Dodaj do ulubionych

Jan Słomka

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.11.07, 12:52
Co sądzicie o tej postaci? autora "Pamiętników Włościanina".
Obserwuj wątek
    • ginewra22 Re: Jan Słomka 22.11.07, 19:45
      Jak dla mnie jest to postac ze wszech miar pozytywna. Szkoda ze jego
      pamietniki tak ciezko zdobyc, bo moglyby byc swoistym przewodnikiem
      dla wielu ludzi(zwlaszcza dla "Bossów" naszego Tarnobrzega).

PS Fajny watek
      • Gość: ? Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.11.07, 19:59
        a moja rodzina od jego korzeni pochodzi tych co za Wisłę emigrowali,
        ale to 7 woda po kisielu choć sentyment pozostaje
    • Gość: czytelnik Re: Jan Słomka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 20:40
      daj jakiegoś maila to ci te pamiętniki w calosci w partiach zeskanuję i wyślę -
      fajna rzecz
      • Gość: piotrek71 Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.11.07, 20:54
        www.linux.net.pl/~wkotwica/slomka/slomka.html
      • Gość: Kuba Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.11.07, 21:07
        Dla mnie "Pamiętniki Włościanina " niewątpliwie są dobrą częścią
        historii miasta Tarnobrzega ale sama postać Jana Słomki budzi we mnie
        kontrowersje,mianowicie jako wójt brał czynny udział w siłowym
        wcieleniu mieszkańców miasta do wojsk zaborcy nie na darmo dostawał odznaczenia
        od władz Austryjackich a sam fakt że po Odzyskaniu Niepodległości został
        zrzucony z funkcji Wójta przez rodaków to chyba coś mówi.
        • Gość: maroone Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.11.07, 23:38
          Przeczytaj dokładnie pamiętniki a dowiesz się jak naprawdę było. Do wojska oddawano kogo popadło, przeważnie pijaków znalezionych w rowie i aresztowanych na tę okoliczność, często pochodzących zza Wisły. Sztuka była sztuka.

Funkcję wójta odebrało mu nie niepodległe Państwo Polskie, ale komunistyczna ruchawka z Dąbalem na czele. To ci, którzy sami planowali szybko zrzec się niepodległości na rzecz nadchodzącego ze wschodu Związku Rad.
          Coś mówi bardziej inny fakt, że wójtem mianowano parę lat później, już w wolnej Polsce syna Słomki, właśnie przez szacunek dla dokonań ojca.
          • Gość: Kuba Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.11.07, 13:24
            Przestań pisać o pijakach których znaleziono w rowie że wcielano do wojska jak
            by tak było to musieli by połowę pijaczków z Ratusza w cielić a jak
            wiadomo w śród nich byli przedstawiciele Władz i Temidy
            Tarnobrzeskiej.Zapomniałeś napisać za co Słomka dostawał odznaczenia od
            władz zaborczych ze tak póżniej publicznie się ich zrzekał.A jeżeli dalej
            uważasz że Jan Słomka to taka pozytywna postać to wyjdz poza
            "Pamiętniki Włościanina" i popytaj starszego pokolenia lub ich rodzin
            mieszkających od pokoleń w Tarnobrzegu jak było naprawdę.
          • Gość: LUBA Re: Jan Słomka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:48
            Chłop sraka, gó.. nie nazwisko i tak pozostanie ...
    • Gość: Europejczyk Re: Jan Słomka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:31
      A co mnie obchodzi jakiś Słomka? Myślmy jak stać się Eurolejczykami a nie jakimiś zapyziałymi Polaczkami.Patrzmy w przyszłość , nie w przeszłość.Tu jest klucz do sukcesu.Słomka i jego pamiętniki są g. warte i nic mnie nie obchodzą.Jakieś gó.. spod stodoły z XIX wieku interesuje tylko niszowych fascynatów w rodzaju nawiedzonego Zycha.Może ty nim właśnie jesteś? :-)To co prawda nieszkodliwe ,ale innym szkozi na włosy
      • Gość: Matka Polka Re: Jan Słomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 16:39
        Po tobie widać, że jesteś prawdziwym Euro-Lejczykiem. Europa
        założyła na Ciebie takie lejce, ze widzisz tylko czubek swojego nosa
        wysuniety na zachód i nic poza tym. Moje gratulacje!!!
        • Gość: Jan Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.11.07, 18:08
          To nie jest chyba Europejczyk bo jak by nim był to by wiedział gdzie są jego
          korzenie.Można zjechać całą Europe ale zawsze się wraca do korzeni.
          • Gość: Karol Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.11.07, 21:42
            Jak jesteśmy przy postaciach Tarnobrzeskich czy ktoś by mógł mi
            powiedzieć w którym miejscu był dom Ferdynanda Kurasia?
            • Gość: maroone Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.11.07, 23:54
              Który?
              Własny chyba w Sobowie, darowany chyba gdzieś na Dzikowie
        • Gość: Europejczyk Re: Jan Słomka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 07:46
          Wolę lejce Europejczyka niż głupiego Polaczka z dziury zwanej Tarnobrzegiem.Wstydzę się tej głupoty Polaków i chciałbym aspirować do miana pełnoprawnego obywatela świata .A nie bronić du...y Polek, które są w stanie same ją obronić , zajmować się przemarszami gejów choć wszędzie w światłych krajach im to wolno, czy przeszłością SB choć trzeba myśleć jak wybudować autostrady a nie SB itd itd
          Głupi i bałwaniaści -oto kim jest tu większość zapyziałego społeczeństwa.... Jestem pełen pogardy dla takiego typu polskości
          • Gość: Miro Re: Jan Słomka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.11.07, 12:27
            Europejczyk to co tu jeszcze robisz wyjedz do swoich kochanych krajów
            zobacz jak tam się dba o swoje małe Ojczyzny.Wiedz o tym że pewne cechy ludzkie
            są niezmienne na całym świecie wszystko zależy od człowieka.
          • Gość: gg Re: Jan Słomka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 21:09
            słoma z butów ci wystaje europejczyku
            i wypierdzielaj daleko bo my takich pogardzających jołopów tutaj nie
            chcemy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka