Dodaj do ulubionych

błąd względny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 20:34
Witam serdecznie

mam nadzieję że to odpowiednia grupa...
zdaję sobie sprawę z jakiego wzoru obliczyć błąd względny i nie widzę
w tym wielkiej trudności ale.. mam zadanie znaleźć odpowiedź na
pytanie: "O czym nas informuje błąd względny". Trochę szukałem na
google, przeglądałem fora ale nic na ten temat nie znalazłem.

Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

--
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 20:58
      Chodzi o błąd względny miernika?
      • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 21:14
        jakże mi serce zadrżało gdy zobaczyłem odpowiedź na posta.. ;)

nie wiem co to jest błąd względny miernika...
        może podam notatkę jaką mam w zeszycie:
        błędem względnym przybliżenia liczby a nazywamy wielkość

|a-p|
        -----
        |a|

i oznaczamy sigma

i.. co nam ciekawego mówi ta wielkość?
        • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 21:19
          Widzisz, bo ja znam błąd względny miernika wielkości elektrycznych :D Jakby co,
          mogę pomóc w tej sprawie;)
          • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 21:36
            To chyba niezupełnie to samo.. ale będę wdzięczny jeśli na podstawie "błędu
            względnego miernika wielkości fizycznych" napiszesz mi o czym mówi błąd
            względny. będzie to chyba mnieij więcej to czego mi potrzeba..
            będę wdzięczny za odpowiedź.
            • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 21:42
              To poczekaj, znajdę zeszyt z miernictwa to Ci definicję podam :D Ale to może
              potrwać, ostrzegam:D
              • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 21:45
                no to zaczynam uzbrajać się w cierpliwość.. :) szkoła jutro dopiero o 9 więc
                zależy mi na odpowiedzi przed tym terminem.. :)
                • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 21:52
                  Jak tak, to zaczynam szukać :D:D:D:D
                • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 21:58
                  Błąd względny to stosunek błędu bezwzględnego (błąd bezwzględny - różnica
                  pomiędzy wynikiem pomiaru, a wartością rzeczywistą) do wielkości mierzonej.
                  • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 22:03
                    dzięki wielkie
                    ale...
                    taką definicję znalazłem już w internecie i nawet we własnym zeszycie.
                    rzecz w tym by wyjaśnić o czym ten błąd względny mówi..
                    czy mógłbym mi może to wyjaśnić na przykładzie chociażby elektroniki? lub jakoś
                    ogólniej?
                    • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 22:20
                      A która klasa i w ogóle jaka szkoła?
                      • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 22:22
                        klasa 1 LO..
                        wytłumaczysz? prooosze... :)
                        • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 22:32
                          Błąd względny. Mierzysz np. prąd. Wychodzi Ci z pomiaru 6A (a w rzeczywistości
                          jest np. 5A - wiem, okropnie wielki błąd;) ). Tak więc, błąd bezwzględny jest
                          równy -1A. (Błędy bezwzględne mają znak + lub -). Dzielisz tę wartość przez
                          wynik pomiaru (6A) i wychodzi Ci ten Twój błąd;). Mam nadzieję,że się nie
                          mylę :D Jakby coś jeszcze w sprawie elektroniki, to pisz!
                          • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 22:37
                            tak, tak, wszystko się zgadza. wyszło że błąd względny wynosi 1,2 (pomijam
                            jednostkę, której nie znam ;)
                            tylko pytanie brzmi.. co oznacza te 1,2? jak i gdzie to podpasować?
                            • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 22:51
                              A co potrzebujesz obliczyć?
                              I jednostkę też podaj ;)
                              • Gość: Zbysiu Re: błąd względny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 23:00
                                chodzi tylko o to.. "o czym nas informuje błąd bezwzględny?"
                                sama teoria
                                nic nie trzeba liczyć
                                • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 23:04
                                  Umożliwia porównanie dokładności przyrządów pomiarowych o różnych zakresach.
    • Gość: Monopolowy Re: błąd względny IP: *.chello.pl 08.11.04, 23:05
      A może coś z elektroniki, bo się chcę wykazać :D:D
    • Gość: MP Re: błąd względny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:12
      Wyraża tę samą informację co bezwzględny ale w postaci ułamka wielkości
      zmierzonej. Np.: mój iloraz inteligencji wynosi 80 z dokładnością do 10% :-)
      (te 10 % to błąd względny).
      • Gość: sfdhgfdhgfd Re: błąd względny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 02:19
        Ojejku jejku przecież to proste, bierzesz całke krzywoliniową po
        hiperparaboloidzie i wyznaczasz jej minimum, dla tego minimum określasz
        dystrybuantę gęstości prawdopodbieństwa i na tej podstawie oznaczasz błąd względny.

No dobra a teraz poważnie: błąd względny mówi nam o rozrzucie wartości
        zmierzonych ale względem wielkości pomiaru. Pozwala on na łatwe oszacowanie
        jakości wykonanych pomiarów. Mała wartość błędu bezwglednego nie świadczy o tym,
        ze błąd jest mały, natomiast mała wartość błędu względnego świadczy o tym, że i
        błąd bezwględny jest mały i że cały pomiar obarczony jest małym błędem w ogólności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka