Dodaj do ulubionych

płatne konkursy

23.11.05, 15:13
Na jakich zasadach są przeprowadzane (jeżeli są przeprowadzane)w waszych
szkołach płatne konkursy typu: Alfik, Mat, Kangur, Omnibus? Kto płaci za
udział dzieci, czy przeprowadzane są wcześniejsze eleiminacje szkolne czy
jest jakiś limit chętnych, czy istnieje jakiś przepis prawny (decyzja
kuratorium)zabraniający szkole brania udziału w konkursie jeżeli szkoła nie
może zapłacić za wszystkich chętnych?
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: płatne konkursy 23.11.05, 16:41
      ?? U mnie zawsze płacili chętni uczniowie...

/Gdabski
      • elpida76 Re: płatne konkursy 25.11.05, 18:45
        i to jest jak dla mnie totalnym bezsensem...płacić za udział w konkursie...wrrr
        • afilipinka Re: płatne konkursy 25.11.05, 21:46
          No dobrze - Ty sobie nie wyobrażasz, ale to są komercyjne przedsięwzięcia nie
          organizowane przez charytatywne instytucje i jakoś już popularne w szkołach.
          Uważasz, że lepiej zabronić dzieciom startowania w Kangurze lub Alfiku? Zadałam
          pytanie o sposób finansowania, bo u nas płaci za to Rada Szkoły, ale ponieważ
          szkoła jest liczna i nie stać nas, zeby płacić za wszystkie dzieci są
          przeprowadzane eliminacje szkolne i właśnie tu pojawił się problem : szkoła
          jest publiczna, wszyscy powinni mieć te same warunki ale tak nie jest.Jeżeli
          odejdziemy od tej formy preselekcji na rzecz formuły "kto płaci ten startuje"
          jak ktoś wcześniej mi odpowiedział, to jak wytłumaczyć rodzicom dzieci ,których
          nie stać na opłacenie startu dlaczego ich dziecko jest pozbawiane tej szansy,
          dlaczego nauczyciel, który w czasie konkursu (termin i godziny są ściśle podane
          przez organizatora) powinien mieć z kimś lekcję nie jest na niej obecny, bo
          pilnuje startujących i tak dalej tych wątpliwości rodzi się sporo. Naprawdę w
          Waszych szkołach nie ma z tym problemu?
          • l-a Re: płatne konkursy 26.11.05, 12:56
            W szkołach moich dzieci startują wszyscy, którzy chcą i płacą za to rodzice,
            nie jest to jakać astronomiczna kwota (w tym roku Kangur i Alfik po 7 zł), więc
            chyba nie ma potrzeby przeprowadzać jakiekś selekcji . Najczęściej i tak
            startują w tych konkursach dzieci i młodzież, którzy czują się mocni w danej
            dziedzinie(np. matematyka). Myślę, że niepotrzebnie robi się jakiś problem z
            odpłatności (bardzo niewielkiej) tych konkursów.
            • elpida76 Re: płatne konkursy 27.11.05, 19:04
              są jednak uczniowie zdolni, ale biedni, dla których wydanie 7 zł jest
              niemożliwe.Co z takimi uczniami?
              • l-a Re: płatne konkursy 28.11.05, 08:23
                Konkurs dla zdolnych dzieci, których rodziców nie stać na wpłacenie 7 złotych
                powinien być sfinansowany z funduszu szkoły i na ogół szkoły to robią, bo mają
                rozeznanie które dzieci są w bardzo złej sytuacji finansowej(mają np. też
                darmowe obiady). Dla szkoły nie jest to kwota znacząca, ale nie ma potrzeby
                finansowania tych konkursów dzieciom, którzy mają nawet przeciętnie sytuowanych
                rodziców, dla których taka kwota nie stanowi większego problemu.
        • danuta49 A kto ma zapłacić?;-) 25.11.05, 22:19
          Organizacja konkursu kosztuje, choć i tak bezpłatna(!) praca nauczycieli przy
          ich organizacji zmniejsza koszty.Powinno za resztę zapłacić ministerstwo
          (przynajmniej za te najbardziej wartościowe Kangur, Alfik, Lwiątko i parę
          innych), ale jakoś nie chce;-)Potrafi tylko, jak Łybacka na temat płatnych
          konkursów, wydawać bzdurne zalecenia!A te konkursy to głownie dobra zabawa i
          trening - co do miejsc to raczej nie wszystkie szkoły przestrzegają reguł!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka