Dodaj do ulubionych

Wirtualna Szkoła

14.09.11, 12:35
Słyszeliście o tym? O inicjatywie można poczytać w artykule Słyszeliście o tym? Bardzo podoba mi się ta inicjatywa, jeśli dobrze ruszy i przekona się odpowiednie placówki i ich dyrektorów to zrealizowania i chociażby przetestowania tej inicjatywy, to myślę, że zarówno nauczyciele, jak i uczniowie na tym szeroko skorzystają. Myślę, że dzięki temu uczniowie będą mieli wgląd w aktualności szkoły i klasy, informacje o najbliższych zajęciach, sprawdzianach, wykaz ocen wraz z informacją za co zostały otrzymane, a nawet przeglądanie odbytych lekcji (ściąganie materiałów, informacja o pracy domowej, itp.) i wiele innych. Także czytałam o korzysciach dla rodziców i nauczycieli. Myślę, że to byłby dobry krok w przyszlosc dla szkół.
Obserwuj wątek
    • roszpunka3 Re: Wirtualna Szkoła 28.09.11, 11:01
      Właśnie sęk w tym, że to usprawniłoby pracę nie tylko nauczycielom ale samym uczniom i rodzicom. Począwszy od tego, że uczeń ma wgląd w aktualności szkoły i klasy, ma - informacje o najbliższych zajęciach, sprawdzianach, wykaz ocen wraz z informacją za co zostały otrzymane, przeglądanie odbytych lekcji (ściąganie materiałów, informacja o pracy domowej, itp.), wgląd w listę obecności. plan zajęć z możliwością wydrukowania, informacja o prowadzących zajęcia i numerach sal, w których odbywają się lekcje, czy chociażby forum dyskusyjne, moduł e-learningowy, biblioteka, pocztę i wiele innych.
    • astoni Re: Wirtualna Szkoła 29.09.11, 10:46
      wejdź na WSB i zobacz czy jest taka opcja choć nie polecam bo życie studenta zanika ;)
      a uczelnia oferuje wiele ciekawych kierunków
    • anabel5454 Re: Wirtualna Szkoła 29.09.11, 16:02
      ja uważa, że to bardzo dobry pomysł taka wirtualna szkoła, wreszcie polska szkoła będzie na podobnym poziomie jak te europejskie, nauczyciele będą milei więcej czasu dla uczniów, bo ten system z tego co czytałam odciąży ich w pracach papierkowych po za tym usprawni to funkcjonowanie całej placówki, zapewni lepszą kontrolę nad uczniami i rodzice tez będą mieli wieksza kontrolę nad wynikami swoich pociech to chyba dobra wiadomość
      • roszpunka3 Re: Wirtualna Szkoła 11.10.11, 12:09
        anabel5454 masz całkowitą rację, odpadnie cała "biurokratyczna" strona instytucji szkoły, w końcu nauczyciele będą mieli czas na to co na prawdę należy do ich obowiązków czyli uczenie przez duże U. Wydaje mi się, że ten program mógłby usprawnić działanie szkół, a wprowadzenie go nie jest takie nierealne bo już od września działa ustawa, która pozwala na całkowite zastąpienie dziennika papierowego elektronicznym. Na razie korzysta z niego siedem procent szkół, mam nadzieję, że zdecyduje się więcej.
        • der-chef Re: Wirtualna Szkoła 11.10.11, 15:30
          A ja mam nadzieję że te 7% szkół zrezygnuje.
          • anabel5454 Re: Wirtualna Szkoła 11.10.11, 16:44
            a dlaczego uważasz, że szkoły powinny zrezygnować tego projektu wirtualna szkoła? Przecież to duża szansa dla uczniów i dla nauczycieli, to jest postęp na który polska szkoła zasługuje, nie wiem czemu to blokować , jak to jest dobre rozwiązanie
          • viki500 Re: Wirtualna Szkoła 12.10.11, 12:34
            Jeśli chodzi o dziennik elektroniczny to również jestem za likwidacją jeśli ma to wyglądać tak jak w mojej szkole. Komputery stare, system ciągle się zawiesza, często do internetu nie ma dostępu więc nauczyciele wszelkie czynności związane z uzupełnianiem dziennika prowadzą zwykle po zajęciach. Czyli podwójna praca. Na lekcjach notatki w swoich kajetach (temat, obecność, oceny) a po lekcjach dziennik elektroniczny. To jeszcze można przełknąć. Ale hitem jest DRUKOWANIE danych z dziennika co miesiąc gdyż dyrekcja nie uznaje lekcji za zrealizowanych dopóki każdy nauczyciel nie podpisze się przy każdym temacie. Oznacza to dla wychowawcy gonitwę za każdym nauczycielem i zbieraniem tych 120-130 podpisów. O finansach (obsługa techniczna, papier, toner) znacznie przewyższających zakup dziennika dla każdej klasy też warto dodać. Chcę zaznaczyć, że w większość nauczycieli była za dziennikiem elektronicznym. Jednak nie w tak idiotycznej formie jak to jest u nas.
            • roszpunka3 Re: Wirtualna Szkoła 14.10.11, 11:18
              viki500 tak to właśnie jest jak szkoły decydują się na coś na co nie są gotowe... Oczywiście, wprowadzając program mający bazować na wirtualnym USPRAWNIENIU, należy zadbac o dobre komputery. Przerobić zasady tak, aby nie przysparzało to dodatkowej pracy, a pomogło w dotychczasowej, ułatwiło ją, po to to jest! Niewiarygodne jak działają polskie szkoły... Wprowadzając coś nowego nie potrafią zrezygnować ze starego a ten projekt wirtualnej szkoły miałby za zadanie właśnie UŁATWIANIE i zamienienie starego systemu organizacji na nowy a nie przysporzenie 'dodatkowego'.
              • der-chef Re: Wirtualna Szkoła 14.10.11, 13:06
                Jaką szkołę stać na wymianę sprzętu co 3 lata? Jaką szkołę stać na bieżące utrzymanie sprzętu? Jaka szkoła dysponuje środkami na zatrudnienie administratora? Szkoły, które znam pracują na sprzęcie 10-letnim (jeśli jeszcze jakimś cudem działa), szkoła zatrudnia informatyka po studiach, który nie chce być administratorem nawet jednej pracowni (boi się komputerów, to jego oświadczenie). Ilu nauczycieli przedmiotów informatycznych ma jakiekolwiek pojęcie o tym do czego służy komputer i co zrobić w razie awarii? e-świat doprowadzi tylko do e-gówna. Im więcej tego e tym więcej papieru się marnuje (a miało być oszczędniej).
                • claratrueba Re: Wirtualna Szkoła 15.10.11, 12:07
                  To samo słyszałam o elektronicznej księgowości, e-fakturach, elektronicznej bankowości itd.. I też to z początku działało różnie. Na ogół to nie ze sprzętem był problem, a kadrami. W szkole mojego syna ogarnęli to po roku. Na tym samym sprzęcie, naprawdę to nie są kosmiczne wymagania. Jak na XXI wiek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka