Dodaj do ulubionych

Odkomarzanie Tbg

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.04.07, 22:17
Ostatnio oglądałem sesje Rady Miasta i nie zgodze się z opinią Radnego Czopka
że odkomarzanie Tarnobrzega to wyrzucanie pieniędzy że nie ma sensu.
Osobiscie chodziłem ubiegłego lata w takich miejscach miasta jak park i byłem
pozytywnie zaskoczony że można swobodnie spacerować bez potrzeby oganiania
a wręcz uciekania przed komarami.We wcześniejszchy latach przed odkomarzaniem
nie można było wieczorem wyjść a co dopiero siąść na ławce tak cieły.
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Odkomarzanie Tbg 02.05.07, 21:57
      Pewnie, że nie ma sensu, lepiej postawić nowy pomnik wiadomej osoby lub
      przekazać na świątynkę w Wilanowie.
    • Gość: ona Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.leek1.gr.home.nl 02.05.07, 23:15
      Odkomarzanie jest przed wyborami a nie po.
    • Gość: mieszkaniec Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:02
      czego można się spodziewać po radnym o takim nazwisku; domyslać się tylko można
      gdzie jego miejsce......
      • Gość: fader Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:27
        radny Cz. to prostak-na pierwszej sesji gadał cos o dzwonku w portkach, zenada,
        a jest przeciw odkomarzaniu bo na wsi tego nie robia i lepiej kase na remize w
        zakrzowie czy sobowie wybudowac..
        • Gość: moja racja Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 10:36
          Gość portalu: fader napisał(a):

> radny Cz. to prostak-na pierwszej sesji gadał cos o dzwonku w portkach,
          zenada,
          >
          Żenadą jest twoja wypowiedź

> a jest przeciw odkomarzaniu bo na wsi tego nie robia
          mówi to mieszkaniec BIG CITY buahahahaha. Równie dobrze mieszkaniec Zakrzowa
          lub Sobowa może powiedzieć że cały Tarnobrzego to wieś.

i lepiej kase na remize w
          > zakrzowie czy sobowie wybudowac..
          Zakrzów i Sobów też płacą podatki dużo większe niż blokowce i też im się coś od
          życia należy.

PS: Weź pod uwagę tępa pało że połowa Tarnobrzego to jak ty to nazwałeś "wsie"
          i właśnie miasto ma największe dochody z tej połowy. Więc nie mów mi że "Biedny
          Tarnobrzeg" musi dokładać w osiedla rolnicze bo tak nie jest.
          • Gość: sobowianin Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.05.07, 11:42
            Ale wiocha zawsze zostanie wiochą.
            • Gość: moja prawda Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:55
              Gość portalu: sobowianin napisał(a):

> Ale wiocha zawsze zostanie wiochą
              (Tarnobrzeg) liczba mieszkańców 25 tys centrum 25 tys - "wiochy"

centrum ciut większe od Kolbuszowej hahahaha
              • Gość: berbeć Re: Odkomarzanie Tbg IP: *.csm.pl 04.05.07, 08:22
                do "moja prawda": nie ma nic przeciwko przy miastowym wioskom ale nie lubię
                nieścisłości Wielowieś+Zakrzów+Sielec+Sobów+Mokrzyszów+Ocice+Nagnajów to razem
                niecałe 12 tyś. mieszkańców więc nie piepsz waść na temat, o którym nie masz
                pojęcia...
                • xulu Re: Odkomarzanie Tbg 04.05.07, 10:48
                  gdyby Tarnobrzeg nie przyłączył tych "wsi" jak Wy to mówicie to po
                  reorganizacji, nawet praw powiatowych by nie otrzymał.

ps.
                  a co odkomarzania miasta, to nie lepiej byłoby go najpierw posprzątać???
                • Gość: Moja Prawda do Berbeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:25
                  Gość portalu: berbeć napisał(a):

> do "moja prawda": nie ma nic przeciwko przy miastowym wioskom

Wiesz że kiedyś w Kolbuszowej śmiali się z ludzi z Kolbuszowej Dolnej że tamci
                  są ze wsi (a obydwie miejscowości są prawie scalone)W zbyt małym miasteczku
                  żyjesz żeby moje miejsce zamieszkania nazywać przy miastową wioską. Zresztą
                  ludzie co bardziej zamożniejsi wolą te przy miastowe jak miastowe.

> ale nie lubię
                  > nieścisłości Wielowieś+Zakrzów+Sielec+Sobów+Mokrzyszów+Ocice+Nagnajów

A Miechocin, Kajmów, Wymysłów, Podłęże, Nadole, Borów? Ja też nie lubię
                  nieścisłości, połowa Dzikowa to też wieś(po lewej stronie ulicy Słomki)

> to razem
                  > niecałe 12 tyś. mieszkańców więc

Chyba jednak trochę więcej, nie sądzisz?

> nie piepsz waść na temat,

Proponuję skorzystać ze słownika ortograficznego.

> o którym nie masz
                  > pojęcia...

Hehehe widać jakie ty masz pojęcie...
                  • Gość: berbeć do moja prawda IP: *.csm.pl 04.05.07, 13:40
                    Kajmów już nie istnieje (część Miechocina), Wymysłów i Podłęże zostały
                    wchłonięte przez Dzików i Piastów, Nadole to część Starego Miasta, Borów to
                    tylko nazwa...
                    • Gość: Moja Prawda Re: do berbeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:04
                      Gość portalu: berbeć napisał(a):

> Kajmów już nie istnieje (część Miechocina),

Miechocin to też wieś wg Twojej filozofii.

> Wymysłów i Podłęże zostały
                      > wchłonięte przez Dzików i Piastów,

Więc połowa Dzikowa to też wieś. Przejdź się po Podłężu a sam to stwierdzisz.

> Nadole to część Starego Miasta,

Widocznie pewna część Starego Miasta to też wieś. Przejdź się po Nadolu a sam
                      to stwierdzisz.

> Borów to
                      > tylko nazwa...

Co nie zmienia faktu że też tam mieszkają ludzie i też to jest osiedle.

Jesteś typowym Dzieckiem Neostrady które zależnie od sytuacji ma kompleks
                      wyższości lub mniejszości. A prawda jest taka że jakby jakiś Rzeszowiak zaczął
                      się śmiać z Ciebie że jesteś z Tbg to byś powiedział że Tbg jest 5 na
                      Podkarpaciu bo ma około 49 800 mieszkańców. Szkoda tylko że nie podałbyś liczby
                      ludności mieszkających w samych blokach i na szeregówkach na Dzikowie i
                      Piastowie. W zbyt małym miasteczku żyjesz żebyś mógł czuć się lepszy gościu.
                      Dzięki właśnie takim wioskom Tbg w ogóle coś znaczy na Podkarpaciu.
                      • Gość: Polak Re: odkomarzanie Tbg IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.05.07, 14:44
                        Może administracyjnie wszystkie te wioski są przyłączone do Tarnobrzega ale jak
                        wiadomo wszystkie instytucje znajdują się w samym mieście a nie na osiedlach
                        takich jak Wielowieś czy Mokrzyszów, a jak mamy takie duże miasto to przenieśmy
                        Urząd Miejski do Sobowa ,Komede Policji do Mokrzyszowa,Szpital do Nagnajowa
                        a Urząd Skarbowy do Wielowsi.A radny Czopek niech dalej wnioskuje nie mając
                        pojęcia na żaden temt przykładem była sesja na temat opałt za psa( chciał wpro-
                        wadzić opłaty za psa na terenach wiejskich gdzie ustawa mówi że do dwóch psów
                        nie obowiązuje) i tak chciał polepszyć byt swoim wyborcom z Wielowsi.
                        • Gość: Moja Prawda Re: odkomarzanie Tbg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:00
                          A w jaki sposób mają należeć do Tarnobrzega ? Nie administracyjnie?. Zastanów
                          się co ty piszesz. ? Mokrzyszów czy Wielowieś to tak samo Tarnobrzeg jak i
                          Dzików albo Piastów jeśli ktoś twierdzi inaczej to niech podaje liczbę ludności
                          pomniejszoną o te parenaście tysięcy. A wszystkie inwestycje były do tego
                          momentu przeprowadzane w samym centrum. Droga S – 74 nie będzie przebiegała
                          przez centrum tylko właśnie jak ty to określasz „wioski” i to właśnie tutaj
                          będą inwestycje.
                          • Gość: Moja Prawda Re: odkomarzanie Tbg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:03
                            Poza tym Mokrzyszów czy Wielowieś tak samo zasługują na dotację jak i Piastów
                            albo Dzików bo to właśnie z tych osiedli są największe dochody
                            • Gość: Obserwator Re: odkomarzanie Tbg IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.05.07, 14:31
                              Do "Polaka" i "berbecia" - Panowie wypowiadacie się w kwestiach miasta
                              Tarnobrzega nie mając zielonego pojęcia o jego historii.Zapewne się zgodzicie,
                              że zanim powstało to "wielkie i urokliwe miasto" z którego jesteście tak dumni
                              a dokładnie stało się to 28 maja 1593 roku to już w czasach pierwszych Piastów
                              istniały i prężnie rozwijały się te przez was palcami wytykane "wiochy".
                              Najstarszym i zarazem obecnie najatrakcyjniejszym osiedlem Tarnobrzega jest
                              Miechocin. Gród i kaplica książąt sandomierskich istniały tu już w czasach
                              panowania Henryka Sandomierskiego (ok. 1166 r.),w wykazie świętopietrza z 1326
                              r.(Monumenta Poloniae Vaticana)jest wymieniany pierwszy pleban miechociński -
                              Adam de Michoczin, w 1340 r. oddano do użytku istniejący do dzisiaj kościół
                              parafialny, od XIV w. istniała prężnie rozwijająca się szkoła parafialna, która
                              ze względu na wysoki poziom nauczania zyskała sobie tytuł Akademii (wykładali w
                              niej profesorowie z Akademii Krakowskiej), od 1595 r.do 1944 r. istniał dekanat
                              miechociński,a od II poł. XVI wieku do pocz. wieku XIX działał jeden z liczących
                              się w skali naszego państwa ośrodków garncarskich. I tak mógłbym drogi "Polaku"
                              i "berbeciu" przytaczać bez końca. To na gruntach wsi Miechocin został lokowany
                              Tarnobrzg - potwierdza to akt lokacyjny a Tarnowscy za swoją pierwszą siedzibę
                              rodową obrali kolejną "wiochę", to jest Wielowieś gdzie zresztą urzędowali do
                              II poł. XVII wieku, a dopiero stamtąd przybyli do Dzikowa. To tak tytułem
                              przypomnienia kolejności faktów. W latach 50-tych Tarnobrzeg był jedną, wielką
                              dziurą zabitą dechami i dopiero odkrycie złóż siarki w 1957 r. spowodowało jego
                              rozwój, a miejsca pod budowę kopalni i kombinatu przemysłowego ustąpiły kolejne
                              dwie "wiochy" Machów i Kajmów. To również dzięki włączeniu w granice
                              administracyjne wszystkich ościennych "wioch" możliwe stało się nadanie
                              Tarnobrzegowi statusu miasta wojewódzkiego. Dzisiaj z pozazdroszczeniem niejeden
                              mieszczuch chce uciekać z tych obskurnych blokowych slamsów (pomimo że w centrum
                              miasta)na Miechocin, Wielowieś, Zakrzów czy Mokrzyszów gdzie powstają nowe nowe
                              osiedla o charakterze zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. To czyżby bardziej
                              odpowiadała im "wiocha" a nie godne podziwu miasto o fatalnym układzie
                              urbanistycznym, szczególnie komunikacyjnym z walącymi się obdrapanymi budami
                              przy Placu Bartosza Głowackiego. Dzisiaj podstawą rozwoju Tarnobrzega są właśnie
                              te "wiochy" bo tu chcą i będą osiedlać się nowi mieszkańcy i tu władze miasta
                              chcą wytyczać nowe tereny pod rozwój średnich i małych przedsiębiorstw. Zresztą
                              duży procent wpływów do budżetu miasta pochodzi ze sprzedaży działek będących
                              własnością tych "wioch". Co do osoby Pana Czopka (rzadko nie zgadam się z jego
                              stanowiskiem w danych kwestiach) ale jestem pełen podziwu dla jego zaangażowania
                              - pomimo wylwu krwi jakiego doznał kilka lat temu - na rzecz rozwoju Wielowsi.
                              Być może wam imponuje żałosny N. Mastalerz, który zamiast zakasać rękawy do
                              pracy tak jak to czyni P. Czopek woli uprawiać pozbawioną merytoryki żałosną
                              twórczość objawiającą się pieprzeniem od rzeczy. Tak więc Panowie nim będziecie
                              zabierać głos w istotnych sprawach to może najpierw kubeł zimnej wody studzącej
                              emocje a później trzeźwa i merytoryczna dyskusja. Ja tam wolę "wiochę" -
                              Miechocin, fajna, urokliwa okolica, dużo zieleni i terenów do pospacerowania.
                              Naprawdę można wypocząć. Polecam i pozdrawiam.
                              • Gość: lalala Re: odkomarzanie Tbg IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.05.07, 16:05
                                Obserwator jeżeli chodzi o twoją wypowiedż wiec o tym że wiele miejscowości
                                o dużym znaczeniu historycznym straciło już swoją pozycje jaką miało kiedyś
                                a nawet znikneło już na zawsze więc nie podpieraj się tak znów historią.Nawet
                                Tarnowscy podjeli decyzje aby z Wielowsi przenieść się do Dzikowa.A jeżeli
                                jestes taki cwany to wymień mi miasto które kiedyś nie było wioską ale nie
                                znaczy że miasto to traci na wartości jako miasto.A to że dzięki przemysłowi
                                rozwineły się lub powstały nowe miasta to nie jest ich winną.I dziwne że radny
                                Czopek miałby dbać o Miechocin a nie o Wielowieś skąd pochodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka