15.01.07, 12:43
Hej, chciałabym zapytać czy ktoś już odebrał mieszkanie? Jak dzwoniłam w
grudniu do engela to powiedzieli mi, że na początku stycznia będą oddawać
pierwszą klatkę? Wogóle to się przeraziłam, przejeżdżałam w ubiegłym tygodniu
obok leśnej polany i nie skończyli jeszcze ocieplać i tynkować budynku z
wierzchu:(
Obserwuj wątek
    • jankiel331 Re: odbiór 16.01.07, 21:01
      Z tego co się orientuje to odbiory mają być dopiero po odbiorze technicznym
      budynku czyli po 28.02.007 (taką informaję udało mi się uzyskać u Engel'a)
    • fili7 Re: odbiór 16.01.07, 21:53
      Z tego wynika, że każdemu mówią coś innego:( Oni nieźle kręcą, będzie się
      trzeba za nich wziąść, bo jak tak dalej pójdzie to w kwietniu będziemy dopiero
      odbierać te mieszkania:(
      • zuza_76 Re: odbiór 16.01.07, 22:07
        Witam Sąsiadów,
        Moje osobiste odczucie w kwestii odbioru: kwiecień jest wersją optymistyczną.
        Stan zaawansowania budowy jest delikatnie rzecz ujmując oplakany.
        Bedac na budowie ok. godz. 8 rano widzialam ok. 10 osób tam obecnych. Natomiast
        informacja otrzymana od Engela jest taka: prace ida w b. szybkim tempie, ekipy
        sa wszystkie i kompletne, dzisiaj ok. 8 bylo na budowie ok. 70 osob.
        Gdyby nie fakt, ze tam bylam i widzialam pewnie przyjelabym do wiadomosci
        radosne info Engela.Lekko rozmijają sie z prawda!!!!!
        • jerson71 Re: odbiór 17.01.07, 16:10
          Tak jak wam mówiłem wcześniej, z odbiorem będziecie musieli jeszcze poczekać.
          Sytuacja się powtarza - tak jak rok temu.
          Niestety wszystkie problemy z ubiegłego roku nie nauczyły nic dewelopera.
          A mówi się "Mądry Polak po szkodzie" z tym, że Engel nie jest Polską firmą.
          A jakie przysłowia są u nich w Izraelu?
          • fili7 Re: odbiór 17.01.07, 19:39
            A jaka sytuacja była rok temu?? Ile się opóźnili??
            • jerson71 Re: odbiór 21.01.07, 17:48
              Odbiór mieliśmy wyznaczony na 30 listopada.
              1 odbiór (a właściwie przegląd, było dużo usterek)odbył się pod koniec lutego.
              a ostatecny odbiór w maju (do dnia dzisiejszego nie mam prądu w jednym z gniazdek, mimo deklaracji, że to będzie usunięte)
            • h_aracz Re: odbiór 24.01.07, 12:57
              Dzień dobry, już dawno mie tu nie było ale ten wątek mnie zainteresował.Ja
              miałem wyznaczony termin przekazania mieszkania na 31 marzec 2006 roku, wtedy
              było ono już wyukończone, odbioru dokonałem chyba 12 października bo tyle
              zajęło usuwanie usterek ale i tak przed świętami poprawiano u mnie instalację
              wod kan. Jesli chcecie dowiedzieć się więcej jak odebrać mieszkanie zadzwońcie
              pod numer 608441266 ten Pan odbierał dla mnie mieszkanie i zdrowo przećwiczył
              dewelopera i generalnego wykonawcę. Dzięki temu mam proste ściany i
              nieodpadający gres na tarasie, a wierzcie mi że trzeba dokładnie sprawdzać
              swoje mieszkania.
              • kaluchna Re: odbiór 27.01.07, 01:38
                Witam, śledzę to forum od czasu, gdy przyszło mi podpisać umowę na drugi etap.
                Wiszę na kredycie jak wielu zapewne i przeraża mnie fakt, że jest możliwe
                odebranie mieszkania nawet i za pół roku. Jakim cudem, skoro w umowie wyraźnie
                jest napisane, że inwestor ma zakichany obowiązek naprawić usterki w ciągu 30
                dni. To on za nic nie płaci kar? Poza tym doczytałam,że klauzula o poślizgu jest
                bezprawna. Czy Engelowi mozna sie jakoś za te cuda, które wyczynia dobrać do
                skóry? Czy mamy tańczyc tak, jak on nam zagra? Obawiam się, że przedwcześnie
                osiwieję z tego wszystkiego:) uśmiech, choć wcale do smiechu mi nie jest.
                • h_aracz Re: odbiór 29.01.07, 11:53
                  Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ja nie musiałem na szczęście
                  odbierać mieszkania jak najszybciej, dlatego mogłem pozwolić sobie na
                  konsekwentne eliminowanie usterek które wyszukałem, niestety poprawiać nie
                  znaczy poprawić. Nie oznacza to że winę za ten stan ponosi deweloper, mam
                  jedynie uwagi do jakości pracy "kierownika budowy" bdynku pierwszego, bowiem On
                  powinien zauważyć, że płytki na tarasie są ułożone tragicznie, że okna źle się
                  otwierają, że gniazdka zainstalowano w miejscach w których być nie powinny i że
                  instalacja nie jest ułożona zgodnie z projektem. Strasznie długie poślizgi w
                  wykonaniu usterek monitowałem do dewelopera podkreślając że każdy dzień zwłoki
                  kosztuje ich ponad 100 zlotych, w budynku pierwszym w umowach zapisane kary
                  wynikające z opóźnienia są chyba dziesięciokrotnie większe niż w budynku 2.
                  Moja sugestia jest jedna - nie chcesz mieć problemów z mieszkaniem nie
                  odpuszczaj najmniejszego drobiazgu bo po odbiorze nie jest już tak kolorowo a i
                  kierownik nagle przestaje mieć dla Was czas
          • klikaty Re: odbiór 17.01.07, 20:06
            > A jakie przysłowia są u nich w Izraelu?

ano takie:
            pl.wikiquote.org/wiki/Przys%C5%82owia_%C5%BCydowskie
            np.:
            'Najlepiej uczyć się golić na cudzej brodzie'
    • patjulmar Re: odbiór 18.01.07, 16:30
      na chwilę obecną mają termin zakończenia na dzień 28.02.2007 zobaczymy co dalej
      ale sądze że będzie kolejny poślizg
    • iza.piecinska żartujecie?.., a ja myślałam że już niektóre osoby 22.01.07, 19:56
      wykańczają mieszkania od strony jw destruction.... :)
      Oj to optymistką byłam...
      Widziałam światła w niektórych mieszkaniach późno wieczorem i myślałam że
      to "ekipy" działają :)
      Do której pracują ci biedni robotnicy?? Całą noc zapipalają?...
      Tak czy inaczej życzę przyszłym sąsiadom duuużo cierpliwości ;)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka