie sluzby nie zajma sie egzekwowaniem podatkow np. od nigeryjczykow bo zaraz znajda sie politycznie poprawni idioci, ktorzy orzekna ze to rasism i dyskryminacja.
                          Pamietasz moze jak bylo z nieslawnej pamieci Simonem Molem, ktory na prosby o rozliczenie sie z dotacji czy zaplacenie za mieszkanie od razu "wyjezdzal" z rasizem i zawsze znajdowli sie idioci, ktorzy go popierali?

Tu fragment listu Wiktora Poliszczuka. Jesli to nie wystarczy, to jutro poszukam wiecej.

"A w Polsce narasta ukrainizacja południowo-wschodnich rubieży -pomniki morderców z UPA, odbudowa cerkwi, nawet tam, gdzie w ogóle nie ma Ukraińców (np. Dołhobyczów, woj. zamojskie), nowe ukraińskie szkoły, w których wychowują młodzież w nienawiści do Polski, eksploatując temat akcji "Wisła" i przemilczając całkowicie zbrodnie OUN-UPA. Głoszą jawnie i uczą w szkołach, że Podlasie, Chełmszczyzna i rzeszowskie to "ziemie rdzennie ukraińskie", a ciszej dopowiadają - odbierze się je "Lachom", gdy nadejdzie okazja. Ale w Polsce nie chce się tego widzieć i słyszeć. Szczególnie antypolską rolę odgrywa Związek Ukraińców w Polsce dotowany z budżetu Państwa Polskiego. Żadnego odcięcia się od zbrodni ludobójstwa OUN-UPA, a była okazja podczas wystąpienia L. Kuczmy w Sejmie. Oczekiwaliśmy, że powie "wybaczcie, bo nie wiedzieli co czynią". A jednak przemilczał w swym wystąpieniu na forum Sejmu ludobójstwo UPA. Dziwią się nawet co światlejsi Ukraińcy - niekoniecznie nawet przyjaciele Polski."

W jakim sensie przyjezdnych masz na mysli? Tych, ktorzy przyjezdzaja i nielegalnie pracuja czy tych, ktorzy nielegalnie przekraczaja granice i poznie sa utrzymywanie przez budzet?
                          • tadeusz.4 Re: Trochę dziwne przykłady 07.12.10, 00:37
                            odbudowa cerkwi, nawet tam, gdzie w ogóle nie ma Ukraińców (np. Dołho
                            > byczów, woj. zamojskie),

Rozumiem, że p. Wiktorowi Poliszczukowi chodzi o ten budynek:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Cerkiew_Szymona_S%C5%82upnika_w_Do%C5%82hobyczowie.jpg

Jako prawosławnego Ukraińca krew go zalewa(ła), bo wolał, żeby owa prawosławna cerkiew, w której modlili się być może i jego przodkowie (urodził się 200 km dalej), wyglądała tak:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Dolhobyczow_-_cerkiew.jpg

nowe ukraińskie szkoły, w których wychowują młodzież w
                            > nienawiści do Polski, eksploatując temat akcji "Wisła" i przemilczając całkowi
                            > cie zbrodnie OUN-UPA. Głoszą jawnie i uczą w szkołach, że Podlasie, Chełmszczyz
                            > na i rzeszowskie to "ziemie rdzennie ukraińskie", a ciszej dopowiadają - odbier
                            > ze się je "Lachom", gdy nadejdzie okazja.

W Polsce istnieje 5 szkół (zespołów szkół) z ukraińskim językiem nauczania - w ostatnich latach nie powstała żadna nowa placówka tego typu, przeciwnie, w dotychczasowych zaczyna ubywać uczniów:

www.scenamysli.eu/artykuly.php?id=293&dzial=1&lang=PL

Czy p. Poliszczuk przedstawił jakieś dane na temat swoich tez od czapy, czy też, tradycyjnie, są to bajania starej baby na przypiecku?
                      • tadeusz.4 Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,szampan 07.12.10, 15:04
                        > Na przyklad o Nigeryjczykach, ktorzy handluja narkotykami, na przyklad o Ukrain
                        > cach, Wietnamczykach, ktorzy pracuja nielegalnie, prowadza roznego rodzaju inte
                        > resy od ktorych nie placa podatkow.
                        > Dlatego, ze Z DEFINICJI dostaja roznego rodzaju pomoc od panstwa (pieniadze, lo
                        > kale) na prowadzenie dzialanosci, ktora nie zawsze jest zgodna z polskim prawem
                        > i z polskim interesem (politycznym, gospodarczym).

Jeden taki dzięki dotacjom pracował na Politechnice Szczecińskiej, zabierając miejsce uczciwemu, aryjskiemu Polakowi-katolikowi rzymskiemu, a teraz (pewnie dzięki narkotykom) został nawet posłem do polskiego parlamentu:

wyborcza.pl/1,75478,8778000,John_Godson__Pierwszy_polski_posel_pochodzacy_z_Afryki.html

Zgroza! Proponuję kresowi i aaa, żeby się wysmarowali szuwaksem, umyli włosy w szamponie powodującym ich kręcenie się, stanęli na śniegu przed Sejmem na Wiejskiej i w dniu zaprzysiężenia tego czegoś wydawali z siebie szympańskie głosy, popijając białym szampanem, co by nie zmarznąć na mrozie.
                        • Gość: aaa Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 15:10
                          Idź se Tadeusz, wajchę przełóż...
                          • tadeusz.4 Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz 08.12.10, 00:02
                            A jak przełożę, to polubisz Nigeryjczyków? Masz jakieś traumy z dzieciństwa związane z Murzynkiem Bambo? Kazali ci nosić w przedszkolu Bambo-sze? A w podstawówce - tańczyć mambo "Bambo"?
                            • Gość: aaa Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 00:19
                              Nie polubie. Nie mam. Nie kazali. Tez nie.
                              • tadeusz.4 Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz 08.12.10, 00:49
                                Gość portalu: aaa napisał(a):

> Nie polubie.

Chyba nie będziesz mieć innego wyjścia, jak przejmą władzę w Polsce - i uchwalą takie prawo, że trzeba lubić Nigeryjczyków. Jednego posła już mają. Przy takich zdolnościach tej niewielkiej grupy (mniejszej niż Bialorusini czy Niemcy, którzy proporcjonalnie mają mniej parlamentarzystów), niedługo będzie ich na Wiejskiej 231. Współczuję.
                                • Gość: aaa Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 09:07
                                  Zawsze jest wyjscie. Nie musze wracac do polski :D
                                  Na Hanwell (dzielnica Londynu) jest taka uliczka. Jakies dwadziescia lat temu mieszkali tam sami Anglicy. Pewnego razu opieka spoleczna wprowadzila tam rodzine z Somalii. Po kilku miesiacach jeden dom obok i jeden naprzeciwko. OS wprowadzila tam jedna rodzine z Pakistanu i jedna Etiopii. Ostatni Anglik wyprowadzil sie z tej liczacej blisko 80 domow ulicy jakies osiem lat temu. Teraz na jednej z ladniejsztch uliczek "syf chodzi i mlaszcze" samochody bez kol stoja przed co drugim domem a osoby przechodzace ta ulica w bialy dzien sa narazone na wyzwiska i rabunki.
                                  Skoro czegos takiego chcesz dla Polski...
                                  • common-sense-ltd Re: Aaa 08.12.10, 09:14
                                    Gość portalu: aaa napisał(a): a osoby przechodzace ta ulica w bialy dzien sa narazone na wyzwi
                                    > ska

Jednym słowem, całkiem jak na tym forum.
                                    Musicie się obaj czuć tam bardzo swojsko;)
                                    • Gość: aaa Re: Aaa IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 09:42
                                      Ta ulica ma jeden wielki plus. Nie ma obaw, ze sie tam Ciebie zobaczy.
                                      • common-sense-ltd Re: Aaa 08.12.10, 19:39
                                        A tobie, biedactwo co złego zrobiłam, a raczej, czego nie zrobiłam?!

P.S. Na forum też mnie nie widzisz, a fotek więcej nie dostaniesz, nie smutkaj;)
                                        • Gość: aaa Re: Aaa IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 19:57
                                          A wlasciwie to o co ci chodzi?
                                  • tadeusz.4 Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz 08.12.10, 09:19
                                    Ja nie chcę - wyborcy chcą. Pierwsza rodzina z Somalii (pardon: z Nigerii) już się wprowadziła do Sejmu. W następnych wyborach przybędzie Pakistańczyk i Etiopczyk...
                                    • Gość: aaa Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 09:43
                                      A Ty nie jestes wyborca?
                                      • Gość: aaa Re: Masłpas kałpas fitu fitu- szampon,szympans,sz IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 10:50
                                        ps. A nie bierzesz pod uwage,ze wyborcom "wytlumaczono" ze jesli nie beda tego chcieli to sa rasistami i ksenofobami?
                                    • kocur_zalogowany Banglijczyk już był w Sejmie 08.12.10, 10:23
                                      Jako lekarz zawyżał poziom wykształcenia w klubie Samoobrony
                    • Gość: aaa Re: Możesz podać jakieś przykłady? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 23:26
                      A tu Kocurze masz link do tego czym grozi nadmierna otwartosc granic i tolerancja. Chcesz czegos takiego w Polsce, tylko dlatego, zeby bron Boze, ktos nie oskarzyl Cie o ksenofobie, rasizm i nietolerancje?
                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8777688,Wlochy__Wzrost_niecheci_do_imigrantow_po_dwoch_tragediach.html
                      • kocur_zalogowany Nie wiem czy imigranci wiele zmienią: 06.12.10, 23:43
                        wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/nowa-krwawa-wojna-na-ulicach-warszawy,1,4017416,region-wiadomosc.html
                        • Gość: aaa Re: Nie wiem czy imigranci wiele zmienią: IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 00:08
                          Sam widzisz, mamy wystarczajaco duzo swoich rodowitych przestepcow. Naprawde uwazasz, ze trzeba ich jeszcze "importowac"?
                          • wampir-wampir Re: Nie wiem czy imigranci wiele zmienią: 07.12.10, 00:18
                            Kiedyś Jo podawał na tym forum statystyki przestępczości w GB, z których wynikało, że przebywający tam Polacy plasują się w czołówce. Ciekaw jestem Aaa czy w związku z tym uważasz, że powinni Cię stamtąd deportować albo w ogóle nie wpuszczać?
                            • Gość: aaa Re: Nie wiem czy imigranci wiele zmienią: IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 00:30
                              Polacy sa w czolowce bo sa najwieksza grupa etniczna o bialym kolorze skory. Natomiast wyniki badan, ktore wskazuja, ze najwieksza przestepczosc jest wsrod kolorowych sa utajnione ze wzgledu na wszechobecna tu poprawnosc polityczna.
                              Gdybym byl tu nielegalnie albo prowadzil dzialanosc przestepcza, to tak, powinni mnie deportowac. Co do niewpuszczania, gdyby takie bylo prawo to nie mialbym nic do powiedzienia. Rzecz w tym, ze kazdy tu przyjezdzajacy obcokrajowiec ma zalozona kartoteke i bardzo latwo sprawdzic odpowiednim sluzbom czym sie zajmuje. Jesli Polska bedzie tak skomputeryzowana, to prosze bardzo, mozna otwierac granice.
                            • Gość: jobrave Re: Nie wiem czy imigranci wiele zmienią: IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 00:46
                              Już kiedyś proponowałem, żeby każdego obywatela Polski, którzy dopuścili się zabójstwa na Polaku automatycznie uznawać za Ukraińca, albo za Nigeryjczyka ( w tym drugim przypadku kolor skóry nie ma znaczenia, bo można się wybielić, czego przykładem był np. Michael Jackson). Polaka, który oszukał Polaka, polskie prawo powinno automatycznie uznawać za żyda. Rozwiązałoby to wiele spraw, a przede wszystkim potwierdzałoby tezę, że Polacy, to ludzie bez skazy. Kobylański na pewno był żydem, bo zachowywał się jak Judasz, a skoro był żydem, to musiał donosić na Polaków, z związku z tym, żydzi, których uważano za żydów, byli Polakami, bo żydzi donosili tylko na Polaków.
                              Z artykułu zalinkowanego przez Kocura wynika, że Warszawie szykuje się wojna gangów. Doskonale wiadomo, że Polacy nigdy do żadnych gangów nie należeli i należeć nie będą, wniosek z tego, że to Wietnamczycy będą strzelać do Nigeryjczyków i vice versa. Ch.uj z tego, że jedni i drudzy są rasy białej - gangi mają kasę na operacje "odskośnianie" oczu odżółcanie i odczernianie. Wszystkie polskie matki należy uznać za ruskie, ukraińskie i bułgarskie prostytutki, bo Polki są porządne, zawsze dziewice i d.upy nikomu nie dają. Mata, Klechosia, Pysia i Condoma należy uznać np. za żydo-Ukraińców, bo kłamią, a poza tym atakują mnie, prawdziwego Polaka, a przecież Polak nie kłamie i nie atakuje Polaków.
      • Gość: mat120 Re: Historia zatacza koło IP: 92.244.58.* 06.12.10, 21:50
        Gość portalu: Ika napisał(a):
        "Naszym zadaniem jest jednak dotrzeć do tych, którzy nie rozumieją, jak ważny dla teraźniejszości jest otwarty dialog, komunikacja i poznanie historii czy wypowiedzenie prawdy, nawet jeżeli nie jest ona przyjemna",

No proszę, i cytuje to ktoś kto bez przerwy posługuje się pustosłowiem i komu udowodniono wypowiadanie na tym forum kłamstw. Żałosna jesteś bidulko. Twoi mocodawcy mogliby delegować tu bardziej zręczną aktywistkę.:)
        • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:15
          " mat120 " Kłamstwo to specyfika twojego środowiska.Zbyt ubogi jesteś w merytorycznej dyskusji opartej na faktach i zdarzeniach.Legenda i bajka ti nie historia.A totalne zakłamanie to nie prawda.
          Jeżeli coś zarzucasz to posługuj się faktami a nie pustosłowiem .
          Zapewne jeszcze nie dojrałeś emocjonalnie do tego by odpowiadać za słowo.
          Przemyśl to,zastanów się oczywiście jak Cię na to stać.Cociaż po Twoich dotychczasowych wypowiedziach to nie sądzę.

• Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:32
            Ika, no to przedstaw w koncu te fakty, z ktorych wynika, ze wiekszosc AK to zbrodniarze i bandyci.
            Natomiast co do artykulu, to wlasciwie niewiele jest tam do dyskusji. Bo o czym? O tym, ze chca wybudowac muzeum? No to niech buduja. Ze sa donatorzy i ze ma w tym udzial byly prezydent Niemiec? Tylko sie cieszyc. Ze na terenie bylego Getta? To calkiem dobre miejsce. Ze po kilkunastu latach idea doczeka sie realizacji? Tylko sie cieszyc. Ze trzeba powiedziec prawde nawet jesli jest nieprzyjemna? Podobno prawda zawsze jest najlepsza.
            No i o czym tu dyskutowac?
            • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:44
              Zatem Ci powtórzę:
              "aaa" daj sobie spokój zamiast niepotrzebnie sie denerwować sięgnij chociaż po podstawową wiedzę nie tylko historyczną.Nie wszystko opiera się na linkach. W twoim przypadku chodzi o to aby zaczął u Ciebie funkcjonować czwarty zwój mózgowy.Jeżeli tego nie zrobisz każdy wpis będzie dla ciebie niezrozumiałą zagadką.
              • Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 22:53
                Ja tez Ci powtorze; nawet majac jeden zwoj mozgowy i tak ich mam wiecej niz Ty.
                A czymze sie tu denerwowac? Tym, ze jestes wstretna klamczucha?
                To raczje Ty sie powinnas tego wstydzic.
                Przeciez nie pisze, zebys podala jakiegos linka, tylko przedstawila dowody, ze wiekszosc AK to zbrodniarze i bandyci.
                Ale NIE MA takich dowodow.
                Jestes podla klamczucha.
                • Gość: dark Liczba zwojów IP: 77.236.26.* 07.12.10, 12:40
                  To, że masz jeden zwój więcej od kury powoduje, że nie wypróżniasz się na dywan.
          • Gość: mat120 Re: Historia zatacza koło IP: 92.244.58.* 06.12.10, 22:36
            A totalne zakłamanie to nie prawda.

Szkoda, że tego nie jesteś w stanie zrozumieć.

Jeżeli coś zarzucasz to posługuj się faktami a nie pustosłowiem.

To wstyd by aktywistce przypominać to co pisała np. o akowcach. Chyba, że już cierpisz na uwiąd starczy...
            • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:46
              " mat120 "
              Wróć zatem do tamtego wątku czytaj powoli i postaraj się zrozumieć.Wiem,że będzie Ci ciężko.
              Ale wiedza wymaga poświęceń.
              • Gość: mat120 Re: Historia zatacza koło IP: 92.244.58.* 06.12.10, 23:15
                " mat120 "
                > Wróć zatem do tamtego wątku czytaj powoli i postaraj się zrozumieć.Wiem,że będz
                > ie Ci ciężko. > Ale wiedza wymaga poświęceń.

Podziwiam Cię za Twoje poświęcenie dla kłamstwa. Czyżbyś sprzedawała je za gratis?
            • Gość: pysio Re: Historia zatacza koło IP: 213.25.24.* 06.12.10, 22:54
              Ika i jo chcą wyjaśniać historię? Postawmy sobie pytanie jak? Przecież opisywanymi przez nią duperelami nikt się nie będzie zajmował. Na to potrzeba tabuny uzgadniaczy! Może nam przedstawicie jak wy to widzicie w praktyce bo ja sobie nie mogę wyobrazić aby komisja czy jakieś ciało rozstrzygało czy jakiś Kloss zabił jednego czy dwóch żydów albo czy ten drugi był aby na pewno żydem czy to nie czasem jakiś pół żyd itd. itp. Moim zdaniem jest to jeden z idiotycznych pomysłów propagandystów. Wojna to praktycznie same świństwa i w ostatniej ich było miliony i strasznie mnie ciekawi jak to się da zrobić w praktyce. Samym tylko Jedwabnem zajmowało i dalej się zajmuje tysiące historyków i końca nie widać a prawdy w tym szumie nie da się wyłowić!
              • Gość: aaa Re: Historia zatacza koło IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.12.10, 23:03
                Pysio, ja Ci moge wyjasnic jak to widzi Ika.
                Ika napisze, ze wiekszosc AK to zbrodniarze i bandyci.
                Wszyscy na forum bijemy brawo.
                Ika napisze, ze wiekszosc Polakow w czasie wojny donosila na Zydow do Niemcow.
                Wszyscy na forum bijemy brawo.
                To historia Polski wedlug Iki.
                I nie ma co tu wyjasniac. Ona juz przekopala archiwa, przeprowadzila tysiace rozmow ze swiadkami i stworzyla jedynie lsuszna i prawdziwa historie Polski i Polakow.
                Taki nasz Geniusz Kopca Tatarskiego i Sloneczko Wiezy Katedralnej
                • Gość: kres Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 09:13
                  Re: Historia zatacza kołoIP: *.4-2.cable.virginmedia.com
                  Gość: aaa 06.12.10, 22:40 Odpowiedz Jobrave wedlug mnie rzecz wyglada tak:
                  Mieszkam w jakims kraju. Jestem jego obywatelem wobec tego mam prawo doecydowac otym co w tym kraju bedzie sie dziialo. Mam prawo chciec, zeby w tym kraju, ktorego jestem obywatelem wlasnie obywatele mieli pelnie praw i mieli wieksze prawa niz osoby naplywowe. I mam prawo domagac sie, zeby osoby naplywowe przykely do wiadomosci i zaakceptowaly prawa i zwyczaje obwiazujace w moim kraju
                  " Nie zgadzam" sie na to, zeby przez fakt, ze nie sa obywatelami danego kraju nie obowiazywaly ich przepisy i normy w nim obowiazujace. i tak samo "nie zgadzam" sie na to zeby osoby bedace obywatelami ale przyznajace sie do innej narodowosci mialy miec z tego powodu wiecej praw niz obywatele majacy pecha byc np. obywatelami polskimi narodowsci polskiej.

Na takich zasadach powinno sie opierać normalne ,sprawne , dobrze funkcjonujące państwo.

Do tej całej dyskusji można dodac jeszcze jeden przykład.Przykład Indian którzy zaprosili załogi okrętów na ląd pózniejszej Ameryki. Co się stało z Indianami wszyscy wiemy.Obserwując relacje Żydów z Arabami na terenie Palestyny czy jak kto woli Izraela można dojść do wniosków/może za daleko idących wniosków/: gdyby nie tragedia IIw.ś. być może bylibyśmy Indianami we własnym kraju i moze dzisiaj ktoś podał by w watpliwość fakt że to polski król zaprosił Zydów,może nawet obowiązywała by teza że było odwrotnie.
                  • kocur_zalogowany Przez tysiąc lat Żydzi mieszkali na terenie Polski 07.12.10, 09:38
                    i nic złego się nie działo, a ty się boisz, że nagle opanowaliby nasz kraj?

Popatrz sobie na wykazy wybitnych postaci polskiej nauki i kultury i zastanów się, jak by one wyglądały, gdyby usunąć z nich osoby innych niż polska narodowości.

• tadeusz.4 Re: Przez tysiąc lat Żydzi mieszkali na terenie P 07.12.10, 11:23
                      zastanów s
                      > ię, jak by one wyglądały, gdyby usunąć z nich osoby innych niż polska narodowoś
                      > ci.

Jak by wyglądały? To proste: jak kres! Bijąca aryjska inteligencja.
                      • Gość: kres Re: Przez tysiąc lat Żydzi mieszkali na terenie P IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 13:37
                        pozostaniemy przy swoich zdaniach.Jeśli już musisz koniecznie obrażać za to że ktoś ma odmienne niż Ty zdanie to trudno. Proszę tylko, juz bez odpisywania, o odpowiedz samemu sobie na jedno pytanie:dlaczego my Polacy mamy uważać że Żydzi byli dobrodziejstwem dla naszego kraju biorąc pod uwage fakt że byli przepędzani w przeszłości z tak wielu krajów?
                        Mimo rozbieżności w zdaniach miłego dnia życzę.
                        • Gość: aaa Re: Przez tysiąc lat Żydzi mieszkali na terenie P IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 07.12.10, 13:54
                          Tak sie sklada, ze ja akurat nie mam pretensji do Zydow (Izraela) a nawet wrecz przeciwnie. Poli co, to jedyne panstwo, ktore terorystow traktuje tak jak na to zasluguja. I robi to konsekwentnie, mimo naciskow roznej masci idiotow.

Dark, jesli to o zwojach bylo do mnie, to skoro ja nie sram na podworku, to wyobraz sobie co robi Ika, ktora nie ma ani jednego zwoju :)
                          Co do obrazanie rozmowcow, z ktorymi nie jest sie w stanie polemizowac przy pomocy argumentow, to chbya juz Kres powinienes sie do tego przyzwyczaic. Nie pisze, ze zgodzic. Przyjecie do wiadomosci a zgodzenie sie na cos to taka sama roznica jak miedzy tolerancja a akceptacja.
                          ale formatolki toego nie potrafia zrozumiec.
              • Gość: M Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 08:26
                dureń jesteś pysio i tyle
        • Gość: M Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 08:25
          mat-ole, jesteś zwykłym gó...arzem, wszędzie widzisz czyichś mocodawców a ty jeden jesteś tylko mądry i wszystkowiedzący. niestety, tylko ci się tak zdaje gnojku jarosławski :)
          • common-sense-ltd Re: Historia zatacza koło 07.12.10, 08:32
            Pilnuj się Miki, bo wychodzi z ciebie prawdziwe, ubeckie "ja", tak jak z twojego "wielce, szanownego", jego kompleksy.
            PRZEBACZAJ I PROŚ O PRZEBACZENIE! NA KOLANACH!

P.S. Cóż za zabawne indywiduum z tego Mikiego;)
            • Gość: M Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 08:39
              sprzedałaś już mieszkanie?
              www.oferty.net/mieszkanie-na-sprzedaz-dwupokojowe-sienkiewicza-stare-miasto-przemysl,m16137928
              • Gość: Honoriusz Super !!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.10, 17:03
                Mam telefon do Fani i się z Nią umówię. Tak bardzo chciałem, oj bardzo .....
                • Gość: M Re: Super !!!! IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 17:05
                  Też sobie do Niej zadzwonię, a co mi tam :)
            • Gość: jobrave Re: Historia zatacza koło IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 08:43
              Jak doktor zobaczy, że znów klikasz z jego gabinetu, to kaftan masz pewny.
              • Gość: jobrave Re: Historia zatacza koło IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 08:45
                Nie muszę dodawać, ale dodam, post o gabinecie dotyczył condomfanki
                • Gość: jobrave Re: Historia zatacza koło IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 08:51
                  sprzedałaś już mieszkanie?
                  www.oferty.net/mieszkanie-na-sprzedaz-dwupokojowe-sienkiewicza-stare-miasto-przemysl,m16137928

stare tak, ale nie miasto, tylko pudło.
                  • Gość: pysio Re: Historia zatacza koło IP: 213.25.24.* 07.12.10, 11:21
                    Typowa odpowiedź dla typowych propagandystów! Każdy głupi wie że jak brak logicznej odpowiedzi to pytającego nazywa się durniem. Nie błysnąłeś mykoła jak to masz w zwyczaju?
                    • Gość: M Re: Historia zatacza koło IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.12.10, 12:06
                      Lepiej Pysio weź swojego kundla i idź na spacer. Dotlenisz się trochę :)
                      • Gość: jobrave Re: Historia zatacza koło IP: *.range109-158.btcentralplus.com 07.12.10, 12:53
                        A co w mojej odpowiedzi nielogicznego? Chyba, że chodzi Ci o "polską" logikę, to - przyznaję - mój słaby punkt.
                        • Gość: pysio Re: Historia zatacza koło IP: 213.25.24.* 07.12.10, 14:37
                          To nie była odpowiedź dla pracownika opakowań na śledzie zatrudnionego jako grafik tylko dla kseropiarki o wdzięcznym imieniu mykoła!
                          • lechowski51 Re: Historia zatacza koło 08.12.10, 11:28
                            kocur pisze;
                            i nic złego się nie działo, a ty się boisz, że nagle opanowaliby nasz kraj?

Popatrz sobie na wykazy wybitnych postaci polskiej nauki i kultury i zastanów się, jak by one wyglądały, gdyby usunąć z nich osoby innych niż polska narodowości.

Patrze i widze ze do poczatku XX wieku nie ma wsrod nich poza Berkiem Joselewiczem ani jednego Zyda ktory zostal w pamieci Polakow.Dopiero wsrod skamandrytow zaczynaja sie pojawiac pierwsi pisarze pochodzenia zydowskiego.Natomiast ogromne "zaslugi" mieli polscy Zydzi jako pomocnicy bolszewickich okupantow w nieszczeniu resztek polskiej inteligencji a pozniej w utrwalaniu "wladzy ludowej".
                            W przeciwienstwie do Zydow ogromne zaslugi w nauce i kulturze polskiej mieli asymilowani Niemcy.
                            • Gość: historyk Re: Historia zatacza koło IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 15:06
                              Patrze i widze ze do poczatku XX wieku nie ma wsrod nich poza Berkiem Joselewi
                              > czem ani jednego Zyda ktory zostal w pamieci Polakow.

To ma Pan słabą pamięć, Panie lechowski51. Oto wybitni Żydzi, którzy wnieśli wkład do historii Polski i polskiej kultury:

Leopold baron Kronenberg (1812-1878), przedstawiciel stronnictwa "białych" przed powstaniem styczniowym (napisałbym: bliskiego Pańskim poglądom, ponieważ jednak okazało się, że i Pański katolicyzm jest tylko deklaratywny, a w rzeczywistości jest Pan postmodernistą, wybierającym sobie tylko rodzynki z ciast, więc jest Pan katolikiem tylko w tych momentach, w których to Panu odpowiada, czyli i w przypadku konserwatywnej prawicy popiera ją Pan zapewne tylko do penwego momentu - gdy po jej stronie znajdzie się jakiś niearyjczyk, od razu Pan skreśla takich konserwatystów, stąd nie dziwi, że nie pamięta Pan o postaci śp. barona Kronenberga)

"Po powstaniu styczniowym zrezygnował z aktywniejszych form działalności politycznej. Szczycił się przyjaźnią Józefa Ignacego Kraszewskiego. Odznaczony przez cara Orderem św. Włodzimierza i dziedzicznym szlachectwem. Za osiągnięcie życia Kronenberga uważa się utworzenie w 1875 Szkoły Handlowej w Warszawie"

pl.wikipedia.org/wiki/Leopold_Kronenberg

Izaak Kramsztyk (1814-1889) rabin, polski patriota, prapradziadek Jana Harmana, polskiego filozfa

"2 marca 1861 na Cmentarzu Powązkowskim brał udział w pogrzebie pięciu ofiar starć manifestacji politycznej z 27 lutego 1861 roku, który przeistoczył się w demonstrację solidarności różnych stanów społeczeństwa Królestwa Kongresowego. Za udział w tej manifestacji został aresztowany. W listopadzie na kilka miesięcy osadzono go w Cytadeli Warszawskiej. Został skazany na deportację z Królestwa Polskiego. Po wybuchu powstania styczniowego w 1863 roku Kramsztyk został ponownie aresztowany i zesłany w głąb Rosji na Syberię"

pl.wikipedia.org/wiki/Izaak_Kramsztyk

Stanisław Słonimski (1853-1916) lekarz, społecznik

"Ubyła Warszawie jedna z najbardziej popularnych postaci, człowiek znany zarówno jako wybitny lekarz, jak też jako uczony, który zasłużył się nauce polskiej. Wyjątkowe zalety powszechnie zjednywały mu serca. Kochano go i szanowano zarówno w szerokich kołach inteligencji, a specjalnie w sferach literacko-artystycznych, jak też w jeszcze szerszych rzeszach potrzebujących jego wiedzy, bo tam najlepiej wiedziano o przysłowiowej bezinteresowności doktora Słonimskiego"

pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_S%C5%82onimski

Maurycy Gottlieb (1856-1879) malarz, uczeń Matejki

"W 1875 Gottlieb zwrócił się do Matejki z prośbą o przyjęcie do krakowskiej Szkoły Sztuk Pięknych i rozpoczął studia pod jego kierunkiem; zajął się w tym okresie głównie malarstwem historycznym, ale wkrótce - po zajściu z kolegami na tle antysemickim - opuścił Kraków i powrócił do Wiednia. W 1876 przeniósł się do Monachium, w 1877 ponownie do Wiednia, a rok później, korzystając z protekcji rabina wiedeńskiego Kurandy (którego portret namalował) i specjalnego stypendium, odbył podróż do Włoch. W okresie studiów krakowskich tworzył obrazy o tematyce historycznej, m.in. Przysięga Kościuszki w Krakowie, Kawalerowie inflanccy proszący o opiekę Zygmunta Augusta przeciw cesarzowi Ferdynandowi, Albrecht brandenburski odbierający inwestyturę od króla Zygmunta Starego. Malarz był często nazywany najwybitniejszym uczniem Matejki; w swoich obrazach dawał wyraz nie tylko wpływom artystycznym, ale i swoim emocjom"

pl.wikipedia.org/wiki/Maurycy_Gottlieb
                              Czyżby Gottliebowi jakiś ówczesny lechowski51 powiedział, że z niego Polak z koziej ... trąba? No to straciliśmy nieprzeciętny talent...
                              • Gość: przemyslanka Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 15:25
                                Panie historyku szkoda pisania lechowski51 jest jak kazdy prawdziwy Polak nie omylny i wie najlepiej.
                                Mojego przyjaciela dziadek Zyd oficer zginął w Katyniu,ale prawdziwi polacy wiedza swoje.
                            • kocur_zalogowany Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: 08.12.10, 16:12
                              Gaspar da Gama (Kacper z Poznania)
                              Jan Samuel Chrzanowski
                              Michał Bałucki
                              Henryk Wieniawski
                              Izrael Poznański

A trzeba pamiętać, że niemal do końca XIX wieku Żydzi mieli narzucone duże ograniczenia jeśli chodzi o możliwości kształcenia się, osiedlania czy podejmowania pracy. Począwszy od XX w., gdy uzyskali pełnie praw obywatelskich nazwiskami znaczących dla życia publicznego Żydów można sypać jak z rękawa.
                              • lechowski51 Re: Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: 08.12.10, 17:52
                                Dzieki za linki o wielkich Polakach pochodzenia zydowskiego.Jak na XX wiekow wspolnego bytowania na tej ziemi lista rzeczywiscie imponujaca.
                                • Gość: dark Na Tej Ziemi IP: 77.236.26.* 08.12.10, 18:23
                                  "Jak na XX wiekow wspolnego bytowania na tej ziemi lista rzeczywiscie imponujaca."

Na Tej Ziemi to tylko 10 wieków.
                                • kocur_zalogowany Re: Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: 08.12.10, 18:28
                                  Po pierwsze Żydzi nie mogli dwadzieścia wieków wspólnie bytować z Polakami na tej ziemi, bo Polacy pojawili się tu zaledwie tysiąc lat temu.
                                  Po drugie, Żydzi mieli mniej więcej takie same szanse rozwoju co chłopi - podaj mi nazwiska pięciu chłopów, którzy przed XX wiekiem wyróżnili się w nauce, kulturze lub gospodarce. Czy spróbujesz wysnuć z tego jakąś teorie na temat zbędności chłopów na ziemiach polskich?
                                  • Gość: aaa Re: Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 18:30
                                    Ja moge podac jednego: Janko muzykant :D
                                    • Gość: aaa Re: Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 18:33
                                      Przypomnial mi sie staaaary dowcip.
                                      Spotkaly sie dwie orkiestry symfoniczne ,amerykanska i radziecka. W rozmowie pokawil sie temat dyskryminacji. I dyrektor radzieckiej orkiestry tlumaczy amerykanskiemu koledze: widzisz u nas nie ma zadnej dyskryminacji. W mojej orkiestrze jest siedmiu Zydow. A w Twojej?
                                      A Amerykanin na to: nie mam pojecia.
                                      • kocur_zalogowany Sam ten dowcip często różnym antysemitom 08.12.10, 18:36
                                        przedstawiam, ale rzadko go rozumieją.
                                        • gate.of.delirium Może dlatego nie rozumieją dowcipu... 08.12.10, 19:15
                                          kocur_zalogowany napisał:

> przedstawiam, ale rzadko go rozumieją.
                                          ... gdyż są nieobrzezani ?
                                    • Gość: pedro paulo Re: Może jeszcze parę nazwisk sprzed XX wieku: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 16:48
                                      To nie była kobieta ?
      • gate.of.delirium Ika kołuje, antysemitów dołuje... 08.12.10, 19:23

>
        > "Naszym zadaniem jest jednak dotrzeć do tych, którzy nie rozumieją, jak ważny d
        > la teraźniejszości jest otwarty dialog, komunikacja i poznanie historii czy wyp
        > owiedzenie prawdy, nawet jeżeli nie jest ona przyjemna"

Ogromnym problemem jest fakt, że sami Żydzi nie wyciągnęli ŻADNYCH konstruktywnych wniosków ze strasznej przeszłości i absolutnie nie są otwarci na dialog, komunikację, poznanie historii czy wypowiedzenie prawdy...
        • kocur_zalogowany Mówisz, że Żydzi nie chcą zrozumieć, dlaczego 08.12.10, 19:36
          ich wszyscy nienawidzą? Nie przyjmuję do wiadomości tego, że powinni porzucić swoją wiarę i zwyczaje i pokajać się za zabicie Jezusa?
          I nie chcą się przyznać do tego, że Holocaust został zorganizowany przez amerykańskich, żydowskich bankierów?

Może podpowiesz jakie to konstruktywne wnioski Żydzi powinni wyciągnąć ze swojej przeszłości? O jakiej, niewypowiedzianej przez Żydów prawdzie mówisz? Jakiej historii nie znają?

• gate.of.delirium Nie mówię, tylko piszę... 08.12.10, 19:52

> ich wszyscy nienawidzą? Nie przyjmuję do wiadomości tego, że powinni porzucić s
            > woją wiarę i zwyczaje i pokajać się za zabicie Jezusa?
            > I nie chcą się przyznać do tego, że Holocaust został zorganizowany przez ameryk
            > ańskich, żydowskich bankierów?
            >
            > Może podpowiesz jakie to konstruktywne wnioski Żydzi powinni wyciągnąć ze swoje
            > j przeszłości? O jakiej, niewypowiedzianej przez Żydów prawdzie mówisz? Jakiej
            > historii nie znają?

Ile jeszcze takich "nieznanych historii" wyjdzie na jaw ?

www.tvn24.pl/12691,1634619,0,1,izrael-pobieralismy-organy-od-palestynczykow,wiadomosc.html
            I proszę tylko o jedno - daruj sobie stwierdzenia o tym, że w Ameryce też biją Murzynów...
            • common-sense-ltd Re: Nie mówię, tylko piszę... 08.12.10, 19:55
              Kocurowi na jakimś etapie jego kociego życia zabetonowano koci móżdżek.
            • Gość: aaa Re: Nie mówię, tylko piszę... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 19:58
              To chbya dobrze, ze sie nie zmarnowaly?
              • gate.of.delirium Re: Nie mówię, tylko piszę... 08.12.10, 20:05

> To chbya dobrze, ze sie nie zmarnowaly?
                Pewnie, że dobrze, zwłaszcza dla tych, którzy zlecali "odstrzał" młodych Palestyńczyków dla zdobycia narządów...
                • Gość: aaa Re: Nie mówię, tylko piszę... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 20:24
                  Ale przeciez w artykule, do ktorego podales link wyraznie jest napisane, ze NIE MA dowodow, ze celowo do nich strzelano.
                  A ro nie bylby zly pomysl. Inaczej to taki Palestynczyk wysadzi sie w powietrze i nawet rogowka by z niego nie zostala.
                  • gate.of.delirium Jesteś dyskutantem ciężkiego kalibru... 08.12.10, 20:43

> Ale przeciez w artykule, do ktorego podales link wyraznie jest napisane, ze NIE
                    > MA dowodow, ze celowo do nich strzelano.

www.tvn24.pl/12691,1636591,0,11,po-wyjeciu-oczu--powieki-zalepialismy-klejem,wiadomosc.html
                    Chyba nie ma miejsca na wątpliwości w jakim celu zabijano wielu młodych Palestyńczyków...

> A ro nie bylby zly pomysl. Inaczej to taki Palestynczyk wysadzi sie w powietrze
                    > i nawet rogowka by z niego nie zostala.

Uważam, że tym właśnie trybem rozumują izraelscy decydenci...
                    • Gość: aaa Re: Jesteś dyskutantem ciężkiego kalibru... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 20:54
                      Oczywiscie, ze nie ma watpliwosci.
                      Wielu mlodych Palestynczykow zabijano po to, zeby nie mogli sie wysadzic w powietrze w izraelskich szkolach, autobusach, dyskotekach, centrach handlowych.
                      • gate.of.delirium Re: Jesteś dyskutantem ciężkiego kalibru... 08.12.10, 21:04

> Oczywiscie, ze nie ma watpliwosci.
                        > Wielu mlodych Palestynczykow zabijano po to, zeby nie mogli sie wysadzic w powi
                        > etrze w izraelskich szkolach, autobusach, dyskotekach, centrach handlowych.

Osobiście wcale się nie dziwię młodym Palestyńczykom - lepiej wysadzić się w powietrze w izraelskiej szkole, autobusie itp., aniżeli pójść na części w izraelskiej klinice...
                        • Gość: aaa Re: Jesteś dyskutantem ciężkiego kalibru... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 08.12.10, 21:09
                          Zapewne dziwisz sie izraelskim zonierzom, ze wola zastrzelic terroryste niz pozwolic mu zdemolowac pol Izraela.
                          • gate.of.delirium Re: Jesteś dyskutantem ciężkiego kalibru... 08.12.10, 21:21

> Zapewne dziwisz sie izraelskim zonierzom, ze wola zastrzelic terroryste niz poz
                            > wolic mu zdemolowac pol Izraela.
                            Skądże znowu, wcale im się nie dziwię i Palestyńczykom również się nie dziwię...
                    • kocur_zalogowany Nie mów, że wierzysz w to, 08.12.10, 21:08
                      co podaje TVN24. To przecież jakaś fałszywka wyprodukowana przez agentów byłej WSI, którzy stanowią większość pracowników stacji. Należy się zastanowić w jakim celu wymyślono te bajkę.
                      • gate.of.delirium Re: Nie mów, że wierzysz w to, 08.12.10, 21:18

> co podaje TVN24. To przecież jakaś fałszywka wyprodukowana przez agentów byłej
                        > WSI, którzy stanowią większość pracowników stacji. Należy się zastanowić w jaki
                        > m celu wymyślono te bajkę.

TVN 24 zaczerpnął informację z prasy szwedzkiej, por.:

www.bibula.com/?p=12975
              • Gość: Mykoła Re: Nie mówię, tylko piszę... IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.12.10, 07:34
                Większość dyskutantow zapomina że Żydów nalezy traktrować jak kazdych innych ludzi ( nie ważne z jakiej są nacji i jaki maja kolor skóry lub w co sobie wierzą) .
                Są Żydzi bardzo porządni i uczciwi oraz prawi ludzie, ale są też zwykle szumowiny , ktore psują wizerunek nacji Zydowskiej( szczując i podsucając do wzajemnej nienawiści) . Podobnie przecież jest z samymi Polakami !.
                Przecież nawet w Izraelu Żydow orthodojksyjnych ( Chasydow)postrzega się bardzo negatywnie jako tych co szkodzą dla tego kraju i dla całej nacji żydowskiej ,ze względu na ich rozumowanie oraz małą odpowiedzialnośc wobec wlasnj Ojczyzny. Zydzi nie orthodoksyjni z Chasydami nie mają nic wspólnego lecz w Polsce utozasamiani są z tymi Chasydami do których spoleczność nasza nie może perzywyknąć i którzy to nie ciszą się zbytnią sympatią Polakow( sposob ubierania, zachowania ,podejścia dot zw. gojów itd) . Na to trzeba zwrocić uwage - nie zaś na samo słowo" Żyd" . Przecież Jezus Chrystus też był Żydem podobnie jak jego apostolowie i uczniowie. Pierwsi chrzescijanie też byli żydami i oni najwiecej ucierpieli za tą religię a więc religię Polakow bo jak powidzial jeden znakomity Polak że Polak to tylko Katolik a przeciez katolik to chrześcijanin wywodzący sie prosto od Żydow( starszych braci w wierze) .
                Dajcie więc Żydom spokój - myslę, że sami doskonale potrafią rozwiązywać swoje problemy -we wlasnej spoleczności bez potrzeby podpowiedania co i jak mają czynić . Trzeba pamiętać że to nie tylko Żydzi mordowali ale tych Żydow też mordowano i to masowo . Podobnie sprawa przedstawia się z samymi Polakami , Rosjanami ,F rancuzami , Amerykanami itd .
                Szanuj innego człowieka - a bedziesz szanowanym ,kochaj -a będziesz kochanym ,okazuj tolerancję a będziesz tolerowanym itd...
        • common-sense-ltd Re: Ika kołuje;) 08.12.10, 19:36
          Wampir/ika nieustannie musi tu spełniać jakieś ZADANIA?;)

Pojęcie "otwartego dialogu" należy zastąpić "jedyną słusznością"," prawdę"-mistyfikacją, "komunikację"- konsekwentnym forsowaniem odgórnie narzuconych idei, a "poznanie historii"-ogłupianiem netoperów i ZADANIE ikowe staje się czytelne.
    • Gość: Ika Re: Historia zatacza koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 19:37
      Widzę,że w sprawach żydowskich istnieje wiele niedomówień i przeinaczeń.
      I tak "Lechosiu" nic nie widzi i daje bzdurne porównania -o wiele ciekawiej by było jak by zrobił prawdziwe porównanie .Rozumiem jak wiedzę czerpie się z gazet codziennych a do szkoły się tylko chodziło to z filozofi życia zostale tylko wiara i to taka o zabarwieniu ludowym.
      "Historyk" daje dobrą lekcję i nich "Lechosiu "uważa i uczy się jak chce coś wiedzieć.
      A "Kocur" dobija .

A tak prawdę mówiąc Żydzi mieli zawsze nad nami przewagę z prostej przyczyny.
      Każdy Żyd niezależnie od tego czy żył w XII wieku,wcześniej czy póżniej umiał czytać,pisać,liczyć.
      Tą trudną sztukę jako naród opanowaliśmy dopiero w II połowie XX wieku.
      A w XIX wieku co piąty szlachcic tę sztukę miał opanowaną. Czterech było analfabetami.
      Nieco lepiej było w miastach.
      A chłop dopiero za CK Austrii poznawał litery.

• common-sense-ltd Re: Ika/wampir kołuje;) 08.12.10, 19:43
        Oho, a teraz mamy wykład "o wyższości Świąt Wielkiej Nocy....";)
        • Gość: Ika Re: Ika/wampir kołuje;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 19:58
          "common-sense-ltd" widzę,że prowadzisz konwersacje w temacie to zapewne wiesz od kiedy Żydzi mieszkają na stałe w Przemyślu .A może znasz z historii co najmniej trzech Żydów przemyskich znanych w kraju i świecie.
          A może cokolwiek co wiesz oŻydach.
          • common-sense-ltd Re: Ika/wampir kołuje;) 08.12.10, 20:04
            "Może cokolwiek wiem", ale od pewnego czasu tutejsze forum nie jest miejscem dzielenia się wiedzą/wymiany poglądów, więc po prostu DOBRZE SIĘ BAWIĘ, po całym dniu ciężkiej pracy....;)
            Nawijaj dalej razem z zabetonowanym kocurem....MOŻE POCZYTAM I SIĘ POŚMIEJĘ;)
            • Gość: Ika Re: Ika/wampir kołuje;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 20:28
              common-sense-ltd .To do Ciebie. Jesteś żałosny.Oczywiście nie musisz wiedzieć.
              Żałosna jest twoja odpowiedź.Chyba jest dokładnie taka jak TY.
        • lechowski51 Re: Ika/wampir kołuje;) 08.12.10, 20:00
          Wszechnice Jagielonska stworzyli niepismienni chlopi a uklad sloneczny opisal czarnosecinny klecha.Jezyk polski jak Czesi zaczynalismy odtwarzac koncem XIX wieku a liczenia do stu nauczyli nas uczeni Zydzi z Drohobycza....oto postepowa historia iki i jej wiernej druzyny.
          • common-sense-ltd Re: Ika/wampir kołuje;) 08.12.10, 20:14
            Ech, przecież to był PRZYPADEK, jak zaistnienie wampira/iki...;)
            • jesus33 Delirium-common uderz się w swoją katolicką pierś! 08.12.10, 20:31
              gate.of.delirium napisał:

>
              > Ogromnym problemem jest fakt, że sami Żydzi nie wyciągnęli ŻADNYCH konstruktywn
              > ych wniosków ze strasznej przeszłości

Ależ oczywiście, że wyciągnęli. Po pierwsze. Przestali ze ślepą ufnością wierzyć w to, że to Bóg na nich zesłał wszystkie nieszczęścia, i że należy się temu poddać. Stąd tak mały odsetek wierzących Żydów. Konsekwencją utraty wiary jest również to, że nie mając oparcia w Bogu uwierzyli we własne siły, a to z kolei w przyszłości uchronić ich może przed powtórką z historii.

i absolutnie nie są otwarci na dialog, ko
              > munikację, poznanie historii czy wypowiedzenie prawdy...

Po drugie. Wcale im się nie dziwię, że nie są otwarci z niektórymi na dialog. To tak jak na przykład ja miałabym zacząć normalnie rozmawiać z ukraińskim nacjonalistą "kombatantem", który ma efekt wyparcia i nie pamięta, że mordował, gwałcił i grabił. Nie pamięta, że do dialogu potrzebna jest skrucha i jeszcze dodatkowo twierdzi, że jest bohaterem. Tak właśnie robią Polacy, uważają że te kilka drzewek dla zasłużonych zmaże hańbę jaka ciąży na narodzie Polskim za współodpowiedzialność w masowym mordzie na Żydach. Milczenie większości Polaków w czasie wojny, nie może usprawiedliwić kilkudziesięciu zasłużonych. Milczenie jest przyzwoleniem i niemą akceptacją tego co się działo. Polacy tak samo gwałcili, mordowali, grabili i nie są w tym względzie jacyś szczególni. Wojna zezwierzęca wszystkich. Ciekawe ile było takich wiosek w czasie okupacji i ciekawe jak długo Polacy będą takie zbrodnie tuszować i wypierać ze świadomości ogółu społeczeństwa.
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8750352,W_Gniewczynie_68_lat_temu_Polacy_torturowali__gwalcili_.html
              • gate.of.delirium Re: Delirium-common uderz się w swoją katolicką p 08.12.10, 20:49
                jesus33

href="wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8750352,W_Gniewczynie_68_lat_temu_Polacy_torturowali__gwalcili_.html" target="_blank" rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8750352,W_Gniewczynie_68_lat_temu_Polacy_torturowali__gwalcili_.html</a>

Módl się Jesus, jeżeli masz do kogo, abyśmy my Polacy, nie stali się kiedykolwiek Izraelczykami.
                • jesus33 Re: Delirium-common uderz się w swoją katolicką p 08.12.10, 20:59
                  Ależ Polacy już od dawna zachowują się jakby byli co najmniej narodem wybranym.
                  Dziwne to trochę, piszesz o modlitwie zapewne do Pana Boga i do Jezusa jego syna, po czym z pogardą wypowiadasz się na temat Żydów. Jezus nie był Polakiem, choćbyś nie wiem jak w to wierzyła common.
                  • gate.of.delirium Re: Delirium-common uderz się w swoją katolicką p 08.12.10, 21:08
                    jesus33 napisał:

Nie wiem czy piszesz to akurat do mnie, ale odpowiem:

> Ależ Polacy już od dawna zachowują się jakby byli co najmniej narodem wybranym.

Takie są fakty, których nie zmienisz...

> Dziwne to trochę, piszesz o modlitwie zapewne do Pana Boga i do Jezusa jego syn
                    > a, po czym z pogardą wypowiadasz się na temat Żydów. Jezus nie był Polakiem...

Wątpię, aby Jesus Chrestos był Żydem, a nawet jeżeli tak było, to przede wszystkim był CZŁOWIEKIEM...
              • Gość: dark OSP zagrożeniem dla Żydów IP: 77.236.26.* 08.12.10, 21:34
                Czy tylko w Gniewczynie ?
        • Gość: kres Re: Ika/wampir kołuje;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.12.10, 20:30
          A tak prawdę mówiąc Żydzi mieli zawsze nad nami przewagę z prostej przyczyny.
          Każdy Żyd niezależnie od tego czy żył w XII wieku,wcześniej czy póżniej umiał czytać,pisać,liczyć.
          Tą trudną sztukę jako naród opanowaliśmy dopiero w II połowie XX wieku.
          A w XIX wieku co piąty szlachcic tę sztukę miał opanowaną. Czterech było analfabetami.
          Nieco lepiej było w miastach.
          A chłop dopiero za CK Austrii poznawał litery.

Bezwględna prawda- tylko czego dowodzi. Czy tego że wszyscy jesteśmy zobowiązani do wielbienia Żydów? Czy tego że mają wieczne prawo do zamieszkiwania w Polsce?
          Niewątpliwie istnieje pewna zalezność pomiedzy tym jaka jest sytuacja w Polsce a zwrastaniem wpływu grupy społecznej pochodzenia żydowskiego. Za komuny która zlikwidowala analfabetyzm,dała ludziom pracę , umożliwiła naukę i rozwój wywodzącym się z najubozszych warstw społecznych wpływ tej grupy był znikomy, natomiast wystarczyło 20 lat tej "demokracji" która zniszczyła gospodarkę,przemysł i przez to zubożyła 70% społeczeństwa wpływy tej grupy rosną. Nie bez znaczenia jest również fakt uczestnictwa tej grupy w obalaniu tamtego ustroju,wspólnie zreszta z duchowieństwem.Po osiągnięciu celu drogi sie rozeszły i jest coraz bardziej widoczna konfrontacja./wypowiedzi co niektórych biskupów, o"ojcu" Tadeuszu również wspomnę.
          • Gość: kres Re: Ika/wampir kołuje;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.12.10, 21:15
            "Tak właśnie robią Polacy, uważają że te kilka drzewek dla zasłużonych zmaże hańbę jaka ciąży na narodzie Polskim za współodpowiedzialność w masowym mordzie na Żydach. Milczenie większości Polaków w czasie wojny, nie może usprawiedliwić kilkudziesięciu zasłużonych. Milczenie jest przyzwoleniem i niemą akceptacją tego co się działo. Polacy tak samo gwałcili, mordowali, grabili i nie są w tym względzie jacyś szczególni. Wojna zezwierzęca wszystkich. Ciekawe ile było takich wiosek w czasie okupacji i ciekawe jak długo Polacy będą takie zbrodnie tuszować i wypierać ze świadomości ogółu społeczeństwa."

Kto Pani dał prawo do stwierdzenia że na narodzie polskim ciąży współodpowiedzialność za masowy mord na Żydach? A to że był to jedyny podbity kraj w Europie gdzie za udzielenie pomocy groziło rozstrzelanie nic Pani nie mowi?
    • common-sense-ltd Re: Historia nauczycielka wymagająca 08.12.10, 21:33
      www.miesiecznik.znak.com.pl/polowanie.html
      • lechowski51 Re: Historia nauczycielka wymagająca 08.12.10, 21:41
        kres napisal;
        Kto Pani dał prawo do stwierdzenia że na narodzie polskim ciąży współodpowiedzialność za masowy mord na Żydach? A to że był to jedyny podbity kraj w Europie gdzie za udzielenie pomocy groziło rozstrzelanie nic Pani nie mowi?

Opluskwiacze nie potrzebuja Prawa i Prawdy.Robia to co co drzemie w ich wszawych duszach albo tez to co sie oplaca aby byc mile spostrzeganymna salonach Postepu.
        • common-sense-ltd Re: Historia nauczycielka wymagająca 08.12.10, 21:46
          lechowski51 napisał: Opluskwiacze nie potrzebuja Prawa i Prawdy.Robia to co co drzemie w ich wszawy
          > ch duszach albo tez to co sie oplaca aby byc mile spostrzeganymna salonach Post
          > epu.

Czytając niektóre wpisy odnoszę wrażenie, że ambicją tutejszych "opluskwiaczy", jest być W OGÓLE zauważonym.
          • jesus33 Re: Ika/wampir kołuje;) 08.12.10, 22:10
            Gość portalu: kres napisał(a):

>
            > Kto Pani dał prawo do stwierdzenia że na narodzie polskim ciąży współodpowie
            > dzialność za masowy mord na Żydach?

Fakty historyczne o których Polacy, albo niewiedzą, albo wiedzieć nie chcą. Czekam niecierpliwie na moment w którym nastąpi rewizja naszej wiedzy historycznej, nie ominie nas to, tak jak nie ominęło Francji i Niemiec.
            W Polsce i na tym forum, aż śmierdzi antysemityzmem i tak samo śmierdziało przed jak i w trakcie wojny. W archiwach zachowało się mnóstwo dokumentów, które potwierdzają moje słowa i nikt nie musi mi dawać prawa do stwierdzeń, że Polacy są tak samo winni tej zbrodni, bo to prawda. Wystarczy sobie przypomnieć Jana Karskiego. Tak, wszyscy go pamiętają z jego podróży kurierskiej do Londynu w listopadzie 1942 roku w czasie której przekazał aliantom informacje o dokonywanej przez Niemców eksterminacji Żydów. Mało kto jednak wie o jego pierwszej podróży na zachód, a konkretnie do Francji i jego trzymiesięcznego pobytu tam wiosną 1940 roku. Podporucznik Karski został tam odkomenderowany i miał służyć pomocą ministrowi spraw wewnętrznych, którym był w tym czasie prof. Stanisław Kot. Karski wspominał ten trzymiesięczny pobyt we Francji jako uprawianie propagandy, by wypracować jak najlepsze nastawienie aliantów do nowo powstałego rządu na emigracji. Miał min. tonować wszelkie informacje wskazujące na istnienie nastrojów antysemickich w Polsce. Dlaczego? Zdaniem ministra Kota i Sikorskiego zbieżność polityki okupanta z nastrojami ludności w okupowanej Polsce zaszkodziłyby interesom państwa Polskiego na forum międzynarodowym. Karski po przyjeździe do Francji napisał notatkę służbową zatytułowaną Zagadnienie żydowskie w kraju, była ona na tyle niewygodna i mówiąca wprost o panującym w Polsce antysemityzmie bez owijania w bawełnę, że Karski został zmuszony na polecenie Kota ją zmienić i wprowadzić zmiany, które miały Polaków i ich czyny stawiać w mniej haniebnym świetle. Na szczęście oryginalna notatka i raport Polskiego oficera zachowała się, znajduje się w Instytucie Hoovera w Kalifornii.
            Jak chcesz Kres to Ci wrzucę co bardziej pikantne szczegóły, może dorośniesz (już najwyższa pora) i przestaniesz idealizować antysemicką Polskę w czasie okupacji.

A to że był to jedyny podbity kraj w Europ
            > ie gdzie za udzielenie pomocy groziło rozstrzelanie nic Pani nie mowi?

Mówi, mówi i czego ma to dowodzić, a raczej dlaczego ma to usprawiedliwiać tych współwinnych milczących i godzących się na śmierć innych. Tak, w Polsce w okresie okupacji za pomoc Żydom karano śmiercią, ale za działalność konspiracyjną również. Znacznie więcej Polaków poniosło śmierć za działalność konspiracyjną niż za pomaganie Żydom. Dlaczego? Dlatego, że Polacy z mniejszą częstotliwością angażowali się w pomoc drugiemu człowiekowi, bo tylko Bóg i Ojczyzna, a Honor i odpowiedzialność za współobywateli pochodzenia Żydowskiego. Oczywiście nie wszyscy Polacy byli świniami, są też liczne przykłady ogromnej ofiarności w ratowaniu Żydów, jednak pamiętajmy też i o tym że większość społeczeństwa Polskiego z obojętnością patrzyła na ich los.
            • gate.of.delirium Teraz to i jesus33 kołuje;) 08.12.10, 22:28
              jesus33 napisał:

jednak pamiętajmy też i o tym że większość społeczeństwa Polskiego z
              > obojętnością patrzyła na ich los.

A może tak przypomnimy sobie wszyscy, że wiekszość społeczeństwa Żydowskiego z nie mniejszą obojętnością patrzyła na los Polaków (i nie tylko ich) w czasie zaborów, czy też w sovietskiej strefie okupacyjnej...
              • Gość: mat120 Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) IP: 92.244.58.* 09.12.10, 01:05
                gate.of.delirium napisał:
                A może tak przypomnimy sobie wszyscy, że większość społeczeństwa Żydowskiego z nie mniejszą obojętnością patrzyła na los Polaków (i nie tylko ich) w czasie zaborów, czy też w sovietskiej strefie okupacyjnej...

Pół biedy gdyby to była tylko obojętność. Wszyscy doskonale wiedzą, jak zachowali się Żydzi wobec polskich sąsiadów po wkroczeniu sowietów. Nie dość że witali Armię Czerwoną bramami triumfalnymi to jeszcze aktywnie współpracowali z NKWD w wydawaniu swoich niesemickich sąsiadów w ręce czekistów.
                Jak czytam zamieszczone nieco wyżej wynurzenia zwierzątka pociągowego o "śmierdzącym antysemityźmie" i polskiej obojętności czy nawet współodpowiedzialności za holocaust a nawet o przyrównywaniu postaw sprzedających Żydów za parę franków Francuzów nie mówiąc już o Niemcach to nie wiem czy jest to przejaw głupoty czy też wyrafinowana prowokacja. Skłaniam się raczej do tej pierwszej tezy.
                Najwyraźniej dziewczę chodziło do tego samego gimnazjum co znany wszystkim gimbus.
                Karski podczas pobytu w 1943r. w USA próbował zainteresować losem europejskich Żydów m.in. tamtejsze środowiska żydowskie. Spotkał się jedynie z obojętnością a podczas spotkania z Rooseveltem, prezydent w pewnym momencie przerwał jego raport na temat Żydów i zapytał o sytuację koni w okupowanej Polsce. Pamiętając o losach pewnego statku, pełnego uciekających Żydów, którego nie chciano przyjąć w Ameryce, jak i współpracujących z produkującym cyklon B niemieckim koncernem IG Farben amerykańskich koncernów żydowskich - jak nazwać amerykańskich Żydów? "Śmierdzącymi" antysemitami?
                Chyba tak. Mieli siły i środki a nie zrobili praktycznie nic. Dziś ustami pożytecznych idiotek mają pretensje, że my nie poświęciliśmy samych siebie by uratować ich europejskich rodaków.

• jesus33 Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) 09.12.10, 13:42
                  Gość portalu: mat120 napisał(a):

> Jak czytam zamieszczone nieco wyżej wynurzenia zwierzątka pociągowego o "śmierd
                  > zącym antysemityźmie" i polskiej obojętności czy nawet współodpowiedzialności z
                  > a holocaust a nawet o przyrównywaniu postaw sprzedających Żydów za parę franków
                  > Francuzów nie mówiąc już o Niemcach to nie wiem czy jest to przejaw głupoty cz
                  > y też wyrafinowana prowokacja. Skłaniam się raczej do tej pierwszej tezy.
                  > Najwyraźniej dziewczę chodziło do tego samego gimnazjum co znany wszystkim gimb
                  > us.
                  > Chyba tak. Mieli siły i środki a nie zrobili praktycznie nic. Dziś ustami pożyt
                  > ecznych idiotek mają pretensje, że my nie poświęciliśmy samych siebie by uratow
                  > ać ich europejskich rodaków.
                  >
                  >
                  Mat powinnam się gniewać, ale dla osób z ciężkim upośledzeniem umysłowym jestem zawsze wyrozumiała. Odpowiem Ci na Twój płytki, pełen krzywdzących opinii post wieczorem.
                  Ściskam Ciebie i Twojego Białego Kruka, baaardzo mocno :)
              • Gość: aaa Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 09.12.10, 07:17
                Moze nie zapominajmy tez o tym, ze wiekszosc spleczenosci miedzynarodowej takze z obojetnoscia patrzyla na los Zydow. Dlaczego tylko Polacy maja czuc sie z tego powodu winni?
                • lechowski51 Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) 09.12.10, 08:08
                  Bo tak chce ika,jesus,jobniety....Czyli Ci co chca budowac polska tozsamosc narodowa na Jedwabnem,Targowicy i losie panszczyznianego chlopa.
                  • Gość: kres Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.12.10, 09:43
                    jesteśmy głupim narodem,widać to na każdym kroku,widać jak sie nas postrzega w innych krajach. Dlatego juz niedługo wszystkie nacje będą wolne od jakiejkolwiek odpowiedzialności za zagładę Żydów nawet i wybuch wojny. Wszytkiemu winni sa Polacy,rozpoczeli II w.ś, ,wymordowali Żydów, antysemitami sa od urodzenia,wypijają antysemityzm z mlekiem matki. Powodzenia.
                    • lechowski51 Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) 09.12.10, 11:28
                      Nie jestesmy ani glupim ani wyjatkowym narodem.Jestesmy jednym z paru narodow w Europie ktory istnieje poza 123 letnia przerwa od X wiekow.Nie mamy w swojej historii krwawych spazmow jakie zdarzaly sie Francuzom,Anglikom,Niemcom czy Rosjanom.
                      Troche swiata zobaczylem i chce Ci powiedziec ze Polakow szanuje sie za ich pracowitosc,przedsiebiorczosc,kulture osobista a tez za to co dokonalismy w czasie II wojny swiatowej czy czasie "polskiego sierpnia".O brudny,bezzebnych polskich antysemitach najczesciej przeczytasz na forach gdzie mniejszosci narodowe lecza swoje kompleksy a tez w GW ktora boi sie polskiego patriotyzmu.
                      • jesus33 Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) 09.12.10, 13:18
                        lechowski51 napisał:
                        >
                        > Opluskwiacze nie potrzebuja Prawa i Prawdy.Robia to co co drzemie w ich wszawy
                        > ch duszach albo tez to co sie oplaca aby byc mile spostrzeganymna salonach Post
                        > epu.
                        >

Panie Lechowski, czy naprawdę Pan uważa, że Polski oficer łącznikowy Jan Karski, który przed wyjazdem na zachód miał zebrać informacje z całej okupowanej Polski o nastrojach w niej panujących, był opluskiwaczem o wszawej duszy?! A to dziwne! Jeszcze się tu doczekam tego, że to samo usłyszę na temat Sikroskiego i całego rządu na emigracji. Bardzo Pana proszę o powstrzymanie się od takich opinii na temat ludzi, którzy narażali życie, i po co, bo chyba nie po to, by tacy jak Pan ich teraz obrażali?!
                        Fragment z raportu Karskiego, tego pierwszego nieoficjalnego.
                        Powszechnie daje się wyczuć, że [Żydzi] radzi byliby, aby w stosunku Polaków do nich panowało zrozumienie, iż przecież oba narody są niesprawiedliwie gnębione, i to przez tego samego wroga. Tego zrozumienia wśród szerszych mas społeczeństwa polskiego nie ma. Stosunek ich do Żydów jest przeważnie bezwzględny, często bezlitosny. Korzystają w dużej części z uprawnień jakie nowa sytuacja im daje. Wykorzystują wielokroć te uprawnienia, często nadużywają ich nawet. Zbliża ich to nawet w pewnym stopniu do Niemców...
                        1) Rozwiązywanie kwestii żydowskiej przez Niemców- muszę to stwierdzić z całym poczuciem odpowiedzialności za to co mówię- jest poważnym i dosyć niebezpiecznym narzędziem w rękach Niemców do moralnego pacyfikowania szerokich warstw społeczeństwa polskiego. Oczywiście byłoby błędem przypuszczać, że tylko ta sprawa będzie skuteczna i zjedna im uznanie społeczeństwa. Naród nienawidzi swego śmiertelnego wroga - ale ta kwestia stwarza jednak coś w rodzaju wąskiej kładki, na której przecież spotykają się zgodnie Niemcy i duża część polskiego społeczeństwa. Oczywiście ta kładka jest równie wąska, jak wielkie są chęci Niemców, aby ją podmurować i wzmocnić...
                        Dalej- obecny stan stwarza podwójne rozbicie wśród ludności tych ziem. Po pierwsze: rozbicie między Żydami i Polakami w walce ze wspólnym wrogiem; po drugie rozbicie wśród Polaków, z których jedni gardzą i oburzają się na barbarzyńskie metody Niemców (zdając sobie przy tym sprawę z grożącego niebezpieczeństwa), a drudzy patrzą na nie (a więc i na Niemców!) ciekawym i często zachwyconym wzrokiem, mając za złe pierwszej grupie jej "obojętność" w stosunku do tak ważnej kwestii...
                        2) Nie wiem, ani jak to zrobić, ani jak się do tego zabrać, ani kto mógłby to zrobić i wreszcie nawet w jakim zakresie (jeśli zresztą jest to w ogóle możliwe)- ale czyż wobec istnienia trzech wrogów (jeżeli koniecznie już Żydów trzeba uważać za wrogów) nie można byłoby w pewnej mierze i w pewnym stopniu usiłować zrobić coś w rodzaju frontu dwóch słabszych przeciw trzeciemu silniejszemu i śmiertelnemu wrogowi, odkładając porachunki tych dwóch na czas późniejszy?
                        3) Stworzenie jakiegoś szerszego wspólnego frontu napotkałoby na bardzo duże trudności ze strony szerokich warstw społeczeństwa polskiego, którego antysemityzm bynajmniej nie zmniejszył się.
                        4) Zajęcie biernej postawy wobec obecnego stanu rzeczy grozi i demoralizacją społeczeństwa polskiego (przeważnie niższych jego warstw) i wszystkimi niebezpieczeństwami wynikającymi z tej - choćby częściowej ale w wielu wypadkach szczerej zgodności- znacznej części Polaków z zaborcą. (...)

Wiosna 1940 roku
                        Fragmenty te zostały usunięte z raportu Karskiego. W każdym narodzie są zwyrodnialcy, wśród Polaków również bez problemu można kilku znaleźć. Podniosłam Wam ciśnienie tak samo jak ciśnienie podnoszą posty Pysia i jeszcze kilku innych osób na tym forum. Posty pełne uogólnień, posty bardzo krzywdzące, jak choćby te o morderczej mentalności Ukraińców, wszystkich! Pan Lechowski kiedyś napisał, że wśród Polaków nie znajdziemy odpowiednika Iwana Demianiuka. Myli się Pan i nie trzeba szukać daleko, wystarczy zainteresować się historią Przemyśla (w Mielcu też pewnie tacy byli), by wiedzieć że Polacy święci nie są i nigdy nie byli. 16 lipca 1942 roku w Przemyślu utworzono getto, w którym umieszczono Żydów z całego powiatu przemyskiego w sumie około 22 tysięcy osób. Po zamknięciu getta część ludzi deportowano do obozu zagłady w Bełżcu. W czasie tej akcji część osób rozstrzelano w lesie w Grochowcach, kilkaset kobiet i dzieci. Kolejna grupa została wywieziona do Oświęcimia i do obozu w Szebiniach, a było to we wrześniu 1943 roku. W tym czasie w samym Przemyślu 11 września rozstrzelano na podwórzu szkoły przy ulicy Kopernika 1580 osób. Szczególnym okrucieństwem wykazał się rzeźnik Józef Kiejdasz, kat przemyskich Żydów pochodzący z Poznańskiego! Brał również udział w czasie pierwszej akcji masowego mordowania, w czasie której zabito w Przemyślu i pod Przemyślem w Medyce w sumie około 1200 osób, były to głównie osoby stare i chore, było to dokładnie 15 września 1939 roku.
                        • Gość: O ! Re: Teraz to i jesus33 kołuje;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.12.10, 13:56
                          Duże BRAVA dla ciebie Jesus 33 za wiedzę oraz obiektywizm w odniesieniu do Katów .
                          Polacy ( podobnie jak inni tj Niemcy Rosjanie Ukraińcy , Zydzi) też potrafili( i nadal potrafią ) byc KATAMI oraz mordować w sposob bezwzględny i wyrafinowany innych ludzi dlatego tylko ze pochodzą z innej nacj lub inaczej wyznają Boga -zresztą tego samego Boga ( tak tym prymitwno mózgowym katom się wmawia) . Zreszta jak nie trudno sie domyśleć na tym forum to zarowno Pysio lak i Lechowski doskonale nadają sie na takich bez mózgowych KATÓW - zreszta daja tego dowod swoimi wpisami ( a common sense to kobiecina - kacina ,też bez mózgowina)
                          Powinni zamiat katować - przy odśnieżaniu się wyładować ! -O !