Gość: miro IP: *.smsiarkowiec.pl 28.05.13, 20:27 witam mam pytanie, zagląda na to forum ktoś kto chorował na tą chorobę lub w dalszym ciągu choruje. Proszę o poważne wpisy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ??? Re: Borelioza... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.05.13, 20:36 Ja również jestem zainteresowana tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 20:42 forum.gazeta.pl/forum/w,329,117802745,139611642,Re_borelioza.html Życzę powrotu do zdrowia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Borelioza... IP: *.smsiarkowiec.pl 28.05.13, 22:08 dzięki "znajoma" za link, ale poszukuje osób z Tarnobrzega lub okolic chorych na tą chorobę. Chodzi o ścisłe grono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Re: Borelioza... IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 11:33 W 2006 po powrocie z grzybów zona znalazła kleszcza. A że był wieczór(piątek) pojechała na pogotowie w TBG , pan doktor powiedział że oni nie są od tego i odmówił wyjecia kleszcza. Jakoś w domu sama go usuneła. W poniedziałek pani doktor rodzinna powiedziała, ze "to nic takiego to tylko rumień się zrobił", przepisała antybiotyk 1raz dziennie przez 5dni. Do grudnia (3 mce) zona 5 razy chorowała na grypę, ogólnie była osłabiona i zmęczona, zaczą się pogarszać wzrok. W styczniu(2007) ktoś ze znajomych doradził zeby zrobić badania w kierunku właśnie boreliozy. Pani doktor rodzinna powiedziała "ale pani sobie wymysla choroby" Badania IgG i IgM zrobiliśmy prywatnie. No i wyszło. Bez skierownia zgłosiła się na zakaźny w Mielcu i tam zrobili jeszcze jakieś inne badania no i wyszło że borelioza. Wtedy dopiero pani doktór ostatniego kontaktu wypisała skierowanie i skończyło sie na 2 tygodniowym pobycie w Mielcu na zakaźnym. Przez kilka lat było ok ale teraz od zeszłego roku tak jakby nastąpił nawrót choroby, czyli zmęczenie bóle kości, bóle głowy i pogarszający się wzrok( w zeszłym roku we wrześniu okulary, ktore teraz już są za słabe) W badaniach podstawowych podobno nic nie wychodzi. Niestety od lek. rodzinnego nie można otrzymać skierowania na żadne badania. Tylko leki przeciwbólowe i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Borelioza... IP: *.inowroclaw.mm.pl 29.05.13, 17:04 "Tylko leki przeciwbólowe i to wszystko. " prosta droga do kalectwa. Pani doktor jest zapewne na kontrakcie i najniższy, o ile jestem zorientowany, wynosi 9000 zł. Nie wystawi skierowania na badania bo musiałaby koszty pokryć z własnej kieszeni. Szukaj ratunku gdzieś indziej póki nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 19:46 Nie lekceważcie tej choroby, robi spustoszenie w organizmie, leczenie jest kosztowne, ale warto. Do Doktorka- jest dobrze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Borelioza... 29.05.13, 21:42 Mój syn chorował na boreliozę wczesną. Test ELISA w klasie IgM (przesiewowy - koszt ok. 40 zł) można wykonać w każdym laboratorium, nie wcześniej nie wcześniej niż po 6-tym tygodniu od ukąszenia (test wykonany wcześniej jest niewiarygodny). Pamiętając, że jest to test przesiewowy (wskazujący na reakcję obronną organizmu lub jej brak), w przypadku wyniku pozytywnego - najlepiej poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do specjalisty od chorób zakaźnych (Mielec - dr. Sznajder), on skieruje na badanie krwi metodą Western-Blot w obu klasach: IgG i IgM - to jest badanie kierunkowe, mające na celu wykrycie boreliozy i stopnia postępu choroby. W zależności od stopnia zaawansowania, zwykle lekarz przepisuje antybiotyk do wybrania w ciągu 3 tygodni minimum. Niestety borelia to wredna bakteria... w przypadkach zaawansowanej boreliozy, antybiotyki trzeba przyjmować przez wiele tygodni i w dużych dawkach. Dla chorych niemowląt i dzieci polecam oddział zakaźny dla dzieci w Łańcucie. Badania Western-Blot można też wykonać prywatnie, ale koszty są spore: kilkaset złotych. Podobno wynaleziono jakąś nową metodę, ale niestety nie wiem o niej zbyt wiele. Google w tym temacie stanowi bogate źródło wiedzy, ale informacje z forum trzeba filtrować własnym rozsądkiem - ludzie często wyolbrzymiają i wypisują przeróżne głupoty... Najlepiej jest - jak wyżej - wykonać test ELISA - w przypadku wyniku pozytywnego, poprosić o skierowanie do doświadczonego zakaźnika, bo prawda jest taka, że większość lekarzy niewiele wie na temat boreliozy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Borelioza... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.05.13, 22:19 Bardzo dziękuję za konkretne wskazówki i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Borelioza... IP: *.smsiarkowiec.pl 29.05.13, 22:56 również dziękuję, jeśli ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat proszę o wpisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Borelioza... IP: *.tktelekom.pl 30.05.13, 01:36 Mój syn w wieku 10 lat po ukąszeniu przez kleszcza miał rumień na nodze oczywiście lekarz pediatra stwierdziła uczulenie po tygodniu brania leków odczulających z rumienia powstał filetowy naciek .Skierowała do dermatologa ten stwierdził boreliozę bez żadnych badań .Przez 10 dni brał duże jak na swój wiek dawki antybiotyku 2 razy dziennie i na tym skończyło się leczenie . Odpukać............... dzisiaj to 26 mężczyzna , nie ma powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Borelioza... IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 12:46 W Mielcu spotkałem kobietę, która dowiedziała się że ma boreliozę po ok 30 latach od ukąszenia. Czy to mozliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Borelioza... IP: *.inowroclaw.mm.pl 30.05.13, 15:20 "Przez 10 dni brał duże jak na swój wiek dawki antybiotyku 2 razy dziennie i na tym skończyło się leczenie ." Antybiotyki gentamycynopodobne stosowane w dużych dawkach mogą doprowadzić do utraty słuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: Borelioza... IP: *.pool.ukrtel.net 30.05.13, 13:21 Jesli chodzi o testy ELISA to owszem sa dobre ale tak jak ktos tu stwierdzil dopiero kilka tygodni po zakazeniu gdy w krwioobiegu pojawia sie przeciwciala klas IgM a potem IgG. Testy przesiewowe moga byc tez falszywie dodatnie gdzy ktos mial stycznosc z borelioza ale nie zachorowal a organizm zdazyl juz wyprodukowac przeciwciala. Test western-blot jest bardzo dobry ale ma tez swoja cene. Obecnie mozna tez wykonac badanie krwi (a takze samego kleszcza) pod wzgledem obecnosci boreliozy metoda PCR (najlepsza metoda). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Borelioza... IP: *.smsiarkowiec.pl 30.05.13, 14:11 robiłem test Elisa, wyszedł ujemny. Obecnie biorę antybiotyki, jednak po zakończeniu zrobię sobie właśnie testy Western-Blot. I teraz pytanie ile muszę odczekać po zakończeniu antybiotyków do zrobienia testów aby ten wyszedł jak najbardziej wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Borelioza... 30.05.13, 19:42 Nam dr n. med. Jerzy Sieklucki polecił odczekać 6 miesięcy od momentu zakończenia leczenia. Po pół roku pojechaliśmy Do oddziału zakaźnego w Łańcucie i powtórka - WesterBlot w obu klasach. U nas wyszło wszystko ujemnie i kamień z serca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 19:52 Bardzo mnie to cieszy, życzę zdrowia, pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Borelioza... 30.05.13, 19:54 Dziękuję znajoma, to bardzo wredna choroba, pamiętajcie, żeby kleszcza usunąć jak najprędzej. Usunięcie zakażonego kleszcza przed upływem 24h zmniejsza ryzyko zachorowania prawie do zera! Oglądajcie swoje dzieci po powrocie z lasów i parków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 20:02 Wiem, że to wredna choroba, sama muszę sobie zrobić kiedyś badania, tyle razy miałam kleszcza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Borelioza... 30.05.13, 20:06 Nie odkładaj tego. W tej chorobie prewencja jest najważniejsza. Lepiej się wyleczyć, zanim pojawią się objawy, bo potrafią zmarnować życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 20:10 Masz rację, koleżanka sobie robiła prywatnie niedawno badania w Rzeszowie za 100 zł, dopytam Jej, pracujemy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Borelioza... IP: *.inowroclaw.mm.pl 30.05.13, 15:30 Jeżeli ktoś przebywa w środowisku gdzie można spodziewać się kleszczy to polecam jako szybką pomoc: -www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3246&cat=204 -www.e-pies.eu/kleszczolapki-tick-twister/447-kleszczolapki-tick-twister-2szt-na-kleszcze.html -www.kappa-medyczny.pl/aspivenin-pompka-usuwajaca-kleszcze.html na dole są filmiki i linki w jaki sposób to stosować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 15:39 Dzięki, moje córy same sobie wyciągają kleszcze, ja też:-) Kleszcza trzeba wykręcić, ale czasem się urwie i trzeba dłubać:-) Pozdrawiam:-) Byłam dzisiaj u Ciebie w Perełce:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Borelioza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 15:43 Mam kleszcze na podwórku na drzewach, ostatnio ze śliwki mi spadł na głowę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Borelioza... IP: *.tktelekom.pl 30.05.13, 18:01 Niestety nie zawsze jest tak , że zostaje rumień po ukąszeniu. ( kleszcz jak się okazuje może ugryźć i tak sam osłabiony chorobą odpaść ) Ja nie miałam śladu, zaczęło się od przewlekłego zapalenia stawu kolanowego, dzięki czujności lekarza i skierowaniu na badania okazało się , że stan zapalny to wina boreliozy. Całe szczęście wcześnie wykryta, dwa miesiące antybiotyku i teraz od 4 lat jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Borelioza... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 31.05.13, 18:33 Dziękuję wszystkim za przydatne informacje i rady. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś