selerr Re: Komorowski=Tusk=Hall!!! 26.06.10, 21:17 A Kaczyński jako prezydent zmieni coś w osobie Hall? Za rok wybory ważniejsze dla zmiany ekipy rządzącej - wtedy można wyrazić swoje niezadowolenie z pani minister. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Komorowski&Halowie-żyrandole z SKL!!!;-) 27.06.10, 14:12 POdobnie jak szefowa gabinetu politycznego Hall L.Krajewska. SKL(Stronnictwo Konserwatywno-Liberalne)- była taka partyjka w AWS z wodzami Rokitą i Komorowskim, której członkami (i członkami "konserwatywnego" skrzydła PO byli Hall i Krajewska;-) Na podstawie sprawdzonej już marnej jakości jednego żyrandola Tuska (Hall) można sądzić o jakośi innego żyrandola - Komorowskiego;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Komorowski&Halowie-żyrandole z SKL!!!;-) 28.06.10, 00:20 o, za to w rządzie jarosława kaczyńskiego były same tuzy, ludzie honoru i megakompetencji, którym zawdzięczamy po prostu skok cywilizacyjny. bardziej brak ci giertycha czy legutki? ziobry czy leppera? kaczmarka czy fotygi? o tak, jarosław kaczyński pokazał, jakich fantastycznych ludzi sobie dobiera. i niech już więcej nie ma okazji tego pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Hall,Pawlak czy Komorowski nie są lepsi!!! 28.06.10, 09:57 Hall na pewno jest od Giertycha czy Legutki szkodliwsza przez skalę wyrządzanych szkód!W wielu przypadkach jest zresztą ich wierną kontynuatorką;-)Pawlak nie jest lepszy od Leppera, Komorowski-od Lecha Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 28.06.10, 16:28 i co tu Q... robić? Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 29.06.10, 07:07 Wszystko jedno kto, ważne, żeby w końcu zlikwidował kartę nauczyciela. Mam dość sfrustrowanych i niedouczonych obiboków. Odpowiedz Link Zgłoś
fun88 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 29.06.10, 08:26 cathyp napisała: > Wszystko jedno kto, ważne, żeby w końcu zlikwidował kartę > nauczyciela. > > Mam dość sfrustrowanych i niedouczonych obiboków. Primo: kim ty w ogóle jesteś, żeby twoje dość cokolwiek znaczyło. jakiś nikt chce decydować o szkole dla milionów uczniów i tysięcy nauczycieli, hmm... Secundo (merytorycznie): w przypadku likwidacji KN sfrustrowani i niedouczeni ministrowie użyją sobie na sfrustrowanych i niedouczonych kuratorach a ci na sfrustrowanych i niedouczonych dyrektorach szkół. Likwidacja KN sama w sobie potrzebna, jednak niebezpieczna ze względu na brak w miarę ścisłych procedur oceny pracy nauczyciela, dyrektora, kuratora, ministra oraz brak kompetentnych i uczciwych kadr potrafiących dokonać takich ocen. Utopia - jak komunizm (czy dziś ktoś wie, co to słowo znaczy? nadużywa się go do nazywania prawie każdego niedobrego ustroju). Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi lepiej z mądrym zgubić niż głupim znaleźć 29.06.10, 13:36 ednak niebezpieczna ze względu na brak w miarę ścisłych procedur > oceny pracy nauczyciela, dyrektora, kuratora, ministra oraz brak kompetentnych > i > uczciwych kadr potrafiących dokonać takich ocen. ja bym brak tych kadr postawił na 1, 2, i 3 miejscu... jak to mówią lepiej z mądrym zgubić niż głupim znaleźć w sumie to właśnie brak kompetentnych kadr stanowi problem a reszta to atrapy mające zamaskować problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 29.06.10, 15:04 "kim ty w ogóle jesteś, żeby twoje dość cokolwiek znaczyło. jakiś nikt chce decydować " OOO, do uczniów też tak mówisz? Ten NIKT finansuje pensje nauczycieli ze swoich podatków:) A że zdanie tych, z których podatków są wypłacane pensje nauczycieli, w ogóle się nie liczy, to widać. Efekty są bardzo widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
fun88 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 29.06.10, 16:37 cathyp napisała: > > A że zdanie tych, z których podatków są wypłacane pensje > nauczycieli, w ogóle się nie liczy, to widać. Efekty są bardzo > widoczne. Moja dość gwałtowna reakcja spowodowana była twoimi słowami "niedouczonych obiboków". A nikt wynika z prostego rachunku: ty(jednostka, tzn.1)/wszyscy uczniowie i nauczyciele(setki tysięcy)=(około)=0. Jeśli chcesz coś zmienić, to 1. rozpocznij jakąś kampanię społeczną, załóż partię/ stowarzyszenie a wtedy zmienisz te proporcje 2. zaproponuj jakieś sensowne wyjście konstruktywne a nie po prostu zniesienie karty nauczyciela, bo jak napisałem dalej w poprzednim poście, będzie to tylko bat na nieprzyjaciół podwładnych a nie narzędzie do poprawy systemu. Wiem to bo siedzę w tym po uszy od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 29.06.10, 16:50 " będzie to tylko bat na nieprzyjaciół podwładnych " to może stworzyć Kartę Sekretarek, Kartę Sprzedawczyń, Kartę Informatyków i tak dalej - przecież ich tez trzeba chronić przed batem nieprzyjaciół szefów? Odpowiedz Link Zgłoś
fun88 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 30.06.10, 18:22 cathyp napisała: > " będzie to tylko > bat na nieprzyjaciół podwładnych " > > to może stworzyć Kartę Sekretarek, Kartę Sprzedawczyń, Kartę > Informatyków i tak dalej - przecież ich tez trzeba chronić przed > batem nieprzyjaciół szefów? Dzięki, że prowokujesz mnie do zastanowienia nad pewnymi pytaniami. Zauważ, że zawód nauczyciela jest jednak bardziej szczególny niż wymienione przez ciebie. W szczególności każda zmiana nauczyciela z przedmiotu jest stresem dla uczniów nawet szkoły ponadgimnazjalnej. Zmiana podejścia, wymagań,... Natomiast jeśli np. nie podoba mi się jakaś kasjerka, idę do innej kasy. Jeśli nie będzie mi odpowiadał poziom usługi informatyka pójdę do innego. A jeśli uczniowi nie pasuje nauczyciel, to nie jest takie proste zmienić klasę lub nauczyciela. Co będzie zatem, gdy dyrektor zacznie w grze z nauczycielem pogrywać uczniami? A bywa, oj bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 02.07.10, 07:18 ' Zauważ, że zawód nauczyciela jest jednak bardziej szczególny niż wymienione przez ciebie. W szczególności każda zmiana nauczyciela z przedmiotu jest stresem dla uczniów nawet szkoły ponadgimnazjalnej. Zmiana podejścia, wymagań,... " Szczególnośc tego zawodu polega na tym, że przede wszystkim powinni trafiać i zostawiać w nim najlepsi. Rozsmieszyła mnie niemal do łez troska o dzieci, o to, żeby się nie stresowały kiedy zmieni im sie nauczyciel..;)!! Kogo Ty chcesz oszukać? Siebie? Daj mi inne przykłądy kiedy nauczyciele tak ostro walczyli o dobro ucznia, kiedy strajkowali albo grozili strajkiem, kiedy uczniom zmieniano programy, kiedy zmieniano co chwile podręczniki, i tak dalej.. Prawda jest inna - Nikt nie lubi kiedy mu się zabiera przywileje , które już ma. Ot co. Tylko za te przywileje płacicie. Osmieszaniem się, brakiem szacunku u dzieci i ich rodziców (nie z powodu niskich pensji!). Oczywiście wtedy frustracja prowadzo do tego, że można pokazac swoją władzę, co często wzmaga nienawiśc do Was, a w konsekwencji Wasze zgorzknienie. Faktycznie, wtedy w wieku 50 lat to tylko połozyć się na katafalku i narzekać. Jeżeli przywileje są dla Was tak ważne - płaćcie te cenę śmieszności. Odpowiedz Link Zgłoś
fun88 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 02.07.10, 16:43 cathyp napisała: Bardzo mi cię żal, bo zapewne miałaś takich nauczycieli, o jakich piszesz, bo nie nauczyli cię myśleć i obserwować. Nie nauczyli cie też uczciwości w ocenie kogoś. > Szczególnośc tego zawodu polega na tym, że przede wszystkim > powinni trafiać i zostawiać w nim najlepsi. Masz rację. > Rozsmieszyła mnie niemal do łez troska o dzieci, o to, żeby się > nie stresowały kiedy zmieni im sie nauczyciel..;)!! > Kogo Ty chcesz oszukać? Siebie? Nikogo nie oszukuję i w swojej pracy kieruję się przede wszystkim dobrem ucznia. Wiem, że nie mogę mówić za wszystkich nauczycieli ale wiem też, że nie jestem odosobniony w swoich priorytetach. > Daj mi inne przykłądy kiedy nauczyciele tak ostro walczyli o > dobro ucznia, kiedy strajkowali albo grozili strajkiem, kiedy > uczniom zmieniano programy, kiedy zmieniano co chwile > podręczniki, i tak dalej.. Ja (podobnie, jak wszyscy nauczyciele tego samego przedmiotu) nie zmieniłem ani razu podręczników i programu nauczania od powstania nowego (tego 3-letniego) liceum właśnie ze względu na portfele rodziców. A wybierając przed laty program i podręczniki kierowaliśmy się i jakością, i dostosowaniem do specyfiki szkoły i możliwości rodziców. > Prawda jest inna - Nikt nie lubi kiedy mu się zabiera przywileje > które już ma. Ot co. Jak już pisałem w tym wątku, nie jestem za podtrzymaniem przywilejów ale likwidacja KN może być niebezpieczna dla dobrych nauczycieli. > Tylko za te przywileje płacicie. Osmieszaniem się, brakiem > szacunku u dzieci i ich rodziców (nie z powodu niskich pensji!). Nie narzekam na bak szacunku, nie ośmieszam się (nie śmieją się ze mnie - zauważ, że jest portal nasza klasa, na którym mogliby to zrobić zwłaszcza, gdy skończą szkołę, więc wiedziałbym), nie jestem ubogi, bo pieniądze zarabiam dużo pracując po szkole. > Oczywiście wtedy frustracja prowadzo do tego, że można pokazac > swoją władzę, co często wzmaga nienawiśc do Was, a w konsekwencji > Wasze zgorzknienie. Nie jestem zgorzkniały ani sfrustrowany, uczciwi uczniowie i ich rodzice nie nienawidzą mnie (a co do tych, którzy uczciwie zasłużyli na ndst, to nie wiem, bo nie okazują tego). > Faktycznie, wtedy w wieku 50 lat to tylko połozyć się na > katafalku i narzekać. Tego zdania nie rozumiem, tzn. nie rozumiem, co masz na myśli. > Jeżeli przywileje są dla Was tak ważne - płaćcie te cenę śmieszności. No i jeszcze wytłumacz mi o jakie przywileje ci chodzi. Nie czuję się uprzywilejowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 03.07.10, 10:41 > to może stworzyć Kartę Sekretarek Nie ma Karty Sekretarek i nie ma potrzeby ją tworzyć. Powiem więcej - jeśli trzeba zlikwidować Kartę Nauczyciela, dla dobra Ojczyzny, dla naszego wspólnego dobra, to ja jestem "za", ale pod warunkiem zlikwidowania przywilejów mundurowych równocześnie. Nauczyciel, to nie jest sprzątaczka, której wszystko jedno, czy myje podłogi w ministerstwie, czy w kinie. Nauczyciele podejmowali życiowe decyzje w oparciu o gwarancje dawane przez państwo. Pierwsze studia, studia podyplomowe, staż, mianowanie - wiele godzin pracy, za którą nikt nie płacił, podejmowanej właśnie dlatego, że umowa między dyrektorem szkoły a nauczycielem była czymś więcej, niż dogadaniem się dwojga osób. Teraz ty wyjeżdżasz z obibokami. A może to w ministerstwie są obiboki i wydrwigrosze, które chcą by nauczyciele wciąż więcej i więcej robili za darmo lub za grosze? Czy wychowawstwo to taki miód? A jednak te twoje obiboki przyjmują wychowawstwo, ścigają leserów, zliczają statystyki itd. A niech MEN wyłoży pieniądze na sekretarki do liczenia frekwencji! Czemu by nie? Niech zapłaci godziwą stawkę za opiekę na wycieczce - diety, nadgodziny, dodatki nocne i świąteczne. Niech chociaż sfinansuje kursy dla opiekunów wycieczek, bo teraz to jest nieraz wolna amerykanka, i nauczyciel świeżo po studiach jest angażowany jako siła wychowawcza bez przygotowania, bez zaznajomienia z przepisami i odpowiedzialnością. Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 03.07.10, 12:53 Jesteście niepowazni! " Pierwsze studia, > studia podyplomowe, staż, .." "Czy wychowawstwo to taki miód? A jednak te twoje > obiboki przyjmują wychowawstwo, ścigają leserów, zliczają statystyki itd. > A niech MEN wyłoży pieniądze na sekretarki do liczenia frekwencji! > Czemu by nie? > Niech zapłaci godziwą stawkę za opiekę na wycieczce - diety, nadgodziny, dodatk > i > nocne i świąteczne" A wy myslicie , ze inni pracownicy nie muszą sie uczyć, nie kończą studiów, studiów podyplomowych, nie muszą pracować, a ich praca to sam miodzik? Że nie zostaja za darmo pogodzinach, że nie wypełniaja statystyk? Że nie pracują często do wieczora? Że też sa zagrożenie "nielubieniem" przez szefa? ŻE nikt nie wykomuje tylko i wyłącznie podstawowych obowiązków, ale ma też obowiązki poboczne, np. statystyki? Za to co opisałaś macie PENSJE (za wychowawstwo też)!!! A że może powinny być wyższe dla dobrych nauczycieli?? Nie da się. Dobrzy się dzielą po równo z obibokami i nieukami. Na własne życzenie. Karta im to gwarantuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 04.07.10, 08:05 > Jesteście niepowazni! > > " Pierwsze studia, > > studia podyplomowe, staż, .." Dyskutujesz ze mną, czy sama ze sobą? Bo ja napisałem >>Nauczyciele podejmowali życiowe decyzje w oparciu o gwarancje dawane przez państwo. Pierwsze studia, studia podyplomowe, staż (...)<< Odpowiedz Link Zgłoś
cedrowylas Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 13.07.10, 23:57 Do cathyp Zaaaal mi pani - przepracowana, nieszczesliwa, zazdrosna i chyba rozwiedziona mama, ktorej zycie zrobilo psikusa a pewnie i katoliczka z "sercem przepelnionym miloscia". Dziecinna wyliczanka te pani argumenty i kontrargumenty. Nie wie pani o czym mowi. Jesli nauczyciele maja takie miodem plynace zycie to....prosze sie nie wachac, nie ma na co czekac, trzeba sie szybciutko przekwalifikowac i sprobowac samemu tego miodu zamiast wylewac beczke goryczy na cos, o czm nie ma pani pojecia. Wczesniej jednak prosze przeanalizowac prace ministerstwa -jakie bezsensowne zmiany sa wprowadzane bez jakiegokolwiek zaplecza wiedzy, analiz, szczerego przgotowania, konsultacj na dole drabiny, a wiec wlasnie dlaczego nikt nie pyta samych zainteresowanych- uczniow, ich rodzcow, nauczycieli co sadza o proponowanych reformach ( nie chodzi tu o KN) no a w koncu zadac sobie pytanie kto to wszystko sfinansuje????? Mam ndzieje, ze pani dzieci a moze ich dzieci nie doswiadcza nauczyciela, ktory bedzie musial dorabiac na boku (zeby zwiazac koniec z koncem) zamiast poswiecic czas wlasnie pani dziecku!!!. Praca nauczyciela to ....odpowiedzialna, urocza harowka - czynnik ludzki jest tu najwazniejszy. Trzeba byc przygotowanym na kazda potrzebe ucznia, bardzo czesto najpierw byc matka, ojcem, pielegniarka, psychologiem a potem miec nadzieje na sukcesy w nauce. Nie ma tu miejsca na "odfajkownie" swoich godzin-nie te czasy!!!. A wiec co zasiejemy to pozniej zbierzemy. Ktos jednak czuwa nad tm "ziarnem" przez wiele lat dlatego nie ma nic bardziej nieodpowiedzialnego niz porownywanie pracy nauczycieli do sekretarek......(nic nie ujmujac oczywiscie zadnej profesji). Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 14.07.10, 19:20 " przepracowana, nieszczesliwa, zazdrosna i chyba rozwiedziona mama, ktorej zycie zrobilo psikusa a pewnie i katoliczka z "sercem przepelnionym miloscia" Bez zęba, kulawa, czarna..acha..i rozwiedziona osiem razy... :D Odpowiedz Link Zgłoś
cedrowylas Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 15.07.10, 14:01 No coz nic dodac, nic ujac, teraz wszysko jest jasne! Abstrachujac od zlosliwosci, zycze wiecej dystansu do siebie, zycia, innch ludzi, oraz szacunku. Nie zawsze trawa u sasiada jest bardziej zielona niz w naszym ogrodku. Jak swiat swiatem w kazdym zawodzie czy miejscu pracy sa ludzie i ....ludziska. Nie wolno jednak mierzyc wszyskich ta sama miarka. Mimo wielu przykrych a przede wszystkim niuzasadnionych uwag jakie pani napisala o nauczycielach, niedouczonych i sfrustrowanych obibokach zycze udanego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
cathyp Re: kaczyński=kaczyński(?)=Giertycha!!! 16.07.10, 07:16 Te wypowiedzi utwierdziły mnie w moim przekonaniu. Aż strach pomysleć kto dba o "ziarno";) Szkoda, na szczęscie są wyjątki. To by było na tyle, bo szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
l-a Re: Komorowski=Tusk=Hall!!! 04.07.10, 19:35 No i bardzo dobrze! Poza tym to raczej nie jest miejsce na polityczną agitkę. Odpowiedz Link Zgłoś