Dodaj do ulubionych

Katowice - szkoły językowe dla dzieci

11.04.13, 11:55
Witam! Jestem młoda mamą z Katowic. Ostatnio zaczęłam interesować się zjawiskiem bilingwalizmu czyli dwujęzycznością. Moja córeczka chodzi do szkoły podstawowej z programem dwujęzycznym. Chciałam porozmawiać z innymi rodzicami dzieci ze szkół dwujęzycznych, zapytać jak pracują, a także co myślą o samym bilingwalizmie? Poniżej artykuł zarówno o dwujęzyczności jak i o szkole. katowice.naszemiasto.pl/mieszkaniec/artykul/5921,dwujezycznosc-od-najmlodszych-lat-jako-metoda-nauki-jezyka,id,t.html
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Katowice - szkoły językowe dla dzieci 18.04.13, 17:03
      chodzi Ci o bilingwizm?Poczytaj na ten temat najpierw.To ze w szkole czy przedszkolu sa dwa jezyki nie oznacza to zaraz bilingwizmu. Bilingwizm wystepuje np. w Szwajcarii,Kanadzie(w necie wyjasniono dlaczego),ale wystepuje rowniez w rodzinach dwujezycznych gdzie kazde z rodzicow mowi do dziecka w swoim jezyku ojczystym.To, o czym Ty zasygnalizowalas w poscie tytulowym, nie jest bilingwizmem.
      • 3molier Re: Katowice - szkoły językowe dla dzieci 19.04.13, 10:58
        Oczywiście, i w artykule jest to wspomniane. Co więcej, zgodnie z tym co piszesz, bilingwizm może być zależny między innymi od rodziców, którzy już od małego uczą dziecka dwóch różnych języków. Natomiast, według mnie szkoła podstawowa może być świetnym początkiem dwujęzyczności, zwłaszcza jeśli dziecko już w przedszkolu zaczęło uczyć się innego języka. A mnie zależy na tym, by moje dziecko uczyło się języka efektywnie, ale jednocześnie bez przeciążenia go materiałami.
        • kasiak37 Re: Katowice - szkoły językowe dla dzieci 19.04.13, 13:19
          bilingwizm nie polega na uczeniu dziecka dwoch jezykow w rodzinie np.polskojezycznej.Bilingwizm wystepuje naturalnie w rodzinach mieszanych gdzie kazde z rodzicow mowi do dziecka od zawsze tylko i wylacznie w swoim ojczystym jezyku.
          • 3molier Re: Katowice - szkoły językowe dla dzieci 22.04.13, 13:25
            Z informacji, kótre ja przeczytałam wynika, że w zależności od badacza definicji bilingwizmu może być kilka. Więc zarówno to co piszesz jest prawdą, jak i to co ja piszę. Wszsytko zależy od interpretacji. Ale odchodząc od definicji. Czy znasz może dobre szkoły dwujęzyczne, albo sposoby jak uczyć dziecko języka obcego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka